Valtiovarainministeriö MINVA VM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiovarainministeriö MINVA VM"

Transkriptio

1 Valtiovarainministeriö MINVA VM KVS Viite Asia Epävirallinen ECOFIN -neuvosto , Luxemburg Ilmastorahoitus Syyskuun epävirallinen Ecofin keskustelee kansainvälisestä ilmastorahoituksesta osana EU:n valmistautumista Pariisin ilmastokokoukseen joulukuussa. Ilmastorahoitusta koskevat EU:n kannat muodostetaan marraskuun Ecofin-päätelmissä. Suomen näkemyksen mukaan suotuisan toimintaympäristön luominen kansallisen ilmastopolitiikan kautta sekä ilmastotavoitteiden valtavirtaistaminen julkisiin ja yksityisiin investointi- ja kehityssuunnitelmiin on välttämätöntä. Suomi pitää tärkeänä, että vähiten kehittyneet maat ja erityisen haavoittuvat maat saavat jatkossakin tukea ilmastotoimiin. Yksityinen rahoitus on avainasemassa ilmastorahoituksen kasvattamisessa ja Suomi katsoo, että uuden ilmastosopimuksen avulla tulisi pyrkiä laajentamaan rahoituspohjaa. Suomen näkemyksen mukaan ilmastosopimuksen olemassa olevat instituutiot ja elimet ovat sopimuksen toimeenpanon tukemisen kannalta riittävät. Uudessa sopimuksessa ja sitä ympäröivissä rakenteissa tulisi pyrkiä vähentämään rahoituksen pirstoutuminen. Viiden puheenjohtajan raportti talous- ja rahaliiton kehittämisestä Viiden puheenjohtajan raportti Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely julkaistiin Raportti sisältää sekä lyhyemmän, että pidemmän tähtäimen ehdotuksia. Epävirallinen Ecofin-neuvosto käy asiasta keskustelun. Suomen hallitusohjelman EU-linjauksia koskevaan osaan on kirjattu Suomen linjaukset EMU:n kehittämiseksi. Viiden puheenjohtajan raportin ensimmäisessä vaiheessa (1. heinäkuuta kesäkuuta 2017) tavoitteena on kilpailukyvyn ja rakenteellisen lähentymisen vahvistaminen, vastuullisen finanssipolitiikan luominen sekä kansallisella että Euroopan tasolla ja demokraattisen vastuuvelvollisuuden vahvistaminen. Lyhyellä tähtäimellä pyritään vahvistamaan euroalueen maiden lähentymistä kehittämällä talouspolitiikan nykyistä ohjaus- ja hallintajärjestelmää. Toisessa vaiheessa on tarkoitus sopia toimenpiteistä, joilla viimeistellään talous- ja rahaliiton taloudellinen ja institutionaalinen rakenne vuoteen 2025 mennessä. Talouspolitiikan lähentymiskehyksen velvoittavuutta lisättäisiin. Ehdot täytettyään jäsenvaltio voisi osallistua euroaluetta varten perustettavaan häiriöiden vaimentamismekanismiin. Useat vaiheeseen kaksi esitetyt toimet edellyttäisivät perussopimusmuutoksia. Yritysverotusta koskeva komission toimenpidesuunnitelma Komissio on antanut tiedonannon Euroopan unionin oikeudenmukainen ja tehokas yhtiöverojärjestelmä: viisi keskeistä toiminta-alaa. Suomi suhtautuu myönteisesti tiedonantoon oikeudenmukaisesta ja tehokkaasta yhtiöverojärjestelmästä. Suomi kannattaa siihen sisältyviä toimenpideehdotusten tavoitteita, eli oikeudenmukaisempaa ja tehokkaampaa verotusta, ja yhtiöveron kiertämisen

2 2(28) tehokasta torjuntaa. Eräiden toimenpide-ehdotusten osalta Suomen kannan muodostaminen on mahdollista vasta yksityiskohtaisempien komission ehdotusten myötä. Viisi keskeistä toiminta-alaa ovat: 1. Yhteisen yhdistetyn yhtiöveropohjan (CCCTB) uudelleen vireille pano. 2. Tehokkaan verotuksen varmistaminen siellä mistä voitto kertyy 3. Lisätoimet yritysten verotusympäristön parantamiseksi 4. Lisäparannukset verotuksen avoimuuden alalla 5. EU:n koordinointivälineet Komissio käyttää toimintasuunnitelmaa tulevien vuosien yhtiöveropolitiikkaa koskevan työn perustana. Toimintamenetelmää kehitetään siten, että myös Euroopan parlamentin, muiden EU-toimielinten ja sidosryhmien näkemykset, sekä OECD:n työn tulokset otetaan huomioon. Epävirallisen Ecofin-neuvoston yhteydessä pidettävä työlounas Ennen epävirallisen neuvoston alkua Euroopan investointipankin (EIP) pääjohtaja Hoyer ja neuvoston puheenjohtajamaa ovat kutsuneet valtiovarainministerit lounaalle. Työlounaan aiheena on katsaus Euroopan investointiohjelman etenemiseen. Lounaalle osallistuu kunniavieraana Jacques de Larosière. Euroryhmä Euroryhmän alustavalla asialistalla on ajankohtainen talous- ja rahoitusmarkkinatilanne, Kreikan tilannekatsaus, Kyproksen seitsemäs väliarvio, temaattiset keskustelut sekä työn verotuksesta, että palvelualan uudistuksista ja pankkiunioni euroalueen näkökulmasta. Mahdollisina asiakohtina on lisäksi kesäkuun Eurooppa-neuvoston seuranta ja viidenpuheenjohtajan raportti talous- ja rahaliiton kehittämisestä.

3 3(28) Valtiovarainministeriö MUISTIO VM KVS Wuorimaa Pirjo Viite Asia Epävirallinen ECOFIN neuvosto , Luxemburg; Asialista Perjantai I työistunto - Ilmastorahoitus (s.4) II työistunto - Talous- ja rahaliiton kehittäminen (s. 8) Lauantai III työistunto - Yritysverotusta koskeva komission toimenpidesuunnitelma (s. 14) * * * Perjantai :30-16:30 I työistunto 16:30-18:30 II työistunto Lauantai :15-11:15 Euroryhmä (s. 25) 11:45-14:15 III työistunto

4 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM BO Honkatukia Outi(VM) JULKINEN 4(28) Asia Epävirallinen ECOFIN -neuvosto , Luxemburg; I työistunto: Ilmastorahoitus Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTP-tunnus - Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Lokakuussa 2014 Eurooppa-neuvosto päätti EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteista, minkä yhteydessä linjattiin myös Suomen yleiset kannat EU:n ilmastopolitiikkaan. Syyskuun epävirallisen Ecofin-neuvoston on tarkoitus keskustella kansainvälisestä ilmastorahoituksesta osana EU:n valmistautumista Pariisin ilmastokokoukseen. Marraskuun Ecofin-neuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät, jotka muodostavat kansainvälistä ilmastorahoitusta koskevat EU:n kannat Pariisin ilmastokokoukseen. Ympäristöneuvoston on tarkoitus on hyväksyä päätelmät, jotka muodostavat EU:n kannat ja pääviestit Pariisin ilmastokokoukseen kattaen kaikki muut paitsi ilmastorahoituskysymykset. Suomi voi hyväksyä talous- ja rahoituskomitean puheenjohtajan esittämät näkemykset koskien kansainvälisten ilmastoneuvottelujen nykytilannetta sekä komiteatasolla käytyjä keskusteluja kansainvälisestä ilmastorahoituksesta. Suomen näkemyksen mukaan suotuisan toimintaympäristön luominen kansallisen ilmastopolitiikan kautta sekä ilmastotavoitteiden valtavirtaistaminen julkisiin ja yksityisiin investointi- ja kehityssuunnitelmiin on välttämätöntä matalahiilikehityksen saavuttamiseksi. Suomi pitää tärkeänä, että vähiten kehittyneet ja erityisen haavoittuvat maat saavat jatkossakin tukea hyviin ja hyvin toteutettuihin ilmastotoimiin. Suomi toteaa yksityisen rahoituksen olevan avainasemassa ilmastorahoituksen kasvattamisessa ja ilmastoystävällisten investointien aikaansaamisessa. Suomi katsoo, että uuden ilmastosopimuksen avulla tulisi pyrkiä laajentamaan rahoituspohjaa sekä laajentamalla rahoitukseen osallistuvien maiden joukkoa että vaikuttamalla myös yksityisen rahoituksen ohjautumiseen vähähiilisen ja ilmastokestävän yhteiskunnan kehittämiseen.

5 5(28) Suomen näkemyksen mukaan ilmastosopimuksen olemassa olevat instituutiot ja elimet ovat sopimuksen toimeenpanon tukemisen kannalta riittävät. Uudessa sopimuksessa ja sitä ympäröivissä rakenteissa tulisi pyrkiä vähentämään rahoituksen pirstoutuminen moniin eri järjestelmiin ja sen sijaan luomaan kattavat ja virtaviivaistetut rahoitusrakenteet. Pääasiallinen sisältö Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa 2015 pyritään sopimaan uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus vuoden 2020 jälkeiselle ajalle. Ilmastorahoituksella tulee olemaan tässä kokouksessa keskeinen rooli. Sopimuksen avulla tulee pyrkiä laajentamaan rahoituspohjaa sekä laajentamalla rahoitukseen osallistuvien maiden joukkoa että vaikuttamalla myös yksityisen rahoituksen ohjautumiseen vähähiilisen ja ilmastokestävän yhteiskunnan kehittämiseen. Kehittyvien talouksien pitäisi ensisijaisesti käyttää yhä enemmän omia varojaan päästöjen vähentämiseksi kansallisesti ja toisaalta pyrkiä myös auttamaan muita, niitä selvästi köyhempiä kehitysmaita näiden ilmastotoimissa. Fossiilisten polttoaineiden tuet tulisi poistaa matalapäästöisen ja ilmastonmuutoksen kannalta kestävän talouden saavuttamiseksi. Vähiten kehittyneet ja erityisen haavoittuvat maat tulevat jatkossakin tarvitsemaan tukea ilmastotoimiinsa. Ilmastorahoituskysymykset liittyvät kahteen aikahorisonttiin eli 1) miten teollisuusmaat aikovat toteuttaa vuoteen 2020 ulottuvat sitoumuksensa ja 2) mikä on ilmastorahoituksen rooli uudessa ilmastosopimuksessa vuodesta 2020 eteenpäin. EU on kehitysmaiden ilmastotoimien johtava rahoittaja. EU ylitti antamansa ilmastorahoitussitoumuksen kaudella Lähes puolet (=USD 4,7 mrd) Vihreän ilmastorahaston (GCF) ensimmäisen rahoituskierroksen ( ) panostuksista tulee EU-maista. Pariisin sopimuksen aikaansaamiseksi on tärkeää, että EU pitää tiukasti kiinni teollisuusmaiden yhteisestä tavoitteesta saada mobilisoitua kehitysmaiden ilmastotoimiin USD 100 miljardin vuotuinen rahoitusvirta vuoteen 2020 mennessä julkisista, yksityisistä, kahdenvälisistä ja monenvälisistä rahoituslähteistä, ml. innovatiivisista rahoituslähteistä. Ilmastorahoituksen määritelmiin, raportointiin ja seurantaan liittyy kuitenkin suuria haasteita. Ilmastoneuvotteluissa kehitysmaat vaativat teollisuusmailta selkeitä sitoumuksia rahoituksen lisäämisestä, ml. välitavoitteita ja tiekarttoja vuoteen Teollisuusmaat (ml. EU) vastustavat tällaista lähestymistapaa. Jäsenmaiden välillä on kuitenkin eroja ja esimerkiksi Saksa on jo ilmoittanut kaksinkertaistavansa julkisen ilmastorahoituksensa vuoteen 2020 mennessä 4 miljardiin euroon. Usealle jäsenmaalle julkisen ilmastorahoituksen lisääminen tässä taloustilanteessa on haaste. Teollisuusmaiden ilmastorahoitusta koskevia raportointivelvoitteita on viime vuosina tiukennettu. Tietoa on nyt paremmin saatavilla, ja tiedot osoittavat ilmastorahoituksen kasvaneen. Paineet rahoituksen kasvattamiseksi pysyvät silti voimakkaina ja teollisuusmaat ovat tiivistäneet yhteistyötään mm. OECD-työhön nojautuen.

6 6(28) Vuoden 2020 jälkeistä ilmastorahoitusta koskeva neuvottelutilanne on myös haastava. Uuden ilmastosopimuksen tulee laajentaa rahoitukseen osallistuvien maiden joukkoa ja edesauttaa yksityisen rahoituksen ohjautumista matalahiili-investointeihin. Ilmastoneuvotteluissa on ehdotettu sitoumusten uudelleentarkastelua viiden vuoden välein. Suomi suhtautuu positiivisesti tarkastelusykleihin päästöjen hillinnän osalta. Osa kehitysmaista on esittänyt sykliajattelun ulottamista ilmastorahoitukseen, mikä voisi tarkoittaa säännöllisesti kiristyviä rahoitustavoitteita teollisuusmaille. Tällainen tarkastelusyklin suoraviivainen ulottaminen ilmastorahoitukseen olisi teollisuusmaille erittäin ongelmallista. Mikäli uudessa ilmastosopimuksessa sovitaan rahoitukseen osallistuvien maiden joukon laajentamisesta, sykleillä mahdollisesti voitaisiin tavoitella dynaamisuutta eli rahoittajien joukon säännöllistä kasvattamista taloudellisten, fiskaalisten ja ympäristörealiteettien valossa. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely - Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely - Keskeisten ministeriöiden muodostava kv-ilmastorahoitusryhmä EU-minva SuV Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset - Vuoden 2015 talousarvioesityksen pohjalta on arvioitu, että Suomi rahoittaa kehitysmaiden ilmastotoimia tänä vuonna noin 88 miljoonalla eurolla. Vihreän ilmastorahaston (GCF) ensimmäisellä rahoituskierroksella Suomi on ilmoittanut 80 miljoonan euron kokonaistavoitteesta vuosille Tähän sisältyy 34,7 miljoonan euron varsinainen rahoituslupaus vuodelle Vuoden 2020 jälkeisistä rahoitusvelvoitteista ei uuden sopimuksen neuvotteluissa ole toistaiseksi sovittu mitään. Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät - Asiakirjat -

7 7(28) Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/BO, Finanssineuvos Outi Honkatukia, p EUTORI-tunnus EU/2015/0145 Liitteet Viite

8 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO (28) Asia Epävirallinen ECOFIN -neuvosto , Luxemburg; II Työistunto: Talous- ja rahaliiton kehittäminen Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTP-tunnus E 113/2012 vp, E 34/2015 vp Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Keskustelu talous- ja rahaliiton edelleen kehittämisestä käynnistyi kesäkuussa 2012, kun silloinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy esitteli päämiehille raportin EMU:n syventämisestä. Saman vuoden syksyllä komissio julkaisi tiedonannon (Blueprint) rahaliiton kehittämiseksi. Molemmat raportit jakaantuivat neljään osa-alueeseen: rahoitusmarkkinat, finanssipolitiikka, talouspolitiikka ja demokraattinen oikeutus. Ne sisälsivät ehdotuksia lyhyen-, keskipitkän ja pidemmän aikavälin toimista. Joulukuun 2014 Eurooppa-neuvostossa sovittiin, että komission puheenjohtaja (Juncker) tiiviissä yhteistyössä eurohuippukokouksen puheenjohtajan (Tusk), euroryhmän puheenjohtajan (Dijsselbloem) ja Euroopan keskuspankin pääjohtajan (Draghi) kanssa raportoi talous- ja rahaliiton kehittämisestä Eurooppa-neuvostolle viimeistään kesäkuussa Kyseessä on puheenjohtajien henkilökohtaisessa ominaisuudessa laatima raportti, joka ei edusta toimielinten näkemyksiä. Raportti Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely julkaistiin Komission puheenjohtaja Juncker esitteli raportin kesäkuun Eurooppa-neuvostossa, mutta siitä ei käyty keskustelua. Sen sijaan Eurooppa-neuvosto pyysi neuvostoa tutkimaan raportin nopeasti. Puheenjohtajien raportti esiteltiin heinäkuun Ecofin-neuvostossa ja asiasta keskustellaan syyskuun epävirallisessa Ecofin-neuvostossa. Asia oli esillä myös epävirallisen yleisten asioiden neuvoston asialistalla Viiden puheenjohtajan raportti sisältää sekä lyhyemmän että pidemmän tähtäimen ehdotuksia. Ensimmäisessä vaiheessa (1.heinäkuuta kesäkuuta 2017) tavoitteena on kilpailukyvyn ja rakenteellisen lähentymisen vahvistaminen, vastuullisen finanssipolitiikan luominen sekä kansallisella että Euroopan tasolla ja demokraattisen vastuuvelvollisuuden vahvistaminen. Lyhyellä tähtäimellä pyritään vahvistamaan euroalueen maiden lähentymistä kehittämällä talouspolitiikan nykyistä ohjaus- ja hallintajärjestelmää.

9 Suomen kanta Pääasiallinen sisältö 9(28) Toisessa vaiheessa on tarkoitus sopia toimenpiteistä, joilla viimeistellään talous- ja rahaliiton taloudellinen ja institutionaalinen rakenne vuoteen 2025 mennessä. Talouspolitiikan lähentymiskehyksen velvoittavuutta lisättäisiin. Ehdot täytettyään jäsenvaltio voisi osallistua euroaluetta varten perustettavaan häiriöiden vaimentamismekanismiin. Useat vaiheeseen kaksi esitetyt toimet edellyttäisivät perussopimusmuutoksia. EU:n toimielinten puheenjohtajat ilmoittavat raportissaan valvovansa esittämiensä suositusten täytäntöönpanoa. Lisäksi komissio julkaisee keväällä 2017 valkoisen kirjan koskien siirtymistä vaiheesta yksi vaiheeseen kaksi. Kreikan tilanteen kärjistyminen saattaa synnyttää pyrkimyksiä nopeuttaa yllä kuvattua aikataulua. Raporttiin liittyen mitään tarkempia ehdotuksia ei vielä ole tehty, ensimmäisiä odotetaan noin puolentoista kuukauden kuluttua lokakuussa ja niiden ei odoteta olevan lainsäädäntöehdotuksia. Suomi on pitänyt esillä, että kotimaiseen kannanmuodostukseen pitää jäädä riittävästi aikaa ja menettelee näin jatkokeskusteluissakin. Epävirallisessa Ecofin-neuvostossa käydään raportista keskustelu. Suomen hallitusohjelman EU-linjauksia koskevaan osaan, kohtaan vakaus, on kirjattu Suomen linjaukset EMU:n kehittämiseksi: Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta. Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan. Samoin jokainen jäsenvaltio vastaa itse veloistaan. Hallitus pyrkii palauttamaan no bail out säännön uskottavuuden. EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen. Hallitus tukee vahvaa sijoittajavastuuseen perustuvaa pankkiunionia ja sen kehittämistä. Sääntöjen noudattamisen vahvistamiseksi talouspolitiikan koordinaatiota on yksinkertaistettava, ja jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava. Lähiaikojen painopisteinä tulee olla vahvan, sijoittajanvastuuseen perustuvan pankkiunionin kehittäminen, pääomamarkkinaunionin edistäminen sekä talouspolitiikan koordinaation virtaviivaistaminen. Talous- ja rahaliiton kehittämisessä prosessin ja aikataulutuksen tulee mahdollistaa jäsenvaltioiden riittävä kansallinen keskustelu ja kannanmuodostus. Eduskunnalle toimitetaan E-kirje talous- ja rahaliiton kehittämisestä syysistuntokaudella Viiden puheenjohtajan raportti sisältää sekä lyhyemmän (kesäkuuhun 2017 mennessä toteutettavia) että pidemmän tähtäimen (vuoteen 2025 mennessä toteutettavia) ehdotuksia. Raporttiin sisältyy sekä koordinaation tiivistämistä että solidaarisuuden ja yhteisvastuun syventämistä koskevia elementtejä, jotka käytännössä eivät ole erotettavissa toisistaan.

10 10(28) Vaihe 1 Vaiheessa yksi tulisi euroalueen ohjaus- ja hallintajärjestelmää raportin mukaan laajentaa siten, että finanssipolitiikan koordinaation ja valvonnan rinnalle luodaan vastaava järjestely kilpailukyvyn osa-alueelle ja perustetaan euroalueen kilpailukykyviranomaisten järjestelmä. Jokaista euroalueen jäsenvaltiota kehotetaan perustamaan kansallinen elin, jonka tehtävänä olisi seurata toimenpiteiden ja poliitikkojen onnistumista kilpailukyvyn alalla. Kansallisten toimijoiden kuten työmarkkinaosapuolten tulisi pitää kilpailukykyviranomaisen kantaa ohjeistuksena palkanmuodostusneuvotteluissa. Komissio koordinoisi kansallisten viranomaisten toimia vuosittain. Koordinoinnin tulokset tulisi huomioida EU-tasolla mm. makrotalouden epätasapainon menettelyn päätösten sekä liiallisen epätasapainoa koskevan menettelyn käynnistämisen yhteydessä. Vaiheessa yksi makrotalouden epätasapainoa koskevaa menettelyä tulisi käyttää edistämään rakenneuudistuksia EU-ohjausjakson avulla. Menettelyn korjaavaa osaa olisi käytettävä määrätietoisemmin. Lisäksi tulisi huomioida paremmin epätasapainot koko euroalueella, eikä vain yksittäisessä jäsenvaltiossa. Tämä koskee sekä vaihtotaseen alijäämiä että ylijäämiä. Lyhyellä tähtäimellä tulisi panostaa työllisyys- ja sosiaalikysymyksiin talouspolitiikan EU-ohjausjaksossa. Pidemmällä aikavälillä tulisi edistää kansallisten työmarkkinoiden tiiviimpää yhdentymistä. Raportin mukaan talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa on jo yksinkertaistettu ja tehostettu, mutta näitä toimia tulee jatkaa. Maakohtaisten suositusten on oltava selkeitä, konkreettisia ja kunnianhimoisia, mutta jäsenvaltioilla tulisi olla vapaus päättää, millä keinoilla ne tavoitteet saavuttavat. Jäsenvaltioille voitaisiin asettaa vastuu sitoumustensa täyttämisestä. Euroryhmällä voisi arvioida niiden toteutumista. Arvioinnin painopiste olisi vertaisanalyysissä ja parhaissa käytännöissä. Euroalueen taso ja kansallinen taso tulisi sovittaa paremmin yhteen niin, että EUohjausjakso koostuisi kahdesta peräkkäisestä Euroopan ja kansallisen tason vaiheesta. Lisäksi talouspolitiikan vuosittaista EU-ohjausjaksoa olisi täydennettävä vahvemmalla monivuotisella lähentymistavalla. Raportin mukaan rahoitusunionin viimeisteleminen edellyttää jo sovitun lainsäädännön tehokasta täytäntöönpanoa sekä yhteistä talletussuojaa ja pääomamarkkinaunionia. Lisäksi tulisi yhteisen kriisinratkaisurahaston täydentävistä rahoitusjärjestelyistä ennen kuin kriisinratkaisua koskevat toimivaltuudet siirtyvät yhteiselle kriisinratkaisumekanismille ensi vuoden alussa. Täydentävistä rahoitusjärjestelyistä on toimitettu eduskunnalle erillinen E-kirje vaiteliaisuuspyynnöllä (E 34/2015 vp). Raportissa todetaan, että yhteinen kriisinratkaisurahasto tarvitsee myös uskottavan yhteisen varautumisjärjestelyn, joka tulisi ottaa nopeasti käyttöön ja joka olisi keskipitkällä aikavälillä budjettineutraali. Tämä voitaisiin raportin mukaan toteuttaa siten, että Euroopan vakausmekanismi antaa luottolimiitin yhteiselle kriisinratkaisurahastolle. Täysimittaisen eurooppalaisen talletussuojajärjestelmän kehittäminen nykyisiä järjestelmiä hyödyntäen tulisi käynnistää jo vaiheessa yksi esimerkiksi luomalla eurooppalainen talletussuojajärjestelmä Euroopan tason jälleenvakuutusjärjestelmäksi

11 11(28) kansallisille talletussuojajärjestelmille. Myöhemmin perustettava yhteinen talletussuojajärjestelmä olisi yksityisesti rahoitettu ja muodostuisi kaikkien osallistuvien pankkien ennakkoon suorittamista riskiperusteisista maksuista. Toimintakentän tulisi olla sama kuin yhteisellä valvontamekanismilla. Euroopan vakausmekanismiin sisältyvän pankkien suoran pääomittamisvälineen toimivuutta olisi ajan mittaan tarkistettava ja sen käyttöä helpotettava. Myös yhteistä sääntökirjaa tulisi uudistaa niin, että voitaisiin puuttua edelleen huomattavaan kansalliseen harkintavaltaan. Pankkialalla mahdollisesti kehittyvien uusien riskien huomioimiseksi, olisi harkittava makrotason instituutioiden vahvistamista Euroopan järjestelmäriskikomitean tehtävän ja toimivaltuuksien pohjalta. Pääomamarkkinoiden toiminnan kehittäminen koskee kaikkia jäsenvaltioita, mutta on erityisen tärkeä euroalueelle. Pääomamarkkinaunionin avulla voidaan varmistaa monipuolisemmat rahoituslähteet yrityksille ja vahvistaa rajojen yli tapahtuvaa riskijakoa. Pääomamarkkinaunionin kehittämiseksi olisi tarpeen laajentaa ja lujittaa rahoitusalan toimijoiden järjestelmäriskien hallintaan soveltuvia välineitä ja tehostaa valvontakehystä perustamalla yhteinen Euroopan pääomamarkkinavalvoja. Sääntely tulee luoda kannustimia riskien yhdistämiseen ja jakamiseen. Myös verotuksella voi olla merkittävä rooli neutraalin kohtelun tarjoamisessa erilaisille toiminnoille ja sijoituksille. Jo lyhyellä aikavälillä tulisi purkaa pääoman liikkuvuuden esteitä lainsäädännön avulla. Finanssipolitiikan osalta lyhyellä aikavälillä tulisi nykyistä ohjausjärjestelmää vahvistaa perustamalla neuvoa-antava Euroopan finanssipoliittinen komitea. Se koordinoisi ja täydentäisi kansallisten finanssipoliittisten neuvostojen työtä. Komitea antaisi Euroopan tasolla riippumattoman arvion siitä, miten talousarviot ja niiden toteutus vastaavat EU:n ohjausjärjestelmässä asetettuja tavoitteita ja suosituksia. Raportin viimeinen osa koskee demokraattisen oikeutuksen ja vastuuvelvollisuuden sekä toimielinten vahvistamista. EU:n ja euroalueen vastuun ja yhdentymisen lisääntyessä tulee huolehtia demokraattisen vastuuvelvollisuuden lisääntymisestä, toiminnan oikeutuksesta ja toimielinten vahvistamisesta niin, että uudet valtuudet jaetaan paremmin ja lisätään läpinäkyvyyttä sen suhteen, kuka päätökset tekee. Lyhyen aikavälin konkreettisia toimia olisivat Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien roolin vahvistaminen. Vuoropuhelua Euroopan parlamentin, neuvoston, komission ja euroryhmän välillä voitaisiin myös parantaa ja tiivistää. Kriisin aikana on luotu erilaisia hallitustenvälisiä ratkaisuja, jotka tulisi sovittaa EU:n lainsäädäntökehykseen. Keskipitkällä aikavälillä EVM:n hallinto tulisi sisällyttää EU:n perussopimuksiin. Euroryhmän osallistumista uudistettuun talouspolitiikan ohjausjaksoon tulisi vahvistaa. Lyhyellä aikavälillä tämä voisi edellyttää euroryhmän puheenjohtajuuden vahvistamista ja sen käytössä olevien varojen lisäämistä. Euroalueen ulkoista edustusta tulisi vahvistaa. Vaihe 2 Keskipitkällä aikavälillä talouspolitiikan yhteensovittamista kehitettäisiin entistä sitovammaksi hyväksymällä yhteiset säännöt EU-lainsäädännössä. Yhteiset säännöt keskittyisivät lähinnä työmarkkinoihin, kilpailukykyyn, liiketoimintaympäristöön,

12 12(28) julkishallintoon sekä tiettyihin veropolitiikan osa-alueisiin kuten yhtiöveropohjaan. Päätösvalta yhteistä etua koskevista politiikan aloista olisi jaettu ja euroalueella olisi vahva päätöksentekomalli. Sääntöjen soveltamista seurattaisiin säännöllisesti, hyödyntäen maakohtaisia suosituksia ja makrotalouden epätasapainon menettelyä. Lähentyminen olisi myös ehto sille, että jäsenvaltio voisi hyötyä esim. koko euroaluetta varten perustettavasta häiriöiden tasausmekanismista. Sääntöjen määrittäminen tulee vaatimaan perusteellista analyysiä. Pidemmällä aikavälillä tulisi luoda euroalueen julkistalouden vakautusjärjestely. Se voisi aluksi perustua esimerkiksi Euroopan strategisten investointien rahastoon. Lisäksi pitäisi harkita monenlaisten rahoituslähteiden käyttöä. Järjestely ei saisi johtaa pysyviin tulonsiirtoihin jäsenmaiden välillä eikä se saisi olla keino tasata tuloja maiden välillä. Vakautusjärjestely ei saisi kansallisella tasolla heikentää kannustimia harjoittaa terveeseen julkiseen talouteen tähtäävää politiikkaa tai heikentää puuttumista rakenteellisiin heikkouksiin. Järjestely ei saisi muodostua kriisinhallintavälineeksi. Sen tulisi olla avoin ja läpinäkyvä kaikkien EU-jäsenvaltioiden kannalta. Pidemmällä aikavälillä tulisi euroryhmälle harkita kokoaikaista puheenjohtajaa, jolla on selkeä toimeksianto. Pidemmällä tähtäimellä tulisi kyseeseen myös euroalueen varainhoitohallinnon luominen. Tämä ei tarkoittaisi kaiken tuloja ja menoja koskevan politiikan keskittämistä, vaan jäsenvaltiot päättäisivät edelleen verotuksesta ja julkisen talouden menojen kohdentamisesta kansallisten päätösten ja poliittisten valintojen mukaisesti. Joidenkin päätösten tekemistä kollektiivisesti olisi kuitenkin lisättävä varmistamalla samalla demokraattinen oikeutus ja vastuuvelvollisuus. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely Euroopan parlamentin puhemies Schulz on osallistunut raportin tekoon. EU-ministerivaliokunta , , Suuri valiokunta , Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema - Taloudelliset vaikutukset - Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät -

13 Asiakirjat 13(28) Viiden puheenjohtajan raportti Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely ( ), saatavilla komission verkkosivulta Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/RMO, erityisasiantuntija Päivi Leino-Sandberg, puh VM/RMO finanssineuvos Pauli Kariniemi, puh VM/RMO neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro (pankkiunioni), VM/KO. finanssineuvos Marketta Henriksson, puh VNK/ neuvotteleva virkamies Niina Pautola-Mol, puh EUTORI-tunnus EU/2015/0303 Liitteet Viite

14 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VO Järvinen Tarja(VM) JULKINEN 14(28) Asia Epävirallinen ECOFIN-neuvosto , Luxemburg; III Työistunto: Yritysverotusta koskeva komission toimenpidesuunnitelma Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTP-tunnus - Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Komission on antanut tiedonannon Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Euroopan unionin oikeudenmukainen ja tehokas yhtiöverojärjestelmä: viisi keskeistä toiminta-alaa. Asia otetaan tiedoksi, yksittäiset kysymykset käsitellään erikseen. Yhtenä asiana on komission aikomus käynnistää uudelleen yhteistä yhdistettyä yhtiöveropohjaa (CCCTB) koskeva direktiiviehdotus. Direktiiviehdotus yhteisestä yhdistetystä veropohjasta on annettu asiakirjassa KOM(2011) 121 lopullinen ja sitä koskeva U-kirjelmä (U 22/2011) on annettu Suomi suhtautuu myönteisesti tiedonantoon oikeudenmukaisesta ja tehokkaasta yhtiöverojärjestelmästä ja kannattaa siihen sisältyviä toimenpide-ehdotusten tavoitteita eli oikeudenmukaisempaa ja tehokkaampaa verotusta ja yhtiöveron kiertämisen tehokasta torjuntaa. Eräiden toimenpide-ehdotusten, kuten CCCTB:tä ja siihen yhtenä vaiheena liittyvää rajat ylittävää tappiontasausta koskevin osin Suomen kannan muodostaminen on mahdollista vasta siinä vaiheessa, kun asiasta on yksityiskohtaisemmat ehdotukset eli komissio on antanut konkreettiset lainsäädäntöehdotukset ja niitä koskevat vaikutusarvioinnit on tehty. Suomi pitää aggressiivisen verosuunnittelun estämistä tärkeänä tavoitteena. Monikansallisia yrityksiä koskeva pakollinen CCCTB-järjestelmä ehkäisisi agressiivista verosuunnittelua EU:ssa, mutta on myös tärkeää arvioida, mitä järjestelmä vaikuttaa jäsenmaiden verotuottoihin. On myös arvioitava, miten pakollisuus vaikuttaa mahdollisuuteen säilyttää yritysverotuksessa CCCTB:n ohella kansallinen yritysverojärjestelmä. Komission ehdotus rajat ylittävästä tappiontasauksesta kaventaisi jäsenvaltioiden verotusvaltaa ja olisi olennaista arvioida vaikutukset verotuottoihin. Tappioiden siirtäminen voi lisäksi luoda yrityksille uusia aggressiivisen verosuunnittelun mahdollisuuksia, joten ehdotuksen pitää myös sisältää keinot näiden mahdollisuuksien estämiseksi.

15 15(28) Suomi kannattaa periaatetta tulon verottamisesta siellä, missä se syntyy. Aina ei kuitenkaan ole helppo ratkaista, missä tulo syntyy ja eri valtioilla voi olla eri käsityksiä asiasta. Tulon verottaminen siellä, missä se syntyy, on ollut esillä BEPS:n eri toimenpiteissä (digitaalitalous ja kiinteän toimipaikan säännökset). On tärkeää, että EU:n toiminnassa otetaan huomoion BEPS-hankkeen suositukset. Myös siirtohinnoittelun osalta Suomi katsoo, että EU:n tulee noudattaa OECD:n periaatteita ja siirtohintaohjeita ja sääntelyn sekä toimintatapojen tulisi säilyä yhdenmukaisina. Tehokkaan verotuksen varmistamiseen liittyy kysymys myös siitä, tulisiko esimerkiksi direktiivin mukaisten etujen saamiseksi edellyttää, että osapuolena olevaan verovelvolliseen on kohdistunut tietty verotuksen taso toisessa valtiossa. Tosiasiallisen verotuksen vähimmäistasoon (effective minimum taxation) liittyvä kysymys vaatii kuitenkin jatkotarkastelua muun muassa taloudellisten ja käyttäytymisvaikutusten osalta ennen kuin siihen voi muodostaa kantaa. Komissio on julkaissut EU:n laajuisen listan yhteistyöhaluttomista EU:n ulkopuolisista oikeuden-käyttöalueista. On epäselvää, millä perusteilla listalla mainittuja valtioita pidetään yhteistyökyvyttöminä. Lista voi vaikeuttaa jäsenvaltioiden yhteistoimintaa listalla olevien valtioiden kanssa ja siitä voi olla niille taloudellista haittaa. Suomen osalta listassa minitut valtiot eivät ole yhteistyöhaluttomia valtioita, vaan kyse on on väliyhteisölainsäädäntöä varten laaditusta listasta, jossa arvioidaan verotuksen matalaa tasoa. Suomi katsookin, että komission tulisi uudelleen tarkastella listan tarkoitusta ja harkita siinä nimettäviä valtioita. Julkisen veroraportoinnin osalta on otettava huomioon mm. sen vaikutus yritysten hallinnolliseen taakkaan. Käytännesääntötyöryhmän osalta Suomi pitää tarpeellisena, että ryhmän toimintaa ja roolia tehostetaan ja nykyaikaistetaan. Ryhmän tulisi kuitenkin olla edelleen asiantuntijatyöryhmä, jolla ei ole poliittista johtoa. Pääasiallinen sisältö Komission on antanut tiedonannon Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Euroopan unionin oikeudenmukainen ja tehokas yhtiöverojärjestelmä: viisi keskeistä toiminta-alaa. Johdanto Tiedonannon johdanto-osassa komissio käy lävitse tarvetta oikeudenmukaiseen ja tehokkaaseen yhtiöverojärjestelmään. Yhtiöverotus on olennainen osa oikeudenmukaista ja tehokasta verotusjärjestelmää. Se on tärkeä tulolähde jäsenvaltioille, ja se vaikuttaa myös merkittävästi yritysten liiketoimintaa, kuten investointeja ja tutkimus- ja kehitystoimintaa, koskeviin päätöksiin. Vaikka yritysten tuloja verotetaankin kansallisella tasolla, talouden toimintaympäristö on muuttunut entistä globaalimmaksi, liikkuvammaksi ja digitaalisemmaksi. Liiketoimintamallit ja yritysrakenteet ovat yhä monimutkaisempia, mikä on tehnyt voittojen siirtämisestä helpompaa. Komissio toteaa, että tämän vuoksi on entistä vaikeampaa määrittää, missä maassa monikansallisen yhtiön tuloja olisi verotettava. Komissio käy myös lävitse sitä, kuinka eräät yritykset käyttävät tätä tilannetta siirtämällä keinotekoisesti voittojaan alhaisimman verotuksen alueille minimoidakseen maksamiensa verojen määrää. Tietyt monikansalliset yritykset näyttävät maksavan

16 16(28) hyvin vähän veroa suhteessa tuloihin, kun taas julkisen talouden sopeuttamistoimet ovat vaikuttaneet raskaasti moniin yksityishenkilöihin, mikä on aiheuttanut yleistä tyytymättömyyttä. Samaan aikaan toisiin yrityksiin sovelletaan edelleen tulojen kaksinkertaista verotusta. Monimutkaiset ja läpinäkymättömät verosäännöt ovat tehottomia. Velkajärjestelmät, joissa suositaan velkarahoitusta suhteessa pääomarahoitukseen, estävät yrityksiä kerryttämästä vahvaa pääomapohjaa ja hyödyntämästä pääomamarkkinoita. Komissio tuo myös esille sen, että jäsenvaltioiden välinen koordinoinnin puute yhtiöverotuksen alalla luo esteitä sisämarkkinoilla toimiville yrityksille, koska ne joutuvat tekemisiin 28 erilaisen yhtiöveropohjan kanssa. Tämän seurauksena niille aiheutuu sääntöjen noudattamisesta korkeita kustannuksia ja hallinnollisia rasitteita, mikä on erittäin haitallista Euroopan kilpailukyvyn kannalta. Yritykset voivat myös hyödyntää verojärjestelmien välisiä eroavaisuuksia. Kova kilpailu mobiileista veropohjista on luonut uusia mahdollisuuksia aggressiivisen verosuunnittelun hyödyntäjille, samalla kun toisiin sovelletaan edelleen kaksinkertaista verotusta. Komissio viittaa 18. maaliskuuta tekemäänsä ehdotukseen toimenpidepaketista, jonka avulla on tarkoitus parantaa yhtiöverotuksen avoimuutta EU:ssa. Nyt annetussa tiedonannossa esitetään uusi kattava lähestymistapa yhtiöverotukseen Euroopassa. Haasteet ja tavoitteet Historiallinen tausta Komissio käy tiedonannossa lävitse historiallista taustaa. Aikakaudella, jolloin kansainvälinen toiminta oli rajoitetumpaa ja käytössä olivat perinteiset liiketoimintamallit, lähdeverotusta, jonka mukaan voitot verotetaan siellä, missä ne syntyvät, oli verrattain yksinkertaista soveltaa. Sen varmistamiseksi, että verotulot jakautuvat oikeudenmukaisesti eri maiden välillä ilman, että sovelletaan kaksinkertaista verotusta, laadittiin markkinaehtoperiaatteeseen perustuva siirtohinnoittelu. Monenvälisen lähestymistavan sijaan yhtiöverotusta koskevien kansainvälisten kiistojen ratkaisukeinoksi valittiin kahdenväliset verosopimukset. Järjestelmän puutteet alkoivat ilmetä vasta sitä mukaa, kun talous ja kaupankäynti muuttuivat globaalimmaksi. Komissio toteaa, että EU:ssa yhtiöverotuksesta alettiin keskustella jo 1960-luvulla. Ongelmat, joilla saattoi olla haitallinen vaikutus sisämarkkinoiden kehitykseen, kuten kaksinkertainen verotus, tulivat yhä tärkeämmiksi. Painopiste oli 1990-luvun alusta alkaen näiden veroesteiden ehkäisemisessä, ja emo- ja tytäryhtiödirektiivi ja korko- ja rojaltidirektiivi annettiinkin tätä tarkoitusta varten. Ei-sitovia yritysverotuksen käytännesääntöjä on pidetty pitkään tehokkaansa keinona puuttua sisämarkkinoiden verokilpailuun. Komission mukaan, koska yritysverosuunnittelu on tullut kehittyneemmäksi ja kilpailu jäsenvaltioiden välillä on lisääntynyt, keinot oikeudenmukaisen verokilpailun varmistamiseksi EU:ssa ovat kuitenkin tulleet tiensä päähän. Taloustilanne Taloustilanteen osalta komissio toteaa tiedonannossaan, että yritysten haitallisesta verokilpailusta on tullut maailmanlaajuinen ilmiö ja että yritysten voittojen siirtämisen syynä ovat maiden väliset erot yhtiöverotuksessa. Komissio käy tiedonannossa lävitse sisämarkkinoiden tuomia etuja. Muun muassa yritysten pääsy laajemmille markkinoille ja uusien rahoituslähteiden saanti on parantunut. Yritykset ovat myös pystyneet kohdentamaan toimintojaan paremmin taloudellisiin tarpeisiinsa nähden. Yhteensä 28

17 17(28) erilaisen verojärjestelmän olemassaolo EU:n sisämarkkinoilla on kuitenkin johtanut kovaan verokilpailuun jäsenvaltioiden välillä. Tämän vuoksi jäsenvaltiot ovat alentaneet yhtiöverokantaansa asteittain voidakseen suojella veropohjiaan ja houkutella suoria ulkomaisia investointeja. Lakisääteisen verokannan aleneminen on erityisen voimakasta euroalueella ja ylipäätään EU:ssa, jossa sisämarkkinoilla sovellettava vapaan liikkuvuuden periaate mahdollistaa veropohjien ja voittojen erittäin suuren liikkuvuuden. Komissio tuo esille myös sen, että vaikka useimmat maat ovat laajentaneet veropohjaansa kompensoidakseen ainakin osittain alhaisempia verokantoja, jotkut niistä tarjoavat sellaisia kohdennettuja järjestelmiä tai antavat sellaisia kohdennettuja päätöksiä, joiden mukaan tietyntyyppisiin tuloihin tai yrityksiin sovelletaan huomattavasti alhaisempia verokantoja. Komissio toteaa myös, että suurin osa verojärjestelmistä suosii velkarahoitusta suhteessa omaan pääomaan hyväksymällä korkojen vähennyskelpoisuuden, mutta ei vastaavaa kohtelua pääomarahoitukselle. Tämä voi johtaa siihen, että yritykset ottavat liikaa velkaa, mikä voi rajoittaa investointeja. Tiedonannon mukaan vuonna 2012 keskimäärin 6,5 prosenttia verotuloista kerättiin 27 jäsenvaltion EU:ssa yrityksiltä. Yhtiöverotuotot ovat pysyneet vakaina, vaikka monet tekijät viittaavat siihen, että yhtiöverotulojen olisi pitänyt kasvaa ajan myötä: veropohjien laajenemiseen tähtäävät aloitteet ovat osittain kompensoineet alhaisempia verokantoja, yhtiöiden perustaminen on lisääntynyt ja korot ovat viime vuosina olleet suhteelliset alhaiset. Alhaisen yhtiöverokannan ja yhtiöveron kiertämisen vastapainoksi eräät maat ovat myös lisänneet verorasitusta niiden yhtiöiden osalta, jotka eivät ole helposti siirrettävissä, sekä työn verotusta. Komissio toteaa myös, että yritykset, jotka eivät voi tai eivät halua hyödyntää aggressiivista verosuunnittelua, joutuvat kilpailun kannalta epäedulliseen asemaan. Tämä koskee erityisesti pk-yrityksiä. Tiedonannossa komissio toteaa, että vaikka oikeudenmukaista verokilpailua pidetään usein keinona kannustaa investointien kannalta myönteisiä verojärjestelmiä, verojärjestelmien tehtävänä on myös kestävien verotulojen turvaaminen oikeudenmukaisella ja tehokkaalla tavalla. Tarvitaan uusi lähestymistapa, jotta voidaan varmistaa, että yrityksiä voidaan verottaa tavalla, joka on kasvua edistävä, oikeudenmukainen ja avoin. Tämän saavuttamiseksi EU:n yhtiöve-rotusjärjestelmää on tarkistettava perusteellisesti. Komissio katsoo, että EU:n yhtiöverotusjärjestelmän uudistamiselle ja kansallisten verojärjestelmien yhteentoimivuuden tarkistamiselle on vahvat perusteet. EU:n lähestymistapa maailmanlaajuiselta kannalta katsottuna Komissio viittaa tiedonannossaan OECD:n piirissä vireillä olevaan veropohjan rapautumista ja voitonsiirtoja koskevaan BEPS-hankkeeseen (Base Erosion and Profit Shifting) ja toteaa, että EU voi hyödyntää näitä kansainvälisiä uudistuksia, ja sen on mietittävä, miten BEPS-hankkeen tulokset voidaan ottaa parhaalla mahdollisella tavalla huomioon EU:ssa. Tehokkaita ratkaisuja kehitettäessä on kuitenkin otettava huomioon tietyt ainutlaatuiset EU:hun liittyvät tekijät, kuten sisämarkkinoiden ja euroalueen erityispiirteet. Uudistukset on sen vuoksi räätälöitävä EU:n tilanteeseen sopiviksi, ja niiden avulla on pystyttävä korjaamaan epäjohdonmukaisuuksia koko EU:n tasolla. Koko EU:n kattavalla lähestymistavalla vahvistetaan sisämarkkinoita kokonaisuudessaan ja suojataan sitä veropohjan rapautumiselta.

18 Tavoitteet 18(28) Tiedonannon mukaan EU-tasolla tarvitaan uusi lähestymistapa yhtiöverotukseen oikeudenmukai-semman ja tehokkaamman verotuksen saavuttamiseksi ja yhtiöveron kiertämisen tehokkaaksi tor-jumiseksi. Tämän lähestymistavan olisi perustuttava siihen, että pyritään 1. palauttamaan verotuksen ja taloudellisen toiminnan sijainnin välinen yhteys 2. varmistamaan, että jäsenvaltiot pystyvät oikein arvioimaan niiden alueella tapahtuvan yritystoiminnan todellisen arvon 3. luomaan EU:hun kilpailukykyinen ja kasvuystävällinen verotusympäristö yrityksille talouspolitiikan EU-ohjausjakson yhteydessä annettujen suositusten mukaisesti, minkä ansiosta yrityssektorista tulee entistä joustavampi 4. suojaamaan sisämarkkinoita ja turvaamaan vahva EU:n lähestymistapa ulkoisiin yritysverotusta koskeviin kysymyksiin, sisältäen OECD:n BEPS-toimenpiteiden täytäntöönpanon, jotta voidaan toimia yhteistyöhaluttomien oikeudenkäyttöalueiden kanssa ja lisätä verotuksen avoimuutta. Viisi keskeistä toimenpidealuetta Komissio esittää tiedonannossaan viisi keskeistä toimenpidealuetta edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. 1. Yhteinen yhdistetty yhtiöveropohja (CCCTB): kokonaisvaltainen ratkaisu voitonsiirtoihin Komissio toteaa, että CCCTB, josta komissio teki ehdotuksen vuonna 2011, voisi olla erittäin tehokas väline oikeudenmukaisempaan ja tehokkaampaan verotukseen tähtäävien tavoitteiden saavuttamiseksi. Komission mukaan CCCTB parantaisi merkittävästi EU:n yritysten toimintaympäristöä. CCCTB on yksi komission REFITohjelman (sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskeva ohjelma) aloitteista, joilla pyritään vähentämään hallinnollisia rasitteita ja yksinkertaistamaan sisämarkkinoita yritysten toiminnan helpottamiseksi. Tiedonannon mukaan CCCTB alentaisi sääntöjen noudattamisesta kansainvälisille yrityksille aiheutuvia kustannuksia, koska yhtiöiden tarvitsisi noudattaa ainoastaan yhtä säännöstöä verotettavan tuloksen määrittämiseksi. Lisäksi CCCTB tarjoaa merkittävän edun konserneille, koska ne voisivat kuitata yhdessä jäsenvaltiossa syntyneet tappiot toisessa jäsenvaltiossa syntynyttä voittoa vastaan. Komission mukaan CCCTB voisi myös olla erittäin tehokas tapa voitonsiirtojen ja yhtiöverotuksen väärinkäytösten torjumiseksi EU:ssa. Yhteinen veropohja poistaisi kansallisten järjestelmien välisiä eroavuuksia, joita tyypillisesti hyödynnetään aggressiivisessa verosuunnittelussa ja samoin poistuisi mahdollisuus käyttää etuuskohteluun oikeuttavia voitonsiirtojärjestelmiä. Komission mukaan poistettaisiin myös mahdollisuus manipuloida siirtohinnoittelua, koska konsernin sisäiset liiketoimet jätettäisiin huomioimatta ja konsernin kokonaisvoitot jaettaisiin tietyn kaavan avulla. CCCTB voisi myös olla hyödyllinen väline velanoton suosimisen vähentämiseksi. Kunkin jäsenvaltion tosiasiallisiin verokantoihin sovellettaisiin täydellisen avoimuuden periaatetta, mikä vähentäisi haitallista verokilpailua. Yhteinen veropohja mahdollistaisi myös yhteisen lähestymistavan kolmansiin maihin nähden ja puolustaisi sisämarkkinoita aggressiiviselta verosuunnittelulta. Otettuaan huomioon CCCTB:n tarjoamat edut sekä jäsenvaltioiden, yritysten ja muiden sidosryh-mien kommentit, komissio on päättänyt panna CCCTB:n vireille uudelleen. Tavoitteena on vahvistaa yhteistä yhdistettyä yhtiöveropohjaa siten, että sillä pystytään

19 19(28) puuttumaan nykyisiin yhtiöverotuksen haasteisiin. Tärkeimmät muutokset olisivat seuraavat: 1.1. CCCTB tehtäisiin pakolliseksi ainakin monikansallisille yrityksille. Nykyisessä direktiiviehdotuksessa CCCTB:tä ehdotetaan vapaaehtoiseksi yrityksille. Vapaaehtoi-nen järjestelmä rajoittaisi CCCTB:n tehokkuutta voitonsiirtojen ehkäisyyn tarkoitettuna järjestel-mänä. Tämän vuoksi komissio aikoo työstää ehdotusta, jossa yhteisestä yhdistetystä yhtiöveropohjasta tehdään pakollinen ainakin monikansallisille yrityksille CCCTB:n käyttöönottamiseksi kehitetään vaiheittainen lähestymistapa. Komissio toteaa, että CCCTB on erittäin kunnianhimoinen yritys ja että neuvostossa käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että sitä ei tulla hyväksymään yhtenä kokonaisuutena. Veropohjien yhdistäminen on ollut vaikein näkökohta ehdotusta koskevissa jäsenvaltioiden välisissä neuvotteluissa. Sen vuoksi komissio ehdottaa, että veropohjien yhdistämistä lykätään, kunnes yhteinen yhtiöveropohja on hyväksytty ja pantu täytäntöön. Ensisijaisena tarkoituksena olisi yhteisen veropohjan turvaaminen. Komission aikomuksena on tarkastaa yhteistä veropohjaa koskeva ehdotus siten, että se heijastaa jäsenvaltioiden tähänastisia keskusteluita ja että se edistää kasvua ja työllisyyttä EU:ssa. Komissio mainitsee harkitsevansa mahdollisia muutoksia tutkimus- ja kehittämismenoja koskevin osin ja sitä, olisiko yritysten velanoton suosiminen aiheellista ottaa käsittelyyn pääomamarkkinaunionin vahvistamiseksi. Komissio aikoo esittää seuraavana vuonna uuden lainsäädäntöehdotuksen CCCTB:stä, jossa otettaisiin yllä olevat komission aikomukset huomioon. Aluksi siihen sisältyisi rajat ylittävä tappiontasaus, joka olisi voimassa kunnes veropohjien yhdistäminen otetaan osaksi ehdotusta myöhemmässä vaiheessa. 2. Tehokkaan verotuksen varmistaminen siellä, mistä voitot ovat peräisin Tiedonannossa komissio käy lävitse sitä, miten tietyt yritykset hyödyntävät kansallisissa verosäännöksissä esiintyviä eroavaisuuksia siirtääkseen voittoja. Voimassa olevan yhtiöverolainsäädännön mukaan jäsenvaltio ei välttämättä voi verottaa yritysten tuloja, jos ne siirretään toiseen jäsenvaltioon. Komissio toteaa, että on olemassa näyttöä siitä, että tämän seurauksena tietyt monikansalliset yritykset maksavat tosiasiallisesti erittäin vähän (tai ei ollenkaan) veroa siinä paikassa, jossa taloudellinen toiminta tapahtuu, vaikka ne tuottavat huomattavia voittoja kyseisessä paikassa Verotuksen ja voittojen syntymispaikan välisen yhteyden lujittaminen ja voittojen tehokkaan verottamisen varmistaminen Tiedonannon mukaan täysimittaisen yhteisen yhdistetyn yhtiöveropohjan käyttöönotolla vahvistettaisiin merkittävästi verotuksen ja voittojen syntymispaikan välistä yhteyttä. Samaan aikaan on jatkettava työtä neuvoston käsiteltävänä olevan aiemman ehdotuksen parissa yhteisen veropohjan tietyistä kansainvälisistä näkökohdista, jotka liittyvät BEPS-hankkeeseen. Esimerkiksi kiinteän toimipaikan määritelmää pitäisi muuttaa siten, että yritykset eivät voi keinotekoisesti välttää sitä, että niillä on veronalaista toimintaa jäsenvaltioissa, joissa niillä on tosiasiallista taloudellista toimintaa. Se tarkoittaisi myös ulkomaisia väliyhteisöjä koskevien

20 20(28) sääntöjen parantamista, millä varmistetaan, että alhaisen verotuksen maahan tai maahan, jossa niitä ei veroteta ollenkaan, siirretyt voitot joutuvat verotuksen kohteeksi. Komissio aikoo myös pohtia, miten voitaisiin varmistaa voittojen tehokas verotus ottamalla samalla huomioon kilpailukykyisen ja kasvua edistävän verotusympäristön tarve. Tarkastelu voidaan aloittaa esimerkiksi yritysverotuksen käytännesäännöistä, joiden osalta komissio suosittelee sääntöjen perusteiden muuttamista siten, että ryhmä voi asettaa ensisijaiseksi tavoitteeksi tehokkaan verotuksen varmistamisen. Komissio aikoo myös pohtia, miten voitaisiin varmistaa, että EU:n yhtiöverolainsäädäntö, jonka tarkoituksena on kaksinkertaisen verotuksen estäminen, ei tahattomasti johtaisi kaksinkertaiseen verottamatta jättämiseen. Tältä osin komissio viittaa meneillään olevaan korko- ja rojaltidirektiivin uudelleenlaatimiseen sekä toisessa vaiheessa emo- ja tytäryhtiödirektiivin mukauttamiseen uudelleen laadittuun korko- ja rojaltidirektiiviin Siirtohinnoittelua koskevan kehyksen parantaminen EU:ssa Tiedonannon mukaan siirtohinnoittelua koskevien sääntöjen tarkoituksena on varmistaa, että kon-serninsisäisten liiketoimien hinta vastaa markkinahintaa ja että voitot jakautuvat tasapuolisesti niiden oikeudenkäyttöalueiden kesken, joilla monikansallinen yritys toimii. Sekä yritykset että verohallinnot pitävät nykyistä järjestelmää kuitenkin monimutkaisena. Lisäksi yritykset voivat manipuloida järjestelmää siirtämällä voittoja alhaisen verotuksen oikeudenkäyttöalueille tai oikeudenkäyttöalueille, joissa niihin ei sovelleta verotusta lainkaan. OECD:n BEPS-hankkeessa esitetään suuntaviivat, joilla siirtohinnoittelun sääntöjen soveltamisen seurauksena saatavissa arvoissa huomioidaan arvonmuodostuksen syntypaikka. Tiedonannon mu-kaan näistä suuntaviivoista tulee varsin yleisluontoiset, jotta voidaan ottaa huomioon OECD:n/G20-ryhmän jäsenten erilaiset tarpeet. Sen vuoksi komissio aikoo aloittaa jäsenvaltioiden ja yritysten kanssa yhteistyön näiden sääntöjen hyödyntämiseksi ja sellaisen konkreettisemman ja koordinoidun täytäntöönpanotavan kehittämiseksi EU:ssa, joka ottaa huomioon sisämarkkinoiden taloudellisen tilanteen Suosivien verojärjestelmien yhdistäminen paikkaan, jossa arvo muodostuu Vuonna 2014 yritysverotuksen käytännesääntötyöryhmässä sovittiin, että suosivien verojärjestelmien, kuten niin kutsuttujen patenttiboksien, olisi perustuttava muutettuun nexus-lähestymistapaan. Tämä merkitsee sitä, että veroetuuksien ja niiden taustalla olevan tutkimus- ja kehittämistoiminnan välillä on oltava suora yhteys. Komissio toteaa, että se jatkaa ohjeiden antamista jäsenvaltioille siitä, miten patenttiboksijärjestelyjä pannaan täytäntöön uuden lähestymistavan mukaisesti, jotta voidaan varmistaa, että ne eivät ole haitallisia. Myöhemmässä vaiheessa asiasta voidaan antaa myös lainsäädäntöehdotus. 3. Lisätoimenpiteet yritysten verotusympäristön parantamiseksi Tiedonannon mukaan on keskityttävä erityisesti sellaisen ympäristön luomiseen, jolla kannustetaan yrityksiä ja edistetään kasvua ja työpaikkoja sisämarkkinoilla. Hillitsemätön verokilpailu, joka helpottaa tiettyjen yritysten aggressiivista verosuunnittelua, aiheuttaa kilpailun vääristymiä yritysten näkökulmasta, rajoittaa kasvua edistävää verotusta ja aiheuttaa sisämarkkinoiden pirstaloitumista. CCCTB olisi merkittävä askel kohti parempaa verotusympäristöä yrityksille. Komissio toteaa myös, että jos CCCTB:hen sisältyvää veropohjien yhdistämistä ei voida toteuttaa uuden

21 21(28) lähestymistavan ensimmäisessä vaiheessa, olisi tehtävä muita aloitteita EU:n verotusympäristön parantamiseksi yritysten ja sijoittajien näkökulmasta. Tämän johdosta komissio aikoo esittää kaksi tärkeää uutta aloitetta Rajat ylittävän tappiontasauksen mahdollistaminen Komissio aikoo ehdottaa, kunnes CCCTB:hen sisältyvä veropohjien yhdistäminen on toteutettu, konserniyhtiöille rajat ylittävää tappiontasausta, jolloin konserniyhtiöt voisivat kuitata eri jäsenvaltiossa syntyneet voitot ja tappiot keskenään. Kun tappiollinen konserniyhtiö muuttuisi voitolliseksi, toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevan konserniyhtiön voittoa vastaan vähennetyt tappiot palautuisivat tuloon Kaksinkertaisen verotuksen riitojenratkaisumekanismien parantaminen Kaksinkertainen verotus tarkoittaa sitä, että eri jäsenvaltiot verottavat samaa tuloa. Tiedonannon mukaan tämä voi olla vakava verotuksellinen este sellaisille yrityksille, jotka toimivat useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa, koska siitä aiheutuu tarpeettomia kustannuksia ja hallinnollisia rasitteita yrityksille. Kaksinkertainen verotus sisämarkkinoilla vaikuttaa kielteisesti rajatylittäviin investointeihin ja aiheuttaa taloudellisia vääristymiä ja tehottomuutta. Yhteistä yhdistettyä yhtiöveropohjaa koskevalla ehdotuksella kaksinkertaisen verotuksen riski EU:ssa poistuisi. Ennen kuin siitä päästään yhteisymmärrykseen, tarvitaan muita ratkaisuja. Useimmat jäsenvaltiot ovat tehneet toistensa kanssa kahdenväliset verosopimukset, joiden tarkoi-tuksena on kaksinkertaisen verotuksen poistaminen silloin, kun sitä esiintyy. Myös mahdollisten riitojen ratkaisua varten on olemassa menettelyt. Tiedonannon mukaan nämä menettelyt ovat kui-tenkin pitkällisiä ja kalliita, eivätkä ne aina johda sopimukseen. Yritysten oikeusvarmuuden parantamiseksi komissio aikoo ehdottaa parannuksia EU:n nykyisiin kaksinkertaisen verotuksen riitojenratkaisumekanismeihin kesään 2016 mennessä. Tavoitteena on luoda riitojenratkaisuun EU:n laajuinen koordinoitu lähestymistapa, jonka säännöt ovat selkeämmät ja määräajat tiukemmat ja joka perustuu jo käytössä oleviin järjestelmiin. 4. Lisäparannukset verotuksen avoimuuden alalla Tiedonannossa komissio käy lävitse avoimuuden merkitystä verotukseen liittyviin väärinkäytöksiin puuttumiseksi ja sen varmistamiseksi, että verot maksetaan siellä, missä taloudellinen toiminta tapahtuu. Komissio kuvailee tekemiään aloitteita verotuksen avoimuuden parantamiseksi Aiempaa yhdenmukaisempi lähestymistapa yhteistyöhaluttomien EU:n ulkopuolisten oikeu-denkäyttöalueiden kanssa toimimiseen Vuonna 2012 komissio antoi suosituksia toimenpiteistä, joilla torjutaan aggressiivista verosuunnittelua ja kannustetaan yhteistyöhaluttomia EU:n ulkopuolisia oikeudenkäyttöalueita soveltamaan hyvän hallintotavan vähimmäisvaatimuksia verotusalalla, ja sitoutui raportoimaan vaatimusten soveltamisesta kolmen vuoden kuluessa. Tavoitteena on luoda yhteinen lähestymistapa yhteistyöhaluttomien oikeudenkäyttöalueiden tunnistamiseen ja niiden kanssa toimimiseen ja luoda näin ollen vahva EU:n lähestymistapa niitä vastaan. Tiedonannon mukaan näiden suositusten täytäntöönpanoa on valvottu kyseistä tarkoitusta varten perustetun verotusalan hyvän hallintotavan foorumin välityksellä. Tämän perusteella on eritelty lisää toimenpiteitä, joilla voidaan puuttua aggressiiviseen verosuunnitteluun ja vahvistaa EU:n

Vero-osasto Tarja Järvinen ja Marianne Malmgrén Eduskunta, valtiovarainvaliokunnan verojaoston kuuleminen

Vero-osasto Tarja Järvinen ja Marianne Malmgrén Eduskunta, valtiovarainvaliokunnan verojaoston kuuleminen E-kirje 41/2015 vp komission tiedonannosta Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan unionin oikeudenmukainen ja tehokas yhtiöverojärjestelmä: viisi keskeistä toiminta-alaa 22.09.2015 Tarja Järvinen

Lisätiedot

1. Yhteinen yhdistetty yhtiöveropohja (CCCTB)

1. Yhteinen yhdistetty yhtiöveropohja (CCCTB) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2015-00502 VO Järvinen Tarja(VM) 07.09.2015 JULKINEN Asia Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan unionin oikeudenmukainen ja tehokas yhtiöverojärjestelmä:

Lisätiedot

KOMISSION SUOSITUS, annettu , verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta

KOMISSION SUOSITUS, annettu , verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.1.2016 C(2016) 271 final KOMISSION SUOSITUS, annettu 28.1.2016, verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta KOMISSION SUOSITUS, annettu 28.1.2016,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. syyskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. syyskuuta 2016 (OR. en) 12670/16 FISC 141 ECOFIN 846 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea (Coreper II)/Neuvosto

Lisätiedot

Ehdotus verojen kiertämisen estämistä koskevaksi direktiiviksi Suositus verosopimukseen liittyvistä kysymyksistä

Ehdotus verojen kiertämisen estämistä koskevaksi direktiiviksi Suositus verosopimukseen liittyvistä kysymyksistä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00052 VO Upola Minna(VM) 01.02.2016 Asia Veronkierron ehkäisemistä koskeva toimenpidepaketti (komission tiedonanto) Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

9452/16 team/rir/vb 1 DG G 2B

9452/16 team/rir/vb 1 DG G 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. toukokuuta 2016 (OR. en) 9452/16 FISC 85 ECOFIN 502 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 25. toukokuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta,

E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta, E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta, 4.12.2015 Pauli Kariniemi Rahoitusmarkkinaosasto Tausta Kesäkuussa julkaistiin viiden puheenjohtajan raportti Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely.

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/3. Tarkistus. Bernard Monot ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/3. Tarkistus. Bernard Monot ENF-ryhmän puolesta 18.11.2015 A8-0317/3 3 Johdanto-osan A b kappale (uusi) A b. ottaa huomioon, että komission puheenjohtaja Juncker oli Luxemburgin pitkäaikaisena pääministerinä ja valtiovarainministerinä tärkeässä osassa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. helmikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. helmikuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. helmikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten väliset asiat: 2016/0010 (CNS) 2016/0011 (CNS) 5827/16 LIMITE PUBLIC FISC 14 ECOFIN 71 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja:

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201200760 12.10.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia Pankkiunioni osana EMU:n kehittämistä U/Etunnus: EUTORInumero: EU/20121429 Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n

Lisätiedot

VO Aine Leena(VM) KÄYTTÖ RAJOITETTU

VO Aine Leena(VM) KÄYTTÖ RAJOITETTU Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00128 VO Aine Leena(VM) 02.03.2016 KÄYTTÖ RAJOITETTU Asia Pakollinen automaattinen tietojenvaihto verotuksen alalla Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA Sisältö Eurooppa-integraatio etenee, mutta vasta syksyllä 3 BLOGI Eurooppa-integraatio etenee, mutta vasta syksyllä 20.7.2015 10:00 BLOGI SAMU KURRI

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.6.2015 COM(2015) 302 final KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan unionin oikeudenmukainen ja tehokas yhtiöverojärjestelmä: viisi keskeistä toiminta-alaa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00255 TSO Vänskä Anne(STM) 23.09.2016 JULKINEN Asia EU; Työturvallisuus ja työterveys; Komission ehdotus; Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0030/12. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0030/12. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta 23.2.2016 A8-0030/12 12 7 a kohta (uusi) 7 a. kehottaa komissiota jäädyttämään meneillään olevat TTIP- ja TISAneuvottelut ja pidättymään markkinatalouden aseman (MES) myöntämisestä Kiinalle, kun otetaan

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 291 final LIITE 2.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 291 final LIITE 2. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9940/17 ADD 2 ECON 491 UEM 185 INST 242 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 1. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

Suomi pitää verotuksen läpinäkyvyyttä ja veronkierron vastaisia toimia EU-tasolla tärkeinä.

Suomi pitää verotuksen läpinäkyvyyttä ja veronkierron vastaisia toimia EU-tasolla tärkeinä. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600436 VO Upola Minna(VM) 24.08.2016 Asia Ekirje komission tiedonannosta lisätoimenpiteistä avoimuuden lisäämiseksi ja verovilpin ja veron kiertämisen torjumiseksi

Lisätiedot

A8-0317/11

A8-0317/11 18.11.2015 A8-0317/11 11 3 kohta 3. toteaa, että vaikka useammassa maassa toimivien yritysten on entistä vaikeampi noudattaa monia erilaisia verojärjestelmiä, ne pystyvät globalisaation ja digitalisaation

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00027 VNEUS Siivola Heli(VNK) 18.01.2017 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 23.-24.1.2017 EU-puheenjohtajamaa Malta järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO Jaakkola Henri(VM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO Jaakkola Henri(VM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201900002 RMO Jaakkola Henri(VM) 11.01.2019 JULKINEN Asia Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan keskuspankille: Kolmas edistymiskertomus

Lisätiedot

SAK AKAVA STTK

SAK AKAVA STTK SAK AKAVA Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö Tarja Järvinen Leena Aine Snellmaninkatu 1 A, PL 28 00023 Valtioneuvosto VM/1874/03.01.00/2016, VM/1875/03.01.00/2016 Lausunto komission ehdotuksista neuvoston

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2015/0068(CNS) 1.9.2015 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2016-00445 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 20.07.2016 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 24.-25.7.2016 EU-puheenjohtajamaa Slovakia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00578 BO Liinamaa Armi(VM) 12.09.2014 JULKINEN Suuri valiokunta Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista FI FI PERUSTELUT Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä

Lisätiedot

Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely E43/2017 vp

Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely E43/2017 vp Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely E43/2017 vp Kesäkuu 2017 Pankki- ja rahoitusyksikkö Rahoitusmarkkinaosasto Pankkiunionin syventäminen ECOFIN 17.6.2016: Further steps will

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista,

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista, Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00410 PO Taavila Hannele 08.12.2017 Asia Komission tiedonanto toimintasuunnitelmasta varautumisen tehostamisesta kemiallisista aineista, biologisista taudinaiheuttajista,

Lisätiedot

Komission vihreä kirja pääomamarkkinaunionista. Valtioneuvoston selvitys E 3/2015 vp

Komission vihreä kirja pääomamarkkinaunionista. Valtioneuvoston selvitys E 3/2015 vp Komission vihreä kirja pääomamarkkinaunionista Valtioneuvoston selvitys E 3/2015 vp Pääomamarkkinaunionin tausta - Pääoman vapaa liikkuvuus yksi EU:n perusvapauksista Viime vuosina on luotu pankkiunioni,

Lisätiedot

nro 26/ : "Mikä on viivästyttänyt tullin tietoteknisten järjestelmien toteuttamista?".

nro 26/ : Mikä on viivästyttänyt tullin tietoteknisten järjestelmien toteuttamista?. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. helmikuuta 2019 (OR. en) 6752/19 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto UD 69 FIN 164

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2015-00512 VNEUS Ruso Henrik(VNK) 14.07.2015 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 23.-24.7.2015 Luxemburgissa kokoontuvassa epävirallisessa eurooppaministerikokouksessa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. maaliskuuta 2018 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. maaliskuuta 2018 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. maaliskuuta 2018 (OR. en) 7461/18 EF 92 ECON 285 N 254 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea /

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0270 (COD) 10460/16 EF 199 ECOFIN 636 CODEC 919 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

9643/17 1 DG G LIMITE FI

9643/17 1 DG G LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9643/17 LIMITE PV/CONS 30 ECOFIN 457 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3543. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Bryssel,

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00963 TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) 25.07.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Kaksikäyttötuotteiden vientiä koskeva Euroopan unionin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00224 YVA Pastila-Eklund Mari AMOS 09.11.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission ehdotus neuvoston suositukseksi laadukkaan ja tehokkaan oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. marraskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. marraskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. marraskuuta 2017 (OR. en) 13992/17 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00446 VNEUS Hulkko Johanna(VNK) 29.06.2015 JULKINEN Asia Talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistaminen Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea)

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00461 BO Hirvi Mikko(VM) 05.09.2017 JULKINEN Asia Lisätalousarvioesitys nro 5 Euroopan unionin vuoden 2017 yleiseen talousarvioon; Rahoituksen osoittaminen Euroopan

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Kallela Jari(VM), Rissanen Olli- Pekka(VM) JULKINEN

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Kallela Jari(VM), Rissanen Olli- Pekka(VM) JULKINEN Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00224 JulkICT Kallela Jari(VM), Rissanen Olli- Pekka(VM) 20.04.2017 JULKINEN Asia Eurooppalaiset yhteentoimivuusperiaatteet täytäntöönpanostrategia Kokous U/E/UTP-tunnus

Lisätiedot

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2011-00546 VO Upola Minna(VM) 06.07.2011 Korjaus 5.7.2011 annettuu E-kirjeeseen (Eutori-tunnus VM2011-00526) Eduskunta Suuri valiokunta Viite Ks. E-kirje 5.7.2011 tunnus

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI Timo Miettinen, FT Eurooppa-tutkimuksen keskus Helsingin yliopisto Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. lokakuuta 2012 (10.10) (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia:

Lisätiedot

Talous- ja raha-asioiden valiokunta

Talous- ja raha-asioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2011/0314(CNS) 8.6.2012 TARKISTUKSET 8 25 Mietintöluonnos Ildikó Gáll-Pelcz (PE487.846v01-00) ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi eri

Lisätiedot

Komission direktiiviehdotukset - yhteisestä yhteisöveropohjasta (CCTB) ja - yhteisestä yhdistetystä yhteisöveropohjasta (CCCTB)

Komission direktiiviehdotukset - yhteisestä yhteisöveropohjasta (CCTB) ja - yhteisestä yhdistetystä yhteisöveropohjasta (CCCTB) Komission direktiiviehdotukset - yhteisestä yhteisöveropohjasta (CCTB) ja - yhteisestä yhdistetystä yhteisöveropohjasta (CCCTB) U-kirjelmät 65/2016 ja 66/2016 9.12.2016 Tarja Järvinen ja Ilari Valjus Eduskunta,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Maltan talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Maltan talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 909 final 2013/0399 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Maltan talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0399 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Maltan talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma

Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00162 KTPO Haltia Petri(OKM) 14.08.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma Kokous Koulutus (EU30)

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK201700027 VNEUS Korhonen Ville(VNK) 05.04.2017 Asia Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari ja sosiaalisen ulottuvuuden kehittäminen Kokous U/E/UTPtunnus E 59/2016

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Kansainvälisen kaupan valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Kansainvälisen kaupan valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 9.10.2014 2014/2816(INI) TARKISTUKSET 1-21 Olli Rehn (PE537.396v01-00) Euroopan unionin ja Georgian välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä

Lisätiedot

14950/14 elv/vk/jk 1 DG G 2B

14950/14 elv/vk/jk 1 DG G 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0400 (CNS) 14950/14 SC 182 ECON 1002 SELVITYS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed.

Lisätiedot

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00515 JulkICT Korhonen Juhani 02.10.2017 Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Kokous Epävirallinen sähköisen hallinnon

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00746 BO Liinamaa Armi(VM) 13.11.2014 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Asia Komission ehdotus omien varojen päätöksen soveltamisasetuksen

Lisätiedot

Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi

Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi SDP:n kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman julkaisutilaisuus Eduskunnan Pikkuparlamentti, 13.9.2017

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM201600103 MMO Räty Johanna(SM) 03.03.2016 Asia Ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella

Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM201700964 TUO20 Hurtta Mia(UM) 13.09.2017 Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja

Lisätiedot

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PV CONS 64 ECOFIN 704

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PV CONS 64 ECOFIN 704 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PUBLIC PV CONS 64 ECOFIN 704 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston ylimääräinen istunto

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. lokakuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. lokakuuta 2016 (OR. en) PUBLIC 12722/16 LIMITE ECOFIN 857 ENV 623 CLIMA 128 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien

Lisätiedot

14167/16 1 DGG 1A. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en) 14167/16 ECOFIN 1015 ENV 696 CLIMA 148

14167/16 1 DGG 1A. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en) 14167/16 ECOFIN 1015 ENV 696 CLIMA 148 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en) 14167/16 ECON 1015 ENV 696 CLIMA 148 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Asia:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. huhtikuuta 2016 (OR. en) 7949/16 ADD 2 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 12. huhtikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: DRS 6 COMPET 156 ECON 289 SC 53 CODEC

Lisätiedot

Taloudellisen tilanteen kehittyminen

Taloudellisen tilanteen kehittyminen #EURoad2Sibiu Taloudellisen tilanteen kehittyminen Toukokuu 219 KOHTI YHTENÄISEMPÄÄ, VAHVEMPAA JA DEMOKRAATTISEMPAA UNIONIA EU:n kunnianhimoinen työllisyyttä, kasvua ja investointeja koskeva ohjelma ja

Lisätiedot

14166/16 hkd/mmy/pt 1 DG G 2B

14166/16 hkd/mmy/pt 1 DG G 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en) 14166/16 FISC 187 ECOFIN 1014 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 8. marraskuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. marraskuuta 2014 (OR. en) 15466/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 14799/14 FSTR 66 FC 46 REGIO 126 SOC 777 AGRISTR

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2018-00413 KVY Saunamäki Iikka(SM) 29.10.2018 Asia Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 516/2014 muuttamisesta

Lisätiedot

A8-0317/22

A8-0317/22 18.11.2015 A8-0317/22 22 Johdanto-osan A a kappale (uusi) A a. toteaa, että Luxemburgin viranomaiset eivät ole koskaan kyseenalaistaneet tai vastustaneet tällaisia verosopimuksia ja että Luxemburgin johdossa

Lisätiedot

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2008-00114 PSO Eriksson Anne 07.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppalainen köyhyyden ja syrjäytymisen teemavuosi 2010 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

U 7/2016 vp. Helsingissä 3 päivänä maaliskuuta Valtiovarainministeri Alexander Stubb. Neuvotteleva virkamies Minna Upola

U 7/2016 vp. Helsingissä 3 päivänä maaliskuuta Valtiovarainministeri Alexander Stubb. Neuvotteleva virkamies Minna Upola Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi sisämarkkinoiden toimintaan suoraan vaikuttavien veron kiertämisen käytäntöjen torjuntaa koskevien sääntöjen vahvistamisesta Perustuslain

Lisätiedot

Asia E-kirje komission tiedonannosta digitalouden verotuksesta COM(2017) 547 final

Asia E-kirje komission tiedonannosta digitalouden verotuksesta COM(2017) 547 final Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201700580 VO Aine Leena(VM) 25.10.2017 Asia Ekirje komission tiedonannosta digitalouden verotuksesta COM(2017) 547 final Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. kesäkuuta 2019 (OR. en) 9878/19 SOC 406 EMPL 303 ECON 537 EDUC 255 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Puheenjohtajavaltio Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. marraskuuta 2016 (OR. en) 13883/16 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta 1.2.2016 B8-0150/1 1 Johdanto-osan F a kappale (uusi) F a. katsoo, että uusia lainsäädäntöehdotuksia ei pidä hyväksyä niin kauan kuin nykyistä EU:n lainsäädäntöä ja politiikkavälineitä ei ole saatettu

Lisätiedot

13677/15 sas/ess/kkr 1 DPG

13677/15 sas/ess/kkr 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. marraskuuta 2015 (OR. en) 13677/15 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

Asia EU-komission julkinen kuuleminen vinjettidirektiivistä ja Euroopan laajuisesta tietullipalvelusta

Asia EU-komission julkinen kuuleminen vinjettidirektiivistä ja Euroopan laajuisesta tietullipalvelusta Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201600274 PAO Takala Pyry(LVM) 02.09.2016 Asia EUkomission julkinen kuuleminen vinjettidirektiivistä ja Euroopan laajuisesta tietullipalvelusta Kokous U/E/UTPtunnus

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11170/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat EF 162 ECON 638 UEM 230 SURE

Lisätiedot

Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä U5/2016 vp

Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä U5/2016 vp Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä U5/2016 vp 23.2.2016 Jaakko Weuro ja Markku Puumalainen Eduskunnan talousvaliokunta Rahoitusmarkkinaosasto Tausta Pankkiunionin kolmas vaihe Komissio antoi asetusehdotuksen

Lisätiedot

DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA

DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA Torstai 9.6.2016 Eduskunnan verojaosto kello 10 Eduskunnan talousvaliokunta kello 12 Marja Hanski/TEM Direktiiviehdotus tiettyjen

Lisätiedot

Asiantuntijakuuleminen: Pariisin ilmastosopimus jatkotoimet ja allekirjoittaminen U 8/2016 vp, U-jatkokirje, E-kirje

Asiantuntijakuuleminen: Pariisin ilmastosopimus jatkotoimet ja allekirjoittaminen U 8/2016 vp, U-jatkokirje, E-kirje Asiantuntijakuuleminen: Pariisin ilmastosopimus jatkotoimet ja allekirjoittaminen U 8/2016 vp, U-jatkokirje, E-kirje Harri Laurikka Sähköposti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi Twitter: @paaneuvottelija 18.03.2016

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM BO Anttinen Martti(VM) Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM BO Anttinen Martti(VM) Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö U-JATKOKIRJE VM2012-00614 BO Anttinen Martti(VM) 11.07.2012 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU-budjetti; neuvoston kanta vuoden 2013 talousarvioesitykseen U/E-tunnus: U37/2012

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/2150(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/2150(INI) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 18.7.2012 2012/2150(INI) MIETINTÖLUONNOS talouspolitiikan EU-ohjausjaksosta: vuoden 2012 painopisteiden täytäntöönpano (2012/2150(INI))

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.1.2016 COM(2016) 23 final KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Verojen kiertämisen estämistä koskeva paketti: Seuraavat toimet tehokkaan verotuksen ja

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2016/0336(CNS) 12.4.2017 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Asia EU; TSTK-neuvosto ; asiakohta 8c; Jäsenmaiden työllisyyspolitiikan suuntaviivat

Asia EU; TSTK-neuvosto ; asiakohta 8c; Jäsenmaiden työllisyyspolitiikan suuntaviivat Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2018-00329 KOY Porkka Pauliina(TEM) 07.06.2018 Asia EU; TSTK-neuvosto 21.6.2018; asiakohta 8c; Jäsenmaiden työllisyyspolitiikan suuntaviivat Kokous Työllisyys-,

Lisätiedot

Ajankohtaiset asiat EU:ssa. 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS

Ajankohtaiset asiat EU:ssa. 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS Ajankohtaiset asiat EU:ssa 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS Ajankohtaiset haasteet EU:ssa Heikko talouskasvu Korkea työttömyys, erityisesti nuorisotyöttömyys Investointien vähäisyys

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00236 VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) 20.03.2018 Asia Suomen EU-puheenjohtajakausi 2019; kansallinen puheenjohtajuusohjelma; parlamentaarinen prosessi Kokous

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13 Oikeusministeriö E-JATKOKIRJE OM2015-00097 LAVO Leinonen Antti 07.02.2015 JULKINEN Suuri valiokunta Asia EU/OSA; Eräiden Haagin lapsikaappaussopimukseen liittyneiden valtioiden liittymisen hyväksyminen

Lisätiedot

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE

PUBLIC AD 5/17 CONF-RS 5/17 1 LIMITE FI. Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA AD 5/17 LIMITE Conseil UE KONFERENSSI LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN SERBIA Bryssel, 22. helmikuuta 2017 (OR. en) AD 5/17 PUBLIC LIMITE CONF-RS 5 LIITTYMISTÄ KOSKEVA ASIAKIRJA Asia: EUROOPAN UNIONIN YHTEINEN KANTA Luku

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. kesäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0138 (CNS) 10582/17 ADD 1 SC 149 ECON 572 IA 115 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 22. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Portugalin esittämästä talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Portugalin esittämästä talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Portugalin esittämästä talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2016/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Portugalin

Lisätiedot

2. Selvityksessä otetaan huomioon valtuuskuntien huomautukset ja se esitettiin pysyvien edustajien komitealle 3. joulukuuta 2014.

2. Selvityksessä otetaan huomioon valtuuskuntien huomautukset ja se esitettiin pysyvien edustajien komitealle 3. joulukuuta 2014. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0045 (CNS) 16498/14 FISC 222 ECOFIN 1159 SELVITYS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed.

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

Väliyhteisölain muutos (HE 218/2018 vp) Verojaosto Jari Salokoski ja Jaana Mikkola

Väliyhteisölain muutos (HE 218/2018 vp) Verojaosto Jari Salokoski ja Jaana Mikkola Väliyhteisölain muutos (HE 218/2018 vp) 7.11.2018 Verojaosto Jari Salokoski ja Jaana Mikkola Väliyhteisölainsäädäntö ja sen tavoite Laki ulkomaisten väliyhteisöjen osakkaiden verotuksesta tuli voimaan

Lisätiedot

direktiivin kumoaminen)

direktiivin kumoaminen) Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi neuvoston direktiivin 2003/48/EY kumoamisesta (säästöjen tuottamien korkotulojen verotuksesta annetun direktiivin kumoaminen)

Lisätiedot

15445/17 team/js/mh 1 DG G 2B

15445/17 team/js/mh 1 DG G 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. joulukuuta 2017 (OR. en) 15445/17 FISC 346 ECOFIN 1092 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro:

Lisätiedot

Asia Komission tiedonanto neuvostolle; luonnonkatastrofien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien ehkäisyyn sovellettava yhteisön lähestymistapa

Asia Komission tiedonanto neuvostolle; luonnonkatastrofien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien ehkäisyyn sovellettava yhteisön lähestymistapa Sisäasiainministeriö E-KIRJE SM2009-00158 PEO Metso Jukka 09.04.2009 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission tiedonanto neuvostolle; luonnonkatastrofien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien

Lisätiedot

ottaa huomioon 29. maaliskuuta 2007 antamansa päätöslauselman Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta 1,

ottaa huomioon 29. maaliskuuta 2007 antamansa päätöslauselman Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta 1, P7_TA(2014)0432 Omien varojen järjestelmä * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 16. huhtikuuta 2014 esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä (05602/2014

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 12.1.2017 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Alankomaiden parlamentin ylähuoneen perusteltu lausunto

Lisätiedot

Asia Ehdotus neuvoston suositukseksi pitkäaikaistyöttömien integroimisesta työmarkkinoille

Asia Ehdotus neuvoston suositukseksi pitkäaikaistyöttömien integroimisesta työmarkkinoille Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2015-00346 TYO Porkka Pauliina(TEM) 25.09.2015 Asia Ehdotus neuvoston suositukseksi pitkäaikaistyöttömien integroimisesta työmarkkinoille Kokous Työllisyys-,

Lisätiedot