Tehy-lehden Hyvä kysymys palsta; vuosi 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tehy-lehden Hyvä kysymys palsta; vuosi 2013"

Transkriptio

1 Tehy-lehden Hyvä kysymys palsta; vuosi /2013 Miten puhelimeen pitäisi vastata? Entisessä työpaikassani vastattiin kertomalla koko nimi ja ammatti, mutta nykyisessä sanotaan vain hoitaja. Puhelinkäytännöistä tulisi sopia työpaikalla yhteisesti. Yhtenäinen käytäntö antaa työpaikasta ja sen ammattihenkilöistä luottamusta herättävän kuvan. Yleensä työnantaja määrittelee linjan, joka kuvastaa myös työnantajan imagoa. Palvelutehtävissä ja varsinkin viranomaistoiminnassa vaikutelman tulisi muodostua asialliseksi ja luottamusta herättäväksi. Soittajan tulee tietää, kenen kanssa ja missä asioi. Yleensä tämä edellyttää paitsi työpaikan nimen myös oman ammattinimikkeen sekä etu- sekä sukunimen ilmoittamista. Tuulariitta Ruontimo, asiantuntija 2/2013 En saa päivärahaa, jos käyn koulutuksessa. Tiedän, että jotkin sairaanhoitopiirit maksavat. Kyse on parin päivän koulutuksista, joihin työnantaja lähettää. Mikä mahtaa olla totuus päivärahan maksamisesta? Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan koulutustilaisuutta varten voidaan antaa joko virkamatkamääräys tai myöntää hakemuksesta palkallista virka- tai työvapaata. Kuntasektorilla käytäntö on valitettavan usein se, että koulutusta varten myönnetään palkallista vapaata, jolloin päivärahaoikeutta ei välttämättä ole. Työnantaja ei voi kuitenkaan velvoittaa hakemaan vapaata. Virka- tai työvapaata käytetään koulutuksiin, jotka perustuvat työntekijän suostumukseen ja joista voi harkintansa mukaan kieltäytyä. Työnantajan määräämään koulutukseen kannattaa hakea aina virkamatkamääräys. Tällöin on oikeus päivärahaan, mikäli päivärahan saamisehdot täyttyvät: matka ulottuu yli 15 kilometrin päähän ja kestää vähintään 8 tuntia. Heidi Laurila, edunvalvonta-asiantuntija 1(10)

2 3/2013 Onko kouluavustajana toimivan lähihoitajan palkka kehnompi kuin päiväkodin lastenhoitajan? Molemmat työt ovat mielestäni yhtä vaativia. Koulunkäyntiavustajan ja päiväkodin lastenhoitajan palkkaus määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaan. Tehtävät on sijoitettu palkkahinnoittelussa eri hinnoittelukohtiin. Peruspalkka on tehtäväkohtainen vähimmäispalkka, joka määräytyy tehtävien vaativuuden perusteella. Varhaiskasvatuksen hoito- ja huolenpitotehtävissä (lastenhoitaja päiväkodissa) peruspalkka on alkaen 1935,44 euroa. Koulun hoito-, ohjaus- ja kasvatustyön ammattitehtävissä (koulunkäyntiavustaja) peruspalkka on 1785,67 euroa. Pätevyysvaatimukset molempiin tehtäviin ovat samat. Eva Siitonen, sosiaalipoliittinen asiantuntija 4/2013 Miksi opiskelijan ohjaajaksi nimetty sairaanhoitaja voi delegoida ohjauksen työkavereilleen? Työhön opastaminen ja ohjaus kuuluvat kaikille työyhteisön jäsenille. Vastuuhenkilön tehtävä on huolehtia siitä, että joku ottaa tehtävän hoitaakseen. Kukaan ei voi kieltäytyä näistä tehtävistä. Koulu sopii kirjallisesti terveydenhuollon työpaikan kanssa harjoittelun toteutuksen ajanjaksosta, jakson tavoitteesta ja pituudesta, mahdollisista oheistehtävistä, ohjaukseen liittyvistä tapaamisista, suojavaatteista ja maksettavasta korvauksesta sekä arvioinnin periaatteista ja toteutuksesta. Työpaikat päättävät itse, kuka on nimetty ohjaaja. Tämä vastuu tarkoittaa muun muassa koordinointia ja yhteydenpitoa oppilaitokseen. Vastuullinen organisoi esimerkiksi arvioinnin ja hoitaa alkuperehdytyksen. Kaikkein valitettavinta on se, jos opiskelija saa huonon mallin työyhteisön toiminnasta ja johtamisesta. Marja-Kaarina Koskinen, tutkimuspäällikkö 2(10)

3 5/2013 Yövuorossa ollut äiti hoitaa nukkumisen sijaan sairasta lasta. Isän on pakko mennä töihin, koska molemmat eivät voi olla kotona. Äiti joutuu vuorokauden valvottuaan ja lasta hoidettuaan seuraavaksi yöksi töihin. Eikö potilasturvallisuus kärsi? Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus hoitaa alle 10-vuotiasta, äkillisesti sairastunutta lasta kotona enintään neljä työpäivää. Molemmat huoltajat eivät voi olla kotona yhtä aikaa. Työsopimuslaki ei ota kantaa vuorotyötä tekevien vanhempien ongelmaan: miten jaksaa hoitaa sairasta lasta kotona yövuoron jälkeen ja etenkin, miten jaksaa mennä töihin seuraavaan yövuoroon. Tehyn jäsenet kokevat väsyneenä työskentelyn vaarantavan joskus myös potilasturvallisuuden. Lainsäädännössä oleva aukko on tiedostettu, ja Tehy on vaikuttanut asiaan sekä työehtosopimusneuvotteluissa että valtakunnantasolla STTK:n kautta. Toistaiseksi aukkoa ei ole saatu korjattua, mutta tämänkin epäkohdan kohdalla työ jatkuu. Riikka Rapinoja, neuvottelupäällikkö 6/2013 Millainen koulutus tulee olla osastonhoitajalla perusterveydenhuollossa? Tehyn mukaan osastonhoitajan ja apulaisosastonhoitajan tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on terveystieteen tai terveydenhuollon maisterin tutkinto tai alansa erikoistutkinto sekä riittävä työkokemus. Koulutusjärjestelmien muutosten vuoksi on ollut tarpeen ilmaista sama asia seuraavassa muodossa: alan ylempi korkeakouluasteen tutkinto tai alemman korkeakouluasteen tai alimman korkea-asteen tutkinto täydennettynä soveltuvilla johtamisen tai hallinnon opinnoilla tai aikaisempi opistotason erikoistutkinto. Työelämässä toimivat aikaisemman esimieskelpoisen koulutuksen suorittaneet säilyttävät kelpoisuutensa. Sairaanhoitaja voi johtaa sairaanhoitajaa perustutkinnon koulutustasosta riippumatta hankittuaan riittävästi johtamistehtävässä vaadittavaa lisä- ja täydennyskoulutusta. Tuulariitta Ruontimo, asiantuntija 3(10)

4 7/2013 Työnantaja järjestää koulutuksen illalla työpäivän jälkeen tai lauantaina täyden työviikon jälkeen. Miten ylityö pitää korvata? Meidän kunnassamme maksetaan tunti tunnista, ilman matkoihin kuluvaa aikaa. Työnantajan määräämä koulutus on työaikaa. Yleistyöajassa vuorokautinen säännöllinen työaika on enintään 9 tuntia. Koulutus tiedetään ennalta, joten se suunnitellaan työvuoroluetteloon. Kun työnantaja määrää koulutukseen lauantaina, määräys otetaan työvuorosuunnittelussa huomioon ja vapaapäivä annetaan viikolla muuna päivänä. Lauantaina säännöllisenä työaikana tehdystä työstä korvataan lauantaikorvaus. Jos koulutusta ei ole suunniteltu työvuoroluetteloon ja työnantaja määrää koulutukseen, siitä muodostuu ylityötä. Tällöin työnantajan tulee pyytää työntekijältä suostumus ylityön tekemiseen. Vuorokautinen ylityön raja on 8 tuntia tai tätä korkeampi työvuoroluetteloon suunniteltu työaika, kuitenkin enintään 9 tuntia. Viikoittainen ylityöraja on pääsääntöisesti 38 tuntia 15 minuuttia. Kysy tarkemmin luottamusmieheltä. Palkkasaatavia voi vaatia takautuvasti viideltä vuodelta. Pekka Mykkänen, edunvalvonta-asiantuntija 8 /2013 Voiko työnantaja kutsua sairauslomalta töihin sillä perusteella, että työntekijä pystyisi tekemään hoitotyön sijaan esimerkiksi kirjallisia töitä? Sairausloma on lääkärin määräämä. Ei voi. Yleisesti lähdetään siitä, että lääkärintodistus oikeuttaa työntekijän olemaan todistuksessa mainitun ajan poissa töistä. Työntekijällä ei ole velvollisuutta tulla kyseisenä aikana työhön. Työsopimuslaissa on säädetty työntekijän velvollisuudesta esittää työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään. Työntekijälle myönnetään sairausloma tervehtymistä varten. Jos henkilö on myönnetystä sairauslomasta huolimatta omasta mielestään kykenevä työhön, lääkärintodistus ei estä työntekoa. Näissä tilanteissa on oltava varovainen, jotta työnteko ei huononna terveydentilaa. Uusi lääkärintodistus helpottaa asian arviointia. Jos työnantaja epäilee sairausloman myöntämisessä väärinkäytöstä, tulee työnantajan ohjata työntekijä työterveyslääkärin vastaanotolle. Sairauslomaoikeudesta on määräys myös kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa (KVTES). Irmeli Vuoriluoto, työympäristöasiantuntija 4(10)

5 9/2013 Miten kehityskeskustelut pitäisi järjestää? Kehityskeskustelu on esimiehen ja työntekijän luottamuksellinen keskustelu, jossa käsitellään omaa työtä, osaamista ja sen kehittämistä sekä asetettuja tavoitteita. Keskustelu on vuorovaikutusta, jossa henkilökohtaista työsuoritusta ja tilannetta tarkastellaan kokonaisuutena. Osapuolet ovat tasavertaisia. Esimies luo keskustelussa kuvan alaisen työtilanteesta, motivaatiosta ja sitoutumisesta. Työntekijä voi ottaa puheeksi omaan työntekoon, jaksamiseen, muutoksiin sekä työkäytäntöihin liittyviä asioita. Keskustelussa on mahdollista ottaa huomioon työntekijän kyvyt ja toiveet, arvioida yhdessä työtuloksia, analysoida onnistumisen edellytyksiä sekä antaa palautetta. Kun työyhteisön tavoitteet ja tehtävä ovat henkilötasolla selvät, yhteisesti sovitut toimintatavat vahvistavat motivaatiota ja tuloksellisuutta. Kehityskeskustelu on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja työyhteisön yhteisiin asioihin. Kehityskeskustelujen tulisi toistua vähintään vuosittain. Tuulariitta Ruontimo, asiantuntija 10/2013 Työnantajan mielestä jonkun pitää olla valmis jäämään töihin, jos iltavuorolainen sattuisi sairastumaan samana päivänä. Onko näin? Omista menoista ei ole velvollisuutta luopua muutaman tunnin varoitusajalla. Myöskään vapaa-aikanaan ei tarvitse olla tavoitettavissa (paitsi varallaolossa), joten työvuoroluettelon muutokset tulee tehdä viimeistään edellisen työvuoron aikana. Työntekijän tulee yleensä voida luottaa siihen, että tiedoksi saatettua työvuoroluetteloa noudatetaan muuttamattomana. Työvuoron aikana ilmenevä työvoiman tarve voidaan hoitaa sijaisjärjestelyin, ylityösuostumuksella tai erilaisin joustokorvauksin, joiden avulla omasta henkilökunnasta löytyy vapaaehtoisia työntekijöitä tekemään tarvittavat tunnit. Joissain työpisteissä toimintaa voidaan myös supistaa sairaustapauksen vuoksi. Olkaa yhteydessä luottamusmieheenne. Hän neuvottelee sopivan paikallisen joustosopimuksen. Maija Wilskman, edunvalvonta-asiantuntija 5(10)

6 11/2013 Työpaikallani käytetään vihkoa suullisen raportoinnin apuna. Se on vain henkilökunnan ulottuvilla. Työtovereideni mielestä vihko on laiton. Terveydenhuollon ammattihenkilöllä on velvollisuus huolehtia hoitoon liittyvien dokumenttien säilytyksestä niin, ettei tietosuoja vaarannu. Tämä tarkoittaa myös kaikkia henkilöstön omaa toimintaa koskevia muistilappuja ja kirjauksia. Asianmukainen käsittelyvelvoite ei kuitenkaan estä omia muistiinpanoja tai raportoitavien tietojen sisäiseen käyttöön luotuja asiakirjoja. Vain niiden joutuminen vääriin käsiin on ehdottomasti estettävä. Mikään laki ei määrittele raportointimuotoja, jotka ovat erillään potilasasiakirjoista. Hoidon dokumentoinnista on ohjeita useammassakin laissa. Asiakkaasta ei ole oikeutta erikseen luoda, suunnitella tai ylläpitää rekisteritiedoiksi luokiteltavia dokumentteja. Potilasasiakirjoilla tarkoitetaan hoidon järjestämisessä ja toteuttamisessa käytettäviä asiakirjoja ja tallenteita, jotka sisältävät terveydentilaa koskevia tietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Tuulariitta Ruontimo, asiantuntija 12/2013 Kotihoidon asiakas ja omainen syyttävät työntekijöitä eivätkä anna hoitaa tilanteen vaatimalla tavalla. He myös panettelevat työntekijöitä julkisesti. Onko työntekijöillä minkäänlaista oikeusturvaa? Onko kotikäynneistä mahdollista kieltäytyä? Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja selvittää ja arvioi kotihoidon vaarat. Jos vaaratekijöitä ei voida poistaa, on arvioitava vaarojen merkitys työntekijöiden fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle ja turvallisuudelle. Jos omainen estää asiakkaan hoitamisen, asia tulee ottaa esiin esimiehen kanssa. Omaisen kanssa tulee käydä läpi kotihoidosta tehtyä palvelusopimusta, jotta hoitajat voivat toteuttaa lakia potilaan asemasta ja oikeuksista. Asiakkaan hoitovastuussa olevan lääkärin tulee ottaa kantaa, miten hoitoa voidaan jatkaa kotona. Työntekijä ei voi kieltäytyä kotikäynneistä, mutta työnantajan tulee turvata työntekijöiden työ. Väärien tietojen levittäminen voi täyttää kunnialoukkauksen kriteerit. Perättömien tietojen levittämisestä voidaan tuomita joko sakkorangaistukseen tai jopa puolen vuoden vankeuteen. Työntekijä voi tehdä poliisille rikosilmoituksen. Irmeli Vuoriluoto, työympäristöasiantuntija 6(10)

7 13/2013 Olin kuntoutuksessa viisi päivää ja menetin kyseiseltä jaksolta yhden vapaapäivän. Syynä oli jakson keskeytyminen. Kenenkään muun kuntoutuksessa olleen työnantaja ei ollut vähentänyt vapaapäivää. Voiko asiaa tulkita eri tavoin eri kunnissa? Epätasa-arvo voi johtua eri työaikamuodosta, haetun työvapaan pituudesta tai paikallisesta sopimuksesta. Vapaapäivän voi valitettavasti menettää, kun kyseessä on jaksotyö ja osaviikkoinen ennalta tiedetty keskeytys. Kuntoutusviikolla oli kaksi keskeytyksen ulkopuolista päivää. Näiltä kahdelta päivältä lasketaan ylityörajaan 16 tuntia. Muilta täysiltä työviikoilta ylityörajaan lasketaan 38 tuntia 15 minuuttia. Rajat perustuvat kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) ennalta tiedetyn keskeytyneen jakson taulukkoon. Taulukon ongelmaan on yritetty saada muutosta useita vuosia. Muutama työpaikka on parhaillaan mukana jaksotyökokeilussa, jossa ongelma on poistunut. Toistaiseksi palkallista vapaata kannattaa hakea koko viikoksi. Työnantajaan voi myös vedota tasapuolisen kohtelun perusteella. Maija Wilskman, edunvalvonta-asiantuntija 14/2013 Saako oppisopimusopiskelija tehdä itsenäisiä käyntejä asiakkaiden luona? Ei saa. Oppisopimusaikana opiskelija ei ole vielä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, joten häntä pitää valvoa ja ohjata. Sosiaali- ja terveysalalla toimitaan tehtävissä, joissa potilasturvallisuus edellyttää ammattipätevyyttä. Työpaikalla pitää nimetä vastuullinen kouluttaja, joka vastaa työssä oppimisen ohjauksesta ja kouluttamisesta. Terveydenhuoltolaki, asetus hoidon laadusta ja potilasturvallisuudesta sekä terveydenhuollon ammatinharjoittamissäädökset perustuvat siihen, että ammattihenkilöllä tulee olla riittävä koulutus, pätevyys ja valmiudet toimia ennen kuin hän voi hoitaa tehtäviä itsenäisesti. Nimikesuojattujen ammattihenkilöiden (lähihoitaja, perushoitaja, lastenhoitaja) ammatissa voivat tilapäisesti toimia muutkin henkilöt, joilla on riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Työnantajan velvollisuus on arvioida nämä edellytykset. Soila Nordström, koulutuspoliittinen asiantuntija 7(10)

8 15/2013 Mitä tapahtuu, jos en läpäise lääkelaskutenttiä? Työnantajalla on velvollisuus varmistua, että työntekijä osaa hoitaa työtehtävänsä, sekä järjestää täydennyskoulutusta. Myös terveydenhuollon ammattihenkilöllä itsellään on velvollisuus ylläpitää osaamistaan sekä osallistua täydennys- ja muuhun lisäkoulutukseen. Mikäli työntekijä ei pääse lääkehoitotenteistä läpi, työnantajan ja työntekijän tulisi yhdessä pohtia, mistä tämä johtuu. Työnantajalla on velvollisuus järjestää lisää koulutusta, mutta osaamisen voi osoittaa muullakin tavalla kuin tentillä. Jos työnantaja epäilee osaamisen olevan puutteellista tai vaarantavan potilasturvallisuutta, työnantajan täytyy rajata työntekijän tehtäviä. Mahdolliset vaikutukset palkkaan pitää arvioida tapauskohtaisesti. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi työehtosopimus sekä se, kuinka suuren osan työntekijän tehtävistä lääkehoito muodostaa. Jos tentti ei mene yrityksistä huolimatta läpi ja työnantaja ehdottaa palkanalennusta, ota yhteyttä luottamusmieheen. Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija 16/ X Hyvä kysymys Kaikilla ambulanssin työntekijöillä ei ole asuinkunnassani riittävästi koulutusta. Mitä voin tehdä? Jos epäilet jonkun työskentelevän liian alhaisella koulutuksella, selvitä, mitä asiasta on sovittu ensihoidon palvelutasopäätöksessä. Voit tiedustella asiaa ensihoidon vastuulääkäriltä, ensihoitopäälliköltä tai kenttäjohtajilta. Voit myös pyytää selvitystä aluehallintovirastolta. Terveydenhoitajaksi, kätilöksi tai ensihoitajaksi opiskeleva voi toimia tilapäisesti sairaanhoitajana tai oman opiskelualansa tehtävässä suoritettuaan kaksi kolmasosaa opinnoista. Työnantaja arvioi, onko opiskelijalla riittävät edellytykset tehtävän hoitamiseen. Opiskelija toimii aina valvonnan alaisena, ja hänellä on oltava ohjaaja. Sairaanhoitajaopiskelija voi työskennellä tilapäisesti työparina ambulanssissa, jos hänellä on ohjaaja ja lupa suonensisäiseen lääkehoitoon. Lähihoitajana voi toimia ilman tutkintoakin, mikäli työnantaja on arvioinut työntekijän koulutuksen ja kokemuksen riittäväksi. Anna Kukka, työympäristöasiantuntija 8(10)

9 Voinko kieltäytyä työtehtävästä, jos töitä ei jaeta oikeudenmukaisesti? Koen, että esimies on määrännyt minulle muiden töitä minua kuulematta. Työnantajalla on oikeus johtaa, jakaa ja valvoa työtä. Työsopimuksen mukaisista tehtävistä ei voi lähtökohtaisesti kieltäytyä. Tehtävistä voi kieltäytyä vain siinä tapauksessa, että työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle. Mikäli koet, että työtehtävät jakautuvat epäoikeudenmukaisesti, ota asia puheeksi esimiehesi kanssa. Voit myös ottaa yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun tai luottamusmieheen. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on huolehdittava, ettei työntekijä kuormitu terveyttä vaarantavalla tavalla. Liiasta kuormituksesta pitää ilmoittaa työnantajalle. Heidi Laurila, edunvalvonta-asiantuntija Täytyykö kotihoidossa olla aina ajantasainen lääkelista dosetissa? Toisten mielestä riittää, että lääkelista on kansiossa lääkkeenjakohuoneessa. Mielestäni ajantasaisen lääkelistan pitää olla dosetissa. Tätä mieltä on myös lääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä. Hänen mielestään kotona olevalla asiakkaalla tulee olla aina kaksi kappaletta ajantasaisia lääkelistoja. Toinen lista kulkee asiakkaan mukana ja toinen on dosetissa. Listat tulee tarkastaa jokaisen lääkevaihdon aikana. Pyytäkää esimieheltänne kirjalliset ohjeet siitä, miten toimitte dosettien lääkelistojen kanssa. Selkeät ohjeet ovat myös työntekijöiden etu, jos lääkehoidossa tapahtuu jokin virhe ja viranomaiset ryhtyvät selvittämään asiaa. Turvallinen lääkehoito -oppaan mukaan kaikissa terveydenhuollon yksiköissä tulee olla lääkehoitosuunnitelma. Se yhtenäistää lääkehoitoa, määrittelee vastuut ja asettaa lääkehoidon vähimmäisvaatimukset. Kaikkien on toimittava lääkehoidossa samalla tavalla ja siten, ettei turvallinen lääkehoito vaarannu missään tilanteessa. Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija 9(10)

10 Mikä on Tehyn kanta vuorovastaavan palkkaukseen? Hän vastaa esimiehen poissa ollessa osaston toiminnasta. Vuorovastaavan palkkaus on huomioitu Tehyn työehtosopimustavoitteissa, mutta toistaiseksi tavoitetta ei ole saatu läpi neuvotteluissa. Monilla aloilla vuoroissa on aina yksi vastuutyöntekijä, jolle maksetaan tästä tehtävästä automaattisesti palkanlisää. Koska sosiaali- ja terveydenhuollossa ei ole tällaista automaattista, valtakunnallista palkanlisää, vuorovastaavan palkkaus pitää pyrkiä ottamaan huomioon paikallisissa palkkausjärjestelmissä. Palkkaus voidaan ottaa huomioon joko tehtävän vaativuuteen perustuvassa tehtäväkohtaisessa palkassa tai esimerkiksi paikallisella toimenpidepalkkiojärjestelmällä, jossa vuorovastaavalle maksetaan kustakin vuorosta tietynsuuruinen kertakorvaus. Kannattaa olla yhteydessä luottamusmieheen ja miettiä yhdessä, millaista ratkaisua asiaan kannattaa lähteä neuvottelemaan. Matias Nyman, lakimies Mitä tarkoittaa kunnallisessa työsopimuksessa kohta sitoudun vapaamuotoiseen varallaoloon? Työaikalain mukaan varallaolo voi olla vapaamuotoista tai kotivarallaoloa. Kotivarallaolossa työntekijä joutuu pysyttelemään kotonaan. Vapaamuotoisessa varallaolossa työntekijä voi liikkua vapaasti, kunhan on työnantajan tavoitettavissa. Varallaolo ajoittuu vapaa-aikaan, ja työajaksi luetaan vain varallaolon aikana tapahtunut työskentely. Jos varallaolo sovitaan jo työsopimuksessa, se on yksittäisenä ehtona irtisanottavissa esimerkiksi silloin, kun varallaolo haittaa kohtuuttomasti työntekijän vapaaaikaa. Työnantajan on annettava kirjalliset ohjeet esimerkiksi siitä, missä ajassa työpaikalle on saavuttava ja mitä varallaolosta korvataan. Sopimuksen ehtoja ei voi muuttaa yksipuolisesti. Varallaolon ajankohdasta on ilmoitettava työntekijälle vähintään kolmea vuorokautta aikaisemmin täsmällisin kellonajoin. Vapaamuotoisen varallaolon korvaus on kuntasektorilla prosenttia tuntipalkasta. Maija Wilskman, edunvalvonta-asiantuntija 10(10)

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry

ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät 17.-18.5.2018 Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry Hoitajavastaanottojen määrä kasvussa vastaanotolle pääsee nopeasti

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja aloille opiskelevien ammattiliitto. Me teemme lähihoitajille

Lisätiedot

Työaika yleisiä määräyksiä

Työaika yleisiä määräyksiä Tekstimuutoksia Koulutustilaisuus Työajaksi luetaan koulutus, johon työnantaja määrää työntekijän/viranhaltijan osallistumaan Mikäli kyseessä on koulutus, johon työnantaja ei ole määrännyt ja jota ei lueta

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys

KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje. Sisällys KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 2 1 (10) 7.5.2018 voimaan tulevien yleistyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Yleistyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2014 Johtolause 2 a Psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuteen johtava

Lisätiedot

Tehy-lehden Hyvä kysymys palsta; vuosi 2012

Tehy-lehden Hyvä kysymys palsta; vuosi 2012 Tehy-lehden Hyvä kysymys palsta; vuosi 2012 1/2012 Työaikani terveyskeskuksessa on klo 8 16. Miten työaika määritellään, jos olen kokouksessa toisessa kunnassa 36 kilomerin päässä ja kokous päättyy klo

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta?

Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Uusi varhaiskasvatuslaki mikä muuttuu tietosuojan ja salassapidon osalta? Lakimies Sanna Haanpää Opetusneuvos Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Mikä uudessa varhaiskasvatuslaissa muuttuu salassapidon kannalta?

Lisätiedot

Ulkomaisen työvoiman käyttö. Tommi Lantto PSAVI

Ulkomaisen työvoiman käyttö. Tommi Lantto PSAVI Ulkomaisen työvoiman käyttö Tommi Lantto PSAVI Työsuhteen ehdot kaikille samat Suomalaisen työnantajan palveluksessa oleville työntekijöille työsuhteen ehdot ovat samat kansalaisuudesta riippumatta palkka

Lisätiedot

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 HE 354/2014 Vp Lakiklinikka Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 lakimies Maria Porko Taustaa Lain valmistelu» Pohja valmistelulle pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje

Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje Hyväksytty yhtymähallituksessa xx.xx.2015 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Sopiminen etätyön tekemisestä... 2 4 Työvälineet ja tietoturva... 2 5

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, 20.3.2014 Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkkeen käyttötarkoitukset Lievittää oireita Lääke Auttaa terveydentilan tai sairauden

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys

Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys Sairaanhoitajan tehtävissä tilapäisesti toimineiden opiskelijoiden perehdytys SELVITYKSIÄ 2:2017 Helsinki 2017 ISSN 1799-7860 (Verkkojulkaisu) ISSN-L 1799-7860 ISBN 978-952-5978-57-5 (pdf) 2 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan toisen

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos)

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) Kymsote Liite nro 3 Hallitus 11.1.2019 PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) I Sopimuksen soveltaminen Tällä sopimuksella täydennetään Kymenlaakson sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet

Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet SEHL:n opintopäivät 7.-8.4.2017 Jenna Uusitalo Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Sisältö 1. Vastuun ja velvollisuuden

Lisätiedot

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien.

2 mom. Sopimusmuutokset tulevat voimaan lukien. Yleiskirjeen 11/2011 liite 1 TYÖEHTOSOPIMUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010 2011 LIITTEEN 12 MUUTTAMISESTA (omassa kodissaan työskentelevien perhepäivähoitajien tultua työaikalain

Lisätiedot

sisältö 1.3.2014 1.7.2014 1955,44 1935,44 Kunta-alan eräät terveyden- ja sosiaalihuollon

sisältö 1.3.2014 1.7.2014 1955,44 1935,44 Kunta-alan eräät terveyden- ja sosiaalihuollon lähi- ja perushoitajien vähimmäispalkat 2014-2016 sisältö Kunta-alan eräät terveyden- ja sosiaalihuollon palkkahinnoittelun palkat (KVTES)... 3 Terveydenhuollon hoitohenkilöstö... 3 Sosiaalihuollon henkilöstö...

Lisätiedot

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Elinkeino ja työmarkkinatiedote 21/2018 25.5.2018 1 MK/TO UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Työehtosopimusmuutokset Elinkeino ja työmarkkinatiedotteessa

Lisätiedot

Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla

Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla Sairauslomien omailmoituskäytännöt työpaikoilla Kyselytutkimus keväällä 2017 Vastaajia 320 1.1.2015, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, Osasto/Laatija, www.teamliitto.fi 1 Kysely sairausloman omailmoituksen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista

Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista Markus Henriksson ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira Huom. 1. Esityksessä ei käsitellä kaikkia säädöksiä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011. 377/2011 Valtioneuvoston asetus. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011. 377/2011 Valtioneuvoston asetus. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 2011 377/2011 Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet

Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet Työnantajan ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet Riikka Raaska Työsuojeluvaltuutettu Riikka Raaska Ennaltaehkäisevää tukea säädöksistä Ohjaa kehittämään Määrittää minimitason Suojaa Velvoittaa Korjaa

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen usein kysytyt kysymykset

Varhaiskasvatuksen usein kysytyt kysymykset Varhaiskasvatuksen usein kysytyt kysymykset Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ja henkilöstömitoitus herättävät paljon kysymyksiä. Tehyn asiantuntijat ovat koonneet tietoa ryhmäkoosta, suhdeluvusta, palkkauksesta

Lisätiedot

säännöllistä työaikaa ei ole rajoitettu, voi vaihdella toiminnan tarpeiden mukaan 37 tuntia viikossa 38 h 15 min/vk

säännöllistä työaikaa ei ole rajoitettu, voi vaihdella toiminnan tarpeiden mukaan 37 tuntia viikossa 38 h 15 min/vk KVTES työaikamuotojen vertailua Työaikamuoto työaika vuorokaudessa työaika viikossa Enintään 9 tuntia 36 tuntia ja 15 Vuorokautista säännöllistä työaikaa rajoitettu, voi vaihdella toiminnan tarpeiden mukaan

Lisätiedot

Soveltamisohje. Hinnoittelun ulkopuoliset. Terveydenhuollon asiantuntijatehtävät

Soveltamisohje. Hinnoittelun ulkopuoliset. Terveydenhuollon asiantuntijatehtävät Tehy-pöytäkirja/KVTES LIITE 3T TERVEYDENHUOLLON HOITOHENKILÖSTÖ 1 Soveltamisala Tätä liitettä sovelletaan terveydenhuollon hoitotyötä pääasiassa tekeviin sekä em. työtä johtaviin terveydenhuollon ammattihenkilöihin

Lisätiedot

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos

KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos KVTES LIITE 12:n neuvottelutulos 08.02.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.02.2018 Marja Lehtonen/Riitta Rautiainen KVTES Liite 12 Palkan korotukset Sopimusta sovelletaan omassa kodissa työskenteleviin

Lisätiedot

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset

Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset Edustajisto 15.2.2018 Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa

Lisätiedot

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015

Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Uusi jaksotyö 1.6.2015 alkaen Muutosseminaarit 2015 Tehy, Edunvalvontatoimiala Muutoksia säännölliseen työaikaan Tasoittumisjakso Säännöllisen työajan tulee tasoittua kahden, kolmen taikka neljän viikon

Lisätiedot

Jaksotyöuudistus 1.6.2015 alkaen. Jenni Tähkäoja Pääluottamusmies/Tehy HYKS Akuutti HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia HYKS Vatsakeskus

Jaksotyöuudistus 1.6.2015 alkaen. Jenni Tähkäoja Pääluottamusmies/Tehy HYKS Akuutti HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia HYKS Vatsakeskus Jaksotyöuudistus 1.6.2015 alkaen Jenni Tähkäoja Pääluottamusmies/Tehy HYKS Akuutti HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia HYKS Vatsakeskus Siirtymäaika 1.6.2015 saakka Tuplajaksoja ei suunnitella Taustalla

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan

Lisätiedot

Nyt tulee paljon tekstiä, mutta tämä ei valitettavasti muuten aukene.

Nyt tulee paljon tekstiä, mutta tämä ei valitettavasti muuten aukene. Hei! 12.4.2015 Nyt tulee paljon tekstiä, mutta tämä ei valitettavasti muuten aukene. Moni teistä on varmasti lukenut facebookista Bioanalyytikko&Laboratoriohoitaja-sivustolta keskustelua, joka lähti alun

Lisätiedot

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusratkaisu

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusratkaisu Kunta-alan virka- ja työehtosopimusratkaisu 2018-2020 Ensihoitopalvelualan neuvottelupäivät 27.3.2018 Helsinki Neuvottelupäällikkö Riikka Rapinoja Neuvottelujen taustaa Neuvottelut olivat erittäin vaikeat,

Lisätiedot

Kallis lasti. työaika-asioista. Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala

Kallis lasti. työaika-asioista. Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala Kallis lasti työaika-asioista Pekka Mykkänen edunvalvonta-asiantuntija Tehy ry Edunvalvontatoimiala Koulutustilaisuus koulutustilaisuus ei ole työaikaa, ellei se täytä kaikkia alla olevia ehtoja 1. työnantajan

Lisätiedot

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA 1 YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA Jari Korhonen Liikelaitoksen johtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Joensuun Työterveys Joensuu 26.4.2013 7.5.2013 Jari Korhonen, johtaja, Joensuun Työterveys 2 Mitä

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA KVTES UUDET JAKSOTYÖ- MÄÄRÄYKSET Valtuusto 22.-23.5.2014 Arto Vallivaara JAKSOTYÖMÄÄRÄYSTEN MUUTOKSET Muutoksen kohteena KVTES luku III 9, 16 ja 17 Muodollista jaksotyötä koskevat

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä

poissaolo Viikoittainen ylityöraja viikolla tai tasoittumisjaksolla, jossa on hyväksyttävä KT Yleiskirjeen 2/2018 liite 3 1 (11) 7.5.2018 voimaan tulevien toimistotyöaikamääräysten soveltamisohje Sisällys 1 Toimistotyöaikaa koskevat määräykset poissaolon vaikutuksesta työaikaan... 2 2 Säännöllinen

Lisätiedot

2 Kirkkoherran viran haltijan palkkauksen perusteet. 3 Kirkkoherran viran hinnoitteluryhmä ja peruspalkka

2 Kirkkoherran viran haltijan palkkauksen perusteet. 3 Kirkkoherran viran hinnoitteluryhmä ja peruspalkka PALKKAHINNOITTELU, KIRKKOHERRAT LUKU 1. YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kirkkoherran palkkaus määräytyy Kirkon yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2007-2009 mukaisesti. Sopimuksen luvun 2.2. määräykset

Lisätiedot

TYÖN VAATIVUUDEN ARVIOINTI, PALKKAUS JA EPÄPÄTEVYYSALENNUS

TYÖN VAATIVUUDEN ARVIOINTI, PALKKAUS JA EPÄPÄTEVYYSALENNUS TYÖN VAATIVUUDEN ARVIOINTI, PALKKAUS JA EPÄPÄTEVYYSALENNUS VAKA / Keskeiset muutokset 1.5.18 (KVTES:n korotusten ja tekstimuutosten lisäksi) Uudistettua palkkahinnoitteluliitettä sovellettu 1.5.2018 alkaen

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri 25.9.2017 AVIn terveydenhuollon tehtävä AVI valvoo, että terveyspalvelujen laatua ja potilasturvallisuutta suunnitellaan,

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Jäävätkö asiakkaalle myönnetyt palvelut toteutumatta?

Jäävätkö asiakkaalle myönnetyt palvelut toteutumatta? Jäävätkö asiakkaalle myönnetyt palvelut toteutumatta? KOTIHOIDON HENKILÖSTÖMITOITUS Vanhuspalvelulaki säätää, että toimintayksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Epäasiallinen käyttäytyminen puheeksi

Reilun Pelin työkalupakki: Epäasiallinen käyttäytyminen puheeksi Reilun Pelin työkalupakki: Epäasiallinen käyttäytyminen puheeksi Tavoitteet Tämä diaesitys auttaa epäasiallisen käyttäytymisen puheeksi ottamisessa työpaikalla. Tavoitteena on luoda yhteinen näkemys siitä,

Lisätiedot

Osaaminen valvonnan näkökulmasta

Osaaminen valvonnan näkökulmasta Osaaminen valvonnan näkökulmasta Lastensuojelun maakunnallinen kehittäjäverkosto THL 3.5.2018 Pekka Ojaniemi Ylitarkastaja, Valvira Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen

Lisätiedot

Kun nuori tulee töihin

Kun nuori tulee töihin Kun nuori tulee töihin Tämän oppaan tarkoituksena on toimia käsikirjana pk-yrityksen työllistäessä nuoren henkilön. Mukaan on koottu muistilista työnantajalle perehdytyksen tueksi. Vastaavasti mukana on

Lisätiedot

Lausuntopyyntö ylityösuostumuksesta ensihoitotyössä. STTK ry on pyytänyt työneuvostolta lausuntoa seuraaviin kysymyksiin:

Lausuntopyyntö ylityösuostumuksesta ensihoitotyössä. STTK ry on pyytänyt työneuvostolta lausuntoa seuraaviin kysymyksiin: 1(5) Työneuvosto LAUSUNTO TN 1474-18 Bulevardi 6 D, PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO puh. 09-645 593 1.11.2018 12/2018 Jos työaika on järjestetty työaikalain 6 :n 2 momentin mukaan keskimääräiseksi, on työntekijän

Lisätiedot

Poikkeuksellinen säännöllinen työaika. Ensihoitopalvelu. Dnro 4/2014, annettu Aluehallintoviraston päätöstä muutettiin.

Poikkeuksellinen säännöllinen työaika. Ensihoitopalvelu. Dnro 4/2014, annettu Aluehallintoviraston päätöstä muutettiin. Poikkeuksellinen säännöllinen työaika. Ensihoitopalvelu. Dnro 4/2014, annettu 23.2.2015 Aluehallintoviraston päätöstä muutettiin. Ks. myös työtuomioistuimen päätös TT 2015:74. Oikaisuvaatimuksen tekijä:

Lisätiedot

Luottamusmiehen asema ja tehtävät

Luottamusmiehen asema ja tehtävät Luottamusmiehen asema ja tehtävät Kirkon alojen koulutus uusille luottamusmiehille 7.- Hotelli Avassa Helsingin Vallilassa Kirkon luottamusmiessopimus Kirkon virka- ja työehtosopimuksen (KirVESTES) liite

Lisätiedot

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC Tämän ohjeistuksen tarkoitus on toimia muistilistana työnantajan edustajille ja luottamusmiehille toimenpiteistä, joita sosiaalialan järjestöjen

Lisätiedot

Läsnätyön juridiikka

Läsnätyön juridiikka Läsnätyön juridiikka Etätyö vai Läsnätyö Työnteon uudet mallit / Hetky Akva Asianajaja, Counsel/Employment, Henna Kinnunen Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Sisältö Läsnätyön juridinen luonne Läsnätyöhön

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä

Lisätiedot

Kunnallisessa kotihoitopalvelussa noudatettavan varallaolojärjestelyn arviointi työaikalain 5 :n kannalta

Kunnallisessa kotihoitopalvelussa noudatettavan varallaolojärjestelyn arviointi työaikalain 5 :n kannalta TYÖNEUVOSTO LAUSUNTO TN 1459-14 Ratakatu 3, PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO puh. 09-645 593 13.10.2014 2/2014 Kotihoitopalvelun työntekijä oli sitoutunut olemaan lauantaina, sunnuntaina ja/tai arkipyhänä tavoitettavissa

Lisätiedot

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen

YLEINEN OSA. Soveltamisohje KVTES:n V luvun 11 3 momentin soveltamisohjeeseen YLEINEN OSA KUNNALLINEN KUUKAUSIPALKKAISTEN MUUSIKKOJEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 2016 I LUKU YLEINEN OSA 1 Soveltamisala 1 mom. Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevassa ja vähintään neljän

Lisätiedot

KVTES yleistyöaika. Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset. JHL koulutus/mp

KVTES yleistyöaika. Keskeytysmääräykset sisältävät voimaantulevat yleistyöaikamääräykset. JHL koulutus/mp KVTES yleistyöaika Keskeytysmääräykset sisältävät 7.5.2018 voimaantulevat yleistyöaikamääräykset JHL koulutus/mp Määräysten voimaantulo Määräykset korvaavat KVTES III luvun 7, 14 ja 15 yleistyöaikaa koskevat

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

Kliininen urakehitys ja palkka

Kliininen urakehitys ja palkka Kliininen urakehitys ja palkka Kunta-alan palkkausjärjestelmä Tehtäväkohtainen palkka Henkilökohtainen lisä (harkinnanvarainen) Työkokemuslisä (5 vuotta 3 % / 10 vuotta 8 %) Tulospalkkio (ei pakollinen)

Lisätiedot

KVTES:n jaksotyöaikauudistus. Edunvalvonta 2015

KVTES:n jaksotyöaikauudistus. Edunvalvonta 2015 KVTES:n jaksotyöaikauudistus Edunvalvonta 2015 Jaksotyöaikauudistus pähkinänkuoressa Voimaan 1.6.2015 Pohjana jaksotyöaikakokeilu Pyrkimys selkeämpiin määräyksiin, muutoksia mm. Ylityön laskentasäännöt

Lisätiedot

Työnjako ja. sosiaali- ja. tehtävän siirrot. terveydenhuollossa

Työnjako ja. sosiaali- ja. tehtävän siirrot. terveydenhuollossa Työnjako ja tehtävän siirrot sosiaali- ja terveydenhuollossa Yksityissektorilla työskentelevien bioanalyytikkojen ja laboratoriohoitajien koulutuspäivät 15.-16.4.2016, Tampere Mervi Flinkman, sh, TtT Työvoimapoliittinen

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lääkehoito vanhuspalveluissa 8.11.2017 Turku Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lounais-Suomen aluehallintovirasto 8.11.2017 1 Lääkehoidon toteuttaminen Toteutetaan erityyppisissä

Lisätiedot

Yhteistyöllä laatua! Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkintojärjestelmän asiakirjat

Yhteistyöllä laatua! Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkintojärjestelmän asiakirjat Yhteistyöllä laatua! Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkintojärjestelmän asiakirjat Soila Nordström 2011 Tutkintotoimikunta esittäytyy Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Lisätiedot

LIITE 2 TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIT

LIITE 2 TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIT LIITE 2 TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIT 1 Palkkahinnoittelu 1.5.2011 Virkanimike/tehtävä 1 Ylihammaslääkärit/verrattavassa asemassa olevat Peruspalkka /kk Hammaslääkäriltä edellytetään tehtävään soveltuvaa

Lisätiedot

EDUINFO Pietarsaari 30.10.2013

EDUINFO Pietarsaari 30.10.2013 EDUINFO Pietarsaari 30.10.2013 Varhaiskasvatuksen palkkauksesta ja työajasta Varhaiskasvatuksen Alueasiamies palvelupäällikkö Seppo Heinonen seppo.heinonen@seinajoki.fi 044 550 2043 Susanne Wickström susanne.wickstrom@kokkola.fi

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilön toiminnan valvontaan liittyvä ammattitaidon selvittäminen

Sosiaalihuollon ammattihenkilön toiminnan valvontaan liittyvä ammattitaidon selvittäminen Sosiaalihuollon ammattihenkilön toiminnan valvontaan liittyvä ammattitaidon selvittäminen Valvira-Sosnet verkoston seminaari 15.3.2019 Helsinki Markus Henriksson Ylijohtaja Valvira.fi, @ValviraViestii

Lisätiedot

Työsuhdeasiaa julkisella sektorilla Fysioterapeuttien opintopäivät Matias Nyman Tehy

Työsuhdeasiaa julkisella sektorilla Fysioterapeuttien opintopäivät Matias Nyman Tehy Työsuhdeasiaa julkisella sektorilla Fysioterapeuttien opintopäivät 2016 16.4.2016 Matias Nyman Tehy Työajat: työaikamuoto ja ruokatauko Muodollinen jaksotyö poistui kesällä 2015 useat työnantajat siirsivät

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset 24.11.2016 Työmarkkinalakimies Riitta Arko Yleistä Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annettu laki Kelpoisuusehdot tiettyihin

Lisätiedot

Soveltamisohje - Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta

Soveltamisohje - Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- Soveltamisohje 1 (5) Soveltamisohje - Paikallinen virka- ja työehtosopimus hälytysrahan maksamisesta Hälytysrahan maksaminen poikkeustilanteissa, joissa työntekijä hälytetään

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset 17.10.2018 Usein kysytyt kysymykset Vuoronvaihtokielto Sisällys 1. YLEISTÄ VUORONVAIHTOKIELLOSTA... 1 2. TYÖAIKA... 3 3. VARALLAOLO... 4 4. TÖIDEN JÄRJESTELY JA SIIRROT... 5 5. VARHAISKASVATUS JA ENSIHOITO...

Lisätiedot

Palkkaus tehtävien muuttuessa. Heidi Laurila Edunvalvonta-asiantuntija Tehyn edunvalvontatoimiala

Palkkaus tehtävien muuttuessa. Heidi Laurila Edunvalvonta-asiantuntija Tehyn edunvalvontatoimiala Palkkaus tehtävien muuttuessa Heidi Laurila Edunvalvonta-asiantuntija Tehyn edunvalvontatoimiala Kunta-alan palkkausjärjestelmä Tehtäväkohtainen palkka Henkilökohtainen lisä (harkinnanvarainen) Työkokemuslisä

Lisätiedot

Terveydenhuollon kuntayhtymä, pelastuslaitos, lähikunnat, Kela, hoito- ja palvelukodit ovat yleisimmät sidosryhmät.

Terveydenhuollon kuntayhtymä, pelastuslaitos, lähikunnat, Kela, hoito- ja palvelukodit ovat yleisimmät sidosryhmät. YRITTÄJYYSTARINA Rautalammin Sairaankuljetus Oy on osakeyhtiö, joka aloitti toimintansa 1.7.2001. Osakkaita oli aluksi kolme, joiden osakkuudet olivat 50%, 30% ja 20%. Tästä piti tehdä ilmoitus kaupparekisteriin.

Lisätiedot

Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus neuvottelutulos

Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus neuvottelutulos Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus 2018-2020 neuvottelutulos 13.2.2018 JHL:n edustajisto/hallitus 15.2.2018 Riitta Rautiainen Tätä työehtosopimusta sovelletaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyhteisöjen

Lisätiedot

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO LÄHIHOITAJA YLEISTÄ Tämä opas on tarkoitettu - tutkintotilaisuuden suunnitteluun, toteutukseen ja

Lisätiedot

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO LÄHIHOITAJA YLEISTÄ Tämä opas on tarkoitettu - tutkintotilaisuuden suunnitteluun, toteutukseen ja

Lisätiedot

Työkykylähtöinen tehtävien uudelleenjärjestely

Työkykylähtöinen tehtävien uudelleenjärjestely Henkilöstöjaosto 22.12.2014 POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Työkykylähtöinen tehtävien uudelleenjärjestely Periaatteet työtehtävien pitkäaikaiseen uudelleenjärjestelyyn

Lisätiedot

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII -

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus p Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta Yhteistyöoppilaitokset 17 kuntaa Valittavana yli 360 tutkintoa Tietopuolinen

Lisätiedot

SOPIMUS ETÄTYÖN TEKEMISESTÄ. 1. Sopijapuolet. Etätyöntekijä. Työyksikkö. Lähiesimies. 2. Työpaikka. Palvelukeskus/ työyksikkö

SOPIMUS ETÄTYÖN TEKEMISESTÄ. 1. Sopijapuolet. Etätyöntekijä. Työyksikkö. Lähiesimies. 2. Työpaikka. Palvelukeskus/ työyksikkö SOPIMUS ETÄTYÖN TEKEMISESTÄ 1. Sopijapuolet Etätyöntekijä Työyksikkö Lähiesimies 2. Työpaikka Palvelukeskus/ työyksikkö Etätyön suorituspaikka (osoite, puhelinnumero) 3. Etätyön luonne Etätyö on kokoaikaista

Lisätiedot

Palveluseteli omaishoidon tuen lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseksi kotona tapahtuvana tuntilomituksena

Palveluseteli omaishoidon tuen lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseksi kotona tapahtuvana tuntilomituksena 1(5) omaishoidon tuen lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseksi kotona tapahtuvana tuntilomituksena Omaishoidon tuki on kokonaisuus, johon sisältyy omaishoitajan antama hoito ja tarvittavat sosiaali-

Lisätiedot

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon!

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Terveydenhoitaja huolehtii suomalaisten terveydestä, Tehy hoitajien eduista Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö valvoo koulutetun hoitohenkilöstön

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008 , sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 1 1 Aikuisten ammatilliset näyttötutkinnot Sinä voit osoittaa eli näyttää ammattitaitosi, kun teet näyttötutkinnon. Näyttötutkinnon jälkeen voit saada tutkintotodistuksen,

Lisätiedot

Työelämän juridiset pelisäännöt

Työelämän juridiset pelisäännöt Työelämän juridiset pelisäännöt 7.11.2017 Heidi Tupamäki lakimies Työsuhde Työsuhde on sopimussuhde jossa työntekijä sitoutuu sopimuksella - tekemään henkilökohtaisesti työtä - työnantajan lukuun - tämän

Lisätiedot

Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä

Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä Robert Paul, dos. johtava ylilääkäri Potilasturvallisuuden johtamismallin rakentamisen työpaja 16.-18.2.2011 Lääkkeet erityishuollossa Lähes kaikki

Lisätiedot

SUOSITUS LEIRI- JA RETKITYÖAIKOJEN KORVAUKSISTA KUNTASEKTORILLA

SUOSITUS LEIRI- JA RETKITYÖAIKOJEN KORVAUKSISTA KUNTASEKTORILLA SUOSITUS LEIRI- JA RETKITYÖAIKOJEN KORVAUKSISTA KUNTASEKTORILLA Akavan Erityisalat ry Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry Johdanto Akavan Erityisalat

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä.

Lisätiedot

HOAY Yhteysopettajakoulutus Jaana Alaja pääluottamusmies

HOAY Yhteysopettajakoulutus Jaana Alaja pääluottamusmies HOAY Yhteysopettajakoulutus 5.-7.3.2010 Jaana Alaja pääluottamusmies Kysymys Milloin saan erityisopettajille maksettavan lisän opettaessani aineenopettajana luokkamuotoisia erityisopetusryhmiä? Aineenopettaja

Lisätiedot

saaduilla pisteillä kysymyksen 1. Myöskään niiden, jotka ovat muualla suoritetuilla työoikeuden

saaduilla pisteillä kysymyksen 1. Myöskään niiden, jotka ovat muualla suoritetuilla työoikeuden Työ- ja sosiaalioikeus Aineopinto 25.4.20L4 Korvaavuus ja vasta usohjeet: Tentissä on 5 kysymystä. Ensimmäinen kysymys on luentokysymys. Jos kysymys 1 on suoritettu pakollisilla luennoilla, vastaa opiskelija

Lisätiedot

AVIn rooli infektioiden torjunnassa ja laadun varmistamisessa

AVIn rooli infektioiden torjunnassa ja laadun varmistamisessa AVIn rooli infektioiden torjunnassa ja laadun varmistamisessa Lääninlääkäri Katja Paakkola, Lounais-Suomen aluehallintovirasto Infektioiden torjunnalla turvaa ja laatua hoitolaitoksiin Terveydenhuolto/sosiaalihuolto

Lisätiedot

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella:

Tyypillisesti työnantaja vaatii työntekijää tasoittamaan syntyneet ylityöt saman työvuoroluettelon aikana ns. tunti tunnista -korvauksella: Tehy ry, edunvalvonta Vappu Okkeri päivitetty 31..2017 YKSITYISEN SOSIAALIPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUS - Työaika ja ylityö yleistyöajassa - Paikallinen sopiminen Ylityöhön on aina pyydettävä työntekijän

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla

Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla Yksityissektorin edunvalvonnalliset päivät 2017 Tehy Yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimiala 15.9.2017 1 Keskustele naapurisi kanssa: Onko työpaikallasi omavalvontasuunnitelma?

Lisätiedot

Kilpailukykysopimus: Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta.

Kilpailukykysopimus: Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. YHTEISTYÖTOIMIKUNTA 11.1.2017 Työajan pidentäminen Kilpailukykysopimus: Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Työajan pidentämisessä ratkaisut vaihtelevat

Lisätiedot