LAPIN MAAKUNNAN KANNANOTTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUKSEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPIN MAAKUNNAN KANNANOTTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUKSEEN"

Transkriptio

1 1 LAPIN LIITTO LAPIN MAAKUNNAN KANNANOTTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUKSEEN Lisätietoja antaa maakuntajohtaja Esko Lotvonen, p

2 2 LAPIN LIITTO Sisäasiainministeriön kuntaosasto PL VALTIONEUVOSTO LAPIN KANNANOTTO KUNTA- JA PALVELURAKENNE- UUDISTUKSEEN Sisäasiainministeriö päätti kunta- ja palvelurakenneuudistus hankkeen asettamisesta Aluevaihe käynnistyi Lapissa , jolloin pidettiin alueseminaari Rovaniemellä. Aluevaihetta Lapissa koordinoi koordinaatiotyöryhmä, joka kokoonpanoltaan on sama kuin maakuntahallitus, täydennettynä vihreiden ja saamelaisten edustajilla. Alueellisen organisoinnin peruslähtökohtana oli, että prosessi on mahdollisimman yksinkertainen nopean aikataulun johdosta. Tämän johdosta uusia rakenteita ei perustettu, lukuun ottamatta maakunnallisten keskustelufoorumien teknisiä suunnitteluryhmiä. Aluevaiheen aikana järjestettiin maakunnallisia keskustelufoorumeja sosiaali- ja terveysteemasta sekä koulutus-, kulttuuri-, vapaa-ajan ja liikuntatoimen teemasta, ensin marraskuussa ja toiset foorumit tammikuussa. Seutukunnallista ja kunnallista valmistelutyötä koordinoimaan pyydettiin nimeämään seutukuntien yhteyshenkilöt. Kokouksia ja seminaareja pidettiin runsaasti kaikilla alueilla. Kaikki seutukunnat ja osa kunnista toimitti oman kannanottonsa mennessä Lapin liittoon. Samalla pyydettiin lausuntoja laajasti eri yhteisöiltä. Maakuntavaltuusto keskusteli kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta marraskuussa ja toisen kerran tätä asiaa varten järjestetyssä ylimääräisessä kokouksessaan helmikuussa. Lisäksi asiaa on esitelty ja siitä on keskusteltu lukuisissa eri asiantuntijaryhmissä ja tilaisuuksissa. Projektipäällikkönä on toiminut Lapin liiton kuntataloustutkija Ella Rautio-Kuosku. Prosessin tuloksena todettiin, että mikään esitetyistä muutosmalleista (peruskuntamalli, piirimalli, aluekuntamalli) eivät sellaisenaan sovellu Lapin olosuhteisiin. Jatkossakin palveluiden tuottamisesta vastaavat kunnat. Tämä edellyttää tulevaisuudessa myös Lapissa nykyistä suurempia ja vahvempia kuntakokonaisuuksia. Peruskuntamalli tarkoittaisi, että Lapissa olisi viisi peruskuntaa, jotka tulisivat olemaan hyvin erilaisia sekä väestömäärältään että maantieteellisesti. Piirimallikaan ei koko maakunnan kattavana saanut merkittävää tukea Lapissa. Tässä vaiheessa maakunnassa ei ole valmiuksia muodostaa koko maakunnan kattavaa sosiaali- ja terveyspiiriä. Piirimallin toteuttamisen ongelmana nähdään pitkät matkat ja uhka palvelupisteverkon merkittävästä vähentymisestä.

3 3 LAPIN LIITTO Aluekuntamallin epäkohtina pidetään kunnan verotusoikeuden siirtymistä aluekunnalle ja epätietoisuutta lähikunnan tehtävistä ja roolista. Koska edellä mainitut mallit eivät sovellu Lappiin, koordinaatiotyöryhmä päätyi esittämään ministeriölle paremmin Lappiin soveltuvan uudistusmallin. Malli lähtee siitä, että nykyisiä kuntia ei yhdistetä, vaan maakunnan alueelle muodostetaan maakuntaa pienempiä, työssäkäyntialueittaisia tai seutukuntapohjaisia, palvelualueita. Tämä periaate koskee terveydenhuollon palveluja, koulutuspalveluja ja tukipalveluja sekä teknisiä palveluja. Sosiaalipalvelujen osalta muutosesitykset ovat vähäisiä. Tämä malli toteutuessaan tuo merkittäviä muutoksia maakunnan palvelurakenteeseen. Toteuttamisessa on otettava erityisesti huomioon Lapin olosuhteet; seutukuntien ja kuntien erilaisuus, etenkin pitkät etäisyydet ja tästä johtuen palveluiden saavutettavuus. Lapin palvelurakennetta uudistettaessa, tulee ottaa huomioon valtakuntien sekä maakuntien rajat. Edellä mainitut rajat eivät saa olla esteenä palveluiden järkevälle järjestämiselle ja tuottamiselle. LAPIN MALLI Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut: Lapin ja Länsi-Pohjan erikoissairaanhoitopiirit sekä erityishuoltopiiri (Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä) yhdistetään yhdeksi maakunnalliseksi piiriksi. Nykyisen käytännön mukaisesti erityisen vaativa sairaanhoito ja muu suurempaa volyymia vaativa palvelu ostetaan esimerkiksi Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Perusterveydenhuoltoa sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyötä varten perustetaan seutukunnallisia tai seutukuntaa laajempia alueita. Siltä osin kun alueella ei voida tuottaa palveluja, ostetaan ne toiselta Lapin alueelta tai erikoissairaanhoito-erityishuoltopiiriltä. Länsi-Lapin alue Rovaniemen alue Itä-Lapin alue Tornionlaakson alue Tunturi-Lapin alue Pohjois-Lappi: Paikallisista erityisolosuhteista johtuen perusterveydenhuoltoa kehitetään kuntien muodostamana sopimuspohjaisena yhteistyöalueena.

4 4 LAPIN LIITTO Erikoissairaanhoidon palveluja tuotetaan alueilla sijaitsevissa sairaaloissa soveltuvin osin. Perusterveydenhuollon lähipalvelut tuotetaan kunnittain alueilla tehtävien päätöksien mukaisesti. Sosiaalihuollon palvelut (alkaen esimerkiksi vanhustenhuollon palveluista) on mahdollisuus ottaa ko. alueisiin mukaan myöhemmin. Kukin alue tekee asiasta erikseen päätöksen. Pitkien etäisyyksien vuoksi tulee hyödyntää ja kehittää uuden teknologian suomia mahdollisuuksia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottamisessa. Koulutuspalvelut: Ammattikorkeakoulujärjestelmä säilytetään kuntapohjaisena, Lapissa on Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulut. Yliopiston ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä tiivistetään edelleen. Esi- ja perusopetus ja lukiokoulutus: Esi- ja perusopetus sekä pääsääntöisesti myös lukiokoulutus järjestetään kuntakohtaisesti. Kuntien raja-alueilla tehdään tarpeen mukaan yhteistyötä. Seuraavan 10 vuoden aikana varaudutaan harvaan asutuilla alueilla muodostamaan useamman kunnan yhteisiä esi- ja perusopetuksen koulupiirejä ja lukiokoulutus toteuttamaan esimerkiksi filiaalilukio tai seutulukiotyyppisin järjestelyin (filiaali=haaraosasto, vrt. Kainuun-malli) Ammatillinen koulutus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjiä / ylläpitäjiä Lapissa on viisi Kemi-Tornio Rovaniemi Kemijärvi Sodankylä Valtio (saamelaisalueella) Ammatillisen koulutuksen opetusyksiköitä on myös näiden alueiden ulkopuolella, eri puolella maakuntaa.

5 5 LAPIN LIITTO Harvaan asutuilla seuduilla toisen asteen koulutus voidaan ensi vaiheessa parhaiten turvata kokoamalla lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, aikuiskoulutus ja oppisopimuskoulutus hallinnollisesti yhteen. Valtiosihteeri Raimo Sailas on esittänyt tietyille väestöään menettäville alueille erityistoimenpiteitä. Hänen esittämänsä normaalia korkeampi koulutuksen keskihinta mahdollistaisi pienienkin yksiköiden toiminnan harvaan asutuissa seutukunnissa. (Selvitys osaavan työvoiman saannin turvaamiseksi väestöään menettävillä alueilla; valtiosihteeri Raimo Sailas, 2005) Aikuiskoulutus, oppisopimuskoulutus ja kansalaisopistokoulutus liitetään näihin uudistuviin rakenteisiin. Alueilla tehtävän päätöksen mukaisesti ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus voidaan myöhemmin yhdistää saman järjestäjän / ylläpitäjän toiminnaksi. Etäopetuksen ja verkko-opetuksen käyttöä lisätään. Tukipalvelut ja tekniset palvelut: Tavoitteeksi otetaan kuntien laajempi yhteistyö tukipalveluiden sekä teknisten palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa aluetasolla tai/ja maakuntatasolla. Esimerkiksi tietohallinnon laajempi yhteistyö antaa uusia mahdollisuuksia lisätä toiminnan tehokkuutta. Muita yhteisesti järjestettäviä tehtäviä voisivat olla esimerkiksi taloushallinto, palkanlaskenta, hankinnat, jätehuolto, aluearkkitehtitoiminta, päivystystoiminta jne. Yhdessä järjestettävät tuki- ja tekniset palvelut toteutetaan vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti. Näin työpaikat eivät keskity pelkästään suurempiin taajamiin. Saamenkieliset palvelut: Saamelaisalueen kunnat: Utsjoki, Enontekiö, Inari ja Sodankylä ovat ottaneet yhdessä kantaa saamenkielisten palveluiden kehittämiseksi kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa. Saamelaiskäräjät ovat antaneet asiasta oman lausuntonsa. Saamelaisalueen kunnat saavat valtiolta vuosittain avustusta saamenkielisten palveluiden järjestämiseksi ja tuottamiseksi. Kunnat ovat yhteistyössä valmiita tuottamaan, kehittämään ja lisäämään saamenkielisiä palveluita, jos valtio vastaa saamenkielisten palveluiden rahoituksesta.

6 6 LAPIN LIITTO Seuraavassa palvelualoittain ehdotuksia saamenkielisten palveluiden kehittämiseksi kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa: Yleis-, erityis- ja yhteispalvelut: Yhteiset käännös- ja tulkkipalvelut; Inarin kunnan osalta on huomioitava myös inarinsaame ja koltansaame. Käännöspalvelut voidaan hankkia Saamelaiskäräjiltä, joka tarvitsee lisäresursseja palvelujen tuottamiseen. Tulkkipalvelut tulee kilpailuttaa yhteishankintana. Tulkkipalveluissa tulee ennakkoluulottomasti ottaa käyttöön puhelin- ja kuvapuhelinpalveluja sekä käyttää muita nykyisen teletekniikan antamia mahdollisuuksia. Internetiä hyödynnetään yhteisessä tiedotuksessa (saamenkieliset www-sivut). Tähän haetaan yhteistä rahoitusta, Utsjoen kunta isännöi hanketta. Henkilöstön saamenkielen opiskeluun lisätään resursseja. Koordinointi Saamelaisalueen koulutuskeskuksella. Sosiaali- ja terveystoimi: Joustavamman, yksinkertaisemman ja pitkäjänteisemmän rahoitusjärjestelmän neuvotteleminen ja kehittäminen on tärkeää yhdessä saamelaisalueen kuntien ja Saamelaiskäräjien kanssa. Opetus- ja kulttuuritoiminta: Opetustoimen rahoitusjärjestelmä on toimiva nykyisellään. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen (SAKK) tulisi keskittyä enemmän saamelaisten elinkeinoon ja kulttuuriin sekä hajauttaa toimintaansa enemmän alueellisesti. SAKK:n koulutuksissa tulisi olla myös pienryhmämahdollisuus. Valtion tulee panostaa enemmän saamenkielisten opettajien koulutukseen ottaen huomioon pohjoissaamen lisäksi myös inarin- ja koltansaamenkieliset. Lapin maakunnan alueella kunta- ja palvelurakenneuudistusta tulee pohtia alueen erityispiirteiden perusteella. Jo pelkästään Lapin maakunnan suuri koko vaikuttaa uudistukseen, sekä väestön muutokset ja ikääntyminen. Lisäksi erityishuomiota tulee kiinnittää alueen monikulttuurisuuteen. Kunta- ja palvelurakenneuudistusta valmisteltaessa tulisi ottaa huomioon saamelaisalueen kuntien erityisasema Lapin maakunnan sisällä. Erityislainsäädännöstä johtuen kuntien velvoitteet järjestää saamenkielisiä palveluita edellyttää myös rahoituksen yleisempääkin järjestämistä alueelle.

7 7 LAPIN LIITTO Kolmas sektori palveluiden tuottajana: Kolmannen sektorin mahdollisuudet on kunnissa alihyödynnetty. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen palvelu- ja vertaistoiminta sekä edunvalvonta tarjoavat maakunnassa merkittävän mahdollisuuden, joka tulisi nykyistä paremmin tunnistaa ja tunnustaa toteutettaessa palvelurakennemuutoksia. Kolmas sektori on varteenotettava yhteistyökumppani kunnallisten toimijoiden rinnalla sosiaali- ja terveyspalvelujen, vertaistuen ja kansalaisten näkemyksen tuottajana ja edustaa yhtä oleellista kansalaisten vaikuttamis- ja demokratiaulottuvuutta. Kuntien talous ja valtion lisärahoitus: Edellä esitetty Lapin malli tervehdyttää pitkällä aika välillä Lapin kuntien taloutta, mutta näillä toimenpiteillä ei kuitenkaan saada kuntien taloutta terveelle pohjalle. Kuntatalouden viime vuosien vaikea tilanne johtuu merkittäviltä osin valtion vetäytymisestä viimeisen kymmenen vuoden aikana kuntien hoitamien tehtävien kustannuksista. Lapin mallin toteutuminen tarkoittaa suuria muutoksia maakunnan palvelurakenteessa ja sitoo paljon taloudellisia ja henkisiä resursseja muutosvaiheessa. Maakunta edellyttää, että valtio ottaa jatkossa suuremman taloudellisen vastuun palveluiden tasapuolisesta saatavuudesta koko maassa asuinpaikasta riippumatta. MERK. Timo E. Korva Puheenjohtaja Esko Lotvonen Maakuntajohtaja Aluevaiheen aikana Lapin liittoon toimitetut kannanotot ja lausunnot ovat luettavissa Lapin liiton kotisivuilla osoitteessa Liite: - Kunta- ja palvelurakenneuudistusraportti liitteineen / kysymys- ja tehtävärunko: sosiaali- ja terveystoimi, kysymykset (liite nro 1) opetus- ja kulttuuritoimi, kysymykset (liite nro 2) tekninen toimi, elinkeinojen kehittäminen, kysymykset (liite nro 3)

8 LAPIN LIITTO 1 Sisäasiainministeriön kuntaosasto PL VALTIONEUVOSTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS / RAPORTTI 2. KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUKSEN KANNALTA KESKEISET ALUEEN ERITYISPIIRTEET 2.1 Mitä sellaisia erityispiirteitä ja kehityssuuntia (vuoteen 2015 ulottuen) maakunnassanne on, jotka tulisi ottaa huomioon kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa? Työllisyys: Lapin työllisyysaste (=työllisten osuus työikäisestä väestöstä) oli vuonna 2005 vain 58,1 %, joka on noin 10 % pienempi kuin koko maan työllisyysaste. Työttömyysaste =(työttömien osuus työvoimasta) oli vuonna 2005 keskimäärin kuukaudessa 16,7 %, Itä-Lapin seutukunnassa 20,6 %. Väestön ikärakenne: Lapin ikärakenne muuttui vuosina seuraavasti: 0-14 v - 10,2 % v - 3,6 % v + 4,2 % 75- v + 19,2 % Tilastokeskuksen ennusteen mukaa muutos vuosina : 0-14 v -19,6 % v -13,3 % 65 v +30,7 % Asukasluvun nettomuutokset: ,2 % ,1 % (ennuste) Elinkeino- ja yritystoiminta: Tulevaisuudessa tulee olemaan nykyistä enemmän kysyntää yksityisen sektorin työpaikoista erityisesti matkailun ja kaivostoiminnan aloilla. Suurteollisuuden osalta tilanne tullee jatkumaan vakaana.

9 LAPIN LIITTO 2 Palvelumarkkinoiden kehittyminen: Lapissa on vähän yksityistä palvelutoimintaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja koulutuksen aloilla. Palveluiden saavutettavuus: Käytännön esimerkkejä palveluiden tuottamisesta Lapissa: Kotihoitopalveluiden tuottaminen (sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita viedään asiakkaan kotiin). Koko maan asukastiheys on 8,5 kertaa suurempi kuin Lapissa (koko maassa 17,2 ja Lapissa 2,0 asukasta maaneliökilometrillä). Tästä on johdonmukaista laskea, että myös kotihoitopalveluiden tuottaminen on Lapissa selvästi kalliimpaa kuin muualla maassa matkustuskustannusten ja matkaan käytetyn työajan vuoksi. Lapissa sairaankuljetusmatkat voivat olla monessa tapauksessa kilometriä, esimerkiksi - Enontekiön Kilpisjärveltä lääkäripäivystykseen Kittilään (sairasauto Enontekiöllä) - Inarin Näätämöstä lääkäripäivystykseen Ivaloon (sairasauto Ivalossa) - Savukosken Tanhualta lääkäripäivystykseen Kemijärvelle (sairasauto Pelkosenniemellä) Lapissa lähipalveluiden määritteleminen on vaikeaa. Em. kotihoitopalvelu on selkeästi lähipalvelu, mutta onko 100 kilometrin päässä sijaitsevan terveyskeskuksen tuottamat palvelut asiakkaalle lähipalveluita? Kuntakeskusten ja taajamien ulkopuolella, harvaan asutuilla alueilla, ei toteudu perustuslain määrittelemät kansalaisten perusoikeudet (jokaisella yhtäläinen mahdollisuus.jokaiselle riittävät.) Kielisuhteet: Kunnat ovat jatkossakin valmiita järjestämään ja tuottamaan saamenkielisiä palveluita, mikäli valtio vastaa kustannuksista. Saamenkielisten palveluiden tuottaminen: Lapin saamelaisalueella (Enontekiö, Utsjoki, Inari ja osa Sodankylää) saamenkielisten palvelujen tuottaminen kuntien yhteistyönä olisi tarkoituksenmukaista, mutta vaikeutena on tieyhteyden puuttuminen Inarista Enontekiölle. Mikäli uusi tie rakennettaisiin kuntien välille, lyhentyisi matka nykyisestä noin puoleen.

10 LAPIN LIITTO 3 Nykyiseen kuntarakenteeseen ja palvelurakenteeseen liittyvät erityispiirteet: Harva-asutus (asukastiheys Lapin kunnissa vaihtelee 0,2 asukkaasta 250 asukkaaseen maaneliökilometrillä). Naapurivaltion raja (palveluiden tuottaminen yhdessä joidenkin Ruotsin tai Norjan kuntien kanssa) Monta matkailukeskusta. Joidenkin kuntien väestömäärä voi sesonkikautena kasvaa moninkertaisesti, samoin palvelutarve; mm. pelastuspalvelut ja sairaanhoito Matkailukeskusten kesämatkailutuotteita on kehitetty voimakkaasti ja yritykset tulevat siihen jatkossakin merkittävästi panostamaan. Henkilöstön eläköityminen ja uuden henkilöstön rekrytoiminen: Väestö- ja ikärakenne-ennusteiden mukaan tilanne näyttää Lapissa muuta maata synkemmältä. Yksi suurimmista kuntien haasteista tulevaisuudessa on osaavan henkilöstön rekrytoiminen. 2.2 Mitä kuntien yhteistyöhön liittyviä hankkeita tai hyviä käytäntöjä alueellanne on meneillään? Käytössä olevat palvelutoimintoihin liittyvät kuntien hyvät yhteistyökäytännöt Lääkäripäivystystoiminta eri alueille Alueelliset neuvontapalvelut; esimerkiksi talous- ja velkaneuvonta Maakunnallinen pelastuslaitos Kirjastopalvelut Aluearkkitehtitoiminta Elinkeinotoimen yhteistyö seutukuntatasolla Palveluiden organisointiin liittyvät valtakunnallisesti merkittävät ja kiinnostavat hankkeet Lapin sosiaalialan konsultaatiopankki; sosiaalikollega Kemijärven kaupungin verkkoneuvontapalvelu Rovaniemen kaupungin tilaaja-tuottaja malli ja sopimusohjausjärjestelmä Maakuntakorkeakoulu Telelääketieteen hanke Kirjastoverkko Valtakunnan rajat ylittävä yhteistyö Käynnissä olevat kuntien yhdistymiseen tähtäävät valmistelut tai selvittelyt Pelkosenniemen kunta on päättänyt käynnistää kuntaliitosneuvottelut naapurikuntien kanssa.

11 LAPIN LIITTO 4 3. PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTTAMINEN ERI VAIHTOEHTOJEN NÄKÖKULMASTA Miten järjestäisitte alueellanne seuraavat palvelut peruskuntamallin, piirimallin ja aluekuntamallin näkökulmasta? Sosiaali- ja terveystoimi (liite nro 1) 3.1 Ennaltaehkäisevät palvelut 3.2 Perusterveydenhuolto 3.3 Erikoissairaanhoito 3.4 Sosiaalihuolto 3.5 Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjut 3.6 Sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalvelut Opetus- ja kulttuuritoimi (liite nro 2) 3.7 Perusopetus 3.8 Lukiokoulutus ja toisen asteen ammatillinen koulutus 3.9 Ammattikorkeakoulutus (jos ei siirretä valtion tehtäväksi) 3.10 Kulttuuri-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimen palvelut Tekninen toimi. elinkeinojen kehittäminen (liite nro 3) 3.11 Kaavoituksen ja maankäytön suunnitteluun liittyvät palvelut 3.12 Elinkeinopolitiikkaan ja alueelliseen kehittämiseen liittyvät palvelut/ toiminnot 3.13 Tekniset palvelut Tuotantotavat 3.14 Arvioikaa, mitä edellytyksiä alueellanne on ottaa käyttöön tilaajatuottajatoimintatapoja ja millä toimialoilla? Tilaaja-tuottaja toimintatavassa eriytetään toisistaan lakisääteinen palvelun järjestämisvelvollisuuden täyttäminen ja palvelun tuottaminen. Tilaajan ja tuotantoyksiköiden välille luodaan markkinoita muistuttava ostaja-myyjäsuhde eli ns. näennäismarkkinat. Toimintatavassa palvelun tuottaa joko kunnan oma tai sen ulkopuolinen organisaatio. Lapissa on melko vähän yksityisiä palveluiden tuottajia (ml. kolmas sektori). Tilaaja-tuottaja toimintatapa soveltuisi Lapissa ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalle.

12 LAPIN LIITTO Mitä malleja (esimerkiksi isäntäkuntamalli, kuntien yhteinen liikelaitos) näette hyväksi käyttää tilaajan ja tuottajan toiminnan järjestämisessä? Miten näitä tulisi edelleen kehittää? Toiminnan järjestämisessä voisi usein käyttää isäntäkuntamallia noudattaen vastavuoroisuusperiaatetta. Kehitettäviä asioita olisi esimerkiksi kustannustenjako ja sopimusmenettely Millaisia mahdollisuuksia näette kunnan ja yksityisen sekä kunnan ja kolmannen sektorin palvelutuotannon yhteistyön tehostamisessa alueellanne? Kunnat omalla toiminnallaan ohjaisivat ja opastaisivat kuntalaisia käyttämään yksityisen sektorin (ml. kolmannen sektorin) tuottamia palveluja. Tähän kuuluu myös se, että kunnat mukana olollaan varmistavat palveluiden laadun (esimerkiksi vanhusten asumispalvelut) Millaisia mahdollisuuksia näette kuntien ja valtion palvelutuotannon yhteistyön tehostamisessa alueellanne? Ammattikorkeakoulujen ja yliopiston yhteistyötä on tiivistettävä mm. aluekehitystehtävissä. Monipuolisia palvelupisteitä tarvitaan erityisesti harvaan asutuille alueille. Yhteistyössä olisi oltava mukana kunnan ja valtion lisäksi yksityisiä yrityksiä Miten rahoitusvastuu tulisi järjestää? Tulisiko piirimallissa rahoituksen perusteena ottaa väestöpohjan ohella huomioon tulopohja? Rahoituksessa tulee ottaa huomioon tulopohja. Lisäksi tulee ottaa huomioon pienten yksiköiden korkeammat kustannukset (harva asutus korkeat matkustus- ja kuljetuskustannukset) Millaiset ovat alueellanne edellytykset kunnallisen toiminnan tuottavuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden lisäämiselle vuosina ? Tietotekniikan kehittyminen antaa mahdollisuuksia esimerkiksi lisätä etä- ja verkko-opetusta.

13 LAPIN LIITTO 6 Hallinta ja ohjaus, kunnallinen demokratia 3.20 Miten varmistetaan kansanvaltainen ohjaus ja edustuksellinen demokratian toimivuus? Palveluiden järjestämiseen liittyvistä asioista (palveluiden laatu, määrä, rahoitus) päättää suorilla vaaleilla valitut henkilöt Millaiset olisivat alueellanne edellytykset kansalaisten suorille vaikuttamismahdollisuuksille? Laaja-alueisen maakunnan kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet tulevat hyvin turvatuksi väestömäärältään pienemmissä kuntayksiköissä Arvioikaa alueenne kuntien kykyä menestyä kuntahenkilöstön saatavuuden turvaamisessa vuosina ? Maakunnassa on työvoimareserviä olemassa, mutta sen hyödyntäminen edellyttää koulutusta. Kuntien kyky muuhun maahan verrattuna on heikompi. Tulevaisuudessa asiaan vaikuttaa merkittävästi maakunnan vetovoimaisuus, jonka yksi osa on kunta- ja palvelurakenne. 4. KUNTA- JA MUUT ALUEJAOT 4.1 Jos oletetaan, että maahan tulisi vähintään asukkaan kuntien verkosto, niin millainen olisi kuntarakenne alueellanne tai maakuntarajat ylittäen? Mitkä kunnat silloin yhdistyisivät ja millä perusteilla? Kuntien lukumäärä olisi vähintään viisi: Kunta 1: Ylitornio, Tornio, Kemi, Simo, Tervola, Keminmaa Kunta 2: Pello, Kolari, Kittilä, Muonio, Enontekiö Kunta 3: Utsjoki, Inari, Sodankylä Kunta 4: Savukoski, Pelkosenniemi, Salla, Posio, Kemijärvi Kunta 5: Rovaniemi, Ranua Noudattelisi seutukuntajakoa muilta osin, paitsi Tornionlaakson seutukunnan kunnista on toinen yhdistetty Kemi-Tornio alueeseen ja toinen Tunturi-Lapin alueeseen.

14 LAPIN LIITTO Jos oletetaan, että alueellanne toteutuisi piirimalli, niin millainen piirijaotus tulisi siinä tapauksessa teidän alueellenne tai maakuntarajat ylittävälle alueelle ja millä perusteella? Piiri olisi koko maakunnan käsittävä alue. Palvelualueita olisi viisi; Kemi-Tornio alue, Rovaniemen alue, Tunturi-Lapin alue, Pohjois-Lapin alue ja Itä-Lapin alue. 4.3 Jos oletetaan, että alueellanne toteutuisi aluekuntamalli, millainen olisi siinä tapauksessa aluekuntajaotus alueellanne tai maakuntarajat ylittäen ja millä perusteella? Aluekunta olisi koko maakunnan käsittävä alue. Asukkaita on noin Onko seutukuntien rajoja syytä maakuntanne alueella tai maakuntarajat ylittäen joiltakin osin tarkistaa. Jos olisi, miten ja millä perusteella? Maakunnan seutukunnista pienin seutukunta on Tornionlaakso, jonka väestömäärä on noin asukasta. Pohjois-Lapin seutukunnan ongelmana on kolmen kunnan merkittävä erilaisuus ja pitkät etäisyydet. Posion kunta tekee tiivistä yhteistyötä Koillismaalla sijaitsevan Kuusamon kaupungin kanssa. 4.5 Onko maakuntanne rajaa syytä joiltakin osin tarkistaa? Jos olisi, miten ja millä perusteella? Viitaten viime aikaisiin Koillismaalla tehtyihin kuntarakenneselvityksiin ja kuntayhteistyöhön, olisi järkevää sijoittaa Kuusamon kaupunki Lapin maakuntaan. 5. MALLIEN KEHITTÄMINEN 5.1 Miten kehittäisitte peruskuntamallia alueenne erityisolosuhteisiin paremmin soveltuvaksi? Peruskuntamalli tarkoittaisi, että Lapissa olisi viisi peruskuntaa, jotka tulisivat olemaan hyvin erilaisia sekä väestömäärältään että maantieteellisesti. Lapin nykyisillä kunnilla on vahva identiteetti ja peruskuntien muodostaminen hävittäisi paljon kuntien ominaispiirteitä. Pitkät etäisyydet tekisivät kunta-rakenteen toimimattomaksi. Väestömäärältään pienemmät kunnat sopivat Lapin olosuhteisiin paremmin.

15 LAPIN LIITTO Miten kehittäisitte piirimallia alueenne erityisolosuhteisiin paremmin soveltuvaksi? Piirimallikaan koko maakunnan kattavana ei ole saanut merkittävää tukea. Kunta- ja palvelurakenneuudistus hankkeen aluevaiheen aikana Lapissa on katsottu huomattavasti tärkeämmäksi asiaksi palvelurakenneuudistus kuin kuntarakennemuutokset. Tässä vaiheessa maakunnassa ei ole valmiuksia muodostaa koko maakunnan kattavaa sosiaali- ja terveyspiiriä. Piirimallin toteuttamisen ongelmana nähdään pitkät matkat ja uhka palvelupisteverkon merkittävästä vähentymisestä. Kainuun mallista saatujen hyvien kokemusten pohjalta piirimallia voi kehittää Lapin olosuhteisiinkin soveltuvaksi. 5.3 Miten kehittäisitte aluekuntamallia alueenne erityisolosuhteisiin paremmin soveltuvaksi? Aluekuntamallin epäkohtina pidetään kunnan verotusoikeuden siirtymistä aluekunnalle ja epätietoisuutta lähikunnan tehtävistä ja roolista. Kainuun malli näyttää soveltuvan alueille, joissa kunnilla on vähäiset resurssit ja harva-asutus. Aluekuntamallia voisi kehittää Kainuun mallin suuntaan. 5.4 Olisiko teillä esittää oma vaihtoehto, joka soveltuisi mielestänne parhaiten alueellenne ja olisi käyttökelpoinen koko maassa? Muu kehittäminen 5.5 Millä tavoin alueellanne on tarvetta tehostaa kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa? Miten eri mallit (peruskuntamalli, piirimalli, aluekuntamalli) vaikuttavat toiminnan kehittämiseen? Ennaltaehkäisevä toiminta tulisi rakentaa ihan uudelta pohjalta ja antaa sille nykyistä paljon enemmän painoarvoa, koska se tuottaa suurimmat säästöt pitkällä aikavälillä. Kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä tulisi edistää huolimatta siitä, mikä malli on kyseessä. Kansalaiset itse pitäisi saada innostumaan asiasta, aktivoimiseen tarvitaan myös kunnan huomattavaa panostusta.

16 LAPIN LIITTO Millä tavoin kuntien kehittämistä edistävä tutkimus- ja kehittämistoiminta tulisi alueellanne järjestää? Vaikuttavatko eri mallit (peruskuntamalli, piirimalli, aluekuntamalli) toiminnan kehittämiseen? Tutkimus- ja kehittämismahdollisuudet ovat paremmat suuremmissa yksiköissä ja sitä tulisikin tehdä maakuntatasolla. 5.7 Mitä kuntien toimintaa koskevia valtion normeja pitäisi muuttaa ja miten? Normit eivät saa olla esteenä palveluiden tehokkaalle ja toiminnan kannalta järkevälle järjestämiselle, mukaan lukien kuntasektorin ja yksityisen sektorin välisen yhteistyö. Sektoriajattelu ei saa ohjata valtion kunnille myöntämiä valtionosuuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuden perusteissa tulisi nykyistä enemmän ottaa huomioon ko. palveluiden tuottamisesta aiheutuvat kustannukset harvaan asutuilla alueilla (mm. suuret matkustus- ja kuljetuskustannukset). Valtakunnan rajan ylittävää yhteistyötä rajoittavat tai estävät normit tulee muuttaa. 5.8 Mitä kunnan toiminnassa sektorirajoihin perustuvia ja byrokratisoituneita toimintatapoja pitäisi muuttaa ja miten? Sosiaali- ja terveydenhuollon sektorin pitäisi kaikilla tasoilla yhdistyä, myös valtakunnan tasolla. Samoin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajanvedosta tulisi luopua. Sektorit tulisi muodostaa palvelujen käyttäjän näkökulmasta; esimerkiksi sektoreita voisi olla ikääntyneiden palvelut, perheiden palvelut, nuorten palvelut jne. 5.9 Mitä nykyisin kuntien ja valtion järjestämisvastuulla olevia palveluita voitaisiin supistaa tai siirtää jonkin muun tahon vastuulle? 5.10 Onko muita näkökohtia, joita alueenne kokemusten mukaan tulisi ottaa huomioon kunta- ja palvelurakennetta uudistettaessa? Kunta- ja palvelurakennetta uudistettaessa Lapissa, tulee ottaa huomioon valtakunnan rajat, palvelurakenteen osalta erikoisesti Norjan ja Ruotsin rajat. Lapilla on yhteistä rajaa naapurivaltioiden kanssa satoja kilometrejä. Lapin erityisen harva asutus, pitkät etäisyydet asiakkaan ja palveluja tuottavan yksikön välillä, vaikeuttaa palveluiden saavutettavuutta ja aiheuttaa korkeita kustannuksia.

17 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI / Miten järjestäisitte alueellanne? (Raportin liite nro 1) Peruskuntamalli Piirimalli Aluekuntamalli Peruskunta järjestää ja tuottaa Piiri järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa palvelut Ennaltaehkäisevät palvelut Lähipalvelut tuotetaan piirin palvelualueiden toimesta kunnissa. Lähipalvelut tuotetaan aluekunnan palvelualueiden toimesta lähikunnissa. Peruskunta järjestää ja tuottaa Piiri järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa Perusterveydenhuolto Lähipalvelut tuotetaan piirin palvelualueiden toimesta kunnissa Lähipalvelut tuotetaan aluekunnan palvelualueiden toimesta lähikunnissa. Koko maakunnan käsittävä erikoissairaanhoito-erityishuoltopiiri järjestää ja tuottaa Piiri järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa Erikoissairaanhoito Palvelut tuotetaan pääasiassa Rovaniemen, Kemin ja Kemijärven sairaalassa. Palvelut tuotetaan pääasiassa Rovaniemen, Kemin ja Kemijärven sairaalassa. Palvelut tuotetaan pääasiassa Rovaniemen, Kemin ja Kemijärven sairaalassa.

18 Peruskuntamalli Piirimalli Aluekuntamalli Peruskunta järjestää ja tuottaa Piiri järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa Sosiaalihuolto Lähipalvelut tuotetaan piirin palvelualueiden toimesta kunnissa. Lähipalvelut tuotetaan aluekunnan palvelualueiden toimesta lähikunnissa. Peruskunta järjestää ja tuottaa palveluketjun Piiri järjestää ja tuottaa palveluketjun Aluekunta järjestää ja tuottaa palveluketjun Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjut Erikoissairaanhoidon palvelut peruskunta ostaa koko maakunnan käsittävältä erikoissairaanhoito - erityishuoltopiiriltä. (perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja korostuu) (sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja merkityksetön) (sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja merkityksetön) Osan palveluista peruskunta järjestää ja tuottaa itse. Piiri järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa Sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalvelut Osan palveluista peruskunta ostaa koko maakunnan käsittävä erikoissairaanhoito-erityishuoltopiiriltä tai erva- alueelta. Osa palveluista tuotetaan piirin palvelualueiden toimesta kunnissa ja osa keskitetysti maakunnassa tai erva- alueella. Osa palveluista tuotetaan aluekunnan palvelualueiden toimesta lähikunnissa ja osa keskitetysti maakunnassa tai erva- alueella.

19 OPETUS- JA KULTTUURITOIMI / Miten järjestäisitte alueellanne? (Raportin liite nro 2) Peruskuntamalli Piirimalli Aluekuntamalli Peruskunta järjestää ja tuottaa Kunta järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa Perusopetus Palvelut tuotetaan aluekunnan palvelualueiden toimesta lähikunnissa. Peruskunta järjestää ja tuottaa lukiokoulutuksen. Kunta järjestää ja tuottaa lukiokoulutuksen. Aluekunta järjestää ja tuottaa Lukiokoulutus ja toisen asteen ammatillinen koulutus Toisen asteen ammatillinen koulutus järjestetään ja tuotetaan alueellisesti (esimerkiksi kaksi kunnallista koulutuksen järjestäjää maakunnassa). Opetusta antavat yksiköt säilyvät. Toisen asteen ammatillinen koulutus järjestetään ja tuotetaan alueellisesti (esimerkiksi kaksi kunnallista koulutuksen järjestäjää maakunnassa). Opetusta antavat yksiköt säilyvät. Palvelut tuotetaan osittain palvelualueiden toimesta lähikunnissa ja osittain alueellisesti. Opetusta antavat yksiköt säilyvät. Ammattikorkeakoulutuspalvelut järjestetään ja tuotetaan alueellisesti Ammattikorkeakoulutuspalvelut järjestetään ja tuotetaan alueellisesti Aluekunta järjestää ja tuottaa ammattikorkeakoulutus Ammattikorkeakoulutus (jos ei siirretä valtion tehtäväksi)

20 Peruskuntamalli Piirimalli Aluekuntamalli Peruskunta järjestää ja tuottaa Kunta järjestää ja tuottaa Aluekunta järjestää ja tuottaa Kulttuuri-, kirjasto-, liikunta-, ja nuorisotoimenpalvelut Yhteistyötä tehdään alueellisesti (seutu- ja/tai maakunta-tasolla) esimerkiksi kirjastopalveluiden osalta. Yhteistyötä tehdään naapurikuntien kanssa sekä alueellisesti. Palvelut tuotetaan aluekunnan palvelualueiden toimesta lähikunnissa tai seudulla.

21 TEKNINEN TOIMI, ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN / Miten järjestäisitte alueellanne? (liite nro 3) Peruskuntamalli Piirimalli Aluekuntamalli Kaavoitukseen ja maankäytön suunnitteluun liittyvät palvelut Peruskunta järjestää ja tuottaa Tarpeen mukaan tehdään yhteistyötä mm. muiden peruskuntien kanssa. Kunta järjestää ja tuottaa Tarpeen mukaan tehdään yhteistyötä mm. muiden kuntien kanssa. Aluekunta ja lähikunta yhteistyössä järjestävät ja tuottavat Elinkeinopolitiikkaan ja alueelliseen kehittämiseen liittyvät palvelut/toiminnot Peruskunta järjestää ja tuottaa Tarpeen mukaan tehdään yhteistyötä mm. muiden peruskuntien kanssa. Kunta järjestää ja tuottaa palvelut joko yksin tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Aluekunta ja lähikunta yhteistyössä järjestävät ja tuottavat Tekniset palvelut Peruskunta järjestää ja tuottaa Tarpeen mukaan tehdään yhteistyötä mm. muiden peruskuntien kanssa. Kunta järjestää ja tuottaa palvelut joko yksin tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Aluekunta ja lähikunta yhteistyössä järjestävät ja tuottavat

Aluevaiheen materiaalit III. Kysymys- ja tehtävärunko

Aluevaiheen materiaalit III. Kysymys- ja tehtävärunko Aluevaiheen materiaalit III Kysymys- ja tehtävärunko JOHDANTO Sisäasiainministeriö asetti 11.5.2005 kunta- ja palvelurakenneuudistus -hankkeen sen jälkeen, kun asia oli valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan

Lisätiedot

Aluevaiheen materiaalit III e. Kysymys- ja tehtävärunko/ pääkaupunkiseudun kunnat

Aluevaiheen materiaalit III e. Kysymys- ja tehtävärunko/ pääkaupunkiseudun kunnat Aluevaiheen materiaalit III e Kysymys- ja tehtävärunko/ pääkaupunkiseudun kunnat JOHDANTO Sisäasiainministeriö asetti 11.5.2005 kunta- ja palvelurakenneuudistus -hankkeen sen jälkeen, kun asia oli valtioneuvoston

Lisätiedot

TUNTURI-LAPIN KUNTARAKENNE

TUNTURI-LAPIN KUNTARAKENNE TUNTURI-LAPIN KUNTARAKENNE TUNTURI-LAPIN KUNNAT SÄILYVÄT ITSENÄISINÄ PALVELUJEN JÄRJESTÄMISTAPOJA KEHITETÄÄN JA NIIDEN TULEE VASTATA TULEVIIN HAASTEISIIN LISÄTÄÄN YHTEISTYÖTÄ YTAKE (YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e)

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e) indeksin kehitys Lapin seutukunnissa 1994-30.6.2014(e) 110,0 105,0 indeksi v. 1994 = 100 indeksi 30.6.2014 Rovaniemen seutu; 104,6 100,0 95,0 90,0 85,0 Tunturi-Lappi; 90,6 Kemi-Tornio; 90,3 LAPPI; 89,8

Lisätiedot

LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas

LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas Sisältö: Käyttötalous yhteensä Sosiaali- ja terveydenhuolto Opetus- ja kulttuuritoimi Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 23.4.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Lapin liitto 6.11.2015 LÄHDE: Tilastokeskus Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 22.10.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Kuntauudistus. Lapin kuntapäivät Tornio Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Valtiovarainministeriö

Kuntauudistus. Lapin kuntapäivät Tornio Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Valtiovarainministeriö Kuntauudistus Lapin kuntapäivät Tornio 20.9.2011 Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Valtiovarainministeriö Hallituksen kuntapolitiikan tavoite Turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 27.10.2011 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-30.9.2011

Lisätiedot

Kuntien haasteita vuoteen 2015

Kuntien haasteita vuoteen 2015 Kuntien haasteita vuoteen 2015 Ylikunnallinen yhteistyö (seutu, maakunta, suuralue ) Maahanmuutto Muuttoliike, asukasluvun kehitys Palvelujen kysynnän muutos Ikärakenteen muutos: väestön vanheneminen,

Lisätiedot

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelurakennetyöryhmän väliraportti Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 26.1.2012 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-2011

Lisätiedot

LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus

LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus 2005 2004 Pelkosenniemi 5 770 5 159 Enontekiö 5 188 4 708 Utsjoki 4 955 5 244 Muonio 4 873 4 279 Sodankylä

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 27.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan

Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan 1/8 Lapin liitto 6.9.2012 Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan 31.12.2010 Maa, seutu, Toimiala Työlliset Palkan- Valtio Kunta Valtioenemmis-Yksityinetöinen

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 27.1.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1. 28.2. 31.3.

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 19.5.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 2.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1.

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 11.8.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

11 Lappi. 11.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

11 Lappi. 11.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 11 Lappi 11.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Lappi on Suomen pohjoisin maakunta, jonka ainoa naapurimaakunta on Pohjois-Pohjanmaa. Lapin maakunnan muodostavat 21 kuntaa,

Lisätiedot

Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Oulu

Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Oulu Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa 14.9.2017 Oulu Mahdollisuudet ja haasteet alueella Mirja Kangas, palvelualuepäällikkö Rovaniemen kaupunki Lapin maakunta Laajan päivystyksen

Lisätiedot

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa Kaikille oikeus terveelliseen ja turvalliseen elämään Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lähtökohtana ovat

Lisätiedot

Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013

Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013 Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perusja erikoistason palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Tuula Kokkonen, ylitarkastaja, Lapin AVI, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue 7.3.217 1 Sisältö Terveydenedistämisaktiivisuus Lapin maakunnassa

Lisätiedot

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset Metsähallitus Laatumaa 1 FCG Finnish Consulting Group Oy FCG Finnish Consulting Group Oy 2 Metsähallitus Laatumaa Metsähallitus Laatumaa 3 FCG Finnish Consulting Group Oy Kuvasta FCG Finnish Consulting

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Omaishoitajaliitto Lähellä ja tukena

Omaishoitajaliitto Lähellä ja tukena Omaishoitajaliitto Lähellä ja tukena Lähdetieto: Liirum laarum 5.4.2019 Seminaari Matti Meikäläinen Omaishoitajista pääasialliset auttajat, n. 300 000 naisia 61% miehiä 39% ei-työelämässä 34-54% ansiotyössä

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa. Tuula Kokkonen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkostovastaava

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa. Tuula Kokkonen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkostovastaava Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Tuula Kokkonen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkostovastaava Tuula Kokkonen, ylitarkastaja, Lapin AVI, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat

Lisätiedot

Pirkanmaan kuntapäivä Tampere

Pirkanmaan kuntapäivä Tampere Pirkanmaan kuntapäivä Tampere 19.9.2012 Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelurakennetyöryhmän väliraportti Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA

MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA Vuosittain: 1999-2015 Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, maaseutu ja energia Vuositilastot 2015 MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA 2000-2015 2000-2001 2002-2010

Lisätiedot

kelpoisuudesta sekä työvoiman vaihtuvuudesta ja

kelpoisuudesta sekä työvoiman vaihtuvuudesta ja Selvitys sosiaalihuollon ll henkilöstön nykyisestä määrästä ä ja kelpoisuudesta sekä työvoiman vaihtuvuudesta ja poistumasta it t vuoteen 2015 Lapin alueella ll Pohjois Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Lisätiedot

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Johanna Lohtander Muutosagentti, I & O- kärkihanke, Maakunta- sote valmistelu Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Lapin maakunnan Ikäihmisten sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 24.3.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2015-29.2.2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015

Lisätiedot

Opiskelu- ja työterveyshuollon ulkopuolelle jääneiden ennaltaehkäisevät terveyspalvelut raportti Lapin kuntien tilanteesta

Opiskelu- ja työterveyshuollon ulkopuolelle jääneiden ennaltaehkäisevät terveyspalvelut raportti Lapin kuntien tilanteesta Opiskelu- ja työterveyshuollon ulkopuolelle jääneiden ennaltaehkäisevät terveyspalvelut raportti Lapin kuntien tilanteesta Työkokous hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta 13.4.2016 Lapin aluehallintovirasto

Lisätiedot

Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto 1 Toimintaympäristö 3 % koko maan väestöstä - väkiluku 180 848 (joulukuu 2015) - 75-v täyttäneitä 18209, 2030 ennuste 10 800 enemmän 30 % koko Suomen maapinta-alasta - maapinta-ala

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelman valmistelutilanne. Lapin shp:n valtuustoseminaari Tapio Kekki

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelman valmistelutilanne. Lapin shp:n valtuustoseminaari Tapio Kekki Terveydenhuollon järjestämissuunnitelman valmistelutilanne Lapin shp:n valtuustoseminaari 27.11.2012 Tapio Kekki 1 Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Samaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvien

Lisätiedot

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto 23.3.2017, Kemijärvi Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361

Lisätiedot

Sote-uudistus ja Pohjois- Pohjanmaan sote-hanke Kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen Riitta Pitkänen Projektijohtaja

Sote-uudistus ja Pohjois- Pohjanmaan sote-hanke Kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen Riitta Pitkänen Projektijohtaja Sote-uudistus ja Pohjois- Pohjanmaan sote-hanke Kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen 8.12.2014 Riitta Pitkänen Projektijohtaja Pohjois-Pohjanmaan SOTE-hanke Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja. Lapin ELY-keskus

Lapin maahanmuuttotilastoja. Lapin ELY-keskus Lapin maahanmuuttotilastoja Lapin ELY-keskus 8.5.2017 kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2016 alueittain sekä kunnat, joissa yli 1 000 ulkomaan kansalaista Maakunta väestöstä Ahvenanmaa 10,6 Uusimaa 8,0

Lisätiedot

Lapin sivistysjohtajien syyspäivät

Lapin sivistysjohtajien syyspäivät Lapin sivistysjohtajien syyspäivät - AVI nyt ja tulevaisuudessa Lapin AVI 31.8.2016 1 Hallituksen reformi; kunta, maakunta, valtio Kunnalla on edelleen vastuu osaamisen ja sivistyksen edistämisestä, terveyden

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 24.1.2017 Liisa Niiranen 10,1 % 9 % 7,5 % 11,3 % Timo Aro 2016 Lapin väestöennuste Ennuste 2040 Ennuste 2030 Ennuste 2020

Lisätiedot

Enontekiö. Kittilä. Muonio. Kolari. Pello Rovaniemi. Ylitornio. Tornio. Kemi

Enontekiö. Kittilä. Muonio. Kolari. Pello Rovaniemi. Ylitornio. Tornio. Kemi LAPIN LUKIOT, AMMATILLISET OPPILAITOKSET JA KANSANOPISTOT, JOISSA AMMATILLISTA KOULUTUSTA LUKUVUONNA 2011-2012 Utsjoki Inari Enontekiö Lukioita 23 Kittilä Ammatillisia oppilaitoksia tai niiden sivuopetuspisteitä

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja

Lapin maahanmuuttotilastoja Lapin maahanmuuttotilastoja Meri-Lapin MAKO-verkosto Tornio 16.5.2017 Anne-Mari Suopajärvi/Lapin ELY-keskus kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2016 alueittain sekä kunnat, joissa yli 1 000 ulkomaan kansalaista

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 29.3.2017 1 Teknologia-avusteiset kotihoidon palvelut Teknologiapilotit ovat liikkeellä (Inari, Kolari, Kittilä, Ranua, Sodankylä, Tervola)

Lisätiedot

KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011

KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011 KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011 Luvut 1000 As.luku Toiminta- Valtion- Tilikauden Tilikauden Lainat Netto- Kunta 2011 kate Verotulot osuudet Vuosikate Poistot tulos yli-/alijäämä 31.12.2011 invest.*) Enontekiö

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

KUNNILLA HALUTAAN SÄILYTTÄÄ TEHTÄVIÄ

KUNNILLA HALUTAAN SÄILYTTÄÄ TEHTÄVIÄ Tiedote KUNNILLA HALUTAAN SÄILYTTÄÄ TEHTÄVIÄ Kolme neljästä katsoo, että lasten päivähoidon (%), nuorisotyön (%) ja liikunnan (%) järjestäminen kuuluvat kunnan vastuulle, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön

Lisätiedot

PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA

PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA PAKASTE HANKKEEN TULOKSIA PERUS- TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMINEN TERVEYDEN EDISTÄMINEN SOSIAALITYÖ 7.10.2011 1 Perusterveydenhuollon kehittäminen 1.9.2009-31.10.2011 PaKaste 1 Kuntalähtoistä kehittämistyötä

Lisätiedot

seminaari Varatoimitusjohtaja Kari Nenonen, Kuntaliitto

seminaari Varatoimitusjohtaja Kari Nenonen, Kuntaliitto Ammattikorkeakoulujen rakenne ja rahoitus seminaari 15.9.2010 Varatoimitusjohtaja Kari Nenonen, Kuntaliitto Väestönmuutosprosentti 2008 2009 kunnittain Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan Kuntajako

Lisätiedot

Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä. Opastavan päätösseminaari Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys

Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä. Opastavan päätösseminaari Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä Opastavan päätösseminaari 4.4.2017 Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen Järjestämislailla säädetään,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus vuodelta 2017 maksettavasta lihan ja vuodelta 2016 maksettavasta maidon kuljetusavustuksesta sekä vuodelta 2017 maksettavasta eräiden kotieläintalouden palvelujen tuesta Valtioneuvoston

Lisätiedot

Lapin liitto Kuntakohtainen katsaus talousarvioihin. Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen hoito:

Lapin liitto Kuntakohtainen katsaus talousarvioihin. Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen hoito: Lapin liitto 3.3.2010 Lapin kuntien talousarviot vuodelle 2010 Vertailutiedot: kuntien antamat ennakkotiedot vuoden 2009 tilinpäätöksistä ja Tilastokeskus Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen

Lisätiedot

INHIMILLISESTI AMMATILLISESTI LUOTETTAVASTI. Lapin pelastuslaitos

INHIMILLISESTI AMMATILLISESTI LUOTETTAVASTI. Lapin pelastuslaitos INHIMILLISESTI AMMATILLISESTI LUOTETTAVASTI Lapin pelastuslaitos Sisältö Lapin pelastuslaitos Lapin hälytystilastot 2018 maastopalot Ruotsin virka-aputehtävä Pelastuslaitokset Pelastuslaki 379/2011 Asetus

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lappi kodiksi maahanmuutto- ja kotouttamistyön ajankohtaisseminaari Rovaniemi 5.10.2016 Ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2015

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Palveluverkon löydöksiä Lapin alueella

Palveluverkon löydöksiä Lapin alueella Palveluverkon löydöksiä Lapin alueella 7.2.2014 Sari Kujala Ympäristösi parhaat tekijät 2 Taustatietoihin liittyviä löydöksiä 2012 2023 Väestöllisen huoltosuhteen muutos (ei-työikäisten ja työikäisten

Lisätiedot

Hyvä kunta- ja palvelurakenteen talkooväki

Hyvä kunta- ja palvelurakenteen talkooväki KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Pekka Toivonen 17.10.2005 KUNTA- JA PALVELURAKENNEHANKKEEN ALUEVAIHEEN SEMINAARI 18.10.2005, JYVÄSKYLÄ PAVILJONKI Arvoisa pj Hyvä kunta- ja palvelurakenteen talkooväki Viime

Lisätiedot

Uudistuva palvelurakenne uudistuvat osaamistarpeet? Ajatellaanko henkilöstön kehittämistä rakenteita uudistettaessa

Uudistuva palvelurakenne uudistuvat osaamistarpeet? Ajatellaanko henkilöstön kehittämistä rakenteita uudistettaessa Uudistuva palvelurakenne uudistuvat osaamistarpeet? Ajatellaanko henkilöstön kehittämistä rakenteita uudistettaessa Tarja Myllärinen Suomen Kuntaliitto Johtaja, sosiaali ja terveys Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi

Lisätiedot

TÄYDEN PALVELUN TIETOTEKNIIKKAA

TÄYDEN PALVELUN TIETOTEKNIIKKAA KY-verkko - pilottiasiakkaan näkökulmasta: KY-verkko, lyhyt historia LapIT, esittely yrityksestä ja asiakasympäristöstä LapIT rooli KY-verkon suunnittelussa ja pilotoinnissa KY-verkko, tavoitteet ja hyödyt

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON RAKENNE- JA RAHOITUSRATKAISUT VAIHTOEHTOJEN TARKASTELUA. Jussi Huttunen

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON RAKENNE- JA RAHOITUSRATKAISUT VAIHTOEHTOJEN TARKASTELUA. Jussi Huttunen SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON RAKENNE- JA RAHOITUSRATKAISUT VAIHTOEHTOJEN TARKASTELUA Jussi Huttunen Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvityksen loppuseminaari 14.6.2011 SUOMEN

Lisätiedot

Alueelliset vastuumuseot 2020

Alueelliset vastuumuseot 2020 Alueelliset vastuumuseot 2020 Nelimarkka-museo Porvoon museo HAM Helsingin taidemuseo Helsingin kaupunginmuseo Hämeenlinnan kaupunginmuseo Hämeenlinnan taidemuseo Joensuun museot Jyväskylän museot Kainuun

Lisätiedot

Lapin maakuntatilaisuus 23.5.2016

Lapin maakuntatilaisuus 23.5.2016 Lapin maakuntatilaisuus 23.5.2016 Lapin maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta verkkoaivoriihen välitulokset Aineistot: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin esitys sote- ja maakuntauudistusten jatkovalmisteluun SuPer 9/2017

Lisätiedot

Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Seksuaali- ja lisääntymisterveys Seksuaali- ja lisääntymisterveys 27.10.2015 Rovaniemi Kristiina Poikajärvi Johtaja Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue 11.11.2015 1 Hallituksen strategiset painopistealueet Työllisyys ja kilpailukyky

Lisätiedot

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Lappi Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Pohjoisimman Lapin Leader (PLL) Sodankylä, Inari, Utsjoki, Savukoski,

Lisätiedot

Lapin työllisyyskatsaus kesäkuu 2012

Lapin työllisyyskatsaus kesäkuu 2012 NÄKYMIÄ HEINÄKUU 2012 LAPIN ELY-KESKUS Lapin työllisyyskatsaus kesäkuu 2012 Julkaisuvapaa tiistaina 24.7.2012 klo 9.00 Työttömien osuus työvoimasta Alle 10 % 10-14,9 % 15-19,9 % 20-24,9 % 25 % ja yli Työttömiä

Lisätiedot

Kehittämis- ja talousosasto/työllisyyspalvelut Työllisyyspäällikkö Riitta Hakala Valtakatu Kemi p

Kehittämis- ja talousosasto/työllisyyspalvelut Työllisyyspäällikkö Riitta Hakala Valtakatu Kemi p Lapin työllistymistä edistävä REKISTERISELOSTE monialainen yhteispalvelu Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 12.7.2016 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Kemin kaupunginhallitus Lapin Työ- ja elinkeinotoimisto

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Rovaniemi 4.10.2011 Lainsäädännön uudistamisen tilanne Terveydenhuoltolaki (1326/2010)

Lisätiedot

Ikäihmisten elämänhallinnan ja

Ikäihmisten elämänhallinnan ja Ikäihmisten elämänhallinnan ja hyvinvoinnin tukeminen (IKÄEHYT) 1.3.2011 31.8.2013 Hyvinvoinnin Lappi http://some.lappia.fi/blogs/ikaehyt/ Esitys päivitetty 30.1.2012 Hankkeen tausta Väestön ikääntyminen

Lisätiedot

Aluevaiheen materiaalit IV. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valmisteluryhmän tekemä vaihtoehtojen arviointi

Aluevaiheen materiaalit IV. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valmisteluryhmän tekemä vaihtoehtojen arviointi Aluevaiheen materiaalit IV Sosiaali- ja terveyspalveluiden valmisteluryhmän tekemä vaihtoehtojen arviointi RAKENNEMALLIEN VERTAILU - SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON NÄKÖKULMA KUNTA- JA PALVELURAKENNEHANKKEEN

Lisätiedot

Lapin kuntatalous Lapin liiton kuntataloustyöryhmä Tapani Melaluoto Puheenjohtaja

Lapin kuntatalous Lapin liiton kuntataloustyöryhmä Tapani Melaluoto Puheenjohtaja Lapin kuntatalous Lapin liiton kuntataloustyöryhmä Tapani Melaluoto Puheenjohtaja 10 000 Toimintakate tilinpäätös 2014 /as. 9 000 8 868 8 000 7 000 6 000 5 000 7 411 7 328 6 739 6 259 6 327 6 461 5 839

Lisätiedot

Kunta- ja palvelurakenneuudistus hankkeen organisaatio

Kunta- ja palvelurakenneuudistus hankkeen organisaatio Kunta- ja palvelurakenneuudistus hankkeen organisaatio Valtioneuvosto Peruspalveluohjelmaministeriryhmä Kunta- ja palvelurakenneryhmä Sihteeristö Sosiaali- ja terveyspalveluiden ryhmä Koulutus-, kulttuuri-,

Lisätiedot

SPIRIT OF INARI LEADER MATKAILUYRITTÄJIEN ASIALLA

SPIRIT OF INARI LEADER MATKAILUYRITTÄJIEN ASIALLA SPIRIT OF INARI 1.11.2018 LEADER MATKAILUYRITTÄJIEN ASIALLA Johanna Liinamaa, toiminnanjohtaja Leader Pohjoisin Lappi ry LAPIN LEADER-RYHMÄT Lapin Leader-ryhmät Leader Peräpohjola (51) Simo, Keminmaa,

Lisätiedot

IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA Ohjausryhmä

IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA Ohjausryhmä IKÄIHMINEN TOIMIJANA VANHUSPALVELULAIN TOIMEENPANOA POHJOIS-SUOMESSA 2013-2014 Ohjausryhmä 11.2.2014 Hankkeen tapahtumia: kokoukset, palaverit ym. Tarkennettu toimintasuunnitelma: 11/ 2013 ja toimintaraportti

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta /2014 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta /2014 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 2014 777/2014 Valtioneuvoston asetus vuodelta 2014 maksettavasta lihan ja vuodelta 2013 maksettavasta maidon kuljetusavustuksesta sekä eräiden

Lisätiedot

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361 2629 2900 3153 3359 3827 3794 3642 Ulkomaalaisten määrä Lapissa

Lisätiedot

Nina Peronius Projektipäällikkö

Nina Peronius Projektipäällikkö Nina Peronius Projektipäällikkö riskinä -hanke 11.6.2013 1 Kaste-ohjelmaan kuuluva kehittämishanke 1.3.2013 31.10.2015 2 Sosiaali- ja terveysministeriö myöntänyt 6.3.2013 päätöksellä 75 % valtionavun eli

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 7.4.2017 1 Toimenpiteet Kotiin vietävien palvelujen kehittäminen Laajan kotikuntoutuksen mallin käyttöön ottaminen ja kehittäminen Yhteinen

Lisätiedot

SOTE-LINJAUKSET Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Toimitusjohtaja Sosiaalijohdon neuvottelupäivät

SOTE-LINJAUKSET Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Toimitusjohtaja Sosiaalijohdon neuvottelupäivät SOTE-LINJAUKSET 23.3.2014 Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Toimitusjohtaja Sosiaalijohdon neuvottelupäivät 27.3.2014 Perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen järjestäminen 2013 Kunnat yhteensä, Manner-Suomi

Lisätiedot

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Sivistystoimi kunta-maakunta -yhteistyössä Kunnat vastaavat jatkossakin

Lisätiedot

Kunta- ja palvelurakenneuudistus Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministeriryhmän linjaukset aluevaiheeseen

Kunta- ja palvelurakenneuudistus Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministeriryhmän linjaukset aluevaiheeseen 28.9.2005 Kunta- ja palvelurakenneuudistus Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministeriryhmän linjaukset aluevaiheeseen 1. Yleiset periaatteet Peruspalveluohjelmaa valmisteleva ministeriryhmä korostaa

Lisätiedot

MAATALOUS Maidonlähettäjätilat Aktiivitilat 1) Maidonlähettäjien. lkm Kemi Simo Tervola Tornio ITÄ-LAPPI

MAATALOUS Maidonlähettäjätilat Aktiivitilat 1) Maidonlähettäjien. lkm Kemi Simo Tervola Tornio ITÄ-LAPPI MAATALOUS 9 SEUTUKUNTA Kunta Maidonlähettäjätilat Aktiivitilat ) Meijereihin viedyt maitomäärät milj. litraa Maidonlähettäjien lkm Maitoa (litroina) lähettäjää kohti Tilojen lkm Peltoa viljelyksessä (ha)

Lisätiedot

Esityksen sisältö; 1. Sotesoppa ja kunnat 2. Kunnallisen nuorisotyön toimiala 3.Yhdyspinnat ja uudet rakenteet

Esityksen sisältö; 1. Sotesoppa ja kunnat 2. Kunnallisen nuorisotyön toimiala 3.Yhdyspinnat ja uudet rakenteet Kari Sjöholm 30.10.2018 Esityksen sisältö; 1. Sotesoppa ja kunnat 2. Kunnallisen nuorisotyön toimiala 3.Yhdyspinnat ja uudet rakenteet Kari Sjöholm 30.10.2018 3 Kari Sjöholm Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät

Lisätiedot

Lapin liikenneturvallisuustoimija

Lapin liikenneturvallisuustoimija Lapin liikenneturvallisuustoimija Työn esittely 12.5.2016 Noora Airaksinen Teemu Kinnunen Lappi toimija-alueena Kaksi toimija-aluetta: Länsi Itä Kemi-Tornion seutukunta (n. 60 300 as.) Kemi, Keminmaa,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Länsi-Uudenmaan kuntakierros, Lohja 24.11.2011 Sami Uotinen va. johtaja, sosiaali- ja terveysyksikkö Esityksen sisältö Kehitystrendejä Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat Lokakuu 2012 STM Kari Haavisto Keskeinen sisältö Hyvinvoinnin edistäminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen hallitusohjelmassa Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Lääkehuoltokysely LSHP:n jäsenkunnille. Laura Huotari Proviisori LKS sairaala-apteekki

Lääkehuoltokysely LSHP:n jäsenkunnille. Laura Huotari Proviisori LKS sairaala-apteekki Lääkehuoltokysely LSHP:n jäsenkunnille Laura Huotari Proviisori LKS sairaala-apteekki Kyselyn toteuttaminen Webpropol-kysely touko-kesäkuussa johtaville lääkäreille Vastauksia saatiin 12:sta kunnasta/kuntayhtymästä

Lisätiedot

Lapin liikenneturvallisuustoimija

Lapin liikenneturvallisuustoimija Lapin liikenneturvallisuustoimija Lapin liikenneturvallisuusfoorumi 16.11.2016 Noora Airaksinen Teemu Kinnunen Lappi toimija-alueena Kaksi toimija-aluetta: Länsiosa, toimijana Ramboll Kemi-Tornion seutukunta

Lisätiedot

Lapin kuntien henkilöstönäkymät

Lapin kuntien henkilöstönäkymät LAPIN KUNTAPÄIVÄ - Tornio 20.9.2011 Lapin kuntien henkilöstönäkymät Marjo Säärelä kunta-asiantuntija Lapin liitto Työllisyystilanne Viimeisten 15 vuoden aikana työttömyys noin puolittunut 27 %:sta 12,7

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1 Marika Silvenius Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 1 Selvityksessä mukana olevat 21 Lapin kuntaa 1. Enontekiö 12. Ranua 2. Inari 13. Rovaniemi 3. Kemi 14. Salla 4. Kemijärvi 15. Savukoski, 5. Keminmaa

Lisätiedot

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Sote-rakenneuudistus 2013 Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Järjestämisvastuussa olevalle taholle kuuluu omalta osaltaan vastuu väestön hyvinvoinnista ja terveydestä Tähän sisältyy vastuu väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT

Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT Sote- seminaari: Integraatiolla puhtia sote- palveluihin Kuntamarkkinat 11.9.2014 Palveluintegraation johtaminen ja talouden hallinta Erva- alueen näkökulma Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT

Lisätiedot