SUOMALAISEN PAINOALAN TILA JA KEHITYS VUONNA 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMALAISEN PAINOALAN TILA JA KEHITYS VUONNA 2010"

Transkriptio

1 SUOMALAISEN PAINOALAN TILA JA KEHITYS VUONNA 2010 Suomalaisen painoalan päämarkkina-alue on kotimaassa ja valtaosa toimialan yrityksistä on edelleen puhtaasti kotimarkkinoilla toimivia pieniä, alle viisi henkilöä työllistäviä, mikroyrityksiä. Toimialan yritysten kansainvälistyminen ei ole edennyt toivotulla tavalla ja merkittävää vientiä harjoittavien yritysten määrä on pysynyt pienenä. Toimialalle on kuitenkin osittain myös vientiä silmällä pitäen rakennettu tuotantokapasiteettia, jota vientivaikeuksien myötä on yritetty täyttää kotimaisilla töillä. Tätä kautta painotuotteiden vientivaikeuksien vaikutukset ovat heijastuneet myös pelkästään kotimarkkinoilla toimivien, erityisesti keskisuurten, painojen toimintaedellytyksiin. Toimialan ylikapasiteetti on johtanut siihen, että valtaosa painoalan yrityksistä on keskittynyt epäterveeseen hintakilpailuun, joka vahvistaa toimialan polarisaatiokehitystä. Jo pitkään on ennustettu, että toimialalla todennäköisesti pärjäävät pienet, erikoistuneet toimijat ja suuret, vakavaraiset kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä toimivat yritykset. Nykyisessä tilanteessa on kuitenkin merkkejä myös siitä, että markkinoille mahtuu myös joukko hyvämaineisia palvelun laatuun, juostavuuteen ja luotettavuuteen panostavia keskisuuria kirjapainoja. Painotuotteiden kauppatase pysyi selvästi alijäämäisenä Suomalaisten painojen viime vuosien vaikeudet vientimarkkinoilla jatkuivat edelleen. Vuonna 2008 viennin arvo 1 oli 264,9 miljoonaa euroa, josta se romahti 35 prosenttia ja oli vain 170,9 miljoonaa euroa vuonna Taloudellisen tilanteen parantumisesta huolimatta painotuotteiden viennin arvo kasvoi vuonna 2010 vain 0,9 prosenttia 172,4 miljoonaan euroon. Painotuotteiden tuonnin sen sijaan kasvoi 7,5 prosenttia hieman alle 180 miljoonasta eurosta lähes 193 miljoonaan euroon. Vuonna 2009, ensimmäisen kerran sitten vuoden 1977, negatiiviseksi kääntynyt 1 Tulliryhmä 49 yhteensä. Tavaroiden tilastointi perustuu EU:n yhdistettyyn tavaranimikkeistöön (Combined Nomenclature, CN). Vienti tilastoidaan määrämaittain FOB-arvon ("free on board") mukaan ja tuonti alkuperämaittain CIF-arvon ("cost, insurance and freight") mukaan.

2 painotuotteiden kauppataseen alijäämä kasvoi viime vuonna 8,6 miljoonasta eurosta 20,6 miljoonaan euroon. Painotuotteiden kauppatase on vuosikymmenessä painunut hieman yli 200 miljoonaa euroa ylijäämäisestä selvästi alijäämäiseksi. Viime vuonna painotuotteiden vienti tonneissa mitattuna kasvoi 5,6 prosenttia tonnista tonniin. Talouden osittaisesta elpymisestä huolimatta painoalan yritysten vientinäkymät ovat edelleen varsin haasteelliset. Toimialalla on edelleen runsaasti ylikapasiteettia ja monet suurimmista vientipainoista ovat irtisanoneet työntekijöitä. Samanaikaisesti painoviestintään käytettävät mainospanostukset eivät kasva muun mainonnan mukana. Tämä heijastuu väistämättä myös painojen toimintaympäristöön ja -edellytyksiin lähitulevaisuudessakin. Suomalaisen painoalan tärkeimmät ulkomaiset vientimarkkinat ovat perinteisesti olleet maantieteellisesti lähellä olevat Pohjoismaat ja Venäjä. Painotuotteiden viennin maakohtaisessa rakenteessa ei ole viimeisten kymmenen vuoden aikana tapahtunut merkittäviä siirtymiä eikä suomalaisille painotuotteille ole pystytty avaamaan merkittäviä uusia kasvavia vientimarkkinoita, jotka olisivat korvanneet perinteisillä vientimarkkinoilla menetettyjä markkinaosuuksia. Painotuotteiden viennin kehityksessä oli edelleen huolestuttavia piirteitä. Suomen painotuotteiden viennin arvo, ei taloudellisen tilanteen parantumisesta huolimatta, kääntynyt kasvuun (-0,3 %). EU:n jäsenmaiden ja Norjan painotuotteiden viennin arvon kasvun keskiarvo oli 9,2 prosenttia ja mediaani 3,6 prosenttia. Pohjoismaista sekä Tanskan (4,7 %) että erityisesti Ruotsin (16,4 %) painotuotteiden viennin arvo kasvoi vuonna Eräs mielenkiintoinen seikka on myös se, että parantuneesta taloudellisesta tilanteesta huolimatta Saksan painotuotteiden viennin arvo laski vajaan prosentin verran. Painoalan toisen mahtimaan, Ison-Britannian painotuotteiden viennin arvo kasvoi vajaat 5 prosenttia. Baltian maista Viron painotuotteiden viennin arvo kasvoi 22,2 prosenttia, Liettuan 42,5 prosenttia ja Latvian 81,9 prosenttia.

3 Luxembourg Kreikka Norja Portugali Slovenia Tsekin tasavalta Saksa Espanja Suomi Bulgaria Ranska Itävalta Belgia Iso-Britannia Tanska Slovakia Kypros Italia Alankomaat Ruotsi Unkari Viro Romania Irlanti Liettua Latvia Malta Poland -21,6-13,2-6,1-4,9-4,7-2,8-0,6-0,5-0,3 2,7 2,8 3,0 n/a n/a 3,3 3,8 4,7 7,8 8,6 9,6 11,4 16,4 21,4 22,2 24,3 27,0 42,5 81,9 Kuvio 1. Painotuotteiden viennin arvon kehitys EU 27-maissa (Lähde: United Nations Commodity Trade Statistics Database) % * Vaihtokursseina on käytetty vuosien 2009 ja 2010 Yhdysvaltain dollarin keskikursseja Painotuotteiden vientinäkymät ovat erittäin haasteelliset, sillä suomalaiset painot joutuvat taistelemaan yhä enemmän asemistaan sekä paikallisten että kolmansista maista tulevien toimijoiden kanssa kaikilla perinteisillä vientimarkkinoillaan. Yksi toimialan suurista haasteista onkin se, miten kansainvälisessä kilpailussa voidaan pärjätä. Ulkomaankauppatilaston mukaan painotuotteiden vienti kasvoi kuluvan vuoden tammi-heinäkuun välisenä aikana 8,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vastaavana ajanjaksona painotuotteiden tuonti sen sijaan laski 6,4 prosenttia. Tämä merkitsi sitä, että painotuotteiden kauppatase oli vuoden 2011 tammi-heinäkuussa enää noin euroa alijäämäinen. Viime vuonna painotuotteiden kauppatase oli vastaavana ajanjaksona jo yli 15 miljoonaa euroa alijäämäinen. Halvemman kustannustason maissa toimivat painot kohdistavat kuitenkin yhä enemmän omia markkinointipanoksiaan myös Suomen markkinoille.

4 Vaikeuksista huolimatta konkurssien määrä jäi viime vuonna selvästi odotettua vähäisemmäksi. Toimialalla on vuosien 2003 ja 2010 välisenä aikana ollut keskimäärin 24 konkurssia vuodessa. Näiden konkurssien kautta hieman alle 200 työntekijää on vuosittain menettänyt työpaikkansa. Viime vuonna konkurssien määrä laski 31:stä 21:een 2. Konkurssiyritysten yhteenlaskettu henkilöstömäärä kuitenkin nousi 132 henkilöstä 154 henkilöön. Voidaankin sanoa, että viime vuonna tapahtuneet konkurssit koskettivat lähinnä toimialan pieniä yrityksiä. Edellisen, 1990-luvun alkupuolen, laman aikana graafisen alan yritysten konkurssien määrä nousi noin 160 kappaleeseen kolmena vuotena peräkkäin ja alan työttömyys oli korkeimmillaan vuonna 1994 vajaat 20 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan painoalan työttömyysaste on koko kuluvan vuoden ajan pysynyt hyvin lähellä 1990-luvun alkupuolen laman tasoa eli 20 prosenttia. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2011 Suomessa pantiin kaiken kaikkiaan vireille konkurssia, mikä on 12,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä kaikissa konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan , mikä on noin vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viimeisimmän saatavilla olevan tiedon mukaan tammi-elokuun 2011 välisenä aikana haettiin vain kolme painamista ja siihen liittyvää palvelua harjoittavaa yritystä konkurssiin. Nämä yritykset työllistivät yhteensä 7 henkilöä. Toimialan kokonaishenkilöstömäärä laskee edelleen Huolimatta painokoneiden kehittymisestä ja automaation lisääntymisestä on painamisessa ja siihen liittyvissä palveluissa työntekijöiden ja toimihenkilöiden määrän välinen suhde pysynyt lähes muuttumattomana 1990-luvun puolivälistä lähtien. Painamista ja siihen liittyviä palveluita harjoittavissa yrityksissä kolme neljäsosaa henkilökunnasta on työntekijöitä ja yksi neljäsosa toimihenkilöitä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2009 toimialan kokonaishenkilöstömäärä laski noin 9 prosenttia ja oli enää henkilöä. Vuoden 2010 aikana painoalalla käytiin edelleen melko runsaasti yt-neuvotteluja eikä irtisanomisiltakaan vältetty. Toimialan 2 Uuden tilastollisen toimialaluokituksen TOL 2008 toimialaluokka 181 Painaminen ja siihen liittyvät palvelut.

5 kokonaishenkilöstömäärä on todennäköisesti vuoden 2010 aikana paininut jo laskenut selvästi alle henkilön. Painojen liikevaihdot pysyivät edelleen laskussa Painojen liikevaihdon muutosprosentin mediaani pysyi vuonna 2010 edelleen negatiivisena 3. Painojen liikevaihdon muutosprosentin mediaani oli -1,8 4 prosenttia ja noin 60 prosentilla painoista liikevaihto pieneni viime vuonna 5. Painojen liikevaihdon muutosprosentin yläkvartiili nousi jo 7,1 prosenttiin. Toisaalta on muistettava, että pelkkä liikevaihdon kasvattaminen ei ole itseisarvo vaan liikevaihdon kasvattamisen olisi myös tapahduttava kannattavasti. Painoalan eri alatoimialojen liikevaihdon muutosprosentin mediaanin kehityksessä oli myös jonkin verran eroja. Vuonna 2010 arkkipainojen liikevaihdon muutosprosentin mediaani oli -1,4 prosenttia. Heatset - rotaatiopainoista puolet pystyi kasvattamaan liikevaihtoaan ja huonoimmalla neljänneksellä liikevaihdon pudotusta tuli vähintään 13 prosenttia. Heatset -rotaatiopainojen liikevaihtojen kehitykseen on vaikuttanut sekä kotimaisen kysynnän heikkeneminen että merkittävät vaikeudet vientimarkkinoilla. Coldset -rotaatiopainojen liikevaihdot laskivat viime vuonna edelleen jonkin verran, sillä liikevaihdon muutosprosentin mediaani oli -5,2 prosenttia ja lähes kaikkien rotaatiopainojen liikevaihto pieneni. Arvioitaessa coldset-rotaatiopainojen liiketaloudellista menestystä ja kehitystä on huomioitava se tosiasia, että merkittävä osa suomalaisista sanomalehdistä painetaan edelleen coldset-rotaatiopainoissa, joita ei ole eriytetty omaksi yhtiökseen. Niiden liiketoiminta on kustannustoiminnan 3 Syyskuussa 2011 julkaistujen Tilastokeskuksen Teollisuuden alue- ja toimialatilaston ennakkotietojen mukaan painamisen ja siihen liittyvien palveluiden (TOL Painaminen ja siihen liittyvät palvelut) kokonaisliikevaihto laski 2,6 prosenttia ja tuotannon jalostusarvo pieneni 3,1 prosenttia. 4 Tilastokeskuksen tarkistettujen ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi 3,6 prosenttia vuonna Tilastokeskuksen teollisuuden alue- ja toimialatilaston ennakkotietojen mukaan alan (TOL 181) tuotannon bruttoarvo laski viime vuonna 4,2 prosenttia. Koko teollisuuden tuotannon arvo nousi vuonna 2010 hieman yli 10 prosenttia.

6 ,4-10,3-4,6-6,3-7,4-0,2-2,0-2,6-4,0-4,5-5,2-2,6-2,9-0,3-1,7-1,4 0,9 0,4 0,0 2,6 0,4 1,4 0,6 2,1 3,0 2,4 1,1 4,2 3,5 4,0 5,2 4,3 3,8 5,2 12,2 15,1 alla ja ne harjoittavat sanomalehtien painamisen lisäksi esimerkiksi kaupallista suoramainontamateriaalin painamista. Kuvio 2. Painojen liikevaihdon muutosprosentin kehitys (Lähde: Graafisen alan taloustilastot ) % Heatset Coldset Arkkipainot Mediamainonta kääntyi jälleen kasvuun Painoviestinnän kehitys viimeisten yli viidenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut oloissa, joita leimaa mediamainonnan ja mainostulojen huomattava kasvu. Uusien medioiden syntymisen myötä painoviestintä on menettänyt asemiaan, mutta vielä viime vuonnakin painettujen medioiden osuus oli edelleen yli puolet (58,0 %) ja sähköisten medioiden yksi kolmasosa (42,0 %). Suomessa painoviestinnän osuus mediamainonnasta on edelleen selvästi suurempi kuin globaalissa mediaympäristössä, jossa televisiomainonnan volyymi yksistään ohitti painoviestinnän volyymin jo vuonna Tämän jälkeen ero on jatkuvasti kasvanut televisiomainonnan hyväksi.

7 Markkinointiviestinnän määrä -selvityksen mukaan markkinointiviestinnän määrä Suomessa vuonna 2010 oli miljoonaa euroa. Tämä oli 4,6 prosenttia eli noin 142 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna, mutta vielä selvästi vähemmän kuin vuonna 2008 (noin 3,6 miljardia euroa). Markkinointiviestinnän panostuksista noin kaksi viidesosaa (41,8 %) on mediamainontaa. Tämä oli hieman suurempi osuus kuin vuonna 2009, mutta tulevaisuudessa yhä suuremman osan markkinointiviestinnän investoinneista ennustetaan kohdistuvan muihin keinoihin kuin mediamainontaan. Muista markkinointiviestinnän keinoista suurin oli suoramarkkinointi. Suoramarkkinointiin käytettiin vuonna 2010 noin 713 miljoonaan euroa eli 22,1 prosenttia koko markkinointiviestinnästä. Vuonna 2008 TNS Gallup Oy uudisti Mediamainonnan määrä tutkimustaan vastaamaan paremmin nykyistä mediakenttää. Verkkomediamainontaan lisättiin banner- ja luokitellun verkkomainonnan ohella myös sähköiset hakemistot ja hakusanamainonta. Painetut hakemistot otettiin mukaan uutena ryhmänä ja kaupunki- ja noutopistelehtien tiedonkeruuta laajennettiin. Vuodesta 2008 eteenpäin Mediamainonnan määrä tutkimuksen luvut eivät siis ole vertailukelpoisia aikaisempien vuosien lukujen kanssa. Mediamainonnan määrä ilman suunnittelu- ja tuotantokustannuksia kasvoi 4,8 prosenttia miljoonaan euroon vuonna Valtakunnallisella tasolla mainontaan käytetyn rahamäärän alueelliseen jakautumiseen vaikuttaa sekä päätöksentekotaso että mainonnan jakautuminen eri medioihin. Alueellisesti mainosmedioiden tuottoihin ja kannattavuuteen vaikuttavat kaikkein eniten alueen taloudellinen kokonaisaktiviteetti ja sen kehitys sekä eri mainosvälineiden välinen kilpailu. Paikallisten medioiden mainostuottoihin vaikuttaa sekä mainonnan kokonaismäärä alueella että alueellinen kilpailutilanne. Tämä kaksoisvaikutus toimii sekä positiivisen että negatiivisen markkinakehityksen kautta. Kasvavien markkinoiden vallitessa mainostajien keskinäinen kilpailu kasvaa, mikä vahvistaa paikallisten mainosvälineiden neuvotteluasemaa suhteessa mainostajiin. Tällaisessa tilanteessa mainosvälineet hyötyvät paitsi kasvavista kokonaismarkkinoista, myös asiakkaiden keskinäisen kilpailun tuomasta

8 hinnan-noususta. Laskevilla markkinoilla vaikutus on samanlainen, mutta saattaa yksittäisen mainosvälineen osalta olla jyrkempi. Valtakunnallisesti ja osin myös alueellisesti mainonnan määrään mainosvälineittäin ja maakunnittain vaikuttaa jonkin verran eri tuoteryhmien suhteellisten osuuksien muutos mainonnan kokonaispanostuksissa. Tällaista muutosta edustaa esimerkiksi mainonnan kasvu vapaa-aika- ja urheilutuotteissa, joiden mainonnan kasvu on lähes kokonaan kohdentunut valtakunnallisiin medioihin. Jonkin verran mainonnan kohdentumiseen vaikuttaa myös aikajänne, jolla mainostajat haluavat tuloksia mainonnastaan. Tavoiteltaessa myynnillisiä tuloksia lyhyemmällä aikavälillä ovat käytetyt mainosvälineet erilaisia kuin panostaessa strategiseen mainontaan. Kaupan keskittyminen ja ketjuuntuminen lisää myös pyrkimyksiä mainonnan tehokkuusetujen etsimiseen keskitettyjen mainosstrategioiden ja sopimusten avulla. Kuvio 3. Mediamainonnan jakautuminen eri medioihin (Lähde: TNS Gallup Oy) 100% 90% 80% 70% % % % 30% % % 0% Sanoma- ja ilmaislehdet Aikakauslehdet Televisio Radio Verkkomedia Muut

9 * Vuonna 2008 TNS Gallup Oy uudisti Mediamainonnan määrä tutkimustaan, jonka seurauksena vuosien 2007 ja 2008 jakaumat eivät ole vertailukelpoisia aiempien vuosien eri medioiden osuuksien osalta. Nykyisessä tutkimuksessa kokonaismediamainonta jakautuu useampaan lohkoon kuin aikaisemmin. Vuosien 2007, 2008 ja 2009 osalta ryhmä Muut sisältää myös painetut hakemistot. Siitä huolimatta, että sanomalehtimainonnan kehitys jäi jälkeen mainonnan kokonaiskehityksestä, käytettiin siihen edelleen hieman yli 36 prosenttia mediamainonnasta. Kuvio 4. Mediamainonnan jakautuminen eri medioihin 2010 (Lähde: TNS Gallup Oy) Verkkomedia 15,3 % Radio 3,9 % Elokuva 0,2 % Ulko- ja liikennemainonta 2,9 % Sanomalehdet 36,1 % Televisio 19,7 % Painetut hakemistot 5,1 % Aikakauslehdet 11,4 % Kaupunki- ja noutolehdet 5,4 % Television osuus mediamainonnasta on pysytellyt noin viidenneksessä viimeiset puolitoista vuosikymmentä. Vuonna 2010 televisiomainonnan osuus oli 19,7 prosenttia. Aikakauslehtiin käytetty mainonta laski edelleen 2,2 prosenttia ja niiden osuus mediamainonnasta laski 11,4 prosenttiin.

10 Aikakauslehtien joukossa suurimpia häviäjiä olivat yleisölehdet (-3,3 %). Sen sijaan asiakaslehdet pystyivät kasvattamaan (0,5 %) hieman mainostulojaan. Suurin voittaja mediamainontamarkkinoilla oli verkkomediamainonta, jonka määrä kasvoi 14,7 prosenttia ja sen osuus nousi jo 15,3 prosenttiin. Verkkomediamainonnassa kasvua tapahtui erityisesti display- ja luokitellussa verkkomainonnassa (28,5 %). Hakusanamainonnassa ja sähköiset hakemistot kasvoivat 4,1 prosenttia. Vuoden 2011 tammi-elokuussa TNS Media Intelligencen seurannassa olevissa medioissa mainostettiin 10,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Varsinaisten sanomalehtien euromääräinen muutos oli 6,8 prosenttia, kaupunki- ja nouto-pistelehtien 7,4 prosenttia ja aikakauslehtien 4,6 prosenttia. Televisiomainonta kasvoi 11,9 prosenttia. Tämän hetkisestä kehityksestä näyttäisi edelleen hyötyvän erityisesti verkkomediamainonta, joka kasvoi vastaavana ajanjaksona lähes 30 prosenttia (29,4 %). Ennustukset mainonnan kehityksestä eivät lupaa dramaattisista muutoksia markkinointiviestinnän kokonaispanostuksiin ensi vuonna. Mainostajien Liiton elokuussa 2011 toteuttaman Mainosbarometrin saldoluku oli 16. Sen mukaan 32 prosenttia yrityksistä aikoi lisätä mainostamista ensi vuonna. Vajaa viidennes yrityksistä (17 %) yrityksistä oli edelleen vähentämässä mainospanostuksiaan kuluvan vuoden aikana. Sanoma- ja aikakauslehtimainonnan merkittävää piristymistä ei vieläkään ole odotettavissa, vaan niiden näkymät ovat entisestään synkistyneet. Sanomalehtien saldoluku oli -31 ja aikakauslehtien -9. Painotuotteiden hintojen ja kysynnän kehitys pitää kannattavuuden parantamisen haasteellisena Painojen varsinaisen toiminnan kannattavuutta mittaavan käyttökateprosentin pitkän aikavälin trendi on laskeva. Keskeisin syy tähän on painotuotteiden negatiivinen hintakehitys. Vuodesta 2002 vuoteen 2007 painojen käyttökateprosentin mediaani pysyi 10 prosentin tietämillä. Vuonna 2009 painojen käyttökateprosentin mediaani laski 7,3 prosenttiin, josta se viime vuonna nousi vain hieman 7,9 prosenttiin. Toimialan

11 parhaimman neljänneksen käyttökateprosentti on viime vuosina ollut yli 15 prosenttia ja viime vuonnakin se pysyi 13,6 prosentissa. Vastaavana ajankohtana painojen käyttökateprosentin alakvartiili on ollut koko ajan laskussa, mutta viime vuonna se nousi hieman 1,3 prosentista 2,5 prosenttiin. Painojen käyttökateprosentin alakvartiili on kuitenkin edelleen erittäin alhainen. Arkkipainojen käyttökateprosentin mediaani nousi 6,8 prosentista 7,5 prosenttiin eli niiden varsinaisen toiminnan kannattavuus parani aavistuksen verran. Arkkipainojen parhain neljännes pääsi kohtuulliseen hieman yli 13 prosentin käyttökatteeseen. Heatset -rotaatiopainoilla tilanne kehittyi samaan suuntaan, sillä käyttökateprosentin mediaani nousi 6,4 prosentista 7,1 prosenttiin. Coldset -rotaatiopainoilla tilanne oli hieman erilainen, sillä liikevaihdon jatkuneesta pienenemisestä huolimatta niiden varsinaisen toiminnan kannattavuus pysyi edelleen hyvänä. Coldset - rotaatiopainojen käyttökateprosentin mediaani oli selvästi muita painoalan yritysryhmiä parempi eli 17,5 prosenttia. Coldset rotaatiopainojen varsinaisen toiminnan kannattavuudessa on edelleen suuria eroja. Parhaimman neljänneksen käyttökateprosentti oli viime vuonnakin lähes 25 prosenttia. Huonoimman neljänneksen käyttökateprosentti jäi viime vuonna pienestä noususta huolimatta 10,9 prosenttiin. Yrityksen toimintaa voidaan pitää kannattavana vain jos yrityksen nettotulos on positiivinen. Nettotuloksen riittävyys ja vaadittava vähimmäistaso määräytyvät muun muassa pääomanrakenteen vahvistamispyrkimysten ja voitonjakotavoitteiden mukaan. Vuonna 2010 painojen nettotulosprosentin mediaani oli vain 0,9 prosenttia eli painojen kannattavuus parani haasteellisesta johtuen vain hieman. Kaksi viidestä painosta oli viime vuonna tappiollisia. Painojen kannattavin neljännes teki kuitenkin vuonna 2010 kohtuullista tulosta, sillä painojen nettotulosprosentin yläkvartiili oli 4,9 prosenttia. Toimialan huonoimmassa neljänneksessä toiminta oli edelleen selvästi tappiollista, sillä nettotulosprosentin alakvartiili oli -3,9 prosenttia. Arkkipainojen nettotulosprosentin mediaani nousi 0,2 prosentista 0,7 prosenttiin vuonna Arkkipainojen kannattavimman neljänneksen tulos oli kohtuullinen, sillä nettotulosprosentin yläkvartiili oli 4,0 prosenttia. Arkkipainojen huonoiten kannattavassa neljänneksessä toiminta on

12 ,3-0,5-0,5-0,1 0,1 0,1 0,2 1,2 0,8 0,7 1,4 1,6 1,6 1,3 1,3 2,2 2,4 2,8 1,7 1,8 1,7 2,2 2,9 2,9 2,9 3,1 2,8 2,5 2,8 3,1 3,9 6,8 6,8 8,9 8,6 8,3 edelleen selvästi tappiollista, sillä nettotulosprosentin alakvartiili oli -4,5 prosenttia. Vuosina 2006 ja 2007 heatset -rotaatiopainojen nettotulosprosentin mediaani oli juuri ja juuri positiivinen (0,1 %). Vuonna 2008 nettotulosprosentin mediaani nousi tyydyttävään 3,1 prosenttiin. Vuonna 2009 heatset -rotaatiopainojen nettotulosprosentin painui negatiiviseksi (-0,1 %), josta se viime vuonna laski edelleen -0,5 prosenttiin. Heatset -rotaatiopainojen kannattavimman neljänneksen nettotulosprosentti oli vähintään 4,3 prosenttia. Vuonna 2010 coldset rotaatiopainojen nettotulosprosentin mediaani oli edelleen hyvä eli 8,3 prosenttia. Coldset -rotaatiopainojen menestyneimmän neljänneksen kannattavuus oli erittäin hyvä, sillä nettotulosprosentin yläkvartiili oli 10,6 prosenttia. Vain muutama coldset -rotaatiopaino oli tappiollinen viime vuonna, sillä nettotulosprosentin alakvartiilikin nousi 1,7 prosenttiin. Kuvio 5. Painojen nettotulosprosentin kehitys (Lähde: Graafisen alan taloustilastot ) % Heatset Coldset Arkkipainot

13 Vakavaraisuuden puuttuminen monen painon ongelmana Painojen pääomarakenne oli pitkään hitaasti vahvistumassa. Vuonna 2007 painojen omavaraisuusasteen mediaani kääntyi kuitenkin uudelleen hienoiseen laskuun ja vuonna 2008 kirjapainojen omavaraisuusasteen huononeminen kiihtyi ja se putosi jälleen selvästi alle hyvänä pidettävän 40 prosentin rajan (31,3 %). Painojen heikko pääomarakenne on seurausta toimialalle tyypillisistä suurista investoinneista sekä viime vuosina heikentyneestä kannattavuudesta. Vuonna 2009 painojen omavaraisuusasteen mediaani kääntyi kuitenkin uudelleen hienoiseen nousuun, joka jatkui myös vuonna Painojen omavaraisuusasteen mediaani oli 35 prosenttia. Viime vuosina tapahtuneen pääomarakenteen vahvistumisen syynä lienee ensisijaisesti ollut investoinneista pidättäytyminen, sillä painojen keskimääräinen kannattavuushan on edelleen melko huono. Painoalan vakavaraisimman neljänneksen omavaraisuusaste on viimeiset pari kolme vuotta ollut jo yli 60 prosenttia ja vuonna 2010 se nousi 65,7 prosenttiin. Vastaavana ajankohtana painojen omavaraisuusasteen alakvartiili on ollut vain hieman yli 10 prosenttia. Vuonna 2010 painoalan omavaraisuusasteen alakvartiili pysyi edelleen selvästi heikolla, alle 20 prosentin tasolla, sillä se oli vain 9,5 prosenttia. Vakavaraisuuden puute onkin edelleen uhka yli kolmannekselle painoista (36,5 %), sillä alhainen omavaraisuusaste heikentää yrityksen tappionsietokykyä ja mahdollisuuksia selviytyä haasteellisesta taloustilanteesta. Arkkipainojen omavaraisuusasteen mediaani oli pitkään vajaat 25 prosenttia eli tyydyttävä. Vuosina 2006 ja 2007 arkkipainojen omavaraisuusasteen mediaani nousi 35 prosenttiin. Vuonna 2009 omavaraisuusasteen mediaani oli 33,1 prosenttia, josta viime vuonna painui hieman 29,6 prosenttiin. Pääomarakenteeltaan heikoimpien arkkipainojen omavaraisuusaste on sen sijaan pysynyt heikolla tasolla jo pitkän aikaa ja kahdelle viidestä (41,9 %) arkkipainoista heikko pääomarakenne on edelleen todellinen riskitekijä. Arkkipainojen vakavaraisimman neljänneksen omavaraisuusaste on viime vuosina taas ollut 60 prosentin tasolla, joten niiden vakavaraisuus on kunnossa. Viime vuonna arkkipainojen omavaraisuusasteen mediaani oli 64,9 prosenttia. Heatset -rotaatiopainojen omavaraisuusasteen mediaani laski vuonna 2008 ensimmäisen kerran tällä vuosituhannella alle 30 prosentin. Viime

14 vuonna omavaraisuusasteen mediaani pysyi parin edellisen vuoden tasolla ja oli noin 30 prosenttia. Joka viidennen heatset -rotaatiopainon vakavaraisuus on huono. Coldset-rotaatiopainojen omavaraisuusasteen mediaani nousi hyvälle tasolle 6 vuonna Vuonna 2010 coldsetrotaatiopainojen omavaraisuusasteen mediaani pysyi edellisvuotisella tasolla ja oli 51,0 prosenttia. Kuvio 6. Painojen omavaraisuusasteen kehitys (Lähde: Graafisen alan taloustilastot ) % > 40 % = hyvä < 20 % = heikko Heatset Coldset Arkkipainot 6 Vuonna 2005 tapahtunut huomattava mediaanin nousu selittyy muutamien merkittävien sanomalehtipainojen yhtiöittämisellä.

15 Painojen tuottavuus junnaa paikoillaan Jalostusarvo saadaan, kun yrityksen käyttökatteeseen lisätään henkilöstökulut. Jalostusarvo kuvaa yrityksen toimintaansa varten hankkimien tavaroiden ja palveluiden avulla lopputuotteeseen synnyttämää lisäarvoa. Se kertoo, kuinka paljon yritys on omalla toiminnallaan, työntekijöidensä työpanoksella ja käytettävissään olevilla koneilla pystynyt lisäämään ostettujen aineiden ja ulkopuolisten palveluiden arvoa. Yrityksen pystyessä nostamaan jalostusarvoa merkitsee se yleensä kannattavuuden paranemista ja tehokkuuden lisääntymistä. Yleissääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän tuotteeseen liittyy palvelua, sitä suurempi on jalostusarvo. Jalostusarvo per palkat - tunnusluku taas kertoo yrityksen resurssien käytön tehokkuudesta, työvaltaisuudesta sekä taloudellisuudesta. Tarkasteltaessa painojen tuottavuuden kehitystä jalostusarvo per palkat tunnusluvun avulla voidaan todeta painoalan yritysten tuottavuuden kehityksen pitkäaikaisen trendin olevan laskeva. Tuottavuuden huono kehitys on seurausta ylikapasiteetin kiihdyttämästä painotuotteiden negatiivisesta hintakehityksestä, kysynnän hiipumisesta ja kustannusten noususta. Painoalan jalostusarvo per palkat tunnusluvun mediaani pysyi pitkään 1,3 tasolla. Vuonna 2007 jalostusarvo per palkat tunnusluvun mediaani alkoi laskea ja vuonna 2009 lasku jatkui edelleen 1,21:een. Viime vuonna jalostusarvo per palkat tunnusluvun mediaani nousi hieman 1,24:een. Painoalan yritysten jalostusarvo per henkilöstökulut tunnusluvun yläkvartiili taas on pysynyt noin 1,5 tasolla. Vuonna 2010 se oli 1,46. Jalostusarvo per henkilöstökulut tunnusluvun alakvartiili laski neljänä vuotena peräkkäin, mutta viime vuonna lasku onneksi pysähtyi ja tunnusluvun mediaani oli 1,05. Alakvartiilin taso on edelleen huolestuttavan alhainen, sillä tunnusluvun saadessa arvon 1 on kaikki yrityksessä tuotettu jalostusarvon lisäys kulunut henkilöstökustannusten kattamiseen. Jalostusarvon riittävää tasoa arvioitaessa on huomioitava, että jalostusarvolla joudutaan maksamaan henkilöstön työpanoksen lisäksi, vuokrat, korvaus vieraan ja oman pääoman käytöstä, lainojen lyhennykset sekä yrityksen kehittäminen. Painoalan yritysten henkilötuottavuus on alhaisempi kuin esimerkiksi kustantamisen puolella toimivien yritysten. Painoalalla tapahtunut tuotantotekniikan tehostaminen ei myöskään ole näkynyt henkilötuottavuuden merkittävänä kohoamisena,

16 vaan tehokkuuden parantamisella saavutetut säästöt ovat siirtyneet asiakkaille halvempina hintoina. Arkkipainojen jalostusarvo per palkat tunnusluvun mediaani on pysynyt vaajassa 1,3:ssä vuodesta 2002 lähtien. Viimeiset pari vuotta se on ollut hienoisessa laskussa ja vuonna 2010 se oli 1,20. Jalostusarvo per palkat tunnusluvun yläkvartiili on pysynyt vajaan 1,5 tasolla. Vuonna 2010 se oli 1,41. Henkilötuottavuuden alakvartiili on pääosin pysytellyt erittäin alhaisella noin 1,10 tasolla ja viime vuonna se oli vain 1,04. Näin alhaisen tuottavuuden yritysten mahdollisuudet oman toimintansa kehittämiseen ovat erittäin rajalliset tai olemattomat. Heatset -rotaatiopainojenkin tuottavuus laski selvästi vuosien 2003 ja 2007 välisenä aikana, jolloin jalostusarvo per palkat -tunnusluvun mediaani laski tasaisesti 1,49:sta vajaaseen 1,29:een. Vuonna 2009 heatset - rotaatiopainojen tuottavuus jalostusarvo per palkat -tunnusluvulla mitattuna laski 1,27:een, josta se viime vuonna nousi hieman 1,31:een. Jalostusarvo per palkat -tunnusluvun alakvartiili sen sijaan laski edelleen ja oli vain 1,03. Henkilötuottavuudeltaan parhaimmankin neljänneksen heatset - rotaatiopainojen tuottavuus on laskenut selvästi 2000-luvulla. Vuosituhannen taitteessa jalostusarvo per palkat tunnusluvun yläkvartiili oli vielä 2, kun se viime vuonna oli enää 1,50. Coldset-rotaatiopainojen jalostusarvo per palkat -tunnusluvun mediaani on vuonna 2005 tapahtuneiden yhtiöittämisten jälkeen pysynyt hyvällä noin 1,9 tasolla. Viime vuonna se kuitenkin laski selvästi, mutta se oli edelleen hyvällä tasolla (1,71). Vuonna 2010 coldset-rotaatiopainojen henkilötuottavuuden alakvartiili nousi hieman 1,38:stä 1,41:een. Parhaimman neljänneksen tuottavuus oli jalostusarvo per palkat tunnusluvulla mitattuna edelleen selvästi yli 2.

17 ,15 1,29 1,26 1,35 1,35 1,34 1,35 1,43 1,29 1,35 1,30 1,28 1,33 1,29 1,29 1,29 1,28 1,29 1,27 1,21 1,18 1,33 1,27 1,20 1,31 1,43 1,46 1,49 1,42 1,43 1,78 1,71 1,88 1,90 1,86 1,92 Kuvio 7. Painojen jalostusarvo per palkat -tunnusluvun kehitys (Lähde: Graafisen alan taloustilastot ) 2,4 2,2 2,0 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Heatset Coldset Arkkipainot Painojen kannattavuuden ja tuottavuuden hahmottamiseen voidaan käyttää ns. nelikenttämallia. Vaaka-akseli jakaa yritykset henkilötuottavuuden mediaanin perusteella kahteen ryhmään ja pystyakseli vastaavasti yritysten nettotulosprosentin mukaan kahteen eri ryhmään. Nelikentän alin vasen neljännes eli räme koostuu painoalan yrityksistä, joiden kannattavuus ja tuottavuus ovat heikkoja. Toimialalta poistuvat yritykset löytyvät todennäköisemmin juuri tästä ryhmästä. Neljännes (27 %) painoista sijoittui vuonna 2010 tähän ryhmään. Rämeeseen sijoittuneet 49 yritystä työllistivät henkilöä ja niiden kokonaisliikevaihto oli noin 195,7 miljoonaa euroa. Nelikentän vasempaan yläneljännekseen eli pääoman hautausmaahan kuului 13 prosenttia painoalan yrityksistä. Pääoman hautausmaahan sijoittuvat yritykset ovat keskimääräistä paremmasta tuottavuudesta huolimatta tappiollisia. Pääoman hautausmaahan sijoittuneiden 22 painon kokonaisliikevaihto oli

18 vuonna 2010 noin 252,4 miljoonaa euroa ja ne työllistivät henkilöä. Kaiken kaikkiaan kaksi viidestä (40 %) vuoden 2010 Taloustilastoon osallistuneista painoista oli tappiollisia ja niissä työskenteli kaikkiaan yli henkilöä. Vuonna 2010 nelikentän oikeaan alakulmaan eli päiväkerhoon sijoittui noin joka neljäs painoalan yritys. Päiväkerhoon sijoittuvat yritykset ovat keskimääräistä alhaisemmasta tuottavuudestaan huolimatta kannattavia. Päiväkerhoon sijoittuneiden 42 yrityksen kokonaisliikevaihto oli noin 35 miljoonaa euroa ja ne työllistivät 410 henkilöä. Business-luokkaan eli oikeaan yläneljännekseen kuuluvien yritysten tuottavuus on keskimääräistä parempi ja niiden kustannusrakenne mahdollistaa tehokkaan ja kannattavan liiketoiminnan. Vuonna 2010 business-luokkaan kuului reilu kolmannes painoista (37 %). Business-luokkaan sijoittuneiden 66 yrityksen kokonaisliikevaihto oli lähes 394,5 miljoonaa euroa ja ne työllistivät hieman yli henkilöä. Kirjapainojen henkilöstömäärällä, liikevaihdolla tai maantieteellisellä sijainnilla ei näyttäisi olevan tilastollisesti merkitsevää vaikututusta niiden sijoittumiseen nelikentässä.

19 Kuvio 8. Painojen sijoittuminen tuottavuus-kannattavuus-akselille (Lähde: Graafisen alan taloustilastot ) 100% 90% 80% 70% 45 % 39 % 40 % 41 % 38 % 40 % 38 % 39 % 44 % 42 % 41 % 37 % 37 % 60% 50% 40% 29 % 24 % 31 % 34 % 29 % 24 % 30 % 24 % 24 % 30 % 23 % 20 % 23 % 13 % 13 % 30% 20% 7 % 11 % 10 % 3 % 11 % 10 % 13 % 11 % 12 % 7 % 9 % 10% 19 % 26 % 19 % 23 % 22 % 26 % 19 % 26 % 20 % 21 % 27 % 30 % 27 % 0% Räme Pääoman hautausmaa Päiväkerho Business-luokka Painojen konkurssiuhka laski hieman vuonna 2010 Kirjapainoalan yritysten konkurssiherkkyyttä ja riskinsietokykyä vuonna 2010 on seuraavassa analysoitu kolmella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on tarkastella koko kirjapainoalan ja sen alatoimialojen yritysten konkurssiherkkyyttä kuvaavan tilinpäätösanalyysin tunnusluvun mediaania (Z-Laitinen 7 ). Kolmen muuttujan Z-Laitisen kriittinen arvo on 18 ja tätä pienemmät arvot kuvaavat korkeaa konkurssiriskiä. Z-Laitisen mediaanin lisäksi kiinnostuksen kohteena on se yritysjoukko, jolla kyseisen tunnusluvun arvot sijoittuvat kriittisen rajan alapuolelle. Toinen tapa arvioida konkurssivaarassa olevia yrityksiä on tarkastella niiden 7 Z-Laitinen = 1,77 x rahoitustulosprosentti + 14,14 x quick ratio + 0,53 x omavaraisuusaste

20 henkilötuottavuutta ja kannattavuutta kuvaavien muuttujien sirontakuviota ja siihen asemoidun nelikentän perusteella hahmotella eri riskiryhmien kokoa ja konkurssiherkkyyttä. Myös tässä kohdin voidaan apuna käyttää Z- Laitisen tunnuslukua. Suurimmassa riskissä ovat ne yritykset, jotka sijoittuvat nelikenttäanalyysissa vasempaan alaneljännekseen eli rämeeseen. Rämeessä yrityksen toiminta on tappiollista ja sen tuottavuus keskimääräistä heikompi. Muita nelikenttäanalyysin riskiryhmiä ovat pääoman hautausmaan yritykset ja päiväkerhon yritykset. Pääoman hautausmaahan sijoittuvat yritykset ovat kannattamattomia, mutta niiden tuottavuus on keskimääräistä parempi. Tuottavuuden huononeminen tipauttaa nämä yritykset rämeeseen, jolloin niiden konkurssiriski kasvaa. Päiväkerhon yritykset taas ovat kannattavia, mutta tuottavuudeltaan keskimääräistä heikompia. Talouden taantumassa kannattavuuden heikkeneminen siirtää myös nämä yritykset nopeasti rämeeseen ja samalla niidenkin konkurssiriski kasvaa. Kolmas tapa arvioida yritysten konkurssiherkkyyttä on neljään keskeiseen tilinpäätösanalyysin tunnuslukuun perustuva riskianalyysi ja siinä erityisesti moniongelmaisten yritysten tarkastelu. Moniongelmaisia yrityksiä ovat sellaiset, joiden riskianalyysiin valituista neljästä tunnusluvusta 8 vähintään kolme kuuluu riskiryhmään eli ovat heikolla tasolla. Riskianalyysiin valitaan yleensä yksi kannattavuuden tunnusluku, kaksi vakavaraisuuden tunnuslukua ja yksi maksuvalmiutta kuvaava tunnusluku. Konkurssiriskin tarkastelun aineisto koostuu coldset - ja heatset - rotaatiopainojen, arkkipainojen ja muiden painojen vuoden 2010 tilinpäätöstiedoista, jotka on kerätty Graafisen alan taloustilaston varten. Painojen aineisto koostuu 211 yrityksestä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 927 miljoonaa euroa ja ne työllistivät yhteensä noin henkilöä. Arkkipainojen aineistossa oli 160 yritystä, joiden kokonaisliikevaihto oli noin 350 miljoonaa euroa ja ne työllistivät yhteensä vajaat henkilöä. Coldset -rotaatiopainojen aineisto koostui 16 yrityksen ja heatset - rotaatiopainojen 14 yrityksen tilinpäätöksistä. Coldset -rotaatiopainojen kokonaisliikevaihto oli yli 193 miljoonaa euroa ja yhteenlaskettu henkilöstömäärä 870 henkilöä. Heatset -rotaatiopainojen liikevaihdon kokonaissumma oli 357,4 miljoonaa euroa ja ne työllistivät yhteensä hieman yli henkilöä. 8 Rahoitustulosprosentti, omavaraisuusaste, suhteellinen velkaantuneisuus ja quick ratio

21 Tarkasteltaessa kirjapainojen eri alatoimialojen konkurssiherkkyyttä pelkän Z-Laitisen tunnusluvun mediaanin valossa, voidaan todeta, että minkään ryhmän konkurssiuhka kokonaisuutena ei ole suuri. Jokaisen ryhmän Z- Laitisen mediaani on reilusti korkeampi kuin kriittinen arvo 18. Painoja, joiden Z-Laitinen oli alle kriittisen arvon 18, oli kaikkiaan 39 kappaletta eli noin viidennes kaikista analysoiduista painoista. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 37,4 miljoonaa euroa ja ne työllistivät yhteensä reilut 300 henkilöä. Analysoiduista 211 painosta lähes neljännes (27 %) sijoittui nelikenttätarkastelussa rämeeseen. Rämeeseen sijoittuneiden painojen kokonaisliikevaihto vuonna 2010 oli vajaat 196 miljoonaa euroa ja ne työllistivät 1850 henkilöä. Tarkennettaessa nelikenttätarkastelun analyysia voidaan havaita, että rämeeseen sijoittuneista painoista 15 oli sellaisia joiden Z-Laitinen oli alle kriittisen arvon 18. Näiden yritysten konkurssiriski oli hälyttävä. Näiden suurimman konkurssiriskin painojen kokonaisliikevaihto oli vajaat 13 miljoonaa euroa ja kokonaishenkilöstömäärä 150 henkilöä. Riskiasematarkastelun mukaan viisitoista painoa on niin sanottuja moniongelmainen, vähintään kolme neljästä tarkastelussa mukana olleesta tunnusluvusta oli riskitekijä, yrityksiä. Moniongelmaisten painojen kokonaisliikevaihto oli vuonna 2010 noin 12,1 miljoonaa euroa ja ne työllistivät reilut 100 ihmistä. Vuonna 2010 moniongelmaisten painojen mediaaniliikevaihto oli noin euroa ja henkilöstömäärän mediaani 6 henkilöä eli ne ovat pääosin toimialan pieniä yrityksiä. Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja yrityskehitys Turun yliopisto

Graafisen alan taloustilasto 2007 SUOMALAISEN PAINOALAN TILA JA KEHITYS VUONNA 2007

Graafisen alan taloustilasto 2007 SUOMALAISEN PAINOALAN TILA JA KEHITYS VUONNA 2007 Graafisen alan taloustilasto 2007 SUOMALAISEN PAINOALAN TILA JA KEHITYS VUONNA 2007 Suomalaisesta painoalasta on kehittynyt niin sanottu kypsä toimiala, jonka kasvu on hidastunut pienemmäksi kuin kansantalouden

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015. 13.5.2015, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015. 13.5.2015, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus toukokuu 2015 13.5.2015, Lasse Krogell Yritysrakenne 2007-2013 TOL 181 Painaminen ja siihen liittyvät palvelut Lähde: Tilastokeskus Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus joulukuu 2014. 4.12.2014, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus joulukuu 2014. 4.12.2014, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus joulukuu 2014 4.12.2014, Lasse Krogell Yritysrakenne TOL 181 Painaminen ja siihen liittyvät palvelut Lähde: Tilastokeskus Vuosi Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Syyskuu , Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Syyskuu , Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Syyskuu 2013 13.9.2013, Lasse Krogell Yritysrakenne 2011 TOL 18 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Liikevaihto Henkilöstö Yrityksiä Henkilöstö 1.000 /

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus helmikuu 2015. 26.2.2015, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus helmikuu 2015. 26.2.2015, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus helmikuu 2015 26.2.2015, Lasse Krogell Yritysrakenne TOL 181 Painaminen ja siihen liittyvät palvelut Lähde: Tilastokeskus Vuosi Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus joulukuu 2015. 21.12.2015, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus joulukuu 2015. 21.12.2015, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus joulukuu 2015 21.12.2015, Lasse Krogell Yritysrakenne. Vuoden 2014 luvut ovat ennakkotietoja. TOL 181 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Toukokuu 2013. 28.5.2013, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Toukokuu 2013. 28.5.2013, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Toukokuu 2013 28.5.2013, Lasse Krogell Yritysrakenne 2011 TOL 18 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Liikevaihto Henkilöstö Yrityksiä Henkilöstö 1.000

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus maaliskuu , Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus maaliskuu , Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus maaliskuu 2016 15.3.2016, Lasse Krogell Yritysrakenne. TOL 181 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Lähde: Tilastokeskus Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

MLT2012-tutkimus MARKKINOINTIVIESTINTÄTOIMISTOJEN LIIKETOIMINNAN TILA 2012

MLT2012-tutkimus MARKKINOINTIVIESTINTÄTOIMISTOJEN LIIKETOIMINNAN TILA 2012 MLT2012-tutkimus MARKKINOINTIVIESTINTÄTOIMISTOJEN LIIKETOIMINNAN TILA 2012 Projektitutkija Veijo Pönni BID Innovaatiot ja yrityskehitys Turun yliopisto MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMISTOT 2012 599 markkinointiviestintä

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Joulukuu 2013. 20.12.2013, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Joulukuu 2013. 20.12.2013, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Joulukuu 2013 20.12.2013, Lasse Krogell Alan Yritysrakenne TOL 18 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Tilastokeskus julkaisi marraskuun lopulla tiedot

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Lokakuu 2014. 3.10.2014, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Lokakuu 2014. 3.10.2014, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Lokakuu 2014 3.10.2014, Lasse Krogell Alan Yritysrakenne TOL 18 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Tilastokeskus julkaisi marraskuun lopulla tiedot vuoden

Lisätiedot

24.3.2016. VUOSIJULKAISU: yksityiskohtaiset tiedot. VIENNIN VOLYYMI LASKI 4,7 PROSENTTIA VUONNA 2015 Vientihinnat nousivat 0,7 prosenttia

24.3.2016. VUOSIJULKAISU: yksityiskohtaiset tiedot. VIENNIN VOLYYMI LASKI 4,7 PROSENTTIA VUONNA 2015 Vientihinnat nousivat 0,7 prosenttia 2.3.216 VUOSIJULKAISU: yksityiskohtaiset tiedot VIENNIN VOLYYMI LASKI,7 PROSENTTIA VUONNA 21 Vientihinnat nousivat,7 prosenttia Suomen tavaraviennin arvo laski vuonna 21 neljä prosenttia Tullin ulkomaankauppatilaston

Lisätiedot

Markkinointiviestintäpanostukset kasvoivat 4,1 % vuonna 2011

Markkinointiviestintäpanostukset kasvoivat 4,1 % vuonna 2011 Tiedote 31.5.2012 Markkinointiviestintäpanostukset kasvoivat 4,1 % vuonna 2011 Markkinointiviestintäpanostukset olivat vuonna 2011 Suomessa 3,385 miljardia euroa. Investoinnit kasvoivat 4,1 % edellisvuoteen

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Toukokuu 2014. 5.5.2014, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Toukokuu 2014. 5.5.2014, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Toukokuu 2014 5.5.2014, Lasse Krogell Alan Yritysrakenne TOL 18 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Tilastokeskus julkaisi marraskuun lopulla tiedot vuoden

Lisätiedot

Markkinointiviestinnän määrä supistui 0,5 miljardia euroa vuonna 2009

Markkinointiviestinnän määrä supistui 0,5 miljardia euroa vuonna 2009 Mainonnan Neuvottelukunnan tiedote 15.06.2010 Markkinointiviestinnän määrä supistui 0,5 miljardia euroa vuonna 2009 Mainosalan järjestöjä edustava Mainonnan Neuvottelukunnan TNS Gallupilla teettämän selvityksen

Lisätiedot

TIEDOTE 13.06.2013 MARKKINOINTIVIESTINNÄN MÄÄRÄ LASKI VIIME VUONNA 0,6 %

TIEDOTE 13.06.2013 MARKKINOINTIVIESTINNÄN MÄÄRÄ LASKI VIIME VUONNA 0,6 % TIEDOTE 13.06.2013 MARKKINOINTIVIESTINNÄN MÄÄRÄ LASKI VIIME VUONNA 0,6 % Markkinointiviestinnän määrä Suomessa vuonna 2012 oli 3 380 miljoonaa euroa. Investoinnit laskivat 0,6 prosenttia edelliseen vuoteen

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus helmikuu , Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus helmikuu , Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus helmikuu 2017 07.02.2017, Lasse Krogell Yritysrakenne. TOL 181 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Lähde: Tilastokeskus Yrityksiä Henkilöstö Liikevaihto

Lisätiedot

Kuva 1. BKT kasvaa ja kuluttajien luottamus on korkeimmalla tasolla sitten syksyn

Kuva 1. BKT kasvaa ja kuluttajien luottamus on korkeimmalla tasolla sitten syksyn Suomi ei ole enää taantumassa, ja talouden kasvun odotetaan jatkuvan myös kuluvana vuonna. Vuosi 216 toi lupauksen paremmasta myös media-alalle. Mediaalan odotetaan kasvavan lievästi vuonna 217. I/217

Lisätiedot

Markkinointiviestinnän määrä kasvoi vuonna 2010

Markkinointiviestinnän määrä kasvoi vuonna 2010 Viestimille 18.05.2011 Markkinointiviestinnän määrä kasvoi vuonna 2010 Mainosalan järjestöjä edustavan Mainonnan Neuvottelukunnan TNS Gallupilla teettämän selvityksen mukaan markkinointiviestinnän määrä

Lisätiedot

Pk-yritysten rooli Suomessa 1

Pk-yritysten rooli Suomessa 1 - 1 - Pk-yritysten rooli Suomessa 1 - Yritysten määrä on kasvanut - Yritystoiminta maakunnittain - Pk-yritykset tärkeitä työllistäjiä - Tutkimus- ja kehityspanostukset sekä innovaatiot - Pk-sektorin rooli

Lisätiedot

Tausta vahva. hyvä. tyydyttävä välttävä heikko > ei luokittelua

Tausta vahva. hyvä. tyydyttävä välttävä heikko > ei luokittelua Suomen Asiakastieto Oy 13.03.2019 00.57 Rating Alfa MJV-Sähkö Oy Norokatu 2 15170 Lahti PL 188, 15101 Lahti Tiedot luovutettu 13.03.2019 Puhelin: +358 3 876760 Telefax: 03 8767611 Kaupparekisterinumero:

Lisätiedot

Tausta vahva hyvä. välttävä heikko > ei luokittelua

Tausta vahva hyvä. välttävä heikko > ei luokittelua Suomen Asiakastieto Oy 14.03.2019 01.02 Rating Alfa Latvalan Maatila Oy Louhikonmäentie 46 60560 Halkosaari Louhikonmäentie 46, 60560 Halkosaari Tiedot luovutettu 14.03.2019 Puhelin: +358 40 5507694 Telefax:

Lisätiedot

TNS Gallup Oy Miestentie 9 C / P.O. Box 500, 02151 Espoo, Finland t +358 (0)9 613 500 f +358 (0)9 6135 0510 www.tns-gallup.fi www.tnsglobal.

TNS Gallup Oy Miestentie 9 C / P.O. Box 500, 02151 Espoo, Finland t +358 (0)9 613 500 f +358 (0)9 6135 0510 www.tns-gallup.fi www.tnsglobal. TNS Gallup Oy Miestentie 9 C / P.O. Box 500, 02151 Espoo, Finland t +358 (0)9 613 500 f +358 (0)9 6135 0510 www.tns-gallup.fi www.tnsglobal.com Lehdistötiedote marraskuu 2013 MEDIAMAINONNAN LASKU LOIVENI

Lisätiedot

Media-ala kaipaa tuottavuusloikkaa

Media-ala kaipaa tuottavuusloikkaa 29.5.217 Talous kasvaa nyt odotettua nopeammin. Media-ala kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,4 prosenttia, mutta mainosmarkkinan kehitys on suhdannetilanteeseen nähden heikkoa. Mediatalouskatsaus

Lisätiedot

Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? VYR Viljelijäseminaari 2018 Kyösti Arovuori

Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? VYR Viljelijäseminaari 2018 Kyösti Arovuori Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? VYR Viljelijäseminaari 2018 Kyösti Arovuori Tausta Integroituneet markkinat Markkinasignaalit maailmalta kansainvälisten markkinoiden tarjonta ja kysyntä tuonti

Lisätiedot

Yritykset ja yrittäjyys

Yritykset ja yrittäjyys Yritykset ja yrittäjyys Suomen Yrittäjät 5.10.2006 1 250 000 Yritysten määrän kehitys 240 000 230 000 220 000 210 000 200 000 218140 215799 211474 203358 213230 219273219515 222817224847226593 232305 228422

Lisätiedot

Julkaistavissa 8.2.2016, klo 9.00. VUOSIJULKAISU: ennakkotiedot

Julkaistavissa 8.2.2016, klo 9.00. VUOSIJULKAISU: ennakkotiedot Julkaistavissa 8.2.216, klo 9. VUOSIJULKAISU: ennakkotiedot VIENNIN ARVO LASKI VUONNA 215 NELJÄ PROSENTTIA Kauppataseen alijäämä väheni merkittävästi ulkokaupan ylijäämäisen kaupan vuoksi Suomen tavaraviennin

Lisätiedot

https://www.asiakastieto.fi/data/atdbraw?template=&session=198454581&userid=001485001...

https://www.asiakastieto.fi/data/atdbraw?template=&session=198454581&userid=001485001... Page 1 of 5 Suomen Asiakastieto Oy 0 14:22:23 Rating Alfa Konehuone Oy Päivänkakkarantie 8 02270 Espoo Päivänkakkarantie 8, 02270 Espoo Tiedot luovutettu 0 Puhelin +358 0207438000 Fax +358 0207438020 Kaupparekisterinumero

Lisätiedot

Mainosvuosi 2009. Marja Honkaniemi

Mainosvuosi 2009. Marja Honkaniemi Mainosvuosi 2009 Marja Honkaniemi Agenda 1. Mainonnan kokonaiskehitys Mainosvuosi 2009 2. Mediaryhmät Restaurant Pörssi 3. Merkkimainonta 4. Toimialaryhmät 5. Mainostajat ja mediat 6. Yhteenveto Marja

Lisätiedot

17.2.2015 Matti Paavonen 1

17.2.2015 Matti Paavonen 1 1 Uusi vuosi vanhat kujeet 17.2.2015, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 Pohjalla voi liikkua myös horisontaalisesti BKT:n volyymin kausitasoitettu kuukausi-indeksi 116 2005 = 100

Lisätiedot

Mainosvuosi 2015. Mainosvuosi 2015 TNS

Mainosvuosi 2015. Mainosvuosi 2015 TNS Mainosvuosi 2015 Ad spend trends Kantar Media #Mainosvuosi Kantar Media international ad spend trends Mediamainonnan kehitys on ollut vaatimatonta myös kansainvälisesti viime vuonna. Etelä- ja Itä Euroopassa

Lisätiedot

Tausta vahva. hyvä. tyydyttävä välttävä heikko > ei luokittelua

Tausta vahva. hyvä. tyydyttävä välttävä heikko > ei luokittelua Suomen Asiakastieto Oy 06.02.2019 00.58 Rating Alfa Napapiirin Kuljetus Oy Marttiinintie 10 96300 Rovaniemi PL 8106, 96101 Rovaniemi Tiedot luovutettu 06.02.2019 Puhelin: +358 400 333110 Telefax: 016 347243

Lisätiedot

Mainosvuosi 2013. Mainosvuosi 2013

Mainosvuosi 2013. Mainosvuosi 2013 Mainonnan kokonaiskehitys Mediamainonnan määrä ja kehitys 2002-2013 Milj. Euroa Muutos-% 1600 1400 1200 1000 2,5 6,5 3,3 3,7 6,4 1,7 4,8 3,7-2,9 10 5 0 800 600 400 200 0-15,8 1079 1150 1189 1236 1315 1500

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Kai Telanne Alma Median yhtiökokous 17.3.2015

Toimitusjohtajan katsaus. Kai Telanne Alma Median yhtiökokous 17.3.2015 Toimitusjohtajan katsaus Kai Telanne Alma Median yhtiökokous Agenda Alma Median liiketoiminnat 2014 Katsaus Suomen mediamarkkinaan Alma Median tulos 2014 Alma Median strategia ja tulevaisuuden näkymät

Lisätiedot

Mainosvuosi Marja Honkaniemi Restaurant Pörssi

Mainosvuosi Marja Honkaniemi Restaurant Pörssi Mainosvuosi 2011 Marja Honkaniemi Restaurant Pörssi 24.1.2012 Agenda 1 Mainonnan kokonaiskehitys 2 Mediaryhmät 3 Merkkimainonta 4 Toimialaryhmät 5 Mainostajat ja mediat 6 Yhteenveto 2 Mainonnan kokonaiskehitys

Lisätiedot

Mainosbarometri 2007 ennakoi mainonnan kasvua

Mainosbarometri 2007 ennakoi mainonnan kasvua Mainosbarometri 2007 ennakoi mainonnan kasvua TIEDOTUSVÄLINEILLE JULKAISTAVISSA 20.9.2006 KLO 9.00 Markkinointiviestinnän panostusaikeita selvittävä Mainosbarometri 2007 -tutkimus ennakoi mainonnan lisääntyvän

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2013 7.11.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

Online Advertising Mainonnan panostukset

Online Advertising Mainonnan panostukset Online Advertising 212 Mainonnan panostukset TNS 212 Verkkomainonnan määrä ja kehitys 29 211 (display- ja luokiteltu, hakusanamainonta ja sähköiset hakemistot) 25 2 15 1 5 Milj. Euroa 14,7 Muutos-% 18

Lisätiedot

Mainosvuosi TNS Gallup

Mainosvuosi TNS Gallup TNS Gallup Mainonnan kokonaiskehitys Mediamainonnan määrä ja kehitys 2002-2012 Milj. Euroa Muutos-% 1600 10 1400 1200 1000-1,4 2,5 6,5 3,3 3,7 6,4 1,7 4,8 3,7-2,9 5 0 800-5 600 400 200 0-15,8 1053 1079

Lisätiedot

Mainosvuosi 2008. Kirsi Maste

Mainosvuosi 2008. Kirsi Maste Mainosvuosi 2008 Kirsi Maste Agenda 1. Mainonnan kokonaiskehitys Mainosvuosi 2008 2. Media- ja toimialaryhmät Kalastajatorppa 3. Merkkimainonta 4. Toimialat 5. Mainostajat ja mediat 6. Yhteenveto Kirsi

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Tavaroiden ulkomaankauppa yritystyypeittäin vuonna 2014

Tavaroiden ulkomaankauppa yritystyypeittäin vuonna 2014 Kauppa 2015 Handel Trade Tavaroiden ulkomaankauppa yritystyypeittäin vuonna 2014 % 100 Viennin jakautuminen yrityksen omistajatyypin mukaan vuosina 2005 2014 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2005 2006 2007

Lisätiedot

Mainosvuosi Marja Honkaniemi Restaurant Pörssi

Mainosvuosi Marja Honkaniemi Restaurant Pörssi Mainosvuosi 2010 Marja Honkaniemi Restaurant Pörssi 27.1.2011 Agenda 1 Mainonnan kokonaiskehitys 2 Mediaryhmät 3 Merkkimainonta 4 Toimialaryhmät 5 Mainostajat ja mediat 6 Yhteenveto 2 Mainonnan kokonaiskehitys

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Kesäkuu 218 Kiinteät investoinnit kääntyvät laskuun - taso säilyy hyvänä Investointi- aste noin 12 % Teollisuuden tutkimus- ja kehitystoiminnan odotetaan säilyvän viime vuoden tasolla

Lisätiedot

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa 28.2.214 VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 213 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa Suomen tavaraviennin arvo laski vuonna 213 Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan kaksi prosenttia

Lisätiedot

Kannattavuuskirjanpito mahdollisuutena siipikarjatiloille

Kannattavuuskirjanpito mahdollisuutena siipikarjatiloille Suomen Siipikarjaliiton seminaaripäivä Scandic Tampere City Tampere 31.3.2016 Kannattavuuskirjanpito mahdollisuutena siipikarjatiloille Arto Latukka Laskentatoimen päällikkö Tilastopalvelut -yksikkö Luonnonvarakeskus,

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus talouteen ja työmarkkinoihin. Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi Lahti 3.2.2016 Simo Pinomaa, EK

Ajankohtaiskatsaus talouteen ja työmarkkinoihin. Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi Lahti 3.2.2016 Simo Pinomaa, EK Ajankohtaiskatsaus talouteen ja työmarkkinoihin Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi Lahti 3.2.2016 Simo Pinomaa, EK 125 120 Bruttokansantuote Vol.indeksi 2005=100, kausitas. Hidas kasvu: - työttömyys -

Lisätiedot

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus Juha Kilponen Suomen Pankki Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus ELY Areena Talousseminaari Turku, 25.1.2016 25.1.2016 Julkinen 1 Suomen talouden tilanne edelleen hankala Suomen talouden kasvu jää ennustejaksolla

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

Mainosvuosi 2014. Mainosvuosi 2014 TNS

Mainosvuosi 2014. Mainosvuosi 2014 TNS Mainosvuosi 2014 Mainonnan kokonaiskehitys Mediamainonnan määrä ja kehitys Milj. 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 Muutos-% 6,5 6,4 10 3,3 3,7 4,8 3,7 1,7 5-2,9-2,6 0-8,1-5 -10-15,8-15 1150 1189 1236

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Suhdannetilanne vahvistunut yhä

Suhdannetilanne vahvistunut yhä Luottamusindikaattorit kesäkuu 6 Julkaistavissa 27.6.6 klo 9. Suhdannetilanne vahvistunut yhä Luottamusindikaattorit korkealla tasolla Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi yhä kesäkuussa. Tuotanto-odotukset

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori

Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? 23.11.2016 Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori 2 Lihantuotannon arvoketju Kuluttajan rooli ostaa ja maksaa

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

BALANCE CONSULTING Kiinteistönhoito (811)

BALANCE CONSULTING Kiinteistönhoito (811) BALANCE CONSULTING Tehty.. Sisällysluettelo Toimialan tunnusluvut I Kasvu ja kannattavuus............................... Toimialan tunnusluvut II Pääomantuotto ja käyttöpääoma....................... Toimialan

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Kesäkuu 219 Teollisuuden investoinnit vilkastumassa Investointiaste noin 11 % Teollisuuden kiinteiden investointien odotetaan kasvavan viime vuoteen verrattuna Tutkimus- ja kehitysmenojen

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Talentum. Osavuosikatsaus Q3/2013 22.10.2013

Talentum. Osavuosikatsaus Q3/2013 22.10.2013 Talentum Osavuosikatsaus Q3/2013 22.10.2013 Sisältö 1. Talentumin Q3/2013 2. Taloudellinen katsaus 3. Näkymät 1. Talentumin Q3/2013 Talentumin Q3/2013 Talentumin liikevaihto oli lähes samalla tasolla kolmannella

Lisätiedot

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Tikkurila Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

MEDIAMAINONTA LASKI 2,8 % VUODEN 2015 ENSIMMÄISEN KVARTAALIN AIKANA

MEDIAMAINONTA LASKI 2,8 % VUODEN 2015 ENSIMMÄISEN KVARTAALIN AIKANA TNS Gallup Oy Miestentie 9 C / P.O. Box 500, 02151 Espoo, Finland t +358 (0)9 613 500 f +358 (0)9 6135 0510 www.tns-gallup.fi www.tnsglobal.com Lehdistötiedote toukokuu 2015 MEDIAMAINONTA LASKI 2,8 % VUODEN

Lisätiedot

Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen

Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen Suomen talous yskii Bruttokansantuote 2014 BKT kasvu, % Latvia Vuosimuutos, % Liettua Puola Ruotsi Iso-Britannia Luxemburg Romania Unkari

Lisätiedot

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi 1 SKAL Kuljetusbarometri 2/2006 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat kuluvan vuoden aikana selvästi parantuneet. Viime vuoden syksyllä vain 17

Lisätiedot

Suomen elintarviketoimiala 2014

Suomen elintarviketoimiala 2014 Suomen elintarviketoimiala 2014 Strateginen toimialakatsaus Sisällysluettelo Sisällysluettelo Sisällysluettelo 3 Tiivistelmä 8 1 Suomen talous ja elintarviketoimiala 10 1.1 Kansantalouden kehitys 10 1.2

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 8 % 75 7 Suomi EU-15 65 6 55 5 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 3.11.23/SAK /TL Lähde: European Commission 1 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15

Lisätiedot

Asuin ja muiden rakennusten rakentaminen (412) Tehty 15.01.2014

Asuin ja muiden rakennusten rakentaminen (412) Tehty 15.01.2014 Asuin ja muiden rakennusten rakentaminen () Tehty.. Sisällysluettelo Toimialan tunnusluvut I Kasvu ja kannattavuus............................... Toimialan tunnusluvut II Pääomantuotto ja käyttöpääoma.......................

Lisätiedot

JOHNNY ÅKERHOLM

JOHNNY ÅKERHOLM JOHNNY ÅKERHOLM 16.1.2018 Taantumasta kasvuun uudistuksia tarvitaan Suomen talouden elpyminen jatkui kansainvälisen talouden vanavedessä vuonna 2017, ja bruttokansantuote kasvoi runsaat 3 prosenttia. Kasvua

Lisätiedot

Kuljetusyritykset 1999-2002

Kuljetusyritykset 1999-2002 Projektiryhmä Korjuu- ja kuljetusyritysten kannattavuus Kuljetusyritykset 1999-2002 Jouni Väkevä ja Kalle Kärhä Rahoittajat KULJETUSYRITYKSET Järvi-Suomen uittoyhdistys, Koskitukki Oy, Kuhmo Oy, Metsähallitus,

Lisätiedot

Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa?

Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa? Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa? 1. Kivennäisvesien kulutus on Suomessa EU-maiden matalin. Suomessa kulutetaan keskimäärin 18 litraa pullotettua vettä henkilöä kohden vuodessa. 2. Vuonna

Lisätiedot

menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009

menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009 Rakennusaineet Lisää tähän otsikkonousuun ja yritysten menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009 Maailmantalouden kriisi leviää aaltoina Suomeen Suhdannekuva yhä synkkä Maailmantalouden kriisi jatkuu Raju

Lisätiedot

Pakettivolyymit säilyivät ennätyksellisellä tasolla merkittävä tulosparannus viime vuoteen verrattuna

Pakettivolyymit säilyivät ennätyksellisellä tasolla merkittävä tulosparannus viime vuoteen verrattuna Posti Group Oyj Osavuosikatsaus Q3/2018 Pakettivolyymit säilyivät ennätyksellisellä tasolla merkittävä tulosparannus viime vuoteen verrattuna 1 Postin heinä-syyskuun kohokohdat Pakettimäärät jatkoivat

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019 Elintarviketeollisuuden talouskatsaus Syyskuu 2019 Suhdannetilanne normaali, varovaisin odotuksin syksyyn Alkuvuosi 2019 oli elintarviketeollisuudelle suotuisa ja suhdanteet etenivät myönteisesti. Odotukset

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

TAVARAVIENNIN ARVO KASVOI 15 PROSENTTIA VUONNA 2017 Kauppataseen alijäämä pienempi kuin vuotta aiemmin

TAVARAVIENNIN ARVO KASVOI 15 PROSENTTIA VUONNA 2017 Kauppataseen alijäämä pienempi kuin vuotta aiemmin Tulli tiedottaa Tullen informerar Customs Information Julkaistavissa 7.2.21 klo 9. VUOSIJULKAISU: ennakkotiedot TAVARAVIENNIN ARVO KASVOI 15 PROSENTTIA VUONNA 217 Kauppataseen alijäämä pienempi kuin vuotta

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatealan taloudellinen tilanne. Elokuu 2017

Tekstiili- ja vaatealan taloudellinen tilanne. Elokuu 2017 Tekstiili- ja vaatealan taloudellinen tilanne Elokuu 2017 Yleistä tekstiilien ja vaatteiden valmistuksen & valmistuttamisen toimialasta Yritysten määrä, liikevaihto ja henkilöstö Tekstiili- ja vaatealan

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2014 25.7.2014 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon näkemyksiin ja

Lisätiedot

Talouden kehitysnäkymiä meillä ja muualla. Leena Mörttinen/EK 6.5.2014

Talouden kehitysnäkymiä meillä ja muualla. Leena Mörttinen/EK 6.5.2014 Talouden kehitysnäkymiä meillä ja muualla Leena Mörttinen/EK 6.5.2014 Suomen rakennemuutoksessa kasvun eväät luotava yhdessä uudestaan 1. Suomen tehtävä oma rankka rakennemuutoksensa samalla kun globalisoitunutta

Lisätiedot

Cargotecin tammi syyskuun 2016 osavuosikatsaus. Liikevoittomarginaali parani

Cargotecin tammi syyskuun 2016 osavuosikatsaus. Liikevoittomarginaali parani Cargotecin tammi syyskuun 2016 osavuosikatsaus Liikevoittomarginaali parani Mika Vehviläinen, toimitusjohtaja Mikko Puolakka, talous- ja rahoitusjohtaja 25. lokakuuta 2016 Keskeistä kolmannella vuosineljänneksellä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2013 25.7.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2013 25.7.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Osavuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2013 25.7.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu vuonna 2013 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja

Lisätiedot

Alkaako taloustaivaalla seljetä?

Alkaako taloustaivaalla seljetä? ..9 Alkaako taloustaivaalla seljetä? Lauri Uotila Pääekonomisti Sampo Pankki.9. 9 Kokonaistuotannon kasvu, % %, vuosikasvu neljänneksittäin Kiina 9 Venäjä USA Euroalue - - - Japani - - 9 9 - - - - - Teollisuuden

Lisätiedot

Csaba Jansik Luomupäivät 2018 Pori,

Csaba Jansik Luomupäivät 2018 Pori, Csaba Jansik Luomupäivät 218 Pori, 16.11.218 VNK:n rahoittama Koordinoijina TEM ja MMM Toteuttajina ETLA ja LUKE Linkki raporttiin: http://vnk.fi/julkaisu?pubid=1651 Csaba Jansik, Luke Yritys- ja sidosryhmähaastattelut

Lisätiedot

MEDIAMAINONTA LASKI 2,7 % VUODEN 2014 KOLMANNEN KVARTAALIN AIKANA

MEDIAMAINONTA LASKI 2,7 % VUODEN 2014 KOLMANNEN KVARTAALIN AIKANA TNS Gallup Oy Miestentie 9 C / P.O. Box 500, 02151 Espoo, Finland t +358 (0)9 613 500 f +358 (0)9 6135 0510 www.tns-gallup.fi www.tnsglobal.com Lehdistötiedote marraskuu 2014 MEDIAMAINONTA LASKI 2,7 %

Lisätiedot

CRAMO OYJ Sijoitus-Invest 2010. Vesa Koivula toimitusjohtaja POWERING YOUR BUSINESS

CRAMO OYJ Sijoitus-Invest 2010. Vesa Koivula toimitusjohtaja POWERING YOUR BUSINESS CRAMO OYJ Sijoitus-Invest 2010 Vesa Koivula toimitusjohtaja POWERING YOUR BUSINESS Yhteenveto Q3/2010 Vahvistuneet markkinat, kannattavuus parani Toisen vuosineljäksen lopulla alkanut markkinakäänne jatkui

Lisätiedot

PK-YRITYSTEN SUHDANNE- JA RAHOITUSTILANNE

PK-YRITYSTEN SUHDANNE- JA RAHOITUSTILANNE PK-YRITYSTEN SUHDANNENÄKEMYS lokakuu 28 Pk-yritysten suhdannenäkemys, lokakuu 28 PK-YRITYSTEN SUHDANNE- JA RAHOITUSTILANNE 1 JOHDANTO JA YHTEENVETO 1 Suomen Yrittäjät teki suhdanne- ja rahoitustilannetta

Lisätiedot

Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI?

Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI? Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI? 1 HALLITUKSEN PUOLIVÄLITARKASTELUN JA KEHYSRIIHEN NÄKYMISTÄ 1) Kehysriihi ja valtiontalous 2) Kohtuullinen verotus tukemaan

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

Talouden näkymät kiinteistö- ja rakentamisalan kannalta

Talouden näkymät kiinteistö- ja rakentamisalan kannalta Talouden näkymät kiinteistö- ja rakentamisalan kannalta 29.1.2014 Leena Mörttinen/EK Suomen rakennemuutoksessa kasvun eväät luotava yhdessä uudestaan 1. Suomella edessä oma rankka rakennemuutos samalla,

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014. 27.2.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2014. 27.2.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 214 27.2.215 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-214 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Talentum. Osavuosikatsaus Q1/2013 25.4.2013

Talentum. Osavuosikatsaus Q1/2013 25.4.2013 Talentum Osavuosikatsaus Q1/2013 Sisältö 1. Talentumin Q1/2013 2. Taloudellinen katsaus 3. Näkymät 1. Talentumin Q1/2013 Talentumin Q1/2013 Mediamainonnan määrä Talentumin medioissa laski 20,2 % mutta

Lisätiedot

Puutalojen ja rakennuspuusepäntuotteiden valmistus. Helsinki 29.11.2012

Puutalojen ja rakennuspuusepäntuotteiden valmistus. Helsinki 29.11.2012 Puutalojen ja rakennuspuusepäntuotteiden valmistus Helsinki 29.11.2012 TOIMIALAN KUVAUS JA RAJAUS Muiden rakennuspuusepän tuotteiden valmistus TOL 1623, joka jakaantuu kahteen alatoimialaan: Puutalojen

Lisätiedot

Varauspalvelut, matkaoppaiden palvelut ym. (799) Tehty

Varauspalvelut, matkaoppaiden palvelut ym. (799) Tehty Tehty 5.11.15 Sisällysluettelo Toimialan tunnusluvut I Kasvu ja kannattavuus............................... 1 Toimialan tunnusluvut II Pääomantuotto ja käyttöpääoma....................... Toimialan tunnusluvut

Lisätiedot

Sanomalehtien kustantaminen (5813) Tehty

Sanomalehtien kustantaminen (5813) Tehty Tehty 3.1.15 Sisällysluettelo Toimialan tunnusluvut I Kasvu ja kannattavuus............................... 1 Toimialan tunnusluvut II Pääomantuotto ja käyttöpääoma....................... Toimialan tunnusluvut

Lisätiedot