Pirkko Heiniluoma kuntosaliohjaaja, läsnä 24

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pirkko Heiniluoma kuntosaliohjaaja, läsnä 24"

Transkriptio

1 VAPAA-AJANLAUTAKUNTA 2/2015 Aika Torstai klo Paikka Karvian kunnantalo, lautakuntien kokoushuone Läsnä Ilmo Törmä puheenjohtaja Esa Pukkila varapj. Johanna Välimäki jäsen Juha Rinne jäsen Rauni Virtanen jäsen Anne-Marie Viitala jäsen Susanna Raiskio varajäsen Poissa Anne Aho jäsen Jaana Niemenmaa kunnanhallituksen edustaja Muut saapuvilla olleet Pöytäkirja tarkastettu Nähtävänä olo Sirpa Ala-Rämi liikunta-raittiussihteeri, poissa 26 Maria Laaksoharju nuorisosihteeri Tarja Hosiasluoma kunnanjohtaja Pirkko Heiniluoma kuntosaliohjaaja, läsnä 24 Pöytäkirja on tarkastettu kunnantalolla Pöytäkirja on ollut yleisesti nähtävänä Karvian kunnantalolla

2 SISÄLLYSLUETTELO: KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN 3 NUORISOVALTUUSTON PERUSTAMINEN 4 VANHUSTEN VIIKON OHJELMA WILLIN KANSAN VIIKON OHJELMA KARVIAN KUNTA 150-VUOTTA TAPAHTUMAT ITSENÄISYYSPÄIVÄJUHLA SU NUORISO- JA KULTTUURISIHTEERIN VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET LIIKUNTATOIMEN PERUSAVUSTUSTEN JAKO 10 LIIKUNTASIHTEERIN VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET 11 KUNTOSALIN KÄVIJÄMÄÄRÄT ILMOITUSASIAT 13 MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT 13 OIKAISUVAATIMUS 13

3 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Vltk 14 Kuntalain 58 :n mukaan muu toimielin kuin valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN Vltk 15 Vapaa-ajanlautakunnan pöytäkirjan tarkastaminen tapahtuu seuraavana toisena arkipäivänä klo kunnantalolla. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Rauni Virtanen ja Johanna Välimäki.

4 NUORISOVALTUUSTON PERUSTAMINEN Vltk 16 Uusi kuntalaki, joka tulee voimaan 2017, velvoittaa kuntia perustamaan nuorisovaltuuston tai vastaavan nuorten vaikuttajaryhmän ja huolehtimaan sen toimintaedellytyksistä. Nuorisovaltuusto voi olla myös useamman kunnan yhteinen. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (Nuva ry.) hakee kolmea kuntaa, jotka haluavat mukaan nuorisovaltuuston perusta, vakiinnuta ja vahvista hankkeeseen, haku päättyy Nuorisovaltuuston koko voisi olla 10 nuorta iältään vuotiaita. liite Jalasjärven nuorisovaltuuston säännöt Nuorisosihteerin päätösesitys: Lautakunta käy yleiskeskustelun Karvian nuorisovaltuuston tarpeesta, tehtävistä, kokoonpanosta ja toimintaedellytyksistä. Lautakunta päättää haetaanko Nuvan perusta, vakiinnuta ja vahvista hankkeeseen. Lautakunta päätti hakea Nuvan perusta, vakiinnuta ja vahvista hankkeeseen. Suomesta vain yksi kunta valitaan hankkeen perusta osuuteen. Yhtenä vaihtoehtona on kutsua nuorisovaltuuston jäsenet yläkoulun oppilaskunnan nykyisistä ja entisistä hallituksen jäsenistä. Ryhmälle on tarjolla koulutusta Nuvan puolesta. Tuleva nuorisovaltuusto päättää itsenäisesti tehtävistään.

5 VANHUSTEN VIIKON OHJELMA Vltk 17 Vanhustyön keskusliiton aloitteesta Suomessa vietetään valtakunnallista vanhusten viikkoa vuosittain lokakuun alussa. Karviassa vanhusten ja kehitysvammaisten palvelukoteihin on järjestetty viikon aikana viriketoimintaa palvelukotien, seurakuntien, koulujen ja kunnan kulttuuritoimen yhteistyöllä. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt tänä vuonna kulttuuritoimelle euroa vanhusten ja kehitysvammaisten hyvinvointityöhön. liitteenä viikon alustava ohjelma Nuorisosihteerin päätösesitys: Lautakunta käy yleiskeskustelun vanhusten ja kehitysvammaisten hyvinvointityön tarpeesta ja viikon ohjelmasta. Lautakunta hyväksyi vanhustenviikon ohjelman. Viikko alkaa sunnuntaina Anopin tuuppaus Horman tuuttihin Sarantalolla.

6 WILLIN KANSAN VIIKON OHJELMA Vltk 18 Yhdistykset, yritykset, yhteisöt ja yksityiset on kutsuttu Karvian kunnantalon kahvioon ke 9.9. klo suunnittelemaan Willin Kansan viikon ohjelmaa. Kaikkien järjestäjien ohjelmatiedot oltava Hymyllä viimeistään Tällä hetkellä ovat tiedossa seuraavat tapahtumat; willin kansan yö pe Sibelius konsertit päivällä Karviasalissa kouluille, Iltaruskossa ja Hautakorven kehitysvammaisten hoitokodissa, illalla Cafe Risto valtuustosalissa Kulovalakia ym. Teatteriyhdistys 20 vuotta ohjelmaa, yöllä Sibelius musiikki-valoteos Kantin koulun alueella?, la hengellisen musiikin konsertti Karviasalissa Viestiveljet kuoro, Loma-Raisossa turvehoitojen esittely. Nuorisosihteerin päätösesitys: Lautakunta täydentää Willin Kansan viikon ohjelmaa neuvottelussa 9.9. esiin tulleiden tapahtumien osalta. Myös keskustellaan lautakunnan omista ohjelmista ja päätetään niistä. Sihteeri toi tiedoksi neuvottelussa täydennetyn Willin Kansan viikon ohjelman. Viikon teema on hyvinvointi ja onnellisuus. Lautakunta merkitsi viikon ohjelman tiedokseen saatetuksi.

7 KARVIAN KUNTA 150-VUOTTA TAPAHTUMAT 2016 Vltk 19 Vapaa-ajanlautakunnan esityksestä kunnanhallitus on nimennyt työryhmän suunnittelemaan kunnan 150-vuotta. Ryhmässä ovat Tarja Hosiasluoma, Hanna Vainionpää, Voitto Raita-aho, Esa Pukkila, Kaija Kangas, Rauni Virtanen ja Maria Laaksoharju. Tällä hetkellä ohjelmassa on seuraavat tapahtumat: Tammikuu: Vuosi aloitetaan keskiyöllä kirkonkellojen soitolla ja ilotulituksella Maaliskuu: Karvia Laulaa ja Soi viikolla kansanmusiikkikonsertti Saaren ja Riskun Pelimannien musiikista, johtaa kapellimestari Jorma Panula Huhtikuu: Varsinainen pääjuhla la Karviasalissa klo 18.00, juhlaa ennen kahvitus ja tervehdysten vastaanotto, juhlan jälkeen cocktailtilaisuus Ohjelmassa: Karvian 150 vuotishistorian julkistaminen, kirjoittanut Rauni Virtanen, juhlapuhe Pasi Heikura, Karvian soittokunta, Karvian kyläkoulujen lasten kuoro ym. Kansallisen veteraanipäivän juhla yhdessä yläkoulun kanssa. Toukokuu: Harrastemessut Karviatalolla Heinäkuu: kesäteatterissa Kantissa Panu Rajalan kirjoittama näytelmä, Karvassuon kapina ajalla Elokuu: Karvia-Päivät Syys-joulukuu: Karvian kunta 150 vuotta juhlaseminaari, dokumenttielokuva Karviasta (jos kunnanhallitus niin päättää) Muut juhlavalmistelut: Kunnan 150 v. logo postikoneeseen ja kunnan ilmoituksiin (suunnittelu koulut) patsaan pystyttäminen (vaakunan tykkipatterin pohjakuvio) Teatteri-Sampolan Karvialaisoopperan esitys sopivana ajankohtana, seurakunnan ja kunnan yhteinen jumalanpalvelus, juhlavuoden ohjelmaa voi järjestää myös yhdistykset ja yritykset. Nuorisosihteerin päätösesitys: Lautakunta päättää keskustella ohjelmasta, tehdä ehdotuksia siihen ja merkitä juhlavalmistelut tiedokseen saatetuksi. Lautakunta merkitsi 150-vuotisjuhlajärjestelyt tiedokseen saatetuksi.

8 ITSENÄISYYSPÄIVÄJUHLA SU Vltk 20 Karviassa itsenäisyyttä juhlitaan perinteisin menoin; Juhlajumalanpalvelus kirkossa klo Seppelten lasku sankarihaudalle Juhlakahvitus Karviatalon vanhassa salissa Pääjuhla Karviasalissa klo ohjelmassa Petäjä-opiston nuorekkaiden miesten kuoro, johtaa Jukka Lehtinen -tervehdyssanat Krupulaukku Arja Honkanen -juhlapuhe (puhuja avoinna) -sota-ajanlauluja Annemari Vehviläinen ja Raimo Salon orkesteri -kulttuuritekopalkinnon, liikuntastipendien, vuoden urheilija, vuoden kuntoilija, vuoden seuratyöntekijä palkintojen ja Kuntaliiton myöntämien ansiomerkkien jako Nuorisosihteerin päätösesitys: Lautakunta keskustelee ohjelmasta ja merkitsee ohjelman tiedokseen saatetuksi. Itsenäisyyspäivä juhlassa huomioidaan onnellisuusteema. Juhlapuhujaksi tiedustellaan Hannu Katajamäkeä. Hän on Vaasan yliopiston aluetieteen professori ja filosofisen tiedekunnan dekaani. Hän on tunnettu maaseudun puolestapuhuja.

9 NUORISO- JA KULTTUURISIHTEERIN VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET Vltk 21 Kokoukseen mennessä on nuoriso- ja kulttuuritoimen kohdeavustusta haettu seuraavasti: Kulttuuritoimi: Tuulen kyläseura virkistyspäivän kuluihin Tussarilla 200 euroa Saran kyläyhdistys anopin tuuppaus Horman tuuttihin tapahtumaan 300 euroa Naiskuoron anomus Tauno Wrangin matkakuluihin 1000 euroa. Nuorisotoimi: Karvian 4H-yhdistys, kesäleirikuluihin, mukana 38 lasta ja nuorta, 500 euroa Nuorisosihteeri on myöntänyt 300 euroa kohdeavustusta Saran kyläyhdistykselle ja 200 euroa Tuulen kyläyhdistykselle kulttuuritoimen vastuualueelta ja 200 euroa Naiskuorolle. Karvian 4H-yhdistykselle leiritoiminta-avustusta 500 euroa nuorisotoimen vastuualueelta. Nuorisosihteerin päätösesitys: Lautakunta merkitsee kohdeavustusten jaon tiedokseen saatetuksi. Lautakunta päättää ettei käytä kuntalain 51 :n mukaista otto-oikeuttaan. Lautakunta merkitsi päätökset tiedokseen saatetuksi, eikä käytä Kuntalain 51 :n mukaista otto-oikeuttaan

10 LIIKUNTATOIMEN PERUSAVUSTUSTEN JAKO Vltk 22 Liikuntatoimen tulosalueen talousarviossa on varattu euroa jaettavaksi perusja kohdeavustuksina paikallisille liikuntajärjestöille sekä liikuntakasvatustyötä sekä kyläkuntansa liikuntaedellytyksiä kehittäville kyläyhteisöille ja kylätoimikunnille. Tästä summasta liikuntatoimen on lautakunnan aikaisempien päätösten mukaan vuosittain varattava Kirkkojärven ympärijuoksuun tappiontakuusummaksi 1500 euroa. Mikäli tappiontakuuta ei haeta, voidaan takuusumma jakaa myöhemmin kohdeavustuksina. Näin ollen perus- ja kohdeavustuksiin jää määrärahaa euroa. Vapaa-ajanlautakunnan perusavustukset oli haettavana Ylä-Satakunta lehdessä ja määräaikaan mennessä tuli kaksi hakemusta. Karvian Kirin hakemus, jossa anottiin perusavustuksena euroa ja Saunaluoman Kiistan 300 euron anomus. Liikuntasihteerin päätösesitys: Lautakunta päättää jakaa euron avustusmäärärahat paikallisille liikuntajärjestöille perusavustuksina 4300 euroa ja kohdeavustuksina 7700 euroa. Edelleen lautakunta päättää myöntää Karvian Kirille perusavustuksena 4000 euroa ja Saunaluoman Kiistalle 300 euroa. Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

11 LIIKUNTASIHTEERIN VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET Vltk 23 Liikuntasihteeri on tehnyt seuraavat viranhaltijapäätökset alkuvuoden osalta koskien liikuntatoimen kohdeavustuksia. Viranhaltijapäätökset tehdään kirjallisesti ja niistä on pidettävä kirjaa. - päätös Alkkian kylätoimikunta, kylän uintimatka-avustus päätös Karvian Martat ry, Torron talviriehan järjestäminen päätös Villi Länsi EDC, EM kisamatkan matka-avustus päätös Karvian Kiri, Salibandyjaosto ohjaus- ja välinekuluihin päätös Alkkian kylätoimikunta, latujen kunnossapito päätös Kirin lentopallojaosto, välinehankinta ja matkatuki päätös Kirin voimistelujaosto, välinehankintoihin 550 Liikuntasihteerin päätösesitys: Lautakunta merkitsee liikuntasihteeri Sirpa Ala-Rämin viranhaltijapäätökset tiedokseen saatetuksi ja päättää, ettei käytä Kuntalain 51 :n mukaista otto-oikeuttaan.. Lautakunta merkitsi liikuntasihteerin viranhaltijapäätökset tiedokseen saatetuksi ja päätti ettei käytä Kuntalain 51 :n mukaista otto-oikeuttaan.

12 KUNTOSALIN KÄVIJÄMÄÄRÄT Vltk 24 Karviatalon kuntosalin kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja käyttöaste vilkastunut. Liikuntatoimen panostus ennaltaehkäiseviin terveysliikuntapalveluihin ja kuntosaliohjaukseen on poikinut tulosta. Varsinkin eläkeikäluokasta jokainen käyttää kuntosaliohjausta, suurin osa monta kertaa viikossa. Laiteopastusta on päivittäin. Naisista ohjaustarve on nuoremmillakin, mutta miehet vuotiaat pärjäävät omatoimisesti. Uusi palvelutarve on syntynyt, kun kuntalaisten haluavat henkilökohtaisia ruokavalio- ja voimaharjoitusohjelmia. Ensimmäisenä vuonna 2011 kunta tarjosi kuntosalikortin puoleen hintaan 25 euroa ja kävijämäärä oli Vuonna 2012 kortin hinta oli 50 euroa ja kävijämäärä oli Vuonna 2013 kävijämäärä kasvoi 9744 henkilöön ja viime vuonna 2014 tehtiin uusi ennätys Kuluvan vuoden kävijämäärä puolen vuoden ajalta on 7137, mikä on 217 henkilö enemmän kuin vastaavana aikana Laskennallisen keskiarvon mukaan kuukaudessa kävijöitä oli ja päivässä keskimäärin henkilöä. Kuntosalikorttien myyntituloja saatiin viimevuonna euroa, josta kehonkoostumusmittauksien osuus oli 1117 euroa. Kuntosalikortteja lunastettiin 2014 kaikkiaan 455, näistä 317 oli iältään vuotiaita. Ikäluokassa vuotiaat kuntosalikortin omisti 138. Kuntosaliohjaaja vastasi kuntosaliin yhteyteen perustetutun terveyskioskin toiminnasta, johon kuuluivat muassa terveys- ja liikuntaneuvonta, kuntosaliohjaus, kuntouttava toiminta, liikuntavälineiden lainaustoiminta ja testauspalvelut. Terveyskioskin matalan kynnyksen palveluilla edistettiin asiakaslähtöisyyttä ja saatavuutta sekä palveluiden tuottamista kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti. Terveyskioski on kuntalaisten oma palvelupiste, josta löytyy monipuolisia hyvinvoinnin palveluita. Yksilökohtaisen liikuntaneuvonnan lisäksi sieltä voi vuokrata ravinto- ja terveysliikunta alan kirjallisuutta tai liikuntavälineitä kokeiltavaksi kotiin. Vuonna 2012 liikuntatoimi aloitti perhepäivähoidon kanssa uuden kuntosalipalvelun kotiäideille ja on jatkanut tykättyä toimintaa edelleen. Samaan aikaan kun kuntosaliohjaaja Pirkko Heiniluoma opastaa äitejä, ohjaa ja leikittää perhetyöntekijä Eija Hietala lapsia Karviasalissa, kuntosalin välittömässä läheisyydessä. Kuntosalikortti tulee lunastaa, mutta ohjaus on äideille ja lapsille maksutonta. Liikuntasihteerin päätösesitys: Lautakunta keskustelee ja merkitsee tiedoksi liikuntasihteerin laatiman selvityksen kuntosalipalvelujen palveluluista ja käyttäjistä viiden vuoden ajalta sekä antaa tiedon kunnanhallitukselle ja valtuustolle. Kokoukseen kutsuttiin Pirkko Heiniluoma kertomaan kuntosalin ohjaustoiminnasta, käyttäjäkunnasta ja palvelutarpeista. Todettiin, että henkilökohtainen ohjaus ja sosiaalinen kanssakäyminen varsinkin ikä-ihmisten kohdalla erityisen tärkeää. Ohjaustarve on vain kasvanut kävijämäärien suhteessa ja lautakunta toivoo toiminnan

13 jatkuvan sekä antaa kustannus- ja kävijämäärätilastot sekä kuntosaliohjaajan toimenkuvan edelleen tiedoksi kunnanhallitukselle ja valtuustolle. ILMOITUSASIAT Vltk 25 Seuraava kokous päätettiin pitää keskiviikkona klo Käsitellään ainakin TA 2016 Liikuntasihteeri osallistuu Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaariin Turussa Koulutuksessa on esillä uusi liikuntalaki ja valtakunnalliset TEHYLI eli terveys-, hyvinvointi- ja liikuntalinjaukset. Tuotiin tiedoksi kunnanjohtajan Tarja Hosiasluoman ja yrityskehittäjän Matti Arkon kutsu Willi Karvia brändin ja tavaramerkin info- ja jatkoseminaariin sekä keskustelutilaisuuteen MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT Vltk 26 Lautakunnalle tuotiin tiedoksi Arto Lähdekorven aloite, joka koski liikuntatoimen hankintoja. Sirpa Ala-Rämi antoi lautakunnalle kirjallisen vastineen aloitteessa mainituista hankinnoista. Sirpa Ala-Rämi ja Pirkko Heiniluoma poistuivat esteellisenä asian käsittelyn ajaksi. Lautakunta päätti merkitä aloitteen ja vastineen tiedoksi sekä lähettää ne kunnanhallituksen käsiteltäväksi. OIKAISUVAATIMUS Vltk 27 Pöytäkirjasta annettaviin otteisiin liitetään oikaisuvaatimusohje ja valitusosoitus kuntalain mukaisesti.