HUUMEET. PAHIMMAT RISKIT Psykoosi, passivoituminen ja persoonallisuusmuutokset.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUUMEET. PAHIMMAT RISKIT Psykoosi, passivoituminen ja persoonallisuusmuutokset."

Transkriptio

1 HUUMEET Oheisesta kaaviosta selviää huumeiden pääluokitukset. Kaavio perustuu yleistyksiin. Muita huomioitavia tekijöitä ovat: Aineen koostumuksen ja vahvuuden sattumanvaraisuus: Vahvuus ei ole usein tiedossa ja vaihtelee eri erien välillä. Tämä lisää yliannostelun riskiä. Aineiden koostumukset ovat vaihtelevia ja aine ei välttämättä ole sitä, mitä sen on väitetty olevan. Tabletin näköiseksi tehdyt huumeet eivät ole vertailukelpoisia laadunvalvonnan läpikäymiin lääkkeisiin. Tablettimuotoiset huumeet sisältävät saman vahvuusvaihtelun riskin kun muutkin aineet. Jatkoaineet: Huumeita jatketaan muilla aineilla (lääkeaineet, arsenikki, kamelinlanta, muut huumeet, jauhot, pesuaineet jne.) esim. myyntivoiton lisäämiseksi. Näiden jatkoaineiden epäpuhtaudet tuovat lisää haittavaikutuksia ja mahdollisia allergiareaktioita. Suonensisäinen käyttö: Epäpuhtaiden välineiden (neula, ruisku, klikkikupit, filtterit, vesi) välityksellä leviävät myös veriteitsetarttuvat taudit. Suonensisäisesti aineita käyttävillä on usein myös suonitulehduksia ja -tukoksia. Sekakäyttö on hyvin yleistä. Tällöin tunnistaminen ja riskien arvioiminen on vaikeaa. Käyttäjän tajunnan taso ja käytös voivat muuttua nopeasti. AINE HASIS, MARIHUANA eli pilvi, ruoho, ganja, rocco, heinä, myssyt, hassu, lätkä, pudi... Cannabis Sativa hamppukasvi. Marihuana kuivatetaan lehdistä ja varsista, hasis on kukintojen pihkaa ja öljy kasvin öljyuuttetta. Ruskeita, mustia tai vihertäviä laattoja, rouhetta tai öljyä. poltettuna, mutta myös suun kautta teessä, leivonnaisissa jne. Muutaman tunnin käytön jälkeen silmät punoittavat ja etenkin silmän verisuonet verestävät, pulssi nopeutuu ja verensokeri laskee. Muulloinkin tupakkayskä, flashbackejä eli takautumia, imelä, makea ja tarttuva haju. ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- Puheliaisuus/hilpeys tai syrjäänvetäytyminen/ sisäänpäin kääntyminen. Paniikkitilat, passivoituminen, tilannearvioinnin ja vastustuskyvyn heikkeneminen. Aine on rasvaliukoinen ja sen poistuminen elimistöstä kestää useita viikkoja. Psykoosi, passivoituminen ja persoonallisuusmuutokset. Lisää riskiä sairastua mielenterveydellisesti (erityisesti skitsofrenia) ja hidastaa henkistä kehitystä.

2 AMFETAMIINI JA SEN JOHDANNAISET eli piri, vauhti, pirna Metamfetamiini on vielä huomattavasti vahvempaa. EKSTACY eli nipsut, esso, essi, E, eemeli, naksu KHAT eli kati KOKAIINI, CRACK eli koka, lumi, kokkeli Kemiallisesti valmistettu Yl. pääasiassa MDMA:ta tai jotain muuta amfetamiinin johdannaista. Useamman aineen sekoitukset ovat yleisiä. Catha edulis puun/pensaan lehdet ja kukinnot. Kokapensaan lehdet Tabletit, kapselit, liuos tai yleisimmin vaalea jauhe. (pastellisävyisiä) tabletteja, joihin on painettu erilaisia kuvioita. Myös jauheena ja kapseleina. Lehdet ti, mutta myös syömällä, nuuskaamalla tai mällinä. Metamfetamiin i myös Syömällä, nuuskaamalla tai ti. Pureskelemalla suuria määriä lehtiä lähinnä somaleiden keskuudessa. Valkoista jauhetta Ensisijaisesti nuuskaamalla, mutta myös ti tai AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- STIMULANTIT Laajentuneet silmäterät, itsevarmuus ja "ylikierroksilla" käyminen. Kohonnut hengitystiheys, pulssi, verenpaine ja kehonlämpö. Kärsimätön, arvaamaton, vainoharhainen, lyhytmuisti heikentynyt. Amfetamiinin tunnistamispiirteiden lisäksi lämmön nousu, hampaiden narskuttelu ja lihaskrampit. Punaruskeat hampaat. Elintoimintojen nopeutuminen, lämmön nousu ja poskien punoitus. Lyhytkestoisempi vaikutuksiltaan kuin amfetamiini, muuten vastaava. Nuuskaamisesta nenän väliseinän tuhoutuminen honottava puhe. Euforia, vahva elämän hallinnan tunne, kiihottumistila, unettomuus, ruokahaluttomuus, pelkotilat, masennus ja tuskatilat. Kts. amfetamiini ja sen lisäksi sosiaalisuuden kasvaminen, mielialavaihtelut ja aistiharhat. Niin sanottu bailaushuume. Muistuttaa amfetamiinin vaikutuksia ja aiheuttaa lisäksi maanisuutta ja aistiharhoja. Kts. amfetamiini. Sen ja sen tyyppisten aineiden vaikutusten lisäksi seksuaaliset toimintahäiriöt ja tuntoaistin heikkeneminen. Aivoverenvuoto, sydäninfarkti ja jälkimasennustilois sa itsemurhat. Amfetamiinin vaikutusten lisäksi lämpöhalvaus, nestehukka ja verenvuototauti. Masennuslääkkeide n kanssa hengenvaarallinen. Psykoosit, jälkimasennus ja ruuansulatuselinten alueen tulehdukset. Amfetamiinin ja sen johdannaisten riskien lisäksi hengityksen salpaantuminen. Sydänpysähdyksen riski on ilmeinen.

3 AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- HALLUSINOGEENIT LSD eli matkat, tripit, hapot, laput SIENET LÄÄKKEET eli mömmöt, tabut, ryynit Psykoosi-, neuroosi-, uni-, depressio-, vahvat särky- ja kipulääkkeet sekä yskänlääkkeet (opiaatti pohj.). Anaboliset steroidit (sis. testosteronin johdannaisia.) Kemiallinen valmiste Suomen metsistä löytyy lajiketta huumaustarkoituksessa käytettyä sientä. Niitä tilataan myös internetin kautta. Ne voivat sisältää myös LSD:tä + PCP:tä. Kemiallisia valmisteita. Lääkkeitä käytetään esim. päihtymiseen, vieroitusoireisiin, tehostamaan eri aineiden vaikutusta jne. Liuos, jota on imeytetty pieniin paperinpaloihin, sytyttimenkiviä muistuttaviin paloihin tai tabletteihin. Päihdetarkoituksessa käytettävät sienet sisältävät esim. iboteenihappoa, muskimolia ja psilosybiiniä. Tabletit, kapselit, liuokset. Nuoret poimivat usein täysin sattumanvaraisesti kolmiollisia lääkkeitä. Muuten etsitään tiettyjä vaikuttavia aineita. Aine imeytetään elimistöön suun kautta. Annoksen vahvuutta on mahdoton arvioida. Syömällä, teenä tai Sekakäyttönä, yliannoksia syömällä tai ti. Steroidit lihakseen ruiskutettuna, lääkkeinä ja ihovoiteina. Doubbaus. Henkilö on kiihtynyt ja harhainen. Flashbackit, sekavuus ja syljenerityksen lisääntyminen. Alkoholihumalaa muistuttava humala, sekavuus, pahoinvointi, haparoivat liikkeet ja kouristukset. Sekava käytös, ilman alkoholia ns. apteekin haju, yleensä väsynyt ja raukea, puheen kankeus, haparoivuus ja tunteiden ailahtelu. Steroidit aiheuttavat myös hormonaalisia muutoksia, aggressiivisuutta. Kaikkivoipaisuuden tunne, hilpeys/masennus, aistiharhat, minä käsitteen häiriöt, minän jakautuminen, paniikki- ja pelkotilat. Hyvänolontunne, hallusinaatiot, huimaus, sekavuusja pelkotilat, paniikkireaktiot. Päihtymys, huolettomuus, rentoutuminen, sekavuus, välinpitämättömyys, pelkotilat, unihäiriöt, lamaantuminen ja ahdistuneisuus. Steroidit: lihasmassan kasvu, mielialavaihtelut, yli/aliseksuaalisuus. Matka voi jäädä päälle, herkkyys tapaturmille, kaikkivoipaisuuden ja harhojen aiheuttamat kuolemat sekä itsemurhat. Sienet voi sekoittaa hengenvaarallisiin myrkkysieniin, vaikuttavan aineen määrää on mahdoton arvioida. Maksa- ja munuaisvauriot. Vaikea ja pitkä vieroitus, lääkkeiden arvaamattomuus, sekakäytössä yhteisvaikutukset ja myrkytyskuolemat. Steroidit: hormonaaliset häiriöt, impotenssi, raivonpuuskat, IVkäytön riskit

4 OPIAATIT: HEROIINI, MORFIINI, FENTANYYLI ja näiden johdannaiset. Yleisiä nimiä ovat esim. hepo, hidas, H, mopo, morfa ja jarru. GAMMA l. gammahydroksivoihap po, GHB, liquid extacy. BDO ja Lakka (vahvempia) muuttuvat elimistössä myös gammaksi. BUPRENORFIINI eli Subutex, Suboxone, Temgesic Oopiumunikon maltiaisnesteestä uutetaan morfiini+kodeiini Morfiinista valmistetaan kemiallisesti vahvempaa heroiinia. Kemiallisesti valmistettuja synteettisiä opiaatteja esim. lääkevalmisteissa. Samoin valmistettu Fentanyyli on heroiiniakin voimakkaampaa. Kemiallinen valmiste, joka on alun perin kehitetty nukutus- ja rauhoittavaksi lääkkeeksi. Synt. opiaattia sis. lääketabletti. Tuodaan maista, joissa sitä saa reseptillä. Oopium: Unikon siemenkodat, ruskea massa. Morfiini: väritön neste. Heroiini: ruskeasävyinen tai vaalea jauhe. Synteettiset tabletteina. Yleensä kirkasta tai tummaa nestettä pienissä lasipulloissa. Mahdollisesti myös jauheena ja kapseleina. Subutex: Valkoinen soikea tabletti, jossa toisella puolella miekan kuva. Suonensisäisesti, nuuskaamalla, juoden (teenä) tai polttaen. Juodaan sinällään (tilkka) tai esim. alkoholiin sekoitettuna. Suonensisäises ti tai nuuskaamalla. (Vieroituksessa suun kautta imeyttämällä.) AINE ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- SEDATIIVIT Elintoimintojen hidastuminen ja supistuneet silmäterät. Päihtyneenä raukea/rauhallinen ja katse on lasittunut. Vieroitusoireiden lähestyessä levoton ja arvaamaton pakonomaisen aineen saamisen tarpeen takia. Myrkytyksen oireita. Nopea tajuttomuus ja nopea herääminen. Sekavuus, verenpaineen lasku ja pulssin hidastuminen. Sama kuin opiaateilla. Vahva euforia, tunteettomuus, omiin oloihin vetäytyminen ja piittaamattomuus itsestä sekä muista. Fyysiset vieroitusoireet ovat hyvin voimakkaat. Myrkytyksen oireita. Sekavuus ja vahva humala. Aineen määrästä riippuen uneliaisuus, mielihyvä tai tajuttomuus. Sama kuin opiaateilla Hengityslama. Opiaattien kanssa keskushermostoa lamaavat aineet (jotkut lääkkeet, alkoholi) aiheuttavat aina hengenvaaran. Sydän- ja verenkiertojärjestelmän pettäminen. Kooma. Joskus hengityslama. Suonitukokset (lääkkeen maissitärkkelys) IV-käytössä.

5 AINE IMPATTAVAT AINEET eli tinnerit, lakat, liimat, tussit, puhdistusaineet, butaani (sytyttimien nestekaasu), bensiini, ilokaasu, aerosolit jne. MUUT AINEET Mausteet (muskottipähkinä), yrtit, jotkut lääkevalmisteet, korvikkeet jne. Aineita on helposti saatavissa kotoa, koulusta, harrastuksista jne. Päihtymystarkoitukseen on keksitty useita erilaisia korvikkeita mausteista, yrteistä, kemiallisista yhdistelmistä yms. Näitä löytyy kotoa, tilataan netistä tai niitä valmistetaan itse. Useimmat aineet ovat normaalisti kotitalouksissa käytössä. Valmispakkaukset tai esim. apteekista hankitut valmistusaineet. Suoraan valmistusastiasta tai ainetta voidaan laittaa pussiin tai kangaspalaan, josta sitä hengitellään. syömällä, juomalla tai Tokkurainen käytös, puuropuhe, rengas suun/nenän ympärillä, toistuva nenäverenvuoto, tahrat vaatteissa, itsekontrollin heikkous ja haju. Kaikki päihteisiin liittyvät tunnistamismerkit (sekava käytös ja puhe, keskittymiskyvyn heikkeneminen, mielialan ja elämän arvojen muutokset, elämän otteen /hallinnan menettäminen jne.) ALKUPERÄ ULKONÄKÖ KÄYTTÖ- Päihtymys, kaikkivoipaisuudentunne, sekavuus, pahoinvointi, aistiharhat, kaksoiskuvat, kiihtyneisyys ja muistikatkot. Päihtymys, sekavuus ja arvaamattomuus. Hengityskeskuksen lamaantuminen, rytmihäiriöt, sydänpysähdys, keuhkovauriot, elimelliset aivovauriot ja kurkunpään krampit. Monen vaikutukset ovat vielä tutkimatta, joten näiden käyttö sisältää arvaamattomia ja tuhoisia riskejä. Sekakäytössä aineiden yhteisvaikutukset voivat johtaa vaaratilanteisiin. Taulukossa käsitellään vaikutuksia lähinnä fyysisestä näkökulmasta. Käyttäjän elämän ja esim. riippuvuuden kannalta oleellisempaa voi olla sosiaalinen, henkinen ja psyykkinen näkemys. Käytetyn aineen selvittäminen on usein toissijaista siihen nähden, että henkilöllä on tarve sekoittaa päänsä. Päihtymisen ja käyttämisen tarve on se, johon tulee puuttua. Lisätietoja: Tästä on kyse tietoa päihteistä -kirja, Youth Against Drugs ry, pääkaupunkiseudun paikallisosasto Internet yhteydet: ja hoitopaikkoja käsittelevä sivusto SPR:n päihdetyön materiaalit, piirien päihdetyön yhdyshenkilöt, tai Suomen Punainen Risti / Päihdetyö / Kati Laitila

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän tietopakettiin on kerätty tietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tukimateriaaliksi muun muassa nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön,

Lisätiedot

Kannabis puolestaan voi olla kaikkea edellä olevaa. Se piristää, lamaannuttaa ja voimistaa myös aistikokemuksia.

Kannabis puolestaan voi olla kaikkea edellä olevaa. Se piristää, lamaannuttaa ja voimistaa myös aistikokemuksia. HUUMAUSAINEET Huumausaineiden käyttökulttuurille on tyypillistä eri aineiden sekakäyttö sekä se, että huumeenkäyttäjät turvautuvat erilaisiin korvikkeisiin silloin, kun varsinainen huumausaineen saanti

Lisätiedot

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän materiaaliin on kerätty yleistietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tiedolliseksi tueksi nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön.

Lisätiedot

MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN

MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN 1 MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN IMPATTAVAT ET (LIIMAT, OHENTEET, PUHDISTUSET, TINNERI, BUTAANI) KANNABIS (HASIS, MARIHUANA) KÄYTTÖTAPA Haistellaan ja hengitetään. Poltetaan, syödään, juodaan. EN

Lisätiedot

Päihteiden vaikutus ihmiseen

Päihteiden vaikutus ihmiseen Päihteiden ihmiseen Päihdetiedon tunteminen on osa huolenpitoa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ammattilaiset voivat tukea asiakkaita välittämällä ajantasaista päihdetietoa. Päihteiden käyttö sisältää

Lisätiedot

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille KUKA PÄÄTTÄÄ Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille 2015 1 SISÄLLYS VANHEMMILLE... 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN ON TÄRKEÄÄ... 3 NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN SOSIAALISET SYYT... 4 VANHEMPIEN ASENTEET JA ESIMERKKI

Lisätiedot

RYHMIEN MERKITYS PÄIHDEKUNTOUTUKSESSA HARJAVALLAN SAIRAALAN OSASTOLLA 71

RYHMIEN MERKITYS PÄIHDEKUNTOUTUKSESSA HARJAVALLAN SAIRAALAN OSASTOLLA 71 RYHMIEN MERKITYS PÄIHDEKUNTOUTUKSESSA HARJAVALLAN SAIRAALAN OSASTOLLA 71 Julin Teija, Pulli Susanna Opinnäytetyö, kevät 2005 Diakonia- ammattikorkeakoulu, Porin yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys- ja

Lisätiedot

Terveystieto Anne Partala HUUMEET

Terveystieto Anne Partala HUUMEET Terveystieto Anne Partala HUUMEET PORTTITEORIA PÄIHTEET TIETYSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ ELÄMÄÄN: 1. Tupakka ja alkoholi 2. Kannabis tuotteet 3. Vahvemmat huumeet (pienempi kynnys) NARKOMAANI: huumausaineista tullut

Lisätiedot

Koukku asiaa huumeista

Koukku asiaa huumeista Koukku asiaa huumeista Sininauhaliitto Sisältö Lukijalle...3 Älä jää koukkuun!...4 Huumeiden vaikutus...5 Riippuvuus...7 Huumekierre...8 Huumerikokset...9 Yleisiä huumeita...10 Muita huumaavia aineita...14

Lisätiedot

NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja

NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja NUORET JA PÄIHTEET - Varhaisen puuttumisen neuvoja Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä 2010 SISÄLLYS 1 VANHEMPIEN VASTUU... 2 2 MITÄ LAKI SANOO... 3 3 TUPAKKA, ALKOHOLI JA MUUT RIIPPUVUUTTA AIHEUTTAVAT

Lisätiedot

VAHVANA HUUMEITTA. Pietarsaaressa joulukuussa 2003

VAHVANA HUUMEITTA. Pietarsaaressa joulukuussa 2003 1 VAHVANA HUUMEITTA Alkoholi, huumeet, dopingaineet ja tupakka ovat päihteitä, jotka vangitsevat monet nuoristamme (aikuisista puhumattakaan). Huumeidenkäyttö vie rahaa niin, ettei varoja jää normaaliin

Lisätiedot

Alkoholin, tupakan ja huumeiden käytön seulontatesti. Käyttöopas perusterveydenhuoltoa. Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto

Alkoholin, tupakan ja huumeiden käytön seulontatesti. Käyttöopas perusterveydenhuoltoa. Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto Alkoholin, tupakan ja huumeiden käytön seulontatesti Käyttöopas perusterveydenhuoltoa varten Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto ASSIST 2 Alkoholin, tupakan ja huumeiden käytön seulontatesti

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Piikkihuumeita käyttävien kanssa työskenteleville

Piikkihuumeita käyttävien kanssa työskenteleville Piikkihuumeita käyttävien kanssa työskenteleville 2 Saatteeksi...8 Käsitemääritelmiä...9 Johdanto...11 Terveyden edistäminen ja haittojen rajoittaminen...12 Haittojen rajoittamisen toimintamalli tukee

Lisätiedot

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Selvästi hauskinta Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Liitteet Liite 1. Tutkimustuloksia tiivistetysti................................42 Liite 2. Miten päihteet vaikuttavat ihmiseen? taustatietoa

Lisätiedot

laskuvarjourheilua harrastetaan nyt yhteensä 19

laskuvarjourheilua harrastetaan nyt yhteensä 19 Sa Ku N Ku LttuuRi Ki LPaiLut oulu SSa 24-26.4.2001 f orssan ammatti-instituutti oli hyvin edustettuna SAKU:n jokavuotisissa kulttuurikilpailuissa Oulussa. Bändejä oli peräti kaksi. Toisessa soittivat

Lisätiedot

Asia: Pyydetty lausunto huumausaineita koskevasta rangaistuksen mittaamiskäytännöstä.

Asia: Pyydetty lausunto huumausaineita koskevasta rangaistuksen mittaamiskäytännöstä. Professori Erkki Vuori Asia: Pyydetty lausunto huumausaineita koskevasta rangaistuksen mittaamiskäytännöstä. Tutustuttuani minulle toimitettuun aineistoon, johon kuuluvat Helsingin käräjäoikeuden Huumausainerikosten

Lisätiedot

Riippuvuus ja väärinkäyttö

Riippuvuus ja väärinkäyttö 26. Riippuvuus ja väärinkäyttö Riippuvuus ja väärinkäyttö Päihdealaan liittyvät yleiset käsitteet Ilan hoidollista tavoitetta käytettyjä psyykkisiin toiintoihin vaikuttavia aineita kutsutaan päihteiksi.

Lisätiedot

KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKO- MAANITYÖ (KAN) PÄIHDETYÖN MUOTONA

KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKO- MAANITYÖ (KAN) PÄIHDETYÖN MUOTONA ETELÄ-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysala, Lappeenranta Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto Hanne Huittinen Leena Jefimoff KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKO-

Lisätiedot

RASKAANA OLEVA HUUMEIDEN KÄYTTÄJÄ ÄITIYSNEUVOLAN ASIAKKAANA

RASKAANA OLEVA HUUMEIDEN KÄYTTÄJÄ ÄITIYSNEUVOLAN ASIAKKAANA RASKAANA OLEVA HUUMEIDEN KÄYTTÄJÄ ÄITIYSNEUVOLAN ASIAKKAANA Tunnistaminen, elämäntilanteessa tukeminen ja hoitomahdollisuuksien kartoittaminen terveydenhoitajan kokemana Ahonen Tiia Lehtinen Hanna Naumanen

Lisätiedot

Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet. Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka

Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet. Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka Alkoholin ongelmakäyttö - käsitteitä Alkoholin riskikäyttö (aikaisemmin: suurkulutus): Riskikäytön rajat

Lisätiedot

ELÄMÄN LANGAT KÄSISSÄSI

ELÄMÄN LANGAT KÄSISSÄSI ELÄMÄN LANGAT KÄSISSÄSI Puheeksiottoväline terveydenhoitajan ja lukioikäisen päihdekeskusteluun Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja Opinnäytetyö 18.4.2007 Eveliina Kotonen Kristiina Krauel HELSINGIN

Lisätiedot

KORKKI KIINNI, PILLERIT PURKKIIN? Tietoa alkoholin ja huumeiden käytön vaikutuksista vauvaan raskausaikana

KORKKI KIINNI, PILLERIT PURKKIIN? Tietoa alkoholin ja huumeiden käytön vaikutuksista vauvaan raskausaikana KORKKI KIINNI, PILLERIT PURKKIIN? Tietoa alkoholin ja huumeiden käytön vaikutuksista vauvaan raskausaikana Heini Elonheimo Riikka Järvinen Nina Kettunen Opinnäytetyö Huhtikuu 2007 Sosiaali- ja terveysala

Lisätiedot

EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ TYÖKIRJA

EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ TYÖKIRJA 1 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ TYÖKIRJA 2006 Petri Kylmänen www.moodhouse.fi 2 SISÄLLYS ALKUSANAT 4 1. TAUSTAA 6 1.1 Päihteet 7 1.2 Nuorisokulttuurien vaikutus 13 2. EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ 14 2.1 Yhteistyö 15 2.2

Lisätiedot

Vantaa ja päihteet -raportti 2013. Teemana nuorten huumeiden käyttö

Vantaa ja päihteet -raportti 2013. Teemana nuorten huumeiden käyttö 2013 Teemana nuorten huumeiden käyttö - ajankohtaisina haasteina kannabis ja muuntohuumeet Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala Päihdepalvelut, ehkäisevän päihdetyön yksikkö Sisällys Alkusanat... 2 1

Lisätiedot

Toipumisen käsikirja buprenorfiinihoidossa

Toipumisen käsikirja buprenorfiinihoidossa Toipumisen käsikirja buprenorfiinihoidossa Käännös: Antti Holopainen 2000, täydennetty 2008 vastaamaan suomalaisia hoitokäytäntöjä ja viranomaissäännöksiä Alkuperäinen teos: Walter Ling M.D Opiate Dependence:

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / julkishallinto ja juridiikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / julkishallinto ja juridiikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / julkishallinto ja juridiikka Tanja Vornanen KOUVOLAN SEUDUN HUUMAUSAINERIKOLLISUUSTILANNE VUONNA 2008 JA HUUMAUSAINERIKOSTEN KÄSITTELY KOUVOLAN

Lisätiedot

TULEE PISTETTYÄ PUHTAILLA NEULOILLA KOUVOLAN VINKIN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY

TULEE PISTETTYÄ PUHTAILLA NEULOILLA KOUVOLAN VINKIN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaalialan koulutusohjelma Tia Toljander & Emmi Vuorela TULEE PISTETTYÄ PUHTAILLA NEULOILLA KOUVOLAN VINKIN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY Opinnäytetyö 2014 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON

Lisätiedot

Tietoa päihteistä aikuisille

Tietoa päihteistä aikuisille Tietoa päihteistä aikuisille Tässä oppaassa kerrotaan päihteiden vaikutuksista kehoon, mieleen ja ympäristöön. Päihteidenkäytöstä ei ole haittaa ainoastaan päihteidenkäyttäjälle itselleen, vaan myös hänen

Lisätiedot