Online-ohjeiden käyttäminen. Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen Miten-ikkunan käyttäminen Muiden aputoimintojen käyttäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Online-ohjeiden käyttäminen. Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen Miten-ikkunan käyttäminen Muiden aputoimintojen käyttäminen"

Transkriptio

1

2 Online-ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen Miten-ikkunan käyttäminen Muiden aputoimintojen käyttäminen

3 Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Adobe Reader 6.0 tarjoaa monia ominaisuuksia, jotka auttavat sinua työskentelyssäsi. Tästä esimerkkinä on ohjeikkuna, jota katselet juuri nyt. Tutustu eri tapoihin, joilla voit saada vastaukset kysymyksiisi. Siten saat ohjeiden eri osista suurimman hyödyn. Ohjedokumentaatio. Miten-sivut. (Katso kohtaa Miten-ikkunan käyttäminen.) Valintataulujen Ohje-painikkeet, online-resurssit ja plug-inien oppaat. (Katso kohtaa Muiden aputoimintojen käyttäminen.) Huomautus: Tähän tuotteeseen ei liity mitään painettua käyttöopasta. Online-ohje sisältää painetussa käyttöoppaassa tavallisesti olevat sisältöosat. Näitä ovat esimerkiksi yleiskuvaukset, selostukset, toimintojen kuvaukset ja tarvittavat toimenpiteet. Voit myös tulostaa Ohjeen eri aiheet. (Katso kohtaa Ohjeaiheiden tulostaminen.) Työkaluvihjeet näyttävät työalueen eri painikkeiden, työkalujen ja ohjausobjektien nimen. Nämä pienet ikkunat tulevat näkyviin, kun pidät osoitinta tunnistettavan kohteen kohdalla. Myös joissakin valintatauluissa on työkaluvihjeitä.

4 Ohjeiden käyttäminen Adobe Reader 6.0 sisältää helppokäyttöisen ohjejärjestelmän. Ohjejärjestelmässä on kattavat kuvaukset työkaluista, komennoista, käsitteistä, prosesseista ja pikanäppäimistä. Huomautus: Jos et käytä Adobe Readerin täydellistä versiota, täydellinen ohjejärjestelmä ei ole käytettävissäsi. Jos haluat ladata täydellisen ohjejärjestelmän, valitse Ohje > Adobe Reader Ohje ja noudata ohjeita. Ohjeen avaaminen: Valitse Ohje > Adobe Reader ohje. Adobe Reader 6.0:n täydellinen ohje avautuu erilliseen ikkunaan, jossa on kaksi ruutua: vasemmalla on suunnistusruutu ja oikealla aiheruutu. Voit etsiä haluamasi aiheet Ohje-suunnistusruudun välilehtien avulla. Kun esimerkiksi valitset Sisältö-välilehdessä otsikon, kyseinen aihe avautuu aiheruutuun. Adobe Reader 6.0:n ohjeet A. Ohje-suunnistusruudun Sisältö-, Etsi- ja Hakemisto-välilehdet B. Ohjeaiheruutu Voit muuttaa kahden ruudun leveyttä vetämällä niiden välissä olevaa pystypalkkia. Voit muuttaa koko ikkunan kokoa vetämällä ikkunan oikeasta alakulmasta. Pikavalikon (Windows) avulla voit myös siirtää Ohje-ikkunaa, muuttaa sen kokoa vapaasti, suurentaa tai pienentää sitä. Ohje-ikkuna pysyy näkyvissä, kunnes suljet sen. Ohjeen sulkeminen: Valitse sulkemispainike. Asiaan liittyviä aiheita: Aiheiden etsiminen Ohje-suunnistusruudun avulla Siirtyminen ohjeistuntohistoriassa Ohjeaiheiden tulostaminen

5 Aiheiden etsiminen Ohje-suunnistusruudun avulla Ohje-ikkuna avautuu, ja Sisältö-välilehti näkyy suunnistusruudussa. Voit siirtyä Sisältö-, Etsi- ja Hakemisto-sivuille valitsemalla kyseiset välilehdet. Sisältö-välilehti Valitsemalla Sisältö-välilehden näet ohjeet aiheen mukaan järjestettyinä kirjan sisällysluettelon tapaan. Voit kutistaa tai laajentaa jäsentelyn osoittamalla aiheiden vasemmalla puolella olevaa symbolia. Etsi-välilehti Etsi-välilehden avulla voit etsiä Ohjeesta haluamasi sanan. Kirjoita sana tekstiruutuun ja valitse Etsi. Tulosluettelossa näkyvät kaikkien niiden aiheiden otsikot, joissa etsitty sana esiintyy. Aiheet näkyvät siinä järjestyksessä, jossa ne näkyvät Sisältö-välilehdessä. Huomautus: Et voi rajata etsintää Ohjeesta totuusarvo-operaattorien (kuten AND, OR, NOT tai lainausmerkit) avulla. Jos kirjoitat vähintään kaksi sanaa, etsinnän tulokset sisältävät kaikki aiheet, joissa vähintään yksi etsitty sana esiintyy. Hakemisto-välilehti Hakemisto-välilehden avulla voit etsiä Ohjeen aiheita linkitetystä, aakkosellisesta toiminto-, ominaisuus- ja käsiteluettelosta. Voit selata hakemistoa kahdella tavalla. Voit laajentaa aiheiden jäsentelyn tai kutistaa sen aakkoskirjaimen alle osoittamalla ohjausobjekteja (+ tai -), siirtyä haluamasi termin kohdalle ja avata vastaavan ohjeaiheen osoittamalla linkkiä.

6 Siirtyminen ohjeistuntohistoriassa Ohjejärjestelmä säilyttää ohjeistunnon historiatiedot, niin että voit siirtyä avaamissasi aiheissa nopeasti taakse- ja eteenpäin. Voit käyttää Ohje-työkalurivin nuolipainikkeita. Palaa ohjeistunnon aikana aiemmin avaamiisi aiheisiin osoittamalla Edellinen aihe -painiketta. Palaa ohjeistuntohistoriassa uudelleen eteenpäin osoittamalla Seuraava aihe -painiketta. Kun lopetat Ohjeen käytön, päätät samalla istuntohistorian. Ohjehistoriatiedot katoavat.

7 Ohjeaiheiden tulostaminen Voit tulostaa minkä tahansa ohjedokumentaatiossa olevan aiheen: Kunkin aiheen voi tulostaa vain erillisenä. Et voi tulostaa samalla kertaa useita ohjeita tai ohjejärjestelmän kokonaista osaa. Ohjeaiheen tulostaminen: 1. Avaa ohjeaihe, jonka haluat tulostaa. 2. Valitse Tulosta aihe Ohje-työkaluriviltä.

8 Miten-ikkunan käyttäminen Miten-ikkuna täydentää Adobe Reader 6.0:n täydellistä ohjetta. Se sisältää tiettyjen toimenpiteiden vaiheittaiset ohjeet. Miten-ikkuna näkyy dokumentti-ikkunan oikealla puolella niin, ettei se koskaan peitä avoimena olevaa dokumenttia. Huomautus: Miten-sivut sisältävät vain kuvauksen tietyistä usein suoritettavista tehtävistä ja vain vähän taustatietoja. Katso täydelliset tiedot kohdasta Ohjeiden käyttäminen. Miten-ikkunan sulkeminen: Tee jokin seuraavista: Valitse Ohje > Miten > Yleiset aiheet. Valitse Näytä > Miten-ikkuna. Valitse työkalurivialueella Miten-painike. (Toimi näin, jos Adobe Reader on avoimena Web-selaimessasi.) Sulje Miten-ikkuna valitsemalla Piilota-painike. Voit myös kiinnittää Miten-ikkunan dokumentti-ikkunan vasemmalle tai oikealle puolelle. Miten-ikkunan kiinnittäminen: Napsauta Miten-otsikkoriviä hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoita Miten-otsikkoriviä (Mac OS) ja valitse Kiinnitetty vasemmalle tai Kiinnitetty oikealle. Miten-ikkunan leveyttä ei voi muuttaa. Korkeus säätyy sen mukaan, miten muutat dokumentti-ikkunaa. Asiaan liittyviä aiheita: Siirtyminen Miten-sivuilla

9 Siirtyminen Miten-sivuilla Miten-aiheissa olevat linkit ovat ristiviittauksia, jotka avaavat toisen Miten-sivun tai ohjejärjestelmän vastaavan aiheen. (Katso kohtaa Ohjeiden käyttäminen.) Miten-ikkunassa on Edellinen- ja Seuraava- -painikkeet, joilla voit siirtyä nykyisen istunnon aikana tarkastelemiesi sivujen välillä.

10 Muiden aputoimintojen käyttäminen Voit saada vastaukset kysymyksiisi myös muiden resurssien avulla. Joissakin valintatauluissa on Ohje-painike. Kun valitset tämän Ohje-painikkeen, näyttöön tulee Ohje-ikkuna, jonka aiheruudussa näkyy tilannekohtainen ohjeaihe. Ohje-valikossa on komentoja, jotka toimivat linkkeinä eri resursseihin ja viitetietoihin, esimerkiksi Järjestelmätiedot-ikkunaan (vain Windows). Se sisältää myös linkin onlinetukeen, joka vuorostaan sisältää muita linkkejä esimerkiksi tuotetietoihin ja tukidokumentaatioon.

11 Työskentelyalue Tietoja työskentelyalueesta Dokumenttien avaaminen PDF-dokumenttien tallentaminen Tietoja PDF-dokumenttien luomisesta Liikkuminen dokumenteissa Dokumenttien näyttötavan muuttaminen Työskentelyalueen mukauttaminen Aasialaisten kirjasinten käyttäminen Itäisen Euroopan ja Lähi-idän kielet Adobe PDF -tiedostoissa

12 Tietoja työskentelyalueesta Adobe Reader -ikkunassa on dokumenttiruutu, jossa Adobe PDF -dokumentit näkyvät. Vasemmassa reunassa on suunnistusruutu, joka helpottaa PDF-dokumentin selaamista. Ikkunan yläosan työkaluriveillä ja alaosan tilarivillä on muita toimintoja, joilla käsitellään PDF-dokumentteja. Oikeassa reunassa on Miten-ikkuna, jossa näkyvät usein suoritettavien tehtävien ohjeet. Adobe Readerin työskentelyalue A. Työkalurivit B. Dokumenttiruutu C. Suunnistusruutu (Kirjanmerkit-välilehti näkyvissä) D. Tilarivi E. Miten-ikkuna Asiaan liittyviä aiheita: Suunnistuskielekkeiden käyttäminen Pikavalikkojen käyttö Tietoja työkaluriveistä Työkalujen valitseminen Ominaisuudet-työkalurivin käyttäminen

13 Suunnistuskielekkeiden käyttäminen Välilehdissä näkyvät dokumentin kirjanmerkit, sivujen miniatyyrit ja artikkelit. Välilehdet sijaitsevat suunnistusruudussa työskentelyalueen vasemmalla puolella tai kelluvissa paneeleissa. Suunnistusruudun välilehtien näyttäminen tai piilottaminen: Tee jokin seuraavista: Valitse dokumenttiruudun vasemmalla alakulmassa oleva Näytä/piilota-symboli. Valitse Näytä > Suunnistuskielekkeet ja valitse valikosta haluamasi välilehti. Valitse dokumenttiruudun vasemmalla puolella oleva välilehden nimi. Huomautus: Adobe PDF -dokumentin tekijä määrittää suunnistuskielekkeiden sisällön. Joskus välilehti voi olla tyhjä. Komennon valitseminen välilehden Asetukset-valikosta: Avaa valikko valitsemalla välilehden yläreunassa Asetukset. Valitse sitten haluamasi komento. Komennot vaihtelevat sen mukaan, mikä välilehti on näkyvissä. Voit sulkea valikon valitsematta komentoa osoittamalla mitä tahansa kohtaa valikon ulkopuolella. Avaa valikko valitsemalla Asetukset-valinnan vieressä näkyvä kolmio Voit valita komentoja myös dokumenttiruudun valikosta. Avaa valikko valitsemalla välittömästi vierityspalkin yläpuolella oleva kolmio. Valitse sitten Dokumentin yhteenveto, Dokumentin tila, Tiedostoliitteet tai Oletusarvot.

14 Pikavalikkojen käyttö Acrobat sisältää pikavalikkoja, joissa on osoittimen osoittamaan kohteeseen liittyviä komentoja. Voit esimerkiksi avata työkalujen nimet ja asetukset sisältävän pikavalikon napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoittamalla (Mac OS) työkalurivialueella. Komennon valitseminen pikavalikosta: 1. Siirrä osoitin työskentelyalueella olevan kohteen, esimerkiksi kommentin, työkalurivin, kirjanmerkin tai dokumentin sivun päälle. 2. Avaa pikavalikko napsauttamalla hiiren oikeaa painiketta (Windows) tai Controlosoittamalla (Mac OS). Valitse sitten haluamasi komento.

15 Tietoja työkaluriveistä Adobe Readerin työkalurivi on oikeastaan sarja työkalurivejä. Oletusasetus on, että jotkin niistä ovat näkyvissä ja jotkin piilotettuja. Oletusasetuksen mukaan avoimet työkalurivit A. Tiedosto-työkalurivi B. Perustyökalurivi C. Zoomaus-työkalurivi D. Kierrä näkymää -työkalurivi E. Tehtävät-työkalurivi Työkalun nimi tulee näkyviin, kun pidät osoitinta hetken työkalun kohdalla. Työkalurivien näyttäminen tai piilottaminen: Tee jokin seuraavista: Valitse Näytä > Työkalurivit ja valitse työkalurivi, jonka haluat näyttää tai piilottaa. Valintamerkki työkalurivin nimen vieressä ilmaisee, että työkalurivi on näkyvissä. Napsauta työkalurivialueella hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoita sitä (Mac OS) ja valitse työkalurivi, jonka haluat näyttää tai piilottaa. (Katso kohtaa Pikavalikkojen käyttö.) Voit piilottaa kaikki työkalurivit valitsemalla Näytä > Työkalurivit > Piilota työkalurivit. Voit tuoda ne uudelleen näkyviin valitsemalla Näytä Työkalurivit. Voit tuoda oletustyökalurivit näkyviin valitsemalla Näytä > Työkalurivit > Palauta työkalurivit. Tietoja työkalurivien ulkoasusta ja sijainnista on kohdassa Työskentelyalueen mukauttaminen.

16 Työkalujen valitseminen Yleensä kannattaa valita käsityökalu PDF-dokumentteja selattaessa. Voit kuitenkin valita useita muita käteviä työkaluja työkaluriveiltä. Huomautus: Olet ehkä huomannutkin, että tietyt työkalut, esimerkiksi kommentointityökalut, ovat käytettävissä joissakin dokumenteissa, mutta eivät kaikissa. Nämä työkalut ovat käytettävissä vain dokumenteissa, joihin on tietyt lisäkäyttöoikeudet. (Katso kohtaa Tietoja käyttöoikeuksista.) Työkalun valitseminen: Tee jokin seuraavista: Valitse Työkalut-valikosta työkalurivin nimi ja valitse sitten työkalu. Valitse näkyvä työkalu napsauttamalla sitä työkalurivillä tai painamalla sitä vastaavaa näppäintä. (Katso kohtaa Työkalujen valintanäppäimet.) Voit valita käsityökalun tilapäisesti poistamatta nykyisen työkalun valintaa pitämällä välinäppäintä painettuna. Voit valita suurennustyökalun tilapäisesti pitämällä välinäppäintä painettuna ja painamalla Ctrl-näppäintä (Windows) tai Komento-näppäintä (Mac OS). Valitse piilotettu työkalu pitämällä hiiren painiketta alhaalla joko samankaltaisen työkalun tai sen vieressä olevan kolmion päällä ja vetämällä osoitin lisätyökalujen luettelossa näkyvän työkalun päälle. Voit sijoittaa piilotetut työkalut työkalurivillä näkyvien työkalujen rinnalle valitsemalla kyseisen työkalun tai sen vieressä olevan kolmion ja valitsemalla Laajenna tämä painike tai Näytä työkalurivi. Voit kutistaa piilotetut työkalut uudelleen valitsemalla työkalujen oikealla puolella olevan kolmion. Piilotetun työkaluryhmän avaaminen valitsemalla työkalukuvakkeen kolmio

17 Ominaisuudet-työkalurivin käyttäminen Ominaisuudet-työkalurivi on erityisen kätevä, kun avaat dokumentin, johon liittyy tiettyjä lisäkäyttöoikeuksia. Valittu kohde määrää, mitkä työkalut näkyvät Ominaisuudettyökalurivillä. Kun Ominaisuudet-työkalurivi on näkyvissä, oletusasetus on, että se näkyy kelluvana työkalurivinä. Voit myös kiinnittää sen muiden työkalurivien viereen. Ominaisuudet-työkalurivin näyttäminen tai piilottaminen: 1. Valitse kohde, esimerkiksi huomautuskommentti, joka sisältää muokattavat ominaisuudet. 2. Tee jokin seuraavista: Valitse Näytä > Työkalurivit > Ominaisuusrivi. Voit myös napsauttaa työkalurivialueella hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoittaa sitä (Mac OS) ja valita pikavalikosta Ominaisuusrivi. Jos haluat muuttaa muita kuin Ominaisuudet-työkalurivillä mainittuja ominaisuuksia, napsauta kohdetta hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoita sitä (Mac OS) ja valitse Ominaisuudet.

18 Dokumenttien avaaminen Voit avata Adobe PDF -dokumentin sähköpostiohjelmasta, tiedostojärjestelmästä, Webselaimesta (vain Windows) tai valitsemalla Adobe Reader -ohjelmassa Tiedosto > Avaa. PDF-dokumentin ulkoasu vaihtelee sen mukaan, millaiset asetukset tekijä on määrittänyt. Dokumentti saattaa esimerkiksi avautua tietyn sivun kohdalta tai tietynkokoisena. PDFdokumentin tekijä on saattanut määrittää tarkennettuja käyttöoikeuksia, jotka mahdollistavat esimerkiksi kommenttien luomisen, lomakkeiden täyttämisen ja dokumenttien allekirjoittamisen. (Katso kohtaa Tietoja käyttöoikeuksista). Kun avaat Web-sivuista luodun Adobe PDF -dokumentin, voit siirtyä dokumentissa, voit tulostaa sen sivuja, voit zoomata sitä ja käsitellä sitä samoin kuin muitakin PDFdokumentteja. Jos Internet-yhteys on avoimena ja valitset PDF-dokumentissa olevan linkin, linkin kohteena oleva Web-sivu avautuu selaimeen. PDF-dokumentin avaaminen Adobe Reader -ohjelmalla: 1. Tee jokin seuraavista: Valitse Tiedosto > Avaa tai valitse Avaa-painike työkaluriviltä. Valitse Avaavalintataulusta vähintään yksi tiedostonimi ja valitse Avaa. PDF-dokumenttien tunniste on yleensä.pdf. (Windows) Valitse dokumentin tiedostonimi Tiedosto-valikosta. (Mac OS) Valitse Tiedosto > Avaa äskeinen tiedosto ja valitse sitten dokumentin tiedostonimi. 2. Jos Dokumentin tila -valintataulu tulee näyttöön, dokumentilla on erikoistila tai erikoisominaisuuksia. Se voi olla esimerkiksi hyväksytty tai sisältää lisäkäyttöoikeuksia. Valitse Sulje. Erikoistilojen symbolit näkyvät tilarivin vasemmassa alakulmassa. Saat dokumentin tilan näkyviin valitsemalla jonkin niistä. Jos dokumentti on määritetty avautumaan koko näytön tilassa, työkalurivi, komentorivi, valikkorivi ja ikkunan säätimet eivät näy. Voit poistua koko näytön tilasta painamalla Escnäppäintä (jos näin on määritetty oletusarvoissa) tai painamalla Ctrl+L (Windows) tai Komento+L (Mac OS). (Katso kohtaa Dokumenttien lukeminen koko näytön tilassa.) Jos avoimena on vähintään kaksi dokumenttia, voit vaihtaa dokumentista toiseen valitsemalla dokumentin nimen Ikkuna-valikosta. PDF-dokumentin avaaminen Adobe Reader -ohjelman ulkopuolella: Tee jokin seuraavista: Avaa PDF-liite sähköpostiohjelmasta. Useimmissa sähköpostiohjelmissa voit avata dokumentin kaksoisosoittamalla (kaksoisnapsauttamalla) liitekuvaketta. Napsauta PDF-tiedoston linkkiä Web-selaimessa. PDF-dokumentti voi avautua Webselaimeen. Jos näin käy, käytä Adobe Reader -ohjelman työkalurivejä PDF-dokumenttien tulostukseen, etsintään ja käsittelyyn, sillä valikkokomennot voivat liittyä selaimeen PDFdokumentin sijaan. (Katso kohtaa Adobe PDF -dokumenttien katseleminen Webselaimella (Windows).) Kaksoisosoita (kaksoisnapsauta) PDF-tiedoston kuvaketta tiedostojärjestelmässä. Huomautus: Mac OS -järjestelmässä ei ehkä voi avata Windowsissa luotua PDFdokumenttia kaksoisosoittamalla sen symbolia. Jos dokumentti ei avaudu kaksoisosoittaessasi sen symbolia Mac OS:ssä, avaa se Adobe Reader -ohjelman komennolla Tiedosto > Avaa.

19 PDF-dokumenttien tallentaminen Voit tallentaa Adobe PDF -dokumentin kopion. Jos dokumentin tekijä on myöntänyt lisäkäyttöoikeuksia, voit myös tallentaa kommentit, lomakekenttien sisällön tai digitaaliset allekirjoitukset, jotka olet lisännyt dokumenttiin. Jos avattava dokumentti sisältää lisäkäyttöoikeuksia, näyttöön tulee Dokumentin tila -valintataulu, jossa myönnetyt oikeudet näkyvät. (Katso kohtaa Tietoja käyttöoikeuksista.) Jos olet ladannut Adobe Readerin täydellisen version, voit myös tallentaa PDFdokumentin sisällön tekstimuotoon. Tämän ansiosta voit käyttää PDF-dokumentin tekstiä helposti uudelleen ja käyttää sitä myös näytönlukuohjelmissa, jotka eivät ole MSAAyhteensopivia. Adobe PDF -dokumentin kopion tallentaminen: 1. Tiedosto > Tallenna kopio. 2. Anna Tallenna kopio -valintataulussa tiedostonimi ja kansio ja valitse sitten Tallenna. Voit tallentaa tiedoston vain PDF-muotoon. Kommenttien, lomakekenttien merkintöjen ja digitaalisten allekirjoitusten tallentaminen: Tee jokin seuraavista: Jos haluat tallentaa muutokset nykyiseen dokumenttiin, valitse Tiedosto > Tallenna. Jos haluat tallentaa muutokset uuteen dokumenttiin, valitse Tiedosto > Tallenna nimellä. Huomautus: Jos katselet lisäkäyttöoikeuksia sisältävää dokumenttia selaimessa, voit käyttää vain Tallenna kopio -komentoa. Adobe PDF -dokumentin tallentaminen tekstitiedostoon: 1. Valitse Tiedosto > Tallenna tekstinä. 2. Anna Tallenna tekstinä -valintataulussa tiedostonimi ja kansio ja valitse sitten Tallenna. Tiedosto tallentuu, ja sen tunnisteeksi tulee.txt.

20 Tietoja PDF-dokumenttien luomisesta Acrobat Reader -ohjelmalla ei voi luoda Adobe PDF -dokumentteja. Sen sijaan on käynnistettävä Adobe Acrobat tai muu PDF-dokumentteja tallentava sovellus, esimerkiksi Adobe InDesign tai Adobe FrameMaker. Jos käytössäsi on Internet-yhteys, voit valita Tiedosto > Luo Adobe PDF online-tilassa ja noudattaa sitten Adoben Web-sivustossa olevia ohjeita tilauspalvelujen käytöstä PDF-dokumenttien luonnissa. Lisätietoja PDFdokumenttien luonnista on Adoben Web-sivustossa (

21 Liikkuminen dokumenteissa Voit siirtyä Adobe PDF -dokumenteissa paikasta toiseen selaamalla tai käyttämällä suunnistustyökaluja, kuten kirjanmerkkejä, miniatyyrisivuja ja linkkejä. Dokumenteissa voi siirtyä myös taaksepäin lähtökohtaan. Asiaan liittyviä aiheita: Dokumenttien selaaminen Palaaminen taaksepäin katselureitillä Siirtyminen kirjanmerkkien avulla Siirtyminen sivuminiatyyrien avulla Siirtyminen linkkien avulla Tasojen näyttäminen Artikkelin säikeiden lukeminen

22 Dokumenttien selaaminen Ikkunan alareunassa olevan tilarivin suunnistuspainikkeiden avulla voit liikkua nopeasti dokumenteissa. Voit selata PDF-dokumentin sivuja myös valikkokomentojen, Suunnistustyökalurivin ja pikanäppäinten avulla. Suunnistuspainikkeet A. Ensimmäinen sivu -painike B. Edellinen sivu -painike C. Nykyinen sivu D. Seuraava sivu -painike E. Viimeinen sivu -painike Siirtyminen toiselle sivulle: Tee jokin seuraavista: Voit siirtyä ensimmäiselle tai viimeiselle sivulle valitsemalla tilarivin Ensimmäinen sivu - painikkeen tai Viimeinen sivu -painikkeen tai valitsemalla Näytä > Siirry > Ensimmäinen sivu tai Viimeinen sivu. Voit siirtyä seuraavalle tai edelliselle sivulle valitsemalla tilarivin Seuraava sivu - painikkeen tai Edellinen sivu -painikkeen tai valitsemalla Näytä > Siirry > Seuraava sivu tai Edellinen sivu. Jos olet valinnut Sovita sivulle -näkymän ja sivuasettelu on asetettu yhdeksi sivuksi, voit siirtää sivua alas- tai ylöspäin ala- ja ylänuolinäppäimillä. (Katso kohtaa Sivuasettelun ja tulostussuunnan määrittäminen.) Lisätietoja näppäimistä, joilla voi siirtyä dokumentissa, on kohdassa Pikanäppäimet. Suunnistus-työkalurivin käyttäminen: 1. Napsauta työkalurivialuetta hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoita sitä (Mac OS) ja valitse Suunnistus. 2. Siirry dokumentissa eteen- tai taaksepäin valitsemalla vastaava painike. Siirtyminen sivulle numeron mukaan: Tee jokin seuraavista: Valitse Näytä > Siirry > sivulle, kirjoita sivunumero ja valitse OK. Vedä pystyvierityspalkin vieritysruutua, kunnes haluamasi sivunumero on näkyvissä. Valitse sivunumero tilariviltä, kirjoita kohdesivun numero ja paina Enter- tai Returnnäppäintä. Huomautus: Jos dokumentin sivunumerot poikkeavat sivujen todellisesta sijainnista PDFtiedostossa, sivun sijainti saattaa näkyä sulkeissa tilarivillä. Jos esimerkiksi 18-sivuisen luvun ensimmäisen sivun numero on 223, numero voi näkyä muodossa 223 (1 / 18). Voit kaksoisosoittaa (kaksoisnapsauttaa) sulkeilla ympäröityä kohtaa, muuttaa sivun sijaintinumeroa ja siirtyä kyseiselle sivulle painamalla Enter- tai Return-näppäintä. Lisätietoja loogisten sivunumeroiden ottamisesta käyttöön tai niiden poistamisesta käytöstä on kohdassa Sivun näyttö -oletusarvot. Dokumentin automaattinen selaaminen: 1. Valitse Näytä > Automaattinen vieritys. 2. Voit lopettaa vierityksen loppuun painamalla Esc-näppäintä.

23 Palaaminen taaksepäin katselureitillä Katseltuasi dokumentteja voit palata vaiheittain kohtaan, josta aloitit. Palaaminen taaksepäin katselureitillä: Tee jokin seuraavista: Voit palata taaksepäin Adobe PDF -dokumentissa valitsemalla Näytä > Siirry > Edellinen näkymä tai Seuraava näkymä. Seuraava näkymä -komento on käytettävissä vain, jos olet aiemmin valinnut Edellinen näkymä -komennon. Jos katselet PDF-dokumenttia selaimessa, voit siirtyä näkymästä toiseen Suunnistustyökalurivin avulla. Napsauta työkalurivialuetta hiiren kakkospainikkeella (Windows) tai Control-osoita sitä (Mac OS) ja valitse Suunnistus. Valitse Siirry edelliseen näkymään tai Siirry seuraavaan näkymään. Kun haluat siirtyä edelliseen tai seuraavaan PDF-dokumenttiin, valitse Näytä > Siirry > Edellinen dokumentti tai Seuraava dokumentti. Nämä komennot avaavat muita PDFdokumentteja, jos ne on suljettu.

24 Siirtyminen kirjanmerkkien avulla Kirjanmerkit muodostavat sisällysluettelon; yleensä ne vastaavat lukuja ja dokumentin osia. Kirjanmerkit näkyvät dokumenttiruudussa. Adobe PDF -dokumentin tekijä määrittää, mitkä kirjanmerkit näkyvät. Kirjanmerkit-välilehti A. Kirjanmerkit-välilehti B. Laajennettu kirjanmerkki C. Valitse, jotta Asetukset-valikko avautuu Selaaminen kirjanmerkin avulla: 1. Tuo kirjanmerkit näkyviin valitsemalla ikkunan vasemmalla puolella oleva Kirjanmerkitvälilehti tai valitsemalla Näytä > Suunnistuskielekkeet > Kirjanmerkit. 2. Kun haluat siirtyä johonkin aiheeseen kirjanmerkin avulla, valitse kirjanmerkki. Voit laajentaa ylätason kirjanmerkin valitsemalla sen kohdalla olevan plusmerkin (+). Voit piilottaa kirjanmerkin alatasot valitsemalla sen kohdalla olevan miinusmerkin (-). Huomautus: Kirjanmerkin valitseminen saattaa aiheuttaa jonkin toiminnon käynnistymisen toiseen paikkaan siirtymisen sijaan. Toiminta riippuu kirjanmerkin tyypistä. Jos kirjanmerkkiluettelo katoaa valitessasi kirjanmerkin, tuo luettelo uudelleen näkyviin valitsemalla Kirjanmerkit-välilehti. Jos haluat Kirjanmerkit-välilehden pysyvän aina näkyvissä kirjanmerkin valitsemisen jälkeen, avaa Asetukset-valikko Kirjanmerkitpaneelin yläreunasta ja varmista, ettei Piilota käytön jälkeen -asetus ole valittuna. Kun vierität dokumenttia, valitse Näyttää nykyisen sivun kirjanmerkin -painike Kirjanmerkit-paneelin yläreunassa, niin näet nykyisen sijaintisi dokumentissa. Jos kirjanmerkki on piilossa ylätason kutistetun kirjanmerkin alla, ylätason kirjanmerkki avautuu, niin että valittu kirjanmerkki tulee näkyviin.

25 Siirtyminen sivuminiatyyrien avulla Sivujen miniatyyrit ovat dokumentin sivujen pienoiskuvia. Sivut-paneelin miniatyyrien avulla voit muuttaa sivujen näyttötapaa ja siirtyä muille sivuille. Sivun miniatyyrissä oleva punainen sivunäkymäruutu ilmaisee, mikä sivun osa on parhaillaan näkyvissä. Voit muuttaa zoomausprosenttia muuttamalla tämän ruudun kokoa. (Katso kohtaa Näkymän suurentaminen ja pienentäminen.) Selaaminen sivujen miniatyyrin avulla: 1. Tuo Sivut-paneeli näkyviin valitsemalla ikkunan vasemmalla puolella oleva Sivutvälilehti tai valitsemalla Näytä > Suunnistuskielekkeet > Sivut. 2. Jos haluat siirtyä toiselle sivulle, napsauta sen miniatyyriä.

26 Siirtyminen linkkien avulla PDF-dokumentissa olevan linkin valitseminen vastaa Web-sivustossa olevan linkin valitsemista. Linkin kautta pääset PDF-dokumentin tekijän määrittämään paikkaan. Linkit voivat johtaa toiseen paikkaan samassa dokumentissa, toiseen PDF-dokumenttiin tai Websivustoon. Tekijä määrittää, millaisilta linkit näyttävät PDF-dokumentissa. Linkin valitseminen voi myös aloittaa video- tai äänileikkeen toiston tai avata tiedostoliitteen. Tietokoneessa on oltava tarvittava laitteisto ja ohjelmisto, jotta medialeikkeitä voi toistaa. Tietoja multimedia-asetusten muuttamisesta on kohdassa Multimedia-oletusarvojen määrittäminen. Huomautus: Jos et ole ladannut Adobe Readerin täydellistä versiota, et voi toistaa medialeikkeitä. Voit asentaa tarvittavat plug-init valitsemalla Ohje > Päivitykset. Linkin seuraaminen: 1. Valitse käsityökalu. 2. Siirrä osoitin sivun linkitetyn alueen päälle, jotta se muuttuu kädeksi, jossa on osoittava sormi (Kädessä on W-kirjain, jos linkki kohdistuu Web-sivuun.) Valitse sitten linkki.

27 Tasojen näyttäminen Adobe PDF -dokumentin sisältämät tiedot voivat olla eri tasoilla. PDF-dokumentissa näkyvät tasot perustuvat alkuperäisessä sovelluksessa luotuihin tasoihin. Voit tarkastella tasoja ja näyttää tai piilottaa kunkin tason sisällön suunnistusruudun Tasot-välilehden avulla. Lisätietoja tasojen käyttämisestä on kohdassa Tietoja Adobe PDF -dokumenttien tasoista. Tasot-välilehti A. Silmäsymboli ilmaisee näkyvissä olevan tason B. Piilotettu taso Tasojen tuominen näkyviin: 1. Valitse ikkunan vasemmalla puolella oleva Tasot-välilehti tai valitse Näytä > Suunnistuskielekkeet > Tasot. 2. Piilota tason sisältö valitsemalla silmäsymboli. Tuo piilotetun tason sisältö näkyviin valitsemalla tyhjä ruutu. Taso on näkyvissä, kun silmäsymboli on näkyvissä. Taso on piilotettu, kun silmäsymbolia ei ole näkyvissä.

28 Artikkelin säikeiden lukeminen Artikkelit ovat sähköisiä säikeitä, jotka johtavat dokumentin läpi. Artikkeli alkaa yleensä yhdeltä sivulta ja jatkuu toisaalla samassa dokumentissa samoin kuin tavallisessa sanomatai aikakauslehdessä. Artikkelia luettaessa näkymä suurenee tai pienenee niin, että käsiteltävänä oleva artikkelin osa täyttää näytön. Artikkelin lukeminen: 1. Tee jokin seuraavista: Avaa Artikkelit-paneeli valitsemalla Näytä > Suunnistuskielekkeet > Artikkelit. Aloita sitten artikkelin lukeminen kaksoisosoittamalla (kaksoisnapsauttamalla) artikkelin kuvaketta. Huomautus: Et voi avata Artikkelit-paneelia, jos katselet PDF-dokumenttia selaimessa. Avaa dokumentti Adobe Reader -ohjelmalla. Valitse käsityökalu ja osoita (napsauta) artikkelin kohtaa, josta haluat aloittaa lukemisen. 2. Osoitin muuttuu artikkelin seurantaosoittimeksi. Selaa artikkelia tekemällä jokin seuraavista: Siirry artikkelin seuraavalle sivulle painamalla Return tai napsauttamalla. Siirry edelliselle sivulle Vaihto-napsauttamalla tai painamalla Vaihto-Return. Siirry artikkelin alkuun painamalla Ctrl-napsauttamalla (Windows) tai Optio-osoittamalla (Mac OS) artikkelissa. Keskeytä artikkelin lukeminen painamalla Vaihto+Ctrl-näppäimiä (Windows) tai Vaihto +Optio-näppäimiä (Mac OS) ja osoittamalla (napsauttamalla). 3. Kun olet päässyt artikkelin loppuun, osoitin muuttuu artikkelin lopetusosoittimeksi. Paina Return tai napsauta, jotta pääset takaisin kohtaan, joka oli näytössä, ennen kuin aloitit artikkelin lukemisen.

29 Dokumenttien näyttötavan muuttaminen Adobe Reader sisältää joukon työkaluja, joilla voit säätää Adobe DPF -dokumenttien näkymää. Näitä ovat esimerkiksi yksinkertaiset Suurenna- ja Pienennä-työkalut. Voit määrittää näkymän myös kiertämällä sivuja ja määrittämällä, näkyykö yksi sivu kerrallaan vai näkyvätkö sivut jatkuvana jonona. Asiaan liittyviä aiheita: Sivun tarkastelukohdan muuttaminen Näkymän suurentaminen ja pienentäminen Sivuasettelun ja tulostussuunnan määrittäminen Dokumenttien lukeminen koko näytön tilassa

30 Sivun tarkastelukohdan muuttaminen Voit tarkastella haluamaasi kohtaa käsityökalua käyttämällä. Adobe PDF -sivun siirtäminen käsityökalulla muistuttaa paperiarkin siirtämistä työpöydällä kädellä. Sivun tarkastelukohdan muuttaminen: 1. Valitse käsityökalu. 2. Tee jokin seuraavista: Vedä sivua ylös- tai alaspäin. Lopeta vieritys vapauttamalla hiiren painike. Jos sivunäkymää on suurennettu paljon, vedä sivua myös vasemmalle ja oikealle, jotta näet sen kokonaan.

31 Näkymän suurentaminen ja pienentäminen Työkalurivi ja tilarivi tarjoavat useita tapoja PDF-dokumenttien näkymän suurentamiseen: Voit muuttaa dokumentin suurennusta Suurenna- ja Pienennä-työkaluilla. Dynaaminen suurennus -työkalun avulla voit muuttaa suurennusta vetämällä hiirellä ylöstai alaspäin. Työkalurivin suurennustoiminnot A. Zoomaa-valikko B. Pienennä-painike C. Suurennus-valikko D. Suurenna-painike Suurennussuhteen suurentaminen tai pienentäminen: Tee jokin seuraavista: Valitse työkalurivin Suurenna-painike tai Pienennä-painike tai valitse työkalurivin valikosta suurennussuhde. Valitse työkalurivin Zoomaa-valikosta Suurenna-työkalu tai Pienennä-työkalu ja osoita (napsauta) sitten sivua. Jos haluat suurentaa tietyn alueen, piirrä Suurennatyökalulla suorakulmio. Kun haluat lopettaa zoomauksen, valitse käsityökalu. Valitse työkalurivin suurennussuhdealue, kirjoita uusi prosenttiarvo ja paina Enter- tai Return-painiketta. Valitse työkalurivin Zoomaa-valikosta Dynaaminen suurennus -työkalu. Vedä sitten ylöspäin, niin vetämisen aloituskohta suurenee. Vedä alaspäin, jos haluat pienentää kyseistä kohtaa. Jos käyttämässäsi hiiressä on rulla, voit suurentaa näkymää pyörittämällä rullaa eteenpäin ja pienentää näkymää pyörittämällä rullaa taaksepäin. Kun Suurenna-työkalu on valittuna, voit pienentää näkymää pitämällä Altnäppäintä (Windows) tai Optio-näppäintä (Mac OS) painettuna. Kun Pienennä-työkalu on valittuna, voit suurentaa näkymää painamalla Ctrl- tai Optio-näppäintä. Kun jompikumpi zoomaustyökalu on valittuna, voit käyttää Dynaaminen suurennus -työkalua pitämällä Vaihto-näppäintä painettuna Suurennussuhteen muuttaminen sivun miniatyyrin avulla: 1. Tuo sivujen miniatyyrit näkyviin valitsemalla ikkunan vasemmalla puolella oleva Sivutvälilehti. Kukin miniatyyri edustaa sivua. 2. Etsi nykyisen sivun miniatyyri ja siirrä osoitin sivunäkymäruudun oikeaan alakulmaan, niin että osoitin muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi. 3. Pienennä tai suurenna sivunäkymää vetämällä ruudun kulmaa. Miniatyyrin sivunäkymäruutu ilmaisee, mikä sivun osa näkyy kullakin hetkellä dokumenttiruudussa Sivun sovittaminen ikkunaan: Tee jokin seuraavista: Voit sovittaa sivun ikkunan koon mukaiseksi valitsemalla Näytä > Sovita sivulle tai valitsemalla työkaluriviltä Sovita sivulle. Voit sovittaa sivun ikkunan leveyden mukaiseksi valitsemalla Näytä > Sovita leveys tai valitsemalla työkaluriviltä Sovita leveys. Osa sivusta voi olla näkymättömissä. Voit sovittaa sivun tekstin ja kuvat ikkunan leveyden mukaisiksi valitsemalla Näytä > Sovita näkyvä tai valitsemalla työkaluriviltä Sovita näkyvä. Osa sivusta voi olla näkymättömissä. Jos haluat tietää dokumentin kokoon vaikuttavat pikanäppäimet, avaa Näytävalikko ja katso komentojen vieressä näkyviä näppäinten nimiä. Sivun palauttaminen todelliseen kokoonsa: Valitse Näytä > Todellinen koko tai valitse työkaluriviltä Todellinen koko. PDF-sivun todellinen koko on yleensä 100 %, mutta dokumentin suurennussuhde on voitu dokumenttia luotaessa määrittää joksikin muuksi.

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

Ohjeen käyttö. Online-ohjeiden käyttö

Ohjeen käyttö. Online-ohjeiden käyttö Ohjeen käyttö Ohjeen käyttäminen Sisällys Hakemisto Takaisin 1 Ohjeen käyttö Online-ohjeiden käyttö Adobe Acrobat Reader 5.1 -ohjelmisto sisältää täydellisen PDF-muotoisen ohjejärjestelmän. Ohjejärjestelmässä

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohjeen käyttö. Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1

Ohjeen käyttö. Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1 Ohjeen käyttö Ohjeen käyttö Sisällys Hakemisto Edellinen 1 Ohjeen käyttö Online-ohjeen käyttäminen Adobe Acrobat Reader sisältää täydellisen PDF-muotoisen ohjejärjestelmän. Ohjejärjestelmässä on tietoja

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Käyttö hiirellä. Keskipainike (rulla) Panoroi. Napsautus + veto. Näkymän keskittäminen. Kaksoisnapsautus. Pikavalikko. Työkalukäyttö.

Käyttö hiirellä. Keskipainike (rulla) Panoroi. Napsautus + veto. Näkymän keskittäminen. Kaksoisnapsautus. Pikavalikko. Työkalukäyttö. BLUEBEAM REVU PIKANÄPPÄIMET Käyttö hiirellä Keskipainike (rulla) Panoroi Näkymän keskittäminen Napsautus + veto Kaksoisnapsautus Ykköspainike Kakkospainike Työkalukäyttö Napsautus Pikavalikko Napsautus

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

AMIS-ohjelman käyttöohjeet

AMIS-ohjelman käyttöohjeet AMIS-ohjelman käyttöohjeet Yleistä AMIS-ohjelma on Daisy-kirjojen ilmainen lukuohjelma. AMISin avulla voit lukea Daisy-äänikirjoja, Daisy-yhdistelmäkirjoja, jotka sisältävät sekä tekstiä että ääntä, ja

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman

PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman KÄY TTÖÖN Sisällysluettelo Käytön aloittaminen Skannaus Tiedostojen avaaminen Työkalurivin muokkaaminen Hyödyllisimmät työkalut Oletusfontin

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon

Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon Revun työkalulaatikon avulla voit tehokkaasti lisätä merkkauksia PDF-tiedostoihin. Työkalulaatikko säilyttää usein käytetyt merkkaukset, joihin pääset

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Optinet Directo perusopas

Optinet Directo perusopas Versio 1.0 23.03.2007 Optinet Oy Optinet Oy PL 45 37501 LEMPÄÄLÄ Lisätietoja osoitteesta http://www.optinet.fi/ Myyntipalvelu 010 3090 910, myynti@optinet.fi Asiakaspalvelu 010 3090 911, asiakaspalvelu@optinet.fi

Lisätiedot

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8)

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -protokollan avulla Windows Vista (SP2 tai uudempi)-, Windows 7- ja Windows 8 -

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Word 2007 käyttöliittymä

Word 2007 käyttöliittymä Word 2007 käyttöliittymä Word 2007n ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin Wordin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden kautta, vaan valikot on

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

SIVUN OTSIKKO PIKANÄPPÄIMET

SIVUN OTSIKKO PIKANÄPPÄIMET SIVUN OTSIKKO PIKANÄPPÄIMET OLETUSPIKANÄPPÄIMET MERKINTÄ Viiva L Ctrl + Alt + B Lukitus Ctrl + vaihto + L Tasaus keskelle Ctrl + Alt + E Muistiinpano N Tasaa vasemmalle Ctrl + Alt + L Kynä K Tasaus keskikohtaan

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot