TUTKIMUKSELLINEN LÄHESTYMISTAPA POLYMEERIEN OPETUKSEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUTKIMUKSELLINEN LÄHESTYMISTAPA POLYMEERIEN OPETUKSEEN"

Transkriptio

1 TUTKIMUKSELLINEN LÄHESTYMISTAPA POLYMEERIEN OPETUKSEEN Armi Hopea-Manner 1, Pipsa Blomgren 1 & Julia Halonen 1 1 Kemian opettajankoulutusyksikkö, Helsingin yliopisto Tiivistelmä Tässä kuvataan polymeerien opetukseen tarkoitettu kontekstuaalinen, tutkimuksellinen oppimiskokonaisuus, jota voi käyttää osana kestävän kehityksen opetusta. Kokonaisuus sisältää muovien tutkimista ja niiden valmistusta sekä molekyylimallinnusta. Projektityön tuntisuunnitelmaosiota testattiin 9-luokkalaisten kanssa Kemianluokka Gadolinissa keväällä 2016, minkä jälkeen suunnitelmaa hiottiin helpommin toteutettavaan muotoon. 1 Johdanto Projektityön pääasiallisena tavoitteina on polymeerien kemian opettaminen tutkimuksellista lähestymistapaa hyödyntäen sekä muovien elinkaaren läpikäyminen kestävän kehityksen näkökulmasta. Perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden (POPS, 2014) mukaan kemian opetuksen tulisi välittää kuvaa kemian merkityksestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kemiaa tarvitaan uusien ratkaisujen kehittämisessä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa. Opetuksen tulee myös ohjata oppilaita ottamaan vastuuta ympäristöstään. (POPS, 2014) Muovien käytössä on kestävän kehityksen kannalta hyviä ja huonoja puolia. Muoveista käytävä yhteiskunnallinen keskustelu kattaa kaikki kestävän kehityksen osa-alueet: ympäristön, taloudellisen ja sosiaalisen näkökulman. Eri muovien ominaisuudet ovat niin monipuolisia, että niille löytyy käyttökohteita lähes rajattomasti, mistä johtuen muovien käytöstä tuskin tullaan helposti luopumaan. Perinteisten muovilaatujen rinnalle onkin kehitetty ekologisia vaihtoehtoja, jotka vastaavat paremmin kestävän kehityksen periaatteita. Myös perinteisten muovilaatujen kierrätettävyyttä pyritään jatkuvasti parantamaan, mutta prosessi etenee valitettavan hitaasti. (Wolf, Braitz & Kreissig, 2010) Muoviroskan kerääntymisen lisäksi muoviteollisuutta syytetään usein siitä, että muovien valmistus kuluttaa maailman kovaa vauhtia väheneviä öljyvaroja. Todellisuudessa muovin valmistukseen ei kuitenkaan kulu puhdasta raakaöljyä juuri lainkaan, sillä suurin osa muoveista valmistetaan polttoaineteollisuudelta saatavista ns. jätteistä, jotka ilman muoveja ohjattaisiin todennäköisesti öljynjalostamojen soihtuihin poltettaviksi. (Muoviteollisuus, 2013)

2 Muovit ovat oppilaille tuttu aihe, sillä jokainen on väistämättä käyttänyt muoviesineitä elämänsä aikana. Niitä myös löytyy jokaisen kotoa. Muoveja pidetään itsestäänselvyytenä, mutta kemiallinen näkökulma muovien rakenteeseen on kuitenkin monille täysin vieras. POPS:n (2014) mukaan kemian opetuksen tehtävänä on auttaa ymmärtämään kemian ja sen sovellusten merkitystä jokapäiväisessä elämässä, elinympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. (POPS, 2014) Muovit polymeerien opetuksen kontekstina tuovat hankalan asian lähemmän oppilaiden omaa kokemusmaailmaa, mikä helpottaa asioiden sisäistämistä. (Schwartz, 2006) 2 Teoria 2.1 Polymeerien kemiaa Muovit ovat polymeerejä, eli pitkiä ketjuja, jotka koostuvat pienimmistä toistuvista rakenneyksiköistä, monomeereistä. Esimerkiksi polypropeeni koostuu propeenimolekyyleistä, jotka ovat liittyneet toisiinsa. Propeenissa on kolme hiiltä ja kuusi vetyä. Kaksi hiiltä on liittynyt toisiinsa kaksoissidoksella ja toinen hiilien välinen sidos on yksinkertainen sidos. (Biomuovia mikrossa) Propeeni Kun propeenit muodostavat polymeerin, hiilien välinen kaksoissidos katkeaa ja propeenimolekyylien välille muodostuu uusi yksinkertainen sidos. Polypropeeni on vain yksinkertaisia sidoksia sisältävä hiiliketju, jossa on metyyliryhmä joka toisen hiilen kohdalla. (Biomuovia mikrossa)

3 Polypropeeniketjua Polyetyleenitereftalaatin (PET) rakenne on monimutkaisempi kuin polypropeenin. Siinä on bentseenirengas, sekä happiatomeja. Yhdessä rakenneosassa on kymmenen hiiltä, neljä happea ja kahdeksan vetyä. Päässä olevat happi ja hiili ovat kiinnittyneet yksinkertaisella sidoksella toiseen rakenneosaan. (Biomuovia mikrossa) Polyeteenitereftalaatin rakenne Esimerkiksi fleecekangas kudotaan PET-kuidusta. PET on yksi esimerkki polyestereistä, joita käytetään muun muassa matoissa.

4 2.2 Kemia kokeellisen työn takana Tässä raportissa kuvattavat kokeelliset työt ovat biomuovityö sekä maitomuovityö. Mikrossa tehtävässä biomuovissa käytetään peruna- tai maissitärkkelystä, josta muodostuu mikron avulla muovia. Tärkkelys on pitkä hiiliketju, joka koostuu sokerimolekyyleistä eli se on polysakkaridi. Se sisältää hiilen ja vedyn lisäksi happea. Tärkkelyksessä on noin monosakkaridia. Työssä tärkkelys depolymeroituu eli polymeerirakenne hajoaa ja valmistuva muovi sisältää pienempiä polymeerejä kuin tärkkelys. (Biomuovia mikrossa) Toisessa kokeellisessa työssä maidosta olevasta proteiinista muodostuu etikan ja lämmityksen avulla polymeeriä, biomuovia. 2.3 Oppimiskokonaisuuteen liittyvää opetuksen teoriaa Luonnontieteellinen tieto perustuu tutkimukseen, joten tutkimuksellisuus on olennainen osa luonnontieteiden opetusta ja oppimista. Tutkimuksellinen lähestymistapa lisää oppilaiden mielenkiintoa ja luovaa, kriittistä ajattelua, kun he pääsevät itse esittämään kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia. (Abrams, Southerland & Evans, 2008) Perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteissakin painotetaan, että kemian opetuksen lähtökohtana on elinympäristöön liittyvien aineiden ja ilmiöiden havainnointi ja tutkiminen. Tutkimusten tekemisellä on POPS:n (2014) mukaan oleellinen merkitys käsitteiden sisäistämisessä, tutkimisen taitojen oppimisessa ja luonnontieteiden luonteen hahmottamisessa. (POPS, 2014) Biomuovia mikrossa -työn ohjetta on muokattu SOLO-taksonomian (Tomperi, 2015) mukaan niin, että oppilaat pääsevät kvantitatiivisella tasolla yksirakenteisesta tasosta monirakenteiseen. Oppilailla ei ole vain yksi ja sama ohje kaikilla vaan heille on viisi erilaista työohjetta. Työohjeissa on eri määrä vettä tai öljyä, tai eri tärkkelystä. Näillä eri ohjeilla oppilaat saavat päätellä parhaan ohjeen ja sen, miten eri ainesosat vaikuttavat lopputulokseen. 3 Projektityön toteutus 3.1 Projektityön testaus Projektityö sisältää biomolekyylien mallinnusta sekä kokeellista työskentelyä. Työtä testattiin Kemianluokka Gadolinissa vieraillun 9-luokan oppilaiden kanssa. Oppitunti aloitettiin työn tavoitteiden ja tunnin kulun läpikäymisellä, minkä jälkeen oppilaat tutustuivat erilaisiin muoviesineisiin ja etsivät niistä muovilaatuun ja kierrätykseen liittyviä merkintöjä. Tutkiessaan muoveja oppilaat samalla täydensivät taulukkoa (kts. työohje). Tähän osioon olisi voinut liittää myös tiedonhankintaa niin, että oppilaat olisivat saaneet käyttöönsä tietokoneet, joiden avulla he olisivat voineet etsiä tietoa tutkimistaan esineistä ja löytämistään merkinnöistä. Tämä olisi

5 kuitenkin vaatinut jonkin verran lisäaikaa kyseiseen tehtävään, sillä tehtävä olisi tällöin ollut huomattavasti laajempi. Taulukon läpikäynnin jälkeen oppilaat pääsivät tietokoneiden avulla mallintamaan muovien rakenneosia. Tarkoitus oli mallintaa sekä polypropeenin (PP), että polyeteenitereftalaatin (PET) rakenneosia, mutta tehtävä osoittautui sen verran vaativaksi, että emme ehtineet polypropeenin mallinnusta pidemmälle. Arvoimme jälkeenpäin, että tähän tehtävään olisi voinut käyttää jopa min suunnitellun 15 min sijaan. Mallinnusosion jälkeen toteutettiin hieman muokattu Kemianluokka Gadolinin työ Biomuovia mikrossa sekä biomuovia maidosta. Biomuovia valmistettiin viidellä hieman erilaisella ohjeella, jotta päästiin lopuksi vertailemaan, miten eri aineet ja niiden määrät vaikuttavat muovin koostumukseen. Testauksessa molemmat kokeelliset työt sujuivat hyvin ja loppuun jäi sopivasti aikaa töiden yhteenvetoon ja keskusteluun siitä, miten valmistamamme muovit erosivat toisistaan ja miksi. Biomuovien ominaisuuksista keskusteltiin myös yleisesti sekä siitä, mihin niitä erityisesti kannattaa käyttää. Biomuovien tutkimisen ongelmana on se, että muovien olisi hyvä antaa kuivua jopa kaksi päivää ennen lopullisia vertailuja. Testauksessa ei kuitenkaan ollut aikaa tähän kahden tunnin opetustuokion aikana. Koulussa tätä työtä toteutettaessa kokonaisuuden voisi suunnitella niin, että muovien valmistus ja niiden vertailu suoritettaisiin eri päivinä. Kaiken kaikkiaan kahden tunnin mittainen kokonaisuus sujui mielestämme hyvin. Oppilaat olivat jopa yllättävän kiinnostuneita ja jaksoivat hyvin työskennellä koko ajan. Aikataulutus oli onnistunut molekyylimallinnusta lukuun ottamatta, mutta siihen tarvittavaa lisäaikaa ei olisi voinut ottaa mistään pois. Kahden tunnin kokonaisuudessa olisikin siksi ehkä parasta jättää mallinnus pois ja käyttää enemmän aikaa johonkin muuhun osioon. Mallinnuksen kanssa kokonaisuuteen kannattaisi varata ainakin 2,5 tuntia. Alkuperäinen tuntisuunnitelma opetuskokonaisuudelle on kuvattu taulukossa 1.

6 Taulukko 1 Alkuperäinen tuntisuunnitelma opetuskokonaisuudelle Työn vaihe Kuluva aika (min) Projektin tavoitteiden läpikäynti, työturvallisuus ja johdanto aiheeseen 10 Erilaisten muoviesineiden ominaisuuksien ja pakkausmerkintöjen tutkimista sekä taulukon täydentäminen (kts. työohje) 20 Täydennetyn taulukon läpikäynti 5 Kahden muovin (PET ja PP) mallinnusta tietokoneella MolViewmolekyylimallinnusohjelmalla 15* ( Johdanto biomuoveihin ja biomuovia mikrossa -työn ohjeistus 10 Biomuovia mikrossa -työn tekeminen 15 Siirtyminen laboratorioon ja biomuovia maidosta -työn ohjeistus 15 Biomuovia maidosta -työn tekeminen 20 Koontikeskustelu biomuoveista ja kahden itse valmistetun biomuovin vertailua (10 10 min) *Tähän osioon todettiin testauksen jälkeen tarvittavan lisää aikaa 3.2 Opetusmenetelmät Opetuskokonaisuudessa on hyödynnetty monipuolisesti erilaisia opetusmenetelmiä. Teoriaa käsitellään lyhyesti ja mahdollisimman oppilaslähtöisesti kyselemällä paljon. Oletuksena tässä on se, että oppilailla on jo jonkin verran tietoa käsiteltävästä aiheesta. Jos muovit ja polymeerit ovat täysin vieras aihe, täytyy kysymykset suunnitella eri tavalla, jotta oppilailla olisi mahdollisuus vastata kysyttyihin kysymyksiin. Tutkimuksellista opiskelua hyödynnettiin kahdessa projektin osiossa, muovien tutkimisessa luokassa sekä kokeellisesti muoveja itse valmistamalla. Muoveja ja niiden pakkausmerkintöjä tutkittiin käytännön muoviesineistä. Käytännössä oppilaat tutkivat muoviesineitä ja miettivät, miksi ne ovat sellaisia kuin ovat ja miten erilaiset muovilaadut soveltuvat eri käyttökohteisiin. Biomuovia mikrossa -työtä on muokattu tutkimuksellisempaan suuntaan niin, että kaikki oppilaat eivät tee muovia samalla reseptillä. Lopuksi voidaan vertailla, mikä resepteistä toimi parhaiten eli miten eri aineet ja niiden määrät vaikuttavat muovin lopulliseen koostumukseen. Kokeellisten työskentelytaitojen oppiminen liittyy

7 olennaisesti kemian oppimiseen. Projektiimme kuuluu kaksi kokeellista työtä, joista erityisesti Gadolin-työ Muovia maidosta kehittää oppilaiden kokeellisen työskentelyn taitoja. Tieto- ja viestintätekniikkaa on käytetty molekyylimallinnuksen muodossa. Mallinnusohjelmien käytön opettelusta on oppilaille todellista hyötyä, kun tietokoneiden käyttö kouluissa lisääntyy kovaa vauhtia. Ylioppilaskirjoituksetkin ovat todennäköisesti jo täysin sähköiset, kun ne ovat tämänhetkisille yläkoululaisille ajankohtaiset. TVT-taitoja olisi voinut kehittää myös tiedonhankinnan avulla. Oppilaat olisivat voineet käyttää tietokoneita apuna muoviesineiden tutkimisessa, mutta tällöin tähän tehtävään vaadittu aika olisi lisääntynyt. Jos tämä projekti toteutettaisiin laajempana kokonaisuutena koulussa, voitaisiin siihen liittää myös yritysvierailu johonkin muoviteollisuuden yritykseen. Esimerkiksi Porvoon Kilpilahdessa sijaitseva muovipellettejä valmistava Borealis ottaa vastaan oppilasryhmiä. Alla esimerkki siitä, mitä vierailu Borealikselle voisi pitää sisällään. Esimerkissä on oletettu, että vierailu tehdään kokonaisuuden aluksi niin, että oppilaiden tiedot muoveista ovat vielä melko rajalliset. Vierailumalli Borealikselle: Ennakkotehtävät vierailua varten: 1. Perehdy Borealiksen nettisivuihin. Mieti sivujen perusteella yksi kysymys vierailua varten. 2. Tutki kotoasi löytyviä muoviesineitä. Valitse niistä kolme ja valmistaudu kertomaan niiden ominaisuuksista luokalle. 3. Minkälaisia yhdisteitä muovit ovat kemiallisesti? 4. Minkälaisia ominaisuuksia muoveilla on? Vierailulle voisi varata aikaa noin kaksi tuntia, joista toinen käytettäisiin asiantuntijoiden puheenvuoroihin ja toinen tutustumiskierrokseen. Myös matkoihin kuluva aika tulee ottaa huomioon. Helsingistä Kilpilahteen matka omalla autolla kestää minuuttia. Tehtävät vierailun jälkeen: 1. Mitä kemian menetelmiä muovien valmistukseen liittyy? Ainakin krakkaus ja polymerointi 2. Kerro kolme erilaista työtehtävää, joihin kemian opiskelija voi päätyä valmistuttuaan. 3. Minkälaisia vaiheita liittyy muoviesineen elinkaareen?

8 4. Mitä erilaisia ominaisuuksia muoviesineillä voi olla? 5. Katsokaa yhdessä video Älä viskaa muoveja mäkeen Video on hyvä johdanto erilaisten muovilaatujen tutkimisen aloittamiseen! 3.3 Arviointi Perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden (POPS, 2014) mukaan monipuolista arviointia tukee se, että työskentely on jäsennetty pienemmiksi kokonaisuuksiksi, projekteiksi tai kokeellisiksi töiksi, joilla on omat tavoitteensa ja arviointiperusteensa. Tässä kokonaisuudessa on tarkoitus hyödyntää monipuolisesti erilaisia arviointimenetelmiä niin, että oppilaiden työskentelyä arvioitaessa hyödynnetään formatiivista arviointia sen sijaan, että keskityttäisiin vain kokonaisuuden päättyessä pidettävään loppukokeeseen. Ennen työskentelyn aloittamista on hyvä kartoittaa oppilaiden tieto- ja taitotasoa aiheeseen liittyen. Näin opettaja voi myös helposti arvioida, miten oppilaat kehittyvät kokonaisuuden aikana. Oppilaiden kokeellista työskentelyä muoveja tutkittaessa ja niitä valmistettaessa arvioidaan keskustelemalla oppilaiden kanssa ja huomioimalla erityisesti se, miten oppilaat suhtautuvat työturvallisuuteen. Myös yleisiin kokeellisen työskentelyn taitoihin kiinnitetään huomiota. Molekyylimallinnuksen aikana voidaan arvioida myös oppilaiden TVT-taitoja. POPS:n (2014) mukaan kannustava palaute tukee oppilaan tutkimisen taitojen kehittymistä ja motivaation rakentumista, joten arviointia tehdessä opettajan on hyvä muistaa antaa myös positiivista palautetta pienistäkin onnistumisista. Kokonaisuuden päätteeksi oppilaat saavat täytettäväkseen itsearviointilomakkeen. Lomakkeessa voi olla esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä: Mitä opin muoveista/biomuoveista kokonaisuuden aikana? Miten biomuovit eroavat tavallisista muoveista? Mitä tarkoittaa kestävä kehitys? Miten suoriuduin mielestäni yleisellä tasolla? (hymynaama-asteikko) Miten hyödyllinen vierailu Borealikselle mielestäni oli? (hymynaama-asteikko) Itsearvioinnin lisäksi muuta loppukoetta kokonaisuudesta ei varsinaisesti ole, mutta muovit aiheena kuuluvat kuitenkin oppilaiden koealueeseen. Summatiivinen arviointi on osa arviointia, ja se myös motivoi oppilaita olemaan kuulolla uutta asiaa käsiteltäessä.

9 4 Pohdinta Projektimme päätavoitteina olleet polymeerien kemian opettaminen tutkimuksellista lähestymistapaa hyödyntäen sekä muovien elinkaaren läpikäyminen kestävän kehityksen näkökulmasta toteutuvat mielestämme kehittämässämme opetuskokonaisuudessa hyvin. Projektissa harjoitellaan tutkimuksellisuutta erilaisia muoviesineitä tutkimalla, käytetään TVT:tä mallinnettaessa erilaisia molekyylejä, joista muovit koostuvat ja lisäksi oppilaat pääsevät harjoittamaan laboratoriotaitojaan kokeellisten töiden parissa. Mielestämme opetuskokonaisuus soveltuu hyvin toteutettavaksi yläkoulun kemian oppitunneille. Sen toteuttamisen onnistuu ilman erityisvarusteluja sen ollessa kuitenkin monipuolinen ja sisältäessä kokeellista työskentelyä. Sen avulla pystyy kytkemään kemian opetuksen hyvin arkikontekstiin ja erilaisten muovilaatujen tutkimukset voi ajan puutteessa antaa oppilaille vaikka kotitehtäväksi. Molekyylien mallintaminen onnistuu hyvin verkkoselaimessa puhelimella, tabletilla tai tietokoneella osoitteessa joten myös mallinnuksen pitäisi onnistua kaikilta ilman erityisiä varusteita. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat kokeelliset työt biomuovin valmistus tärkkelyksestä sekä maidosta pystyy myös tekemään ilman laboratoriota ja kemikaaleja. Kokonaisuutta kehittäisimme siten, että mallinnusosuudelle varattaisiin alkuperäisen viidentoista minuutin sijaan 45 minuuttia, jos oppilasryhmä ei ole mallintanut aiemmin. Lisäksi tehtyjen muovien tulisi kuivua muutaman päivän ajan ennen niiden ominaisuuksien tutkimista ja vertailua. Muovien opetukseen on olemassa paljon erilaista materiaalia, esimerkiksi löytyy monipuolisesti materiaalia niin opettajille kuin oppilaillekin.

10 5 Lähteet POPS (2014) Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Tampere: Juvenes Print Suomen Yliopistopaino Oy. Wolf M.-A., Baitz M. & Kreissig J., (2010), Assessing the sustainability of polymer products. Teoksessa P. Eyerer (ed.), Polymers Opportunities and risks II: Sustainability, product design and processing (s. 1 55). Dordrecht: Springer Muoviteollisuus (2013). Muoviteollisuus ry:n internet-sivut. Luettu: muovitieto/kysy_muovista/?cat=5&qst=33 Schwartz, A. (2006) Contextualized Chemistry Education: The American experience, International Journal of Science Education, 28(9), Biomuovia mikrossa. Työohje. Luettu: Biomuovia_mikrossa_oppilas.pdf Abrams, E., Southerland, S. A. & Evans, C. (2008). Inquiry in the classroom: Identifying necessary components of a useful definition. Teoksessa E. Abrams, S. Southerland, & P. Silva (toim.), Inquiry in the science classroom: Challenges and Opportunities (s ). Charlotte, NC: Information age publishing. Tomperi, P. (2015). Kehittämistutkimus: Opettajan ammatillisen kehittymisen tutkimusperustainen tukeminen käyttäen SOLO-taksonomiaa esimerkkinä tutkimuksellinen kokeellinen kemian opetus (Akateeminen väitöskirja). Muovia maidosta. Työohje. Luettu: Muovia_maidosta_oppilas.pdf

Kemia. Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Hannes Vieth Helsingin normaalilyseo

Kemia. Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta. Hannes Vieth Helsingin normaalilyseo Kemia Perusteluonnoksen 15.4.2014 pohjalta Hannes Vieth Helsingin normaalilyseo OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Kemian opetus tukee oppilaan luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

TUTKIMUKSELLISUUS. LUKION KEMIASSA PÄIVI TOMPERI paivi.tomperi@helsinki.fi KEMIAN OPETUKSEN KESKUS KEMMA HELSINGIN YLIOPISTO

TUTKIMUKSELLISUUS. LUKION KEMIASSA PÄIVI TOMPERI paivi.tomperi@helsinki.fi KEMIAN OPETUKSEN KESKUS KEMMA HELSINGIN YLIOPISTO TUTKIMUKSELLISUUS Kemian opetuksen päivät Oulussa 13.4.2012 LUKION KEMIASSA PÄIVI TOMPERI paivi.tomperi@helsinki.fi KEMIAN OPETUKSEN KESKUS KEMMA HELSINGIN YLIOPISTO MITÄ TUTKIMUKSELLINEN (= INQUIRY) TARKOITTAA?.

Lisätiedot

Vesimolekyylien kiehtova maailma

Vesimolekyylien kiehtova maailma Vesimolekyylien kiehtova maailma Luokka-aste Oppitunti molekyylimallinnuksesta oli suunniteltu 8. luokan oppilaille. Tavoitteet Tavoitteena on tarkastella kemiallista mallia ja syventää kemiallisen mallin

Lisätiedot

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kemia vuosiluokat 7-9

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kemia vuosiluokat 7-9 2016 Kemia vuosiluokat 7-9 Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma Kemia vuosiluokat 7-9 Rauman normaalikoulun kemian opetuksen pohjana ovat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden kemian opetuksen

Lisätiedot

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet KEMIA 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Merkitys, arvot ja asenteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja kannustaa oppilasta tunnistamaan

Lisätiedot

Orgaanisia molekyylejä lukion ensimmäiselle kurssille suunnattu ChemSketch -harjoitus

Orgaanisia molekyylejä lukion ensimmäiselle kurssille suunnattu ChemSketch -harjoitus Orgaanisia molekyylejä lukion ensimmäiselle kurssille suunnattu ChemSketch -harjoitus Kemian mallit ja visualisointi Marja apponen elmi Liimatainen 23.4.2008 Tavoitteet Opetukselliset tavoitteet: Tavoitteena

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

Tutkimuksellisia töitä biologian opetukseen

Tutkimuksellisia töitä biologian opetukseen Tutkimuksellisia töitä biologian opetukseen Justus / Biotieteiden opetuksen keskus BioPop 13.6.2017 1 Päivän ohjelma 16:00 16:25 Mitä tutkimuksellisuus on? 16:25 16:35 Johdatus päivän tutkimustyöhön 16:35

Lisätiedot

Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa

Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6, Oppimisen arviointi: Oppilaan oppimista ja työskentelyä on arvioitava

Lisätiedot

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet 5.10 Kemia Kemian opetus tukee opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus ohjaa ymmärtämään kemian ja sen sovellusten

Lisätiedot

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kuvat: vas. Fotolia, muut Sanoma Pro Oy FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ KOHDERYHMÄ: Soveltuu peruskoulun 9.luokan kemian osioon Orgaaninen kemia. KESTO: 45 60 min. Kemian opetuksen keskus MOTIVAATIO: Muovituotteet kerääntyvät helposti luontoon ja saastuttavat

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Nimi: Orgaaninen kemia. orgaanista.wordpress.com. 9. luokan kurssi

Nimi: Orgaaninen kemia. orgaanista.wordpress.com. 9. luokan kurssi Nimi: Orgaaninen kemia orgaanista.wordpress.com 9. luokan kurssi Aikataulu Tässä on kurssin aikataulu. Kirjoita jokaisen oppitunnin päätteeksi muistiin, mitä sillä tunnilla teit. Merkitse tähän muistiin

Lisätiedot

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Kemiaa tutkimaan 1. TYÖTURVALLISUUS 2 opetuskertaa S1 - Turvallisen työskentelyn periaatteet ja perustyötaidot - Tutkimusprosessin eri vaiheet S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä

Lisätiedot

Kemia. Kemia Tutkii luontoa, sen rakenteita. Tutkii ainetta, sen koostumusta. sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi.

Kemia. Kemia Tutkii luontoa, sen rakenteita. Tutkii ainetta, sen koostumusta. sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi. Tutkii luontoa, sen rakenteita ja ilmiöitä. Tutkii ainetta, sen koostumusta ja ominaisuuksia sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi. 1. oppiaineena ja tieteen alana 2. n opetuksen tavoitteet,

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 18.4.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8.

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8. 9. 11. b Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Kemian opetuksen päivät 2009 KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Koordinaattori Maria Vänskä Yhteistyöhanke, jonka toimintaa tukevat kemian alan yritykset, kemian laitos, opetushallinto

Lisätiedot

Asetyylisalisyylihapon energiaprofiili. - Konformaatioisomeria

Asetyylisalisyylihapon energiaprofiili. - Konformaatioisomeria Asetyylisalisyylihapon energiaprofiili - Konformaatioisomeria Kemian mallit ja visualisointi Tom Olsson Simo Tolvanen 25.4.2008 Suoritus Kohderyhmänä on lukion kemian 2- kurssi. Aiheena on Asetyylisalisyylihapon

Lisätiedot

Flipped Classroom Pedagogiikka Kemian opetuksessa Case Kemiallisen tasapainon kurssi

Flipped Classroom Pedagogiikka Kemian opetuksessa Case Kemiallisen tasapainon kurssi Flipped Classroom Pedagogiikka Kemian opetuksessa Case Kemiallisen tasapainon kurssi Ari Myllyviita MSc (Chem.Ed.), BSc (Chem.), BEd (soc.pedag.) Lecturer (Chemistry and Mathematics), Project Coordinator

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi YMPÄRISTÖOPPI Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Rakentaa perusta ympäristö- ja luonnontietoaineiden eri tiedonalojen osaamiselle Tukea oppilaan

Lisätiedot

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Arvioinnin luonteesta kuvataiteessa "Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen

Lisätiedot

TOIMINNAN HAVAINNOINTI. Kysely Orimattilan ja Myrskylän perusopetuksen opettajille syksyllä 2015

TOIMINNAN HAVAINNOINTI. Kysely Orimattilan ja Myrskylän perusopetuksen opettajille syksyllä 2015 TOIMINNAN HAVAINNOINTI Kysely Orimattilan ja Myrskylän perusopetuksen opettajille syksyllä 2015 HAVAINNOINNIN TAVOITE Kehittämistyön alkukartoitus Laadun arvioinnin työkalu kysely uusitaan vuosittain Uuden

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Nokia 16.9.2015 Päivi Nilivaara 1 17.9.2015 Mikä edistää oppimista? Resurssit Opiskeluun käytetty aika Palautteen anto Tvt opetusvälineenä Kotitausta Luokalle

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / KEMIA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / KEMIA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA / KEMIA Oppiaineen tehtävä Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

Kemian työtavat. Ari Myllyviita. Kemian ja matematiikan lehtori Hankekoordinaattori

Kemian työtavat. Ari Myllyviita. Kemian ja matematiikan lehtori Hankekoordinaattori Kemian työtavat Ari Myllyviita Kemian ja matematiikan lehtori Hankekoordinaattori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Ari Myllyviita / Tieto- ja viestintätekniikan hankemaailma Viikin normaalikoulussa

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 8-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää alkuaineiden ja niistä muodostuvien

Lisätiedot

Liian taipuisa muovi

Liian taipuisa muovi Muoviteollisuuden laboratoriossa on huomattu, että tuotannosta tullut muovi on liian taipuisaa. Tämän vuoksi laadunvalvontalaboratorio tutkii IR:n avulla eteenin pitoisuuden muovissa. TAUSTAA Polypropeeni

Lisätiedot

5.10 KEMIA OPETUKSEN TAVOITTEET

5.10 KEMIA OPETUKSEN TAVOITTEET 5.10 KEMIA Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

15.4.5 BIOLOGIA. Oppiaineen tehtävä

15.4.5 BIOLOGIA. Oppiaineen tehtävä 15.4.5 BIOLOGIA Oppiaineen tehtävä Biologian opetuksen tehtävänä on auttaa oppilaita ymmärtämään elämää ja sen kehittymistä, kartuttaa oppilaan luonnontuntemusta sekä ohjata oppilaita ymmärtämään ekosysteemien

Lisätiedot

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet

5.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet 5.10 Kemia Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta

Lisätiedot

KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia

KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia Arvostelu: koe 60 %, tuntitestit (n. 3 kpl) 20 %, kokeelliset työt ja palautettavat tehtävät 20 %. Kurssikokeesta saatava kuitenkin vähintään 5. Uusintakokeessa testit,

Lisätiedot

Yritysvierailumalli Borealis Oy:n. Kilpilahden tuotantolaitokselle. 50095 Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa

Yritysvierailumalli Borealis Oy:n. Kilpilahden tuotantolaitokselle. 50095 Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa Yritysvierailumalli Borealis Oy:n Kilpilahden tuotantolaitokselle 50095 Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa Helsingin Yliopisto, Matemaattis Luonnontieteellinen tiedekunta 11.5.2016 Jannie Cordeiro,

Lisätiedot

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio OPS-KYSELY Syksy 2015 Vetelin lukio KYSYMYKSET Mikä lukiossa on tärkeää? Millainen on unelmalukio? Missä ja miten opitaan parhaiten? VASTAAJAT 58 opiskelijaa 4 huoltajaa 7 opettajaa OPISKELIJAT Viihtyisät

Lisätiedot

Kemian opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokilla 7-9

Kemian opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokilla 7-9 Kemian opetuksen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokilla 7-9 Opetuksen tavoitteet Merkitys, arvot ja asenteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 7. luokka 8. luokka 9. luokka Laajaalainen osaaminen T1

Lisätiedot

1-12 R1-R3. 21, 22 T4 Tutkielman palautus kurssin lopussa (Työ 2 ja Työ 3), (R4-R6) Sopii myös itsenäiseen opiskeluun Työ 4 R7 - R8

1-12 R1-R3. 21, 22 T4 Tutkielman palautus kurssin lopussa (Työ 2 ja Työ 3), (R4-R6) Sopii myös itsenäiseen opiskeluun Työ 4 R7 - R8 I Aineet ympärillämme 1 Kemia on 1x75 min tai 1-12 R1-R3 Kemia 1 kurssiin tutustumisen voi aloittaa Pohditehtävällä, jonka jälkeen opiskelijat tekevät ryhmissä yhden tehtävistä R1-R3 (tietokoneet). Oheismateriaali:

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

PROFILES -hankkeeseen osallistuvien opettajien osaamisalueiden kartoittaminen

PROFILES -hankkeeseen osallistuvien opettajien osaamisalueiden kartoittaminen PROFILES -hankkeeseen osallistuvien opettajien osaamisalueiden kartoittaminen Ammatillisen kehittymisen prosessin aluksi hankkeeseen osallistuvat opettajat arvioivat omaa osaamistaan liittyen luonnontieteiden

Lisätiedot

LIIAN TAIPUISA MUOVI TAUSTAA

LIIAN TAIPUISA MUOVI TAUSTAA LIIAN TAIPUISA MUOVI Muoviteollisuuden laboratoriossa on huomattu, että tuotannosta tullut muovi on liian taipuisaa. Tämän vuoksi laadunvalvontalaboratorio tutkii IR:n avulla eteenin pitoisuuden muovissa.

Lisätiedot

Veden ja glukoosin mallinnus

Veden ja glukoosin mallinnus Veden ja glukoosin mallinnus Jääskeläinen, Piia. Mallinnus, vesi ja glukoosi, http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/jaaskelainen-p-2008.pdf Harjoitustöissä mallinnetaan vesi- ja glukoosimolekyyli ArgusLab-ohjelmalla.

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Liian taipuisa muovi

Liian taipuisa muovi KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukiolaisille ja ammattikoululaisille. Lukiossa työ sopii kursseille KE1, KE2, KE4. KESTO: ½ h. MOTIVAATIO: Muoviteollisuuden laboratoriossa on huomattu, että tuotannosta

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Opetusharjoittelu 3 OKLS3039 (8 op) Kevät 2018 Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Harjoittelun osaamistavoitteet/ops Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida ja antaa palautetta

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Yritysyhteistyömalli kurssilla Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa

Yritysyhteistyömalli kurssilla Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa Yritysyhteistyömalli kurssilla Matematiikka ja luonnontieteet yhteiskunnassa 8.5.2014 Helsingin yliopisto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Else Peltonen, Veli-Matti Ylönen, Henna Harmoinen Tiivistelmä

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka kemian opetuksessa FL Johannes Pernaa Kemian opettajankoulutusyksikkö Kemian laitos

Tieto- ja viestintätekniikka kemian opetuksessa FL Johannes Pernaa Kemian opettajankoulutusyksikkö Kemian laitos Tieto- ja viestintätekniikka kemian opetuksessa FL Johannes Pernaa Kemian opettajankoulutusyksikkö Kemian laitos 1 Sisältö Määritelmä ja rajaaminen Lisensiaattitutkielmani tuloksia Tapaus: Molekyylimallinnusta

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Lapset luovina luonnontutkijoina tutkimusperustainen opiskelu esija alkuopetuksessa

Lapset luovina luonnontutkijoina tutkimusperustainen opiskelu esija alkuopetuksessa Lapset luovina luonnontutkijoina tutkimusperustainen opiskelu esija alkuopetuksessa Sari Havu-Nuutinen Itä-Suomen yliopisto Esme Glauert Institute of Education, London, UK Fani Stylianidou, Ellinogermaniki

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Elina Mantere Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi. Elina Mantere

MATEMATIIKKA. Elina Mantere Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi. Elina Mantere MATEMATIIKKA Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Kehittää loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Luoda pohja matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Tiina Tähkä tiina.tahka@oph.fi MAOL Pori 6.10.2012 1 Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos

Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Erja Vitikka Opetusneuvos Oppimisen arviointi uusissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Erja Vitikka Opetusneuvos Vuoden 2014 opetussuunnitelman perusteiden päälinjauksia Lainsäädännön määrittelemän arvioinnin pedagogisen

Lisätiedot

BIOMOLEKYYLEJÄ. fruktoosi

BIOMOLEKYYLEJÄ. fruktoosi BIMLEKYYLEJÄ IMISEN JA ELINYMPÄ- RISTÖN KEMIAA, KE2 Ihminen on käyttänyt luonnosta saatavia, kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä eli biopolymeerejä jo pitkään arkipäivän tarpeisiinsa. Biomolekyylit

Lisätiedot

E-oppimateriaalit. Opinaika vs. CD-verkko-ohjelmat

E-oppimateriaalit. Opinaika vs. CD-verkko-ohjelmat Nokian N8 puhelimessa Uutta Toimii netin kautta, ei ohjelmien asennuksia eikä ylläpitoa, koulun lisäksi käytettävissä myös kotona ja muualla 24/7, lisäksi muita opiskelua helpottavia verkko-opetuksen mahdollistavia

Lisätiedot

Biomolekyylit ja biomeerit

Biomolekyylit ja biomeerit Biomolekyylit ja biomeerit Polymeerit ovat hyvin suurikokoisia, pitkäketjuisia molekyylejä, jotka muodostuvat monomeereista joko polyadditio- tai polykondensaatioreaktiolla. Polymeerit Synteettiset polymeerit

Lisätiedot

Kemian työtavat. Esitetty 8.3.2016. Ari Myllyviita. Kemian ja matematiikan lehtori

Kemian työtavat. Esitetty 8.3.2016. Ari Myllyviita. Kemian ja matematiikan lehtori Kemian työtavat Esitetty 8..06 Ari Myllyviita Kemian ja matematiikan lehtori normaalikoulussa 8..06 Kemian työtapoja Mieti - erilaista työtapaa? Kootkaa ryhmässä työtavat ja ryhmitelkää niitä yhdessä sovitulla

Lisätiedot

LIIAN TAIPUISA MUOVI

LIIAN TAIPUISA MUOVI LIIAN TAIPUISA MUOVI KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukiolaisille ja ammattikoululaisille. Lukiossa työ sopii kursseille KE1, KE2, KE4. KESTO: Noin 30 min. MOTIVAATIO: Muoviteollisuuden laboratoriossa

Lisätiedot

FYSIIKKA_ opetussuunnitelma-7_9_maol

FYSIIKKA_ opetussuunnitelma-7_9_maol FYSIIKKA_ opetussuunnitelma-7_9_maol Tavoitteet koskevat kaikkia luokka-asteita. Keskeiset sisältöalueet kuten luonnontieteellinen tutkimus, fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä, fysiikka yhteiskunnassa

Lisätiedot

Yksilöllisen oppimisen menetelmä. Ville

Yksilöllisen oppimisen menetelmä. Ville Yksilöllisen oppimisen menetelmä Yksilöllisen oppimisen menetelmä Tarve menetelmän takana: http://youtu.be/dep6mcnbh_c Oman oppimisen omistaminen Opettajan tietyt raamit toiminnalle Oman oppimisen omistaminen

Lisätiedot

1. Polyakrylaatti koostuu usein akryylihaposta, tai sen johdannaisista. Aluksi voidaan tarkastella akryylihapon rakennetta mallintamalla se.

1. Polyakrylaatti koostuu usein akryylihaposta, tai sen johdannaisista. Aluksi voidaan tarkastella akryylihapon rakennetta mallintamalla se. MALLINNUS Lukiolaisten kanssa voidaan myös tutustua superabsorbenttien rakenteeseen molekyylimallinnuksen avulla. Alla on ohjeet Spartan-ohjelmalle. Mallinnuksen tarkoituksena on esittää miten polyakrylaatti

Lisätiedot

Raportti kemian Second Life aihion opetuskokeilusta lukuvuonna

Raportti kemian Second Life aihion opetuskokeilusta lukuvuonna Raportti kemian Second Life aihion opetuskokeilusta lukuvuonna 212-213 Tehtävän kuvaus Johannes Posti, FM 19.8.213 Uusi kemian aihiomme valmistui Second Lifen virtuaalimaailmassa, ja sitä on kokeiltu kevään

Lisätiedot

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA 8 T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas harjoittelee kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää lämpöilmiöiden tuntemisen

Lisätiedot

Teknologiaa kouluun -projekti

Teknologiaa kouluun -projekti Teknologiaa kouluun -projekti 01/2012 Tiina Partanen & Jouni Kinnunen 2 Teknologiaa kouluun -projekti n omien opettajien ideoima opetuksen ja oppimisympäristöjen kehittämisprojekti Projektin tavoitteena

Lisätiedot

Varhainen tiedekasvatus: yhdessä ihmetellen. FT Jenni Vartiainen

Varhainen tiedekasvatus: yhdessä ihmetellen. FT Jenni Vartiainen Varhainen tiedekasvatus: yhdessä ihmetellen FT Jenni Vartiainen Lämmittely Keskustelu vieruskavereiden kanssa; 5 minuuttia aikaa Keskustelkaa, mitä tuntemuksia luonnontieteiden opettaminen lapsille sinussa

Lisätiedot

Joustava yhtälönratkaisu Oulun yliopisto/ OuLUMA Riikka Palkki

Joustava yhtälönratkaisu Oulun yliopisto/ OuLUMA Riikka Palkki Joustava yhtälönratkaisu Oulun yliopisto/ OuLUMA 1.6.2015 Riikka Palkki Projektin työryhmä: Peter Hästö, Juha Jaako, Virpi Kostama, Riikka Palkki, Dimitri Tuomela 1. Mitkä ovat hankkeen tavoitteet? Kehitetään,

Lisätiedot

Vesi ja veden olomuodot lumitutkimuksien avulla

Vesi ja veden olomuodot lumitutkimuksien avulla Vesi ja veden olomuodot lumitutkimuksien avulla AIHE: S3: Lähiympäristön ja sen muutosten havainnointi (OPS 2014) IKÄLUOKKA: vuosiluokat 1-2 TAVOITTEET: Opetuksen tavoitteena on veteen tutustuminen erilaisten

Lisätiedot

Biopolymeerit. Biopolymeerit ovat kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä.

Biopolymeerit. Biopolymeerit ovat kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä. Biopolymeerit Biopolymeerit ovat kasveissa ja eläimissä esiintyviä polymeerejä. Tärkeimpiä biopolymeerejä ovat hiilihydraatit, proteiinit ja nukleiinihapot. 1 Hiilihydraatit Hiilihydraatit jaetaan mono

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4. Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Kuntakohtainen (2016)

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Kuntakohtainen (2016) Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 Kuntakohtainen (2016) TAVOITTEET JA TAIDOT, MITEN NE KOHTAAVAT OPS 2014 TEHTÄVÄ: Minkä tason tavoite? merkitys, arvot ja asenteet tutkimisen taidot tiedot

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen POM2SSU Kainulainen Tehtävänä on perehtyä johonkin ilmiöön ja sen opetukseen (sisältöihin ja tavoitteisiin) sekä ko. ilmiön käsittelyyn tarvittavaan

Lisätiedot

Voiko pilaantuneen veden puhdistaa juomakelpoiseksi?

Voiko pilaantuneen veden puhdistaa juomakelpoiseksi? Profiles-opiskelumateriaalia - Yleiskuvaus Voiko pilaantuneen veden puhdistaa juomakelpoiseksi? Luonnontieteet - Kemia 7.9. luokka Kehittäjä: Esko Väyrynen, Kontiolahden koulu (2011) http://www.uef.fi/profiles

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/5 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Ops-työpajakoulutus Helsinki

Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Ops-työpajakoulutus Helsinki Oppimisen arviointi uusissa opetussuunnitelman perusteissa Ops-työpajakoulutus 21.10.2015 Helsinki Perusopetuslaki 628/1998 22 Oppilaan arviointi Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan

Lisätiedot

YipTree.com. hommannimionmatematiikka.com

YipTree.com. hommannimionmatematiikka.com YipTree.com hommannimionmatematiikka.com YipTreen ja Homman nimi on matematiikan plussat Työrauha, työrauha ja työrauha Tuntien aloitus tapahtuu automaattisesti ja nopeasti (edellyttäen että koneet toimii)

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti

Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti Maanantai 5.11.2019 (etä) 09.00-09.30 Skype kontakti: Ilmoittautuminen Skype-kontaktiin Kurssijärjestelyt, henkilötietolomake,

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

SOLO-taksonomia avuksi kemian tutkimukselliseen opetukseen

SOLO-taksonomia avuksi kemian tutkimukselliseen opetukseen SOLO-taksonomia avuksi kemian tutkimukselliseen opetukseen Päivi Tomperi Opettajien tutkimusperustainen ammatillinen kehittyminen on edellytys sille, että uusien valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden

Lisätiedot

BIOS 1 ja OPS 2016 OPS Biologian opetussuunnitelma Opetuksen tavoitteet

BIOS 1 ja OPS 2016 OPS Biologian opetussuunnitelma Opetuksen tavoitteet BIOS 1 ja OPS 2016 Biologian opetussuunnitelma 2016 Biologian opetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun kehittymistä. Opetus lisää ymmärrystä biologian merkityksestä osana

Lisätiedot

Kokeellinen FYKE: Luokanopettajien kokemuksia ala-koulun kokeellisista luonnontieteiden tunneista

Kokeellinen FYKE: Luokanopettajien kokemuksia ala-koulun kokeellisista luonnontieteiden tunneista LUMAT 1(1), 2013 Kokeellinen FYKE: Luokanopettajien kokemuksia ala-koulun kokeellisista luonnontieteiden tunneista Pirjo Häkkinen Keski-Suomen LUMA-keskus / Kemian laitos, Jyväskylän yliopisto pirjo.h.h.hakkinen@jyu.fi

Lisätiedot

OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET

OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET Mitä on monialainen opiskelu? Hannele Cantell Dosentti Aineenopettajakoulutuksen johtaja OKL, Helsingin yliopisto Alla oleva video on kooste Helsingin

Lisätiedot

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Kemiaa tutkimaan 1. TYÖTURVALLISUUS 2 opetuskertaa S1 - Turvallisen työskentelyn periaatteet ja perustyötaidot - Tutkimusprosessin eri vaiheet S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikkaa opetustyön tueksi

Tieto- ja viestintätekniikkaa opetustyön tueksi Tieto- ja viestintätekniikkaa opetustyön tueksi Opettajat arvioinnin ja koulu-koti-yhteistyön toteuttajina Heidi Krzywacki, Tiina Korhonen, Laura Koistinen, Jari Lavonen 19.8.2011 1 Tutkimus- ja kehittämishankkeessa

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

3.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet

3.10 Kemia. Opetuksen tavoitteet 3.10 Kemia Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla

Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla Kielivalintojen tekeminen Kielivalinnat tehdään sähköisesti Helmessä. Kielivalintalomake on auki 28.1. 17.2.2019. Täydennä kielivalintalomakkeelle: ensisijainen kielivalinta

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot