1. Piensatama- ja saaristohankkeet (suom. Merja Lähdesmäki)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Piensatama- ja saaristohankkeet (suom. Merja Lähdesmäki)"

Transkriptio

1 1. Piensatama- ja saaristohankkeet (suom. Merja Lähdesmäki) Satamat viehättävät usein ihmisiä, johtuipa se sitten laivoista, maalauksellisesta arkkitehtuurista, tuoksuista, äänistä tai yksinkertaisesti merenkulkuun liittyvästä arvoituksellisuudesta ja romantiikasta. Myös saaristolla ja saarilla on samankaltainen vetovoima. Siksi saaressa sijaitseva satama edustaa huikeaa mahdollisuutta matkailun kehittämisessä. Tobermory, Mullin saari, Skotlanti Tobermoryn kylä Mullin saarella Skotlannissa tarjoaa mielenkiintoisen esimerkin piensatamahankkeesta. Tobermory on myös portti lukuisiin muihin Skotlannin länsiosan saariin. Mullin saari kuuluu Sisä-Hebrideihin (engl. Inner Western Isles). Sen pinta-ala on noin 875 neliökilometriä ja asukkaita saarella on noin Aikaisemmin saarelaiset saivat elantonsa lähinnä maanviljelystä ja kalastuksesta, mutta nykyään matkailu on saaren tärkein elinkeino. Viimeisen 35 vuoden aikana saaresta on tullut suosittu asuinpaikka englantilaisten eläkeläisten keskuudessa, mikä heijastuu saaren asukkaiden ikärakenteeseen. Mullin saarella on myös loma-asuntoja, jotka ovat asuttuina lähinnä matkailusesongin kiivaimman ajankohdan aikaan kesäkuusta elokuuhun. Saarelle pääsee ainoastaan vesitse, mutta lukuisat lautat liikennöivät saaren kahden lauttarannan ja mantereen välillä. Mullin saari on niin ikään suosittu pysähdyspaikka pienveneilijöille ja purjehtijoille. Kiireisimpään kesäaikaan 28 lauttaa operoi maanantain ja lauantain välisenä aikana mantereen ja saaren väliä: 7 lauttaa Obanista Craignureen, 14 Lochalinesta Fishnishiin ja 7 lauttaa Kilchoanista Tobermoryyn. Tobermory sijaitsee 28 kilometrin päässä Craignuresta ja 25 kilometrin päässä Fishnishistä. Tobermoryn kylässä toimii Lochaline-lautan laituri. Vaikka kaupungissa on ollut kalastusasema jo vuodesta 1788, sinne rakennettiin satama vasta vuonna Seuraavalla vuosikymmenellä, Crinan kanavan rakentamisen jälkeen, alkoi satamasta säännöllinen höyrylaivayhteys Glasgow hun tuoden mukanaan ensimmäiset matkailijat saarelle. Tobermoryn satama toimii lauttareitin päätepisteenä mutta myös pysähdyspaikkana niille lautoille, jotka ovat matkalla muille saarille. Sataman sijainti saaren suojaisessa kolkassa tarjoaa vaikuttavat näkymät ylämaiden kukkuloille. Sen lisäksi satama-alueen viehättävät, kirkkain värein maalatut talot ovat tehneet siitä yhden valokuvatuimmista satamista Skotlannissa.

2 Matkailulla on jo pitkään ollut merkittävä rooli Tobermoryn kehittämisessä. Tobermory on ollut tärkein satama, jonka kautta on kuljettu Mullin saarelle. Lauttaliikenteensä ansiosta kaupunki on toiminut pysähdyspaikkana matkailijoille, jotka suuntasivat kauemmas ulkosaarille. Ylämailla ei teitse voinut päästä kaikkiin kohteisiin. Näin ollen lautat olivat elintärkeitä, jotta kaukaisemmille alueille voitiin kuljettaa tavaraa. Lautat olivat tärkeitä niin ikään matkailijoille, jotka halusivat mieluiten matkustaa alueelle vesitse maanteiden sijaan. Lautat siis tukivat talouden kehittymistä vuosina , jolloin näiden alueiden väestömäärän väheneminen oli suuri ongelma. Matkailupalveluihin liittyen säännöllinen, lautta-aikataulun kanssa yhteensopiva linjaautoyhteys linkittää mantereella sijaitsevan Oban kaupungin Mullin saareen. Tästä syystä Tobermoryn kylään on helppo saapua myös ilman omaa autoa. Paikkakunnalla on monenlaista majoituspalvelutoimintaa: 4 hotellia, 30 aamiaismajoituspaikkaa ja majataloa, nuorisohotelli ja leirintäalue. Tobermoryssa on niin ikään 12 ruokapaikkaa sekä lukuisa määrä erilaisia kauppoja, jotka tarjoavat monenlaisia tuotteita aina elintarvikkeista matkamuistoihin (mukaan lukien suklaakauppa ja hopeasepän liike). Satamassa on kiinnityspaikat 112 veneelle, tankkauspiste, jäteasema, sähkö- ja vesipisteet sekä uudet suihku- ja wc-tilat. Aktiviteetit Tobermoryssa on patikointireittejä erilaisille maisemapaikoille ja nähtävyyksille, mukaan lukien majakalle kulkeva reitti. Patikkareiteiltä on myös yhteyksiä saaren muille vaellusreiteille. Alueella on erinomaiset mahdollisuudet valaiden katseluun ja siellä toimii kolme yritystä, jotka järjestävät valasretkiä, samoin kuin yleisemmin hylje-, merilintu- ja saaristoretkiä. Tilauskalastusretket ovat niin ikään mahdollisia. (Seuraavat englanninkieliset internetsivustot antavat lisää tietoa Tobermoryn retkitarjonnasta: Tobermory on myös luonnonsuojelujärjestö Hebridean Whale and Dolphin Trustin kotipaikka. Järjestö hyödyntää veneyrityksiä omassa tutkimustoiminnassaan. Tämän lisäksi Mullin saarella toimii 15 eläin- ja luontobongausyritystä, joista vanhin on Tobermoryn kaupungissa.

3 Erityispiirre Vuonna 2002 Brian Jameson kehitti BBC:lle lapsille suunnatun televisiosarjan nimeltään Balamory. Hän sijoitti sen tapahtumat Tobermoryyn, käyttäen hyväkseen kaupungissa sijaitsevia rakennuksia sarjan hahmojen koteina. Sarja toi mukanaan valtavan määrän matkailijoita erityisesti lapsiperheitä jotka halusivat vierailla suosikkisarjansa tapahtumapaikalla. Vaikka televisiosarjaa seurannut matkailijaryntäys ärsytti monia paikallisia ihmisiä, osa paikallisyhteisöstä (esim. majoituspalveluiden tarjoajat, ravintoloitsijat ja kauppiaat) hyötyivät suosikkiohjelmasta taloudellisesti. Tobermoryn englanninkielinen internetsivusto ( tarjoaa lisää tietoa kylän roolista televisiosarjassa. Samalla ne neuvovat myös, missä sarjassa esiintyneistä taloista matkailijoilla on mahdollisuus vierailla ja mitkä ovat yksityiskäytössä. Vaikka televisiosarja päättyi vuonna 2005, Tobermoryn kylä hyötyy edelleen sarjasta ja sen uusintaesityksistä. Tobermoryn kylän ja sataman menestykseen positiivisesti vaikuttaneita tekijöitä 1) Tobermoryn sataman perinteisiä vetovoimatekijöitä vahvistavat alueen kuuluisat maalatut talot. 2) Matkailu on alun perin linkittynyt satamaan, mutta nykyään monet erilaiset palvelut ja aktiviteetit tukevat satamaan liittyvää matkailua. 3) Kylän majoituspalvelutarjonta ulottuu edullisesta nuorisohotellista Western Isles - hotelliin, joka kauniiden maisemien ohella tarjoaa perinteistä paikallista ruokaa tyylikkäissä puitteissa. 4) Saarella on suuret kävijämäärät; yli ihmistä vierailee saarella vuosittain. Lisäksi saarella käy useita pienveneillä matkustavia vierailijoita. Saari on suosittu päivämatkakohde mantereelta, Obanista, joka itsessään on myös vetovoimainen matkailukohde. 5) Tobermoryssa on kaikki menestyvän satamatoiminnan edellyttämät palvelut, kuten esimerkiksi kiinnityspaikat aluksille, wc- ja suihkutilat, jätehuolto, ruokailupaikat, vesipiste, rautakauppa ja erilaisia yöpymispaikkoja sekä aktiviteetteja. Pienten huviveneiden kiinnityspaikat houkuttelevat satamaan uupuneita veneilijöitä ja purjehtijoita. Moni skotlantilainen saarisatama pysyy toiminnassa lähinnä siitä syystä, että nämä rantautuneet veneilijät jättävät alueelle paljon rahaa.

4 Mitä Tobermoryn kehityksestä voidaan oppia? 1) Sijainti. Tobermorylla on hyvä sijainti keskellä suhteessa mantereeseen ja useihin pienempiin saariin, minkä vuoksi se toimii pysähdyspaikkana myös muualle suuntaaville matkailijoille. Tobermoryn kautta kuljetaan niin ikään muihin kohteisiin Mullin saarella. Tobermory toimiikin keskuspaikkana, jonka kautta voi päästä ympäröiviin kohteisiin. 2) Saavutettavuus. Alueen bussiliikenne on linkitetty lauttojen aikatauluihin eikä niinkään ihmisten muihin mahdollisiin aktiviteetteihin. Tobermorysta on mahdollista matkustaa saaren muihin osiin, mutta se vaatii tarkkaa ajoittamista, eivätkä bussit liikennöi kaikkiin mielenkiintoisiin kohteisiin. Bussi polkupyörä-yhdistelmä on siksi saarella hyödyllisempi kulkutapa. Bussiliikenteessä on myös muita haasteita: Balamory-televisiosarja toi mukanaan matkailijaa, mikä oli liikaa paikallisliikenteelle yhden bussin ottaessa vastaan Craignuren lauttasatamaan saapuvia satoja matkailijoita. (Vertailun vuoksi voidaan todeta, että kymmenen bussia kuljetti matkailijoita Ionaan, jossa korostuvat kristinuskon varhaiset vaiheet Skotlannissa.) Kaikki matkailijat eivät kuitenkaan matkusta paikallisbussilla, vaan monella on käytössään oma auto. Autojen runsas määrä Tobermoryn kapeilla kujilla aiheuttaa kuitenkin usein liikenneruuhkia sekä tukkii jalkakäytävät ja ovien edustat. Liikenteen sujuvuus on olennainen huomioon otettava seikka pienten satamaalueiden matkailun kehittämisessä. 3) Kilpailu. Hebridien saariryhmä koostuu lukuisasta joukosta saaria ja eri saarten välillä on kilpailua matkailijoista. Esimerkiksi Skyen saaren kilpailuetuna Mullin saareen nähden on silta, joka linkittää saaren mantereeseen. Silta tekee Skyen saaresta matkailijalle edullisemman ja helpommin saavutettavan matkailukohteen, huolimatta pidemmästä matkasta aiheutuvista polttoainekustannuksista. Muut saaret, kuten Islay ja Arran, ovat lähempänä Central Beltin aluetta, jossa asuu suuri osa Skotlannin väestöstä. Siten on tärkeää, että saaret tunnistavat ja korostavat omia kilpailuvalttejaan. 4) Lauttamaksut saarelle ovat melko kalliita; neljän hengen perheen ja auton matka edestakaisin maksaa 114 euroa. Tosin ilman autoa lauttalippu on huomattavasti edullisempi (9 euroa/matkustaja vuoden 2012 hinnaston mukaan). Erilaiset tarjousliput ja -paketit voivat olla hyvä kannustin saarimatkailun edistämiseen.

5 5) Matkailun kausiluonteisuus. Osa kaupoista on suljettu talviaikaan tai niillä on lyhennetyt aukioloajat. Sesongin ulkopuolella matkustavista ihmisistä on kuitenkin pystyttävä huolehtimaan yhtä laadukkaasti kuin sesongin aikana matkustavista. On lisäksi huomattava, että sesongin ulkopuolella matkustavat yleensä hieman iäkkäämmät ihmiset, jotka usein käyttävät enemmän rahaa matkallaan kuin nuoremmat ja/tai perheelliset matkailijat. 6) Sää ja hyönteiset. Länsi-Skotlanti on tunnettu sateisesta säästään ja hyttysistään, jotka saattavat olla vastenmielisiä matkailijoiden näkökulmasta. Epäluotettava skotlantilainen sää on kansallinen vitsi, mutta ei niinkään myyntivaltti. Tobermory on erinomainen esimerkki piensatamaan liittyvästä matkailusta, jossa hyödynnetään saaristoelementtiä. On kuitenkin hyödyllistä pohtia myös sitä, miten matkailua ja siihen mahdollisesti liittyviä haasteita ja ongelmia on pienissä saarissa käsitelty. Héloïse Gauvin, maisteriopiskelija Edinburgh Napier -yliopistosta, tutki paikallisten ihmisten ja matkailijoiden välisiä konflikteja Inishmoren saarella Irlannissa vuonna Gauvinin tavoitteena oli ymmärtää, kuinka pienten saarten paikallisyhteisöt toimivat suhteessa matkailijoihin. Seuraavassa esitellään Gauvinin tutkimustuloksia hieman tarkemmin. Inishmore, Irlanti Inishmoren saari on suurin kolmesta Aran saaristoon kuuluvasta saaresta Irlannin länsirannikolla. Saarella asuu pysyvästi 1248 henkilöä (lähde: Irish Census, 2011). Perinteisesti saaren pääelinkeinoina ovat olleet kalastus ja maanviljely. Saaren asukkaat ovat olleet myös kuuluisia neuletöistään; paikalliset villapaidat ovat tunnettuja maailmalla. Aran saaristo houkuttelee yhteensä noin matkailijaa vuosittain (Lähde: Tourism Development International, 2000). Inishmore on saarista suosituin, koska se on suurin ja sinne on olemassa lautta- ja lentoyhteydet. Saari on maalauksellinen kauniine kivestä rakennettuine eläinaitauksineen. Matkailijat voivat pyöräillä kapeita polkuja sekä osallistua opastetuille kiertoajeluille, joko minibussissa tai hevoskärryissä matkaten. Saarella on monia mielenkiintoisia kohteita, kuten esimerkiksi Dún Aonghasan linnoitus ja sen matkailupalvelupiste, hyljeyhdyskunta, useita rakennuksia ajalta ennen ajanlaskun alkua, Black Forthin linnoitus ja majakka. Satamassa ja kylän keskustassa sijaitsee viehättäviä perinteisiä kivirakennuksia. Keskustassa matkailijoita palvelevat elintarvikeliike ja kuusi erilaista kauppaa, jotka myyvät paikallisia lahjaesineitä ja käsitöitä. Näiden lisäksi

6 keskustasta löytyy seitsemän ravintolaa ja/tai kahvilaa, yksi hotelli ja 14 aamiaismajoituspalvelun tarjoajaa tai majataloyrittäjää. Merkittävin matkailua koskeva ongelma alueella liittyy liian suuriin matkailijamääriin, kun tuhannet ihmiset valtaavat kylän kapeat kadut ja kiirehtivät joko pyöräillen, jalkaisin tai autolla nähtävyydeltä toiselle ehtiäkseen lauttaan, joka jälleen palaa mantereelle. Tämä ylimääräinen liikenne aiheuttaa konflikteja ei-matkailuun liittyvien elinkeinojen, kuten maanviljelyn kanssa. Tungos onkin yhteinen nimittäjä monelle piensatamiin liittyvälle matkailukohteelle. Sen vuoksi matkailun kehittämisessä ja uusien matkailurakennelmien suunnittelussa pitää pyrkiä lieventämään haittoja, joita kiireisin sesonkiaika tuo mukanaan. Gauvinin tutkimus tarkasteli sitä, miten paikalliset ihmiset kokivat matkailun saarellaan ja millaisia vaikutuksia matkailulla oli heidän arkielämäänsä. Vaikka tutkimuksen otoskoko oli melko pieni (25), tutkimus tuo esiin joitakin kehityssuuntia ja huolenaiheita, jotka on tärkeä huomioida pienten saarten matkailua kehitettäessä. Tulokset Tutkimuksen tulosten mukaan 84 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että matkailu tuo mukanaan lähinnä hyötyä, kun taas 16 prosenttia koki matkailusta seuraavan sekä hyötyjä että haittoja. Vastaajista 68 prosenttia ilmaisi tutkimuksessa, että matkailu saarella on hyväksyttävällä tasolla, 20 prosentin mukaan matkailua on liian vähän ja 12 prosenttia puolestaan näki matkailun liian suurena. Vaikka vain 1/3 Gauvinin tutkimuksen vastaajista oli jollakin tavalla matkailun kanssa tekemisissä (joko suoraan itse tai perheenjäsenen kautta), 80 prosenttia sanoi kuitenkin hyötyvänsä matkailusta taloudellisesti. Suurimmalla osalla taloudellinen hyöty oli sesonkiluonteista, mutta kolme vastaajista (12 prosenttia) ansaitsi matkailuun liittyvää tuloa ympäri vuoden. Suurimmat matkailuun liittyvät hyödyt olivat: positiivinen vaikutus saaren talouteen, työpaikat, lauttaliikenteen vuorojen tiheys, ravintoloiden lukumäärä, vapaa-ajanviettomahdollisuudet ja perinteisen musiikkikulttuurin säilyminen. Matkailuun liittyviä kielteisenä koettuja seikkoja puolestaan olivat: liikenne, edestakaisin ajelu ja teiden kunnon huononeminen. Kaiken kaikkiaan suurin osa vastaajista piti matkailua positiivisena ilmiönä ja oli sitä mieltä, että: On tärkeä edistää matkailua, koska maanviljely ja kalastus eivät enää luo toimeentulomahdollisuuksia. Tästä huolimatta paikalliset kommentoivat myös matkailun negatiivisia puolia esimerkiksi seuraavasti: Matkailu on ollut saarelle aina tärkeää, mutta sen ei pitäisi vallata koko saarta ja saaren asukkaiden elämää siinä määrin kuin se tekee kesäisin, jolloin

7 häiriötekijöitä on paljon, omaa rauhaa ja hiljaisuutta ei ole, eikä myöskään kunnioitusta maisemaa tai saarelaisten yksityisyyttä kohtaan. Tutkimuksessa korostui se, että vaikka paikalliset ihmiset eivät välttämättä halunneet matkailijamäärien kasvavan nykyisestä, he toivoivat kuitenkin kasvua yöpyvien vieraiden määrään. Kesän 2000 aikana päivämatkaajaa vieraili saarella, kun taas vain matkailijaa viipyi yön yli tai kauemmin. Päivämatkaajat (lautta saapuu satamaan kello ja lähtee takaisin mantereelle kello tai 19.00) saattavat osallistua retkelle, ostaa lounaan tai matkamuiston, mutta yöpyvät vieraat jättävät alueelle paljon enemmän rahaa. Sen lisäksi pidempään viipyvät matkaajat oppivat myös enemmän alueen kulttuurista ja ihmisistä. Menestyksellinen matkailutoiminta keskittyy kokonaisvaltaisen matkailukokemuksen tarjoamiseen ja sisältää siten linkkejä alueen kulttuuriin, perintöön ja luonnonympäristöön sekä alueen tarjoamiin erilaisiin aktiviteetteihin. On myös todettu, että matkailijat, jotka viipyvät alueella yli yön tai pidempään, tulevat myös todennäköisemmin uudestaan alueelle kuin ne, jotka tekevät vain päiväretken (lähde: Tourism Development International, 2000). Paikallisasukkaat uskoivat yöpyvien matkailijoiden vähäisyyden johtuvan pikemminkin tietämättömyydestä kuin mielenkiinnon puutteesta, sillä kansallinen matkailun edistämiskeskus markkinoi saarta täydellisenä päivämatkailukohteena. Tämä pitäisi pitää mielessä kun markkinointimateriaalia kehitetään. Myös saaren kulttuurin ja ihmisten tuotteistaminen on herättänyt paikallisissa asukkaissa huolta. Paikalliset vastustivat päättäväisesti sanontaa elävä historiallinen museo ja ovat näin hyvä roolimalli muille saarten asukkaille. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös matkailun roolia yritystoimintana ja siihen liittyen matkailun kausiluonteisuutta. Yhden vastaajan kommentti tiivisti ajatukset hyvin: Kesä on työn ja rahanteon aikaa. Talvi puolestaan on rentoutumisen, sosiaalisten suhteiden ja saaresta nauttimisen aikaa. Tutkimuksessa nousi esiin myös eräs mielenkiintoinen kommentti liittyen matkailun rooliin saaren taloudessa. Yksi valituksen aihe oli, että saari on liian riippuvainen mantereesta. Matkailukysynnän kasvun uskottiin vaikuttavan positiivisesti siihen, että saaren omaa infrastruktuuria pidetään yllä ja kehitetään. Palveluiden tuottajat ja paikalliset viranomaiset tukevat menestyksekkäitä alueita, joita voidaan pitää kannattavina sijoituskohteina.

8 Mitä Inishmoren kehityksestä voidaan oppia? 1) Saaret kiehtovat ihmisiä, ehkä haasteellisemman fyysisen saavutettavuutensa tai psykologisen etäisyytensä vuoksi. Ne ovat erinomaisia matkailukohteita jo sinällään ja siksi niille on olemassa matkailullista kysyntää. Myös eri saarten välinen matkailu tarjoaa suuria mahdollisuuksia. Saaristoa voidaan kehittää perinteisen matkailumallin mukaisesti, jolloin yksi saarista toimii keskuspaikkana ja porttina naapurisaarille. 2) Nurjapuoli saarimatkailuun liittyen on se, että elämä saarella on yleensä kalliimpaa kuin mantereella. Tästä johtuen matkailijat usein valittavat korkeita kustannuksia ja pyrkivätkin hillitsemään kustannusten kasvua tuomalla mukanaan matkalla tarvitsemiaan tavaroita ja tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Tämä puolestaan rajoittaa paikallistalouteen tulevaa hyötyä. Jotkut saaret ovat ratkaisseet tämän ongelman perimällä lisämaksuja tai vaatimalla, että kaikki tuotteet pitää ostaa saarella. Kuitenkin yleensä yritykset ja paikalliset kantavat korkeammista kustannuksista aiheutuvan haitan. 3) Matkailu voi olla saarelle todellinen siunaus, koska tarjoamalla sekä työpaikkoja että lisäpalveluita ja sitä kautta ympärivuotista tuloa saaren asukkaille, matkailu voi vähentää saaren riippuvuutta mantereesta. Johtopäätökset Pienten saarten satamat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden kehittää ainutlaatuisia matkailukokemuksia ja sitä kautta tuoda tuloja alueelle. Avainsana on kuitenkin pieni, ja siksi konfliktitilanteiden välttämiseksi ja monikäyttöisyyden varmistamiseksi täytyy erityistä huomiota kiinnittää matkailun ja paikallisten asukkaiden tarvitsemien rakenteiden sovittamiseen ja infrastruktuurin kehittämiseen. Lähteet CROSS M., NUTLEY S., Insularity and Accessibility: the Small Island Communities of Western Ireland. Journal of Rural Studies. Vol.15, No. 3, 1999: Gauvin, H. (2011) Impacts of Tourism on quality of life. A resident s perspective. Case study of Inishmore, West Coast of Ireland. MSc Thesis, Edinburgh Napier University, Scotland, UK. 76pp.

9 Irish Census Tourism Development International (2000). Visitor Master Plan and Management Programme Inishmore (Compiled for County Galway Council).

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Senior Tourism Consultant Sanna Tuononen 1.5.2013 31.10.2013 31.10.2013 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu

Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu. Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu Paikkakunnan vetovoima ja yhteiskuntavastuu Minna Kurttila FCG, aluepäällikkö/oulu FCG Finnish Consulting Group Oy Monialainen konsulttiyritys infra-, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelu, koulutus, julkisten

Lisätiedot

SISU-projekti. Understanding. Partnerit: (Finland) SCOTLAND)

SISU-projekti. Understanding. Partnerit: (Finland) SCOTLAND) SISU-projekti Small Islands for Survival and Understanding Partnerit: I samma båt-samassa veneessä rf ry (local( actiongroup In the same boat ) (Finland) Carpe Mare (LAG, Gothenburg,, SWEDEN) WHELK (West

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan vapaa-ajan asukkaille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 5: JOHTOPÄÄTÖKSET Ruralia-instituutti 2018 2 JOHTOPÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism 2nd International Conference on Urban Marketing Cities by the Water: Images Real and Virtual Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism Soila Palviainen Esityksen sisältö: määrittelyjä

Lisätiedot

K A N S A L L I S M U S E O N

K A N S A L L I S M U S E O N M e t r o p o l i a A M K M u o t o i l u n i n n o v a a t i o p r o j e k t i 2 0 1 5 K A N S A L L I S M U S E O N E e v a T e r ä v ä S i s u s t u s a r k k i t e h t u u r i 1 6. 1 0. 2 0 1 5 B

Lisätiedot

Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla. Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut

Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla. Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut Vesistöjen virkistyskäyttö Koillismaalla Sinistä biotaloutta luontopääkaupunkiin 17.4.2015 Matti Hovi Metsähallitus/Luontopalvelut Suomalaiset viihtyvät veden äärellä Lähes joka toinen suomalainen veneilee

Lisätiedot

SUOMENLINNAN HOITO- JA KÄYTTÖ- SUUNNITELMA. Tule osallistumaan!

SUOMENLINNAN HOITO- JA KÄYTTÖ- SUUNNITELMA. Tule osallistumaan! SUOMENLINNAN HOITO- JA KÄYTTÖ- SUUNNITELMA Tule osallistumaan! MIKSI TARVITAAN HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMA? Suomenlinna on yksi Unescon noin tuhannesta maailmanperintökohteesta. Unesco edellyttää kohteilta

Lisätiedot

MELKEIN ITSENÄINEN FÄRSAARET 1990

MELKEIN ITSENÄINEN FÄRSAARET 1990 Färsaarten sumuinen pääkaupunki Tórshavn. Pikkukuvassa yöpymispaikkamme Tjørnuvikissä Streymoylla. ISLANTI, FÄR- YM SAARET 16.6.-28.7.1990. Alkuperäisessä AVARUUTTA, TUULTA JA LAMPAITA -jutussa ollut Färsaarten

Lisätiedot

OMA BUSSI MUKANA KOKO MATKAN AJAN!

OMA BUSSI MUKANA KOKO MATKAN AJAN! OMA BUSSI MUKANA KOKO MATKAN AJAN! Aloita vuosi viihteellä! Helsinki Tukholma-reitillä: 24.1. Maija Vilkkumaa 31.1. ABREU 4.2. Marita Taavitsainen 5.2. Tomi Markkola 7.2. Virve Rosti Vikingline.fi e 22

Lisätiedot

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Kuva: Juha-Pekka Vartiainen JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Lisätietoja: Hanna Herkkola, hanna.herkkola@ramboll.fi, 5 51 55 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne?. Ikäryhmänne

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa 1 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 7.7.2006 klo 11:00 Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa Keskimääräinen karavaanariseurue käyttää leirintäaluepaikkakunnilla

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten vapaa-ajan matkailu Viroon Päivämatkat

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019

Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Teemakysely: Kulttuuriviikko 2019 Vastaajien kokonaismäärä: 39 1. Vastaajan ikä alle 20 2 5,13% 20-30 1 2,56% 30-40 5 12,82% 40-50 10 25,64% 50-60 9 23,08% yli 60 12 30,77% 2. Vastaajan sukupuoli nainen

Lisätiedot

MATKAILUSATSAUKSET 2015. Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi

MATKAILUSATSAUKSET 2015. Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi MATKAILUSATSAUKSET 2015 Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi Miksi aasia? 2 Matkailuelinkeinon toimintasuunnitelma Määrittellään visio, siitä missä voimme

Lisätiedot

Eiranrannan ja Kaivopuiston rantatien matkailututkimus 2017

Eiranrannan ja Kaivopuiston rantatien matkailututkimus 2017 Eiranrannan ja Kaivopuiston rantatien matkailututkimus 2017 Sisältö Sivu Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus 3-4 Tutkimusalue ja kohteet 5 Yhteenveto päätuloksista 6 Tärkeimmät syyt tulla alueelle 8 Alueella

Lisätiedot

LEIRINTÄMATKAILU LUO TULOJA JA TYÖPAIKKOJA!

LEIRINTÄMATKAILU LUO TULOJA JA TYÖPAIKKOJA! Leirintämatkailualan yksi vahvuus on se, että se työllistää. Sen töiden automatisoinnin mahdollisuudet ovat rajalliset. Työtä ei voida siirtää merkittävissä määrin ulkomailla tehtäväksi. Alan on ennustettu

Lisätiedot

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Toimiva tuotanto-, varasto- ja toimistotila/teollisuustila osoitteessa Konetie 33, Oulu. E8 5,8 KM VALTATIE 20 2 MIN LENTOASEMA 16 KM OULUN KESKUSTA 8,5 KM

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Liikennevirasto Motiva - Aula Research Helena Suomela, Motiva Oy

Liikennevirasto Motiva - Aula Research Helena Suomela, Motiva Oy Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta kestävän liikkumisen muotoihin ja työmatkojen liikkumiseen tulokset 2018 Yritys- ja kuntapäättäjien näkemyksiä kestävästä liikkumisesta 2016 Liikennevirasto Motiva

Lisätiedot

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä?

Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1.10.2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö. Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Muuttuva Museo Seminaari 2014 YLEISÖTYÖ JA VAPAAEHTOISTYÖ 1..2014, Savilahtitalo, Vähäkyrö Paikallismuseo matkailun kehittäjänä? Matkailu ja kotiseututyö & museot alueen kulttuuri kiinnostaa aina matkailijoita

Lisätiedot

Tervetuloa Porvooseen, Suomen parhaaseen matkailukaupunkiin!

Tervetuloa Porvooseen, Suomen parhaaseen matkailukaupunkiin! Tervetuloa seen, Suomen parhaaseen matkailukaupunkiin! Monta reittiä seen! on paikka, jonka vanhan kaupungin mukulakivikadut, pienet galleriat ja jokimaisema ranta-aittoineen hurmaavat kävijänsä yhä uudelleen.

Lisätiedot

Teollisuuskaupungista venäläisten ykkösmatkailukeitaaksi vuoteen 2020! 20.3.2009 Yachting Dream Ltd Jorma Pakkanen

Teollisuuskaupungista venäläisten ykkösmatkailukeitaaksi vuoteen 2020! 20.3.2009 Yachting Dream Ltd Jorma Pakkanen Teollisuuskaupungista venäläisten ykkösmatkailukeitaaksi vuoteen 2020! Imatra on toiseksi suosituin venäläisten yöpymiskohde Suomessa, Helsingin jälkeen! Venäläisten yöpymiset lisääntyivät 2008 Etelä-

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE 21.-28.3.2020 Suomi-Portugali yhdistyksen jäsenmatka Vastuullinen matkanjärjestäjä: SUBLU TOUR PORTUGAL (www.sublutour.com/fi) - Nazaré, Portugali Ryhmän

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

INARIN RETKEILYALUEEN KEHITTÄMINEN Pirjo Seurujärvi

INARIN RETKEILYALUEEN KEHITTÄMINEN Pirjo Seurujärvi INARIN RETKEILYALUEEN KEHITTÄMINEN 11.6.2009 Pirjo Seurujärvi 2 Inarin retkeilyalue pähkinänkuoressa - Pinta-ala 121 820 ha - Vettä 68 450 ha - Maata 35 440 ha - Retkeilyn rakenteita - Tuvat yht. 12 -

Lisätiedot

Vastaajat. Vastauksia saatiin kaikkiaan ( mennessä) 438 kappaletta. Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia

Vastaajat. Vastauksia saatiin kaikkiaan ( mennessä) 438 kappaletta. Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia 1 Vastaajat Vastauksia saatiin kaikkiaan (7.9.2014 mennessä) 438 kappaletta Vastaajista noin 60 % miehiä, 40 % naisia Ikäjakauma painottuu 40-69 vuotiaisiin, mutta vastaajia kaikista ikäryhmistä Vastaajista

Lisätiedot

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude: Projektin tavoite 1) Winter is attitude projektin avulla halutaan elävöittää

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

Hirviniemi HIRVINIEMI

Hirviniemi HIRVINIEMI Hirviniemi HIRVINIEMI 62 09,3' N 29 09,5' E Kaunis niemenkärki pitkän ja kapean järvenselän etelärannalla. Kallioiden vieressä pieni ja viihtyisä lahden poukama. Lisäksi kalliossa on kiinnityslenkit. Satamaan

Lisätiedot

VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ

VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ Vuokraa vene Sunny Boats jätä veneesi vuokrattavaksi avoveneiden vuokraus merellinen kokouspaketti VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ? LAITA VENEESI TUOTTAMAAN? SunnyBoats (SB) on vuonna 2008

Lisätiedot

E-laskun asiakasarvo pk-sektorilla

E-laskun asiakasarvo pk-sektorilla 1 E-laskun asiakasarvo pk-sektorilla 2 Esityksen sisältö Miksi tutkimus tehtiin? Mitä haluttiin selvittää? Tutkimuksen suoritus Tulokset Koetut hyödyt ja haitat Miksi pk-yritys siirtyi käyttämään e-laskua

Lisätiedot

Leirintäalueella majoittuva suomalainen karavaanariperhe kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin noin 200 euroa

Leirintäalueella majoittuva suomalainen karavaanariperhe kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin noin 200 euroa Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 8.7.2008 Leirintäalueella majoittuva suomalainen karavaanariperhe kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin noin 200 euroa Suomalaisilla leirintäalueilla majoittuva

Lisätiedot

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Elokuu 2012 * Puolue, jota edustan: Kansallinen Kokoomus Suomen Sosialidemokraattinen Perussuomalaiset Suomen Keskusta Vasemmistoliitto Vihreä liitto Suomen

Lisätiedot

Case Archipelago Tours

Case Archipelago Tours Case Archipelago Tours SELVITYS YHTEISTYÖVERKOSTON TILASTA Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Suvi Pätsi Forssa 8.5.2007 JOHDANTO Turun saaristolla ja rannikkoseudulla on matkailullista vetovoimaa,

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA RANSKALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN RANSKALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Moottoripyörämatka Norjaan 2017

Moottoripyörämatka Norjaan 2017 Moottoripyörämatka Norjaan 2017 Rovaniemi - Kilpisjärvi Harstad Lofootit - Bodø Mo i Rana Uumaja - Vaasa Kilometrit: n. 2.700 km Kymmenen päivää Päivä 1. Startti 24.7.2017 klo 8:00 Huttula Keski-Suomi

Lisätiedot

Porvoolaisten käsityksiä matkailusta. Sakari Nurmela

Porvoolaisten käsityksiä matkailusta. Sakari Nurmela Porvoolaisten käsityksiä matkailusta Sakari Nurmela Valtaenemmistö ei koe matkailun vaikuttavan negatiivisesti omaan elinympäristöönsä Ei milloinkaan; % On vaikuttanut joskus; % Porvoolaiset matkailusta

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

PALVELURAKENNE JA - INFRASTRUKTUURI Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus

PALVELURAKENNE JA - INFRASTRUKTUURI Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus PALVELURAKENNE JA - INFRASTRUKTUURI 8.12.2010 Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus Explore Experiencing local food resources in the Nordic Countries http://www.nordicinnovation.net/prosjekt.cfm?id=1-4415-269

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Senior Tourism Consultant Sanna Tuononen 1.10.2012 30.5.2013 10.6.2013 Puolivuotisraportti / Ranska SISÄLTÖ Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti

Lisätiedot

Matkustajan kokemuksia junaliikenteessä

Matkustajan kokemuksia junaliikenteessä Matkustajan kokemuksia junaliikenteessä Antero Alku, Alkutieto Oy ProRautatie 15.3.2012 Junan merkitys kuluttajalle Juna on yksi tapa matkustaa o Juna tai: auto, bussi, lentokone Junalla on sille ominaisia

Lisätiedot

Leirintäalueella majoittuva seurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin reilu 180 euroa

Leirintäalueella majoittuva seurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin reilu 180 euroa 1 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 6.7.2007 klo 11:00 Leirintäalueella majoittuva seurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin reilu 180 euroa Keskimääräinen seurue käyttää leirintäaluepaikkakunnilla

Lisätiedot

Porvoon matkailun yhteistyökirja

Porvoon matkailun yhteistyökirja Porvoon matkailun yhteistyökirja Valitsinko minä Porvoon vai se minut, sillä ei oikeastaan ole väliä. Elän unelmaani, koska tunnistan itseni tämän kaupungin vanhoilta kujilta. Rakastun jokirantaan, kaupungin

Lisätiedot

Miten saada valmiuksia kansainvälisten asiakkaiden vastaanottamiseen

Miten saada valmiuksia kansainvälisten asiakkaiden vastaanottamiseen Miten saada valmiuksia kansainvälisten asiakkaiden vastaanottamiseen Kansainvälinen turisti: Moderni Humanisti Avoin ja utelias matkailija, maailman metropolit jo kertaalleen kolunnut. Vieraiden kulttuurien

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Venäläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Venäläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Venäläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA VENÄLÄISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN VENÄLÄISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä ja

Lisätiedot

Matkailijat karsastavat kaivoksia

Matkailijat karsastavat kaivoksia Matkailijat karsastavat kaivoksia Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja ravintola-ala on merkittävä toimiala, jolla on potentiaalia työllistää, tuoda verotuloja valtiolle ja luoda pysyvää hyvinvointia

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Kiinalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Kiinalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Kiinalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA KIINALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN KIINALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Eläkkeensaajat Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Jaana Kurjenoja Suomalaisten Viron matkailu

Lisätiedot

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen

Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen Kysymys 2 mielipiteiden jakaantuminen 10 9 8 7 6 5 3 Täysin eri mieltä Vähän eri mieltä En osaa sanoa Jonkin verran samaa mieltä Täysin samaa mieltä Fiskarsissa on hyvä asua Saan apua naapureiltani sitä

Lisätiedot

SAIMAAN SEUDUN AARTEET , 3 PÄIVÄÄ

SAIMAAN SEUDUN AARTEET , 3 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi SAIMAAN SEUDUN AARTEET 23.-25.7.2019, 3 PÄIVÄÄ Suomen suurin vesistö ja Euroopan 4. suurin järvi tunnetaan maisemiensa kauneudesta ja luonnon rauhasta. Lappeenranta nähtävyyksineen ja

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Japanilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Japanilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Japanilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA JAPANILAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN JAPANILAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen.

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. 2 Kautta historian moni uusi ja ihmeellinen asia on nähnyt päivänvalon Hakaniemessä. Tarina jatkuu,

Lisätiedot

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kirsi Nikkola Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti Lapin yliopisto Tutkimusprojekti ja menetelmät Tutkin Lapin

Lisätiedot

HELVETINJÄRVEN KANSALLISPUISTON KÄVIJÄKYSELY VASTAUKSIA 576, JOISTA 182 ANNETTU PAPERILOMAKKEELLA

HELVETINJÄRVEN KANSALLISPUISTON KÄVIJÄKYSELY VASTAUKSIA 576, JOISTA 182 ANNETTU PAPERILOMAKKEELLA HELVETINJÄRVEN KANSALLISPUISTON KÄVIJÄKYSELY 3.7.-5.8.2018 VASTAUKSIA 576, JOISTA 182 ANNETTU PAPERILOMAKKEELLA Mistä maasta olet kotoisin? N=576 SUOMI RUOTSI VIRO SAKSA ITALIA NORJA TANSKA RANSKA ENGLANTI

Lisätiedot

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ±± ± ±± ±± ) ± 6± ± ± ; ; ± ± ± ± ±± ) ± ± ± ± ± ;; ± ± ± ± ; ; ; ± ± ± ; ) ; ± ± ƒ ; 6± ± ± ± ± Ι ± ; ) ± ± ± ƒ ; ± ±± ; ƒ ƒ) ± ± ± ƒ ; ƒ ± ; ± ; ) ± ± ± ƒ ± ± ± ; ± ± ;±

Lisätiedot

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä

Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Kulttuurimatka Krakovaan 4 päivää 3 yötä Vietä pitkä viikonloppu kesäisessä Krakovassa Finnairin suorilla lennoilla Helsingistä! Krakovan värikäs historia ja eloisa nykypäivä, hyvin säilynyt UNESCO:n maailmanperintökohteisiin

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2015. Markkinointiedustaja Sanna Tuononen

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2015. Markkinointiedustaja Sanna Tuononen Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2015 Markkinointiedustaja Sanna Tuononen 5.11.2015 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat näkymät

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Jaana Kurjenoja Taustaa Päivämatkat ja yöpymisen Virossa

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Kuluttajakysely Maaliskuu 2013 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaiset kuluttajina Virossa Kuluttajakysely Innolink

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Perille Asti hanke /Espoo Marketing Oy

Perille Asti hanke /Espoo Marketing Oy Perille Asti hanke /Espoo Marketing Oy Tavoitteet: Parantaa matkailijoiden, lähimatkailijoiden sekä lähialueen asukkaiden pääsyä helposti luonto- ja elämyskohteisiin Rantaraitilla. Kasvattaa alueen yritysten

Lisätiedot

Neste Oil Ralli 2013 vaiku2avuustutkimus. Yhteenveto tutkimustuloksista 29.10.2013

Neste Oil Ralli 2013 vaiku2avuustutkimus. Yhteenveto tutkimustuloksista 29.10.2013 Neste Oil Ralli 2013 vaiku2avuustutkimus Yhteenveto tutkimustuloksista 29.10.2013 Taloudelliset vaikutukset Rallitapahtuman aikainen kulutus Katsojat* VIP- vieraat Tiimit* Media YHTEENSÄ 13.9 M 2.2 M 0.7

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry:n. Matka Skotlantiin ja Orkneyn saarille

Tieteen Ystävien Seura ry:n. Matka Skotlantiin ja Orkneyn saarille Tieteen Ystävien Seura ry:n Matka Skotlantiin ja Orkneyn saarille 2. 8.5.2016 Matka Skotlantiin ja Orkneyn saarille Ajankohta: 2. 8.5.2016 Finnairin suorat lennot: Helsinki Edinburgh 2.5. klo 08.30 09.10

Lisätiedot

EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA LIIKKUMISEN TUNNUSLUKUJA NYKYTILAN ANALYYSIT I LIIKKUMISEN NYKYTILA

EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA LIIKKUMISEN TUNNUSLUKUJA NYKYTILAN ANALYYSIT I LIIKKUMISEN NYKYTILA EKOLIITU - HÄMEENLINNAN SEUDUN KESTÄVÄN JA TURVALLISEN LIIKKUMISEN SUUNNITELMA LIIKKUMISEN TUNNUSLUKUJA Sisältö Autoistuminen Hämeenlinnan seudulla Autonomistus vs. palveluiden saavutettavuus Autonomistus

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2012 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa 500 Suomalaisten matkailumenot Viroon 2002-2011 Milj.

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Brittimatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Brittimatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Brittimatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA MATKAILUSTA ISO- BRITANNIASTA SUOMEEN BRITTIMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä ja

Lisätiedot

Suomen Höyrypursiseuran Saimaan regatta 2011

Suomen Höyrypursiseuran Saimaan regatta 2011 Suomen Höyrypursiseuran Saimaan regatta 2011 Punkaharju Tuunaansaari Saimaan regatta järjestetään lauantaina heinäkuun 2. päivä Punkaharjun Tuunaansaaressa. Tuunaansaaren Lomakeskusalue tarjoaa loistavat

Lisätiedot

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved.

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved. Hyvän palvelun muotoilutoimisto 1 TEKES LIIKKUMINEN PALVELUINA 27.5.2014 Käyttäjäprofiilit palveluiden luomisen pohjana Case: Helsingin risteilymatkustajien profilointiprojekti Mikko Koivisto, johtava

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Majakkamatka 2018, päivämatkat /Eero Hämäläinen /eh, päivityksiä, lisätty tietoa autonvuokrauksesta

Majakkamatka 2018, päivämatkat /Eero Hämäläinen /eh, päivityksiä, lisätty tietoa autonvuokrauksesta Majakkamatka 2018, päivämatkat 9.1.2018/Eero Hämäläinen 25.7.2018/eh, päivityksiä, lisätty tietoa autonvuokrauksesta Näiden karttojen mukaan yhteismatka on 1345 mailia eli 2152 km, eli samaa suuruusluokkaa

Lisätiedot

Kulttuurisesti kestävä matkailu. Nina Vesterinen

Kulttuurisesti kestävä matkailu. Nina Vesterinen Kulttuurisesti kestävä matkailu Nina Vesterinen Kestävä matkailu "Tourism that takes full account of its current and future economic, social and environmental impacts, addressing the needs of visitors,

Lisätiedot

Yritysesittely. Kati Rautanen Business Development Manager

Yritysesittely. Kati Rautanen Business Development Manager v Yritysesittely Kati Rautanen Business Development Manager This is a footer : Arial, 8 points, black. To change the footer go to «View», «Slide Master» 1 Keitä me olemme? Vuodesta 1975 lähtien Maailmanlaajuinen

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu Inkoon kunta toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille toukokuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä

Lisätiedot

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Melontar eitti Vaellusreitti Maastopyöräilyr eitti Retkipyöräilyr eitti Sauvakävelyreitti Muut reitit ja polut 2. vaihe: Primääri tavoite

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 Riihimäen seutu Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 1. Seudun tulevaisuus Talousaluestrategia 2015: Väestönkasvu jatkuu, 1-1,5%/vuosi Talousalueemme on metropolialueen aluekeskus

Lisätiedot

KESKUSTELUTILAISUUS LAAKSOLAHDEN HIEKKATEIDEN KUNNOSTAMISESTA. Laaksolahtitalo 28.11.2012

KESKUSTELUTILAISUUS LAAKSOLAHDEN HIEKKATEIDEN KUNNOSTAMISESTA. Laaksolahtitalo 28.11.2012 KESKUSTELUTILAISUUS LAAKSOLAHDEN HIEKKATEIDEN KUNNOSTAMISESTA Laaksolahtitalo 28.11.2012 Laaksolahden huvilayhdistys LHY ry www.laaksolahti.fi 1 1 Keskustelutilaisuus 28.11.2012 ILLAN OHJELMA 17.00 Mahdollisuus

Lisätiedot

Outlet-kylän liikenneselvitys

Outlet-kylän liikenneselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HUMPPILAN KUNTA Outlet-kylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2014 P22086 1 (5) Miettinen Tuomas 15.1.2014 Sisällysluettelo 1 Kaava-alueen sijainti... 2 2 Lähtökohdat... 2

Lisätiedot

Saaristoliikenne Suomessa ja Pohjois- Euroopassa

Saaristoliikenne Suomessa ja Pohjois- Euroopassa Saaristoliikenne Suomessa ja Pohjois- Euroopassa Ulkomaanoppeja Suomen saaristoliikenteen kehittämiseen? Maaseutututkijatapaaminen, Ähtäri 22.8.2019 Simo Rautiainen, Karjalan tutkimuslaitos Esityksen tausta

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella

Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella 1 Kokemukset tuulivoimaloista Porin Peittoon alueella Maija Suokas, Johanna Varjo, Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, Turku Tulosten julkistaminen 12.5.2015 Tämä esitys on vapaasti nähtävissä sivulla:

Lisätiedot

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi

Saaristomuseo Pentala. Merellisen Espoon helmi Saaristomuseo Pentala Merellisen Espoon helmi Kehitämme menestyvää ja hyvinvoivaa Espoota. Tulevaisuuden Espoo on luova ja rohkea kulttuurikaupunki, joka tukee kestävää elämäntapaa ja uuden talouden toimintaa.

Lisätiedot

Kannattaako kunnan panostaa tuulivoimaan? Kuntamarkkinat 10. 11.9.2014 Harri Orko, yksikönjohtaja

Kannattaako kunnan panostaa tuulivoimaan? Kuntamarkkinat 10. 11.9.2014 Harri Orko, yksikönjohtaja Kannattaako kunnan panostaa tuulivoimaan? Kuntamarkkinat 10. 11.9.2014 Harri Orko, yksikönjohtaja YIT tänään YIT on johtava eurooppalainen rakentamispalveluja tarjoava yritys. Toimimme 7 maassa yli 6 000

Lisätiedot

Myydään menestyvä kahvila Kuopiossa

Myydään menestyvä kahvila Kuopiossa Myydään menestyvä kahvila Kuopiossa Yrityksen nimi: Kahvila Malliyritys Oy Yrityksen osoite: Kauppakatu 1, Kuopio, Suomi Internet-osoite: www.kahvila.fi Perustamisvuosi: 2012 Toimiala: Majoitus, ravintola,

Lisätiedot

Tervetuloa kansainväliseen yliopistokaupunkiin Lappeenrantaan!

Tervetuloa kansainväliseen yliopistokaupunkiin Lappeenrantaan! Tervetuloa kansainväliseen yliopistokaupunkiin Lappeenrantaan! LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva Lappeenranta lyhyesti Kuningatar Kristiina perusti kaupungin vuonna 1649. Kansainvälinen

Lisätiedot