Opintomatkan matkaraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opintomatkan matkaraportti"

Transkriptio

1 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Marjaosaamiskeskus Opintomatkan matkaraportti Belgia Hollanti Markku Levy, Ilkka Voutilainen ja Jari Känninen 2012

2 2 MATKARAPORTTI Opintomatka Hollanti/Belgia Maanantai Lähtö Kuopiosta (AY3884), koneenvaihto Helsinki(AY811), saapuminen Bryssel EU-parlamenttiin saapuminen Euroedustaja Riikka Manner; EU ja suomalainen marjantuotanto. Vierailu- ja seminaariyksikön tiedottaja Mari Tuominen; Euroopan parlamentin historiasta, toiminnasta Johtaja Simo Tiainen; MTK:n rooli edunvalvonnassa Lounas EU-parlamentin tiloissa, omakustanteinen mukana Tiainen ja Tuominen Kiertoajelu Bryssel ja siirtyminen Leuveniin Belgian puutarhatuotannon esittely Belgian tuottajajärjestön The Belgian Farmers Union association toimistolla Leuvenissa n. 30km Brysselistä Majoittuminen Brysseliin Ibis Bruxelles Centre du Midi Tiistai Aamupala 9.30 Lähtö hotellilta, matkatavarat mukaan ajo n. 90 km huutokauppapaikalle WeilingHoogstraten Marjahuutokauppa Hoogstratenin tutkimusasema mansikka, tomaatti ja paprika Majoittuminen Breda (Hollanti) Stadshotel de Klok Matkalla omakustanteinen lounas Keskiviikko Aamupala Lähtö hotellista, matkatavarat mukaan, ajo Zundertin alueelle Tutustuminen marjatilaan Harrie Pijnenburgin (DLV:n neuvoja) johdolla Tutustuminen Rapon taimituotantoon Roosendaalissa Siirtyminen Eck-en-Vieliin ja matkalla lounas (omakustanteinen) FreshForward the fruit firm lajikejalostaja; Fresh Forward on jalostanut mm. mansikkalajikkeet Polka, Sonata ja Rumba Majoittuminen Wageningen Hof van Wageningen Torstai Aamupala Lähtö hotellista, matkatavarat mukaan Suoramyyntikohde Landwinkel de Woerdt Ressenissä Tutustuminen Amsterdamissa Bloemenmarktintarjontaan Saapuminen kentälle :40 Amsterdam-Helsinki(AY846) :40 Helsinki-Kuopio (AY3883)

3 3 Maanantai Matka alkoi klo 6.00 Kuopion lentoasemalta ja Brysseliin saavuimme klo 9.15 jonka jälkeen suuntasimme matkan EU-parlamenttiin. Brysselissä tutustuttiin EU-parlamentin toimintaan jonka esittelyn suoritti tiedottaja Mari Tuominen. Lisäksi vierailun aikana Riikka Manner kertoi europarlamentaarikko työstä sekä MTK:n edunvalvonnasta kuulimme johtaja Simo Tiaisen kertomana. EU-PARLAMENTTI Nykyinen Euroopan unioni oli alun perin rauhan hanke. Maailmansodan jälkeen eurooppalaiset haaveilivat pysyvästä rauhasta mantereellaan peläten kuitenkin samalla uutta suursotaa. Toisen maailmansodan kokemusten ei haluttu enää toistuvan. Läntisen Euroopan ytimessä olivat veriviholliset Saksa ja Ranska. Yksi vaikeimmista ongelmista Saksan ja Ranskan suhteissa koski saksalaista Saarin aluetta, joka oli tunnettu hiilivaroihin perustuvasta terästeollisuudestaan. Ranskalaiset näkivät alueella uhan, terästuotantoa oli käytetty Ranskaa vastaan asetuotannon muodossa jo kahdessa maailmansodassa. Jean Monnet, Ranskalainen virkamies, oli yksi monista Saarin alueen ongelmaa pitkään pohtineista. Hän otti yhteyttä maansa ulkoministeriin Robert Schumaniin mielessään uusi idea että Saksan ja Ranskan tulisi yhdistää hiili- ja teräsvarantonsa. Ajatuksen pohjana oli, että näin raaka-ainevaroja valvoisi kansainvälinen, riippumaton viranomainen. Tällä tavoin saatiin Saksan ja Ranskan välisen jännityksen yksi syy poistettua. Näin syntyi Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) Pariisissa 18. huhtikuuta vuonna Saksan ja Ranskan lisäksi sopimuksen allekirjoittivat Italia, Belgia, Alankomaat ja Luxemburg. Jatkoa seurasi vuonna 1957 jolloin Rooman sopimuksella perustettiin Euroopan talousyhteisö. Yhteisö laajentui ensimmäisen kerran vuonna 1973, kun Yhdistynyt kuningaskunta, Irlanti ja Tanska liittyivät jäseniksi. Kreikasta tuli jäsen vuonna 1981 ja Espanjasta ja Portugalista vuonna Vuosien saatossa yhteisöön on otettu lisää jäsenmaita. Nyt yhteisö on 27 jäsenvaltion unioni johon Suomi liittyi 1995 ja viimeisimpänä Bulgaria ja Romania vuonna Vuonna 1992 allekirjoitetun Maastrichtin sopimuksen myötä Euroopan yhteisö muutti nimensä Euroopan unioniksi. Sopimuksella vahvistettiin unionille niin sanottu pilarirakenne. Euroopan yhteisöjen eli ensimmäisen pilarin lisäksi yhteistyö ulotettiin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan (II pilari) ja oikeus- ja sisäasioihin (III pilari). Maastrichtin sopimus käsitti sitovan suunnitelman talous- ja rahaliitosta, joka toteutettiin kolmessa vaiheessa. Euroopan keskuspankki aloitti toimintansa vuonna 1999 ja 12 maata otti yhteisvaluutta euron käyttöön vuonna Parlamenttia esitteli tiedottaja Mari Tuominen.

4 4 Euroopan parlamentilla on kolme työskentelypaikkaa: Bryssel (Belgia), Luxemburg ja Strasbourg (Ranska). Parlamentin virallinen kotipaikka on Strasbourgissa vaikka parlamentin jäsenet työskentelevät suuren osan ajastaan Brysselissä, missä kokoontuvat parlamentin valiokunnat ja poliittiset ryhmät. Strasbourgissa parlamentti kokoontuu vain neljän päivän ajan kuukaudessa suorittamaan äänestyksiä täysistunnoissa. Luxemburgissa sijaitsee parlamentin hallinto eli pääsihteeristö. Parlamentissa on tehty esitys, että Strasbourg jätettäisiin pois kokouspaikkana sen aiheuttamien kustannusten takia. Parlamentti on hyvä työllistäjä, n työpaikkaa joista kääntäjiä n Yhteensä komissiossa ja parlamentissa työskentelee pienen suomalaisen kaupungin verran työntekijöitä, n.35000henkilöä. Brysselissä kaksi suurmiestä samassa kuvassa Euroopan parlamentti on monikansallinen parlamentaarinen edustajakokous ja ainoa Euroopan unionin toimielin, jonka kansalaiset valitsevat suorilla vaaleilla. Se edustaa Unionin 27 jäsenvaltiota ja lähes 500:aa miljoonaa kansalaista. Vaalit järjestetään joka viides vuosi jolloin parlamenttiin valitaan 754 jäsentä eli meppiä. Suomesta valitut 13 jäsentä eivät muodosta erityistä "Suomi-ryhmää", vaan he sijoittuvat parlamentissa toimiviin poliittisiin ryhmiin. Parlamentissa on edustettuna 165 poliittista puoluetta, jotka ovat muodostavat seitsemän monikansallista poliittista ryhmää. Euroopan komissiossa on 27 komissaaria jotka käsittelevät lainsäädäntöaloitteet, EU:n talousarvion ja toimintabudjetin hallinnoinnin. Lisäksi käsitellään EU:n kansainväliset sopimukset. Europarlamentaarikko Riikka Manner kertoi omasta työsarastaan EU-parlamentissa. Keskeinen osa parlamentaarikon työstä tehdään valiokunnissa, joita on 20. Lisäksi parlamentti voi perustaa väliaikaisia ja tutkintavaliokuntia. Kukin parlamentin jäsen kuuluu varsinaisena jäsenenä ainakin yhteen valiokuntaan ja varajäsenenä toiseen valiokuntaan. Lisäksi jäsen kuuluu sekavaliokuntiin tai valtuuskuntiin, jotka hoitavat parlamentin suhteita kolmansiin maihin. Valiokunta- ja valtuuskuntapaikkoja voidaan muuttaa viisivuotiskauden puolivälissä. Riikka Manner tutustuu Marjaosaamiskeskuksen leikekirjaan.

5 5 Riikka on jäsenenä Euroopan parlamentin aluekehitysvaliokunnassa joka on vastuussa Euroopan aluekehitysrahastoa, koheesiorahastoa sekä muita unionin aluepolitiikan välineitä koskevasta päätöksenteosta. Merkittävimmät rahoitusvälineet projektien toteuttamiselle ovat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Euroopan sosiaalirahasto (ESR) sekä koheesiorahasto. Budjettivaliokunnassa hän toimii varajäsenenä. Valiokunta on vastuussa monivuotisen rahoituskehyksen sekä vuotuisten menojen ja tulojen yhteensovittamisesta. Unionin talousarvio kattaa kaikkien EU:n toimielinten menot, rahoituskohteet ja kuhunkin käytettävissä olevat määrärahat. Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnassa hän toimii myös varajäsenenä. Elintarvikkeiden turvallisuuden kannalta tärkeitä aiheita ovat ennen kaikkea elintarvikkeista tiedottaminen ja niiden merkinnät sekä kansalaisten päivittäin nauttimien elintarvikkeiden hygienia ja turvallisuus. Lisäksi hän on varsinainen jäsen parlamentin Venäjä-valtuuskunnassa ja varajäsen AKT:n ja EU:n yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen valtuuskunnassa. Toimien puheenjohtajana metsäverkostossa sekä arktisessa alatyöryhmässä, joka on osa laaja-alaisempaa yhteistyöryhmää. Riikka Mannerin viikko-ohjelma on varsin tiukka. Maanantaiaamuna aamukoneella Brysseliin ja paluu Suomeen on myöhään torstai-iltana. Perjantaisin on ministeriössä käyntejä tai toisinaan pääsee suoraan kotiin. Marjanviljelijät valtasivat parlamenttisalin Torvisen johdolla. Simo Tiainen kertoi MTK:n toiminnasta Brysselissä.

6 6 MTK:n Brysselin toimistosta työskentelee viisi henkilöä. MTK:n edunvalvonnasta meille kertoi johtaja Simo Tiainen. Hänen tehtäviinsä kuuluu asioiden seuraaminen ja raportointi Suomeen. Paikanpäällä pyritään vaikuttamaan ja saamaan selville mistä asioista kulloinkin neuvotellaan. Maatalouspuolella on tulossa muutoksia vuodesta 2014 alkaen. CAP-uudistusta valmistellaan. Komission ehdotuksessa nykyinen tilatuki maksettaisiin perustukena, ympäristölisänä, nuorten viljelijöiden tukena sekä luonnonhaittakorvauksena. Tuet maksettaisiin vain aktiiviviljelijöille. Aktiiviviljelijän määritelmässä maatalouden tukia verrattaisiin maatalouden ulkopuolisiin tuloihin. Tämä rajaus ei koskisi tiloja joilla tuet jää alle Lisäksi ehdotuksen mukaan 30 % suorista tuista maksetaan viljelijöille jotka tekevät ympäristösopimuksen. Ympäristösopimus edellyttäisi 7 %:n peltoalan vetämistä pois tuotannosta joko kesannoimalla, suojakaistoja perustamalla tai metsittämällä. Lisäksi edellytettäisiin kolmen kasvin viljelyä. Nykyisissä kaavailuissa yhtä kasvia saisi viljellä maksimissaan 70 % viljelyalasta ja kolmatta kasviakin pitäisi olla vähintään 5 %. Maatalouspolitiikan uudistuksen lisäksi EU:n maatalouspolitiikassa pohditaan miten suorat tuet jaetaan eri jäsenvaltioiden kesken. Suomen kannalta tämä asia lienee vähäinen, koska tällä hetkellä maamme on lähellä keskitasoa mitattaessa suorien tukien kohdentumista hehtaaria kohden. Vuosille tehtävän budjettikehyksen suuruus on n.1000mrd josta maatalouden osuus lienee n. kolmannes. Alla olevasta taulukosta nähdään nykyisen budjetin jakautuminen. Vuonna 2011 Euroopan unionin talousarvio on noin 141,9 miljardia euroa. Talousarvion jakautuminen eri luokkiin. Kuva: Euroopan komissio Kilpailukyvyn kehittäminen ja maatalous suurimmat menoerät Talousarvio perustuu niin sanottuun rahoituskehykseen, joka asettaa menokaton budjetin eri luokille. Jokaisen yksittäisen vuoden talousarvion laatimisessa sovelletaan monivuotista rahoituskehystä. Tämänhetkinen rahoituskehys kattaa vuodet

7 7 Suurin yksittäinen osuus EU:n vuosien talousarviosta käytetään EU:n talouden kilpailukyvyn lisäämiseen. Myös rikkaiden ja köyhien jäsenvaltioiden välistä kuilua pyritään kaventamaan. Vuosina näiden painopisteiden osuus on noin 38 prosenttia koko talousarviosta. Tämän vuoden talousarviossa tähän niin kutsuttuun kestävään kasvuun on varattu yhteensä 45 prosenttia. Toiseksi suurin menoerä on maatalous, jonka osuus vuosien talousarviosta on noin 35 prosenttia. Myös maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämistä, maaseudun talouden monipuolistamista ja maaseutuympäristön säilyttämistä painotetaan. Vuonna 2010 luonnonvaroihin on suunnattu 42 prosenttia talousarviosta. Tästä suurin osa, 31 prosenttia, menee markkinoiden menojen ja suorien tukien kattamiseen ja loput maaseudun kehittämiseen, ympäristön ja kalastuksen tukemiseen. Parlamenttivierailun jälkeen tutustuimme Brysselin vanhaan kaupunginosaan jossa kävelykadulla saimme maistella kuuluja belgialaisia suklaaherkkuja, suklaalla kuorrutettuja mansikoita, jotka maistuivat myös suomalasten suissa. Päivän päätteeksi tutustuimme The Belgian Farmers Union association (Belgian MTK:n) toimintaan. Yhdistys on perustettu jo vuonna Alkusysäyksen yhdistys sai kun köyhät ja varattomat viljelijät eivät tahtoneet saada lainaa eivätkä ostettua tuotantopanoksia. Heti perustamisen jälkeen yhdistys aloitti kaupallisen toiminnan lisäksi mm. vakuutus- ja rahoitustoiminnan. Nämä toiminnot ovat edelleenkin tuottajajärjestön perustoimintoja jonka lisäksi yhdistyksellä on mm. neuvonta- ja investointiosasto. Investointiosasto jakaa investointirahoja ja tekee kehittämistyötä mm. lajikekokein. Tuottajajärjestön säätiö on belgialaisen KBC-pankin isoin osakas. Ryhmäkuvassa Boerenbondin aulassa

8 8 Pohjimmiltaan järjestö on ammatillinen järjestö kaikille maaseudun ihmisille jäsenestä enää n jäsentä on viljelijöitä. Yhdistyksessä on ammatillisia järjestöjä niin nuorille tuottajille, naisille, maaseudun ihmisille kuin myös erikoisjärjestöjä. Maaseudun ihmisten maaseutujärjestössä (eräänlainen kyläyhdistys) on jäseninä n perhettä kauppapuutarhureista puutarhaharrastajiin. Belgiassakin tilakoko on kasvanut ja tuottajien määrä vähentynyt. Puutarhatuottajia on n kpl ja keskipinta-ala n.5,5ha. Belgian pohjoisosissa hollanninkielisellä alueella viljely on intensiivistä ja tehokasta kun taas eteläosissa joka on ranskankielistä aluetta, viljely on laajaperäisempää. Sanotaankin, että keskellä Belgiaa menee Euroopan tehotuotannon raja. Ammatin edistämisen lisäksi järjestöllä on liiketoimintaa monessa eri muodossa. Liiketoiminta onkin järjestössä avainasemassa ja tuottajaorganisaatioiden kautta puutarhatuotteiden markkinointi pääosin Belgiassa tapahtuu. Lisätietoja löytyy osoitteesta Tiistai VEILING-HOOGSTRAATENIN HUUTOKAUPPA Tiistaina tutustuimme Belgian suurimpaan marjahuutokauppaan WeilingHoogstrateniin. Hoogstraten sijaitsee Belgian puolella Hollannin rajan tuntumassa ja siellä on toinen Belgian mansikanviljelyn keskittymistä. Huutokauppa myy vuodessa 28 milj.kg mansikkaa, tomaattia 60 milj.kg ja paprikaakin 23milj.kg sekä kasvihuonekurkkua. Liikevaihto oli vuonna milj.euroa. Mansikkaa tuotetaan alueella n. 10 kk:n ajan vuodessa maaliskuusta vuoden loppuun, jopa tammikuulle saakka. Päälajikkeena on Elsanta, jonka markkinaosuus on n %. Ensimmäinen mansikkaerä oli tulossa myyntiin vierailumme jälkeisenä päivänä erikoishuutokauppaan jonka tuotto lahjoitetaan vuosittain hyväntekeväisyyteen. Osuuskuntapohjalle perustettiin yritys 1933 muutaman viljelijän toimesta nimellä Pohjois-Kemppenin katolinen huutokauppayhdistys. Toisen maailmansodan jälkeen toiminta laajeni nopeasti ja nyt yritys toimii tuottajaorganisaation pohjalta. Yhteistoiminnasta saatavien hyötyjen lisäksi huutokauppa saa Euroopan unionin maatalouspolitiikan tavoitteissa tuottajaorganisaatiolle varattua rahoitustukea 4,1 % tuoteliikevaihdosta tiettyihin kehittämistoimiin mm. tilojen ja tuotantomenetelmien kehittämiseen, hygienian ja laadunparantamiseen sekä kestäviin tuotantomenetelmiin. Tuottajaorganisaatio pyrkii tarjonnan vahvistamiseen, tuotannon entistä parempaan suunnitteluun jolloin tuotanto vastaisi paremmin kysyntää sekä tuotantokustannusten alentaminen sekä tietenkin tuottajahinnan vakauttamiseen. Tuotteen luokittelu tapahtuu tiloilla poimintavaiheessa mm. koon ja laadun kuten värin ja muodon mukaan. Kokoluokkia on seitsemän 4A-luokasta aina C- luokkaan saakka sekä laatuluokkia AA-luokasta, A, I- ja IIluokkaan. Kaikki myyntiin tulevat erät tarkistetaan vastaanottopisteessä tarkastajan toimesta. Laatuluokista pidetään tiukasti kiinni ja tarkastaja saattaa muuttaa viljelijän luokitusta. Marjoja ei jäähdytetä tiloilla vaan ne tuodaan sesonkiaikana kolmekin kertaa päivässä huutokaupan jäähdyttämöön.

9 9 Huutokaupan toimintaa esitteli eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Paul van der Hallen (oik.kuva neljäntenä oikealta). Huutokaupasta on suorayhteys kauppahuoneisiin ja muihin suurostajiin. Huutokaupassa myynti tapahtuu kellon kautta. Jokaiselle laatuerälle asetetaan lähtöhinta jonka jälkeen kello lähtee käymään ja kun hinta on ostajan mielestä sopiva hän pysäyttää kellon ja ilmoittaa haluamansa määrän. Tämän jälkeen kello käynnistyy uudelleen loppuerää varten ja myynti jatkuu kunnes erä on myyty. Uudessa erässä hinta palaa 0,30 korkeammaksi millä edellinen erä myytiin. Myynti alkaa parhaista ja kalliimmista laatuluokista aamuisin klo 8.30 alkaen ja n. puolessa tunnissa saatetaan myydä parisataa tonnia mansikkaa ympäri maailmaa. Huutokauppakella voidaan myydä useampaa tuotetta yhtä aikaa. Hinta joka hyvitetään tuottajalle, on päivän huutokaupan keskihinta. Myynnissä on 2-3 eri tuotetta kerrallaan. Kauden loppuvaiheessa on A- ja B-luokan tavaraa. Tavara tulee edellisenä päivänä varastoon ja se myydään seuraavana aamuna. Ostaja voi hakea tavaraa myös edellisenä iltana, mutta silloinkin osto tapahtuu kellon kautta. Jos osto epäonnistuu liian halvan hinnan tavoittelussa, joutuu hintana maksamaan päivän korkeimman hinnan sanktioprosentilla korotettuna. Pakkauskokona on mansikoissa 500 g rasiat, jota on 80 % kokonaismäärästä. Pienin myyntierä on lava, joka karsii pienostajat pois. Ostajat eivät tarvitse takuusummia saatavien varmistamiseksi, koska vakuutusyhtiöt tarkistavat ostajan taustat. Belgiassa on 7 huutokauppaa ja ne ovat yhteydessä toisiinsa. Huutokauppa voi myydä myös toisen huutokaupan tavaraa. Ostaja järjestää kuljetuksen. Huutokauppojen välinen kuljetus järjestetään itse. Jos tuotteelle ei saada riittävästi hintaa, se erä menee teollisuusmarjaksi. Pienetkin marjat myydään mieluimmin huutokaupan kautta.

10 10 Muutama vuosi sitten siirryttiin huutokaupassakin internet-aikaan. Ostaja voi toimia omasta työpisteestään käsin. Ostajalla on samanlainen ohjelma kuin huutokauppasalissa olevissa n. 30 työpisteessä ja oma tunnistekortti, joten hän voi seurata reaaliaikaisesti huutokauppatapahtumaa omasta työpisteestä. Yhteistoiminnalla on pyritty myös kustannusten alentamiseen. Huutokauppayritys on järjestänyt tiettyjen viljelytarvikkeiden hankinnan kuten pakkausmateriaalin tilauksen ja toimituksen tiloille. Pakkausmateriaali veloitetaan kuitenkin aina ostajalta eli se laskutetaan tuotteen hinnan päälle. Mansikantaimia välitetään vuosittain n. 50 milj. kappaletta. Kuten muuallakin Euroopassa niin myös Belgiassa mansikan tuotantoa on siirtynyt avomaalta kasvi-, kausihuoneisiin sekä kasvutunneleihin. Aikaisemmin suurimmat sadot kerättiin heinäkuussa, mutta nyt pääsatokausi ajoittuu toukokuulle. Huutokauppa-alueen laajuudesta kertoo varasto ja terminaalitila, jota oli 7 ha ja 1 ha parhaillaan valmistumassa. Vuonna 2011 mansikankeskihinta oli 3,20 kg. Varastossa näkyi muutama lava marokkolaista mansikka ja belgialaista tomaattia, jotka olivat ostajan tavaraa odottamassa kuljetusta. Muuten varastot olivat tyhjiä pakkausmateriaaleja lukuun ottamatta. HOOGSTRATTENIN TUTKIMUSASEMA Hoogstrattenin tutkimusaseman meille esitteli tutkija Tom van Delm. Tutkimusasema sijaitsee huutokauppa-alueen lähellä ja huutokauppa on omistamassa tutkimuslaitosta ja tutkimusta tehdään myös tuottajaorganisaation tarpeisiin. Laitoksen rahoitus tulee EU:lta, valtiolta ja huutokaupan omistamalta tuottajaorganisaatiolta sekä neuvontaorganisaatiolta. Hoogstraattenin tutkimusasemalla keskitytään mm. mansikan, tomaatin, paprikan ja kurkun kasvihuoneviljelyyn sekä marjakasvien viljelyyn avomaalla. Taimien vertailukokeessa eri taimituottajien taimia vertaillaan 15 eri viljelijän itsensä tuottamiin taimiin. Kokeessa kerätään tietoa mm. satomääristä ja sadon alkamisajankohdasta. Kokeessa on 7-8 lajiketta, joista Clery-lajike on verranteena ja muina lajikkeina mm. Flair, Rumba, Dely, Capri, Vibrant ja Roxana. Tom van Delm Led-valojen ansiosta huoneen lämpötilaa voidaan nostaa ja satoa päästää poimimaan jopa 3 viikkoa aiemmin. Mielenkiintoinen koe oli sadonajoituskoe led-valoja käyttämällä. Kokeen taimet oli istutettu joulukuussa kasvihuoneeseen ja huoneen lämpötila oli pidetty normaalia korkeampana valotuksen ansiosta. Led-

11 11 valotuskoe oli mansikalla ensimmäinen ja siinä testataan valotuksen sopivaa määrää. Valoa annettiin yöllä ja vähävaloisana aikana myös päivällä. Led-valo oli pois päältä n. 7 h vuorokaudessa. Satoa päästiin poimimaan joten ero poiminnan aloituksessa oli 3 viikkoa. Se mitä tapahtuu satotasolle jää nähtäväksi. Käytössä olevat led-valot maksoivat yhtä paljon kuin käytössä oleva kasvihuone. Kokeessa tutkitaan päästäänkö riittävän hyvään lopputulokseen 45 w/m². Led-valoillahan on energian kulutus paljon pienempi kuin normaaleilla lampuilla. UV-valotusta kokeillaan kasvihuoneessa härmän torjuntaan rikityksen vaihtoehdoksi. Valoa annetaan joka toinen päivä ja ainakin kokeen alkuvaiheessa toiminta koetaan työlääksi. Vaikka biologista torjuntaa käytetään mm. kirvojen ja punkkien torjuntaan sekä liima-ansoja ansarijauhiaisten ja ripsiäisten torjunnassa. Käytössä oli myös seuraavia meille tuttuja torjunta-aineita: Mesurolia voidaan käyttää satokauden jälkeen puhdistamaan kasvihuoneita, jotta huoneita tyhjennettäessä tuholaiset eivät leviä laajemmalle. Vertimec toimii 50 % ripsiäisten torjunnassa. Mansikkapunkin torjuntaan käytettiin Masdai-valmistetta. Keskiviikko ROLAND ELSTIN TILAESITTELY Tutustuimme Roland Elstin marjatilaan DLV:n neuvojan Harriet Pijnenburgin johdolla. Tilalla on 25 ha mansikkaa jota viljellään niin avomaalla kuin myös kasvutunneleissakin. Maalaji on pääosin hienoa hietaa jossa voidaan käyttää isoja taimia. Lisäksi odotuspetien taimituotannossa on 8-9 hehtaaria. Eteläisessä Hollannissa mansikkaviljelmän koko on 5-30 hehtaaria, suurimmillaan jopa 40 hehtaaria. Roland Elst (vas) ja Harrie Pijnenburg (oik) Tammikuussa istutettua mansikkaa Elstin tilalla Roland Elstin tilalle taimet ostetaan Rapolta. Penkit on tehty tunneliin lokakuussa. Taimet istutetaan käsin tammikuussa ja harsot laitetaan päälle. Avomaalle taimet istutetaan koneellisesti. Toukokuun alussa alkaa tuotanto. Kahdessatoista viikossa on koko sato ohi. Viljelykierto on yksi vuosi. Välikasvina käytetään nurmea tai samettikukkaa. Kaikki viljelyssä oleva mansikka on Elsantaa. Tavoitteena on saada 0,8-0,9 kg/taimi. Odotuspeti taimia istutetaan kpl/ha, pienempiä taimia enemmän. Odotuspetitaimen hinta tilalla kasvatettuna on n. 30 snt/kpl ja ostotaimen hinta n. 42snt/kpl. Paakkusatotaimet ovat turhan kalliita ja niissä sato kypsyy pitemmällä jaksolla ja kun satokausi on ohi n 12

12 12 viikossa niin senkään takia ei paakkusatotaimi sovellu Roland Elstin tilalla käytettäväksi. Kevyt hietamaa sopii tähän viljelytapaan erittäin hyvin. Tyvimätää vastaan käytetään Parat nimistä valmistetta ja vesi otetaan vain kaivosta. Kysyttäessä miksi lajikkeena on ainoastaan Elsanta? Roland Elst kertoi lajikkeen kestävän hyvin kuljetusta ja on kauppakestävä. Muut lajikkeet eivät ole hänen mielestään niin kestäviä vaan ne pehmenevät. Sonataa voisi käyttää kevättuotannossa mutta kesällä Roland Elstin mielestä Sonata pehmenee pinnalta. Olkea käytetään riviväleissä marjojen likaantumisen estämiseksi, mutta rikkakasvien torjunta suoritetaan kemiallisesti. Härmää ja harmaahometta torjuntaa tunnelissa 5-7 pv/välein. Käytettäviä torjunta-ainetta ovat mm. Frupica, Scala, Signum, Topas, Teldor ja Nimrud. Sonata kestää paremmin härmää kuin Elsanta. Tuholaisista Roland Elstin mukaan suurin ongelma ripsiäiset. Lämpötilan hallintaa tehdään tunneleissa helmoja nostamalla tunnelin helmoja nostamalla. Työntekijät tulevat pääosin Puolasta, Liettuasta ja Romaniasta mutta poimijoista lähes 30 % paikallisia ihmisiä. Tuntipalkka on 14-14,50 /h joka sisältää työnantaja maksut. Työ tehdään urakkavauhdilla. Poiminta tehdään kuumuuden takia aikaisin aamulla. Marjat punnitaan ja jäähdytetään kylmiössä ja rekat noutavat ne huutokauppaan. Olkea käytetään käytävissä marjojen likaantumisen estämiseksi. Urakkapalkassa poiminta nopeus on kg/h, jopa 40 kg/h. RAPON ESITTELY Rapon taimiston omistavat Werner Hack ja Marielle Nagtzaam, jotka olivat aikaisemmin Rapolla työntekijöinä. Toinen omistajista Werner Hack kertoi, että Rapo on perustettu 36 vuotta sitten Feetvort yrityksen osakkaana. Taimisto tuottaa taimia pääosin Euroopan markkinoille mutta vientimaina on mm. Marokko Pohjois-Afrikassa. Rapon Werner Hack (3. vasemmalta) ja Marielle Nagtzaam Taimiviljelyksessä on n. 100 ha joista tulevan vuoden istutuksiin on varattu ha. Maasta otetaan ankeroisnäytteet ennen istutusta sekä tietenkin viljavuustutkimus. Jos maassa esiintyy ankeroista, istutetaan siihen samettikukkaa joka tuhoaa ankeroisen. Samettikukan kukittua se kynnetään maahan jonka jälkeen maa on valmis istutukseen. Lisäksi ankeroista voidaan torjua joka viides vuosi Metasodiumilla.

13 13 Taimituottajilla on Hollannissa kolme sesonkia. Elokuussa toimitetaan Hollannin, Belgian ja Itävallan markkinoille tuoretaimia jotka on istutettava vuorokauden kuluttua nostosta. Lokakuussa tuoretaimia toimitetaan Espanjan ja Etelä-Euroopan markkinoille. Keväällä toimitetaan frigo- eli kylmäsäilytettyjä taimia eri puolille Eurooppaa. Vuosittainen taimituotanto on yli 40 miljoonaa kappaletta. Rapon taimia tuo Suomeen mm. Marja-Suomen taimituotanto Oy ja DeltaGreen BV. Frigo-taimet nostetaan vuoden lopulla. Ennen nostoa taimista leikataan lehdet pois jonka jälkeen ne nostetaan ja lajitellaan eri kokoluokkiin. Taimet säilytetään -1,5 asteessa siihen saakka kunnes ne toimitetaan kylmäkuljetuksena asiakkaalle. Emotaimien istutuksessa käytettään hyväksi GPS-tekniikkaa. Paikannusjärjestelmällä pystytään istuttamaan emotaimi eri kohtaan kuin aikaisempina vuosina. LAJIKEJALOSTAJA FRESH FORWARD ( Tutkija Wim Aalsberbergin johdolla tutustuimme lajikejalostaja Fresh Forwardiin. FreshForward on lajikejalostusyritys, jossa on omistajina kuusi taimituottajaa sekä Wageningenin Yliopisto. Yritys tekee mansikan lajikejalostusta Länsi- ja Pohjois-Euroopan alueelle (lajikkeet kuten Polka, Sonata, Rumba ), Etelä-Eurooppaan (Espanja ja Turkki) sekä jatkuvasatoisten mansikkalajikkeiden jalostusta. Toimipisteitä on Hollannissa Fresh Forward Netherland ja Espanjassa Huelvan alueella Fresh Forward Spain. Jalostuksen päämääränä on löytää eri viljelyalueille lajike jonka marja on kiinteä, ulkonäkö, muoto, väri ja koko suotuisa. Satotason pitäisi olla korkea ja lajikkeen oltava taudinkestävä ja poimintaominaisuuksiltaan helposti poimittavissa. Jalostuksen ongelman on myös se, että eri maissa kiinnitetään huomiota eri osaalueisiin. Suomessa halutaan makeita lajikkeita. Ranskalaiset taas kiinnittävät huomion mansikan ulkonäköön joka on oltava pitkulainen. Lisäksi taudin kestävyys on noussut kaikkialla entistä tärkeämpään asemaan. Espanjaan lajikkeet jalostetaan lyhyen päivän olosuhteisiin. Satotason on oltava korkea ja ajoituttava on tavoitteena lyhyen päivän mansikat, aikaiset sadot. Vuodelle 2012 on Espanjaan löytymässä muutama lupaava lajike Camarosa-lajikkeen sijaan. Jalostustyö alkaa emokasvien valinnalla eli etsitään sopivat vanhemmat jotka voi olla lajikkeita tai jalostelinjoja. Jalostustyö aloitetaan laittamalla emikasvi ja pölyttäjälajike verkkohäkkiin. Emikasvista on heteet poistettu. Verkkohäkissä kärpäset tekevät pölytyksen. Pölyttyneiden marjojen siemenet kerätään talteen ja seuraavana vuonna siemenet kylvetään, taimet koulitaan kennoihin ja edelleen potteihin. Emikasvin kastraatio on tarkkaa puuhaa.

14 14 Seuraavana vuonna taimi on valmis arviointiin: taimet istutetaan ruukuissa kasvihuoneisiin. Kaikkiaan alkuvaiheessa on taimia n kpl joista viimeisessä vaiheessa jatkoon valitaan parisataa tainta ja niistä edelleen vain 3-4 parasta yksilöä päätyy jatkoon. Taimista arvioidaan monien ominaisuuksien lisäksi mm kasvutapaa ja marjan kokoa. Alkuvaiheessa jalostustoiminta tapahtuu kasvihuoneissa mutta myöhemmin aineisto istutetaan avomaalle. Jatko valinnoissa parhaiksi selvinneet siirtyvät tuotantokokeisiin ja taimistolle. Valintaa ja toimintaa jatketaan niin kauan kuin mahdollinen lajike löytyy tai ei löydy. Jalostustyö vie 7-10 vuotta joten uuden lajikkeen löytäminen on pitkäjänteistä ja kallista työtä. Mikäli lajike osoittautuu riittävän hyväksi, lajiketta testataan vielä eri olosuhteissa eri puolilla Eurooppaa. Tällöin lajiketta testataan paikassa tutkimuslaitoksissa ja tiloilla. Uusilta jalostuslinjoilta (142 ja 081) etsitään Polkalle korvaajaa pohjoisen olosuhteisiin. Suomessa testataan kesällä 2012 uusista lajikkeista FF 1003, FF1004 ja FF 1005 jotka ovat nähtävissä ja arvioitavissa myös Marjaosaamiskeskuksen koetilalla Suonenjoella. Lajikkeista on tietoa Fresh Forvardin kotisivuilla Torstai SUORAMYYNTITILA LANDWINKEL DE WOERDT ( Tutustuimme van Olstin maatilalla toimivaan suoramyyntitilaan. Gerd ja Niko van Olst ovat hoitaneet tilaa 30 vuoden ajan. Suoramyynti oli aloitettu 1990 kun ihmiset olivat tulleet kysymään saisiko heiltä ostaa tuotteita suoraan, näin päätettiin perustaa maatilamyymälä. Landwinkel-suoramyyntiketjuun tila siirtyi Hollannissa toimii 42 Landwinkel-ketjun myymälää. Ketjun tavoitteena on saada vuoteen 2015 mennessä 100 myymälää. Saman ketjun myymälöitä alueella on nyt neljä. Ketjun kautta kauppaan saadaan laajan tuotevalikoiman lisäksi monipuolista neuvontaa yritystoiminnasta, hinnoittelusta jne. Lähiympäristössä on n asukasta ja kaupassa käy n. 900 asiakasta viikossa. Asiakkaat tulevat n. 20 km etäisyydeltä. Asiakkaiden ostotottumuksien muutoksesta emäntä Gerd van Olst kertoi, että aikaisemmin omenoita ostettiin kilon kertaostoina, mutta nykyään 1-2 kiloa. Oman tilan tuotteiden lisäksi kaupassa on lähialueen viljelijöiden ja pienten jatkojalostajien tuotteita. Omat jatkojalosteet tehdään rahtityönä. Oman tilan tuotteista mehut, omenamarmeladi, kuivatut omenalastut ja suklaakirsikkamakeiset ovat suosituimpia.

15 15 Tilan oma omenamehu pakataan 3 litran hanapakkaukseen ja valmistetaan Green Star- ja Elstaarlajikkeista. Raaka-aineeksi kelpuutetaan vain parhaat omenat. Avaamattomana hanapakkaus säilyy 2 vuotta ja avattuna 16 vrk. Tilalla on viljelyssä 22 hehtaaria jolla tuotetaan omenaa, päärynää, kirsikkaa ja luumuja. Omena ja päärynä ovat päätuotteita joita menee myös huutokaupan kautta sekä muihin myymälöihin. Hedelmien säilytys tapahtuu säädetyn ilmakehän varastossa. Omenat säilytetään varastossa n. +1 C ja päärynät -1 C mutta lajikekohtaisia erojakin on lämpötilavaatimuksen osalta. Varastoja on tilalla kaikkiaan 11 kappaletta joihin mahtuu n. miljoona kiloa tavaraa. Hedelmien varastointiin vaikuttaa varaston lämpötila, ilman suhteellinen kosteus ja ilman kaasukoostumus. Normaaleissa kylmävarastoissa happipitoisuus on n. 20 % ja hiilidioksidipitoisuus n. 0,035 %. Säädetyn ilmakehän varastoissa hapen määrää lasketaan ja hiilidioksidin määrää nostetaan. Varastoissa kaasutasapaino säädetään kunkin tuotteen vaatiman optimin mukaisesti. Omenalla happipitoisuus lasketaan 1,5-3 %:in ja hiilidioksidipitoisuus nostetaan 1-5 %:in lajikkeen ominaisuuksien mukaan. Sadonkorjuun aikaan varaston täytyttyä kaasutasapaino säädetään kohdalleen ja varastojen ovet avataan vasta myyntiajankohdan koittaessa. Näin on päästy lähes ympärivuotiseen omenan tarjontaan. Omenoita maistattamassa tilan emäntä Gerd van Olst, taustalla oppaamme Kaarina Leskinen.

Hiili- ja teräsyhteisöstä Euroopan unioniksi. Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto

Hiili- ja teräsyhteisöstä Euroopan unioniksi. Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto Hiili- ja teräsyhteisöstä Euroopan unioniksi Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto 1 Historia 2 Nykyiseen Euroopan unioniin johtanut kehitys alkoi toisen maailmansodan raunioilta

Lisätiedot

Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto

Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto Euroopan unionin historia, perustamissopimukset ja poliittinen muoto 1 Euroopan unionin historia 2 Euroopan unionin historia Nykyiseen Euroopan unioniin johtanut kehitys alkoi toisen maailmansodan raunioilta

Lisätiedot

Raportti Uusien mansikkalajikkeiden kokeesta Raija Kumpula. Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus RAPORTTI

Raportti Uusien mansikkalajikkeiden kokeesta Raija Kumpula. Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus RAPORTTI Raportti Uusien mansikkalajikkeiden kokeesta 18 Raija Kumpula Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus RAPORTTI Johdanto Marjanviljelyn koetilalle perustettiin Uusien mansikkalajikkeiden viljelykoe

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

8. Miten EU toimii? III EU:n tavoitteet ja toiminta

8. Miten EU toimii? III EU:n tavoitteet ja toiminta 8. Miten EU toimii? EU:n toimielimet EU:n tärkeimmät toimielimet ovat: 1) Ministerineuvosto eli Euroopan unionin neuvosto 2) Eurooppa-neuvosto eli huippukokous 3) Euroopan parlamentti 4) Euroopan komissio.

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja C(2015) 5533 final LIITTEET 1 ja 2.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja C(2015) 5533 final LIITTEET 1 ja 2. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. elokuuta 2015 (OR. en) 11444/15 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 7. elokuuta 2015 Vastaanottaja: AGRI 434 AGRIFIN 71 AGRIORG 55 DELACT 102 Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että Brysselissä, 30. tammikuuta 2002 Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että Budjettikomissaari Michaele Schreyer totesi Tänään hyväksymässään ilmoituksessa komissio esittelee yleistä

Lisätiedot

Tietoja ja kokemuksia koetilalla viljellyistä mansikkalajikkeista Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen

Tietoja ja kokemuksia koetilalla viljellyistä mansikkalajikkeista Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen Tietoja ja kokemuksia koetilalla viljellyistä mansikkalajikkeista 216-217 Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen Sivu 1 28.3.218 Tietoja ja kokemuksia koetilalla 216-17 viljellyistä mansikkalajikkeista

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO

OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2014 COM(2014) 730 final OIKAISUKIRJELMÄ LISÄTALOUSARVIOESITYKSEEN NRO 6/2014 YLEINEN TULOTAULUKKO MENOTAULUKKO PÄÄLUOKITTAIN Pääluokka III Komissio Pääluokka VIII Euroopan

Lisätiedot

Suomen maksut EU:n budjettiin vuonna 2012

Suomen maksut EU:n budjettiin vuonna 2012 Suomen maksut EU:n budjettiin vuonna 2012 2/8 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2012 Suomi on Euroopan unionin budjetin nettomaksaja: unionin kassaan maksetaan enemmän kuin sieltä saadaan. Vuonna 2012 Suomi maksoi

Lisätiedot

BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula

BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä 2016 Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula Sivu 1 18.11.2016 Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. elokuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. elokuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 3. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston EU-sihteeristö Martti SALMI

Valtioneuvoston EU-sihteeristö Martti SALMI EU:n budjetti vuonna 2006: yhteensä 121 mrd. euroa Maataloustuet: 43,3 mrd. euroa Muut menot: 3,6 mrd. euroa Hallintomenot: 6,7 mrd. euroa Rahoitus EU:n ulkopuolelle: 5,5 mrd. euroa Muut sisäiset politiikat:

Lisätiedot

Marjaohjelma hanke tuholaistarkkailut Seminaari Suonenjoki Jari Känninen

Marjaohjelma hanke tuholaistarkkailut Seminaari Suonenjoki Jari Känninen Marjaohjelma hanke tuholaistarkkailut 2011 Seminaari 22.9.2011 Suonenjoki Jari Känninen Tuholaistarkkailuiden toteutus Tiloilla käyty pääasiallisesti kerran viikossa toukokuusta elokuun puoliväliin (sairasloma

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin toiminnasta

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.8.2017 COM(2017) 413 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi kumppanuuden perustamisesta Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Kirgisian tasavallan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0010 (APP) 5479/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: N 49 CADREN 5 REGIO 7 FSTR 6 FC 7 SOC 21 AGRISTR 2 PECHE

Lisätiedot

Matkakertomus. Norja, Tanska, Saksa

Matkakertomus. Norja, Tanska, Saksa Matkakertomus Norja, Tanska, Saksa 18.-21.9.2017 Hans OlavMoskvil, Nykirke -2 ha avomaalla, 4,8 ha tunneleissa, kaikki maapenkeissä - taimimäärä noin 33 000 kpl/ha - esim. Malwinan satotaso 1. vuosi 15

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU EUROOPAN UNIONI Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU INTEGRAATIO = Euroopan yhdentyminen ja EU-maiden tiivistyvä yhteistyö o o o taloudellista poliittista sotilaallista YHDENTYMISEN TAUSTALLA TOISEN MAAILMANSODAN

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SOPIMUS EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille toimitetaan

Lisätiedot

Mansikkapellot marjomaan. Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli Jarmo Röppänen

Mansikkapellot marjomaan. Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli Jarmo Röppänen Mansikkapellot marjomaan Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli 3.11.2017Jarmo Röppänen Tunneliviljely muuttaa marjojen satokautta ja viljelyn kustannusrakennetta Viljelykausi jatkuu jolloin marjan keskihinta

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 1/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SISÄLLYSLUETTELO EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE)

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Kolmas lisäpöytäkirja Euroopan yhteisön

Lisätiedot

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 39/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 23. marraskuuta 2016 (OR. en) 2016/0193 (COD) LEX 1707 PE-CONS 39/1/16 REV 1 FSTR 63 FC 55 REGIO 79 SOC 560 EMPL 370 BUDGET 26 AGRISTR 51 PECHE

Lisätiedot

Marja-Suomen Taimituotanto Oy Joensuu Jarmo Röppänen

Marja-Suomen Taimituotanto Oy Joensuu Jarmo Röppänen Marja-Suomen Taimituotanto Oy Joensuu 21.02.2018Jarmo Röppänen Muutoksen tuulet viljelyssä Tunneliviljely muuttaa marjojen satokautta ja viljelyn kustannusrakennetta Viljelykausi jatkuu jolloin marjan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 ADD 1 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle

Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle Sisä-Savon Seutuyhtymä Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle Alexandra Bogolyubova Suonenjoki 11.12.2014 Heinäkuussa 2014 tuoreen mansikan vienti Pietariin Kolme erää = noin 1 000 kiloa Tavarantoimittaja

Lisätiedot

Koetuloksia MTT Sotkamon marjakokeista. Kalle Hoppula Vanhempi tutkija MTT Sotkamo

Koetuloksia MTT Sotkamon marjakokeista. Kalle Hoppula Vanhempi tutkija MTT Sotkamo Koetuloksia MTT Sotkamon marjakokeista Kalle Hoppula Vanhempi tutkija MTT Sotkamo Marjatsemppi-kiertue, syyskuu 2010 Hanke: Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois-Suomeen Rahoittajat: EU:n maaseuturahasto

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217. RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217. RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Maa- ja metsätalousministeriö PERUSMUISTIO MMM2016-00217 RO Kiviranta Mirja(MMM) 24.03.2016 Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksessa (EU) N:o 1306/2013 säädetyn suorien tukien

Lisätiedot

Suomen jäsenmaksut. EU:lle laskivat vuonna 2010

Suomen jäsenmaksut. EU:lle laskivat vuonna 2010 Suomen jäsenmaksut EU:lle laskivat vuonna 2010 07 2011 2/8 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2010 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2010 3/8 Suomi on Euroopan unionin budjetissa nettomaksaja: valtion talousarviosta maksetaan

Lisätiedot

Maaseutuohjelman tulevaisuus

Maaseutuohjelman tulevaisuus Maaseutuohjelman tulevaisuus Hämeessä on hyvät eväät Ruokaketjun kehittämisseminaari 12.1.2018 Minna-Mari Kaila MMM MAASEUTUALUEET TUOVAT SUOMELLE TULOJA EU:STA 95 % SUOMESTA MAASEUTUA EU-osarahoitteista

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.3.2015 COM(2015) 141 final 2015/0070 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksessa (EU) N:o 1306/2013 säädetyn suorien tukien mukautusasteen vahvistamisesta

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE. Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2015 BKTL:n muutosten mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE. Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2015 BKTL:n muutosten mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2014 COM(2014) 307 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Rahoituskehyksen tekninen mukautus vuodeksi 2015 BKTL:n muutosten mukaisesti (vuosia 2014

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Komission delegoitu asetus (EU) /...

LIITTEET. asiakirjaan. Komission delegoitu asetus (EU) /... EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.4.2017 C(2017) 2416 final ANNEXES 1 to 4 LIITTEET asiakirjaan Komission delegoitu asetus (EU) /... tiettyjen hedelmien tuottajille tilapäisesti myönnettävistä poikkeuksellisista

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

Komission ehdotukset EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta

Komission ehdotukset EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta Komission ehdotukset EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta 1 Maatalouspolitiikan reformit MacSharry 1992 hallinnolliset hinnat vaihtuivat suoriin tulotukiin Agenda 2000 mm. teurastuspalkkio,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/ annettu

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/ annettu EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.6.2010 KOM(2010)336 lopullinen 2010/0183 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/20010 annettu asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (yhteisiä markkinajärjestelyjä

Lisätiedot

BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset

BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset Maatinki 25.10.2016 Raija Kumpula Sivu 1 Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Kannattavuuskerroin 2016E

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: PÄÄTÖSASIAKIRJA EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

L 172 virallinen lehti

L 172 virallinen lehti Euroopan unionin L 172 virallinen lehti Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 9. heinäkuuta 2018 Sisältö II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset ASETUKSET Komission

Lisätiedot

CAP27 uudistus: Yleiskatsaus. MMM/EUKA Kari Valonen

CAP27 uudistus: Yleiskatsaus. MMM/EUKA Kari Valonen CAP27 uudistus: Yleiskatsaus MMM/EUKA Kari Valonen 15.11.2018 CAP27 uudistuksen sisällön pääkohdat Rahoituskehykset Instituutiot vaihtumassa Euroopan Parlamentti Neuvosto Suomen pj-kausi 2019 2 CAP uudistuksen

Lisätiedot

ASETUKSET. ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ASETUKSET. ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, 25.11.2016 L 319/3 ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/2054, annettu 22 päivänä marraskuuta 2016, asetuksista (EY) N:o 2305/2003, (EY) N:o 969/2006, (EY) N:o 1067/2008 ja täytäntöönpanoasetuksesta

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

LEHDISTÖ EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO C/06/ /06 (Presse 323) (OR. en) LEHDISTÖTIEDOTE

LEHDISTÖ EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO C/06/ /06 (Presse 323) (OR. en) LEHDISTÖTIEDOTE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO C/06/323 15215/06 (Presse 323) (OR. en) LEHDISTÖTIEDOTE Neuvoston 2764. istunto Talous- ja rahoitusasiat Budjetti Bryssel, 21. marraskuuta 2006 Puheenjohtaja Ulla-Maj WIDEROOS

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 07.2.2017 2016/0231(COD) TARKISTUKSET 269-283 Mietintöluonnos Gerben-Jan Gerbrandy (PE592.423v02-00)

Lisätiedot

MTT- Rehuntuotantoseminaari Nitek Nivala. 20.03.2013 Eero Isomaa,MTK Johtokunta

MTT- Rehuntuotantoseminaari Nitek Nivala. 20.03.2013 Eero Isomaa,MTK Johtokunta MTT- Rehuntuotantoseminaari Nitek Nivala 20.03.2013 Eero Isomaa,MTK Johtokunta Aiheena mm. 1. Cap 2020 Mitä hyvää Mitä huonoa Mitä euroina 2. Katsaus markkinoihin Euroopassa Suomessa CAP 2020 ja muu EU-politiikka

Lisätiedot

LEHDISTÖ LEHDISTÖTIEDOTE. Yleiset asiat ja ulkosuhteet EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. 16906/09 (Presse 361) (OR. en) Neuvoston ylimääräinen istunto

LEHDISTÖ LEHDISTÖTIEDOTE. Yleiset asiat ja ulkosuhteet EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. 16906/09 (Presse 361) (OR. en) Neuvoston ylimääräinen istunto EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 16906/09 (Presse 361) (OR. en) LEHDISTÖTIEDOTE Neuvoston ylimääräinen istunto Yleiset asiat ja ulkosuhteet Geneve, 30. marraskuuta 2009 Puheenjohtaja Ewa BJÖRLING Ruotsin kauppaministeri

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Mansikka

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Mansikka Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Mansikka Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0180 (NLE) 11599/17 ADD 1 VISA 297 COLAC 65 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan 1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen 2 Uusia keinoja lajikevalintaan Timo Hytönen Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Esitys Tausta Mansikan kasvukierto

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 30.10.2018, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. huhtikuuta 2017 (OR. en) 7003/17 BUDGET 2 PERUSTELUT Asia: Esitys Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 1 varainhoitovuoden 2017 yleiseen talousarvioon oheisasiakirjaksi

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1977L0249 FI 01.01.2007 005.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 22 päivänä maaliskuuta 1977, asianajajien

Lisätiedot

MAANANTAI 22. TOUKOKUUTA 2017 (klo 10.00)

MAANANTAI 22. TOUKOKUUTA 2017 (klo 10.00) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9206/17 ESITYSLISTAEHDOTUS Asia: OJ CONS 28 EDUC 184 JEUN 66 CULT 62 AUDIO 67 SPORT 37 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTON 3541. istunto (koulutus,

Lisätiedot

Erilaiset markkinakanavat ja - mallit

Erilaiset markkinakanavat ja - mallit UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Erilaiset markkinakanavat ja - mallit Pieksämäki 4.3.2019 Marjamaat-hanke Tiedotushanke, suunnattu marjan-ja hedelmäntuottajille tai tuotannon

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.7.2018 C(2018) 4838 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 30.7.2018, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 12. huhtikuuta 2010 (OR. en) 7853/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0148 (CNS)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 12. huhtikuuta 2010 (OR. en) 7853/10 Toimielinten välinen asia: 2009/0148 (CNS) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 2. huhtikuuta 200 (OR. en) 7853/0 Toimielinten välinen asia: 2009/048 (CNS) ISL 8 N 8 CH 9 FL 7 FRONT 38 SCHENGEN 30 N 07 ASIM 42 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON

Lisätiedot

Energiaa ja ilmastostrategiaa

Energiaa ja ilmastostrategiaa Säteilevät naiset seminaari 17.3.2009 Energiaa ja ilmastostrategiaa Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Kasvihuonekaasupäästöt, EU-15 ja EU-25, 1990 2005, EU:n päästövähennystavoitteet

Lisätiedot

13060/17 ADD 1 1 DPG

13060/17 ADD 1 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) 13060/17 ADD 1 PV/CONS 52 ECON 806 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3563. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

PÄÄTÖSASIAKIRJA. AF/CE/BA/fi 1

PÄÄTÖSASIAKIRJA. AF/CE/BA/fi 1 PÄÄTÖSASIAKIRJA AF/CE/BA/fi 1 Täysivaltaiset edustajat, jotka edustavat: BELGIAN KUNINGASKUNTAA, BULGARIAN TASAVALTAA, TŠEKIN TASAVALTAA, TANSKAN KUNINGASKUNTAA, SAKSAN LIITTOTASAVALTAA, VIRON TASAVALTAA,

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.5.2016 COM(2016) 302 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Filippiinien tasavallan hallituksen välisen tiettyjä lentoliikenteen

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.2.2016 COM(2016) 84 final ANNEX 3 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin sekä Islannin, Liechtensteinin ruhtinaskunnan ja Norjan kuningaskunnan välisen,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 (Suomen säädöskokoelman n:o 1198/2011) Tasavallan presidentin asetus Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 141/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maatalouden interventiorahastosta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalouden interventiorahastosta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. helmikuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. helmikuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. helmikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0049 (NLE) 6795/17 UD 55 CORDROGUE 31 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 28. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI,

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI, PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN JA EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEEN LIITETYN, SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSISTÄ TEHDYN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0384 (COD) 10292/17 CODEC 1051 FSTR 47 FC 55 REGIO 71 SOC 481 EMPL 369 BUDGET 20 AGRISTR 48 PECHE 249 CADREFIN

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0053 (NLE) 7128/15 VISA 98 COLAC 27 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja

Lisätiedot

(tiedoksiannettu numerolla C(2014) 4062)

(tiedoksiannettu numerolla C(2014) 4062) 26.6.2014 FI L 186/103 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2014, kuparia sisältävien biosidivalmisteiden markkinoille saattamisesta välttämättömiin käyttötarkoituksiin (tiedoksiannettu numerolla

Lisätiedot

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAMARKKINATILANNE Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAKAUPPA HANKKIJA OY:SSÄ Syksyn 2015 sato oli pienempi kuin edellisenä vuotena Sadon alhainen valkuainen selkein laatua heikentävä

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 3.2.2016 JOIN(2016) 4 final 2016/0025 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi)

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi) Markku Kajalo, 16.12.2014 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo MANSIKKA (1 ha) C2 ja C2 pohjoinen VAIHTOEHTO 2 (tihkukastelussa ja kastelulannoituksessa käytetään vesijohtoverkostosta ostamalla

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO. EU:n strategiaelin

Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO. EU:n strategiaelin Euroopan unionin neuvosto EUROOPPA-NEUVOSTO EU:n strategiaelin EUROOPPA-NEUVOSTO STRATEGIAELIN Eurooppa-neuvosto on Euroopan unionin liikkeellepaneva voima. Se määrittelee EU:n suunnan ja poliittiset prioriteetit.

Lisätiedot

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Mansikan viljely tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Tavoitteet Sadon ajoitus pääsatokauden ulkopuolelle Hyvälaatuinen sato Lajikkeet, jotka eivät menesty

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 295 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot FI FI 1. ESIPUHE Yhdestoista Euroopan kehitysrahasto (EKR) 1 tuli

Lisätiedot