Tulevaisuuden haasteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulevaisuuden haasteet"

Transkriptio

1

2 2 SAATTEEKSI Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uusi strategia , Tavoitteena terveyttä, hyväksyttiin vuonna Strategian konkretisoimiseksi sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen asetti neljä työryhmää. Näistä yksi oli Viestintä ja raportointi. Työryhmä kokoontui kolme kertaa ja jätti raporttinsa Siinä määriteltiin sairaanhoitopiirin viestinnän painopisteet ja strategiset päämäärät. Raportissaan työryhmä totesi, että viestinnälle asetetun vision ja päämäärien toteuttamisen varmistamiseksi sairaanhoitopiirille tulee laatia erillinen viestintästrategia/-suunnitelma. Siinä sairaanhoitopiiri asemoidaan omaan toimintaympäristöönsä ja viestinnän kenttään. Työryhmän mukaan viestintästrategia pitää tehdä keskustellen ja vuorovaikutteisesti. Viestintästrategian avulla pyritään varmistamaan viestinnän järjestelmällisyys ja jatkuvuus. Viestintäsuunnitelmaa valmistelemaan koottiin työryhmä, johon ovat kuuluneet: Sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen, pj Kehitysjohtaja Pasi Parkkila Hallintoylilääkäri Juha Korpelainen Hallintoylihoitaja Pirjo Kejonen Vastuualuejohtaja Heikki Wiik Talousjohtaja Jarkko Raatikainen Tutkimuspalvelupäällikkö Minna Mäkiniemi Ylihoitaja Merja Meriläinen Intranet-toimittaja Päivi Hietapelto Viestintäkonsultti Martti Ahlstén, Viestintätoimisto Verbi Viestintäsuunnitelman valmistelussa on käyty taustakeskusteluja, joissa on ollut mukana sairaanhoitopiirin tulosalueiden edustajia, useita eri ammattiryhmiä, sairaanhoitopiirin johtavia viranhaltijoita sekä johtavia luottamushenkilöitä. Suunnitelmaa työstettäessä oli käynnissä kuntarakenneuudistuksen valmistelu sekä siihen liittyvä, sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen valmistelu. Viestintäsuunnitelmaa arvioidaan ja tarkistetaan vuosittain erityisesti toimenpideohjelman osalta. Suunnitelman kohdalla on syytä tehdä perusteellisempi tarkastelu sen jälkeen, kun nähdään, miten kuntarakenteen uudistus toteutuu ja miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteita päätetään alkaa uudistaa valtakunnallisesti.

3 3 LÄHTÖTILANNE Viestinnän suunnittelua ja toteutusta ohjaavia dokumentteja ja päätöksiä ovat mm: Sairaanhoitopiirin strategia Tiedeviestinnän strategia Kuntaliiton viestintäohje Maakunnallinen hyvinvointiviestinnän yhteistyön suunnitelma Viestintä ja raportointi -työryhmän esitys Sairaanhoitopiirin hallintosääntö Terveydenhuoltolaki Laki potilaan asemasta, ja oikeuksista Kuntalaki Julkisuuslaki Henkilötietolaki Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Laki kunnallisesta viranhaltijasta Hallintolaki Laki yhteistoiminnasta yrityksissä Sairaanhoitopiirille on tehty viestintästrategia runsaat kaksikymmentä vuotta sitten. Se ei ole ohjannut sairaanhoitopiirin viestintää kovin vahvasti ja on jo vanhentunut. Sairaanhoitopiirin viestinnän resurssit ovat vaatimattomat verrattuna moniin muihin julkisiin organisaatioihin. Viestintä on organisoitu seuraavasti: Päävastuu viestinnästä on sairaanhoitopiirin johtajalla. Viestinnän käytännön toteutuksesta vastaa kehitysjohtaja. Sairaanhoitopiirin palveluksessa on intranet-toimittaja, jonka koko kapasiteetti menee sisäiseen sähköiseen viestintään ja ulkoisten verkkosivujen osittaiseen päivittämiseen. Sairaanhoitopiirillä on tv-studio, jossa työskentelee studiomestari ja hänen apulaisenaan yksi siviilipalvelusta suorittava henkilö. Tv-studio vastaa Oulun yliopistollisesta sairaalasta suorana videoitavien koulutustilaisuuksien teknisestä toteutuksesta. Lisäksi studio tuottaa sairaalan yksiköiden käyttöön opetus- ja koulutusvideoita. Myös sairaanhoitopiirin esittelyvideoita on tuotettu usealla kielellä, mutta viimeisistä on jo useita vuosia. Sairaanhoitopiirin palveluksessa on viisi valokuvaajaa. Heidän kapasiteettinsa menee pääasiassa yksiköiden tarvitsemiin kliinisen hoidon valokuvauksiin ja silmänpohjakuvauksiin. Kuvaajilla on jonkin verran kapasiteettia tehdä myös viestintään liittyviä kuvauksia. Sairaanhoitopiiri julkaisee Pohjanpiiri-lehteä, joka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa ja on laajuudeltaan 36 sivua. Lehden toimitustyö hankitaan ostopalveluna. Vuoden 2011 kesästä alkaen sairaanhoitopiirillä on ollut käytettävissä pienehkö määräraha viestinnän asiantuntijapalveluiden hankkimiseen ostopalveluna.

4 4 Tulevaisuuden haasteet Suomalainen lääketieteellinen osaaminen on maailman huippuluokkaa, ja suomalainen terveydenhuollon palvelujärjestelmä on yksi maailman parhaista. Olemme pystyneet tuottamaan korkealuokkaisia palveluita kansainvälisesti verrattuna kohtuullisin kustannuksin. Kansalaisten terveys ja hyvinvointi ovat lisääntyneet. Odotettavissa oleva elinikä on kasvanut. Yhä vaikeampia sairauksia pystytään hoitamaan. Nyt olemme murroskohdassa. Suomi on yksi nopeimmin ikääntyviä kansakuntia maailmassa. Hoidon tarve lisääntyy samanaikaisesti, kun terveydenhuollon henkilökunta ikääntyy ja eläköityy. Lääkäreiden, hoitajien ja heikommista huolta pitävien määrä vähenee. Sosiaali- ja terveydenhuollon työtekijöistä puolet jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan työelämään tulevat uudet ikäluokat pienentyvät. Kun ihmisten elinikä pitenee, myös pitkäaikaissairauksien määrä lisääntyy. Hoidot kehittyvät. Käytettävissä on yhä parempia ja tarkempia laitteita, hoitoja ja lääkkeitä. Osa niistä lisää pitkällä aikavälillä hoidon laatua ja tehokkuutta, mutta aiheuttaa kehittämisen ja käyttöönoton vaiheessa kustannuksia. Kustannusten arvioiminen, jaksottaminen ja hallinta käyvät yhä monimutkaisemmiksi. Hyvinvointiyhteiskunnan perinteinen tapa vastata haasteisiin, on ollut lisätä rahoitusta siihen kohtaan palvelujärjestelmää, jossa kehittämistä tarvitaan. Enää tällainen toimintamalli ei ole mahdollinen. Väestön ikääntymisen myötä kansantalouden verotuspohja kapenee, joten rahoitusta kasvaviin kustannuksiin on vaikea löytää. Vaikka rahoitustakin olisi, tekijöitä ei olisi riittävästi. Väestön ikääntyminen voi johtaa pahimmillaan kovaan kilpailuun työvoimasta yksityisen ja julkisen sektorin välillä ja julkisen sektorin sisällä. Yllä kuvatusta seuraa, että terveydenhuoltoon on kehitettävä uusia toimintamalleja, uusia tapoja järjestää ja tuottaa terveyspalveluita. Näiden toimintamallien kehittäminen on parhaillaan käynnissä. Hallitus on käynnistänyt kuntarakenneuudistuksen ja siihen liittyen sosiaali- ja terveysministeriö käynnistänyt valmistelun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistukseksi. Rahoitusta sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeisiin on lisätty. Tulevaisuuden palvelujärjestelmää ei voida uudistaa ilman, että lisätään kansalaisten omaa vastuuta omasta ja läheistensä terveydestä ja hyvinvoinnista. Uudessa terveydenhuoltolaissa onkin omavastuun lisäämiseen tähtääviä elementtejä. Laki myös korostaa aiempaa voimakkaammin terveyden edistämisen merkitystä.

5 5 Suunnittelun lähtökohdat Viestintästrategioissa tähdätään tulevaisuuteen. Tätä suunnitelmaa kirjoitettaessa tulevaisuus on ollut poikkeuksellisen vaikeasti ennustettavissa. Käytyjen taustakeskustelujen perusteella suunnitelmaa laatinut työryhmä on päätynyt seuraaviin lähivuosia koskeviin olettamuksiin: Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä säilyy verorahoitteisena. Kuntien määrä vähenee. Järjestämisvastuu siirtyy suuremmille alueille. Se voi tarkoittaa suurempia kuntia tai jotakin muuta suurempaa organisaatiota. Sairaanhoitopiirien määrä saattaa vähentyä ja ne voivat olla toisen nimisiä. Erva-toiminnan merkitys tulee kasvamaan. Yksi mahdollisuus on, että sairaanhoitopiirit muodostetaan nykyisten Erva-alueiden mukaisesti. Tällöin syntyvän organisaation nimi ei välttämättä ole Erva-alue tai sairaanhoitopiiri. Yliopistosairaalat säilyvät siitä riippumatta, miten yllä olevat kysymykset ratkeavat. Nimi voi muuttua ja organisoinnissa voi tapahtua muutoksia. Avohoitopainotteisuus lisääntyy. Perusterveydenhuoltoa vahvistetaan. Kansalaisten omavastuu lisääntyy. Kansalaisten valinnanvapaus ja liikkuvuus lisääntyvät. Teknologian merkitys kasvaa. Terveyden edistämisen merkitys kasvaa. Tutkimuksen ja koulutuksen funktio säilyvät. Yksityinen sektori ja kolmas sektori täydentävät julkista palvelutuotantoa. Ammattilaisten saatavuus heikkenee. Väestön sairastavuus sairaanhoitopiirin alueella pysyy korkeana. Taloudellinen liikkumavara tulee olemaan vähäinen. Odotukset hoitoon pääsylle kasvavat. Palveluiden kysyntä kasvaa. VIESTINNÄLLISET MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET Mahdollisuuksia Sairaanhoitopiirin työntekijöiden saama potilaspalaute on lähes kauttaaltaan myönteistä, ajoittain jopa kiittävää. Henkilökunta työskentelee paineen alla, mutta hyvä palaute motivoi ja kannustaa ja luo hyvää yhteishenkeä. Tämä on hyvä lähtökohta sekä sisäiselle, että ulkoiselle viestinnälle. Kansalaiset arvostavat ja työntekijät ovat motivoituneita. Terveys kiinnostaa kansalaisia, ja media antaa yhä enemmän tilaa aihepiiriä käsitteleville jutuille ja uutisille. Terveyttä käsittelevät ohjelmat, liitteet ja verkkosivut yleistyvät. Terveyteen liittyvällä viestinnällä on siis kysyntää. PPSHP:n sairaalat edustavat lääketieteellisen hoidon huippua, asiantuntijuutta, josta media on kiinnostunut. Erityisesti Oulun yliopistollisessa sairaalassa on paljon aiheita ja henkilöitä, joita voidaan nostaa viestinnässä esiin.

6 6 Terveydenhuolto on kansantaloudellisesti niin suuri alue, että se kiinnostaa mediaa. Sairaanhoitopiirit ovat suuria terveydenhuollon toimijoita, ja niiden päätökset kiinnostavat usein jo taloudellisten vaikutustensa takia mediaa ja kansalaisia. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tekee aktiivista yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Terveydenhuollon toimijoiden keskuudessa sairaanhoitopiiriä pidetään innovatiivisena. Julkisella sektorilla on odotettavissa ikääntymisen myötä pula osaajista. Se tulee koskettamaan myös terveydenhuoltoa. Kilpailua osaajista voi syntyä elinkeinoelämän ja yksityisen palvelutuotannon kanssa, mutta myös julkisen terveydenhuollon sisällä. Yliopistolliset sairaalat ovat silti vetovoimaisia työnantajia tulevaisuudessakin, koska ne tarjoavat mahdollisuuden kehittyä ammatissa monipuolisesti. Myös Oulu yhtenä valtakunnan keskuksista on vetovoimainen. Rekrytointiviestintää on kuitenkin kehitettävä. Haasteita Uudessa strategiassa on asetettu tavoitteita, joita ei voida saavuttaa ilman viestinnän kehittämistä. Tämä koskee sekä sisäistä että ulkoista viestintää. Sisäisessä viestinnässä haasteena on organisaation suuri koko. Talon sisällä on vuosien varrella kehittynyt toimivia sisäisen viestinnän käytäntöjä, jotka koskevat pääasiassa käytännön työtä toimintayksiköissä. Koko organisaatiota kattavan tiedon jakelu on haasteellista, samoin arvoihin ja sitouttamiseen liittyvä viestintä. Sisäisen viestinnän työkalut eivät kaikin osin ole ajan tasalla. Kuten aiemmin todettiin, potilaiden antama palaute on ollut myönteistä, osin jopa kiittävää. Sairaanhoitopiirin julkinen kuva on kuitenkin hieman samea. Potilaspalautteen osalta se näkyy yleisöosastojen ja verkkosivujen kansalaispalautteessa. Niissä korostuvat kansalaisten kokema huono palvelu ja kohdatut ongelmat. Näitä mielipiteitä ei pidä väheksyä. Suuressa organisaatiossa tulee myös epäonnistumisia, mutta julkisuudessa negatiivinen palaute korostuu, sillä hyvää palvelua saavat antavat julkista palautetta harvemmin. Toinen sairaanhoitopiirin julkista kuvaa rasittanut tekijä ovat muutaman viime vuoden aikana esiin nousseet hallinnolliset epäselvyydet, jotka ovat olleet mediassa esillä. Julkista kuvaa pitäisi pystyä parantamaan ja siihen tarvitaan kahta asiaa. Varsinaisen toiminnan on oltava kunnossa ja tämän eteen on viime vuosina tehty järjestelmällistä työtä. Toinen edellytys on, että harjoitetaan aktiivista viestintää. Terveydenhuollon palvelurakenteita ollaan muuttamassa. Muutostarpeen ja muutosten perusteleminen kansalaisille ja sidosryhmille on osoittautunut haasteelliseksi. Myös osa toimittajista on suhtautunut muutoksiin varauksellisesti, mikä on heijastunut median tapaan käsitellä muutoksia.

7 7 Tilanne helpottuu nyt, kun muutostarve on nostettu poliittiseen keskusteluun ja valmisteluun. Muutostarpeen perusteleminen sinänsä käy helpommaksi, mutta siitä ei päästä kokonaan eroon. Toteutettavissa muutoksissa ja niiden perustelemisessa tullaan tarvitsemaan aktiivista ja järjestelmällistä viestintää. Asiakkuuden merkitys julkisissa palveluissa tulee kasvamaan. Tämä koskee myös terveydenhuoltoa. Kansalaiset eivät enää ota kuuliaisesti vastaan, mitä viranomaiset tarjoavat. He haluavat keskustella, kuulla perusteluja, vaikuttaa tarvitsemiinsa palveluihin ja jopa tehdä niiden suhteen valintoja. Tärkeitä kansalaisviestinnän muotoja ovat olleet verkkosivut sekä ohjeet, joita potilaille on lähetetty hoitoon liittyen. Uusi terveydenhuoltolaki nostaa asiakkuuden lisäksi esiin myös kansalaisten omavastuun entistä vahvemmin. Jotta omavastuuta voitaisiin kasvattaa, kansalaisia pitää motivoida siihen. Julkisten palveluorganisaatioiden on alettava harjoittaa motivoivaa kansalaisviestintää. Enää ei riitä, että kerrotaan, mitä päätöksiä on tehty, millaisia palveluita on käytettävissä ja miten niihin voidaan hakeutua. Motivoiva kansalaisviestintä tulee olemaan lähivuosien haaste kaikissa terveydenhuollon organisaatioissa. Vaikka yliopistolliset sairaalat ovat vetovoimaisia työnantajia, rekrytointiviestintää on kehitettävä, kun henkilökunta alkaa eläköityä. Sairaanhoitopiirin viestintä on tähän asti ollut melko vaatimatonta ja järjestäytymätöntä hyväksytyn strategian tavoitteisiin nähden. Viestintää ei ole myöskään resursoitu kovin hyvin. Kun paineet viestinnän kehittämiseen kasvavat, myös resurssit on järjestettävä.

8 8 VIESTINTÄSUUNNITELMA VIESTINNÄN ARVOT Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin viestinnän arvot ovat: Avoimuus Viestintä on avointa ja aktiivista. Meitä koskeva tieto on kaikkien saatavissa Kuuntelemme ja kuulemme. Oikeellisuus ja oikeudenmukaisuus Viestinnän lähtökohta on, että tiedot ovat oikein ja niitä käytetään oikeudenmukaisesti. Kunnioittaminen Viestinnässä kunnioitetaan yksilöitä ja muita organisaatioita. Kerromme itsestämme, emme arvostele muita. Tasapuolisuus Viestintä on tasapuolista ja yhdenvertaista. Vastuullisuus Jokaisella on vastuu omaan työhönsä ja omaan lähiyhteisöönsä liittyvästä viestinnästä. VIESTINNÄN TAVOITTEET Viestinnän tavoitteita ovat: Tukea sairaanhoitopiirin tehtävän toteutusta. Tukea sairaanhoitopiirin strategian toteutusta. Kehittää sairaanhoitopiirin ja sen sairaaloiden julkisuuskuvaa. Profilointi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on tähän asti puhunut julkisuudessa sairaanhoitopiirin nimellä. Kuitenkin valtaosa toiminnasta tapahtuu hoitoa antavissa yksiköissä. Kansalaiset eivät aina ymmärrä, mikä sairaanhoitopiiri on. Oulun yliopistollinen sairaala tai Oulaskankaan sairaala ovat käsitteinä selkeämpiä. Sairaanhoitopiiri on suomalainen keksintö, jota ei tunneta kansainvälisesti. Siksi sairaanhoitopiirin edustajat ovat ottaneet käytännöksi kansainvälisissä yhteyksissä puhua sairaanhoitopiirin sijasta mieluummin Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Se ymmärretään hyvin.

9 9 Tulevaisuudessa käytetään viestinnässä sairaanhoitopiiriä vain silloin, kun puhutaan sairaanhoitopiirin kokonaisuudesta ja päätöksistä tai järjestelyistä, jotka on tehnyt sairaanhoitopiiri. Toiminnasta kerrottaessa käytetään sen sairaalan nimeä, jonka toiminnasta on kysymys. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erityisesti Oulun yliopistollisen sairaalan profiili nousee ja sairaanhoitopiiri häivytetään viestinnässä taustalle. Sairaanhoitopiirin visuaalinen ilme uudistetaan tämän periaatteen mukaisesti. Tavoiteprofiilit Yleinen profiili Hoito on hyvää. Pohjoispohjanmaan sairaanhoitopiiri ja sen sairaalat/yksiköt tunnetaan valtakunnallisesti innovatiivisina, uudistuvina ja tuloksellisina terveydenhuollon toimijoina. Tutkimus- ja koulutustoiminnan profiili Oys tunnetaan huipputason kansainvälisestä tieteellisestä tutkimustoiminnasta sekä korkealaatuisesta koulutuksesta. Työnantajaprofiili Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tunnetaan erikoissairaanhoidon arvostetuimpana ja vetovoimaisimpana työnantajana. Viestintää suunnitellaan ja arvioidaan yllä määriteltyjen profiilien kautta. Mitä tuloksia on saatu aikaan? Onko jonkin profiilin kohdalla tehty riittävästi töitä viestinnässä? Missä kohdin viestintää pitäisi kehittää tai toimenpideohjelmaa tarkistaa? VIESTINNÄN PERIAATTEET Viestintä on Avointa, aktiivista, järjestelmällistä ja luotettavaa Viestintää, ei pelkästään tiedottamista vaan vuoropuhelua. Kuuntelemme ja kuulemme. Sairaanhoitopiirin viestinnästä vastaa Yleisesti sairaanhoitopiirin johtaja. Sairaanhoitoa koskevissa asioissa johtajaylilääkäri ja erityisesti hoitotyötä koskevissa asioissa hallintoylihoitaja. Viestinnän operationaalisesta johtamisesta kehitysjohtaja. Tulosalueiden ja vastuualueiden viestinnästä ko. johtaja ja hoitotyöstä koskevissa asioissa ylihoitaja Jokainen vastaa omaan työhönsä liittyvästä viestinnästä.

10 10 Yleinen periaate on, että viestintä kuuluu kaikille. Jokaisen on huolehdittava, että omaan työhön liittyvistä tärkeistä asioista viestitään. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaisen tulisi osata ja ehtiä hoitaa viestinnän käytännön toteutus. Joissakin tilanteissa se on mahdollista ja suotavaa, mutta kun tarvitaan erityistä viestinnällistä osaamista, siihen on tarjolla apua. Sairaanhoitopiirin kokonaisuutta koskevista asioista ja linjauksista tiedottaa ja antaa lausuntoja sairaanhoitopiirin johtaja. Hoidon kokonaisuutta koskevista asioista ja linjauksista tiedottaa ja antaa lausuntoja johtajaylilääkäri. Tulosaluetta koskevista asioista tiedottaa ja antaa lausuntoja tulosalueen johtaja, ja hoitotyöstä koskevissa asioissa ylihoitaja. Jokainen tiedottaa ja antaa lausuntoja omaan työhönsä ja omaan erikoisosaamiseensa liittyvistä asioista. Kohderyhmät Viestinnän kohderyhmiä ovat Omistajakunnat Sidosryhmät Kansalaiset Työntekijät ja luottamushenkilöt Viestinnän organisointi Viestinnän operationaalinen johtaminen Kehitysjohtaja Tulosalueiden viestintä Tulosalueiden viestinnän yhteyshenkilöt tulosalueen johtajan alaisuudessa Internet, intranet, av-viestintä intranet-toimittaja studiomestari Viestinnän asiantuntijapalvelut Ostopalvelu Viestinnän koordinointi Viestinnän ohjausryhmä

11 11 Tulosalueet nimeävät viestinnän yhteyshenkilöt vuoden 2012 aikana. Yhteyshenkilön tehtävänä on haravoida viestintään liittyviä aiheita omassa organisaatiossaan ja välittää niitä eteenpäin. Yhteyshenkilö ideoi ja aktivoi viestintää omassa yksikössään. Hän tuntee sairaanhoitopiirin viestinnän periaatteet ja käytännöt ja tietää, mistä saa apua silloin, kun toteutuksessa tarvitaan erityisosaamista. Viestinnän yhteyshenkilö on se, johon muut yksikön jäsenet osaavat ottaa yhteyttä, kun eteen tulee viestintään liittyviä asioita. Viestinnän yhteyshenkilöt kokoontuvat säännöllisesti tarkastelemaan tulosalueiden viestintää ja ideoimaan yhteisiä aiheita ja toimenpiteitä. Yhteyshenkilöille järjestetään heidän valmiuksiaan parantavaa valmennusta. Luettelo viestinnän yhteyshenkilöistä liitetään tämän suunnitelman liitteeksi. Sairaanhoitopiirin johtaja nimeää viestinnän ohjausryhmän. Nykyinen Pohjanpiirin toimitusneuvosto lakkautetaan ja sen tehtävät siirretään viestinnän ohjausryhmälle. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja seuraa ja ohjaa sairaanhoitopiirin viestinnän toteutusta. Viestinnän ohjasuryhmän kokoonpano liitetään tämän suunnitelman liitteeksi. ULKOINEN VIESTINTÄ Viestintä on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. On vaikea harjoittaa hyvää ulkoista viestintää, jos sisäinen viestintä ja yhteisöllisyys ovat heikkoja. Vastaavasti myönteinen julkisuus vaikuttaa organisaation ja sen työntekijöiden identiteettiin ja motivaatioon. Peilaamme itseämme ja yhteisöämme julkisuuden kautta. Sillä on vaikutusta, mitä muut minusta ja meistä sanovat. PPSHP ei ole harjoittanut aktiivista ja järjestelmällistä ulkoista viestintää, joten lähtötilanne on haastava. Monikanavajulkaiseminen Ulkoisen viestinnän toteutuksessa sovelletaan monikanavaisen julkaisemisen periaatetta. Sen mukaan tekstejä ja materiaaleja suunnitellaan siten, että ne eivät ole ainakaan kaikilta osin välineeseen sidottuja. Erilaisia moduleita (kuvia, tekstejä, graafeja ja niiden yhdistelmiä) pyritään hyödyntämään eri välineissä, tarvittaessa välineen mukaan muokattuna. Media Media määrittelee todellisuutta. Jos media nostaa jotakin asiaa, se tulkitaan tärkeäksi. Jos jokin yhteisö on säännöllisesti esillä mediassa ja pääsääntöisesti asiallisesti, yhteisö tulkitaan tärkeäksi ja tärkeitä asioita tekeväksi. Myös henkilökunta arvioi työyhteisöään median kautta. Sidosryhmiin kuuluvat seuraavat mediaa ja arvioivat, sairaanhoitopiiriä sen perusteella.

12 12 Sairaanhoitopiirin strategiassa on määritelty tavoitteita, joiden saavuttamiseksi tarvitaan mediajulkisuutta, sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Tiedotusvälineisiin pyritään saamaan juttuja aktiivisen ja järjestelmällisen tiedottamisen avulla. Tarvittaessa aineistoja ja juttuideoita räätälöidään toimituksille sen mukaan, millainen on kyseisen median kohderyhmä/levikki (valtakunnallinen, alueellinen, lääketiede, hoitotyö, talous, palvelujärjestelmä, teknologia, ikääntyminen jne.) Toimituksiin niiden ulkopuolelta tulevan aineiston ja kontaktien määrä on kasvaa nopeasti. Tästä massasta on vaikea erottua muuten kuin toimimalla aktiivisesti ja järjestelmällisesti ja tuottamalla laadukkaita media-aineistoja ja hyviä juttuideoita. Mediaopas Median kanssa asioimisesta laaditaan erillinen opas sairaanhoitopiirin henkilökunnalle. Oppaassa annetaan neuvoja ja ohjeita siitä, miten menetellään, jos tiedotusvälineistä otetaan yhteyttä tai kun halutaan oma-aloitteisesti saada jokin oman yksikön toimintaa koskeva asia julkisuuteen. Mediaoppaan valmistelee viestinnän yhteyshenkilöiden verkosto. Mediaopas liitetään yhdeksi tämän suunnitelman liitteistä. Kärjet Määritellään sairaanhoitopiirin toiminnassa aiheita, joiden kautta voidaan profiloitua. Nostetaan näitä kärkiaiheita esiin määrätietoisesti. Kärkiä määritellään kohderyhmäpohjaisesti. Jotkin kärkiasiat voivat olla yhteisiä kaikille kohderyhmille, toiset erityisesti tietyille kohderyhmille. Kärkiaiheiden kautta voidaan nostaa esiin myös muita aiheita. Viestinnän yhteyshenkilöt keräävät kärkiaiheita. Listan hyväksyy viestinnän ohjausryhmä. Kärkien luettelo liitetään tämän suunnitelman liitteeksi. Tiedotteet Sairaanhoitopiiri on tehnyt lehdistötiedotteita harvoin. Niiden tuotantoa lisätään merkittävästi. Tiedotteiden aiheita voivat olla Kärkiaiheisiin liittyvät uutiset Ajankohtaiset aiheet toiminnasta: uudet toimintatavat jne. Päätökset. Sairaanhoitopiirin hallintoelinten esityslistat ja pöytäkirjat ovat olleet median saatavilla internet-sivuilla. Silloin, kun tavoitellaan valtakunnallista julkisuutta, tämä ei ole riittävää. Internetistä asiakirjoja käyvät katsomassa paikalliset ja alueelliset toimittajat.

13 13 Tärkeistä asioista pitää tiedottaa itse eikä tyytyä siihen, että toimittajat tekevät uutisen, jos aihe on mielenkiintoinen. Vain osa toimittajista on perehtynyt terveydenhuoltoon ja lääketieteeseen. Yleistoimittajan voi olla vaikea hahmottaa asiakirjoista, mikä on uutinen. Teksteihin voi myös tulla virheitä. Toimittaja ei myöskään välttämättä poimi juttuun tai uutiseen sitä näkökulmaa, joka on sairaanhoitopiirin kannalta tärkeä. Tiedottamalla itse voi tarjota paitsi oikeat faktat, myös näkökulmia ja painotuksia. Sairaanhoitopiirin mediarekisteri päivitetään säännöllisesti. Tiedotteiden jakelu hoidetaan mediarekisterin perusteella siten, että jakelu räätälöidään kulloisenkin aiheen perusteella (valtakunnallinen/maakunnallinen/sosiaali- ja terveysalan mediat jne.). Jakelu järjestetään siten, että lähettäjän nimenä näkyy aina lähettävä organisaatio (Oys, PPSHP jne.), ei lähettävän henkilön nimi. Tiedotteet julkaistaan uutisina sairaanhoitopiirin verkkosivujen etusivulla. Tiedotteen laatimisesta tulee tarkemmat ohjeet Mediaoppaaseen. Tiedotustilaisuudet Jos aihe on tavallista tärkeämpi, voidaan järjestää tiedotustilaisuus. Tässä on kuitenkin käytettävä tiukkaa harkintaa. Toimittajien mukaan tiedotustilaisuuksia järjestetään liian usein ja liian kevein perustein. Toimituksissa on tiukennettu linjaa siitä, mihin tilaisuuksiin lähdetään. Tiedotustilaisuus tulee suunnitella kunnolla etukäteen. Tilaisuudessa on oltava valmis lehdistötiedote, jossa on kiteytetty tilaisuuden sisältö. Puhujia ei saa olla liikaa ja heidän kanssaan on käytävä etukäteen läpi heidän esityksensä sisältö, jotta puheenvuoro ei ole liian pitkä ja jotta etukäteen laadittavaan tiedotteeseen voidaan poimia esityksen ydinviesti. Lehdistötiedote on laitettava tiedotustilaisuuden jälkeen mediajakeluun niille toimituksille, jotka eivät päässeet paikalle. Tiedotustilaisuuden järjestämisestä tulee tarkemmat ohjeet Mediaoppaaseen. Mediayhteydet Tiedotusvälineiden kanssa pitäisi pyrkiä vuorovaikutukseen, jossa puolin ja toisin voidaan käydä keskusteluja ja vaihtaa ajatuksia muutenkin kuin ajankohtaisiin uutisiin liittyen. Toimittajille voidaan laatia ajankohtaisista aiheista ja kärkiaiheista taustamuistiota ja tausta-artikkeleita. Toimittajia voidaan tavata kutsumalla heitä tutustumaan toimintaan ja vastaavasti käymällä toimituksissa tutustumassa niiden toimintaan.

14 14 Mediayhteyksien tavoitteena ei ole vaikuttaa siten, että toimittajat eivät kirjoittaisi kriittisesti. He kirjoittavat kriittisesti, jos siihen on aihetta. Yhteydenpidon tavoitteena on luoda molemminpuolista luottamusta ja varmistaa, että on kontakteja ja kanavia saada faktoja ja tarkistaa niitä. Visuaalinen ilme Sairaanhoitopiirin nykyinen visuaalinen ilme on peräisin runsaan 20 vuoden takaa eikä sitä koskaan ole otettu käyttöön kattavasti. Visuaalisen ilmeen uudistaminen on käynnistetty osana viestinnän suunnittelua. Uusi ilme hyväksytään tämän suunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Visuaalisuus uusitaan tässä suunnitelmassa hahmotellun profiloinnin pohjalta. Sairaanhoitopiirille ja sen sairaaloille luodaan oma visuaalinen ilme siten, että kokonaisuus on yhtenäinen. Painotuotteet Viestintä digitalisoituu ja painotuotteiden merkitys vähenee. Sairaanhoitopiirin yleisesite toteutetaan laadukkaana painotuotteena, jonka ulkoasun suunnittelee graafikko ja joka painetaan kirjapainossa. Kieli on englanti. Muiden materiaalien kohdalla harkitaan tapauskohtaisesti, tarvitaanko niitä lainkaan painettuina, vai riittääkö verkkototeutus. Jos tarvitaan printtitoteutus, tarvittava laatu arvioidaan käyttötilanteen ja tarkoituksen perustella: Tulostus Monistaminen Digipaino Offset Tapauskohtaisesti harkitaan myös, milloin on tarpeellista käyttää mainostoimiston suunnittelua. Pääsääntöisesti käytetään mainostoimistoa, kun painetaan offsetilla. Mainostoimistotasoinen suunnittelu voi olla perusteltua myös painolaadultaan alemman tason töissä sekä tärkeissä verkkototeutuksissa. Muita painotöitä Kirjelomakkeet. Lomakkeista myös sähköiset pohjat uuden visuaalisen ilmeen mukaisiksi. Kirjekuoret Käyntikortit Folderi

15 15 Ppt-esitykset Viestinnän digitalisoitumisen myötä ppt-aineistojen määrä on lisääntynyt, mikä on samalla inflatoinut tämän välineen tehoa. Ppt-esitykset ovat useammin huonoja kuin hyviä ja esitystilanne perustuu liikaa ruutuihin kirjoitettuun tekstiin, vaikka kyse on suullisesta esityksestä. Suullisessa esittelyssä pitää tehdä vaikutus sen lisäksi tai jopa ennemmin kuin jakaa tietoa. Siksi esityksissä pitää kiinnittää huomiota visuaaliseen toteutukseen. Se tarkoittaa usein sitä, että tekstimäärää pitää radikaalisti lyhentää tai se pitää vähintään ryhmitellä uudestaan. Sairaanhoitopiirin ppt-esitysten pohja uusitaan uuden visuaalisen ilmeen mukaiseksi. Ppt-esityksiä runsaasti käyttäville järjestetään valmennusta esitystilainteiden suunnitteluun, hallintaan ja esitysten tekemiseen. Potilasmateriaalit Potilasmateriaalien taso vaihtelee sekä kielellisesti että visuaalisesti. Uuden visuaalisen ilmeen valmistuttua laaditaan ohjeistus potilasmateriaalien tuottamisesta sekä järjestetään koulutusta (visuaaliset työkalut, kieli) henkilöille, jotka materiaaleja tuottavat. Verkkoviestintä Verkkosivujen rakenne ei tällä hetkellä vastaa uutta organisaatiorakennetta tulosalueineen. Se tarkoittaa, että sivut pitää uudistaa rakenteellisesti. Suunnitelman kohdassa Media on esitetty, että myös sairaanhoitopiirin tiedotteet aletaan julkaista verkkosivujen etusivulla. Myöhemmin tässä suunnitelmassa esitetään sivustolle lisättäväksi uusina elementteinä: Videot Kuvat Blogit Pohjanpiiri Nämä elementit toteutetaan jo nykyisessä rakenteessa, sikäli kuin se on teknisesti mahdollista. Verkkosivujen rakenteellisessa uudistamisessa noudatetaan esteettömyyden periaatteita. Tämä tarkoittaa sivujen teknistä suunnittelemista siten, että esimerkiksi näkö- ja kuulovammaiset pystyvät käyttämään sivustoa ilman ongelmia. Esteettömästä sisällöntuotannosta on olemassa suosituksia ja standardeja. Verkkosivujen toteuttaminen esteettömyyden periaatteita noudattaen ei ole kovin yleistä. Kuitenkin juuri sairaanhoitopiirin kaltaisten toimijoiden tulisi noudattaa niitä. Sivuston visuaalisuus päivitetään uuden ilmeen mukaiseksi.

16 16 AV-materiaalit Sairaanhoitopiirin tilaisuuksista otetaan paljon valokuvia, mutta niitä hyödynnetään viestinnässä vain vähän. Kuvattavia kohteita ovat esimerkiksi koulutustilaisuudet, vierailut, palkitsemiset, eläkkeelle jäämiset jne. Näitä joka tapauksessa otettavia kuvia voidaan hyödyntää sairaanhoitopiirin verkkopalvelun sivuilla ja niissä sosiaalisen median kanavissa, joita kuvataan jäljempänä. Kuvia ottavat yksiköiden työntekijät ja sairaanhoitopiirin omat kuvaajat.. Ajoittain on käytettävissä myös harjoittelijoita. Kuvaajien työn pääsisältö on kliinisissä kuvauksissa ja silmänpohjakuvauksissa, mutta heillä on kapasiteettia kuvata jonkin verran myös viestinnällisiin tarkoituksiin. Tätä mahdollisuutta on hyödynnetty Pohjanpiirissä muutaman vuoden ajan. Sairaanhoitopiirillä on tv-studio, jossa työskentelee studiomestari ja hänen apulaisenaan yksi siviilipalvelusta suorittava henkilö. Studio vastaa OYS:sssa järjestettävien kokousten ja koulutustilaisuuksien välittämisestä etälähetyksinä eri puolille Pohjois-Suomea sekä tulosalueiden käytössä tarvittavien opastus- ja opetusvideoiden tuotannosta. Lisäksi studio on vuosien varrella tuottanut useamman sairaanhoitopiirin toimintaa esittelevän ohjelman, joista tuorein on vuodelta Studiota on käytetty myös taltioimaan sairaanhoitopiirin juhlatilaisuuksia ja korkean tason vierailuja. Tv-studion käyttöä sairaanhoitopiirin yleisviestinnässä lisätään. Osittain voidaan hyödyntää materiaaleja ja ohjelmia, joita studio joka tapauksessa tuottaa. Yleisviestinnän kannalta ne ovat liian pitkiä, sillä sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla pitäisi pystyä kertomaan asiansa 0,5 1,5 minuutissa. Esimerkiksi Avohoitotalon avajaisista olisi voitu tuottaa useampia lyhyitä välähdyksiä ja julkaista niitä verkkosivuilla. Suunnitellaan rekrytointipalveluiden ja tv-studion yhteistyönä sarja lyhyitä video-ohjelmia rekrytoinnin käyttöön tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media Viestinnässä on tapahtunut eräänlainen paradigmasiirtymä perinteisestä, jakeluun perustuvasta viestinnästä ensin digitaaliseen ja viime vuosina yhteisölliseen viestintään. Yhteisöllisestä viestinnästä käytetään yleensä termiä sosiaalinen media Yritykset ja yhteisöt ovat suhtautuneet sosiaaliseen mediaan varauksellisesti, mutta yhä useampi on kuitenkin lähtenyt mukaan. Sairaanhoitopiireistä muutama on sosiaalisessa mediassa. Lisäksi yksittäiset viranhaltijat ovat alkaneet pitää blogeja. Sosiaalisen median hyödyistä yrityksille ja yhteisöille ei ole kattavaa selvitystä. Esimerkkejä onnistumisista on, mutta valtaosin näytöt puuttuvat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että osallistuminen olisi turhaa tai epäonnistunut. Tietoa todellisista vaikutuksista vain on vähän. Ne sairaanhoitopiirit, jotka ovat sosiaalisessa mediassa, eivät ole panostaneet siihen merkittävästi eivätkä palvelut näytä ainakaan vielä kovin aktiivisilta.

17 17 Monet sosiaaliseen mediaan mukaan lähteneet perustelevat päätöstään sillä, että on oltava siellä, missä ihmiset/asiakkaat/sidosryhmätkin ovat. Perustelu ei ole huono. Yritysten ja yhteisöjen tehottomuus sosiaalisessa mediassa perustuu usein siihen, että uusi media nähdään perinteiseen tapaan oman tiedotusmateriaalin yhtenä uutena jakelukanavana. Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole ensisijaisesti jakelukanava. Tässä suhteessa se poikkeaa perinteisestä mediasta. Jos sosiaaliseen mediaan lähdetään, toiminnan on oltava sosiaalista. Se tarkoittaa yhteisöllistä sisällöntuotantoa. Sen yksi erityispiirre on, että sisältöä ei voi eikä pidä pyrkiäkään kontrolloimaan muuten kuin siinä suhteessa, että asiattomuuksia ja törkeyksiä ei pidä sallia. Sosiaalista mediaa on hyödynnetty tehokkaasti kriisiviestinnässä. Esimerkkejä on ulkomailla sattuneista luonnonkatastrofeista kotimaisiin sähkökatkoksiin. Sosiaalisen median avulla on voitu värvätä vapaaehtoisia, työskennellä kriisiorganisaation tukena verkossa hajautetusti ja jakaa tietoa kansalaisille, kun puhelinverkot ovat tukkeutuneet ja internet-sivut kaatuneet. Sosiaalista mediaa voidaan hyödyntää palveluiden suunnittelussa. Esimerkiksi Sitra hyödynsi sosiaalista mediaa palvelusetelihankkeessa. On myös olemassa sosiaalisen median palveluita, jotka on kehitetty toimimaan pienten, suljettujen ryhmien yhteydenpitovälineenä. Tällaisia palveluita voidaan hyödyntää kehittämishankkeissa ja tiimityöskentelyssä. Yhteisöjen työntekijöistä suuri osa on sosiaalisessa mediassa siitä riippumatta, mikä on työnantajan ratkaisu sosiaalisen median suhteen. Osa ihmisistä käsittelee työhön, työtovereihin ja työnantajiin liittyviä asioita sosiaalisessa mediassa. Näin on myös terveydenhuollossa ja se on koettu ongelmalliseksi. Huoleton, viattomaltakin tuntuva kommentti saattaa olla asiaton esimerkiksi potilaiden tietoturvan kannalta. Sairaanhoitopiirin työntekijöiden kanssa käydyissä keskusteluissa sosiaalinen media oli monille hämmennyksen ja epävarmuuden aihe. Ei tiedetty, voiko ammattiin liittyvistä asioista puhua vai ei. Osa oli tästä syystä tehnyt ratkaisun pysytellä poissa sosiaalisesta mediasta. Sairaanhoitopiiri alkaa hyödyntää/ohjeistaa sosiaalista mediaa tässä vaiheessa seuraavasti: Ohjeistus Laaditaan henkilökunnalle ohje käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Aiheessa käsitellään sitä, millaisissa rooleissa sosiaalisessa mediassa voi olla mukana ja miten työhön liittyviä asioita voi käsitellä. Ohjeen laatii viestinnän yhdyshenkilöiden verkosto. Ohje liitetään yhdeksi tämän suunnitelman liitteistä.

18 18 Seuranta Seurataan sosiaalisen median kehitystä ja sen käyttöä julkisten organisaatioiden viestinnässä. Tässä vaiheessa ei osteta kaupallisia seurantapalveluita. Blogi Pohjanpiirissä julkaistaan ns. mielipidekirjoituksia. Sellaisia ovat olleet : Pääkirjoitus, jota ovat vuorollaan kirjoittaneet sairaanhoitopiirin johtaja, johtajaylilääkäri, hallintoylihoitaja. Kolumni, joka on pyydetty pääsääntöisesti sairaanhoitopiirin ulkopuoliselta kirjoittajalta Uusina mielipidekirjoituksina Pohjanpiirissä aletaan julkaista numerosta 2/2012 alkaen Erva-alueen kuulumisia. Kirjoitus pyydetään vuoronperään Erva-alueen edustajilta Ramppa kalakattaa. Kyseessä on eläkkeellä olevan työntekijän pakina, jonka sisältö on muisteluksia vuosien takaa. Hyödynnetään mielipidekirjoitukset perustamalla Pohjanpiiri-blogi. Blogissa julkaistaan yllä kuvatut mielipidekirjoitukset siten, että ne ajoitetaan tasaisesti Pohjanpiirin ilmestymisrytmiin. Näin ollen Pohjanpiirin ilmestyessä osa kirjoituksista on jo julkaistu verkossa, osa julkaistaan Pohjanpiirin ilmestyessä ja osa ilmestymisen jälkeen. Blogia ei tarvitse rajoittaa Pohjanpiirin kirjoituksiin. Henkilökunnalle ja sidosryhmille voidaan tarjota mahdollisuutta kirjoittaa blogiin Facebook Perustetaan Facebook-sivusto rekrytointipalveluille. Facebook on nuorten suosima sosiaalisen median palvelu, joten nimenomaan rekrytoinnissa on syytä olla läsnä siellä, missä rekrytoitavat ovat. Facebook-sivustolla julkaistaan rekrytointiin liittyvää informaatiota, kuvia ja videoita. Youtube Perustetaan Youtube-tili, jolle ladataan kaikki ne videot, jotka julkaistaan sairaanhoitopiirin verkkosivuilla ja rekrytoinnin facebook-sivuilla. Twitter Perustetaan Twitter-tili. Tärkein syy tälle toimenpiteelle on se, että Twitter on osoittautunut tehokkaaksi välineeksi kriisin sattuessa. Jos joudutaan tilanteeseen, jossa tällaista viestintävälinettä tarvitaan, sen olisi syytä olla olemassa jo valmiina. Tilin perustaminen ja seuraajien kerääminen ottaa oman aikansa.

19 19 Twitteriä voidaan käyttää myös sairaanhoitopiirin tiedotteiden julkaisemiseen sekä muihin lyhytviesteihin. Henkilökohtaiset työkalut ja projektityökalut Sosiaalisessa mediassa on palveluita, joiden käyttöön ei tarvita varsinaista sairaanhoitopiirin päätöstä, mutta joista voi olla hyötyä työntekijöille heidän ammatissaan. Yksi tällainen palvelu on SlideShare, jossa ammattilaiset jakavat keskenään erilaisia esityksiä mm. markkinoinnista, hallinnosta ja taloudesta. Näiden sosiaalisen median palveluiden hyödyntämiseen voidaan järjestää valmennusta. Tapahtumat Sairaanhoitopiiri ei osallistu erilaisiin terveydenhuollon tapahtumiin aktiivisesti. Rekrytointipalvelut ovat olleet mukana sairaanhoitajapäivillä. Pohjolan Lääkäripäiville on osallistuttu rekrytointipalveluiden ja toimintayksiköiden yhteisprojektina tuomalla messuosastolle sairaalavälineistöä. Muissa tapahtumissa on oltu mukana satunnaisesti. Kun tavoitteeksi on asetettu profiilin korottaminen ja rekrytoinnin kohdalla peräti tavoite, olla vetovoimaisin työnantaja erikoissairaanhoidossa, tapahtumiin osallistumisen pitäisi olla järjestelmällisempää. Esimerkiksi Helsingin lääkäripäivillä ei vielä runsas kymmenen vuotta sitten ollut yhtään julkisten palvelutuottajan osastoa. Nykyään niitä on useita, mutta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ei ole tapahtumassa mukana. Viestinnän ohjausryhmä laatii suunnitelman tapahtumiin osallistumisesta. Selvitetään sairaanhoitopiirin oman, liikuteltavan messuosaston toteuttamismahdollisuudet ja kustannukset. Pohjanpiiri Pohjanpiiri on sairaanhoitopiirin merkittävä panostus viestintään. Lehti toimii sekä henkilöstö- että sidosryhmälehtenä. Se on formaatiltaan aikakauslehti, ilmestyy kuusi kertaa vuodessa ja sen laajuus on 36 sivua. Pohjanpiiriin tuotetaan aineistoa, jonka käyttöä voisi tehostaa monikanavajulkaisemisen kautta. Lehti julkaistaan internetissä, mutta vain pdf-muodossa. Pdf on huono formaatti viestinnällisten aineistojen julkaisemiseen verkossa. Pääsääntöisesti sitä ei pitäisi käyttää ainoana julkaisumuotona. Tehostetaan Pohjanpiirin juttujen käyttöä julkaisemalla jokaisen numeron tärkeimmät jutut omina, erillisinä html-sivuina, tarvittaessa lyhennettyinä. Näin jutulle saadaan yksilöllinen verkko-osoite, johon voidaan linkittää erilaisissa viestintätilanteissa. Nyt voidaan linkittää vain kokonaiseen lehteen, minkä jälkeen lukijan pitää selata pdf-tiedostoa löytääkseen

20 20 oikean tekstin. Verkkomaailman käytänteissä tämä tarkoittaa, että teksti jää usein lukematta. Perustetaan Pohjanpiiri-blogi, jossa julkaistaan lehden mielipidekirjoitukset Pääkirjoitus Kolumni Erva-alueen kuulumisia Ramppa kalakattaa. Blogiin voidaan pyytä myös muita kuin Pohjanpiirissä julkaistavia tekstejä. Julkaistaan Pohjanpiiriä varten otettavia kuvia sosiaalisen median kanavissa ja verkkosivuilla. Tällaisia kuvia ovat esimerkiksi eläkejuhlat, vierailut, palkintojen ja kunniamerkkien jakamiset, Vaparin kuvat jne. Pohjanpiirin ulkoasu uudistetaan, kun sairaanhoitopiirin uusi visuaalinen ilme on hyväksytty. Sidosryhmäviestintä Sairaanhoitopiiri pitää aktiivisesti yhteyttä tärkeimpiin sidosryhmiinsä. Näitä ovat omistajakunnat, yliopisto, terveydenhoitoalan oppilaitokset ja Erva-alueen sairaanhoitopiirit. Myös yhteys sosiaali- ja terveysministeriöön on hyvä. Muu sidosryhmäviestintä ei ole yhtä aktiivista. Kyse ei ole pelkästään varsinaisen sidosryhmäviestinnän aktiivisuudesta vaan sairaanhoitopiirin yleisestä profiilista. Näin ollen ulkoisen viestinnän aktiivisuuden lisääminen ja profiilin kehittäminen palvelevat myös sidosryhmäviestintää. Sidosryhmien edustajia on mahdollista tavata erilaisissa tapahtumissa. Näkyminen erilaisissa alan ammattitapahtumissa palvelee siten sidosryhmäviestintää. Viestinnän ohjausryhmä määrittelee sidosryhmäviestinnän kohteet ja tekee suunnitelman sidosryhmäviestinnän toimenpiteistä.

21 21 Rekrytointiviestintä Väestön ikääntymisen myötä myös terveydenhuollon henkilökunta ikääntyy ja eläköityy, mikä tulee väistämättä johtamaan jonkinasteiseen kilpailuun osaavasta henkilökunnasta. Tällä hetkellä PPSHP:n tilanne on hyvä. Oulu on yksi valtakunnan osakeskuksista ja sen vetovoima on hyvä. Myös yliopistolliset sairaalat ovat vetovoimaisia, koska niissä on tarjolla haastavia tehtäviä ja ne tarjoavat muita terveydenhuollon yksiköitä paremmat mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen. PPSHP:n palvelukseen hakeutuvat erityisesti maan pohjoisosista kotoisin olevat ja/tai pohjoisen oppilaitoksista valmistuneet. Muualta valmistuneet hakeutuvat pohjoiseen huonommin. Sairaanhoitopiirillä on rekrytointiyksikkö, joka on keskittynyt erityisesti hoitohenkilökunnan rekrytoimiseen. Yksikkö osallistuu erilaisiin terveydenhuollon tapahtumiin ja järjestää rekrytointitilaisuuksia sairaanhoitopiirin sairaaloissa. Lisäksi yksikkö tuottaa jonkin verran rekrytointiin liittyviä painotuotteita ja lehti-ilmoituksia. Rekrytointiviestinnän perusta on sairaanhoitopiirin tunnettuuden lisääminen ja profiilin terävöittäminen. Kaikki se, mitä tässä suunnitelmassa on aiemmin esitetty ulkoisen viestinnän kehittämisestä, palvelee rekrytointia. Myös Oulun yleisen vetovoiman lisääminen palvelee rekrytointia. Sairaanhoitopiiri on ollut merkittävä yhteistyökumppani Oulun brandia kehittävässä projektissa. Uutisaiheita ja tiedotteita ja suunniteltaessa yksi näkökulma on rekrytointi. Rekrytointi voi olla media-aineistoissa pääaihe tai näkökulma jossakin muussa aiheessa. Media-aineistojen jakeluissa on oltava mukana terveydenhuollon yleismedioiden lisäksi myös alan ammatijulkaisuja. Valtakunnallisiin terveydenhuollon tapahtumiin osallistumista lisätään ja osallistumisen muotoja kehitetään. Näkyminen sinänsä on tavoite, koska se lisää sairaanhoitopiirin tunnettuutta. Osallistumisen muotoja ja sisältöjä on pohdittava yhdessä rekrytointiyksikön kanssa. Näkökulman pitäisi olla laajempi kuin pelkästään hoitohenkilökunnan rekrytoiminen. Sosiaalista mediaa käsittelevän osion yhteydessä on esitetty, että rekrytointia varten perustetaan Facebook-sivusto. Muutama muu sairaanhoitopiirin on jo näin menetellyt. Perustelu on se, että rekrytointiviestinnässä tavoitellaan erityisesti nuoria ikäluokkia. Niihin kuuluvat ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Rekrytoijan pitää olla siellä, missä rekrytoitavat ovat. Rekrytointiviestintää varten ryhdytään tuottamaan lyhyitä videoleikkeitä, joita julkaistaan facebook-sivustolla, sairaanhoitopiirin verkkosivuilla ja Youtubessa.

22 22 Kriisiviestintä Kriisillä tarkoitetaan kriisiviestinnän yhteydessä paitsi varsinaista kriisiä, myös kriisin uhkaa sekä poikkeuksellisia tilanteita, jotka eivät ole varsinaisia kriisejä. Kriisi tai poikkeuksellinen tilanne voi syntyä fyysisesti oman organisaation ulkopuolella tai sen sisällä, se voi olla valtakunnallinen, alueellinen tai paikallinen. Kriisi voi koskea myös mainetta. Kriisiviestinnän lähtökohtana on hyvin järjestetty ja toimiva normaalitilanteiden viestintä. Jos viestintä on järjestämättä tai toimii huonosti, ennuste viestinnän onnistumiselle kriisitilanteessa on huono. Normaaliolojen viestinnällä myös luodaan sitä luottamuspääomaa suhteessa toimittajiin, suureen yleisön ja sidosryhmiin, jota tarvitaan kriisitilanteessa. Kriisiviestinnässä on helpompi toimia, jos yhteisöä pidetään luotettavana ja asiallisena tiedottajana. Normaalitilanteissa on myös luotu kriisitilanteissa tarvittavat viestinnän toimintamallit, mediarekisterit ja välineet, joita tarvitaan kriisitilanteessa. Lisäksi tarvitaan kriisiä varten laadittuja erityisohjeita. On syytä muistaa, että epäonnistunut viestintä voi syventää kriisiä. Kriisiviestinnän tavoitteita ovat Auttaa kriisitilanteen haltuun otossa ja hallinnassa Estää ja vähentää vahinkoja Ohjeistaa henkilökuntaa ja kansalaisia Pitää organisaatio toimintakykyisenä Kriisiviestinnän periaatteita ovat Nopeus Avoimuus Totuudenmukaisuus Yksilön identiteetin kunnioittaminen ja suojaaminen Kriisiviestintää johtaa sairaanhoitopiirin johtaja. Hänen tuekseen kootaan viestinnän johtoryhmä, jossa ovat jäseninä sen yksikön johtaja, jota kriisi koskee, muut sairaanhoitopiirin johtajan nimeämät henkilöt sekä kriisiä varten perustettava tiedotuskeskus. Tiedotuskeskuksessa työskentelee viestinnän johtoryhmän lisäksi kolme työntekijää. Yhden tehtävä on tilanteen seuranta, yksi päivittää sairaanhoitopiirin verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia ja yksi tuottaa tekstejä. Osa kriiseistä koskettaa useita viranomaisia. On osoittautunut, että kriisin hoidossa mukana olevien organisaatioiden on vaikea pysytellä reaaliaikaisen tilanteen tasalla. Esimerkiksi sairaala ei välttämättä saa nopeasti tietoja poliisin tai pelastuslaitoksen antamista tiedotteita ja ohjeista. Tiedonkulku viranomaisten tiedotusorganisaatioiden välillä ei usein

23 23 ole niin nopeaa kuin pitäisi. Kriiseissä mukana olleet tiedottajat sanovat, että media yleensä tietää asioista nopeammin ja enemmän kuin kriisiä hoitava yksittäinen viranomainen. Ajantasaisen tiedon varmistamiseksi kriisin tiedotuskeskuksella on oltava käytössään virvepuhelin ja sitä käyttämään koulutettu henkilö. Verkkosivut ja sosiaalinen media ovat osoittautuneet kriisiviestinnässä erinomaisiksi välineiksi. Sairaanhoitopiirin verkkosivujen toimivuus kriisitilanteessa pitää varmistaa. Internet-sivustolle on tehty nopeasti vaihdettava krisiisitilanteen etusivu. Sen sisällön toteuttaminen on vielä ohjeistamatta. Verkkosivuja pitää pystyä kriisitilanteessa päivittämään nopeasti ja tiheään. Tämä saattaa aiheuttaa kriisitilanteessa ongelmia. Verkkosivuja on mahdollista päivittää talon ulkopuolelta vaikka normaalitilanteessa se on estetty tietoturvasyistä. Sellaista tilannetta ei ole testattu, että sivuja pitäisi pystyä päivittämään nopeasti virka-ajan ulkopuolella. Sairaanhoitopiirille perustetaan Twitter-tili. Normaalissa viestinnässä sitä voidaan käyttää tiedotteiden ja lyhytviestien jakamiseen ja kriisitilanteessa se voidaan ottaa kriisitiedotuksen käyttöön. Twitter-tili pitää olla valmiina. Sen perustaminen kriisitilanteessa vie turhaa aikaa. Turvallisuuspäällikkö on valmiussuunnitelmaan liittyen valmistamassa poikkeustilanteiden viestinnän ohjetta. Kun ohje on hyväksytty, se liitetään yhdeksi tämän suunnitelman liitteistä. SISÄINEN VIESTINTÄ Lähiverkot tärkeitä Viestinnässä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Edellä on sivuttu sitä, että ulkoinen viestintä vaikuttaa työyhteisön sisäiseen identiteettiin. Ihmiset tulkitsevat yhteisöään julkisuuden kautta ja jos julkisuus on myönteistä, sillä on myönteinen vaikutus työyhteisöön. Vastaavasti työyhteisön identiteetti ja kulttuuri vaikuttavat ulkoiseen viestintään. Se tapahtuu erityisesti lähiverkkojen kautta. On laskettu, että ihmisellä on lähipiirissään eli lähiverkossaan noin 25 henkilöä. Sillä, mitä me viestitämme omassa lähiverkossamme työyhteisöstämme, on erittäin suuri vaikutus. Kyse ei ole pelkästään määristä vaan ennen kaikkea vaikuttavuudesta. Kasvokkain tapahtuva viestintä on teholtaan kaikkein parasta ja olemme taipuvaisia uskomaan viestejä, jotka tulevat ihmisiltä, joista pidämme ja joihin olemme sitoutuneet. PPSHP:n kohdalla myös määrät ovat suuret. Lähes hengen työyhteisön lähiverkojen yhteenlaskettu koko on noin henkilöä (lähiverkot ovat jonkin verran päällekkäisiä sillä sama henkilö voi kuulua useamman työntekijän lähiverkkoon). Ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisia viestejä työyhteisöstä tässä verkostossa välittyy.

24 24 Viestintä lähiverkossa voi olla passiivista. Tällöin työntekijä ei koskaan puhu työhön ja työyhteisöön liittyvistä asioista. Tämä on negatiivinen viesti, koska kuitenkin tiedetään, missä hän on töissä. Joskus kuulee väitettävän, että ei haittaa, jos mitään ei puhuta. Tärkeintä on, että ei puhuta negatiivisia. Tämä ajatus on kuitenkin virheellinen. Puhumattomuus on aina negatiivinen viesti. Jokin on vialla yhteisössä, johon kuulutaan, mutta josta ei koskaan puhuta. No news is bad news. Lähiverkkoviestintä voi olla myös reaktiivista. Tällöin työntekijä vastaa, kun häneltä kysytään työyhteisöön liittyvistä kysymyksistä. Myös tällaisen viestinnän sävy on negatiivista. Aktiivinen lähiverkkoviestintä on sitä, että työntekijä kertoo lähiverkossaan oma-aloitteisesti työyhteisöönsä liittyvistä asioista. Tämä on myönteistä viestintää ja sen vaikutus on merkittävä. Se kestää myös sen, että välillä asioista kerrotaan kriittisesti. Työyhteisön kehittämisen ja sisäisen viestinnän kehittämisen yksi tavoite on synnyttää työyhteisö, jonka jäsenet ovat aktiivisia viestijöitä omassa lähiverkossaan. Se synnyttää ulkoista viestintää, jonka arvoa ei pystytä mittaamaan. Johtamisen väline Sisäinen viestintä on johtamisen työkalu. Se tekee mahdolliseksi tavoitteellisen työskentelyn organisaatiossa. Sen avulla voidaan sitouttaa työntekijöitä organisaation tavoitteisiin ja arvoihin. Sisäinen viestintä voi olla työkalu vain, jos se on jatkuvaa, säännöllistä, avointa ja vuorovaikutteista. Työkalu ei ole hyvä, jos tieto kulkee vain ylhäältä alas. Viestinnän on oltava vuorovaikutteista, jotta johto saa palautetta ja voi reagoida siihen. Organisaatio pystyy saamaan aikaan tuloksia vain, jos henkilökunta on motivoitunutta ja sitoutunutta. Sisäisen viestinnän ja työtyytyväisyyden välillä on tutkittu olevan voimakas korrelaatio. Asiaa on selvitetty molemmista suunnista. Sellaisissa organisaatioissa, joissa on hyvä työilmapiiri, on havaittu olevan hyvä sisäinen viestintä. Sellaisissa organisaatioissa, joissa on hyvä sisäinen viestintä, on mitattu korkea työtyytyväisyys. Esimies avainviestijä Kaikissa sisäistä viestintää käsittelevissä tutkimuksissa on todettu, että lähintä esimiestä pidetään yhtenä tärkeimmistä luotettavan tiedon lähteistä. Siksi työyhteisön kehittämisessä ja johtamisen kehittämisessä tulisi kiinnittää huomiota esimiesten henkilökohtaisiin viestintätaitoihin. Kaikessa sisäisessä viestinnässä osa viestinnästä on spontaania, osa organisoitua. Molemmille pitää jättää tietoisesti tilaa. Esimiesten pitää olla läsnä työyhteisössään, jotta syntyy vuorovaikutustilanteita. Toisaalta työyhteisön pitää luoda rutiineja, joissa voidaan viestiä organisoidusti.

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet

Liite nro 1 Hallitus Viestinnän yleiset periaatteet Liite nro 1 Hallitus 11.3.2019 Viestinnän yleiset periaatteet Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1/4 Kymsoten viestinnän yleiset periaatteet 1. Viestintäämme määrittää asukkaiden oikeus saada tietoa

Lisätiedot

Näyttö ohjaa toimintaa Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen. Tervetuloa!

Näyttö ohjaa toimintaa Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen. Tervetuloa! Näyttö ohjaa toimintaa Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Tervetuloa! Näyttö toimintana Parhaan saatavilla olevan ajantasaisen tiedon harkittua käyttöä terveydenhuollon asiakkaan hoidossa

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN TOIMINTAMALLI VISIOMME VUOTEEN 2019 Tavoitteenamme on, että hoitotyön yhteisömme on alueellisesti vetovoimainen

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia 2013 2017 Lähtökohta Maahanmuuttoviraston viestintästrategia 2013 2017 pohjautuu valtionhallinnon viestinnälle lainsäädännössä ja ohjeissa annettuihin velvoitteisiin

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE Avoimesti ja yhdessä Oma Hämeen viestintäsuunnitelma 2016 2019 päivitetty, hyväksytty 24.11.2017 / VATE Sisältö 1. Viestintä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun tukena... 2 2. Viestinnän tavoitteet

Lisätiedot

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO

Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Suurkäyttäjien hoito- ja palveluketjujen rakentaminen Oulunkaarella HUCCO Heavy Users Care Chains in OuluArc Tiedotussuunnitelma OULUNKAAREN SEUTUKUNTA Ii Pudasjärvi Utajärvi Vaala Yli-Ii Piisilta 1, 91100

Lisätiedot

Kruunusillat: Viestintäsuunnitelma. Maaliskuu 2015

Kruunusillat: Viestintäsuunnitelma. Maaliskuu 2015 Kruunusillat: Viestintäsuunnitelma Maaliskuu 2015 Sisältö Viestinnän tavoitteet Kohderyhmät Viestit Sisäinen viestintä Periaatteet Roolit ja vastuut Keinot ja kanavat Ulkoinen viestintä Periaatteet Viestit

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS 2016 Maakunnan viestintäryhmä Varsinais-Suomen liitto YDINVIESTIT Suodatamme

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän. viestintästrategia

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän. viestintästrategia Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän viestintästrategia 2 (6) Sisällys 1 Viestinnän lähtökohdat ja tehtävät... 3 2 Viestinnän visio... 3 3 Viestinnän missio... 3 4 Viestinnän toimintaperiaatteet... 3 5 Viestinnässä

Lisätiedot

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019 Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet Luonnos 1/2019 Teema 1: Tiedonkulku Tavoite Toimenpiteet Asukkaat tietävät, mitä Oulussa tapahtuu ja mitä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Lisätiedot

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia 1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia Ihmisarvon kunnioittaminen ja siihen liittyen yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja yksityisyyden

Lisätiedot

Viestintästrategia vuosille

Viestintästrategia vuosille Hyväksytty valtuuston kokouksessa 22.11.2018 Viestintästrategia vuosille 2019 2022 1. Johdanto Suomen Kanttori-urkuriliitto, Suomen kirkon pappisliitto ja Suomen teologiliitto muodostavat yhdessä Kirkon

Lisätiedot

VIESTINTÄ MUUTOKSESSA MUUTOKSESSA MUUTOKSESSA. Finas-päivä 26.1.2015 Kirsi Norros Viestintäjohtaja, SYKE @KirsiNorros www.facebook.fi/kirsi.

VIESTINTÄ MUUTOKSESSA MUUTOKSESSA MUUTOKSESSA. Finas-päivä 26.1.2015 Kirsi Norros Viestintäjohtaja, SYKE @KirsiNorros www.facebook.fi/kirsi. VIESTINTÄ MUUTOKSESSA MUUTOKSESSA MUUTOKSESSA Finas-päivä 26.1.2015 Kirsi Norros Viestintäjohtaja, SYKE @KirsiNorros www.facebook.fi/kirsi.norros Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos Ihmisen soluja uusiutuu

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma Pvm Mitä tehty Kuka Missä käsitelty 21.3.2016 Suunnitelman luonnos Johanna PoPSTer 19.5.2016 Suunnitelman täydennys ja päivitys Johanna & Kirsi 1.6.2016 poliittinen ohjausryhmä

Lisätiedot

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma

Tarja Nordman 2013. HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma HUS Savuton sairaala -viestintäsuunnitelma. Viestintä Ohjausryhmän tiedottaja Tarja Nordman toimii viestinnän suunnittelun koordinaattorina toimii Savuton sairaala viestintätiimin puheenjohtajana tuottaa

Lisätiedot

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE)

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Organisaatio : Hämeen liitto Niittykatu 5 13100 Hämeenlinna Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Hankkeen nimi ja tavoite Nimi:

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen,

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen, Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen, 3.2.2018 Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle!

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! Pirkanmaa 2019 Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! Esivalmistelun viestintäsuunnitelma Hyväksytty johtoryhmässä 13.10.2016 (Tämä suunnitelma ei sisällä mahdollisesti

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5

VIESTINTÄSTRATEGIA. Valtuusto liite nro 5 VIESTINTÄSTRATEGIA Valtuusto 14.11.2016 41 liite nro 5 Voimaantulo 1.1.2017 1 SONKAJÄRVEN KUNNAN VIESTINSTÄSTRATEGIA 1 Viestinnän periaatteet... 2 2 Kuntastrategia 2017-2021... 2 3 Viestinnän tavoitteet...

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viestintästrategia

Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta. Viestintästrategia VIESTINTÄSTRATEGIA 16.4.2010 Itä Suomen yliopiston ylioppilaskunta Viestintästrategia Suvantokatu 6, 80100 Joensuu 050 341 6346 PL 1627 (Yliopistonranta 3), 70211 KUOPIO 044 576 8419 PL 86 (Kuninkaankartanonkatu

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma /lw. Jämsä ja Kuhmoinen kuntarakenneselvitys Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma /lw. Jämsä ja Kuhmoinen kuntarakenneselvitys Viestintäsuunnitelma Jämsä ja Kuhmoinen kuntarakenneselvitys Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelma JÄMSÄ KUHMOINEN KUNTARAKENNESELVITYS Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Jämsä-Kuhmoinen kuntarakenneselvitykseen liittyvää

Lisätiedot

NUORISOTYÖN AUDITOINTI- JA ITSEARVIOINTIMALLI VERKKOPERUSTAINEN NUORISOTYÖ UUDISTETTU 5.9.2011

NUORISOTYÖN AUDITOINTI- JA ITSEARVIOINTIMALLI VERKKOPERUSTAINEN NUORISOTYÖ UUDISTETTU 5.9.2011 1 / 7 NUORISOTYÖN AUDITOINTI- JA ITSEARVIOINTIMALLI VERKKOPERUSTAINEN NUORISOTYÖ UUDISTETTU 5.9.2011 Verkkoperustaisen nuorisotyön eettiset periaatteet Yhteydenottajan oikeudet ja velvollisuudet Yhteydenottajalla

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Työnantajamielikuva ja sosiaalinen media Yrityskysely Viestintätoimisto Manifesto Hanna Pätilä 6.9.2011

Työnantajamielikuva ja sosiaalinen media Yrityskysely Viestintätoimisto Manifesto Hanna Pätilä 6.9.2011 Työnantajamielikuva ja sosiaalinen media Yrityskysely Viestintätoimisto Manifesto Hanna Pätilä 6.9.2011 Työnantajamielikuva ja sosiaalinen media -kyselyn tausta Kyselyssä selvitettiin, miten suomalaiset

Lisätiedot

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viranomaisviestintä? 28.1.2015 Anna-Maria Maunu Viestintä kohdentuu kun on: kiinnostava viesti selkeä kieli osattu käyttää

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva:

Viesti kulkee! Aikku Eskelinen, Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto. Kuva: Viesti kulkee! Viestinnällä luodaan vetovoimaa, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta, rekrytoidaan, motivoidaan, palkitaan, markkinoidaan ja hoidetaan yhteisöä sisäisesti. - Anne Sorko, Jyväskylän Yliopisto

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt LIITE 6. VIRTA OULUN VIESTINTÄSUUNNITELMA Virta Oulu alahankkeessa noudatetaan Oulun kaupungin viestintäohjetta: http://www.ouka.fi/viestinta/pdf/viestintaohje.pdf Taulukko 1. Sisäinen viestintä. Kohderyhmä

Lisätiedot

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä.

OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA Käsitelty ohjausryhmässä Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. OMA HÄME -VIESTINTÄSUUNNITELMA 2016 2019 Käsitelty ohjausryhmässä 22.11.2016 Hyvää ja avointa yhteistyötä. Yhteinen uudistus, yhteinen viestintä. Sisältö 1. Viestintä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI Tutkimusstrategia Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI ESIPUHE Teemme Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkimusta hyvässä, myönteisessä ilmapiirissä. Tutkimustoiminnan

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen

Viestintä on mahdollisuus. Auvo Mäkinen Viestintä on mahdollisuus Auvo Mäkinen Sisäinen viestintä, visio Jäsenistö tietää toimintamme tavoitteet Jäsenistö saa aktiivisesti tietoa yhteisistä hankkeista Jäsenistö pystyy vaikuttamaan asioihin Syntyy

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion viestintästrategia ja toimeenpano-ohjelma 2014-2015

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion viestintästrategia ja toimeenpano-ohjelma 2014-2015 Peruspalvelukuntayhtymä Kallion viestintästrategia ja toimeenpano-ohjelma 2014-2015 Peruspalvelukuntayhtymä Kallion viestintästrategia ja toimeenpano-ohjelma 2014-2015 Yhtymähallitus 13.12.2013 Liite 156

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 Kemijärven Yrittäjät ry VISIO Kemijärven Yrittäjät ry tavoittelee vahvaa tulevaisuutta hoitamalla rakentavalla yhteistyöllä yrittäjyyden asiat kuntoon. Kemijärven Yrittäjät ry

Lisätiedot

HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. Tavoitteet. 3. Kehittämiskohteet. 4. Organisaatio. 5.

HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. Tavoitteet. 3. Kehittämiskohteet. 4. Organisaatio. 5. Toimitusjohtaja SUUNNITELMA 08.03.2012 HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Tavoitteet 3. Kehittämiskohteet 4. Organisaatio 5. Toteutus 6. Aikataulu 7. Rahoitus

Lisätiedot

Kriisiviestintäohjeen päivitys

Kriisiviestintäohjeen päivitys INHIMILLISESTI AMMATILLISESTI LUOTETTAVASTI Kriisiviestintäohjeen päivitys Suunnittelija (viestintä, maakuntauudistus) Johanna Franzén Etelä-Karjalan pelastuslaitos Edellytykset hyvin toimivalle kriisiviestinnälle

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1.

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1. Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa Ammattilaisten työnhakututkimus ESITYS MPS ENTERPRISES JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ 30.1.2019 Työ ja elämä muuttuvat Odotukset työlle: Arvot

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalisen rekrytoinnin kanavat Englantilaisen yrityksen Provide vuonna 2012 luoma sosiaalisen rekrytoinnin kompassi (inhunt.fi) Some sopii kaikille ei vain viestintä- ja

Lisätiedot

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Uudistuksen organisaatio Laaja ohjausryhmä Henkilöstö ryhmä Talous ryhmä Työvaliokunta Kunnallisasiain työryhmä Konsernipalvelut Tilahallinto ryhmä Tietohallinto

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Sosiaalinen media Valion viestinnässä

Sosiaalinen media Valion viestinnässä Sosiaalinen media Valion viestinnässä Pia Kontunen, viestintäjohtaja 28.3.2011 Sosiaalinen media uudistaa liiketoimintaa Esityksen sisältö Pia Kontunen Minkälainen yritys on Valio ja mitä se haluaa viestiä?

Lisätiedot

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintäfoorumi 27.8.2018, Helsinki tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto vt. viestintäjohtaja Milla Meretniemi, sisäministeriö pelastusjohtaja

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Julkaisuvuosi 2015 www.epliitto.fi 1. YLEISOHJEET... 3 2. ESIINNY OMANA ITSENÄSI... 3 3. HENKILÖKOHTAISEN MIELIPITEEN ILMAISEMINEN...

Lisätiedot

Pelastuslaitosten ulkoinen viestintä 2017 Ulkoisen viestinnän tila sekä koettuja haasteita ja kehittämisideoita laitoksilta

Pelastuslaitosten ulkoinen viestintä 2017 Ulkoisen viestinnän tila sekä koettuja haasteita ja kehittämisideoita laitoksilta Pelastuslaitosten ulkoinen viestintä 2017 Ulkoisen viestinnän tila sekä koettuja haasteita ja kehittämisideoita laitoksilta Pelastustoimen viestintä 2020 -työpaja 27.11.2017, Kuopio Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Miksi Soteuudistus? Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvu kiihtyy.

Lisätiedot

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa Järjestämissuunnitelma PPSHP - mistä nyt sovittava? Päivi Hirsso 190402012 Perusterveydenhuollon vahvistaminen perusterveydenhuollon yksiköiden perustehtävänä Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Valmisteluajan viestintä. POPmaakunta

Valmisteluajan viestintä. POPmaakunta Valmisteluajan viestintä Valtakunnalliset viestinnän periaatteet Maakuntahallinnosta tulee antaa selkeä kuvaus, mikä muuttuu ja miksi. Valmistelun ja toimeenpanon oltava mahdollisimman avointa Asioista

Lisätiedot

Kuortaneen kunnan viestintästrategia

Kuortaneen kunnan viestintästrategia Kuortaneen kunnan viestintästrategia 2017 2018 1. Viestinnän tavoitteet 2. Viestinnän organisointi 3. Mitä viestitään ja miten? 4. Kohderyhmät 5. Viestinnän kanavat 6. Kriisiviestintä 7. Mitä laki sanoo

Lisätiedot

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa Kaikille oikeus terveelliseen ja turvalliseen elämään Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lähtökohtana ovat

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin viestintäohjelma

Rovaniemen kaupungin viestintäohjelma Rovaniemen kaupungin viestintäohjelma 2019 2020 1. Kaupungin viestinnän perustehtävä Rovaniemen kaupungin viestintä on ennakoivaa, avointa, asukaslähtöistä ja vuorovaikutuksellista. Viestinnän tavoitteena

Lisätiedot

Viestintä häiriötilanteissa. 6.2.2014 Anna-Maria Maunu

Viestintä häiriötilanteissa. 6.2.2014 Anna-Maria Maunu Viestintä häiriötilanteissa 6.2.2014 Anna-Maria Maunu Häiriötilanneviestintä kunnissa Viestintä on asenne: Viestinnän näkökulma vieläkin puutteellisesti mukana (kuntien) johtamisessa. Kuntien viestinnän

Lisätiedot

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius Tiedottaminen Tiedottaminen sisäinen tiedottaminen tehtävät informointi henkilöstölle keskustelu henkilöstön/yksittäisen henkilön kanssa perehdyttäminen sisäinen markkinointi vuorovaikutus keinot henk.kohtaiset

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma 2015

Viestintäsuunnitelma 2015 Viestintäsuunnitelma 2015 OAJ Varsinais-Suomen viestintää toteutetaan vuosittaisen viestintäsuunnitelman mukaisesti. Se noudattaa aina voimassa olevaa OAJ V-S:n viestintästrategian linjauksia. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

ONION-hanke. Tiivistelmä

ONION-hanke. Tiivistelmä ONION-hanke Tiivistelmä ONION-HANKE 2013 aloitettu ONION-hanke hahmotti, OYS ervalle kokonaisvaltaista tietojärjestelmäarkkitehtuuria ja vaihtoehtoisia toteutustapoja sille. Työhön kuului: ❶ ❷ Nykytilan

Lisätiedot

Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Hallinto ja toimintatavat muutoksessa

Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Hallinto ja toimintatavat muutoksessa Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Hallinto ja toimintatavat muutoksessa Mikä on sote-uudistus? Sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Uudistuksen tekevät valtio ja kunnat,

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) 1 19.5.2017 Etunimi Sukunimi Sisältö Viestinnän tavoitteet Priorisoidut kohderyhmät Kanavat Pääviestit Visuaalinen viestintä Projektit / toimenpiteitä

Lisätiedot

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 22.11.2017 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tilaliikelaitoksen strategia... 2 3. Viestinnän pääpainopisteet... 2 4. Viestinnän tavoitteet... 2 5. Kriisiviestintä...

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN SOTE-HANKE 1/6 Viestintäsuunnitelma, selvitysvaihe 8.9.2014

POHJOIS-KARJALAN SOTE-HANKE 1/6 Viestintäsuunnitelma, selvitysvaihe 8.9.2014 POHJOIS-KARJALAN SOTE-HANKE 1/6 Käsitelty koordinaatioryhmän kokouksessa 21.8.2014, valmistelevassa sihteeristössä 28.8.2014 sekä ollut kuntajohtajien kommentoitavana 28.8.2014 1.9.2014. Hyväksytty ohjausryhmässä

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus/lakeuden sote. Viestintästrategia- ja suunnitelma

Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus/lakeuden sote. Viestintästrategia- ja suunnitelma Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus/lakeuden sote Viestintästrategia- ja suunnitelma Viestinnän lähtökohdat Tilanne: epätietoisuus sote-uudistuksen etenemisestä, päätöksenteon

Lisätiedot

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi

IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi IPR 2.0 Netti, Brändi ja Nettibrändi VT Ari-Pekka Launne Kolster OY AB Helsinki 31.5.2012 IPR ja Internet mistä on kysymys? Internet on muuttunut muutamien toimijoiden yhteydenpitovälineestä globaaliksi

Lisätiedot

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 Työsuojelurahasto Ohje 1 Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden PAINETUT JA VERKOSSA JULKAISTAVAT LOPPURAPORTIT Sisältö sivu 1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 1.1. Yleiset periaatteet. 2 1.2.

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma Piirihallituksen hyväksymä _16._2_.2004 Taustaa Tässä viestintäsuunnitelmassa kuvataan SPL Keski-Suomen piirin tiedottamisen menettelyt. Yhdistyksen säännöissä

Lisätiedot

Kaarinan Pojat ry. Miten me viestimme?

Kaarinan Pojat ry. Miten me viestimme? M1 Kaarinan Pojat ry Miten me viestimme? Isännän Ääni -seminaari Pori 29.1.2016 POSITIIVISUUS LUOTETTAVUUS ONNISTUMINEN YHTEISÖLLISYYS Esityksen sisältö Seuran esittely Viestintäsuunnitelma ja sen luominen

Lisätiedot

Viestinnän linjaukset

Viestinnän linjaukset Tehty 02/2013, päivitetty 9/2014 Viestinnän linjaukset Työelämä 2020 -hankkeen visio on, että Suomessa on Euroopan paras työelämä vuonna 2020. Hankkeen tehtävä on muodostaa yhteistyöverkostoja toimijoiden

Lisätiedot

Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa Pentti Kananen

Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa Pentti Kananen Paras sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa 1 17.11.2009 Pentti Kananen Valtioneuvoston selonteko 12.11.2009 Hallinnollisten rakenteiden kehittämisen ohella keskeistä on palvelurakenteiden ja palvelujen

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot