OPINNÄYTETYÖ PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPINNÄYTETYÖ PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA"

Transkriptio

1 OPINNÄYTETYÖ PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA Laadun ja arvioinnin tiimi Opinnäytetyöohje Lokakuu 1999 Laadun ja arvioinnin kehittämisyksikkö Pirkanmaan ammattikorkeakoulu

2 TIIVISTELMÄ Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Laadun ja arvioinnin kehittämisyksikkö LAADUN JA ARVIOINNIN TIIMI: Opinnäytetyö Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa. Opinnäytetyöohje 17 s. Lokakuu 1999 Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 10 opintoviikon laajuinen opinnäyteteyö. Opinnäytetyön tavoitteena on osoittaa opiskelijan kyky tutkivaan ja kriittiseen työotteeseen, itsenäiseen tiedonhankintaan sekä syventää opiskelijan osaamista hänen erityisalueellaan. Opinnäytetyöstä annetaan erillinen arvosana tutkintotodistukseen. Opinnäytetyöohje sisältää kuvauksen opinnäytetyöprosessista ja siihen liittyvästä ohjauksesta sekä opinnäyteraportilta vaadittavat muotoseikat. Opinnäytetyöohje on kokonaisuudessaan kirjoitettu noudattaen opinnäytetyöraportin kirjoitusasua. Ohjeessa on myös yleinen ohjeistus opinnäytetyön arvioinnin kriteereiksi, jotka luonnollisesti täydentyvät ja tarkentuvat koulutusohjelmakohtaisesti. Liitteenä on myös esimerkki arviointilomakkeesta. Avainsanat: Opinnäytetyö, raportti, ammattikorkeakoulututkinto.

3 ABSTRACT Pirkanmaa Polytechnic Development Center of Quality Assessment QUALITY ASSESSMENT TEAM: Bachelor s Thesis in Pirkanmaa Polytechnic. Guidelines for Bachelor s Thesis 17 pages October 1999 Each degree programme in Pirkanmaa Polytechnic includes a Bachelor s thesis (10 credits) in which the student demonstrates his/her professional maturity and adoption of a progressive and research-oriented approach towards work in a given field of professional expertise. Completion of the thesis requires of the student a selfdirective learning process, construction of personal knowledge and its critical analysis. The assessment of Bachelor s thesis appears in the degree certificate. Guidelines for Bachelor s thesis contains a description of the process of research work, necessary guidelines and instructions, and the general requirements for the thesis. The report also contains the criteria for the assessment of the Bachelor s thesis and an example of an assessment report. Guidelines for Bachelor s thesis has been written in the form as required of the students in their thesis reports. Keywords: Bachelor s thesis, report writing, polytechnic studies, study skills.

4 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 1 2 OPINNÄYTETYÖN TAVOITE Mikä opinnäytetyö on? Miksi opinnäytetyö tehdään? 2 3 OPINNÄYTETYÖN LAATIMINEN Opinnäytetyön aihe Yksin, kaksin vai ryhmässä? Opinnäytetyön muoto 3 4 OPINNÄYTETYÖPROSESSI 4 5 VASTUUT OPINNÄYTETYÖPROSESSISSA Opiskelija Työelämän edustaja Ohjaaja Arviointitiimi 7 6 OPINNÄYTETYÖHÖN LIITTYVÄ KIRJALLINEN RAPORTTI Kirjallisen raportin rakenne ja muotovaatimukset Kansilehti Tiivistelmä ja vieraskielinen abstrakti Sisällysluettelo Lähdeluettelo Liitteet 9 7 OPINNÄYTETYÖN ESITTÄMINEN, LUOVUTUS JA ARKISTOINTI 10 8 KYPSYYSNÄYTE 10 9 OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTI OPINNÄYTETYÖN OMISTUS- JA TEKIJÄN OIKEUS OPINNÄYTETYÖN JULKAISEMINEN LOPUKSI 12 KIRJALLISUUTTA 15 LIITTEET 16

5 1 JOHDANTO Opinnäytetyö on jokaisen ammattikorkeakoulututkintoa suorittavan opiskelijan näyttö osaamisestaan. Opinnäytetyön sisällölliset vaatimukset määrittyvät tarkemmin kussakin koulutusohjelmassa. Musiikin koulutusohjelmassa opinnäytetyön muoto ja sen erityiset vaatimukset ovat erilaiset kuin esimerkiksi talouden ja hallinnon koulutusohjelmassa. Kuitenkin kaikkia ammattikorkeakoulun opinnäytetöitä yhdistää vaatimus siitä, että opiskelija osoittaa asiantuntijuutensa ja kykynsä kriittiseen ja tutkivaan työotteeseen omalla osaamisalueellaan. Opinnäyteohjeen tavoitteena on helpottaa opiskelijaa opinnäytetyönsä laatimisessa ja hahmottaa opinnäytetyön tekemisen kokonaisprosessi suunnittelusta toteutukseen, raportointiin ja arviointiin. Ohjeen kirjoitusasu antaa mallin opinnäytetyön kirjoittamiseen. Siten lukija saa käsityksen siitä, millainen on opinnäytetyöraportin rakenne, jäsentely, otsikointi, lähdeluettelo jne. Ohje sisältää myös opinnäytetyön arvioinnin yhteiset kriteerit sekä ehdotuksen käytettäväksi arviointilomakkeeksi. Ohje on laadittu Pirkanmaan ammattikorkeakoulun laadun ja arvioinnin kehittämistiimissä yhteistyössä opetussuunnitelmatiimin kanssa. Kirjoittamisesta vastasi Ulla- Maija Koivula. Ohjeeseen liittyviä kommentteja ja parannus- ja korjausesityksiä voi toimittaa laadun ja arvioinnin tiimille. Opinnäytetyöohje on osa Pirkanmaan ammattikorkeakoulun laatukäsikirjaa (osa C: K 1.4. Opinnäytetyö). Tämä ohje on myös luettavissa PIRAMK:n kotisivulta:

6 2 2 OPINNÄYTETYÖN TAVOITE 2.1 Mikä opinnäytetyö on? Opinnäytetyö on opintoihin kuuluva itsenäinen opintosuoritus, jossa opiskelija soveltaa ja kehittää tietojaan ja taitojaan ammattiopintojensa jollakin osaamisalueella. Opinnäytetyö on kokoava näyttö opiskelijan osaamisesta, eräänlainen oppineisuuden osoitus. Opinnäytetyön laajuus on 10 opintoviikkoa ja siitä annetaan erillinen arvosana tutkintotodistukseen. Seminaareihin ja ohjaukseen osallistuminen sisältyvät opintoviikkomäärään. (Pirkanmaan ammattikorkeakoulun tutkintosääntö1999, ks. opinto-opas.) 2.2 Miksi opinnäytetyö tehdään? Opinnäytetyön yleisenä tavoitteena on harjaannuttaa opiskelijaa itsenäiseen tiedonhankintaan, tiedon kriittiseen analyysiin, ongelmanratkaisu-, päättely- ja argumentaatiotaitoihin, työkäytäntöjen tutkimiseen ja kehittämiseen sekä selkeään kirjalliseen ja suulliseen viestintään. Opinnäytetyön avulla opiskelija voi syventää omaa erityisosaamistaan ja kehittää suhteitaan työelämään. Siten opinnäytetyö kehittää monipuolisesti asiantuntijalta vaadittavaa osaamista.

7 3 3 OPINNÄYTETYÖN LAATIMINEN 3.1 Opinnäytetyön aihe Opinnäytetyö tulee tehdä aihealueesta, joka liittyy opiskelijan koulutusohjelmaan, mahdolliseen suuntautumisvaihtoehtoon ja tukee opiskelijan kehittymistä asiantuntijaksi omalla erityisalallaan. Ammattikorkeakoulussa opinnäytetyön aiheen tulee olla työelämän tarpeista lähtevä ja ammattikäytäntöjä, -tietoja ja -taitoja kehittävä. 3.2 Yksin, kaksin vai ryhmässä? Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä. Myös monialaiset kahden tai useamman koulutusohjelman tai suuntautumisvaihtoehdon väliset opinnäytetyöt ovat mahdollisia. Samoin yhteistyötä voidaan tehdään toisen ammattikorkeakoulun tai yliopiston opiskelijoiden kanssa. Monialaisessa työssä (opiskelijat eri koulutusalalta tai eri koulutusohjelmista) kunkin opiskelijan itsenäinen osuus on osoitettava ja se arvioidaan erikseen. Muutoin pari- tai ryhmätyöt arvioidaan kokonaisuutena. 3.3 Opinnäytetyön muoto Opinnäytetyönä voidaan tehdä erilaisia tutkimus-, suunnittelu-, valmistus- tai kehittämistehtäviä (ks. esim. Hakala 1998, 21). Opinnäytetyön muoto voi siten olla osaamisalueelle soveltuva - kirjallinen tutkielma - artikkelikokoelma - taiteellinen produktio tai tuote (esim. näyttely, konsertti) - audiovisuaalinen tuote (esim. atk-ohjelma, äänite, CD-ROM) - kehittämis-, kokeilu- tai koulutusprojekti - tuotekehitystyö - tapahtuma (esim. messut, kongressi, koulutuspäivät) - oppimateriaali. Jokaiseen opinnäytetyöhön kuuluu kirjallinen raportti. Kirjallisessa raportissa tulee ilmetä työn aihe ja tavoite, työn viitekehys, käytetty aineisto ja sen keruu- ja analyysitapa, kuvaus tuotosprosessista ja tuotoksesta sekä tuotoksen merkityksen arviointi.

8 4 4 OPINNÄYTETYÖPROSESSI Opinnäytetyö prosessi alkaa jo opintojen alussa, jolloin opiskelija perusopinnoissaan perehtyy tiedonhallinnan, tutkimustyön ja filosofian perusteisiin. Opinnäytetyön tekemistä tukevat vaiheittain etenevät seminaarit sekä neuvottelut ohjaajan ja työelämän edustajien kanssa. Opinnäytetyön aiheen valinnassa auttaa ideaseminaari, jossa esitellään ammattikorkeakoulun meneillään olevia projekteja, kehittämis- ja tutkimushankkeita sekä hahmotetaan erilaisia opinnäytetyömahdollisuuksia yhteistyössä opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Tarkennettu opinnäytetyösuunnitelma esitellään suunnitelmaseminaarissa. Suunnitelmaseminaarissa opiskelija saa palautetta sekä opiskelijaopponentilta, muilta opiskelijoilta sekä ohjaavilta opettajilta. Suunnitelmaseminaarin tavoitteena on edesauttaa erityisesti opinnäytetyön rajaamisessa ja metodologisissa ratkaisuissa. Opinnäytetyö luovutetaan viimeistään 3 viikkoa ennen opinnäytetyöseminaaria, jossa työ esitetään. Opinnäytetyö voidaan esittää myös muualla kuin osaamispisteessä, esim. työelämän edustajille tai yleisölle, riippuen opinnäytetyön luonteesta. Opinnäytetyön luovuttamisen jälkeen opiskelija osallistuu kypsyysnäytteeseen. Kypsyysnäytteeseen tulee ilmoittautua 10 päivää aiemmin.

9 5 OHJEELLINEN AIKA-AKSELI OPINNÄYTETYÖPROSESSI Aiheen etsiminen Ideaseminaari Neuvottelut Aiheen hyväksyminen ohjaajan ja 2. opiskeluvuosi Ohjaajan nimeäminen työelämän edustajan kanssa Opinnäytetyösuunnitelman laatiminen Opinnäytetyösuunnitelman esittäminen Neuvottelut ohjaajan ja työelämän edustajan kanssa 3. opiskeluvuosi Suunnitelmaseminaari (opiskelijaopponointi) Opinnäytetyön tekeminen Neuvottelut ohjaajan ja työelämän edustajan kanssa Opinnäytetyön luovutus Opinnäytetyön esittäminen Kypsyysnäyte Opinnäyteseminaari (opiskelijaopponointi) Opinnäytetyön hyväksyminen Työelämän edustajan kirjallinen palaute Opinnäytetyön 4. opiskeluvuosi arkistointi ja mahdollinen julkaisu Arviointitiimin lausunto KUVIO 1. Opinnäytetyöprosessin eteneminen

10 6 5 VASTUUT OPINNÄYTETYÖPROSESSISSA 5.1 Opiskelija Opinnäytetyö on opiskelijan työtä ja hän on vastuussa sen tekemisestä. Opiskelija valitsee opinnäytetyöaiheen. Aiheen hyväksyy ohjaava opettaja. Opiskelija vastaa opinnäytetyösuunnitelman teosta, opinnäytetyön tekemisestä, osallistumisista seminaareihin ja kypsyysnäytteeseen. Opiskelija pitää prosessin aikana yhteyttä työn ohjaajaan ja työelämän edustajaan. Opiskelija vastaa opinnäytetyön tekemiseen liittyvistä kustannuksista. Tilaustöissä tai ammattikorkeakoulun omissa tutkimus- ja kehittämistehtävissä kustannuksista tehdään erillinen sopimus, jonka sopijaosapuolet hyväksyvät. 5.2 Työelämän edustaja Työelämän edustaja määrittelee yhdessä opiskelijan ja ohjaajan kanssa opinnäytetyön vaatimukset silloin, kun opinnäytetyö tehdään tilaustyönä yritykselle tai muulle organisaatiolle. Työelämän edustaja vastaa työnteon mahdollisuuksista yrityksessä tai muussa toimipisteessä, antaa sisällöllistä ohjausta, pitää yhteyttä työn ohjaajaan, antaa kirjallisen arvioinnin opinnäytetyöstä sekä hakee tarvittaessa työn julistamista luottamukselliseksi. Hakukaavake, jolla työ haetaan luottamukselliseksi on tämän ohjeen liitteessä Ohjaaja Ohjaaja on opinnäytetyölle nimetty ohjaava opettaja. Ohjaaja toimii opiskelijan tukena opinnäyteprosessissa ja varmistaa, että työn aihe ja tavoitteet vastaavat opinnäytetyön kriteereitä. Ohjaaja antaa konsulttiapua työn ongelmakohdissa ja seuraa työn etenemistä. Ohjaaja osallistuu suunnitelma- ja opinnäytetyöseminaareihin, laatii kypsyysnäytteen kysymykset ja tarkistaa ne. Ohjaaja on arviointitiimin jäsen ja vastaa opinnäytetyön kirjallisesta arvioinnista ja toimii koordinoivana henkilönä arviointiin osallistuvien henkilöiden välillä (esim. äidinkielen opettaja, työelämän edustaja, muu mahdollinen ulkopuolinen asiantuntija). Tarkemmin arviointitiimin toiminta ja sen sisäinen työnjako määritellään osaamispisteittäin.

11 7 5.4 Arviointitiimi Koulutusohjelma- tai tarvittaessa suuntautumisvaihtoehtokohtaisesti nimetään arviointitiimi, joka arvioi opinnäytetyön. Arviointitiimiin tulee kuulua ohjaaja sekä vähintään yksi muu opinnäytetyön aihealueeseen perehtynyt opettaja. Arviointitiimi antaa opiskelijalle kirjallisen palautteen opinnäytetyöstä. 6 OPINNÄYTETYÖHÖN LIITTYVÄ KIRJALLINEN RAPORTTI Opinnäytetyön voi muodostaa myös muu tutkimuksellinen ja ammattiosaamista kehittävä työ kuin perinteinen kirjallinen tutkielma, selvitys tai suunnitelma. Kuitenkin kaikissa PIRAMK:n opinnäytetöistä tulee olla myös kirjallinen raportti. Opinnäytetyöhön liittyvä kirjallinen raportti laaditaan suomeksi, ruotsiksi (mikäli opiskelijan äidinkieli on ruotsi) tai vieraskielisessä koulutuksessa opetuskielellä. Erityistapauksissa myös muu kuin em. kielet opinnäytetyö voidaan hyväksyä. Raportin tulee sisältää keskeiset aiheen valintaan, perusteluun, käsittelyyn ja johtopäätöksiin liittyvät asiat. Opinnäytetyö kieliasun on oltava selkeää ja hyvää asiatyyliä. Opinnäytetyöraportti laaditaan Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa yhtenäisellä tavalla. Kirjoittamiseen liittyvät ohjeet (mm. tekstin asettelu, lähdeviitteet jne.) on yksityiskohtaisesti esitetty julkaisussa Koivula et al. 1999, Mission: Possible. Tässä ohjeessa mainitaan vain ne kirjoittamiseen liittyvät yhteiset muotoseikat, joita PIRAMK:n opinnäytetöissä on noudatettava. 6.1 Kirjallisen raportin rakenne ja muotovaatimukset Kirjallinen raportti laaditaan tietokoneella. Suositeltavin kirjasinkoko on Arial tai Times (12 pistettä) ja riviväli 1,5. Tiivistelmän ja abstraktin riviväli on kuitenkin 1. Sivun vasempaan reunaan jätetään tyhjää tilaa 4 cm, oikeaan reunaan n. 1 cm ja ylä- ja alareunaan n. 2 cm. Kappaleen alusta tai lopusta ei jätetä eikä siirretä yhtä yksinäistä tekstiriviä edelliselle tai seuraavalle sivulle (ns. leski- ja orporivit).

12 8 6.2 Kansilehti Kansilehdeltä tulee ilmetä työn nimi työn tekijän/tekijöiden etu- ja sukunimi (-nimet) aakkosjärjestyksessä työn valmistumisajankohta kuukauden tarkkuudella koulutusohjelman nimi suuntautumisvaihtoehdon nimi ammattikorkeakoulun nimi. Kansilehden malli on liitteessä Tiivistelmä ja vieraskielinen abstrakti Tiivistelmä on enintään yksisivuinen kooste työn keskeisestä sisällöistä ja tärkeimmistä tuloksista. Tiivistelmän avulla tulee lukijan saada kokonaiskuva työstä ja siten hän voi päättää, haluaako tutustua työhön tarkemmin. Tiivistelmä ei korvaa johdantoa. Tiivistelmän jälkeen merkitään 1-6 sisältöä kuvailevaa avainsanaa. Ensimmäinen sana kertoo mahdollisimman täsmällisesti aihealueen, jota seuraavat sanat tarkentavat. Avainsanoja voi hakea muun muassa Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (1994). Tiivistelmän malli on liitteenä 2. Katso myös tämän opinnäytetyöohjeen tiivistelmää. Tiivistelmästä on olemassa oma standardinsa SFS Vieraskielinen abstrakti kirjoitetaan opiskelijan ensimmäisellä vieraalla kielellä. Se on tiivistelmän muotoinen lyhyt sanaa sisältävä kooste työstä. Se sisältää myös vieraskieliset avainsanat. Abstraktin rakenne on sama kuin tiivistelmän. Tämän ohjeen alussa on esimerkki englanninkielisestä abstraktista. Tiivistelmä ja vieraskielinen abstrakti sijoitetaan heti kansilehden jälkeen toiseksi ja kolmanneksi sivuksi ennen sisällysluetteloa.

13 9 6.4 Sisällysluettelo Työn sisältö esitetään sisällysluettelossa, joka sijaitsee tiivistelmän ja vieraskielisen abstraktin jälkeisellä sivulla. Sisällysluettelossa tulee näkyä kaikki tekstissä esiintyvät otsikot samanlaisina kuin tekstissä sekä sivu, miltä kukin otsikoitu luku alkaa. Mikäli liitteitä ei ole paljon, ne voi nimetä. Pääotsikot kirjoitetaan suuraakkosin. Alaotsikkoja on oltava aina vähintään kaksi, esimerkiksi 2.1. ja 2.2. Sivunumerointi aloitetaan toiselta tekstisivulta (= 2) ja numerointi jatkuu yhtäjaksoisesti viimeiseen sivuun. Myös liitesivut numeroidaan. Sivujen numerot merkitään ilman pistettä sivun oikeaan ylälaitaan. 6.5 Lähdeluettelo Lähdeluetteloon merkitään kaikki käytetyt lähteet, sekä painetut että painamattomat (esim. asiantuntijahaastattelut, luennot), joihin tekstissä on viitattu tekstiviittein. Lukija näkee tällöin, millaiseen tietoon kirjoittaja on perehtynyt ja mistä hän voi löytää lisätietoja tarvittaessa. Lähteet aakkostetaan tekijän sukunimen mukaan. Jos tekijää ei mainita, aakkostus tehdään teoksen nimen mukaan. Lähteinä kannattaa käyttää alan uusia, arvostettuja lähteitä. Aiheeseen liittyvään keskeiseen ulkomaiseen lähdemateriaaliin perehtyminen lisää opinnäytetyön arvoa. 6.6 Liitteet Liitteeksi tulee materiaali, jota ei ole voitu sisällyttää varsinaiseen tekstiin, esim. haastattelulomakkeet, kustannusarviot, materiaalinäytteet, videonauha. Liitteet numeroidaan juoksevasti omalla numerollaan. Liitteissä on oltava otsikko ja lähdemerkintä, ellei liiteaineisto ole kirjoittajan laatima. Tekstissä on oltava viittaus jokaiseen liitteeseen.

14 10 7 OPINNÄYTETYÖN ESITTÄMINEN, LUOVUTUS JA ARKISTOINTI Opinnäytetyö jätetään ammattikorkeakoululle neljänä kappaleena, joista kaksi sidottuna koviin kansiin (kirjastokappale, toimeksiantajan kappale, ohjaava opettaja ja arviointitiimin jäsen). Lisäksi opiskelija luovuttaa levykkeen, joka sisältää tiivistelmän ja vieraskielisen abstraktin WORD.RTF tai ASCII-tiedostona. Opinnäytetyö esitetään julkisesti arviointitiimille sekä opiskelijaryhmälle tai muulle yleisölle. Esittämisestä annetaan tarkemmat ohjeet koulutusohjelmakohtaisesti. Arvioinnin jälkeen opinnäytetyön raportti ja levyke luovutetaan kirjastoon. Opiskelijaa voidaan velvoittaa korjaamaan raportin kieliasua ennen opinnäytetyön lopullista hyväksymistä. Ammattikorkeakoulun julkaisusarjaan hyväksyttyä työtä opiskelija on vaadittaessa velvollinen korjaamaan kieli- ja muotoasultaan myös hyväksymisen jälkeen. Mikäli työn tilaaja on hakenut työn luottamukselliseksi, opinnäytetyö arkistoidaan sovituksi määräajaksi ennen kuin siitä tulee julkinen. 8 KYPSYYSNÄYTE Opinnäytetyöhön liittyy pakollinen kypsyysnäyte, jonka opiskelija antaa opinnäytetyönsä alalta. Kypsyysnäytteen tulee osoittaa perehtyneisyyttä alaan, jolta opinnäytetyö on tehty sekä suomen tai ruotsin kielen hyvää taitoa tai vieraskielisessä koulutuksessa opetuskielen hyvää taitoa. Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan viimeistään 10 päivää ennen. Kypsyysnäytteitä otetaan vastaan yleisinä tenttipäivinä. Muista mahdollisista ajoista sovitaan osaamispisteittäin. Kypsyysnäytteeseen varataan aikaa 4 tuntia. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteessä esseen opinnäytetyönsä aiheeseen liittyvästä kysymyksestä. Kysymyksen laatii ohjaaja. Kypsyysnäytteen tarkastaa asiasisällön osalta kysymyksen laatija ja kielen osalta suomen/ruotsin kielen opettaja tai ko. opetuskielen opettaja. Koulutusohjelmakohtaisesti päättäen kypsyysnäyte voi olla myös muu kuin kirjallinen essee, esim. esitelmä, työnäyte tms. Kypsyysnäytteen tehtävän määrittää myös tällöin ohjaaja. Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kypsyysnäytteen tulee olla hyväksytty ennen opinnäytetyön hyväksymistä.

15 11 9 OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTI Opinnäytetyön ja kypsyysnäytteen arvioinnista vastaa arviointitiimi, joka nimetään koulutusohjelmassa/suuntautumisvaihtoehdossa. Opinnäytetyön arvioinnissa kiinnitetään huomiota sen ammattialakohtaisiin ansioihin. Arviointitiimi käyttää apunaan työelämän edustajaa, suomen kielen opettajaa tai muita alan asiantuntijoita. Arviointi annetaan kirjallisena. Opinnäytetyön arvioinnissa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin: Opinnäytetyön lähtökohtien määrittely ja perustelu Opinnäytetyön tavoitteen selkeä määrittely ja teoreettinen tausta Perehtyminen aihealuetta koskevaan aiempaan tietoon ja tutkimukseen Käytetyn aineiston ja menetelmien soveltuvuus ja hallinta Tulosten luotettavuus Johdonmukaisuus johtopäätösten teossa Uutuus, innovatiivisuus ja omaperäisyys Hyödynnettävyys työelämässä Tutkimuksellisen työotteen hallinta Opinnäytetyöprosessin aikana tapahtunut ammatillinen kehittyminen Kirjallisen raportin loogisuus ja johdonmukaisuus Hyvä kirjallinen ja suullinen esitystaito. Edellä kuvatut arviointikriteerit sopivat parhaiten ns. perinteisiin opinnäytetöihin, jotka ovat pienimuotoisia tutkimus- tai selvitystehtäviä. Mikäli kyseessä on projektityö tai muu toiminnallinen tai taiteellinen opinnäytetyö, kriteereitä on sovellettava. Esimerkki projektityön arviointikriteereistä: Projektin lähtökohtien määrittely ja perustelu Projektin tavoitteen selkeä määrittely ja sen teoreettinen tausta Perehtyminen aihealuetta koskevaan aiempaan tietoon ja tutkimukseen - aiemmat vastaavat hankkeet ja niiden tulokset Projektin hallinnan ja toteutuksen onnistuneisuus (toiminnat sinänsä, työnjako, suunnitelmallisuus, menetelmien hallinta) Tulosten arviointi ja arviointimenetelmien käyttö - luotettavuus Johdonmukaisuus johtopäätösten teossa Uutuus ja innovatiivisuus, omaperäisyys, työelämän kehittämisen näkökulma Tutkimuksellisen työotteen hallinta - reflektiotaidot Opinnäytetyöprosessin aikana tapahtunut ammatillinen kehittyminen Kirjallisen raportin loogisuus ja johdonmukaisuus Hyvä kirjallinen ja suullinen esitystaito. Kussakin arviointikriteerissä on saavutettava hyväksyttävä taso. Opinnäytearvosana annetaan asteikolla 1-5 em. kriteerien ja koulutusohjelma- /suuntautumisvaihtoehtokohtaisesti täsmennettyjen alakohtaisten kriteerien pohjalta. Arvioinnissa voi käyttää apuna arviointilomaketta (Liite 3). Arviointi tulee antaa viimeistään 4 viikkoa kypsyysnäytteen antamisesta.

16 12 Mikäli opiskelija ei hyväksy saamaansa arvosanaa, hän voi hakea siihen oikaisua kirjallisesti perustellen oikaisuvaatimuksensa. Oikaisuvaatimus täytyy jättää viimeistään 10 päivän kuluessa arvioinnista. Se käsitellään tutkintolautakunnassa. 10 OPINNÄYTETYÖN OMISTUS- JA TEKIJÄN OIKEUS Opiskelijalla on tekijänoikeus opinnäytetyöhönsä. Mikäli opinnäytetyö on tehty tilaustyönä joko ammattikorkeakoululle tai ulkopuoliselle yritykselle, instituutiolle tai vastaavalle, omistus- ja tekijänoikeuskysymyksistä sovitaan erikseen. 11 OPINNÄYTETYÖN JULKAISEMINEN Vuosittain joitakin ansiokkaita opinnäytetöitä julkaistaan ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa. Esitys julkaistaviksi opinnäytetöiksi tehdään koulutusohjelma- / suuntautumisvaihtoehtokohtaisesti PIRAMK:n julkaisutoimikunnalle. Julkaisulle on saatava työn tilaajan ja opiskelijan kirjallinen lupa. Opinnäytetyöt ovat julkisia, ellei niitä ole haettu luottamukselliseksi, ja ne ovat lainattavissa ammattikorkeakoulun kirjastoissa. Opinnäytetöiden tiivistelmät ja abstraktit arkistoidaan tietokantaan. Tiivistelmät voidaan julkaista tiivistelmäjulkaisuissa. 12 LOPUKSI Tämä ohje on laadittu tiivistetysti ja on tarkoitettu käytettäväksi opinnäytetyön ensimmäiseen ohjeistukseen. Opiskelijan on syytä paneutua opinnäytetyön tekemisestä laadittuihin laajempiin oppikirjoihin, joita on lueteltu mm. tämän ohjeen kirjallisuusluettelossa.

17 13 KIRJALLISUUTTA Alasuutari, P Laadullinen tutkimus. Tampere: Vastapaino. Alkula, T., Pöntinen, S., & Ylöstalo, P Sosiaalitutkimuksen kvantitatiiviset menetelmät. Juva: WSOY. Eco, U Oppineisuuden osoittaminen eli miten tutkielma tehdään. Tampere: Vastapaino. Eskola, J. & Suoranta, J Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Tampere: Vastapaino. Hakala, Juha. T Opinnäyte luovasti. Kehittämis- ja tutkimustyön opas. Tampere: Gaudeamus. Heikkinen et. al. Siinä tutkija, missä tekijä. Toimintatutkimuksen perusteita ja näköaloja. Atena Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P Tutki ja kirjoita., Helsinki: Kirjayhtymä. Husu, M., Tarkoma, E. & Vuorijärvi, A Ammattisuomen käsikirja. Porvoo: WSOY. Koivula, U-M., Suihko, K. & Tyrväinen, J Mission: Possible. Opas opinnäytteen tekijälle. Pirkanmaan ammattikorkeakoulu. Kuula, A. Toimintatutkimus - perusteet ja dilemmat. Käsikirjoituksen työnimi. Tampereen yliopisto. Pelin, R Projektihallinnan käsikirja. Helsinki: Projektijohtaminen Oy. Pirkanmaan ammattikorkeakoulun tutkintosääntö Opinto-opas. Tampere: Pirkanmaan ammattikorkeakoulu. Syrjälä, L., Ahonen, S., Syrjäläinen, E. & Saari, S Laadullisen tutkimuksen työtapoja. Helsinki: Kirjayhtymä. Uusitalo, H Tiede, tutkimus ja tutkielma: Johdatus tutkielman maailmaan. Juva: WSOY.

18 14 LIITE 1 "MINÄ ITTE" -PROJEKTI Omatoimisuuden edistämisen keinot vanhainkodissa. Hanne Hämäläinen Opinnäytetyö Toukokuu 1999 Kuntoutuksen koulutusohjelma Vanhustyön suuntautumisvaihtoehto Pirkanmaan ammattikorkeakoulu

19 15 LIITE 2 TIIVISTELMÄ Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Kuntoutuksen koulutusohjelma Vanhustyön suuntautumisvaihtoehto HÄMÄLÄINEN, HANNE: "Minä itte" -projekti. Omatoimisuuden edistämisen keinot vanhainkodissa. Opinnäytetyö 65 s. Toukokuu 1999 Tiivistelmän on oltava mahdollisimman ytimekäs itsenäinen kokonaisuus (n sanaa). Tiivistelmä kirjoitetaan ykkösvälillä, ja sen tulisi mahtua yhdelle sivulle. Tiivistelmässä kuvataan lyhyesti opinnäytetyön tavoite, lähtökohdat ja perustelut, käytetyt tutkimus- ja analyysimenetelmät, tulokset, johtopäätökset ja toimenpidesuositukset. Tiivistelmässä tulee mainita myös asiasanat, joiden perusteella opinnäytetyö sijoitetaan opinnäytetöiden tietokantaan. Tiivistelmän laatimisesta on olemassa oma standardinsa SFS Avainsanat: Vanhustenhuolto, vanhainkoti, vanhustyö, omatoimisuus.

20 16 LIITE 3 ESIMERKKI OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTILOMAKKEESTA (muokattavissa koulutusohjelmakohtaisesti ja täydennettävissä sanallisin perusteluin) Tekijän nimi: _ Opinnäytetyön nimi: _ Koulutusohjelma/ suuntautumisvaihtoehto: _ Opinnäytetyön lähtökohtien määrittely ja perustelu Opinnäytetyön tavoitteen selkeä määrittely ja teoreettinen tausta Perehtyminen aihealuetta koskevaan aiempaan tietoon ja tutkimukseen Käytetyn aineiston soveltuvuus ja laatu Käytettyjen tutkimus-/analyysimenetelmien sopivuus ja hallinta Johtopäätösten perustelu, argumentointitaidot Tulosten luotettavuus Opinnäytetyön hyödynnettävyys työelämässä Tutkivan työotteen hallinta, reflektiotaidot Innovatiivisuus ja omaperäisyys opinnäytetyössä Kirjallisen raportin loogisuus ja johdonmukaisuus Hyvä kirjallinen ja suullinen esitystapa Arvioinnin yleiset perustelut:: Kokonaisarvosana: Päiväys: Allekirjoitukset: Arviointi: 5 Kiitettävä, 4 Erittäin hyvä, 3 Hyvä, 2 Tyydyttävä, 1 Heikko, 0 Hylätty.

21 17 LIITE 4 HAKEMUS OPINNÄYTETYÖN LUOTTAMUKSELLISUUDESTA Opiskelija: Koulutusohjelma: Opinnäytetyön aihe: _ Opinnäytetyön teettäjänä pyydän, että yllämainitun opiskelijan opinnäytetyö määrätään luottamukselliseksi vuodeksi (enintään 5 vuotta) / kokonaan. Luottamuksellisuus koskee opinnäytetyötä kokonaisuudessaan / osittain: _. Perustelut: Päiväys: Hakijaorganisaatio: Allekirjoitus (nimi ja asema organisaatiossa): PÄÄTÖS Pirkanmaan ammattikorkeakoulu hyväksyy/ei hyväksy opinnäytetyön asettamisen luottamukselliseksi vuodeksi/kokonaan. Luottamuksellisuuspäätös koskee opinnäytetyötä kokonaisuutena/osittain:. Päiväys: Osaamispiste: Allekirjoitus (koulutusjohtaja):

TOIMINTAOHJE OPINNÄYTETYÖ PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

TOIMINTAOHJE OPINNÄYTETYÖ PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA TOIMINTAOHJE OPINNÄYTETYÖ PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA Hyväksytty rehtorin päätöksellä 1.3.2004 TIIVISTELMÄ Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Opetussuunnitelmatiimi: Opinnäytetyö Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ TOIMINTAOHJE 1 (7) opinnäytetyöryhmä. Hyväksyjä. Pertti Puusaari. Rehtori lähtien. Voimassa

OPINNÄYTETYÖ TOIMINTAOHJE 1 (7) opinnäytetyöryhmä. Hyväksyjä. Pertti Puusaari. Rehtori lähtien. Voimassa 1 (7) OPINNÄYTETYÖ Laatija Ylläpitäjä opinnäytetyöryhmä vararehtori Hyväksyjä Pertti Puusaari Rehtori Voimassa 1.9.2016 lähtien Organisaatio Toiminta HAMK x Koulutus x HAMI TKI-toiminta Yhteiset palvelut

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 17.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 31.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Työelämäläheisyys ja tutkimuksellisuus ylemmän amktutkinnon. Teemu Rantanen yliopettaja 31.10.2008

Työelämäläheisyys ja tutkimuksellisuus ylemmän amktutkinnon. Teemu Rantanen yliopettaja 31.10.2008 Työelämäläheisyys ja tutkimuksellisuus ylemmän amktutkinnon opinnäytetöissä Teemu Rantanen yliopettaja 31.10.2008 aiheita Tutkimuksen ja kehittämisen suhde Laatusuositukset ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetöille

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011, 17.12.2012 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja:

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Fysioterapian, hoitotyön ja sosiaalialan koulutusohjelmat Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Opinto-opas

Lisätiedot

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Etunimi Sukunimi fonttikoko 16 Ryhmätunnus TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Tehtävätyyppi Koulutusohjelma fonttikoko 16 Elokuu 2010 SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot 30 op Sosiaalialan erikoistumisopinnot/ Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUS

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja: HELSINGIN

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Kirjallinen tehtävä Kirjallisen tehtävän laatimisen ohjeet ja mallipohja Jouko Uusitalo Ohje KEMI 2012 2 TIIVISTELMÄ KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU, Koulutusala Tekijä(t):

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

VALINTAKOEOHJE, syksy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö

VALINTAKOEOHJE, syksy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö VALINTAKOEOHJE, syksy 2018 LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö 1 SISÄLLYS YLEISTÄ VALINTAKOKEESTA... 2 Valintakokeen rakenne... 2 Valintakokeen osa A. Työelämälähtöisen

Lisätiedot

Pro gradu - tutkielma. Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto KT HANNU Heikkinen

Pro gradu - tutkielma. Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto KT HANNU Heikkinen Pro gradu - tutkielma Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto KT HANNU Heikkinen Usein kysyttyjä kysymyksiä infon teemat Pro gradu-tutkielman lähtökohdat Kandista graduun vai uusi tutkielma? Yksin

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE SISÄLTÖ 1 HARJOITTELURAPORTIN RAKENNE JA ULKOASU.. 3 1.1 Rakenne. 3 1.2 Ulkoasu 3 2 HARJOITTELUKERTOMUS.. 4

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO 16.3.2005 2 SISÄLTÖ 1. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö 2. Opinnäytetyöprosessi 3. Opinnäytetyön arviointi 4. Opinnäytetyön julkaiseminen

Lisätiedot

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet 2019 Siun soten julkaisuja Julkaisuohjeet 2(7) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Toimintaperiaatteet... 3 1.1 Sarjan nimi... 3 1.2 Sarjan sisältö... 3 1.3 Sarjan osat... 3 1.4 Käsikirjoituksen

Lisätiedot

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset PKSHP JULKAISUOHJEET SISÄLLYSLUETTELO Toimintaperiaatteet Yleistä Kirjoitusohjeet o 1. Etukansi o 2. Nimiölehti o 3. Tekijämerkintä o 4. Kuvailulehti ja tiivistelmä o 5. Kirjallisuusluettelo ja -viitteet

Lisätiedot

Fysioterapian, Hoitotyön ja Sosiaalialan koulutusohjelmat Opistoasteen tutkinnon pohjalta AMK-tutkintoon johtava koulutus OPINTO-OPAS 2007 2008

Fysioterapian, Hoitotyön ja Sosiaalialan koulutusohjelmat Opistoasteen tutkinnon pohjalta AMK-tutkintoon johtava koulutus OPINTO-OPAS 2007 2008 OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Fysioterapian, Hoitotyön ja Sosiaalialan koulutusohjelmat Opistoasteen tutkinnon pohjalta AMK-tutkintoon johtava koulutus

Lisätiedot

HAJANAISIA AJATUKSIA DIPLOMITYÖSTÄ

HAJANAISIA AJATUKSIA DIPLOMITYÖSTÄ HAJANAISIA AJATUKSIA DIPLOMITYÖSTÄ 29.11.2013 Hannu Rantanen Professori hannu.rantanen@lut.fi Suunnittelu Diplomityön aiheidean jalostaminen työn tavoite rahoittajan kannalta aikataulu + alustava suunnitelma

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELYN JA VIESTINNÄN OPINNÄYTETYÖOHJEET

TIETOJENKÄSITTELYN JA VIESTINNÄN OPINNÄYTETYÖOHJEET Satakunnan ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn ja viestinnän koulutusohjelmat TIETOJENKÄSITTELYN JA VIESTINNÄN OPINNÄYTETYÖOHJEET Ennen kuin syvennyt näihin ohjeisiin sinun on syytä lukea huolellisesti

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Tutkielman kirjoittaminen Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Jaana Ristimäki YH7 Global Citizenship Espoon yhteislyseon lukio 2014 Sisällysluettelo 1 Tutkielman aloittaminen ja disposition laatiminen

Lisätiedot

OPINNÄYTEOHJEET. Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017

OPINNÄYTEOHJEET. Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 OPINNÄYTEOHJEET Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 Aloitusviikon ohjelma ARTS3016.kand TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE

Lisätiedot

Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä)

Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Kandidaattiseminaari Tiivistelmä Suppea ja itsenäinen teksti, joka kuvaa olennaisen opinnäytteen sisällöstä.

Lisätiedot

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön.

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön. 5 Projektityö onkin hyvä suunnitella siten, että työ on mielekkäästi jaettavissa osiin kandidaatintöiden kirjoittamista ajatellen. Projektityön yhteydessä tehtävien kandidaatintöiden arvostelua ja muotoseikkoja

Lisätiedot

YLEISET OHJEET Syventävien opintojen opinnäytetyö ( alkaen)

YLEISET OHJEET Syventävien opintojen opinnäytetyö ( alkaen) YLEISET OHJEET Syventävien opintojen opinnäytetyö (1.8.2014 alkaen) Johdanto Terveystieteiden tiedekunnan dekaani on vahvistanut päätöksellään (3.6.2014) tiedekunnan suositukset koskien ylemmän korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaattiseminaari

Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tietotekniikan kandidaattiseminaari Luento 1 14.9.2011 1 Luennon sisältö Seminaarin tavoitteet Seminaarin suoritus (tehtävät) Kandidaatintutkielman aiheen valinta Seminaarin aikataulu 2 2011 Timo Männikkö

Lisätiedot

Kandiaikataulu ja -ohjeita

Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandin tavoitteet Opinto-opas LuK-tutkielma: kirjallinen työ, osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman kohteena olevaan aihepiiriin, kykyä tieteelliseen kirjoittamiseen ja tieteellisten

Lisätiedot

Opinnäytetyön ulkoasu

Opinnäytetyön ulkoasu Opinnäytetyön ulkoasu Antti Leino Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kielen tutkinto-ohjelma Tutkielmaohje Syyskuu 2012 Tampereen yliopisto Suomen kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa I TEHTÄVÄN ASETTELU Työelämälähtöisyys: opinnäytetyö hyödyttää työelämää, kehittää

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

LIITE 1: OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT AMK- TUTKINTO. Arvioinnin osa-alueet perustutkintoon (AMK-tutkinto) johtavassa koulutuksessa

LIITE 1: OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT AMK- TUTKINTO. Arvioinnin osa-alueet perustutkintoon (AMK-tutkinto) johtavassa koulutuksessa LIITE 1: OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT AMK- TUTKINTO Arvioinnin osa-alueet perustutkintoon (AMK-tutkinto) johtavassa koulutuksessa I TEHTÄVÄN ASETTELU Työelämälähtöisyys: opinnäytetyö hyödyttää työelämää,

Lisätiedot

PSYKOLOGIAN ARTIKKELI- JA MONOGRAFIAVÄITÖSKIRJOJEN RAKENNE MUISTILISTAA VÄITÖSKIRJOJEN OHJAAJILLE JA OHJATTAVILLE

PSYKOLOGIAN ARTIKKELI- JA MONOGRAFIAVÄITÖSKIRJOJEN RAKENNE MUISTILISTAA VÄITÖSKIRJOJEN OHJAAJILLE JA OHJATTAVILLE PSYKOLOGIAN ARTIKKELI- JA MONOGRAFIAVÄITÖSKIRJOJEN RAKENNE MUISTILISTAA VÄITÖSKIRJOJEN OHJAAJILLE JA OHJATTAVILLE TYÖN TARKASTUKSEN JA PAINATUKSEN ETENEMINEN Timo Suutama 8.10.2014 Artikkeliväitöskirjan

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

Kandidaatin opinnäyteseminaari. Intro

Kandidaatin opinnäyteseminaari. Intro Kandidaatin opinnäyteseminaari Intro Seminaari? Seminaari on sarja kokoontumisia, joiden tarkoitus on tukea syksyllä alkavaa opinnäytteen suunnittelua ja keväällä toteutusta. Syksystä kevääseen kulkeva

Lisätiedot

Kandidaatintutkielman arviointikriteerit

Kandidaatintutkielman arviointikriteerit Kandidaatintutkielman arviointikriteerit Kandidaatintutkielman laajuus on 10 op, josta kypsyysnäyte 1 op ja tieteellinen tiedonhankinta 2 op. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa tieteellinen tiedonhankinta

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN MENETTELYT

OPINNÄYTETYÖN MENETTELYT Satakunnan ammattikorkeakoulu Liiketoiminta ja kulttuuri Pori Liiketalous ja matkailu OPINNÄYTETYÖN MENETTELYT Jokaisen koulutusohjelman opinnäytetyöhön liittyy Liiketoiminta ja kulttuuri Porissa kaksi

Lisätiedot

Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje

Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje Kajaanin ammattikorkeakoulu Opinnäytetyösuunnitelman ohje Tutkintonimike Koulutus Syksy / Kevät 201X Opinnäytetyön aiheen valinnan ja aiheanalyysin hyväksynnän jälkeen tehdään opinnäytetyösuunnitelma.

Lisätiedot

Opinnot ja tiedonhankinta. 1op

Opinnot ja tiedonhankinta. 1op 1op Opintojaksosuunnitelma Oppimistavoite Opiskelija sitoutuu opintoihinsa, ottaa vastuun oppimisestaan ja osaa suunnitella opintojaan työelämään suuntautuen. Opiskelija perehtyy ammattikorkeakoulun oppimisympäristöön

Lisätiedot

TK080903 Tietojenkäsittelyn seminaari 4 op Kevät 2015. Tietojenkäsittelyn seminaari

TK080903 Tietojenkäsittelyn seminaari 4 op Kevät 2015. Tietojenkäsittelyn seminaari TK080903 Tietojenkäsittelyn seminaari 4 op Kevät 2015 Tietojenkäsittelyn seminaari Suoritetaan 3. opintovuonna. Sisältyy moduuleihin TK0809 ja TK0811. Miksi? Amk tutkinto on KORKEAkoulututkinto. seminaari

Lisätiedot

Opinnäytteen edellytyksistä ammattikorkeakoulussa

Opinnäytteen edellytyksistä ammattikorkeakoulussa Opinnäytteen edellytyksistä ammattikorkeakoulussa Tuulikki Viitala Oulun seudun ammattikorkeakoulu AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU Opinnäytetyöt ja työelämä Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

Opas opinnäytteen tekijälle

Opas opinnäytteen tekijälle Opas opinnäytteen tekijälle 2009 2 Sisältö 1 Oppaan käyttäjälle...3 2 Opinnäytteen tekemisen vaiheet ja aikataulutus...4 2.1 Aiheen valinta...4 2.2 Opinnäytteen suunnittelu...4 2.3 Opinnäytteen kokoaminen...5

Lisätiedot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot 1 1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet Metropolia Ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä noudatetaan seuraavia graafisia ohjeita. Graafiset ohjeet on tehty Metropolian opinnäytetyöryhmässä. Näiden graafisten

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Tekniikan toimiala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE 7/2010 jn SISÄLTÖ 1 HARJOITTELURAPORTIN RAKENNE JA ULKOASU.. 3 1.1 Rakenne. 3 1.2 Ulkoasu 3 2 HARJOITTELUKERTOMUS..

Lisätiedot

Lausunto opinnäytetyöstä (AMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika:

Lausunto opinnäytetyöstä (AMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: Lausunto opinnäytetyöstä (AMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: 1. Tehtävän asettelu Työelämälähtöisyys ja työelämän tarpeisiin vastaaminen Ammatillinen osaaminen ja sen kehittymisen

Lisätiedot

Koulutusohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä nimen selvennys, virka-asema / arvo

Koulutusohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä nimen selvennys, virka-asema / arvo Oulun yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta Terveystieteiden laitos PRO GRADU-TUTKIELMAN ARVIOINTILOMAKE Tutkielman tekijä(t): Tutkielman nimi: Pääaine: Tutkielman ohjaaja(t): Tutkielman arviointi Tutkielman

Lisätiedot

Tutkimusyksikön johtajan/tutkinto-ohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä

Tutkimusyksikön johtajan/tutkinto-ohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä Oulun yliopisto Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikkö PRO GRADU-TUTKIELMAN ARVIOINTILOMAKE Tutkielman tekijä(t): Tutkielman nimi: Pääaine: Tutkielman ohjaaja(t): Tutkielman arviointi Tutkielman

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008 , sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 1 1 Aikuisten ammatilliset näyttötutkinnot Sinä voit osoittaa eli näyttää ammattitaitosi, kun teet näyttötutkinnon. Näyttötutkinnon jälkeen voit saada tutkintotodistuksen,

Lisätiedot

PL OULUN YLIOPISTO (7) KANDIDAATINTYÖTÄ KOSKEVAT OHJEET

PL OULUN YLIOPISTO (7) KANDIDAATINTYÖTÄ KOSKEVAT OHJEET PROSESSI- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO PL 4000 90014 OULUN YLIOPISTO 10.3.2008 1(7) KANDIDAATINTYÖTÄ KOSKEVAT OHJEET Uuden tutkintorakenteen mukaisesta kandidaatintyöstä määrätään valtioneuvoston asetuksessa

Lisätiedot

AMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT päivitetty 24.10.2008

AMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT päivitetty 24.10.2008 1 AMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT päivitetty 24.10.2008 Arviointikriteerit K 5 H 4 H 3 T 2 T 1 Hylätty Aiheen valinta Yhteys koulutusohjelman ammattiopintoihin Yhteys työelämään työ kehittää opiskelijan

Lisätiedot

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Päivi Auno LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Kajaanin Ammattikorkeakoulu Ohjaava opettaja Ajankohta Opintojakso SISÄLLYS (esimerkki) 1 JOHDANTO 2 TEORIATAUSTA SISÄLTÖÄ KUVAAVA OTSIKKO 2.1 Alaotsikko 2.2

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma BioMediTech. Kandidaatintutkielman sisältö. Kandidaatintutkielman rakenne

Kandidaatintutkielma BioMediTech. Kandidaatintutkielman sisältö. Kandidaatintutkielman rakenne Kandidaatintutkielma BioMediTech Luonnontieteiden kandidaatin tutkintoa varten on suoritettava pääaineesta kandidaatintutkielma ja siihen liittyvä kypsyysnäyte. Kandidaatintutkielman tavoitteena on, että

Lisätiedot

YAMK-TUTKINNON OPINNÄYTETYÖ YLEISESTI

YAMK-TUTKINNON OPINNÄYTETYÖ YLEISESTI YAMK-TUTKINNON OPINNÄYTETYÖ YLEISESTI Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon olennainen osa on opinnäytetyö, jolla tarkoitetaan työelämälähtöistä, koulutuksen ydinosaamisalueisiin liittyvää soveltavaa tutkimusta

Lisätiedot

TUTKIELMA 5 OP A. Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016

TUTKIELMA 5 OP A. Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016 TUTKIELMA 5 OP 402964A Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016 Aikataulu Orientaatiojakso 21.3.-3.4.2016 Opponointijakso 2.5.-29.5.2016 Opintojakso päättyy 29.5.2016 Tutkielman

Lisätiedot

Syventävien opintojen opinnäytetyö

Syventävien opintojen opinnäytetyö Syventävien opintojen opinnäytetyö 17. 11.2017 OPINNÄYTE Valtioneuvoston asetuksen (2004/794) 15 mukaan tutkinnon pääaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden tai koulutusohjelman syventäviin opintoihin

Lisätiedot

Ohjeita opinnäytetöiden tekijöille, ohjaajille ja tarkastajille 1. Kandidaatintutkielma

Ohjeita opinnäytetöiden tekijöille, ohjaajille ja tarkastajille 1. Kandidaatintutkielma Ohjeita opinnäytetöiden tekijöille, ohjaajille ja tarkastajille 1. Kandidaatintutkielma Tutkintoja koskevan asetuksen (794/2004) 7 :n mukaan alempaan korkeakoulututkintoon johtavan koulutuksen tulee antaa

Lisätiedot

Ohjeita lopputyön tekoon

Ohjeita lopputyön tekoon Päivitetty 1.3.2013 Ohjeita lopputyön tekoon Farmaseuttien lopputyö ja seminaari (LOPS) -opintojaksoon (6 op) sisältyy kirjallinen työ, siihen perustuva seminaariesitelmä sekä oman oppiaineen seminaareihin

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja

Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja Vieritutkimuskoulutus verkossa Työn tilaajana oli Labquality Oy Marja Heikkinen Päivi Rauvo Työssäni loin asiasisällön vieritutkimuksia käsittelevään verkkokoulutukseen

Lisätiedot

Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä

Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä Kesäkandidaattiseminaari 2016 Tekstipaja 27.6.2016 Aalto-yliopisto/TKK, Tiina Airaksinen Tiivistelmä Suppea ja itsenäinen teksti, joka kuvaa olennaisen opinnäytteen

Lisätiedot

Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella. Kandidaatintyöluennot (Ala kirjoittaa! -luentosarja)

Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella. Kandidaatintyöluennot (Ala kirjoittaa! -luentosarja) 1 Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella Kandidaatintyövastaavat: Aki Korpela (sähkömagnetiikka) Jarmo Tanskanen (elektroniikka) Kandidaatintyö koostuu seuraavista osista: kandidaatintyöluennot, yhteiset

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Laadukas opinnäytetyöprosessi? Ari Jolkkonen Turun ammattikorkeakoulu Bioalat ja liiketalous Liiketalouden koulutusohjelma

Laadukas opinnäytetyöprosessi? Ari Jolkkonen Turun ammattikorkeakoulu Bioalat ja liiketalous Liiketalouden koulutusohjelma Laadukas opinnäytetyöprosessi? Ari Jolkkonen Turun ammattikorkeakoulu Bioalat ja liiketalous Liiketalouden koulutusohjelma Prosessi -produkti Opinnäyte prosessi p r o d u k t i aiheen valinta esitys Lopetus

Lisätiedot

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET KIRJALLISEN TYÖN OHJEET Tiina Tomera, STAP xx Oppimispäiväkirja Hoito- ja huolenpito opettaja : Maija Mietteliäs SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJALLISTEN TÖIDEN RAKENNE JA ULKOASU... 3 2.1 Kansilehti...

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

VI Tutkielman tekeminen

VI Tutkielman tekeminen VI Tutkielman tekeminen Mikä on tutkielma? Tutkielma on yhden aiheen ympärille rakentuva järkevä kokonaisuus. Siitä on löydyttävä punainen lanka, perusajatus. Tutkielma on asiateksti. Se tarkoittaa, että

Lisätiedot

Opinnäytetyö kasvuprosessina ammattiuralle Miten opinnäytetöitä voidaan edistää?

Opinnäytetyö kasvuprosessina ammattiuralle Miten opinnäytetöitä voidaan edistää? Opinnäytetyö kasvuprosessina ammattiuralle Miten opinnäytetöitä voidaan edistää? Merja Mäkelä, KyAMK, Energiatekniikka Lassi Salminen, KyAMK, Matematiikka Seppo Immonen, Pöyry Finland, Automaatio Agenda

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Tutkielman arvostelussa on käytössä viisiportainen asteikko (1-5): o Ykkönen (1) merkitsee, että työ on hyväksyttävissä, mutta siinä on huomattavia puutteita.

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖN KIRJALLISEN OSAN OHJEET

OPINNÄYTETYÖN KIRJALLISEN OSAN OHJEET OPINNÄYTETYÖN KIRJALLISEN OSAN OHJEET Salon seudun ammattiopisto Opinnäytetyöohje Tekniikka ja palvelu 1.4.2009 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 OPINNÄYTETYÖN TEKEMISEN PERUSTEET 4 2.1 Mikä opinnäytetyö on? 4

Lisätiedot

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela Jyväskylän yliopisto, Fysiikan laitos, PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 17.3.2017 FYSA291&XYHM004 luentokalvosarja 6 1 Oppimistavoitteet

Lisätiedot

Arviointiperuste 1 2 3 4 5. opinnäytetyön aihe perustellaan niukasti aihe on työelämälähtöinen

Arviointiperuste 1 2 3 4 5. opinnäytetyön aihe perustellaan niukasti aihe on työelämälähtöinen 1 PELASTUSOPISTO Toiminnallisen opinnäytetyön arviointiperusteet Opinnäytetyön arviointi perustuu tähän kriteeristöön. Jokainen opinnäytetyön arvioitava osa on purettu taulukossa sanalliseen muotoon, näitä

Lisätiedot

Tiivistelmä, yhteenveto (kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä)

Tiivistelmä, yhteenveto (kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Tiivistelmä, yhteenveto (kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Kandidaattiseminaari 1. pajaan tiivistelmäversio Jos kirjoitat kandidaatintyösi muulla kuin koulusivistyskielelläsi,

Lisätiedot

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration 1 of 5 8.6.2010 12:39 Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen 15.9.2014 I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS I NÄKÖKULMIA Hyvä tutkimussuunnitelma Antaa riittävästi tietoa, jotta ehdotettu tutkimus voidaan arvioida. Osoittaa,

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoululla on toimipisteet Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä.

Mikkelin ammattikorkeakoululla on toimipisteet Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Ohjeen nimi MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ Vastuuhenkilö Opetusjohtaja Tuija Vänttinen Voimaantulo 1.8.2011 Päätös Koulutustiimi 17.5.2011 76 Johtoryhmä 24.5.2011 74 AMK-hallitus 14.6.2011

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMAN KANDIDAATINTYÖOHJE Ohje hyväksytty osastoneuvostossa 17.8.2005 1 Sisällys 1. Kandidaatintyö ja sen tarkoitus...2 2. Kandidaatintyön aihe ja tarkastaja...3 3. Kandidaatintyön

Lisätiedot

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella kn 5.2.2009 Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella Tiedoksi kandidaatintöiden ohjaajille: Valmistautuminen kandityön tekemiseen, esitietovaatimukset: Kandidaatintyö voidaan aloittaa tyypillisesti

Lisätiedot

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE FISMA ry FiSMA Pätevän Arvioijan yleisohje Sivu 1(2) Prosessijohtaminen Hakemuksen tekeminen ja uusiminen FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE 1. Yleistä FiSMA Pätevän Arvioijan (FiSMA Competent

Lisätiedot

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006 Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena Pirkko Anttila 2006 Tutkimus vs. tutkiva toiminta? Research = careful search Sana recercher (ransk.) jaettuna osiinsa on: re = intensiivisesti,

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Kevät 2015 Jaakko Kurhila

Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Kevät 2015 Jaakko Kurhila Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Kevät 2015 Jaakko Kurhila Päivän ohjelma Ryhmäjako Tärkeimmät asiat tutkielman tekemiseen (mitä

Lisätiedot

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.

Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. Kuvataiteen syventävät sivuaineopinnot 60 op, Lapin avoin yliopisto (HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa.) Opintotyyppi Syventäviä opintoja Koulutusala Kuvataideala

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu Ylempi ammattikorkeakoulututkinto VALINTAKOEOHJE, kevät 2019 Hakukohteet:

Lahden ammattikorkeakoulu Ylempi ammattikorkeakoulututkinto VALINTAKOEOHJE, kevät 2019 Hakukohteet: Lahden ammattikorkeakoulu Ylempi ammattikorkeakoulututkinto VALINTAKOEOHJE, kevät 2019 Hakukohteet: Kulttuuriala (ylempi AMK), muotoilu- ja media-alan uudistava osaaminen, 60 op Kulttuuriala (ylempi AMK),

Lisätiedot

Käsityön lukiodiplomi. Uudistunut käsityön lukiodiplomi 30.10.2009 Heljä Järnefelt ja Jaana Marttila

Käsityön lukiodiplomi. Uudistunut käsityön lukiodiplomi 30.10.2009 Heljä Järnefelt ja Jaana Marttila Käsityön lukiodiplomi Uudistunut käsityön lukiodiplomi 30.10.2009 Heljä Järnefelt ja Jaana Marttila Uudistustyön lähtökohtia Lukiodiplomeja suoritettu vuodesta 1995 Aika muuttuu lukio muuttuu Miten lukiodiplomi

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

KANSILEHDEN MALLISIVU

KANSILEHDEN MALLISIVU Teknisiä ohjeita pro gradu -tutkielmalle Teologian osasto 12.11.2013 Tässä annettavat ohjeet ovat suosituksia. Viime kädessä seurataan tutkielman ohjaajan antamia ohjeita! Tutkielman kansilehdelle asetellaan

Lisätiedot

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto 2017 1 Yleistä Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman seminaarityöskentelyyn

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Syksy 2014 Jaakko Kurhila

Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Syksy 2014 Jaakko Kurhila Kandidaatintutkielma 6 op (+Äidinkielinen viestintä 3 op) (+Tutkimustiedonhaku 1 op) (+Kypsyysnäyte 0 op) Syksy 2014 Jaakko Kurhila Päivän ohjelma Tavoitteena tutkielma, ei tutkimus Ryhmäjako Tärkeimmät

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Filosofisen tiedekunnan syventävien opintojen opinnäytetöiden arviointi DP 270/2019

Filosofisen tiedekunnan syventävien opintojen opinnäytetöiden arviointi DP 270/2019 Filosofisen tiedekunnan syventävien opintojen opinnäytetöiden arviointi DP 270/2019 Tutkielman arviointikriteerit ovat seuraavat: Tutkimusaihe ja tutkimuksen tarkoitus Teoreettinen perehtyneisyys ja tutkimuskirjallisuus

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot