Seuraavilla kahdella luennolla keskitytään pääoman kustannukseen vaikuttaviin tekijöihin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seuraavilla kahdella luennolla keskitytään pääoman kustannukseen vaikuttaviin tekijöihin."

Transkriptio

1 1

2 2 Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Tämän luennon kontekstina on yritys. Investointiprojektin kontekstissa esiteltyjä laskutekniikoita voi soveltaa myös yrityksen tasolla. Silloin tarkastellaan koko yrityksen tulevaa vapaata rahavirtaa, josta laskettavaa nettonykyarvoa kutsutaan yritysarvoksi (Enterprise Value). Vaikka periaatteet ovat pohjimmiltaan samoja, niin eri käyttötilanteisiin liittyy myös erilaista terminologiaa ja kaavoja pitää osata soveltaa oikein. Seuraavilla kahdella luennolla keskitytään pääoman kustannukseen vaikuttaviin tekijöihin.

3 3 Sijoittajat (yhteisöt tai yksilöt) voivat sijoittaa rahojaan yritykseen joko oman pääoman ehdoin (shareholder) tai vieraan pääoman ehdoin (debt holder). Yrityksen velvoitteet näitä sijoittajaryhmiä kohtaan ovat erilaiset. Vieraan pääoman ehdoille on ominaista ennalta sovittu takaisinmaksu ja korvaus sijoittajalle, esimerkiksi lainan lyhennyssuunnitelma ja korko. Tämän vuoksi vieraasta pääomasta voidaan käyttää lyhyesti nimitystä velat (Debt). Omaa pääomaa (Equity) yritykseen sijoittaneet saavat yritykseltä korvauksen voitonjaon muodossa, mutta voitonjako on harkinnanvarainen päätös eikä sidottu maksuaikatauluun. Omistaja voi myös myydä osuutensa (oikeutensa tulevaan voitonjakoon) kolmannelle osapuolelle. Osakeyhtiölaissa todetaan, että yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Vaikka osinkoa ei jaettaisi, niin osakkeen arvonnousu tuo voitonmahdollisuuden osakkeenomistajalle.. Osakkeenomistajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velvoitteista. Toisaalta osakeyhtiötä purettaessa (lopetettaessa) tai konkurssiprosessissa velkojilla (vieraan pääoman ehdoin sijoittaneilla) on etuoikeus yhtiön varoihin eli omaisuuteen (VARAT = OMAISUUDEN ARVO). Tästä periaatteesta voidaan johtaa yhtälö: Omaisuuden arvo Velat = Nettovarallisuus Nettovarallisuus tarkoittaa siis omistajille jäävää osaa omaisuuden arvosta. Niinpä siitä voidaan käyttää myös nimitystä Oma pääoma.

4 4 Edellä esitetystä yhtälöstä päästään taseyhtälön yleiseen muotoon: VARAT = VELAT + OMA PÄÄOMA Englanninkielisin termein kuvattu vastaava yhtälö on tärkeä, koska näiden termien ensimmäisiä kirjaimia käytetään monissa kaavoissa symboleina. Kirjanpito- ja tilinpäätösnormisto sisältää kuvauksia siitä, miten taseyhtälön eriä pitäisi täsmentää tilinpäätökseen kuuluvassa taselaskelmassa (balance sheet). Näiden erittelyjen yksityiskohtien oppiminen ei ole kurssin tavoitteena. Varojen osalta on syytä tietää jako pitkäaikaisiin ja lyhytaikaisiin varoihin. Lyhytaikaiset varat pääsääntöisesti vaihtuvat eli kiertävät tyypillisen tilikauden (12 kk) mittaisena aikana. Voisi myös sanoa, että ne uhrataan voiton tekemiseen tilikauden aikana eli niiden hankinta aiheuttaa lyhytvaikutteisia menoja. Niinpä lyhtyaikaisista varoista ei tehdä poistoja. Lyhytaikaiset varat olivat osa 1. luennolla esitettyä nettokäyttöpääoman määritelmää. Pitkäaikaisiin varoihin luettavaa omaisuutta käytetään yrityksen liiketoiminnassa usean vuoden ajan. Niihin voidaan myös viitata termillä KÄYTTÖOMAISUUS. Pitkäaikaiset varat voivat olla aineellista (koneet, laitteet, rakennukset) tai aineetonta omaisuutta (ostetut patenttioikeudet, liikearvo). Vastaavaan tapaan taseen velat jaetaan lyhytaikaisiin (seuraavan tilikauden aikana erääntyviin) velkoihin ja pitkäaikaisiin (myöhemmin erääntyviin) velkoihin. Omasta pääomasta on syytä erottaa osakepääoma (osakkeiden nimellisarvoon perustuva omistajien suora sijoitus yhtiöön) ja yrityksen tämän nimellisarvon päälle synnyttämä lisäarvo (mm. tilikausittain tuloslaskelmasta siirrettävä voitto).

5 5 Yrityksen rahoituksen teoria perustuu markkina-arvoihin, joten jatkossa tarkastelussa on erityisesti markkina-arvoinen tase (market-value balance sheet). Taseen laadinnassa on otettava kantaa laajuusongelmaan ja arvostusongelmaan. Laajuusongelman ratkaisu määrittelee, mitä varoja tai taloudellisia velvoitteita ylipäänsä voidaan lukea taseeseen. Markkina-arvoinen tase sisältää aineetonta omaisuutta, joka ei sisälly kaikilta osin tilinpäätöksen taseeseen, esim. yrityksen tuotemerkkeihin tai nimeen liittyvä mainearvo, eivät näy Arvostusongelman ratkaisu taas kertoo, miten kyseisten varojen arvo määritellään. Tilinpäätösnormistot, esim. IFRS (International Financial Reporting Standards) ohjeistavat, miten eri omaisuuseriä on arvostettava virallisessa tilinpäätöksessä. Joidenkin erien kohdalla sovelletaan alkuperäiseen hankintamenoon ja siitä vähennettäviin vuosittaisiin poistoihin perustuvaa arvostusta. Joissain erissä käytetään markkina-arvoihin perustuvaa arvostusperiaatetta. Omaisuuden arvostusta on kaikissa tapauksissa syytä tarkistaa aika-ajoin. Omaisuuden arvoa alentavat poistot eivät aina kuvaa todellista käyttöarvoa, jolloin on tehtävä ylimääräinen arvonalentaminen. Toisaalta esim. maa-alueet eivät ole kuluvaa omaisuutta; päinvastoin niiden arvo voi kasvaa. Nimensä mukaisesti markkina-arvoisen taseen pitäisi perustua omaisuushyödykkeiden markkina-arvoon. Kaikelle omaisuudelle ei löydy markkinahintaa, jolloin arvostus perustuu arvioituun markkinahintaan eli ns. käypään arvoon. Sen taustalla on taas tulevien rahavirtojen diskonttaaminen.

6 6 Yritysarvo (V, Enterprise Value) on tärkeä käsite markkina-arvoisessa taseessa. Pohjimmiltaan se on yrityksen liiketoiminnan arvo, joka perustuu siihen, miten yritys hyödyntää resurssejaan kokonaisuutena. Esimerkiksi yksittäisellä tuotantolaitteella on luovutusarvo, mutta toimivan tuotanto-järjestelmän arvo on suurempi kuin sen osien luovutusarvojen summa. Yritykseen kertynyt osaaminen eli henkinen pääoma nostaa tuotantojärjestelmän arvoa ja myös yritysarvoa. Henkinen pääoma ei näy tilinpäätöksen taseessa. Yritysarvo voitaisiin eritellä tilinpäätöksen taseen mukaisiin eriin, mutta se ei tällä kurssilla tarpeellista. Kaavan vapaa rahavirta (FCF) on periaatteessa samalla tavalla, arvioitiinpa koko yritystä (yritysarvoa) tai yrityksen yksittäistä investointiprojektia, mutta kaavan soveltaminen eri tilanteissa poikkeaa. Yritysarvoa laskettaessa nykyhetkelle (n=0) eli arviointihetkelle ei ajoiteta mitään rahavirtaa. Jos arviointihetki olisi vuoden 2016 loppu, niin vuoden 2016 rahavirta ei ole mukana laskuissa. Kyseisen vuoden ja sitä aiempien vuosien rahavirtaa voidaan käytetään silti usein apuna arvioitaessa vuosien 2017, 2018 ja 2019 rahavirtaa. Yksityiskohtaisia arvioita laaditaan vain lähivuosille (n= 1, N). Yrityksen toiminnan oletetaan jatkuvan tämän jälkeenkin. Vuoden N jälkeen syntyviä rahavirtoja (n = N+1 ) arvioidaan karkeammin esim. kaavalla V N = FCF N+1 / (r U g FCF ). Tämä kaava kertoo jatkuvan rahavirran nykyarvon vuonna N. Sen vuoksi tämä yritysarvon jäännöstermi (Continuation Value) on diskontattava arviointihetkeen (n=0).

7 7 Luentoon liittyvässä orientoivassa materiaalissa oli esimerkkinä Merrygoround Oy:n kasvuvaihe: Toiminnassa olevien teemapuistojen määrä kasvoi kunnes vuoden kolme jälkeen oli saavutettu stabiilitilanne. Toiminnassa oli kolme teemapuistoa, vanhin puisto oli lopetettu ja seuraavaa oltiin rakentamassa. Yllä oleva vasemmanpuoleinen taulukko kuvaa vastaavassa, stabiilissa vaiheessa olevaa yritystä. Sen myyntituotot, liikevoitto ja vapaa rahavirta pysyvät vuodesta toiseen samana. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yrityksen nettokäyttöpääoma ei muutu (=0). Lisäksi yritys tekee vain korvausinvestointeja, joiden investointimenot ovat yhtä suuret kuin aiemmista investoinneista tehtävät poistot. Nettoinvestoinnit = +Poistot Investointimeno = 0 Tarkasteltaessa investointiprojektin vapaata rahavirtaa, poistot liittyvät investointimenoon. Kun yritysarvoa lasketaan, niin poistot tarkoittavat sekä yrityksen jo aiemmin hankkiman omaisuuden että tulevien investointien poistoja. Yritysarvon laskemiseen voidaan tässä tilanteessa soveltaa edellisellä luennolla johdettua loputtomasti kasvavan annuiteetin nykyarvon kaavaa: PV=C/(r-g). Ilman uusia investointeja yritysarvo on 4000 / 0.1 = Kun yritys käynnistää tarkasteluhetkeä seuraavana vuonna (vuosi 1) kasvuun tähtäävän investointiprojektin, niin projektin nettonykyarvo lisää yritysarvoa. Oikeanpuoleisen investointilaskelman rakenne on entuudestaan tuttu. Nettonykyarvoksi (NPV) saadaan Investointilaskelmassa nykyhetki on ajoitettu alun perin vuoteen 0. Yritysarvon laskemisen näkökulmasta tämä vuosi 0 on kuitenkin seuraava vuosi eli vuosi 1. Tämän vuoksi NPV on diskontattava vuoden päästä yritysarvon tarkasteluhetkeen eli lasketaan 3972 / ( )

8 Investointiprojektin nettonykyarvo (NPV) on investoinnin tulevaisuudessa synnyttämien positiivisten ja negatiivisten vapaiden rahavirtojen nykyarvo. Nykyarvon laskemisessa käytettävä diskonttauskorkokanta (r U ) kuvaa yrityksen liiketoiminnan riskiä ja siitä käytetään myös nimitystä pääoman kustannus. Yrityksellä on käynnissä ja suunnitteilla monia investointiprojekteja. Yrityksen liiketoiminnan arvo eli yritysarvon on periaatteessa kaikkien näiden investointiprojektien nettonykyarvojen summa. Lisäksi yritysarvo sisältää myös sellaisten investointprojektien nettonykyarvot, joiden suunnittelu aloitetaan vasta myöhemmin. Lisäksi on otettava huomioon tarkasteluhetki, jolloin yritysarvoa määritellään; samaan tapaan kuin investointilaskelmassa oli määriteltävä nykyhetki, jonka suhteen rahavirrat diskontattiin. Koska kuvassa investointiprojektin A rahavirrat ovat jo osittain syntyneet, ovat vain arviointihetken jälkeen syntyvät rahavirrat oleellisia yritysarvon määrittelyssä. Käytännössä yritysarvoa ei lasketa investointiprojektien summana eikä yritys hahmota tai jäsennä toimintaansa pelkästään investointiprojektien kautta, mutta on tärkeää ymmärtää, että yrityksen nykyiset ja tulevat investoinnit vaikuttavat yrityksen arvoon. Kun lasketaan yksittäisen investointiprojektin nettonykyarvo (NPV), lasketaan itse asiassa arvio investointiprojektin aiheuttamasta muutoksesta yrityksen liiketoiminnan arvossa eli yritysarvossa. Niinpä voidaan sanoa, että hanke jonka NPV >0 kasvattaa yritysarvoa.. 8

9 9 Yritysarvo sisältää tuleviin rahavirtoihin perustuvan omaisuuden arvo. Yrityksellä voi olla myös tarkasteluhetkellä rahavaroja. Ne ovat yrityksen omaisuuden arvoa määriteltäessä relevantti erä. Rahavaroja, kuten pankkitilillä olevaa rahaa, ei tarvitse diskontata. Rahavarat (Cash) sisältävät pankkitileillä olevien rahojen lisäksi sellaisia arvopaperisijoituksia, jotka ovat nopeasti ja riskittömästi muutettavissa käteiseksi (cash and marketable securities). Liiketoiminnan kannalta nyt käytössä olevilla rahavaroilla voidaan lyhentää velkoja tai ne voidaan jakaa omistajille ilman vaikutusta liiketoiminnalle ja siitä syntyville tuleville vapaille rahavirroille. Yrityksen virallinen tase edustaa tilinpäätöshetken tilannetta, joten siinä olevien rahavarojen summa ei aina kuvaa rahavarojen normaalia tasoa. Yritys on voinut esimerkiksi realisoida omaisuuttaan käynnistääkseen uusia investointiprojekteja lähiaikoina. Sen vuoksi pankkitilillä on tilapäisesti hyvin paljon rahaa. Luvussa 1 määriteltyyn nettokäyttöpääomaan kuuluvat käteisvarat ovat siis luonteeltaan erilaisia. Tilinpäätöksen taseessa rahavaroja ei eritellä tällä tavoin kahteen erään, joten tiedon hyväksikäyttäjä joutuu tarvittaessa päättelemään asian muun tilinpäätösinformaation ja yrityksestä muuten hankkimansa informaation perusteella. Laskutehtävät on kuitenkin laadittu niin, ettei tällaisia pohdintoja tarvitse tehdä. Esimerkiksi toiminnan ei tyypillisesti oleteta sitovan käteisvaroja, joten tehtävässä annetaan tiedot vain myyntisaamisten, vaihto-omaisuuden ja ostovelkojen arviointiin.

10 10 Markkina-arvoisen taseen velat eivät sisällä nettokäyttöpääomaan kuuluvia lyhytaikaisia velkoja, kuten ostovelkoja, arvonlisäveroon liittyviä velkoja tms. Nämä velat liittyvät oikeastaan yrityksen resurssien hankintaan ja vastaaviin erääntyviin maksuihin. Koska nettokäyttöpääoma on mukana jo vapaan rahavirran laskemisessa, tällaiset normaaleista maksukäytännöistä syntyvät velat on otettu huomioon jo yritysarvossa. Markkina-arvoisen taseen velat tarkoittavat lähinnä sellaisia korollisia lainoja, jotka yritys on ottanut rahoitusmarkkinoilta investointeja varten. Tämä on hyvä muistaa, koska monesti markkina-arvoisen taseen asiayhteydessä puhutaan vain lyhyesti veloista (debt). Jos lainanantaja on hinnoitellut lainan oikein, niin lainan tasearvo on yleensä riittävän hyvä estimaatti lainan markkina-arvosta. Nettovelat (Net Debt) tarkoittavat korollisia velkoja, joista on vähennetty edellä määritellyt rahavarat. Nettovelat = Korolliset lainat Rahavarat Markkina-arvoinen tase voidaan nyt kirjoittaa seuraavan yhtälön muotoon: Yritysarvo = Nettovelat + Oma pääoma Taseyhtälössä on jälleen kolme tekijää, jotka vastaavat alkuperäistä muotoa: A=D+E. Usein nettovelkoihin viitataan (esim. oppikirjassa) vain lyhyesti termillä Velat (Debt).

11 11 Edellä on kuvattu, miten markkina-arvoiseen taseeseen saadaan yritysarvo, rahavarojen arvo ja velkojen arvo. Oman pääoman markkina-arvo (tarkemmin sanoen sen estimaatti) on taseyhtälöön jäljelle jäänyt tuntematon (samaan tapaan kuin nettovarallisuus jäi jäljelle, kun omaisuuden arvosta vähennettiin velat). Kun oman pääoman arvo jaetaan osakeyhtiön liikkeelle laskemien osakkeiden lukumäärällä, saadaan arvio osakkeen käyvästä hinnasta. Osakkeen hinta-arviota tarvitaan mm. silloin kun yritys hankkii osakeannin avulla uutta oman pääoman ehtoista rahoitusta. Yritys kertoo omista liiketoimintasuunnitelmistaan ja pyrkii perustelemaan hintaa, jolla se haluaisi myydä uusia osakkeita. Osakkeen ostamista harkitseva valistunut sijoittaja tekee oman hinta-arvionsa ja tekee oman päätöksensä. Osakkeen todellinen kauppahinta voi jäädä yrityksen tarjousta alhaisemmaksi tai yritys ei saa osakeannissa kaupaksi tavoittelemaansa määrä osakkeita. Edellä kuvatussa tilanteessa kyse oli osakkeiden ns. primaarimarkkinoista, joissa osapuolina olivat yritys ja sijoittaja. Osakkeilla käydään kauppaa myös ns. sekundaarimarkkinoilla, kuten arvopaperipörssissä. Osakekaupan osapuolina ovat silloin sijoittajat. Yritys ei maksa osakkeen myyjälle mitään eikä saa rahaa osakkeen ostajalta. Tässäkin tilanteessa kaupan osapuolet pyrkivät kumpikin omalta näkökannaltaan arvioimaan osakkeen käypää hintaa. Vapaan rahavirran diskonttaamiseen perustuva tekniikka on yksi lähestymistapa.

12 12 Markkina-arvoisen taseen rakenne ja peruskäsitteet voidaan tiivistää oheiseen kuvaan. Taseen varat (Assets) jaetaan rahavaroihin (cash) ja muihin varoihin (all other assets). Muut varat tarkoittavat kuitenkin yritysarvoa (Enterprise Value). Englanninkielisessä taseessa vieraaseen ja omaan pääomaan viitataan myös termillä Liabilities and shareholders equity, mutta kurssilla käytetään lyhempää ilmaisua: debt and equity. Ajatellaan, että velat tarkoittavat nettovelkoja ja kirjoitetaan markkina-arvoinen tase muotoon V = D + E Omistajan näkökulmasta oman pääoman arvon pitäisi kasvaa. Merkitään omistajan tuotto-odotusta symbolilla r E. Oman pääoman arvo nyt on E. Tuottoodotuksen mukaisesti oman pääoman arvon pitäisi vuoden kuluttua olla (1+r E ) E. Vastaavasti lainanantajalla on oma tuotto-odotuksensa r D. Vuoden kuluttua lainanantaja odottaa olevansa oikeutettu yrityksen omaisuuden osaan, jonka arvo on (1+r D ) E. Jotta taseyhtälö pätisi myös vuoden kuluttua on oltava V (1+r U ) = D (1+r D ) + E (1+r E ) Tästä voidaan johtaa myös seuraava yhtälö = Siitä nähdään, että yritysarvon laskemisessa käytettävää r U :ta voidaan nimittää myös pääoman keskimääräiseksi kustannukseksi. Siihen vaikuttaa yrityksen pääomarakenne (oman ja vieraan pääoman osuus) sekä vieraan ja oman pääoman kustannus (r D ja r E ).

13 13 Yritysarvon arvioiminen vapaan rahavirran kautta sisältää paljon epävarmoja oletuksia, joten yksi laskelma ei edusta absoluuttista totuutta. Jos useat toisistaan riippumattomat asiantuntijat tekisivät vakavassa hengessä arvioita, niin nämä arviot voisivat konvergoitua kohti yhteistä näkemystä yritysarvosta. Käytännössä osakemarkkinat ovat se foorumi, jossa yhteinen näkemys muodostuu joka päivä. Osakkeen hinta ei kuitenkaan liity suoraan yritysarvoon vaan yrityksen oman pääoman arvoon. Kun osakekurssi eli osakkeen markkinahinta kerrotaan osakkeiden lukumäärällä, saadaan oman pääoman markkina-arvo pörssiyrityksen tapauksessa (Market Capitalization=E). Taseyhtälöä soveltamalla (E+D=V) saadaan edelleen pörssiyrityksen yritysarvo ilman, että vapaita rahavirtoja pitäisi erikseen arvioida. Markkinat (tai oikeammin siellä toimivat asiantuntijat) ovat sen jo tehneet ja heidän arvionsa heijastuvat osakkeen hintaan. Tästä on hyötyä myös silloin, kun tavoitteena on arvostaa pörssin ulkopuolisia yrityksiä. Arvostamisen (valuation) taustalla on aina vertailu lähinnä samankaltaisiin kohteisiin. Jos olet myymässä asuntoasi, niin sinua kiinnostaa, millä hinnalla taloyhtiössäsi tai naapuritaloissa on viime aikoina tehty kauppoja. Yritysten arvostamisessa samankaltaisia kohteita eli samanlaista liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä etsitään pörssiyrityksistä, koska niiden osakkeilla käydään kauppaa päivittäin jossain arvopaperipörssissä. Jokainen kaupankäyntitapahtuma sisältää sijoittajien näkemyksen osakkeen markkinahinnasta. Aktiivinen kaupankäynti takaa sen, että osakekurssi sisältää kaiken oleellisen ja tuoreimman tiedon, joka liittyy yrityksen taloudelliseen menestymiseen tulevaisuudessa.

14 14 Yritysarvoon (eli yrityksen vapaan rahavirran diskonttaamiseen) perustuva menetelmä ei ole ainoa tapa arvioida osakkeen käypää hintaa. Toinen päämenetelmä perustuu omistajien saaman osinkovirran diskonttaamiseen. Tähän menetelmään palataan vielä. Nopeita arvioita tai tarkempia menetelmiä varmentavia arvioita voidaan tehdä ns. kerroinmenetelmillä. Niissä vertailukelpoisista (comparable) yrityksistä laskettujen suhdelukujen oletetaan olevan samalla tasolla. Tunnetuin kerroin lienee P/E-luku, jossa P tarkoittaa osakkeen hintaa ja E osaketta kohti laskettua nettotulosta (Earnings Per Share, EPS). Jos meillä on tiedossa yrityksen A osakkeen hinta ja osakekohtainen tulos sekä yrityksen B osakekohtainen tulos, niin yrityksen B osakkeen hinta-arvio saadaan verrannosta P A /EPS A = P B /EPS B Kuten jäljempänä havainnollistetaan, P/E-luku voidaan kuitenkin kytkeä osinkovirran diskonttaamiseen perustuvaan malliin, jossa on sovellettu määrättyjä oletuksia. Vapaan rahavirran diskonttaamisen periaatteeseen liittyvä kerroin on V/EBITDA. Siinä V tarkoittaa yritysarvoa ja EBITDA tulosta ennen korkojen, verojen, poistojen ja muiden arvonalentumisten vähentämistä. EBITDA on karkea arvio yrityksen liiketoiminnan synnyttämästä rahavirrasta. Alan ammattilaiset käyttävät useita menetelmiä haarukoidessaan (estimoidessaan) osakkeen arvoa.

15 15 Ajatellaan osaketta, jonka sijoittaja hankkii tänään hinnalla P 0. Hän omistaa osakkeen vuoden ajan ja myy sen sitten hinnalla P 1. Omistusaikana yritys maksaa sijoittajalle osingon Div 1. Sijoittajan saama toteutunut tuottoprosentti vuoden ajalta (r E ) voidaan ilmaista osinkotuoton (Dividend Yield) ja osakkeen suhteellisen arvonnousun (Capital Gain) summana. Koska toteutunut tuottoprosentti vaihtelee vuosittain, näin laskettua lukuarvoa ei voi suoraan käyttää oman pääoman kustannuksen estimaattina. Se olisi liian epätarkka. Kaava kuitenkin kertoo, miten sijoittaja hyötyy osakkeesta. Osakkeen tämänhetkistä hintaa (P 0 ) voidaan perustella tai arvioida suoraan omistajille tulevan hyötyjen (rahavirtojen) kautta. Pohjimmiltaan osakesijoituksen tuotto syntyy yrityksen osakkeenomistajille jakamista osingoista (Div, Dividend) ja omistusaikana (N) tapahtuvasta osakkeen arvon noususta eli osakkeen hinnan muutoksesta: (P N P 0 ). Yhdestä osakkeesta omistajalle omistusaikana kertyvien rahavirtojen nykyarvolle eli osakkeen nykyarvolle voidaan kirjoittaa seuraava kaava, jossa Div n on osaketta kohti maksettu osinko ja r E oman pääoman kustannus (equity cost of capital): = (1+ ) + (1+ )

16 16 Kun omistusaika (N) kasvaa, niin osakkeen myyntihinnan (P N ) merkitys kaavassa häviää diskonttauksen vuoksi. Koska P 0 :n kaava pätee nykyhetken lisäsi myös mille tahansa tulevalle myyntihetkelle ja vastavalle myyntihinnalle, on lyhytaikaisessakin omistuksessa osakkeen hinnan taustalla jatkuva osinkovirta. Niinpä voidaan todeta, että osakkeen hinta perustuu vain diskontattuun osinkovirtaan (DDM, Dividend Discount Model). Jos vielä oletetaan vakiokertoimella kasvava osinkovirta, voidaan kirjoittaa seuraava kaava (Constant Dividend Growth Model), jossa g tarkoittaa osinkojen kasvuprosenttia. = Jos osakkeella on markkinahinta ja seuraavan osakekohtaisen osingon suuruudesta ja osinkojen kasvuprosentista voidaan tehdä uskottava oletus, saadaan kaavan avulla myös karkea arvio yrityksen oman pääoman kustannuksesta (r E ) eli markkinoiden osakkeeseen liittämästä tuotto-odotuksesta. Yrityksen näkökulmasta kyse on tarvittavan pääoman kustannuksesta, ja omistajien näkökulmasta sijoitetun pääoman tuotto-odotuksesta. Tämäkin arvio oman pääoman kustannuksesta on karkea, koska yksittäisen vuoden osingonjako on harkinnanvarainen päätös eikä osingonjako välttämättä kasva tasaisesti.

17 17 Osinkovirta perustuu yrityksen kykyyn tehdä voittoa, vaikka yritys ei jakaisikaan kaikkea voittoa osinkoina. Tuloslaskelmassa jakokelpoista voittoa kuvaa nettotulos (Net Income, Earnings), joka saadaan, kun liikevoitosta vähennetään lainojen korkokustannukset ja verot. Koska korot ovat verotuksessa vähennyskelpoinen erä, veroprosenttia (20 %) pitää soveltaa vasta tulokseen ennen veroja (earnings before taxes). Nettotulos = (Liikevoitto Korot) Tuloverot = (Liikevoitto Korot) * (1 veroprosentti) Kuten edellä jo todettiin P/E luku on osakkeen hinnan ja osakekohtaisen tuloksen suhde. Osakekohtainen tulos voi olla viimeisimmässä tilinpäätöksessä raportoitu tulos mutta myös arvio seuraavan vuoden osakekohtaisesta tuloksesta (Forward P/E). Jos osakkeen hinnan P 0 paikalle kirjoitetaan kasvavan osinkovirran nykyarvon kaava, voidaan P/E-luku kirjoittaa muotoon, josta näkyy kuinka suuren osan voitosta yrityksen oletetaan jakavan osinkoina (Dividend Payot Rate = Div / EPS) joka vuosi. Jos koko tulos jaetaan aina osinkoina eli Div = EPS, niin osakkeen hinnalle pätee P 0 = EPS / (re g) Sijoituskohteiden vertailu P/E-luvulla on nopeaa mutta ei ongelmatonta, mikä pätee muihinkin kerroinmenetelmiin. Mitä enemmän markkinat odottavat yrityksen tuloksen kasvavan, niin sitä suurempi on P/E-luku. Toisaalta kahdella yrityksellä voi olla yhtä suuri EPS ja g mutta eri P/E-luku, koska yritysten omaan pääomaan liittyvä riski ja siten myös oman pääoman kustannus on erilainen. Tätä asiaa käsitellään seuraavalla luennolla.

18 18 Tarkasteltiinpa osaketta tai yritysarvoa, niin arvonmääritystä varten on otettava kantaa oleellisiin rahavirtoihin ja oleelliseen pääoman kustannukseen. Diskonttaamisen perustekniikka on siis osattava soveltaa eri käyttötilanteissa. Osinkovirran diskonttaamiseen perustuva kaava esiteltiin muodossa, josta voidaan suoraan laskea osakkeen hinta-arvio. Vastaavasti yritysarvon kaava esiteltiin muodossa, josta voidaan suoraan laskea yritysarvo. Toisissa käyttötilanteissa tunnetun osakkeen hinnan tai yritysarvon avulla halutaan kuitenkin arvioida jonkin muun kaavan tekijän arvoa. Kun esimerkiksi vapaan rahavirran muodostumisesta tekee yksinkertaistavia oletuksia voi FCF:n laskukaavan avulla hahmotella markkinoiden odotuksia liittyen pörssiyrityksen liikevoittoon. Esimerkiksi voidaan olettaa, että nettokäyttöpääoma ei muutu (kasvu=0) ja vuosittaiset investointimenot ovat yhtä suuret kuin vuosittaiset poistot (nettoinvestoinnit=0). Edellä on mainittu, miten osinkovirran diskonttaamisen kaavan avulla voidaan hakea karkeaa arvioita oman pääoman kustannukselle. Käytettiinpä kaavoja missä tarkoituksessa hyvänsä, on syytä muistaa, että rahavirtojen oletetaan jatkuvan äärettömyyteen (yrityksen lopettamisen päivämäärä ei ole tiedossa). Arvosta hyvin suuri osa perustuu oletuksiin yrityksen menestyksestä kaukana tulevaisuudessa. Yrityksen liiketoimintaan liittyvät uutiset muuttavat oletuksia yrityksen tulevasta menestyksestä ja markkinoiden käsitystä arvosta. Yllättävä kielteinen uutinen voi laskea pörssiosakkeen hintaa useilla prosenteilla yhden kaupankäyntipäivän aikana.

19 19

20 20

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Perusosan kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Investointiprojektin kontekstissa esiteltyjä

Lisätiedot

Investointilaskelma. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016. Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos

Investointilaskelma. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016. Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos Investointilaskelma TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 7.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

Riski ja velkaantuminen

Riski ja velkaantuminen Riski ja velkaantuminen TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 28.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

Q Puolivuosikatsaus

Q Puolivuosikatsaus Q2 1.1. 30.6.2018 Puolivuosikatsaus Avainluvut 4-6/2018 4-6/2017 Muutos% 1-6/2018 1-6/2017 Muutos% 1-12/2017 Liikevaihto, MEUR 217,7 196,0 11,0 % 391,3 352,6 11,0 % 796,5 Vertailukelpoisten myymälöiden

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus

Puolivuosikatsaus Puolivuosikatsaus 1.1 30.6. 2017 Avainluvut 4-6/2017 4-6/2016 Muutos% 1-6/2017 1-6/2016 Muutos% 1-12/2016 Liikevaihto, MEUR 196,0 192,4 1,9 % 352,6 350,6 0,6 % 775,8 Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS tuhatta euroa 1.1.-31.12.2010 1.1.-31.12.2009 Liikevaihto 9 862 6 920 Liiketoiminnan muut tuotot 4 3 Aineiden ja tarvikkeiden käyttö ( ) -557-508 Työsuhde-etuuksista

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma

KIRJANPITO 22C Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma KIRJANPITO 22C00100 Luento 12: Tilinpäätösanalyysi, kassavirtalaskelma TILIKAUDEN TILINPÄÄTÖS Tilinpäätös laaditaan suoriteperusteella: Yleiset tilinpäätös periaatteet (KPL 3:3 ): Tilikaudelle kuuluvat

Lisätiedot

Q Tilinpäätöstiedote

Q Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2017 31.12.2017 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2017 10-12/2016 Muutos% 1-12/2017 1-12/2016 Muutos% Liikevaihto, MEUR 248,5 238,1 4,4 % 796,5 775,8 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0 Kamux Oyj Liite pörssitiedotteeseen klo 12:00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2016 Tässä liitteessä esitetyt Kamux Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset taloudelliset tiedot osavuosijaksoilta

Lisätiedot

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

KONSERNIN TUNNUSLUVUT KONSERNIN TUNNUSLUVUT 2011 2010 2009 Liikevaihto milj. euroa 524,8 487,9 407,3 Liikevoitto " 34,4 32,6 15,6 (% liikevaihdosta) % 6,6 6,7 3,8 Rahoitusnetto milj. euroa -4,9-3,1-6,6 (% liikevaihdosta) %

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 Tuloslaskelma Liitetieto 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 (EUR) Liikevaihto

Lisätiedot

TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena 2016 Luentomoniste kurssin ensimmäiseen vaiheeseen. Jouko Karjalainen 2.1.2016

TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena 2016 Luentomoniste kurssin ensimmäiseen vaiheeseen. Jouko Karjalainen 2.1.2016 TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena 2016 Luentomoniste kurssin ensimmäiseen vaiheeseen Jouko Karjalainen 2.1.2016 ALKUSANAT Liiketoiminnassa tehdään erilaisia päätöksiä, mutta kurssin puitteissa

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake " 5,81 5,29 4,77 Osinko/osake " 0,20 *) 0,20 -

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake  5,81 5,29 4,77 Osinko/osake  0,20 *) 0,20 - 2012 2011 2010 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 483,3 519,0 480,8 Liikevoitto milj. euroa 29,4 35,0 32,6 (% liikevaihdosta) % 6,1 6,7 6,8 Rahoitusnetto milj. euroa -5,7-5,5-3,1 (% liikevaihdosta)

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote

Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2016 31.12.2016 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2016 10-12/2015 Muutos% 1-12/2016 1-12/2015 Muutos% Liikevaihto, MEUR 238,1 231,7 2,8 % 775,8 755,3 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2017-31.12.2017 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.6.217 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Toisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 38.9% edellisvuodesta ollen EUR 52.m (EUR 37.5m /2) Toisen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6 2014 2013 2012 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 426,3 475,8 483,3 Liikevoitto/ -tappio milj. euroa -18,6 0,7 29,3 (% liikevaihdosta) % -4,4 0,1 6,1 Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä milj.

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 5 435 6 296 6 161 6 159 6 56 Myyntikate 3 442 3 558 4 314 3 842 3 722 Käyttökate 2 292 2 271 3 8 2 525 2

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2016-31.12.2016 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon

Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon 1 2 Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Kolmannella luennolla laskutekniikoita sovellettiin

Lisätiedot

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto 1 (6) Asiakastieto Group Oyj, pörssitiedotteen liite 5.5.2015 klo 16.00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2014 Tässä liitteessä esitetyt Asiakastieto Group Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset

Lisätiedot

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton] Vuosikatsaus 1.1. 31.12.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Neljännen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 4.8% edellisvuodesta ollen EUR 48.4m (EUR 46.2m /2) Neljännen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.9.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Kolmannen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 26.3% edellisvuodesta ollen EUR 51.7m (EUR 4.9m /2) Kolmannen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

KONSERNITULOSLASKELMA

KONSERNITULOSLASKELMA KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 5 099 772 4 390 372 Liiketoiminnan muut tuotot 132 300 101 588 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden aikana

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Yrityksen arvostaminen

Yrityksen arvostaminen Yrityksen arvostaminen TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 21.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 Viking Line -konserni, jonka edellinen tilikausi käsitti ajan 1. marraskuuta 2009 31. joulukuuta 2010, on siirtynyt 1. tammikuuta 2011 alkaen kalenterivuotta vastaavaan

Lisätiedot

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN Pörssille 11.8.2009 annetussa tiedotteessa oli toisen neljänneksen osakekohtainen

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

PUOLIVUOSIKATSAUS

PUOLIVUOSIKATSAUS PUOLIVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2016 Avainluvut 4-6/2016 4-6/2015 Muutos% 1-6/2016 1-6/2015 Muutos% 1-12/2015 Liikevaihto, MEUR 192,4 182,5 5,4% 350,6 335,8 4,4% 755,3 Vertailukelpoisten myymälöiden 2,5 1,5-0,6

Lisätiedot

Standardi 5.1 Liite I. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Tunnusluvut

Standardi 5.1 Liite I. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Tunnusluvut Standardi 5.1 Liite I Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Tunnusluvut dnro 1/120/2008 2 (2) SISÄLLYSLUETTELO 1 Taloudelliset tunnusluvut 4 1.1 Tunnuslukujen osatekijöiden määritelmät 4 1.1.1 Liikevoitto

Lisätiedot

Rahavirtojen diskonttaamisen periaate

Rahavirtojen diskonttaamisen periaate Rahavirtojen diskonttaamisen periaate TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 14.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

TU-C1030 Luento JK

TU-C1030 Luento JK Kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty investointiprojektin kannattavuuden arviointia vapaan rahavirran ja siitä laskettavan nettonykyarvon avulla. Kolmannella luennolla laskutekniikoita sovellettiin

Lisätiedot

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj Tuloslaskelma ja tase Tuloslaskelma ja tase 30.6.2018 BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-30.6.2018 1.1.-30.6.2017 1.1.-31.12.2017 Liiketoiminnan muut tuotot * 2 237 121,94 13 879,38 20 466,26 Materiaalit

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018 Privanet Group -konserni 1-12/2018 1-12/2017 Muutos 7-12/2018 7-12/2017 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto, 1000 EUR 8 292 13 971-40,65 % 4

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Tilinpäätös 11/2008 10/2009 tiivistelmä 1/2 Liikevaihto 15,41 milj. euroa (18,40 milj. euroa), laskua 16 % Liikevoitto -0,41 milj. euroa (0,74

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017 KONSERNIN KESKEISET AVAINLUVUT (tilintarkastetut) Privanet Group -konserni 1-12/2017 1-12/2016 Muutos 7-12/2017 7-12/2016 Muutos 12kk 12kk 6 kk

Lisätiedot

Winled Oy Ltd, Tilinpäätös Muut pitkävaikutteiset menot ,13 0,00. Koneet ja kalusto , ,67

Winled Oy Ltd, Tilinpäätös Muut pitkävaikutteiset menot ,13 0,00. Koneet ja kalusto , ,67 Winled Oy Ltd, 0806098-0 Tilinpäätös 1.3.2015-29.2.2016 TASE 29.2.2016 28.2.2015 VASTAAVAA PYSYVÄT VASTAAVAT Aineettomat hyödykkeet Muut pitkävaikutteiset menot 140 589,13 0,00 Aineettomat hyödykkeet yhteensä

Lisätiedot

Oy Yritys Ab (TALGRAF ESITTELY) TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet

Oy Yritys Ab (TALGRAF ESITTELY) TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet Oy Yritys Ab 1.1.2009-31.12.2013 TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet 7000 7000 6000 6000 5000 5000 4000 4000 3000 3000 2000 2000 1000 1000 1209 KUM TOT. 1210 KUM TOT. 1211 KUM

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Privanet Group -konserni 1-12/2016 1-12/2015 Muutos 7-12/2016 7-12/2015 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto,

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen. Toivo Koski

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen.  Toivo Koski 1 Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen SISÄLLYS Mitä tuloslaskelma, tase ja kassavirtalaskelma kertovat Menojen kirjaaminen tuloslaskelmaan kuluksi ja menojen kirjaaminen

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2015-31.12.2015 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0 EFECTE OYJ Yhtiön taloudelliset tiedot 30.9.2017 päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta (Luvut euroina, ellei toisin ilmoitettu) Konsernin Tuloslaskelma 1.1.2017 30.9.2017 1.1.2016 30.9.2016 LIIKEVAIHTO

Lisätiedot

Kurssilla tarkastellaan yrityksissä tehtäviä liiketoiminnallisia päätöksiä tukevia laskelmia, erityisesti investointilaskelmia. Liiketoiminnallisilla

Kurssilla tarkastellaan yrityksissä tehtäviä liiketoiminnallisia päätöksiä tukevia laskelmia, erityisesti investointilaskelmia. Liiketoiminnallisilla 1 2 Kurssin I vaiheen luennot sijoittuva opetusperiodiin III ja ne muodostavat kokonaisuuden. Käsitteiden sisältöä ja käyttöä syvennetään asteittain. Sen vuoksi on välttämätöntä että asiat opiskellaan

Lisätiedot

AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015

AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 2016 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 2016 20 Muutos, % 20 Liikevaihto 302,9 291,2 4% 590,9 571,4 3% 1 130,7 Käyttökate (oik.*)

Lisätiedot

Kertaus. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos

Kertaus. TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento Aalto-yliopisto Tuotantotalouden laitos Kertaus TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 17.3.2016 Rakenne ja ajoitus Luennot kalvot MyCoursessa Luentomoniste Harjoitustehtävät (10 p) Testit (10 p) MyCourses Laskutuvat III periodi

Lisätiedot

AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015

AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi syyskuu 2016 AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 2016 2015 Muutos, % 2016 2015 Muutos, % 2015 Liikevaihto 269,6 269,3 0 % 860,5 840,7 2 % 1 130,7 Käyttökate

Lisätiedot

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen

Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Laskentatoimen perusteet Tilinpäätöksen laadinta Jaksottaminen Seppo Ikäheimo Tehtävä 1 Marraskuu Oy:n tilinpäätöksen laadinta Laadi seuraavista 1.-31.11 välillä toteutuneista liiketapahtumista tuloslaskelma

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2008 1/8 Tunnusluvut 1-3 1-3 1-12 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 447,4 431,5 1 688,3 Liikevoitto, milj. euroa 33,3 45,9 101,8 Voitto ennen veroja, milj. euroa 35,3 48,2 109,5 Liikevoittoprosentti 7,4

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 4 986 6 5 225 2 6 276 8 6 932 6 7 334 5 Myyntikate 3 237 6 3 344 9 3 835 9 4 178 1 4 396 8 Käyttökate 761

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Ensimmäisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 12.7% edellisvuodesta ollen EUR 59.6m (EUR 52.9m /2) Ensimmäisen vuosineljänneksen

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/2003 4-6/2002 1-6/2003 1-6/2002 2002 Liikevaihto 671,9 707,5 1 371,4 1 363,8 2 612,3 Osuus osakkuusyritysten tuloksista -0,3-0,4

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q3/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q3/2008 1/8 Tunnusluvut 7-9 7-9 1-9 1-9 1-12 2008 2007 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 468,0 396,5 1 391,5 1 247,4 1 710,6 Liikevoitto, milj. euroa 24,2 14,1 68,1 79,7 101,8 Voitto ennen veroja, milj.

Lisätiedot

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa.

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa. YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote 13.8.2007 klo 11.00 YLEISELEKTRONIIKKA -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2007 - Liikevaihto 14,9 milj. euroa (12,8 milj. euroa) - Liikevoitto 494 tuhatta euroa

Lisätiedot

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Yrittäjät ovat parhaita asiantuntijoita

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/2003 7-9/2002 1-9/2003 1-9/2002 2002 Liikevaihto 683,0 611,1 2 054,4 1 974,9 2 612,3 Osuus osakkuusyritysten tuloksista -1,2 0,1-1,1

Lisätiedot

Ahlstrom. Tammi-syyskuu 2015. Marco Levi toimitusjohtaja. Sakari Ahdekivi talousjohtaja 28.10.2015

Ahlstrom. Tammi-syyskuu 2015. Marco Levi toimitusjohtaja. Sakari Ahdekivi talousjohtaja 28.10.2015 Ahlstrom Tammi-syyskuu 215 Marco Levi toimitusjohtaja Sakari Ahdekivi talousjohtaja 28.1.215 Sisältö Heinä-syyskuu 215 Liiketoiminta-aluekatsaus Taloudelliset luvut Tulevaisuuden näkymät Sivu 2 Heinä-syyskuu

Lisätiedot

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 3.6.216 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1 EUR 1 6/216 1 6/215 1 12/215 Liikevaihto, tuhatta euroa Liikevoitto, tuhatta euroa 9 25 8 482 15 36 4 1 14 1 172 Liikevoitto, %

Lisätiedot

OMISTAJANVAIHDOS TEEMAILTA

OMISTAJANVAIHDOS TEEMAILTA OMISTAJANVAIHDOS TEEMAILTA PIRKANMAAN YRITYSVÄLITYS OY Yli sata toteutettua yrityskauppaa Useita yritysoston konsultointeja Lukuisia sukupolvenvaihdoskonsultointeja Rauno Toikka, yritysvälittäjä, tilitoimistoyrittäjä

Lisätiedot

TOIMEKSIANTAJA TILITOIMISTO 1 (6)

TOIMEKSIANTAJA TILITOIMISTO 1 (6) TOIMEKSIANTAJA TILITOIMISTO 1 (6) MUISTILISTA OSTAJALLE TAI VASTAANOTTAJALLE TOIMII SUUNTAA ANTAVANA OHJEISTUKSENA. MUISTA KESKUSTELLA OMASTA TILANTEESTASI AINA ASIANTUNTIJAN KANSSA. YRITYSKAUPPA JA YRITYSJÄRJESTELY

Lisätiedot

Tokmanni-konsernin IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin mukaiset oikaistut vertailutiedot vuodelta 2018

Tokmanni-konsernin IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin mukaiset oikaistut vertailutiedot vuodelta 2018 IFRS 16 VUOKRASOPIMUKSET -STANDARDIN KÄYTTÖÖNOTTO TOKMANNISSA 1.1.2019 voimaan astunut IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardi käsittelee vuokrasopimusten määritelmää, kirjaamista, arvostamista sekä vuokrasopimuksista

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 4-6/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 4-6/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 4-6/2004 4-6/2003 1-6/2004 1-6/2003 2003 Liikevaihto 729,9 671,9 1 447,2 1 371,4 2 738,2 Liiketoiminnan muut tuotot 17,2 3,8 23,6

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa Muutos, % 2015

AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu 2016 AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 20 Liikevaihto 288,0 280,2 +3% 1 130,7 Käyttökate (oik.*) 31,0 26,5 +17% 93,6 Käyttökateprosentti,

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma (IFRS) Oikaistu

Konsernin laaja tuloslaskelma (IFRS) Oikaistu Konsernin tuloslaskelma (IFRS) milj. euroa Q1-Q4 Q1-Q3 Q1-Q2 Q1 Liikevaihto 2 321,2 1 745,6 1 161,3 546,8 Hankinnan ja valmistuksen kulut -1 949,2-1 462,6-972,9-462,8 Bruttokate 372,0 283,0 188,4 84,0

Lisätiedot

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 2014

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 2014 Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi kesäkuu 20 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 292,5 208,0 580,4 362,5 863,3 Käyttökate (oik.*) 26,0 16,5 53,4 28,0 55,0

Lisätiedot

AVAINLUVUT heinä-syys tammi syys tammi joulu milj. euroa

AVAINLUVUT heinä-syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Munksjö Oyj Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 20 AVAINLUVUT heinä-syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 275,9 245,1 856,3 607,6 863,3 Käyttökate (oik.*) 23,2 11,0 76,6 39,0 55,0

Lisätiedot

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Munksjö Oyj Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 281,0 255,7 1 7,3 863,3 Käyttökate (oik.*) 28,4 16,0 105,0 55,0 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 10,1

Lisätiedot

SSK SUOMEN SÄÄSTÄJIEN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 13.2.2014 KLO 16:00 KIINTEISTÖT OYJ

SSK SUOMEN SÄÄSTÄJIEN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 13.2.2014 KLO 16:00 KIINTEISTÖT OYJ SSK SUOMEN SÄÄSTÄJIEN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 13.2.214 KLO 16: KIINTEISTÖT OYJ SSK-KONSERNIN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 213 - Liikevaihto oli 662 (647) tuhatta euroa. - Liikevoitto 11 (58) tuhatta euroa -

Lisätiedot

Standardi 5.1 I. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Tunnusluvut

Standardi 5.1 I. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus. Tunnusluvut Standardi 5.1 I Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Tunnusluvut dnro 1/120/2008 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Taloudelliset tunnusluvut 4 1.1 Tunnuslukujen osatekijöiden määritelmät 4 1.1.1 Liikevoitto 4 1.1.2

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q2/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q2/2008 1/8 Tunnusluvut 4-6 4-6 1-6 1-6 1-12 2008 2007 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 470,6 413,0 923,5 850,9 1 710,6 Liikevoitto, milj. euroa 10,6 19,7 43,9 65,6 101,8 Voitto ennen veroja, milj. euroa

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

1/8. Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2009

1/8. Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2009 1/8 Tunnusluvut 1-3 1-3 1-12 2009 2008 2008 Liikevaihto, milj. euroa 477,6 452,9 1 952,9 Liikevoitto 19,9 33,3 95,1* Liikevoittoprosentti 4,2 7,4 4,9 * Voitto ennen veroja, milj. euroa -8,1 35,3 46,6 Oman

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Liite puolivuosikatsaus 1.1. 30.6.2018 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2018 1-6/2017 1-12/2017 Liikevaihto, 1000 EUR 17 962 11 561 25 038 Käyttökate, 1000 EUR 4 358 2 024 5 230 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

1.1 Tulos ja tase. Oy Yritys Ab Syyskuu Tilikauden alusta

1.1 Tulos ja tase. Oy Yritys Ab Syyskuu Tilikauden alusta 1.1 Tulos ja tase KUMULATIIVINEN MYYNTI Current Ratio koko yritys 12 1 8 6 4 2 215 KUM TOT. 115 KUM TOT. 415 KUM TOT. 315 KUM TOT. 715 KUM TOT. 615 KUM TOT. 515 KUM TOT. 915 KUM TOT. 815 KUM TOT. 1,77

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 10-12/ /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 10-12/ / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj. e 10-12/2004 10-12/2003 2004 2003 Liikevaihto 391,0 683,8 2 533,4 2 738,2 Liiketoiminnan muut tuotot 9,3 6,7 89,5 28,0 Kulut -353,0-625,6-2

Lisätiedot

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, %

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % Munksjö Tilinpäätöstiedote 2016 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 2016 20 Muutos, % Liikevaihto 282,4 290,0-3% 1 142,9 1 130,7 1% Käyttökate (oik.*) 36,1 22,1 63% 136,7 93,6

Lisätiedot

puolivuotiskatsaus (tilintarkastettu yleisluontoisesti)

puolivuotiskatsaus (tilintarkastettu yleisluontoisesti) SAV Rahoitus Oyj 1.7. 31.12.2009 puolivuotiskatsaus (tilintarkastettu yleisluontoisesti) SAV-Rahoitus konsernin voitto ennen veroja kasvoi yli 41 % Puolivuotiskatsaus lyhyesti: SAV-Rahoitus on toiminut

Lisätiedot

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus tammi maaliskuu Materials for innovative product design

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus tammi maaliskuu Materials for innovative product design MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus tammi maaliskuu 2014 Materials for innovative product design AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2014 20 20 Liikevaihto 287,9 154,5 863,3 Käyttökate (oik.*) 27,4

Lisätiedot

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS Liiketoimintakatsaus Loka-joulukuu 2018 22.2.2019 2 / 6 ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS 1.10. 31.12.2018 Loka - joulukuu 2018 lyhyesti Konsernin liiketoiminta kehittyi vuoden neljännen kvartaalin aikana

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 484 796 672 165 641 558 679 396 684 42 Myyntikate 79 961 88 519 89 397 15 399 12 66 Käyttökate 16 543 17

Lisätiedot

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1000 EUR 7-12/2015 7-12/2014 1-12/2015 1-12/2014 Liikevaihto, tuhatta euroa 6 554 5 963 15 036 9 918 Liikevoitto, tuhatta euroa 69 614 1 172 485 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Tunnusluvut LIITE Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Munksjö Tilinpäätöstiedote 2015

Munksjö Tilinpäätöstiedote 2015 Munksjö Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 290,0 281,0 1 130,7 1 137,3 Käyttökate (oik.*) 22,1 28,4 93,6 105,0 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 7,6

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007

Lisätiedot

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2015

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2015 Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 20 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 291,2 292,5 571,4 580,4 1 7,3 Käyttökate (oik.*) 25,0 26,0 51,5 53,4 105,0

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2015 7 12/2014 1 12/2015 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 10 223 9 751 27 442 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 266 1 959 6 471 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Sulautuva Yhtiö sulautuu selvitysmenettelyttä osakeyhtiölain 16 luvun mukaisesti alla mainituin ehdoin siten, että:

Sulautuva Yhtiö sulautuu selvitysmenettelyttä osakeyhtiölain 16 luvun mukaisesti alla mainituin ehdoin siten, että: SULAUTUMISSUUNNITELMA Yhteisöpalvelut Oy, jäljempänä "Sulautuva Yhtiö", (Y-tunnus 2443672-2) ja Varainhoito Oyj, jäljempänä "Vastaanottava Yhtiö", (Y-tunnus 1918955-2) hallitukset ovat laatineet seuraavan

Lisätiedot

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 FINEXTRA OY 2(11) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

muutos. Liikevaihto ,7 % Liikevoitto t. Voitto ennen veroja t

muutos. Liikevaihto ,7 % Liikevoitto t. Voitto ennen veroja t TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1.7.2007 30.6.2008 (tilintarkastamaton) saavutti ennakoitua paremman tuloksen Tilikausi lyhyesti: Liikevaihto kasvoi 337 tuhatta euroa eli 2,7 %. Liikevaihdoksi kirjattiin 12 576 tuhatta

Lisätiedot

SSK SUOMEN SÄÄSTÄJIEN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 12.2.2009 KLO 11:00 KIINTEISTÖT OYJ

SSK SUOMEN SÄÄSTÄJIEN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 12.2.2009 KLO 11:00 KIINTEISTÖT OYJ SSK SUOMEN SÄÄSTÄJIEN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 12.2.2009 KLO 11:00 KIINTEISTÖT OYJ SSK-KONSERNIN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 2008 - Liikevaihto oli 722 (690) tuhatta euroa. - Liikevoitto 283 (262) tuhatta euroa

Lisätiedot

* Oikaistu kertaluonteisilla erillä

* Oikaistu kertaluonteisilla erillä Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi syyskuu 20 AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 269,3 275,9 840,7 856,3 1 137,3 Käyttökate (oik.*) 20,0 23,2 71,5 76,6 105,0

Lisätiedot

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton] Vuosikatsaus 1.1. 31..2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Neljännen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 6.6% edellisvuodesta ollen EUR 46.2m (EUR 28.7m /2). Neljännen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS Liiketoimintakatsaus Heinä-syyskuu 2018 29.10.2018 2 / 5 ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS 1.7. 30.9.2018 Heinä-syyskuu 2018 lyhyesti Liikevaihto heinä-syyskuussa kasvoi 22 % ja käyttökate 66 % edellisen

Lisätiedot

1/8. Suomen Posti -konsernin tunnusluvut

1/8. Suomen Posti -konsernin tunnusluvut 1/8 n tunnusluvut Q1/2007 Q1/2006 Muutos 1-12/2006 % Liikevaihto, milj. euroa 431,5 384,9 12,1 1 550,6 Liikevoitto, milj. euroa 45,9 37,6 22,1 89,0 Liikevoittoprosentti 10,6 9,8 5,7 Voitto ennen veroja,

Lisätiedot