Työssäoppimisen verkoston toimintasuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työssäoppimisen verkoston toimintasuunnitelma"

Transkriptio

1 1 Työssäoppimisen verkoston toimintasuunnitelma vuosille Toimintasuunnitelman periaatteet ja toimintasuunnitelma vuodelle 2009 on hyväksytty verkostotapaamisessa ja vuoden 2010 osalta verkostotapaamisessa hyväksyttiin täydennykset ja ne vahvistettiin työvaliokunnan kokouksessa. Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY ry. Sörnäistenkatu 1, Helsinki projektipäällikkö Marja-Liisa Antila Puh

2 2 1. Yleistä Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY ry (myöhemmin KJY) on koulutuksen järjestäjien yhteistyöorganisaatio. Yhdistys toimii tärkeänä valtakunnallisena vaikuttajana ammatillisen koulutuspolitiikan linjauksissa. Tavoitteena on parantaa erityisesti ammatillisen koulutuksen järjestämisedellytyksiä. KJY:n tehtävänä on kehittää ammatillisen koulutuksen järjestäjätason toimintaa, koulutuksen ylläpitojärjestelmiä, keskinäistä verkostoyhteistyötä ja edunvalvontaa sekä omalta osaltaan vakiinnuttaa edelleen ammatillisen koulutuksen asemaa. KJY:ssä on vuoden 2010 alussa 58 jäsentä, jotka edustavat noin 90 % maamme ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupien mukaisesta opiskelijamäärästä. Yhdistyksen jäsenorganisaatioissa opiskelee yli ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaa. KJY:n toimintasuunnitelma rakentuu keskeisesti vuonna 2008 KJY:n hallituksessa hyväksytylle strategisille painopistealueille vuosille KJY:n verkostoissa toimivat henkilöt keräävät ja levittävät hyväksi havaittuja toimintamalleja ja kokemuksia. Vertaisoppiminen johtaa innovatiivisiin ratkaisuihin kohtuullisin taloudellisin kustannuksin. Verkosto käsittelee myös valtakunnallista kehittämistä vaativia asioita. Työssäoppimisen ja sen ohjauksen kehittäminen on koulutuksen järjestäjien keskeinen opetuksen järjestämiseen liittyvä toiminto ammatillisissa perustutkinnoissa. Työssäoppiminen on kuulunut vähintään 20 ov:n laajuisena toteutettavaksi ammatillisissa perustutkinnoissa vuodesta lähtien ammatillisiin perustutkintoihin lisättiin ammattiosaamisen näytöt. Opiskelijoiden työssäoppiminen ja opettajien työelämäjaksot sekä työpaikkaohjaajille järjestetyt työpaikkaohjaajakoulutukset edistävät oppilaitosten ja työpaikkojen työelämälähtöistä toimintaa. KJY:n työssäoppimisen verkoston tavoitteena on kehittää koulutuksen järjestäjien työssäoppimisen järjestämiseen ja työssäoppimisen ohjaukseen liittyvää toimintaa. 2. Toiminnan tavoitteet ja painopistealueet Työssäoppimisen verkosto on KJY:n hallituksen alainen asiantuntijaelin. Verkosto toimii vuoden ajan opetusministeriön rahoittaman Työssäoppimisen ja sen ohjauksen kehittäminen hankkeen sekä hankkeelle osoitettujen tavoitteiden mukaisesti. Hankkeella on projektipäällikkö. Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja sen ohjauksen kehittäminen, työelämävastaavuuden ylläpito ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden parantaminen. Painopisteinä ovat ammattiosaamisen näytöt, työpaikkaohjaajien koulutus, opettajien ja työpaikkaohjaajien ohjauksen rooli sekä alueellinen yhteistyö. Hankkeessa paneudutaan hallinnolliseen ja sisällölliseen tarkasteluun tuomalla esille työssäoppimiseen ja sen ohjaukseen liittyviä eri prosesseja ja niistä nousevia kehittämissisältöjä.

3 3 Tavoitteisiin päästään: tehostamalla työssäoppimisen laatua ja siihen liittyviä prosesseja turvaamalla työpaikoilla tapahtuvan oppimisen ja ammattitaitoa edistävän oppimisen paikat opiskelijoille kartoittamalla ja levittämällä käytössä olevia työpaikkaohjaajien koulutusmalleja arvioimalla ja kehittämällä ammattiosaamisen näyttöjen ensimmäisiä kokemuksia ja tuloksia lisäämällä koulutuksen järjestäjien ja työnantajien välistä alueellista vuoropuhelua tiivistämällä kansainvälistä yhteistyötä ja hyödyntämällä muissa maissa käytössä olevia työssäoppimisen ja ohjauksen malleja. KJY:n työssäoppimisen verkoston tavoitteet Työssäoppimisen verkoston tavoitteena on kehittää työssäoppimiseen liittyviä toimia. Verkosto kehittää koulutuksen järjestäjien työssäoppimiseen ja sen ohjaukseen liittyvää toimintaa kokoamalla koulutuksen järjestäjiltä tietoja ja toimintatapoja jaettavaksi toisille. Työskentelyn avulla tähdätään toimintoihin, joiden tavoitteena on hyvä yhteistyö koulutuksen järjestäjien ja työelämän sekä eri sidosryhmien välillä. Toimilla edistetään opiskelijan oppimista ja työssäoppimista työelämässä. Verkoston teemat vuonna 2009 ja myös vuonna 2010 ovat: 1. Alueellisen vuoropuhelun lisääminen 2. Työssäoppimisen laadun edistäminen 3. Yhdessä vaikuttaminen 4. Ajankohtaiset asiat Työssäoppimisen verkoston työvaliokunta on valinnut teemojen pohjalta konkreettiset toiminnat vuodelle 2009 ja joita on tarkennettu vuodelle 2010 toteutuman ja saatujen kokemusten pohjalta. Toiminnan tarkempi sisältö sekä aikataulu ovat toimintasuunnitelman liitteenä. Työvaliokunta edistää kokouksissaan tavoitteiden saavuttamista. Työvaliokunnan kokouspöytäkirjaan kirjataan kehittämistoiminnot, toimintatavat, toimijat sekä aikataulu toimenpiteiden edetessä. Teema 1: Alueellisen vuoropuhelun lisääminen Verkoston ja työvaliokunnan tavoitteena on edistää toimintakulttuuria missä vuorovaikutus työssäoppimisen eri osapuolten kesken on säännöllistä ja aktiivista. Työelämän ääni kuuluu myös koulutuksen strategioiden laadinnassa, työssäoppimisen suunnittelussa ja kehittämisessä entistä voimakkaammin.

4 4 Toimenpiteet vuodelle 2009: - Kerätään tietoa KJY:n extranet-palveluun koulutuksen järjestäjän työssäoppimisen kehittämiseen liittyvistä muista hankkeista, verkostoitumisen ja vuorovaikutuksen edistämiseksi. - Kerätään KJY:n extranet -palveluun koulutuksen järjestäjällä käytössä olevat työssäoppimisen dokumentit vertailutiedoksi sekä ehdotetaan suositusmallit hyvistä käytännöistä: sopimukset, arviointien dokumentoimisen lomake - Kerätään ja esitellään hyvät mallit ja käytännöt työpaikkaohjaajakoulutuksen ja työssäoppimisen ohjaamisen toteuttamisesta - Kartoitetaan KJY:n muiden verkostojen tavoitteet alueellisen yhteistyön tekemisessä sekä luodaan toimintalinjaukset ja tavoitteet työssäoppimisen toteuttamisen osalta verkostojen mahdollisissa yhteistoimissa - Esitellään verkostolle case tapauksina koulutuksen järjestäjien omia tai alueellisia muita työssäoppimisen kehittämiseen tähtääviä alueellisen vuoropuhelun lisäämiseen liittyviä hankkeita ja hyviä käytäntöjä. Toimenpiteet vuodelle Jatketaan vuodelta 2009 kesken olevia toimintoja. - Tuetaan opettajuuden vahvistamista ja opettajien työelämäjaksojen toteutumista. - Tarkastellaan ja tarvittaessa kehitellään työpaikkaohjaajien perus- ja jatkokoulutusten sisältöjä. - Selkeytetään opettajien ja työpaikkaohjaajien rooleja ohjauksessa ja arvioinnissa. - Seurataan erilaisia ratkaisuja työssäoppimisen toteuttamisessa ja pyritään vaikuttamaan työssäoppimispaikkojen saatavuuteen muutostilanteissa. - Osaamisen ja mallien jakaminen ja levittäminen toteutetaan verkostotapaamisessa verkoston jäsenorganisaatioiden CASE mallien esittelynä. Teema on koulutuksen järjestäjien ja työelämän kanssa käytävän vuoropuhelun ja kumppanuuden edistäminen. - Työvaliokunnan tai verkoston yhteyshenkilöiden esittämät muut kehittämisasiat tarpeen ja aikataulujen sekä resurssien puitteissa.

5 5 Teema 2: Työssäoppimisen laadun edistäminen Verkoston ja työvaliokunnan tavoitteena on työssäoppimiseen liittyvän toiminnan ja ohjauksen laadun jatkuva parantaminen. Toimenpiteet vuodelle Kerätään tiedoksi KJY:n extranet-palveluun ajantasaiset säädökset, ohjeet, materiaalit ja/tai lähdetietolinkit: työssäoppimisen toteuttamisesta ja kehittämisestä työturvallisuudesta ja nuorten työssäoppimiseen liittyvästä ohjeistuksesta - Kerätään KJY:n extranet-palveluun koulutuksen järjestäjällä käytössä olevat työssäoppimisen dokumentit vertailutiedoksi sekä suositusmallit hyvistä käytännöistä työssäoppimisen järjestämissuunnitelma, työssäoppimisen palautekysymykset opiskelijalle, ohjaajalle, työnantajalle ja opettajalle - Työvaliokunta tutustuu koulutusorganisaatioissaan käytössä oleviin työssäoppimisen tiedonhallinnan välineisiin (dokumentointi, rekisterit, ohjaukset, palautteet) sekä palautejärjestelmiin sekä palautteen hyödyntämiseen liittyviin prosesseihin. Hyviksi todetut tiedonhallinnan välineet ja toiminnat esitellään verkostolle case tapauksina. - Kerätään tietoa ja kokemuksia koulutuksen järjestäjän työelämäyhteistyötä lisäävistä laadullisista kehittämistoimista (laatu/kehittämisryhmät). - Esitellään koulutuksen järjestäjien omia tai alueellisia työssäoppimisen laadun edistämiseen liittyviä muita kehittämishankkeita verkostolle CASE -tapauksina. Toimenpiteet vuodelle Jatketaan vuodelta 2009 kesken olevia toimintoja. - Tarkastellaan koulutuksen järjestäjien työssäoppimisen järjestämissuunnitelmia ja toiminnallisia prosesseja (yhteistyö pedagogisen johtamisen verkosto). - Syvennetään kokonaiskäsitystä työssäoppimisen tiedonhallinnan välineistä ja niiden tarpeista (yhteistyö tietohallintoverkosto, pedagogisen johtamisen verkosto). - Laadunhallintasuositus ja työssäoppimisen työpaikkaohjauksen suositukset -> linjataan ja sovitaan käytännöistä ja kehittämistoimista (mahdollisesti yhteistyössä OPH:n kanssa) -> käynnistetään ohjeistuksien tarkastelu.

6 6 - Koulutuksen järjestäjän asettamat tehtävät ja tavoitteet opettajien työelämäjaksoille -> kerätään malleja tai luetteloita kehittämistehtävistä (yhteistyö pedagogisen johtamisen verkosto). - Jatketaan alle 18-vuotiaasta opiskelijasta tehtävän (työsuojelupiiri/ ELY) ilmoittamismenettelyn järkevien käytäntöjen kehittämistä ja tiedottamista. - Kootaan ja tarkastellaan tai mallinnetaan työssäoppimiseen liittyvien koulutuksen järjestäjän ottamia vakuutuksia (yhteistyö KJY:n HR -verkosto). - Tehdään kysely (yhdessä HR -verkoston kanssa) koulutuksen järjestäjien ammattiosaamisen toimielimien ja mahdollisten ammatillisten alajaoksien kokoonpanosta, tehtävistä ja toiminnasta. - Edistetään yhtenevän sopimusmallin syntymistä kansainvälisen työssäoppimisen toteuttamiseen -> käynnistetään yhteistyö KJY:n KV-verkoston kanssa. - Osaamisen ja mallien jakaminen ja levittäminen toteutetaan verkostotapaamisessa verkoston jäsenorganisaatioiden CASE mallien esittelynä. Teema on työssäoppimisen laatu- ja kehittämisryhmät. Teema 3: Yhdessä vaikuttaminen Verkosto ja työvaliokunta tukevat aktiivista suhteiden hoitoa viranomais- sekä sidosryhmätahoihin alueellisesti sekä valtakunnan tasolla. Toimenpiteet vuodelle Luodaan ja ylläpidetään toimivat yhteistyön toimintatavat ja suhteet ammatillisen koulutuksen päättäviin viranomaistahoihin. - Hyödynnetään projektiryhmän jäsenten asiantuntijuus molemminpuolisessa tiedon jakamisessa. - KJY:n työssäoppimisen verkoston työvaliokunta ja verkoston yhteyshenkilöt toimivat koulutuksen järjestäjien kentän äänenä viranomaistahoihin sekä sidosryhmiin päin - Verkostotapaamisissa sekä työvaliokunnan jäsenten välityksellä ylläpidetään monensuuntaista tiedonvaihtoa. - Työvaliokunta valmistelee työssäoppimiseen liittyvää informaatiota koulutuksen järjestäjien käyttöön. - Työvaliokunta ja tarvittaessa työssäoppimisen verkoston yhteyshenkilöt toimivat KJY:n sidosryhmien toteuttamissa työssäoppimiseen liittyvissä kyselyissä ja kehittämistoimissa kentän äänenä sisältöasioissa sekä mahdollisesti toteutettavien kyselyjen ennakkotarkasteluissa esitestaajana.

7 7 Toimenpiteet vuodelle Vuodelle 2009 kirjatut tavoitteiden mukaan jatketaan myös vuonna Toiminnassa korostetaan seuraavia asioita: Pyritään luomaan ratkaisuja ja toimintatapoja siihen miten voidaan turvata opiskelijoille autenttiset työssäoppimispaikat ja ammattiosaamisen näyttöjen antaminen työssäoppimispaikoilla. Työelämäyhteistyön kehittäminen yhdessä; projektiryhmän jäsenten ja heidän organisaatioiden kanssa yhdessä -> Yhteistyön tiivistäminen, työryhmät ym. verkostoituminen ja tiedon välittäminen sekä tiedottaminen. OPH yhteistyötä tehostetaan työpariajatteluna työssäoppimisen kehittämisen näkökulmasta sekä työssäoppimiseen liittyvän sähköisen informaation ja ohjeistusten saamisessa. KJY:n verkostojen välinen yhteistyö ja konsultointi (tietohallintoverkosto, kansainvälisten asioiden verkosto, pedagogisen johtamisen verkosto) Teema 4: Työssäoppimiseen liittyvät ajankohtaiset asiat Työssäoppimisen verkosto ja sen työvaliokunta vastaa työssäoppimisen ajankohtaisiin kysymyksiin. - Työssäoppimiseen liittyvät ajankohtaiset asiat tuodaan työvaliokunnalle tiedoksi sekä työstettäväksi edelleen. - Työvaliokunta tai asian käsittelyn kiireellisyydestä johtuen työvaliokunnan puheenjohtajat sekä sihteeri sopivat käsittelytavan ja toiminta tuodaan tiedoksi työvaliokunnan kokoukseen. 3. Verkoston jäsenyys ja toiminnan organisointi KJY:n työssäoppimisen verkosto toimii itsenäisenä asiantuntijaverkostona. Verkoston jäseniä voivat olla kaikki KJY:n jäsenorganisaatiot. Verkoston yhteyshenkilönä toimii kustakin jäsenorganisaatiosta työssäoppimisesta vastaava asiantuntija. Verkoston toimintaa koordinoi työvaliokunta yhdessä KJY:n työssäoppimisen hankkeen projektipäällikön kanssa. Työvaliokunta valitaan kaksivuotiskaudelle verkoston vuosikokouksessa. Vuosittain pidettävässä vuosikokouksessa tarkistetaan työvaliokunnan kokoonpano. Työvaliokunnan tehtävänä on toimintasuunnitelman laatiminen ja toteuttaminen, verkoston toiminnan kehittäminen ja verkoston tapaamisten ja kokousten valmistelu sekä tiedottaminen.

8 8 Työvaliokunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja/tai sihteerin KJY:n verkostotoiminnan linjausten mukaisesti. Työvaliokunta sopii sijais- ja varahenkilökäytännöistä sekä muista työskentely- tai valmisteluryhmistä. Työvaliokunnan kokouksiin voidaan kutsua asiantuntijoita ja projektiryhmän jäseniä. Verkostolle on valittu työvaliokunta kaksivuotiskaudelle ja sen kokoonpanoon on tullut muutoksia ja Työvaliokunta ja varahenkilöt vuonna 2010 puheenjohtaja, koulutusjohtaja Juha Niiranen, Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö/ Diakoniaopisto varapuheenjohtaja, projektipäällikkö Leena Happonen, Kainuun maakunta kuntayhtymä/ Kainuun ammattiopisto (varahenkilö lehtori Esa Oikarinen) apulaisrehtori Risto Koistinen, Helsingin kaupunki (varahenkilö työssäoppimisen koordinaattori Outi Karvinen-Kopteff) työssäoppimisen koordinaattori Rolf Holmberg, Turun kaupunki, Turun ammatti-instituutti (varahenkilö lehtori Petri Lähde, Loimaan koulutuskuntayhtymä) suunnittelija Hannu Haapalainen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä/ Pohjois-Karjalan ammattiopisto (varahenkilö rehtori Harri Pölönen) koulutusjohtaja Hannu Pönkä, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä/ Pohjoisen Keski- Suomen oppimiskeskus (varahenkilö lehtori Marko Lahti) vs. rehtori Pentti Väisänen Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Ylä-Savon ammattiopisto (varahenkilö koulutusalajohtaja Kirsi Pulkkinen) toimialajohtaja Matti Yli-Lahti, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä/ Koulutuskeskus Sedu (varahenkilö toimialajohtaja Juhani Kurjenluoma) apulaisrehtori Marko Kemppinen Satakunnan ammattiopisto, työvaliokunnan varahenkilö KJY:n edustajana sekä työvaliokunnan sihteerinä toimii työssäoppimisen hankkeen projektipäällikkö Marja-Liisa Antila. Verkostolla ei ole erillistä taloudellista toimintaa. Tarvittaessa verkoston työvaliokunta voi tehdä esityksen KJY:n hallitukselle määrärahan myöntämisestä yksittäisen asian tai toiminnan toteuttamiseksi. KJY korvaa työvaliokunnan kokoustarjoilut ja tilavuokrat. Muut verkoston ja työvaliokunnan jäsenten osallistumisesta aiheutuvat kustannukset maksaa koulutuksen järjestäjä. Hankkeen projektiryhmä KJY:n työssäoppimisen hankkeelle on valittu asiantuntijoista koostuva sidosryhmätyöskentelyä ja verkostoitumista edistävä projektiryhmä, jolla on hankkeen toimintaan ohjauksellinen, sisällöllinen sekä hanketoimintaa ja -tavoitteita tukeva tehtävä. Projektiryhmä kokoontuu 2-4 kertaa hankkeen aikana ja siinä

9 9 on edustus KJY:n sidosryhmäpartnereista (OPM, OPH, TEM, KL, EK, SY, OAJ, Sakki, Osku, alan asiantuntijat). Projektiryhmän edustajat esittelevät organisaationsa näkemyksiä työssäoppimisen kehittämisestä KJY:n työssäoppimisen verkostotapaamisissa. Projektiryhmä toimii valtakunnan tasolla informointi- ja vuorovaikutuskanavana. Projektiryhmä ja työssäoppimisen verkoston työvaliokunta kokoontuvat yhdessä, jolloin tiedonvaihto saadaan monensuuntaiseksi. 4. Toimintatavat ja tiedottamisen välineet Verkoston ensisijainen yhteydenpitoväline on KJY:n extranet -palvelu. Palvelun kautta tiedotetaan verkoston tapaamisista ja työvaliokunnan kokouksista. Lisäksi extranettiin kerätään sellaisia koulutuksen järjestäjien työssäoppimiseen ja sen kehittämiseen liittyviä toimintamalleja, joista voisi olla hyötyä muille järjestäjille. Hyvien käytäntöjen keräämisellä ja levittämisellä pyritään lisäämään koulutuksen järjestäjien välistä tiedonvaihtoa ja oppimista. Työssäoppimisen verkoston yhteyshenkilöiden ajantasaista sähköpostiosoitteistoa ylläpidetään KJY:n toimesta. Verkoston keskeisistä asioista tiedotetaan KJY:n jäsenkirjeellä ja internet -sivujen kautta > Verkostot > Työssäoppimisen verkosto tai tapahtumat sekä tiedotteet. Sähköposti toimii nopeana viestinvälityskanavana. Verkoston toiminnan yhteyteen voidaan tarvittaessa perustaa määräaikaisia, asiakohtaisia työryhmiä. Työvaliokunta määrittää työryhmien tarpeen ja ajankohdan. Työvaliokunta järjestää vähintään kaksi kertaa vuodessa verkostotapaamisen, jossa käsitellään koulutuksen järjestäjien työssäoppimiseen liittyviä ajankohtaisia aiheita. Työvaliokunta voi tarvittaessa järjestää koulutusta. Työvaliokunta voi tehdä asiakohtaisia lausuntoja, kannanottoja, aloitteita ja suosituksia KJY:lle, koulutuksen järjestäjille ja/tai sidosryhmille (esim. OPM, OPH). Esitys laaditaan KJY:n hallitukselle. 5. Toiminnan arviointi KJY:n verkostoille on laadittu toiminnan vuosikello ja toiminnan rytmitys. Verkostojen toiminnan kehittäminen perustuu KJY:n strategisiin linjauksiin vuodelle ja hallituksen toimintasuunnitelmaan vuodelle 2010, johon työssäoppimisen verkoston työvaliokunta on kirjannut omat tavoitteet.

10 10 Verkostotoiminnan vuosikello Toimintakertomus Helmikuu Tammikuu Joulukuu Verkoston tapaaminen: - Toimintasuunnitelman hyväksyntä * - Uuden työvaliokunnan valinta* Verkostojen yhteisseminaari Maaliskuu Huhtikuu Marraskuu Lokakuu Syyskuu Toimintasuunnitelman valmistelu* Verkostoviikot? Läpi vuoden Työvaliokunnan tapaamiset Toimintasuunnitelman toteuttaminen Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Verkostojen puheenjohtajien, KJY:n hallituksen ja toimiston tapaaminen Verkoston yhteyshenkilötietojen päivittäminen * Joka toinen vuosi Koulutuksen järjestäjien yhdistys ry. 13 Työssäoppimisen ja sen ohjauksen kehittäminen hankehakemus ja sen vuodelle 2010 kohdennettu täydennys on verkoston toimintasuunnitelman lähtökohtana. Työvaliokunnan ja verkoston jäsenet (koulutuksen järjestäjän ääni) ovat tuoneet omat ehdotukset toiminnan painopistealueiksi. Projektiryhmän jäsenten ohjeistuksia on kuultu toimintasuunnitelman laatimisessa. Työssäoppimisen verkoston työvaliokunta yhdessä projektipäällikön sekä KJY:n toimiston kanssa kerää palautetta ja kehittämisehdotuksia verkoston toiminnasta verkostokokousten yhteydessä ja tarvittaessa jäsenkyselyinä. Tulosta käsitellään työvaliokunnan kokouksessa ja siitä tehdään kooste työssäoppimisen hankeraporttiin ja KJY:n hallitukselle. Työssaoppimisen hankkeesta tehdään vaadittavat raportit. Työvaliokunta arvioi omaa toimintaansa jatkuvan arvioinnin periaatteella hyödyntäen vuositoiminnan koostetta. Verkoston toimintaa kehitetään jatkuvasti ja aktivoidaan uusia henkilöitä ja jäseniä toimimaan verkostossa.

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

KJY:n työssäoppimisen hanke ja verkosto Työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaos ; TYPO-jaos; EION Marja-Liisa Antila

KJY:n työssäoppimisen hanke ja verkosto Työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaos ; TYPO-jaos; EION Marja-Liisa Antila KJY:n työssäoppimisen hanke ja verkosto 27.1.2010 Työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaos ; TYPO-jaos; EION Marja-Liisa Antila Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY ry. Ammatillisen koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

KJY:n Työssäoppimisen verkoston tapaaminen Johan Hahkala, Koulutuksen järjestäjien yhdistys ry.

KJY:n Työssäoppimisen verkoston tapaaminen Johan Hahkala, Koulutuksen järjestäjien yhdistys ry. KJY:n Työssäoppimisen verkoston tapaaminen 3.12.2008 Johan Hahkala, Koulutuksen järjestäjien yhdistys ry. Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY ry syksyllä 2008 Toiminta-ajatuksena ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2012 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi Pedagogisen johtamisen (oppimisen johtamisen) kehittämishanke 2011-2012 8.2.2011 Seminaari, Vantaa Pedagogisen johtamisen kehittämishanke Tavoitteena on

Lisätiedot

terveysalan koulutuskorvauksiin Koulutuskeskus Sedu Hellevi Lassila, toimialajohtaja

terveysalan koulutuskorvauksiin Koulutuskeskus Sedu Hellevi Lassila, toimialajohtaja Näkökulmia sosiaali- ja terveysalan koulutuskorvauksiin Koulutuskeskus Sedu Hellevi Lassila, toimialajohtaja Lähihoitajakoulutus Koulutuskeskus Sedussa v.2011 Koulutusta 4 paikkakunnalla: Sedu Kauhajoki

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Perustason ensihoidon kokeilujen yhteistyöpäivä 26.9.2016 Marja Veikkola,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ravintolapalveluverkosto Oppilaitosravintoloiden johtajat, esimiehet, vastuuhenkilöt Hyvää Pataa 7.-8.6.2011 Seinäjoella www.amke.fi ja www.dynamo.amke.fi Ravintolapalveluverkosto

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2011 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilut

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilut Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilut 2014-2019 KOORDINOINTISUUNNITELMA JA AIKATAULUT VUODELLE 2018 Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala sekä tekniikan ja liikenteen

Lisätiedot

Hyvät käytännöt projekteissa Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelma. Verkottumisseminaari M/S Mariella to 1.10.2009

Hyvät käytännöt projekteissa Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelma. Verkottumisseminaari M/S Mariella to 1.10.2009 Hyvät käytännöt projekteissa Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelma Verkottumisseminaari M/S Mariella to 1.10.2009 Tavoitteet Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelman tavoitteet ja keskeiset toimenpiteet

Lisätiedot

Vaarojen kartoitus ja riskien arviointi työssäoppimisessa ja ammattiosaamisen näytöissä

Vaarojen kartoitus ja riskien arviointi työssäoppimisessa ja ammattiosaamisen näytöissä Vaarojen kartoitus ja riskien arviointi työssäoppimisessa ja ammattiosaamisen näytöissä DI, tutkija Sari Tappura Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Teollisuustalous Tampereen teknillinen yliopisto

Lisätiedot

TL 3 Osaajana työmarkkinoille tilannekatsaus

TL 3 Osaajana työmarkkinoille tilannekatsaus TL 3 Osaajana työmarkkinoille tilannekatsaus EU-rakennerahastopäivät 2008 Sotkamo 4.9.2008 Seija Rasku OPM/KTPO Kirsti Kylä-Tuomola OPM/KTPO Laura Jauhola OPH Jaana Lepistö LSLH Kehittämisohjelman tavoitteet

Lisätiedot

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Pedagoginen johtaminen ja opetuksen kehittäminen Salpauksessa - kaikki yhdessä tehtäviensä mukaisesti Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Koulutusjohtajat Hankkeiden rahoitus Hannu

Lisätiedot

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Tellervo Tarko, AMKE ry Mikä on AMKE? Mikä on järjestö Ihmisten yhteenliittymä, joka on organisoitunut

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke

TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke Yhdessä tekemällä -hanke (S10924) 1 TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Työssäoppimisen laatukriteerit työpaikalle on laadittu

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

Opetushallitus HELSINKI 7/521/2008

Opetushallitus HELSINKI 7/521/2008 Opetushallitus Pvm 31.3.2008 PL 380 Dnro 00531 HELSINKI 7/521/2008 Asia: NUORTEN SYRJÄYTYMISEN EHKÄISYYN JA TYÖLLISYYDEN PARANTAMISEEN VALTION TALOUSARVIOSSA VUODELLE 2008 VARATUN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

TOPIAS projekti / Topirkka.fi portaali.

TOPIAS projekti / Topirkka.fi portaali. TOPIAS projekti / Topirkka.fi portaali http://www.topirkka.fi 29.11.2011 Topias projekti Topias projekti on Pirkanmaalaisten oppilaitosten vastaus työelämäyhteyksien kehittämishaasteeseen. TOPIAS on lisännyt

Lisätiedot

Koordinoijan ajankohtaiskatsaus

Koordinoijan ajankohtaiskatsaus Koordinoijan ajankohtaiskatsaus PERUSTASON ENSIHOIDON KOKEILUJEN JAOSTO 29.10.2015 Koordinoija Marja Veikkola Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, perustason ensihoidon osaamisalan kokeilujen tilannekatsaus

Lisätiedot

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä

Työssäoppimisen (TOP) prosessi. Omnian ammattiopisto. Päivitys Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) prosessi Omnian ammattiopisto Päivitys 11.11.2014 Omnian ammattiopiston johtoryhmä Työssäoppimisen (TOP) toteuttamisprosessi 1. SOVELTAMISALUE - Prosessia sovelletaan kaikissa Omnian

Lisätiedot

TYÖELÄMÄLÄHTÖINEN TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS ERITYINEN-PROJEKTIN PÄÄTÖSSEMINAARI 20.3.2007

TYÖELÄMÄLÄHTÖINEN TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS ERITYINEN-PROJEKTIN PÄÄTÖSSEMINAARI 20.3.2007 TYÖELÄMÄLÄHTÖINEN TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS ERITYINEN-PROJEKTIN PÄÄTÖSSEMINAARI 20.3.2007 Anne Aalto, Kim Karlsson Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET

Lisätiedot

Lapin Yrittäjät. Toimintasuunnitelma 2019

Lapin Yrittäjät. Toimintasuunnitelma 2019 Lapin Yrittäjät Toimintasuunnitelma 2019 1 ARVOT Mihin toimintamme perustuu? Rohkeus 2 Luotettavuus Uusiutuminen Tehtäväalueet mitä teemme? VAIKUTTAA VERKOSTOI VAHVISTAA V I E S T I I 3 Vaikuttaa q Resurssien

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2008

Toimintasuunnitelma 2008 1 Toimintasuunnitelma 2008 Koulutuksen järjestäjien yhdistyksen toimintasuunnitelma vuodelle 2008. Syyskokous 6.11.2007 Koulutuksen järjestäjien yhdistys ry. Toinen linja 14, 00530 Helsinki Puh. (09) 771

Lisätiedot

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA Kansallisen seuranta-arvioinnin tavoitteet ja periaatteet Oppimistulosten seuranta-arvioinnit 2008 2009 Tiedotustilaisuus

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA!

LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA! LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous 16.5.2013 klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA! 1. Kokouksen avaus Tervetuloa LAMPPU2015-hankkeen ohjausryhmän 1. kokoukseen! 2. Läsnäolijoiden toteaminen Ohjausryhmän

Lisätiedot

PALAUTE- JA SEURANTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN

PALAUTE- JA SEURANTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN PALAUTE- JA SEURANTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN Arvioinnin ja kehittämisen yhteensovittamisen ohjausryhmän kokous 18.9.2009 Opetushallitus Erja Kotimäki Oulun seudun ammattiopisto

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Työelämän kehittämis- ja palvelutoiminta uudistuu -seminaari 3.11.2010 Hilton Helsinki Strand Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki 30.3.2010 Merja Leinonen Mitä työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä on?

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA

TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA 1 Liite 2 Työssäoppimisen alueellisen yhteistyösopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan tällä

Lisätiedot

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2 1 (5) Päivämäärä: 17.11.2008 Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola Toimintamallin kehittäminen työssäoppimisen ajantasaiseen,

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot

Opas työssäoppimisen kehittäjille. Hyvä työssäoppimispaikka itsearviointimalli yrityksille

Opas työssäoppimisen kehittäjille. Hyvä työssäoppimispaikka itsearviointimalli yrityksille Opas työssäoppimisen kehittäjille Hyvä työssäoppimispaikka itsearviointimalli yrityksille SISÄLTÖ 1. Työssäoppimisen kehittäminen itsearviointimallin avulla... 3 2. Motiivit ja tavoitteet yhteistyölle

Lisätiedot

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1 LIITE 1 Työssäoppimisen alueelliseen sopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN. TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan

Lisätiedot

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä.

Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä. Verkostotyö kehittämisen ja vaikuttamisen välineenä Yleistä TPY:ssä - 228 jäsentä (toukokuu 2015) - Strategia vuosille 2015 2020 - Yhdistyksen keskeiset toimintaperiaatteet ovat tulevaisuuteen katsominen,

Lisätiedot

Veli-Pekka Laukkanen Leena Koski. sivu 1. Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Kokouksen työjärjestys 2

Veli-Pekka Laukkanen Leena Koski. sivu 1. Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Kokouksen työjärjestys 2 Asialista 1 / 2013 1 (5) LAMPPU2015-hankkeen ohjausryhmän kokous Aika 16.5.2013 klo 13:00 Paikka Lync Ohjausryhmän jäsenet Hankkeen koordinaattori Teeman 5 koordinaattori Pertti Heikkilä Hankkeen koordinaattori

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut Ohjausryhmän kokous to 12.6.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ohjausryhmän kokoonpano opetusneuvos Seija

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2012 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI , Oulu

PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI , Oulu PERUSTUTKINNOT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄKSI 22.9.2009, Oulu Työelämälähtöisten perustutkintojen toteuttaminen - Opetussuunnitelmat ja näyttötutkintojen järjestämissuunnitelmat johtamisen

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä

Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä Itä-Suomen opiskeluhuollon päivät 6.-7.6. 2018, Iisalmi Anu Häikiö, opiskeluhuollon asiantuntija, Riveria Matti Ilvonen, kuraattori, Kainuun ammattiopisto

Lisätiedot

Työssäoppiminen: työssä, oppimassa vai pakkotöissä. Lauri Kurvonen 29.1.2011

Työssäoppiminen: työssä, oppimassa vai pakkotöissä. Lauri Kurvonen 29.1.2011 Työssäoppiminen: työssä, oppimassa vai pakkotöissä Lauri Kurvonen 29.1.2011 Sisällys Mitä on työssäoppiminen? Työssäoppimisen haasteet ja ongelmat Työssäoppimisen ja AM-näyttöjen rahoitus Opiskelijoiden

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke 18.6.2010 Hannu Simi, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Valtakunnallinen Koulutuksen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 22.1.2015 1. Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 22.1.2015 1. Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka Yhtymähallitus 22.1.2015 1 AIKA Torstai 22.1.2015 klo 17.00-18.10 PAIKKA Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka PÄÄTÖKSENTEKIJÄT Varsinaiset jäsenet: Varajäsenet: Kalle Virta, puheenjohtaja Ari Harju,

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus - Työssäoppimisen tavoitteet vs. toteutus. Lauri Kurvonen

Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus - Työssäoppimisen tavoitteet vs. toteutus. Lauri Kurvonen Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus - Työssäoppimisen tavoitteet vs. toteutus Lauri Kurvonen 14.5.2011 Sisällys Mitä on hyvä työssäoppiminen? Työssäoppimisen haasteet ja ongelmat Työssäoppimisen ja AM-

Lisätiedot

Työelämäosaamisen edistäminen seminaari Tampereen ammattikorkeakoululla OPETUSALAN KOULUTUSKESKUS OPEKO

Työelämäosaamisen edistäminen seminaari Tampereen ammattikorkeakoululla OPETUSALAN KOULUTUSKESKUS OPEKO Työelämäosaamisen edistäminen seminaari 26.9.2006 Tampereen ammattikorkeakoululla OPETUSALAN KOULUTUSKESKUS OPEKO Koulutussuunnittelija Juha Oulujärvi Koulutussuunnittelija Kati Aimonen Koulutussuunnittelija

Lisätiedot

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Tervetuloa kauden aloituskokoukseen!

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Tervetuloa kauden aloituskokoukseen! Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Tervetuloa kauden 2017-2018 aloituskokoukseen! 1. Tausta: Miten maahanmuuttaja- ja vähemmistöjen asiaa kehitetään Vantaalla? (Monikulttuurisuusaisain yksikön rooli)

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla Hankkeen tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat...

Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla Hankkeen tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat... 1 (5) Päivämäärä: Suunnitelman laatija(t): Salme Lehtinen Osahankkeen nimi Työssäoppimisen laajentaminen kokeilumallilla 2 + 1 Valtionavustus 346/422/2008 13.10.2008 Hankkeen hallinnointi, kustannuspaikka,

Lisätiedot

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden 1 KJY:n Työssäoppimisen verkosto tapaa toisensa viidennen kerran 27. 28.9.2010 Helsingissä. Seminaari päättää KJY:n Työssäoppiminen ja sen ohjaus hankkeen. Seminaarin ensimmäinen päivä on kansainvälinen

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna

Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna 2014 2015 Koulutuskeskus Sedun henkilöstöllä on mahdollisuus hakea jatkuvalla haulla työelämäyhteistyön kehittämisjaksolle

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Työpaikkaohjaus Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Sisältö 1. Pohjois-Suomen koulutusverkosto 2. Perehdyttämisen tavoitteet 3. Suomen koulutusjärjestelmä 4. Työpaikalla tapahtuva

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka

Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka KOKOUSKUTSU 1 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 16.1.2015 1 KOKOUSAIKA Torstai 22.1.2015 klo 17.00 KOKOUSPAIKKA Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka 1 Ammatillisen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia

Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia Tekemällä oppimista ja sisältöjen integrointia opettajan ja opiskelijan näkökulmia koulutussuunnittelija Kaija Mattila, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto, Nurmes OPH 3.2.2014 2 Tekemällä

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Informaatiotilaisuus 5.3.2018, OPH Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2018 Laatupalkintokilpailun prosessi ja hakemuksen laatiminen Leena Koski Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi Laatupalkinnon tavoitteet

Lisätiedot

JHL:n ammattialatoiminta/ valtakunnallisten ammatillisten verkostojen pelisäännöt

JHL:n ammattialatoiminta/ valtakunnallisten ammatillisten verkostojen pelisäännöt JHL:n ammattialatoiminta/ valtakunnallisten ammatillisten verkostojen pelisäännöt Ohry 17.5.2018 Ammattialatoiminta kuvassa esimerkkejä valtakunnallisen verkoston ammattiryhmistä Valtakunnallisten ammatillisten

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

DIGIOPE-selvitys. Alustavia tuloksia Ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö Tampere

DIGIOPE-selvitys. Alustavia tuloksia Ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö Tampere DIGIOPE-selvitys Alustavia tuloksia Ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö 16.5.2017 Tampere Sanna Ruhalahti ja Virve Kentta @somesanna #AMdiginyt #xbreikki #AMdiginyt Vastaajat

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

Lapin alueellinen verkostotapaaminen Pyhätunturi 14.02.2014 Verkostokuulumisia

Lapin alueellinen verkostotapaaminen Pyhätunturi 14.02.2014 Verkostokuulumisia Lapin alueellinen verkostotapaaminen Pyhätunturi 14.02.2014 Verkostokuulumisia Jaana Lerssi-Uskelin 7.3.2014 Alueelliset verkostot Aluejakona ELY-alueet: 1. Satakunta 2. Etelä-Savo 3. Lappi 4. Pohjanmaa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010

Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010 1/5 Toimintasuunnitelma 2010-2011 Hallitus 3.3.2010 Yleistä Sääntöjensä mukaisesti Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry Edistää ry:n jäsenten välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa. Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola

Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa. Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa (vrt. Ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus) Salpauksessa laadunhallinnalla

Lisätiedot

Työelämän odotukset ammatillisten perustutkintojen uudistuessa

Työelämän odotukset ammatillisten perustutkintojen uudistuessa Työelämän odotukset ammatillisten perustutkintojen uudistuessa SAK SAK syksy 2009 1 Työmarkkinoiden joustavuus haastaa ammatillisen peruskoulutuksen Työmarkkinoiden muutokset ja joustavuus lisääntynyt

Lisätiedot

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta Hankejohtaja Taito Vainio Yleiset pelastustoimen tavoitteet Mahdollistaa tarvittaessa nykyistä paremmin valtakunnalliset ja yhdenmukaiset toimintamallit, yhteiset

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Oppimistulostiedot osana JEDUn toiminnan kehittämistä

Oppimistulostiedot osana JEDUn toiminnan kehittämistä Oppimistulostiedot osana JEDUn toiminnan kehittämistä Laatua laivalla jatkuvan parantamisen ja innovoinnin kulttuuri Suunnittelija Ulla Mäntykangas, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä 1 Lyhyesti JEDUsta

Lisätiedot

Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä?

Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä? Työpaikoilla oppimisen monet muodot Määrä lisääntyy laatua kehittämällä? Sampon neuvottelukuntien seminaari, Imatra 6.9.2017 Projektipäällikkö Maija Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto maija.savolainen@sakky.fi

Lisätiedot

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet VALIDOINTITEHTÄVÄ OSAAVAA ARVIOINTIA -HANKE luonnos 28. elokuuta

Lisätiedot

Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? Sirkka Hulkkonen

Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? Sirkka Hulkkonen Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? 25.3.2010 Sirkka Hulkkonen Vaikuttavuus alkaa ideasta Mihin hanke perustuu? Onko taustalla Teknologian kehittyminen Rakenteiden muuttuminen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS 19.-20.3.2009, Helsinki Marget Kantosalo Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19.-20.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus ja ammattiosaamisen näytöt Toisen asteen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän näkökulmasta. elinkeinoelämän näkökulmasta

Ammatillinen koulutus ja ammattiosaamisen näytöt Toisen asteen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän näkökulmasta. elinkeinoelämän näkökulmasta Ammatillinen koulutus ja ammattiosaamisen näytöt Toisen asteen koulutuksen kehittäminen elinkeinoelämän näkökulmasta elinkeinoelämän näkökulmasta Mirja Mirja Hannula Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK

Lisätiedot

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin Oppimistulosten arvioinnin kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla Erja Kotimäki projektipäällikkö SOTE JÄRKEVÄ -projekti Projektissa kehitetään lähihoitajakoulutukseen soveltuva, näyttöjärjestelmään yhdistetty

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen. Pro gradu tutkielma Marko Rutanen

Pedagoginen johtaminen. Pro gradu tutkielma Marko Rutanen Pedagoginen johtaminen Pro gradu tutkielma Marko Rutanen Kipinöitä organisaatio muutos: pienestä ja matalasta, suureen ja hierarkkiseen globaali näkökulma: kilpailutekijänä osaaminen ja sen kehittäminen

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen julkaisualusta. Hyvät käytännöt Eeva-Kaisa Linna

Hyvien käytäntöjen julkaisualusta. Hyvät käytännöt Eeva-Kaisa Linna TOIMINTAMALLIT JAKOON Hyvät käytännöt 12.5.2014 Eeva-Kaisa Linna HYVÄ KÄYTÄNTÖ1 Rajautuu koulutustoimialaan On säädösten ja määräysten mukainen On usein innovatiivinen Esittelee menetelmän esimerkiksi

Lisätiedot