DEMOKRATIAPILOTTI VETOA JA VOIMAA MELLUNKYLÄÄN (Mellunkylä = Kivikko, Kontula, Kurkimäki, Mellunmäki ja Vesala, n.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DEMOKRATIAPILOTTI VETOA JA VOIMAA MELLUNKYLÄÄN (Mellunkylä = Kivikko, Kontula, Kurkimäki, Mellunmäki ja Vesala, n."

Transkriptio

1 Demokratiapilottien ohjausryhmä DEMOKRATIAPILOTTI VETOA JA VOIMAA MELLUNKYLÄÄN (Mellunkylä = Kivikko, Kontula, Kurkimäki, Mellunmäki ja Vesala, n asukasta)

2 TAUSTAA Vetoa ja Voimaa Mellunkylään aloitti toimintansa paikallisten järjestöjen aloitteesta jo vuonna 2008, tarkoituksenaan kehittää Mellunkylän aluetta sekä luoda alueelliselle lähidemokratialle kevyt malli, joka olisi kopioitavissa muillekin alueille. Ei siis edes ehdotettu virallista organisaatiota eikä päätösvallan delegoimista alueelle, vaan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja nykyisen järjestelmän rajojen tutkimiseen ja etsimiseen. Toiminnan lähtökohtana on yhdessä jaettu kokemus ja tieto siitä, että alueiden eriytymiskehityksessä Mellunkylä on häviävä alue, sekä pyrkimys tehdä sosioekonomisen segregaation vastaista työtä. Alusta alkaen toimintamuodoiksi valittiin yhteistoimintaryhmä, aluefoorumit, asukastilat, tapahtumat ja viestintä. Lisäksi haluttiin muodostaa alueelle kehittämisalusta, johon ulkopuolisten aluekehittäjien on mahdollista kiinnittyä (esim. Aalto yliopisto kumppaneineen ja Lähiö 2072, Kansallisteatteri ja Reittejä Kontulaan, EUNIC-verkosto ja KontuFestari jne.) Toiminnan on mahdollistanut sosiaali- ja terveyslautakunnan, kulttuurilautakunnan (ja lähiöprojektin) tuet ja koordinaattori soten aluetyön yksiköstä. Rahoitusta ja tukea on saatu (vähän) myös muualta. Koordinaattori on mahdollistanut työn dokumentoinnin ja sellaisen aineiston luomisen, jonka pohjalta kokeilusta voisi tehdä tutkimuksen.

3 TAVOITTEET DEMOKRATIAPILOTTINA Parantaa Mellunkylän asukkaiden ja järjestöjen mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon Tukea em. tahojen aloitteellisuutta ja omatoimisuutta kaupunginosaa koskevissa kysymyksissä Parantaa asukkaiden, järjestöjen, luottamushenkilöiden ja kaupungin hallintokuntien vuorovaikutusta Tukea kaupunginosan sosiaalista elämää ja eri tahojen yhteistoimintakykyä asukastiloissa ja tapahtumissa Parantaa viestintää asukkaiden, järjestöjen, luottamushenkilöiden ja kaupungin hallintokuntien välillä, erityisesti selventäen kaupungin päätöksentekojärjestelmää asukkaille ja järjestöille mahdollisuuksien mukaan välittäen tietoa tulevista aluetta koskevista päätöksistä ja valmisteilla olevista asioista tuoden esiin alueen asukkaiden, yrittäjien ja järjestöjen mielipiteitä ja kannanottoja kehittäen uusia kanavia ja toimintatapoja viestintään eri osapuolien tavoittamiseksi mahdollisimman kattavasti KATSO TOIMINTASUUNNITELMA

4 MELLUNKYLÄN MALLI

5 YHTEISTOIMINTARYHMÄ JA ALUEFOORUMIT Yhteistoimintaryhmä koostuu Mellunkylän asukas- ja yrittäjäjärjestöjen, luottamushenkilöiden, seurakunnan, alueella työskentelevien hallintokuntien ja poliisin edustajista. Yhteistoimintaryhmä kokoontuu n. kerran kuussa koordinoimaan aluefoorumien, asukastilojen, tapahtumien ja viestinnän kokonaisuutta siten, että osat vahvistavat kokonaisuutta ja toteuttavat tavoitteita. Yhteistoimintaryhmän kokouksiin osallistuu yleensä henkeä, jakelulistalla on n. 100 henkeä (osa haluaa vain pöytäkirjat tiedoksi). Usein kokouksiin kutsutaan asiantuntijoita, aiheen mukaan. Ryhmän sihteerinä toimii sosiaali- ja terveysviraston työntekijä. Työskentelyyn osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kokous ei äänestä. Yhteistoimintaryhmä järjestää 6-10 kaikille avointa aluefoorumia tai vastaavaa vuodessa aiheista, joita asukkaat tai yhteistoimintaryhmän jäsenet ehdottavat. Tänä vuonna teemoina ovat olleet energian käyttö, alueen luottamushenkilöihin tutustuminen, koulutus, tasa-arvo, asemakaavoitus (2 kertaa), kulttuuri (Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan -yhteisöteatteri), terveyspalvelut, peruskorjaukset ja nuorten videokilpailu. Tulossa on vielä kulttuurien ilta eli keskustelu maahanmuutosta. Varsinaisista aluefoorumeista kerätään aina palaute. Aluefoorumeihin kutsutaan päättäjiä (luottamushenkilöitä ja johtavia virkamiehiä) ja mahdollistetaan näin kansalaisten ja päättäjien vuoropuhelu ja kohtaaminen kasvokkain. Aluefoorumit pidetään yleensä asukastiloissa, joskus Mikaelin seurakunnan tiloissa.

6 ASUKASTILAT

7 ASUKASTILAT Kontulatalo (Kontula) - Kontulatalon Wanha Posti, järjestöjen vapaasti käytettävissä ja varattavissa, ylläpitäjä KontuKeskus ry, n kävijää/vuosi - Kontulatalon Kontupiste, avoin nettitupa, ylläpitäjä Lasipalatsi Oy, n kävijää/vuosi - Kontulatalon Kontulan Symppis, tarkoitettu päihdeongelmaisille, iltaisin pidetty myös aluefoorumeita ym. yleisötapahtumia, ylläpitäjä sote-viraston terveys- ja päihdepalvelujen osasto, n kävijää/vuosi - Kontulatalon FC Konnun katutoimisto ja veikkauspiste, n kävijää/vuosi Kontulan lähiöasema (Kontula) Olohuone ja pienempien ryhmien ja yhdistysten kokoontumispaikka, 24 yhdistyksestä/ryhmästä 14 maahanmuuttajien, n. 300 kävijää/viikko, ylläpitäjä sote-viraston perhe- ja sosiaalipalvelut -osasto (aluetyön yksikkö) Mellari ja Mellu-Estradi (Mellunmäki) Olohuone, nettitupa, kahvio ja kokoontumistiloja, n kävijää/vuosi, ylläpitäjä Mellunmäki-seura Lastenkulttuurikeskus Musikantit (Kurkimäki) Musiikki-, tanssi- ym. kulttuuritoiminnan opiston lisäksi kaikille avoin kahvio ja mahdollisuus vuokrata tiloja ilta- ja viikonloppukäyttöön, ylläpitäjä Musikantit (Semja ry) Lisäksi Heka Oy:n ylläpitämiä pieniä korttelitiloja, joihin ei olla saatu sote-lautakunnan toiminta-avustuksia.

8 ASUKASTILOJEN MERKITYS Pilotti tutkii asukastilojen merkitystä demokratian kehittämiselle yhteistyössä Aalto Yliopiston Lähiö hankkeen kanssa. Asukastilojen kartoitus, mihin niitä käytetään, ketkä niitä käyttävät, kuka päättää niiden käytöstä, miten niiden rahoitus voitaisiin vakinaistaa, minkälaisia merkityksiä käyttäjät antavat tiloille ja niissä tapahtuvalle toiminnalle, ovat kysymyksiä, joita lähestytään kokeilujen, työpajojen ja pienten kyselyjen avulla. Lähiö hanke kokoaa tulokset, joita arvioidaan yhteistoimintaryhmässä. (Toimintasuunnitelma) Asukastilojen vilkas käyttö kertonee niiden merkityksestä. Esim. Wanhaan Postiin ja lähiöasemalle on enää vaikea mahduttaa lisää toimintaa. Suuri osa yleisölle avoimista tapahtumista ja toiminnasta sijoittuu asukastiloihin. Suunnitelmassa yliarvioitiin Lähiö 2072 hankkeen ja omat resurssit. Lähiö 2072 halusi kuitenkin keskittyä perustehtäväänsä eli peruskorjausten edistämiseen. Työpajoihin ei ole onnistuttu hankkimaan resursseja (pajojen purkaminen on vaativa tehtävä). Asukastilojen rahoitusta pohti myös keskushallinnon työryhmä, jonka varpaille ei haluttu astua. Jotkut alueen järjestöt ovat osallistuneet koko kaupungin järjestöjen omaan työryhmään, joka myös on tuottanut ehdotuksen asukastilojen rahoittamisesta. Kaikki asukastilat ovat tällä hetkellä uhanalaisia rahoituksen epävarmuuden takia, asukastila Mellari ja Mellu-Estradi myös kaavoituksen takia (kiinteistö tullaan purkamaan). Erityisesti sosiaali- ja terveysviraston tietyt linjaukset huolettavat (esim. että sama hakija ei voi saada sekä sote -lautakunnan että kulttuurilautakunnan avustusta).

9 TAPAHTUMAT

10 TAPAHTUMAT Tapahtumia on ollut runsaasti (ks. väliraportti) ja niitä järjestävät useat tahot. Tunnetuin ja suurin on KontuFestari elokuussa Kontulan Kelkkapuistossa. Lisäksi vuosittaiseksi traditioksi ovat tulleet mm. SkidiRock Kurkimäessä toukokuussa, Ihana Kivikko kesäkuun alussa, Helsinki-päivän OstariFestari Kontulassa ja Mellunkylän Joulupuisto joulukuussa. Uutena tapahtumana järjestetään marraskuun lopussa Kulttuurien Viikonloppu. - Lisäksi lukuisia muita ilmaisia tilaisuuksia järjestetään eri puolella Mellunkylää, mm. Kontulatalolla, Mellunmäen Mellarissa, Kurkimäen Lastenkulttuurikeskus Musikanteissa, Kontulan kirjastossa ja nuorten toimintakeskus Luupissa. Tapahtumat vahvistavat alueen yhteistoimintakykyä (yhteisöllisyyttä) ja kotiseutuylpeyttä. Vetoa ja Voimaa Mellunkylään tarjoaa kaikille tapahtumille sateenvarjon, jonka alla koordinoidaan tapahtumia ilman päällekkäisyyksiä. Tapahtumista tiedotetaan tehokkaasti. Suurimmissa ulkoilmatapahtumissa valtuustoryhmille tarjotaan mahdollisuus tavata kansalaisia ns. Aatteiden teltassa. Tapahtumiin voivat tulla hallintokunnat, paikalliset järjestöt ja yritykset sekä alueen kehittämisprojektit kertomaan toiminnastaan ja käymään vuoropuhelua. Esim. KontuFestareilla Kontula-seura keräsi uusia jäseniä ja allekirjoituksia adressiin, Musikantit esitteli toimintaansa, Kansallisteatteri teki laulun yhdessä asukkaiden kanssa, Lähiö 2072 taas Mellunkylän musiikin aikajanan, paikallinen kiinteistönvälittäjä jakoi esitteitään jne.. Iso tapahtuma voi toimia kuin messut, mutta ilman kaupallista painotusta. Tapahtumien kautta jaetaan tietoa, käydään vuoropuhelua ja löydetään uusia aktiivisia asukkaita, joita kiinnostaa Mellunkylän kehittäminen. Tapahtumien lisääminen ja niiden sisällön kehittäminen on yksi Vetoa ja Voimaa toiminnan painopistealueista. Alue, joka on tunnettu runsaasta tapahtumatarjonnasta ja aktiivisista asukkaista, saa paljon myönteistä julkisuutta ja pystyy ylläpitämään hyvää mainetta.

11 TAPAHTUMAT JA NIIDEN MERKITYS Pilotti tutkii tapahtumien merkitystä kaupunginosan sosiaalisen elämän ja demokratian kehittämisen kannalta keräämällä palautetta ja toteuttamalla pieniä kyselyjä yhteistyössä Lähiö hankkeen kanssa. Suurimpiin ulkoilmatapahtumiin tuodaan Aatteiden teltta, jossa kiinnostuneet voivat tavata poliittisten puolueiden edustajia ja keskustella heidän kanssaan. Tämä onkin jo usean vuoden ajan ollut perinne Mellunkylässä. Myös hallintokuntia ja eri tahojen kehittämishankkeita rohkaistaan tuomaan toimintaansa esille tapahtumiin. Pilottivuonna kootaan palautetta Aatteiden teltasta. KontuFestarin järjestämisessä kokeillaan nettigallupia, jossa yleisö saa valita yhden päälavan esiintyjistä. Mahdollisesti kokeillaan myös kännykkäpohjaista response-järjestelmää tapahtumien aikana. (Toimintasuunnitelma) Aatteiden teltta toteutettiin kaikissa suurimmissa tapahtumissa. Puolueet myös osallistuivat niihin hyvin. Kehittämishankkeet kuten Lähiö 2072 ja Reittejä Kontulaan käyttivät alueen tapahtumia hienosti hyväkseen tuoden oman panoksensa niihin ja hankkien samalla tunnettuutta. Hallintokunnista nuorisoasiainkeskus ja kaupunginkirjasto ovat parhaiten tunnistaneet tämän mahdollisuuden ja käyttäneet sitä. Järjestöt ja seurakunta ovat tuoneet esiin toimintaansa, hankkineet uusia jäseniä ja kampanjoineet jonkun asian puolesta esim. keräämällä adressiin allekirjoituksia. Yhteistyössä nuorisoasiainkeskuksen kanssa toteutettiin nettiäänestys, jolla nuoret valitsivat yhden esiintyjän KontuFestarien päälavalle. Kännykkäpohjaisen response-järjestelmän kokeiluun ei löytynyt varoja.

12 TERVEYSASEMIEN KÄYTTÄJÄRAADIT

13 TERVEYSASEMIEN KÄYTTÄJÄRAADIT, KOKEMUKSET Kokeillaan kahta käyttäjäraatia Kontulan ja Kivikon terveysasemien toiminnan parantamiseksi yhteistyössä em. terveysasemien henkilökunnan sekä sosiaali- ja terveysviraston kehittämisen ja toiminnan tuki -yksikön kanssa. Kokeilu on saanut vihreää valoa sosiaali- ja terveysviraston johdolta, ja kokeilun suunnittelu on käynnistynyt. Virasto vastaa kokeilun toteuttamisesta, ja Vetoa ja Voimaa Mellunkylään yhteistoimintaryhmä tukee kokeilua raatien jäsenten valinnassa, tehtävien määrittelyssä, viestinnässä ja tulosten kokoamisessa, jotka tehdään hyvässä yhteistyössä viraston kanssa. Demokratiapilotin loppuraporttiin kootaan kokemuksia kokeilusta asukkaiden ja terveysasemien työntekijöiden kannalta. (Toimintasuunnitelma) Kokeilu myöhästyi pahasti ja käynnistyi vasta syksyllä. Näin lyhyen toimintakauden ja neljän (tähän mennessä kahden) kokouksen annin arviointi ei ole mielekästä, vaan nyt pitää keskittyä siihen että kokeilu jatkuu ainakin koko ensi vuoden ja että siitä sitten tehdään arviointi. Ryhminä käyttäjäraadit hakevat vielä tavoitteitaan ja muotoaan. Terveysasemien ylilääkäreille raadit olivat uusi ja outo asia. Tuloksellisen toiminnan edellyttämä luottamus on vasta rakentumassa. Tunnelma on kuitenkin varovaisen myönteinen kummassakin ryhmässä. Raati on parhaimmillaan aidosti responsiivinen (vuorovaikutusta lisäävä ja tietoa tuottava) tapa lisätä osallisuutta verrattuna esim. nettikyselyihin. Lehti-ilmoitukset eivät ole tehokkain tapa koota asiakasraati. Enemmistö raatilaisista on ollut mukana Vetoa ja Voimaa sähköpostilistoilla. Yhteistyö sote-viraston kehittämisen ja toiminnan tuen osaston kanssa on sujunut hyvin, ja käyttäjäraadeille on nimetty vastuuhenkilö (lähipalvelujen koordinaattori Pirkko Excell).

14 SÄHKÖISET PALAUTEJÄRJESTELMÄT

15 SÄHKÖISET PALAUTEJÄRJESTELMÄT, KOKEMUKSET Kaupunki on uudistamassa hel.fi sivuja niin, että sinne kootaan linkkeinä tai upotuksina kaupungin jo olemassa olevia vuorovaikutteisia palveluja. Kaupunki järjestää Mellunkylässä uuden sivuston info-tilaisuuden, jonka yhteydessä kokeillaan uutta palvelua.tilaisuuden ajankohdaksi sopisi Euroopan Demokratian viikko lokakuussa. Tilaisuudessa käsitellään lyhyesti ja selkeästi palauteprosessi palauteviestin käsittelystä mahdollisiin toimiin saakka. Aihe tuodaan lähelle kaupunkilaisia konkreettisten esimerkkien kautta. Pääpaino on internet-pohjaisessa palautteessa, mutta tilaisuudessa käydään lyhyesti myös sosiaalisen median kautta käytävät keskustelu- ja palautemahdollisuudet. Ennen tilaisuutta kootaan aiheeseen liittyviä kysymyksiä Mellunkylän alueportaalin ja kaupunginosaradion kautta. Tilaisuudessa osallistujilla on mahdollisuus kertoa omia kokemuksiaan palautejärjestelmien käytöstä. Yhteenveto mellunkyläläisten mielipiteistä julkaistaan Mellunkylän alueportaalissa, Mellunkylä -lehdessä ja pilotin loppuraportissa. (Toimintasuunnitelma) Suunnitteilla olevaa palautejärjestelmää esiteltiin Mellunkylässä Demokratian viikolla. Palautejärjestelmän uudistaminen on kuitenkin edelleen kesken, joten jo siitä tiedottaminen on ollut vaikeaa. Tarkoitus oli, että järjestelmää olisi kokeiltu yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa Kontulan keskuksen kaavaluonnoksen kuulemistilaisuuden yhteydessä. Ksv ei kuitenkaan halunnut palautetta järjestelmän kautta vaan kirjallisesti tai puhelimitse kuten ennenkin. Kontulan lähiöasemalla on järjestetty ns. palautekahviloita, mutta osanotto niihin on ollut laimeaa. Sähköisen palautejärjestelmän ongelma on responsiivisuuden puute. Sitä kautta ei saa tietoa eikä sen kanssa voi keskustella.

16 MUITA DEMOKRATIAPILOTTIVUODEN TAVOITTEITA Mellunkylässä on usean vuoden ajan kehitetty alueellista yhteistyötä. Pilottivuonna kerätään siitä esimerkkejä ja palautetta. Yhteenveto palautteesta julkaistaan pilotin loppuraportissa. (Toimintasuunnitelma) Alueellisen yhteistoiminnan ja yhteistoimintakyvyn erinomaisia harjoittelupaikkoja ovat paikalliset tapahtumat ja aluefoorumit. Kaikkien niiden järjestämisessä on tarvittu poikkihallintokuntaista ja virastojen ja järjestöjen välistä yhteistyötä ja yksittäisten vapaaehtoisten panosta. Tästä raportoidaan tarkemmin loppuraportissa. Tukeakseen kaikkia demokratiapilotteja Vetoa ja Voimaa Mellunkylään tarjoutuu tekemään tunnin radio-ohjelman jokaisesta pilotista kaupunginosaradioon yhteistyössä pilottien toimijoiden kanssa. (Toimintasuunnitelma) KontuKeskus ry on toteuttanut tämän, vain muutama pilotti puuttuu enää.

17 VIESTINTÄ, VIESTINTÄ, VIESTINTÄ LEHTI RADIO NETTI

18 VIESTINTÄ, VIESTINTÄ, VIESTINTÄ Demokratian ja avoimen hallinnon kulmakivi on onnistunut viestintä, ja siihen on kiinnitetty erityistä huomiota. Omaan julkisuuteen on panostettu. Mellunkylässä ilmestyy 2-3 kertaa vuodessa Mellunkylä-lehti, alueportaalia päivitetään ahkerasti (ja sivuilla myös keskustellaan), sähköpostiverkostoja myöten välitetään tietoja (verkostoissa on yli 400 henkeä) ja julisteita laitetaan esille näkyville paikoille ja sähköiselle ilmoitustaululle (Mellunmäen metroasemalle). Noin vuoden toimineilla Facebook-sivuilla on 261 tykkääjää ja määrä kasvaa koko ajan. Radiolähetyksiä lähetetään säännöllisesti Kaupunginosaradiossa. Käytössä on myös oma logo. Tiedotusvälineille lähetetään tiedotteita ja niihin pidetään yhteyttä. Hallintokunnat osaavat käyttää hyvin vaihtelevasti tämän verkoston suomia mahdollisuuksia (huonona esimerkkinä HKR:n suunnitelma maa-aineksen välivarastoinnin sijoittamisesta Kivikkoon, ks. Mellunkylä lehti 2/2013). Demokratialle ja vaikuttamiselle ei anneta mahdollisuutta, jos suunnitelmista ja aikeista ei tiedoteta oikea-aikaisesti eli ajoissa. Tiedotusta pitää olla runsaasti ja sen pitää olla monipuolista, jotta tehokkain tiedotusväline viidakkorumpu käynnistyisi. Silti Mellunkylästä löytyy varmasti edelleenkin ihmisiä, jotka eivät koskaan ole törmänneet ilmiöön nimeltä Vetoa ja Voimaa Mellunkylään. Demokratiaa ei pidä kehittää ad hoc vaan pitkäjänteisesti. Uusien käytäntöjen kehittäminen vie väistämättä aikaa ja vaatii kaupungilta linjauksia.

19 ALUSTAVIA JOHTOPÄÄTÖKSIÄ Demokratiaryhmä ja demokratiapilotit olivat tervetullut lisä uudistamaan kaupungin toimintaa, mutta demokratisointi on vasta alussa. Vetoa ja Voimaa Mellunkylään on kokeillut, mitä voi saada aikaan ilman suuria järjestelmän muutoksia paljon. Kontaktit kaupunginosien välillä ovat olleet arvokkaita pilottien myötä on päästy seuraamaan mitä muilla alueilla tehdään. Metropolian kampuksen sijoittaminen Myllypuroon on Mellunkylän kannalta tärkeimpiä kaupungin yksittäisiä päätöksiä. Sitä on kannatettu alueella melkoisen yksimielisesti. Alueellisessa vaikuttamisessa helpointa on vastustaa kaupungin hankkeita. Huomattavasti vaikeampaa on saada aloitteita läpi (esim. työpaikkojen saaminen Itä-Helsinkiin, Kontulan keskuksen asemakaavan kiirehtiminen, Mellunmäen siirtolapuutarhan kaavoituksen ja toteuttamisen kiirehtiminen, Lp Lammen rakennuksen peruskorjauksen kiirehtiminen) Mitä enemmän alueella toimivilla kaupungin yksiköillä on itsenäistä toimivaltaa, sitä helpompi ne on saada mukaan alueelliseen yhteistyöhön (esim. koulut, nuorisotalo, kirjasto, kulttuurikeskus). Ja päinvastoin. Mellunkylässä ollaan kiinnostuneita lähiperuspalveluista (vrt. terveysasemien käyttäjäraadit). Esimerkiksi paikallisen ala-asteen vanhempainiltaan voi tulla toista sataa vanhempaa. Tämä kiinnostus on hyvä lähtökohta demokratiatyölle. Demokratian kehittäminen yksin ei pysäytä segregaatiokehitystä, mutta sitä ei voi pysäyttää ilman demokratiatyötä.

20 KIITOS MIELENKIINNOSTA! Eeva-Liisa Broman, Sosiaali- ja terveysvirasto, perhe- ja sosiaalipalvelut, nuorten palvelut ja aikuissosiaalityö, sosiaalinen ja taloudellinen tuki, aluetyön yksikkö Lisätietoja

TILANNE ENNEN TILANNE NYT KAAVIO YHTEISTOIMINTARYHMÄ Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -hankkeen keskiössä toimii yhteistoimintaryhmä, joka koostuu Mellunkylän asukas- ja yrittäjäjärjestöjen, alueella asuvien

Lisätiedot

KIRA-foorumi 20.11.2012 KIVIKKO-KONTULA-KURKIMÄKI-MELLUNMÄKI-VESALA

KIRA-foorumi 20.11.2012 KIVIKKO-KONTULA-KURKIMÄKI-MELLUNMÄKI-VESALA KIRA-foorumi 20.11.2012 KIVIKKO-KONTULA-KURKIMÄKI-MELLUNMÄKI-VESALA TILANNE ENNEN TILANNE NYT OLEMASSAOLEVA TILANNE MELLUNKYLÄN MALLI TOTEUTUKSET ALUEFOORUMIT ALUEFOORUMIT Hanke on järjestänyt vuosittain

Lisätiedot

Selvitykset asukastaloista ja aluetyöstä

Selvitykset asukastaloista ja aluetyöstä Selvitykset asukastaloista ja aluetyöstä Demokratiapilottien yhteistilaisuus 7.11.2013 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Demokratiatilaselvitys Kaupunginjohtaja 15.5.2013 / 61 : Selvitys nykyisistä kaupungin

Lisätiedot

Järjestöedustajan kokemuksia

Järjestöedustajan kokemuksia Järjestöedustajan kokemuksia Raadeista yleistä Raatilaisen näkökulma Toteutusesimerkkejä Keskeistä raatien toiminnassa Sipilän hallitusohjelma: Tavoitteena vahvistaa kokemusasiantuntemuksen käyttöä ja

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma. Kuntalaistyöpaja 2.3.2015

Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma. Kuntalaistyöpaja 2.3.2015 Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma Kuntalaistyöpaja 2.3.2015 Työpajan tuottamat ideat ja kehittämisehdotukset Osallisuusohjelman laatiminen, muistio 2.3.2015 Kaupunkilaisille avoin työpaja 2.3.2015

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (6) 384 V 3.5.2017, Valtuutettu Helena Kantolan aloite Mellarin asukastilan tilanteen korjaamiseksi Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. päätti yksimielisesti

Lisätiedot

Asiakasraadin. suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä

Asiakasraadin. suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä Asiakasraadin perustaminen, mallinnus Pirkanmaan SOS II-hanke, 2013-2015 Asiakasraadin suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä Aloitustilaisuus, tarkennetaan

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma Pvm Mitä tehty Kuka Missä käsitelty 21.3.2016 Suunnitelman luonnos Johanna PoPSTer 19.5.2016 Suunnitelman täydennys ja päivitys Johanna & Kirsi 1.6.2016 poliittinen ohjausryhmä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2017 1 (5) Päätöshistoria Kiinteistölautakunta 02.06.2016 249 Kiinteistölautakunta antoi kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen toivomusponnesta, joka

Lisätiedot

Osallistuminen Tampereella

Osallistuminen Tampereella Osallistuminen Tampereella Antti Leskinen Kuntademokratian kehittämispäällikkö 1 26.11.2018 Vapaaehtoisten luotsien toiminta Luotsin kanssa pääsee helpommin kulttuurin ja liikunnan pariin sekä luontoretkille

Lisätiedot

KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA

KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA TEHTÄVÄ MITÄ IDEOITA, TOIMINTAMALLEJA MAAKUNNASSA VOIDAAN TOTEUTTAA/HYÖDYNTÄÄ? KIRJOITA 1 IDEA/AJATUS/PAPERI IDEAN EI TARVITSE

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 1 (6) NUORISOASIAINKESKUS 28/1/2014

HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 1 (6) NUORISOASIAINKESKUS 28/1/2014 HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI 1 (6) RUUTI-VERKOSTON ENSIMMÄINEN TOIMINTAKAUSI Ruuti-verkoston tavoitteena on vahvistaa Helsingin kaupungin demokraattisen osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia nuorille.

Lisätiedot

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja SenioriOsaaja.fi Teknologian ja sähköisten palvelujen käytön valmennusmalli ikäihmisille Johanna Sinkkonen Koti- ja erityisasumisen johtaja Sosiaali- ja

Lisätiedot

Sosiaalisen median koulutus- ja tukipalvelujen vakiinnuttaminen osaksi tukipalveluyksikön toimintaa

Sosiaalisen median koulutus- ja tukipalvelujen vakiinnuttaminen osaksi tukipalveluyksikön toimintaa Sosiaalisen median koulutus- ja tukipalvelujen vakiinnuttaminen osaksi tukipalveluyksikön toimintaa Sari H. Pitkänen ja Taina Rytkönen-Suontausta Opinto- ja opetuspalvelut Itä-Suomen yliopisto Miten sosiaalinen

Lisätiedot

4V:n asukastyön pääsuunnitteluryhmä. Järjestötila Länsimäki

4V:n asukastyön pääsuunnitteluryhmä. Järjestötila Länsimäki 4V:n asukastyön pääsuunnitteluryhmä Järjestötila Länsimäki 16.8.2010 Ohjelma 13:00 Kahvia, aluekoordinaattori Liisa Juustila esittelee järjestötilaa sekä asukastyötä Vantaalla 14:00 4V-hankkeen kuulumiset

Lisätiedot

KYSELY. Maakunnat vastaavat alkaen:

KYSELY. Maakunnat vastaavat alkaen: KYSELY Maakunta ja sote uudistuksessa suomalaiseen hallintoon luodaan kolmas taso eli maakunta, aiempien valtion ja kuntien lisäksi. Uusi organisaatio aloittaa 1.1.2021. Sosiaali ja terveyspalveluja tuottava

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Osallisuussuunnitelma

Osallisuussuunnitelma Osallisuussuunnitelma Lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen Tukea suunnitelmatyöhön - työkokous Kolpeneen palvelukeskus Kerttu Vesterinen Osallisuus Osallisuus on kokemus mahdollisuudesta päättää

Lisätiedot

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Demokratian kehittäminen: taustaa Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma

Lisätiedot

HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS

HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 25.1.2017 KEHITTÄVÄ ARVIOINTI Kehittävä arviointi tukee Hyvä polku hankeosion toimintaa koko hankkeen ajan Arvioinnin resurssia voidaan käyttää

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Perustamisasiakirja 30.3.1952: Me allekirjoittaneet perustamme täten Lapin Huoltoväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena on kerätä kuntien ja vapaiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2017 1 (7) 466 V 17.5.2017, Valtuutettu Helena Kantolan aloite Mellarin asukastilan tilanteen korjaamiseksi Päätös Käsittely päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma

Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma Tulevaisuuden Orimattila Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma 2016-2017 Orimattilan visio 2020: Itsenäinen Orimattila on uudistumiskykyinen ja yhteisöllinen maaseutukaupunki metropolialueen

Lisätiedot

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille 2018 2022 TOIMINTASUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo LYHYESTI PELASTUSALAN NAISVERKOSTOSTA... 3 NAISVERKOSTON VISIO... 4 TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET...

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintäfoorumi 27.8.2018, Helsinki tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto vt. viestintäjohtaja Milla Meretniemi, sisäministeriö pelastusjohtaja

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Katsaus vuoteen 2017 Toimintakauden 2017-2018 aikana VANVARYn toimintaan ei suunnitella merkittäviä suunnanmuutoksia, mutta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta pyritään lisäämään

Lisätiedot

HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi

HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi HYTE oppimisverkoston kansallinen foorumi 3.9.2014 Käytännön esimerkki lihavuuden ehkäisyn ja hoidon toimenpideohjelman toteutuksesta Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa Tarja Saarinen, terveyden

Lisätiedot

LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI

LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI LAPIN SOTE TUOTANTOALUEEN ASIAKASPROSESSEJA VALMISTELEVIEN TYÖRYHMIEN TYÖSKENTELYPROSESSI luonnos 18.5.15 AN/RR Työryhmätyöskentelyn tavoite Luoda asiakaslähtöiset ja yhdenvertaiset integroidut sosiaali

Lisätiedot

Kuinka hallita rapuistutuksia Rapukantojen hoidon ja käytön ohjaaminen. Liisa Tapanen Jyväskylän yliopisto

Kuinka hallita rapuistutuksia Rapukantojen hoidon ja käytön ohjaaminen. Liisa Tapanen Jyväskylän yliopisto Kuinka hallita rapuistutuksia Rapukantojen hoidon ja käytön ohjaaminen Liisa Tapanen Jyväskylän yliopisto Teemahaastattelu Puolistrukturoitu haastattelumenetelmä, lomakehaastattelun ja avoimen haastattelun

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Hyvä kuntatoimija, Kartoitamme tällä kyselyllä Keski-Suomen kuntien ja järjestöjen välistä yhteistyötä sekä siihen liittyviä toiveita. Kyselyn toteuttavat yhteistyössä

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET Käsitelty Lempäälän nuorisovaltuuston kokouksessa 18.3.2008 Käsitelty liikunta- ja nuorisojaoston kokouksessa 3.4.2008 1. Lempäälän Nuorisovaltuuston toiminta-ajatus

Lisätiedot

VUOSAAREN DEMOKRATIAPILOTTI 2013 ASUKKAIDEN LAAJAPOHJAINEN VAIKUTUSKANAVA

VUOSAAREN DEMOKRATIAPILOTTI 2013 ASUKKAIDEN LAAJAPOHJAINEN VAIKUTUSKANAVA VUOSAAREN DEMOKRATIAPILOTTI 2013 ASUKKAIDEN LAAJAPOHJAINEN VAIKUTUSKANAVA TAUSTAA Vuosaari-toimikunta 1976 perustetun asukastoimikunnan aloitteesta Kevät 2013 valintaprosessin merkeissä 16.5. ensimmäinen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Me Itse ry Toimintasuunnitelma 2015 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 1 Sitoumus Itämeren tilan parantamiseksi Itämerihaaste on Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen aloite Itämeren tilan parantamiseksi. Itämerihaaste julkistettiin kesäkuussa 2007.

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTOT. Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen

VANHUSNEUVOSTOT. Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen VANHUSNEUVOSTOT Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen o Alueellinen vanhusneuvosto o Alueellinen vanhussuunnitelma

Lisätiedot

Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä

Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä Sähköinen hyvinvointikertomus työryhmä 5.6.2018 Sara Löyttyjärvi, Hämeen Setlementti ry Yleistä Kokemustietoa keräämällä tavoitetaan

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sote-hanke

Pohjois-Karjalan sote-hanke Pohjois-Karjalan sote-hanke Pohjois-Karjalan sote-hanke tekee kuntien päätöksentekoa varten suunnitelman siitä, miten alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuotetaan ja organisoidaan 1.1.2017 alkaen.

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS 2016 Maakunnan viestintäryhmä Varsinais-Suomen liitto YDINVIESTIT Suodatamme

Lisätiedot

FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013. FSA:n vuosikokous 2.5.2013

FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013. FSA:n vuosikokous 2.5.2013 FINNISH SERVICE ALLIANCE TOIMINTASUUNNITELMA 2013 FSA:n vuosikokous 2.5.2013 TOIMINTASUUNNITELMAN PÄÄLINJAT Vuoden 2013 toimintasuunnitelma keskittyy: Jäsenlähtöisen toiminnan aktivoimiseen* FSA:n toiminnasta

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA!

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! ANNE ILVONEN INNOVOINTIPÄÄLLIKKÖ OK-OPINTOKESKUS 24.3.2012 1 Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

Kontulan ostoskeskuksen yrittäjäyhdistys ry KontuKeskus / Keskuspuiston ammattiopisto. Lastenkulttuurikeskus Musikantit

Kontulan ostoskeskuksen yrittäjäyhdistys ry KontuKeskus / Keskuspuiston ammattiopisto. Lastenkulttuurikeskus Musikantit VETOA JA VOIMAA MELLUNKYLÄÄN YHTEISTOIMINTARYHMÄN PÖYTÄKIRJA 1/2013 Aika: Tiistai 15.1.2013 klo 17.00-18.35 Paikka: Kontulan Symppis, Kontulatalo Läsnä: Pekka Saarnio vas puheenjohtaja Jouni Autio sd Jouko

Lisätiedot

OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET

OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET Yli vuoden kansalaisnavigoinnin jälkeen on hyvä koota yhteen tähänastisia kokemuksia draaman ja soveltavan teatterin mahdollisuuksista.

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Sosiaalinen media suunnittelijan apuna. Tuuli Lehtonen Helsingin yliopisto

Sosiaalinen media suunnittelijan apuna. Tuuli Lehtonen Helsingin yliopisto Sosiaalinen media suunnittelijan apuna Tuuli Lehtonen Helsingin yliopisto 14.6.2016 Kyllä musta tuntuu, että se on niin, ettei me ehkä sitä somea enää päästä karkuun. Sitten jos ei me itse mennä sinne,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Oma tupa, oma lupa hanke/ Ulla Halonen 5.3.2014 Vanhuspalvelulain toimeenpanoa Keski-Suomessa tukee Oma tupa, oma lupa -hanke Hankkeen tavoitteita ovat: 1.

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen kesken sekä järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelmasta yleisesti Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta Edunvalvonta Koulutus

JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelmasta yleisesti Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta Edunvalvonta Koulutus JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

Jyväskylä tarvitsee sinua!

Jyväskylä tarvitsee sinua! Jyväskylä tarvitsee sinua! Kuntalaisten kansalaisraati uusi tapa olla mukana 28.3.2012 Jukka Laukkanen Kansalaisraati osallistumisen ja vaikuttamisen keinona - Menetelmän taustalla on ajatus deliberatiivisesta

Lisätiedot

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö :n toimintasuunnitelma vuodelle 2016 :n toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksemme Yhdistyksemme on aktiivinen jäsenistönsä edunvalvonnassa, seuraamalla tarkoin

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa

Sosiaalisen median mahdollisuudet Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa Sosiaalisen median mahdollisuudet Jyväskylän Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa http://www.youtube.com/watch?v=zlcpwqbx-uw Terveydenhuollon ATK-päivät 21.5.2014 Ulla Kuittu vastuualuejohtaja, sosiaalipalvelut

Lisätiedot

Kuntien 9. ilmastokonferenssi Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy

Kuntien 9. ilmastokonferenssi Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy Kuntien 9. ilmastokonferenssi 16.5.2018 Energiatehokkuuden rahoitus Päivi Laitila, Motiva Oy 16/05/2018 Päivi Laitila - Energiatehokkuuden rahoitus 2018 2 ENERGIA- TEHOKKUUS MATERIAALI- TEHOKKUUS SEURANTA

Lisätiedot

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Pippuri Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE /STM Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Kehittäjäryhmä 08.05.2018 Asialistalla 1. Ajankohtaiset terveiset

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2 /

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2 / LAPPEENRANNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2 / 2019 1 AIKA 8.5.2019 klo 17:30 18:30 PAIKKA Sammonlahden asukastila Sammontori 2, 53850 Lappeenranta KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asianro Sivu 1 Kokouksen avaus 2 2 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

5. SUUNNITTELUN ULOTTAMINEN KOKO KUNTAAN, ORGANISAATIO 5.1 LIIKENNETURVALLISUUSRYHMÄN TOIMINTA TOIMINNAN TAVOITTEET Jatkuvan liikenneturvallisuustyön ylläpitäminen kunnassa Liikenneturvallisuustyön painoarvon

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin sisällöstä ja valmistelusta Mikkeli Tarja Mankkinen Sisäministeriö

Sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin sisällöstä ja valmistelusta Mikkeli Tarja Mankkinen Sisäministeriö 9.9.2013 Sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin sisällöstä ja valmistelusta Mikkeli 5.9.2013 Tarja Mankkinen Sisäministeriö Mistä puhun Valtakunnallisen sisäisen turvallisuuden ohjelman vuosiraportin

Lisätiedot

Aluetyön virtauksia 1980-2013

Aluetyön virtauksia 1980-2013 Aluetyön virtauksia 1980-2013 Virkamiestyöryhmät - Nuorisotoimen aluetyöntekijät vetävät - Korkeasuhdanne - päättyy lamaan - Virkamiestyöryhmät nuukahtavat, virastot keskittyvät ydintoimintoihinsa Lama

Lisätiedot

(Hyväksytty syyskokouksessa )

(Hyväksytty syyskokouksessa ) (Hyväksytty syyskokouksessa 21.11.2018) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINNAN TARKOITUS Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on edistää eläkeläisten terveyden ja toimintakyvyn säilyttämistä, ehkäistä

Lisätiedot

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä Muutos 26! Projektien rahoituskanavat ja välityömarkkinat 2014 28.1.2014 Pori 27.1.2014 1 Esityksen rakenne RAY kansalaisjärjestötoiminnan mahdollistajana

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Arvot ja Teema 2017 Uudistuva Pori Rohkea Pori Rohkea Yrittäjä Kiinnostavat uudet ajatukset ja kokeilut tarjoavat mahdollisuuksia monipuolistaa yritysten liiketoimintaa, rakentaa

Lisätiedot

Kuntalaiskyselyn tulokset. Taustatiedot: Vastauksia 178 N 55% M 45% Kaupunginkanslia / Suunnittelu ja rahoitusryhmä

Kuntalaiskyselyn tulokset. Taustatiedot: Vastauksia 178 N 55% M 45% Kaupunginkanslia / Suunnittelu ja rahoitusryhmä Kuntalaiskyselyn tulokset Taustatiedot: Vastauksia 178 N 55% M 45% Taustatiedot: ammatti 3 % 8 % 8 % 3 % 1 % 16 % 25 % 36 % Koululainen Kunnan tai valtion työntekijä Yrittäjä Työtön Opiskelija Töissä yksityisellä

Lisätiedot

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker

Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen. Birgitta Bakker Ikäihmisten parempi osallisuus, toiminnallisuus ja kotona selviytyminen Birgitta Bakker 31.1.2019 Kanto-hankkeen tavoitteet Luodaan alueellinen malli ikäihmisten kotona asumisen tukemiseksi Kehitetään

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta 23.3.2012. Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys / Moi

Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta 23.3.2012. Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys / Moi Järjestöt ja monikulttuurisuus Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta 23.3.2012 Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys / Moi Mikä tuo Pohjois-Karjalaan TYÖ OPIS- KELU PERHE PAKO

Lisätiedot

Kuntaliitto kehittää aktiivisesti lähidemokratiaa. Kaija Majoinen Tutkimus- ja kehitysjohtaja, HT 26.3.2015

Kuntaliitto kehittää aktiivisesti lähidemokratiaa. Kaija Majoinen Tutkimus- ja kehitysjohtaja, HT 26.3.2015 Kuntaliitto kehittää aktiivisesti lähidemokratiaa Kaija Majoinen Tutkimus- ja kehitysjohtaja, HT 26.3.2015 Äänestysaktiivisuuden lasku Ilkeät ongelmat Luottamustoimien ei-houkuttelevuus Vallankäytön korostuminen

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät

Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014. Yleistä. Hallitus. Jäsenistö. Toimikunnat ja työryhmät Fiskarsin kyläseura ry - Fiskars byförening rf TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Yleistä Fiskars kyläseuran toiminta tukeutuu yhdistyksen sääntöihin ja vuosittain vahvistettavaan toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Yhdistymisselvityksen tavoitteet

Yhdistymisselvityksen tavoitteet Yhdistymisselvityksen tavoitteet 1. Aikaansaada esitys Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yhdistymisestä sekä esitykseen liittyvä yhdistymissopimus.

Lisätiedot

Paikallisdemokratia / Lähidemokratia / Kumppanuus

Paikallisdemokratia / Lähidemokratia / Kumppanuus Paikallisdemokratia / Lähidemokratia / Kumppanuus Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo hanke, keskusteluilta 19.10.2017 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Alueellinen lähidemokratia

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖNÄ ESPOOSSA

LUOTTAMUSHENKILÖNÄ ESPOOSSA LUOTTAMUSHENKILÖNÄ ESPOOSSA Raimo Inkinen, 42 v. (vihr.) lautakuntakokemusta v. 1987-1996 varavaltuutettu v. 1989-1992 kaupunginvaltuutettu 1993- valtuustoryhmän pj. v. 1994, 2000 kaupungin hallituksen

Lisätiedot

Mönkään meni Yhteisövaikuttamisen sudenkuopat PAKKA-toiminta haastaa koordinaattorin. Irmeli Tamminen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Mönkään meni Yhteisövaikuttamisen sudenkuopat PAKKA-toiminta haastaa koordinaattorin. Irmeli Tamminen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Mönkään meni Yhteisövaikuttamisen sudenkuopat PAKKA-toiminta haastaa koordinaattorin Irmeli Tamminen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Ehkäisevän työn keinot ja menetelmät Lahti 24.9.2014 Paikalliset

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena KS Järjestöareena 15.9.17 Anne Astikainen & Anu Hätinen Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Tavoitteena järjestöjen roolin, aseman ja osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2017 1 (6) 574 Omakotitalotonttien varaaminen omatoimiseen rakentamiseen Tapulikaupungissa, Siltamäessä, Alppikylässä, Kontulassa, Mellunmäessä, Kurkimäessä ja Kivikossa

Lisätiedot

Tampereen LAPE-hanke. Perhekeskuspilotti

Tampereen LAPE-hanke. Perhekeskuspilotti Tampereen LAPE-hanke Perhekeskuspilotti 1 Tampereen perhekeskuspilotti pilotti käynnistynyt vuoden 2017 lopulla-2018 alussa kehittämistyötä ohjaa pilotin ohjausryhmä 5 nimettyä agenttia: Leena Kostiainen

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Pippurissa 1 9.10.2017 Osallisuus LAPE-hankkeen valmisteluvaiheessa Sähköinen kysely: avoin (tiedotus fb:ssa, kaupunkien ja kuntien sekä järjestöjen

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

Liite 1 HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Liite 1 HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Liite 1 Me HAMINAN JHL RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 1. EDUNVALVONTA TAVOITE MITÄ TEHDÄÄN MISSÄ JA MILLÄ VÄLINEELLÄ työsuhdeturva palvelurakennemuutoksessa jäsenten palkkojen oikeudenmukaisuus paikallinen

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

Suomi 100 vuotta. Vapla Valmistelija: nuorisosihteeri Pirkko Suhonen, puh

Suomi 100 vuotta. Vapla Valmistelija: nuorisosihteeri Pirkko Suhonen, puh Vapaa-aikalautakunta 97 16.12.2015 Vapaa-aikalautakunta 10 18.02.2016 Vapaa-aikalautakunta 62 21.09.2016 Vapaa-aikalautakunta 8 25.01.2017 Vapaa-aikalautakunta 27 20.04.2017 Suomi 100 vuotta Vapla 16.12.2015

Lisätiedot

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa

sääntömääräisesti 5 x vuodessa ja lisäksi tarvittaessa Käsittely vanhusneuvoston kokouksessa KIURUVEDEN KAUPUNKI VANHUSNEUVOSTO TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO VUOSI 2018 Tavoite Asia Toimenpide Toteutus Miten arvioidaan toteutuminen Arvioijat VAIKUTTAMINEN lle Kokoukset kokoontuu Asiakaspalaute

Lisätiedot

Avoimien ovien päivät

Avoimien ovien päivät Avoimien ovien päivät Avoimien ovien päivät Asukkaat voivat vierailla kunnan/ maakunnan tiloissa ja tutustua luottamushenkilöihin, viranhaltijoihin ja työntekijöihin. Avoin valmistelu Avoin valmistelu

Lisätiedot

Vanhusneuvostokysely 2012

Vanhusneuvostokysely 2012 Vanhusneuvostokysely 2012 Kysely numero 4/83/2012 Marraskuu 2012 Kunta Tässä kyselyssä vanhusneuvostolla tarkoitetaan vanhusneuvostoja, vastaavia muulla nimellä toimivia yhteistyöelimiä (esimerkiksi ikäihmisten

Lisätiedot