Strategiatyökalut taloyhtiölle. toimintastrategian laatimisohje osakaskyselyesimerkki toimintastrategiaesimerkki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Strategiatyökalut taloyhtiölle. toimintastrategian laatimisohje osakaskyselyesimerkki toimintastrategiaesimerkki"

Transkriptio

1 Strategiatyökalut taloyhtiölle toimintastrategian laatimisohje osakaskyselyesimerkki toimintastrategiaesimerkki Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys 2015

2 Asunto-osakeyhtiön toimintastrategian laatimisohje Tässä ohjeessa annetaan ohjeita taloyhtiön strategian tekoon ja tuodaan esille esimerkkiasioita, joita strategian laadinnassa voi tulla pohdittavaksi. Strategia määrittää linjaukset miten yhtiössä toimitaan, jotta osakkaiden hyvä asuminen voidaan tyydyttää ja sijoituksen arvo turvata. Strategialla edesautetaan, että yhtiön toiminta on päämäärähakuista, suunnitelmallista ja tosiasioihin ja osakkeenomistajien tahtoon perustuvaa. Strategian teossa vastuu on hallituksella ja isännöitsijällä. Käytännössä isännöitsijän työpanos tulee olemaan merkittävä. Tämän vuoksi hallituksen tuleekin sopia isännöitsijän korvauksesta jo heti alkuvaiheessa. Strategian hyväksyy yhtiökokous, ja se on ohjeellinen. Strategia päivitetään viiden vuoden välein. Tämän ohjeen liitteenä on mallikysely osakkaille sekä esimerkki toimintastrategiasta. SWOT:n pohjalta kartoitetaan seuraavia asioita: vahvuuksia, joita voi hyödyntää heikkouksia, joita tulisi eliminoida tai parantaa mahdollisuuksia, joita voisi hyödyntää uhkia, jotka voidaan välttää SWOTista yritetään löytää myös sellaisia asioita, jotka tulisi ehdottomasti saada kuntoon, ja joissa tulisi ehdottomasti onnistua.

3 Hallituksen jäsenet ja isännöitsijä tekevät analyysin seuraavan esimerkin mukaisesti: Vahvuudet: Heikkoudet: Mahdollisuudet: Uhat: Hyvä sijainti Hyvä maine Rakennuksen kunto Resurssit - taloudelliset voimavarat - asukkaat, esteettömyys - kokemus, tieto ja taito Turvallinen sijoitus Viestintä Kulttuuri ja arvot Palvelut alueella Huono sijainti Heikko kunto, suuri korjausvelka Suunnittelemattomuus Huono maine Asukkaat, omistajat, vuokralaiset - asenneongelmat, Heikko taloustilanne Ei sitouduttu järkevään toimintaan Sijainnista johtuvat mahdollisuudet -lisä- ja täydennysrakentaminen Teknologia tuo uusia mahdollisuuksia Energian säästö - uusien energiamuotojen käyttöönotto - maalämpö yms. Mittavat korjaustarpeet Poliittiset päätökset - verot ja maksut - vuokrasopimuksen jatko Ympäristövaikutukset - kaavoitus, liikenne, infra Arvo laskee, kysyntä vähenee Asukkaiden riidat Johtamisessa ongelmia Prosessit ja järjestelmät kehittymättömiä 1. Yhtiön arvot Hallitus määrittää yhtiön arvot ja mission yhdessä isännöitsijän kanssa. Apuna käytetään osakaskyselyssä esille tulleita vastauksia. Tyypillisesti asunto-osakeyhtiöllä on seuraavia arvoja: hyvä asuminen myös tulevaisuudessa turvallinen, terveellinen, ajanmukainen, yhteisöllinen toimiva hallinto hyvä sijoitus 2. Osakaskysely Osakkaille järjestetään kysely, jossa selvitetään osakkaiden tyytyväisyyttä yhtiöön ja sen toimintaan, sekä toiveita. Kyselyn tulosten perusteella pyritään löytämään enemmistön yhteinen tahto hoitaa ja kehittää yhtiötä pidemmällä aikavälillä. Kysely voidaan suorittaa esimerkiksi liitteenä olevan mallikyselyn pohjalta. 3. Yhtiön nykytila kuvataan lyhyesti pohjana SWOT ja mahdollinen kuntoarvio, tutkimukset, selvitykset sekä osakaskysely.

4 Esimerkiksi rakentamisvuosi huoneistojen lukumäärä asukasluku, perhekoko, ikäjakautuma ym. autopaikat suoritetut huomattavimmat korjaukset kuntoarvio ja kuntotutkimukset PTS keskeiset asiat SWOTista rakennuksen ja huoneistojen kunto, korjausvelka hallinto ja talous, likviditeetti kiinteistönhoito osakkaiden ikärakenne järjestysmääräykset yhtiön markkina-arvo 4. Kiinteistön ja rakennusten kunnossapito ja korjaukset Rakennuksen haluttu kunto/taso vuoden kuluttua Kiinteistöstrategia valitaan kyselyn tulosten perusteella osakkaiden tahtotilaa vastaavaksi. Kunnossapito, korjausvelan hallinta, peruskorjaukset ja uudistukset Miten yhtiö hoitaa kiinteistön hoidon ja huollon ennakoitavasti ja miten yhtiö varautuu tarvittaviin peruskorjauksiin, perusparannuksiin ja uudistuksiin, jotta rakennus voidaan saattaa vastaamaan osakkeenomistajien tahtotilaa? miten kunnossapito ja ennakoiva hoito toteutetaan kuntoarvio, kuntotutkimukset? osakkaiden toivomukset ja painopistealueet? suunnitelmallinen korjaustoiminta, pidemmän ajan korjausohjelma? asiantuntijapalveluiden käyttö? painotetaanko hintaa, laatua vai elinkaarikustannuksia?

5 Energia-asiat miten pidetään energiakustannukset optimaalisina kulutusseurannan järjestäminen, informointi myös osakkaille säädöt, tasapainotus, lämmitysjärjestelmän uusiminen asukkaille energiansäästämisohjeistus valaistus, led ilmastointi, lämmön talteenotto, maalämmön tai aurinkoenergian hyödyntäminen? Rahoitus ja talous vastiketaso mahdollisimman tasainen, otetaan huomioon osakkaiden maksukyky investointien rahoitus, laina/säästäminen? avustukset likviditeetti lisärakentamisen hyödyntäminen 5. Osakkaiden kiinnostumisen lisääminen oman taloyhtiönsä asioihin informointi, ajan tasalla pitäminen uuden tekniikan hyödyntäminen omaisuuden arvon kehittyminen yhteiset tapahtumat tiedotetaan mitä on menossa, mitä on tulossa, miten on mennyt ohjeistus eri tilanteita varten (osakas- ja yhtiön remontit, vahinko-, häiriköinti- ja häiriötilanteet) 6. Palvelutuottajien valinta, kriteerit ja toiminta miten valitaan yhtiölle sopivat palvelutuottajat? valintaa tarkastellaan myös yhtiön pitkäaikaisten tavoitteiden näkökulmasta, palvelun hinta on vain yksi kriteeri. valvotaan, että sovitut työt tulevat tehdyiksi sopimukset pidetään ajan tasalla ja kunnossa, huomioiden turvalausekkeet. 7. Toimiva hallinto Hallituksen kokoonpano sellainen, että siinä yhdessä isännöitsijän kanssa on osaamista ja kykyä hoitaa yhtiön asioita ja viedä yhtiötä haluttuun suuntaan. Hallitus ja isännöitsijä toimivat yhteen hiileen yhtiön parhaaksi. Hallitus suunnittelee yhdessä isännöitsijän kanssa hallitusohjelman Hallitusohjelma, esimerkiksi mihin asioihin hallitus aikoo toimintavuonna erityisesti panostaa? Mitä se tahtoo saada aikaan? sovitaan hallituksen ja yhtiökokousten päivämäärät, pihatalkoot, hallituksen työskentelyperiaatteet ym. ym. asiat, joiden valmistelu tulee aloittaa asiat, joista on tehtävä päätökset asiat, jotka on ehdottomasti saatava kuntoon Jokaisessa hallituksen kokouksessa käydään läpi miten edellisessä kokouksessa päätetyt asiat ovat edenneet.

6 Varmistetaan, että sopimukset, vakuutukset, osakas- ja remonttirekisterit ja pelastussuunnitelmat ovat kunnossa ja viranomaisilmoitukset tehty. Hallituksen jäsenet kouluttautuvat esimerkiksi kiinteistöyhdistyksen järjestämissä koulutuksissa. Vuosikellon käyttö Päivittäisten asioiden hoito sovitaan työnjako hallituksen / hallituksen puheenjohtajan ja isännöitsijän kanssa isännöitsijän raportointi (maksuvalmius, talousarvion toteutuminen, vastikesaamiset, kulutusseuranta) isännöitsijätoimiston lisätyölaskujen hyväksyntä tositetarkastus, miten, missä ja milloin? 8. Turvallisuus ja varautuminen asukkaiden ikääntymiseen, esteettömyys? pelastussuunnitelma liukkaudentorjunta ja kattolumet hissit, luiskat, esteet onko tarvetta tehdä esteettömyysselvitys? asukkaiden asenteen muokkaus, miten toimitaan? Pidetään esillä kunnossapitotarveselvityksessä ja otetaan huomioon korjausohjelmassa. 9. Hallitus laatii strategian, joka viedään yhtiökokouksen vahvistettavaksi. Liitteenä esimerkki erään taloyhtiön strategiasta. 10. Strategian seuranta ja päivitys Hallitus seuraa jatkuvasti strategian toteutumista, josta informoidaan myös osakkaita esimerkiksi vuosittain pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa. Jos strategia osoittautuu virheelliseksi tai puutteelliseksi, sitä voidaan muuttaa. Varsinainen strategian päivitys tapahtuu viiden vuoden välein.

7 Taustaa kyselytutkimuksesta Taloyhtiön hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa on laatimassa yhtiökokoukselle esitystä taloyhtiön strategiasta eli pidemmän aikavälin toimintasuunnitelmasta. Yhtiön asianmukaista hoitamista ja kehittämistä varten on erittäin tärkeä tietää missä määrin osakkaat ovat tyytyväisiä omaan yhtiöönsä, mitä puutteita he näkevät, mitä toivomuksia heillä on, ja ennen kaikkea miltä he haluavat oman yhtiönsä näyttävän vuoden kuluttua. Huolellisesti laadittu strategia toimii hallituksen ja isännöinnin ohjaavana tekijänä. Kun osakkaiden tahto ja toiveet ovat tiedossa, hallitus ja isännöitsijä pystyvät toiminnallaan viemään yhtiötä kohti yhteistä päämäärää. Selkeä toimintalinja helpottaa päätöksentekoa, toiminta on suunnitelmallista, korjaukset voidaan tehdä oikea-aikaisesti ja samalla turvata hyvä asuminen ja kiinteistön arvon säilyminen. 1. Vastaajan sukupuoli Nainen Mies 2. Vastaajan ikä alle 30 v v v v yli 60 v 3. Vastaajan status olen osakkeenomistaja olen vuokralainen 4. Asutko sinä tai perheesi huoneistossa? Kyllä En 5. Talouden koko (oma tai vuokralaisten) 1 hlö 2 hlöä 3 hlöä 4 hlöä tai enemmän

8 6. Arvio osakeomistuksesi kestosta Arvioin omistavani huoneiston: alle 3 vuotta 3 5 vuotta 6-10 vuotta yli 10 vuotta Seuraavissa kysymyksissä pyydämme sinua arvioimaan asumisviihtyvyyttä, tilojen ja rakennusosien kuntoa, kiinteistönpitoa, tiedottamista sekä isännöitsijän ja hallituksen toimintaa. Ympyröi sopivin vaihtoehto. Voit tarkentaa vastaustasi tai lisätä kommenttisi tyhjään kenttään. 7. Asuminen ja huoneiston kunto 1 erittäin huono, 7 erittäin hyvä, EOS en osaa sanoa tarkennuksia, kommentteja, toiveita Asumisviihtyvyys Asukkaiden yhteishenki Lapsiystävällisyys Turvallisuus Esteettömyys Sisäilman laatu, ilmastoinnin toimivuus Sopiva sisäilmalämpötila Rauhallisuus Äänieristys Yhteisten tilojen siisteys 8. Tilojen ja rakennusosien kunto 1 erittäin huono, 7 erittäin hyvä, EOS en osaa sanoa Julkisivut ja parvekkeet Ikkunat Taloyhtiön saunatilat (jos on) Oma pesuhuone, vesikalusteet Korjaustoiminnan suunnitelmallisuus Laajakaistan nopeus (jos on) Autopaikat Taloyhtiön pihan kunto Varastotilojen kunto Kylmäkellarin kunto (jos on) EOS 9. Kiinteistönpito, tiedotus, hallinto ja talous 1 erittäin huono, 7 erittäin hyvä, EOS en osaa sanoa Kiinteistönhoitofirman toiminta (jos on) Siivousfirman toiminta (jos on)

9 Talvikunnossapito Kesäkunnossapito Isännöinti Hallituksen toiminta Tiedottaminen Tulevaisuuden visio Yllä oleva kaavio kuvaa rakennuksen kuntoa ja sen ominaisuuksia pidemmällä aikavälillä. Valitse se vaihtoehto, joka kuvaa parhaiten käsitystäsi yhtiön kehittämistarpeesta. Seuraavat kysymykset käsittelevät yhtiön tulevaisuutta ja millaisena sinä näkisit taloyhtiön vuoden kuluttua 10. Kannatan seuraavaa vaihtoehtoa. Ympyröi vaihtoehto 1. Pyritään säilyttämään nykyinen taso 2. Annetaan nykyisen tason jonkin verran laskea 3. Annetaan nykyisen tason laskea reippaasti 4. Pyritään parantamaan jonkin verran nykyistä tasoa 5. Parannetaan suunnitelmallisesti tasoa vastaamaan ajankohdan uudisrakentamisen vaatimuksia Seuraavaksi kysytään mielipidettäsi siitä mikä olisi paras tapa rahoittaa tulevaisuuden remontit. 11. Rahoitus Oletko valmis maksamaan nykyistä suurempaa yhtiövastiketta, jotta korjaukset ja mahdollinen tason nosto voidaan toteuttaa? Kyllä En

10 12. Olen valmis maksamaan 0,50 /m 2, 1,00 /m 2, 1,50 /m 2, 2,00 /m 2, 2, 50 /m 2, enemmän 13. Korjaukset ja mahdollinen tason nosto katetaan mieluummin Pitkäaikaisella lainalla Etukäteen kerätyillä ennakkomaksuilla Sekä pitkäaikaisella lainalla että ennakkomaksuilla 14. Oletko valmis hyödyntämään lisä- ja täydennysrakennusmahdollisuuden jos siihen on mahdollisuus (esimerkiksi ullakkohuoneisto ja lisärakennukset) Kyllä En Seuraavat kysymykset koskevat mahdollisia parannus- ja kehitysehdotuksia ja miten kiireellisinä tai tärkeinä sinä pidät niitä. Ympyröi sopivin vaihtoehto. 15. Asuminen 1 parantaminen ei lainkaan tärkeä, 7 parantaminen erittäin tärkeä, EOS en osaa sanoa Toivomuksia, muita kommentteja Asukkaiden yhteishengen parantaminen Turvallisuuden parantaminen Lapsiystävällisyyden parantaminen Varautuminen ikääntymiseen Esteettömyyden parantaminen Sisäilman laadun parantaminen Sisälämpötilan säätäminen sopivaksi Talkootöiden lisääminen Jätehuollon parantaminen 16. Tilat, rakennusosat, tekniikka ja kulutukset 1 parantaminen ei lainkaan tärkeä, 7 parantaminen erittäin tärkeä, EOS en osaa sanoa Toivomuksia, muita kommentteja Julkisivujen ja parvekkeiden kunnostus Ikkunoiden huolto ja kunnostus Ikkunoiden uusiminen

11 Taloyhtiön saunatilojen kunnostus (jos on) Huoneistojen pesutilojen kunnostus Hissin modernisointi (jos on) Hissin jälkiasennus (jos ei ole hissiä) Kulutusten pienentäminen (lämpö, vesi ja sähkö) Laajakaistayhteyden hankkiminen (jo ei ole) Laajakaistayhteyden nopeuttaminen (jos on) Pihan kunnostus ja ehostus Autopaikkojen lisääminen Autopaikkojen kunnostus Varastotilojen kunnostus tai lisäys 17. Kiinteistönpito, tiedotus, hallinto ja talous 1 parantaminen ei lainkaan tärkeä, 7 parantaminen erittäin tärkeä, EOS en osaa sanoa Toivomuksia, muita kommentteja Suunnitelmallinen huolto ja korjaukset Kiinteistönhoidon laadun parantaminen Isännöinnin palvelun parantaminen Tiedottamisen parantaminen Hallituksen toiminnan tehostaminen Hallituksen jäsenten kouluttautuminen Kuntoarvion tarve (asiantuntija-arvio kiinteistön kunnosta ja tulevista remonteista) Seuraavaksi tulee avoimia kysymyksiä, joissa sinulta kysytään mielipiteitä, ehdotuksia, toiveita yms. 18. Mikä tai mitkä asiat on mielestäsi ehdottomasti saatava kuntoon tai on hoidettava hyvin? Luettele ne tärkeysjärjestyksessä Mahdollisuuksia, joita yhtiö voisi hyödyntää?

12 20. Uhkia, joihin yhtiön tulisi ehdottomasti varautua? 21. Toiveita ja kommentteja? KIITOS VASTAUKSISTA

13 1. Yleistä strategista RIVITALON TOIMINTASTRATEGIAESIMERKKI VUOSILLE Asunto-osakeyhtiö Kotitalon toimintastrategiassa määritetään päälinjaukset miten yhtiössä toimitaan, jotta osakkaiden hyvä asuminen voidaan tyydyttää ja sijoituksen arvo turvata. Strategian avulla pyritään siihen, että yhtiön toiminta on suunnitelmallista, päämäärähakuista, tosiasioihin ja osakkeenomistajien tahtoon perustuvaa. Strategia perustuu osakaskyselyyn ja hallituksen tekemään SWOT- analyysin, jossa on kartoitettu yhtiön heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja uhkia. 2. Tavoitteena hyvä asuminen myös tulevaisuudessa Osakaskyselyn perusteella osakkeenomistajien yhteisenä tavoitteena on, että yhtiö tarjoaa osakkaille ja heidän vuokralaisilleen hyvän asumisen myös tulevaisuudessa. Hyvä asuminen on terveellistä, turvallista, ajanmukaista ja yhteisöllistä. Kiinteistö ja rakennukset ovat kunnossa, yhtiön hallinto toimii ja huoneisto on osakkaille turvallinen sijoitus. 3. Yhtiön nykytila Asunto-osakeyhtiö Kotitalo on vuonna 1980 valmistunut rivitalo, joka koostuu kuudesta rakennuksesta, huoneistoja on 18. Asukkaita on 29, heistä työikäisiä 13, lapsiperheitä ei ole. Iso osa yli 60- vuotiaista arvioi omistavansa asunnon vielä 10 vuoden kuluttua. Yhtiössä on yhtiökokouksen hyväksymät järjestysmääräykset. Yhtiön arvo tehtyjen asuntokauppojen perusteella on noin 2.5 miljoonaa euroa. Jokaiselle huoneistolle kuuluu yhtiömääräyksen mukaan oma autokatospaikka. Talvikunnossapito eli koneelliset lumityöt ja liukkaudentorjunta on ulkoistettu. Kuntoarvio on tehty v. 2005, mikä ulottuu vuoteen Asukkaiden näkemyksiä korjaustarpeista on selvitetty toimintastrategian laadintaan liittyvänä asukaskyselyllä. Varsinaisia peruskorjauksia tai parannuksia ei yhtiössä ole tehty. Osa osakkaista on tehnyt huoneistokohtaisia remontteja. Kiinteistö on kaukolämmön kaapelitelevision piirissä.

14 4. SWOTista esiin nousseita asioita Asunto-osakeyhtiön vahvuutena on hyvä sijainti ja kunnossa oleva talous. Heikkoutena on sitoutumattomuus pitkäjänteiseen toimintaan. Yhtiön on varauduttava asukkaiden ikääntymiseen, jotta heidän asuminen yhtiössä myös myöhemmin on mahdollista. 5. Osakaskyselyssä esille nousseita asioita Kyselytutkimukseen osallistui 13 osakakasta. He olivat pääasiassa tyytyväisiä yhtiön tilaan, hallintoon ja sen toimintaan. Taloyhtiön pihan kuntoa kiiteltiin. Osakaskyselyssä nousi esille seuraavia toivomuksia ja parannusesityksiä: Rakennuksen kunnosta on pidettävä huolta Tuleviin korjauksiin aika jo varautua Sisäilman laadun parantaminen, koneellinen ilmanvaihto Turvallisuuden parantaminen, erityisesti kulkuväylien liukkauden torjunta Autokatoksen oviongelmat Huoli katon kunnosta Ikkunoiden uusimistarve Nurmikon ja pensasaitojen leikkausten ulkoistaminen Pihalla ajo saatava hallintaan Syväkeräysastioita toivottiin Osakkaiden haluama kiinteistön ja rakennuksen kunto ja taso Miltei kaikki kyselyyn osallistuneet osakkaat tahtoivat, että kiinteistön ja rakennuksen tasoa ja kuntoa tulee nykytilasta hiljalleen parantaa nykyisestä tasosta. Valtaosa vastaajista oli valmis maksamaan 1,00 /m 2 /kuukausi nykyistä korkeampaa yhtiövastiketta. Korjaukset ja uudistukset haluttiin maksaa lainan muodossa pääoma- eli rahoitusvastikkeella sekä ennakkosäästöillä.

15 6. Miten varmistetaan hyvä asuminen ja sijoituksen arvon säilyminen? Turvallisuus, esteettömyyden parantaminen ja varautuminen asukkaiden ikääntymiseen Yhtiössä huolehditaan siitä, että yhtiö tarjoaa sen asukkaille turvallisen ja terveellisen asumisen. Pelastussuunnitelma pidetään ajan tasalla ja asukkaille annetaan ohjeistusta onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä toimimisessa onnettomuus- ja vaaratilanteissa. Yhtiö varautuu asukkaiden ikääntymiseen. Esteettömyyden parantaminen otetaan huomioon, kun yhtiö suunnittelee korjaushankkeita tai uudistuksia. Pihan talvikunnossapitoon kiinnitetään erityistä huomiota. Yhtiö varautuu teettämään tulevaisuudessa ulkopuolisilla myös muita pihan kunnossapitotöitä kuten nurmikon ja pensasaitojen leikkauksia. Kiinteistön ja rakennuksen kunnossapito Yhtiössä kiinnitetään suurta huomioita ennakoivaan kunnossapitoon ja huoltoon. Tavoitteena on, että tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan. Asukkailla on vastuu ja velvollisuus tarkkailla ja ilmoittaa havaitsemistaan korjaustarpeista. Kiinteistön kuntoarvio ja PTS (pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma) päivitetään huomioiden siihen myös asukaskyselyyn 4/ 2015 pohjautuvat esitykset ja niiden perusteella sovitut korjaustavoitteet. Yhtiössä otetaan käyttöön yksinkertainen ja käyttökelpoinen huoltokirja, jossa määritellään tarkastus- ja huoltotyöt sekä teknisten laitteiden käyttö. Rakennuksen kuntoa seurataan huoltotöiden aikana. Huolehditaan siitä, että yhteistyö sujuu hallituksen, isännöitsijän ja kiinteistönhoidon välillä. Asunto -osakeyhtiön puheenjohtajalla on kopiot voimassaolevista sopimuksista koskien mm. talviajan kunnossapitoa. Peruskorjaukset ja uudistukset Tavoitteena on saada rakennus pysymään käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman taloudellisesti. Korjaustoiminnassa otetaan huomioon rakennusosien vanheneminen ja käyttäjien toiminnan muuttuminen kuten asukkaiden ikääntyminen. Korjaustarpeet selvitetään todellisen tarpeen mukaisesti suunnitelmallisesti. Kuntoarvion ja mahdollisten kuntotutkimusten sekä osakkaiden esittämien toivomuksien pohjalta laaditaan pidemmän ajan korjausohjelma. Korjaukset toteutetaan suunnitelmallisesti siten, että maksurasitus olisi kohtuullinen ja mahdollisimman tasainen. Korjaustapaa valittaessa merkitystä annetaan elinkaarikustannuksille eli valitaan sellaiset ratkaisut, jotka ovat laadukkaita ja pidemmällä aikavälillä kestäviä sekä samalla energiatehokkaita. Korjaushankkeissa hallitus osaa tarvittaessa turvautua asiantuntijoihin. Hallitus huolehtii siitä, että korjaukset suunnitellaan, kilpailutetaan ja toteutetaan ammattimaisesti. Kiireellisimpiä korjaushankkeita: autokatosten ovien kunnostus ikkunoiden uusiminen rakennuksen katon tarkistus ja mahdolliset korjaukset selvitetään koneellisen ilmanvaihdon asentamismahdollisuus ja sen kustannukset Korjausten rahoitus Peruskorjaukset ja uudistukset rahoitetaan suoritetun osakaskyselyyn perustuen pääsääntöisesti pitkäaikaisilla pankkilainoilla sekä ennakkosäästämisellä.

16 Huoneistokohtaiset remontit Yhtiön toimesta teetetään pesuhuoneremontteja varten ohjeistus ja mallissuunnitelma, joista käy ilmi tilan rakenteet sekä yhtiön remonttia koskevat vaatimukset. Hallitus valtuuttaa isännöitsijän hoitamaan tavanomaiset remontti-ilmoitukset. Jos kysymyksessä on suurempi remontti, joka edellyttää esimerkiksi huoneistomuutoksia, hallitus käsittelee ilmoitukset, antaa luvat ja määrittelee ehdot. Remonttien valvonnan suorittaa ulkopuolinen asiantuntija. Valvontaraportin perusteella yhtiö ottaa kunnossapitovastuun rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä. Osakasremonttien valvontakustannukset maksaa osakkeenomistaja 7. Energia-asiat ja kulutukset Tavoitteena on pitää energia- ja muut kulutukset optimaalisina. Yhtiössä teetetään ensi tilassa kaukolämpölaitteiden kuntokatselmus, joiden perusteella tehdään tarvittavat toimenpiteet. Perussäädöillä ja automatiikalla huolehditaan siitä, että huoneissa on tasaiset lämpötilat. Kulutusseuranta laitetaan kuntoon. Tutkitaan vesi-ilmalämpöpumpun asentamismahdollisuutta, sen kustannuksia ja vaikutusta energialaskuun. Pyritään siihen, että taloyhtiöstä löytyisi ns. energiavastaava tai energiaekspertti, joka seuraa ja huolehtii lämmitysjärjestelmän toimivuudesta ja kulutusseurannasta. 8. Yhtiön toimintaperiaatteet Hallinto Yhtiössä ymmärretään, että toimiva hallinto on perusedellytys. Tämän johdosta hallitukseen pyritään saamaan monipuolista osaamista. Osakkaat pohtivat hallituksen koostumusta jo ennen yhtiökokousta. Isännöitsijältä odotetaan riittävää asiantuntemusta. Hallinnon jäseniä motivoidaan tiedon hankkimiseen osallistumalla esimerkiksi kiinteistöyhdistyksen järjestämiin koulutuksiin. Hallitus ja isännöitsijä toimivat yhtiön parhaaksi. Hallituksen ja isännöitsijän kesken on avoimen ja luottamuksellisen vuorovaikutus. Hallitusohjelma, vuosikello ja pelisäännöt Hallitus ja isännöitsijä suunnittelevat yhdessä hallitusohjelman kullekin toimintavuodelle ja ottavat käyttöön vuosikellon. Hallitus sopii etukäteen painopistealueet, jotka pitää saada hoidetuiksi ja asiat, joiden valmistelu tulee aloittaa. Lisäksi sovitaan työskentelyperiaatteet, kokouspäivämäärät, sekä valvonnan ja keskinäisen tiedottamisen periaatteet, jotta hallitus tietää mitä taloyhtiössä tapahtuu ja toisaalta isännöitsijä tietää mitä häneltä odotetaan. Yhtiö osaa käyttää tarvittaessa asiantuntijan palveluksia. Jokaisessa hallituksen kokouksessa käydään läpi, miten edellisen kokouksessa päätetyt asiat ovat edenneet. Hallitus voi pitää kokouksia myös ilman isännöitsijää. Talous Yhtiön talous pidetään kunnossa. Talousarviot mitoitetaan siten, että yhtiössä on vähintään 2-3 kuukauden hoitovastikkeita vastaava ylijäämä. Vastikkeet pyritään pitämään mahdollisimman tasaisina. Remonttien aikataulutus ja rahoitus suunnitellaan siten, että osakkaiden maksurasitus olisi kohtuullinen.

17 Hallituksen valvontatehtävä Valvonnassa erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että hallituksen vastuulla olevat asiat kuten kirjanpito, osakeluettelon hoito, remonttirekisteri, viranomaisilmoitukset ja remonttien valvonta tulevat hoidetuiksi. Tavaksi otetaan, että isännöitsijä raportoi jokaisessa hallituksen kokouksessa taloudesta ja muista hallitukselle tärkeistä asioista. Kokousten väliajoilla isännöitsijä pitää sähköpostitse hallituksen ajan tasalla. Huolehditaan siitä, että sopimusten ns. turvalausekkeet (liukkauden torjunta, kattolumi, urakkasopimukset yms.) ovat kunnossa. Palvelutuottajien valinta, kriteerit ja toiminta Yhtiölle valitaan sopivat palvelutuottajat. Valintaa tarkastellaan yhtiön tavoitteiden näkökulmasta, hinnan ollessa vain yksi kriteeri. Tavoitteena on tehdä pidempiaikaiset sopimukset, jolloin osapuolet oppivat tuntemaan toistensa toimintatavat samalla, kun luottamus lisääntyy. Tarvittaessa hallituksella on valmiudet vaihtaa palveluntuottaja. Tarjouspyyntöihin ja palvelusopimusten tekoon kiinnitetään erityistä huomiota. Valvonnalla huolehditaan, että sovitut työt tulevat tehdyiksi. Hallituksessa sovitaan miten isännöitsijän ja kiinteistönhoidon lisätyölaskut hyväksytään, ja miten tositetarkastus toteutetaan. Hallitus käy vuosittain läpi kaikki palvelusopimukset varmistaakseen niiden tarpeen, asianmukaisuuden ja hinta-laatusuhteen. 9. Tiedotus ja päivittäisten asioiden hoito Hyvällä tiedottamisella parannetaan asukkaiden asumisviihtyvyyttä sekä lisätään osakkaiden kiinnostusta oman taloyhtiön asioita kohtaan. Tiedottamisessa päärooli on isännöitsijällä ja puheenjohtajalla. Osakkaat ja asukkaat pidetään ajan tasalla siitä mitä yhtiössä tapahtuu ja mitä on tulossa. Käyttöön otetaan Kiinteistöliiton tarjoamat taloyhtiön omat kotisivut. Osakkaille annetaan ohjeistusta eri tilanteita varten. Toimintaohjeet laaditaan esimerkiksi siitä, miten toimia osakasremonteissa, vesi- tai muun vahingon sattuessa, ja häiriköinti- tai häiriötilanteissa. Sovitaan työnjaosta päivittäisten asioiden varmistamiseksi. Vapaaehtoisuuteen perustuen valitaan vastuuhenkilöt, jotka huolehtivat, että asiat ovat kunnossa, laitteet toimivat mm. valaistus, energiaekspertti, ruohonleikkurin huolto, bensan osto, kottikärryt. 10. Strategian seuranta ja päivitys Yhtiön strategia saatetaan jokaisen osakkaan tietoon. Hallitus seuraa strategian toteutumista. Vuosittain pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa hallitus informoi osakkaita strategiasta ja sen toteutumista. Strategian päivitys tapahtuu 5 vuoden välein. Tarvittaessa strategiaa voidaan päivittää jo aikaisemmin.

KOTITALON TOIMINTASTRATEGIA VUOSILLE

KOTITALON TOIMINTASTRATEGIA VUOSILLE KOTITALON TOIMINTASTRATEGIA VUOSILLE 2016-2025 1. Yleistä strategista Asunto-osakeyhtiö Kotitalon toimintastrategiassa määritetään päälinjaukset miten yhtiössä toimitaan, jotta osakkaiden hyvä asuminen

Lisätiedot

STRATEGIATYÖKALUT TALOYHTIÖILLE

STRATEGIATYÖKALUT TALOYHTIÖILLE STRATEGIATYÖKALUT TALOYHTIÖILLE Laatimisohje Osakaskysely Esimerkkistrategia Asunto-osakeyhtiön toimintastrategian laatimisohje Tässä ohjeessa annetaan ohjeita taloyhtiön strategian tekoon ja tuodaan esille

Lisätiedot

Strategiatyökalut taloyhtiölle. toimintastrategian laatimisohje osakaskyselyesimerkki toimintastrategiaesimerkki

Strategiatyökalut taloyhtiölle. toimintastrategian laatimisohje osakaskyselyesimerkki toimintastrategiaesimerkki Strategiatyökalut taloyhtiölle toimintastrategian laatimisohje osakaskyselyesimerkki toimintastrategiaesimerkki Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys 2015 Asunto-osakeyhtiön toimintastrategian laatimisohje

Lisätiedot

Taloyhtiön toimintastrategia Oulu 27.helmikuuta 2017

Taloyhtiön toimintastrategia Oulu 27.helmikuuta 2017 Taloyhtiön toimintastrategia Oulu 27.helmikuuta 217 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Mitä on strategia? Mistä strategiassa on kysymys? Alun perin sotilastermi Miten armeijaa johdetaan, jotta sota voitetaan?

Lisätiedot

Taloyhtiön toimintastrategia Oulu 4.huhtikuuta 2016

Taloyhtiön toimintastrategia Oulu 4.huhtikuuta 2016 Taloyhtiön toimintastrategia Oulu 4.huhtikuuta 2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Mitä on strategia? Mistä strategiassa on kysymys? Alun perin sotilastermi Miten sota voitetaan Taloyhtiöissä se tarkoittaa

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA Kiinteistöstrategia Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA 19.3. 2013 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry Neuvontapalvelut

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys 3.3. 2011 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7 2010 Muun muassa: Kunnossapitotarveselvitys

Lisätiedot

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen ANU NORROS ILMASTOINFON SUUNNITELMALLISEN KIINTEISTÖNPIDON KOULUTUS SYKSY 2017 TALOYHTIÖSTRATEGIA HYVIN TEHTY TALOYHTIÖ- STRATEGIA ON YHDESSÄ SOVITTU

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiön suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI)

Asunto-osakeyhtiön suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI) Asunto-osakeyhtiön suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI) TkT Jari Virta Kiinteistöliitto Kiinteistönpito kiinteistöstä ja sen hyödyntämisestä vastaaminen Rakentaminen Kiinteistön ylläpito toiminta,

Lisätiedot

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Yhtiön johto

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Yhtiön johto Yhtiön johto Yhtiön johto käsittää hallituksen sekä isännöitsijän Johdon tehtävä Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua (1 luku 1 ) Johdon toimittava: huolellisesti

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki yhtiökokoukselle on esitettävä hallituksen

Lisätiedot

Taloyhtiön strategia Katse pidemmälle tulevaisuuteen. Ilari Rautanen

Taloyhtiön strategia Katse pidemmälle tulevaisuuteen. Ilari Rautanen Taloyhtiön strategia Katse pidemmälle tulevaisuuteen Ilari Rautanen 24.11.2016 Strategia = Pidemmän ajan tavoitteet ja niiden toteutussuunnitelma Taloyhtiöt suurten haasteiden edessä Rakennuskanta ikääntyy,

Lisätiedot

Eero Nippala lehtori ja rakennetun ympäristön tutkimusalueen vetäjä Tampereen ammattikorkeakoulu, Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä

Eero Nippala lehtori ja rakennetun ympäristön tutkimusalueen vetäjä Tampereen ammattikorkeakoulu, Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä Asunto-osakeyhtiö korjaushanke - hallituksen kokemukset Eero Nippala lehtori ja rakennetun ympäristön tutkimusalueen vetäjä Tampereen ammattikorkeakoulu, Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä 1987-2016

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiö korjaushanke - hallituksen näkökulma

Asunto-osakeyhtiö korjaushanke - hallituksen näkökulma Asunto-osakeyhtiö korjaushanke - hallituksen näkökulma Eero Nippala lehtori ja tutkimusalueen päällikkö Tampereen ammattikorkeakoulu Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä 1987-2015 Sisältö Rakennuskannan

Lisätiedot

Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä

Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen ylläpidon hyötyjä Jari Halonen Yksikön päällikkö, kunnossapito Timo Finnilä Yksikön päällikkö, konsultointi Rakennuskannan arvo Suomessa 460 mrd Asuntovarallisuuden

Lisätiedot

Kysely taloyhtiöasumisesta ja taloyhtiön kehittämisestä

Kysely taloyhtiöasumisesta ja taloyhtiön kehittämisestä Kysely taloyhtiöasumisesta ja taloyhtiön kehittämisestä Kyselyn toteutus Vastaajamäärä: 500 Kohderyhmä: kerrostaloasukkaat Suomessa Tiedonkeruu: -9.1.017 Kyselyn teemat: Asukaskyselyjen hyödyntäminen taloyhtiön

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY KUNTOARVIO JA KUNNOSSAPITOTARVESELVITYS Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Tero Pyykkönen Rakennusinsinööri Kuntotarkastaja, AKK Molemmilla energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Kuka

Lisätiedot

Taloyhtiöstrategia taloyhtiön johtamisen keskiössä. Pekka Harjunkoski Kehityspäällikkö Isännöintiliitto

Taloyhtiöstrategia taloyhtiön johtamisen keskiössä. Pekka Harjunkoski Kehityspäällikkö Isännöintiliitto Taloyhtiöstrategia taloyhtiön johtamisen keskiössä Pekka Harjunkoski Kehityspäällikkö Isännöintiliitto Kuinka hyvin hallituksissa tiedetään, mitä asukkaat odottavat ja tarvitsevat? Tehdäänkö päätöksiä

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen

Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen Suunnitelmallinen kiinteistönpito asunto-osakeyhtiössä Taloyhtiö 2014 1.4.2014 Helsingin Messukeskus Rakennusneuvos Erkki Laitinen Taloyhtiöillä ja muilla rakennusten omistajilla edessä suuria haasteita.

Lisätiedot

Korjausrakentamisen juridiikka asunto-osakeyhtiössä. Samuli Koskela asianajaja, osakas

Korjausrakentamisen juridiikka asunto-osakeyhtiössä. Samuli Koskela asianajaja, osakas Korjausrakentamisen juridiikka asunto-osakeyhtiössä Samuli Koskela asianajaja, osakas Korjausrakentaminen Mitä tarkoitetaan? Yhtiö, osakas, insinöörit, juristit AOYL:nkäsitteet: kunnossapito muutostyö

Lisätiedot

Sisältö. Energiaviisas taloyhtiö -koulutus Viisas energiankäyttö ja huolto Energiaviisas korjausrakentaminen

Sisältö. Energiaviisas taloyhtiö -koulutus Viisas energiankäyttö ja huolto Energiaviisas korjausrakentaminen Taloyhtiön nykytila Oppaan taustalla on Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonta, joka on Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien sekä HSY:n rahoittama hanke. Sisältö Energiaviisas taloyhtiö -koulutus

Lisätiedot

KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Mitä tavoiteltiin ja mitä saatiin? Projektin päätösseminaari 9.6.

KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Mitä tavoiteltiin ja mitä saatiin? Projektin päätösseminaari 9.6. energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Mitä tavoiteltiin ja mitä saatiin? Projektin päätösseminaari 9.6.2011 Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitto ry Projektin lähtökohdat Tulokset ja johtopäätökset Esimerkkikohteet

Lisätiedot

Sähköautojen lataus taloyhtiön verkossa

Sähköautojen lataus taloyhtiön verkossa Sähköautojen lataus taloyhtiön verkossa Kiinteistöliitto Uusimaa Ry Mia Pujals johtava lakimies, varatuomari Katriina Sarekoski lakimies, varatuomari Taloyhtiösi asialla Yleistä Sähköautojen määrä lisääntyy

Lisätiedot

Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014

Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014 Kiinteistön elinkaari ja suunnitelmallinen kiinteistönpito Energiaekspertin jatkokurssi 14.4.2014 Jaakko Vihola Tampereen teknillinen yliopisto Esityksen sisältö 1. Kiinteistön elinkaari 2. Suunnitelmallinen

Lisätiedot

Seniorin koti kansan osakkeessa. Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman päätösjuhla Harri Hiltunen

Seniorin koti kansan osakkeessa. Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman päätösjuhla Harri Hiltunen Seniorin koti kansan osakkeessa Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013-2017 päätösjuhla 24.11.2017 Harri Hiltunen Asuntokanta ja henkilöt rakennustyypeittäin (31.12.2016) Asuntokanta rakennustyypeittäin

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

InSert - putkiremonttien asukaskysely. Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008

InSert - putkiremonttien asukaskysely. Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008 InSert - putkiremonttien asukaskysely Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008 Yhteenveto vastaajista Kyselyyn vastasi noin 400 taloyhtiön osakkeenomistajaa Vastaajat asuvat noin 330 eri taloyhtiössä Noin

Lisätiedot

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut Ennen kuin korjaushanketta voi alkaa suunnitella, on selvitettävä, missä kunnossa kiinteistö nyt on ja mitä korjattavaa siinä on. Selvitys tehdään valmistumisvuoden, vauriohistorian, teknisten selvitysten

Lisätiedot

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Oulu 22.9.2015 Historiaa Päätöksenteko Laajakaistalle asettavat rajoitukset Hankinnan ja käytön rahoitus Laajakaistavastike Kiinteistöliitto

Lisätiedot

Lohjan Vuokra-asunnot Oy Asukastyytyväisyys

Lohjan Vuokra-asunnot Oy Asukastyytyväisyys Lohjan Vuokra-asunnot Oy Asukastyytyväisyys 2018 9.5.2018 Tutkimuksen toteutus TUTKIMUKSEN AJANKOHTA TIEDONKERUUTAPA 11.4-9.5.2018 Sähköpostikutsut (596 kpl) + paperi- ja web-lomakekysely (100 kpl). Lisänä

Lisätiedot

Asukaspalautekysely Tulosraportti

Asukaspalautekysely Tulosraportti Asukaspalautekysely Tulosraportti As Oy Liusketie 19 vertailuraportti 5. - 28.3.2008 Raportin vastaajaryhmä: Kaikki vastaajat Vertailtavat vastaajaryhmät: As Oy Liusketie 19 Sisällys Osio 2: Kiinteistön

Lisätiedot

Taloyhtiöstrategia: mikä, miksi ja miten. Pekka Harjunkoski T&K asiantuntija Isännöintiliitto

Taloyhtiöstrategia: mikä, miksi ja miten. Pekka Harjunkoski T&K asiantuntija Isännöintiliitto Taloyhtiöstrategia: mikä, miksi ja miten Pekka Harjunkoski T&K asiantuntija Isännöintiliitto Kuinka hyvin hallituksissa tiedetään, mitä asukkaat odottavat ja tarvitsevat? Tehdäänkö päätöksiä tämän tiedon

Lisätiedot

REMONTTI- JA KUNTOARVIOILTA

REMONTTI- JA KUNTOARVIOILTA REMONTTI- JA KUNTOARVIOILTA 12.10. 2011 Pekka Luoto, Kiinteistöliitto Oulu Ohjelma Mitä laki sanoo viiden vuoden korjaustarveselvityksestä? Kuntoarvio työkalu suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon Hyvä

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Korjausrakentamisen tupailta 18.1.2012 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa (Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys) Suomen Kiinteistöliiton suurin alueyhdistys 9300

Lisätiedot

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Heidi Vitikainen Lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa Asunto-osakeyhtiön toimielimet Yhtiökokous - osakkaat päättäjinä - yleistoimivalta - valitsee hallituksen

Lisätiedot

Energiansäästötoimenpiteet

Energiansäästötoimenpiteet 15.11.2017 Energiansäästötoimenpiteet Lappeen Rakennuttaja Oy Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin omistama yhtiö Tuottaa kaupunkikonsernin rakennuttamispalvelut Työntekijöitä 6

Lisätiedot

Putkiremontti. Jaakko Laksola, LVI-insinööri

Putkiremontti. Jaakko Laksola, LVI-insinööri Putkiremontti Jaakko Laksola, LVI-insinööri . Asunnot tyypeittäin, ikäluokittain ja lämpöindeksi 60 46 48 55 49 49 Mikä on kiinteistömme riskienhallinta? Riskit /Riskienhallinta Kiinteistön rakenneosien

Lisätiedot

Korjausrakentamisbarometri Kevät 2012

Korjausrakentamisbarometri Kevät 2012 Korjausrakentamisbarometri Kevät 2012 Suomen Kiinteistöliitto ry Taustat ja vastaajat Kaksi kertaa vuodessa Asuntoyhtiöiden hallituksen jäsenet, isännöitsijät Vastaajina: 949 hallituksen jäsentä ja 192

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Yhteenveto toimialan tuloksista Pekka Harjunkoski Promenade Research Oy Fakta Isännöinti vaikuttaa 2,7 miljoonan suomalaisen elämään (asunto-osakeyhtiöt ja

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki Isännöintiliitto Uusi asunto-osakeyhtiölaki Tietoa taloyhtiön päättäjille Osakkaat yhtiökokoukseen.... Lisää suunnitelmallisuutta ja avoimuutta... Taloyhtiön vuoden kohokohta on yhtiökokous. Tarkoitus

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Miksi energiaeksperttejä? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia

Lisätiedot

Taloyhtiöiden hallituskysely Hallitusten valinta ja kokoukset Embargo klo 9

Taloyhtiöiden hallituskysely Hallitusten valinta ja kokoukset Embargo klo 9 Taloyhtiöiden hallituskysely 2018 Hallitusten valinta ja kokoukset Embargo 3.5.2018 klo 9 Selvityksen taustat ja rakenne Kiinteistöliiton jäsenkysely Vastaajien määrä 4023, sähköpostikutsuna ja nettilomakkeella

Lisätiedot

Riskienhallinta taloyhtiössä

Riskienhallinta taloyhtiössä Riskienhallinta taloyhtiössä Taloyhtiö 2014 Maria Kulomäki Asunto-osakeyhtiölaki: asunto-osakeyhtiön toiminta Tarkoituksensa toteuttamiseksi asunto-osakeyhtiö huolehtii hallinnassaan olevien kiinteistöjen

Lisätiedot

kunnonhallintatyökaluista

kunnonhallintatyökaluista kunnonhallintatyökaluista 18.6.-15.7.2010 Vastaajia yhteensä 194 Tutkimuksen toteutus: Promenade Research Oy Vastaajat Kokemus isännöinnistä Isännöintiyrityksen koko Alle 3 vuotta (N13) 7 % 1-2 isännöitsijää

Lisätiedot

Strategia taloyhtiöille kohti tavoitteellista toimintaa

Strategia taloyhtiöille kohti tavoitteellista toimintaa Strategia taloyhtiöille kohti tavoitteellista toimintaa Hallitusforum 24.9 2011 Ben Grass Varatuomari, Rakennusneuvos Akhan hallituksen pj. Ben.Grass@kolumbus.fi 0400 601 501 Mitä taloyhtiössä arvostetaan?

Lisätiedot

Kuntoarviot ja muut selvitykset

Kuntoarviot ja muut selvitykset Kuntoarviot ja muut selvitykset Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Tero Pyykkönen RKM, RI Kuntotarkastaja AKK Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA Kunnossapitotarveselvitys Oulu Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Yhteenveto toimialan tuloksista Pekka Harjunkoski Promenade Research Oy Fakta Isännöinti vaikuttaa 2,7 miljoonan suomalaisen elämään (asunto-osakeyhtiöt ja

Lisätiedot

Asunto Oy Raitinlinna. Taloyhtiön strategia

Asunto Oy Raitinlinna. Taloyhtiön strategia Asunto Oy Raitinlinna Taloyhtiön strategia Vahvistettu yhtiökokouksessa 28.5.2013 Historia Asunto Oy Raitinlinnan omistamalle tontille n:o 8 Espoon kaupungin korttelissa n:o 12002 saatiin rakennuslupa

Lisätiedot

Opas. Taloyhtiön talous

Opas. Taloyhtiön talous Opas Taloyhtiön talous Sisältö 2 1. Taloyhtiön taloudelliset vastuut 3 2. Taloussuunnittelu 4 3. Maksujen kerääminen osakkailta 5 Tässä oppaassa kerromme taloyhtiön talouden suunnittelusta sekä taloudenhoitamisen

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

Kiinteistöjen kunnossapito

Kiinteistöjen kunnossapito Kiinteistöjen kunnossapito 28.5.2015 Esityksen sisältö Käsitteet Kunnon selvittäminen PTS-ohjelmointi Korjausten ohjelmointi Peruskorjaaminen/-parantaminen Käsitteitä PTS-ohjelma = Pitkän tähtäimen suunnitelma

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiöissä Energiaekspertin peruskurssi osa 1: lämpö & vesi 17.03.2014, Tampere DI Petri Pylsy Ekspertti ei kuitenkaan koske säätöihin, sen tekee aina kiinteistönhoitaja

Lisätiedot

VINKIT ENSIASUNNON OSTOON. Ensiasunnon osto ilta 18.11.2014 Mikko Tarri, A-Insinöörit Suunnittelu Oy

VINKIT ENSIASUNNON OSTOON. Ensiasunnon osto ilta 18.11.2014 Mikko Tarri, A-Insinöörit Suunnittelu Oy VINKIT ENSIASUNNON OSTOON Ensiasunnon osto ilta 18.11.2014 Mikko Tarri, A-Insinöörit Suunnittelu Oy Mikä ihmeen A-Insinööri? 500 asiantuntijaa 5. Suurin rakennusalan suunnittelutoimisto 3 toimialaa Projekteja

Lisätiedot

Ryhmäkorjaushankkeen ja asuntokohtaisten muutosten hallinta taloyhtiön ja isännöitsijän näkökulmasta

Ryhmäkorjaushankkeen ja asuntokohtaisten muutosten hallinta taloyhtiön ja isännöitsijän näkökulmasta Ryhmäkorjaushankkeen ja asuntokohtaisten muutosten hallinta taloyhtiön ja isännöitsijän näkökulmasta Korjausrakentamisen työpaja 3. Messukeskus 20.11.2013 Lars Lindeman NCC Rakennus Oy lars.lindeman@ncc.fi

Lisätiedot

Sisältö Taloyhtiön elinkaari Elinkaaressa elämistä PTS Hallituksen vuosikello Taloyhtiön tietojen ylläpito Taloyhtiön strategia Asumisen hinta Taloyhtiön arvo 3D piirustukset Valmistautuminen hankkeeseen

Lisätiedot

Rane energianeuvonta. Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Rane energianeuvonta. Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Rane energianeuvonta Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Ranen henkilöstöä Antero Mäkinen Rakentaminen Katja Räsänen Harjoittelija Petri Mäkelä Rakentajan opas Tiina Hakala Asuminen Ilari

Lisätiedot

Taloyhtiöiden korjaukset ja energia

Taloyhtiöiden korjaukset ja energia Taloyhtiöiden korjaukset ja energia Rakennusfoorumi 13.12.2016, Rakennustietosäätiö, Helsinki DI Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Nykytila 2 1 l As Oy kerrostalot, 2014, koko maa l 100 % 90 % 80 % 70 % 60

Lisätiedot

As Oy Kuopuksentie2 Asukaskokous 1

As Oy Kuopuksentie2 Asukaskokous 1 As Oy Kuopuksentie2 Asukaskokous 1 Ohjelma 19.00-19.10 Avaus 19.10-19.25 Hallituksen visio taloyhtiön kehittämiseksi 19.30-19.45 Viestintä ja tiedottaminen 19.50-20.10 Pitkäntähtäimen korjaus- ja budjettisuunnitelma

Lisätiedot

HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa. Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry

HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa. Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry ISÄNNÖITSIJÄN TEHTÄVÄT yhtiön juokseva hallinto laissa ei yksityiskohtaisesti

Lisätiedot

Miksi hallitustyöskentelyyn pitää ja kannattaa panostaa?

Miksi hallitustyöskentelyyn pitää ja kannattaa panostaa? Miksi hallitustyöskentelyyn pitää ja kannattaa panostaa? - Hallitus on keskeisessä roolissa päätöksenteossa ja sen valmistelijana - Hallitukselta odotetaan hyviä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja - Hallitukselta

Lisätiedot

Taloyhtiön energiatehokas ylläpito

Taloyhtiön energiatehokas ylläpito Taloyhtiön energiatehokas ylläpito Taloyhtiöiden energiailta 07.10.2015, Jyväskylän kaupunginkirjasto DI Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Tarjolla tänään Lähtötilanteen haltuun otto Arkisia, mutta tärkeitä

Lisätiedot

REMONTTI- JA KUNTOARVIOILTA

REMONTTI- JA KUNTOARVIOILTA REMONTTI- JA KUNTOARVIOILTA 16.11. 2011 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Oulu Ohjelma Mitä laki sanoo viiden vuoden korjaustarveselvityksestä? Kuntoarvio työkalu suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon Hyvä rakennustapa

Lisätiedot

SISÄLLYS EDELLISEN PAINOKSEN ALKUSANAT 6

SISÄLLYS EDELLISEN PAINOKSEN ALKUSANAT 6 SISÄLLYS ALKUSANAT 6. PAINOKSEEN 5 EDELLISEN PAINOKSEN ALKUSANAT 6 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖ JA SEN HALLINTO 17 1.1 Asunto-osakeyhtiömuoto asumisessa ja asunto-osakeyhtiölain soveltamisala 17 1.1.1 Mikä on asunto-osakeyhtiö?

Lisätiedot

TALOYHTIÖLLE STRATEGIA. Tero Heikkilä 30.1.2014

TALOYHTIÖLLE STRATEGIA. Tero Heikkilä 30.1.2014 TALOYHTIÖLLE STRATEGIA Tero Heikkilä 30.1.2014 Isännöintiliiton tavoitteena on isännöinnin tunnettuuden ja arvostuksen parantaminen. TALOYHTIÖLLE STRATEGIA MIKSI? FAKTA: ASUKKAILLA HUOMATTAVAN KRIITTINEN

Lisätiedot

Yhteinen tavoite taloyhtiön kehittämiseen. Näin laadimme strategian

Yhteinen tavoite taloyhtiön kehittämiseen. Näin laadimme strategian Yhteinen tavoite taloyhtiön kehittämiseen Näin laadimme strategian Miksi taloyhtiö tarvitsee strategian? Taloyhtiön strategia kiteyttää omistajien ja käyttäjien tavoitteet kiinteistön kehittämiseksi. Siinä

Lisätiedot

2017 Kiinteistö Oy Jämsänmäki - Asukastyytyväisyyskysely

2017 Kiinteistö Oy Jämsänmäki - Asukastyytyväisyyskysely 8/31/17 17 Kiinteistö Oy Jämsänmäki - Asukastyytyväisyyskysely Taustatiedot 1/4 Ikäluokkanne: Sukupuolenne: 57 43 18 7 18-29 - 39-49 - 59-69 tai yli Nainen Mies Kaikki vastaajat (N=176) Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiölaki uudistui mitä muutoksia hallituksen toimintaan? Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto

Asunto-osakeyhtiölaki uudistui mitä muutoksia hallituksen toimintaan? Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto Asunto-osakeyhtiölaki uudistui mitä muutoksia hallituksen toimintaan? Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto Yhtiökokousmenettelyyn liittyviä muutoksia Yhtiökokous (6 luku) YHTIÖKOKOUS Varsinainen

Lisätiedot

Kuntoarvioilta 7.3.2011. Tervetuloa! Ohjelma. 3.3.2011 klo 17.00 alkaen. Peruskuntoarvio ja kunnossapitotarveselvitys:

Kuntoarvioilta 7.3.2011. Tervetuloa! Ohjelma. 3.3.2011 klo 17.00 alkaen. Peruskuntoarvio ja kunnossapitotarveselvitys: Ohjelma Peruskuntoarvio ja kunnossapitotarveselvitys: Kuntoarvioilta 3.3.2011 klo 17.00 alkaen Oulun läänin kiinteistöyhdistyksen koulutustila Tervetuloa! Mitä laki sanoo viiden vuoden kunnossapitotarveselvityksestä?

Lisätiedot

Energia vie % hoitomenoista mitä asialle on tehtävissä?

Energia vie % hoitomenoista mitä asialle on tehtävissä? Energia vie 30-40 % hoitomenoista mitä asialle on tehtävissä? Taloyhtiö 2016 -tapahtuma 06.04.2016, Helsingin Messukeskus DI Petri Pylsy, Kiinteistöliitto l As Oy kerrostalot, 2014, koko maa l 100 % 90

Lisätiedot

ISÄNNÖINNIN TARJOUSPYYNTÖ

ISÄNNÖINNIN TARJOUSPYYNTÖ Hei, Kiitos mielenkiinnosta :n isännöintipalveluja kohtaan. Olkaa ystävällinen ja täyttäkää tämä lomake huolellisesti. Lisäksi pyydämme ystävällisesti liittämään seuraavat dokumentit tarjouspyyntönne liitteeksi,

Lisätiedot

Kiinteistömessut 12.-14.10.2011

Kiinteistömessut 12.-14.10.2011 Kiinteistömessut 12.-14.10.2011 Isännöitsijän ja hallituksen yhteistyöstä voimaa ja tehokkuutta hallitustyöhön Teija Selovuo/SKH-Isännöinti Oy Taloyhtiötä johtavat yhdessä hallitus ja isännöitsijä Hallitus

Lisätiedot

UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN

UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN UUDET KH-OHJEET MÄÄRITTÄVÄT HYVÄN KUNTOARVIOTAVAN 10.10.2012 Asiakkuusjohtaja Peter Ström, Suomen Talokeskus Oy Suomen Talokeskus Oy 1923 perustettu suomalainen insinööritoimisto Liikevaihto 13 milj. Henkilöstö

Lisätiedot

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI:

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: Taloyhtiön tiedot: Taloyhtiön nimi: Isännöitsijän nimi: Osoite: Puhelin/sähköpostiosoite: Osakkaan tiedot: Nimi:

Lisätiedot

Vastikkeet taloyhtiössä

Vastikkeet taloyhtiössä Vastikkeet taloyhtiössä Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto OSAKKEENOMISTAJAN VASTIKKEENMAKSUVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiön erityispiirre Asoy:ssä pääasiallinen tulolähde Keskeinen

Lisätiedot

Hämeenlinnan Asunnot Oy Asukastyytyväisyys

Hämeenlinnan Asunnot Oy Asukastyytyväisyys Hämeenlinnan Asunnot Oy Asukastyytyväisyys 21.11.2017 Tutkimuksen toteutus TUTKIMUKSEN AJANKOHTA 23.10.-3.11.2017 TIEDONKERUUTAPA Lomakekysely ja sähköinen kysely (2107 kpl) VASTAUSMÄÄRÄ 538 vastausta

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2010 17.2.2011 Toteutus: 11-12/2010 Vastaajia yhteensä 9783 Tutkimuksen toteutus Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Esityksen sisältö: Tiivistelmä s. 3-12 Numeeriset

Lisätiedot

Ylivieska Kohdenumero h,k,s, 69,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,56 Vh ,00

Ylivieska Kohdenumero h,k,s, 69,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,56 Vh ,00 Kerrostalo Ylivieska Kohdenumero 680141 3h,k,s, 69,0 m² Kov. 2014 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 87 851,56 Vh. 195 270,00 Savisilta 8. Huom! rahoitusvastike laskee: 1.7.2017 alkaen 690,00 euroa/kk. Etsitkö

Lisätiedot

Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen

Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen Nordea Pankki Asumisen ilta Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen Mikko Juva Pientalorakentamisen kehittämiskeskus PRKK Onnistunut asuntokauppa Tunnista asunnon kunto Selvitä taloyhtiön kunto

Lisätiedot

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Haapajärvi Kohdenumero 608195 3 h, k, ph, 74,0 m² Kov. 1970 Energialuokka D 2007 Mh. 64 000,00 Vh. 64 000,00 Mussulantie 5. Myynnissä heti vapaa rivitalokolmio läheltä kouluja ja keskustaa! Asunnossa

Lisätiedot

Energiatehokas korjausrakentaminen

Energiatehokas korjausrakentaminen Energiatehokas korjausrakentaminen Kiinteistö 2013, Messukeskus 13.11.2013, Helsinki DI Petri Pylsy Mahdollisuuksia on Julkisivukorjaukset Lisälämmöneristäminen, ikkunoiden ja parveke ovien vaihtaminen

Lisätiedot

2016 Orimattilan Vuokratalot Oy - Asukastyytyväisyyskysely

2016 Orimattilan Vuokratalot Oy - Asukastyytyväisyyskysely 2016 Orimattilan Vuokratalot Oy - Asukastyytyväisyyskysely Taustaa ja menetelmiä Feelback Group toteutti Orimattilan Vuokratalot Oy:lle asukastyytyväisyyskyselyn. Kysely toteutettiin paperilomakekyselynä

Lisätiedot

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Taloyhtiöiden hallitusforum 24.9.2011 Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Tarvitaan lisää tietoa Taloyhtiöllä

Lisätiedot

TALOYHTIÖSTRATEGIAN ABC. Anu Norros, taloyhtiöstrategiat palveluvastaava Vahanen PRO Oy Taloyhtiö

TALOYHTIÖSTRATEGIAN ABC. Anu Norros, taloyhtiöstrategiat palveluvastaava Vahanen PRO Oy Taloyhtiö TALOYHTIÖSTRATEGIAN ABC Anu Norros, taloyhtiöstrategiat palveluvastaava Vahanen PRO Oy Taloyhtiö 2017 26.4.2017 TALOYHTIÖSTRATEGIA HYVIN TEHTY TALOYHTIÖ- STRATEGIA ON YHDESSÄ SOVITTU SUUNTA SEURAAVALLE

Lisätiedot

1 Asunto-osakeyhtiö ja sen hallinto 15

1 Asunto-osakeyhtiö ja sen hallinto 15 Sisällys Alkusanat 5 1 Asunto-osakeyhtiö ja sen hallinto 15 1.1 Asunto-osakeyhtiömuoto asumisessa ja asuntoosakeyhtiölain soveltamisala 16 1.1.1 Asunto-osakeyhtiö, keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ja kiinteistöosakeyhtiö

Lisätiedot

Kirjailijat 2. 2.1 Hyvän hallinnon ohjeet 39 2.2 Yhtiökokous 41

Kirjailijat 2. 2.1 Hyvän hallinnon ohjeet 39 2.2 Yhtiökokous 41 Sisällys Kirjailijat 2 Esipuhe 5 1 Johdanto: suomalainen taloyhtiö 13 1.1 Asunto-osakeyhtiö eilen, tänään ja huomenna 13 1.1.1 Mikä on asunto-osakeyhtiö? 13 1.1.2 Asunto-osakeyhtiölainsäädännön historiaa

Lisätiedot

Korjausrakentamisen asukasviestintä. Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy

Korjausrakentamisen asukasviestintä. Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy Korjausrakentamisen asukasviestintä Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy Agenda Miten korjausrakentamisen viestintä poikkeaa muusta viestinnästä? Korjausrakentamisen viestinnän eteneminen

Lisätiedot

Sähköautojen latauspisteiden toteutus taloyhtiössä

Sähköautojen latauspisteiden toteutus taloyhtiössä Sähköautojen latauspisteiden toteutus taloyhtiössä Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa ry Taloyhtiösi asialla TALOYHTIÖSI ASIALLA Taustaksi Asunto-osakeyhtiö yhteisöasumista

Lisätiedot

Alavus Kohdenumero h+k+s, 60,0 m² Kov Energialuokka F 2013 Mh ,00 Vh ,00

Alavus Kohdenumero h+k+s, 60,0 m² Kov Energialuokka F 2013 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Alavus Kohdenumero 651540 2h+k+s, 60,0 m² Kov. 1989 Energialuokka F 2013 Mh. 58 224,00 Vh. 62 000,00 Latokuja 9. Salmen kaupunginosassa, Vähäjärven läheisyydessä ja hyvinhoidetusta taloyhtiöstä

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET 7.11.2007 Mauri Niemelä www.oulunisannoitsijatoimisto.fi Oulun Isännöitsijätoimisto Oy perustettu 1982 Oulun Seudun Talokeskus Oy omistajiksi 7/2004 Niemelä Mauri ja Arja nimen

Lisätiedot

OSAKEYHTIÖLAKI PÄHKINÄNKUORESSA. Simo Vihemäki, lakimies

OSAKEYHTIÖLAKI PÄHKINÄNKUORESSA. Simo Vihemäki, lakimies UUSI ASUNTO- OSAKEYHTIÖLAKI PÄHKINÄNKUORESSA Simo Vihemäki, lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa YLEISTÄ Aikataulu Hallituksen esitys (HE 24/2009) annettu eduskunnalle 27.3.2009 Lain voimaantulo 1.7. 2010

Lisätiedot

Helsinki, Kamppi Kohdenumero Varastotila, 36,0 m² Kov Energialuokka E Mh ,34 Vh ,00

Helsinki, Kamppi Kohdenumero Varastotila, 36,0 m² Kov Energialuokka E Mh ,34 Vh ,00 Varastotila Helsinki, Kamppi Kohdenumero 601770 Varastotila, 36,0 m² Kov. 1931 Energialuokka E Mh. 48 536,34 Vh. 49 000,00 Malminrinne 2-4. Korkea kellarikerroksen varastotila keskeiseltä sijainnilta Kampista.

Lisätiedot

Tarmo 3.4.2013 Laskurien käyttö energiahallinnan tukena

Tarmo 3.4.2013 Laskurien käyttö energiahallinnan tukena Tarmo 3.4.2013 Laskurien käyttö energiahallinnan tukena Juhani Heljo, projektipäällikkö Tampereen teknillinen yliopisto Ensimmäinen karkea laskelma tehdään hyvin vähäisillä lähtötiedoilla. Niitä voi tarkentaa

Lisätiedot

Tavoitteellinen ylläpito ja energianhallinta taloyhtiöissä

Tavoitteellinen ylläpito ja energianhallinta taloyhtiöissä Tavoitteellinen ylläpito ja energianhallinta taloyhtiöissä Taloyhtiön energiailta, Tarmo-hanke 28.08.2013, Tampere DI Petri Pylsy Mitä energiatehokkuus on? Primäärienergia (ostettu energia) Sisäilmasto

Lisätiedot

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry Mauri Niemelä 13.1.2010 Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry HALLITUKSEN JÄSENTEN JA OSAKKAIDEN ROOLI JA HEIDÄN MOTIVOINTI KORJAUSHANKKEISSA. Mauri Niemelä Isännöitsijä vuodesta 1981 Yrittäjä, isännöitsijä,

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Sirkkavuori Asukaskysely 2017 TULOKSET

Kiinteistö Oy Sirkkavuori Asukaskysely 2017 TULOKSET Kiinteistö Oy Sirkkavuori Asukaskysely 2017 TULOKSET 12.12.2017 Tutkimuksen toteutus TUTKIMUKSEN AJANKOHTA 30.10.-19.11.2017 TIEDONKERUUTAPA Paperi- ja web-lomakekysely VASTAUSMÄÄRÄ 18 vastausta VASTAUSPROSENTTI

Lisätiedot

TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM

TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM Remonttien rahoittaminen ja taloudellinen hankesuunnittelu Markku Kulomäki, toimitusjohtaja SKH-Isännöinti Oy KORJATTAVAA TALOILLA RIITTÄÄ! SKH Isännöinnin taloyhtiöillä yli

Lisätiedot