YMPÄRISTÖRAPORTTI OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014. OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset

2 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 1 KIINTEISTÖSIJOITUSYHTIÖN YMPÄRISTÖVASTUU OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoituksista vastaava Pohjola Kiinteistösijoitus Oy hoitaa hallinnoimiensa kiinteistöpääomarahastojen kiinteistösijoituksia sekä asiakkaittensa suoria kiinteistösijoituksia. Pohjola Kiinteistösijoitus Oy on osa OP Ryhmää. Yhtiön merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat välillisiä ja liittyvät ennen kaikkea kiinteistöjen energiankulutukseen, päästöihin, vedenkulutukseen ja jätteisiin. Vastuullisuuden toimintaympäristö on laaja ja siihen vaikuttavat muun muassa kulutustavat, teknologian kehittyminen, tilatehokkuus ja käyttöasteet sekä yritysvastuuseen liittyvien odotusten kasvaminen. OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoituksista vastaava tiimi pyrkii vähentämään ympäristövaikutuksia ennen kaikkea vastuullisten palveluiden ja proaktiivisen toiminnan avulla. Ympäristöraportointi on meille työkalu kulutustiedon keruuseen sekä seurantaan, tavoitteiden asetantaan ja jatkuvaan parantamiseen. Toivomme, että ympäristöraporttimme vastaa sidosryhmien odotuksia ja lisää kiinnostusta vastuullisuustyötämme kohtaan. OP Ryhmän muista vastuullisuusnäkökohdista on kerrottu ryhmän vuosikertomuskokonaisuudessa, joka sisältää GRI G4-raportointistandardin laajan raportointivaihtoehdon mukaiset tiedot:

3 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 2 OP VARALLISUUDENHOIDON KIINTEISTÖSIJOITUKSET Pohjola Kiinteistösijoitus Oy kuuluu OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoituksiin. Tehtävänämme on tuottaa asiakkaillemme täyden palvelun kiinteistövarainhoidon palveluja sekä OP Ryhmälle sen tarvitsemia kiinteistöalan asiantuntijapalveluita. Edustamme vuokranantajan ominaisuudessa useita OP Ryhmään kuuluvia tahoja. Kiinteistövarallisuuden hoitajana olemme Suomen suurimpia. Rakennutamme ja omistamme kiinteistöjä valtakunnallisesti. Hallinnoitavat varamme ovat yhteensä noin 2,4 miljardia euroa, mistä yli puolet ovat suoria sijoituksia. Uuden epäsuoran sijoituksen osalta neuvottelemme jo sopimusvaiheessa vastuullisuustekijät osaksi kohderahaston tai -yhtiön sijoitustoimintaa. Raportoimme rahastojen sijoittajille kvartaaleittain vastuullisuustekijöiden toteutumisesta rahaston sijoituskohteina olevissa kiinteistörahastoissa. Raportoinnista on sovittu osana rahastojen sijoitusdokumentaatiota yhdessä sen sijoittajien kanssa. Epäsuorissa sijoituksissa käytämme aktiivisesti vaikutusmahdollisuuksia vastuullisuustekijöiden huomioimiseksi eri kohderahastojen ja -yhtiöiden hallituksissa tai sijoituskomiteoissa. SUORAT SIJOITUKSET 1,4 MILJARDIA EUROA EPÄSUORAT SIJOITUKSET 1 MILJARDIA EUROA SUORIEN SIJOITUSTEN VUOKRATTAVA ALA M 2 YLI 50 EPÄSUORAA SIJOITUSTA

4 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 3 Hallinnoimme tai toimimme neuvonantajana kahdeksassa kiinteistö ja metsärahastossa. Real Estate Fund Finland I Ky Real Estate Fund of Funds II Ky Real Estate Fund Finland III Real Estate Debt and Secondaries Ky Pohjola Asuntorahasto I Ky OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto Suomi Toimitilakiinteistö Ky OP-Metsänomistaja erikoissijoitusrahasto Vuonna 2006 perustettu Value Add -kiinteistöpääomarahasto, joka sijoittaa varansa suomalaisiin kiinteistöihin. Rahaston varallisuus on yhteensä noin 143 miljoonaa euroa. Sijoittajakunta koostuu 16 tunnetusta suomalaisesta instituutiosta. Rahasto on aloittanut kohteiden myynnit osana sijoitusstrategiaa. Vuonna 2009 perustettu rahastojen rahasto, joka sijoittaa varansa eurooppalaisiin kiinteistörahastoihin. Tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan hajauttaa kiinteistöomaisuutta eurooppalaisiin kiinteistöihin. Kohderahastot ovat pääasiassa Core / Value Add -rahastoja. Rahasto on myös sijoittanut velkarahastoon ja kiinteistörahastojen jälkimarkkinaosuuksiin. Rahaston sijoitukset ovat tehty vuosien aikana. Sijoittajakunta koostuu kahdeksasta tunnetusta suomalaisesta sijoittajasta. Kotimaahan sijoittava toimitilarahasto, jonka sijoittajat ovat OP Ryhmän yhtiöitä. Rahaston varallisuus on yhteensä noin 60 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 perustettu rahasto, joka sijoittaa varansa kiinteistörahastojen jälkimarkkinaosuuksiin ja kiinteistövelkarahastoihin. Rahasto on kerännyt pääomia 100 miljoonaa euroa ja sijoittajakunta koostuu yhdeksästä tunnetusta suomalaisesta instituutiosta. Rahaston sijoitukset tehdään vuosien aikana. Kesäkuussa 2013 perustettu rahasto, joka sijoittaa varansa pääasiassa asuntojen rakennuttamiseen kotimaassa. Rahaston rakenne on puoliavoin ja siihen otetaan sisään uusia sijoituksia neljännesvuosittain. Strategiana on rakennuttaa asuntoja hyvillä sijainneilla suurimmissa kotimaisissa kaupungeissa. Yksityishenkilöille suunnattu rahasto, joka sijoittaa asuntoihin, toimitiloihin ja asuntojen rakennuttamiseen kotimaassa. Rahasto tarjoaa yksityissijoittajalle helpon ja kustannustehokkaan tavan hajauttaa kiinteistösijoittamista eri kiinteistötyyppeihin ja maantieteellisesti. Pohjola Kiinteistösijoitus Oy toimii rahaston neuvonantajana. Kesäkuussa 2014 perustettu rahasto, joka sijoittaa varansa kotimassa toimitiloihin. Rahaston rakenne on puoliavoin ja siihen otetaan sisään uusia sijoituksia neljännesvuosittain. Yksityishenkilöille suunnattu rahasto, joka sijoittaa pääasiassa suomalaisiin metsäkiinteistöihin ja sen lisäksi se voi sijoittaa erilaisiin metsäsijoitusinstrumentteihin. Pohjola Kiinteistösijoitus Oy toimii rahaston neuvonantajana.

5 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 4 ENERGIATEHOKKUUS Kiinteistöjen rooli energian kuluttajana ja kulutuksesta välillisesti aiheutuvien ympäristövaikutusten synnyttäjänä on globaalisti merkittävä. Kiinteistöjen energiatehokkuus on Pohjola Kiinteistösijoitus Oy:n ympäristövastuun keskeisin prioriteetti. Seuraamme kiinteistöjen energiakulutusta jatkuvasti ja haemme aktiivisesti energian säästömahdollisuuksia. Hallinnoimamme kiinteistökannan ylläpitoa johtaa Newsec Asset Management Oy. Erillisenä energiamanagerina ja teknisenä asiantuntijana toimii Talokeskus Yhtiöt Oy. Kiinteistökohteiden energiankulutukselle on asetettu raja-arvot, joita seurataan energiankatselmuskäynnein sekä teknisin tarkastus- ja säätökierroksin. Kohderaportit käydään läpi kvartaaleittain energianseurantapalavereissa. Uudistuotannossa vaikutamme aktiivisesti kestävän kehityksen kannalta parhaisiin ratkaisuihin energiatehokkuuden kannalta. Koy Plaza Loiste Vantaalla sai vuonna 2014 BREEAM -sertifikaatin tasolla Very good.

6 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 5 JATKUVA PARANTAMINEN Pohjola Kiinteistösijoituksen hallinnoiman kiinteistökannan kulutus on vähentynyt merkittävästi viime vuosien ajan. Kiinteistökannan lukumäärä on kasvanut samalla tarkastelujaksolla 28:sta kiinteistöstä 100:n kiinteistöön. Merkittäviä tekijöitä kulutuksen vähentymiseen ovat olleet muun muassa aktiivinen kulutusseuranta ja hallinta, energiakohdekäynnit ja niiden tulosten käyttöönotto sekä panostaminen tekniseen kiinteistön ylläpitoon asiantuntijaverkoston kanssa. Hyvät toimintatavat ja -mallit on otettu aktiivisesti käyttöön koko kohdekannassa. Hyvien toimintatapojen ja tulosten monistaminen koko kiinteistökantaan on tuottanut myös energiasäästöjä. Tavoitteenamme on vähenevä kulutustrendi myös tulevana vuonna huomioiden vuokralaismuutokset. Koy Tampereen Ratinankaari sai vuonna 2014 LEED sertifikaatin tasolla Gold.

7 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 6 Suoraan omiste ujen kiinteistökohteiden kulutus edot. Kiinteistökannan lukumäärä on kasvanut aikana 28:sta kiinteistöstä 100:n kiinteistöön. Raportoitavan data perustuu Tampuuri-kiinteistötietojärjestelmän kulutusseurantatietoihin, jotka perustuvat todelliseen mitattuun kulutukseen. Pääomavuokrakohteet, joissa vuokralainen vastaa ylläpidosta itse, on rajattu selkeyden vuoksi raportoinnista pois.

8 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 7 Suoraan omiste ujen kiinteistökohteiden kulutus edot. Kiinteistökannan lukumäärä on kasvanut aikana 28:sta kiinteistöstä 100:n kiinteistöön. Lämmönkulutus on normeerattu perustuen vuotuisiin lämmitystarvelukuihin. Lämpöindeksi saadaan jakamalla vuotuiset kokonaiskulutukset kiinteistöjen kokonaistilavuuksilla. Kiinteistöjen lukumäärän vaihtelu kulutuslajeittain johtuu siitä, ettei kaikille kohteille löydy vertailukelpoisia kulutustietoja kaikille vuosille, jonka lisäksi sähkölämmitteisten kohteiden lämmitys on huomioitu sähkönkulutuksessa.

9 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 8 Suoraan omiste ujen kiinteistökohteiden sähkön- ja lämmönkulutuksesta välillises syntyvät hiilidioksidipäästöt. Kiinteistökannan lukumäärä on kasvanut aikana 28:sta kiinteistöstä 100:n kiinteistöön. Päästölaskennassa on käytetty sähkön ja kaukolämmön osalta Motiva Oy:n ilmoittamia kotimaisia laskennallisia CO 2 -päästökertoimia. Päästökertoimet ovat sähkölle 223 kg CO 2 /MWh ja kaukolämmölle (yhteistuotanto) 209 kg CO 2 /MWh. Lämmönkulutus on normeerattu. Yksikkö kg CO 2 on kiloa hiilidioksidiekvivalenttia (CO 2 e).

10 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 9 JÄTTEET Pyrimme aktiivisesti vähentämään jätteiden tuottamisen määrää koko hallinnoitavassa kiinteistökannassa. Pohjola Kiinteistösijoitus Oy on asettanut vuodelle 2015 tavoitteeksi nostaa kierrätys- ja hyötykäyttöasteen vuokralaiskohteissa yli 90 prosentin. Vuonna 2013 aste on ollut 61 % ja vuonna 2014 tasolla 88 % Vuonna 2013 tehdyn kumppanuussopimuksen avulla saamme kumppaniltamme (L&T) asiantuntijuuspalveluita jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä. Kumppanuussopimuksella haetaan lisäksi lisäarvopalveluita jätehuollon kehittämiseen uudishankkeissa sekä olemassa olevien kiinteistöjemme osalta. Jätehuollon kehittymistä seurataan säännöllisesti kokoontuvan jätehuollon ohjausryhmän kanssa. Haluamme optimoida jätteenkeräyksen mahdollisimman tehokkaaksi oikein mitoitetuilla jäteastioilla ja -puristimilla sekä harvemmilla tyhjennysväleillä, mikä myös edesauttaa vähentämään kasvihuonepäästöjä Vuonna 2013 aloitettiin jäteneuvonta kohteissa tilojen käyttäjille ja huoltohenkilöstölle. Neuvonnalla pyritään edistämään jätteiden lajittelua ja kierrätystä kiinteistöissä. Tätä työtä jatketaan aktiivisesti kohteissamme.

11 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 10 AMER SPORTS MUUTTI VANHAAN MAKASIINIRAKENNUKSEEN Amer Sports muutti huhtikuussa 2014 VR:n entiseen konepajakortteliin Helsingin Vallilassa. Vanha, vuodelta 1898 oleva suojeltu punatiilinen makasiinirakennus tarjoaa urbaanin ja kulttuurihistoriallisen sijainnin yhtiön pääkonttorille ja Suomen myyntiyhtiölle. Täysin peruskorjatun kiinteistön, Koy Vallila AKO:n elinkaari jatkuu nyt pitkälle tulevaisuuteen. Kaukokylmä on merkittävä ja kustannustehokas tapa parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Peruskorjauksen yhteydessä kohteessa parannettiin lisäksi muun muassa lämmön talteenoton hyötysuhdetta, ikkunoiden U-arvoa sekä rakennuksen vaipan lämpöhäviötä. Energiatehokkaiden ratkaisujen myötä kohteelle ollaan hakemassa BREEAM-ympäristöarviointijärjestelmän mukaista Very good -sertifiointia. Hyväksyttäessä kiinteistö on Suomen ensimmäinen Very good -tason korjausrakentamiskohde.

12 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 11 YMPÄRISTÖTEHOKKUUDEN HUOMIOINTI UUDESSA ASUINKIINTEISTÖSSÄ Vuosaareen rakennettavassa asuinkiinteistössä kestävä kehitys on otettu huomioon erilaisilla toimenpiteillä jo suunnitteluvaiheessa. Kiinteistön autopaikkojen määrää on voitu pienentää tavanomaisesta metroaseman läheisyyden takia. Toteutettavat autopaikat sijoitetaan olemassa olevan parkkitalon korotusosaan, jolloin kokonaan uutta pysäköintilaitosta ei tarvita. Kohde tullaan lisäksi liittämään yhteiskäyttöautopalvelun piiriin valmistuttuaan kesällä Kiinteistön ulkovaippa on uusien lämmöneristysmääräysten mukainen ja rakennuksen energiatehokkuusluokka on C. Kiinteistössä on pääasiassa vain pieniä asuntoja, jolloin asumistiheys on suurempi ja lämmitettävää pinta-alaa asukasta kohden on vähemmän. Valaistusta ohjataan ääni- ja liiketunnistimien avulla ja kiinteät valaisimet ovat pääasiassa Ledvalaisimia.

13 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 12 TAMPEREEN RATINANPUISTOSTA SUUNNITELTIIN ENERGIATEHOKAS ASUINTALO Asunto-osakeyhtiö Tampereen Ratinanpuisto on vuonna 2011 valmistunut asuintalo. Kiinteistön energiankulutusta on seurattu aktiivisesti sen valmistumisesta asti. Kiinteistö on erittäin energiatehokas, energiankulutuksen ollessa vain 24,4 kwh/m 3. Alhaisen energiankulutuksen perustana oli hyvä ja asiantunteva suunnittelu. Kohteessa panostettiin rakenteilla ja eristyksellä tiiviyteen sekä sääohjatulla automatiikalla ja lämmön talteenotolla alhaisiin energiankustannuksiin. Puistomaisella ja rauhallisella alueella sijaitsevassa kiinteistössä on 82 vuokra-asuntoa, joiden vuokrausaste on lähes 100 prosenttia. Ratinanpuistosta on hyvät liikenneyhteydet keskustaan ja palvelut ovat lähellä. Laukonsillan kevyen liikenteen väylää pitkin pääsee kulkemaan keskustan ja Ratinanrannan välisellä reitillä rantaa pitkin aina Härmälään asti.

14 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 13 PIISPANKALLIOSSA PIENENNETTIIN KULU- TUSTA VIIDENNES KAHDESSA VUODESSA Vuonna 2012 Espoon Piispankalliossa sijaitsevassa Koy Piispankalliossa aloitettiin pilottiprojekti, jonka tavoitteena oli tunnistaa tyypillisen toimistorakennuksen säästöpotentiaali, sekä testata tehokkaimmat keinot energiansäästöön. Kiinteistössä käyttöön otettuja, energiansäästöön tähtääviä toimenpiteitä olivat muun muassa: Ilmanvaihdon ja valaistuksen käyntiaikojen säätö Tuloilman puhalluslämpötilojen alentaminen Vakiopaineventtiilin käyttö käyttövesijärjestelmässä sekä vesikalusteiden virtaamien säätö Nestekiertoisten järjestelmien, kuten lämmitys- ja jäähdytysverkostojen puhdistus ja paineiden optimointi Kiinteistön rakennusautomaation kytkeminen etävalvomosta seurattavaan energia- ja olosuhdeseurantaan Energiansäästötoimenpiteiden avulla normeerattu kokonaislämmön kulutus laski kahdessa vuodessa noin 23 % ja sähkön kokonaiskulutus noin 28 %. Koy Piispankallion pilottiprojektista saadut positiiviset tulokset motivoivat kehittämään ja implementoimaan samoja toimenpiteitä myös muissa kohteissa.

15 Ympäristöraportti 2014 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset 14 YHTEISTYÖ JA VAIKUTTAMINEN Koko kiinteistöalan sitoutuminen on avainasemassa tavoitteiden eteen toimimiseksi ja tulosten saavuttamiseksi. Olemme mukana edistämässä kiinteistöalan kehitystä osallistumalla aktiivisesti alan järjestöjen toimintaan. Tavoitteenamme on lisätä sidosryhmävuoropuhelua ja pitää ympäristövastuuseen liittyvät asiat keskustelussa kiinteistöalalla myös tulevaisuudessa. Green Building Council Finland Asunto-, toimiala- ja rakennuttajaliitto European Association for Investors in Non-listed Real Estate Vehicles

16 OP Varallisuudenhoidon kiinteistösijoitukset Pohjola Kiinteistösijoitus Oy Postiosoite PL Pohjola Käyntiosoite Eteläesplanadi Helsinki Ympäristöraporttiin liittyvät kysymykset Matti Puromäki, kiinteistöpäällikkö

YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015

YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 OP Varallisuudenhoidon Kiinteistösijoittaminen Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsinki (Kuva: Kimmo Turtiainen) Ympäristöraportti 2015 OP Varallisuudenhoidon Kiinteistösijoittaminen

Lisätiedot

Tavoitteet ja toimenpiteet

Tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet vuodelle 2013 Spondan kiinteistöjen ympäristökuormitus Suomessa: Sähkön, lämmön, jäähdytyksen ja veden vertailukelpoinen laskee Suomen kiinteistöissä Mittarointistrategian

Lisätiedot

Spondan Energiatehokkuusohjelma. 22.1.2013 Tiina Huovinen

Spondan Energiatehokkuusohjelma. 22.1.2013 Tiina Huovinen Spondan Energiatehokkuusohjelma Sponda lyhyesti Sponda on kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa, vuokraa ja kehittää toimisto-, liike-, kauppakeskus- ja logistiikkakiinteistöjä Suomen ja Venäjän suurimmissa

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

Näkökulma vihreään rakentamiseen Tiina Huovinen

Näkökulma vihreään rakentamiseen Tiina Huovinen Näkökulma vihreään rakentamiseen Sponda lyhyesti Sponda on kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa, vuokraa ja kehittää toimisto-, liike-, kauppakeskus- ja logistiikkakiinteistöjä Suomen ja Venäjän suurimmissa

Lisätiedot

Koulujen energiankäyttö ja sen tehostamismahdollisuudet

Koulujen energiankäyttö ja sen tehostamismahdollisuudet Koulujen energiankäyttö ja sen tehostamismahdollisuudet Olof Granlund Oy Erja Reinikainen Save Energy työpaja 04.05.2009 : Energiansäästö julkisissa tiloissa Copyright Granlund 04.05.2009 www.granlund.fi

Lisätiedot

TETS-tilannekatsaus Mikko Östring Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry

TETS-tilannekatsaus Mikko Östring Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry TETS-tilannekatsaus 1.12.2011 Mikko Östring Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry TETS-tilannekatsaus 1. TETS tausta ja tavoite 2. Liittyjätilanne 3. Jatkoaikataulu 4. Liitynnät muihin kehityshankkeisiin

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa

Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa Kokonaisvaltainen energiahallinta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kiinteistökannassa Aki Havia 4.10.2017 Rakennusten energiaseminaari 2017 1 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy 4.10.2017 Rakennusten energiaseminaari

Lisätiedot

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy ENERGIANSÄÄSTÖ? ENERGIATEHOKKUUS! ENERGIATEHOKKUUS Energian tehokas hyödyntäminen

Lisätiedot

Taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö Taloyhtiön energiansäästö Hallitusforum 19.03.2011 Messukeskus, Helsinki Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto ry Mitä rakennusten energiatehokkuus on Energiatehokkuus paranee, kun Pienemmällä

Lisätiedot

ONKO ENERGIATEHOKKUUS HYVÄ SIJOITUS?

ONKO ENERGIATEHOKKUUS HYVÄ SIJOITUS? ONKO ENERGIATEHOKKUUS HYVÄ SIJOITUS? FInZEB 2015 Askelmerkit lähes nollaenergiarakennuksiin - seminaari Marko Juhokas, Kiinteistökehitys- ja vastuullisuusjohtaja, Citycon Oyj Citycon lyhyesti Citycon omistaa

Lisätiedot

Ympäristötehokas Skanskatalo. Pellervo Matilainen Skanska

Ympäristötehokas Skanskatalo. Pellervo Matilainen Skanska Ympäristötehokas Skanskatalo Pellervo Matilainen Skanska Moderni pääkonttori toimi lähtölaukauksena neljän ympäristö- ja kustannustehokkaan toimistotalon keskittymälle Kiint. Oy Kathy (1) Kiint. Oy Neptun

Lisätiedot

Ekotehokkuuden Check List

Ekotehokkuuden Check List Ekotehokkuuden Check List Käyttötarkoitus: Työkalu ekotehokkuuden elementtien soveltuvuuden arviointiin ja käyttöönottoon 1(12) 1. Yleiset ympäristösuorituskyvyn tavoitteet a) Osapuolten (omistaja ja käyttäjä)

Lisätiedot

Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelman tuloksia vuodelta 2011

Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelman tuloksia vuodelta 2011 Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelman tuloksia vuodelta 2011 Liittymistilanne Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelmaan oli vuoden 2011 lopussa liittynyt 25 jäsenyhteisöä, joiden liittymisasiakirjoista

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöjen rooli energiatehokkuussuunnitelmissa

Senaatti-kiinteistöjen rooli energiatehokkuussuunnitelmissa Senaatti-kiinteistöjen rooli energiatehokkuussuunnitelmissa Julkisen sektorin energiatehokkuus miten tehdä energiatehokkuussuunnitelma 22.4.2013 Tuomme tilalle ratkaisut Senaatti-kiinteistöjen rooli valtionhallinnossa

Lisätiedot

Vastuullisuusraportointi ympäristönäkökulmasta

Vastuullisuusraportointi ympäristönäkökulmasta Vastuullisuusraportointi ympäristönäkökulmasta Oiva-iltapäivä 29.10.2014 / kk SATO lyhyesti 2 Vastuullisuus SATOssa Ympäristövastuu Energiatehokkuus Elinkaari-investoinnit Jätemäärien pienentäminen Investointien

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖSUUNNITELMA. Helsingin kaupungin terveyskeskus

ENERGIANSÄÄSTÖSUUNNITELMA. Helsingin kaupungin terveyskeskus ENERGIANSÄÄSTÖSUUNNITELMA Helsingin kaupungin terveyskeskus 3.12.2010 1 1. Helsingin kaupungin terveyskeskuksen energiansäästösuunnitelma... 3 1.1 Kaupungin terveyskeskuksen energiankulutus... 3 1.2 Energiansäästötavoite

Lisätiedot

KULUTUSSEURANTARAPORTTI 2014 KESKO OYJ

KULUTUSSEURANTARAPORTTI 2014 KESKO OYJ KULUTUSSEURANTARAPORTTI 2014 KESKO OYJ 27.2.2015 Kari Iltola 020 799 2217 kari.iltola@energiakolmio.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 2 2. taustaa... 3 3. kulutustietojen mittaus- ja laskentamenetelmistä...

Lisätiedot

Energiatehokkuustyö kampuksilla. Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy

Energiatehokkuustyö kampuksilla. Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energiatehokkuustyö kampuksilla Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energia- ja kestävyystavoitteet muokkaavat toimintaympäristöä 2 Kestävän kehityksen visio Energian rooli on merkittävä kestävän kehityksen

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittarit. Heli Kotilainen 22.5.2015

Rakennusten elinkaarimittarit. Heli Kotilainen 22.5.2015 % Rakennusten elinkaarimittarit Heli Kotilainen 22.5.2015 Green Building Council FINLAND ympäristöluokitusjärjestelmät RAKENNUSTEN Elinkaarimittarit Kansainvälinen verkosto World GBC Kestävän rakennetun

Lisätiedot

Maantiekuljetukset, logistiikka ja ympäristöhallinta -seminaari 17.5.2006 Helsingin messukeskus

Maantiekuljetukset, logistiikka ja ympäristöhallinta -seminaari 17.5.2006 Helsingin messukeskus Maantiekuljetukset, logistiikka ja ympäristöhallinta -seminaari 17.5.2006 Helsingin messukeskus Suomen liikenteen energiansäästöpolitiikan viitekehykset ovat: hallituksen energia- ja ilmastoselonteko,

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Taloyhtiön energiankulutus hallintaan

Taloyhtiön energiankulutus hallintaan Taloyhtiön energiankulutus hallintaan 01.02.2012, Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan Sali DI Petri Pylsy Suomen Kiinteistöliitto ry Tarjolla tänään Arkitodellisuus taloyhtiöissä Suunnitelmallinen energiatehokkuuden

Lisätiedot

Korjausrakentamiselle määräykset

Korjausrakentamiselle määräykset KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN Korjausrakentamiselle määräykset Energiatehokas korjaaminen on osa kiinteistön normaalia korjausrakentamista ja kiinteistön kunnossapitoa

Lisätiedot

Helsingin Malminkaari 23. OP Kiinteistösijoitus Oy

Helsingin Malminkaari 23. OP Kiinteistösijoitus Oy Malminkaari 23, Malmi 00700, Helsinki OP Kiinteistösijoitus Oy Kohde-esittely Näkyvällä paikalla Helsingin Malmilla sijaitseva toimistorakennus. Malminkaari 23 on toimistokiinteistö erinomaisella sijainnilla

Lisätiedot

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT 2 Case-tapaus: Päiväkoti Saana Lpk Saana, rakennusvuosi 1963,

Lisätiedot

Vastuullinen sijoittaminen Elossa. Avara, Asumisen aamu Kirsi Keskitalo

Vastuullinen sijoittaminen Elossa. Avara, Asumisen aamu Kirsi Keskitalo Elossa Avara, Asumisen aamu 18.9.2018 Kirsi Keskitalo on kiinteä osa Elon sijoitustoimintaa Elon sijoitustoiminnan tehtävänä on sijoittaa työeläkevarat tuottavasti ja turvaavasti. Elon vastuullisen sijoittamisen

Lisätiedot

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4. Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.2014 Kauppakeskus Sello Asiakaskäynnit 2013 22,6 miljoonaa Kokonaismyynti 2013

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara

ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara 11.02.2014 1 1. Helsingin kaupungin Staran energiansäästösuunnitelma... 3 2. Stara energiankuluttajana... 4 2.1 Toimipisteet...

Lisätiedot

Naavatar yhteistyössä

Naavatar yhteistyössä Naavatar yhteistyössä Tuotekehitys ja tutkimus Lämmönsiirtimet Talteenoton keruuyksiköt ja puhaltimet Lämpöpumput ja varaajat Kiertovesipumput Myynti, toteutus, automaatio ja käyttöpalvelut Schneider Electric

Lisätiedot

Energiatehokas taloyhtiö Kiinteistövahdilla

Energiatehokas taloyhtiö Kiinteistövahdilla Energiatehokas taloyhtiö Kiinteistövahdilla Tasaista lämpöä jokaiseen asuntoon Lämmitä fiksusti Kiinteistövahti-palvelun avulla taloyhtiöt voivat parantaa asumismukavuutta, optimoida lämmityskustannuksia

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015. Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys,

Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015. Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energialuokitus perustuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta energiankulutuksesta

Lisätiedot

Taloyhtiön energianhallinta ja käyttö

Taloyhtiön energianhallinta ja käyttö Taloyhtiön energianhallinta ja käyttö Matti Hellgrén Suomen Talokeskus Oy Pihlajistonkuja 4, 00710 Helsinki matti.hellgren@suomentalokeskus.fi p. 050 533 7127 Taloyhtiöiden hallitusforum 2010 18.9.2010

Lisätiedot

Energiatehokkuus & hankinnat - teematyöpaja 13.6.2013 Energiansäästötavoitteiden toteuttaminen peruskorjaushankkeiden toteutuksissa case LähiTapiola

Energiatehokkuus & hankinnat - teematyöpaja 13.6.2013 Energiansäästötavoitteiden toteuttaminen peruskorjaushankkeiden toteutuksissa case LähiTapiola Energiatehokkuus & hankinnat - teematyöpaja 13.6.2013 Energiansäästötavoitteiden toteuttaminen peruskorjaushankkeiden toteutuksissa case LähiTapiola Sisältö: 1. LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy 2.

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiaekspertin peruskurssi osa 1: lämpö & vesi 17.03.2014, Tampere DI Petri Pylsy Ekspertti ei kuitenkaan koske säätöihin, sen tekee aina kiinteistönhoitaja

Lisätiedot

Ekotehokkuus osana ympäristötehokkuutta kauppakeskuksissa

Ekotehokkuus osana ympäristötehokkuutta kauppakeskuksissa Ekotehokkuus osana ympäristötehokkuutta kauppakeskuksissa Kisu Borg Esityksen sisältö Citycon lyhyesti Ekotehokas kauppakeskus Ekotehokkuus ylläpidossa ja kiinteistönhoidossa Ekotehokkuus vuokralaisyhteistyössä

Lisätiedot

KIINTEISTÖT JA ENERGIATEHOKKUUS Y-SÄÄTIÖ

KIINTEISTÖT JA ENERGIATEHOKKUUS Y-SÄÄTIÖ KIINTEISTÖT JA ENERGIATEHOKKUUS Y-SÄÄTIÖ 10.11.2016 OMINAISKULUTUKSET 2016, KAIKKI KOHTEET (265 KPL) Lämmitys 39,8 kwh/rm3 Vesi 355 l/rm3 Sähkö 5,48 kwh/rm3 ENERGIAKUSTANNUKSET VS. MUUT HOITOKUSTANNUKSET

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 564 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Vesikiertoiset radiaattorit 60/0 C Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Älykaupunki käytännössä Case: Kalasatama

Älykaupunki käytännössä Case: Kalasatama Vihreä Foorumi: Älyteknologiasta ja avoimesta datasta vauhtia energiatehokkuuteen Älykaupunki käytännössä Case: Kalasatama Kimmo Liljeström, Optiplan Oy Kalasataman älykkäät energiajärjestelmät tontinluovutusehdot

Lisätiedot

Hukkuvatko eläkevarat, jos merenpinta nousee?

Hukkuvatko eläkevarat, jos merenpinta nousee? Hukkuvatko eläkevarat, jos merenpinta nousee? Eläkesijoittaminen alle 2 asteen maailmassa Työeläkeyhtiö Varma Varma hoitaa yritysten ja yrittäjien lakisääteisiä työeläkevakuutuksia. Pääkonttorimme on Helsingin

Lisätiedot

A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje

A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje Energiatehokkaan rakennuksen voi toteuttaa monin eri tavoin huolellisen suunnittelun ja rakentamisen avulla. Useat rakentamismääräysten osat ohjaavat energiatehokkuuteen. Kokonaisenergiatarkastelu koskee

Lisätiedot

JULKISTEN HIRSIRAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS. Iida Rontti Markus Tolonen

JULKISTEN HIRSIRAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS. Iida Rontti Markus Tolonen JULKISTEN HIRSIRAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS Iida Rontti Markus Tolonen Toteutuneen energiankulutuksen selvitys julkisissa hirsirakennuksissa Tavoite Laskennallisen ja toteutuneen energiankulutuksen vertailu

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala.7 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus vesikiertoinen patterilämmitys, kaukolämpö Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto

OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto OP-Vuokratuotto OP-Vuokratuotto on erikoissijoitusrahasto, jonka kautta pääsee vaivattomasti sijoittamaan kiinteistöihin. Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa asuntoihin,

Lisätiedot

Yksikkö 2011 2012 2013

Yksikkö 2011 2012 2013 KESKON KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN ENERGIAKULUTUKSEN YMPÄRISTÖPROFIILI 2013 22.4.2014 Kari Iltola 020 799 2217 kari.iltola@energiakolmio.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 1 1.1. Energiankulutus 2013...

Lisätiedot

Lahden Tilakeskuksen kiinteistöjen energiatehokkuuden edistäminen Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola

Lahden Tilakeskuksen kiinteistöjen energiatehokkuuden edistäminen Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Lahden Tilakeskuksen kiinteistöjen energiatehokkuuden edistäminen Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Lahden kaupungin Energiatehokkuussopimus 2008-2016 Lahden kaupungin ja työ- ja elinkeinoministeriön välinen

Lisätiedot

Helsingin Eteläesplanadi 12

Helsingin Eteläesplanadi 12 Eteläesplanadi 12, ydinkeskusta 00130, Helsinki OP Kiinteistösijoitus Oy Kohde-esittely Upea, finanssialan värikästä historiaa pitkään nähnyt toimisto- ja liiketilakiinteistö Esplanadin puiston etelälaidalla.

Lisätiedot

ENERGIATODISTUKSET PALVELUKIINTEISTÖISSÄ ENERGIATODISTUSTEN LAATIJOIDEN AJANKOHTAISPÄIVÄ

ENERGIATODISTUKSET PALVELUKIINTEISTÖISSÄ ENERGIATODISTUSTEN LAATIJOIDEN AJANKOHTAISPÄIVÄ ENERGIATODISTUKSET PALVELUKIINTEISTÖISSÄ ENERGIATODISTUSTEN LAATIJOIDEN AJANKOHTAISPÄIVÄ 19.4.2018 SISÄLTÖ Energiansäästösuositukset YM asetuksessa Palvelurakennusten energiatodistuksia ARA:n rekisterissä

Lisätiedot

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni Lauri Heikkinen 22.1.2013 Schneider Electric lyhyesti 22,4 miljardia

Lisätiedot

Yhteenveto energiakatselmoinnista

Yhteenveto energiakatselmoinnista Vaasa Rakennuksesta vastaava organisaatio: Vaasan Talotoimi Koulun nimi: Huutoniemen koulu Päärakennus 1954, peruskorjattu 1998 Liikuntasalirakennus 1957, peruskorjattu 2000 Päärakennus sekä liikuntasalirakennus.

Lisätiedot

Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä

Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Julkisivuyhdistys ry:n syyskokous 19.11.2009 Diana-auditorio, Helsinki Stina Linne Tekn yo. Esityksen sisältö Tutkimuksen taustat ja

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys,

Energiaeksperttikoulutus Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Mistä tietoa saa? Energiatodistus, -selvitys, Energialuokitus perustuu rakennuksen E-lukuun, joka koostuu rakennuksen laskennallisesta vuotuisesta energiankulutuksesta

Lisätiedot

KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN ENERGIA-ASIANTUNTIJA PETRI PYLSY KIINTEISTÖLIITTO

KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN ENERGIA-ASIANTUNTIJA PETRI PYLSY KIINTEISTÖLIITTO KORJAUSRAKENTAMISEN MÄÄRÄYKSET TALOYHTIÖN MITÄ, MITEN JA MILLOIN ENERGIA-ASIANTUNTIJA PETRI PYLSY KIINTEISTÖLIITTO Korjausrakentamiselle määräykset Energiatehokas korjaaminen on osa kiinteistön normaalia

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1 ENERGIATEHOKKUUS Rakennusten energiatehokkuuden parantamisen taustalla on Kioton ilmastosopimus sekä Suomen energia ja ilmastostrategia, jonka tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. EU:n

Lisätiedot

FIGBC, VIHREÄ FOORUMI, KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN SERTIFIOINTIEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT, BREEAM IN-USE

FIGBC, VIHREÄ FOORUMI, KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN SERTIFIOINTIEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT, BREEAM IN-USE FIGBC, VIHREÄ FOORUMI, 10.6.2019 KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN SERTIFIOINTIEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT, BREEAM IN-USE Pirkko Airaksinen, Vastuullisuuspäällikkö, Sponda Oyj 10.6.2019 1 Kannattavuus, läpinäkyvyys

Lisätiedot

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti!

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti! Skanskan väripaletti TM Ympäristötehokkaasti! { Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa projektiemme ja toimintamme ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Väripaletti (Skanska Color Palette

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (E-luku) Lämmitetty nettoala 7,9 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Poistoilmalämpöpumppu,

Lisätiedot

RYHTIÄ kulutuksen hallintaan

RYHTIÄ kulutuksen hallintaan RYHTIÄ kulutuksen hallintaan BAFF seminaari Energiatehokkuutta rakennusautomaatiolla 24.5.2007 Insinööritoimisto Olof Granlund Oy Hannu Tuovinen www.granlund.fi www.granlund.fi 1 GRANLUND - konserni Toimialat

Lisätiedot

KAUPPAKESKUS SELLO LEED. 24.1.2011 Tuomas Suur-Uski, johtava asiantuntija

KAUPPAKESKUS SELLO LEED. 24.1.2011 Tuomas Suur-Uski, johtava asiantuntija KAUPPAKESKUS SELLO LEED 24.1.2011 Tuomas Suur-Uski, johtava asiantuntija KAUPPAKESKUS SELLON LEED-LUOKITUS Kauppakeskus Sellolle on myönnetty kultaisen tason LEED-sertifiointi Sello on ensimmäinen kauppakeskus

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 690 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljykattila/vesiradiaattori Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

KTI-RAKLI projektiaihio: Kiinteistöliiketoiminnan yritysvastuuraportointisuositus

KTI-RAKLI projektiaihio: Kiinteistöliiketoiminnan yritysvastuuraportointisuositus KTI-RAKLI projektiaihio: Kiinteistöliiketoiminnan yritysvastuuraportointisuositus Huhtikuu 2016 Tavoite Kehitetään suomalaisille kiinteistösijoittajille soveltuva yritysvastuuraportointisuositus ottaa

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 58 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET TAUSTAA Haluamme avoimesti viestiä, millaisia periaatteita ja linjauksia noudatamme sijoituspäätöksiä tehdessämme Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden kautta

Lisätiedot

Ruukki energiapaneelijärjestelmä Keskity energiatehokkuuteen ja säästä rahaa. 31 May, 2011 www.ruukki.com

Ruukki energiapaneelijärjestelmä Keskity energiatehokkuuteen ja säästä rahaa. 31 May, 2011 www.ruukki.com Ruukki energiapaneelijärjestelmä Keskity energiatehokkuuteen ja säästä rahaa. 31 May, 2011 www.ruukki.com Ruukki energiapaneeli Säästää merkittävästi lämmityskuluissa Vähentää hiilidioksidipäästöjä Nostaa

Lisätiedot

Roihuvuori seuran energia ilta

Roihuvuori seuran energia ilta Roihuvuori seuran energia ilta Asuinkerrostalon energiatehokkuuden parantaminen Johtava asiantuntija 13.10.2010 Alustuksen sisältö Motivan toimialueet Asuinkerrostalon energiankulutus ja säästömahdollisuudet

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 89. m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Maalämpöpumppu NIBE F454 / Maalämpöpumppu NIBE

Lisätiedot

KESKON KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN ENERGIAKULUTUKSEN YMPÄRISTÖPROFIILI 2014

KESKON KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN ENERGIAKULUTUKSEN YMPÄRISTÖPROFIILI 2014 KESKON KÄYTÖSSÄ OLEVIEN KIINTEISTÖJEN ENERGIAKULUTUKSEN YMPÄRISTÖPROFIILI 2014 3.3.2015 Anna-Mari Pirttinen 020 799 2219 anna-mari.pirttinen@energiakolmio.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 1.1. Energiankulutus

Lisätiedot

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET. Päivitetty

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET. Päivitetty VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET Päivitetty 29.12.2016 TAUSTAA Haluamme avoimesti viestiä millaisia periaatteita ja linjauksia noudatamme sijoituspäätöksiä tehdessämme Vastuullisen sijoittamisen

Lisätiedot

Kauppakeskuksen energiatehokkuusratkaisut, case Kauppakeskus Sello. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 22.1.

Kauppakeskuksen energiatehokkuusratkaisut, case Kauppakeskus Sello. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 22.1. Kauppakeskuksen energiatehokkuusratkaisut, case Kauppakeskus Sello Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 22.1.2013 Kauppakeskus Sello Asiakaskäynnit 2012 23 miljoonaa Kokonaismyynti

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 600 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö / kaukolämpö

Lisätiedot

TETS YHDYSHENKILÖPÄIVÄ 22.1.2013 Energiatehokkuus Case: Toimistotalo Espoossa vuodelta 1980

TETS YHDYSHENKILÖPÄIVÄ 22.1.2013 Energiatehokkuus Case: Toimistotalo Espoossa vuodelta 1980 TETS YHDYSHENKILÖPÄIVÄ 22.1.2013 Energiatehokkuus Case: Toimistotalo Espoossa vuodelta 1980 Sisältö: 1. Energiatehokkuuden nykytilanne ylläpito 2. Energiatehokkuus ja kiinteistöjen käyttäjät 3. Aluetarkastelu:

Lisätiedot

Kunta-alan energiatehokkuussopimus

Kunta-alan energiatehokkuussopimus 1 Kunta-alan energiatehokkuussopimus 2017-2025 Lähtökohdat Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa.

Lisätiedot

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA Jari Palonen Aalto yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Energiatekniikan laitos 9.6.2011 TALOTEKNIIKAN MAHDOLLISUUDET ENERGIANSÄÄSTÖ > 50 % lämmönkulutuksesta ASUMISVIIHTYISYYS

Lisätiedot

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen Kouvolan kaupunki Ympäristöystävällistä energiaa -seminaari, Kotka 6.6.2014 2 Kouvolan kaupunkistrategia 2014-2020

Lisätiedot

Helsingin Hiomotie 5

Helsingin Hiomotie 5 Hiomotie 5, Pitäjänmäki 00380, Helsinki OP Kiinteistösijoitus Oy Kohde-esittely Helsingin Pitäjänmäessä sijaitseva avaria tilaratkaisuja mahdollistava toimistokiinteistö. Hiomotie 5 on toimitilakohde,

Lisätiedot

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa?

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Tutkimus: Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Stina Linne Tekn. yo betoni visioi -seminaari

Lisätiedot

Kaukolämmön käyttöraportit OULUN ENERGIA

Kaukolämmön käyttöraportit OULUN ENERGIA Kaukolämmön käyttöraportit Kaukolämmön käyttöraportit Kaikille Oulun Energian kaukolämpöasiakkaille lähetetään vuosittain raportti kaukolämpöenergian kulutuksesta Raportti lähetetään asiakkaan laskutusosoitteeseen

Lisätiedot

Matalaenergiarakentaminen

Matalaenergiarakentaminen Matalaenergiarakentaminen Jyri Nieminen 1 Sisältö Mitä on saavutettu: esimerkkejä Energian kokonaiskulutuksen minimointi teknologian keinoin Energiatehokkuus ja arkkitehtuuri Omatoimirakentaja Teollinen

Lisätiedot

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa?

Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? Tutkimus: Ulkovaipan lämpötalouteen vaikuttavat korjaustoimenpiteet käytännössä Stina Linne Tekn. yo Parantaako lisälämmöneristäminen energiatehokkuutta korjausrakentamisessa? betoni visioi -seminaari

Lisätiedot

Lämmitysverkoston lämmönsiirrin (KL) Asuntokohtainen tulo- ja poistoilmajärjestelmä. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö Kaukolämpö

Lämmitysverkoston lämmönsiirrin (KL) Asuntokohtainen tulo- ja poistoilmajärjestelmä. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö Kaukolämpö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 50 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Lämmitysverkoston

Lisätiedot

Säästöjen kannalta parhaat energiatehokkuus toimenpiteet kunnissa. Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke 2017

Säästöjen kannalta parhaat energiatehokkuus toimenpiteet kunnissa. Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke 2017 Säästöjen kannalta parhaat energiatehokkuus toimenpiteet kunnissa Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke 2017 SISÄLTÖ 1. Kuntien säästöt 2008-2015 (energiatehokkuussopimukset) 2.

Lisätiedot

Helsingin kaupungin hallintokunta Pelastuslaitos

Helsingin kaupungin hallintokunta Pelastuslaitos ENERGIANSÄÄSTÖSUUNNITELMA Helsingin kaupungin hallintokunta Pelastuslaitos vuoden 2015 talousarvion liitteeksi 11.12.2014 1 1. Helsingin kaupungin hallintokunta Pelastuslaitoksen energiansäästösuunnitelma...

Lisätiedot

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET

VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET VASTUULLISEN SIJOITTAMISEN PERIAATTEET 4.2.2016 TAUSTAA Haluamme avoimesti viestiä millaisia periaatteita ja linjauksia noudatamme sijoituspäätöksiä tehdessämme Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden

Lisätiedot

Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen?

Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen? Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen? Matti Hellgrén Asiakaspalvelupäällikkö, energia-asiantuntija Talokeskus Yhtiöt Oy!"#$%&'%(')*+,-.)/0)$1)%$1'&2134)5$%")."25$"")"'3"1.(1,5"6"#7&#(3.")5")$+5&#83'.$5")

Lisätiedot

Kuinka energiatehokkuutta voidaan parantaa? TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto

Kuinka energiatehokkuutta voidaan parantaa? TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto Kuinka energiatehokkuutta voidaan parantaa? TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto Energiatalouteen vaikuttavia tekijöitä KÄYTTÖ käyttötottumukset tietoisuus ikärakenne asenteet omistaja/vuokralainen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Miksi energiaeksperttejä? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (E-luku) Lämmitetty nettoala 8,8 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Poistoilmalämpöpumppu,

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 958. m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö.Vesikiertoiset lämmityspatterit. Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma

Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Matalaenergia ja passiivirakentaminen - taloteollisuuden näkökulma Pientaloteollisuus ry Tavoitteet, suunta ja mahdollisuudet Määritelmien selkeyttäminen ja määritelmiin sisältyvät haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 08 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. LUONNOSVERSIO - virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä. Uudisrakennusten. määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. LUONNOSVERSIO - virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä. Uudisrakennusten. määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS LUONNOSVERSIO virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä Rakennuksen nimi ja osoite: Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus:

Lisätiedot

KIINTEISTÖRAHASTOT HYVÄÄ TASAISTA TUOTTOA VAIVATTA

KIINTEISTÖRAHASTOT HYVÄÄ TASAISTA TUOTTOA VAIVATTA KIINTEISTÖRAHASTOT HYVÄÄ TASAISTA TUOTTOA VAIVATTA Niko Visuri Myyntijohtaja BH Broker House Oy OHJELMA Miksi sijoittaa kiinteistöihin? Kiinteistösijoittajan haasteet Ratkaisuna kiinteistörahastot Esimerkkejä

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 58 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Vesiradiaattorit (eristetyt jakojohdot) Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljylämmitys, vesikiertoiset

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSRAKENTAMISEN KOMPASTUSKIVET. Antti Lakka 10.2.2015

ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSRAKENTAMISEN KOMPASTUSKIVET. Antti Lakka 10.2.2015 ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSRAKENTAMISEN KOMPASTUSKIVET Antti Lakka 10.2.2015 KOUKKUNIEMEN VANHAINKOTI KOUKKUNIEMEN JUKOLA 2012 2013 KOUKKUNIEMEN IMPIVAARA 2012 2013 KOUKKUNIEMEN JUKOLA JA IMPIVAARA Asukaspaikkoja

Lisätiedot