TONISCO Jr. -poralaite ja hitsattavat TONISCO poraussulut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TONISCO Jr. -poralaite ja hitsattavat TONISCO poraussulut"

Transkriptio

1 TONISCO Jr. -poralaite ja hitsattavat TONISCO poraussulut

2 TONISCO System Oy Aarikkalank. 24 FIN TAMPERE TONISCO Jr. -Poralaite Haaroitus käyttäen hitsattavia TONISCO poraussulkuja SISÄLLYS - TONISCO Jr porauslaite 1. - Haaroitusperiaate TONISCO system 2. - Poralaitteen huolto Poralaitteen esivalmistelu Poralaitteen kokoaminen Poralaitteen asentaminen Haaroitus TONISCO Jr.poralaitteella Haaroitukseen vaadittava tila TONISCO Jr varaosat ja tarvikkeet

3 TONISCO sulun toimintaperiaate TONISCO sulun putkeen hitsattava pää muotoillaan vastaamaan runkoputken kaarevuutta hiomalla ja hitsataan tarkoin oikealle paikalleen. Poralaite asennetaan sulun päähän. 1 2 Painekokeella varmistetaan hitsisaumojen sekä poralaitteen tiiviys sekä sulun toiminta. Paineenalainen haaroitus suoritetaan ensiksi tartuntaporalla ja sen jälkeen reikäsahalla. 3 4 Porauksen jälkeen päästetään akseli, istukka sekä tartuntaporaan kiinnittynyt runkoputken seinämänosa paineen työntämänä ulospäin, pois TONISCO sulun luistivälistä. TONISCO sulku suljetaan työntämällä paineenkestävä sulkulevy poraussulun hahloon, jonka jälkeen porauslaite voidaan poistaa. 5 6 Esivalmisteltu haaralinja voidaan hitsata sulkuun, hitsaussaumojen tiiviys voidaan varmistaa suorittamalla koeponnistus TONISCO sulun sulkulevyä vasten. Haaroituksen Viimeisenä vaiheena hitsataan TONISCO sulun levyura kiinni. Lämmönkestävät elastomeeritiivisteet pitävät paineen sekä levy sisässä että ulkona. Haaroitus on valmis jatkotoimenpiteitä varten.

4 Pääosat TONISCO Jr. TONISCO Jr. Paineellisiin haaroituksiin Käyttölaite Poralaitteet ovat saatavina sekä käsi-, sähkö- että pneumaattisella käytöllä. Porausakseli Voidaan toimittaa joko yhtenäisellä akselilla tai jatkettavalla. Osat ovat lämpökäsiteltyä terästä. Säätöholkki Käytetään porauksen aloituskohdan säätöön. Tukitapit antavat tukevan otteenkun akseli porauksen jälkeen päästetään taka-asentoon. Kiinnitysadapterit Sovittaa laitteen eri nimelliskokoisiin venttiileihin. Saatavana koneen liittämiseksi kaikkiin kierteellisiin ja kiinnityslaipallisiin venttiileihin. Poraistukka Erikoisrakenteinen poraistukka takaa helpon ja varman kiinnityksen reikäsahoille ja tartuntaporille. Reikäsaha Sahaa varsinaisen reiän. Hammastus on ohut, jotta poralastujen määrä on vähäinen. Syöttöpyörä Antaa hyvän otteen myös käsineitä käytettäessä. Painelaakeri takaa tarkan ja tasaísen syötön. Syöttöholkki Kiertäminen saa aikaan tasaisen syöttövoiman. Syöttökierre holkin sisällä on hyvin lialta suojassa. Tarkistusventtiili Käytetään paineen tarkkailuun porauksessa. Voidaan käyttää myös porauslastujen huuhteluun porauksen aikana. Tartuntapora Kaappaa runkoputken seinämästä irti sahatun osan. TONISCO sulku Runkoputkeen hitsattava TONISCO sulku suljetaan porauksen jälkeen ohutta paineenkestävää levyä käyttäen.

5 Huolto ja kunnossapito TONISCO Jr. Poralaitteen Huolto ja kunnossapito TONISCO Jr -porauslaite on oikein pidettynä ja säännöllisesti huollettuna hyvin kestävä ja toimiva laite, mutta kuten kaikkien teknillisten laitteiden kohdalla, säännöllinen huolto ja kaikkien osien huolellinen tarkistus ja tarvittaessa vaihtaminen tai korjaus takaavat vasta pitkän ja ongelmattoman toiminta-ajan. Yleisin ja ensimmäinen huollon laiminlyömisestä aiheutuva haitta ovat vuotavat tiivisteet ja korroosiojäljet laitteen eri osissa, jotka aiheutuvat laitteiston riittämättömästä puhdistamisesta sekä voitelusta haaroitustyön jälkeen.vapaasti etenevä korroosio vaikeuttaa laitteen toimintaa tehden laitteen lopulta toimintakyvyttömäksi. Poralaite pitäisi huoltaa täydellisesti vähintään kerran vuodessa, useamminkin, mikäli laitteen käyttö on päivittäistä. Suositeltavaa olisi suorittaa huolto joka haaroituksen jälkeen - riippuen luonnollisesti myös siitä, mitä virtausainetta haaroitettavata putkistot sisältävät. Huolto aloitetaan aina poistamalla laitteen kaikilta pinnoilta kaikki porausjäte ja muut epäpuhtaudet. Puhdistuksen jälkeen suoritetaan varsinainen laitteen purku ja osien huolto. Aluksi vapautetaan ylä- ja alalaakerien pidätinrenkaat rungon sisällä, jonka jälkeen voidaan työntää molemmat PTFE-laakerit ulos pesistään sopivalla työkalulla varoen vahingoittamasta Osien puhdistuksen jälkeen suoritetaan huolellinen tarkistus, jonka perusteella osat joko hyväksytään uudelleen käytettäväksi tai vaihdetaan. Ennen tiivisteiden asentamista paikoilleen ne on voideltava käyttäen suojaavaa TONISCO sealant erityisvoiteluöljyä. Emme suosittele muiden voiteluaineiden käyttöä, sillä lähes kaikki voiteluaineet reagoivat keinokumien kanssa heikentäen niiden ominaisuuksia merkittävästi. Voitelemisen jälkeen tiivisteet, laakerit ja pidätinrenkaat asennetaan takaisin Poistetaan myös tiivistepesiin jäävät kolme O-Rengasta ja sekä O- renkaat että O-renkaiden urien tiivistepinnat puhdistetaan huolellisesti; apuna voidaan käyttää esimerkiksi hammasharjaa - tärkeää on, että O- renkaiden pintaa tai urien tiivistepintoja ei naarmuteta tässä yhteydessä. Syöttökierre syöttölaitteen sisällä tulee puhdistaa ja voidella. Tätä varten avataan pienet ruuvit, jotka toimivat kierteen pidätinruuveina syöttöholkin ollessa yläasennossa. Syöttökierre voidaan nyt esteettä kiertää kokonaan auki, jolloin syöttöholkki ja sen sisällä oleva säätöholkki voidaan erottaa toisistaan. Tämän jälkeen puhdistetaan syöttökierre molemmista holkeista huolellisesti ja voidellaan käyttäen EPlisäaineistettua litium-vaseliinia. Holkit kootaan päinvastaisessa järjestyksessä unohtamatta kiristää kierteen pidätysruuveja.

6 Syöttöholkin painelaakeri tulee puhdistaa, tarkastaa ja tarvittaessa vaihtaa, mikäli laakerin käynti ei puhdistuksen jälkeen ole tasaista. Laakerin irroitus tapahtuu poistamalla ensiksi huulitiiviste ja senjälkeen irroittamalla laakerin pidätinrengas. Uudelleenkoottaessa tulee laakeri koota siten, että painelevyistä pienempireikäinen tulee asentaa alimmaiseksi. Laakerin voiteluun kokoamisen yhteydessä suorittelemme EP-lisäaineistettua litium-vaseliinia. Syöttöholkin tukitapit kierretään auki ja niiden kierteet puhdistetaan ja öljytään. Tukitapin sisältä paljastuvan jousitetun ohjausruuvin tulee olla tukevasti paikoillaan, eikä sitä irroiteta huollon yhteydessä - ainoastaan sen sisäpuolella oleva pallo voidellaan käyttäen ohutta voiteluöljyä. Kiinnityskappaleiden pinnoilta poistetaan kaikki epäpuhtaudet ja porausjäänteet - erityistä huomiota tulee kiinnittää kiinnityskierteiden puhdistukseen, sillä varsin pieni porauslastu estää kierteen kunnollisen toiminnan ja puhdistus myöhemmin työmaalla on varmasti paljon hankalampaa. Kaikki tiivisteet voidellaan puhdistuksen jälkeen TONISCO sealant - voiteluaineella ja asetetaan paikoilleen. Huollon yhteydessä sähkökäyttölaite puhdistetaan pyyhkimällä osat puhtaalla liinalla - on erityisesti vältettävä sähköosien kastuminen sähkölaitteen sisällä. Jos on epäiltävissä sähkökäyttölaitteen sisäosien kastuneen, on sen käyttö ehdottomasti kielletty ennen kuin se on täysin kuivunut. Käyttölaitten vaihdetta ei yleensä ole tarpeen avata, mutta mikäli tiivisteiden välistä löytyy selkeitä vuotojälkiä tai v a i h t e e n toiminnassa ilmenee selviä häiriöitä, Kansi avataan avaamalla kantta kiinnipitävät 4 ruuvia ja tämänjälkeen nostamalla kansi varovasti pois. Vaihteen osat voidaan tarkastaa päällisin puolin ja lisätä tarvittaessa voiteluainetta, mikäli voiteluaineessa ei näytä olevan epäpuhtauksia, jotka antaisivat aihetta vaihtaa koko öljymäärän sekä puhdistaa vaihteen sisäpuolisesti. Vaihteen öljyksi suosittelemme EP-lisäaineistettua erikoisöljyä, joka on tarkoitettui pronssi/teräs hammasvaihteisiin. Huollon jälkeen kansi suljetaan tiivisteen tarkastamisen jälkeen kiertämällä neljä kiinnitysruuvia kiinni.

7 Päivittäinen kunnossapito ei edellytä laitteen purkamista, mutta siihen kuuluu eräitä laitteen käyttöiän ja varsinaisen huoltamisen kannalta hyvin tärkeitä vaiheita ja seuraavat toimenpiteet tulisi suorittaa jokaisen haaroitustapahtuman jälkeen. Porauksen jälkeen syöttölaite ja kiinnityskappale irroitetaan rungosta ja kaikki lika ja porausjätteet poistetaan kaikilta pinnoilta. Öljyämisen jälkeen syöttöholkki kiinnitetään takaisin paikoilleen rungon päälle ja runko sekä kiinnityskappale asetetaan paikoilleen työkalulaatikkoon. On erityisen tärkeää irroittaa kaikki jatkoakseli sekä poraistukka akselista, sillä haaroituksen yhteydessä akselikierteisiin tunkeutuva paine jää akselikierteisiin aiheuttaen korroosiovaurioita ellei kierteitä avata. Avattaessa jatkoakselien akselikierteitä tulee käyttää erityisiä aukaisuavaimia sekä niiden mukana toimitettuja terästappeja, jotta ei vahingoiteta akselin pintaa. Istukan irroitukseen akselista voidaan käyttää TONISCO moniavaimia. Erityisesti on vältettävä kiinnittämästä kierteitä aukaistaessa akselia teräväsärmäiseen ruuvipuristimeen, joka aiheuttaa akseliin syvät urat, jotka puolestaan tuhoavat laitteen tiivisteet seuraavan porauksen yhteydessä. Laitteen mukana toimitetaan kuljetus- / säilytyslaatikko, jossa kaikki haaroituksissa tarvittavat laitteen osat on hyvä säilyttää kukin omalla paikallaan. Kun osat pakataan laatikkoon aina haaroituksen jälkeen, voidaan aina olla varmoja haaroitukseen lähdettäessa, että kaikki osat ovat asianmukaisesti mukana. Aina silloin tällöin - esimerkiksi huollon yhteydessä - on hyvä puhdistaa työkalulaatikko liasta sekä samalla tarkastaa laatikossa olevien reikäsahojen, keskiterien tms. Kunto ja tarvittaessa poistaa rikkouteuneet osat ja korvata ne uusilla.

8 TONISCO System Oy Turjankatu 1 b FIN TAMPERE TONISCO Jr. Poralaite Valmisteluvaiheet 1. Määritetään liitoksen tarkka sijainti runkoputkella. Runkoputken eriste poistetaan riittävän laajalta alueelta hitsauskohdan ympäriltä ja pinta puhdistetaan huolellisesti. Epäpuhtaudet hitsauskohdassa tai sen läheisyydessä aiheuttavat myrkyllisten kaasujen vapautumista hitsattaessa sekä vaikuttavat haitallisesti hitsauksen laatuun. Hitsauskohta merkitään putkeen ja TONISCO sulun putkeen hitsattavan pään kaarevuus piirrotetaan sulun kierteettömään päähän. Tässä vaiheessa voidaan suorittaa haaroituskohdan putken ultraäänitarkastus tarkastus seinämän sisäpuolisen syöpymän havaitsemiseksi, mikäli erityisen voimakasta syöpymistä on epäiltävissä. 2. TONISCO sulun putkeen hitsattava pää muotoillaan hiomalla kulmahiomakonetta käyttäen aiemmin piirrotetun mukaisesti putkeen sopivaksi. Tärkeätä on varmistua, että venttiili muotoillaan siten, että hitsauksen jälkeen osoittaa täsmälleen runkoputken keskilinjalle ja on täsmälleen kohtisuorassa runkoputkeen nähden. TONISCO sulun kumpaakaan päätä ei saa mainittavasti lyhentää sovituksen yhteydessä eikä sulun ulompaan päähän saa ennen porausta tehdä tiivisteitä vahingoittavia teräviä uria haaraputkea sovitettaessa.. TONISCO sulun hitsauspään muotoiluun suositellaan hiomakonetta, paras sovitustulos saavutetaan suorittamalla sovitus etukäteen verstasoloissa. Muotoiluun ei saa käyttää polttopilliä, sillä täten vaurioitetaan sulun tiivisteitä. Sulun ulompaa hitsauspäätä ei myöskään saa lyhentää, eikä pintaa saa naarmuttaa, sillä TONISCO p o r a l a i t t e e n kiinnityskappaleen tiivistys tapahtuu venttiilin hitsauspään ulkopintaan.

9 Käytettäessä runkoputkeen hitsattavaa yhdettä seuraavia ohjeita tulisi noudattaa. - Runkoputkeen liittyvän TONISCO sulun keskiviivan tulisi osoittaa tarkalleen runkoputken keskilinjaan sekä keskiviivojen tulisi olla tarkalleen kohtisuorassa toisiaan vastaan. - Lähdön suunta voidaan valita vapaasti runkoputken ympäriltä huomioiden paoralaitteen vaatima tila. Yleisimmin lähdetään joko suoraan alas tai ylös tai 45 asteen kulmassa sivulle. Nämä ovat turvallisimmat tavat lähteä. Ongelmia saattaa joskus tulla lähdettäessa joko suoraan sivulle, tai astetta sivulle alas, sillä näissä tapauksissa saattaa porauslastuja jäädä sulkulevyn ja TONISCO sulun tiivisteiden väliin haitaten täydellistä sulkeutumista. - Hitsattaessa tulee jättää tasainen ilmarako hitsattavan yhteen ja runkoputken väliin, jotta varmistetaan paras mahdollinen hitsaustulos. Ilmaraon leveys on tapauksesta riippuen 1-3 mm. - Päätettäessa hitsattavan TONISCO sulun sijaintia tulee huomioida sulkulevyn käyttämiseen tarvittava tila poraukseesn tarvittavan tilan lisäksi. A B C D TONISCO sulun lähtösuunta voidaan valita vapaasti putken kehältä. Hitsattaessa TONISCO sulku vaakasuoraan tai lähes vaakasuoraan asentoon (Kuva C ) tulisi se asentaa asentoon, missä sulkulevyn railo osoittaa mieluiten alaspäin tai jommallekummalle sivulle. Näin toimimalla vähennetään riskiä, että porauksen jälkeen työnnettäessä sulkulevy sulkemista varten sisälle, työnnettäisiin samalla poralastuja tiivisteiden väliin. 3. Hitsattaessa yhde sähköhitsauksella runkoputkeen, tulee hitsaajan omata tarpeellinen pätevyys ja oikeita hitsauspuikkoja ja sopivaa hitsausvirtaa tulee käyttää hitsattaessa. Hitsaaminen paineelliseen putkeen ei eroa vastaavasta hitsaamisesta kuivaan putkeen kovin paljon - riittävästä energiantuonnista on huolehdittava säätämällä hitsausvirta jonkin verran suuremmaksi. Kun runkoputken seinämävahvuus on yli 3-4 mm, ei läpipalamisen vaaraa ole käytettäessä järkeviä hitsausvirtoja edellyttäen, että putkessa ei sisäpuolella ole hitsauskohdassa pahoja pistesyöpymiä. Valittaessa hitsauspaikkaa tulisi välttää tilannetta, että poraus joudutaan tekemään esimerkiksi hitsaussauman tai muun vastaavan vaikeasti työstettävä alueen läpi. Mikäli ei voida välttää asentamasta yhdettä hitsaussauman päälle tulee hitsaussauman pinta hioa ennen yhteen hitsausta tasaiseksi työstökohdasta.

10 Poralaitteen esivalmistelu haaroitusta varten 4. Valitaan sopiva teräistukka ja kierretään porattavalle haarakoolle sopiva reikäsaha istukan päähän. Istukassa olevat kaksi lukitustappia tulee osua reikäsahan pohjan reikiin, mikäli terähalkaisija on yli 30 mm. Tämän jälkeen teräistukka kierretään porausakselin päähän. Tartuntapora työnnetään istukan keskireikään, varmistetaan, että tartuntaporan varren kiinnityshahlo osuu istukan kiristysruuvin kohdalle ja kiristetään kiinnitysruuvi tiukasti. Varmistetaan, että tartuntaporan kärkeen kiinnitetty jousilanka on ehjä ja sopivasti harallaan,- langan on tarkoitus kiinnittyä porattavaan putkiseinämään. Akseli puhdistetaan ja voidellaan TONISCO sealant tiivistevoiteella ja reikäsahan hampaiden kärkiin ja tartuntaporan kärkeen sivellään TONISCO työstötahnaa tasaisemman leikkuutuloksen takaamiseksi. 5. Syöttölaite poistetaan poralaitteen rungon päältä ensin kiertämällä pikasäätö pois lukituksesta ja senjälkeen nostamalla syöttölaite pois. Rungon tiivisteet tarkastetaan päällisin puolin ja voidellaan TONISCO sealant tiivistevoiteella. Kiinnitetään runkoon porattavalle koolle sopiva kiinnitysadapteri, jonka tiivisteet myös voidellaan ja koottu porausakseli työnnetää lopuksi rungon sisään. Poralaitteen asentaminen 6. Poralaite kiinnitetään TONISCO sulkuun kiertämällä se sulun kiinnityskierteisiin. Ennen kiinnittämistä tulee TONISCO sulku puhdistaa huolellisesti kaikista epäpuhtauksista samalla tarkastaen kiinnityskierteiden kunto sekä tiivistepinnan sileys ja tarvittaessa käyttämällä viilaa tai hiomakangasta naarmujen silittämiseen. Sulun kiinnityskierre on ns. Kaksipäinen kierre, joten poralaite on mahdollista kiinnittää kahteen eri asentoon valitsemalla aloituskohta sopivasti. Sulkulevyrailo tulee puhdistaa erityisen huolellisesti ja puhdistuksen jälkeen kiinnitetään sopiva sulkulevy kahvaan, voidellaan se käyttäen TONISCO sealant tiivistevoidetta ja työnnetään se sulkuun poistaen välittömästi vetämällä. Näin tulee TONISCO sulun moitteeton toiminta tarkastetuksi ennen porausta. Syöttöholkki ruuvataan mahdollisimman taakse kiertämällä syöttöpyörästa vastapäivään ja syöttölaite asennetaan paikalleen rungon päälle siten, että säätöholkin ohjausruuvit liukuvat rungon urissa kunnes syöttöholkin painelaakeri vastaa akselin Olakkeeseen ja keskiterän kärki koskettaa runkoputken seinämää haaroituskohdassa. Säätöholkki voidaan nyt lukita seuraavaan vapaaseen lukitusuraan ja ylimääräinen välys poistetaan kiertämällä syöttöpyörästä kunnes keskiterän kärjen ja runkoputken välinen käyntivälys on noin 1 mm. Mikäli lukitusura on etummainen, tulee varmistua siitä, että syöttökierteessa on riittävästi syöttövaraa. Jos syöttövaraa ei ole riittävästi, poistetaan syöttölaite ja akselin olakkeelle asetetaan koneen mukana toimitettu akselin jatkoholkki, jonka avulla olake siirtyy 65 mm ulospäin. Asennetaan syöttölaite edelläkuvatulla tavalla paikoilleen ja nyt syöttövaraa pitäisi olla 65 mm enemmän. Lopuksi tarkastetaan, että koneen tarkistusventtiili on kiinni-asennossa tai siihen on kiinnitettynä painemittari asianmukaisesti.

11 Painekokeen suorittaminen On olennaisen tärkeää, että mahdolliset vuodot TONISCO sulun hitsauksessa runkoputkeen sekä mahdolliset sulun tai porauslaitteiston toimintahäiriöt voidaan todeta ennen varsinaista porausta - tällöin on vielä mahdollista korjata virheet aiheuttamatta käyttökeskeytystä. Tämän vuoksi toimitetaan porauslaitteen mukana tarvittavat laitteet koeponnistuksen suorittamiseksi.. TONISCO sulun hitsauksen jälkeen valitaan siihen sopiva adapteri ja kiinnitetään se tiivisteiden voitelun jälkeen poralaitteen runkokappaleeseen.. Sopiva sulkulevy valitaan ja kiinnitetään se sulkukahvaan.. Levy voidellaan ja työnnetään sisälle tarkoin puhdistettuun TONISCO sulkuun. Kun levy on saatu täysin sisälle, se voidaan poistaa - näin on suoritettu TONISCO sulun toimintatarkastus ja varmistuttu, että sulun sisässä ei ole likaa eikä sen tiivisteitä ole hitsaus- tai sovitusvaiheessa vaurioitettu, samalla on suoritettu tiivisteiden voitelu. Aiemmin koottu poralaite - adapteri yhdistelmä kiinnitetään tämän jälkeen TONISCO sulun kiinnityskierteisiin valitsemalla kierteen aloituskohta siten, että tarkistusventtiili osoittaa yläviistoon. Poraustila täytetään tämän jälkeen vedellä sulkemalla ensiksi tarkistusventtiili ja kaatamalla senjälkeen akselin aukosta vettä piripintaan. TONISCO sealant -tiivistevoiteella voideltu akseli ( ilman istukkaa ) asennetaan auki-asentoon kierretyn syöttölaitteen kanssa porarungon akselin aukkoon ja työnnetään tämän jälkeen aukosta sisään, samalla hieman tarkistusventtiiliä raottaen, jotta ylimääräinen vesi voi poistua poraustilasta. Lukitaan säätöholkki johonkin rungon ylemmistä lukitusurista ja suljetaan tarkistusventtiili. Kiinnitetään painemittari tarkistusventtiilin pikaliittimeen ja avataan tarkistusventtiili. Nyt voidaan paine nostaa kiertämällä syöttöpyörästä myötäpäivään, jolloin akseli toimii mäntänä nostaen painetta. Tarkastelemalla painemittaria, voidaan huomata paineen lasku, joka olisi merkki vuodosta. Kun painetesti tehdään kylmällä vedellä, aiheuttaa veden lämpiäminen paineen nousua suljetussa poraustilassa. Tämänvuoksi painekoetta ei saa jättää pidemmäksi aikaa tarkkailematta, sillä paine saattaa tällöin nousta jopa sataan baariin. Paineen lasku aikaansaadaan kiertämällä syöttöpyörää vastapäivään tai poistamalla painemittari ja päästämällä paine pois tarkistusventtiilistä..

12 7. Sähkökäyttölaite asetetaan paikoilleen akselin päähän ja kiinnitetään vaihteen läpi menevällä pultilla paikalleen. Säätämällä käyttölaitteen säätimistä valitaan suurin pyörintänopeus tartuntaporan porausta varten. Haaroitus TONISCO Jr poralaitteella 8.. Poraus aloitetaan poraamalla ensiksi tartuntapora runkoputken seinämän läpi. Aluksi käynnistetään käyttölaite ja otetaan käyttölaitteen kahvasta tukeva ote, sillä terän leikkuuvoimat välittyvät kokonaan poraajan käteen. Aluksi haetaan keskiterälle kunnon aloituskeskiö syöttämällä hyvin varovasti. Kun ollaan varmistuttu siitä, että keskiterä lähtee poraamaan reikää putkeen, eikä ala vaeltaa pitkin putken pintaa, voidaan syöttönopeutta hieman lisätä. Mikäli sähköä ei ole käytettävissä ja haaroitus suoritetaan käyttämällä käsikäyttöllaitetta, on keskiterän rikkoutumisvaara olemassa ja syöttäminen on tehtävä erittäin hitaasti. Kun painemittari on kytketty tarkistusventtiiliin, voidaan paineen noustessa päätellä, että keskiterä on mennyt läpi putken seinämästä - jos syötön etenemisestä huolimatta tai syötön tuntuessa hyvin raskaalta ei pora tunnu etenevän eikä paine mittarissa nouse, voidaan keskiterän kunto tarkistaa varmistumalla ensin, että painemittarin näyttö on oikea, eikä keskiterä ole vielä läpi putken seinämästä. Porauksen edetessä voidaan painemittari poistaa ja tarkistusventtiilin kautta voidaan aikaansaada huuhteluvirtaus porauslastuja varten.

13 9. Tartuntaporan tunkeutuminen läpi runkoputken seinämän tuntuu syöttölaitteessa syötön keventymisenä. Kun tartuntapora on läpi, voidaan poraa syöttää suhteellisen nopeasti eteenpäin, kunnes reikäsaha vastaa runkoputkeen. Sähkökäyttölaite sammutetaan ja valitaan porauksen nimelliskoolle sopiva kierrosluku. Ohjeelliset arvot eri nimelliskokoisille haaroituksille selviävät seuraavasta taulukosta. Arvot ovat noin-arvoja, todelliset optimiarvot riippuvat putkien työstöominaisuuksista ja terän kunnosta. DN Reikäsaha Pyörimisnopeus METABO SbE 1001 Diam. (mm) ( U / min ) (U/min) DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm Tartuntapora Reikäsahaporaus aloitetaan säätämällä säätöholkilla riittävä syöttömatka reikäsahaa varten, mikäli syöttöä ei ole riittävästi jälellä reikäsahan vastatessa runkoputken seinämään. Säätö tapahtuu tarttumalla säätöholkin tukitappeihin tukevasti, vapauttamalla säätöholkki lukituksesta ja kiertämällä syöttöpyörää vastapäivään säätöholkkia koko ajan eteenpäin painaen, kunnes säätöholkki voidaan lukita seuraavaan lukitusuraan. Säätöholkin ollessa pois lukituksesta on muistettava tukea tukitapeista riittävästi, ettei akseli pääse ponnahtamaan paineen vaikutuksesta ulos rikkoen tartuntaporan jousen. 14. Poraus varsinaisella reikäsahalla tulee aloittaa myös hyvin varovasti. Koska reikäsahalla ei aluksi ole kunnon keskitystä, aiheuttaa se suuriehkot pyörimismomentin vaihtelut, jotka pitää vastaanottaa käyttölaitetta pitävällä kädellä. Missään porauksen vaiheessa ei käyttölaitetta saa lukita jatkuvalle käytölle.

14 15. Porauksen edistyessä voidaan syöttöpainetta hieman lisätä - syöttöpaine on oikea, kun poraajan käyttölaitetta pitävään käteen ei kohdistu kohtuutonta rasitusta ja terä kuitenkin työstää koko ajan pyörimismomentin vaihteluiden ollessa suhteellien pieniä. Mitä isompaa reikää ollaan tekemässä, sen suurempi rasitus kohdistuu poraajan käteen. Jos porauksen kuluessa.syöttöholkki saavuttaa ala-asentonsa eikä syöttämistä voida jatkaa, voidaan syöttömatkaa pidentää säätämällä säätöholkki seuraavaan rungon lukitusuraan. Tukitapeista akselia painetta vasten painaen vapautetaan säätöholkki lukituksesta ja avaamalla samanaikaisesti syöttökierrettä syöttöpyörästa vastapäivään kiertäen liuutetaan säätöholkkia rungon urassa, kunnes seuraava lukitusura saavutetaan. Säätöholkki lukitaan uraan kiertämällä. Jos jostakin syystä - esimerkiksi haluttaessa vaihtaa porauksen aikana rikkoutunut reikäsaha toiseen - halutaan saada akseli ulos poraustilasta sulun sulkemista varten, tapahtuu se siten, että porausakselin pyöriessä myötäpäivään päästetään se peräytymään kiertämällä syöttöpyörää vastapäivään, jolloin keskiterän ote irtoaa. Milloinkaan ei akselia saa pyörittää vastapäivään, sillä se saattaa aiheuttaa akselikierteiden aukeamisen, jonka seurauksena akseli saattaa tulla ulos poraustilasta kokonaan jättäen rungon akselireiän avoimeksi. 16. Kun reikä on kokonaan porattu, voidaan se todeta painamalla akselia eteenpäin säätöholkin tukitapeista - kun akseli etenee vapaasti, reiän täytyy olla vapaa Nyt voidaan akseli päästää säätöholkin tukitapeista tukien ja lukitus vapauttamalla liukumaan paineen avustamana kokonaan pois rungon päältä. TONISCO sulku voidaan sulkea työntämällä käsikahvaan kiinnitetty ja TONISCO sealant voiteluaineella voideltu sulkulevy sulun uraan. Sulkulevyn täydellinen sisäänmeno voidaan varmistaa kopauttamalla metalliesineellä sulkulevyä, kun ääni on selkeän metallinen, on levy asianmukaisesti sisällä. Jos tässä vaiheessa sulkulevyn railosta pisaroi joitakin vesitippoja, on se merkki siitä, että tiivisteiden välissä on joitakin epäpuhtauksia ja niiden poistaminen käy vetämällä levy ulos ja työntämällä se uudelleen sisään muutamia kertoja.

15 18. Kun TONISCO sulku on näin suljettu poistetaan paine poralaitteesta kiinnittämällä paineenpoistoletku painemittarin paikalle tarkistusventtiiliin, avaamalla tarkistusventtiili ja johtamalla laitteesta purkautuva paine sopivaan paikkaan. Porauslaite voidaan irroittaa TONISCO sulusta. Ensiksi poistetaan sähkökäyttölaite ja syöttölaite, senjälkeen voidaan kiinnitysadapteri ja runko irroittaa Porausakseli on purettava, istukka, reikäsaha ja tartuntapora on irroitettava varoen naarmuttamasta akselin pintaa. Kaikki osat on puhdistettava, kuivattava sekä tarkistettava huolellisesti ja pakattava kukin omalle paikalleen varustelaatikossa. 19. Varsinainen haaralinja voidaan nyt liittää TONISCO sulun vapaaseen päähän hitsaamalla sähköhitsausta käyttäen. Mikäli porattu TONISCO sulku jätetään edes lyhyeksi aikaa odottamaan haaralinjan asentamista, tulee kiinnityskappale varustettuna sokeutustulpalla kiertää poratun venttiilin päähän vahinkojen välttämiseksi Haaraputken kytkemisen ja mahdollisen koeponnistamisen jälkeen tulee linja täyttää.tonisco sulkua tulee avata ensin hyvin varovasti, jotta vältytään paineiskulta - tällöin levyn ollessa puoliksi sisässä, saattaa sulkulevyn railosta pisaroida joitakin tippoja vettä, joten vedenpitävät käsineet on syytä pitää kädessä ja kun linja on täytetty,vedetään sulkulevy täysin ulos. 20. Ennen sulkulevyn poistamista haaralinjan hitsaamisen jälkeen voidaan haaralinja haluttaessa koeponnistaa sulkulevyä vasten Kuten ennen porausta tapahtuvassa koeponnistuksessa tällöin on varottava oaineen nousemista liian korkealle lämpölaajenemisen johdosta. Oikea koeponnistuspaine on tapauskohtainen, mutta koska TONISCO sulun sulkulevyrailo on tässä vaiheessa vielä hitsaamatta, tulisi ylikorkeita koeponnistuspaineita välttää, samoin myös ulkoisia kuormia, jotka saattaisivat aiheuttaa haaraputkeen niin suuren vedon, että sulkulevyn railo alkaisi aueta. 21. Viimeisenä vaiheena sulkulevyn poistamisen jälkeen hitsataan sulkulevyrailo sähköhitsausta käyttäen umpeen. Yleensä hitsin pohjalla käytetään hitsauslankaa tai kapeata lattarautaa juuritukena ja estämään sulan valahtamasta syvemmälle railoon. Hitsaus on syytä aloittaa railon kummaltakin sivulta ensiksi ja suhteellisen pienellä virralla nopeasti hitsaten, kunnes pohjapalko on yhtenäinen. Päälle hitsaus voidaan suorittaa jo suuremmalla virralla. Haaroitus on valmis käyttöön, eristettäväksi tai muita tai jatkotoimenpiteitä varten.

16 TONISCO Jr. Poralaite paineellisiin haaroituksiin Vaadittava tila haaroitettaessa TONISCO Jr. poralaitteella hitsattavan TONISCO sulun läpi. Porattaessa TONISCO sulun sulkemisen jälkeen Mitat TONISCO sulku Poralaite DN L D1 D2 O H W Ø DN DN DN DN DN DN DN DN

17

18 Osaluettelo TONISCO Jr Tuote nr Poralaite TONISCO Jr Täyc. peruslaite Sisältää: Täydellinen porausrunko,syöttölaite, Istukat nr sekä , Kiinnityspultin ,Akselinjatkoholkin , kaikki tarvittavat työkalut, Leikkuutahna, TONISCO Sealant -öljy sekä Varustelaatikko ( Puuttuu Akselit, Reikäsahat sekä Käyttölaitteet). Osa Nimitys Kpl Tuote. Nro 1 Syöttöholkki Huulitiiviste Painelaakerin pidätinrengas Painelaakeri Pidätinruuvi Säätöholkki Kädensija Palloruuvi Ohjausruuvi Runko Laakerin pidätinrengas Ylälaakerin tiiviste Ylälaakeri PTFE Akselitiiviste Alalaakeri PTFE Rungon tiiviste Laakerin pidätinrengas Kaksoisnippa Tarkistusventtiili Pikaliitin uros Pikaliitin naaras Painemittari 0 bar bar Painemittari 0 bar... 6 bar L-Avain 4 mm L-Avain 6 mm TONISCO avain Akselin jatkoholkki Vaihteen kiinnitysruuvi Istukka reikäsahoille < 32 mm Istukka reikäsahoille < 24 mm Istukan runko Keskiterän kiinnitysruuvi Istukka reikäsahoille > 30 mm Istukan runko Vetotappi Lukkosokka Keskiterän kiinnitysruuvi

19 Hitsattavat TONISCO poraussulut hitsattaville teräksisille runkolinjoille. Nimelliskoko Tuote nro DN 20 ( PN 25 ) DN 25 ( PN 25 ) DN 32 ( PN 25 ) DN 40 ( PN 25 ) DN 50 ( PN 25 ) DN 65 ( PN 25 ) DN 80 ( PN 25 ) DN 100 ( PN 25 ) Sulkulevyt TONISCO sulkuihin Nimelliskoko Tuote nro DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm DN mm Käsikahva sulkulevyille DN 20 - DN 100 Tuote nro

20 Reikäsahat Pikateräshampaiset Bii-Metalli reikäsahat Teräs- ja Valurautaputkille Nimelliskoko halk/mm kierre Tuote. nr DN 25 ( 1 " ) 24 1/4 " UNF DN 32 ( 1 1/4") 30 5/8 " UNF DN 40 ( 1 1/2") 38 5/8 " UNF DN 50 ( 2 " ) 44 5/8 " UNF DN 65 ( 2 1/2") 57 5/8 " UNF DN 80 ( 3 " ) 70 5/8 " UNF DN 100 ( 4 " ) 95 5/8 " UNF Muut mitat toivomuksesta Karbidirouhe-hampaiset GE-reikäsahat betonivuoratuille putkille. Nimelliskoko halk/mm kierre Nimelliskoko halk/mm kierre Tuote. nr DN 25 ( 1 " ) 24 1/4 " UNF DN 32 ( 1 1/4") 32 5/8 " UNF DN 40 ( 1 1/2") 38 5/8 " UNF DN 50 ( 2 " ) 44 5/8 " UNF DN 65 ( 2 1/2") 57 5/8 " UNF DN 80 ( 3 " ) 70 5/8 " UNF DN 100 ( 4 " ) 89 5/8 " UNF Muut mitat toivomuksesta Kovametallihampaiset HM reikäsahat muovi- ja himanit-putkille. Erikoisterä 17 mm Pora 3/4 haaroituksiin HSS Poranteräl 17 mm Tuote. Nro Tuote. nr DN 25 ( 1 " ) 24 1/4 " UNF DN 32 ( 1 1/4") 32 5/8 " UNF DN 40 ( 1 1/2") 38 5/8 " UNF DN 50 ( 2 " ) 44 5/8 " UNF DN 65 ( 2 1/2") 57 5/8 " UNF DN 80 ( 3 " ) 70 5/8 " UNF DN 100 ( 4 " ) 89 5/8 " UNF Muut mitat toivomuksesta

TONISCO System Oy PL 43 33541 Tampere Tel:+358 32611 724 Fax:+358 32614 145 email: sales@tonisco.fi www.tonisco.fi

TONISCO System Oy PL 43 33541 Tampere Tel:+358 32611 724 Fax:+358 32614 145 email: sales@tonisco.fi www.tonisco.fi TONISCO TONISCO System Oy PL 43 33541 Tampere Tel:+358 32611 724 Fax:+358 32614 145 email: sales@tonisco.fi www.tonisco.fi system TONISCO Jr. -Haaroitukset käyttäen hitsattavia poraventtiilejä Poraventtiilin

Lisätiedot

TONISCO B30 poralaite paineellisiin haaroituksiin

TONISCO B30 poralaite paineellisiin haaroituksiin TONISCO System Oy PL 36 FIN-33531 Tampere Puh : 03 2611 724 Fax: 03 2614 145 TONISCO B30 poralaite paineellisiin haaroituksiin Käyttöohje TONISCO sulkuja varten TONISCO System Oy Aarikkalank. 24 FIN-33530

Lisätiedot

Paineenalaisiin haaroituksiin DN20 (3/4") - DN100 (4")

Paineenalaisiin haaroituksiin DN20 (3/4) - DN100 (4) Paineenalaisiin haaroituksiin DN20 (3/4") - DN00 (4") Yksinkertaisimmillaan laite toimii käsikäyttöisenä - terän pyöritys tapahtuu käsin laitteen mukana toimitettavaa käsiräikän avulla. Muut käyttölaitevaihtoehdot

Lisätiedot

TONISCO TUOTEKATALOGI

TONISCO TUOTEKATALOGI TONISCO TUOTEKATALOGI TYÖKALUT PUTKIVERKOSTON PAINEELLISEEN HAAROITTAMISEEN TONISCO Koneet ja laitteet valmistetaan ja kokoonpannaan Suomessa TONISCO System Oy Kalkun kehätie 9 33330 Tampere FINLAND Tel.

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

Paineenalaisiin haaroituksiin DN40 (1 1/2") - DN200 (8")

Paineenalaisiin haaroituksiin DN40 (1 1/2) - DN200 (8) Paineenalaisiin haaroituksiin DN40 ( /2") - DN200 (8") Käyttölaitevaihtoehdot TONISCO B30 haaroituslaitteelle ovat sähköinen, pneumaattinen tai hydraulinen käyttölaite. Haaran paineenalainen poraus tapahtuu

Lisätiedot

Käytössä olevan kaukolämpöjohdon haaroitus porausmenetelmällä

Käytössä olevan kaukolämpöjohdon haaroitus porausmenetelmällä Käytössä olevan kaukolämpöjohdon haaroitus porausmenetelmällä Suositus L6/1998 Suomen Kaukolämpö ry 1998 ISSN 1238-9307 Viite: Sky-kansio 2/3 Käytössä olevan kaukolämpöjohdon haaroitus porausmenetelmällä

Lisätiedot

HAAROITUSPALVELU. Kaukolämpö ja kaukokylmä. TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco.

HAAROITUSPALVELU. Kaukolämpö ja kaukokylmä. TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco. HAAROITUSPALVELU Kaukolämpö ja kaukokylmä TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 KAUKOLÄMPÖ JA KAUKOKYLMÄ KAUKOLÄMPÖ REFERENSSIT tarjoaa kustannustehokkaan, turvallisen

Lisätiedot

3590050/2 IM-P359-01 CH Issue 2 DN15 - DN100 QL43D, QL43M, QL73D ja QL73M kolmitieventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuustiedote 2. Toiminta 3. Asennus ja käyttöönotto 4. Huolto 5. Varaosat

Lisätiedot

JIP Hot tap -paikallahaaroitusventtiilit

JIP Hot tap -paikallahaaroitusventtiilit Kuvaus Käyttökohteet: Danfossin on suunniteltu kaukolämpö- ja muiden suljettujen kiertovesijärjestelmien laajennuksiin, joissa vesi on käsitelty sisäosien korroosiovaurioiden ehkäisemiseksi. Danfossin

Lisätiedot

3.5 KG 9.4KG 17,0 KG

3.5 KG 9.4KG 17,0 KG TOIMENPITEET. 5.PAINEMITTARIN TARKASTUS JA PAINEEN MITTAAMINEN. 5.1 PAINEMITTARINNEULAN PITÄÄ OLLA VIHREÄLLÄ ALUEELLA PIENEN MITTARIIN NAPUTTELUN JÄLKEENKIN. 5.2 TARKISTUSMITTARILLA MITATAAN SÄILIÖN PAINE

Lisätiedot

BEVERA OY PL 78-02231 ESPOO Puh. (09) 884 5522 - Fax (09) 804 1263 www.bevera.fi. Huolto-ohjeet. Hydromatic repivät jätevesipumput

BEVERA OY PL 78-02231 ESPOO Puh. (09) 884 5522 - Fax (09) 804 1263 www.bevera.fi. Huolto-ohjeet. Hydromatic repivät jätevesipumput BEVERA OY PL 78-02231 ESPOO Puh. (09) 884 5522 - Fax (09) 804 1263 www.bevera.fi 1 Huolto-ohjeet Pumput: Mallit: repivät jätevesipumput HPDY200M3-4 1-vaihe 230 V HPDY200M11-4 3-vaihe 400 V SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B Kuva 1 Tyyppi 44-6B Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI Painos huhtikuu 2003 SISÄLLYS SISÄLLYS Sivu 1 Rakenne ja toiminta.......................... 4 2 Asennus................................

Lisätiedot

SERVICE. Paineelliset haaroitus- ja tulppauspalvelut. TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco.

SERVICE. Paineelliset haaroitus- ja tulppauspalvelut. TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco. SERVICE Paineelliset haaroitus- ja tulppauspalvelut TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco.com TONISCO SERVICE RATKAISUT VENTTIILIEN JA PAINELINJOJEN

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA HÖGFORS 06/06/2014 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 2 Kuljetus ja varastointi... 3 Nostaminen... 4 Venttiilin paikka putkistossa... 5 Suositeltava asennustapa... 10 Hitsaus... 11 Huuhtelu... 12 Käyttöönotto...

Lisätiedot

DRV LINJASÄÄTÖ- VENTTIILIT

DRV LINJASÄÄTÖ- VENTTIILIT DRV LINJASÄÄTÖ- VENTTIILIT DRV LINJASÄÄTÖVENTTIILIT DRV VODRV Lämmitysverkostoissa on usein ongelmia, kun edellytetään tietty virtaama kuhunkin yksittäiseen liittymään. Tämä johtuu virtausvastusten eroista

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

SERVICE. Paineelliset haaroitus- ja tulppauspalvelut. TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco.

SERVICE. Paineelliset haaroitus- ja tulppauspalvelut. TONISCO System Oy Kalkun kehätie 19 33330 Tampere FINLAND Tel. +358 3 2611 724 www.tonisco. SERVICE Paineelliset haaroitus- ja tulppauspalvelut Service Kaikki paineenalaiset haaroitus-, katkaisu ja tulppauspalvelut kokeneen ja ammattitaitoisen henkilöstön suorittamana. Nimelliskoosta DN10 nimelliskokoon

Lisätiedot

LÄPPÄVENTTIILI WAFER tyyppi ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. ление

LÄPPÄVENTTIILI WAFER tyyppi ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. ление Sarjat 31000, 31001, 31002, 31100, 31101, 31102, 31200, 31201, 31202, 41000, 41001, 41002, 411, 41101, 41102 ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 1. Yleistä ление Lue tämä ohje läpi huolellisesti ennen venttiilin

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein paitsi S42 malli. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 1 AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 PAKKAUS JA VARASTOINTI 2 TEKNISET TIEDOT. 3 ASENNUS.

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä (esim. asennettu

Lisätiedot

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennusohje 1. Asennuspohjan valinta Laite painaa noin 30 kg. Seinäkiinnitystä varten Retrojasson takaseinässä on kaksi reikää. Kiinnitykseen käytetään

Lisätiedot

AV30 Ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje

AV30 Ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1233450/2 IM-P123-04 ST Issue 2 AV30 Ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1. Yleistä 2. Turvallisuustiedote 3. Asennus 4. Ilmanpoistimen hitsaus 5. Huolto 6. Hävittäminen 7. Saatavat

Lisätiedot

AE10S suurikapasiteettinen ilmanpoistin nestejärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje

AE10S suurikapasiteettinen ilmanpoistin nestejärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1492050/1 IM-P149-13 ST Issue 1 AE10S suurikapasiteettinen ilmanpoistin nestejärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta

Lisätiedot

Ennen asennuksen aloittamista:

Ennen asennuksen aloittamista: Asennusopas Asennusopas Ennen asennuksen aloittamista: 1. Ennen asennuksen aloittamista varmistu että olet hankkinut oikean lukkopesän, joka sopii lukkoon. Yleisesti käytössä oleviin oviin oikeat lukkopesät

Lisätiedot

1 /TARKASTUSTOIMENPITEET:

1 /TARKASTUSTOIMENPITEET: TEMREX OY TUOMAANKUJA 1 90420 OULU EUREX TPX-SARJAN PAINEELISET JAUHESAMMUTTIMET (TPX 2,TPX 6 JA TPX 12) 1/TARKASTUSOHJEET 2/HUOLTO-OHJEET 3/TÄYTTÖOHJEET 1 /TARKASTUSTOIMENPITEET: TARKASTUS TULEE SUORITTAA

Lisätiedot

ORAMIX. deutsch... 4 english... 6 français... 8 nederlands suomi svenska dansk norsk eesti... 20

ORAMIX. deutsch... 4 english... 6 français... 8 nederlands suomi svenska dansk norsk eesti... 20 ORAMIX deutsch... 4 english... 6 français... 8 nederlands... 10 suomi... 12 svenska... 14 dansk... 16 norsk... 18 eesti... 20 ðóññêèé 22 polski... 24 150±23 mm 1. 150±3 mm 40 G 3/4 2. 44 G 3/4 160mm 3.

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille. Kylmälle ja

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

CA16 vedenpoistin Asennus- ja huolto-ohje

CA16 vedenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1483250/1 IM-P148-10 ST Issue 1 CA16 vedenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1. Kuvaus 2. Suunnitteluarvot 3. Asennus 4. Varaosat 5. Huolto 6. Turvallisuustiedote Spirax Oy PL 127, 00811 Helsinki puh. (09)

Lisätiedot

AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje

AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 0107050/1 IM-P010-08 ST Issue 1 AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat

Lisätiedot

TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2

TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2 TARKASTUS- JA HUOLTO-OHJE PAINEELLISELLE JAUHESAMMUTTIMELLE TULIPEIKKO FX2 Käsisammutin tulee tarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Milloin sammutin on alttiina toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille,

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje

RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1180650/1 IM-P118-03 ST Issue 1 RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat IM-P118-03

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

Via Circonvallazione, 10 13018 Valduggia (VC), Italia Puh: +39 0163 47891 Faksi: +39 0163 47895 www.vironline.com. Kuva 9525.

Via Circonvallazione, 10 13018 Valduggia (VC), Italia Puh: +39 0163 47891 Faksi: +39 0163 47895 www.vironline.com. Kuva 9525. Valvoindustria Ing. Rizzio S.p.A. www.vironline.com 9520-sarja DZR messinkinen ON/OFF -linjasäätöventtiili Kuvaus Sinkkikadon kestävästä messingistä valmistettu ON/OFF säätöön soveltuva linjasäätöventtiili

Lisätiedot

Fig 3, 7, 33, 34, 36, 3616, 37, 3716 ja Fig 1738 roskasihdit laippaliitännöin Asennus- ja huolto-ohje

Fig 3, 7, 33, 34, 36, 3616, 37, 3716 ja Fig 1738 roskasihdit laippaliitännöin Asennus- ja huolto-ohje 16352/3 IM-S6-18 ST Issue 3 Fig 3, 7, 33, 34, 36, 3616, 37, 3716 ja Fig 1738 roskasihdit laippaliitännöin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto

Lisätiedot

Pavonin tiivisteiden vaihto

Pavonin tiivisteiden vaihto Pavonin tiivisteiden vaihto kuvitettu ohje Kuvat ja teksti: Teemu Pihlatie Taitto: Olli Orkoneva 2 Säästä rahaa ja vaihda Pavonin tiivisteet itse Teme @ www.ristretto.fi Vaikka netistä löytyykin englanniksi

Lisätiedot

BETRIEBSANLEITUNG RESERVETEILKATALOG OPERATOR S INSTRUCTION BOOK SPARE PARTS LIST

BETRIEBSANLEITUNG RESERVETEILKATALOG OPERATOR S INSTRUCTION BOOK SPARE PARTS LIST VÄLI99KA BETRIEBSANLEITUNG RESERVETEILKATALOG OPERATOR S INSTRUCTION BOOK SPARE PARTS LIST 62375 YLIHÄRMÄ FINLAND TEL. +358-(0)6-4835111 FAX +358-(0)6-4846401 Suomi 2 Arvoisa Asiakas Kiitämme osoittamastanne

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

FT14 uimurilauhteenpoistimet ½" (DN15) - 1" (DN25) Asennus- ja huolto-ohje

FT14 uimurilauhteenpoistimet ½ (DN15) - 1 (DN25) Asennus- ja huolto-ohje 1440013/9 IM-S02-13 ST Issue 9 FT14 uimurilauhteenpoistimet ½" (DN15) - 1" (DN25) Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä (esim. asennettu

Lisätiedot

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana RUNKOJEN KASAUSOHJE Alakaapit...2 Komerot...3 Yläkaapit...4 Laatikoston runko...5 Rullakiskolaatikoston runkokiskot...6 Rullakiskolaatikon kasaus...8 Rullakiskolaatikon etulevyn asenus...9 Vaimennetun

Lisätiedot

ASENNUSOPAS. Koristepaneeli BYCQ140D7W1 BYCQ140D7W1W

ASENNUSOPAS. Koristepaneeli BYCQ140D7W1 BYCQ140D7W1W ASENNUSOPAS Koristepaneeli BYCQ40D7W BYCQ40D7WW 4 9 8 7 4 6 4 4 4 4 4 4+6 a g a c e f d g g h 6 mm 6 4 8 7 9 4 6 BYCQ40D7W Koristepaneeli BYCQ40D7WW Asennusopas Englanninkielinen teksti on alkuperäinen

Lisätiedot

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08 SISÄLTÖ 1.0 Johdanto 1.1 Yleisohjeita 1.2 Putkityypit 1.3 Liittimet 2.0 Putken pään valmistelu 2.1 Putken pään oikaisu 2.2 PE-vaipan poistaminen 2.3 Terässidosnauhan lyhentäminen 2.4 Kiristyslaipan asettaminen

Lisätiedot

NAVAL-LÄPPÄVENTTIILIEN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

NAVAL-LÄPPÄVENTTIILIEN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 1(1) NAVAL-LÄPPÄVENTTIILIEN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Sisällysluettelo Varoitukset Yleistä Vastaanottotarkastus Asennus Käyttöönotto Huolto Kuljetus ja varastointi Takuu Tekniset tiedot Yhteystiedot

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

Asennusohjeet FIX Road system

Asennusohjeet FIX Road system Asennusohjeet FIX Road system Ennenkuin aloitat: FIX Road systeemin asennus pitää tehdä kahden henkilön voimin, jotta vaurioilta vältytään ja työn jälki on parempi. Kiskot on asennettava niin ylös kuin

Lisätiedot

LÄPPÄVENTTIILI HITSAUSYHTEIN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

LÄPPÄVENTTIILI HITSAUSYHTEIN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE LÄPPÄVENTTIILI 31300-SARJA ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO- OHJE 1. Yleistä Lue tämä ohje läpi huolellisesti ennen venttiilin asentamista ja käyttöönottoa. Säilytä ohje venttiilin läheisyydessä venttiilin

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

HV3 sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje

HV3 sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0601050/1 IM-P060-04 ST Issue 1 HV3 sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Käyttö 6. Huolto 7. Varaosat IM-P060-04 ST Issue

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

Kylpyhuonekalusteet Since 1923 ALLASLAATIKOSTON JA PEILIKAAPIN ASENNUSOHJEET

Kylpyhuonekalusteet Since 1923 ALLASLAATIKOSTON JA PEILIKAAPIN ASENNUSOHJEET Kylpyhuonekalusteet Since 1923 ALLASLAATIKOSTON JA PEILIKAAPIN ASENNUSOHJEET Allaslaatikoston asennus Allaslaatikosto toimitetaan valmiiksi koottuna. 2 Pura pakkaus ja irroita laatikot. Allaslaatikoston

Lisätiedot

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20)

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) Altaiden vastaanotto Tarkista allas vastaanottaessasi sen. Erityisesti mikäli altaan kuljetuslaatikko on ulkopuolelta vahingoittunut, tarkista huolella onko myös

Lisätiedot

SM45 bi-metallinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje

SM45 bi-metallinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 0256350/1 IM-P025-02 ST Issue 1 SM45 bi-metallinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat

Lisätiedot

Palloventtiili haponkestävä teräs ja teräs Mecafrance

Palloventtiili haponkestävä teräs ja teräs Mecafrance Mecafrance AT 3502, 3522, 3542, 3547, Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 8-250 10/100-20 - 200 ºC Teräs Haponkestävä teräs AT 3502, 3522, 3542, 3547, Käyttökohteet Sulkuventtiili esimerkiksi

Lisätiedot

VD215-VD232 2-tieventtiili/PN25

VD215-VD232 2-tieventtiili/PN25 VD215VD232 2tieventtiili/PN25 TUOTETIEDOT KÄYTTÖTARKOITUS VDventtiilit on suunniteltu käytettäviksi erityisesti kaukolämmönvaihtimissa (korkeat lämpötilat ja paineet) lämmityksen ja lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat R Rollaattorin osat 1 Kahva 2 Korkeussäädettävä kahvan tanko 3 Jarru 4 Kahvan korkeuden säätövipu 5 Takapyörä 6 Runko 7 Etupyörä 8 Kori 9 Istuin 10 Tarjotin 11 Jarruvaijeri 12 Kepinpidike 2 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Työsylinteri. 41 2-6 Kytkimen käyttölaitteet. Työsylinteri, muutettu malli. Yleistä

Työsylinteri. 41 2-6 Kytkimen käyttölaitteet. Työsylinteri, muutettu malli. Yleistä 41 2-6 Kytkimen käyttölaitteet Työsylinteri Yleistä Työsylinteri on rengasmainen hydraulisylinteri, joka on sijoitettu kytkimen koteloon kytkinakselin ympärille. Työsylinteri muodostuu ulkopuolella olevasta

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Internet_Description Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille.

Lisätiedot

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija:

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija: Sivu 1/10 SS/EN3 HUOLTO-OHJE Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin 1KG JAUHESAMMUTIN Sivu 2/10 MALLI HOUSEGARD FP1V1 SS/EN3 A: Yleistä. B: Tekniset tiedot. C: Täyttämisen toimenpiteet. D: Tarkistuksen toimenpiteet.

Lisätiedot

Oy KLIM-KO KO Ltd KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 13.3.2012 LOHJA KILL 151/200/300 Rev 1 Pneumaattinen rullauspää Sivu 1/5

Oy KLIM-KO KO Ltd KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 13.3.2012 LOHJA KILL 151/200/300 Rev 1 Pneumaattinen rullauspää Sivu 1/5 Pneumaattinen rullauspää Sivu 1/5 Osa Nimi kpl 1 Välilaippa 1 2 Perälevy 1 3 Sylinteriputki 1 4 Mäntä 1 5 Runko 1 6 Nostokartio 1 7 Leukapala 6 8 Anturilevy 300 1 9 Anturilevy 300 1 10 Anturilevy 200 1

Lisätiedot

FT16 uimurilauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje

FT16 uimurilauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1430050/1 IM-P143-04 ST Issue 1 FT16 uimurilauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus ½" ja ¾" kuvassa 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7.

Lisätiedot

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA E A Kun avaat koneen oven, turvakytkin (S) katkaisee virran. S VAROITUS Irrota tästä huolimatta koneen pistotulppa aina ennen koneen huoltotöiden aloittamista. Koneita on

Lisätiedot

1. Alkusanat. 2. Käyttötarkoitus. 3. Turvallisuusohjeet

1. Alkusanat. 2. Käyttötarkoitus. 3. Turvallisuusohjeet Minikaivurit Tuotenumero Avant 200-sarjaan A33153 Tuotenumero Avant 500- ja 600-sarjaan 250 mm kauhalla A32393 Tuotenumero Avant 500- ja 600-sarjaan 400 mm kauhalla A32394 2 1. Alkusanat Avant Tecno Oy

Lisätiedot

Fig 1, Fig 12, Fig 13, Fig 14, Fig 16 ja Fig 16L roskasihdit kierreliitoksin Asennus- ja huolto-ohje

Fig 1, Fig 12, Fig 13, Fig 14, Fig 16 ja Fig 16L roskasihdit kierreliitoksin Asennus- ja huolto-ohje 160055/1 IM-S60-17 ST Issue 1 Fig 1, Fig 12, Fig 1, Fig 14, Fig 16 ja Fig 16L roskasihdit kierreliitoksin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio. Asennus 4. Käyttöönotto

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE TT 93500 TT 93600 TT 93500 PL TT 93600 PL ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 2 TEKNISET TIEDOT Laitteen mitat korkeus 140 mm leveys 498 mm (TT 93500 ) leveys 598 mm (TT 93600 ) syvyys 480 mm Sähköliitäntä 230V/10A,

Lisätiedot

Asennus. Valintaventtiilisarja Multi Pro WM -ruiskutuslaite VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet

Asennus. Valintaventtiilisarja Multi Pro WM -ruiskutuslaite VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet Valintaventtiilisarja Multi Pro WM -ruiskutuslaite Mallinro: 130-7190 Form No. 3386-265 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja, jotka Kalifornian

Lisätiedot

AQVA LINJASUODATINPAKETTI (M, L, XL) Asennus- ja käyttöohje

AQVA LINJASUODATINPAKETTI (M, L, XL) Asennus- ja käyttöohje AQVA LINJASUODATINPAKETTI (M, L, XL) Asennus- ja käyttöohje Vähentää epäpuhtauksia Luotettava ja turvallinen Useita eri kokoja MYYJÄ AQVA Finland Oy Haukilahdenkatu 4 Helsinki - 00550 Puh: 010 321 5080

Lisätiedot

AQVA LINJASUODATINPAKETTI (M, L, XL) Asennus- ja käyttöohje

AQVA LINJASUODATINPAKETTI (M, L, XL) Asennus- ja käyttöohje AQVA LINJASUODATINPAKETTI (M, L, XL) Asennus- ja käyttöohje Vähentää epäpuhtauksia Luotettava ja turvallinen MYYJÄ AQVA Finland Oy Haukilahdenkatu 4 Helsinki - 00550 Puh: 010 321 5080 Sähköposti: myynti@aqva.fi

Lisätiedot

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA A E C B D YLEISTÄ HUOM! Voimanottoakselin kierrosluku 540 1/min. Hertell tyhjö/painepumppumalli KD on öljyvoideltu, neljällä lamellilla varustettu

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

ROD -tyypin Sulkusyötin

ROD -tyypin Sulkusyötin Standardi: Q/HFJ02027-2000 ROD -tyypin Sulkusyötin KÄYTTÖOHJE Suomen Imurikeskus Oy Puh. 02-576 700-1 - SISÄLTÖ 1. RAKENNE... 3 2. TOIMINTAPERIAATE JA KÄYTTÖTARKOITUS4 3. TUOTTEEN PIIRTEET... 4 4. TYYPPISELITYS...

Lisätiedot

kokoamiseen tarvittavat osat

kokoamiseen tarvittavat osat RAKENNUSOHJE Kaikki toisen takaiskunvaimentimen kokoamiseen tarvittavat osat 273 Lehden nro 64 mukana sait kaikki toisen takaiskunvaimentimen osat. Näillä osilla voit koota takaiskunvaimentimen ja saat

Lisätiedot

Vexve-palloventtiilin käyttöohje

Vexve-palloventtiilin käyttöohje Sisällysluettelo 1. Yleistä 2. Huomioitavat asiat 3. Venttiilimerkintä 4. Venttiilin siirtäminen ja säilytys 5. Venttiilin asennus putkistoon 5.1 Hitsaus 6. Käyttöönotto ja käyttö 7. Huolto 7.1 Palloventtiilin

Lisätiedot

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15 MTCV lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti Käyttö MTCV on lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti. MTCV huolehtii lämpimän käyttövesiverkoston lämpötasapainosta. Venttiili asennetaan kiertojohtoon, jossa

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä)

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä) FORM NO. 3318-395 SF Rev A MALLI NRO 07301 60001 & JNE. MALLI NRO 07321 60001 & JNE. Asennusohjeet 2 3- kokoinen ja täysmittainen kuormalava Workman 3000 -sarjaa varten JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan

Lisätiedot

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tulo- ja poistoilmavirtojen mittaus 3 Sähkökytkentä 4 TurboSwing puhdistus

Lisätiedot

A3S paljetiivistetty sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje

A3S paljetiivistetty sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1326050/3 IM-P132-11 ST Issue 3 A3S paljetiivistetty sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Käyttö 6. Huolto 7. Varaosat

Lisätiedot

Aurinkovedenlämmitin Warmtech

Aurinkovedenlämmitin Warmtech Aurinkovedenlämmitin Warmtech Käyttöohje / ver.1.1 Nettimyynti.fi / Säästötalo X.3.2018 Sivu 1 Yleinen kuvaus Aurinkovedenlämmitin on tarkoitettu käyttöveden lämmittämiseen aurinkokeräimien avulla esim.

Lisätiedot

Tekninen tuote-esite. Yleiskuvaus. Tekniset tiedot. Turvallisuusohjeet

Tekninen tuote-esite. Yleiskuvaus. Tekniset tiedot. Turvallisuusohjeet Tekninen tuote-esite D6..W Läppäventtiili kierteettömillä korvakekiinnikkeillä Avoimiin ja suljettuihin kylmän ja lämpimän veden järjestelmiin Lämmitys- ja jäähdytyskojeiden auki-kiinni -sovelluksiin Yleiskuvaus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI

KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI TEKNISET TIEDOT Malli Nostovoima (Tonnia) Minimi korkeus Nostokorkeus Säätökorkeus Nettopaino (kg) T90204 2 181 116 48 2.9 T90304 3 194 118 60 3.6 T90404 4 194 118 60 3,6 T90504

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE TELESKOOPPILUUKKU JA KAIVON JATKO-OSA D600 ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE Kiitämme, että olette hankkinut Eccuan valmistaman tuotteen ja toivomme, että tuote vastaa Teidän parhaita odotuksianne! 1. TAKUU Eccuan

Lisätiedot

2. Tarkasta sammuttimen kokonaispaino.

2. Tarkasta sammuttimen kokonaispaino. 1(4) Tarkastus Sammutin tulee tarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Milloin sammutin on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille, kuten sään vaihteluille, kosteudelle tai tärinälle,

Lisätiedot

LÄPPÄVENTTIILI LAIPALLINEN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

LÄPPÄVENTTIILI LAIPALLINEN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE LÄPPÄVENTTIILI 31500-SARJA ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 1. Yleistä Lue tämä ohje läpi huolellisesti ennen venttiilin asentamista ja käyttöönottoa. Säilytä ohje venttiilin läheisyydessä venttiilin käyttäjien

Lisätiedot

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA Form No. Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo Mallinro: 131-3457 3386-220 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL. Asennusohjeet

KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL. Asennusohjeet KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL Asennusohjeet Ennen jääkaapin asentamista 4 Vesiliitäntä 4 Sähköliitäntä 5 Jääkaapin sijoitus ja tasapainottaminen 6 Asennusmitat ja -vaatimukset 7 Pakastimen

Lisätiedot

Autonhoitokaupan vianetsintä- ja huolto-ohje PT Foam Lancelle

Autonhoitokaupan vianetsintä- ja huolto-ohje PT Foam Lancelle Autonhoitokaupan vianetsintä- ja huolto-ohje PT Foam Lancelle Foam lancen toimintahäiriöiden kolme yleisintä syytä ovat: 1. Pesuaineen imusuuttimen tukkeutuminen 2. Vaahdotusverkon tukkeutuminen 3. Painesuuttimen

Lisätiedot