Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet. Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet. Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka"

Transkriptio

1 Yleisimmin käytetyt päihteet ja hoidon kulmakivet Markus Sundqvist Kettutien erityispoliklinikka

2 Alkoholin ongelmakäyttö - käsitteitä Alkoholin riskikäyttö (aikaisemmin: suurkulutus): Riskikäytön rajat ylittyvät, mutta merkittäviä alkoholihaittoja tai riippuvuutta ei ole vielä ilmaantunut. Alkoholin haitallinen käyttö: Henkilöllä on selvästi tunnistettavia alkoholin käytön aiheuttamia fyysisiä tai psyykkisiä haittoja, muttei riippuvuutta. Alkoholiriippuvuus: Oireyhtymä, jonka tyypillisiä piirteitä ovat mm. juomisen pakonomaisuus, vieroitusoireet, toleranssin kasvu ja juomisen jatkuminen haitoista huolimatta.

3 Katkaisuhoito Runsaan ja pitkän jatkuneen alkoholinkäytön lopettaminen hoitotoimien tukemana. Tavoitteet: - Lievittää vieroitusoireita. - Estää ja hoitaa somaattisia komplikaatioita. - Vaikuttaa ennusteeseen. - Motivoida potilasta pitkäjänteisempään alkoholiongelman hoitoon. Vaikeusasteen mukaan: - Avokatko A-klinikalla, terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa - Päihdehuoltolaitoksessa - Sairaalassa

4 Katkaisuvaiheessa tunnistettava muut mahdolliset sairaudet Korvikealkoholimyrkytykset Sekamyrkytykset Kallovamma Epilepsia Aivoverenkierron häiriöt Diabetes: hypoglykemia tai ketoasidoosi Infektiot: pneumonia, meningiitti, sepsis Pankreatiitti Sydäninsuffisienssi jne.

5 Komplisoitumaton vieroitusoireyhtymä Yleinen sairaudentunne, päänsärky ym. Karkeapiirteinen vapina (kädet, kieli, silmäluomet) Pahoinvointi ja oksentelu Autonominen hyperaktiivisuus (takykardia, kohonnut verenpaine, hikoilu) Ahdistuneisuus, masennus, ärtyisyys Ohimenevät/epämääräiset harha-aistimukset Unettomuus

6 Komplisoitunut vieroitusoireyhtymä Edellistä vaikeampiasteinen oireyhtymä, jossa myös somaattisiin komplikaatioihin viittaavia piirteitä. Grand mal-kouristukset Delirium tremens Wernicken tauti Alkoholihallusinoosi

7 Delirium tremens, juoppohulluus Puhkeaa yleensä 1-3 vrk juomisen lopettamisen jälkeen. Desorientaatio, sekavuus Merkittävä psykomotorinen ja autonominen hyperaktiivisuus Psykoottiset harhat, näköharhat Neste- ja suolatasapainon häiriöt Kouristukset Hoito ensisijaisesti somaattisessa sairaalassa.

8 Wernicken tauti B1-vitamiinin (tiamiinin) puutoksesta johtuva aivo-orgaaninen oireyhtymä. Puhkeaa, kun alkoholimetabolia loppuu ja hiilihydraattimetabolia kiihtyy. Neurologiset silmälöydökset Amnestinen oireyhtymä Desorientaatio, sekavuus Kävelyn ja tasapainon häiriö Hoito neurologisella osastolla.

9 Alkoholihallusinoosi Harvinaisempi kuin alkoholidelirium Aistiharhat, usein epämiellyttävät kuuloharhat Ei ajan ja paikan tajun hämärtymistä Kestää viikkoja kuukausia, jää joskus pysyväksi. Hoidossa keskeistä alkoholiriippuvuuden hyvä hoito sekä psykoosilääkkeet.

10 Alkoholivieroitus: Farmakologinen hoito Tiamiinivarastojen täydennys. Neste-suolatasapainon hoito (per os lievissä tapauksissa). Bentsodiatsepiinit: Vaikuttavat sedatiivisesti ja antikonvulsiivisesti. Neuroleptit: Sedatoivat, lievittävät ahdistusta ja harhaisuutta. Muut: Unilääkkeet, mahalääkkeet, beetasalpaajat ym.

11 Alkoholiriippuvuuden hoito Psykososiaaliset hoidot ovat alkoholiriippuvuuden hoidon perusta: Tiedon antaminen, keskustelutuki, yksilö-, perheja ryhmäterapiat, vertaistoiminta ym. Kuitenkin noin vuoden kuluttua hoidosta 40-70% aloittaa uudelleen hallitsemattoman alkoholinkäytön. Hoitotuloksia voidaan parantaa lääkityksellä. Disulfirami, (Antabus), naltreksoni (Revia)

12 Disulfiraami (Antabus) Estää alkoholin palaessa muodostuvan asetaldehydin palamista edelleen etikkahapoksi. "Inhotushoito" Kontrolloitu antabushoito parantaa merkittävästi pelkillä psykososiaalisilla menetelmillä saatuja hoitotuloksia. Kontrolloimaton antabushoito on tehoton. Ihonalainen depotkapseli on tehoton. Yliannos voi aiheuttaa vakavia oireita.

13 Kannabis Kannabistuotteet ovat peräisin hamppukasvista, Cannabis sativa. Niitten keskeisin psykoaktiivinen aine on tetrahydrokannabinoli (THC). Marihuana = kasvin kuivattuja lehtiä ja kukkia. Hasis = emikasvin kuivattuja kukintoja. Kannabisöljy = väkevöityä THC:ta.

14 Kannabis huumeena Suomessa yleisimmin käytetty laiton huume. Käytetään rauhoittavan ja mielihyvää tuottavan vaikutuksen takia. Joka neljännellä vuotiaalla on kokemusta kannabiksen käytöstä. Heistä 90 %:lla käyttö jää kokeiluasteelle, muille kehittyy erilaisia haittoja tai kannabisriippuvuus. Riippuvuus etupäässä psyykkistä. Vieroitusoireet suht. lievät: ärtyisyys, levottomuus, masennus, unihäiriöt ym.

15 Kannabiksesta mahdollisesti aiheutuvat haittavaikutukset Kokematon käyttäjä: - Äkillinen paniikki- ja ahdistustila - Äkillinen sekavuustila, aistiharhat, harhaluulot Krooninen käyttö: - Heikentynyt keskittymis- ja oppimiskyky, muistihäiriöt - Persoonallisuumuutokset - Amotivaatio-oireyhtymä (väsymys, velttous, haluttomuus, masentuneisuus ) - Skitsofrenian oirekuva Somaattiset komplikaatiot: bronkiitti, COPD, syöpäriski, sikiön kasvuhäiriö (?).

16 Uudemmat synteettiset kannabinoidit Spice-tuotteet Tutkimuskemikaalit, esim. JWH-018, Jehova.

17 Sentraaliset stimulantit: amfetamiini ja kokaiini Amfetamiini on (buprenorfiinin ohella) Suomen eniten käytetty pistettävä huume. Käytetään myös nenän kautta nuuskaamalla tai suun kautta ( pommina ). Aiheuttaa herkästi riippuvuutta. Riippuvuus luonteeltaan enemmän psyykkistä kuin fyysistä. Vieroitusoireet melko epäspesifisiä: väsymys, masennus, ahdistuneisuus, unihäiriöt ym. Saattavat kestää viikkoja. Kokaiinin vaikutukset muistuttavat amfetamiinin. Crack = poltettava kokaiini

18 Amfetamiinin käytön aiheuttamat psyykkiset komplikaatiot Delirium: - Suurista annoksista - Oireet: levottomuus, sekavuus, dysforia, vainoharhaisuus. Amfetamiinipsykoosi: - Yleensä pitkäaikaisen käytön seurauksena - Oireet: paranoidisuus, skitsofrenian kaltainen oirekuva, mutta paranee alle kuukaudessa Lääkehoito: - Psykoosilääkkeet, bentsodiatsepiinit lyhytaikaisesti.

19 Amfetamiinimyrkytys Yliannoksista, aineiden epäpuhtauksista ja pitoisuuksien vaihteluista Myrkytysoireita ovat takykardia, verenpaineen nousu, hypertermia, hikoilu, laajat pupillat, motorinen levottomuus, lihasjäykyys, bruksismi, hyperrefleksia, paranoia, psykoosit. Voi johtaa kuolemaan esim. sydämen rytmihäiröiden, hypertermian tai kallonsisäisen verenvuodon takia. Hoito oireenmukainen, somaattisessa sairaalassa.

20 Amfetamiinijohdannaiset Useat ns. design-huumeet ovat amfetamiinin johdoksia. ATS-ryhmä = Amphetamine-type stimulants. Metamfetamiini vaikuttaa vielä voimakkaammin kuin amfetamiini. MDMA = ekstaasi MDPV = aakkoset 4-MMC = mefedroni Eivät yleensä näy huumepikatesteissä.

21 Gamma GHB = gammahydroksibutyratti Klubihuume, aikaansaa euforiaa ja rentoutumista, voimistaa alkoholin vaikutuksia. Usein kellarilaboratorioista. Ei näy tavallisissa huumetesteissä. Toksinen, aiheuttaa helposti tajuttomuutta Tyrmäystipat sisältävät usein gammaa GBL = gammabutyrolaktoni, lakka, on gamman esiaste.

22 Hallusinogeenit Aiheuttavat erilaisia aistivääristymiä ja ajatushäiriöitä. Esimerkiksi: LSD PCP = fensyklidiini, angel dust BDF = bromodragonfly Psilosybiini (sienimyrkky) Hallusinogeenimyrkytyksiin ei ole olemassa spesifistä hoitoa.

23 Pistohuumeiden käytöstä johtuvia somaattisia komplikaatioita Krooninen C-hepatiitti n %:lla suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. HIV-positiivisuus lisääntynyt 90-luvun lopulla, sen jälkeen pysynyt alhaisella tasolla. Tulehtunut neulanpistojälki voi johtaa endokardiittiin. Pistäminen vahingossa valtimoon => raajojen kärkiosien nekroosit.

24 Virtsan huumetesteistä Otetaan valvotusti Tulkintaongelmia runsaasti Väärät negatiiviset: 1) Ainetta ei ole tutkittu 2) Virtsa laimeaa 3) Immunologisilla testeillä ei voida todeta kaikkia aineita (esim. herkkyys vaihtelee eri bentsodiatsepiineille) Väärät positiiviset ristireaktioiden takia Positiivinen pikatestitulos tai immunologisen analysaattorin tulos on varmistettava massaspektrometrisella menetelmällä ristiriitaisissa tilanteissa.

25 Opioidit, yleistä Opioidien huumekäyttö perustuu niitten mielihyvää lisäävään (euforisoivaan) vaikutukseen. Opioidiriippuvuuden kehityttyä käytön tarkoitus on myös vieroitusoireiden ehkäiseminen 2000-luvun alussa heroiinin tarjonta väheni ja Subutexin väärinkäyttö alkoi levitä. Myös lääkeopioidien (erityisesti kodeiinin ja tramadolin) väärinkäyttö on yleistynyt. Vaikea opioidiriippuvuus on usein krooninen, elinikäinen sairaus. Oikeuskemiallisesti todetuissa myrkytyskuolemissa opioidilöydökset ovat tavallisia.

26 Opioidien vaikutuksista Opioidit vaikuttavat spesifisten reseptorien kautta. Niistä tärkein on µ-reseptori. µ-reseptoreita on mm. keskushermostossa ja maha-suolikanavassa. Opioidien kliinisiä vaikutuksia: - Euforia - Sedaatio - Analgesia - Ummetus - Hengitysdepressio (suurista annoksista) - Silmän mustuaisen supistuminen ym.

27 Opioidien vieroitusoireita Ripuli Nenän vuotaminen Mustuaisen laajeneminen Kylmä-kuumatuntemukset, palelu Unettomuus Ärtyneisyys Psykomotorinen kiihtyminen

28

29 Opioidivieroitushoito Vieroitusoireiden puhkeamisen ajankohta ja niiden kesto riippuu käytetystä aineesta. Heroiinivieroitus kestää 7-10 vrk, buprenorfiinivieroitus 2-4 viikkoa. Edellyttää yleensä sekä riittävää lääkehoitoa että tehokasta psykososiaalista tukea.

30 Opioidimyrkytys Oireet: hengityslama, bradykardia, hypoksia, kooma, kuolema. Potenttien opioidien, esim. heroiinin tai metadonin yliannoksesta. Esim. buprenorfiinin, bentsodiatsepiinien ja alkoholin samanaikaisesta käytöstä. Vasta-aine: naloksoni (lyhytvaikutteinen).

31 Opioidikorvaushoito metadonilla tai buprenorfiinilla Tähän asti tuloksellisin hoitomuoto kroonisesti opioidiriippuvaisille. Korvaushoidon tavoitteita: Auttaa potilaita sitoutumaan pitkäjänteiseen hoitosuunnitelmaan. Vähentää laittomien päihteiden käyttöä. Vähentää rikollisuutta. Vähentää sosiaalista syrjäytymistä. Ehkäistä tartuntatautien leivämistä. Mahdollistaa psykososiaalista kuntoutusta

32 Lääkkeiden väärinkäyttö ja sekakäyttö ilmiönä Päihteiden käytössä uutena ilmiönä suuntaus laittomista huumeista lääkkeiden käyttöön. Ilmiö on kansainvälinen. Syinä voivat olla esim. lääkkeiden helppo saatavuus laillisin keinoin, internetkauppa, lääkkeiden tasalaatuisuus (reseptilääkkeet). Lääkkeiden sekakäyttöongelma johtaa kroonistuessaan päihdehakuiseen käyttäytymismalliin, työelämästä syrjäytymiseen, vaikeuksiin ihmissuhteissa, terveyspalvelujen suurkulutukseen.

33 Väärinkäyttöön soveltuvia, katukaupassa suosittuja lääkkeitä Kaikki opioidit sekä opioideja sisältävät reseptiyskänlääkkeet Bentsodiatsepiinit, erityisesti nopeavaikutteiset, esim. alpratsolaami ja midatsolaami Barbituraatit ADHD-lääkkeet metyylifenidaatti ja dekstroamfetamiini Muut (ei-pkv) lääkkeet, esim. pregabaliini (Lyrica), titsanidiini (Sirdalud) ja biperideeni (Akineton, Ipsatol). Anaboliset steroidit ja muut dopingaineet.

34 Bentsodiatsepiinit: lääketieteellinen käyttö Rentouttavat lihaksia, ehkäisevät kouristuksia, lievittävät ahdistusta ja edistavät unen tuloa. Käytetään laajasti psykiatristen ja somaattisten tilojen hoitoon ja eri sairauksiin liittyviin ahdistusoireisiin ja unettomuuteen. Uni- ja ahdistuneisuushäiriöihin lyhytaikaisesti (käypä hoito). Päihdelääketieteessä esim. alkoholivieroitusoireiden hoitoon lyhytaikaisesti (käypä hoito

35 Bentsodiatsepiinit: merkittävimmät haittavaikutukset Sedaatio (johon kehittyy toleranssi) Psykomotoristen ja kognitiivisten toimintojen (esim. lähimuistin) heikkeneminen Yliannostuksesta sekavuutta, puheen epäselvyyttä, uneliaisuutta, ataksiaa, hengityslama. Joskus paradoksaalista aggressiivisuutta ja impulsiivisuutta (disinhibitio) Lääkeriippuvuuden kehittyminen Liikenneturvallisuuden vaarantuminen Alkoholi ja opioidit voimistavat bentsojen vaikutuksia.

36 Bentsoriippuvuuden kehittymisen riskiä lisäävät: Lääkityksestä riippuvat seikat: - Lääkityksen kesto - Suuret annokset - Valmisteen ominaisuudet (nopea vaikutuksen alku, lyhyt puoliintumisaika jne.) Käyttäjästä riippuvat seikat: - Aktiivinen tai aiempi päihderiippuvuus tai väärinkäyttötaipumus - Persoonallisuushäiriö, erityisesti epävakaa tai antisosiaalinen pers.häiriö.

37 Bentsodiatsepiinien vieroitusoireita Huonovointisuus, ärtyneisyys, ahdistuneisuus Unettomuus, häiriintynyt uni-valverytmi Agitaatio, motorinen levottomuus Autonomisen hermoston hyperaktiivisuus: kohonnut verenpaine ja syke, käsien vapina, hikoilu ym. Paniikkihäiriö Hyperrefleksia, lihasjännitys, lihasnykäykset Lihas- ja nivelkivut Ohimenevät näkö-, kosketus- ja kuuloharhat Suurten annosten jälkeen: psykoottiset reaktiot, delirium, vieroituskouristukset.

38 Lääkevieroituksen periaatteita Avovieroitus edellyttää potilaalta yhteistyökykyä ja halukkuutta. Hyvä valmennus ennen vieroitushoidon aloitusta helpottaa prosessin läpiviemistä. Alkuvaiheessa tavoitteena stabiloida potilaan lääkkeiden käyttö. Lyhytvaikutteiset valmisteet vaihdetaan pitkävaikutteisiksi. Lääkityksen tulee aina olla riittävän valvottua. Tehdään kirjallinen vähennyssuunnitelma. Hoidon kesto on yksilöllinen, riippuen potilaan riippuvuuden vaikeusasteesta.

39 Laitoshoidon indikaatiot Kaoottinen monipäihderiippuvuus (jossa riskeinä esim. yliannostusmyrkytys, itsetuhoinen tai aggressiivinen käyttäytyminen). Hallitsematon alkoholin käyttö osana sekakäyttöä. Suurannosriippuvuus lääkkeisiin eikä toleranssin laskeminen toteudu avohoidossa. Heikentynyt yleinen toimintakyky tai kognitiivinen toiminta. Sairaalahoitoa vaativa somaattinen tai psykiatrinen sairaus, joka priorisoitava ensin.

Kajaanin huumekoulutus 21.3.13. Lolan Lindroos Sairaanhoitaja kouluttaja / konsultti A-klinikkasäätiö

Kajaanin huumekoulutus 21.3.13. Lolan Lindroos Sairaanhoitaja kouluttaja / konsultti A-klinikkasäätiö Kajaanin huumekoulutus 21.3.13 Lolan Lindroos Sairaanhoitaja kouluttaja / konsultti A-klinikkasäätiö Suomessa 2009 Alkoholin suurkuluttaja noin 600000 noin joka kymmenes naisista ja miehistä noin joka

Lisätiedot

Lasse Rantala Mielenterveyden ensiapu: PÄIHTEET JA PÄIHDERIIPPUVUUDET. Vaasa opisto 21.2.2008 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

Lasse Rantala Mielenterveyden ensiapu: PÄIHTEET JA PÄIHDERIIPPUVUUDET. Vaasa opisto 21.2.2008 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Lasse Rantala Mielenterveyden ensiapu: PÄIHTEET JA PÄIHDERIIPPUVUUDET Vaasa opisto 21.2.2008 Päihteet ja päihderiippuvuus Tavallisimmat syyt hoitoon hakeutumiselle päivystyksenomaisesti: yliannos vieroitusoireet

Lisätiedot

Mielenterveyden ensiapu. Päihteet ja päihderiippuvuudet. Lasse Rantala 25.9.2007

Mielenterveyden ensiapu. Päihteet ja päihderiippuvuudet. Lasse Rantala 25.9.2007 Mielenterveyden ensiapu Päihteet ja päihderiippuvuudet Lasse Rantala 25.9.2007 Päihteet ja päihderiippuvuudet laiton huumekauppa n. 1 000 miljardia arvo suurempi kuin öljykaupan, mutta pienempi kuin asekaupan

Lisätiedot

Sari Fältmars Sairaanhoitaja Epshp/Päihdepsykiatrian pkl

Sari Fältmars Sairaanhoitaja Epshp/Päihdepsykiatrian pkl * Sari Fältmars Sairaanhoitaja Epshp/Päihdepsykiatrian pkl *Riippuvuudet; ilmiö, diagnosointi, toleranssi *Alkoholiriippuvuus *Huumeriippuvuus *Lääkeriippuvuus ja sekakäyttö *Toiminnallinen riippuvuus

Lisätiedot

Päihteiden käytön katkaiseminen on taitolaji

Päihteiden käytön katkaiseminen on taitolaji Päihteiden käytön katkaiseminen on taitolaji Pienet pohjalaiset Päihdepäivät Seinäjoki 17.11.2008 Antti Holopainen Ylilääkäri Järvenpään sosiaalisairaala Sisältöä Miten syntyy katkaisemisen tarve? Mitä

Lisätiedot

HUUMEET: UUDET JA VANHAT ONGELMAT. Apulaisylilääkäri Sari Leinonen, riippuvuuspkl, P-KSSK

HUUMEET: UUDET JA VANHAT ONGELMAT. Apulaisylilääkäri Sari Leinonen, riippuvuuspkl, P-KSSK HUUMEET: UUDET JA VANHAT ONGELMAT Apulaisylilääkäri Sari Leinonen, riippuvuuspkl, P-KSSK 1 Yleistä V. 2005 huumeriippuvaisia 0,6-0,7% väestöstä V. 2005 opioidit : amfetamiini = 40:60 Nykyisin suhde 60:40

Lisätiedot

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015 Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö Anneli Raatikainen 3.2.2015 AIHEITA: - Päihdeongelman kehittyminen - Eri päihteiden vaikutuksia - Päihteiden käytön tunnistaminen

Lisätiedot

Mauri Aalto Professori, ylilääkäri TaY, THL, EPSHP

Mauri Aalto Professori, ylilääkäri TaY, THL, EPSHP Mauri Aalto Professori, ylilääkäri TaY, THL, EPSHP } Bentsodiatsepiineihin liittyvä fyysinen ja psyykkisen riippuvuuden kehittyminen, luonne ja vaikeusaste vaihtelevat potilaasta toiseen } Fyysinen riippuvuus

Lisätiedot

Psykoositietoisuustapahtuma

Psykoositietoisuustapahtuma Psykoositietoisuustapahtuma apulaisylilääkäri Pekka Salmela Tampereen Psykiatria- ja päihdekeskus 19.9.2017 Metso Psykoosit Psykooseilla eli mielisairauksilla tarkoitetaan mielenterveyshäiriöiden ryhmää,

Lisätiedot

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen

Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihteiden käyttö ja mielenterveys (kaksoisdiagnoosit) Psyk. sh Katriina Paavilainen Päihderiippuvuuden synty Psyykkinen riippuvuus johtaa siihen ettei nuori koe tulevansa toimeen ilman ainetta. Sosiaalinen

Lisätiedot

ÄIDIN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ JA SEN VAIKUTUKSET SYNTYVÄÄN LAPSEEN

ÄIDIN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ JA SEN VAIKUTUKSET SYNTYVÄÄN LAPSEEN ÄIDIN PÄIHTEIDEN KÄYTTÖ JA SEN VAIKUTUKSET SYNTYVÄÄN LAPSEEN Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Hämeenlinna, kevät 2013 Suvi Lahtinen Mari Lötjönen TIIVISTELMÄ HÄMEENLINNA Hoitotyön

Lisätiedot

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle 1 Tieteelliset päätelmät Ottaen huomioon arviointiraportin, jonka lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC)

Lisätiedot

Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa

Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa Mielenterveyden ja päihdehäiriöiden saumaton hoito vankiterveydenhuollossa 4.6.2019 Vankien mielenterveys- ja päihdepalvelut / Mika Rautanen, oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, vs. ylilääkäri 1 PSYKIATRINEN

Lisätiedot

TIIVISTETTY TOIMINTAOHJE LÄÄKÄREILLE LÄÄKKEELLISEN AVOKATKAISUN

TIIVISTETTY TOIMINTAOHJE LÄÄKÄREILLE LÄÄKKEELLISEN AVOKATKAISUN TIIVISTETTY TOIMINTAOHJE LÄÄKÄREILLE LÄÄKKEELLISEN AVOKATKAISUN TOTEUTTAMISEKSI YHDESSÄ A-KLINIKAN KANSSA Lääkkeellinen avokatkaisu on yksi A-klinikalla toteutettavista hoitomuodoista. Sen tavoitteena

Lisätiedot

Alkoholivieroituksessa käytettävä lääkehoito

Alkoholivieroituksessa käytettävä lääkehoito Päihteet, terveys ja erityispalvelut -ajankohtaispäivät Juvenes, Tampere Alkoholivieroituksessa käytettävä lääkehoito Pekka Heinälä 29.1.2010 ALKOHOLINKULUTUS SATAPROSENTTISENA ALKOHOLINA HS 151209 1 Käypä

Lisätiedot

Päihteettömyyden edistäminen

Päihteettömyyden edistäminen Päihteettömyyden edistäminen opas nuorille Tämä opas on sinulle, koska olet tärkeä. Mari Tahvanainen Sairaanhoitajaopiskelija Karelia Ammattikorkeakoulu PAREMPI ARKI RY 08/2017 Kauppatie 4, 81200 Eno.

Lisätiedot

Lääkkeet muistisairauksissa

Lääkkeet muistisairauksissa Lääkkeet muistisairauksissa Muistihoitajat 27.4.2016 Vanheneminen muuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaa Lääkeaineen vaiheet elimistössä: Imeytyminen: syljen eritys vähenee, mahalaukun ph nousee, maha-suolikanavan

Lisätiedot

Ikääntyminen ja alkoholi

Ikääntyminen ja alkoholi Ikääntyminen ja alkoholi Mauri Aalto dos, psyk el Järvenpään sosiaalisairaala ja Kansanterveyslaitos Katsaus on laadittu osana Rahaautomaattiyhdistyksen rahoittamaa Liika on aina liikaa - ikääntyminen

Lisätiedot

RASKAANA OLEVA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄ ÄITI -PÄIHTEIDEN KÄYTÖN TUNNISTAMISEN HAASTEITA JA HOITOPOLKUJA

RASKAANA OLEVA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄ ÄITI -PÄIHTEIDEN KÄYTÖN TUNNISTAMISEN HAASTEITA JA HOITOPOLKUJA RASKAANA OLEVA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄ ÄITI -PÄIHTEIDEN KÄYTÖN TUNNISTAMISEN HAASTEITA JA HOITOPOLKUJA Anne Poikolainen Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Sovatek 25.5.2016 Päihteiden käytön tunnistamisen vaikeudesta

Lisätiedot

Mitä alkoholin suurkulutuksella tarkoitetaan?

Mitä alkoholin suurkulutuksella tarkoitetaan? Mitä alkoholin suurkulutuksella tarkoitetaan? Mauri Aalto Dosentti, ylilääkäri Kansanterveyslaitos Miksi kysymys esitetään? On olemassa alkoholin käyttöä, johon ei liity riskiä tai riski on vähäinen Mini-intervention

Lisätiedot

Kannabis yleistyy, nopeat interventiot terveydenhoidossa. Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikkasäätiö/Pirkanmaa Puhutaan huumeista 18.2.

Kannabis yleistyy, nopeat interventiot terveydenhoidossa. Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikkasäätiö/Pirkanmaa Puhutaan huumeista 18.2. Kannabis yleistyy, nopeat interventiot terveydenhoidossa Ylilääkäri Pekka Salmela A-klinikkasäätiö/Pirkanmaa Puhutaan huumeista 18.2.2014 Kannabis Hamppukasvista/Cannabis Sativa) saatavien erilaisten valmisteiden

Lisätiedot

Huumetilanne Suomessa. Päivän päihdetilanne -koulutus, 8.5.2014 Turku Karoliina Karjalainen, TtT, erikoistutkija

Huumetilanne Suomessa. Päivän päihdetilanne -koulutus, 8.5.2014 Turku Karoliina Karjalainen, TtT, erikoistutkija Huumetilanne Suomessa Päivän päihdetilanne -koulutus, 8.5.2014 Turku Karoliina Karjalainen, TtT, erikoistutkija Aikuisväestön huumeiden käyttö 9.5.2014 Huumetilanne Suomessa / Karjalainen 2 Väestökyselyt

Lisätiedot

OPIOIDILÖYDÖKSET PALJASTAVAT LÄÄKKEIDEN VÄÄRINKÄYTÖN

OPIOIDILÖYDÖKSET PALJASTAVAT LÄÄKKEIDEN VÄÄRINKÄYTÖN OPIOIDILÖYDÖKSET PALJASTAVAT LÄÄKKEIDEN VÄÄRINKÄYTÖN Erkki Vuori, professori 01.10.2009 Lääketieteellinen tiedekunta OIKEUSLÄÄKETIETEELLISEN KUOLEMAN- SYYNSELVITYKSEN KATTAVUUS v 2006 Ikäryhmä Kuolleet

Lisätiedot

Muisti ja päihteet. Silja Runsten, psyk el 11/13

Muisti ja päihteet. Silja Runsten, psyk el 11/13 Muisti ja päihteet Silja Runsten, psyk el 11/13 päihdehäiriöt muisti ja ikääntyminen päihteet, kognitio ja muisti alkoholin käyttöön liittyvä muistisairaus Päihteiden käyttö Päihteet = alkoholi ja/tai

Lisätiedot

S D F VALMISTE (AINE, käyttötapa, pitoisuus aineen suhteen ja valmistustapa)

S D F VALMISTE (AINE, käyttötapa, pitoisuus aineen suhteen ja valmistustapa) S D F VALMISTE (AINE, käyttötapa, pitoisuus aineen suhteen ja valmistustapa) VÄÄRINKÄYTTÖ- ANNOKSIA KUUKAUDESSA 1 HEROIINI katukauppaheroiini i.v. ~ 40 % Laiton, leikattu (jatkettu) 50 120 2 HEROIINI katukauppaheroiini

Lisätiedot

Huumeet ja mielenterveys

Huumeet ja mielenterveys Huumeet ja mielenterveys Pekka Laine LT, Psykiatrian erikoislääkäri Päihdelääketieteen ja psykoterapian erityispätevyydet ET perhepsykoterapeutti YET kognitiivinen psykoterapeutti Yli puolella kaikista

Lisätiedot

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - buprenorfiini

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - buprenorfiini HUS Riippuvuuspsykiatria Tietoa korvaushoidosta - buprenorfiini HUS Riippuvuuspsykiatria korvaushoito Välskärinkatu 6, 1. krs, PL 590, 00029 HUS puh. 09 471 75482 Vieraile verkkosivustollamme osoitteessa:

Lisätiedot

Kannabis. Pekka Salmela apulaisylilääkäri Tampereen psykiatria- ja päihdekeskus

Kannabis. Pekka Salmela apulaisylilääkäri Tampereen psykiatria- ja päihdekeskus Kannabis Pekka Salmela apulaisylilääkäri Tampereen psykiatria- ja päihdekeskus Kannabis Kannabista saadaan eri hamppukasvien lajeista, joista tärkeimmät ovat Cannabis sativa, Cannabis indica ja Cannabis

Lisätiedot

Lääketieteellinen vs. sosiaalinen näkökulma päihdetyössä

Lääketieteellinen vs. sosiaalinen näkökulma päihdetyössä Lääketieteellinen vs. sosiaalinen näkökulma päihdetyössä Päihdetiedotusseminaari Lääkkeet huumeina ja hoitokeinoina Berliini 4.-7.9.2008 Mikko Salaspuro Professori (emeritus) Helsingin yliopisto EI OLE

Lisätiedot

Zopiclone Orion. Päivämäärä: , Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Zopiclone Orion. Päivämäärä: , Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Zopiclone Orion Päivämäärä: 16.11.2016, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Unettomuus on yleinen unihäiriö,

Lisätiedot

Psykoosilääkkeet Antipsykootit

Psykoosilääkkeet Antipsykootit Psyyken sairauksista Psykoosilääkkeet Pekka Rauhala 2012 Ahdistuneisuushäiriöt sisäinen jännitys, levottomuus, kauhun tai paniikin tunne ahdistushäiriössä pelko suhteeton todelliseen uhkaan/vaaraan nähden

Lisätiedot

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ

METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun kaupungin päihdeklinikka Kiviharjuntie 5 90230 Oulu METADON KORVAUSHOITOLÄÄKKEENÄ Oulun seudun ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Niskasaari Anne Näppä Marja Olet vapaa, jos elät niin kuin

Lisätiedot

Päihteet ja vanhuspsykiatria. SPGY 23.4.2015 Silja Runsten

Päihteet ja vanhuspsykiatria. SPGY 23.4.2015 Silja Runsten Päihteet ja vanhuspsykiatria SPGY 23.4.2015 Silja Runsten ikääntyneiden päihteiden käytöstä päihdeongelman tunnistamisesta ja hoidosta kaksoisdiagnoosi Päihteiden käyttö Riskikulutus Haitallinen käyttö

Lisätiedot

Kainuulainen päihdeongelma toteutuneiden hoitojaksojen perusteella vuonna 2011

Kainuulainen päihdeongelma toteutuneiden hoitojaksojen perusteella vuonna 2011 Kainuulainen päihdeongelma toteutuneiden hoitojaksojen perusteella vuonna 211 Herätys seminaari 14.9.212 / Järvenpään sosiaalisairaala A-klinikkasäätiön Järvenpään sosiaalisairaala 9 paikkaa, korkea käyttöaste

Lisätiedot

Gammahydroksibutyraatti- ja opioidiyliannostusten sairaalan ulkopuolinen ensihoito Helsingissä

Gammahydroksibutyraatti- ja opioidiyliannostusten sairaalan ulkopuolinen ensihoito Helsingissä Gammahydroksibutyraatti- ja opioidiyliannostusten sairaalan ulkopuolinen ensihoito Helsingissä Päihdelääketieteen yhdistyksen koulutuspäivät 1.11.2012 James Boyd HYKS Ensihoito, Helsinki HYKS Sisätaudit,

Lisätiedot

Kannabis puolestaan voi olla kaikkea edellä olevaa. Se piristää, lamaannuttaa ja voimistaa myös aistikokemuksia.

Kannabis puolestaan voi olla kaikkea edellä olevaa. Se piristää, lamaannuttaa ja voimistaa myös aistikokemuksia. HUUMAUSAINEET Huumausaineiden käyttökulttuurille on tyypillistä eri aineiden sekakäyttö sekä se, että huumeenkäyttäjät turvautuvat erilaisiin korvikkeisiin silloin, kun varsinainen huumausaineen saanti

Lisätiedot

HUUMETILANNE SUOMESSA

HUUMETILANNE SUOMESSA HUUMETILANNE SUOMESSA Lapsiasiainneuvottelukunta 15.11.2017 15.11.2017 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen 1 Väestötutkimukset 15-69-vuotiaat suomalaiset 1992-2014 15.11.2017 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen

Lisätiedot

HUUMEIDEN KÄYTTÖ SUOMESSA 2014

HUUMEIDEN KÄYTTÖ SUOMESSA 2014 HUUMEIDEN KÄYTTÖ SUOMESSA 2014 Päihdelääketieteen päivät 11.3.2016 Kansallismuseo, Helsinki 06/04/16 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen 1 JOHDANTO 06/04/16 Huumetilanne / Pekka Hakkarainen 2 Huumetilanteen

Lisätiedot

Päihdeongelmaisen ajokykyarvio - arvion käytännön toteutus. Markus Sundqvist Erikoislääkäri, A-klinikkasäätiö Päihdelääketieteen päivät, 8.3.

Päihdeongelmaisen ajokykyarvio - arvion käytännön toteutus. Markus Sundqvist Erikoislääkäri, A-klinikkasäätiö Päihdelääketieteen päivät, 8.3. Päihdeongelmaisen ajokykyarvio - arvion käytännön toteutus Markus Sundqvist Erikoislääkäri, A-klinikkasäätiö Päihdelääketieteen päivät, 8.3.2013 Keskeisiä periaatteita Lääkäri arvioi ajoterveyden. Poliisi

Lisätiedot

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - metadoni

HUS Riippuvuuspsykiatria. Tietoa korvaushoidosta - metadoni HUS Riippuvuuspsykiatria Tietoa korvaushoidosta - metadoni HUS Riippuvuuspsykiatria korvaushoito Välskärinkatu 6, 1. krs, PL 590, 00029 HUS puh. 09 471 75482 Vieraile verkkosivustollamme osoitteessa: www.hus.fi

Lisätiedot

Keskeiset kansantaudit työikäisillä Millä työkaluilla niihin voi vaikuttaa? Biomedicum 21.10.2011. Kaija Seppä

Keskeiset kansantaudit työikäisillä Millä työkaluilla niihin voi vaikuttaa? Biomedicum 21.10.2011. Kaija Seppä Keskeiset kansantaudit työikäisillä Millä työkaluilla niihin voi vaikuttaa? Biomedicum 21.10.2011 Kaija Seppä LKT, yleislääketieteen erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys, alkoholisairauksien

Lisätiedot

Tietoa päihteistä aikuisille

Tietoa päihteistä aikuisille Tietoa päihteistä aikuisille Tässä oppaassa kerrotaan päihteiden vaikutuksista kehoon, mieleen ja ympäristöön. Päihteidenkäytöstä ei ole haittaa ainoastaan päihteidenkäyttäjälle itselleen, vaan myös hänen

Lisätiedot

Somaattisen sairauden poissulkeminen

Somaattisen sairauden poissulkeminen Psykoosit Psykoosit Yleisnimitys: todellisuudentaju selvästi vääristynyt ongelma, jossa ihmisellä on heikentynyt kyky erottaa aistien kautta tulevat ärsykkeet omista mielikuvista vaikeus erottaa, mikä

Lisätiedot

Opioidikorvaushoito Helena Rännäli 20.2.2015

Opioidikorvaushoito Helena Rännäli 20.2.2015 Opioidikorvaushoito Hoitoon pääsyn kriteerit ehdoton edellytys hoitoon pääsylle on ICD 10- tautiluokituksen kriteerit täyttävä opioidiriippuvuus aiempien vierotusyritysten epäonnistuminen kyky sitoutua

Lisätiedot

Tietoiskut. - muuntohuumeet - kannabis - stimulantit

Tietoiskut. - muuntohuumeet - kannabis - stimulantit Tietoiskut - muuntohuumeet - kannabis - stimulantit 1 Netissä työn tueksi esim. www.paihdelinkki.fi www.nuortenlinkki.fi www.mielenterveystalo.fi : hae tunnukset ammattilaisosioon www.nuortenmielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Huumeet ja sekakäyttö

Huumeet ja sekakäyttö Huumeet ja sekakäyttö Aineet kadulla Subutex Amfetamiini Lääkkeet (mm. bentsot, Lyrica) Kannabis Kokaiini Gamma Lääkkeiden väärinkäyttö Päihteinä käytettävien lääkeaineiden käyttö muuten kuin asianmukaisen

Lisätiedot

Päihteet väkivallan riskitekijöinä. 8.4.2016 Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Itä-Suomen poliisilaitos Savonlinnan poliisiasema

Päihteet väkivallan riskitekijöinä. 8.4.2016 Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Itä-Suomen poliisilaitos Savonlinnan poliisiasema Päihteet väkivallan riskitekijöinä 8.4.2016 Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Itä-Suomen poliisilaitos Savonlinnan poliisiasema Päihteet Alkoholi Tupakka Lääkeaineet Huumausaineet Mitkä ovat huumausaineita?

Lisätiedot

Puhutaan huumeista. Kannabiksen käyttäjä perusterveydenhuollossa

Puhutaan huumeista. Kannabiksen käyttäjä perusterveydenhuollossa Puhutaan huumeista Kannabiksen käyttäjä perusterveydenhuollossa Tarja Lappi päihdepalvelukoordinaattori Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 15.12.2014 Jyväskylän Paviljonki Tarja Lappi 2014 KSSHP Moniongelmaisuus

Lisätiedot

Terveystieto Anne Partala HUUMEET

Terveystieto Anne Partala HUUMEET Terveystieto Anne Partala HUUMEET PORTTITEORIA PÄIHTEET TIETYSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ ELÄMÄÄN: 1. Tupakka ja alkoholi 2. Kannabis tuotteet 3. Vahvemmat huumeet (pienempi kynnys) NARKOMAANI: huumausaineista tullut

Lisätiedot

ALKOHOLI- ONGELMAISEN TYÖKYVYN ARVIOINTI

ALKOHOLI- ONGELMAISEN TYÖKYVYN ARVIOINTI Päihdelääketieteen Yhdistyksen Torstailuennot 5.11.2009 ALKOHOLI- ONGELMAISEN TYÖKYVYN ARVIOINTI Juhani Juntunen Ylilääkäri, professori, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera TYÖELÄMÄ JA TYÖELÄMÄ JA ALKOHOLI

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 15-6-2015, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

ESIINTYMINEN: vihertävänä, kellertävänä tai ruskeana rouheena (marihuana) vaalean harmahtavana, ruskeana tai miltei mustana (hasis)

ESIINTYMINEN: vihertävänä, kellertävänä tai ruskeana rouheena (marihuana) vaalean harmahtavana, ruskeana tai miltei mustana (hasis) 4.11.2014 LÄHDE: Cannabis sativa -hamppukasvi - Yleisimmin käytetty huumausaine ESIINTYMINEN: vihertävänä, kellertävänä tai ruskeana rouheena (marihuana) vaalean harmahtavana, ruskeana tai miltei mustana

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus. Huumeongelmaisen hoito

Käypä hoito -suositus. Huumeongelmaisen hoito Käypä hoito -suositus Päivitetty 5.9.2012 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon, jonka näytön aste ja luotettavuus arvioidaan alla olevan taulukon mukaan. Suositus on

Lisätiedot

MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN

MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN 1 MITEN PÄIHTEET VAIKUTTAVAT IHMISEEN IMPATTAVAT ET (LIIMAT, OHENTEET, PUHDISTUSET, TINNERI, BUTAANI) KANNABIS (HASIS, MARIHUANA) KÄYTTÖTAPA Haistellaan ja hengitetään. Poltetaan, syödään, juodaan. EN

Lisätiedot

Päihdepotilas päivystyksessä ja hoitoonohjaus

Päihdepotilas päivystyksessä ja hoitoonohjaus Mikko Salaspuro ALKOHOLIHAITAT Päihdepotilas päivystyksessä ja hoitoonohjaus Tajuton tai päihteistä sekava ja aggressiivinen päivystyspotilas aiheuttaa hoitohenkilökunnalle turhautumista, pelkoa ja vastenmielisyyttä.

Lisätiedot

IKÄIHMINEN JA ALKOHOLI JENNA PAHKALA KUNTOUTUMISKESKUS, KOUVOLA A-KLINIKKA OY

IKÄIHMINEN JA ALKOHOLI JENNA PAHKALA KUNTOUTUMISKESKUS, KOUVOLA A-KLINIKKA OY IKÄIHMINEN JA ALKOHOLI JENNA PAHKALA KUNTOUTUMISKESKUS, KOUVOLA A-KLINIKKA OY IKÄIHMINEN, VANHUS, IÄKÄS Ei voi iällisesti määritellä Ikääntyneisyydelle ei voida asettaa yksiselitteistä rajaa yksilöllisten

Lisätiedot

Tulevaisuuden lääkkeet päihdetyössä. Petri Hyytiä Kansanterveyslaitos Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto

Tulevaisuuden lääkkeet päihdetyössä. Petri Hyytiä Kansanterveyslaitos Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto Tulevaisuuden lääkkeet päihdetyössä Petri Hyytiä Kansanterveyslaitos Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto Alkoholismin lääkehoito Alkoholiriippuvuus on krooninen sairaus Psykososiaalisilla hoidoilla

Lisätiedot

Propyyliheksedriini. Eventin. Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany. Tämä päätös Huomioitava ennen lääkkeen Lääkevalmisteen

Propyyliheksedriini. Eventin. Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany. Tämä päätös Huomioitava ennen lääkkeen Lääkevalmisteen Liite I 3 Aine: Propyyliheksedriini Tämä päätös Huomioitava ennen lääkkeen Lääkevalmisteen ottamista kauppanimi Saksa Knoll AG Postfach 210805 Ludwigshafen DE 67008 Germany Eventin 4 Aine Fenbutratsaatti

Lisätiedot

Alkoholidementia hoitotyön näkökulmasta

Alkoholidementia hoitotyön näkökulmasta Alkoholidementia hoitotyön näkökulmasta PÄIHDELÄÄKETIETEEN PÄIVÄT 8.3.2019 SH KATJA ORANEN HELSINGIN SAIRAALA / SUURSUON SAIRAALA, AKUUTTI PÄIHDEKUNTOUTUSOSASTO 12 Suursuon sairaala os. 12 Akuutti päihdekuntoutusosasto

Lisätiedot

Alkoholin käytön vaikutukset ikääntyvän muistihäiriöihin

Alkoholin käytön vaikutukset ikääntyvän muistihäiriöihin Alkoholin käytön vaikutukset ikääntyvän muistihäiriöihin Alkoholin vaikutus muistiin Alkoholin riskikäyttö Mitä alkoholi tekee aivoille? Psyykkiset ongelmat Fyysiset ongelmat Alkoholin käytön suositukset

Lisätiedot

Päihteiden vaikutus ihmiseen

Päihteiden vaikutus ihmiseen Päihteiden ihmiseen Päihdetiedon tunteminen on osa huolenpitoa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ammattilaiset voivat tukea asiakkaita välittämällä ajantasaista päihdetietoa. Päihteiden käyttö sisältää

Lisätiedot

Opioidikorvaushoito: lopettaa vai tehostaa sitä?

Opioidikorvaushoito: lopettaa vai tehostaa sitä? Opioidikorvaushoito: lopettaa vai tehostaa sitä? Saija Turtiainen Psykiatrian erikoislääkäri, HYKS Päihdepsykiatrian klinikka Asiantuntijalääkäri, Keva Asiantuntijalääkäri, Valvira 7.3.2014 Lopettaa vai

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Pregabalin Krka 17.2.2015, Versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Täydellisyyden vuoksi, viitaten Direktiivin 2001/83 artiklaan 11, hakija varaa mahdollisuuden

Lisätiedot

Näin käytät kortteja:

Näin käytät kortteja: Näin käytät kortteja: Näitä kortteja voi käyttää puheeksi ottamisen ja keskustelun tukena. Kortit on jaettu neljään eri teemaan: Faktat Kysymykset Väittämät Päihteettömyys ja hyvinvointi. Tulosta korttisivut

Lisätiedot

G2P0 + C 2 H 5 OH =?! Antti Koivukangas LT, yleislääketieteen erikoislääkäri EPSHP/ Psykiatria Ei sidonnaisuuksia (KH) 20.11.

G2P0 + C 2 H 5 OH =?! Antti Koivukangas LT, yleislääketieteen erikoislääkäri EPSHP/ Psykiatria Ei sidonnaisuuksia (KH) 20.11. G2P0 + C 2 H 5 OH =?! Antti Koivukangas LT, yleislääketieteen erikoislääkäri EPSHP/ Psykiatria Ei sidonnaisuuksia (KH) 20.11.2008 Vaasa 1 Nuoret aikuiset ja päihteet päihteiden käyttö runsaimmillaan 20

Lisätiedot

Opiaattikorvaushoito

Opiaattikorvaushoito Opiaattikorvaushoito Lainsäädäntö Hoito perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen (33/2008) Korvaushoidolla tarkoitetaan opioidiriippuvaisen hoitoa, jossa käytetään apuna buprenorfiinia tai metadonia

Lisätiedot

Mitä tehdä? Solja Niemelä. Työelämäprofessori (psykiatria ja päihdelääketiede) Oulun yliopisto

Mitä tehdä? Solja Niemelä. Työelämäprofessori (psykiatria ja päihdelääketiede) Oulun yliopisto Kannabista käyttävä nuori Mitä tehdä? Solja Niemelä Työelämäprofessori (psykiatria ja päihdelääketiede) Oulun yliopisto Ylilääkäri Psykiatrian tulosalue, Lapin sairaanhoitopiiri Oletko koskaan käyttänyt

Lisätiedot

Sh Taina Jankari Sh Miia Sepponen TYKS Neurotoimialue 13.4.2016

Sh Taina Jankari Sh Miia Sepponen TYKS Neurotoimialue 13.4.2016 Sh Taina Jankari Sh Miia Sepponen TYKS Neurotoimialue 13.4.2016 Sekavuus eli delirium Delirium eli äkillinen sekavuustila on elimellisten tekijöiden aiheuttama aivotoiminnan häiriö Laaja-alainen huomio-

Lisätiedot

Huumetilanne Suomessa (Huumetilanne Suomessa 2012, THL 75/2012)

Huumetilanne Suomessa (Huumetilanne Suomessa 2012, THL 75/2012) Percentage of Participants Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis, Nutt et al., Lancet. 2010 Nov 6;376(9752):1558-65 Esityksen Huumeongelman nimi tulee tähän käypä hoito Vantaan päihdefoorumi

Lisätiedot

Alkoholiolojen kehitys Vuonna 2010 alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Alkoholiolojen kehitys Vuonna 2010 alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Alkoholiolojen kehitys Vuonna 2010 alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. - 3:na vuotena peräkkäin suotuisa kehitys ( 2009-2011) Alkoholia kulutettiin

Lisätiedot

Lääkkeet ja kuntoutuminen

Lääkkeet ja kuntoutuminen Lääkkeet ja kuntoutuminen Riitta Aejmelaeus Ylilääkäri Helsingin Sosiaalivirasto Toimeksianto; Lääkkeiden vaikutus Laskevat verenpainetta niin, että vanhus pyörtyy Jäykistävät Vievät tasapainon Sekoittavat

Lisätiedot

Ikäihmisten päihdetyö Marika Liehu

Ikäihmisten päihdetyö Marika Liehu Terveelle, yli 65-vuotiaalle Riskirajat suositellaan enintään 7 annosta viikossa, joista 2 annosta päivässä. Sairaalle ja vahvoja lääkkeitä käyttäville suositus on vieläkin pienempi. Ikäihmisten päihdetyö

Lisätiedot

Opiaattiantagonistit eli reseptorinsalpaajat. Opiaattiagonistit eli reseptorinaktivoijat

Opiaattiantagonistit eli reseptorinsalpaajat. Opiaattiagonistit eli reseptorinaktivoijat Buprenorfiiniopas Unikko Unikon siemenkotia raaputtamalla niissä oleva raaka oopiumi tulee kodan pintaan, josta se voidaan kerätä talteen. Raaka oopiumi sisältää monia luonnollisia lääke/huumausaineita.

Lisätiedot

AGGRESSIIVINEN VANHUS

AGGRESSIIVINEN VANHUS AGGRESSIIVINEN VANHUS SEHL Kevätopintopäivät Savonlinna 8.4.2016 Kati Auvinen 08.04.2016 1 Sidonnaisuudet ISSHP: Yleislääketieteen akuuttiosaston ylilääkäri Fimea: Osa-aikainen tutkijalääkäri ILMAtutkimuksessa

Lisätiedot

Lapin Mielenterveys- ja päihdepäivät 4-5.8.2013 Rovaniemi

Lapin Mielenterveys- ja päihdepäivät 4-5.8.2013 Rovaniemi Lapin Mielenterveys- ja päihdepäivät 4-5.8.2013 Rovaniemi Helena Rännäli Kehittäjätyöntekijä Hyvinvointi hakusessa-riippuvuus riskinä -hanke 2013-2015 Pohjois-Suomen Sosiaalialanosaamiskeskus Lapin toimintayksikkö

Lisätiedot

KANNABIKSEN HAITAT ODOTTAVALLE ÄIDILLE, SIKIÖLLE JA SYNTYVÄLLE LAPSELLE

KANNABIKSEN HAITAT ODOTTAVALLE ÄIDILLE, SIKIÖLLE JA SYNTYVÄLLE LAPSELLE KANNABIKSEN HAITAT ODOTTAVALLE ÄIDILLE, SIKIÖLLE JA SYNTYVÄLLE LAPSELLE Omilla valinnoillasi vaikutat lapsesi hyvinvointiin Alkusanat Kannabis on yleisimmin käytetty laiton päihde. Usein sen haittavaikutuksista

Lisätiedot

Alkoholiongelman / -riippuvuuden tunnistaminen. Hannu Alho, RUORA2017

Alkoholiongelman / -riippuvuuden tunnistaminen. Hannu Alho, RUORA2017 Alkoholiongelman / -riippuvuuden tunnistaminen Hannu Alho, RUORA2017 Alkoholin ongelmakäytön toteaminen Tavoitteena on havaita alkoholin ongelmakäyttö varhain, ennen kuin siitä aiheutuu fyysisiä, psyykkisiä

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Riippuvuuden tunnusmerkkejä voimakas halu tai pakonomainen tarve käyttää

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia AJANKOHTAISISTA HUUMAUSAINEISTA

Kysymyksiä ja vastauksia AJANKOHTAISISTA HUUMAUSAINEISTA Kysymyksiä ja vastauksia AJANKOHTAISISTA HUUMAUSAINEISTA 2014 MUUNTOHUUMEET Mitä ovat muuntohuumeet? Muuntohuumeet ovat useimmiten tunnetuista huumausaineista muunneltuja aineita, joita käytetään päihtymistarkoituksessa.

Lisätiedot

Huumausainerikollisuuden tilannekatsaus 2014 2015

Huumausainerikollisuuden tilannekatsaus 2014 2015 Keskusrikospoliisi 1 (5) Tiedusteluosasto POL-2015-3260 4.3.2015 Huumausainerikollisuuden tilannekatsaus 2014 2015 Vuonna 2014 lainvalvontaviranomaisten tietoon tulleiden huumausainerikosten kokonaismäärä

Lisätiedot

Johdanto korvaushoitoon. Mauri Aalto Ylilääkäri EPSHP, Päihdepsykiatrian pkl

Johdanto korvaushoitoon. Mauri Aalto Ylilääkäri EPSHP, Päihdepsykiatrian pkl Johdanto korvaushoitoon Mauri Aalto Ylilääkäri EPSHP, Päihdepsykiatrian pkl Opiaatit 1 Päihdekäyttö perustuu niiden mielihyvää lisäävään ja käyttäytymistä vahvistavaan vaikutukseen Kaikkia opioideja kohtaan

Lisätiedot

Mini-interventio erikoissairaanhoidossa. 12.10.2011 Riitta Lappalainen - Lehto

Mini-interventio erikoissairaanhoidossa. 12.10.2011 Riitta Lappalainen - Lehto Mini-interventio erikoissairaanhoidossa 12.10.2011 Riitta Lappalainen - Lehto Kuuluuko interventio erikoissairaanhoitoon? - Sairaalassa potilaiden tulosyyn taustalla usein päihteiden käyttö (n. 20 %:lla

Lisätiedot

21.5.2015 Varsinais-Suomen XI Yleislääkäripäivät. Päihdepotilas terveyskeskuksessa Sari Jonsson Yleislääketieteen erikoislääkäri

21.5.2015 Varsinais-Suomen XI Yleislääkäripäivät. Päihdepotilas terveyskeskuksessa Sari Jonsson Yleislääketieteen erikoislääkäri 21.5.2015 Varsinais-Suomen XI Yleislääkäripäivät Päihdepotilas terveyskeskuksessa Sari Jonsson Yleislääketieteen erikoislääkäri SISÄLTÖ Alkoholin ongelmakäyttäjät Lääkkeiden ja huumeiden väärinkäyttäjät

Lisätiedot

Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015

Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015 Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri 10.11.2015 Muistisairauksista Muistisairauksien lääkehoidon periaatteet Muistisairauden hoidon kokonaisuus Lääkkeettömät hoidot Etenevät muistisairaudet ovat

Lisätiedot

Päihteiden käyttö ikääntyneillä. 24.5.2011 Silja Runsten psyk el

Päihteiden käyttö ikääntyneillä. 24.5.2011 Silja Runsten psyk el Päihteiden käyttö ikääntyneillä 24.5.2011 Silja Runsten psyk el Riskikulutus Haitallinen käyttö käyttötapa joka on aiheuttanut fyysisen tai psyykkisen terveyshaitan Päihderiippuvuus aine muodostuu tärkeämmäksi

Lisätiedot

Huumeiden ominaisuuksia / Esa Korpi

Huumeiden ominaisuuksia / Esa Korpi Huumeiden ominaisuuksia / Esa Korpi Sedatiiviset: etanoli opiaatit (morfiini, heroiini) kannabis rauhoittavat lääkkeet (bentsodiatsepiinit, barbituraatit) gamma-hydroksibutyraatti (GHB) anesteetit, liuottimet

Lisätiedot

TerveysInfo. Alkoholi : suurkulutuksen riskit Kortti on tarkoitettu itsearvioinnin apuvälineeksi.

TerveysInfo. Alkoholi : suurkulutuksen riskit Kortti on tarkoitettu itsearvioinnin apuvälineeksi. TerveysInfo Alkoholi : kohtuuden rajoilla Ohjelmassa seurataan alkoholin käyttöä viiden parikymppisen nuoren päivälliskutsujen yhteydessä. Samalla kun katsoja perehtyy erilaisiin alkoholin käyttötyyleihin,

Lisätiedot

Päihderiippuvuuden hoidon vaikuttavuus. Antti Mikkonen Psykiatrian erikoislääkäri Päihdelääketieteen erityispätevyys

Päihderiippuvuuden hoidon vaikuttavuus. Antti Mikkonen Psykiatrian erikoislääkäri Päihdelääketieteen erityispätevyys Päihderiippuvuuden hoidon vaikuttavuus Antti Mikkonen Psykiatrian erikoislääkäri Päihdelääketieteen erityispätevyys Oletko päihdealaan perehtynyt lääkäri? psykiatrian, yleislääketieteen tai työterveyshuollon

Lisätiedot

Integroidun hoitomallin kehittäminen koulutuksen avulla

Integroidun hoitomallin kehittäminen koulutuksen avulla Integroidun hoitomallin kehittäminen koulutuksen avulla Antti Weckroth Tutkija / koulutussuunnittelija Järvenpään sosiaalisairaala Määritelmä / Mauri Aalto Kaksoisdg = Päihdeongelma + psyykkisiä oireita

Lisätiedot

Alkoholin ja huumeiden käytön. Lolan Lindroos sh, kouluttaja, konsultti

Alkoholin ja huumeiden käytön. Lolan Lindroos sh, kouluttaja, konsultti Alkoholin ja huumeiden käytön puheeksi otto Lolan Lindroos sh, kouluttaja, konsultti Suomessa 2009 Alkoholin suurkuluttaja noin 600000 noin joka kymmenes naisista ja miehistä noin joka viides 2005 Amfetamiinin

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden varmistaminen sekavan potilaan hoidossa Neurologin näkökulma

Potilasturvallisuuden varmistaminen sekavan potilaan hoidossa Neurologin näkökulma Potilasturvallisuuden varmistaminen sekavan potilaan hoidossa Neurologin näkökulma Seppo Soinila TYKS Neurotoimialue TY Neurologian oppiaine 13.4.2016 Sekavuus Orientaation, tarkkaavuuden, loogisen ajattelun,

Lisätiedot

Aivot ja alkoholi. Keijo Koivisto, ylilääkäri, ta-johtaja Seinäjoen keskussairaala, neurologian ty, kta

Aivot ja alkoholi. Keijo Koivisto, ylilääkäri, ta-johtaja Seinäjoen keskussairaala, neurologian ty, kta Aivot ja alkoholi Keijo Koivisto, ylilääkäri, ta-johtaja Seinäjoen keskussairaala, neurologian ty, kta Kyllä sitä viinaa menee! Alkoholijuomien kokonaiskulutus vuosina 1960 2006 (stakes) VIINANJUONTI KASVUSSA

Lisätiedot

Päihteet ja puheeksiotto. Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4.2012 Vaasa Suvi Einola-Uuro

Päihteet ja puheeksiotto. Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4.2012 Vaasa Suvi Einola-Uuro Päihteet ja puheeksiotto Valtakunnalliset työpajapäivät 18.-19.4.2012 Vaasa Suvi Einola-Uuro Päihteet Huumeet Huumausaineet Muut päihteet CNS lamaavat Opiaatit: heroiini, unikko, fentanyyli Lääkkeet Rauhoittavat

Lisätiedot

Vierotushoitolääkkeitä. 16.12.2011 Elina Jussila

Vierotushoitolääkkeitä. 16.12.2011 Elina Jussila Vierotushoitolääkkeitä 16.12.2011 Elina Jussila Oireenmukaisia lääkkeitä Vierotushoitolääkkeiden valikoima on aika suppea Takykardiaan ja vierotusoireista johtuvaan hypertensioon käytetään tavallisimmin

Lisätiedot

Seinäjoen Päihdeklinikan opiaattikorvaushoito. Jani Rinta-Nikkola Opiaattikorvaushoidon vastaava ohjaaja

Seinäjoen Päihdeklinikan opiaattikorvaushoito. Jani Rinta-Nikkola Opiaattikorvaushoidon vastaava ohjaaja Seinäjoen Päihdeklinikan opiaattikorvaushoito Jani Rinta-Nikkola Opiaattikorvaushoidon vastaava ohjaaja Historia Toiminta aloitettiin vuonna 2010 TAYS ketjulähetti koulutus Arviot TAYS:n Päihdepsykiatrian

Lisätiedot

Jaksokirja - oppimistavoi/eet

Jaksokirja - oppimistavoi/eet Jaksokirja - oppimistavoi/eet Tunnistaa tärkeimmät alkoholin aiheuttamat neurologiset oireet ja sairaudet Hallitsee nikotiiniriippuvuuden hoidon Tunnistaa ja osaa hoitaa alkoholin vieroitusoireet (ml.

Lisätiedot

Raskaus & päihteet OPAS PÄIHDEPERHEILLE

Raskaus & päihteet OPAS PÄIHDEPERHEILLE Raskaus & päihteet OPAS PÄIHDEPERHEILLE Haluamme auttaa Sinua löytämään oikean avun itsellesi sekä tulevalle lapsellesi Tästä oppaasta saat: tietoa päihteiden vaikutuksesta sikiöön vaihtoehtoja mistä saada

Lisätiedot

Huumetestauksen tekniikkaa

Huumetestauksen tekniikkaa Huumetestauksen tekniikkaa SKKY ry:n ja Sairaalakemistit ry:n syyskoulutuspäivät 1.11.2013, Helsinki FT Antti Leinonen Huume-, lääkeaine- ja dopinganalytiikan yksikkö Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy Huumetestien

Lisätiedot