VKP (b):n KESKUSKOMITEAAN I.V. STALINILLE, SNTL:n KANSANKOMISSAARIEN NEUVOSTOON V.M. MOLOTOVILLE, SNTL:n KANSANKOMISSARIAATTIIN K.J. VOROSHILOVILLE.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VKP (b):n KESKUSKOMITEAAN I.V. STALINILLE, SNTL:n KANSANKOMISSAARIEN NEUVOSTOON V.M. MOLOTOVILLE, SNTL:n KANSANKOMISSARIAATTIIN K.J. VOROSHILOVILLE."

Transkriptio

1 Puuttuvat dokumentit SISÄASIAIN KANSANKOMISSAARIN RAPORTTI LÄNSIMAIDEN DIPLOMAATTIPIIREISSÄ KÄYDYISTÄ KESKUSTELUISTA NEUVOSTOLIITON HALLITUKSEN MAHDOLLISESTA ALUEVAATIMUSTEN ESITTÄMISESTÄ SUOMELLE. VKP (b):n KESKUSKOMITEAAN I.V. STALINILLE, SNTL:n KANSANKOMISSAARIEN NEUVOSTOON V.M. MOLOTOVILLE, SNTL:n KANSANKOMISSARIAATTIIN K.J. VOROSHILOVILLE. 4490/B v lokakuussa Englannin ulkoministeri on saanut seuraavat sähkeet syyskuuta tv. Englannin suurlähettiläs Helsingissä ilmoitti että Suomen hallituksella on vakavia perusteita olettaa Neuvostoliiton lähitulevaisuudessa esittävän pitkällemeneviä aluevaatimuksia Suomelle, joita suomalaiset eivät voi torjua syystä, että he eivät pysty sotimaan SNTL:a vastaan. Englannin lähetystö pitää tarpeellisena evakuoida kaikki Ison-Britannian kansalaiset Suomesta ja kyselee asiaan liittyviä ohjeita syyskuuta tv. Englannin suurlähettiläs Liettuassa ilmoitti Liettuan ulkoministerin sanoneen hänelle, että hallinnossa suhtaudutaan hyvin Tästä eteenpäin kaikki siaäasiain kansankomissaari L.P. Berijan raportit ovat osoitettu samoille henkilöille, joten heitä ei mainita sitä seuraavissa otsikoissa vaan asiakirjan varsinaisen tekstin alussa, kuten alkuperäisessä kappaleessa.

2 epäluuloisesti neuvostolaisen vaikutusvallan kasvuun maassa ja pidetään parempana Saksan protektoraattivaihtoehtoa syyskuuta tv. Englannin suurlähettiläs Eestissä ilmoitti maan päämajanpäällikkö Pitkan käyneen muutama päivä sitten Suomessa tiedustelemassa, josko Suomi ryhtyy sotaan Neuvostoliittoa vastaan tilanteen niin vaadittaessa. 4. Englannin suurlähettiläs Suomessa toisekseen ilmoitti kenraali Mannerheimin pyytäneen hänet tiedottamaan Englannin hallitukselle, että Suomessa odotetaan Neuvostoliiton lähitulevaisuudessa esittävän Suomelle samanlaisia vaatimuksia kuin Eestillekin, kuten luovuttaa meritukikohtia ja lentokenttiä tietyillä suomalaisilla saarilla Venäjän käyttöön. Hänen lausumansa mukaan Suomi joutuu täyttämään nämä Neuvostoliiton vaatimukset. SNTL:n sisäasiain kansankomissaari F. 3 Op. 6 D. 30. L. Kopio L. Berija 10 SISÄASIAIN KANSANKOMISSAARIN RAPORTTI SUOMEN VALTION AMERIKKAAN OTTAMISTA YHTEYKSISTÄ, AIHEENA SUOMEN JA NEUVOSTOLIITON KESKENÄISSUHTEET 4569/ 10. lokakuuta 1939

3 Tov. Stalinille, Molotoville, Voroshiloville 7. lokakuuta tv. [lähde] ilmoitti, että Amerikan suurlähettiläs Steinhardt aikoo lähiaikoina käydä Baltian maissa. Vierailun tarkoituksena on neuvotella Suomen hallituksen kanssa Suomen ja SNTL:n keskinäisen avunantosopimuksen mahdottomuudesta. Hän totesi Tietooni tuli koodisähkeistä, että Suomessa halutaan tietää Yhdysvaltain mielipide siitä, minkä kannan Suomi ottaa jos SNTL tulee vaatimaan Suomen ulkoministeriä Moskovaan, kuten tapahtui Latvian sekä Viron kohdalla. Kannattaako kieltäytyä neuvotteluista ja joutua sotaan, jonka seurauksena voi olla Puna-armeijan läpimurto ja maan miehitys vai solmia sopimus Neuvostoliiton kanssa. Jälkimmäistä Suomessa ei haluta, sillä se merkitsisi Suomen muuttumista SNTL:n alueeksi. Tässä kysymyksessä Suomen hallitus otti yhteyttä Yhdysvaltoihin ja sai vastauksen, että ministerin lähettämistä Moskovaan täytyy viivytellä eri verukkeilla. Kysymykseen miten voitaisiin pitkittää ministerin matkaa, hän vastasi, että Suomalaiset voisivat esim. ilmoittaa ministerin olevan sairaana ja varaministerin mahdollisesti saapuvan heti, kun hän on saanut valtuudet eräältä Suomen johtavien politiikkojen erikoiskokoukselta tai pitää keksiä muita verukkeita.

4 SNTL:n sisäasiain kansankomissaari L. Berija 11 SUOMEN SISÄASIAINMINISTERIN LÄÄNINHALLITUKSILLE ANTAMIA MÄÄRÄYKSIÄ POLIISILAITOSTEN TEHTÄVISTÄ YLEISJÄRJESTYKSEN EDISTÄMISESSÄ SEKÄ VÄESTÖN EVAKUOINNIN AVUSTAMISESSA SOTATILAN AIKANA lokakuuta 1939 Nykyisessä tilanteessa sisäasiainministeriö on pitänyt tarpeellisena antaa kaikille poliiseille seuraavat määräykset. 1. Maamme eri puolille saattaa ilmestyä henkilöitä jotka on joko lähetetty sinne tai muuten toimivat hankkiakseen tietoja maamme tilasta ulkomaita varten. Kaikkia sellaisia epäilyttäviä henkilöitä on pidettävä silmällä mm. seurattava ulkomaalaisten toimintaa sekä käytöstäkin. Poliisien on siten erityisesti tarkkailtava erilaisia kokouksia ja paikkoja, koska sellaisissa tilanteissa yllämainituilla henkilöillä on paremmat mahdollisuudet järjestyksen häiritsemiseen ja tyytymättömyyden herättämiseen. 2. Kuten todettu, poliittisesta tilanteestamme levitetään väärennettyjä tietoja

5 jotka voivat esim. viedä uskottavuutta puolueettomuudeltamme tai vaikuttaa kielteisesti maamme ulkosuhteisiin myös muilla tavoin. Näin ollen poliisien on pidettävä huolta siitä, etteivät he itse levitä tällaisia tietoja sekä mahdollisuuden mukaan estää muut sellaiset yritykset. Mikäli poliisin tietoon tulee yllämainittua toimintaa harrastava henkilö, on sen huomautettava asianomaiselle vakavasti. 3. Sen varalta, että maamme joltakin osin voi joutua sotatoimi-alueeksi ja poliisiviranomaiset erikoismääräyksestä tai tilanteen pakottamina joutuvat jättämään palveluspaikkakuntansa, tulee heidän pitää aina helppokantoinen reppu valmiiksi pakattuna sisältäen välttämättömät vaatteet, viranhoidossa tarvittavat välineet ym. Nykyisissä olosuhteissa tulee jokaisen poliisimiehen olla taskuaseella varustettu. Mikäli nousee kysymys poliisin koko joukko-osaston tilapäisestä tai pitkäaikaisesta siirrosta toiselle alueelle, tulee heidän pitää huolta poliisilaitoksen hallussa olevan valtion omaisuuden siirtämisestä myös turvaan. Ennen kaikkea on siirrettävä tilinpitokirjat, rahasto, tärkeät päiväkirjat, kortisto sekä salaiset asiakirjat. Tarkempia ohjeita tällaisessa evakuoinnissa antaa tarvittaessa lääninhallitus. 4. Poliisin käytössä olevat autot tulee varustaa taskulampulla, kirveellä, lapiolla sekä mahdollisesti rautakangella. Niiden hankintaan saa käyttää kaupungin ja piirin poliisilaitosten autojen huoltoon myöntämiä varoja. 5. Väestön mahdollisen evakuoinnin yhteydessä evakuoiduista on laadittava

6 luettelot sekä lähtö- että saapumispaikalla. Niiden laatimisesta huolehtii poliisi tai sopimuksen mukaan paikallishallinnon virkamies. Luetteloihin merkitään evakuoidun henkilön täydellinen nimi, ikä, ammatti sekä pysyvä asuinpaikka (kunta, kylä, katu ja numero) heidän saapuessaan tilapäispaikkakunnalle. Mikäli henkilöitä siirretään uudestaan, tulee luetteloihin tehdä vastaavasti merkintä uudesta oleskelupaikasta. Luetteloihin on jätettävä tilaa uusien siirtojen vaatimille merkinnöille. Poliisin täytyy mahdollisuuden mukaan valvoa kuria ja järjestystä evakuoitujen joukoissa. Myös on pidettävä huolta siitä, ettei näissä joukoissa suoriteta vakoilutoimintaa eikä levitetä levottomuutta ja tyytymättömyyttä. Evakuoitujen muonitus- ja varustusjärjestelyt kuuluvat paikallishallinnon viranomaisten tehtäviin. 6. Yllämainittuja toimenpiteitä suorittaessaan poliisin on oltava kiinteässä yhteydessä kunnallis-, sotilas- ja suojelukuntaviranomaisten kanssa. Tehdyistä havainnoista ja huomautuksista on ilmoitettava valtiolliselle poliisille. 7. Poliisin on tarkasti noudatettava sotatilalakia sekä muita poikkeustilanteen erikoislakeja ja noudattaa niitä tarkoituksenmukaisesti. Sisäasiainministeriö lääninhallituksille ja poliisille tiedoksi ja ohjeeksi. Ministeri Urho Kekkonen päällikkö M.E. Koskimies Osaston Lähde:

7 Lähetetty kaikkiin lääninpoliisihallintoihin, nimismiehille ja apulaisnimismiehille tiedoksi ja ohjeeksi. Viipuri, Lääninkanslia 12. lokakuuta 1939 Maaherra Arvo Manner Apulaispoliisitarkastaja Eino Nikupaavola Käännetty suom. kielestä 15 SISÄASIAIN KANSANKOMISSAARIN RAPORTTI USA:n JA LÄNSIMAIDEN SUHTAUTUMISESTA SUOMEN TILANTEESEEN 4600/B 13. lokakuuta 1939 VKP (b):n KK tov. STALINILLE, SNTL:n SNK tov. MOLTOVILLE, SNTL:n NKO tov. VOROSHILOVILLE 10. lokakuuta Lontooseen saatiin kaksi sähkettä suurlähettiläältä Suomessa. Alempana sähkeiden sisällöstä. 1. Yhdysvaltain suurlähettiläs kieltäytyi antamasta mitään neuvoa suomalaisille, mutta vakuutti, että jos Neuvostoliitto loukkaa mitä tahansa Suomen oikeuksia, niin se tulee ehdottomasti tekemään kielteisen vaikutuksen USA:han. Ruotsin hallitus lupasi suomalaisille pelkästään moraalista tukea. Ruotsin suurlähettilään mielestä Neuvostoliitto tulee saamaan kaiken, mitä sotimatta voi ottaa ja suomalaiset välttääkseen aseellisen selkkauksen luovuttavat sen verran, mitä tarvitaan.

8 Englannin suurlähettiläs ilmoittaa, ettei hänkään pystynyt antamaan mitään neuvoa Suomen ulkoministerille. 2. Suomen puolustusministeriön tiedusteluosaston päällikkö kävi viime viikolla Berliinissä. Hän yritti selvittää mille kannalle Saksa asettuu siinä tapauksessa, jos Suomi ja Neuvostoliitto joutuvat aseelliseen selkkaukseen. Hän palasi hyvin pettyneenä, koska saksalaiset eivät näyttäneet mitenkään kiinnostuneilta tässä kysymyksessä. SNTL:n sisäasiain kansankomissaari L. Berija 21 SISÄASIAIN KANSANKOMISSAARIN RAPORTTI SELKKAUKSESTA NEUVOSTOLIITON JA SUOMEN VÄLISELLÄ VALTAKUNNANRAJALLA 4627/B lokakuuta VKP (b):n KK tov. STALINILLE, SNTL:n SNK tov. MOLTOVILLE, SNTL:n NKO tov. VOROSHILOVILLE Tänään 15. lokakuuta kello Sestra-joen ja Viipurin valtatien risteyksessä sijaitsevasta tulipesäkkeestä oli ammuttu lyhyt konekiväärisarja meidän alueelle. Kaksi luotia lensi komentajiemme yli. Tämä tapahtui seuraavien olosuhteiden vallitessa. Muutama komentajamme suoritti valmistustyötä rautatiesillalla Beloostrovaseman vieressä Suomen valtuuskunnan rajanylitystä varten.

9 Tarkastaessaan reitin valmiutta meidän alueellamme 100 metrin päässä sillasta he yrittivät kutsua esiin sillan lähellä olevia suomalaisia rajavartijoita kiinnittääkseen heidän huomiota siihen, ettei autokulkureitti ollut valmis Suomen puolella. Suomalaiset rajavartijat kieltäytyivät puhumasta, laukaisivat kaksi merkinantorakettia ilmaan, ryntäsivät rajalta 100 metrin päässä olevaan tulipesäkkeeseen ja aloittivat ammunnan. Komentajaryhmän päällikkö majuri Drejev välittömästi käski läsnä olevien vetäytyä tapahtumapaikasta ja lähti selustaan. Rajavartiokomisaariamme on pyydetty kutsua välittömästi Suomen rajavartiokomissaarin, jolle ilmoitetaan tapahtuneesta ja tehdään protesti suomalaisten rajavartijoiden toimista. Osa Suomen valtuuskuntaa (2 neuvosta) on tänään turvallisesti ylittänyt rajan. Toinen Paasikiven johtama osa lähtee Pietarista illalla. SNTL:n sisäasiain kansankomissaari L. Berija 33 SISÄASIAIN KANSANKOMISSARIAATIN RAPORTTI KOSKIEN LÄNSIMAIDEN AIKOMUSTA TEHOSTAA SUHTEITA NEUVOSTOLIITTOON 4950/B 6.marraskuuta Toveri Stalinille, Molotoville, Vorošiloville Pariisista 1. Neuvostoliiton uhkia Suomea kohtaan pidetään pelotteluna. Englannin hallitus pyrkii parantamaan Englannin ja NL:n suhteita ja ehdottaa

10 jälkimmäisille muutamia poliittisia ja sotilaallisia toimenpiteitä koskien Kauko- Itää, Balkania, Mustamerta ja salmia. Muutaman päivän kuluttua valmiiksi saatu ehdotus välitetään Ranskalle harkittavaksi. Neuvottelujen helpottamiseksi Englanti ensin tarjoaa NL:lle tavaranvaihtoa erittäin edullisilla ehdoilla. 2. Englannin, Ranskan ja Turkin välisestä sopimuksesta huolestuneen Italian rauhoittamiseksi, Englanti ehdottaa konferenssia, jossa kehitettäisiin uusia salmia koskevia asetuksia. Konferenssin osapuolina olisivat Turkki, Ranska, Englanti, Neuvostoliitto, Italia, Bulgaria ja Romania. NL:n sisäasiain kansankomissaari L. Berija 36 GUGB:n 7. OSASTON TIEDOTUS RAJAVARTIJAIN JOUKKOJEN PÄÄHALLINTOON SUOMEN SOTAJOUKKOJEN KESKITTÄMISESTÄ SEKÄ SOTATOIMIEN SUORITTAMISESTA RAJALLA marraskuuta 1939 Täten esitän yhteenvedon tiedoista suomalaisten suorittamista sotilaallisista toimenpiteistä. 1) Petroskoin rajavartioston vasemman sivustan vastapuolelle (Salmin, Pitvologrannan (Pitkäranta?) ja Sortavalan piirissä) keskitettiin 15-tuhannen sotilaan 8. ta-divisioona, joka on puolestaan vahvistettu 1060:n sotilaan polkupyöräpataljoonalla ja kahdella tykistödivisioonalla. 2) Petroskoin rajavartioston oikean sivustan sekä Porajärven rajavartioston vastapuolella Suojärven, Ilomantsin ja Joensuun alueille

11 keskitettiin 7. jalkaväkidivisioona, jonka yksi rykmentti majoitettiin Suojärvelle, toinen Ilomantsiin ja kaikki muut divisioonan yksiköt Joensuuhun. 3) Hämeenlinnassa liikekannalle asetetun Lapin 9.divisioonan tehtäviin kuuluu pohjoisalueiden eli Petsamon kihlakunnan ja Kantalahden suunnan puolustaminen. 4) Rajavartijain komppaniat muokattiin pataljooniksi. Näin ollen nykyisin suomalaisilla on 12 rajavartiopataljoonaa rajalla Karjalan tasavallan ja Murmannin kohdalla. Raja vartioidaan 2-10:n miehen kokoisin vahvistetuin komennuskunnin. 5) Suomalaiset ovat suunnitelleet kolme puolustuslinjaa. Ensimmäinen puolustuslinja on tulossa rajan linjalle, siellä tehdään taisteluhautoja ja konekivääripesäkkeitä. Rajalle on jo siirretty 7. ja 8. divisioonan yksiköt. Etupäässä puolustusta järjestetään Suomen rajan ja selustan lähialueilla. Toinen puolustuslinja suunnitellaan Yksinjoelle, joka virtaa Sortavalaa koillisempana olevasta Terevaarasta ja laskee Laatokkaan. Tämän alueen vahvistamiseksi suomalaiset ovat ahkeroineet vuodesta 1936 asti. Kolmannen puolustuslinjan suunnitellaan kattavan Laatokan ja Jänisjärven välisen järvikapeikon, sekä Jänisjärveltä pohjoisempana olevia alueita eli Jänisjärveltä Korpiselkään ja Korpiselästä Ilomantsiin asti. Puolustuslinjan järjestäminen aloitettiin tämän vuoden syyskuun loppupuolella. 6) Suomen armeijaan sotapalvelukseen on kutsuttu 18 ikäluokkaa 19- vuotiaista lähtien. Upseerikuntaan on kutsuttu alle 50-vuotiaat. Armeijassa on otettu käyttöön yleinen sensuuri. Kaikki kirjeenvaihto tarkastetaan. 7) Sotapalvelukseen kutsutut ovat masentuneita. Sotilaat ovat varmoja siitä, että Suomi häviää. Työläiset, köyhät ja keskivarakkaat talonpojat sekä osa työtätekevää sivistyneistöä ovat tyytymättömiä Suomen hallituksen toimintapolitiikkaan ja puhuvat NL:n ehdotuksen hyväksymisen puolesta. Kulakkikauppiaat ovat sodan puolesta. Monet sanovat, että on huonoa asua niin heikkovoimaisessa maassa kuin Suomi. Korpiselän kunnan keskivarakas

12 Sivanen kertoo: Jos Suomi ei suostu NL:n ehdotukseen, se joutuu kärsimään samoin kuin Puola, koska NL on mahtava maa. Pidätetyiltä rajan rikkojilta saadut tiedot ovat luotettavia, sillä suurin osa niistä on varmistettu. Barannikov 43 NKVD:n RAPORTTI KOSKIEN RAJAN LAITTOMISTA YLITYKSISTÄ SEKÄ SUOMEN RAJAVARTIJAIN SUORITTAMASTA TULITUKSESTA NEUVOSTOLIITON RAJAVARTIOASEMAA KOHTAAN 5278/B 28. marraskuuta 1939 Toveri Stalinille, Molotoville, SNK Vorošiloville Tänään, 28. marraskuuta 1939 klo Murmannin rajavartijainosaston 17. rajavartioasema Ozerkon partio liikkui Srednij- ja Ryba ij-saarien välisellä kannaksella valtiorajan linjaa pitkin sitä tarkastaakseen. Yhtäkkiä partiota tulittivat suomalaiset rajavartijat meidän puolella sijaitsevasta väijytyksestä. Suomalaisiin verrattuna epäedullisissa olosuhteissa ollessa rajavartijamme asettuivat tuliasemiin ja tulittivat vastaan Tulittaessa suomalaiset alkoivat edetä kauemmaksi alueellemme uhaten rajajoukkoamme saarrostuksella.

13 Rajavartioasemalta lähetettiin 10 miehen tukiryhmä Murmanskin piirin NKVD:n rajajoukon esikunnan päällikkö majuri Prusskin johdolla. Tukiryhmän ja rajavartiostojoukon ponnistuksin väijytyksessä olevien joukosta pidätettiin kolme suomalaista rajavartijaa, kaksi onnistui pakenemaan Suomen alueelle. Pidätetyiltä otettiin pois kaksi kivääriä, kaksi kiikaria, rakettiase ja revolveri. Pidätetyt sotilaat siirretään Murmanskiin. Joukossamme ei ollut menetyksiä. 28. marraskuuta klo 13 Restikentskin 82. rajavartijainjoukon toimikaistalla 866. rajapyykin läheisyydessä, Sangelski Restikentskin 82. rajavartijainjoukon kirkkomaa-rajavartioaseman alueella Lotta-joen vasemmalla rannalla kolme kiväärillä ja pistoolilla varustettua suomalaista sotilasta laittomasti ylitti rajan ja kulki 3 metriä eteenpäin NL:n alueelle. Huomattua lähestyvän NL:n rajavartioston he häipyivät Suomen puolelle. 28. marraskuuta klo kolme aseistautunutta suomalaista sotilasta laittomasti ylitti NL:n valtiollisen rajan Restikentskin 82. rajavartijainjoukon toimikaistalla Tri Ozera-rajavartioaseman läheisyydessä. Huomattuaan lähestyvän NL:n rajavartioston he häipyivät Suomen puolelle. 28. marraskuuta klo Restikentin 82. rajavartijainjoukon Remit- Ozero rajavartioaseman toimikaistalla valtiollisen rajalinjaa tarkastavaa rajavartijainjoukkoa odottamatta tulitettiin Suomen alueelta. Luoteja osui NL:n alueella olevan partion lähelle. NL:n sisäasiain kansankomissaari L.Berija Julkaistu Tainy i uroki zimnei voiny kokoelmassa, Pietari, «Poligon»-kustantamo, 2000, s

14 TULAN PIIRIN NKVD:n HALLINNON RAPORTTI TULAN VÄESTÖN PALAUTTEISTA ALKANEESTA SUOMEN JA NL:n SODASTA 6/ joulukuuta 1939 NL:n hallituksen ilmoitus suomalaisten sotakiihkoilijoiden provokaatiosta Tulan kaupungin ja Tulan piirin työtätekevät ottivat vastaan suurella suuttumuksella ja mielenkuohulla. Runsasväkisissä joukkokokouksissa, kokouksissa ja keskusteluissa työläiset, kolhoosilaiset ja sivistyneistö suuttuneina yhtyvät NL:n hallituksen noottiin, joka ilmaisee koko neuvostokansan mielipiteen. Tehtaan 66 työläinen D muiden tehtaan työntekijöiden joukossa 1. joulukuuta sanoi: Suomi provosoi meidät sotaan laskien toiveita Englannin ja Ranskan apuun, mutta siinä Suomi ei onnistu, vaan menettää hampaitaan rajojemme graniittia maistettuaan. Tietäkööt he, että me rakastamme rauhaa ja tulemme taistelemaan sen puolesta loppuun asti. Mutta osaamme sotiakin ja rakastamme sotia rauhan puolesta. Ja milloin tahansa NL:n hallituksemme kutsumuksesta nousemme puolustamaan isänmaatamme ja näytämme mitä voi seurata kymmenen ryssää per yksi suomalainen - laskeman hyvästä. Punaarmeijamme on erilainen kuin tuo vanha tsaarin armeija. Tulassa 28. marraskuuta 314. tehtaan työntekijä I... keskustellessaan tehtaan muiden työntekijöiden kanssa sanoi: Jos Puna-armeija ylittää Suomen rajan, Suomen väestö heti nousee päättömiä hallitsijoita vastaan, sitten käy samoin kuin Länsi-Ukrainassa ja Valko-Venäjällä; ovathan Suomen työtätekevät kyllästyneet sietämään porvaristonsa ilkivaltaisuutta ja tämä on lopetettava!.

15 28.marraskuuta tehtaan 66 työläinen S muiden tehtaan työntekijöiden joukossa 1. joulukuuta sanoi: Siltikin epäselväksi jää se, mihin Suomi laskee haastaessaan NL:n sotaan. Sotavoimiamme ei voi verrata ja tuskin Englanti ja Ranska tulevat auttamaan Suomea. Ne haluavat kyntää toisen vasikalla, mutta sitä heidän ei toki onnistu tehdä. 28. marraskuuta T ekinski piirin Novo-Kolpinsij kyläneuvoston Udarnik -kolhoosin hallinnossa puolueeseen kuulumaton 45-vuotias työntekijä muiden kolhoosilaisten keskuudessa sanoi: Pitää antaa Suomelle kunnon vastaisku. Mikäli tarpeen tulee niin minäkin menen puolustamaan isänmaatamme. Tämän ajanjakson mennessä on havaittu seuraavia neuvostovastaisten joukkojen edustajien lausuntoja tapahtumista Suomessa. 27. marraskuuta Tulassa entisen tehtailijan poika 66. tehtaan työntekijä L tuttaviensa joukossa sanoi: Yksin Suomesta ei vastustajaa NL:lle, koska sotavoimat ovat epäsuhtaisia. Mutta on selvää, että jos Englanti usuttaa Suomea NL:n kimppuun, niin se tulee auttamaan Suomea. Ja sodan syttyessä tilanne on vakavampi kuin meilläpäin oletetaan, sillä Englantia ei voi verratakaan meidän maahamme, se on sekä voimakkaampi että rikkaampikin. Neuvostovastaisten lausuntojen syystä VKP(b):sta erotettu 66. tehtaan työntekijä N. muiden työntekijöiden joukossa sanoi: Sota Suomea vastaan tarkoittaa sotimista Englantia ja Ranskaa vastaan, jotka ovat Suomen takana, ja tämä on suuri voima. Sotia sitä vastaan tarkoittaa tulla lyödyksi tehtaan kutsuntaikäinen työntekijä K. muiden työntekijöiden joukossa 29. marraskuuta totesi: En nukkunut koko viime yönä. Olin huolissani, kun tuli tietoon, että Suomi jatkaa provokaatiota. Taas tulee sota ja meidät ensisijassa ajetaan sinne. En tiedä mitä tekisin. Tulan Glavtsvetmettorgin toimiston kirjanpitäjä K., työtovereittensa joukossa 27. marraskuuta sanoi: En usko, että suomalaiset tulittivat meitä.

16 Minusta tuntuu, että se on muuten meidän provokaatiomme hyökätäksemme Suomeen. Tulassa 27. marraskuuta t.v tehtaan työntekijä H. keskustellessa saman tehtaan työntekijöiden kanssa sanoi: Suomi hyökkää maahamme Saksan määräyksestä, sillä nimittäin Saksa ei halunnut luovuttaa meille Länsi-Ukrainaa ja Länsi-Valko-Venäjää ja se tulee taistelemaan kunnes valloittaa ne takaisin, siksi se usuttaakin Suomea meidän kimppuun. Uskoisin, että meidät lyödään, koska on niin paljon maita, jotka ovat meitä vastaan!. 27. marraskuuta Tulan 26. koulun opettaja V. muiden opettajien keskuudessa sanoi: NL tulee vedetyksi sotaan mukaan, se näkyy kaikesta, Leningrad on ollut valaisematta jo neljään päivään. Joka yö kaupunki pimennetään. 25. marraskuuta 1939 Kalugan kaupungissa nunna D. kotonaan tuttaviensa läsnä ollessa ilmoitti: Pyhän Raamatun mukaan Neuvostovallalle kohta tulee loppu, sillä kaikki länsimaat ovat NL:a vastaan ja vuonna 1940 sille julistetaan sota. 27. marraskuuta t.v. tehtaan työntekijä G. keskustelussa tuttaviensa kanssa väitti: Radioilmoitus Suomen provokaatiosta on keksintöä, tämähän oli Neuvostoliiton provokaatio tarkoituksella valloittaa Suomen. Tulan kaupungin raitiovaunuaseman lipuntarkastaja I. muiden työntekijöiden keskuudessa sanoi: Sotajoukkomme haluavat saada Suomen, mutta turhaan, meillä on riittävän paljon maata, mutta he haluavat vielä enemmän. On vaikeata tajuta mitä tapahtuu. Entinen pappi N. keskustelussa tuttaviensa kanssa Tulan kaupungissa 27. marraskuuta sanoi: NL ei vältä sotaa Suomen kanssa. Vaikka kuinka venyttelisi tämän kanssa, sota on välttämätön. Englanti, Ranska ja Saksa auttavat Suomea. Ne kokoontuvat kaikki yhdessä ja poistavat NL:n maan pinnalta.

17 1. joulukuuta 1939 Tulan lehden Molodoi kommunar toimituksen työntekijä E. tuttavien keskuudessa väitti: Suomen lisäksi Englantikin on jo julistanut sotaa NL:lle. Tulan piirin NKVD:n hallinon päällikkö Valtion turvallisuuspalvelun kapteeni Tulan piirin UNKVD:n UGB:n 2.osaston päällikkö Valtion turvallisuuspalvelun yliluutnantti 48 OTTEITA SNTL:n NKVD:n PAIKALLISTEN ELINTEN ERIKOISILMOITUKSISTA ERILAISTEN VÄESTÖKERROSTEN LAUSUNNOISTA TAPAHTUMISTA SUOMESSA Bakinstituutin laboratorion työntekijä K. (Simferopolin kaupunki): Suomen kanssa on lopetettu. Hallitus on lähtenyt pois maasta. Kommunistipuolue on vallassa. Eli vielä yksi maa on mennyttä. Kommunistinen puolue toimii maan sisällä ja horjuttaa hallitusta, sitten käykin niin, että maat sortuvat kokonaan. Moskovan 240. tehtaan työntekijä S.: Tärkeintä näissä tapahtumissa on se, että maassamme vallitsee erityinen rauhallisuus. Maassamme tuntuu olevan kovaa varmuutta ja voimaa. Neuvostovallalla on paljon varoja tyydyttääkseen Puna-armeijan tarpeita. Työväenluokka ja hallituksemme politiikka ovat luoneet tämän varmuuden. Moskovan 2. kellotehtaan työntekijä D. : Nyt suomalainen työläiskansa tulee vapaaksi. Jopa jos Englanti ja Ranska siirtävät sotajoukkojansa Suomeen, ei sekään ole hätänä. Eihän ole ensimmäistä kertaa kun tulemme lyömään englantilaisia ja ranskalaisia hyökkääjiä. Huonosti aseistettu Puna-armeija löi ne

18 hajalle sisällissodan aikanakin, ja nykyinen sotamahtimme takaa voiton meille. Moskovan 67. tehtaan 2. osaston työvalvoja D. : Mikä tahansa maailman maa ja hallitus Suomen tapahtumien perusteella ovat vielä kerran vakuuttuneet siitä, että sota NL:a vastaan on käsittämätöntä. Sotajoukkojemme astuttua kapitalistisen maan alueelle tämän maan kansa heti huomaa meissä ystäviä ja nousee kanssamme taistelemaan porvaristoa vastaan. Tämä menestys selittyy Neuvostoliiton oikealla politiikalla. Tulan piirin Kommuna -lehden toimituksen työntekijä H.: Kaikesta päätellen suomalaisilla sotajoukoilla on tarkoitus vetää meidät syvemmälle alueellensa lähemmäksi etukäteen valmistettuja taisteluasemia ja puolustuslinjoja aloittaakseen taistelua siellä. He vetäytyvät tarkan suunnitelman mukaisesti, jonka päällystönsä oli etukäteen laatinut. Operaatioiden viivytys on edullista suomalaisille, jotka erinomaisesti tuntevat sotanäyttämöä, muttei ei ole lainkaan edullista meille. Tilannettamme hankaloittaa sekin, että Suomen- ja Pohjanlahti ovat jo puoliksi jäätyneet, joten näin ollen laivastomme on melkein kahlehdittu eikä nähtävästi pysty turvaamaan olennaista apua maajoukoille. On otettava huomioon myöskin se, että nyt ollaan tekemisessä suomalaisten kanssa, jotka suhtautuvat venäläisiin huonommin, kuin valkovenäläiset ja ukrainalaiset herrojen Puolaa nujerrettaessa. Ei Englanti aktiivisesti tapahtumiin puutu, mutta Ruotsi todennäköisesti tulee aktiivisesti auttamaan Suomea. Tähän viittaa näkee vuoden 1918 kokemuskin, kun suomalaisia tuli auttamaan noin 100 tuhatta ruotsalaisia vapaaehtoista. K., Karpoville nimetyn tehtaan työtekijä (Moskova): Sopimus on kyllä hyvä, saatiin se, mihin pyrittiinkin Leninin kaupungin turvallisuus on turvattu. Suomen sotakiihkoilijoiden poistamisen jälkeen Suomen kansa tulee pyytämään Suomen liittämistä Neuvostoliittoon. Nyt Suomea johtaa sen kommunistinen puolue.

19 Moskovan 17. painamon painatusosaston mestari S.: Hallituksemme teki oikein, kun luovutti Suomelle osan Karjalan aluetta. Me emme kärsi siitä, koska nykyinen Suomi on demokraattinen tasavalta, ja muutaman päivän kuluttua siitä voi tulla neuvostotasavalta. Englannille ja Ranskalle se on hyvä korvauspuusti, katsokoot miten NL osaa ratkaista mitä vaikeimpia kysymyksiä. Moskovan Izoljator - tehtaan sorvari D. : Suomen Kommunistipuolueen vetoomus on niin kova, että se iskee kovemmin kuin mikään ase. Mospogruz - trustin kirjeenpitäjä L. : Suomi joutui kieltäytymään kolhoosien perustamisesta, koska Suomen talonpojat tuntevat erinomaisesti kolhoosilaisten tilannetta NL:ssa. He vihaavat kolhooseja, eivätkä salli pettämään itseänsä. Simferopolin rakennusopiston fysiikan opettaja D: Historian laki on sellainen, että voimakkaampi syö heikomman. Tämä vallankumous Suomessa voi päättyä surullisesti monille tuhansille ihmisiä, koska heidät siihen pakotettiin. Se on Kominternin työtä. Zagotzernon Moskovan toimiston teknikko D.: Jos Englanti ryhtyy puolustamaan Suomen porvarillista hallitusta, se automaattisesti liittyy sotaan NL:a vastaan. Siinä tapauksessa NL:n on ryhdyttävä kaikkiin toimenpiteisiin kehittääkseen kansallista vapautusliikettä ja auttaakseen Intiaa tulemaan virallisesti riippumattomaksi Englannista. Se olisi kova isku, joka hajottaisi englantilaista imperiumia Painamon työntekijä D.: Sitä suomalaiset soltut saivatkin. Puna-armeija kyllä opettaa heitä miten on keskusteltava NL:n kanssa. Se on hyvää oppia kaikille, jotka haaveilevat hyötymisestä isänmaamme kustannuksella. NL olisi tehnyt selvää ulkovihollisista jo aikoja sitten, mutta meitä estää iskulauseemme Vierasta maata emme halua.

20 Kirjailija ja runoilija R. (Kiova): Kyllä kurin säätäminä meidän on kirjoitettava vastalauseita, julistuksia ja suuttumusrunoja. Mutta minulle käy todella sääliksi suomalaisia, jotka eivät syyllistyneet mihinkään. Insinööri A., (Kiova): Länsi-Ukrainassa me kuitenkin onnistuimme selviytymään viittaamalla vapauttamiseen. Mutta tässä kyse on selkeästi aggressiivisista toimista heikkoa valtiota kohtaan. Sotiessa Japania vastaan pelkäsimme juuttua laajamittaiseen sotaan. Mutta kun pieni ja heikko Suomi rikkoi rajamme, me käytimme sen turvattomuutta hyväksemme ja lähdimme talttaamaan sitä panssarivaunuilla. Onko olemassa vaikka yksi tervejärkinen ihminen, joka uskoisi, että Suomi oikeasti hyökkäsi ensimmäisenä Neuvostoliittoon? Olen varma, että ei ole. Ja olisi hassua, ei vain väittää, vaan ajatellakin sellaista. Sopimuksen purettua ja täysivaltaisen edustuston kutsuttua Suomesta pois olin varma siitä, että Suomi alkaa hyökätä meihin provosoidakseen sotaa ja me aggression onnettomana uhrina joudumme puolustautumaan. Samalla tavalla Kiinakin hyökkäsi Japaniin, Tšekkoslovakia ja Puola Saksaan, ja lopulta Suomi NL:on. Leningradista karkotettu Jaltan kaupungin asukas L.: En hyväksy neuvostohallituksen politiikkaa, mutta minussa on venäläisen ihmisen tunteita. Vielä Pietari I oli taistellut Suomesta, ja me nyt otamme Suomen epärehellisellä tavalla, väkisin, mutta venäläiset ihmiset silti tyytyvät siihen. 55 MOSKOVAN PIIRIN UNKVD:n RAPORTTI TYÖTÄTEKEVIEN JOUKKOJEN PALAUTTEISTA SUOMEN KANSANHALLITUKSEN JULKAISTAMASTA DEKLARAATIOSTA 2. joulukuuta1939

21 Moskovan työtätekevät joukot hyväksyivät Suomen hallituksen julkaiseman deklaraation suurella innolla. Hyväksyen neuvostohallituksen ulkopolitiikan työtätekevät joukot innostuneina tervehtivät sankarillista Puna-armeijaa ja olevat varmoja Suomen kansan lopullisesta voitosta. Tärkeintä näissä tapahtumissa on se, että maassamme vallitsee erityinen rauhallisuus. Maassamme tuntuu olevan kovaa varmuutta ja voimaa. Neuvostovallalla on paljon varoja jotta tyydytetään Puna-armeijan tarpeet. Työväenluokka ja hallituksemme politiikka ovat luoneet tämän varmuuden. (Smirnov, tehtaan 240 työntekijä). Nyt Suomen työläiskansa tulee vapaaksi. Jopa jos Englanti ja Ranska siirtävät sotajoukkojansa Suomeen, ei siitäkään. Eihän ole ensimmäinen kerta kun tulemme lyömään englantilaiset ja ranskalaiset hyökkääjät. Huonosti aseistettu Puna-armeija löi ne hajalle sisällissodan aikanakin, joten nykyinen sotamahtimme takaa voiton meille. (Dolgov, kellotehtaan 2 työntekijä) Suomessa puhkesi avointa tyytymättömyyttä entisen hallituksen politiikkaan. Nyt kun on olemassa uusi kansanhallitus, sotajoukkojemme oleskelu Suomen alueella on aivan laillisesta. Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomen kansa ottaa vastaan puna-armeijalaisemme ystävällismielisesti. ikulinev, tehtaan 67 hankintaosaston päällikkö). Mikä tahansa maailman maa ja hallitus Suomen tapahtumien perusteella ovat vielä kerran vakuuttuneet siitä, että sota NL:a vastaan on käsittämätöntä. Sotajoukkojemme astuttua kapitalistisen maan alueelle tämän maan kansa heti huomaa meissä ystävän ja nousee kanssamme taistelemaan porvaristoa vastaan. Tämä menestys selittyy Neuvostoliiton oikealla politiikalla. (Moskovan 67. tehtaan 2. osaston työvalvoja Lifanov) Puna-armeijan joukko-osastojen astumisen Suomen alueelle ja väliaikaisen Kansanhallituksen muodostamisen yhteydessä on todettu provokatorisia vastavallankumouksellisia lausuntoja.

22 Deklaraatio on kirjoitettu todella hienosti ja ovelasti. Se kirjoitettiin täällä, sillä Kansanhallituksen puheenjohtaja Otto Kuusinen on Kominternin toimihenkilö. Suomeen hän lähti vasta äsken. Deklaraatiossa sanotaan, että Suomen hallitus ei tule neuvostolaiseksi. Todellisuudessa siitä tulee neuvostolainen, muuten Neuvostoliitto ei olisi luovuttanut Karjalaa. Kansanhallituksen muodostamaa armeijakuntaa vain sanotaan armeijakunnaksi, sillä kooltaan se ei ole iso. Neuvostoliiton on tärkeätä näyttää, ettei se hyökännyt Suomen kimppuun, vaan oli auttamassa Suomen kansanhallitusta. (SNTL:n metsätalouden kansankomissariaatin maanjärjestyskomitean työntekijä Skamadra) Ulkomailla työläiset hakkaavat niitä, jotka uskaltavat sanoa jotain suomalaisten hyökkäyksestä. Tällaista Neuvostoliiton suhtautumista Suomeen seuraa SNTL:n täydellinen eristäytyminen. Olisi luonnollista jos Neuvostoliitto julkisesti julistaisi aloittaneensa sodan maailman vallankumouksen puolesta. Mutta Neuvostoliitto on heikko. Se, että Suomea provosoitiin sotaan Neuvostoliittoa vastaan vaikuttaa Hitlerin menetelmiltä, joita olemme itse tuominneet monien vuosien kuluessa. Maailman ykköspeto Hitler sai valtaansa Saksan, Itävallan, Tšekkoslovakian ja Puolan. Väitteet siitä, että Ranska ja Englanti ovat hyökkäämässä Saksan kimppuun ovat vakavimpia poliittisia virheitä, joita Neuvostoliiton johtajat ovat viime aikoina tehneet. (Helmut L.) Hallituksemme politiikka on väärä. Länsi-Valkovenäjälle ja Länsi- Ukrainalle ojensimme auttavan kätemme ja pelastimme kansan tilaherrojen sorrosta. Nyt pelastamme Suomen kansankin. Äsken luovutettiin Liettualle Vilna lähialueineen, nyt luovutamme Karjalan melkoinen ihmiskauppa. Hallituksellamme on salainen sopimus Saksan kanssa maailman uudelleen jakamisesta. (Molotoville nimetyn tehtaan osaston vastaava mestari Lobanov)

23 Suomen kansanhallitus on saippuakupla, kaiken hoitaa Neuvostoliitto. Lehdissä kirjoitetaan, että entinen hallitus vetäytyy, vie väestön pois ja polttaa kyliä. Mistä sitten löytyi ihmisiä perustamaan Kansanhallitusta? Kirjoitetaan hölmöjä varten. ( Metalremont artellin kirjanpitäjä Sidorov). Sotisimmepa vaikka missä, kaikkialla sotaamme sanotaan vapautussodaksi. Vapautamme muiden maiden kansat kapitalistien sorrosta, emmekä itse elä yhtään paremmin siitä hyvästä. Päivä päivästä se eläminen muuttuu vain pahemmaksi, kun kustannetaan muita. ( Rot-Front tehtaan työntekijä Jevstignejev) Karjalaiset joukoin pakenevat Suomeen, he vihaavat kolhooseja ja pääsevät irti tästä sosialistisen onnen ahjosta. Sen takia neuvostovalta on päättänytkin luovuttaa Karjalan (Valtion siltarakennuslaitoksen ekonomisti Jaroslavtsev). Noin päättäväiset toimet voivat kääntyä vahingollisiksi meille, sillä Suomen takana ovat Englanti ja Ranska. Jos ne todella tekevät päätöksen auttaa Suomea, niin meille käy huonosti (17. trustin teknikko Nemirovski) Ranska ja Englanti ovat julistaneet meille sodan. Turkki mahdollisesti päästää Ranskan laivaston sekä liittolaisetkin Mustalle merelle ja silloin meidän on vaikeata sotia Suomen kanssa. ( Kalibr tehtaan FZU:n koulun talonmies Ionov). Hyökkäys Suomeen ei jää rangaistuksetta Neuvostovallalle. Ranska, Englanti ja Ruotsi ovat hyvin kiinnostuneet Suomesta. Miten tämä kaikki päättyy? Suomen kansa on kulttuurinen ja rehellinen, mutta Puna-armeija tullessaan tuo sinne yhtä rankkoja olosuhteita, kuin meilläkin jo on. (Umanski, innokas kirkkomies). Moskovan piirin NKVD:n hallinnon päällikkö Valtion tuvallisuuspalvelun ylimajuri Kubatkin F. 3. Op. 6. D. 185, l Alkuperäiskappale

24 57 7. ARMEIJAN KOMENTAJAN HYÖKKÄYSKÄSKYN SAAMISTA VAHVISTAVA RAPORTTI GUGB:n JA RAJASOTAJOUKKOJEN PÄÄLLIKÖILLE 5886, Leningrad 30. marraskuuta rajavartiostoa on saanut taistelukäskyn 7. armeijan komentajalta. Käskyä ruvettiin toteuttamaan klo marraskuuta ja 33. rajavartiostot eivät saaneet poliittista tehtävää marraskuuta klo 22Baltian laivaston seitsemän sotalaivaa lähti merelle. 4. Klo ruvettiin käyttämään valonheitinta Seiskar-saarella. Ivanov F. 3. Op. 6. D L Tulkittu sähke. 58 RAPORTTI NKVD:n RAJAJOUKKOJEN PÄÄLLIKÖLLE ALKANEESTA TYKISTÖVALMISTELUSTA KARJALAN KANNAKSELLA 5888, Leningrad 30. marraskuuta1939

25 30. marraskuuta 1939 klo 8 Karjalan kannaksella sijaitsevat RKKA:n joukko-osastot ja KBF aloittivat tykistövalmistelua. F. 3. Op. 6. D L Tulkittu sähke. 63 LVO:n ESIKUNNAN OPERATIIVINEN YHTEENVETO SODAN ENSIMMÄISEN PÄIVÄN TULOKSISTA joulukuuta 1939 mennessä klo LVO:n armeijat klo 20.00:n saakka jatkoivat hyökkäystä voittamalla vihollisen pienryhmien heikon vastarinnan, ja päivän loppuun mennessä olivat edenneet kilometriä Suomen alueelle armeija: 104. vuoristojalkaväkidivisioona kohtaamatta vastarintaa pääsi Petsamo Nijoki (?) linjalle. Vaitolahden (?) väestö riemuissaan otti sotilaat vastaan. 4. ta-divisioonassa ei muutoksia. 52. ta-divisioona jatkaa keskittämistä Murmanskissa. 3. Länsisuunnalla hyökkäävä 9. armeija marraskuun 30. päivän päättyessä oli edennyt kilometriä pohjoissuuntaan. Vastustajan rajavartioston pienryhmät toimivat rintaman edessä. 47. ta-armeijakunta (armeijakunnan esikunta Voinitsassa): 122. ta-divisioonan hyökkäämällä Alakurtin suunnalla tuli Ilykurtin (?) rintamalle, Alakurtti. Divisioonan esikunta Ala-Verman-järvellä (?) ta-divisioona hyökätessä Suomussalmeen se eteni länteen 9 kilometriä; divisioonan esikunta Longassa. Tappiot: yksi haavoittunut. Sotasaalis: yksi sotavanki.

26 Läpäisten esteitä 54. ta-divisioona klo mennessä on edennyt 6-7 kilometriä länteen valtiolliselta rajalta ja valloittanut Hiilikin ja Kimovaaraa lännempänä olevia alueita. Tappiot: politrukit Goldovski ja Timošenko saivat surmansa, 5 miestä haavoittui. Sotasaalis: yksi sotavanki. Lentoryhmä ei tehnyt taistelulentoja. Lentokentät: Uhtua 4. Vastustajan heikkoa vastarintaa ja rakennettuja esteitä läpäisevän 8. armeijan sijainti on seuraava klo mennessä. 1. ta-armeijakunta: 155. ta-divisioona on valloittanut Pahkalammen, Mikkilän (Mikkeli?) kohtaamatta vastarintaa ta-divisioona toimii Koikkarätteen, Ehkilän, Lappaniemen, Kikkiniemen ja Omossunselän linjalla (???); rintaman edessä toimii rajavartiostojen pieniä ryhmiä. Tappiot: 8 miestä menehtyi, 26 haavoittui, 4 sai ruhjeita, kaksi 45-mm tykkiä vaurioitui. Otettu sotavangiksi 13 miestä, sekä sotasaaliiksi on saatu yksi raskas konekivääri. 56. ta-armeijakunta: 56. ta-divisioonan etumaiset joukot ovat saavuttaneet Kokoliniemeä, päävoimat ylittävät edelleen Suojujokea. 18. ta-divisioona on saavuttanut Hurrin, Retsun ja Käsnäselän linjan; rintaman edestä perääntyi vastustajan pieniä ryhmiä ta-divisioona sijaitsee Orusijärven, Hanhiselän, Möllärin, Sari-järven ja Parikansalmi-joen (?) linjalla. Tappiot: 7 miestä menehtyi, 30 haavoittui. 5. Klo mennessä 7.armeija murtaen rakennettuja esteitä ja pienryhmien puolustusta jatkoi etenemistä Suomeen alueelle. 50. ta-armeijakunnan divisioonat (armeijakunnan esikunta Iso Korkeamäki) ajaen vihollisen pieniä ryhmiä pohjoiseen klo mennessä ovat päässeet seuraaville koordinaateille: 142. ta-divisioona 16.0 puolitoista kilometriä luoteisempana Metsäpirttiä, Maalaketta, Lehtimetsää, Pitkäjärveä sekä 17.o luoteisempaa Liipuaa (divisioonan esikunnan sijainnin korkeus 93.9 yksi kilometri etelämpänä Korosaraa). 90. ta-divisioona saavutti Ilentelää, Juholaa, Miettelää (divisioonan esikunta Tihomäellä). Armeijakunnan tappiot:

27 9 miestä menehtyi, 58 haavoittui, 4 hevosta kaatui, 6 panssarivaunua ja yksi panssariauto ajoi miinoihin. 56. ta-armeijakunta (armeijakunnan esikunta - Tsernaja Retska) taistellen vastustajan pienryhmiä vastaan ja murtaen esteitä jatkoi etenemistä länteen klo mennessä: 43. ta-divisioona valloitti Korpikylän ja Vehmaiskin, rintaman edessä esteitä (divisioonan esikunta Muslalovossa (?)). 24. ta-divisioona oli valloittanut Kekrolan, Vutelan, Rasalan, Karvalan klo mennessä (divisioonan esikunta Hirtosessa). 70. valloitti Pitkäjärven, Vetsolan, sekä Terijoen itäisen laidan klo mennessä. Tappiot: 4 miestä menehtyi, 27 haavoittui. Sotasaalis: yksi raskas konekivääri, kolme sotavankia. 10. panssarivaunuarmeijakunta keskittyi lähtoalueelle seuraavasti: 10. panssarivaunuprikaatti Volkaidyyn, 13. panssarivaunuprikaatti Troitskjeeseen, 15. moottorisoitu ta-prikaati Lukkarimäelle. Klo panssarivaunuprikaatti toimi Kirkka Kive :n suunnalla. Yhteys katkesi. On ryhdytty toimenpiteisiin jotta saadaan se kuntoon. Klo 8.00 yhteys oli saatu kuntoon, prikaati keskittyi Maniselkään ja Ioužaselkään. 1. joulukuuta klo mennessä 150. ta-divisioona on keskittynyt Levanovo-kylän ja Pesotsnoje-kylän lähelle marraskuuta KBF valloitti saaret Seiskari,.. ; 19. ta-armeijakunta tukee hyökkäystä laivatykistön ja linnoitusalueen tulituksella. 7. Sää Kemin suunnalla: 3 astetta pakkasta, kovaa lumisadetta ja pilvistä. 1. LVO:n armeijat ovat jatkaneet hyökkäystä joulukuun 1. päivän aamusta asti. LVO:n esikunnan päällikkö esikunnan Divisioonan komentaja ibisov Vinogradov LVO:n eversti

28 F. 3. Op. 7. D L Kopio 73 GUGB:n ERIKOISOSASTON VARAPÄÄLLIKÖN RAPORTTI OSASTON PÄÄLLIKÖLLE PUUTTEELLISUKSISTA PÄÄLLYSTÖN, ESIKUNTIEN, SELUSTOJEN TOIMINNASSA SEKÄ MUISTAKIN EPÄONNISTUMISEN SYISTÄ 8. ARMEIJAN KAISTALLA joulukuuta armeija perustettiin sotatoimiyhtymän pohjalle. Perustetun 8. armeijan johtokoneisto (esikunta) ei todellisuudessa ole koneisto, joka pystyy johtamaan armeijaa asiallisella tavalla sodan aikana. Se on koneisto, joka hädin tuskin pystyy suorittamaan joukkoyhtymien tarkastuksia rauhan aikana. Muodostettua armeijan sotatoimiyhtymästä sen esikunnat ja niiden henkilöstöt jätettiin muokkaamatta eli ne pysyivät samanlaisina, kuin mitä olivat jo sotatoimiyhtymän aikanakin. Armeijan esikunnan koneisto Armeijan esikuntien osastojen päälliköt ovat tilapäisesti virkaatekeviä. 6. osaston johdossa on tilapäisesti osaston päällikön apulainen majuri Grozin, joka selvästi ei pärjää osaston työmäärän kanssa, ei hallitse alaa käytännössä eikä teoriassakaan. 6. osaston alaosastoja ei vieläkään ole täydennetty tarvittavalla henkilökunnalla, puhumattakaan erikoiskoulutusta saaneista miehistä. Esimerkiksi: 1. osaston (kuljetusten suunnitteleminen ja ohjaaminen) päällikön virassa on tilapäisesti alaosaston päällikön apulainen Lukjanov. 2. osaston (teiden korjaus, jälleenrakentaminen ja auraaminen) päällikön virassa on alaosaston päällikön apulainen Popelov vaihtuvasta miehistöstä. 3. osaston johdossa on tilapäisesti alaosaston päällikön apulainen Sysojev vaihtuvasta

29 miehistöstä. Valvojiksi on kiinnitetty asevelvolliset turbiininkäyttäjä Lisitsinskij ja sovhoosin työntekijä Lvov. Kaikki nämä suuren ja vaikean asian johdossa olevat ihmiset sodan aikana ja vaikeissa maantieteellisissa olosuhteissa tarvitsevat jatkuvaa johtamista ja konkreettista apua työssään. Puhuttaessa selustojen toiminnan johtamisesta on mainittava, että sitä ei ole ollut juuri lainkaan. Vasta viime aikoina, kun eräillä kaistoilla tilanne uhkasi operatiivisten tehtävien osalta karata käsistä (mm. tätä aiheutti epätyydyttävä liikenteen ohjaus teillä, ruuhkat reitteillä, joukkomittainen paleltuminen, joukkojen muonittamatta ja hevosten rehutta jättäminen.) armeijan päällystö kiinnitti ongelmaan huomiota, mutta silloinkin se oli enemmän kiroamista ja uhkailemista kuin tehokasta johtamista. Liikennerykmentteihin on täydennetty miehistöä vasta 50 prosenttisesti. Niissä ei ole viestivälineitä, joita vailla liikennettä ohjataan umpimähkään. Kuorman juutumisesta tiellä saadaan tietää vasta silloin, kun se palaa takaisin tyhjän reissun jälkeen. Tällainen sekasotku jarruttaa liikennettä. Elintarvikkeiden, rehun, ampumatarvikkeiden yms. toimitukset viivästyvät eivätkä joukko-osastot saa niitä ajoissa. Autopataljoonia perustettiin huolettomasti autopataljoonaan saapui kansantaloudesta armeijan tarpeita varten loppuun ajettuja autoja. Niitä lähetettiin armeijaan ilman teknillistä tarkastusta ja tuloksena autoista suurin osa osoittautui käyttökelvottomaksi , 420, 314 ja 15 autopataljoonat ajoivat Leningradista Petroskoihin. Saavuttuaan perille autot tuskin kelpasivat enää käyttöön. Valmisteluaikana joukko-osastoissa tehtiin viiden päivän rehuvarat. Sotatoimien alettua osastot pystyivät ottamaan mukaan vain kahden-kolmen päivän rehuvarat, loput jätettiin lähtöpaikoille. Autopataljoonat joutuivat keräämään jätetyt rehut ja toimittamaan ne osastoille uudestaan.

30 Myös on sattunut, että divisionien päälliköt saattoivat selustojen toiminnan epäjärjestykseen. Autopataljoona lähetti 70 autoa hakemaan uutta kuormaa, mutta 155. jv-divisioonan päällikkö lastasi näihin autoihin henkilöstön ja käski viedä sen rajalle. 40 kilometrin jälkeen autoista loppui polttoaine, ne pysähtyivät ja seisoivat kolme vuorokautta. Porojärveltä lastinsa kanssa saapuneen 632. autopataljoonan 240 auton piti palata takaisin purettuaan lastinsa, mutta saman 155. jv-divisioonan päällikön käskystä niihin lastattiin uudet kuormat ja lähetettiin rykmentteihin. Tuloksena 12. joulukuuta autopataljoonaan oli palannut vasta 120 autoa. Asiasta ilmoitettiin divisioonan päällikkö Habaroville, mutta mitään toimenpiteitä ei seurannut. On ollut tapauksia, että armeijaan lähetettiin koneita, joita nyt ei tarvita lainkaan. Armeijan teknillisen palvelun päällikkö Surygin lähetti ponttonipataljoonan Leningradista Petroskoin kautta sotatoimialueelle. Pataljoonan tarvikkeita kuljetettiin Veskelyksestä etumaisten joukkojen linjalle traktoreilla perävaunuineen. Teiden puhdistamiseen meni kolme vuorokautta, sitten talviaikana täysin tarpeettomat pataljoonan tarvikkeet kipattiin talveksi Suvilahti-kylällä. Sotatoimiyhtymän armeijaksi muokkaamisen jälkeen oli päivänselvää ihan alusta, että selustan normaalityötä varten olisi pitänyt perustaa ainakin 3 autopataljoonaa ja 2 liikennerykmenttiä lisää. Mutta vielä ennen äskettäistä tov. Kulikin käymistä tätä asiaa ei otettu esiin. Hän nosti tämän kysymyksen ja esitti sen puolustusasiain kansankomissaarille. Paitsi yllämainittuja syitä 8. armeijan nopeata etenemistä estivät mm. seuraavat seikat: 1. Marraskuun viimeisiin päiviin asti armeijan esikunnassa oltiin sitä mieltä, ettei asia mene niin pitkälle, että syttyy sota suomalaisia vastaan. Näin ollen ajoissa ei kiinnitetty riittävästi huomiota vaatetusten, elintarvikkeiden ja

31 rehujen, polttoaineiden ja ampumatarvikkeiden toimittamiseen. Sillä on ehdottomasti ollut kielteinen vaikutus myöhempiin tapahtumiin. 2. Valmisteluaikana ei armeijan esikunta, eivätkä sotatoimiyhtymien tai joukkoosastojen päälliköt tutkineet asiaan kuuluvalla tavalla vihollisen aluetta, teiden kuntoa, mahdollisuuksia teiden miinoittamiseen ja murrosesteiden tekemiseen (vaikka esikunnan tiedusteluosasto oli viestittänyt tästä jo aikoja ennen tapahtumien alkamista). Ei myöskään otettu huomioon vihollisen pitkäaikaista valmistautumista sotaan seikka, joka ei ole voinut olla heijastumatta saavutuksiimme. 3. Saman jakson kuluessa päällikköjen koulutusta ei järjestetty asianmukaisella tavalla, vaikka reservistä tullutta päällikkökuntaa olisi ehdottomasti pitänyt kouluttaa. Sitä paitsi nuoria upseereita asetettiin sellaisten suurten joukkojen johtoon, joita olisi pitänyt opettaa taistelemaan järvien rikkomassa soisessa metsämaastossa. 4. Armeijan esikunta ja sotatoimiyhtymien päälliköt tiesivät, ettei muutamaan kymmeneen kilometriin ollut suuria vihollisyhtymiä ja päättivät toimia kokonaisin sotatoimiyhtymin yhtä ja samaa tietä pitkin. Tämä aiheutti hitautta ja kömpelyyttä operatiivisten tehtävien toteuttamisessa. Teiden puuttuminen hankaloitti tilannetta yhä enemmän ja ainoa tie jokaisen divisioonan etenemisen suunnalla täyttyi heti umpeen joukoista, tykeistä, kuormastoista ja autoista lamauttaen sekä joukkojen että selustojenkin manööverikykyä. Tuloksena suuret sotajoukot raatoi itsensä näännyksiin yhtaikaa. Tilanne vaati pienempiä, hyvin aseistettuja ryhmiä, jotka liikkuisivat autoilla 2-3 vuorokauden muonituksineen tiedustelu- ja pioneerijoukon perässä ja vasta vihollisen pienoisjoukkojen tuhoamisen jälkeen divisioonien tuoreet voimat etenisivät valmista kaistaa pitkin ja hyökkäisivät puolustautuvan vihollisen suuria voimia vastaan.

32 5. Pakkasten tultua armeijan esikunta ja selustan laitokset sallittoman pitkään eivät ratkaisseet huopasaappaiden ja muun kaluston puuttumisen ongelmaa. Huopasaappaita saivat kaikki paitsi 75. jv-divisioonan sotilaita, jotka eivät ole saaneet niitä vieläkään. Puna-armeijalaisten valtaosalla ei ole käsineitä (tähän mennessä saatiin vain paria kun kaikkiaan tarvitaan paria). Lumivaippoja ei ollut (Petroskoista divisioonaan lähetettiin 7000 kpl), sukset ei ole varustettu kunnolla remmeillä. Tämä puolestaan johti ylimääräisiin uhreihin ja puna-armeijalaisten joukkomittaisiin paleltumisiin ja vaikutti sota-joukkojen etenemiseen. 6. Tähän mennessä ilmavoimamme ovat tehneet vain kaksi joukkolentoa, mikä selvästikään ei riitä. Edelleen ilmavoimien tukea ei saa 139. ja 155. jvdivisioona, joiden toimikaistoilla ilmavoimat eivät ole toimineet. Ilmavoimien toimihenkilöt tietävät, että 8. armeijan kaistalla on etupäässä kovaa pilvisyyttä. Voitaisiin olettaa, että ilmavoimilla pitäisi olla hallussa hidastavia sytyttimiä, mutta niitä ei ole. Sitä paitsi vihollisen linnoituksia olisi kannattanut pommittaa pilvien takaa, mitä ei myöskään ole tehty. Lyhyesti sanoen ilmavoimamme toimivat puutteellisesti, ja tämän yhteydessä lentäjillemme esitetään oikeudenmukaisia moitteita. 7. Tykistön tulenjohtopaikkojen puuttumisen johdosta tykistömme tehokkuus on pieni. Vangiksi otetun kirjuri Dartomon sanojen mukaan meidän tykistömme vaikuttaa moraalisesti suomalaisiin sotilaihin, mutta ihmismenetyksiä ja linnoitusten vaurioita se aiheuttaa todella vähän. Etupäässä ammutaan kauaksi maalista. Sitä paitsi on todettu tapauksia, että tykistö ei pysyty siirtymään uudelle tuliasemalle, koska teillä on ruuhkia ihan rintaman etulinjaan saakka (139. ja 155 jv-divisioona). Kaikilla mainituilla syillä on ollut ratkaiseva merkitys ja ne häiritsivät ja häiritsevät edelleen 8. armeijan etenemistä. SNTL:n NKVD:n GUGB:n erikoisosaston päällikön apulainen

33 Valtion turvallisuuspalvelun majuri F. 3. p. 6. D L Alkuperäiskappale 76 LVO:n NKVD:n ERIKOISOSASTON YHTEENVETO TILANTEESTA RINTAMALLA, ESIKUNTIEN TOIMINNAN PUUTTEELLISUUKSISTA NIIDEN JÄRJESTÄESSÄ JOUKKOJEN SIIRTOJA JA KESKENÄISTÄ YHTEISTOIMINTAA, HENKILÖSTÖN LAUSUNNOISTA SODAN TAVOITTEISTA tammiluuta 1940 Klo mennessä Rintaman millään kaistalla ei tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuorokauden kuluessa. 8. armeijan 18. jv-divisioonan osastot pysyvät edelleen vallatuissa asemissa joutuen tulitaisteluihin vihollisen kanssa. Salmi-Pitkäranta tiellä lumikinokset on aurattu ja liikenneyhteys saatu kuntoon. 18. divisioonan joukko-osastoihin on saapunut 13 autokuormaa elin- ja ampumatarvikkeita. NKVD:n joukkojen 4. pataljoona noudatti 56. jv-armeijakunnan päällikkö Tserepanovin käskyä hävittää suomalaisjoukko 4 km Uomaata (?) pohjoisempana ja joutui vihollisen väijytykseen. Menetettyään 159 miestä pataljoona vetäytyi taistellen. 14. armeijan osastoissa on sotilaiden todettu sairastuneen lavantautiin rykmentissä lavantautiin on sairastunut 3 puna-armeijalaista, ja 112.

34 rakennuspataljoonassa on sairastunut 11 ihmistä. 14. armeijan sotaneuvosto on ryhtynyt toimenpiteisiin taudin paikallistamiseksi. 2. tammikuuta 165. divisioonan tiedustelujoukko on löytänyt metsästä Tsaikovskin joukon 467 sotilasta ja päällikköä. Joukosta ei ollut mitään tietoa sitten Tsaikovskin joukon päällikköjen alustavassa kuulustelussa on käynyt ilmi, että 28. joulukuuta armeijakunnassa toimiva Tsaikovskin joukko sai käskyn perääntyä ja alkoi murtautua kohti Kiappaniemellä (Kiannanniemi?) sijaitsevaa armeijakunnan esikuntaa. Samana päivänä klo perääntyvä joukko joutui pikapommituslentokoneiden tulitukseen, muttei kärsinyt menetyksiä. Kello 15 ilmahyökkäys toistui. Siihen aikaan joukko joutui suomalaisten saartamaksi ja alkoi henkilöstön demoralisoituminen. 28. ja 29. joulukuuta joukko jatkoi perääntymistä vihollisen tulittaessa kaikilta suunnilta. 29. joulukuuta 1939 joukon päällikkö Tsaikovski haavoittui lievästi ja hänet siirrettiin lääkintäosastolle. Tsaikovskin poistuttua rivistä muiden päällikköjen neuvotteluissa päätettiin jatkaa siirtymistä kahdessa kolonnassa pohjoiseen ja koilliseen. Ensimmäisen kolonnan johtoon tuli Puna-armeijan poliittisen hallituksen edustaja Baturin ja toisen päälliköksi pataljoonan komissaari Daniljuk. 30. joulukuuta 1939 Daniljukin kolona joutui vihollisen kahden panssariauton tulitukseen, jossa joukko joutui paniikkiin ja oli hukassa. Erillisen tiedustelupataljoonan komissaari Abramov epäili Baturinin suomalaisten agentiksi ja sai mieleensä, että Baturin sotki reittiä tahallaan. 31. joulukuuta 1939 Abramov ampui Baturinin ja hänen vieressään olleen puna-armeijalaisen. (On syytä olettaa Abramovin olleen sillä hetkellä syyntakeeton). Abramov vangitsi myös joukon muita päällikköjä, joita epäili pettureiksi, mutta tunnin päästä vangitut vapautettiin.

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 1/5 ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Tammikuussa

Lisätiedot

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Elokuun 23. päivä 1939 Neuvostoliitto ja Saksa ilmoittivat kirjottaneensa hyökkäämättömyysopimuksen Moskovasta jota koko Eurooppa hämmästyi. Sopimuksen tekeminen perustui

Lisätiedot

Sotaa Pohjois-Vienassa

Sotaa Pohjois-Vienassa Sotaa Pohjois-Vienassa 1941-1944 Ari Raunio Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari VIENA SODASSA 17.9.2019 1 TALVISOTAA EDELTÄNEET SUUNNITELMAT - SUOMI - I vaiheessa hyökkäys Uhtualle - NL - I

Lisätiedot

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne Simolan pommitukset 19.-20.6.1944 19-20 6 1944 Kannaksen alueen huolto Kaakkois-Suomen rataverkosto 1943 Simola 1939 Simolan asema 1930-luvulla Simolan asemanseutua 1930-luvulla Kaakkois-Suomen rataverkko

Lisätiedot

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet Suomen sota päättyy Vaaran vuodet Vaaran vuodet nimitystä on käytetty Suomessa toisen maailmansodan jälkeisestä epävarmasta ajanjaksosta, jolloin Suomen pelättiin muuttuvan kommunistiseksi valtioksi joko

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 1. Määrittele käsitteet a) kylmä sota b) kaksinapainen kansainvälinen järjestelmä c) Trumanin oppi. a) kylmä sota Kahden supervallan (Usa ja Neuvostoliitto) taistelu

Lisätiedot

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum Gangut - Rilax Riilahti 1714 Mikko Meronen, Forum Marinum 1 Taustaa ja taistelun merkitys Venäjä rakennutti voimakkaan kaleerilaivaston Suuren Pohjan sodan aikana Venäjän laivasto syntyi Pietari Suuri

Lisätiedot

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 8 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Euroopan komission esittämästä

Lisätiedot

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto 1 75 vuotta sitten: Tolvajärvi antoi toivoa Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto Suomalaiset sotilaat saavuttivat 75 vuotta sitten 12. joulukuuta 1939 Tolvajärvellä uskomattomalta tuntuneen Talvisodan

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SOPIMUS EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille toimitetaan

Lisätiedot

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Oton syntymä ja perhe Aika Venäjän kalenterissa: 16.7.1889 Aika Suomen kalenterissa: 24.7.1889

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Perussopimusten tarkistaminen Euroopan parlamentin kokoonpanoa koskevat siirtymätoimenpiteet

Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Perussopimusten tarkistaminen Euroopan parlamentin kokoonpanoa koskevat siirtymätoimenpiteet EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. joulukuuta 2009 (07.12) (OR. fr,es) 17196/09 POLGEN 232 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Perussopimusten

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa

Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari 14.11.2018 Ida Suolahti Taustalla laajempi tutkimus Väitöskirjani Yhteinen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 (Suomen säädöskokoelman n:o 1198/2011) Tasavallan presidentin asetus Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan

Lisätiedot

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016 Heikki Kurttila Isäntämaasopimus hyppy kohti NATOa Pirtin klubi 5.4.2016 Historiaa: Paasikiven Kekkosen linja Paasikivi: Olipa Venäjä miten vahva tai miten heikko hyvänsä, aina se on tarpeeksi vahva Suomelle.

Lisätiedot

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla).

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla). Shakkinappuloiden voimasuhteet Matinteko (1 / 10) Kuningas on pelin tärkein nappula, ilman kuningasta peli on hävitty. 1. Kuningas + Daami + Torni vs Kuningas Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen

Lisätiedot

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys?

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Veikko Vaikkinen Rautuseura 4.4.2018 Raudun taistelua tuskin olisi ollut ilman Raasulin rataa. Rata oli rakennettu

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en) CIG 1/12 Asia: Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista CIG 1/12 HKE/phk PÖYTÄKIRJA

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä?

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Sisällys I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Kysymyksenasettelut ja lähteet 12 Venäjän-tutkimuksen vaiheita meillä ja muualla 21 Suomalainen Venäjä-tieto 24 Tapaus Aleksanteri-instituutti 32 Entä

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Protokoll in finnischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en)

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KAUNAISET SUURVALLAT Saksa noussut Manner-Euroopan johtavaksi suurvallaksi yhdistynyt Otto von Bismarckin johdolla (Bismarck pyrki rauhoittamaan Euroopan asiat Saksan yhdistämissotien

Lisätiedot

Käsikirjoitus: Harri Virtapohja Esittäjät: Harri Virtapohja, Veikko Parkkinen ja Timo Tulosmaa

Käsikirjoitus: Harri Virtapohja Esittäjät: Harri Virtapohja, Veikko Parkkinen ja Timo Tulosmaa TALVISODAN LOPUN JÄNNITYSNÄYTELMÄ Käsikirjoitus: Harri Virtapohja Esittäjät: Harri Virtapohja, Veikko Parkkinen ja Timo Tulosmaa PALAUTAMME MIELEEN KANSAMME KOHTALON HETKET KEVÄÄLLÄ 1940 Jännitys tiivistyi

Lisätiedot

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi pelin! Pikaopas Valmistaudu taisteluun!! Sekoita pakkasi. Ota 5 korttia pakkasi päältä. Älä katso niitä.

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

PUNA-ARMEIJAN SOTASAALIS

PUNA-ARMEIJAN SOTASAALIS PUNA-ARMEIJAN SOTASAALIS Hannu Takala Suomen Sotahistoriallinen Seura 12.12.2018 Sisältö: Yleistä kulttuuriperinnöstä ja kriiseistä Kulttuuriperinnön tuhoamisen historiaa Puna-armeija ja saksalaiset Keski-Euroopassa

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Näytös 1: Eurooppa, 1945 1. Luen näytelmän ensimmäinen sivu. Korostetut sanat kuvaavat Euroopan tilaa toisen maailmansodan

Lisätiedot

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau.

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau. Esimerkkitapahtumia aikajanaan 1939 23.8. Neuvostoliiton ja Saksan ulkoministerit solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen (Molotov-Ribbentrop sopimus). Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovitaan maiden

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Kososten sukuseura ry. ja sen kotipaikkana on Savonlinnan kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Kososten sukuseura ry. ja sen kotipaikkana on Savonlinnan kaupunki. Kososten Sukuseura ry:n SÄÄNNÖT 1. Yhdistyksen nimi on Kososten sukuseura ry. ja sen kotipaikkana on Savonlinnan kaupunki. 2. Yhdistyksen tarkoituksena on: 1) ylläpitää yhteyttä Kososten suvun jäsenten

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: PÄÄTÖSASIAKIRJA EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. joulukuuta 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. joulukuuta 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. joulukuuta 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 76 RELEX 1114 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3587. istunto (ulkoasiat),

Lisätiedot

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI,

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI, PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN JA EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEEN LIITETYN, SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSISTÄ TEHDYN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Sporticus ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia

Lisätiedot

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809 Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät Suomen säätyjen uskollisuudenvala keisarille Aleksanteri

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.8.2010 KOM(2010) 426 lopullinen 2010/0231 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Sveitsin valaliiton välisen sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton osallistumista

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

Esitelmä Suomen Suomen Sotahistoriallisen seuran yleisöluentosarjassa 16.11.2011, klo 18, Sibelius-lukion juhlasali FT Mikko Karjalainen

Esitelmä Suomen Suomen Sotahistoriallisen seuran yleisöluentosarjassa 16.11.2011, klo 18, Sibelius-lukion juhlasali FT Mikko Karjalainen Esitelmä Suomen Suomen Sotahistoriallisen seuran yleisöluentosarjassa 16.11.2011, klo 18, Sibelius-lukion juhlasali FT Mikko Karjalainen 1 HYÖKKÄYS KANNAKSELLA 1941 LENINGRADIN VALTAUS? Karjalan kannas.

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

Paluumuuttaja: Ollapa jo suomalainen Spirit-hanke

Paluumuuttaja: Ollapa jo suomalainen Spirit-hanke Paluumuuttaja: Ollapa jo suomalainen Inkeriläisten alkuperäinen asuinalue sijaitsee nykyään Pietaria ympäröivällä Leningradin alueella Luoteis-Venäjällä. Savosta, Jääskestä, Lappeelta ja Viipurista tulleita

Lisätiedot

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Änderungsprotokoll in finnischer Sprache-FI (Normativer Teil) 1 von 8 PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri

MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri Sotahistoria ja matkakertomus 14.D:n alueella Tsirkka-Kemijoen varressa olleeseen kenttävartio Alkoon, joka tunnettiin ensin nimillä Remu

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA

ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA ULKOPOLITIIKAN HOITO SUOMESSA Miten hyvin tai huonosti Suomen ulkopolitiikkaa on mielestänne viime vuosina hoidettu? 01 lokakuu 1- v. - v. - v. 0- v. ylioppil/opisto Yliopist/Ammatikork koulu Toimihenk.Yritt/Johtava

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki Keisarin puolesta Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki 14.12.2016 Suomen kaarti Suomalainen kansallinen

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) 15295/14 PECHE 526 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS LIS-kalastuksen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

UE-MD 1103/15 HKE/phk 1 DGC 2A

UE-MD 1103/15 HKE/phk 1 DGC 2A EUROOPAN UNIONIN JA MOLDOVAN TASAVALLAN VÄLINEN ASSOSIAATIO Tulliasioiden alakomitea Bryssel, 20. tammikuuta 2015 (OR. en) UE-MD 1103/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EU:N JA MOLDOVAN TASAVALLAN TULLIASIOIDEN

Lisätiedot

Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti

Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti 42 Muonituslotta Martta Vähävihun muistivihko aikansa arvokas dokumentti (koonnut FM Paavo Jäppinen) Hankkiessaan aineistoa Joroisten lottamatrikkeliin työryhmä sai haltuunsa lottajärjestön Joroisten paikallisosaston

Lisätiedot

8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3632 1/3 8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 21.1.1940 20.3.1940 8./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

Ahvenanmaan strateginen merkitys Suomen sodasta kylmään sotaan. Eversti evp HuK Anders Gardberg Sotahistoriallinen seura, Turku 9.3.

Ahvenanmaan strateginen merkitys Suomen sodasta kylmään sotaan. Eversti evp HuK Anders Gardberg Sotahistoriallinen seura, Turku 9.3. Ahvenanmaan strateginen merkitys Suomen sodasta 1808-09 kylmään sotaan Eversti evp HuK Anders Gardberg Sotahistoriallinen seura, Turku 9.3.2019 Ahvenanmaan veteraani kolmannessa polvessa Historia 1808

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

Konsensusongelma hajautetuissa järjestelmissä. Niko Välimäki Hajautetut algoritmit -seminaari

Konsensusongelma hajautetuissa järjestelmissä. Niko Välimäki Hajautetut algoritmit -seminaari Konsensusongelma hajautetuissa järjestelmissä Niko Välimäki 30.11.2007 Hajautetut algoritmit -seminaari Konsensusongelma Päätöksen muodostaminen hajautetussa järjestelmässä Prosessien välinen viestintä

Lisätiedot

Rasti 1: Tuliylläkkö Joukkueesi valmistelee tuliylläkköä vihollisen kärkeä vastaan. Kesken valmistelun havaitset vihollisen jalkapartion, joka tarkistaa tien sivustaa sissien varalta. Laukaiset viuhkapanoksen

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3624 1/ 3./I/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 12.3.1940 3./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

PUBLIC. Bryssel, 26. maaliskuuta 2003 (07.04) (OR. en) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 14408/02 LIMITE PV/CONS 60

PUBLIC. Bryssel, 26. maaliskuuta 2003 (07.04) (OR. en) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO 14408/02 LIMITE PV/CONS 60 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 26. maaliskuuta 2003 (07.04) (OR. en) 14408/02 LIMITE PUBLIC PV/CONS 60 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 2463. istunto (YLEISET ASIAT

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Suomen sotaa käytiin 200 vuotta sitten tähän aikaan kesästä eri puolilla Suomea. Torstaina 5.6. näyteltiin perimätietojen mukaan ainakin yksi sodan episodi Pieksämäellä.

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

opettaja Isak Penzev 4.10.2012

opettaja Isak Penzev 4.10.2012 1 Herran juhlat 4: Shemini Atzeret - Simchat Toora opettaja Isak Penzev 4.10.2012 Shalom, hyvät ystävät. Jatkamme oppituntia, jonka aiheena haluan käsitellä Herran juhlia. Olemme edelleen 3. Mooseksenkirjassa

Lisätiedot

SANKARIT KURIIN - JATKOSODAN SOTAPOLIISI

SANKARIT KURIIN - JATKOSODAN SOTAPOLIISI Taktiikan laitos SANKARIT KURIIN - JATKOSODAN SOTAPOLIISI Kuvalähteet: Raunio, Ari, Sotatoimet Suomen sotien 1939 45 kulku kartoin, s. 81 ja http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/karkku/lohjamo/lohjamox.htm

Lisätiedot

SUOMEN PUNAISESSA KAARTISSA

SUOMEN PUNAISESSA KAARTISSA SUOMEN PUNAISESSA KAARTISSA KÄYTÄNNÖSSÄ OLEVA! SÄÄNNÖKSET TOVERI- Ji SOTAOIKEUKSISTA HELSINKI, 1918 Suomen Punaisessa Kaartissa käytännössä olevat säännökset. Toveri- ja sotaoikeuksista. i Jokainen Punaisessa

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE)

12398/17 HG/isk DGD 1. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. lokakuuta 2017 (OR. en) 12398/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0173 (NLE) VISA 363 COAFR 254 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Euroopan unionin ja Seychellien tasavallan

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot