b) tutkijan tuottamat aineistot vs. aineistot, jotka tuotetaan tutkijasta riippumatta c) kasvokkainen kommunikaatio vs. ei-kasvokkainen kommunikaatio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "b) tutkijan tuottamat aineistot vs. aineistot, jotka tuotetaan tutkijasta riippumatta c) kasvokkainen kommunikaatio vs. ei-kasvokkainen kommunikaatio"

Transkriptio

1 1 1) TEKSTIANALYYSI JA SEMIOTIIKKA a) tekstianalyysiä voidaan soveltaa eri tavoin kerättyihin aineistoihin. Ehtona on, että aineisto keruun jälkeen litteroidaan tekstuaaliseksi. Hyvin monentyyppiset aineistot tavallisesti käännetään tutkimusprosessissa tekstuaalisiksi: etnografiassa havainnot kirjataan kenttäpäiväkirjaksi, haastattelut tavallisesti jälkikäteen litteroidaan, jne. Ja tietysti on olemassa jo valmiita sekä käsitteellisiä että visuaalisia tekstiaineistoja: uutiset, mainokset, historialliset lähteet, asiakirjat jne. b) tutkijan tuottamat aineistot vs. aineistot, jotka tuotetaan tutkijasta riippumatta c) kasvokkainen kommunikaatio vs. ei-kasvokkainen kommunikaatio d) tekstianalyysi pitää sisällään monenlaisia suuntauksia: sisällönanalyysi, grounded teoria, etnografinen tekstianalyysi, etnometodologia (jäsenyyskategoria-analyysi), uusi retoriikka, diskurssianalyysin eri suuntaukset, Foucaultilaiset tekstianalyysin sovellukset, semioottisesti orientoituneet analyysitavat jne. e) analyysitapaa voi luonnehtia tekstinanalyyttiseksi etnografiaksi: analyysivälineitä käyttäen tutkija lähestyy aineistoa kuin antropologi vierasta kulttuuria. Hän soluttautuu tekstiin tai puheeseen kuin maailmaan, jossa mikään ei ole itsestään selvää. Pyrkimyksenä on ymmärtää, miten tekstiaineistossa merkityksiä tuotetaan ja mistä näkökulmista (ks. Sulkunen & Törrönen 1997, Törrönen 1999). f) tällaisessa semioottisessa tekstianalyysissä kohdistetaan huomio kieleen: kielen ei katsota viittaavan läpinäkyvästi siitä riippumattomaan todellisuuteen vaan kieltä pidetään sosiaalista todellisuutta ja yksilöllistä kokemusta jäsentävänä, luokittelevana ja muuntavana aineksena g) semioottinen tekstianalyysi jakaa diskurssianalyysin eri suuntausten kanssa viisi lähtökohtaa (ks. Jokinen ja muut 1993): 1) kielenkäytöllä rakennetaan sosiaalista todellisuutta 2) sama ilmiö voidaan kuvata, tunnistaa, kehystää tai nimetä useilla eri tavoilla 3) maailman merkitysvälitteinen rakentaminen on kontekstisidonnaista 4) tekstit sekä rakentavat sosiaalista todellisuutta että subjektiasemia siinä toimimiselle 5) kielenkäyttöön sisältyy vallankäyttöä Tässä rajaudun käsittelemään kohtaa 4: subjektiaseman käsitettä. 2) Subjektiasema: taustaa ja yhteys identiteettiin a) luokan käsite b) sosiaalisen roolin käsite c) position käsite ja sosiaalinen konstruktionismi d) positio suhdekategoria, jota ylläpidetään, täsmennetään ja muunnetaan erityyppisissä vuorovaikutustilanteissa

2 2 e) monentasoiset subjektiasemat: yksilöpositiot, ryhmäpositiot, yrityspositiot, kansakuntapositiot f) on huomioitava se seikka, että empiirinen analyysi tehdään aina erityisen teoreettisesti motivoidun kysymyksenasettelun kontekstissa. Tutkijan kysymyksenasettelu määrää, miten yksityiskohtaisesti, millä tasolla ja suhteessa mihin subjektiaseman rakentumista kannattaa analysoida. 3) Subjektiasema: teoreettiset avainkäsitteet a) Stuart Hall (1999): subjektiaseman rakentumista kehystää kaksi ulottuvuutta: erottautuminen muista (difference, rupture) ja asemoituminen historiaan (continuity, retelling the past). b) Positioning teoria (Harré & Langenhove 1999) : i) yhtäältä subjektiaseman omaksuminen tapahtuu retorisia keinoja käyttämällä, joiden avulla puhujat asemoivat itsensä ja muut puhujat erilaisiin suhteisiin: suhteet voivat olla valtasuhteita (vallankäyttäjä -alistettu), asiantuntijasuhteita (tietävä - tietämätön), tasavertaisia suhteita (tasapuolinen keskustelu ja kuuntelu), intiimejä suhteita (rakastaja - rakastettu) jne. ii) Toisaalta position omaksuminen tapahtuu suhteessa tekstissä/puheessa rakentuviin kategorioihin ja tarinalinjoihin (retorinen uudelleenkuvailu). c) Soveltamalla Hallia ja positioning -teoriaa subjektiaseman rakentumisesta voidaan tunnistaa kolme aspektia (Törrönen 2000) 1) asemoituminen tilaan/paikkaan/ alueeseen/ merkitysmaailmaan: vastakkainasettelut - spatiaalinen aspekti: asiat saavat merkityksensä erojen kautta. - subjektiaseman näkökulmasta puhuja tai kertoja symbolisesti tai metaforisesti kuvittaa tai rajaa omien arvojensa alueen Muita vasten. - Me (sosiaalinen järjestys, harmonia, sivistys, itsenäisyys...) vs. Muut (kaaos, ristiriidat, taantuma, riippuvuus...) - Spatiaalinen erottautuminen voi tapahtua eri tasoilla: sosiaaliset motiivit, sosiaaliset suhteet ja sosiaaliset instituutiot. - Puhujat tai kertojat liittävät eri vuorovaikutustilanteissa, konteksteissa ja kulttuureissa näihin vastakohtapareihin erilaisia sisältöjä. - tyypit vs. stereotyypit. 2) asemoituminen ajan/historian kulkuun: toiminta - temporaalinen aspekti: Meidän ja Muiden välisissä kategorisoinneissa syntyvät arvot ja niiden kantamat sosiaaliset maailmat asettuvat historiallisiin jatkumoihin erityisiä tarinalinjoja muodostamalla (Davies & Harré 1999).

3 3 - sen ohella että subjektiasema akkuroituu väliaikaisesti johonkin arvo- tai merkitysmaailmaan, se narrativisoituu eli se saa toiminnallisen aspektin. - subjekti asemoituu erityisellä tavalla ajan kulkuun, tulee jostakin, on jotakin nyt ja on menossa johonkin suuntaan. 3) asemoituminen näkökulmaan/näkökulmiin - positionaalinen aspekti: kertoo kenen identiteettiä tai identiteetin osa-aluetta kommunikaatiossa vahvistetaan ja kenen heikennetään. - yksilö ei ole ainut toimija, jonka identiteetin tai subjektin rajoja, ajallisuutta ja maailmassa olon asentoja kommunikaatio vakauttaa tai transformoi. Subjektin paikan voi ottaa ryhmäidentiteetti, erilaiset institutionaaliset identiteetit, kansalliset identiteetit ja globaalit identiteetit. - näkökulma paljastaa (eli se kenen silmin, korvin, aistein asioita tarkastellaan) mistä identiteetin osa-alueesta on kyse. - yksilön jatkuvuuden lisäksi ryhmän, valtion, laajemman alueen, jne. yhtenäisyys perustuu diskursiiviseen yhteen punomiseen. Miten tällaista teoriaa subjektiasemasta voidaan soveltaa empiirisessä tutkimuksessa? 4) ESIMERKKI: PALA RYHMÄHAASTATTELUA JA SEN TUTKIMUSKONTEKSTI - Baltica-projekti - aineistona: ryhmähaastatteluja Tallinna, Helsinki - ryhminä: talous, media, hallinto, tutkimuksen teoreettinen lähtökohta: transitio Baltian maissa (Neuvostoliiton luhistuminen) ja Suomessa (hyvinvointivaltion murros) - kysymyksenasettelu: millaisten kulttuuristen käsitysten ja ajattelutapojen varassa vaikuttajat jäsentävät murrosyhteiskunnan sosiaalisia ongelmia. - ryhmähaastattelujen kysymysrungot: teemoina alkoholi, sosiaaliset ongelmat yleensä ja ympäristöongelmat - alkoholiteeman aihepiirit ryhmähaastattelussa: 1) Millaisia alkoholiongelmia Suomessa/Virossa on? Mistä ne johtuu? 2) Kuka on vastuussa ongelmien ehkäisystä ja hoidosta? 3) Millaista alkoholipolitiikkaa valtion tulisi harjoittaa? - kun aineisto oli koottu, se litteroitiin ja koodattiin (grounded teoria) eli valmistettiin analyysikuntoon. - analyysitapa: subjektiaseman kolmen aspektin analyysi ja tulkinta.

4 4 Esimerkki. Ote talousryhmän ryhmähaastattelusta (yksityinen yritys) (1) Sirpa: mulla on se käsitys että tuolla [Etelä- ja Keski-Euroopassa] alotetaan myöhemmin juominen (2) että se ei oo niinkun kouluikästen hommaa ollenkaan, koska se ei oo kiellettyä sä saat mennä (3) vapaasti ja ostaa maitokaupasta viiniä tai mitä vaan, sen takia ei se oo kiinnostanut kun se ei oo (4) kiellettyä (5) Irja: must se mikä siinä on poikkeaa just näihin Välimeren maihin esimerkiksi, siellähän perheet (6) käy yhdessä syömässä ravintoloissa pienestä saakka (7) Sirpa: viiniä annetaan lapsille ruokapöydässä (8) Irja: niin eli tää varmaan muuttuu myöskin tähän ettei tarvii kuljettaa sitä muovikassilla kolistella (9) salaa jossain mennä kivien taakse, kun sä saat joku on hakenut sulle sen kielletyn määrän muuta- (10) man keskikaljapullon, eli mulla on siinä mielessä sellanen mielikuva että koska niille se on ihan (11) normaalia et sitä on sitä viiniä, siellä nyt ei en tiedä kuinka paljon jossain juodaan olutta, se oluen (12) juominen varmaan [...] paljon tavallisempaa, mutta ehkä se että niille se ei ole mitään ihmeellistä (13) Pasi: se kuuluu osana kasvatukseen (14) Irja: niin aivan (15) Pasi: lapsi ihan pienestä pitäen on tekemisissä (16) Irja: ja kulkevat vanhempien mukana ravintoloissa, siellä kulkee koko suku, jos me katotaan jos- (17) sain Italiassa, Espanjassa, Kreikassa et siinä tulee varmaan se ero mikä aiheuttaa sit siinä vaiheessa (18) kun [...] sitä ei sit ainakaan saa ottaa (19) Elina: ja kyllähän se et Pohjoismaissa ollaan kasvatettu itsenäisiä lapsia niin kyllähän me on siihen (20) päästy, ja Keski-Euroopassa mä oon asunut 7 vuotta Belgiassa Luxemburgissa ja sitten tuolla (21) Saksassa, niin siellä ollaan paljon enemmän perhesidonnaisia niin siellä on nää asiat jotka, sun nyt (22) vaan on tultava kotiin silloin ja sun nyt vaan on syötävä isoäidin kanssa lauantaina ja sun nyt vaan (23) on oltava perheen kanssa osallistuttava tähän, että siellä on tätä traditioo ja semmosta mikä pitää (24) niinkun kontrollin päällä niin pidempään kun meillä, et mä oon samaa mieltä et siellä alotetaan (25) myöhemmin sit vasta kun ruvetaan opiskelemaan. 5) ESIMERKIN ANALYYSI JA MAHDOLLISIA ANALYYSIVÄLINEITÄ 1) spatiaalinen aspekti Subjektiaseman spatiaalinen arvoperusta rakentuu lukuisille eronteoille ja kontrastoinneille Euroopan ja Suomen välillä eurooppalaisen liberalistisen alkoholipoliittisen perinteen hyväksi. - Etelä- ja Keski-Euroopassa aloitetaan myöhemmin juominen (1-2) - juominen ja juomien ostaminen ei ole kiellettyä (2-4) - perheet käyvät yhdessä syömässä ravintoloissa (5-6) - lapset saavat kokemuksia alkoholista vanhempien ja suvun seurassa, osana kasvatusta (7, 14-19, 21-25) - juominen on avointa ja normaalia (8-11)

5 5 - "kansalaisyhteiskunnan" traditiot ja kontrolli alkoholiongelmien ehkäisyssä toimivat (20-27) Paradigmaattinen analyysitapa: a) luokitukset/ vastakkainasettelut (Claude Lévi-Strauss): --> binääriset oppositiot --> luonto vs. kulttuuri, työstämätön vs. työstetty b) jäsenyyskategoria-analyysia (Harvey Sacks): --> kategoriat kantavat mukanaan oman kokoelmansa c) semioottinen neliö (A.J. Greimas) --> vastakohtien lisäksi luokituksiin sisältyy ristiriitasuhteita ja implikaatiosuhteita d) erottautuminen (Pierre Bourdieu) --> distinktio e) metafora -analyysi (Geroge Lakoff & Mark Johnson) --> lähdealue (kone) kohdealue (subjektiasemat hampurilaisravintolassa = koneen kaltaisia) f) me/ muut (esim. Jeffrey C. Alexander) --> me sivistyneet juojat, muut barbaariset juojat 2) temporaalinen aspekti Subjektiaseman rakentumisen tarkastelu temporaalisen aspektin näkökulmasta osoittaa, että eronteot ryhmittyvät haastateltavien puheessa kielletyn ja sallitun väliseen jännitteeseen (pääjännite). Haastateltavien mukaan Suomessa valtion asettamat kiellot ovat kanavoineet halun vääriin objektiarvoihin, synnyttäneet juomisen ympärille salailun ilmapiirin ja luoneet lapsille tahtoa rikkoa auktoriteettien asettamat rajat. Sitä vastoin Etelä- ja Keski-Euroopan sallivassa ilmapiirissä alkoholi on osa jokapäiväistä, normaalia arkea, minkä johdosta lasten ja nuorten asenne alkoholiin kehittyy avoimeksi ja luontevaksi: perhe- ja sukutraditiot ja alkoholin näkyvä läsnäolo arkipäivän toiminnoissa juurruttavat lapsille tarvittavat kyvyt ja kompetenssit alkoholin sivistyneelle käytölle. Suomessa taas kiellot ovat ajaneet lapset yhteisön ulkopuolelle kilistelemään pulloja salaa, minkä seurauksena juomisen kyvyt ja kompetenssit jäävät kehittymättä ja vääristyvät humalahakuisiksi. Syntagmaattinen analyysitapa/kertomusanalyysi: - juonianalyysi (Vladimir Propp) - --> ihmesadut ja 31 funktiota (jäsentää toimintaa)

6 6 - narratiivinen kaavio ja aktanttimalli (Greimas) --> kolme testiä ja kuusi aktantiaalista positiota. - tarinalinja (Harré & Langenhove) --> subjektin kulku, muutos, alkutilasta lopputilaan. - pragmaattiset modaliteetit (Sulkunen & Törrönen 1997) --> täytyminen, haluaminen tai tahtominen, kykeneminen, osaaminen. - erilaiset narratiiviset tai narratologiset analyysitavat c) positionaalinen aspekti Puhujat kulkeutuvat Etelä- ja Keski-Eurooppaan ja asemoituvat sieltä käsin arvioimaan Suomen alkoholioloja. Samalla he samastuvat liberalistiseen alkoholipoliittiseen perinteeseen ja tarkastelevat, mitä se vanhempien, perheen ja suvun kannalta merkitsee. Näiden asemoitumisten kautta he luovat itselleen suomalaisesta kulttuurista erottuvaa asemaa tarkastella alkoholiongelmia ja alkoholipolitiikkaa. Näkökulmat: Etelä- ja Keski-Eurooppa, perhe Enonsiaation analyysi: - ääni (M. M. Bahtin, kuka puhuu) ja fokalisaatio (Gérald Genette, kenen näkökulmasta asiat esitetään, koetaan, aistitaan). - enonsiatiiviset modaliteetit (Sulkunen & Törrönen) --> veridiktorinen ja episteeminen modaalisuus, ontologisen ja episteemisen näkökulman diskursiivinen asettaminen - retorinen identifikaatio (Kenneth Burke) --> ihmisten intressit eriäviä --> retorisesti pyritään taivuttamaan yhteisesti jaetun näkökulman alle. 6) MILLAISTA TIETOA ANALYYSI EDELLYTTÄÄ - aineiston sisäiset konteksti vs. ulkoiset kontekstit, mikrokontekstit vs. makrokontekstit, 1) aineistovetoinen analyysi: aineiston sisäiset kontekstit saa etusijan. 2) aineistoa analysoidaan osana yhteiskunnan materiaalisia, poliittista taloudellista historiaa: analyysi etenee suhteessa ulkoisiin konteksteihin. 3) aineistoa analysoidaan osana kulttuuria (ks. Jokinen ja muut 1999). - tutkijan kysymyksenasettelu määrää, miten yksityiskohtaisesti, millä tasolla ja suhteessa mihin subjektiaseman rakentumista kannattaa analysoida. Samankin empiirisen aineiston analyysi tuottaa erilaisia tuloksia riippuen siitä, mikä on tutkimuksen aihe ja tutkitaanko subjektiaseman rakentumista käyttämällä analyysiyksikköinä yksilöitä, ryhmiä, instituutioita, kaupunkeja, vapaa-aikaa, työtä, jne. - esimerkin sisäiset kontekstit ja ulkoiset kontekstit

7 7 - analyysin tulokset (viivytetty tulkinta) ja kontekstuaalinen konstruktionismi: tutkijan on tiedettävä ulkoisista konteksteista riittävästi, jotta analyysin tulokset voidaan suhteuttaa laajempiin sosiokulttuurisiin yhteyksiin. - Esimerkissä kehkeytyvä subjektiasema: suomalaisia suostutellaan kasvamaan kohti eurooppalaista identiteettiä. - Empiiristen tulosten tulkinta ja tulkintakehys. 7) Esimerkkejä erilaisista tutkimusasetelmista, joissa subjektiaseman käsitettä voidaan soveltaa a) media-analyysi: miten lehdistö positioituu erityiseen yhteiskuntapolitiikan lohkoon jonakin ajanjaksona b) media-analyysi: miten jotain ilmiötä käsitellään lehdistössä jonakin ajanjaksona c) organisaatio-analyysi: millaisia subjektiasemia työntekijät ottavat suhteessa organisaation julkilausuttuihin tavoitteisiin. Miten julkilausutut tavoitteet ja epävirallinen kulttuuri ovat vuorovaikutuksessa? d) Olemassa olevien hallitsevien kulttuurituotteiden kritiikki ja dekonstruktio, pyrkimyksenä luoda vaihtoehtoisia subjektiasemia. Näkökulmana sukupuoli, etnisyys tai ikä jne. - tieteelliset tekstit (sukupuolen tila, aika ja näkökulmat) - elokuvat - kirjallisuus - viranomaisjulkaisut - oppikirjat - maalaukset jne. e) Kaupunkisosiologia: asukkaiden tila-, toiminta- ja näkökulmakartoitus asuinalueestaan. Jne. Esimerkit erilaisista tutkimusasetelmista kertovat, että subjektiaseman käsitettä voidaan soveltaa monentyyppisissä tutkimusasetelmissa. On kuitenkin muistettava: kukin tutkimusasetelmista tarvitsee oman erityisen teoreettisen taustan ja motivoinnin. 8) Kirjallisuutta Alasuutari, Pertti (1999). Laadullinen tutkimus. 3. uudistettu painos, 1. painos Jyväskylä: Vastapaino. Bahtin, M.M. (1981). The Dialogic Imagination. Four Essays. Edited by Michael Holquist. Translated by Caryl Emerson and Michael Holquist. Austin: University of Texas Press. Genette, Gérald (1980). Narrative Discourse. Oxford: Blackwell.

8 8 Hall, Stuart (1999): Identiteetti. Vastapaino, Tampere. Harré, R ja L. van Langenhowe (1999): Positioning theory. Moral contexts of intentional action. Blackwell, Oxford. Jokinen, Arja & Kirsi Juhila & Eero Suoninen (1999). Diskurssianalyysi Liikkeessä. Vastapaino, Tampere. Jokinen, Arja & Kirsi Juhila & Eero Suoninen (1993). Diskurssianalyysin aakkoset. Vastapaino, Tampere. Lehtonen, Mikko (1996): Merkitysten maailma. Kulttuurisen tekstintutkimuksen lähtökohtia. Vastapaino, Tampere. Palonen, Karo & Hilkka Summa (toim.)(1996). Pelkkää retoriikkaa. Vastapaino: Tampere. Silverman, David (1993). Interpreting Qualitative Data. Methods for Analysing Talk, Text and Interaction. London, Thousand Oaks, New Delhi: Sage. Stillar, Glenn F. (1998). Analyzing Everyday Texts. Discourse, Rhetoric, and Social Perspectives. London: Sage. Sulkunen, Pekka & Törrönen, Jukka (1997). Semioottisen Sosiologian Näkökulmia. Sosiaalisen Todellisuuden Rakentuminen ja Ymmärrettävyys. Helsinki: Gaudeamus. Titscher, Stefan & Michael Meyer & Ruth Wodak & Eva Vetter (2000). Methods of Text and Discourse Analysis. Sage: London. Törrönen, Jukka (toim.) (2004). Valvontaa ja vastuuta. Päihteet ja julkisen tilan moraalisäätely. Helsinki: Gaudeamus. Törrönen, Jukka (2000). Subjektiaseman käsite empiirisessä sosiaalitutkimuksessa. Sosiologia 37: 3, Törrönen, Jukka (1999). Juomisen vapaus ja vastuu. Sosiosemioottinen analyysi alkoholipoliittisesta liberalismista maallikkoajattelussa. HY, sosiologian laitoksen tutkimuksia No Yliopistopaino, Helsinki. Törrönen, Jukka (1996) Aito Rakkaus Maskuliinisessa Maailmassa. Harlekin -romanssi ja sen vastaanotto lukiolaisten keskuudessa. Nykykulttuurin tutkimusyksikön julkaisuja 47. Jyväskylän yliopistopaino: Jyväskylä. 9) Taustakirjallisuutta Yleisesittelyjä: Fairclough, Norman (2003). Analyzing Discourse: Textual Analysis for Social Research. Wood, Linda A. ja Rolf O. Kroger (2000): Doing Discourse Analysis. Sage. Barker, Chris ja Dariusz Galasinski (2001): Cultural Studies and Discourse Analysis. Sage.

9 9 Van Dijk (ed.)(1997): Discourse as Structure and Process. Discourse Studies 1. sekä Discourse as Social Interaction. Discourse Studies 2. Sage. Wetherell, Margaret, Stephanie Taylor and Simeon J. Yates (2001): Discourse as Data. A guide for Analysis. Sage. Wetherell, Margaret, Stephanie Taylor and Simeon J. Yates (2001): Discourse Theory and Practise. A Reader. Sage. 1) British discourse analysis Potter, Jonathan (1996). Representing Reality. Discourse, Rhetoric and Social Construction. London, Thousand Oaks, New Delhi: Sage. Wetherell, Margaret, Stephanie Taylor and Simeon J. Yates (2001): Discourse Theory and Practise. A Reader. Sage. Jokinen, Juhila ja Suoninen: Diskurssianalyysin Aakkoset 1993, Vastapaino ja Diskurssianalyysi Liikkeessä 1999, Vastapaino. 2) Narratology/ Narrative analysis Cobley, Paul (2001). Narrative. Routledge. McQuillan, Martin (ed.) (2000). The Narrative Reader. Routledge. Bal, Mieke (1997). An Introduction to the Theory of Narrative. University of Toronto Press. Klaus Mäkelä, (1990). Kvalitatiivisen aineiston analyysi ja tulkinta. Gaudeamus. Rimmon-Kenan, Shlomith (1991). Kertomuksen poetiikka. Tampere: SKS. Prince, Gerald (1988). A Dictionary of Narratology. Scolar Press. On narrative (toim. W.J.T Mitchell, 1981). Chicago University Press. 3) Rhetorical analysis Michael Billig (1991). Ideology and opinions. Cambridge University Press. Burke, Kenneth (1950/1969). A Rhetoric of Motives. University of California Press. Kuusisto, Riikka (1999). Western Definitions of War in the Gulf and in Bosnia. Perelman, Chaim and L. Olbrechts-Tyteca (1969 [1958]). The New Rhetoric. A Treatise on Argumentation. Stillar, Glenn F. (1998). Analyzing Everyday Texts. Discourse, Rhetoric, and Social perspectives. London: Sage. Aro, Jari (1999). Sosiologia ja kielenkäyttö. Acta Universitatis Tamperensis 654. Tampereen yliopisto. Kakkuri-Knuuttila, Marja-Liisa (toim.) (1998) Argumentti ja kritiikki. Lukemisen, keskustelun ja vakuuttamisen taidot. Gaudeamus. Palonen, Kari ja Hilkka Summa (1996/1998): Pelkkää retoriikkaa, Vastapaino. Perelman, Chaïm (1996). Retoriikan valtakunta. Vastapaino. 4) Critical discourse analysis/ social semiotics Wodak, Ruth & Michael Mayer (2002). Methods of Critical Discourse Analysis. London: Sage. Chouliaraki & Norman Fairclough (1999). Discourse in Late Modernity. Rethinking Critical Discourse Analysis. Edinburg. Edinburg University Press.

10 10 Fairclough, Norman (1992). Discourse and social change, Polity Press. Kress, Gunther and Theo van Leeuwen (1996).Reading Images. London: Routledge. Hodge, Robert and Kress, Gunther (1988). Social Semiotics. Cambridge: Polity Press. 5) Bahtin Bahtin, M.M. (1981). The Dialogic Imagination. Four Essays. Edited by Michael Holquist. Translated by Caryl Emerson and Michael Holquist. Austin: University of Texas Press. 6) Frame analysis Goffman, Erving (1974). Frame Analysis. An Essay on the Organization of Experience. Cambridge, Mssachusetts: Harvard University Press. Peräkylä, Anssi (1990). Kuoleman monet kasvot. Vastapaino Väliverronen, Esa: Ympäristöuhkan anatomia, Vastapaino ) Positioning theory Harré, Rom ja Luk van Langenhove (1999). Positioning theory, Blackwell. 8) Historiantutkimus Kalela: Historiantutkimus ja historia, Gaudeamus Peltola: Mikrohistoriasta, Gaudeamus ) Semioottinen sosiologia Sulkunen, Pekka ja Jukka Törrönen (toim.) (1997): Semioottisen sosiologian näkökulmia. Helsinki: Gaudeamus. Törrönen, Jukka (1999): Juomisen vapaus ja vastuu. Sosiosemioottinen analyysi alkoholipoliittisesta liberalismista maallikkoajattelussa. Helsinki: Yliopistopaino.

Keskeisiä piirteitä. Käsitteitä: Diskurssi. Diskurssianalyysi - Teoria vai metodi? Diskurssianalyysi (DA)

Keskeisiä piirteitä. Käsitteitä: Diskurssi. Diskurssianalyysi - Teoria vai metodi? Diskurssianalyysi (DA) Diskurssianalyysi (DA) Keskeisiä piirteitä 1. Diskurssianalyysi *Taustaa *Diskurssianalyysin määrittelyä Teoria vai metodi? 2. Keskeisiä käsitteitä: *Diskurssi *Subjektipositio *Konteksti *Intertekstuaalisuus

Lisätiedot

Metodifestivaalit 2017 Kerronta ja asemointi

Metodifestivaalit 2017 Kerronta ja asemointi Metodifestivaalit 2017 Kerronta ja asemointi Matti Hyvärinen: Asemoinnin analyysin tasot Mari Hatavara (Tampereen yliopisto): Kertovien äänten analyysi asemointitutkimuksen välineenä Hanna Rautajoki (Tampereen

Lisätiedot

Tekstianalyysit. Janne Matikainen

Tekstianalyysit. Janne Matikainen Tekstianalyysit Janne Matikainen Palautetta harjoitushaastatteluista Hyvää reflektointia, osoittaa oppimista! Lähteiden käyttö paransi reflektiota -> oliko ristiriitaa kirjojen ja luentomateriaalien välillä?

Lisätiedot

Haastattelututkimus ja tekstianalyysi. Janne Matikainen Yliopistonlehtori

Haastattelututkimus ja tekstianalyysi. Janne Matikainen Yliopistonlehtori Haastattelututkimus ja tekstianalyysi Janne Matikainen Yliopistonlehtori Laadulliset aineistotyypit luonnollinen - kerätty aineisto puhe - kirjallinen - visuaalinen - havainto-aineisto yksilö - ryhmäaineisto

Lisätiedot

ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6

ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6 Sisällysluettelo ESIPUHE... 3 SISÄLLYSLUETTELO... 4 1. JOHDANTO... 6 2. LAADULLISEN TUTKIMUKSEN KÄSITTEITÄ... 9 1.1 TUTKIMUKSEN TEKEMISEN TAUSTAFILOSOFIAT... 10 1.2 LAADULLINEN TUTKIMUS VS. MÄÄRÄLLINEN

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

SEMIOOTTINEN SOSIOLOGIA, MUOTOILU JA MERKITYKSET

SEMIOOTTINEN SOSIOLOGIA, MUOTOILU JA MERKITYKSET S O F A I SosiologiSoFia Filosofiapu Vilkka Tutki Tiedä Taida HANNA VILKKA Työpaperi 1.9.2008 SEMIOOTTINEN SOSIOLOGIA, MUOTOILU JA MERKITYKSET LYHYT OPPIMÄÄRÄ SEMIOOTTISEEN SOSIOLOGIAAN P o s s e n t i

Lisätiedot

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100)

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Opintokokonaisuuden osaamistavoitteet Politiikan ja viestinnän perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää niin politiikan, organisaatioiden,

Lisätiedot

1998a [1997]: 16, Raevaara et al. 2001: 15]:

1998a [1997]: 16, Raevaara et al. 2001: 15]: ,.,, -.,. [Nuolijärvi & Tiittula 2000: 80],.,, ([ 12],. [ 2006]);,,,..,. [2002: 3] -,,,, -,. «, -,,,. [---],» [ ]..,,,,.,, (.,, [Kajanne 2001a, 2001b; Berg 2001, 2003]).,,.,,,....,,,.,,.., -.,,,. ,,.,,.

Lisätiedot

TUTKIMUSOTTEITA TIEDONINTRESSIN NÄKÖKULMA

TUTKIMUSOTTEITA TIEDONINTRESSIN NÄKÖKULMA TUTKIMUSOTTEITA TIEDONINTRESSIN NÄKÖKULMA Hanna Vilkka KVANTITATIIVINEN ANALYYSI ESIMERKKINÄ TEKNISESTÄ TIEDONINTRESSISTÄ Tavoitteena tutkittavan ilmiön kuvaaminen systemaattisesti, edustavasti, objektiivisesti

Lisätiedot

Sisällönanalyysi. Sisältö

Sisällönanalyysi. Sisältö Sisällönanalyysi Kirsi Silius 14.4.2005 Sisältö Sisällönanalyysin kohde Aineistolähtöinen sisällönanalyysi Teoriaohjaava ja teorialähtöinen sisällönanalyysi Sisällönanalyysi kirjallisuuskatsauksessa 1

Lisätiedot

TERAPIA MERKITYSTYÖNÄ MISTÄ RAKENTUU AUTTAVA KESKUSTELU? Jarl Wahlström Jyväskylän yliopiston psykologian laitos

TERAPIA MERKITYSTYÖNÄ MISTÄ RAKENTUU AUTTAVA KESKUSTELU? Jarl Wahlström Jyväskylän yliopiston psykologian laitos TERAPIA MERKITYSTYÖNÄ MISTÄ RAKENTUU AUTTAVA KESKUSTELU? Jarl Wahlström Jyväskylän yliopiston psykologian laitos Psykoterapiakeskustelujen tutkimus Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella 1 Laitoksen

Lisätiedot

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Viestinnän menetelmät I Tekstianalyysi 03.12. 2008 Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Tekstintutkimuksen konstruktivistinen lähtl htökohta Sosiaalinen konstruktivismi -> > todellisuuden sosiaalinen rakentuminen.

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

Miten ymmärrykset riskeistä ohjaavat strategiaa ja yrityksen menestymistä?

Miten ymmärrykset riskeistä ohjaavat strategiaa ja yrityksen menestymistä? Miten ymmärrykset riskeistä ohjaavat strategiaa ja yrityksen menestymistä? 26.11.2010 Pikka-Maaria Laine, Itä-Suomen yliopisto Susan Meriläinen, Lapin yliopisto Janne Tienari, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009

KESKUSTELUNANALYYSI. Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 KESKUSTELUNANALYYSI Anssi Peräkylä Kvalitatiiviset menetelmät 04.11.2009 Esitelmän rakenne KESKUSTELUNANALYYTTINEN TAPA LUKEA VUOROVAIKUTUSTA ESIMERKKI: KUNINGAS ROLLO KESKUSTELUNANALYYSIN PERUSOLETTAMUKSET

Lisätiedot

Muutoksia yleisissä tenteissä. Muutoksia opetussuunnitelmissa. Yhteiskuntatieteet, kandidaatti

Muutoksia yleisissä tenteissä. Muutoksia opetussuunnitelmissa. Yhteiskuntatieteet, kandidaatti 1 Tarkista opetussuunnitelmien sisällöt sekä opintojaksokuvaukset WebOodista. Muutoksia yleisissä tenteissä Yhteiskuntatieteiden laitoksen ja historia- ja maantieteiden laitoksen yleiset tentit yhdistyvät

Lisätiedot

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Suomen suurimmat alkoholiongelmat Humalan ylikorostunut rooli puheessa ja itseymmärryksessä

Lisätiedot

MYÖNTEINEN TUNNISTAMINEN näkökulma lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen

MYÖNTEINEN TUNNISTAMINEN näkökulma lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen MYÖNTEINEN TUNNISTAMINEN näkökulma lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen Välittämisen koodi RoadShow 10.3.2015 Seinäjoki Elina Stenvall, tutkija Tilan ja poliittisen toimijuuden tutkimusryhmä (SPARG)

Lisätiedot

Ilpo Halonen Aristoteleesta uuteen retoriikkaan LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Retoriikan synty (1/4): LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Retoriikan synty (3/4):

Ilpo Halonen Aristoteleesta uuteen retoriikkaan LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Retoriikan synty (1/4): LISÄÄ KIRJALLISUUTTA. Retoriikan synty (3/4): 6. Aristoteleesta uuteen retoriikkaan KIRJALLISUUTTA: Aristoteles, Retoriikka. Runousoppi. Teokset IX, Gaudeamus, Helsinki 1997. Kakkuri-Knuuttila, Marja-Liisa, Puhetaito, Helsingin Kauppakorkeakoulun

Lisätiedot

POLKVS22: KANSAINVÄLISTEN SUHTEIDEN KIRJALLINEN HARJOITUS

POLKVS22: KANSAINVÄLISTEN SUHTEIDEN KIRJALLINEN HARJOITUS Tampereen Yliopisto POLKVS22: KANSAINVÄLISTEN SUHTEIDEN KIRJALLINEN HARJOITUS 5 op. Syksy 2016 Kevät 2017 Hannes Peltonen, PhD hannes.peltonen@staff.uta.fi Tavoitteet Perehtyminen kansainvälisten suhteiden

Lisätiedot

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni?

Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Mikä on tieteenfilosofinen positioni ja miten se vaikuttaa tutkimukseeni? Jyväskylä 31.5.2017 Petteri Niemi Relativismi ja Sosiaalinen konstruktivismi Relativismi (Swoyer 2010) Relativismi on näkemysten

Lisätiedot

Hyvä vanheneminen ja arkielämä: Kysymyksiä ja mahdollisia vastauksia

Hyvä vanheneminen ja arkielämä: Kysymyksiä ja mahdollisia vastauksia IKÄAKATEMIA TO 19.9-2013 FINLANDIA Hyvä vanheneminen ja arkielämä: Kysymyksiä ja mahdollisia vastauksia Jyrki Jyrkämä Professori (em.) Sosiaaligerontologia, sosiologia Gerontologian tutkimuskeskus, JY

Lisätiedot

Sulkevat ja avaavat suhteet

Sulkevat ja avaavat suhteet Sulkevat ja avaavat suhteet Nuoret, vertaisuus ja yhteisöllinen kiinnittyminen Sosiaalipedagogiikan päivät Mikkeli 7.4.2017 Riikka Korkiamäki riikka.korkiamaki@uta.fi Lähtökohta-ajatus Intiimikään suhde

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Annukka Uusitalo 28.2.2006 Mediakasvatuskeskus Soveltavan kasvatustieteen laitos

Lisätiedot

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman

Laadullinen tutkimus. KTT Riku Oksman Laadullinen tutkimus KTT Riku Oksman Kurssin tavoitteet oppia ymmärtämään laadullisen tutkimuksen yleisluonnetta oppia soveltamaan keskeisimpiä laadullisia aineiston hankinnan ja analysoinnin menetelmiä

Lisätiedot

Tulevaisuuden haasteet ja opetussuunnitelma

Tulevaisuuden haasteet ja opetussuunnitelma Tulevaisuuden haasteet ja opetussuunnitelma Eero Ropo Tampereen yliopisto Identiteetin rakentuminen koulukasvatuksessa Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että kouluopetus ei vahvista optimaalisella

Lisätiedot

Hakusanat: Georgia, Etelä-Ossetia, Venäjä, retoriikka, viholliskuva, diskurssianalyysi

Hakusanat: Georgia, Etelä-Ossetia, Venäjä, retoriikka, viholliskuva, diskurssianalyysi 2008. 2011 Tampereen yliopisto Venäjän kieli ja kulttuuri Kieli- ja käännöstieteiden laitos Pro gradu -tutkielma, 75 sivua + liitteet (57 sivua), joita säilytetään venäjän kielen ja kulttuurin laitoksella

Lisätiedot

Kertomus, identiteetti ja asemointi. Matti Hyvärinen Kertomusten tutkimus ihmistieteissä Metodifestivaalit 2015 Tampereen yliopisto 19-20.8.

Kertomus, identiteetti ja asemointi. Matti Hyvärinen Kertomusten tutkimus ihmistieteissä Metodifestivaalit 2015 Tampereen yliopisto 19-20.8. Kertomus, identiteetti ja asemointi Matti Hyvärinen Kertomusten tutkimus ihmistieteissä Metodifestivaalit 2015 Tampereen yliopisto 19-20.8.2015 Kerronnallinen identiteetti (KI) Hannah Arendt (1958): kuka

Lisätiedot

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MUUTTUU UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MYÖTÄ? Seminaari perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus 13.3.2015 FT tutkija Kati Mikkola, (HY, SKS) kati.m.mikkola@helsinki.fi

Lisätiedot

Aineiston analyysi: sosiosemioottinen lähestymistapa

Aineiston analyysi: sosiosemioottinen lähestymistapa Oj 136 1. Sosiaalitutkimuksen kvalitatiiviset menetelmät, syksy 17.11.2010 Aineiston analyysi: sosiosemioottinen lähestymistapa Luento: Antti Silvast (antti.silvast@helsinki.fi) VTM, tohtorikoulutettava

Lisätiedot

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä?

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Esimerkkinä realistinen arviointi Vaikuttavuuden määritelmä Vaikuttavuus on saanut merkillisen paljon sananvaltaa yhteiskunnassa ottaen

Lisätiedot

Kuvattu ja tulkittu kokemus. Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto

Kuvattu ja tulkittu kokemus. Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto Kuvattu ja tulkittu kokemus Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu 15.4.2011 VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto Esityksen taustaa Tekeillä oleva sosiaalipsykologian väitöskirja nuorten naisten ruumiinkokemuksista,

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä Kielellä on väliä twitter.com/mariaohisalo Maria Ohisalo, YTT, tutkija, Y-Säätiö facebook.com/ohisalomaria 1 Kielellä on väliä Kieli rakentaa maailmaamme ja suuntaa toimintaamme Arkikielessä köyhä on terminä

Lisätiedot

Laadullisen tutkimuksen luonne ja tehtävät. Pertti Alasuutari professori, Laitoksen johtaja Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitos

Laadullisen tutkimuksen luonne ja tehtävät. Pertti Alasuutari professori, Laitoksen johtaja Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitos Laadullisen tutkimuksen luonne ja tehtävät Pertti Alasuutari professori, Laitoksen johtaja Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitos Mitä on tieteellinen tutkimus? Rationaalisuuteen pyrkivää havainnointia ja

Lisätiedot

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP 1 (5) VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP Oletko kiinnostunut politiikan ja vallan tutkimuksesta, poliittisista järjestelmistä ja poliittisen ajattelun kehityksestä? Valtio-opin opinnot tarjoavat perustietoja

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset. Eero Ropo

Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset. Eero Ropo Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset Tapaus Ahmed 2 3 Minuuden ja maailman kertomuksellisuus Itseä voi tuntea ja ymmärtää vain kertomuksina ja kertomusten kautta Oppimisen ja opetuksen ymmärtäminen

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

TOIMINTATUTKIMUS toimintakäytäntöjen tutkimuksessa ja kehittämisessä

TOIMINTATUTKIMUS toimintakäytäntöjen tutkimuksessa ja kehittämisessä Metodifestivaali 20.8.2015 Tampereen yliopistossa Toimintatutkimus-sessio TOIMINTATUTKIMUS toimintakäytäntöjen tutkimuksessa ja kehittämisessä Jyrki Jyrkämä Professori (emeritus) Sosiologia, sosiaaligerontologia

Lisätiedot

POLKVS22: KANSAINVÄLISTEN SUHTEIDEN KIRJALLINEN HARJOITUS

POLKVS22: KANSAINVÄLISTEN SUHTEIDEN KIRJALLINEN HARJOITUS Tampereen Yliopisto POLKVS22: KANSAINVÄLISTEN SUHTEIDEN KIRJALLINEN HARJOITUS 5 op. Syksy 2018 Kevät 2019 Hannes Peltonen, PhD hannes.peltonen@staff.uta.fi Tavoitteet Perehtyminen kansainvälisten suhteiden

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

Hypermedian jatko-opintoseminaari

Hypermedian jatko-opintoseminaari Hypermedian jatko-opintoseminaari Tutkimusmenetelmät, kun tutkimuskohteena on ihminen ja tekniikka I, 1-4 ov Kirsi Silius 26.11.2004 Seminaarin aikataulu pe 26.11.04 Kirsi Silius: Seminaarin yleisesittely,

Lisätiedot

Suomea toisena kielenä oppivat lapset, vuorovaikutus ja kielitaito

Suomea toisena kielenä oppivat lapset, vuorovaikutus ja kielitaito Suomea toisena kielenä oppivat lapset, vuorovaikutus ja kielitaito Lasten suomen kielen käyttö monietnisissä päiväkodeissa Suomessa Salla.Kurhila@helsinki.fi Vuorovaikutus, suomen kielen taito ja monikielinen

Lisätiedot

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa. Audiovisuaalinen. Kulttuuri. Juha Herkman, 12.3.

TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa. Audiovisuaalinen. Kulttuuri. Juha Herkman, 12.3. TET1050e Yhteiskunta ja audiovisuaalinen kulttuuri Johdanto: Katseen politiikkaa Juha Herkman, 12.3.2013 Helsingin yliopisto: osiaalitieteiden laitos, viestinnän tutkimus Audiovisuaalinen Audio (lat.)

Lisätiedot

Semioottinen analyysi sosiaalityöntekijöiden Helsingin Sanomiin kirjoittamista lastensuojelua käsittelevistä mielipidekirjoituksista

Semioottinen analyysi sosiaalityöntekijöiden Helsingin Sanomiin kirjoittamista lastensuojelua käsittelevistä mielipidekirjoituksista Semioottinen analyysi sosiaalityöntekijöiden Helsingin Sanomiin kirjoittamista lastensuojelua käsittelevistä mielipidekirjoituksista vuosina 2008 2015 Jenni Kaisto Pro gradu -tutkielma Sosiaalityö Lapin

Lisätiedot

Taidekasvatuksen tutkimusmenetelmät

Taidekasvatuksen tutkimusmenetelmät Taidekasvatuksen tutkimusmenetelmät Tiina Pusa 12.9.2015 Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Kurssiohjelma 12.9. Orientaatio. Kurssin sisällöt, tavoitteet ja tehtävät. 19.9. Arkistotutkimuksen

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Tutkimus sosiaalityön menetelmänä Kirsi Nousiainen

Tutkimus sosiaalityön menetelmänä Kirsi Nousiainen Socca Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Tutkimus sosiaalityön menetelmänä Kirsi Nousiainen Socca Socca 9.2.2011 1 Miten niin tutkimus sosiaalityön menetelmänä? Yhdysvaltalaisen filosofi ja kasvatuspsykologi

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

Yksi totuus vai monta todellisuutta? Johtajuus sosiaalisena konstruktiona

Yksi totuus vai monta todellisuutta? Johtajuus sosiaalisena konstruktiona Yksi totuus vai monta todellisuutta? Johtajuus sosiaalisena konstruktiona Sosiaalinen konstruktionismi Lähtökohdat sosiologiassa ja tieteenfilosofiassa Alkuteoksena pidetään klassista teosta Berger & Luckmann

Lisätiedot

Historian ja etnologian laitos

Historian ja etnologian laitos Historian ja etnologian laitos JYU. Since 1863. 15.11.2018 1 Historia JYU. Since 1863. 15.11.2018 2 Historian oppiaineen sisältöjä Historiassa ei opiskella vain tosiasioita tai faktoja, vaan opetellaan

Lisätiedot

Laadullisen tutkimuksen piirteitä

Laadullisen tutkimuksen piirteitä Laadullisen aineiston luotettavuus Kasvatustieteiden laitos/ Erityispedagogiikan yksikkö Eeva Willberg 16.2.09 Laadullisen tutkimuksen piirteitä Laadullisessa tutkimuksessa tutkitaan ihmisten elämää, tarinoita,

Lisätiedot

Sukupuolitietoinen luokanopettajakoulutus

Sukupuolitietoinen luokanopettajakoulutus Kasvatustieteiden päivät 19.-21.11.2014 Sukupuolitietoinen luokanopettajakoulutus sosiologi/vtt, yliopistonlehtori Hanna Vilkka Tampereen yliopisto Kasvatustieteiden yksikkö sukupuoli- ja tasa-arvotietoisuus

Lisätiedot

Haastattelut menetelmänä ja aineistona

Haastattelut menetelmänä ja aineistona Haastattelut menetelmänä ja aineistona Luentosarja: Laadullisen tutkimuksen suuntaukset, Tutkija, YTM, Heidi Sinevaara- Niskanen Johdannoksi Kronologisuus Menetelmänä ja aineistona Painotusten erot Eettisyydestä

Lisätiedot

MILLAISTA ON TULEVAISUUDEN VIESTINTÄ? Pekka Sauri Viestintä viranomaistoiminnassa

MILLAISTA ON TULEVAISUUDEN VIESTINTÄ? Pekka Sauri Viestintä viranomaistoiminnassa MILLAISTA ON TULEVAISUUDEN VIESTINTÄ? Pekka Sauri Viestintä viranomaistoiminnassa 7.9.2017 Demokratian perusta on kansalaisten ja julkishallinnon niin valtion kuin kuntienkin välinen suhde Kaikki hallinto

Lisätiedot

Kuluttajien arvoa luovat käytänteet

Kuluttajien arvoa luovat käytänteet Kuluttajien arvoa luovat käytänteet Case Reino & Aino Elina Leppälä (FM) Tampereen Yliopisto Yhtymäkohdat markkinoinnin ja kuluttajatutkimuksen teoriaan Kuluttajat kanssaluojina => arvo on kuluttajan määrittelemää

Lisätiedot

Uuden testamentin sosiaalinen maailma. Aineseminaari ja klo (sh 7)

Uuden testamentin sosiaalinen maailma. Aineseminaari ja klo (sh 7) Uuden testamentin sosiaalinen maailma Aineseminaari 14.12.06 ja 18.1.- 1.3.07 klo 16-19 (sh 7) Ensimmäinen tapaaminen Kurssin tavoitteet 3 op:n tai 5 op: laajuus kandidaatintöiden ohjaus Sovitaan esseiden

Lisätiedot

Aiheesta tutkimussuunnitelmaan

Aiheesta tutkimussuunnitelmaan Aiheesta tutkimussuunnitelmaan Aihepiiri Kiinnostaa, mutta ei ole liian tuttu oppii jotain uutta Mikä on se kysymys tai asia, jonka haluan selvittää? Miten jalostan pähkäilyni tieteellisesti tarkasteltavaksi

Lisätiedot

Päihdealan sosiaalityön päivä 21.11.2013

Päihdealan sosiaalityön päivä 21.11.2013 Päihdealan sosiaalityön päivä 21.11.2013 Tervetuloa www.a-klinikka.fi www.paihdelinkki.fi www.a-klinikka.fi/tietopuu/ika-paihteet-ja-mieli 1 Sisko Salo-Chydenius, TtM, kehittämiskoordinattori JOHDANTO

Lisätiedot

MITÄ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI ON? Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Turun yliopisto

MITÄ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI ON? Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Turun yliopisto MITÄ EETTINEN ENNAKKOARVIOINTI ON? Veikko Launis Lääketieteellinen etiikka Turun yliopisto Perusteita ennakkoarvioinnille Ulkoiset syyt: Luottamus tieteeseen säilyy (voimavara) Julkaisutoiminta ja tutkimusyhteistyö

Lisätiedot

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015

Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 1 Oulun yliopisto VALTIO-OPPI 2012-2015 HUOM! Tutkintovaatimukset 2012-2015 on otettu käyttöön 1.9.2012 alkaen. Teoksia, jotka ovat poistuneet vaatimuksista ei voi tämän jälkeen enää tenttiä. Vanhojen

Lisätiedot

Eettinen ennakkoarviointi Mitä se on ja mitä se voisi olla?

Eettinen ennakkoarviointi Mitä se on ja mitä se voisi olla? Eettinen ennakkoarviointi Mitä se on ja mitä se voisi olla? Helena Siipi Turku Institute for Advanced Studies (TIAS) ja Filosofian oppiaine Turun yliopisto Sidonnaisuudet Työ: Turun yliopisto Turku Institute

Lisätiedot

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu

SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ. Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu SUOMI, SUOMALAISUUS JA SUOMI 100 -ILMIÖ Antti Maunu Valt. tri, tutkijatohtori Turun yliopisto Tmi Antti Maunu maunuan@gmail.com www.anttimaunu.fi Näkökulma arviointiin ja tutkimukseen Suomi 100 ei ehkä

Lisätiedot

2. Sosiologian ja kasvatussosiologian peruskäsitteitä... 15

2. Sosiologian ja kasvatussosiologian peruskäsitteitä... 15 Sisällys Esipuhe... 10 1. Johdanto... 11 2. Sosiologian ja kasvatussosiologian peruskäsitteitä... 15 2.1 Sosiaaliset rakenteet... 15 2.2 Yhteisö... 17 2.3 Yhteiskunta... 22 2.4 Ryhmä... 24 2.5 Organisaatio...

Lisätiedot

Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa

Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa Ihmisen ääni-ilmaisun somaestetiikkaa Anne Tarvainen, FT Musiikintutkimus Tampereen yliopisto 14.3.2013, Suomen musiikintutkijoiden 17. symposium, Turku Ääni-ilmaisu Laulajan ilmaisu tuntuu kuuntelijan

Lisätiedot

ELIITTIURHEILUJOHTAJAKSI ETENEMISEN KERTOMUKSIA

ELIITTIURHEILUJOHTAJAKSI ETENEMISEN KERTOMUKSIA ELIITTIURHEILUJOHTAJAKSI ETENEMISEN KERTOMUKSIA Tietoisesti pyrkien vai sattumalta edeten? LitM, KK Väitös 19.2.2016 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Golfliiton liittokokousseminaari 13.2.2016 LIKES-tutkimuskeskus

Lisätiedot

Kokemusasiantuntemuksen sosiaalinen perusta ammattilaisten kanssa tehtävän yhteistyön reunaehtona

Kokemusasiantuntemuksen sosiaalinen perusta ammattilaisten kanssa tehtävän yhteistyön reunaehtona Kokemusasiantuntemuksen sosiaalinen perusta ammattilaisten kanssa tehtävän yhteistyön reunaehtona Erikoistutkija Outi Hietala, 29.11.2013 1 Väitöskirja (2013) A-klinikan asiakaskahvilassa - etnografinen

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo 31.10.2008 Ääntä etsimässä Mikä ääni? Käytetty usein poliittisessa mielessä, nuorten ääni politiikassa, kirkossa, kulttuurien välisessä vuoropuhelussa.

Lisätiedot

KULTTUURISET MUUTOKSET, ARKIELÄMÄ JA IDENTITEETTI. Akatemiaprofessori Pertti Alasuutari

KULTTUURISET MUUTOKSET, ARKIELÄMÄ JA IDENTITEETTI. Akatemiaprofessori Pertti Alasuutari KULTTUURISET MUUTOKSET, ARKIELÄMÄ JA IDENTITEETTI Akatemiaprofessori Pertti Alasuutari Mitä kulttuuriset muutokset ovat? Arkielämä reagoi hallintoon ja päinvastoin, ja hallinnon muodit ja mallit ovat osa

Lisätiedot

SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti

SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti SP 11: METODOLOGIAN TYÖPAJA Kevät 2010 Yliopistonlehtori, dosentti Inga Jasinskaja-Lahti Työpajan tavoitteet 1. Johdattaa sosiaalipsykologian metodologisiin peruskysymyksiin, niiden pohtimiseen ja niistä

Lisätiedot

Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta

Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta Heidi Krzywacki, Jari Lavonen, Tiina Korhonen 12.2.2010 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos

Lisätiedot

Kollektiivinen biografia: uutta, vanhaa, lainattua

Kollektiivinen biografia: uutta, vanhaa, lainattua Kollektiivinen biografia: uutta, vanhaa, lainattua Metodifestivaalit 2015 / Sukupuolentutkimuksen metodipäivitys / 19.8.2015 Hanna Ojala, KT, dos., yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto Hanna.L.Ojala@uta.fi

Lisätiedot

Tieteiden välinen kommunikaatio oikeus- ja yhteiskuntatieteiden välillä

Tieteiden välinen kommunikaatio oikeus- ja yhteiskuntatieteiden välillä Tieteiden välinen kommunikaatio oikeus- ja yhteiskuntatieteiden välillä Kaisa Raitio Yhteiskuntapolitiikan laitos Joensuun yliopisto Monitieteisen ympäristötutkimuksen metodit 12.-13.10.2006 SYKE Esityksen

Lisätiedot

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja

Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa. Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa Tiina Siiskonen KT, erityisopettaja Miten kielenkehityksen vaikeudet ilmenevät? Kielenkehityksen vaikeudet näkyvät kielen ymmärtämisessä ja tuottamisessa eri

Lisätiedot

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ

LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ LAADULLISESTA SISÄLLÖNANALYYSISTÄ Aineiston ja teorian suhde INDUKTIIVINEN ANALYYSI Tulokset/teoria muodostetaan aineiston perusteella Tutkimuskysymykset muotoutuvat analyysin edetessä ABDUKTIIVINEN ANALYYSI

Lisätiedot

TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN

TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN TUTKIJAN REFLEKSIIVISEN ASEMOITUMISEN VAIKUTUS TUTKIMUSPROSESSIIN Sosiaalipedagogiikan päivät 2018, Kemi Kirsi Vaistela Itä-Suomen yliopisto SCE-tohtoriohjelma TUTKIMUKSENI AIHE, TAVOITE JA METODIIKKA

Lisätiedot

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää?

Osallisuus, osallistuminen ja yhteisöllisyys: hankkeita, projekteja vai arkista elämää? Lasten marginalisoitumisen ehkäisy paikkalähtöisen osallistumisen keinoin (SA134949) Lasten ja nuorten marginalisaatioriskin hallinta varhaisen tunnistamisen avulla (SA264436) OSATUTKIMUS II: Lasten ja

Lisätiedot

Kvalitatiivinen tutkimustoiminta

Kvalitatiivinen tutkimustoiminta Kvalitatiivinen tutkimustoiminta Kvalitatiivinen tutkimustoiminta Laadullisen tutkimusmenetelmän määrittelyä ja taustaa Hypermedian jatko-opintoseminaari 28.1.2005 Katja Kaunismaa Luennon teemat: * Kvalitatiivinen

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Naisvankien väkivaltakertomusten vivahteikas toimijuus ja uhridiskurssineuvottelut

Naisvankien väkivaltakertomusten vivahteikas toimijuus ja uhridiskurssineuvottelut Naisvankien väkivaltakertomusten vivahteikas toimijuus ja uhridiskurssineuvottelut Kriminologian ja rikosseuraamusalan tutkimuspäivät 2018 Kvalitatiivinen rikosurien ja seuraamusjärjestelmän tutkimus 21.11.2018

Lisätiedot

TUTKIMUSMENETELMIÄ OIVALTAMISEN APUVÄLINEIKSI

TUTKIMUSMENETELMIÄ OIVALTAMISEN APUVÄLINEIKSI Paul ten Have Understanding qualitative research and ethnomethodology. London: Sage 2004. 199 s. ISBN 0-7619-6685-4. Robin Wooffit Conversation analysis and discourse analysis: A comparative and critical

Lisätiedot

Kielet sähköistävät. Mitä muutoksia perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi on tuomassa kieliin? Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta

Kielet sähköistävät. Mitä muutoksia perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi on tuomassa kieliin? Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Sähköä ilmassa IX valtakunnalliset lukiopäivät 12.- 12.11.2013 Kielet sähköistävät Mitä muutoksia perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi on tuomassa kieliin? Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Suomi

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen aikuiskoulutusta osana vähemmistökielen revitalisaatiotyötä.

Inarinsaamen kielen aikuiskoulutusta osana vähemmistökielen revitalisaatiotyötä. Inarinsaamen kielen aikuiskoulutusta osana vähemmistökielen revitalisaatiotyötä. Tutkimuksen aihepiiri: Inarinsaamen kielen revitalisaatio = uhanalaisen kielen elvyttäminen ja elpyminen vähemmistökieliyhteisön

Lisätiedot

Clifford Geertz 1926-2006 Ø 1926 syntyy San Franciscossa

Clifford Geertz 1926-2006 Ø 1926 syntyy San Franciscossa Clifford Geertz 1926-2006 Ø 1926 syntyy San Franciscossa Ø 1950 BA, Ohio, Englannin kieli ja filosofia Ø 1950 tapaa Margaret Meadin ja päättä alkaa antropologian opiskelun Harvardissa Ø 1952-54 Javalle

Lisätiedot

Työyhteisön näkökulma - osatutkimus

Työyhteisön näkökulma - osatutkimus Kaikille sopiva työ ja työyhteisö Työyhteisön näkökulma - osatutkimus Erikoistutkija Outi Hietala, 1 RATKO-malli työyhteisöjen näkökulmasta Osatutkimuksen tavoitteena: - kuvata RATKO-mallin & -kehittämistyön

Lisätiedot

Realiteetteja ja reunaehtoja

Realiteetteja ja reunaehtoja Realiteetteja ja reunaehtoja Toimiva arki Oppiva yhteistoiminta Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Mira Lönnqvist, toimintaterapeutti YAMK, lehtori Voimauttava prosessi Yhteistoiminnan haasteita arjen

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö Kielellä on väliä Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö 1 Teema: Osallisuus, voimaantuminen ja integraatio Kuka on osallinen, kuinka osallisuutta rakennetaan jne., sillä kuinka ihmisiä luokittelemme on väliä

Lisätiedot

Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena

Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena Sosiaalipedagogiikan päivät, Mikkeli 7.4.2017 Elina Nivala, Sanna Ryynänen & Päivikki Rapo Taustaa Elämä tauolla? Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 10.1.008 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen Olli Vesterinen Mediakasvatuskeskus HY/Sokla 2006 Media käsite kattaa laajasti ajateltuna

Lisätiedot

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006

Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena. Pirkko Anttila 2006 Tutkiva toiminta luovan ja esittävän kulttuurin kehittämishaasteena Pirkko Anttila 2006 Tutkimus vs. tutkiva toiminta? Research = careful search Sana recercher (ransk.) jaettuna osiinsa on: re = intensiivisesti,

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

Aineistonkeruumenetelmiä

Aineistonkeruumenetelmiä Kvalitatiivisen tutkimuksen määrittelyä Kvalitatiivisia tutkimussuuntauksia yhdistää se, että ne korostavat sosiaalisten ilmiöiden merkityksellistä luonnetta ja tarvetta ottaa tämä huomioon kuvattaessa,

Lisätiedot

5.12 Elämänkatsomustieto

5.12 Elämänkatsomustieto 5.12 Elämänkatsomustieto Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa

Lisätiedot

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kulutuksen arkea ja juhlaa Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kaupunkikeskusta kulutuksen tilana Outi Uusitalo, Jyväskylän yliopisto Sisältö: Taustaa, KAUTAS-hanke Kaupunkitilan

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Sisällysluettelo ESIPUHE... 4 ALKUSANAT E-KIRJA VERSIOON... 5 SISÄLLYSLUETTELO... 6 1. JOHDANTO... 8

Sisällysluettelo ESIPUHE... 4 ALKUSANAT E-KIRJA VERSIOON... 5 SISÄLLYSLUETTELO... 6 1. JOHDANTO... 8 Sisällysluettelo ESIPUHE... 4 ALKUSANAT E-KIRJA VERSIOON... 5 SISÄLLYSLUETTELO... 6 1. JOHDANTO... 8 2. LAADULLISEN TUTKIMUKSEN KÄSITTEITÄ... 11 2.1 TUTKIMUKSEN TEKEMISEN TAUSTAFILOSOFIAT... 12 2.2 LAADULLINEN

Lisätiedot