HUUMEET. PAHIMMAT RISKIT Psykoosi, passivoituminen ja persoonallisuusmuutokset.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUUMEET. PAHIMMAT RISKIT Psykoosi, passivoituminen ja persoonallisuusmuutokset."

Transkriptio

1 HUUMEET Oheisesta kaaviosta selviää huumeiden pääluokitukset. Kaavio perustuu yleistyksiin. Muita huomioitavia tekijöitä ovat: Aineen koostumuksen ja vahvuuden sattumanvaraisuus: Vahvuus ei ole usein tiedossa ja vaihtelee eri erien välillä. Tämä lisää yliannostelun riskiä. Aineiden koostumukset ovat vaihtelevia ja aine ei välttämättä ole sitä, mitä sen on väitetty olevan. Tabletin näköiseksi tehdyt huumeet eivät ole vertailukelpoisia laadunvalvonnan läpikäymiin lääkkeisiin. Tablettimuotoiset huumeet sisältävät saman vahvuusvaihtelun riskin kun muutkin aineet. Jatkoaineet: Huumeita jatketaan muilla aineilla (lääkeaineet, arsenikki, kamelinlanta, muut huumeet, jauhot, pesuaineet jne.) esim. myyntivoiton lisäämiseksi. Näiden jatkoaineiden epäpuhtaudet tuovat lisää haittavaikutuksia ja mahdollisia allergiareaktioita. Suonensisäinen käyttö: Epäpuhtaiden välineiden (neula, ruisku, klikkikupit, filtterit, vesi) välityksellä leviävät myös veriteitsetarttuvat taudit. Suonensisäisesti aineita käyttävillä on usein myös suonitulehduksia ja -tukoksia. Sekakäyttö on hyvin yleistä. Tällöin tunnistaminen ja riskien arvioiminen on vaikeaa. Käyttäjän tajunnan taso ja käytös voivat muuttua nopeasti. AINE HASIS, MARIHUANA eli pilvi, ruoho, ganja, rocco, heinä, myssyt, hassu, lätkä, pudi... Cannabis Sativa hamppukasvi. Marihuana kuivatetaan lehdistä ja varsista, hasis on kukintojen pihkaa ja öljy kasvin öljyuuttetta. Ruskeita, mustia tai vihertäviä laattoja, rouhetta tai öljyä. poltettuna, mutta myös suun kautta teessä, leivonnaisissa jne. Muutaman tunnin käytön jälkeen silmät punoittavat ja etenkin silmän verisuonet verestävät, pulssi nopeutuu ja verensokeri laskee. Muulloinkin tupakkayskä, flashbackejä eli takautumia, imelä, makea ja tarttuva haju. ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- Puheliaisuus/hilpeys tai syrjäänvetäytyminen/ sisäänpäin kääntyminen. Paniikkitilat, passivoituminen, tilannearvioinnin ja vastustuskyvyn heikkeneminen. Aine on rasvaliukoinen ja sen poistuminen elimistöstä kestää useita viikkoja. Psykoosi, passivoituminen ja persoonallisuusmuutokset. Lisää riskiä sairastua mielenterveydellisesti (erityisesti skitsofrenia) ja hidastaa henkistä kehitystä.

2 AMFETAMIINI JA SEN JOHDANNAISET eli piri, vauhti, pirna Metamfetamiini on vielä huomattavasti vahvempaa. EKSTACY eli nipsut, esso, essi, E, eemeli, naksu KHAT eli kati KOKAIINI, CRACK eli koka, lumi, kokkeli Kemiallisesti valmistettu Yl. pääasiassa MDMA:ta tai jotain muuta amfetamiinin johdannaista. Useamman aineen sekoitukset ovat yleisiä. Catha edulis puun/pensaan lehdet ja kukinnot. Kokapensaan lehdet Tabletit, kapselit, liuos tai yleisimmin vaalea jauhe. (pastellisävyisiä) tabletteja, joihin on painettu erilaisia kuvioita. Myös jauheena ja kapseleina. Lehdet ti, mutta myös syömällä, nuuskaamalla tai mällinä. Metamfetamiin i myös Syömällä, nuuskaamalla tai ti. Pureskelemalla suuria määriä lehtiä lähinnä somaleiden keskuudessa. Valkoista jauhetta Ensisijaisesti nuuskaamalla, mutta myös ti tai AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- STIMULANTIT Laajentuneet silmäterät, itsevarmuus ja "ylikierroksilla" käyminen. Kohonnut hengitystiheys, pulssi, verenpaine ja kehonlämpö. Kärsimätön, arvaamaton, vainoharhainen, lyhytmuisti heikentynyt. Amfetamiinin tunnistamispiirteiden lisäksi lämmön nousu, hampaiden narskuttelu ja lihaskrampit. Punaruskeat hampaat. Elintoimintojen nopeutuminen, lämmön nousu ja poskien punoitus. Lyhytkestoisempi vaikutuksiltaan kuin amfetamiini, muuten vastaava. Nuuskaamisesta nenän väliseinän tuhoutuminen honottava puhe. Euforia, vahva elämän hallinnan tunne, kiihottumistila, unettomuus, ruokahaluttomuus, pelkotilat, masennus ja tuskatilat. Kts. amfetamiini ja sen lisäksi sosiaalisuuden kasvaminen, mielialavaihtelut ja aistiharhat. Niin sanottu bailaushuume. Muistuttaa amfetamiinin vaikutuksia ja aiheuttaa lisäksi maanisuutta ja aistiharhoja. Kts. amfetamiini. Sen ja sen tyyppisten aineiden vaikutusten lisäksi seksuaaliset toimintahäiriöt ja tuntoaistin heikkeneminen. Aivoverenvuoto, sydäninfarkti ja jälkimasennustilois sa itsemurhat. Amfetamiinin vaikutusten lisäksi lämpöhalvaus, nestehukka ja verenvuototauti. Masennuslääkkeide n kanssa hengenvaarallinen. Psykoosit, jälkimasennus ja ruuansulatuselinten alueen tulehdukset. Amfetamiinin ja sen johdannaisten riskien lisäksi hengityksen salpaantuminen. Sydänpysähdyksen riski on ilmeinen.

3 AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- HALLUSINOGEENIT LSD eli matkat, tripit, hapot, laput SIENET LÄÄKKEET eli mömmöt, tabut, ryynit Psykoosi-, neuroosi-, uni-, depressio-, vahvat särky- ja kipulääkkeet sekä yskänlääkkeet (opiaatti pohj.). Anaboliset steroidit (sis. testosteronin johdannaisia.) Kemiallinen valmiste Suomen metsistä löytyy lajiketta huumaustarkoituksessa käytettyä sientä. Niitä tilataan myös internetin kautta. Ne voivat sisältää myös LSD:tä + PCP:tä. Kemiallisia valmisteita. Lääkkeitä käytetään esim. päihtymiseen, vieroitusoireisiin, tehostamaan eri aineiden vaikutusta jne. Liuos, jota on imeytetty pieniin paperinpaloihin, sytyttimenkiviä muistuttaviin paloihin tai tabletteihin. Päihdetarkoituksessa käytettävät sienet sisältävät esim. iboteenihappoa, muskimolia ja psilosybiiniä. Tabletit, kapselit, liuokset. Nuoret poimivat usein täysin sattumanvaraisesti kolmiollisia lääkkeitä. Muuten etsitään tiettyjä vaikuttavia aineita. Aine imeytetään elimistöön suun kautta. Annoksen vahvuutta on mahdoton arvioida. Syömällä, teenä tai Sekakäyttönä, yliannoksia syömällä tai ti. Steroidit lihakseen ruiskutettuna, lääkkeinä ja ihovoiteina. Doubbaus. Henkilö on kiihtynyt ja harhainen. Flashbackit, sekavuus ja syljenerityksen lisääntyminen. Alkoholihumalaa muistuttava humala, sekavuus, pahoinvointi, haparoivat liikkeet ja kouristukset. Sekava käytös, ilman alkoholia ns. apteekin haju, yleensä väsynyt ja raukea, puheen kankeus, haparoivuus ja tunteiden ailahtelu. Steroidit aiheuttavat myös hormonaalisia muutoksia, aggressiivisuutta. Kaikkivoipaisuuden tunne, hilpeys/masennus, aistiharhat, minä käsitteen häiriöt, minän jakautuminen, paniikki- ja pelkotilat. Hyvänolontunne, hallusinaatiot, huimaus, sekavuusja pelkotilat, paniikkireaktiot. Päihtymys, huolettomuus, rentoutuminen, sekavuus, välinpitämättömyys, pelkotilat, unihäiriöt, lamaantuminen ja ahdistuneisuus. Steroidit: lihasmassan kasvu, mielialavaihtelut, yli/aliseksuaalisuus. Matka voi jäädä päälle, herkkyys tapaturmille, kaikkivoipaisuuden ja harhojen aiheuttamat kuolemat sekä itsemurhat. Sienet voi sekoittaa hengenvaarallisiin myrkkysieniin, vaikuttavan aineen määrää on mahdoton arvioida. Maksa- ja munuaisvauriot. Vaikea ja pitkä vieroitus, lääkkeiden arvaamattomuus, sekakäytössä yhteisvaikutukset ja myrkytyskuolemat. Steroidit: hormonaaliset häiriöt, impotenssi, raivonpuuskat, IVkäytön riskit

4 OPIAATIT: HEROIINI, MORFIINI, FENTANYYLI ja näiden johdannaiset. Yleisiä nimiä ovat esim. hepo, hidas, H, mopo, morfa ja jarru. GAMMA l. gammahydroksivoihap po, GHB, liquid extacy. BDO ja Lakka (vahvempia) muuttuvat elimistössä myös gammaksi. BUPRENORFIINI eli Subutex, Suboxone, Temgesic Oopiumunikon maltiaisnesteestä uutetaan morfiini+kodeiini Morfiinista valmistetaan kemiallisesti vahvempaa heroiinia. Kemiallisesti valmistettuja synteettisiä opiaatteja esim. lääkevalmisteissa. Samoin valmistettu Fentanyyli on heroiiniakin voimakkaampaa. Kemiallinen valmiste, joka on alun perin kehitetty nukutus- ja rauhoittavaksi lääkkeeksi. Synt. opiaattia sis. lääketabletti. Tuodaan maista, joissa sitä saa reseptillä. Oopium: Unikon siemenkodat, ruskea massa. Morfiini: väritön neste. Heroiini: ruskeasävyinen tai vaalea jauhe. Synteettiset tabletteina. Yleensä kirkasta tai tummaa nestettä pienissä lasipulloissa. Mahdollisesti myös jauheena ja kapseleina. Subutex: Valkoinen soikea tabletti, jossa toisella puolella miekan kuva. Suonensisäisesti, nuuskaamalla, juoden (teenä) tai polttaen. Juodaan sinällään (tilkka) tai esim. alkoholiin sekoitettuna. Suonensisäises ti tai nuuskaamalla. (Vieroituksessa suun kautta imeyttämällä.) AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- SEDATIIVIT Elintoimintojen hidastuminen ja supistuneet silmäterät. Päihtyneenä raukea/rauhallinen ja katse on lasittunut. Vieroitusoireiden lähestyessä levoton ja arvaamaton pakonomaisen aineen saamisen tarpeen takia. Myrkytyksen oireita. Nopea tajuttomuus ja nopea herääminen. Sekavuus, verenpaineen lasku ja pulssin hidastuminen. Sama kuin opiaateilla. Vahva euforia, tunteettomuus, omiin oloihin vetäytyminen ja piittaamattomuus itsestä sekä muista. Fyysiset vieroitusoireet ovat hyvin voimakkaat. Myrkytyksen oireita. Sekavuus ja vahva humala. Aineen määrästä riippuen uneliaisuus, mielihyvä tai tajuttomuus. Sama kuin opiaateilla Hengityslama. Opiaattien kanssa keskushermostoa lamaavat aineet (jotkut lääkkeet, alkoholi) aiheuttavat aina hengenvaaran. Sydän- ja verenkiertojärjestelmän pettäminen. Kooma. Joskus hengityslama. Suonitukokset (lääkkeen maissitärkkelys) IV-käytössä.

5 AINE IMPATTAVAT AINEET eli tinnerit, lakat, liimat, tussit, puhdistusaineet, butaani (sytyttimien nestekaasu), bensiini, ilokaasu, aerosolit jne. MUUT AINEET Mausteet (muskottipähkinä), yrtit, jotkut lääkevalmisteet, korvikkeet jne. Aineita on helposti saatavissa kotoa, koulusta, harrastuksista jne. Päihtymystarkoitukseen on keksitty useita erilaisia korvikkeita mausteista, yrteistä, kemiallisista yhdistelmistä yms. Näitä löytyy kotoa, tilataan netistä tai niitä valmistetaan itse. Useimmat aineet ovat normaalisti kotitalouksissa käytössä. Valmispakkaukset tai esim. apteekista hankitut valmistusaineet. Suoraan valmistusastiasta tai ainetta voidaan laittaa pussiin tai kangaspalaan, josta sitä hengitellään. syömällä, juomalla tai Tokkurainen käytös, puuropuhe, rengas suun/nenän ympärillä, toistuva nenäverenvuoto, tahrat vaatteissa, itsekontrollin heikkous ja haju. Kaikki päihteisiin liittyvät tunnistamismerkit (sekava käytös ja puhe, keskittymiskyvyn heikkeneminen, mielialan ja elämän arvojen muutokset, elämän otteen /hallinnan menettäminen jne.) ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- Päihtymys, kaikkivoipaisuudentunne, sekavuus, pahoinvointi, aistiharhat, kaksoiskuvat, kiihtyneisyys ja muistikatkot. Päihtymys, sekavuus ja arvaamattomuus. Hengityskeskuksen lamaantuminen, rytmihäiriöt, sydänpysähdys, keuhkovauriot, elimelliset aivovauriot ja kurkunpään krampit. Monen vaikutukset ovat vielä tutkimatta, joten näiden käyttö sisältää arvaamattomia ja tuhoisia riskejä. Sekakäytössä aineiden yhteisvaikutukset voivat johtaa vaaratilanteisiin. Taulukossa käsitellään vaikutuksia lähinnä fyysisestä näkökulmasta. Käyttäjän elämän ja esim. riippuvuuden kannalta oleellisempaa voi olla sosiaalinen, henkinen ja psyykkinen näkemys. Käytetyn aineen selvittäminen on usein toissijaista siihen nähden, että henkilöllä on tarve sekoittaa päänsä. Päihtymisen ja käyttämisen tarve on se, johon tulee puuttua. Lisätietoja: Tästä on kyse tietoa päihteistä -kirja, Youth Against Drugs ry, pääkaupunkiseudun paikallisosasto Internet yhteydet: ja hoitopaikkoja käsittelevä sivusto SPR:n päihdetyön materiaalit, piirien päihdetyön yhdyshenkilöt, tai Suomen Punainen Risti / Päihdetyö / Kati Laitila

AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖTAPA TUNNISTA- MINEN KANNABIS

AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖTAPA TUNNISTA- MINEN KANNABIS HUUMEET Huumekaavio on tehty helpottamaan tunnistamista, riskien huomioimista sekä tukemaan käytön ja haittojen vähentämistä. Oheisesta kaaviosta selviää huumeiden pääluokitukset. Aina on huomioitava:

Lisätiedot

Päihteet väkivallan riskitekijöinä. 8.4.2016 Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Itä-Suomen poliisilaitos Savonlinnan poliisiasema

Päihteet väkivallan riskitekijöinä. 8.4.2016 Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Itä-Suomen poliisilaitos Savonlinnan poliisiasema Päihteet väkivallan riskitekijöinä 8.4.2016 Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Itä-Suomen poliisilaitos Savonlinnan poliisiasema Päihteet Alkoholi Tupakka Lääkeaineet Huumausaineet Mitkä ovat huumausaineita?

Lisätiedot

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015 Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö Anneli Raatikainen 3.2.2015 AIHEITA: - Päihdeongelman kehittyminen - Eri päihteiden vaikutuksia - Päihteiden käytön tunnistaminen

Lisätiedot

Terveystieto Anne Partala HUUMEET

Terveystieto Anne Partala HUUMEET Terveystieto Anne Partala HUUMEET PORTTITEORIA PÄIHTEET TIETYSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ ELÄMÄÄN: 1. Tupakka ja alkoholi 2. Kannabis tuotteet 3. Vahvemmat huumeet (pienempi kynnys) NARKOMAANI: huumausaineista tullut

Lisätiedot

S D F VALMISTE (AINE, käyttötapa, pitoisuus aineen suhteen ja valmistustapa)

S D F VALMISTE (AINE, käyttötapa, pitoisuus aineen suhteen ja valmistustapa) S D F VALMISTE (AINE, käyttötapa, pitoisuus aineen suhteen ja valmistustapa) VÄÄRINKÄYTTÖ- ANNOKSIA KUUKAUDESSA 1 HEROIINI katukauppaheroiini i.v. ~ 40 % Laiton, leikattu (jatkettu) 50 120 2 HEROIINI katukauppaheroiini

Lisätiedot

PÄIHDETIETOA POLIISIN SILMIN. Anna-Kaisa Heinämäki/Jari Viljanen Ylikonstaapelit Pirkanmaan poliisilaitos

PÄIHDETIETOA POLIISIN SILMIN. Anna-Kaisa Heinämäki/Jari Viljanen Ylikonstaapelit Pirkanmaan poliisilaitos PÄIHDETIETOA POLIISIN SILMIN Anna-Kaisa Heinämäki/Jari Viljanen Ylikonstaapelit Pirkanmaan poliisilaitos TAUSTAA Poliisille päihtyneiden nuorten tapaaminen on tavallista Huumeet ja lääkkeet enemmän piilossa,

Lisätiedot

Huumeet ja sekakäyttö

Huumeet ja sekakäyttö Huumeet ja sekakäyttö Aineet kadulla Subutex Amfetamiini Lääkkeet (mm. bentsot, Lyrica) Kannabis Kokaiini Gamma Lääkkeiden väärinkäyttö Päihteinä käytettävien lääkeaineiden käyttö muuten kuin asianmukaisen

Lisätiedot

Lasse Rantala Mielenterveyden ensiapu: PÄIHTEET JA PÄIHDERIIPPUVUUDET. Vaasa opisto 21.2.2008 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

Lasse Rantala Mielenterveyden ensiapu: PÄIHTEET JA PÄIHDERIIPPUVUUDET. Vaasa opisto 21.2.2008 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Lasse Rantala Mielenterveyden ensiapu: PÄIHTEET JA PÄIHDERIIPPUVUUDET Vaasa opisto 21.2.2008 Päihteet ja päihderiippuvuus Tavallisimmat syyt hoitoon hakeutumiselle päivystyksenomaisesti: yliannos vieroitusoireet

Lisätiedot

Huumetilanne Suomessa. Päivän päihdetilanne -koulutus, 8.5.2014 Turku Karoliina Karjalainen, TtT, erikoistutkija

Huumetilanne Suomessa. Päivän päihdetilanne -koulutus, 8.5.2014 Turku Karoliina Karjalainen, TtT, erikoistutkija Huumetilanne Suomessa Päivän päihdetilanne -koulutus, 8.5.2014 Turku Karoliina Karjalainen, TtT, erikoistutkija Aikuisväestön huumeiden käyttö 9.5.2014 Huumetilanne Suomessa / Karjalainen 2 Väestökyselyt

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

Kannabis puolestaan voi olla kaikkea edellä olevaa. Se piristää, lamaannuttaa ja voimistaa myös aistikokemuksia.

Kannabis puolestaan voi olla kaikkea edellä olevaa. Se piristää, lamaannuttaa ja voimistaa myös aistikokemuksia. HUUMAUSAINEET Huumausaineiden käyttökulttuurille on tyypillistä eri aineiden sekakäyttö sekä se, että huumeenkäyttäjät turvautuvat erilaisiin korvikkeisiin silloin, kun varsinainen huumausaineen saanti

Lisätiedot

Opiaattiantagonistit eli reseptorinsalpaajat. Opiaattiagonistit eli reseptorinaktivoijat

Opiaattiantagonistit eli reseptorinsalpaajat. Opiaattiagonistit eli reseptorinaktivoijat Buprenorfiiniopas Unikko Unikon siemenkotia raaputtamalla niissä oleva raaka oopiumi tulee kodan pintaan, josta se voidaan kerätä talteen. Raaka oopiumi sisältää monia luonnollisia lääke/huumausaineita.

Lisätiedot

Mielenterveyden ensiapu. Päihteet ja päihderiippuvuudet. Lasse Rantala 25.9.2007

Mielenterveyden ensiapu. Päihteet ja päihderiippuvuudet. Lasse Rantala 25.9.2007 Mielenterveyden ensiapu Päihteet ja päihderiippuvuudet Lasse Rantala 25.9.2007 Päihteet ja päihderiippuvuudet laiton huumekauppa n. 1 000 miljardia arvo suurempi kuin öljykaupan, mutta pienempi kuin asekaupan

Lisätiedot

HELSINGIN HOVIOIKEUSPIIRIN LAATUHANKE 2006 4.12.2006

HELSINGIN HOVIOIKEUSPIIRIN LAATUHANKE 2006 4.12.2006 Sivu 1(5) HELSINGIN HOVIOIKEUSPIIRIN LAATUHANKE 2006 4.12.2006 HUUMAUSAINERIKOSTEN RANGAISTUSSUOSITUS Tässä suosituksessa on todettu normaalirangaistusasteikko yleisimpien huumausaineiden osalta suhteutettuna

Lisätiedot

Kajaanin huumekoulutus 21.3.13. Lolan Lindroos Sairaanhoitaja kouluttaja / konsultti A-klinikkasäätiö

Kajaanin huumekoulutus 21.3.13. Lolan Lindroos Sairaanhoitaja kouluttaja / konsultti A-klinikkasäätiö Kajaanin huumekoulutus 21.3.13 Lolan Lindroos Sairaanhoitaja kouluttaja / konsultti A-klinikkasäätiö Suomessa 2009 Alkoholin suurkuluttaja noin 600000 noin joka kymmenes naisista ja miehistä noin joka

Lisätiedot

MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN

MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN 1 MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN IMPATTAVAT ET (LIIMAT, OHENTEET, PUHDISTUSET, TINNERI, BUTAANI) KANNABIS (HASIS, MARIHUANA) KÄYTTÖTAPA Haistellaan ja hengitetään. Poltetaan, syödään, juodaan. EN

Lisätiedot

HUUMETILANNE SUOMESSA

HUUMETILANNE SUOMESSA HUUMETILANNE SUOMESSA Lapsiasiainneuvottelukunta 15.11.2017 15.11.2017 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen 1 Väestötutkimukset 15-69-vuotiaat suomalaiset 1992-2014 15.11.2017 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen

Lisätiedot

Kannabis ilmiönä ja valistajan haasteena ja kuinka vastaamme haasteeseen?

Kannabis ilmiönä ja valistajan haasteena ja kuinka vastaamme haasteeseen? Kannabis ilmiönä ja valistajan haasteena ja kuinka vastaamme haasteeseen? 20.4.2016 kim.kannussaari@ehyt.fi 050 597 7555 @KimKannussaari Miten puhua kannabiksesta -hanke Yhteistyössä Suomen Terveydenhoitajaliitto

Lisätiedot

HUUMEIDEN KÄYTTÖ SUOMESSA 2014

HUUMEIDEN KÄYTTÖ SUOMESSA 2014 HUUMEIDEN KÄYTTÖ SUOMESSA 2014 Päihdelääketieteen päivät 11.3.2016 Kansallismuseo, Helsinki 06/04/16 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen 1 JOHDANTO 06/04/16 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen 2 Huumetilanteen

Lisätiedot

Johdatus huumausaineisiin. Miina Kajos & Esa Perkiö

Johdatus huumausaineisiin. Miina Kajos & Esa Perkiö Johdatus huumausaineisiin Miina Kajos & Esa Perkiö Miksi huumeita peliin? Mm. Pyrkimys realismiin Syvyyttä hahmoihin Helppo vihollinen Tapa satuttaa hahmoja Oman tyyppisensä aarre Vaikutukset pelimaailmaan

Lisätiedot

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän tietopakettiin on kerätty tietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tukimateriaaliksi muun muassa nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön,

Lisätiedot

Tietoiskut. - muuntohuumeet - kannabis - stimulantit

Tietoiskut. - muuntohuumeet - kannabis - stimulantit Tietoiskut - muuntohuumeet - kannabis - stimulantit 1 Netissä työn tueksi esim. www.paihdelinkki.fi www.nuortenlinkki.fi www.mielenterveystalo.fi : hae tunnukset ammattilaisosioon www.nuortenmielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Tietoa päihteistä aikuisille

Tietoa päihteistä aikuisille Tietoa päihteistä aikuisille Tässä oppaassa kerrotaan päihteiden vaikutuksista kehoon, mieleen ja ympäristöön. Päihteidenkäytöstä ei ole haittaa ainoastaan päihteidenkäyttäjälle itselleen, vaan myös hänen

Lisätiedot

Päihteet ja puheeksiotto. Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4.2012 Vaasa Suvi Einola-Uuro

Päihteet ja puheeksiotto. Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4.2012 Vaasa Suvi Einola-Uuro Päihteet ja puheeksiotto Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4.2012 Vaasa Suvi Einola-Uuro Päihteet Huumeet Huumausaineet Muut päihteet CNS lamaavat Opiaatit: heroiini, unikko, fentanyyli Lääkkeet Rauhoittavat

Lisätiedot

Päihteiden vaikutus ihmiseen

Päihteiden vaikutus ihmiseen Päihteiden ihmiseen Päihdetiedon tunteminen on osa huolenpitoa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ammattilaiset voivat tukea asiakkaita välittämällä ajantasaista päihdetietoa. Päihteiden käyttö sisältää

Lisätiedot

Päihdeongelman tunnistaminen ja päihteettömyyteen tukeminen

Päihdeongelman tunnistaminen ja päihteettömyyteen tukeminen Yhteistyöpäivä 1.10.2015 Päihdeongelman tunnistaminen ja päihteettömyyteen tukeminen Tuula Seppänen FinFami Uusimaa ry. Alkoholi Riippuvuutta aiheuttavat päihteet Liimat, yskänlääkkeet, liuotteet Kannabistuotteet

Lisätiedot

Kannabis yleistyy, nopeat interventiot terveydenhoidossa. Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikkasäätiö/Pirkanmaa Puhutaan huumeista 18.2.

Kannabis yleistyy, nopeat interventiot terveydenhoidossa. Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikkasäätiö/Pirkanmaa Puhutaan huumeista 18.2. Kannabis yleistyy, nopeat interventiot terveydenhoidossa Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikkasäätiö/Pirkanmaa Puhutaan huumeista 18.2.2014 Kannabis Hamppukasvista/Cannabis Sativa) saatavien erilaisten valmisteiden

Lisätiedot

Kannabis. Pekka Salmela apulaisylilääkäri Tampereen psykiatria- ja päihdekeskus

Kannabis. Pekka Salmela apulaisylilääkäri Tampereen psykiatria- ja päihdekeskus Kannabis Pekka Salmela apulaisylilääkäri Tampereen psykiatria- ja päihdekeskus Kannabis Kannabista saadaan eri hamppukasvien lajeista, joista tärkeimmät ovat Cannabis sativa, Cannabis indica ja Cannabis

Lisätiedot

esimerkkipakkaus aivastux

esimerkkipakkaus aivastux esimerkkipakkaus aivastux Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Aivastux 10 mg tabletit setiritsiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

NUUSKA JA KANNABIS-ILTA HOLLOLA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ EHYT RY OSAAMISKESKUS VAHVISTAMO

NUUSKA JA KANNABIS-ILTA HOLLOLA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ EHYT RY OSAAMISKESKUS VAHVISTAMO NUUSKA JA KANNABIS-ILTA 23.5.2019 HOLLOLA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ EHYT RY OSAAMISKESKUS VAHVISTAMO Aluekoordinaattori Heli Vaija Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen

Lisätiedot

Raskaus & päihteet OPAS PÄIHDEPERHEILLE

Raskaus & päihteet OPAS PÄIHDEPERHEILLE Raskaus & päihteet OPAS PÄIHDEPERHEILLE Haluamme auttaa Sinua löytämään oikean avun itsellesi sekä tulevalle lapsellesi Tästä oppaasta saat: tietoa päihteiden vaikutuksesta sikiöön vaihtoehtoja mistä saada

Lisätiedot

Kainuulainen päihdeongelma toteutuneiden hoitojaksojen perusteella vuonna 2011

Kainuulainen päihdeongelma toteutuneiden hoitojaksojen perusteella vuonna 2011 Kainuulainen päihdeongelma toteutuneiden hoitojaksojen perusteella vuonna 211 Herätys seminaari 14.9.212 / Järvenpään sosiaalisairaala A-klinikkasäätiön Järvenpään sosiaalisairaala 9 paikkaa, korkea käyttöaste

Lisätiedot

HUUMEET: UUDET JA VANHAT ONGELMAT. Apulaisylilääkäri Sari Leinonen, riippuvuuspkl, P-KSSK

HUUMEET: UUDET JA VANHAT ONGELMAT. Apulaisylilääkäri Sari Leinonen, riippuvuuspkl, P-KSSK HUUMEET: UUDET JA VANHAT ONGELMAT Apulaisylilääkäri Sari Leinonen, riippuvuuspkl, P-KSSK 1 Yleistä V. 2005 huumeriippuvaisia 0,6-0,7% väestöstä V. 2005 opioidit : amfetamiini = 40:60 Nykyisin suhde 60:40

Lisätiedot

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän materiaaliin on kerätty yleistietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tiedolliseksi tueksi nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön.

Lisätiedot

ÄIDIN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ JA SEN VAIKUTUKSET SYNTYVÄÄN LAPSEEN

ÄIDIN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ JA SEN VAIKUTUKSET SYNTYVÄÄN LAPSEEN ÄIDIN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ JA SEN VAIKUTUKSET SYNTYVÄÄN LAPSEEN Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Hämeenlinna, kevät 2013 Suvi Lahtinen Mari Lötjönen TIIVISTELMÄ HÄMEENLINNA Hoitotyön

Lisätiedot

Gammahydroksibutyraatti- ja opioidiyliannostusten sairaalan ulkopuolinen ensihoito Helsingissä

Gammahydroksibutyraatti- ja opioidiyliannostusten sairaalan ulkopuolinen ensihoito Helsingissä Gammahydroksibutyraatti- ja opioidiyliannostusten sairaalan ulkopuolinen ensihoito Helsingissä Päihdelääketieteen yhdistyksen koulutuspäivät 1.11.2012 James Boyd HYKS Ensihoito, Helsinki HYKS Sisätaudit,

Lisätiedot

Päihdeinfo Päihteet ja nuoret

Päihdeinfo Päihteet ja nuoret Päihdeinfo Päihteet ja nuoret Alkusanat Tämän infotilaisuuden tarkoitus on tuoda vanhemmille tietoa erilaisista päihteistä, niiden vaikutuksista, termistöstä, käyttötavoista, käyttövälineistä ja auttaa

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia AJANKOHTAISISTA HUUMAUSAINEISTA

Kysymyksiä ja vastauksia AJANKOHTAISISTA HUUMAUSAINEISTA Kysymyksiä ja vastauksia AJANKOHTAISISTA HUUMAUSAINEISTA 2014 MUUNTOHUUMEET Mitä ovat muuntohuumeet? Muuntohuumeet ovat useimmiten tunnetuista huumausaineista muunneltuja aineita, joita käytetään päihtymistarkoituksessa.

Lisätiedot

PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄT ENSIHOIDOSSA

PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄT ENSIHOIDOSSA PÄIHTEIDEN KÄYTTK YTTÄJÄT ENSIHOIDOSSA YLEISTÄ Vakavia myrkytyksiä n. 2000/vuosi Puolet johtaa kuolemaan Tehohoitoon 800 Suurin osa kuolee ennen ensihoitoon pääp ääsyä Hoitoon pääp äässeiden kuolleisuus

Lisätiedot

Huumeiden käyttäjien kokemuksia erilaisista huumeista aiheutuvista terveyshaitoista

Huumeiden käyttäjien kokemuksia erilaisista huumeista aiheutuvista terveyshaitoista Annukka Heikkinen & Susanna Koponen Huumeiden käyttäjien kokemuksia erilaisista huumeista aiheutuvista terveyshaitoista Opinnäytetyö Kevät 2013 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Hoitotyön koulutusohjelma

Lisätiedot

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihderiippuvuuden synty Psyykkinen riippuvuus johtaa siihen ettei nuori koe tulevansa toimeen ilman ainetta. Sosiaalinen

Lisätiedot

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle 1 Tieteelliset päätelmät Ottaen huomioon arviointiraportin, jonka lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC)

Lisätiedot

laskuvarjourheilua harrastetaan nyt yhteensä 19

laskuvarjourheilua harrastetaan nyt yhteensä 19 Sa Ku N Ku LttuuRi Ki LPaiLut oulu SSa 24-26.4.2001 f orssan ammatti-instituutti oli hyvin edustettuna SAKU:n jokavuotisissa kulttuurikilpailuissa Oulussa. Bändejä oli peräti kaksi. Toisessa soittivat

Lisätiedot

KANNABIS ei mieto eikä vaaraton huume

KANNABIS ei mieto eikä vaaraton huume KANNABIS ei mieto eikä vaaraton huume Kannabis-koulutus 1.6.2010 Vantaan nuorisoasema Ilkka Määttä, ohjaaja/perheterapeutti Niina Planting-Pernu, joht. sos.tt Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 1 ESITYKSEN

Lisätiedot

Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin

Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin Huom: Nämä muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin on laadittu lausuntopyyntömenettelyssä. Direktiivin 2001/83/EY

Lisätiedot

Propyyliheksedriini. Eventin. Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany. Tämä päätös Huomioitava ennen lääkkeen Lääkevalmisteen

Propyyliheksedriini. Eventin. Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany. Tämä päätös Huomioitava ennen lääkkeen Lääkevalmisteen Liite I 3 Aine: Propyyliheksedriini Tämä päätös Huomioitava ennen lääkkeen Lääkevalmisteen ottamista kauppanimi Saksa Knoll AG Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany Eventin 4 Aine Fenbutratsaatti

Lisätiedot

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - metadoni

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - metadoni HUS Riippuvuuspsykiatria Tietoa korvaushoidosta - metadoni HUS Riippuvuuspsykiatria korvaushoito Välskärinkatu 6, 1. krs, PL 590, 00029 HUS puh. 09 471 75482 Vieraile verkkosivustollamme osoitteessa: www.hus.fi

Lisätiedot

Morphine Orion. Pvm: , Versio 1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Morphine Orion. Pvm: , Versio 1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Morphine Orion Pvm: 19.12.2016, Versio 1.3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Tämä lääke on tarkoitettu voimakkaan kivun

Lisätiedot

Päihteettömyyden edistäminen

Päihteettömyyden edistäminen Päihteettömyyden edistäminen opas nuorille Tämä opas on sinulle, koska olet tärkeä. Mari Tahvanainen Sairaanhoitajaopiskelija Karelia Ammattikorkeakoulu PAREMPI ARKI RY 08/2017 Kauppatie 4, 81200 Eno.

Lisätiedot

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - buprenorfiini

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - buprenorfiini HUS Riippuvuuspsykiatria Tietoa korvaushoidosta - buprenorfiini HUS Riippuvuuspsykiatria korvaushoito Välskärinkatu 6, 1. krs, PL 590, 00029 HUS puh. 09 471 75482 Vieraile verkkosivustollamme osoitteessa:

Lisätiedot

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä LT Marja Aira Helsinki 19.9.2013 Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä reseptilääkettä Vuonna 2011 65 84-vuotiaista

Lisätiedot

ESIINTYMINEN: vihertävänä, kellertävänä tai ruskeana rouheena (marihuana) vaalean harmahtavana, ruskeana tai miltei mustana (hasis)

ESIINTYMINEN: vihertävänä, kellertävänä tai ruskeana rouheena (marihuana) vaalean harmahtavana, ruskeana tai miltei mustana (hasis) 4.11.2014 LÄHDE: Cannabis sativa -hamppukasvi - Yleisimmin käytetty huumausaine ESIINTYMINEN: vihertävänä, kellertävänä tai ruskeana rouheena (marihuana) vaalean harmahtavana, ruskeana tai miltei mustana

Lisätiedot

TieToa päihteistä ikäihmisille

TieToa päihteistä ikäihmisille Tietoa päihteistä IKÄIHMISILLE Tässä oppaassa kerrotaan alkoholin ja tupakan vaikutuksista kehoon, mieleen ja ympäristöön. Suomessa v. 2008 käytettiin puhdasta alkoholia 12,5 litraa jokaista yli 15-v.

Lisätiedot

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s.

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s. ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX 12 2015 1058350 Käyt. viim.: 12 2015 Erä 1058350 Aivastux 10 mg 10 tabl. Vnr 04 36 79 Ibuprofen 400 mg Glycerol (85%) Sacchar Constit q.s. Käyttötarkoitus: Allergisen nuhan, allergisten

Lisätiedot

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun kaupungin päihdeklinikka Kiviharjuntie 5 90230 Oulu METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun seudun ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Niskasaari Anne Näppä Marja Olet vapaa, jos elät niin kuin

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 15-6-2015, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

Tietoa päihteistä. ikäihmisille

Tietoa päihteistä. ikäihmisille Tietoa päihteistä ikäihmisille Tässä oppaassa kerrotaan alkoholin ja tupakan vaikutuksista kehoon, mieleen ja ympäristöön. Suomessa vuonna 2008 käytettiin puhdasta alkoholia 12,5 litraa jokaista yli 15-vuotiasta

Lisätiedot

TOSITIETOA. Alkoholi

TOSITIETOA. Alkoholi TOSITIETOA Alkoholi Alkoholi vaikuttaa aivoihin Alkoholi vaikuttaa aivoihin ja hermojärjestelmään monin tavoin. Pienet alkoholimäärät voivat vähentää estoja ja jännittyneisyyttä, kohottaa mielialaa ja

Lisätiedot

Päihdeäiti ja vastasyntynyt. Riitta Marttila Pohjanmaa-hanke koulutuspäivä 3.11.2009

Päihdeäiti ja vastasyntynyt. Riitta Marttila Pohjanmaa-hanke koulutuspäivä 3.11.2009 Päihdeäiti ja vastasyntynyt Riitta Marttila Pohjanmaa-hanke koulutuspäivä 3.11.2009 Huumeiden vaikutukset sikiöön Hasis, marihuana: IUGR, aivojen kehityshäiriöt, gastroskiisi (?) Amfetamiini: IUGR, ennenaikaisuus,

Lisätiedot

Psykoosi 22.9.2015 JENNI AIRIKKA, TAMPEREEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN PSYKOOSIPÄIVÄN LUENTO

Psykoosi 22.9.2015 JENNI AIRIKKA, TAMPEREEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN PSYKOOSIPÄIVÄN LUENTO Psykoosi 22.9.2015 JENNI AIRIKKA, TAMPEREEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUIDEN PSYKOOSIPÄIVÄN LUENTO Mitä psykoosi tarkoittaa? Psykoosilla tarkoitetaan sellaista poikkeavaa mielentilaa, jossa ihminen

Lisätiedot

Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia

Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia Tilannekatsaus poliisin näkökulmasta 2011 Ylikonstaapeli Varsinais-Suomen poliisilaitos Tavoitelkaamme Muutosta ajatuksiimme ja toimintaamme Poliisikin

Lisätiedot

KANNABIKSEN HAITAT ODOTTAVALLE ÄIDILLE, SIKIÖLLE JA SYNTYVÄLLE LAPSELLE

KANNABIKSEN HAITAT ODOTTAVALLE ÄIDILLE, SIKIÖLLE JA SYNTYVÄLLE LAPSELLE KANNABIKSEN HAITAT ODOTTAVALLE ÄIDILLE, SIKIÖLLE JA SYNTYVÄLLE LAPSELLE Omilla valinnoillasi vaikutat lapsesi hyvinvointiin Alkusanat Kannabis on yleisimmin käytetty laiton päihde. Usein sen haittavaikutuksista

Lisätiedot

PÄIHDEASIAA ETELÄ- SAVOSSA!

PÄIHDEASIAA ETELÄ- SAVOSSA! PÄIHDEASIAA ETELÄ- SAVOSSA! vihjeet.etela-savo@poliisi.fi Poliisilaki Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten

Lisätiedot

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Katsaus alkoholi-, tupakka-, huumausaine- ja rahapelitilanteeseen 29.4.2016 Kirsimarja Raitasalo 1 ALKOHOLI 29.4.2016

Lisätiedot

Huumausainerikoksista Keski-Suomen maakunnassa

Huumausainerikoksista Keski-Suomen maakunnassa Huumausainerikoksista Keski-Suomen maakunnassa Esityksen sisältö Sisä-Suomen poliisilaitos Huumausainerikokset Huumausainerikollisuus tilastojen valossa Huumausaineista tilanne kentällä Hoitoonohjaus ja

Lisätiedot

Lääketieteelliset oireet. nuha. tapaturma. viiltohaava. riittävä. äkillinen. lääkkeen haittavaikutus. haittavaikutus. Finnish. Finnish.

Lääketieteelliset oireet. nuha. tapaturma. viiltohaava. riittävä. äkillinen. lääkkeen haittavaikutus. haittavaikutus. Finnish. Finnish. Lääketieteelliset oireet nuha viiltohaava tapaturma äkillinen riittävä lääkkeen haittavaikutus haittavaikutus allergia ahdistus käsimurtuma rytmihäiriö pahanhajunen hengitys makuuhaava musta silmä musteta

Lisätiedot

Somaattisen sairauden poissulkeminen

Somaattisen sairauden poissulkeminen Psykoosit Psykoosit Yleisnimitys: todellisuudentaju selvästi vääristynyt ongelma, jossa ihmisellä on heikentynyt kyky erottaa aistien kautta tulevat ärsykkeet omista mielikuvista vaikeus erottaa, mikä

Lisätiedot

NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja

NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä 2010 SISÄLLYS 1 VANHEMPIEN VASTUU... 2 2 MITÄ LAKI SANOO... 3 3 TUPAKKA, ALKOHOLI JA MUUT RIIPPUVUUTTA AIHEUTTAVAT

Lisätiedot

PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄ PÄIVYSTYKSESSÄ

PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄ PÄIVYSTYKSESSÄ PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄ PÄIVYSTYKSESSÄ Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Hoitotyön koulutus Lahdensivu, syksy 2015 Päivi Runonen TIIVISTELMÄ LAHDENSIVU Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyö Tekijä Päivi Runonen

Lisätiedot

Attentin 5mg tabletti - opas reseptin kirjoittavalle lääkärille Tarkistuslista ennen lääkkeen määräämistä mahdollista web-pohjaista jakelua varten

Attentin 5mg tabletti - opas reseptin kirjoittavalle lääkärille Tarkistuslista ennen lääkkeen määräämistä mahdollista web-pohjaista jakelua varten Attentin 5mg tabletti - opas reseptin kirjoittavalle lääkärille Tarkistuslista ennen lääkkeen määräämistä mahdollista web-pohjaista jakelua varten Tarkistuslista 1: ennen Attentin 5mg tablettien määräämistä

Lisätiedot

Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa

Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa 4.6.2019 Vankien mielenterveys- ja päihdepalvelut / Mika Rautanen, oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, vs. ylilääkäri 1 PSYKIATRINEN

Lisätiedot

PENTHROX (metoksifluraani) Ohjeita lääkkeen antamiseen

PENTHROX (metoksifluraani) Ohjeita lääkkeen antamiseen PENTHROX (metoksifluraani) TÄRKEÄÄ TIETOA RISKIEN MINIMOINNISTA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE LUE HUOLELLISESTI ENNEN METOKSIFLURAANIN ANTAMISTA ÄLÄ HÄVITÄ Hyvä terveydenhuollon ammattilainen, Alla

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

VAHVANA HUUMEITTA. Pietarsaaressa joulukuussa 2003

VAHVANA HUUMEITTA. Pietarsaaressa joulukuussa 2003 1 VAHVANA HUUMEITTA Alkoholi, huumeet, dopingaineet ja tupakka ovat päihteitä, jotka vangitsevat monet nuoristamme (aikuisista puhumattakaan). Huumeidenkäyttö vie rahaa niin, ettei varoja jää normaaliin

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista 28.8.2008/543

Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista 28.8.2008/543 Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista 28.8.2008/543 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty sosiaali- ja terveysministeriön esittelystä, säädetään

Lisätiedot

Psykoositietoisuustapahtuma

Psykoositietoisuustapahtuma Psykoositietoisuustapahtuma apulaisylilääkäri Pekka Salmela Tampereen Psykiatria- ja päihdekeskus 19.9.2017 Metso Psykoosit Psykooseilla eli mielisairauksilla tarkoitetaan mielenterveyshäiriöiden ryhmää,

Lisätiedot

Yleistä addiktioista

Yleistä addiktioista Yleistä addiktioista Addictio (lat.) = jättäminen/jättäytyminen jonkun valtaan Pakonomainen tarve harjoittaa jotakin toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila eli ei enää oma valinta riippuvuus Sana kärsinyt

Lisätiedot

TURVALLISEN PISTÄMISEN OPAS IV- HUUMEITA KÄYTTÄVILLE

TURVALLISEN PISTÄMISEN OPAS IV- HUUMEITA KÄYTTÄVILLE TURVALLISEN PISTÄMISEN OPAS IV- HUUMEITA KÄYTTÄVILLE Kaarina Mertaniemi TYVis08 / kehittämistyö Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak Etelä, Helsinki Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitaja SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...3

Lisätiedot

Muuntohuumeet ehkäisevän työn, valvonnan ja palvelujärjestelmän haasteena

Muuntohuumeet ehkäisevän työn, valvonnan ja palvelujärjestelmän haasteena Muuntohuumeet ehkäisevän työn, valvonnan ja palvelujärjestelmän haasteena Elina Kotovirta, VTT, Erikoissuunnittelija Päihde- ja mielenterveyspäivät 12.10.2011 Mistä puhutaan? MDPV, mcpp, Bromo Dragonfly,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Revertor vet 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ml injektionestettä sisältää: Vaikuttava aine: Atipametsolihydrokloridi

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE: FSD3181 PÄIHDETUTKIMUS 2014 QUESTIONNAIRE: FSD3181 ALCOHOL AND DRUG SURVEY 2014

KYSELYLOMAKE: FSD3181 PÄIHDETUTKIMUS 2014 QUESTIONNAIRE: FSD3181 ALCOHOL AND DRUG SURVEY 2014 KYSELYLOMAKE: FSD3181 PÄIHDETUTKIMUS 2014 QUESTIONNAIRE: FSD3181 ALCOHOL AND DRUG SURVEY 2014 Tämä kyselylomake on osa yllä mainittua Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa.

Lisätiedot

Nuorten päihteiden käyttö ja huolen aiheet kouluterveyskyselyn tulosten valossa

Nuorten päihteiden käyttö ja huolen aiheet kouluterveyskyselyn tulosten valossa Nuorten päihteiden käyttö ja huolen aiheet kouluterveyskyselyn tulosten valossa Turun sosiaali- ja terveystoimi Terveyden edistämisen yksikkö suunnittelija Niina Jalo Esityksen rakenne Mikä on kouluterveyskysely

Lisätiedot

Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet 2018

Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet 2018 2 2019 25.2.2019 Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet 2018 Päälöydökset Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat edelleen yleistyneet. Noin joka neljäs suomalainen on joskus elämänsä aikana kokeillut

Lisätiedot

2.4.2014. Keskiviikko 2.4.2014 Myyrmäen sosiaali- ja terveysaseman auditorio Batulo Essak

2.4.2014. Keskiviikko 2.4.2014 Myyrmäen sosiaali- ja terveysaseman auditorio Batulo Essak Keskiviikko 2.4.2014 Myyrmäen sosiaali- ja terveysaseman auditorio Batulo Essak Khat eli Kati on Catha edulis -pensaan lehtiä tai oksia, joissa on keskushermostoa stimuloivaa ainetta, katinonia Khat- huumeen

Lisätiedot

Klooridiatsepoksidi Risolid Klonatsepaami Rivatril Nitratsepaami Insomin (unilääke) Keskipitkävaikutteise t

Klooridiatsepoksidi Risolid Klonatsepaami Rivatril Nitratsepaami Insomin (unilääke) Keskipitkävaikutteise t Bentsodiatsepiinit Julkaistu 24.8.2017 Bentsodiatsepiinit ovat yleisimpiä rauhoittavia lääkeaineita, joita käytetään ahdistus- ja pelkooireiden sekä unihäiriöiden hoitoon. Tämän ryhmän lääkeaineita käytetään

Lisätiedot

Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet

Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet S O S I A A L I - J A T E R V E Y S M I N I S T E R I Ö Esitteitä 2006:6 1 Otetaan selvää! Ikääntyminen, alkoholi ja lääkkeet Ikääntyminen tuo muutoksia

Lisätiedot

Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14

Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14 Sisällys Esipuhe 3 Lääkehoito ja lähihoitaja 10 1.1 Lääkkeet ja yhteiskunta 10 1.2 Lääkkeet ja yksilö 13 1.3 Lähihoitajan rooli lääkehoidon toteuttajana 14 Lääke, APTEEKKI JA LÄÄKETIETO 16 2.1 Lääke ja

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Maksimivuorokausiannos 40 ml (120 mg dekstrometorfaania)

VALMISTEYHTEENVETO. Maksimivuorokausiannos 40 ml (120 mg dekstrometorfaania) VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Resilar 3 mg/ml oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi ml sisältää 3 mg dekstrometorfaanihydrobromidia. Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan:

Lisätiedot

Lääkkeet ja alkoholi Suomen Apteekkariliitto 2006

Lääkkeet ja alkoholi Suomen Apteekkariliitto 2006 Lääkkeet ja alkoholi Suomen Apteekkariliitto 2006 2 Lääkkeen ja alkoholin samanaikainen käyttö voi aiheuttaa ongelmia Lääkkeitä käytettäessä alkoholia tulisi nauttia vain, jos niillä ei ole haitallisia

Lisätiedot

Asia: Pyydetty lausunto huumausaineita koskevasta rangaistuksen mittaamiskäytännöstä.

Asia: Pyydetty lausunto huumausaineita koskevasta rangaistuksen mittaamiskäytännöstä. Professori Erkki Vuori Asia: Pyydetty lausunto huumausaineita koskevasta rangaistuksen mittaamiskäytännöstä. Tutustuttuani minulle toimitettuun aineistoon, johon kuuluvat Helsingin käräjäoikeuden Huumausainerikosten

Lisätiedot

Urheilijan nesteytys

Urheilijan nesteytys Urheilijan nesteytys Katja Mjøsund LT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Orto-Lääkärit,, Helsinki Mehiläinen, Helsinki Paavo Nurmi keskus, Turku ADT, Suomen Suunnistusliitto Nesteytysohjeet Ennen suoritusta

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Nuhaan ja poskiontelotulehdukseen liittyvän limakalvojen turvotuksen lievittäminen.

VALMISTEYHTEENVETO. Nuhaan ja poskiontelotulehdukseen liittyvän limakalvojen turvotuksen lievittäminen. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT - ksylometatsoliinihydrokloridi 0,5 mg/ml - ksylometatsoliinihydrokloridi 1 mg/ml Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta

Lisätiedot

Valtakunnalliset terveysneuvontapisteiden koulutuspäivät 1.-2.11.2012 Espoo, Leppävaara.

Valtakunnalliset terveysneuvontapisteiden koulutuspäivät 1.-2.11.2012 Espoo, Leppävaara. Valtakunnalliset terveysneuvontapisteiden koulutuspäivät 1.-2.11.2012 Espoo, Leppävaara. Merja Laine dos., EHL Turun yliopisto Hammaslääketieteen laitos merja.anneli.laine@utu.fi sylki välttämätöntä suun

Lisätiedot

Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet. Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka

Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet. Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka Alkoholin ongelmakäyttö - käsitteitä Alkoholin riskikäyttö (aikaisemmin: suurkulutus): Riskikäytön rajat

Lisätiedot

Seksistä tauteja. Alueellinen tartuntatautipäivä Tays Erik Mattsson Projektikoordinaattorija seksuaalineuvoja

Seksistä tauteja. Alueellinen tartuntatautipäivä Tays Erik Mattsson Projektikoordinaattorija seksuaalineuvoja Seksistä tauteja Alueellinen tartuntatautipäivä Tays 7.2.2017 Erik Mattsson Projektikoordinaattorija seksuaalineuvoja Sukupuolitaudit vai seksitaudit? Taudit tarttuvat seksiteitse, sukupuolella ei sinänsä

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi.

Lisätiedot

Osallistu Päihdekyselyyn

Osallistu Päihdekyselyyn Irroita kansilehti ja kyselyosa toisistaan katkoviivan kohdalta. www.tilastokeskus.fi/tup/thl Tunnus Salasana Osallistu Päihdekyselyyn Lähetimme äskettäin kirjeen, jossa pyysimme sinua osallistumaan kyselyyn.

Lisätiedot

Kemialliset taisteluaineet

Kemialliset taisteluaineet Kemialliset taisteluaineet 10.1.2014 Harri Kiljunen, 1 Yleistä: Kemiallinen taisteluaine= mikä tahansa kemikaali, jota käytetään sodankäyntitarkoituksessa Jaetaan ryhmiin vaikutusmekanisminsa perusteella

Lisätiedot