( i ) Väitöskirjan tausta. Väitöskirjan tiivistelmä. Professori Risto Sänkiaho Vastaväittäjän lausunto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "( i ) Väitöskirjan tausta. Väitöskirjan tiivistelmä. Professori Risto Sänkiaho Vastaväittäjän lausunto"

Transkriptio

1 Yhteystiedot: Ilmari Larjavaara VTT Puh GSM Väitöskirjan tiivistelmä Ilmari Larjavaara Funktionaalinen Transitioteoria Hallinto, oikeusjärjestys ja instituutiot Venäjällä Tutkimus on teoreettinen työ, joka lähtökohdat ovat eräiden keskeisten yhteiskuntatieteiden klassikoiden Max Weberin ja Talcott Parsonsin teoreettisissa mallinnoksissa. Tekijä on saanut aikaiseksi kokonaisteoreettisen tutkimuksen, joka on vankka lisä maamme Venäjä-tutkimukseen. Professori Risto Sänkiaho Vastaväittäjän lausunto ( i ) Väitöskirjan tausta Väitöskirja tarkastelee Venäjään leimallisesti liitettyjä piirteitä, jotka ovat hidastaneet erityisesti kaupan ja investointien kasvua. Näitä piirteitä ovat hallinto- ja oikeusjärjestelmän epävakaus, korruptio sekä toimintajärjestelmien koettu epärationaalisuus ja erilaisuus läntisiin oloihin nähden.

2 Tutkimus on ensimmäisiä Venäjästä laadittuja väitöskirjoja, jossa kohdetta tarkastellaan yhteiskuntatieteellisten kokonaisteorioiden avulla. Riittävän kunnianhimoisen teoreettisen tarkastelun avulla yleensä selittämättömiksi koetut instituutioiden ja toimintatapojen piirteet Venäjällä, kuten korruptio, tulevat johdonmukaisesti ymmärrettäviksi. Poliittisen järjestelmän heikko kapasiteetti ohjata kehitystä, oikeusjärjestyksen dysfunktiot sekä epävakaa, politisoitunut ja heikosti resursoitu hallinto selittävät mm. pysyvästi vaikeaa keskushallinnon ja alueiden suhdetta, ympäristöongelmia, investointien niukkuutta ja siten infrastruktuurin rapautumista, sosiaali- ja koulutussektoreiden resurssien niukkuutta ja markkinoiden vaatiman luottamuksen heikkoutta. Hallinnon, oikeusjärjestelmän ja instituutioiden heikkoudet voi nähdä Venäjän ongelmien yhteiseksi nimittäjäksi. Väitöskirja on otteeltaan teoreettinen ja mallintava. Tutkimuksen tulokset eivät ole todistettuja selityksiä kohteen piirteistä, vaan perusteltuja hypoteeseja, miten rakenteet muodostuvat ja toimivat Venäjällä. ( ii ) Eriytymättömyys Toimintatavoille ja rakenteille Venäjällä on ominaista, että yksityiselämä, talous, politiikka ja oikeusjärjestelmä ovat läntisistä oloista eroavalla tavalla toisiinsa kytkeytyneitä. Tarkastelussa esitetään, että yhteiskunnan eri osa-alueiden kytkeytyneisyys olisi keskeinen rakenteita ja näiden heikkouksia selittävä tekijä Venäjällä. Jos politiikka ja talous ovat kytkeytyneitä, kuten ne Venäjällä ovat, kumpikaan järjestelmä ei toimi täysipainoisen tehokkaasti. Politiikka on liiketoimintaa Venäjällä usein vähintään osin ja yrityksillä on virkamiehiin kiinteät yhteydet. Talous on Venäjällä ( ainakin osin ) eriytymätön poliittis-taloudellinen taistelukenttä, jossa arvoa paljolti jaetaan eikä tuoteta. Vastaavasti politiikka on ollut rakenteisiin kohdistuvaa valtataistelua.

3 ( iii ) Mitä on henkilösuhdekulttuuri? Keskeinen instituutio on henkilösuhdekulttuuri, joka syntyi neuvostokauden myöhäisvuosina. Neuvostotalouden tuottavuus ja legitimiteetti oli heikko ja sen tilalle lähti kehittymään spontaani vaihtoehtoinen järjestelmä. Markkinoiden ja oikeusjärjestyksen ollessa vielä kehittyvässä tilassa toimintajärjestelmät ovat muodostuneet mm. verkostoista ja hierarkioista. Kun valtio on heikko, keskeisiä yksiköitä ja toimijoita Venäjällä ovat myös erilaiset ryhmittymät ja kollektiivit. ( iv ) Miksi Venäjällä on korruptiota? Hintamekanismin mukainen markkinavaihto ei ole riittävän luottamuksen puututtua ( mikä on johtunut oikeusjärjestyksen heikkoudesta ) toiminut täysipainoisesti ja vaihtoa tapahtuu verkostoissa lojaaleiksi tunnettujen toimijoiden kesken. Verkostot lähinnä jakavat saatavilla olevaa arvoa, mutta ne voivat myös tuottaa sitä. Lähtökohtaisesti henkilösuhdekulttuuri on muiden rakenteiden sisällä toteutettua korruptiota. Oleellista kuitenkin on, että henkilösuhdekulttuuri on voinut olla lähes ainoa funktionaalinen toimintatapa formaalien rakenteiden oltua heikkoja erityisesti 90-luvun alun järjestelmämuutoksen jälkeen. Kun verkostoissa vaihto on eräs perustava toimintajärjestelmä, on luonnollista, että vaihtoa tapahtuu myös hallinnon rakenteissa ( korruptio ). ( v ) Miksi Venäjällä on vahvoja johtajia? Kun lähes muutakaan ohjaus- ja organisointitapaa oikeusjärjestyksen heikkouden oloissa ei ole ollut, lähes ainoa mahdollisuus on ollut johtamiskykyisten yksilöiden varaan rakentuva toimintajärjestelmien muodostuminen.

4 Henkilö- ja siten johtajaperustaisuuden ollessa toiminta- ja johtamisperiaate, rakenteet muodostuvat hierarkkisiksi. Kun hyvin järjestäytynyttä kansalaisyhteiskuntaa sekä muuten riittävän kehittynyttä poliittista järjestelmää ei ole, valtiotasolla on oltava vahva johtaja tai muu vahva toimija, jotta johdettavuus on mahdollista saavuttaa. Hallitsija ja valtio olivat historiallisissa oloissa niin Venäjällä kuin muuallakin sama asia. Keskiajalla ruhtinaskunnat olivat ruhtinaansa omistamia. Keskiajalla Venäjällä juuri tsaari omisti valtion. Poliittista hallintaa toteuttaa Venäjällä paljolti yksi johtaja, jolla on merkittävä valta. ( vi ) Miten Venäjällä toimitaan? Miksi toimintaympäristö on epävakaa? Henkilöverkostoihin ja henkilöhierarkioihin perustuvan toiminnan eräs lähtökohta voi olla tilanne, että lainsäädäntö on vielä heikkotasoista ja sen mukaan ei ehkä ole mahdollista toimia. Politiikka ja hierarkiat ovat saattaneet olla lainsäädäntöä merkittävämpi toimintatapa. Kun laki on paljolti henkilöille alisteista, oikeudet eivät ole pysyviä ja kaupan ja tuotannon toimintaympäristö säilyy epävakaana. Yleisesti eräänlainen henkilörationaalisuus on toimintatapoja luonnehtiva piirre. Luottamus kohdistuu henkilöihin, muttei niinkään lainsäädäntöön. Riippuvuus kohdistuu henkilösuhteisiin jne. Oikeudet perustuvat henkilöihin jopa vahvemmin kuin lainsäädäntöön. Taloudellisen pääoman sijasta lähes merkittävämpiä ovat henkilökontaktit eli sosiaalinen pääoma, jota saatetaan pitää omaisuutta arvokkaampana ("markets of relationships"). ( vii ) Millainen valtio Venäjällä on? Millainen valtio oli Neuvostoliitto, jossa ei ollut markkinoita, kansalaisyhteiskuntaan perustuvaa päätöksentekoa, neutraalia oikeusjärjestystä ja ammatillista hallintoa?

5 Keskeinen valtion osa Venäjällä on strateginen huippu eli poliittinen hallinto. Poliittinen järjestelmä on ensisijaisin toimija. Poliittinen hallinto on oltava, koska kansalaisyhteiskunta on heikko ja valtio ei voi toimia kansalaisyhteiskunnan varassa. Valtion huipulle tarvitaan puolue, presidentinhallinto tai FSB johtamaan maata. Eriytymättömyys johtaa yksihuippuisuuteen. Kun talous ja politiikka ovat kytkeytyneitä, rakenne on yksihuippuinen. Liberaalidemokratioissa talouselämän ja hallinnon eliitit ovat erilliset ja rakenne on monihuippuinen. Talouden kytkeytyminen osaksi politiikkaa on merkittävä korruptiota tuottava tekijä. Taloutta oikeussuhteiden varassa toimivana politiikasta erillisenä autonomisena järjestelmänä ei Venäjällä historiallisesti erityisen vahvasti ole ollut. Neuvostoaikana tätä piirrettä kutsuttiin sosialismiksi. Oikeusjärjestelmä itsenäisenä eriytyneenä järjestelmänä on yleisesti heikosti muodostunut. Oikeusjärjestelmä ( ml. omistusoikeudet ) on ollut poliittista hallintaa seuraava, politiikalle alisteinen ja politiikasta riippuva järjestelmä. Tämän vuoksi oikeusjärjestelmällä on edelleen osin poliittishallinnollinen ja siksi epävakaa ja mielivaltainen luonne. Koska poliittinen ja taloudellinen valta on pitkälle yhdistynyttä, valta keskittyy voimakkaasti ja valta- ja varallisuuserot ovat suuret. Toimijoilla on joko sekä poliittista että taloudellista valtaa tai näillä ei ole mitään. ( viii ) Mitä korruptio on? Ulkonaisesti valtio Venäjällä muistuttaa läntisiä liberaalidemokratioita. Kuitenkin resurssit ja informaatio, joita valtiossa siirtyy alhaalta-ylös ja ylhäältä-alas ovat erilaisia. Julkisen ja yksityisen sekä politiikan ja talouden osittaisen eriytymättömyyden vuoksi valtion sisällä kulkevat virtaukset ovat yksityisiä eikä julkisia ainakin osin. Verojen sijasta alhaalta-ylös tuloutettavat varat ovat tribuutteja eli hierarkiassa siirretään lahjusrahaa vertikaalisena korruptiona alhaaltaylös. Ylhäältä-alas maksetaan henkilökohtaisia palkintoja johtajiston henkilökohtaisesta palvelusta. Hallinnan patrimoniaalinen luonne siis selittäisi korruptiota. Vastikkeetonta arvoa nostetaan alhaalta-ylös. Kysymyksessä ei siis niinkään ole vain korruptio, vaan ( ainakin määrätyllä tavoin ) feodaalinen valtiorakennelma.

6 ( ix ) Miksi Neuvostoliitto meni kumoon? On ajateltavissa, että Neuvostoliitto kaatui juuri rakenteiden eriytymättömyyteen. Talouden politisoituminen heikensi taloutta. Talouden heikentyminen heikensi poliittisen hallinnan legitimiteettiä. Eriytymättömyys johti järjestelmän tuhoon. ( x ) Mitä pitäisi muuttua? Venäjän useimmat kehitysongelmat liittyvät hallinnon neutraalin byrokraattisuuden heikkouteen, mihin on syynsä valtion yleisessä rakenteessa. Epäpoliittinen, selkeytyneeseen työnjakoon ja toimivaltaan perustuva säännönmukaisesti toimiva hallinto on modernin yhteiskunnan perusinstituutio. Korruptoituneiden virkamiesten rahastuksen kohteena ovat erityisesti ulkomaiset toimijat. Yrittäjäluokka on vielä toistaiseksi liian heikko etunsa ajamiseksi ja instituutioiden muuttamiseksi. ( xi ) Keskeisintä olisi demokratian ja oikeusvaltion vahvistuminen Vahva oikeusvaltio tarjoaisi lääkityksen lähes kaikkiin Venäjän ongelmiin ml. tunnetuimpaan integraatio-ongelmaan keskuksen ja alueiden suhteesta. Oikeusjärjestys muuttaa politiikan ja talouden valtataistelusta markkinoiksi. Demokratia tuottaa yhteiskunnan toimivuutta. Oleellista on, että lainsäädäntö on legitiimiä, jotta sitä noudatetaan ja järjestys saavutetaan. Lainsäädäntö on legitiimiä, jos se on kansanvaltaista. Lait ja hallinto ovat tehokkaita, kun ne ovat legitiimejä. Kansanvaltaisuus on näin viime kädessä järjestyksen ja siten toimintajärjestelmien ( talouden ) tehokkuuden tuottaja.

7 ( xii ) Millaista on Venäjän talous? Miksi maailman rikkain valtio on köyhä? Ilmeisesti merkittävää on, että runsaista raaka-ainevaroista johtuen Venäjän talous ei ole täysipainoisesti taloudellista samassa merkityksessä, miten talous on taloudellista muualla. Talous ei niinkään ole tuotantoa ja kysymyksiä tuotannon järjestämisestä, tehokkuudesta ja kilpailukykyisyydestä. Arvo on Venäjällä muodostunut paljolti luonnonvarojen viennistä. Arvoa ei ole tarvetta tuottaa, vaan sitä on jo lähtökohtaisesti. Kun arvoa ei tuoteta ja arvoa jo on, arvoa tarvitsee vain jakaa. Raaka-ainevarojen saatavuus määrittäisi, suuntautuuko talous arvon tuotantoon vai ( määrätyllä tavoin ) feodalismin kaltaiseen saatavilla olevan arvon jakamiseen. Talouden luonne määrittäisi, millaista on yhteiskunnassa harjoitettava politiikka. Raaka-aineita hyödyntävän talouden poliittinen järjestelmä on suuntautunut ehkä paremminkin saatavilla olevan arvon jakamiseen kuin niinkään arvon tuotannon järjestämiseen. Politiikka on Venäjällä poliittisten ryhmittymien pyrkimystä päästä valtaan, jotta osuus arvosta voidaan saada haltuun. Kulloinkin huipulla oleva ryhmittymä pyrkii saamaan arvoa tuottavien kohteiden tarjoaman tulon käyttöönsä ja yksityisomistus säilyy siksi epävakaana. Koska kohteen arvot ja toimintajärjestelmät eivät suuntaudu tuotannollisiksi, seurauksena on kohteen säilyminen pysyvästi melko alikehittyneenä runsaista lähtökohtaisista resursseista huolimatta. Olosuhteissa, joissa työ on arvon lähde, arvojärjestelmä suuntautuu työtä arvostavaksi. Oloissa, joissa tuotanto on keskeisin arvon lähde, myös oikeusjärjestelmä muodostuu pysyväksi ja johtamisjärjestelmät välineelliseen tehokkuuteen pyrkiviksi. Vakinainen omistusoikeus on korkean tuotannon tason edellytys ja siksi modernisoituvissa olosuhteissa omistusoikeus objektiivisesti vakiintuu, kuten Länsi-Euroopassa on tapahtunut.

8 Luonnonvarojen hyödyntämiseen perustuva talous ei vakiintuvaa oikeusjärjestelmää ja omistusoikeutta ehkä tuota. ( xiii ) Miksi hallinto ja oikeusjärjestys on epävakaa? Henkilösuhdekulttuuri rikkoo talouden ja politiikan markkinoita. Toimintajärjestelmät ovat markkinaistuneet vain puolittain ja siksi ne ovat parasta tilannetta tehottomampia. Reaalisesti ensisijaisesti toimiva järjestelmä voi edelleen olla verkosto tai ryhmä eikä valtio, markkina ja oikeusjärjestys. Korruptio voi monesti olla ainoa menettely saada asiat toteutetuksi. Koska hallintajärjestelmä on edelleen paljolti yksihuippuinen, on vain arvailtavissa, onko valta viime kädessä virkamiehillä, poliitikoilla vai yritysjohtajilla. Hallinnon voi olla mielekästä ottaa käyttöön riittävän yleisiä ja epäselviä normeja, jotta valta säilyy virkamiehillä ja vaihto verkostoissa voidaan toteuttaa laillisesti. Toisaalta hyvä ajatus on säätää runsaasti rajoituksia, jotta hallinnan kohteiden on erimerkiksi ostettava erivapaus näiden noudattamisesta. Uusia normeja tuotetaan, koska se ehkä edistää hierarkioiden johdon etuja. Yksityistäminen voidaan toteuttaa tavalla, joka ei muodosta taloudellisuutta, vaan esimerkiksi vain haltijoilleen hyvin tuottavia kaupallisia monopoleja. ( xiv ) Raha on vallassa Venäjällä Kansalaisyhteiskunnan ollessa vielä heikko, mutta talouden kaupallistumisen käynnistyttyä, seurauksena on ollut, että talousjärjestelmä on Venäjällä saavuttanut vastaavan keskeisen vaikutuksen, jollainen sillä oli kapitalismin alkuvaiheissa Länsi-Euroopassa. Politiikka, oikeus ja hallinto ovat rahalla ostettavissa ja ne menettävät niille kuuluvaa omaperäistä luonnetta. Talouden osajärjestelmän hallitsevan aseman eräs seuraus on korruptio, joka ilmentää ja on itsessään rahavaltaa.

9 ( xv ) Miten instituutiot voisivat vahvistua? Mikseivät rakenteet Venäjällä muutu? Keskeisin valtion ja yhteiskunnan rakenteiden tarkoituksenmukaisuutta tuottava voima on kehittynyt kansalaisyhteiskunta. Ilman vahvaa kansalaisyhteiskuntaa markkinatalouden ja oikeusvaltion hyödyt voivat jäädä saavuttamatta. Venäjällä markkinoita ja oikeusvaltiota on kehitelty osin siitä lähtökohdasta, että neuvostoajan puoluenomenklatuura käynnisti siirtymisen markkinatalouteen ja oikeusvaltioon voidakseen markkinaistaa ja vahvistaa omistukseensa käytössään olleen omaisuuden ja poliittisen vallan. Kansalaisyhteiskunta pakottaa valtion tuottamaan kehitystä. Kansalaisyhteiskunta edellyttää, että hallinnan on oltava pätevä ohjaamaan taloutta. Ellei kansalaisyhteiskunta ole voimakas, painetta talouden kehittämiseksi ei ole. Kysymykseksi jää vain eliitin elintaso ja valtio on olemassa eliitin rikastumiseksi. Oikeusjärjestyksen eräs ominaisuus on sen demokratisoiva vaikutus. Jos lainsäädäntö on kansanvaltaisesti säädettyä ja jos yhteiskunnan ja hallinnon pitäisi toimia lainsäädännön mukaisesti, asetelma tarkoittaa demokratisoitumista. Markkinoiden, ammatillisen oikeusjärjestelmän ja poliittisesti neutraalin hallinnon vahvistumista ei ehkä toivota, koska tämä vaarantaa eliitin edut. Oikeusvaltion ja neutraalin byrokraattisen hallinnon vahvistumisen pidäke Venäjällä on ilmeisesti asetelma, että nämä järjestelmät ovat sekä demokratisoitumista seuraavia että sitä tuottavia rakenteita. Taloudellisin periaattein toimiva talous ja poliittisista muutoksista riippumaton oikeusjärjestys merkitsisivät Venäjän eliitille valta-asemien menetystä. Ne joilla Venäjällä on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa järjestelmän rakenteisiin eli ylin johto, menettävät poliittisesti ja taloudellisesti eniten, jos aito oikeusvaltio vahvistuu.

10 Keskitetty valtio voi toisaalta olla kehityksen tuottaja Venäjällä. Perinteinen menetelmä tuottaa kehitystä on vahvistaa poliittista johtamista eli kerätä voimaa huipulle ja määrätä uudistuksia. Väitöskirja on julkaistu sarjassa Kikimora Publications. Väitöskirjaa myy Aleksanteri Instituutti. Larjavaara, Ilmari: Funktionaalinen transitioteoria: Hallinto, oikeusjärjestys ja instituutiot Venäjällä. Kikimora Publications, A: 17. Helsinki, ISBN , 259 s alv 8%. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesispalvelussa Väitöskirjan tiivistelmät ja sähköinen julkaisu:

Ilmari Larjavaara Valtiot. tri Erikoistutkija Kuopion Yliopisto Korruptio Venäjällä

Ilmari Larjavaara Valtiot. tri Erikoistutkija Kuopion Yliopisto Korruptio Venäjällä 5.10.2017 1 Ilmari Larjavaara Valtiot. tri Erikoistutkija Kuopion Yliopisto 5.10.2017 2 Mitä korruptio on? Miksi sitä on? Mistä korruptio tulee? Miksi korruptio pahenee? Miten korruptio voisi vähentyä?

Lisätiedot

Instituutiot, rakenteet ja korruptio Venäjällä

Instituutiot, rakenteet ja korruptio Venäjällä 13.10.2017 1 Instituutiot, rakenteet ja korruptio Ilmari Larjavaara, VTT, Itä-Suomen Yliopisto 13.10.2017 2 Siellä on vain ihmisiä Yhteiskuntajärjestykset romahtaneet Yksilö muun edellä Henkilövaltio,

Lisätiedot

RAKENTEELLISEN KORRUPTION UHKA SUOMESSA. Ari Salminen, Vaasan yliopisto

RAKENTEELLISEN KORRUPTION UHKA SUOMESSA. Ari Salminen, Vaasan yliopisto RAKENTEELLISEN KORRUPTION UHKA SUOMESSA Ari Salminen, Vaasan yliopisto 09.12.2015 Korruptio ja uhka Korruptio: vallan ja vaikutusvallan väärinkäyttö. Pyrkimys tavoitella etuja, jotka saavutetaan laittomin

Lisätiedot

POLIITTINEN OSALLISTUMINEN ( ) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto

POLIITTINEN OSALLISTUMINEN ( ) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto POLIITTINEN OSALLISTUMINEN (17.11 2017) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto (maria.back@uta.fi) MUUTTUVA YHTEISKUNTA JA OSALLISTUMINEN Demokratia ei ole staattinen tila demokratian ja kansalaisten

Lisätiedot

MAAILMANPOLITIIKKA Globaali poliittinen talous GLOBALISAATIO KESKINÄISRIIPPUVUUS. Liisa Laakso. finanssimarkkinoiden vapautuminen

MAAILMANPOLITIIKKA Globaali poliittinen talous GLOBALISAATIO KESKINÄISRIIPPUVUUS. Liisa Laakso. finanssimarkkinoiden vapautuminen MAAILMANPOLITIIKKA Globaali poliittinen talous Liisa Laakso GLOBALISAATIO finanssimarkkinoiden vapautuminen o USA:n pankkikriisi o uusliberalismi (Washingtonin konsensus) uusliberalismi (Washingtonin konsensus)

Lisätiedot

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa?

Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Miten julkinen hallinto ja Tampereen kaupungin organisaatio on muuttunut ja muuttumassa? Valtuustoseminaari 23.3.2015 ----------------------------------- Kari Hakari johtaja, HT Tampereen kaupunki, tilaajaryhmä

Lisätiedot

Venäjän ja Itä-Euroopan taloudelliset näkymät

Venäjän ja Itä-Euroopan taloudelliset näkymät Venäjän ja Itä-Euroopan taloudelliset näkymät Pekka Sutela 04.04. 2008 www.bof.fi/bofit SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND 1 Venäjä Maailman noin 10. suurin talous; suurempi kuin Korea, Intia

Lisätiedot

EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO

EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO 28/09/2017 1 EU JA DEMOKRATIA Kysymys demokraattisesta oikeutuksesta

Lisätiedot

Keski-Aasia. - Stanit muutoksessa

Keski-Aasia. - Stanit muutoksessa Keski-Aasia - Stanit muutoksessa Kuva: Afghanistan and Central Asia Research Information Indiana University, Bloomington, Indiana 2 Keski-Aasia - stanit muutoksessa Kazakstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan,

Lisätiedot

Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet

Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman avausseminaari 16.3.2004 Heikki Paloheimo Valtio-opin laitos 20014 Turun yliopisto heikki.paloheimo@utu.fi Äänestysaktiivisuus

Lisätiedot

Kilpailuja sopimus. Antti Aine

Kilpailuja sopimus. Antti Aine Antti Aine Kilpailuja sopimus Yliopistollinen väitöskirja, joka Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan suostumuksella esitetään julkisesti tarkastettavaksi Calonian luentosalissa 1, lauantaina

Lisätiedot

Demokratian edistäminen: uusliberaali vs. sosiaalidemokraattinen telos

Demokratian edistäminen: uusliberaali vs. sosiaalidemokraattinen telos Demokratian edistäminen: uusliberaali vs. sosiaalidemokraattinen telos Heikki Patomäki Maailmanpolitiikan professori Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos, HY Mikä on demokratian edistämisen päämäärä

Lisätiedot

Mitä Venäjälle kuuluu?-

Mitä Venäjälle kuuluu?- Mitä Venäjälle kuuluu?- Kypsyneen Putinismin aikakausi 03.06.2013 Journalistiseminaari, Oulu Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS Hanna Smith Aleksanteri Instituutti, Helsingin yliopisto Putinismin

Lisätiedot

Poliittinen riski Suomessa. Energiateollisuus ry 20.6.2012

Poliittinen riski Suomessa. Energiateollisuus ry 20.6.2012 Poliittinen riski Suomessa Energiateollisuus ry 20.6.2012 Poliittinen riski Suomessa: Tutkimusasetelma Aula Research Oy toteutti kyselytutkimuksen lainsäädännöllisen kehityksen ennustettavuudesta ja poliittisesta

Lisätiedot

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! VAIKUTA VALINNOILLASI

HYVÄ ELÄMÄ KAIKILLE! VAIKUTA VALINNOILLASI VAIKUTA VALINNOILLASI Oletko kyllästynyt nykyiseen yltiökapitalistiseen ja keinotteluun perustuvaan talousjärjestelmäämme, joka perustuu aineellisen ja tarpeettoman kulutuksen kasvattamiseen ja kulutuksen

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA (HTK/HTM) Valintakoe 6.6.2016 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät

Lisätiedot

Oikeus veteen. Antti Belinskij. Talousveden saatavuus Suomen ja Etelä-Afrikan oikeudessa

Oikeus veteen. Antti Belinskij. Talousveden saatavuus Suomen ja Etelä-Afrikan oikeudessa Antti Belinskij Oikeus veteen Talousveden saatavuus Suomen ja Etelä-Afrikan oikeudessa Yliopistollinen väitöskirja, joka Helsingin yliopiston oikeustieteen tiedekunnan suostumuksella esitetään julkisesti

Lisätiedot

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN KYSYMYS Mahdollistaako esitetty järjestelmä tavoitteellisen johtamisen ja ohjauksen - toisaalta valtio/maakunta ja toisaalta maakunta/palveluntuottajat akselilla sekä siitä,

Lisätiedot

Julkisen vallan oikeudelliset perusteet

Julkisen vallan oikeudelliset perusteet Jaakko Husa Teuvo Pohjolainen Julkisen vallan oikeudelliset perusteet Johdatus julkisoikeuteen Talentum Helsinki 2014 Neljäs, uudistettu painos Copyright 2014 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Outi Pallari

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2008 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2008 N:o 126 127 SISÄLLYS N:o Sivu 126 Laki Pohjoismaiden välillä tulo- ja varallisuusveroja

Lisätiedot

Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja tavoitteiden toteutumisesta. Pentti Itkonen

Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja tavoitteiden toteutumisesta. Pentti Itkonen Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja tavoitteiden toteutumisesta Pentti Itkonen Yleiskuva - Laskevat megatrendit Poliittishallinnollinen ohjausjärjestelmä Tähän asti hallitseva megatrendi Ei

Lisätiedot

Kotkan meripäivät Itämeren aallot 16.7.2009

Kotkan meripäivät Itämeren aallot 16.7.2009 Kotkan meripäivät Itämeren aallot 16.7. Energiahankkeiden vaikutus Itämeren turvallisuustilanteeseen Dosentti, erikoistutkija Alpo Juntunen MpKK, strategian, Helsinki 0 Suomenlahti ja Itämeri ovat olleet

Lisätiedot

Osahanke 2 Kunta- ja paikallistalous. Tampereen yliopisto Taloustieteiden laitos

Osahanke 2 Kunta- ja paikallistalous. Tampereen yliopisto Taloustieteiden laitos ARTTU PARAS-arviointitutkimusohjelma 2008-2012 Osahanke 2 Kunta- ja paikallistalous Tampereen yliopisto Taloustieteiden laitos prof. Pentti Meklin, prof. Jarmo Vakkuri, prof. Lasse Oulasvirta ja dos. Olavi

Lisätiedot

JULISTUS I YHTEINEN JULISTUS COTONOUN SOPIMUKSEN 8 ARTIKLASTA

JULISTUS I YHTEINEN JULISTUS COTONOUN SOPIMUKSEN 8 ARTIKLASTA JULISTUS I COTONOUN SOPIMUKSEN 8 ARTIKLASTA Cotonoun sopimuksen 8 artiklaa kansallisen ja alueellisen vuoropuhelun osalta sovellettaessa 'AKTvaltioiden ryhmällä' tarkoitetaan AKT-suurlähettiläskomitean

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Kilpailu- ja kuluttajavirasto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Liisa Vuorio 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Miten suomalaista hallintoa pitäisi jatkossa kehittää? Arto Haveri Alue- ja paikallishallintopäivät Tampereen yliopisto

Miten suomalaista hallintoa pitäisi jatkossa kehittää? Arto Haveri Alue- ja paikallishallintopäivät Tampereen yliopisto Miten suomalaista hallintoa pitäisi jatkossa kehittää? Arto Haveri Alue- ja paikallishallintopäivät Tampereen yliopisto 17.8.2016 Missä olemme? Julkisen hallinnon kehitysvaiheet Nykyiseen uskomusjärjestelmään

Lisätiedot

Maakunnan poliittinen johtaminen

Maakunnan poliittinen johtaminen Maakunnan poliittinen johtaminen Maakuntafoorumi 13.6.2018 Kirsi Mononen, johtava lakimies Kuntaliiton korjaussarja Uudistus on toteutettavissa: https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2018/koost e-kuntaliiton-huomioista-maakunta-ja-soteuudistuksen-valmisteluun-toimitusten

Lisätiedot

TURVALLISUUS JA KOETUT UHKATEKIJÄT (%).

TURVALLISUUS JA KOETUT UHKATEKIJÄT (%). Suomi/Nyt-kysely Osa Demokratian kohtalo -hanketta, jota johtaa ajatushautomo Magma Taloustutkimus Oy kokosi 7.2. 8.3.207 kaksi valtakunnallisesti edustavaa kyselyaineistoa 8 79 -vuotiaista suomalaisista.

Lisätiedot

Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa. Sakari Möttönen

Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa. Sakari Möttönen Pohdintaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen roolista tulevissa maakunnissa Sakari Möttönen 13.10.2016 Järjestöjen kaksi päätehtävää Auttamis- ja edunvalvontatehtävä (jäsenhyötytehtävä) Jäsenistön tarpeiden

Lisätiedot

Kovera luottamus särkymättömässä demokratiassa

Kovera luottamus särkymättömässä demokratiassa Kovera luottamus särkymättömässä demokratiassa Hanna Wass akatemiatutkija, yliopistonlehtori hanna.wass@helsinki.fi Twitter: @hanna_wass Avoimen hallinnon III toimintaohjelman käynnistystilaisuus 24.8.2017

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 1. Määrittele käsitteet a) kylmä sota b) kaksinapainen kansainvälinen järjestelmä c) Trumanin oppi. a) kylmä sota Kahden supervallan (Usa ja Neuvostoliitto) taistelu

Lisätiedot

SUOMEN TILA KAKTUS KAKTUS. Eriarvoisuutta, epädemokratiaa ja kuvitteellista tehokkuutta ilman edistystä. Petri Minkkinen SUOMEN TILA KAKTUS

SUOMEN TILA KAKTUS KAKTUS. Eriarvoisuutta, epädemokratiaa ja kuvitteellista tehokkuutta ilman edistystä. Petri Minkkinen SUOMEN TILA KAKTUS VTT Petri Minkkisen teos Suomen tila Eriarvoisuutta, epädemokratiaa ja kuvitteellista tehokkuutta ilman edistystä on yhteiskunnallisen pamfletin suuntaan kallistuva kirja, jossa perusteltuun argumentaatioon

Lisätiedot

Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja erityisesti maakuntien roolista järjestäjinä ja tuotannon ohjaajina

Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja erityisesti maakuntien roolista järjestäjinä ja tuotannon ohjaajina Yleiskuva muodostuvasta palvelujärjestelmästä ja erityisesti maakuntien roolista järjestäjinä ja tuotannon ohjaajina Hallintovaliokunta perjantai 13.04.2018 HE 16/2018 vp / Asiantuntijapyyntö Pentti Itkonen

Lisätiedot

JÄÄKÄRIEN VUODET 10 ALUKSI 11

JÄÄKÄRIEN VUODET 10 ALUKSI 11 SISÄLLYS JÄÄKÄRIEN VUODET 10 ALUKSI 11 I JÄÄKÄRIPATALJOONAN TAUSTA 13 Keitä jääkärit olivat? 13 Lähtötilanne 13 Per Zilliacus, Helmikuun manifesti 14 Ilmari A-E Martola, Venäjän lippu salossa 15 Auno Kuiri,

Lisätiedot

Näkökulma korruptioon

Näkökulma korruptioon Anonyymi Näkökulma korruptioon Korruptoitu ihmismieli! 2001 Radikaali poliittista vapautta ajava liike, kuten anarkismi, puhuu aina paitsi yhteiskunnasta myös ihmisestä. Liian usein huomio kääntyy ihmisen

Lisätiedot

VASTAAVUUSTAULUKOT (*) Euroopan unionista tehty sopimus

VASTAAVUUSTAULUKOT (*) Euroopan unionista tehty sopimus 26.10.2012 Euroopan unionin virallinen lehti C 326/363 VASTAAVUUSTAULUKOT (*) Euroopan unionista tehty sopimus Euroopan unionista tehdyn sopimuksen aiempi numerointi I OSASTO - YHTEISET MÄÄRÄYKSET Euroopan

Lisätiedot

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 21.4.2017 ESITYS VALIOKUNNASSA Professori Marja Vaarama, Itä-Suomen yliopisto marja.vaarama@uef.fi Marja Vaarama 20.4.2017 1 Kestävä

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

Megatrendit. Paula Laine Johtaja, Ennakointi ja strategia, Sitra

Megatrendit. Paula Laine Johtaja, Ennakointi ja strategia, Sitra Megatrendit Paula Laine Johtaja, Ennakointi ja strategia, Sitra 15.3.2018 ONKO ELÄMÄ NYKYISIN PAREMPAA KUIN 50 VUOTTA SITTEN? % ihmisistä sanoo Elämä maassamme tänään on kuin 50 vuotta sitten kaltaisilleni

Lisätiedot

Yritysvastuun politiikkaa

Yritysvastuun politiikkaa Yritysvastuun politiikkaa KTT, Dosentti, Jukka Mäkinen, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu 15.6. Yllättävät yritysvastuut Osa 1: Tilannekuvaa Patruunan paluu? Liberaalidemokratia kriisissä? Yhteiskuntaelämän

Lisätiedot

SUOMEN PÄÄMINISTERI PRESIDENTIN VARJOSTA HALLITUSVALLAN KÄYTTÄJÄKSI

SUOMEN PÄÄMINISTERI PRESIDENTIN VARJOSTA HALLITUSVALLAN KÄYTTÄJÄKSI SUOMEN PÄÄMINISTERI PRESIDENTIN VARJOSTA HALLITUSVALLAN KÄYTTÄJÄKSI Arvo Myllymäki TALENTUM Helsinki 2010 Talentum Media ja tekijä ISBN 978-952-14-1526-5 Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Outi Pallari

Lisätiedot

JOB SHOPPING. Toisen lähestymiskulman työelämään siirtymiselle tarjoaa job shopping käsite. Töiden shoppailu on teoria työmarkkinoilla liikkumisesta.

JOB SHOPPING. Toisen lähestymiskulman työelämään siirtymiselle tarjoaa job shopping käsite. Töiden shoppailu on teoria työmarkkinoilla liikkumisesta. JOB SHOPPING Toisen lähestymiskulman työelämään siirtymiselle tarjoaa job shopping käsite. Töiden shoppailu on teoria työmarkkinoilla liikkumisesta. Kyse on sopivan työpaikan etsimisestä, kun työntekijä

Lisätiedot

Espoon kaupungin omistajapolitiikka

Espoon kaupungin omistajapolitiikka Espoon kaupungin omistajapolitiikka ESPOON KAUPUNGIN OMISTAJAPOLITIIKKA 2016 2 (5) Sisällysluettelo 1 Tausta... 3 2 Omistajapolitiikan päämäärä... 3 3 Omistajapolitiikan tavoitteet... 4 4 Ohjausperiaatteet...

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan uusi ote. Kirsi Varhila Virpi Kölhi

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan uusi ote. Kirsi Varhila Virpi Kölhi Sosiaali ja terveydenhuollon valvonnan uusi ote Kirsi Varhila Virpi Kölhi 1 26.5.2017 Mahdollisuuksien ikkuna on auki Toimintaympäristön muutos Digitalisaatio Virastouudistus 2 26.5.2017 Sotekeskustuottajat

Lisätiedot

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä?

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Sisällys I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Kysymyksenasettelut ja lähteet 12 Venäjän-tutkimuksen vaiheita meillä ja muualla 21 Suomalainen Venäjä-tieto 24 Tapaus Aleksanteri-instituutti 32 Entä

Lisätiedot

Taloudellinen päätöksenteko julkishallinnossa ongelmat ja rajoitteet

Taloudellinen päätöksenteko julkishallinnossa ongelmat ja rajoitteet Taloudellinen päätöksenteko julkishallinnossa ongelmat ja rajoitteet JULMA-työpaja Tampereen yliopisto, 21.5.2015 Professori Jarmo Vakkuri, Tampereen yliopisto, JKK JULMA-projektin osahanke: Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

KUNTIEN TUOTTAVUUSKEHITTÄMINEN MAHDOLLISUUDET JA SUDENKUOPAT

KUNTIEN TUOTTAVUUSKEHITTÄMINEN MAHDOLLISUUDET JA SUDENKUOPAT KUNTIEN TUOTTAVUUSKEHITTÄMINEN MAHDOLLISUUDET JA SUDENKUOPAT Taloustorstai, Helsinki, Kuntatalo, 22.11.2018 Jarmo Vakkuri Professori, Tampereen yliopisto, johtamiskorkeakoulu, jarmo.vakkuri@uta.fi ESITELMÄN

Lisätiedot

HYVÄ LIIKETOIMINTAPÄÄTÖS JA JOHDON VASTUU

HYVÄ LIIKETOIMINTAPÄÄTÖS JA JOHDON VASTUU HYVÄ LIIKETOIMINTAPÄÄTÖS JA JOHDON VASTUU Marika Salo HYVÄ LIIKETOIMINTA- PÄÄTÖS JA JOHDON VASTUU Yliopistollinen väitöskirja, joka Vaasan yliopiston kauppatieteellisen tiedekunnan suostumuksella esitetään

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta 3.10.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja

VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VALTIOVARAINMINISTERIÖ talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja Valtiovarainministeriö vastaa valtioneuvoston osana» vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta,»

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Sote-uudistus Kuntien yhtiömuotoisen sote-toiminnan vaikutukset

Sote-uudistus Kuntien yhtiömuotoisen sote-toiminnan vaikutukset Sote-uudistus Kuntien yhtiömuotoisen sote-toiminnan vaikutukset Etunimi Sukunimi Yhtiöittämisestä Yhtiöittämisen tehokkuusvaikutuksia arvioitaessa erotettava toistaan: a) mikä vaikutus taloudelliseen suorituskykyyn

Lisätiedot

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maa- ja metsätalousvaliokunta 25.4.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö Tuula Manelius

Lisätiedot

Ari Tarkiainen YTT Hankeasiantuntija Karelia-amk 14.2.2013 Mikkeli

Ari Tarkiainen YTT Hankeasiantuntija Karelia-amk 14.2.2013 Mikkeli Ari Tarkiainen YTT Hankeasiantuntija Karelia-amk 14.2.2013 Mikkeli Kokemuksellisen hyvinvointitiedon haaste Tiedontuotannon analyysi Uudet menetelmät ja kanssakehittäminen Hyvinvointikertomus- hyvinvointijohtaminen

Lisätiedot

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809 Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät Suomen säätyjen uskollisuudenvala keisarille Aleksanteri

Lisätiedot

Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus

Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus Olli Mäenpää, Helsingin yliopisto Kuntalaki uudistuu Kunnallisen päätöksenteon luotettavuus Kuntatalo 21.5.2013 Esityksen painopisteet 1. Julkishallinnon arvot ja

Lisätiedot

Poron lisääntyminen. Nimeni:

Poron lisääntyminen. Nimeni: Poron lisääntyminen Nimeni: Luonto on tarkoituksenmukainen ja sen tapahtumat mielekkäitä. Eläinten lisääntymiskierron eri vaiheet tapahtuvat kokonaisuuden kannalta parhaaseen aikaan. Mieti poron lisääntymistä

Lisätiedot

Siksi nyt on tärkeää. On mahdollista että: TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS. Työ muuttuu mutta sitä on runsaasti ja palkkatyötä riittää kaikille.

Siksi nyt on tärkeää. On mahdollista että: TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS. Työ muuttuu mutta sitä on runsaasti ja palkkatyötä riittää kaikille. TYÖN JA TOIMEENTULON ARVOITUS Työn maailma on tuntemattoman äärellä: automatisaatio, robotisaatio, keinoäly ja digitaaliset alustat muokkaavat eri aloja teollisuudesta hoivaan ja tietotyöhön. Todennäköisesti

Lisätiedot

Sisällys. I Johdanto 1. Esipuhe v Sisällys pääpiirteittäin vii Sisällys ix Lyhenteet xv

Sisällys. I Johdanto 1. Esipuhe v Sisällys pääpiirteittäin vii Sisällys ix Lyhenteet xv Sisällys Esipuhe v Sisällys pääpiirteittäin vii Sisällys ix Lyhenteet xv I Johdanto 1 I.1 Tutkimuksen tausta...................................... 1 I.2 Tutkimusaiheen määrittely.................................

Lisätiedot

UUDEN TYÖN MARKKINA Ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen

UUDEN TYÖN MARKKINA Ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen UUDEN TYÖN MARKKINA Ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen Timo Lindholm / Sitra 22.8.2017 Lähtökohdat - Globaalit ilmiöt muokkaavat työelämää hävittävät ja luovat töitä. - Työn murroksen

Lisätiedot

Työn, talouden ja teknologian muutokset Ryhmätyö 4: Finansialisaatio

Työn, talouden ja teknologian muutokset Ryhmätyö 4: Finansialisaatio Työn, talouden ja teknologian muutokset Ryhmätyö 4: Finansialisaatio Pertti Huhtanen 12.11.2008 Pertti Huhtanen 1 Finansialisaation määritelmä is understood to mean the vastly expanded role of financial

Lisätiedot

Lausunto. Laki Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi.

Lausunto. Laki Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi. Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristö Lausunto 07.02.2018 TRE 9502/2017 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta

Lisätiedot

MEDVEDEV JA VENÄJÄN NYKYINEN POLIITTINEN MURROS/Luukkanen

MEDVEDEV JA VENÄJÄN NYKYINEN POLIITTINEN MURROS/Luukkanen MEDVEDEV JA VENÄJÄN NYKYINEN POLIITTINEN MURROS/Luukkanen Georgi Alafuzoff: Venäjä vallankumouksen tai isojen muutosten edessä...venäjä on historiallisessa käännekohdassa, joka murtaa nykyisen korruptioon

Lisätiedot

Ylläpitomallien informaatio ja keskustelupäivä, perjantaina 29. toukokuuta 2009 Rovakatu 2

Ylläpitomallien informaatio ja keskustelupäivä, perjantaina 29. toukokuuta 2009 Rovakatu 2 Ylläpitomallien informaatio ja keskustelupäivä, perjantaina 29. toukokuuta 2009 Rovakatu 2 Kulttuuri instituuttia ei perustettu tilanäkökulmasta lähtien. syksyllä 2004 valtuuston päättämänä tehtävänä perustetulla

Lisätiedot

Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri

Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri Johtamisen keskeiset osa-alueet toiminnan suunnittelu ja voimavarojen varaaminen voimavarojen kohdentaminen

Lisätiedot

Järjestelyt ja uudenlaiset toimintatavat FCG Konsultointi

Järjestelyt ja uudenlaiset toimintatavat FCG Konsultointi Järjestelyt ja uudenlaiset toimintatavat FCG Konsultointi 12.9.2019 Kuntien ja julkisyhteisöjen toiminnan mahdollisuudet ja reunaehdot organisointitapoja mietittäessä Kuntien ja julkisyhteisöjen toiminnan

Lisätiedot

Uusi kunta ja suomalaisen yhteiskunnan digitaaliset palveluverkostot

Uusi kunta ja suomalaisen yhteiskunnan digitaaliset palveluverkostot Uusi kunta ja suomalaisen yhteiskunnan digitaaliset palveluverkostot 1 Kuntien tehtäviä uudistuksen jälkeen?? 2 Yhteenveto Kunta on keskeinen toimija osana digitaalisen yhteiskunnan ansaintaketjuja ja

Lisätiedot

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA-tutkimusprojekti 1.11.2009-31.12.2011) Professori Pirjo Ståhle Tulevaisuuden tutkimuskeskus,

Lisätiedot

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta -asiantuntijakuuleminen 29.1.2015. Jukka T. Salminen Apulaiskaupunginjohtaja Vantaan kaupunki

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta -asiantuntijakuuleminen 29.1.2015. Jukka T. Salminen Apulaiskaupunginjohtaja Vantaan kaupunki Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta -asiantuntijakuuleminen 29.1.2015 Jukka T. Salminen Apulaiskaupunginjohtaja Vantaan kaupunki Yleistä sotehenkilöstön näkökulmasta /1 Sosiaali- ja terveydenhuolto

Lisätiedot

Koulutusinfrastruktuuri ( erityisesti ammatillinen koulutus ), instituutioiden kehitys ja tuotantoorganisaatioiden henkilöstövoimavarat Venäjällä

Koulutusinfrastruktuuri ( erityisesti ammatillinen koulutus ), instituutioiden kehitys ja tuotantoorganisaatioiden henkilöstövoimavarat Venäjällä 25.5.2010 1 Ilmari Larjavaara Koulutusinfrastruktuuri ( erityisesti ammatillinen koulutus ), instituutioiden kehitys ja tuotantoorganisaatioiden henkilöstövoimavarat Venäjällä 25.5.2010 2 Lähtökohdat:

Lisätiedot

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta 7.11.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra TYÖN JA

Lisätiedot

kokonaisuudistus - Työryhmän esitys Hyvä neuvottelukunta 11.6.2014 Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu 17.6.2014

kokonaisuudistus - Työryhmän esitys Hyvä neuvottelukunta 11.6.2014 Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu 17.6.2014 Kuntalain kokonaisuudistus - Työryhmän esitys Hyvä neuvottelukunta 11.6.2014 Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu Kuntalain valmistelun organisointi Hallinnon ja aluekehityksen ministeriryhmä Parlamentaarinen

Lisätiedot

Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen. #SoneraB2D

Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen. #SoneraB2D Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen Sonera perustaa Suomen suurimman avoimen datakeskuksen Perustamme Suomen suurimman kaikille yrityksille palveluja tarjoavan datakeskuksen

Lisätiedot

Yksityisyyden suoja sosiaalihuollossa

Yksityisyyden suoja sosiaalihuollossa Sirpa Posio Yksityisyyden suoja sosiaalihuollossa Yliopistollinen väitöskirja, joka Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan suostumuksella esitetään julkisesti tarkastettavaksi Calonian luentosalissa

Lisätiedot

Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten

Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten Sakari Heikkinen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä 8.2.2017 Esityksen rakenne Suomi sata vuotta sitten

Lisätiedot

I Yliopistojen toiminnan yleiset perusteet 1

I Yliopistojen toiminnan yleiset perusteet 1 Sisällys Alkusanat v Sisällys vii Lyhenteet xv I Yliopistojen toiminnan yleiset perusteet 1 1. Yliopistomallin muutos ja yliopistolain säätäminen 1 1.1. Humboldtilaisesta moderniin yliopistoon 1 1.2. Yliopistolain

Lisätiedot

Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet

Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet Kuntamarkkinat 12.9.2018 Muutos onnistuu strategisella henkilöstöjohtamisella - seminaari Tulevaisuuden johtamisosaaminen ja sen kehityshaasteet Professori Vuokko Niiranen Sosiaali- ja terveysjohtamisen

Lisätiedot

KUNTALAKI - toimielimet ja johtaminen. Arto Sulonen

KUNTALAKI - toimielimet ja johtaminen. Arto Sulonen KUNTALAKI - toimielimet ja johtaminen Arto Sulonen Uudistuksen organisointi Parlamentaarinen seurantaryhmä, pj. hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen Työvaliokunta, pj. ylijohtaja Päivi Laajala,

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA

SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA SOSIAALITYÖN MAHDOLLISUUKSIA Päihdealan sosiaalityön päivä 22.11.2012 Aulikki Kananoja ESITYKSEN JÄSENNYS Kulttuurinen muutos ( William Ogburn) Globaali ympäristö Väestörakenteen muutos Suomalaisen hyvinvointipolitiikan

Lisätiedot

Minkälaista Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimusta Suomessa tarvitaan? I Aleksanteri-instituutti Runeberg-sali, Helsingin yliopisto

Minkälaista Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimusta Suomessa tarvitaan? I Aleksanteri-instituutti Runeberg-sali, Helsingin yliopisto Minkälaista Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimusta Suomessa tarvitaan? 17.11.2016 I Aleksanteri-instituutti Runeberg-sali, Helsingin yliopisto Mitkä ovat keskeisimmät Venäjän turvallisuuden kehitystrendit

Lisätiedot

Luonnonarvo- ja virkistysarvokaupan eroista Arto Naskali METLA/Ro

Luonnonarvo- ja virkistysarvokaupan eroista Arto Naskali METLA/Ro Luonnonarvo- ja virkistysarvokaupan eroista Arto Naskali METLA/Ro Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Leg osahanke Yksityissektorin toiminta ja

Lisätiedot

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros: kolme näkökulmaa 1. Teollisuuden murros: uudet teknologiat sekä tuhoavat että luovat uutta 2. Politiikan murros: poliittiset

Lisätiedot

Demokratian merkityksen kokonaisuus

Demokratian merkityksen kokonaisuus Demokratian merkityksen kokonaisuus Asukkaat maakuntauudistuksen keskiöön Maakuntakoulutukset Liisa Häikiö Demokratia: peruslähtökohtia Demokraattinen yhteiskunta on keskeinen, globaalisti jaettu hyvän

Lisätiedot

Kantu 13. Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Heidi Wirilander, FM, tohtorikoulutettava

Kantu 13. Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Heidi Wirilander, FM, tohtorikoulutettava K ansalaisaktivismi kulttuuriperintökatastrofien jälkihoidossa Kantu 13 Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos 15.2.2013 Heidi Wirilander, FM, tohtorikoulutettava Kansalaisyhteiskunta,

Lisätiedot

Päijät-Hämeen seminaari: YMPÄRI KÄYDÄÄN YHTEEN TULLAAN

Päijät-Hämeen seminaari: YMPÄRI KÄYDÄÄN YHTEEN TULLAAN Päijät-Hämeen seminaari: YMPÄRI KÄYDÄÄN YHTEEN TULLAAN Sibelius talo, Lahti Maakuntajohtaja Juho Savo 19.4.2012 Johdantona aiheeseen: Kadonnutta kansanvaltaa etsimässä Maakunta 2020 Sitran ja maakuntajohtajien

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPPAKIRJA Sivu 1/6 JUNAKALUSTO OY

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPPAKIRJA Sivu 1/6 JUNAKALUSTO OY PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPPAKIRJA Sivu 1/6 KAUPPAKIRJA 1. Sopijapuolet Ostajat: (1) Helsingin kaupunki Osoite: Pohjoisesplanadi 11 13, 00170 Helsinki / PL 1, 00099 Helsingin kaupunki (jäljempänä Helsinki)

Lisätiedot

Poliittinen riski Suomessa. Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset

Poliittinen riski Suomessa. Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset Poliittinen riski Suomessa Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset 16.10.2014 Taustaa tutkimuksesta Aula Research Oy toteutti syys-lokakuussa kyselytutkimuksen poliittisesta riskistä Suomessa Tutkimus

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen

Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntatilaisuudet 6 ja 7 huhtikuuta 2016 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen, Suomen

Lisätiedot

Palvelukeskusvalmistelun tilanne

Palvelukeskusvalmistelun tilanne Palvelukeskusvalmistelun tilanne Sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta 23.2.2017 Urpo Karjalainen 1 13.12.2016 ICT palvelukeskus maakunnille 2 13.12.2016 Lähtökohdat ja tavoitteet Palvelukeskusten perustamisella

Lisätiedot

Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014

Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014 Kapitalismi rahatalousjärjestelmänä Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 28.10.2014 Luennon sisältö Kertaus: Moderni raha ja rahatalous Toimintamotiivit rahataloudessa miksi kerrytämme rahavarallisuutta?

Lisätiedot

JÄRJESTÖT 100 VUOTIAASSA SUOMESSA. Auttaja lähellä sinua

JÄRJESTÖT 100 VUOTIAASSA SUOMESSA. Auttaja lähellä sinua JÄRJESTÖT 100 VUOTIAASSA SUOMESSA Auttaja lähellä sinua Järjestötoiminta luo kansakuntaa Järjestöjen merkitystä voi arvioida - arvojen - osallisuuden - sosiaalisen pääoman kautta - hyvän hallinnon kautta

Lisätiedot

SÄÄNTELYTAAKAN MITTAAMISEN JA ARVIOINNIN VAIKEUDET. Professori Pertti Ahonen Frisky & Anjoy

SÄÄNTELYTAAKAN MITTAAMISEN JA ARVIOINNIN VAIKEUDET. Professori Pertti Ahonen Frisky & Anjoy SÄÄNTELYTAAKAN MITTAAMISEN JA ARVIOINNIN VAIKEUDET Professori Pertti Ahonen Frisky & Anjoy I. Mitä sen pitäisi olla? Kattavaa, aiheina: 1. Kaikki sääntelystä aiheutuvat hyvät 2. Kaikki sääntelystä aiheutuvat

Lisätiedot

KOKEMUKSIA VALINNANVAPAUDESTA RUOTSISSA

KOKEMUKSIA VALINNANVAPAUDESTA RUOTSISSA KOKEMUKSIA VALINNANVAPAUDESTA RUOTSISSA 30.1.2015 Anne Eriksson sosiaalineuvos Tukholman suurlähetystö Vammaispalvelujen valtakunnalliset neuvottelupäivät 29.-30.1.2015 Taustatietoa Ruotsista - asukkaita

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) 8823/16 ENER 146 ENV 279 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D044838/02 Asia:

Lisätiedot

Työyhteisöjen rajat ja rajattomuudet

Työyhteisöjen rajat ja rajattomuudet Työyhteisöjen rajat ja rajattomuudet Minna Janhonen ja Anu Järvensivu Lappeenranta-seminaari 15.8.2013 16.8.2013 Janhonen ja Järvensivu 1 Rajoja rikkova työ ulkoistettu toiminta organisaation sisäinen

Lisätiedot

Venäjän turvallisuuspolitiikka

Venäjän turvallisuuspolitiikka Venäjän turvallisuuspolitiikka aktiivista puolustusta käsiohjauksessa Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori YTT Katri Pynnöniemi Maanpuolustuskorkeakoulu ja Helsingin yliopisto MTS 14.12.2017

Lisätiedot

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Harjoitukset 7 (viikko 13) Tehtävä 1 a) Tapahtuu siirtymä pisteestä A pisteeseen B. Jos TR-käyrä on vaakasuora, niin IS-käyrän siirtyminen oikealle ei

Lisätiedot

Miten luottamushenkilöt voivat vahvistaa kunnan elinvoimaa ja henkistä pääomaa?

Miten luottamushenkilöt voivat vahvistaa kunnan elinvoimaa ja henkistä pääomaa? Miten luottamushenkilöt voivat vahvistaa kunnan elinvoimaa ja henkistä pääomaa? Kuntamarkkinat 12.9.2012 Sakari Möttönen Strategiajohtaja, dosentti Jyväskylän kaupunki Itsehallinnollinen lähtökohta Kunnallinen

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot