ASBESTI JA HAITTA AINEKARTOITUS Vuorikatu Helsinki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASBESTI JA HAITTA AINEKARTOITUS Vuorikatu Helsinki"

Transkriptio

1 1 (13) SESTI J HITT INEKRTOITUS Vuorikatu Helsinki Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

2 2 (13) Sisällysluettelo 1 KOHTEEN J TOIMEKSINNON YLEISTIEDOT Kohde Toimeksianto Rajaukset Tutkitut haitta aineet Kartoituskäynti Menetelmät YHTEENVETO RPORTIN TULKITSEMINEN sbestipitoiset materiaalit Muut haitta aineet Raportin laadintaperusteet Ohjetietoa ja viranomaisohjeet sbesti PC:tä ja lyijyä sisältävät saumamassat SER (sähkö ja elektroniikkalaiteromu) Elohopea Muut haitalliset aineet KOHDEKUVUS Yleistä Rakenteet LVIS tekniikka SESTIPITOISET MTERILIT Paloeristelevy Putkieristeet Maalit/pinnoitteet Rakennehormi MTERILIT/RKENTEET, JOTK STTVT SISÄLTÄÄ SESTI Vanhat ilmanvaihtokanat Valurautaviemäriputkien saumamassat Ulkoseinärakenteen tuulensuojalevyt NÄYTTEET, JOISS EI HVITTU SESTI MUUT HITLLISET MTERILIT Elohopea Loisteputket ja sytyttimet PC (muuntamoöljy ja US saumausmassa) Lyijy (US saumausmassa) Valurautaviemärien muhviliitokset SER (eletroniikkaromu) Painekyllästetty puu Mikrobivauriot (ei erityisesti tutkittu) PH (Polysykliset aromaattiset hiilivedyt) LIITTEET Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

3 3 (13) 1 KOHTEEN J TOIMEKSINNON YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Senaatti kiinteistöt Toimistorakennus Vuorikatu Helsinki Kohde on 1960 luvun alkaessa valmistunut toimistokäyttöön silloiselle maanmittauslaitokselle. Rakennuksessa on kuusi toimistokerrosta ja kaksi kellarikerrosta sekä 7. kerroksessa on ilmansointi hissinkonehuone sekä muita teknisiä tiloja. Pinta alaltaan 7.kerros on noin puolet alempien kerrosten pinta alasta. Kerrokset 2 6 ovat varsinaisia toimistorakennuksia. 1. kerroksessa on neuvotteluhuoneita ja iso avotila, joka tällä hetkellä toimii kirjastona. Lisäksi 1. kerroksessa on vastaanotto ja naulakkotilat. Rakennuksessa on useita toimijoita vuokralla. Vuokranantaja ja rakennuksen omistaja on Senaatti kiinteistöt. Tilaaja Senaatti kiinteistöt kiinteistöpäälikkö Risse Koponen Lintulahdenkatu Helsinki 1.2 Toimeksianto Toimeksiantona oli kartoittaa kohteen asbestipitoisuudet ja muut haitalliset materiaalit. Tähän raporttiin on koottu rakennuksen kellarikerrokset, 1 7 kerroksen ja julkisivun saumaaineiden haitta ainekartoituksen tulokset. Kartoituksensuorittajana toimi Esko Lindblad Suomen Sisäilmakeskus Oy:stä. 1.3 Rajaukset Rajauksena olivat vesikaton mahdolliset haitta aineet sekä rakennuksen 2. kerroksen vuokralaisen toiminnan luonteesta johtuen 2.kerrosta ei tutkittu. Rakennus on peruskorjattu toimistokerrosten kerroksen osalta 2000 luvun puolivälissä, Peruskorjaus on kattanut koko rakennuksen, niin voidaan olettaa 2.kerroksen mahdolliset haitta aineita sisältävien rakennusosien olevan samoja kuin muissa kerroksissa. 1.4 Tutkitut haitta aineet Tässä haitta aine kartoituksessa tutkittiin mahdollisesti esiintyvät asbesti, raskasmetallit sekä PH (Polysykliset aromaattiset hiilivedyt). Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

4 4 (13) 1.5 Kartoituskäynti Kartoitus suoritettiin itsenäisesti useana käyntinä , ja ennakkokäynnin aikana. Käytössä oli aulapalvelulta kuitattu yleisavain. Yleisavaimella ei päässyt kaikkiin paikkoihin. 1.6 Menetelmät 2 YHTEENVETO Kartoitus perustuu asiankirjatietoihin, aistinvaraisiin havaintoihin ja kokemusperäiseen tietoon sekä otettuihin näytteisiin. Niistä materiaaleista, joita ei tunnistettu ja epäiltiin sisältävän haittaaineita, otettiin näyte. Rakenteiden pintakerroksia avattiin materiaalikerrostumien löytämiseksi. Luukkuja avattiin siltä osin, kun se oli kohtuudella mahdollista. Käytettävissä oli tilaajalta saadut pohjapiirustukset. Lisäksi hyödynnettiin huoltohenkilökunnalta saatuja tietoja rakennuksen korjaus ja huoltohistoriasta. Näytteitä otettiin seuraavasti: sbestinäytteitä 9 kpl (TTL) PC ja Lyijyanalyysi 4 kpl (Labroc Oy) PH näytteitä 3 kpl (TTL ja Labroc) Rakennuksen merkittävimmät asbestilöydökset olivat kellarikerrosten vanhojen LV putkistojen lämmöneristyksenä ja kellarikerroksen rakenneainehormissa käytetyssä asbestissa. Kellarikerroksen ( 1 kerros) lattiapinnoitteen asbestia sisältävät lattiapinnotteet, näitä pinnotteita tulee käsitellä vaarallisena jätteenä. sbestia sisältävien lattiapinnoitteiden tarkka määrä on kustannussyistä selvitettävä ennen purkutöitä. Rakennuksen elementtien saumaukset sisältävät yli vaarallisen jätteen raja arvo ylittävän määrän PC:tä. Saumauksien purkujätettä on käsiteltävä ja hävitettävä vaarallisena jätteenä. Muut mahdolliset asbestipitoiset ja haitalliset materiaalit on esitetty raportin tekstiosuudessa. ntamamme lausunto on laadittu tilaajan pyynnöstä tämän käyttöön. Lausunto on kokonaisuus, joten sen yksittäisten osien käyttö saattaa johtaa virheellisiin tai epäasiallisiin tulkintoihin. Koska sitä ei ole tarkoitettu julkisuuteen tai julkaistavaksi, sitä voidaan käyttää vain lausunnonantajan ja tilaajan luvalla. 3 RPORTIN TULKITSEMINEN 3.1 sbestipitoiset materiaalit istinvaraisen arvioinnin sekä materiaalinäytteiden perusteella todetut rakennuksessa esiintyvät asbestipitoiset materiaalit sekä asbestittomiksi todetut materiaalinäytteet on esitetty raportissa kuvin sekä tekstiselityksin. Lisäksi raportissa on mainittu materiaalit ja rakenteet, jotka mahdollisesti sisältävät asbestia. Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

5 5 (13) sbestipitoisten materiaalien laatu, määrä, pölyävyys sekä toimenpide ehdotukset on esitetty massalaskelmataulukossa (liite 1). sbestipitoisten materiaalien sekä otettujen näytteiden sijainti rakennuksessa on esitetty tekstinä massalaskelmataulukossa ja merkintöinä pohjapiirustuksissa (liitteet 2 6). Muut asbestipitoiset materiaalit on esitetty huomioita ja riskiarvioita sellaisista materiaaleista, joita rakennuksessa saattaa edelleen löytyä ja joihin tulee varautua. 3.2 Muut haitta aineet Rakennuksessa esiintyvät muut haitta aineet on esitetty kuvin sekä selityksin. Erityishuomiot on annettu lyijy ja PC pitoisille saumamassoille. Muut materiaalit on esitetty lyhyinä huomioina ja riskiarvioina niistä materiaaleista, joita rakennuksessa saattaa löytyä. 3.3 Raportin laadintaperusteet sbestikartoitusraportin laadintaperusteet perustuvat valtioneuvoston päätökseen 1380/94 asbestityöstä ja Työsuojeluhallituksen päätökseen 231/89 hyväksyttävistä asbestipurkutyössä käytettävistä menetelmistä ja laitteista. Raportti on laadittu RT (julkaistu 10/1993) sbesti, asbestikartoitus ja siitä aiheutuvat toimenpiteet ohjeen mukaan. Muiden haittaaineiden osalta on raportti tehty kokemusperäisesti huomioimalla eri lähteistä saatuja tietoja. 3.4 Ohjetietoa ja viranomaisohjeet Tässä raportissa on esitetty vain asbestin ja muiden haitallisten aineiden esiintyminen. Rakennuttajan tehtävänä on määritellä erikseen kussakin kohteessa tarvittavat asbesti ja haitta ainepurkutoimet. 3.5 sbesti Mikäli raportissa esitettyjä asbestipitoisia materiaaleja tullaan työstämään tai purkamaan, tulee työ suorittaa asbestityönä asbestinpurkuvaltuutuksen omaavan yrityksen tai yhteisön toimesta. sbestipurkutyössä on noudatettava Ratu korttia sbestia sisältävien rakenteiden purku (10/2009). sbestipitoisen jätteen käsittely /2011 mukaan. Lisäksi on noudatettava paikallisen ympäristökeskuksen sekä Uudenmaan työsuojelupiirin päätöksiä ja viranomaisohjeita. sbestipurkajan tulee toimittaa tiedot rakenteisiin jätetyistä tai löydetyistä uusista asbestipitoisista materiaaleista purkutyön tilaajalle. inoastaan huonokuntoisiksi todetut asbestimateriaalit tulee ao. lain perusteella joko kunnostaa, koteloida tai poistaa. Lisäksi niissä tiloissa, joissa on huonokuntoisia asbestimateriaaleja, on tiloissa yleensä tehtävä myös asbestipölysiivousta. Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

6 6 (13) 3.6 PC:tä ja lyijyä sisältävät saumamassat PC yhdisteet ja lyijyoksidit ovat ympäristömyrkkyjä. Näiden materiaalien käsittely vaatii asianmukaiset työasut, tiiviit suojakäsineet, hengityssuojaimet sekä asianmukaisen jätteenkäsittelyn. PC:tä sisältävien materiaalien purkutöissä on noudatettava Ratu korttia (5/2011) PC:tä ja lyijyä sisältävien saumamassojen purku. 3.7 SER (sähkö ja elektroniikkalaiteromu) Sähkö ja elektroniikkajätteellä eli SER jätteellä tarkoitetaan kaikkea sähkö ja elektroniikkaromujätettä, joka sisältää paljon elektroniikkaa tai jossa on ongelmajätteiksi luokiteltavia komponentteja tai laitteen osia. Jätelain mukaisesti SER jätteeksi luokitellaan sellainen käytöstä poistettu sähkötoiminen laite, jota ei voida ottaa käyttöön vähäisiin korjaustoimenpitein. Näitä tuotteita ovat tyypillisesti mm. loisteputket ja niiden sytyttimet. 3.8 Elohopea Elohopea kuuluu raskasmetalleihin. Elohopea on ympäristömyrkky, joka tulee kerätä talteen ja lajitella ongelmajätteeksi. Elohopeaa on mm. loisteputkissa ja energiansäästölampuissa. Elohopeaa metallin muodossa on käytetty mm. lämpömittareissa ja kytkimissä. Lisätietoa: Muut haitalliset aineet Erilaisten vaarallisten ja haitallisten aineiden purku ja jatkokäsittelyssä on noudatettava ao. valtioneuvoston päätöstä, viranomaismääräyksiä, jätelakia sekä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen antamia määräyksiä ja ohjeita sekä ao. Ratu kortteja. Lisäohjeita mm: Ekokem Oy b / Riihimäki ja Helsingin kaupungin Kivikon ongelmajätelaitos. Lisätietoja osoitteesta: 4 KOHDEKUVUS 4.1 Yleistä Kohde on tiili ja betonirunkoinen toimistorakennus. Julkisivut ovat tiilipintaisia elementtejä. Tiilielementin ja kantavan betonirungon välissä on painekyllästetystä puusta (50 x 100 mm) tehty n. 2x2 metrin ruudukko, jonka välit ovat lämmöneritetty mineraalivillalla, lämmöneristeen päällä on tuulensuojan (asbesti)sementtilevy. Jokaisella julkisivulla on ikkunoita, yhteensä ikkunoita on noin 530 kpl. Rakennuksessa on kaksi kellarikerrosta, joissa on käyttötarkoituksen mukaisia aputiloja. Rakennuksessa on tasakattoinen ja vesikatteena on bitumikermikate. Ylimmässä 7. kerroksessa on rakennuksen käyttötarkoituksen mukaisia teknisiä aputiloja. Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

7 7 (13) 4.2 Rakenteet Rakennuksen runko on teräsbetonia. Välipohjat ovat paikalla valettua betonia. Ulkoseinän rakenteet ovat tiilipintaisia elementtejä. Lattiapintamateriaali toimistoissa, käytävillä ja porrashuoneissa on vinyylilaattaa. Portaat ovat mosaiikkibetonia. tiloissa ja pesutiloissa on keraaminen laatoitus seinä ja lattiapinnoissa Teknisissä tiloissa on betonilattia tai muovimatto. Kellarin kerrosten lattiat on pääosin maalattua/pinnoitettu betonia. utotallissa on epoksipinnoite. Väliseinämateriaali on kaikissa kerroksissa kipsilevyä tai pinnoitettua kipsilevyä sekä muurattua tiiltä, jonka päällä on rappaus. Joissakin huoneissa on talotekniikkaa alas lasketuissa katoissa, jonka on peitetty kipsilevykoteloin. Sisäkatot olivat pääosin maalattua betonia, tasoite tai hienorappaus, joka on maalattu. 4.3 LVIS tekniikka Rakennuksen lämmitysmuoto on kaukolämpö. Lämmönluovutus on toteutettu vesipatterein. Ilmanvaihtokanavat ovat metallisisia kierresaumaputkia, tai vähäisiltä osin vanhoja peltisiä kanttikanavia. Vesi, lämpö ja viemäriputket olivat pääsääntöisesti uusittu 2000 luvun peruskorjauksen yhteydessä. Samoin on ainakin osa käyttövesiputkistoista uusittu. Putkieneristeenä on käytetty mineraalivillaa, joka on peitetty muovikalvolla. Viemärit ovat näkyvillä osin valurautaa pantaliitoksin. Pohjaviemäreitä ei ole uusittu peruskorjauksen yhteydessä, niiden liitokset ovat todennäköisesti lyijyjuotoksin. 5 SESTIPITOISET MTERILIT Seuraavat näytteet sisälsivät Työterveyslaitoksen TTL CK ja TTL CK tekemien asbestianalyysien perusteella asbestia (analyysilausunnot liitteenä): Näyte nalyysinumero Näytteenottopaikka sbestipitoisuus 1. TTL CK Huone 543, todettu paloeristyslevy 3. TTL CK Kellari 1.krs K128, todettu putkieriste 5. TTL CK Tekninen tila 7.krs, todettu putkieriste 1. TTL CK Kellari 1.krs K117, todettu maali/pinnoite 4. TTL CK Kellari 1.krs K218, rakennehormi todettu Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

8 8 (13) 5.1 Paloeristelevy Huoneessa 543 ilmanvaihtokonehuonetta vasten olevan tiiliseinän pinnassa paloeristelevy on asbestipitoinen. 5.2 Putkieristeet Kellarissa 1 kerroksessa olevat (k128) asbestia sisältävät putkieristeet olivat pintakangas harsolla peitettyjä, mutkaosat olivat asbestipitoisia. Tekninen tila 7.krs, putkieriste asbestia. 5.3 Maalit/pinnoitteet Kellarissa 1krs käytävän 117 maali/pinnoite sisältää asbestia. porrashuoneen tasolla 1krs lattiapinnoitteesta ei löydetty asbestia. sbestia sisältävien lattiapinnoitteiden neliömäärän selvittäminen olettaen kaikkien 1.ja 2.kerrosten lattiapinnoitteidensisältävän asbestia on kustannusvaikutukseltaan suuri. Siksi suositellaan tarkempia tutkimuksia koko rakennuksen kellarikerrosten 1.krs ja 2.krs kerroksen osalta lattiapinnoitteiden asbestipitoisuuden selvittämiseksi. 5.4 Rakennehormi Vanhasta rakennehormista otetusta materiaalinäytteessä todettiin asbestia. 6 MTERILIT/RKENTEET, JOTK STTVT SISÄLTÄÄ SESTI Edellä mainittuja asbestipitoisia materiaaleja saattaa tulla esiin rakenteiden sisältä tai sellaisista kohdista, joita ei kartoituksessa ole voinut huomata. Tähän on listattu joitain sellaisia materiaaleja ja huomioita, jotka rakennuksen tyypin, iän ja tehtyjen havaintojen perusteella tulee erityisesti ottaa huomioon. 6.1 Vanhat ilmanvaihtokanat Peruskorjauksen yhteydessä on rakenteisiin jätetty vanhoja ilmanvaihdon kanttikanavia. Näiden kanavien jatkoliitoksissa saattaa olla asbestipitoista kittiä tiivisteenä Ilmanvaihtokanavista ei otettu asbestinäytettä, koska kanavien jatkokset olivat ehjiä. Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

9 9 (13) Kuva 1. Ilmanvaihdon kanttikanavaa 6.2 Valurautaviemäriputkien saumamassat Valurautaviemärien saumamassat sisältävät lyijyä. Valurautaviemäreiden purkutyössä on huomioitava lyijypitoisen saumamassan asianmukainen käsittely. Kellari 2 lähtevä kunnallistekniikan valurautaviemärin liitokset saattavat sisältää lyijyä. Viemäriputkisto on alkuperäinen ja rakentamisajankohtana käytettiin yleisesti lyijyä saumoissa. 6.3 Ulkoseinärakenteen tuulensuojalevyt Ulkoseinä rakenteessa on käytetty tuulensuojalevynä ns. asbestisementtilevyä. Huomioiden rakennuksen rakennusvuosi (1962) tuulensuojalevyssä voi olla asbestia sideaineena. 7 NÄYTTEET, JOISS EI HVITTU SESTI Seuraavat näytteet eivät sisältäneet Työterveyslaitoksen TTL CK ja TTL CK tekemien asbestianalyysien perusteella asbestia (analyysilausunnot liitteenä): Näyte nalyysinumero Näytteenottopaikka sbestipitoisuus 2. TTL CK Huone 431. lattialaatta ja ei todettu liima 4. TTL CK Kellari 2krs K212, ei todettu savupiippu 2. TTL CK Kellari 1.krs porras K ei todettu 140, lattiapinnoite 3. TTL CK Kellari 1.krs K128, lattiapinnoite ei todettu 8 MUUT HITLLISET MTERILIT Seuraavat kartoituksessa havaitut tai kohteella olettavasti esiin tulevat materiaalit tulee ottaa purkutöissä sekä jätteenkäsittelyssä huomioon. Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

10 10 (13) 8.1 Elohopea Kohteessa havaittiin (lämmönjakohuoneessa) vanhoja elohopealämpö mittareita. Mittareita oli sekä laitteissa kiinni että irtonaisena. Mittarit ovat ongelmajätettä ja ne tulee erotella jätteenlajittelussa. 8.2 Loisteputket ja sytyttimet Tiloissa oli runsaasti loisteputkivalaisimia. Loisteputket ja niiden sytyttimet yms. ovat ongelmajätettä, jotka on kerättävä talteen asianmukaisesti ja toimitettava ao. jäteasemalle. 8.3 PC (muuntamoöljy ja US saumausmassa) Kohteessa on ollut muuntamotila. Tila oli lukittu ja sitä ei päästy tutkimaan. Tilassa on todennäköisesti jäljellä vanhat kondensaattorit, Joista on voinut valua PC pitoista öljyä lattia rakenteeseen. PC öljy tulee käsitellä ongelmajätteenä. Tästä ei ole täyttä varmuutta, mutta asia on tarkistettava tarvittaessa. Ulkoseinät on saumattu saumausmassalla. Saumauksen kunto on paikoin tyydyttävä/heikko. Saumaukseen syntyneitä ikääntymisestä johtuvista raoista on kosteudella pääsy elementin taakse. Saumausmassasta otettiin neljä näytettä. Kaksi etelän puolelta 1.kerroksen ja 5.kerroksen kohdalta. Lisäksi pohjoiselta julkisivulta yksi 4. ja 5. krs. välistä sekä länsi puolelta 5.kerroksen kohdalta. Kaikissa otetuissa näytteissä todettiin korkea PC pitoisuus. Näytteitä vastaavat materiaalit tulee käsitellä RTU kortissa kuvattujen ohjeiden mukaisesti. Seuraavat näytteet sisälsivät Labrocin analyysilausunnon 6285/PC,Pb perusteella PC:tä. Lyijyä ei näytteistä löytynyt. (analyysilausunnot liitteenä): Näytetunnus: Materiaali/rakenneosa PC pitoisuus (mg/kg) 1 Pohjoinen, 4 ja 5 krs välistä pystysauma Etelä, 5. krs ikkunan alapuolelta 260 pystysauma 3 Etelä, 1. krs ikkunan pieli pystysauma Länsi 5. krs ikkunoiden väli pystysauma 2000 Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

11 11 (13) Kuva 2. Yleiskuvaa näytteenotto kohdasta Kuva 3. Saumauksenpinta rakoilee Kuva 4. Yleiskuvaa julkisivusta pohjoisenpuolelta Kuva 5. Yleiskuvaa pystysaumauksesta Jos vaarallisen jätteen PC raja arvo ylittää 50 mg/kg on näytteitä 1,2,3 ja 4 vastaavat materiaalit tulee käsitellä RTU kortissa kuvattujen ohjeiden mukaan. Purkujäte on käsiteltävä ja hävitettävä vaarallisena jätteenä. 8.4 Lyijy (US saumausmassa) Ulkoseinän saumausmassojen PC analyysin yhteydessä saumausmassasta tutkittiin myös lyijypitoisuus, tutkimuksissa ei löydetty lyijypitoisuuksia saumausmassoista. 8.5 Valurautaviemärien muhviliitokset lkuperäisten valurautaviemärien muhviliitokset sisältävät lyijyä. Lyijy tulee huomioida jätteenkäsittelyssä. Kts. kohta SER (eletroniikkaromu) Kartoitushetkellä kohteessa havaittiin paljon vanhoja elektronikka ja sähkölaitteita, kuten tulostimia ja tietokonetarvikkeita. Nämä laitteet tulee lajitella SER järjestelmän mukaisina jätteinä. Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

12 12 (13) 8.7 Painekyllästetty puu Rakennuksessa on ulkoseinärakenteessa painekyllästettyä puuta. Painekyllästetty puu tulee erotella ja käsitellä ongelmajätteenä. 8.8 Mikrobivauriot (ei erityisesti tutkittu) Kohteessa ei havaittu sellaisia oleellisia mikrobivaurioita, jotka normaalin aistinvaraisen katselmuksen avulla olisi tullut esiin. Mikäli rakenteita avattaessa havaitaan mikrobikasvustoa tai lahovaurioita, tulee purkutyö suorittaa mikrobivaurioituneen materiaalin purkuna. Tarkempia ohjeita RTU kortissa Kosteus ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku. 8.9 PH (Polysykliset aromaattiset hiilivedyt) Kellarikerroksen 1. krs ja 2. krs maanpaineseinien bitumisivelystä ja savupiipun sisäpinnalta ei löydetty merkittäviä määriä PH yhdisteitä. (Labroc 6391/PH analyysivastaus liitteenä ja TTL CK ) Mahdollisia purkujätteitä ko. rakennusosista voidaan käsitellä normaalisti. Vaarallisen jätteen raja arvo 0n 200 mg/kg. Näyte Näytteenottopaikka PH 101. Kellari 1.krs K 129 US (maanpaineseinä) bitumisively ei sisällä merkittävästi PH yhdisteitä 108. Kellari 2.krs K219 US (maanpaineseinä) bitumisively ei sisällä merkittävästi PH yhdisteitä 105a Kellari 2.krs k 212, savupiippu, sisäpinta ei sisällä merkittävästi PH yhdisteitä Kuva 6. Tilan K 219 näytteenotto PH näytteelle 108. Kuva 7. Näytteenotto bitumisivelystä Vantaalla SUOMEN SISÄILMKESKUS OY Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

13 13 (13) Esko Lindblad valvontapäällikkö, rkm rakennusterveysasiantuntija VTT:n henkilösertifikaatti puh LIITTEET Liite 1 1 sivua sbestin, RM ja PH massalaskelmataulukko selityksineen Liite 2 6 sivua Pohjapiirustusmerkinnät (6 kpl pohjapiirustuksia) Liite 3 9 sivua nalyysilausunnot: asbesti, raskasmetalli ja PH JKELU Tilaaja (sähköpostina ja kirjeenä) Suomen Sisäilmakeskus Oy:n arkisto Suomen Sisäilmakeskus Oy Puhelin Tämän raportin osittainen lainaaminen ilman Suomen Sisäilmakeskuksen lupaa on kielletty.

14 Kohde Vuorikatu 24 Hki Tilaaja Risse Koponen Kartoittaja Esko Lindblad Osoite Vuorikatu 24 Hki Senaatti Pvm Helsinki Huonetila Tilan nro / tunniste Materiaali Määräarvio Näytenro sbestia Pölyävyys Huomautus Määräarvio Yksikkö on ei nalyysivastaus n:o Kellari 2 Ljh/Var K 218 rakennehormi 1 erä 4 x x TTL n:o 4 Kellari 1 Käytävä K 117 Maali/pinnoite 19 m ² 1 x x TTL n:o 1 Kellari 1 tekninen tila K 128 Putkieriste asbestia 12 jm 3 x x TTL n:o 3 5.kerros Huone 543 Eristyslevy 16 m ² 1 x x TTL n:o 1 Tekn.tila 7 kerros varasto Putkieriste asbestia 3 jm 5 x x TTL n:o 5 sbestia sisältävien lattiapinnoitteiden neliömäärän selvittäminen. Olettaen kaikkien 1.kerroksen lattiapinnoitteiden sisältävän asbestia. Tämä on kustannusvaikutukseltaan suuri. Suositellaan tarkempia tutkimuksia koko rakennuksen 1. krs ja 2 krs lattiamaalin ja pinnoteiden asbestipitoisuuden selvittämiseksi

15

16

17

18

19 NLYYSIVSTUS Tilaus: (3) Suomen Sisäilmakeskus Oy Esko Lindblad Jaakonkatu VNT PH-määritys materiaalinäytteestä nalyysin kuvaus: PH-yhdisteet tuotteessa, GC-MS, Tulopvm.: Käsittelijä(t): Jonas Excell nalysointimenetelmä Menetelmällä mitataan 16 PH-yhdisteen pitoisuus materiaalinäytteessä. Näyte uutetaan dikloorimetaanilla ja analysoidaan kaasukromatografi-massaspektrometri -laitteistolla. Yksittäisen PH-yhdisteen määritysraja on suuruusluokkaa 0,05-0,1 mg/kg. Työterveyslaitos PL 40, Helsinki, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

20 TYÖTERVEYSLITOS NLYYSIVSTUS Tilaus: (3) CK Näyte/keräin: Näyte 105a Mittauspaikka: Toimistorakennus Mittauskohde: Kellari 2.krs K212,savupiippu,sisäpinta nalysointipvm.: /JEX Näytteenottoaika: Yhdiste Tulos Yksikkö Naftaleeni < 0,04 mg/kg senaftyleeni 0,12 mg/kg senafteeni < 0,06 mg/kg Fluoreeni < 0,02 mg/kg Fenantreeni 0,16 mg/kg ntraseeni < 0,02 mg/kg Fluoranteeni 0,07 mg/kg Pyreeni < 0,04 mg/kg entso[a]antraseeni < 0,04 mg/kg Kryseeni < 0,04 mg/kg entso(b)fluoranteeni < 0,04 mg/kg entso(k)fluoranteeni < 0,04 mg/kg entso(a)pyreeni < 0,06 mg/kg Indeno(1,2,3-cd)pyreeni < 0,06 mg/kg Dibentso(a,h)antraseeni < 0,06 mg/kg entso(ghi)peryleeni < 0,06 mg/kg Määritettyjen PH-yhdisteiden kokonaispitoisuus 0,35 mg/kg Työterveyslaitos PL 40, Helsinki, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

21 TYÖTERVEYSLITOS NLYYSIVSTUS Tilaus: (3) Tulosten tarkastelu Jos pitoisuus on jäänyt alle määritysrajan, tulostaulukkoon on merkitty määritysraja ja sen eteen pienempi kuin -merkki (<). Yleistä kivihiilitervasta, bitumista ja PH-yhdisteistä: Kivihiilitervasta valmistetut tuotteet sisältävät satoja orgaanisia yhdisteitä, joista haitallisimpia ovat syöpää ja perimämuutoksia aiheuttavat polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PHyhdisteet. Vesieristeinä on käytetty erilaisia kivihiilitervaan perustuvia tuotteita, öljypohjaisia bitumeja sekä bitumin ja kivihiilitervatuotteiden seoksia. Yksittäisten PH-yhdisteiden pitoisuus kivihiilitervatuotteissa, mm. kreosoottieristeessä, saattaa olla yli 1000 mg/kg. Myös bitumit voivat sisältää PH-yhdisteitä, kuitenkin selvästi vähemmän kuin kivihiilitervaan perustuvat valmisteet. Jos PH-yhdisteiden kokonaispitoisuus on yli 200 mg/kg, toimitetaan tällainen jäte yleensä ongelmajätelaitokselle. Lisätietoa PH-yhdisteitä sisältävistä rakennusmateriaaleista on esitetty RT-kortissa: RT , Haitta- ainetutkimus. Rakennustuotteet ja rakenteet.(2014) Työministeriön päätöksessä (838/1993) PH-yhdisteet luokitellaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviksi aineiksi, lisäksi PH-yhdisteitä sisältävät materiaalit saattavat aiheuttaa ihon ja silmien ärsytystä, punotusta ja valoherkistymistä. Syöpäsairauden vaaraa aiheuttavina aineina PH-yhdisteet luokitellaan myös perimälle, sikiölle ja lisääntymiselle vaaraa aiheuttaviksi tekijöiksi. Raskaana olevia ei tule käyttää työhön, jossa altistutaan syöpävaaraa aiheuttaville kemikaaleille. Tuloksen tulkinta Näyte sisältää pieniä määriä eräitä polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PH- yhdisteitä). Materiaalia käsiteltäessä tulee välttää ihokosketusta materiaaliin ja käyttää suojakäsineitä, esimerkiksi nahkahansikkaita. Sisältä likaantuneet käsineet pitää vaihtaa puhtaisiin. Työympäristön kehittämispalvelut Sinikka Vainiotalo erikoistyöhygieenikko Helsinki Jonas Excell laboratorioanalyytikko Helsinki Tämän lausunnon osittainen julkaiseminen on sallittu vain Työterveyslaitoksen antaman kirjallisen luvan perusteella. Työterveyslaitos PL 40, Helsinki, puh , Y-tunnus , etunimi.sukunimi@ttl.fi

22

23

24 H LKTTO, RUISKURPPUS VLOLYHTY DU-02 G V 102 KOULUTUSTIL 44.5 m2 EI TUULIK 4.0 m2 D UL 14.5 m V 103 PROJEKTITIL 38.0 m m2 VS m2 D-02 D KÄYT VLOLYHTY m2 D-02 VTESÄIL F EI EI KÄYT 8.0 m2 D-1311 EI SISÄÄNTULOUL 51.0 m2 101 KOULUTUSTIL 73.0 m2 128 KÄYT 5.0 m2 D TK 3.0 m2 DU-01 E DS-1351 (DS-1351) 135 PORRSH 24.0 m2 PO vanha PO vanha VR 2.0 m2 KOROT. LTTIRKENNE 01 V V EI30 11 D C DU TK 2.5 m2 118 TSTO 117 TSTO D KÄYT 13.0 m2 KOROT. LTTIRKENNE 122 VÄLIKKÖ 11.5 m2 LS D-1221 EI30 D-1251 D-1241 EI30 EI TK SIIV 1.5 m2 1.5 m m2 D m2 136 PORRSH 22.5 m2 EI30 D-1362 PO vanha 107 ULPLV 12.5 m2 LKTTO, RUISKURPPUS TSTO 121 TUKOT 20.5 m2 120 VR 1.5 m2 115 KÄSIKIRJ 109 TSTOPU 15.5 m2 110 TSTO 114 TSTO 20.5 m2 113 TSTO 112 TSTO 111 TSTO 16.0 m2 108 KIRJSTO/KOTUS m2 TMMITSO PURETTV SVUNPOISTON KIVIRKENTEINEN KOTELOINTI PURETTV SVUNPOISTON KIVIRKENTEINEN KOTELOINTI 1 2 C 3 4 SÄILYVÄT VIMENNUSVERHOUSKENTÄT 5 D VIMENNUSVERHOUSKENTÄSTÄ UUSI SVUN SÄILYVÄ IV-PIIPPU

25 C D H 409 NEUVOTTELUH m m m m2 SäK SäK SäK TMMIKPISTO G D-4151 DS KIRJSTO 15.0 m m2 418 KIRJSTO (DS-4311) LS PURETTVT VIMENNUSVERHOUSKENTÄT F TSTOPU 13.0 m2 438 VR 19.0 m2 SäK 439 VR 7.0 m2 440 TUKOT 22.5 m2 LS 419 D m m m2 436 IV-KONEH 6.0 m2 LS 421 E D LS 446 SIS.KÄYNTIUL D-01 PO V PO V D-03 D-02 D-02 D VÄLIKKÖ VÄLIKKÖ 6.5 m2 6.5 m2 D m2 D m PORRS 16.5 m2 PO V PO V D-01 VS VTES. / POSTIL m2 LS m2 VS m2 432 TK 2.0 m2 433 SIIV 3.0 m2 443 TSTOPU 8.0 m2 D LS D-4251 C m2 444 KÄSIKIRJSTO 44.5 m2 (DS-4091) m2 401 KIRJSTO 15.0 m m2 D-4251 DS-4311 TMMIKPISTO 431 TSTO m m m m2 425 VOTOIMISTO m2

26 H 510 NEUVOTTELUH 37.5 m m m m m2 516 TSTO m2 TMMIKPISTO G F E D C 509 ODOT m m2 501 KIRJ m2 (DS-5081) PRKETILTTI DS m2 LS 541 TSTOPU 11.5 m2 540 IV-KONEH 5.5 m2 552 SIS.KÄYNTIUL D m2 2.0 m2 D-03 D VÄLIKKÖ 6.5 m2 D-04 D TK SIIV 2.5 m2 2.5 m2 535 HOLVI 6.0 m2 555 UL 31.5 m2 PO V PO V 542 KÄSIKIRJSTO 17.0 m2 550 VR m PORRSH 16.0 m2 562 PORRSH 22.5 m2 549 VR 16.0 m2 D m2 PO V PO V 544 TUKOTIL 21.5 m2 553 VTESÄIL / POSTIL D m2 2.0 m2 D-02 D VÄLIKKÖ 6.5 m2 547 VRSTO 548 TSTOPU 11.0 m2 VS02 D m m2 (DS-5271) DS-5201 DS-5181 (DS-5261) (DS-5181) DS KIRJ m m m m m2 525 KIRJ 15.0 m2 DS-5341 DS-5271 DS-5261 (DS-5201) (DS-5161) KPISTO 534 TSTO (JOHT.) 24.0 m m m m m2

27 C D H 608 NEUVOTTELUH 28.5 m m m m m2 616 TSTO m2 G (DS-6051) (DS-6211) DS KIRJ m2 (DS-6161) 617 KIRJ 15.0 m2 D-09 D m2 634 TSTOPU 635 KÄSIKIRJSTO 20.5 m2 636 VR 9.0 m2 637 TUKOTIL 22.0 m2 F KOROT. LTTI m DS-6051 D-6341 D m2 633 IV-KONEH 5.0 m m2 E D m2 LS D m2 2.0 m2 D-03 D VÄLIKKÖ 6.5 m2 D-04 D TK SIIV 2.0 m2 3.0 m2 PO V PO V 652 -PORRS 17.0 m PORRS 22.5 m2 PO V PO V 645 VTESÄIL/POSTIL 9.0 m2 D m2 2.0 m2 D-02 D VÄLIKKÖ 6.5 m2 640 TK / VR 16.5 m2 SÄILYT. LKTTO VS m2 D-6511 DS (DS-5341) m2 C 628 VRSTO 16.0 m2 642 VRSTO 641 TK / KONEH 20.0 m2 651 KÄYT 12.5 m2 D m2 D-08 D-6411 EI 60 EI 60 KOROT. LTTI PURETTU D-6251 LS D TSTOTIL 47.0 m2 KOROT. LTTI PURETTU LS 626 VOTOIMISTO 80.5 m2 KOROT. LTTI PURETTU KOROT. LTTI PURETTU KOROT. LTTI PURETTU 625 VOTOIMISTO 73.5 m2 VNHT LTTIKNVT N. 300x100 mm: KOV VILL N. 70 mm, ETONIVLU 30 mm OS VIMENNUSVERHOUKSEST

28 D-K1131 D TUULITUNNELI UUSI VLOLYHTY UUSI VLOLYHTY PO V SIKS- PLVELUP. LS UUSI LTTIRKENNE K133 TK 2.5 m2 RSVSÄIL. ÄV1 LKTTO D-K1251 D-K1241 D-K1171 D-K1111 C D D-K1101 D-K1261 D-K1392 D-K1382 K5 K5 D-K1381 D-K1391 D-K1051 KUKLO D-16 D-15 D-16 D-15 D-18 D-17 D-17 D-18 D-17 VKIOILMST. VKIOILMST. D-15 D-K1061 D-K1102 TK PK D-18 VKIOILMST. D-K1191 D-K1161 KTON PINNOITE UUSITN / KORJTN PURETTV VIMENNUSVERH. PURETTV VIMENNUSVERH. LKTTO LKTTO SÄILYVÄ LKTTO SÄILYVÄ LKTTO SÄILYVÄ LKTTO D-K1301 D-K1031 LKTTO LKTTO LKTTO ÄV1 ÄV1 LKTTO PINTLTT LKTTO ÄV1 LKTTO UUSI PINTLTT ÄV1 K102 RKISTO / KOTUS 91.0 m2 K104 TEKN K132 KÄYT 43.5 m2 K103 KLUSTOVR 23.0 m2 K135 SIIV 2.5 m2 K105 PÄÄKESKUS 25.5 m2 K138 -PORRS 23.0 m2 K m2 K137 SH 3.0 m2 K108 KIINT.VR 30.5 m2 K111 VR / KOTUS 26.0 m2 K107 LJH YLÄOS 28.0 m2 K106 K109 VÄL. TK / PLMENI 3.5 m2 5.0 m2 K134 KÄYT 30.0 m2 ÄV1 LKTTO ÄV1 K101 RKISTO / KOTUS m2 K131 TK 3.0 m2 K130 JÄTEH 20.5 m2 K140 -PORRS 22.5 m2 K129 UTOHLLI m2 K127 PORRSH 6.5 m2 K126 PORRSH 15.0 m2 K110 KIRJSTO / KOTUS m2 K m2 K124 TEKN. 7.0 m2 K125 LITET. / VR m2 K113 DIGITOINTI 24.5 m2 K123 IV-KONEH 11.0 m2 K121 TEKN 2.0 m2 K114 TEKN 4.5 m2 K112 VÄLIKKÖ 4.0 m2 K118 VÄLIKKÖ 3.0 m2 K122 TEKN m2 K115 VR 14.0 m2 K116 NUHOITERKISTO 37.5 m2 K119 VR 14.5 m2 K120 TEKN 7.0 m2 K128 TEKN 22.5 m2 ÄV1

29 +0.27 H UUSI SUOJKIDE LLSVUNU KISKOINEEN K219 LLSTIL m G K m D D-K2191 F K206 VSS 36.5 m2 K204 VSS 1 K205 VR 6.5 m2 K207 SIIV.TUKOTIL D-12 D-02 D-02 K210 PUMPPUH 15.0 m2 K209 SIIV.SOS. 5.5 m2 K208 SIIV.SOS. 6.0 m PO V D-K2121 D-K2131 PO V K212 VR./LJH 50.5 m2 K218 KYLMÄLITT. / VR 21.5 m2 D-14 D-14 D-K2211 K221 VR / KOTUS 13.5 m K223 VR / KOTUS 7.0 m2 K220 VR 13.5 m EI 60 K203 SULKUH 8.0 m2 K213 SIIV.KESKUS 14.5 m2 K217 VR m2 SO V K235 IV-KONEH 5.5 m2 E D C UUSI PINTLTT K202 RKISTO/KOTUS m2 ÄV1 VKIOILMST. D-15 D-K2021 D-18 K236 KÄYT 20.5 m D-K2011 ÄV1 D-K2411 D-K2421 D-K2351 K241 -PORRS 17.5 m2 K234 K233 VR 3.0 m2 3.0 m2 K242 -PORRS 16.5 m2 TL K231 VR 4.5 m2 K201 RKISTO/KOTUS m2 ÄV1 TL K232 PH 2.5 m2 K TL D-K2422 D-K2412 K238 KÄYT 16.0 m K237 KÄYT 43.5 m2 D-K2012 ÄV1 K214 LEPOH 6.5 m2 K215 PUH 7.0 m2 D-K2151 D-K2301 K230 PRH 3.5 m2 UUSI TYÖTSO VKIOILMST. D-18 K216 TEKN / VR 14.5 m2 D-K2161 K229 VR / KOTUS 63.5 m K239 KÄYT 24.0 m2 D-K2291 K222 VR / KOTUS 21.5 m2 D-K2221 K240 KÄYT 11.0 m2 D-K2251 D-13 K224 VR / KOTUS 46.0 m K225 VRSTO / PLMENI 84.5 m2 SO V ÄV1 K227 VSS 33.0 m2 K226 SULKUH 6.5 m2 K228 VR 4.0 m2 EI 60 C D

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (6) Insinööritoimisto Levola Oy Tomi Levola Pihlajaranta 10 28400 ULVILA PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Sauvon Koulu Näytteen kerääjät: Tomi Levola Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (7) Länsi-Suomen Rakennusanalyysi Oy Esa Rämänen Åbackantie 18 64320 DAGSMARK PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Kauhajoen kaupunki / Räimiskä Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUS Puusuutarintie Helsinki

ASBESTIKARTOITUS Puusuutarintie Helsinki 22.11.2016 ASBESTIKARTOITUS Puusuutarintie 19 00620 Helsinki / Tutkimukset Jaakko Sireni, Insinööri (AMK) 040 6212 998 jaakko.sireni@delete.fi Asbestikartoitus Sivu 2 / 6 SISÄLTÖ 1 KOHTEEN JA TOIMEKSIANNON

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS SUOMIEHEN KOULUTIE 267 (PUUKOULU) 05450 NURMIJÄRVI Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Antti Wennström Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (Henkilösertifikaatti Nro VTT-C-10951-33-14)

Lisätiedot

PRS Pintarakenne KUHMON TERVEYSKESKUS TALO E KIRKKOTIE KUHMO Asbesti- ja haittaainekartoitusraportti.

PRS Pintarakenne KUHMON TERVEYSKESKUS TALO E KIRKKOTIE KUHMO Asbesti- ja haittaainekartoitusraportti. PRS Pintarakenne Saneeraus -Asbesti- ja haitta-ainekrtoitukset 18.4.2018 Asbesti- ja haittaainekartoitusraportti KUHMON TERVEYSKESKUS TALO E KIRKKOTIE 16 88900 KUHMO Postiosite Nykyrintie 5 91500 Muhos

Lisätiedot

PRS Pintarakenne KUHMON TERVEYSKESKUS D-OSASTO KIRKKOTIE KUHMO Asbesti- ja haittaainekartoitusraportti.

PRS Pintarakenne KUHMON TERVEYSKESKUS D-OSASTO KIRKKOTIE KUHMO Asbesti- ja haittaainekartoitusraportti. PRS Pintarakenne Saneeraus -Asbesti- ja haitta-ainekrtoitukset 16.4.2018 Asbesti- ja haittaainekartoitusraportti KUHMON TERVEYSKESKUS D-OSASTO KIRKKOTIE 16 88900 KUHMO Postiosite Nykyrintie 5 91500 Muhos

Lisätiedot

PRS Pintarakenne ALAMÄKELÄN KOULU MÄKELÄNTIE PULKKILA Asbesti- ja haitta-aine kartoitusraportti. Saneeraus

PRS Pintarakenne ALAMÄKELÄN KOULU MÄKELÄNTIE PULKKILA Asbesti- ja haitta-aine kartoitusraportti. Saneeraus PRS Pintarakenne Saneeraus -Asbesti- ja haitta-ainekartoitukset 14.1.2019 Asbesti- ja haitta-aine kartoitusraportti ALAMÄKELÄN KOULU MÄKELÄNTIE 2 92600 PULKKILA Postiosite Nykyrintie 5 91500 Muhos Puh

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI PIEKKOLA MÄNTYPOLKU 10 17320 ASIKKALA ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI Tutkimusselostus 01.06.2018 1/13 Tilaaja Asikkalan kunta / Pekka Alqvist Toimeksianto Ennen kiinteistön purkua suoritettava

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos Kotkan keskuskoulu Keskuskatu 28 48100 Kotka Työ nro T13033-05 Kotka 14.4.2014 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTITUTKIMUS Työnumero: 4840 Kohde:

HAITTA-AINE JA ASBESTITUTKIMUS Työnumero: 4840 Kohde: Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE JA ASBESTITUTKIMUS Työnumero: 4840 Kohde: Mäntymäen Koulu Kauniainen Osoite: Mäntymäentie 2 02700 Kauniainen Yhteyshenkilö: Ilona Lehto rakennuttajainsinööri

Lisätiedot

LAPPIA LOUE Lihajalostus

LAPPIA LOUE Lihajalostus LAPPIA LOUE Lihajalostus ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS MUUTOSTYÖALUE 2016, RAKENNUS OPETUSTYÖPAJA 3.11.2016 PBM OY Jani Norvapalo 1 Sisällys JOHDANTO... 2 RAJAUKSET... 2 TUTKITUT HAITTA-AINEET... 2

Lisätiedot

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Osoite: Lippajärventie 1 02700 Espoo Yhteyshenkilö: Alexi Mygänen

Lisätiedot

HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI

HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI Koy Raumanmerenkatu 11 c/o Rauman kaupungin isännöintitoimisto Ismo Timonen Valtakatu 2 26100 Rauma ismo.timonen@rauma.fi HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI Kartoituksen kohde: Koy Raumanmerenkatu 11, Rauma

Lisätiedot

Kirkkokatu Lahti

Kirkkokatu Lahti 1(11) ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS Toimistorakennus Kirkkokatu 8 15140 Lahti Tarkastuspäivä 5.4, 6.4 ja 13.4.2017 2(11) 1. KOHTEEN JA TOIMEKSIANNON YLEISTIEDOT 1.1. Kohde Kohde on vuonna 1977 valmistunut

Lisätiedot

KANTVIKIN KOULU ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS TUTKIMUSRAPORTTI TYÖNUMERO: Työnumero:

KANTVIKIN KOULU ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS TUTKIMUSRAPORTTI TYÖNUMERO: Työnumero: 8.5.2019 Työnumero: 500194 KANTVIKIN KOULU ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS TUTKIMUSRAPORTTI TYÖNUMERO: 500194 RKM Group Oy www.rkmgroup.fi Y-tunnus: 1892257-2 info@rkmgroup.fi Tutkimusraportti asbesti-

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI Koy Paranvaha, Rauma Turkoosi 11 Oy Ville Varjo Urheilutie 3 23800 Laitila ville.varjo@turkoosi11.fi ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI Kartoituksen kohde: Kartoituksen laajuus: Koy Paranvaha, Paranvahe 1-4, Rauma

Lisätiedot

HAITTA AINETUTKIMUS Kauniaisten Nuorisotalo Läntinen Koulupolku Kauniainen

HAITTA AINETUTKIMUS Kauniaisten Nuorisotalo Läntinen Koulupolku Kauniainen HAITTA AINETUTKIMUS Kauniaisten Nuorisotalo Läntinen Koulupolku 1 02700 Kauniainen 18.5.2017 Sisällysluettelo 1 KOHTEEN JA TOIMEKSIANNON YLEISTIEDOT... 3 Kohde... 3 Tilaaja ja osoitetiedot... 3 Toimeksianto

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 23.3 ja KOY JOENSUUN JOKELANKULMA TORIKATU 26, JOENSUU

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 23.3 ja KOY JOENSUUN JOKELANKULMA TORIKATU 26, JOENSUU 1/11 ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 23.3 ja 26.3 2018 KOY JOENSUUN JOKELANKULMA TORIKATU 26, 80100 JOENSUU 2/11 ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS Tutkimus pvm : 23.3 JA 26.3 2018 Toimipaikka: A-Kuivaus

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI 21.10.2016 Raudaskosken koulu 1 Aika: 21.9.-21.10.2016 Kartoittaja: Kohde: Laaksojen ilmastointityö Ay Rkm Terho Toivoniemi Rajakatu 20 85800 HAAPAJÄRVI terho.toivoniemi@gmail.com

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Puolalanmäen lukio. Lisätutkimukset, PAH-ilmanäytteet. Aurakatu 11 20100 Turku 30.10.2013 -------- Projekti 5151

Tutkimusraportti. Puolalanmäen lukio. Lisätutkimukset, PAH-ilmanäytteet. Aurakatu 11 20100 Turku 30.10.2013 -------- Projekti 5151 Tutkimusraportti Lisätutkimukset, PAH-ilmanäytteet Puolalanmäen lukio Aurakatu 11 20100 Turku -------- 30.10.2013 Projekti 5151 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1 Lähtökohta ja tavoite... 2 2 Suoritetut

Lisätiedot

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN 4.9.2012 Sivu 1/5 LAUSUNTO AKAAN KAUPUNKI KIINTEISTÖPALVELUT jaakko.parviainen@akaa.fi ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN PURETTAVA PAJANTIEN PÄIVÄKOTI PAJANTIE 6 37830 VIIALA YLÖ-ASBEST OY Arto

Lisätiedot

HAITTA-AINE KARTOITUS

HAITTA-AINE KARTOITUS HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1(4) HAITTA-AINE KARTOITUS Tilaaja Helsingin kaupungin kiinteistövirasto Tilakeskus Sörnäistenkatu 1 PL 2213 000 Helsingin Kaupunki Yhteyshenkilö Projektiarkkitehti Hilkka Salanne

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINETUTKIMUS

ASBESTI- JA HAITTA-AINETUTKIMUS ASBESTI- JA HAITTA-AINETUTKIMUS Sisätilojen kartoitus LUKKOILANTIE 22 42100 Jämsä 26.09.2017 Vahanen Jyväskylä Oy Ylistönmäentie 24, FI-40500 Jyväskylä, Finland www.vahanen.com y-tunnus 2063324-3 Haitta-aine-

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Mittausten tekijä(t): Markus Virtanen Saapunut: Mitattu: Näytteenottaja: Jouni Aakula Lisätiedot:

TUTKIMUSRAPORTTI Mittausten tekijä(t): Markus Virtanen Saapunut: Mitattu: Näytteenottaja: Jouni Aakula Lisätiedot: TUTKIMUSRAPORTTI Mittausten tekijä(t): Markus Virtanen Saapunut: 28.11.2018 Mitattu: 29.11.2018 Näytteenottaja: Jouni Aakula Lisätiedot: Tunniste: B181883 1(2) LO24 Asbestin toteaminen materiaalinäytteistä

Lisätiedot

ASBESTI JA HAITTA-AINEKARTOITUS Poikolan koulu, Rakennus E, Piippukoulu Poikolantie 6 E, JUUKA Tammikuu 2013

ASBESTI JA HAITTA-AINEKARTOITUS Poikolan koulu, Rakennus E, Piippukoulu Poikolantie 6 E, JUUKA Tammikuu 2013 ASBESTI JA HAITTA-AINEKARTOITUS Poikolan koulu, Rakennus E, Piippukoulu Poikolantie 6 E, JUUKA Tammikuu 2013 Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy Länsikatu 15 JOENSUU Tämän asiakirjan osittainenkin julkaiseminen

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTI- JA HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI ASBESTI- JA HAITTA- AINEKARTOITUSRAPORTTI Siviilipalveluskeskus (sikala ja lampola) Latokartanontie 79 07810 Ingermanninkylä LAPINJÄRVI Työ nro T17022 Lahti 4.8.2017 Insinööri Studio Oy OY INSINÖÖRI STUDIO,

Lisätiedot

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus R a u h a l a n k o u l u n r i v i t a l o t, L o h j a 13.5.2018 Työnro 241 4571 Ins. (AMK) Timo Rantatorikka 2 (5) Rauhalan koulun rivitalot, Lohja SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 1.1 Tilaaja... 3 1.2

Lisätiedot

ASBESTI-JA HAITTA-AINEKARTOITUS

ASBESTI-JA HAITTA-AINEKARTOITUS ASBESTI-JA HAITTA-AINEKARTOITUS 07.06.2018 IVALON TERVEYSKESKUS SAIRAALANTIE 20 99800 IVALO 1. YHTEENVETO 2. KOHTEEN JA TOIMEKSIANNON YLEISTIEDOT 2.1 Kohde 2.2 Tilaaja 2.3 Tutkimuksen suorittaja ja laatija

Lisätiedot

Kisakentän päiväkoti Koskitie Oulu

Kisakentän päiväkoti Koskitie Oulu HAITTA-AINEKARTOITUS Koskitie 9 90500 Oulu Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Haitta-ainekartoitus 20.4.2015 2 (5)

Lisätiedot

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS Tutkimuspalvelut Hämeentie 105 A 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS SVEITSIN UIMALA HYVINKÄÄ Hiomotie 19 00380 Helsinki Puh. 010 656 1000 etunimi.sukunimi@delete.fi www.delete.fi

Lisätiedot

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo

HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS. AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI 09-394852 ASBESTIKARTOITUS AS OY MÄKÄRÄ Hakamaankuja 1 02120 Espoo HB SISÄILMATUTKIMUS OY 2 HÄMEENTIE 105 A 04.03.2009 00550 HELSINKI

Lisätiedot

As Oy Lummanpuisto Lummantie 3 A-B, Vaala Hanke WO /

As Oy Lummanpuisto Lummantie 3 A-B, Vaala Hanke WO / HAITTA-AINEKARTOITUS Hanke WO-00195495 / 22.10.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Haitta-ainekartoitus Hanke

Lisätiedot

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS GAMMELBACKAN KOULURAKENNUS PORVOO

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS GAMMELBACKAN KOULURAKENNUS PORVOO AHA-KARTOITUS 21.09.2016 sivu 1/4 ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS GAMMELBACKAN KOULURAKENNUS PORVOO Delete Finland Oy /Tutkimuspalvelut sivu 2/4 Tilaaja Prvn Tilapalvelut Tekniikankaari 1 A 06100 Prv

Lisätiedot

ASBESTIANALYYSI 3340/ASB TUTKIMUSRAPORTTI 11.9.2014 1(2) Tilaaja: Ramboll Finland Oy / Jussi Aromaa Tilaus-/ toimituspäivä: 2.9.2014 (tilaus) Kohde/ projektinumero: Ristimäenkatu 1 ja 2 kiinteistöt, Tesoma

Lisätiedot

HAITTA-AINE KARTOITUS

HAITTA-AINE KARTOITUS HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1(4) Hämeentie 105 A 5.1.2010 00550 HELSINKI Fax. (09) 3948 5721 HAITTA-AINE KARTOITUS Lauttasaaren ala-aste Tallbergin puistotie 12 00200 HELSINKI Menetelmiä ja laitteita terveiden

Lisätiedot

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus Asbesti- ja haitta-ainekartoitus IVALON ENTINEN EMÄNTÄKOULU JOKIKUJA 10 99800 IVALO Inspecta Oy Building Services Y-tunnus: 1787853-0 PL 113 (Porkkalankatu 13G) PL 7 (Sentnerikuja 3) Puh. 010 521 600 00181

Lisätiedot

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS LINNAJOEN KOULU PORVOO

ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS LINNAJOEN KOULU PORVOO AHA-KARTOITUS 22.06.2017 sivu 1/4 ASBESTI JA HAITTA- AINEKARTOITUS LINNAJOEN KOULU PORVOO Delete Finland Oy /Tutkimuspalvelut sivu 2/4 Tilaaja Prvn kaupunki Timitilajht Khde Linnajen kulu Edefeldinbulevardi

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI Korsholms Kommun Funisbackvägen 8, Bilmåleri 66530 Kvevlax 7.4.2017 2 SISÄLLYSLUETTELO: KOHDETIEDOT...3 KIINTEISTÖN TEKNISET TIEDOT...3 YHTEENVETO...4 HAITTA-AINEIDEN MASSALASKENTATAULUKKO...4 RAKENNELEIKKAUKSET...6

Lisätiedot

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta.

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta. I. Tanninen Oy Kortepolku 15, 70900 TOIVALA Puh. (017) 263 3570 tai GSM 050 469 9789 Fax (017) 263 3572 ismo.tanninen@pp.inet.fi ismo.tanninen@tanninen.fi www.tanninen.fi 14.5.2013 MUISTIO Kohde: Muuruveden

Lisätiedot

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI JATKOTUTKIMUSRAPORTTI Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1 89400 Hyrynsalmi 8.12.2016 RI Joonas Koponen JATKOTUTKIMUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1, 89400 Hyrynsalmi

Lisätiedot

RAUHALANTIE 4, KIHNIÖ KOIVIKON RIVITALO D

RAUHALANTIE 4, KIHNIÖ KOIVIKON RIVITALO D RAUHALANTIE 4, KIHNIÖ KOIVIKON RIVITALO D TEHTÄVÄ Satu Alajärvi (tekninen johtaja, Kihniön kunta) tilasi asbestikartoituksen osoitteessa Rauhalantie 4, Kihniö sijaitsevaan rivitaloon. Toimeksiannon mukainen

Lisätiedot

vähäisiä määriä vuori- ja lasivillakuituja. Kuidut ovat peräisin seinä/ikkunarakenteista ja/tai tuloilmaventtiilin

vähäisiä määriä vuori- ja lasivillakuituja. Kuidut ovat peräisin seinä/ikkunarakenteista ja/tai tuloilmaventtiilin Tytyrin koulu, Kirkkokatu 8, 08100 Lohja 51 (52) vähäisiä määriä vuori- ja lasivillakuituja. Kuidut ovat peräisin seinä/ikkunarakenteista ja/tai tuloilmaventtiilin äänenvaimentimesta. 8.3 Kuitukertymät

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI Korsholms Kommun Funisbackvägen 8, Lärarbostaden 66530 Kvevlax 7.4.2017 2 SISÄLLYSLUETTELO: KOHDETIEDOT...3 KIINTEISTÖN TEKNISET TIEDOT...3 YHTEENVETO...4 HAITTA-AINEIDEN MASSALASKENTATAULUKKO...4 RAKENNELEIKKAUKSET...6

Lisätiedot

HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA- AINEKARTOITUS

HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA- AINEKARTOITUS Vastaanottaja Sara Alanärä, Oulun Vesi Asiakirjatyyppi Haitta-ainekartoitusraportti Päivämäärä 14.1.2016 HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA- AINEKARTOITUS HINTAN VESILAITOS VESIKATON HAITTA-AINEKARTOITUS

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

ulkoseinä, ikkunan tilkerako uretaanivaahto ulkoseinä, ikkunoiden karmiväli uretaanivaahto, puu

ulkoseinä, ikkunan tilkerako uretaanivaahto ulkoseinä, ikkunoiden karmiväli uretaanivaahto, puu Anttilan koulu, Kirkkokatu 6, 08100 Lohja 41 (43) MMS36: 1.18 MMS37: 2.03 MMS38: 2.03 MMS39: 2.50 uuden ja vanhan osan liitoskohta MMS40: 1.77, ulkopuoli MMS41: 1.77, ulkopuoli MMS42: 1.79, ulkopuoli MMS43:

Lisätiedot

ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö selvitettiin haitta-aineita sisältävien materiaalien kuntoa ja määrää

ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö selvitettiin haitta-aineita sisältävien materiaalien kuntoa ja määrää ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö lgivokau 14, 86800 }-LqAFAJÄRVI puh.o4og738791, Fax 0&7 3 1OB YLrVr ESl(AN r(au p U N t

Lisätiedot

Asbestikartoitus. Läsnäolijat Nimi Rooli Matkapuhelin Sähköposti. Marko Niilimäki Kartoittaja

Asbestikartoitus. Läsnäolijat Nimi Rooli Matkapuhelin Sähköposti. Marko Niilimäki Kartoittaja Sivu: 1 (9) Asbestikartoitus Asiakas Asiakkaan työnumero Kohdeosoite Espoon Kaupunki L160002842 Kulolaakso 1, 02340 ESPOO Latokasken päiväkoti Tilaaja / Yhteyshenkilö Kartoituspäivä 21.9.2016 Espoo / Pekka

Lisätiedot

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013 Kiinteistön tiedot Rakennuksen nimi Rakennuksentyyppi Sijainti Tontin tiedot Ketorinne Asuinkerrostalo Ketomaantie 2 A, 41340 LAUKAA P-ala n. 2690 m 2, määräala 410-409-0016-0000 Lääkärilä Rakennusten

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien. haitalliset aineet. Jarno Komulainen

Rakennusmateriaalien. haitalliset aineet. Jarno Komulainen Rakennusmateriaalien haitalliset aineet Jarno Komulainen 11.10.2017 Haitta-ainetutkimukset Selvitetään, missä kiinteistön rakennusosissa ja teknisissä järjestelmissä voi olla terveydelle vaarallisia ja

Lisätiedot

EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.

EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04. !! EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.2016 CON255110 Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.2016 1/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

ASBESTI JA HAITTA-AINE KARTOITUS

ASBESTI JA HAITTA-AINE KARTOITUS ASBESTI JA HAITTA-AINE KARTOITUS Äänekoskentie 1305, Suolahti JT-Asbesti Jyväskylä Oy Petri Ihanus Asbesti- ja Haitta-aine asiantuntija VTT-C-20881-33-15 0400 514504, petri.ihanus@jtasbesti.fi 16.1.2017

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Suomussalmen kirkonkylän asuntola

Suomussalmen kirkonkylän asuntola Suomussalmen kirkonkylän asuntola Mannilantie 2A, 89800 Suomussalmi kk Kainuun AHA-asiantuntijat Oy Hanna Tertsunen 2 Sisällysluettelo 1. Kohteen ja toimeksiannon yleistiedot... 3 1.1. Kohde... 3 1.2.

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI Korsholms Kommun Funisbackvägen 8, Gamla Skolan 66530 Kvevlax 7.4.2017 2 SISÄLLYSLUETTELO: KOHDETIEDOT...3 KIINTEISTÖN TEKNISET TIEDOT...3 YHTEENVETO...4 HAITTA-AINEIDEN MASSALASKENTATAULUKKO...4 RAKENNELEIKKAUKSET...6

Lisätiedot

PELIMANNIN ALA-ASTE: TUTKIMUSRAPORTTI HAITTA-AINEISTA

PELIMANNIN ALA-ASTE: TUTKIMUSRAPORTTI HAITTA-AINEISTA PELIMANNIN ALA-ASTE: TUTKIMUSRAPORTTI HAITTA-AINEISTA HELSINGIN KAUPUNKI Haitta-ainekartoitus Pelimannintie 16 PROJEKTI: 304164 00099 HELSINKI 16.8.2013 PELIMANNIN ALA-ASTE HAITTA-AINEKARTOITUS 2013 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

CW Consult. Asbesti ja haittaaineraportti Mustasaari Sivu 1 Tilaaja: Vaasan Talotoimi Pl Vaasa

CW Consult. Asbesti ja haittaaineraportti Mustasaari Sivu 1 Tilaaja: Vaasan Talotoimi Pl Vaasa Asbesti ja haittaaineraportti 17-0928 Mustasaari 28.9.2017 Sivu 1 Tilaaja: Vaasan Talotoimi Pl 517 65101 Vaasa Kohde: Wolffintie 24 65200 Vaasa Kartoitusaika: 21.9.2017 Sivu 2 Kartoitus käsittää: Puurunkoinen

Lisätiedot

ARVO YLPÖN KOULU ALATALO, LEIKKIMÖKKI JA SAUNA/ VARASTO KIRKKOTIE, 37800 AKAA

ARVO YLPÖN KOULU ALATALO, LEIKKIMÖKKI JA SAUNA/ VARASTO KIRKKOTIE, 37800 AKAA 25.3.2014 Sivu 1/6 LAUSUNTO AKAAN KAUPUNKI / KIINTEISTÖPALVELUT MYLLYTIE 3 PL 32 37801 AKAA jaakko.parviainen@akaa.fi AHA-KATSELMUS ARVO YLPÖN KOULU ALATALO, LEIKKIMÖKKI JA SAUNA/ VARASTO KIRKKOTIE, 37800

Lisätiedot

CW Consult. Asbesti ja haittaaineraportti Mustasaari Sivu 1 Tilaaja: Vaasan Talotoimi Pl Vaasa

CW Consult. Asbesti ja haittaaineraportti Mustasaari Sivu 1 Tilaaja: Vaasan Talotoimi Pl Vaasa Asbesti ja haittaaineraportti 17-1128 Mustasaari 28.11.2017 Sivu 1 Tilaaja: Vaasan Talotoimi Pl 517 65101 Vaasa Kohde: Kauppapuistikko 4a Ent.Talouskoulu 65100 Vaasa Kartoitusaika: 13.11-22.11.2017 Sivu

Lisätiedot

MUURUVEDEN KORJAAMORAKENNUS JA KOLME ASUNTOLARAKENNUSTA PUR- KUTYÖT

MUURUVEDEN KORJAAMORAKENNUS JA KOLME ASUNTOLARAKENNUSTA PUR- KUTYÖT LISÄKIRJE Sivu 1 / 1 Lisäkirje 1 Savon Koulutuskuntayhtymä Muuruveden purku-urakka MUURUVEDEN KORJAAMORAKENNUS JA KOLME ASUNTOLARAKENNUSTA PUR- KUTYÖT Lisäykset urakanlaskentaan 1. Asbestikartoitusraportti

Lisätiedot

MAJARI ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS. 26.2.2015 PBM OY Jani Norvapalo

MAJARI ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS. 26.2.2015 PBM OY Jani Norvapalo MAJARI ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS 26.2.2015 PBM OY Jani Norvapalo 1 HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI JOHDANTO Pohjois-Suomen Betoni- ja Maalaboratorio Oy teki helmikuussa 2015 haitta-ainekartoituksen

Lisätiedot

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 2.5.2017 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen Vastaanottaja: Sivuja:1/12 Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki VOC-näytteiden ottaminen Tilaaja: Seppo Rantanen

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Elimäenkatu 15, liikekiinteistö 00510 HELSINKI. Tarkastuskohde: Vahinkonumero:

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Elimäenkatu 15, liikekiinteistö 00510 HELSINKI. Tarkastuskohde: Vahinkonumero: Tutkimusraportti Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Vahinkonumero: Elimäenkatu 15, liikekiinteistö 00510 HELSINKI Tarkastaja: Jani Streng 040 827 7549 Tarkastuspvm: 4.12.2007 KTS-05, Tarkastuspöytäkirja

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Rajattu asbestikartoitus Saksalansaarentie 3 Hankasalmi

Rajattu asbestikartoitus Saksalansaarentie 3 Hankasalmi 2017 Rajattu asbestikartoitus Saksalansaarentie 3 Hankasalmi Pohjolan kiinteistökartoitus Oy 24.10.2017 1 Rajattu asbestikartoitus Vuotovahinko huoneistot 2, 4 ja porraskäytävä Saksalansaarentie 3 41520

Lisätiedot

HAITTA-AINEET: ALTISTUMISEN ARVIOINTI. Jarno Komulainen, FM Tiimipäällikkö Vahanen Rakennusfysiikka Oy

HAITTA-AINEET: ALTISTUMISEN ARVIOINTI. Jarno Komulainen, FM Tiimipäällikkö Vahanen Rakennusfysiikka Oy HAITTA-AINEET: ALTISTUMISEN ARVIOINTI Jarno Komulainen, FM Tiimipäällikkö Vahanen Rakennusfysiikka Oy HAITTA-AINETUTKIMUKSET Selvitetään, missä kiinteistön rakennusosissa ja teknisissä järjestelmissä voi

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 1.11.2017 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

Martinlaaksontie VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie VANTAA

Martinlaaksontie VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Martinussali Martinlaaksontie 16 01620 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja: Sami

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS SUOMIEHEN KOULUTIE 267 (KIVIKOULU) 05450 NURMIJÄRVI Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Antti Wennström Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (Henkilösertifikaatti Nro VTT-C-10951-33-14)

Lisätiedot

RAKENTEELLISET SELVITYKSET

RAKENTEELLISET SELVITYKSET Kiinteistökatselmus 2 (11) Kohteen yleiskuvaus Katselmuksen kohteet sijaitsevat Kurikassa osoitteessa Hakunintie 42, 61360 MIETO. Katselmus suoritettiin silmämääräisesti rakenteita avaamatta ja rikkomatta.

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Jyväskylän kaupungintalon peruskorjaus Tiedotustilaisuus 3.3.2010 Esko Eriksson Kiinteistöjohtaja Jyväskylän Tilapalvelu Kaupungintalon peruskorjauksen hankesuunnitelman lähtökohdat Rakennuksen tekninen

Lisätiedot

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007

Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa. Vantaan Kaupunki PL 6007 Vesivahingon kosteuskartoitus Tarkastuskohde: Kaivokselan päiväkoti Kaivosvoudintie 6 01610 Vantaa Tilaaja: Krohn Mikko Vantaan Kaupunki PL 6007 Vahinkonumero: Tarkastaja: Hannu Peltola 040-538 7944 Tarkastuspvm:

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI, ALPPILAN YLÄASTE HAITTA-AINEKARTOITUS

HELSINGIN KAUPUNKI, ALPPILAN YLÄASTE HAITTA-AINEKARTOITUS HELSINGIN KAUPUNKI, ALPPILAN YLÄASTE HAITTA-AINEKARTOITUS 29.5.2012 HELSINGIN KAUPUNKI, ALPPILAN YLÄASTE HAITTA-AINEKARTOITUS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2

Lisätiedot

Kartoituspöytäkirja Sivu 1 1. Smirnoffintie Vaasa Asbestin esiintyminen Tulos

Kartoituspöytäkirja Sivu 1 1. Smirnoffintie Vaasa Asbestin esiintyminen Tulos Tilaaja: Vaasan kaupunki/kiinteistötoimi Kartoituspöytäkirja 31.7.2017 Sivu 1 1 CW Consult Kohde: Kiinteistö Oy Boxi Smirnoffintie 5-9 65320 Vaasa Asbestin esiintyminen Tulos Koskisuontie 39 A Puh 0503063092

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS Lukiontie 3 43100 Saarijärvi Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (16) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki 20.8.2012 Tutkimusraportti Koisotie 5 Sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Tutkimusraportti, Koisotie

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY Vastaanottaja: Oiva Turunen Kohde: 20170025 Sulkavan koulukeskus Koulutie 8 58700 Sulkava Tilaaja: Oiva Turunen p. 044 417 5842 Tilaus pvm: 16.1.2017 Yhteyshenkilö: Oiva Turunen p. 044 417 5842 oiva.turunen@jarvisaimaanpalvelut.fi

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Tilaaja: Elina Väänänen Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy PL 5202 70701 Kuopio Tarkastaja: Mika Holm 040-760 2737

Lisätiedot

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Osoite: Biokatu 6, 33100 Tampere Tilaaja/yhteyshenkilö: Kartoitus / mittaukset pvm: Timo Turunen puh. 050 568

Lisätiedot

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus. Iisalmen terveyskampus R2 rakennusosa Riistakatu Iisalmi

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus. Iisalmen terveyskampus R2 rakennusosa Riistakatu Iisalmi Asbesti- ja haitta-ainekartoitus Iisalmen terveyskampus R2 rakennusosa Riistakatu 21-23 74100 Iisalmi Asbesti- ja haittaainekartoitus 2 (20) Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Perustiedot kohteesta... 4 3 Haitta-ainekartoitus...

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Rantatien koulu. Asbestin ja haitta-aineiden lisäkartoitus. Rantatie 4, Virrat Työnro Ins. Sami Mustajoki

Rantatien koulu. Asbestin ja haitta-aineiden lisäkartoitus. Rantatie 4, Virrat Työnro Ins. Sami Mustajoki Rantatie 4, Virrat Asbestin ja haitta-aineiden lisäkartoitus 7.3.2017 Työnro 31 11993.2 Ins. Sami Mustajoki 2 (5) Rantatie 4, Virrat SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3

Lisätiedot

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus

Asbesti- ja haitta-ainekartoitus Asbesti- ja haitta-ainekartoitus Villa Poppius Kulosaarentie 30 00570 Helsinki Tarkastuspäivä 12.4.2017 Raportin päiväys 26.4.2017 Viimeisin muutos 4.5.2017 Asbesti- ja haitta-ainekartoitus sivu 2 / 38

Lisätiedot

MYYNTIESITE MAHDOLLISUUKSIEN KIINTEISTÖ HYVÄLLÄ SIJAINNILLA - PUINNINTIE 2

MYYNTIESITE MAHDOLLISUUKSIEN KIINTEISTÖ HYVÄLLÄ SIJAINNILLA - PUINNINTIE 2 MYYNTIESITE 7.4.2017 MAHDOLLISUUKSIEN KIINTEISTÖ HYVÄLLÄ SIJAINNILLA - PUINNINTIE 2 Yleistä Kiinteistö Oy Porin Ammattiopiston hallitus on päättänyt laittaa myyntiin Puinnintie 2 osoitteessa sijaitsevan

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

29.5.2013 Delete Tutkimus Oy Hämeentie 105 A 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTIKARTOITUS Osmola-rakennus Vanha Porvoontie 3 04600 Mäntsälä

29.5.2013 Delete Tutkimus Oy Hämeentie 105 A 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTIKARTOITUS Osmola-rakennus Vanha Porvoontie 3 04600 Mäntsälä 29.5.2013 00550 Helsinki RAPORTTI ASBESTIKARTOITUS Osmola-rakennus Vanha Porvoontie 3 04600 Mäntsälä 00550 Helsinki Puh. 010 656 1000 etunimi.sukunimi@delete.fi www.delete.fi Alv. rek. Y-tunnus: 1438692-8

Lisätiedot

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI

JATKOTUTKIMUSRAPORTTI JATKOTUTKIMUSRAPORTTI Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1 89400 Hyrynsalmi 12.8.2016 RI Joonas Koponen JATKOTUTKIMUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Hyrynsalmen yhtenäiskoulu Kaarnatie 1, 89400 Hyrynsalmi

Lisätiedot

HAITTA-AINE KARTOITUS

HAITTA-AINE KARTOITUS HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1(4) Hämeentie 105 A 25.1.2010 00550 HELSINKI Fax. (09) 3948 5721 HAITTA-AINE KARTOITUS Tilaaja Helsingin kaupungin kiinteistövirasto Tilakeskus Sörnäistenkatu 1 PL 2213 000 Helsingin

Lisätiedot

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS

ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS HIRVIKOSKENTIE 225 32210 LOIMAA Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Antti Wennström Rakennusinsinööri 040 455 1855 antti.wennstrom@tahtiranta.fi 30.4.2015 INSINÖÖRITOIMISTO

Lisätiedot

Asbesti- ja haittaainekartoitus

Asbesti- ja haittaainekartoitus Hanke WO-00550634 27.2.2018 Asbesti- ja haittaainekartoitus Nissnikun koulu Masalantie 268 02430 Kirkkonummi Asbesti- ja haitta-ainekartoitus Nissnikun koulu 27.2.2018 Hanke WO-00550634 2(12) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 24.1.2018 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI Koy Tarvolantie 1 Tarvolantie 1 Rauma 1. Kohteen ja toimeksiannon yleistiedot 1.1 Kohde Kohde on kolmekerroksinen kolmen porrashuoneen vuonna 1969 valmistunut betonirakenteinen

Lisätiedot

LISÄKIRJE 1 TARJOUSPYYNTÖÖN

LISÄKIRJE 1 TARJOUSPYYNTÖÖN KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD YHDYSKUNTATOIMI Päivämäärä Rakennuttaminen ja tekninen suunnittelu 7.3.2017 1/1 LISÄKIRJE 1 TARJOUSPYYNTÖÖN KASAVUOREN KOULUKESKUS - LIIKUNTASALIN LATTIAN SANEERAUS

Lisätiedot

RAPORTTI. Korjausrakentaminen

RAPORTTI. Korjausrakentaminen Korjausrakentaminen PÄIVÄYS PROJEKTI Haitta-ainekartoitus TILAAJA Helsingin Kaupunki KOHDE LP Omenamäki,, Helsinki 2(9) SISÄLTÖ 1. YHTEENVETO... 3 1.1 Haitta-aineet... 3 2. YHTEYSTIEDOT... 4 2.1 Kohde...

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot