Hyötyaluetta hankkeessa on yhteensä 214,48 ha. Tämä suunnitelma sisältää kaivutoimenpiteitä kaikissa edellä mainituissa ojissa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyötyaluetta hankkeessa on yhteensä 214,48 ha. Tämä suunnitelma sisältää kaivutoimenpiteitä kaikissa edellä mainituissa ojissa."

Transkriptio

1 1 LUOHUOAN UUSJAKO-ALUEEN PERUSKUIVATUS Luohua, Siikajoki OJITUSSUUNNITELMA 1. Hakemus ja asiankäsittely Maanmittauslaitoksen toimeksiannosta Maveplan Oy on laatinut suunnitelman Luohuan uusjakoalueen peruskuivatuksesta. Hanke käsittää Koiraojan sekä sen sivuhaaran, Kuruojan ja Sarvikanavan peruskuivatussuunnitelmat. Hankealue käsittää Luohuan uusjaon alueen. Uusjakohankkeeseen liittyy lisäksi alueen salaojasuunnittelua omana kokonaisuutena. Hankkeen maastotutkimukset on suorittanut Jussi Kivelä syyskesällä Kuivatussuunnittelijoiden yhteinen maastokatselmus on suoritettu lokakuussa Hankkeesta on pidetty alustava kokous Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa marraskuussa Hyötyaluetta hankkeessa on yhteensä 214,48 ha. Tämä suunnitelma sisältää kaivutoimenpiteitä kaikissa edellä mainituissa ojissa. 2. Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus Hanke sijaitsee Siikajoen kunnassa Luohuan kylässä, joka on entistä Ruukin kuntaa. Peruskartalla hanke sijoittuu karttalehdille 4311 ja Hankkeen uomien yhteenlaskettu valuma-alue on 11,9 km 2. Luohuanjoen kokonaisvaluma-alue on 350 km 2. Näin hankealueen valuma-alue on Luohuanjoen kokonaisvaluma-alueesta n.3,3 %. Valuma-aluilla ei ole lampia tai järviä. Uoma Valuma-alue Hyötyalue Sarvisuonoja 4,81 km 2 112,96 ha Kuruoja 1,19 km 2 55,74 ha Koiraoja 5,94 km 2 45,78 ha Uomista Koiraoja ja Kuruoja laskevat suoraan Luohuanjokeen ja Sarvikanava Kipsuanojan kautta Luohuanjokeen. Luohuanjoki laskee Siikajokeen n.10 km hankealueen alapuolella. Peltoalueet ovat osittain salaojitettu ja uusjakoon liittyen alueen peltoja salaojitetaan. Hankkeeseen kuuluvat uomat ovat osittain tukkoisia sekä liian matalia alueen peltokuivatuksille. Uomissa on paljon liettymiä ja kulkeutunutta maa-ainesta. Hankealueella on osassa uomia sortumia, jotka täytyy korjata kuivatuksen takaamiseksi jatkossa.

2 2 GTK:n yleisen kartoitusaineiston mukaan hankealueella on suurella todennäköisyydellä happamia sulfaatimaita. Tämä on otettu huomioon pyrkimällä pysymään aikaisemmissa uomien tasausviivojen tasossa, toispuoleisella kaivulla ja hidastamaan happamuuden vapautumista vedenkorkeutta ohjaavilla settipatorakenteilla. Lisäksi kaivumassoille on esitetty tavanomaista suurempi kalkitustarve. 3. Varhaisemmat vaiheet Hankealueelle on laadittu peruskuivatussuunnitelmia eri uomille lukujen aikana, joiden jälkeen hankkeet on toteutettu. (Yleistä alueella oli, että 80-luvulla uomat kaivettiin noin 20cm:ä suunniteltua tasausta syvemmiksi.) Vanhat suunnitelmat ovat korkeusjärjestelmässä N60+. Perkausten jälkeen uomiin on tullut vedenkulkua heikentäviä sortumia ja muuta tukkeumaa. 4. Nykyinen kuivatustilanne Sortumien aiheuttaman tukkopaikat ja liettymät aiheuttavat uomassa padotusta. Uomien kuivavarat ovat nykyisellään osittain riittämättömiä peltoalueiden kuivatukselle. Alueen pahimmat sortumat ovat Koiraojassa hankealueen alareunassa ja Kuruojassa Paavola- Luohua paikallistien yläpuolella. Sarvikanavan alaosassa erityisesti on liettymää ja kertynyttä maa-ainesta kaventamassa kanavaa alkuperäisestä kaivannon laajuudesta. Uoman pohjan taso on suunnitellussa, mutta se on liian matala nykyiseen salaojituksen vaatimaan tasoon nähden. 5. Hankkeen tarkoitus Hankkeen tarkoituksena on saada alueen peltolohkoille salaojituksen vaatima kuivavara ja parantaa uomien vedenjohtokykyä. Hankkeen toimenpiteillä mahdollistetaan riittävät kuivatusedellytykset peltoalueille. Lisäksi tarkoituksena on mukauttaa uomien linjaukset uuteen tilusrakenteeseen. Hanke vähentää pelloilta tulevaa ympäristökuormitusta parantamalla kasvien edellytyksiä käyttää ravinteita ja tätä kautta vähentää huuhtoutumia. 6. Hankkeen vesioikeudellinen määrittely Hankkeessa on kysymys vesilain 5 luvun mukaisesta ojittamisesta. Hanke toteutetaan uusjakohankkeena. 7. Suojelualueet ja muut huomioitava alueet

3 3 Hankealuetta lähimmät Natura-alueet ovat Akanneva-Rimmenneva 8 km:ä ylävirtaan päin ja Siikajoen alaosalla Saarenperä ja Karinkannan matala 40 km, Huhtaneva- Lumineva 35 km, Haarasuo 40 km ja Revonneva- Ruonneva 20km:n etäisyydellä. Luohuanjoen vesi on ollut kesäisin tummaa, mihin on vaikuttanut humuspitoisuus. Ravinnepitoisuudet ovat olleet rehevien vesien tasoa. Veden laatu heikkenee Luohuan joessa Kipsuanojan suun yläpuolelta alkaen ja siitä alavirtaan päin Luohuan joen suulle saakka. Luohuanjoen kiintoainespitoisuus on tällä alueella suuri. Hankealue on GTKn kartoituksissa määritelty happamien sulffaattimaiden osalta alueeksi, jossa on suuri todennäköisyys niiden esiintymisestä. Kartoituspisteitä löytyi Koiraojan yläosasta (1 kpl) ja Kurunojan alaosasta (3 kpl). Koiraojan pisteen mukaan sulfidikerros alkaa 2 metrin syvyydeltä ja Kuruojan pisteiden mukaan 3 metrin syvyydeltä. Hankealueiden välittömässä läheisyydessä on kaksi kohdetta, jotka tullaan merkitsemään alueen kosteikkojen yleissuunnitelmaan. Ne ovat Koiraojan alaosa (kosteikko/perinnebiotooppi) ja Sarvikanavan alaosa (kosteikko). Koiraojan alaosan mahdollinen kosteikkoalue on tukiehtojen mukaan riittämätön valuma-alueen koon vuoksi. Sarvikanavan/sarvisuonojan esitetty kosteikkoalue on kuivatuksellisesti niin haasteellinen paikka, jotta se täytyisi toteuttaa kaivamalla. Padotusta ei ole mahdollista toteuttaa. Pinta-alan puolesta Sarvisuonojan alaosa olisi tukikelpoinen kosteikon paikka. 8. Suunnitelman pääperusteet Maanmittauslaitoksen esityksestä on sovittu tutkittavista ja kunnostettavista uomista. Uomat on suunniteltu riittävää kuivatussyvyyttä vastaaviksi ottaen huomioon tulvamitoituksen vaatimukset. Hanke käsittää kolmen uoman ja yhden sivuhaaran kunnostuksen. Koiraojaan tehdään linjauksen muutos plv Uuden linjauksen kohdalla on pääosin nykyisinkin uoma. Uutta uomaan linjauksen muutoksen vuoksi kaivetaan 248m pääuomaan ja 100m sivu-uomaan. Avouomien perkauksia/kunnostuksia ja uuden uoman kaivua suoritetaan Yhteensä 5819m. Koiraojan linjauksen muutosta lukuun ottamatta uomien perkaustoimenpiteet suoritetaan kokonaisuudessaan entisten avouomien linjauksille. Osa kunnostuksista suoritaan uoman siivousperkauksena. Siivousperkausta suoritettaessa ei uoman luiskia saa jyrkentää nykyisestä (sortumavaara). Uomassa oleville ylityspaikoille on esitetty toimenpiteet kohdassa 17. Nykyiset rummut pyritään säilyttämään. Siirrettävät ja tai laskettavat rummut uusitaan. Rumpuina voidaan käyttää teräs, muovi tai betonirumpuja. Yleisten teiden rumpujen uusimisesta vastaa tienpitäjä. Tilusjaon muuttumisen vuoksi osa rummuista voi jäädä tarpeettomiksi. Pituusleikkauksiin on merkitty vaadittava rumpukoko. Tilusrumpujen osalta voidaan rummun asennuskohtaa tarvittaessa muuttaa.

4 4 Tila, jonka peltoalue ei välittömästi ulotu perattavaan uomaan saa ojitusoikeuden uomaan. Ojitusoikeudella kyseisen tilan maanomistaja saa oikeuden kustannuksellaan kaivaa suunnitelmakarttaan merkitylle kohdalle avouoman tai putkiojan, johon tilan peltoalue voidaan kuivattaa. Uomat on mitoitettu kerran 20 vuodessa sattuvan ylivirtaaman (HQ1/20) mukaan. Mitoituksessa on huomioitu alueen maalajien ja salaojituksen vaatimukset. 9. Hyötyalue Hyötyalueeksi on rajattu se alue, joka kärsii vajaasta kuivatuksesta ja jolle hankkeesta ja suoritettavista toimenpiteistä koituu hyötyä. Peltoalueilla hyötyrajan korkeus on määritelty ottamalla salaojituksen vaatima kuivavara 140 cm kesäaikaista vedenkorkeutta ylemmäksi ja lisäämällä siihen sivukaltevuuden vaatima etäisyyslisä 20 cm/100 m sekä maanpinnan kuluminen ja painuminen. Jos yläpuolisten peltoalueiden viljelyedellytykset paranevat kuivatuksen johdosta, rajataan hyötyraja (tekninen hyöty) peltokuvion reunaan saakka. Perattaviin uomiin rajautuvat peltoalueet on rajattu pääosin hyötyalueeseen. Metsäalueilla hyötyraja on määritelty 0,9 m kesäaikaista vedenkorkeutta ylemmäksi. Metsäalueilla kuivatushyöty katsottu vastaavan kaivumassojen levityspuolella työstä aiheutuvaa haittaa. Hyötyalue on pääosin peltoa. Alue, joka voidaan toteuttaa erillisenä muista alueista riippumatta, muodostaa kuivatusalueen. Hyötyalue käsittää kolme kuivatusaluetta. K= Kuivatusalue. Kuivatuskarttaan on merkitty kokonaishyötyalue sekä laskennallinen hyötyalue. Kuivatuskartta on liitteessä Maastotutkimukset Kartta-aineistona on käytetty maanmittauslaitoksen numeerista kartta-aineistoa (keilausaineisto) sekä salaojituskarttoja. Maastotutkimukset suoritettiin syyskesällä Täydentäviä maastotutkimuksia on suoritettu maastokatselmuksen yhteydessä syksyllä Maastotutkimuksissa mitattiin uomat sekä ylityspaikat. Maanpinnan korkeuksina on käytetty Maanmittauslaitoksen keilausaineistosta saatavaa korkeustietoa. Suunnittelussa hyödynnettiin osittain vanhan peruskuivatussuunnitelman maalajitutkimuksia. Täydentäviä maalajitutkimuksia suoritettiin rassauksena. Maastotutkimukset on suorittanut agrologi Jussi Kivelä ja lisämittaukset yhdyskuntateknikko Ari Haataja.

5 5 Tutkimustiedot on esitetty N2000 -korkeusjärjestelmässä. 11. Uomat ja vedenkorkeudet Uomien tutkimuksissa suoritettiin myös uomien vedenkorkeuden mittauksia. Mittausaikaiset vedenkorkeudet on esitetty pituusleikkauksissa liitteissä Uomien poikkileikkaukset on esitetty liitteissä Valuma-alueet ja virtaamat Valumat ja virtaamat on mitoitettu Kaiteran (1949) mukaan ja lumenvesiarvona on käytetty 130mm:ä. Järvisyys on kaikilla uomilla 0 %. Hankkeen pääuomat laskevat eri reittejä Luohuan jokeen omilta valuma-alueiltaan. Avouomat: Sarvisuonoja pl valuma-alue mitoitusvaluma Hq 1/20 mitoitusvirtaama (km 2 ) (l/s*km 2 ) ( m 3 /s) 1/ , ,12 1/ , ,63 Kuruoja pl valuma-alue mitoitusvaluma Hq 1/20 mitoitusvirtaama (km 2 ) (l/s*km 2 ) ( m 3 /s) 1/0+00 1, ,28 Koiraoja pl valuma-alue mitoitusvaluma Hq 1/20 mitoitusvirtaama (km 2 ) (l/s*km 2 ) ( m 3 /s) 1/0+00 5, ,38 1/3+47 5, ,28 Sivuhaara pl valuma-alue mitoitusvaluma Hq 1/20 mitoitusvirtaama (km 2 ) (l/s*km 2 ) ( m 3 /s) 1/0+00 0, , Suunnitellut perkaukset 12.1 Avouomat Avouomat on suunniteltu kerran 20 vuodessa toistuvan ylivirtaaman (HQ 1/20 ) mukaan. Mitoituksessa on huomioitu myös alueen salaojituksen asettamat vaatimukset sekä työn toteuttamiseen vaikuttavat seikat.

6 6 Uomanmitoituksessa on huomioitu lisäksi maalajien asettamat vaatimukset uomien pituusja luiskankaltevuuksille sekä pohjanleveyksille. Koiraojan (Uoman 3) plv:llä nykyinen avouoma täytetään avouomien kaivumassoilla. Uuden linjauksen plv on nykyisin uomaan. Uutta uomaa kaivetaan plv välille ja se yhdistyy nykyisen Koiraojan uoman yläosaan. Sen yläpuoliselle osalle ei tehdä toimenpiteitä. Avouoman täyttöön käytetään hienojakoista kivennäismaata. Täyttö tiivistetään kaivinkoneella. Avouomaan asennetaan PVC salaojaputki 65 mm. Putki asennetaan n. 1 m syvyyteen maanpinnasta. Uomiin 2 Kuruoja plv ja 3 Koiraoja, korjataan alaosien sortumat. (nykyiset sortumat) asennetaan uoman vahvistus. Vahvistus asennetaan uoman pohjaan ja luiskiin 2 m leveydelle. Kiveyksen paksuus on 300 mm. Kivikoko on # mm. Kiveyksen alle asennetaan suodatinkangas kl 3. Avouomien kaivumassat jakaantuvat seuraavasti: Uoma Pituus(m) Massat (m 3 ktr) 1. Sarvikanava Yhteensä Kuruoja Yhteensä Koiraoja Yhteensä Koiraojan sivuhaara Yhteensä Kaikki uomat Yhteensä

7 7 Kaivutyöt on suoritettava mahdollisimman kuivana aikana. Ylivirtaama-aikoina kaivutöitä ei saa suorittaa. Uomiin rakennetaan pituusleikkauksissa esitetyt putousportaat. Putousportaaseen asennetaan suodatinkangas KL 3 ja kiveys # mm. Kiveyksen rakennepaksuus on 300 mm. Uomien loppusiivouskaivu suoritetaan noin 1-2 vuoden päästä varsinaisesta kaivusta Uomarakenteet Uoma 1 Sarvikanava paaluille 1+70 ja 8+05 sekä Koiraojan 7+54 olemassa oleviin rumpuihin rakennetaan settikaivorakenteet. Rakenteiden sijainti, mitat ja korkeusasemat on esitetty piirroksissa Uoman 2 Kuruoja plv ja Uoman 3 Koiraoja plv (sortuma-alue) asennetaan kiveysvahvistus uoman pohjasta uoman luiskiin kahden metrin leveydelle. Kiveyksen alle asennetaan suodatin kangas kl 3. Kiveyksen rakennepaksuus on 300 mm ja raekoko # Raivaukset Ennen uomien kaivua suoritetaan kaivun, koneen kulun ja kaivumaiden sijoittelun vaatimat raivaukset. Raivaus käsittää puuston ja pensaikon poistoa noin x ha alueella. Puusto raivataan kaivettavan uoman leveydeltä sekä kaivumassojen levitysalueelta. Kaivumassojen levitykseen varataan metsäpuolella 8 m levyinen alue. Metsäalueilla raivausjäte sijoitetaan maanomistajan esittämään paikkaan työalueen reunaan. Peltoalueilla raivausjäte kuljetetaan läjitysalueelle. Mahdollinen hyötypuu jää maanomistajalle. 14. Kaivumaiden sijoitus ja käsittely Kaivumassojen levityspuoli on merkitty suunnitelmakartalle rasterikuviolla. Uomia kaivettaessa eloperäiset ja hienojakoiset kivennäismassat levitetään peltoalueilla enintään 30 cm kerrokseen. Peltoalueilla halkaisijaltaan yli 30 cm suuruiset kivet, kannot ja louhintamassat ajetaan erikseen sovittaville läjitysalueille. Osa kaivumassoista voidaan käyttää Koiraojan alkuperäisen uoman täyttöön. Kaikki levitetyt ja läjitetyt kaivumassat kalkitaan käyttäen kalkkia kg/ha. Peltojen kohdalla sarkaojien päät avataan. Kaivumassoja ei saa sijoittaa ennen levitystä 3 m lähemmäs luiskan reunaa (sortumavaara). Metsien kohdalla kaivumassat tasataan ja noin 50 m välein jätetään taustavesien laskuaukot. Sivulta tulevien ojien päät aukaistaan.

8 8 15. Ympäristötoimenpiteet Työn aikana hankkeen alueella liikkuminen tapahtuu pääosin uoman reunoja pitkin. Peltoalueilla kaivumassat levitetään ja metsäalueilla tasataan maastoon soveltuvaksi. Läjitysalueille siirrettävät kaivumassat muotoillaan ja tasataan. Hankealueella työkalustolla liikkuminen ja töiden suorittaminen on pyrittävä tekemään tarpeetonta haittaa aiheuttamatta. Mikäli haittoja aiheutuu, on ne korjattava tai korvattava haitan kärsijälle. Kaivutyöt suoritetaan toispuoleisena tai pohjan kaivuna sekä siivouskaivuna kaikkialla, missä se on uoman toiminnan kannalta mahdollista. Toispuoleinen kaivu on merkitty poikkileikkausiin. Säilytettäviltä luiskilta voidaan kuitenkin poistaa yksittäiset maa-aineskertymät ja muut veden virtausta haittaavat tekijät. 16. Vesiensuojelu Uomien luiskien kaltevuudeksi on suunniteltu kyseisen maalajin vaatima luiskan kaltevuus eri kaivusyvyyksillä. Uomien pituussuuntaiset kaltevuudet on suunniteltu mahdollisimman pieniksi, jolloin veden virtausnopeudet on pyritty pitämään sallittujen arvojen suuruisina. Uomiin tehtävillä putousportailla pienennetään pituuskaltevuuksia, jolloin veden virtausnopeuksia sekä kiintoaineksen kulkeutumista saadaan pienemmiksi. Perattavien uomien molemmin puolin tulee perustaa vähintään 1 m levyinen kasvillisuuden peittämä suojakaista. Kaivutyöt tulee suorittaa mahdollisimman kuivana aikana, jolloin kiintoaineskulkeumat ovat mahdollisimman vähäiset. Veden kulkua ja kiintoaineshuuhtoumaa vähennetään risupadoilla, joita tehdään noin 200m:n välein uomaan kaivun ajaksi. Kaikkien kaivumaiden kalkituksella vähennetään osittain happamuushaittoja. Mikäli kaivutöiden jälkeen kaivutyön alapuolisille uomanosille kertyy kiintoainetta haitallisesti, tulee se poistaa hankkeen toimesta. Koiraojaan ja Sarvikanavaan asennetaan erikseen mainittujen rumpujen yhteyteen settipatorakenne. (kts. kohta 12.2 uoman rakenteet ja kohta 17. Rummut.) Sillä voidaan kuivana aikana padottaa vettä uomassa ja vähentää kuivumisen aiheuttamaa happamuuden vapautumista alapuoliseen vesistöön. Settipadon säätö ja kunnossapito jää ojitusyhteisön vastuulle. Settipatojen säätämisestä huolehtii erikseen nimetty henkilö. Kaivutöiden jälkeen vedenpintaa lasketaan n. 0,2m nykyisestä keskivedenkorkeudesta. Myöhemmässä vaiheessa vedenpinta säädetään riittävän kuivatuksen vaatimalle tasolle.

9 9 Uomien sortumien korjaamisella ja vahvistamisella vähennetään sortumista aiheutuvaa kiintoaineskulkeumaa. 17. Rummut Hankealueen rummut: Tietyyppi Rumpu/Silta Suunnitelma Uoma/pl yksit./ yhteinen tyyppi (aukko/pituus) (aukko/ pituus) 1/ yksit. teräsrumpu 1400mm/5m asennetaan settipator. 1/ tilustienr. teräsrumpu 1400mm/22m asennetaan settipator. 1/ tilustienr. teräsrumpu 1400mm/9m ei toimenpiteitä 1/ tilustienr. teräsrumpu 1200mm/10m ei toimenpiteitä 1/ tilustienr. teräsrumpu 1400mm/5m ei toimenpiteitä 2/ yleinen t. teräsrumpu 1000mm/17 ei toimenpiteitä 2/ tilusrumpu. teräsrumpu 1000mm/8 ei toimenpiteitä 2/ tilusrumpu. teräsrumpu 1000mm/10 ei toimenpiteitä 2/ tilusrumpu.teräsrumpu 600mm/8 ei toimenpiteitä 2/ tilusrumpu.teräsrumpu 600mm/8 asennetaan rumpu tr 600mm/12m 2/ tilusrumpu.teräsrumpu 1000mm/6,5 ei toimenpiteitä 3/ tilustienr. teräsrumpu 1?00mm/5m ei toimenpiteitä 3/ tilustienr. teräsrumpu 200mm/5m asennetaan tr1400mm/10m ja asennetaan settipatorakenne 3/ tilustienr. teräsrumpu Ei rumpua nyk. asennetaan tr1200mm/10m 4/ tilustien teräsrumpu Ei rumpua nyk. asennetaan rumpu tr 600mm/8m Putkimateriaaliksi soveltuvat teräsputket, T4 T8 luokan muoviputket tai betonirummut. Teräsputkissa tulee olla riittävä suojaus syöpymistä vastaan. Putken asennus tulee suorittaa putken valmistajan ohjeiden mukaisesti. Putkien päihin asennetaan kiviverhous esim. # mm luonnonkivillä tai vastaavan kokoisella louhoksella. Halkaisijaltaan mm putkien upotussyvyys on 50 mm ja mm putkien upotussyvyys on 100mm. 18. Vahingot ja haitat Hankealueella suoritettavat työt on pyrittävä suorittamaan kaikilta osin tarpeetonta haittaa ja vahinkoa välttäen. Hankkeen alueella työkoneilla liikkuminen suoritetaan ensisijaisesti uoman varsia pitkin. Mikäli tiestölle aiheutuu vahinkoa on rakentaja velvollisen korjaamaan tien entisen veroiseksi tai korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Ennen kaivutöihin ryhtymistä kaivettavien uomien alaosilla, perkausalueen alapuolella suoritaan uomien kuntotarkastelu, jossa arvioidaan nykyinen uoman kunto ja mahdolliset liettymät.

10 10 Mikäli alapuolisella uomien osilla tapahtuu kaivutöistä aiheutuvaa haitallista liettymistä, poistetaan liettymät hankkeen kustannuksella. Niiltä osin, kun töiden suorittamiseen käytetään hyötyaluerajauksen ulkopuolisia alueita, tulee hankkeen toteuttajalla sopia suoritettavista töistä alueen maanomistajan kanssa. 19. Ojituskustannukset Rakennustyön aikaiset ojituskustannukset muodostuvat pääosin perattavien uomien raivauksista, kaivu-, levitys- ja tasaustöistä, loppusiivouskaivusta ja rumpuja putkitustöistä. Ojituskustannukset on laskettu erikseen kuivatusalueille. Kuivatusalue /Osittelualue Kokonaiskustannus alv. 0 % K K K Yhteensä Hankkeen yksityiskohtainen kustannusarvio on esitetty liitteessä Hyödyn arvio ja kustannusten osittelu Hyötyalue muodostuu niistä maa-alueista, joille yhteinen ojitus tuottaa hyötyä. Kustannusten osittelun perusteena oleva hyöty arvioidaan kaksijyvämenetelmällä. Maanarvojyvä kuvaa tiluskuvion maaperän luontaisen kasvukyvyn ja viljelyarvon. Kuivatusjyvä puolestaan ilmaisee maankäytön parantumista kuivatuksen ansiosta. Näiden jyväarvojen tulo, hyötyluku ilmaisee tiluskuvioin suhteellisen hyödyn. Hyötyluvun ja tiluskuvion pinta-alan tulo ilmaisee kuviolle koituvan hyödyn parhaana pidettävänä kuivatettuna peltomaana. Näin saatua lukua kutsutaan muunnetuksi hehtaariksi (mha). Hyödyn määrittelyn perusteena on käytetty osittelukuvioiden keskimääräistä maanpinnan korkeutta. Hankkeen laskennallinen hyöty on arvioitu peltolohkojen keskimääräiseen kuivatuslisään ja siitä johdettuun kuivatusjyvään perustuen. Laskennallista hyötyä arvioitaessa on peltohehtaarin hintana käytetty 3500 e/ha. Maanarvojyvän pelloilla on käytetty 0,95 ja kuivatusjyvänä keskimäärin 0,10-0,20. Kuivatusalue Pinta-ala (ha) Muunn.heht. (mha) Hyöty (e) Kustannuk.(e) Hyötyluku K1 112,96 19, ,81 K2 55,74 8, ,19 K3 45,78 8, ,18 yhteensä 237,44 43, ,00 Hyötyalueet ovat aktiiviviljelyksessä ja hankkeen toteuttaminen parantaa merkittävästi alueen kuivatusta. Hankkeen putkituksella varmennetaan lisäksi uoman toimivuus ja parannetaan

11 11 alueen viljelykäyttöä. Hankealueen pellot ovat tärkeitä alueen tilojen maatalouden harjoittamiselle. Hanketta voidaan pitää tärkeänä ja tarkoituksenmukaisena. 21. Osallistumisvelvollisuus Ojitussuunnitelman mukaan toteutettuna hanke tulee tuottamaan hyötyä kaikille hyötyalueen peltoalueille. Vesilain mukaan maanomistajat ovat velvollisia osallistumaan ojituksesta sekä kunnossapidosta aiheutuviin kustannuksiin sen hyödyn mukaan, minkä ojittaminen tuottaa kunkin maan tuottokyvyn lisäyksestä aiheutuvana arvon nousuna, riippumatta siitä, onko maanomistaja liittynyt yhteisösopimukseen vai ei. 22. Uomien ja rakennelmien kunnossapito Ojitusyhtiön on huolehdittava siitä, että peratut uomat ja uomarakenteet pidetään vahvistetun suunnitelman mukaisessa kunnossa. Tästä johtuvat kustannukset jaetaan tiloille osittelun (%) mukaan. Yksityis-, tilus- ja viljelysteiden siltojen ja rumpujen kunnossapito kuuluu tien käyttäjille. 23. Työn toteuttaminen Ennen kaivutöiden toteuttamista on alueella olevat vesijohdot ja kaapelit merkittävä maastoon niistä vastaavan laitoksen toimesta. Hankkeesta pyydetään lausunto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Hanke käsitellään uusjakotoimituksessa. Työn aloittamisesta ja valmistumisesta on ilmoitettava Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen. MAVEPLAN Oy Oulussa Suunnittelija Tarkastaja Merja Talvitie Ins.AMK Tarmo Kämä Rkm

12 12 LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Sijaintikartta 3. Valuma-aluekartta 4. Kuivatuskartta Uoma 1 pituusleikkaus 5.2 Uoma 2 pituusleikkaus 5.3 Uoma 3 pituusleikkaus 5.4 Uoma 4 pituusleikkaus Uoman 1 poikkileikkauksia 6.2 Uoman 2 poikkileikkauksia 6.3 Uoman 3 poikkileikkauksia 6.4 Uoman 4 poikkileikkauksia 7. Putousporras 8. Settipatorakenne

13 13 LUOHUAN UUSJAKOALUEEN PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA Luohua, Siikajoki

14 14

SEIPIÖOJAN PERUSKUIVATUS

SEIPIÖOJAN PERUSKUIVATUS SEIPIÖOJAN PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI) LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Yleiskartta 3. Valuma-aluekartta 4.1 Suunnitelmakartta 5. Uoma 1, pituusleikkaus 6. Uoma 1, poikkileikkauksia

Lisätiedot

Haukiperänojan PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI)

Haukiperänojan PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI) Haukiperänojan PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI) LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Yleiskartta 3. Valuma-aluekartta 4.1 Suunnitelmakartta 5. Uoma 1, pituusleikkaus 6. Uoma 1, poikkileikkauksia

Lisätiedot

HUOPAKINOJAN PERUSKUIVATUS

HUOPAKINOJAN PERUSKUIVATUS HUOPAKINOJAN PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI) LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Yleiskartta 3. Valuma-aluekartta 4.1 Suunnitelmakartta 5. Uoma 1, pituusleikkaus 6. Uoma 1, poikkileikkauksia

Lisätiedot

JÄNGENOJAN PERUSKUIVATUS

JÄNGENOJAN PERUSKUIVATUS JÄNGENOJAN PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI) LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Yleiskartta 3. Valuma-aluekartta 4.1 Suunnitelmakartta 5. Uoma 1, pituusleikkaus 5.2 Uoma 2, pituusleikkaus

Lisätiedot

NURMIOJAN PERUSKUIVATUS

NURMIOJAN PERUSKUIVATUS NURMIOJAN PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA OULU (HAUKIPUDAS) LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Sijaintikartta 3. Valuma-aluekartta 4. Suunnitelmakartta 5. Uoma 1, pituusleikkaus 6.1 Uoma 1, poikkileikkauksia

Lisätiedot

KEROSENOJAN PERUSKUIVATUS

KEROSENOJAN PERUSKUIVATUS KEROSENOJAN PERUSKUIVATUS OJITUSSUUNNITELMA RAAHE (PATTIJOKI) LIITELUETTELO 1. Kustannusarvio 2. Yleiskartta 3. Valuma-aluekartta 4.1 Suunnitelmakartta 5. 1 Uoma 1, pituusleikkaus 5.2 Uoma 1, pituusleikkaus

Lisätiedot

ISONIITYN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS

ISONIITYN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS ISONIITYN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS OJITUSSUUNNITELMA LIMINKA LIITELUETTELO. arvio 2. Sijaintikartta 3. Valuma-aluekartta 3. Kuivatuskartta 3.2 Kuivatuskartta 2 4. Uoma, pituusleikkaus 4.2 Uoma 2, pituusleikkaus

Lisätiedot

LUMIJOEN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS, Vaihe 1

LUMIJOEN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS, Vaihe 1 LUMIJOEN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS, Vaihe OJITUSSUUNNITELMA Lumijoki 2 LIITELUETTELO. Kustannusarvio 2. Sijaintikartta 3. Valuma-aluekartta 4. Kuivatuskartta 4.2 Kuivatuskartta 2 4.3 Kuivatuskartta 3 4.

Lisätiedot

Järvikylän uusjako Peruskuivatushanke vaihe 2 Uomat 12-14

Järvikylän uusjako Peruskuivatushanke vaihe 2 Uomat 12-14 Järvikylän uusjako Peruskuivatushanke vaihe 2 Uomat 12-14 Tn:o 704540 Kunta: Sievi Sisällysluettelo 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset 4 Nykyinen kuivatustilanne

Lisätiedot

LUMIJOEN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS, Vaihe 1

LUMIJOEN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS, Vaihe 1 LUMIJOEN UUSJAKO UOMIEN KUNNOSTUS, Vaihe OJITUSSUUNNITELMA Lumijoki 2 LIITELUETTELO. Kustannusarvio 2. Sijaintikartta 3. Valuma-aluekartta 4. Kuivatuskartta 4.2 Kuivatuskartta 2 4.3 Kuivatuskartta 3 4.

Lisätiedot

Leskelän uusjako Peruskuivatus uomat 1-4

Leskelän uusjako Peruskuivatus uomat 1-4 Leskelän uusjako Peruskuivatus uomat 1-4 Tn:o 308530 Kunta: Siikalatva Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset 4 Nykyinen kuivatustilanne

Lisätiedot

Järvikylän uusjako Aartamin siivouskaivuhanke

Järvikylän uusjako Aartamin siivouskaivuhanke Järvikylän uusjako Aartamin siivouskaivuhanke Tn:o 7454 Kunta: Sievi Sisällysluettelo 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset 4 Nykyinen kuivatustilanne 5 Kuivatettava

Lisätiedot

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 6-7

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 6-7 Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 6-7 Tn:o 704605 Kunta: Ylivieska Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset

Lisätiedot

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5 muutos putkiojaksi

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5 muutos putkiojaksi Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5 muutos putkiojaksi Tn:o 704605 Kunta: Ylivieska Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3

Lisätiedot

K13. Hanke: Kiiskilän uusjako Valtaojahanke vaihe 2. Kunta: Sievi U Putousporras ja kiveys uoman alkuun

K13. Hanke: Kiiskilän uusjako Valtaojahanke vaihe 2. Kunta: Sievi U Putousporras ja kiveys uoman alkuun 100.50 K98 K14 K50 K51 102.00 K111 K81 K96 K6 K108 K85 K120 K148 103.00 100.50 102.00 K124 K3 K7 K44 K86 103.00 K57 K92 K59 101.50 K1 101.50 101.50 101.00 K46 102.00 K52 K11 K102 101.50 400 500 103.00

Lisätiedot

+77.75 +77.91 +77.97 +77.70 +77.93 +78.03 +77.95 +81.03 56.25 76.25 +77.82 +77.79 +78.27 +77.78. Op+76.60 +77.95 +77.63 +77.77 +77.

+77.75 +77.91 +77.97 +77.70 +77.93 +78.03 +77.95 +81.03 56.25 76.25 +77.82 +77.79 +78.27 +77.78. Op+76.60 +77.95 +77.63 +77.77 +77. +77.93 +77.94 Rummunharja+78.42 78.73 +78.49Op+76.57 +78.7 +77.82 +77.85 +77.93 6 1 Uoma 6a+77.75 +78.17 +77.91 +78.12 7 2 1 8 3 2 9 +77.57 Eristysoja +81.3 +78.3 Op+76.3 +77.95 +77.65 +77.68 +77.66 +77.82

Lisätiedot

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 6-7

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 6-7 Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 6-7 Tn:o 704605 Kunta: Ylivieska Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset

Lisätiedot

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5, 8-9

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5, 8-9 Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5, 8-9 Tn:o 704605 Kunta: Ylivieska Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset

Lisätiedot

+90. F=1.6 km2 HQ=0.50 m3/s. v= 0.33 m/s HQ=0.33 m3/s t=0.91 m A=2.0 m2 +85. ljhs +80. ljhs ljhs. i=0.001. i=0.0005 lk=1:2. kaivu uuteen paikkaan

+90. F=1.6 km2 HQ=0.50 m3/s. v= 0.33 m/s HQ=0.33 m3/s t=0.91 m A=2.0 m2 +85. ljhs +80. ljhs ljhs. i=0.001. i=0.0005 lk=1:2. kaivu uuteen paikkaan Uoma 3 Rumpukoko 600 mm F=0.30 km2 HQ=0.12 m3/s v=0.37m/s t=0.32 m A=0.4 Rumpukoko 800 mm F=0.8 km2 HQ=0.24 m3/s v=0.33 m/s t=0.48 m/s 0.75 m2 1+25 yl tien runpu ei toim enpiteitä 3+25 silta vesijuoksu

Lisätiedot

27.6.2011. RAHKON KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tyrnävä

27.6.2011. RAHKON KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tyrnävä 27.6.2011 RAHKON KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tyrnävä 2 Sisältö 1. Hankkeen tarkoitus ja taustatiedot... 4 1.1 Sijainti... 4 1.2 Hankkeen tausta... 4 1.3 Esiselvitykset ja maastotutkimukset... 4 1.4 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5, 8-9

Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5, 8-9 Pylvään ja Jylhän tilusjärjestelyalue Peruskuivatus uomat 1-5, 8-9 Tn:o 704605 Kunta: Ylivieska Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset

Lisätiedot

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA

RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA RYMÄTTYLÄN NUIKONLAHDEN PASKAJÄRVEN KOSTEKKOSUUNNITELMA TOIMENPIDESELITYS 29.9.2014 Heli Kanerva-Lehto, Jussi Niemi, Heidi Nurminen 1 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Suunnittelualueen kuvaus Paskajärvi sijaitsee

Lisätiedot

Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely

Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely Vesilain mukainen ojitusten ilmoitusmenettely Vesiensuojelu metsätaloudessa 15.3.2013 15.3.2013 Ojituksesta ilmoittaminen Vesilain (587/2011) 5 luvun 6 Kirjallinen ilmoitus ELY-keskukselle Postiosoite:

Lisätiedot

[Kirjoita teksti] Tn:o Pinta-ala yhteensä

[Kirjoita teksti] Tn:o Pinta-ala yhteensä Tn:o 308530 Kunta: Siikalatva Hanke: Leskelän uusjako Pinta-ala yhteensä 86,66 ha 8.2.2018 Kunta: Siikalatva Hanke: Leskelän uusjako salaojitus Tn:o 308530 SALAOJITUSSUUNNITELMA Yhteenveto Salaojitettava

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 2

Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 2 Tn:o 704541 Kunta : Sievi Hanke: Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 2 Pinta-ala yhteensä 47,74 ha 4.7.2018 Kunta: Sievi Hanke: Sievin Kiiskilän uusjako salaojasuunnitelmat vaihe 2 Tn:o 704541

Lisätiedot

Kunta: Liminka. Isoniityn uusjako. Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma. Suunnitelmaselostus. Nykytilanne

Kunta: Liminka. Isoniityn uusjako. Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma. Suunnitelmaselostus. Nykytilanne Kunta: Liminka Isoniityn uusjako Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma Suunnitelmaselostus Nykytilanne Ängeslevän joen pohjoispuolen viljelystie liittyy maantiehen(ouluntie) numero 847. Nykyinen

Lisätiedot

Kokkosuon vesiensuojelusuunnitelma Kiuruvesi

Kokkosuon vesiensuojelusuunnitelma Kiuruvesi 21.12.2012 Kokkosuon vesiensuojelusuunnitelma Kiuruvesi 1. Hankkeen tarkoitus ja taustatiedot... 2 1.1 Sijainti... 2 1.2 Hankkeen tausta... 2 1.3 Esiselvitykset ja maastotutkimukset... 2 1.4 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

1 Täydentävä suunnitelma aiemmin päivättyyn Järvikylän uusjaon aartamin siivouskaivuhankeeseen.

1 Täydentävä suunnitelma aiemmin päivättyyn Järvikylän uusjaon aartamin siivouskaivuhankeeseen. 1 Täydentävä suunnitelma aiemmin 9.4.2015 päivättyyn Järvikylän uusjaon aartamin siivouskaivuhankeeseen. Maveplan on laatinut vuonna 2015 siivouskaivusuunnitelma aiemman 1992 Suomen salaojakeskus Oy:n

Lisätiedot

Evijärven kuivatusyhteisö Valtaojasuunnitelma Pumppaamo

Evijärven kuivatusyhteisö Valtaojasuunnitelma Pumppaamo Evijärven kuivatusyhteisö Valtaojasuunnitelma Pumppaamo Tn:o 7454 Kunta: Sievi 16.5.217 Sisällysluettelo 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset 4 Nykyinen kuivatustilanne

Lisätiedot

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus.

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus. EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU Varsinais-Suomen ELY-keskus. 14.2.2019 Perustiedot Eurajoen yläosasta Eurajoen yläosaksi kutsutaan jokiosuutta Eurakoskelta Kauttualle, osuuden pituus 14 km. Pituuskaltevuus

Lisätiedot

Viranomaislaskelmat, mitoitus ja vesiensuojelullinen hallinnollinen tarkastelu ELY-keskuksen y- vastuualueen näkökulmasta

Viranomaislaskelmat, mitoitus ja vesiensuojelullinen hallinnollinen tarkastelu ELY-keskuksen y- vastuualueen näkökulmasta Viranomaislaskelmat, mitoitus ja vesiensuojelullinen hallinnollinen tarkastelu ELY-keskuksen y- vastuualueen näkökulmasta Ruokaviraston järjestämä kosteikkokoulutus sopimuskäsittelijöille ja valvojille

Lisätiedot

Peltosalaojituksen suunnittelu 24.05.2012

Peltosalaojituksen suunnittelu 24.05.2012 Peltosalaojituksen suunnittelu 24.05.2012 Maankuivatuksen muodot peltoviljelyssä Peruskuivatus - valtaojat - luonnon uomien perkaus - pengerryskuivatus Paikalliskuivatus - pintakuivatus (maanpinnan muotoilu,

Lisätiedot

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (7) Hankkeen tavoitteena on vähentää Vatjusjärven valuma-alueitten metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta

Lisätiedot

11.11.2011. RAUHIONOJAN KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tyrnävä, Muhos

11.11.2011. RAUHIONOJAN KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tyrnävä, Muhos 11.11.2011 RAUHIONOJAN KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tyrnävä, Muhos 2 Sisältö 1. Hankkeen tavoitteet ja taustatiedot... 4 1.1 Sijainti ja vesistöalue... 4 1.2 Hankkeen tausta... 4 1.3 Esiselvitykset ja maastotutkimukset...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TEHTÄVÄT OJITUS- ASIOISSA

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TEHTÄVÄT OJITUS- ASIOISSA YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TEHTÄVÄT OJITUS- ASIOISSA SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 1 1.1 Ojituksen käsite vesilaissa... 1 1.2 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen rooli ojitusasioissa... 1 2. Päätösasiat...

Lisätiedot

Kuivatuksen vaikutus pellon kasvukuntoon

Kuivatuksen vaikutus pellon kasvukuntoon Kuivatuksen vaikutus pellon kasvukuntoon 19.3. 2018 Kurikka Juha Laakso https://www.facebook.com/thatsfar ming/videos/1685673751490954/ Muuttuvat olosuhteet ja vaatimukset => pellon kuivatuksen vaikutus

Lisätiedot

VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS. Destia Oy

VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS. Destia Oy VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS Destia Oy Antti Smolander 12.4.2018 Sivu 1 VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 2 Lähtötiedot... 2 3 Mitoitus... 3 3.1 Mitoituksen määrittely...

Lisätiedot

Jurvanojan ennallistaminen kiinteistön 9:200 osalta

Jurvanojan ennallistaminen kiinteistön 9:200 osalta TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (13) Jurvanojan ennallistaminen kiinteistön 9:200 osalta Mikko Kumpuniemi OTSO metsäpalvelut, LAPPI TOIMENPIDESUUNNITELMA 2 (13) SISÄLLYS 1. Hankkeen esittely 1.1 Taustaa 1.2 Tavoitteet

Lisätiedot

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ 1 (5) KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ Hankkeen tavoitteet Hanke on osa Liminkaojan valuma-alueen kunnostusta, jonka tavoitteena on vesiensuojelun parantaminen ja metsäojitustoiminnan

Lisätiedot

Sivu 1 (7) LIITE 1. Yleiskustannukset (noin 20 %) 2559

Sivu 1 (7) LIITE 1. Yleiskustannukset (noin 20 %) 2559 Sivu 1 (7) LIITE 1 KUSTANNUSARVIO 2018 Leskelän uusjako valtaojahanke Tnro 308530 Siikalatva KUIVATUSALUE 1 Uoma 1a 520 m suunnittelu erä 1200 -pensaikko /pienpuu m 2 3000 0,50 1500 - kaivu, tasaus/levitys,

Lisätiedot

Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus. Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus. Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 29.01.2014 1 VL 5. Luku (Ojitus) 3 Ojituksen luvanvaraisuus Ojituksella sekä ojan käyttämisellä

Lisätiedot

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 Isonkyrön kunta KYRÖÖNTIE Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 muutos 26.6.2015 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 4 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT...

Lisätiedot

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vähentää Haukipuron valuma alueen metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta Kitkajärveen

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta. OK Ojat kuntoon

Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta. OK Ojat kuntoon Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta OK Ojat kuntoon Ruoka, työllisyys, puhtaat vedet ja puhdas ympäristö Kokonaisvaltainen vesienhallinta Kokonaisvaltainen vesienhallinta koostuu toimenpiteistä

Lisätiedot

OJITUSYHTEISÖ Aktivointi ja toteutus. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Outi Leppiniemi, Vesistöyksikkö

OJITUSYHTEISÖ Aktivointi ja toteutus. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Outi Leppiniemi, Vesistöyksikkö OJITUSYHTEISÖ Aktivointi ja toteutus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Outi Leppiniemi, Vesistöyksikkö 14.11.2016 Termejä Ojitusyhteisö Ojitusyhteisön toimitsijat Ojitustoimitus Kunnossapito/peruskorjaushanke

Lisätiedot

Vettä pellolla? Kuivatus- ja kustannustehoa peruskuivatukseen ja vesiensuojeluun -infopäivät. Petri Kurki Maveplan Oy, PERKU-hanke

Vettä pellolla? Kuivatus- ja kustannustehoa peruskuivatukseen ja vesiensuojeluun -infopäivät. Petri Kurki Maveplan Oy, PERKU-hanke Vettä pellolla? Kuivatus- ja kustannustehoa peruskuivatukseen ja vesiensuojeluun -infopäivät Petri Kurki Maveplan Oy, PERKU-hanke 05.04.2018 Maveplan Oy April 24, 2018 2 PERKU-hanke eli Peruskuivatuksen

Lisätiedot

Pyhäjoen alaosan tulvasuojelutoimenpiteiden suunnittelu

Pyhäjoen alaosan tulvasuojelutoimenpiteiden suunnittelu Pyhäjoen alaosan tulvasuojelutoimenpiteiden suunnittelu Yleisötilaisuus 25.2.2016, Pyhäjoki 2016-02-26 Page 1 Lähtökohdat FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy on suunnitellut tulvasuojelutoimenpiteitä Pyhäjoen

Lisätiedot

[Kirjoita teksti] Tn:o Sievin Järvikylän uusjako salaojahanke vaihe 2. Pinta-ala yhteensä

[Kirjoita teksti] Tn:o Sievin Järvikylän uusjako salaojahanke vaihe 2. Pinta-ala yhteensä Tn:o 704540 Kunta : Sievi Hanke: Sievin Järvikylän uusjako salaojahanke vaihe 2 Pinta-ala yhteensä 46,94 ha 4.2.2016 Kunta: Sievi Hanke: Sievin Järvikylän uusjaon salaojahanke 2 Tn:o 704540 SALAOJITUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Visa Niittyniemi 24.5.2012 1 Järvien luokittelu Environment Centre / Presentation / Author Lovasjärvi 2 24.5.2012 Simpelejärven länsiosan fosforikuormitus

Lisätiedot

Jurvanojan ennallistaminen kiinteistön 9:200 osalta

Jurvanojan ennallistaminen kiinteistön 9:200 osalta TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (14) Jurvanojan ennallistaminen kiinteistön 9:200 osalta Mikko Kumpuniemi OTSO metsäpalvelut, LAPPI TOIMENPIDESUUNNITELMA 2 (14) SISÄLLYS 1. Hankkeen esittely 1.1 Taustaa 1.2 Tavoitteet

Lisätiedot

Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet

Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet Tämä kuvasarja erilaisista pientareista, suojakaistoista ja -vyöhykkeistä on koottu viljelijöiden toivomuksesta. Peltolohkoilla tarvittavista maataloustukien vaatimusten

Lisätiedot

Luonnonmukainen peruskuivatus Esimerkkinä Ritobäcken, Sipoo. Luonnonmukainen vesirakentaminen -seminaari Kauttuan klubi, Eura

Luonnonmukainen peruskuivatus Esimerkkinä Ritobäcken, Sipoo. Luonnonmukainen vesirakentaminen -seminaari Kauttuan klubi, Eura Luonnonmukainen peruskuivatus Esimerkkinä Ritobäcken, Sipoo Luonnonmukainen vesirakentaminen -seminaari 12.2.2019 Kauttuan klubi, Eura 14.2.2019 1 Hankkeen alkuvaiheet Vuonna 2009 etsittiin RAHA-hankkeeseen

Lisätiedot

Peruskuivatuksen suunnittelu

Peruskuivatuksen suunnittelu Peruskuivatuksen suunnittelu Peruskuivatus Peruskuivatuksella tarkoitetaan maan kuivattamiseksi suoritettavaa valtaojan perkausta ja puron virtausolosuhteiden parantamista sekä kuivatettavan alueen pengerrystä.

Lisätiedot

Yhteistoiminnallisuus kuivatushankkeissa Helena Äijö Salaojayhdistys ry

Yhteistoiminnallisuus kuivatushankkeissa Helena Äijö Salaojayhdistys ry Yhteistoiminnallisuus kuivatushankkeissa Helena Äijö Salaojayhdistys ry 18.4.2012 Hydrologinen kierto Kuivatuksen tarve Suomessa kuivatus on peltoviljelyn edellytys -tiiviit maalajit -tasainen maasto -hydrologiset

Lisätiedot

Pienvesirakentamisella tulvat kuriin Esimerkkinä Ritobäcken, Sipoo. Pellon vesitalous kohdilleen, VILKKU-tilaisuus

Pienvesirakentamisella tulvat kuriin Esimerkkinä Ritobäcken, Sipoo. Pellon vesitalous kohdilleen, VILKKU-tilaisuus Pienvesirakentamisella tulvat kuriin Esimerkkinä Ritobäcken, Sipoo Pellon vesitalous kohdilleen, VILKKU-tilaisuus 3.3.2017 1 Hankkeen alkuvaiheet Vuonna 2009 etsittiin RAHA-hankkeeseen (Ravinnehuuhtoumien

Lisätiedot

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi Yleissuunnitelma Sisällysluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... 3 1.1 Sijainti... 3 1.2 Maastotutkimukset... 4 1.3 Hankkeen tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

Luonnonmukaisen peruskuivatuksen tavoitteena maatalousuomien luontoarvojen turvaaminen esimerkkinä Sipoon Ritobäcken

Luonnonmukaisen peruskuivatuksen tavoitteena maatalousuomien luontoarvojen turvaaminen esimerkkinä Sipoon Ritobäcken Luonnonmukaisen peruskuivatuksen tavoitteena maatalousuomien luontoarvojen turvaaminen esimerkkinä Sipoon Ritobäcken Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari, 11.-12.6.2014 Iisalmi Uudenmaan ELY-keskus,

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TOPINOJAN UOMAKUNNOSTUS

TOPINOJAN UOMAKUNNOSTUS TOPINOJAN UOMAKUNNOSTUS Toim. No. 107 331 Kunta: Turku Hanke: Topinojan uomakunnostus Tilaaja: V-S ELY-keskus Ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue RANKU -hanke PL 236 20101 Turku Näsilinnankatu 48 D PL

Lisätiedot

Männistönrämeen Peruskuivatus

Männistönrämeen Peruskuivatus Männistönrämeen Peruskuivatus Tn:o 704596 Kunta: Ylivieska Sisällysluettelo Liitteet 1 Hakemus ja asian käsittely 2 Hankkeen sijainti ja yleiskuvaus 3 Maastotutkimukset 4 Nykyinen kuivatustilanne 5 Kuivatettava

Lisätiedot

KUSTANNUSARVIO LIITE

KUSTANNUSARVIO LIITE Sivu 1 (8) LIITE 1 KUSTANNUSARVIO LIITE 1 27.5.2019 Lumijoen uusjako Lumijoki KUIVATUSALUE 1 Uoma 1 (0+00-29+28) suunnittelu erä 1 4300,00 4300 110 Raivaus, hakkuu -pensaikko /puu m 2 7200 0,60 4320 -

Lisätiedot

I = 0,002 lk = 1:2 pl = 0,8 m Kaivumassat m³ktr Pengermassat 410 m³rtr. I = 0,004 lk = 1:2 pl = 0,8 m

I = 0,002 lk = 1:2 pl = 0,8 m Kaivumassat m³ktr Pengermassat 410 m³rtr. I = 0,004 lk = 1:2 pl = 0,8 m Matoluoma pl 26+80 +85,00 Rumpu pl 1+70 Ø 600 lasketaan k=82,85 Rakennettava rumpu pl 2+60 Ø 600 k=82,95 +84,8 Putousporras Rakennettava rumpu pl 8+16 Ø 600 k=84,80 HWveg (1/20) +84,23 Putousporras Pl

Lisätiedot

Ojitusyhtiöiden toiminta sekä ojien kunnossapidon käytännön järjestäminen ja rahoitus. Ylitarkastaja Ilkka Närhi

Ojitusyhtiöiden toiminta sekä ojien kunnossapidon käytännön järjestäminen ja rahoitus. Ylitarkastaja Ilkka Närhi Ojitusyhtiöiden toiminta sekä ojien kunnossapidon käytännön järjestäminen ja rahoitus Ylitarkastaja Ilkka Närhi Ojitusyhtiön toiminta Ojitusyhtiö on perustettu ojitustoimituksessa yhteisen ojituksen toimeenpanoa

Lisätiedot

OJITUS & LUVAT. MTK-Varsinais-Suomi Sallmén Ari

OJITUS & LUVAT. MTK-Varsinais-Suomi Sallmén Ari OJITUS & LUVAT MTK-Varsinais-Suomi 4.4.2019 23.10.2018 OJITUSILMOITUS Ojitushankkeesta vastaavan on kirjallisesti ilmoitettava muusta kuin vähäisestä ojituksesta valtion valvontaviranomaiselle vähintään

Lisätiedot

KURKELANJÄRVEN KOSTEIKON KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tavastkenkä, Pyhäntä

KURKELANJÄRVEN KOSTEIKON KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tavastkenkä, Pyhäntä 30.6.2013 KURKELANJÄRVEN KOSTEIKON KOSTEIKKOSUUNNITELMA Tavastkenkä, Pyhäntä Sisältö 1.Hankkeentavoitteetjataustatiedot...4 1.1Sijaintijavesistöalue...4 1.2Hankkeentausta...4 1.3Esiselvityksetjamaastotutkimukset...5

Lisätiedot

Kosteikon rakentaminen eituotannollisena

Kosteikon rakentaminen eituotannollisena Kosteikon rakentaminen eituotannollisena investointina Maatalousalueilla Matti Salminen Hämeen ELY keskus Kosteikolla tarkoitetaan pysyvästi veden osittain peittämää aluetta, joka toimii kiintoaineksen

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life Kiuruvesi, Lahnasen kosteikko

Kotiseutukosteikko Life Kiuruvesi, Lahnasen kosteikko Kotiseutukosteikko Life Kiuruvesi, Lahnasen kosteikko Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Piirrokset: Jari Kostet, Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi -

Lisätiedot

Ojituksen lainsäädäntö, luvantarve ja ojituksesta ilmoittaminen. Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanke

Ojituksen lainsäädäntö, luvantarve ja ojituksesta ilmoittaminen. Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanke Ojituksen lainsäädäntö, luvantarve ja ojituksesta ilmoittaminen Sivu 1 18.12.2014 Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanke Esityksen sisältö Ojituksen lainsäädäntö Ojituksesta ilmoittaminen

Lisätiedot

Yleiskatsaus metsätalouden vesistövaikutuksiin ja vesiensuojelun lainsäädäntöön

Yleiskatsaus metsätalouden vesistövaikutuksiin ja vesiensuojelun lainsäädäntöön Yleiskatsaus metsätalouden vesistövaikutuksiin ja vesiensuojelun lainsäädäntöön Samuli Joensuu Lapua 12.11.2013 Sisältö Metsätalouden kuormitusvaikutuksista Muuttuva lainsäädäntö ja sen merkitys metsätalouden

Lisätiedot

Kosteikon suunnitteleminen: Rakennepiirrokset ja mitoitus

Kosteikon suunnitteleminen: Rakennepiirrokset ja mitoitus Kosteikon suunnitteleminen: Rakennepiirrokset ja mitoitus Tuen vaatimukset Valuma-alueelta löydyttävä vähintään 10 % peltoa Kosteikon ja jo olemassa olevien kosteikkojen yhteispinta-ala vähintään 0,5 %

Lisätiedot

Virtausmalli ja sen käyttö - Pintamalli ja uoman eroosioherkkyys-

Virtausmalli ja sen käyttö - Pintamalli ja uoman eroosioherkkyys- Virtausmalli ja sen käyttö - Pintamalli ja uoman eroosioherkkyys- Juha Jämsén Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Vesiensuojelun tehostaminen; kunnostusojitus ja ojitusmätästys Vesiensuojelun kustannustehokkuus

Lisätiedot

Liite 1 Metsäojitusilmoituslomake

Liite 1 Metsäojitusilmoituslomake Nimi Osoite Postinumero ja postitoimipaikka Vastuuorganisaatio Puh. Sähköposti HANKKEEN YLEISTIEDOT JA SIJAINTI Sijaintikunta Hankkeen numero Kaupunginosan/kylän nimi Vastuuorganisaatio ja/tai Kemera-nro

Lisätiedot

PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET

PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET Piennar valtaoja, vesistö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot/viljelytapa ja ympäristöehdot: Vesistöjen ja valtaojien varsilla oleville peltolohkoille on jätettävä

Lisätiedot

Ritobäckenin luonnonmukainen peruskuivatushanke, Sipoo. Luonnonmukaisen peruskuivatushankkeen toteuttaminen, SYKE

Ritobäckenin luonnonmukainen peruskuivatushanke, Sipoo. Luonnonmukaisen peruskuivatushankkeen toteuttaminen, SYKE Ritobäckenin luonnonmukainen peruskuivatushanke, Sipoo Luonnonmukaisen peruskuivatushankkeen toteuttaminen, 28.-29.4.2014 SYKE 30.4.2014 1 Hankkeen alkuvaiheet Vuonna 2009 etsittiin RAHA-hankkeeseen (Ravinnehuuhtoumien

Lisätiedot

Peruskuivatussuunnitelma

Peruskuivatussuunnitelma Uama 1a rumpukoko 800 Uoma 1b 2+30 Rumpu 600 poistetaan 3+50 Ru 800 As. ru. 800x10000 3 Putousporras 4 Poistetaan 4+90 Ru 250 poistetaan 5+00 Pohjapato.40 5+50 Putousporras 5+90 Ru 200 As. Ru 800x10000

Lisätiedot

Saloistenjärven ja Kyynäräjärven vedenkorkeuden noston rakennussuunnitelma

Saloistenjärven ja Kyynäräjärven vedenkorkeuden noston rakennussuunnitelma S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TAMMELAN KUNTA Saloistenjärven ja Kyynäräjärven vedenkorkeuden noston rakennussuunnitelma Työselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 30309-P17905 Työselostus 1 (6)

Lisätiedot

9 Hyötyjen arvioiminen ja kustannusten osittelu

9 Hyötyjen arvioiminen ja kustannusten osittelu 9 Hyötyjen arvioiminen ja kustannusten osittelu 9.1 Hyötyalueen ja hyötyrajan määrittely Maankuivatushankkeessa aluetta, jolle ojitus tuottaa hyötyä, kutsutaan hyötyalueeksi. Vesilain määritelmä asiasta

Lisätiedot

Pienempien kosteikkokohteiden rakentaminen

Pienempien kosteikkokohteiden rakentaminen TARJOUSPYYNTÖ Tarjousnimike Vireä Malisjoki II projekti Pienempien kosteikkokohteiden rakentaminen Tarjouksen sisältö Nivalan kaupungin tekninen toimi pyytää tarjousta Pienempien kosteikkojen rakentamisesta.

Lisätiedot

Suunniteltu luonnonhoitohanke sijaitsee Pohjois Pohjanmaalla, Haapajärven kaupungissa, Haapajärven kylässä. Karttalehdet Q4311d ja Q4311f.

Suunniteltu luonnonhoitohanke sijaitsee Pohjois Pohjanmaalla, Haapajärven kaupungissa, Haapajärven kylässä. Karttalehdet Q4311d ja Q4311f. NUOTTIOJAN VESIENHOITOHANKE, HINKUANJOKI, HAAPAJÄRVI TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (8) 1 Taustaa Suunniteltu luonnonhoitohanke sijaitsee Pohjois Pohjanmaalla, Haapajärven kaupungissa, Haapajärven kylässä. Karttalehdet

Lisätiedot

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1 Liite 1 Kittilän kunta Tekninen osasto Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi Katusuunnitelma 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ 3 1000 MAA-, POHJA- JA KALLIORAKENTEET 3 1000.01 Mittaustyöt

Lisätiedot

Tn:o Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 1

Tn:o Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 1 Tn:o 704541 Kunta : Sievi Hanke: Sievin Kiiskilän uusjako salaojahanke vaihe 1 Pinta-ala yhteensä 156,42 ha 29.5.2017 Kunta: Sievi Hanke: Sievin Kiiskilän uusjako salaojasuunnitelmat vaihe 1 supistettu

Lisätiedot

750 m Q4142G, Q4142H, Q4144A, Q4144B

750 m Q4142G, Q4142H, Q4144A, Q4144B Evijärven ojitusyhteisö m KARTTATULOSTE -- QG, QH, QA, QB - Evijärven ojitusyhteisö Mittakaava : Koordinaattijärjestelmä: ETRS-TMFIN Kartan sijaintitiedoissa voi olla epätarkkuuksia Kiinteistön tarkka

Lisätiedot

Peltojen vesitalous hallintaan - Hyötyjä tuotantotaloudelle ja ympäristölle

Peltojen vesitalous hallintaan - Hyötyjä tuotantotaloudelle ja ympäristölle Peltojen vesitalous hallintaan - Hyötyjä tuotantotaloudelle ja ympäristölle Ruoka, työllisyys, puhtaat vedet ja puhdas ympäristö Kokonaisvaltainen maatalousympäristön vesienhallinta Kokonaisvaltainen vesienhallinta

Lisätiedot

Juha Laasonen 26.8.2013

Juha Laasonen 26.8.2013 1 (6) LOHIJÄRVEN MAAPADON MÄÄRÄAIKAISTARKASTUS V.. PTL 19.2 MUKAINEN YHTEENVETO EDELLISEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSEN JÄLKEEN TEHDYISTÄ TÖISTÄ, TARKASTUKSISTA JA MITTAUKSISTA SEKÄ ALUSTAVA ARVIO PADON KUNNOSTA

Lisätiedot

JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO

JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO Esiselvitys 30309-P11912 16.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Esiselvitys 1 ( 12 ) SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

ÄHTÄRIN KOLUNJOEN METSÄTALOUDEN VESIENSUOJELUN TEHOSTAMINEN JATKOHANKE (2) ALUEELLINEN SUUNNITELMA

ÄHTÄRIN KOLUNJOEN METSÄTALOUDEN VESIENSUOJELUN TEHOSTAMINEN JATKOHANKE (2) ALUEELLINEN SUUNNITELMA 1 (5) ÄHTÄRIN KOLUNJOEN METSÄTALOUDEN VESIENSUOJELUN TEHOSTAMINEN JATKOHANKE (2) ALUEELLINEN SUUNNITELMA 2 (5) Tiivistelmä.. 3 Kohteet... 5 Kohde 1. Ojan kiveys, rummun korjaus, patoseinä, virtaaman jako.

Lisätiedot

VIREÄ MALISJOKI 2: PIENEMPIEN KOSTEIKKOKOHTEIDEN SUUNNITTELU

VIREÄ MALISJOKI 2: PIENEMPIEN KOSTEIKKOKOHTEIDEN SUUNNITTELU FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy NIVALAN KAUPUNKI VIREÄ MALISJOKI 2: PIENEMPIEN KOSTEIKKOKOHTEIDEN SUUNNITTELU P20455 26.2.2014 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy VIREÄ

Lisätiedot

Espoonjoen kunnostuksen YS ja vesilain mukainen lupahakemus

Espoonjoen kunnostuksen YS ja vesilain mukainen lupahakemus Espoonjoen kunnostuksen YS ja vesilain mukainen lupahakemus Yleisötilaisuus 12.9.2016 Toimenpiteet, yleinen Ympäristösi parhaat tekijät 2 Toimenpide ehdotukset Toimenpiteiden päämäärät: Uoman vedenjohtokyvyn

Lisätiedot

Harri Aulaskari, Uusimaa Regional Environment Centre

Harri Aulaskari, Uusimaa Regional Environment Centre 1 Johdanto Suomessa lähes kaikkia puroja on perattu, oiottu tai muuten muutettu Kaupunkipurojen merkitys on kasvanut kaupunki- ja vihersuunnittelussa viime vuosien aikana 2 Esimerkkikohteet Longinoja,

Lisätiedot

Peruskunnostustyön aloittaminen -tukimahdollisuudet

Peruskunnostustyön aloittaminen -tukimahdollisuudet Peruskunnostustyön aloittaminen -tukimahdollisuudet Kohteiden suunnittelu ja toteutus kannattaa hoitaa vaiheittain. Näin säästetään aikaa ja rahaa: Kaikki suunnittelu alkaa tavoitteiden kartoittamisesta.

Lisätiedot

Selvitys Kotijoen purkautumiskykyä heikentävistä tekijöistä (Kotijoen mittaus, HEC-RAS mallinnus ja arviot toimenpiteistä)

Selvitys Kotijoen purkautumiskykyä heikentävistä tekijöistä (Kotijoen mittaus, HEC-RAS mallinnus ja arviot toimenpiteistä) Sivu 1 / 4 Selvitys Kotijoen purkautumiskykyä heikentävistä tekijöistä (Kotijoen mittaus, HEC-RAS mallinnus ja arviot toimenpiteistä) 1. Yleistä Kiljanrannan kyläyhdistys ry on tilannut Maveplan Oy:ltä

Lisätiedot

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17 Hirsjärvi Kosteikkosuunnitelma Työnum. 17 Suunnittelukohteen nimi ja osoite Pvm. Hirsjärvi Kiinteistötunnus: 834-413-1-117 31.10.2013 Työn ja piirustuksen numero Piirustuksen sisältö Työnumero: 17 Kosteikkosuunnitelma

Lisätiedot

KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA VUOHENOJA, LIETO

KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA VUOHENOJA, LIETO Eriika Lundström, Anni Karhunen, Ilkka Myllyoja KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA VUOHENOJA, LIETO 1. Yleistä Luontaiset kosteikot ovat vähentyneet tehostuneen kuivatuksen ja ojituksen kautta. Kosteikot edistävät

Lisätiedot

RIL Peltosalaojituksen ohjeet ja laatuvaatimukset. Salaojayhdistyksen neuvottelupäivät Ähtäri Mesikämmen Seppo Hihnala, Maveplan

RIL Peltosalaojituksen ohjeet ja laatuvaatimukset. Salaojayhdistyksen neuvottelupäivät Ähtäri Mesikämmen Seppo Hihnala, Maveplan RIL 128-2016 Peltosalaojituksen ohjeet ja laatuvaatimukset Salaojayhdistyksen neuvottelupäivät Ähtäri Mesikämmen 23.3.2017 Seppo Hihnala, Maveplan RIL 128-2016 RIL- julkaisuiden tarkoitus Salaojituksen

Lisätiedot

Kohdevaluma-alueet, yleissuunnitelmat ja mallikohteet

Kohdevaluma-alueet, yleissuunnitelmat ja mallikohteet Kohdevaluma-alueet, yleissuunnitelmat ja mallikohteet Kuva: Petra Korkiakoski Sivu 1 15.11.2013 Esityksen sisältö Valuma-aluetason suunnitelmien sisältö Ojien inventointi ja kunnostustarpeen arviointi

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...

Lisätiedot

Ilmoitusmenettely kunnostusojituksissa

Ilmoitusmenettely kunnostusojituksissa Ilmoitusmenettely kunnostusojituksissa Kunnostusojitusten vesiensuojelupäivä 16.4.2013 16.4.2013 Esityksen sisältö Milloin on tehtävä ilmoitus ojituksesta Mitä ilmoituksen tulee sisältää Vesilain mukaan

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 10.10.2014 Viite 1510007427 RUUKINKOSKEN POHJAPADON VAIKUTUS MANKI- LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN

Lisätiedot