SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kohti uusia haasteita koulutuksessa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kohti uusia haasteita koulutuksessa!"

Transkriptio

1 SeedIN UUTISKIRJE 10 Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kohti uusia haasteita koulutuksessa! Ulkoministeriön Hankeavustuksen myötä yhdistyksemme toiminta saavutti uuden vaiheen. Hankkeen kehittäminen ja seuranta tulee olemaan hyvin läheistä. Yalan koulun johdon koulutus, opiskelijoiden ja opettajien työskentelymahdollisuudet ja tilojen kunnostaminen tulevat seuraavan kolmen vuoden aikana kehittymään suurella harppauksella. Tammikuun alussa Rondossa (Rondo on sademetsäalue Kakamegassa lähellä Yalaa) pidetty FSA:n johdon koulutuksen aloitusseminaari oli lupaava. Nuo muutamat päivät antoivat mahdollisuuden syventää toistemme tuntemista, selkeyttää päämäärää ja pohtia nykyisestä tilanteesta päämäärään johtavaa reittiä. Seminaarin luennoitsijoina toimivat Seed ry:n projektipäällikkö Marjo Kyllönen ja ulkopuoliset yhteistyökumppanimme Joy ja Zedekia Otolo Masenosta, Keniasta. Koulutus koettiin innostavaaksi ja luennot olivat erityisen intensiivisiä. Kevään aikana Otolojen pariskunta on käynyt tutustumassa FSA:n projektiin paikan päällä ja heidän ja FSA:n johdon välinen jatkoseminaari on piakkoin Yalassa. Vierailimme vuodenvaihteen matkamme aikana kaikissa kohteissamme tutustumassa niiden nykyiseen tilanteeseen. Seurueeseen kuului allekirjoittaneen lisäksi Leena Keskinen, Marjo Kyllönen, Susanna ja Juhani Westerholm sekä Merja Hallantie. Yalan koulun opettajat Emma ja Mauren tauolla.

2 Tervehdys Furaha Seed Academyn seminaarista! Kun FSA:n perustamissanat 2006 lausuttiin, oli olemassa vain visio ja haave koulusta Yalan aids -orpokodin lapsille. Kohti tulevaisuutta lähdettiin asetelmasta, jossa kaikki tarvittava oli luotava ja suunniteltava alusta alkaen. Kuitenkin jo tammikuussa 2008 työskentelynsä aloitti ensimmäinen vuosiluokka. Sen jälkeen jokaisen vuoden alussa kouluun on tullut ja tulee uudet oppilaat ja luokkien määrä lisääntyy vastaavasti aina kahdeksanteen luokkaan asti, Kenian koulujärjestelmän mukaisesti. Tämä antanee kuvaa siitä kehityksen vauhdista missä olemme mukana. Koulutilojen kunnostamisen, oppilashuollon, oppimateriaalien hankkimisen, opettajien palkkaamisen ja kaiken muun varustelun osalta aikataulu etenee toimintavuosi kerrallaan. Kaiken tämän onnistumisen edellytyksenä on vahva johtoporras, jolla on sekä kykyä että resurssia kehittää koulua, luoda toimintaedellytykset onnistumiselle. Ulkoministeriön Seed ry:lle myöntämän hanketuen tärkeimpiä kehittämiskohteita on paikallisen johdon ja hallinnon koulutus. Sitä kautta hankkeelle luodaan kestävyyttä. Kun koulun hallinto on pätevien paikallisten henkilöiden hallinnassa, sen tulevaisuus on turvattu vielä hanketuen jälkeenkin. Vieraillessamme Keniassa tammikuussa 2011, järjestimme aloitusseminaarin FSA:n johdolle. Seminaaripaikkana palveli Kakamegan sademetsäalueella sijaitseva Rondo Retreat Center. Keskuksen tilat tarjoavat hyvät puitteet tämän kokoluokan seminaarille. Paikalle pääsi koko johto; Mary Ochieng, Patrick ja Lilian Aweyo, John Odhiambo, Lawrence Openda sekä Eunice Aweyo. Ulkopuolisina kouluttajina ja myöhemmin myös auditoijina paikalle olivat saapuneet Joy ja Zedekia Otolo. Marjo Kyllönen ja Zedekia Otolo kantoivat päävastuun kolmipäiväisen seminaarin luennoinneista ja tapahtuman organisoinnista. Seminaarin ryhmätöissä keskityttiin mm. hankkeen omistajuuden, sen johtamisen, kestävyyden, tarpeellisuuden, aikataulutuksen ja eri osapuolien yhteistyön kehittämisen tarpeisiin. Ryhmien työskentelyä oli ilo seurata. Aiheisiin tartuttiin vakavasti ja suurella sydämellä. Asioita pohdittiin niin kenialaisten kuin myös suomalaisten näkökannalta. Molemmilla osapuolilla oli omia perustelujaan asioille ja niitä vertailemalla ja puntaroimalla luotiin toimintasuunnitelmia jatkoa ajatellen. Kuten sanottu, seminaari oli aloitus johdon kouluttamiselle. Jatkoseminaareja pidetään paikallisin voimin Otolojen johdolla. Myös koulun opettajia ja muuta henkilökuntaa kutsutaan näihin tilaisuuksiin mukaan. Seuraava suurempi seminaari, jossa myös suomalaiset ovat edustettuna, on järjesteillä heinäkuussa 2011.

3 Yalan FSA:n opettajat ja oppilaat riemuitsevat hyvästä työskentely-ympäristöstä! Yalan kouluun saavuimme Rondon seminaarin jälkeen. Kuljettajan kaartaessa auton päätieltä koululle johtavaan ramppiin ja antaessa portinvartijalle merkin portin avaamiseta äänitorvella avautuu eteen tuttu näky. Pihalla olevat lapset ja aikuiset tervehtivät tulijoita käsiä heiluttaen ja hymysuin. Tänne tullessa kokee todella olevansa tervetullut. Tuomisinamme oli kirjoja kirjastoon ja ulkoiluvälineitä; palloja ja hyppynaruja sekä lannevanne. Helsingin kummikoulu, Meilahden ala-aste oli lähettänyt tervehdyksensä joka luettiin jokaisessa luokassa. Oppilaat kuuntelivat keskittyneesti terveisiä ja katselivat kiinnostuneina lähetettyjä piirrustuksia. Viemisiksi takaisin Suomeen saimme vähintään vastaavan määrän Yalan koululaisten omia tervehdyksiä. Rakennuksen toisen kerroksen uusi luokkahuone oli viitä vaille valmis. Tätä uutiskirjettä kirjoitettaessa koululla on jo kaksi uutta isoa, avaraa ja valoista luokkahuonetta. Kolmas on jo hyvän matkaa rakenteilla. Hanke edistyy vauhdilla. Patrick Aweyo kumppaneineen on nähnyt paljon vaivaa ja säästämättä voimiaan paneutunut tehtäväänsä. Olemme kirimässä hyvää vauhtia kiinni tavoitettamme saada aina uusi luokkahuone valmiiksi aloittavalle luokalle. Kevään aikana projektiin on palkattu Patrickille alainen hoitamaan käytännön asioita. Rakennuksen seuraava huone on jo tyhjennetty siellä olleista tavaroista, sen anturat kaivettu syvemmälle ja vahvistettu kantamaan toista kerrosta. Saamiemme tietojen mukaan välipohja on jo valettu ja sisätyöt päästään aloittamaan. Kirjastohanke kehittyy! Kuten jo jokin aika sitten kerroimme, olemme päättäneet varustaa kirjaston koulun yhteyteen. Unelmissamme on kyberkahvila josta olisi mahdollista lainata oppikirjoja koulun opiskelijoille, viivähtää hetki lukemassa tai vaikkapa poiketa kirjaston tietokoneella netissä. Palvelu olisi tarkoitettu sekä koululaisille, että ulkopuolisille. Samalla siitä olisi mahdollisuus saada pientä lisätuloa FSA:lle. Kahdella viimeiime vierailuillamme olemme aina vieneet tuliaisina englanninkielsiä lastenkirjoja. Kiitos niiden lahjoittajille! Yläkuvat Kouluun tuodut kirjat ovat oppilaiden mieleen. Rakennuksen kunnostaminen etenee luokka kerrallaan. Kekimmäinen kuva Merja hallantie, Mary Ochieng Leena Keskinen, Marjo Kyllönen, Eunice Aweyo ja Susanna Westerholm uudessa luokkahuoneessa. Alakuvat Seedin kummit ryhmäkuvassa Susanna westerholmin kanssa. Marjo Kyllönen esittelee Helsingin kummikoulun tervehdyksiä.

4 Thikan orpokodin olot vakiintuvat! Ennen saapumistamme Thikaan olimme sopineet Jane Kamaun kanssa, että muutama lapsi tulisi meitä vastaan päätielle. Lapsia olikin saapunut kaikkiaan kymmenkunta - kaikki innokkaina tulemaan kyytiin. Autoajelu taitaa olla harvinaista herkkua tälle joukolle. Iloiten, auto lasten laulua raikuen saavuimme perille mutaman kilometrin loppumatkan jälkeen. Yhteisestä lyhyestä matkasta tuli ikimuistoinen meille kaikille. Jane oli ahkeroinut ja rakentanut omista valmistamistaan tiilistä lisärakennuksen, joka toimi vierailumme aikana keittiönä. Talo on tarkoitettu majoitustilaksi ja uusi keittiörakennus valmistuu myöhemmin viereen. Lapset olivat valmistaneet muutaman näytelmän ja tanssiesityksen iloksemme. Kaikki olivat intoa täynnä. Ohjelmanumeroiden jälkeen saimme nauttia maittavaa kanapataa yhdessä ugalin (maissipuuro) ja papumuhennoksen kanssa. Janen omasta puusta poimimat mangot ovat huippu jälkiruoka. Puoli vuotta aiemmin ensimmäisen kerran tapaamamme Erick Musungu (baby Erick) oli kasvanut ja vantteroitunut. Viimeisten tietojemme mukaan hän jo konttaa ja PRO- THIKA JECT harjoittelee seisomista tukea vasten. Kaikki lapset voivat hyvin. Jokaiselle isommista lapsista on järjestynyt koulupaikka yläasteella. Kiitos teille, suomalaiset kannattajat ja tukijat! Thikan Kenafin lapset ryhmäkuvassa. Kuvasta puuttuvat Beth ja David, jotka olivat nuorisoleirillä. Muovisesta säiliöstä apu Thikan vesitarpeeseen! Veden tarve jokaisessa tukemassamme kohteessa on käsin kosketeltava. Ainoastaan Yalan kohteessa on vettä rajoitetussa määrin omasta takaa. Tavallisimmin vesi tuodaan paikalle polkupyörällä sitä kauppaavan myyjän toimesta ja se on kallista paikalliseen hintatasoon nähden. Olemme päättäneet auttaa Thikan kohdetta ja avustaa Jane Kamauta hankkimaan vesisäiliön. Säiliö saadaan täyteen vettä sateiden aikana keräämällä katolta valuva vesi talteen ja kantamalla tarvittaessa joesta. Kemikaalien avulla vesi pysyy käyttökelpoisena. Kustannuksiltaan projekti on noin 400 euroa. Hintaan sisältyy tankki ja sen kuljetus paikanpäälle liikkeestä. Jalustan tai alustan astialle Jane teettää ulkopuolisilla ammattilaisilla, mutta kantaa tarvittavat kivet ja hiekan tontin alapuolelta. Kiitos kaikille hanketta tukeneille! Yläkuva Jane Kamaun rakentama lisärakennus. Rakennus palveli vierailumme ajan keittiönä, mutta on jo muutettu kovasti kaivatuksi lisätilaksi majoitukseen. Kekimmäinen kuva Erick Musungu voi hyvin. Poika on varttunut ja vahvistunut hyvässä hoidossa. Alakuva Lastenkodin lapset ja heidän kaverinsa olivat valmistaneet draama ja tanssiesityksiä vieraille.

5 Yläkuva Isaac vaimonsa ja poikansa sekä rehtorin ja projektipäällikön kanssa ottivat vastaan kirjat ja muut tarvikkeet. Kekimmäinen kuva Uusi Singer merkkinen ompelukone on vahvaa tekoa. Koneeseen on asennettu myös sähkömoottori, joten sitä voidaan sekä polkea, että käyttää sähköllä. Kasaranin, Nairobin lähiön Hope Learning Centren oppilaat ottivat meidät iloiten vastaan. Koulupäivä oli jo täyydellä tohinalla käynnissä. Ennen lasten tervehtimistä ja luokkien opetukseen tutustumista luovutimme tervetuliaislahjamme uudelle, vasta toimeen astuneelle rehtorille. Kirjat ja muut tarvikkeet otettiin iloiten vastaan. Ruokaprojekti, joka on koulun pääpro- KASA- Alakuvat Koulun lapsia lukokkahuoneessa. Ruokaannokset odottavat välitunnin alkamista. Uudella ompelukoneella ommeltuja koulupukuja. RANI Wellcome, wellcome our visitors! jektimme, on erittäin tarpeellinen ja tervetullut. Uusi keittiötila on valmis mutta toistaiseksi ilman kalusteita. Ruuat valmistetaan vielä lattialla hiilikeittimillä, mutta sielumme silmin voimme jo nähdä työpöydät ja kaapit valmiiksi rakennettuina. Saimme myös nähdä toiminnassa ompelukoneen jonka ostamiseen olimme lahjoittaneet tarvittavat varat puoli vuotta aiemmin vierailullamme yhteydessä. Oman ompelukoneen käyttö mahdollistaa koulupukujen ompelemisen koulussa metritavarasta. Tällöin oppilaat saavat puvut halvemmalla kuin kaupasta ostettuna. Myös ompelija saa palkan ja koulullekin kertyy tuloja. Tilanne on siis win win win. Keskuksen johtaja Isaac Musembi on tehnyt hyvää työtä ja edistänyt koulurakennuksen valmistumista.

6 Tervehdys Sellahilta! Sellahin tapasimme Nairobissa, jonne hän oli tullut yhdessä Joy Otolon kanssa meitä tervehtimään. Sellahin viimeinen vuosi yläasteella on nyt käynnissä. Edessä on puolen vuoden jälkeen yliopiston pääsykokeiden selvittäminen ja jatko-opintoihin valmistautuminen. Viimeinen vuosi on rankkaa, keskittynyttä opiskelua. Pääsykokeet yliopistoihin ovat tiukat ja hakijoiden määrä tajolla oleviin opiskelupaikkojen suhteen rajallinen. Tapaamme Joy Otolon kesän aikana ja voimme välittää silloin lisätietoa. Siihen asti annamme Sellahille opiskelurauhan. Osallistuimme viime keväänä ensimmäistä kertaa Maailma Kylässä tapahtumaan. Lähdimme silloin kokeilumielellä mukaan, mutta huomasimme tilaisuuden mainioksi mahdollisuudeksi jakaa tietoutta toiminnastamme ja hankkia uusia ystäviä. Olemme mukana myös tänä vuonna. Tapahtuma järjestetään Helsingissä, Kaisaniemen kentällä toukokuun viimeinen viikonloppu, Näyttelypisteemme sijaitsee pääteltassa paikalla A 109. Vapaaehtoiseksi esittelypisteellemme voi ilmoittautua sähköpostitse osoitteesen tomi.hursti@gmail.com. Toivotamme kaikki tervetulleiksi vierailemaan tapahtumaan ja vapaaehtoistyöpanoksen otamme mielellämme vastaan! Vuosikokous oli Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Tilaisuus järjestettiin Kehitysyhteistyö yhdistyksen KEPA:n tiloissa Töölöntorinkadulla, Helsingissä. Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen määräämät asiat. Yhdistykselle valittiin hallitus seuraavalle toimikaudelle. Hallitukseen kuuluvat seuraavat henkilöt: Ira Apter (siht), Nancy Hursti, Peter Knight (vj), Leena Keskinen (rh), Katri Kyllönen, Erkki Kyllönen (pj), Riikka Niemenranta, Olli Ovaskainen (vj), Eeva Riutamaa (vj), Lasse Riutamaa (vpj), Elina Westerholm, Juhani Westerholm (vj), Susanna Westerholm ja Wanjiku wa Ngugi (vj). Yhdistyksen Vuosikertomus, Toimintasuunnitelma ja budjetti on julkaistu yhdistyksen kotisivuilla, osoitteessa Osallistu picknikille elokuussa Hyväksi havaittu toimintamuoto, monikultturiset tapahtumat, sai jälleen yhden lisäsovelluksen ja runsaan vastaanoton. Nyyttäriperiaatteella järjestetty Vappu-aaton ilta kokosi yhteen yli 50 iloista Vapun viettäjää. Kiitos kaikille mukana olleille ja oman panoksensa iltaan antaneille. Ruokaa ja juomaa riitti niin pienille kuin suurille. Loppuiltaa siivitti Afrikkalainen musiiki ja tanssi. Seuraavaksi tapahtumaksi olemme suunnitelleet picknick retkeä meren rannalle Helsingissä, Vuosaaren Uutelassa. Säiden salliessa suuntaamme retkelle elokuun 13 päivä. Mikäli haluat osallistua tapahtumaan, voit merkitä sen jo nyt kalenteriisi. Lisätietoa tulemme jakamaan Facebook- ja kotisivujemme kautta. Seed ry Rapolantie 9, Helsinki info@seed.fi, Pankkiyhteys: Osuuspankki, Ruoholahti: Jäsenmaksutili: , viite 1122 (20 /vuosi) Tuki ja lahjoitustili: Kertalahjoitus viite 1177 Rakentaminen viite 2008 Säännöllinen kannatus 2244 Rahankeräyslupa, Poliisihallitus 2020/2010/4423 ajalle Koulutuksen, orpotyön ja yrittäjyyden kehittäminen Keniassa

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! kesäkuu 2013

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! kesäkuu 2013 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 17 kesäkuu 2013 Furaha Seed Academyn oppilaat esittelevät uusia koulukirjoja jotka

Lisätiedot

SEEDIN. Uusi luokkahuone tarjoaa hyvät työskentelytilat UUTISKIRJE 8. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen

SEEDIN. Uusi luokkahuone tarjoaa hyvät työskentelytilat UUTISKIRJE 8. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen SEEDIN UUTISKIRJE 8 Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen Uusi luokkahuone tarjoaa hyvät työskentelytilat Furaha Seed Academyssä päivät sujuvat jo rutiinilla. Oppilaat kokoontuvat luokkiin oppimaan

Lisätiedot

SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kestävän kehityksen tunnusmerkkejä

SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kestävän kehityksen tunnusmerkkejä SeedIN Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! UUTISKIRJE 11 Kestävän kehityksen tunnusmerkkejä Olemme monesti miettineet projektiemme yhteydessä hankkeiden kestävyyttä. On helppo aloittaa projekti

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2015

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2015 SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 22 marraskuu 2015 F S A Strive to Excellence! Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Yalan koulussa ennätysmäärä oppilaita! Sitten viime

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! syyskuu 2012

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! syyskuu 2012 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 15 syyskuu 2012 F S A Tulevaisuuden osaajien on helppo hymyillä! Kevättalvesta tapahtunut

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen!

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 13 F S A Paras koulu - Paras oppilas! Furaha Seed Academy on kasvanut ja kehittynyt

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2014

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2014 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 20 toukokuu 2014 F S Laadukkaan opetuksen ylivoimaa! Yalan Riannas Furaha orpokodin

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2013

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2013 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 18 marraskuu 2013 Yalan FSA kouluhanke on edennyt ensimmäisen hanketukiperiodin viimeiseen

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2017

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2017 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 27 toukokuu 2017 Kenian mediassa puitiin paljon koulujen ja koulutuksen tilannetta

Lisätiedot

Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time. Page 1 of 6 TULEVIA TAPAHTUMIA

Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time. Page 1 of 6 TULEVIA TAPAHTUMIA Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time Subject: FW: Viikkovies, 48 Date: Friday, 7 December 2018 at 7.48.19 Eastern European Standard Time From: Mari Hedberg To: Helsingin

Lisätiedot

Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018

Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018 Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018 Lämmin kiitos tuestanne naisten lukutaitotyölle Itä-Afrikassa. Tässä uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia ja vinkkejä työmme

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Tässä on innokas nuorimmainen kitkemässä rikkaruohoja pois. Hän on se joka menestyy parhaiten koulussa ja rakastaa tehdä asioita itsekseen.

Tässä on innokas nuorimmainen kitkemässä rikkaruohoja pois. Hän on se joka menestyy parhaiten koulussa ja rakastaa tehdä asioita itsekseen. Rakkaat ystävät, On ilo kirjoittaa teille kaikille taas. Haluan käyttää tämän tilaisuuden jakaakseni kanssanne iloni siitä että lapset ovat viimeinkin päässet vierailulle. (Niin kuin yllä olevasta kuvasta

Lisätiedot

Forssan Rotaryklubi & Sepänhaan Rotaryklubi, Forssa KENIA HANKE

Forssan Rotaryklubi & Sepänhaan Rotaryklubi, Forssa KENIA HANKE Forssan Rotaryklubi & Sepänhaan Rotaryklubi, Forssa KENIA HANKE Hankeidea Onko kaikilla maailman lapsilla samat mahdollisuudet oppimiseen? oli kysymys, joka nousi esille, kun Forssan rotaryklubin tuleva

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2018-19 Luokat ja henkilökunta 4A Jaana Hekkanen, 4B Antti Ranta, 4F Niina Siltari, 4H Petri Korpi 3B Saku-open sijainen, 3C Susanna Hasiwar, 3D Annukka Goman laaja-alainen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

PSK tiedote 2/2010 14. kesäkuuta 2010 1 (6)

PSK tiedote 2/2010 14. kesäkuuta 2010 1 (6) PSK tiedote 2/2010 1 (6) Sisällysluettelo 1 Yhdistyksen kevätkokous 2010 2 Palaute PSK:n kevätseminaarista 3 PSK:n syyskokous 18.11.2010 4 Standardisointi 4.1 Vahvistetut standardit 4.2 Lausunnolla olevat

Lisätiedot

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla Tikkasten nimikkokirje maaliskuu 2013 Kamwene! Kamwene on Maaliskuu 2013 bena-heimon kibenankielinen tervehdys, jota käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska miten ihmiset ilostuvat

Lisätiedot

Kutsu unkarinvizslojen mestaruuskokeeseen ja vizslamaiseen viikonloppuun 12. 14.10.2012. sekä. spinone-vizslat haasteotteluun 14.10.

Kutsu unkarinvizslojen mestaruuskokeeseen ja vizslamaiseen viikonloppuun 12. 14.10.2012. sekä. spinone-vizslat haasteotteluun 14.10. Kutsu unkarinvizslojen mestaruuskokeeseen ja vizslamaiseen viikonloppuun 12. 14.10.2012 sekä spinone-vizslat haasteotteluun 14.10.2012 Vizslamestaruuskoe 13.10.2012 Viime vuonna aloitetun perinteen mukaisesti

Lisätiedot

Klo 15.30 KARLIN SUKUSEURA RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SUKUKOKOUS Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat Sääntömuutokset

Klo 15.30 KARLIN SUKUSEURA RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SUKUKOKOUS Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat Sääntömuutokset KARLIN SUKUSEURA RY KUTSU SUKUJUHLAAN JA SUKUKOKOUKSEEN 16.6.2013 Karlin sukuseura ry:n sukuneuvostolla on ilo kutsua Sinut perheineen yhdistyksen sääntöjen edellyttämään varsinaiseen sukukokoukseen 16.6.2013.

Lisätiedot

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220.

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. 1 2 3 4 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry TOIMINTAKERTOMUS 1.7.2013 30.6.2014 YLEISTÄ Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. Toimintaa

Lisätiedot

Kiinaa meillä ja muualla Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari

Kiinaa meillä ja muualla Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Kiinaa meillä ja muualla Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Hotel Arthur 6.2.2015 Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki Kiinaa meillä ja muualla 9:30-10:00 Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden

Lisätiedot

TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET HELMIKUU-MAALISKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS Uusi vuosi on alkanut yhdesssä uusien haasteiden

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Suomen Rotary 2012. NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards

Suomen Rotary 2012. NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary 2012 NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards RYLA palvelee nuorten kasvua RYLA on Rotaryn toimintamuoto jo yli 40 v. ajan Jokaisen rotarin tulee osallistua

Lisätiedot

Keski-Suomen Yrittäjänaiset:

Keski-Suomen Yrittäjänaiset: Tervehdys kaikille ihanat Yrittäjänaiset. Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika pikkuhiljaa rauhoittua Joulun viettoon, kukin tavallaan. Mennyt vuosi yhdistyksellämme oli varsin vaiherikas lukuisine tapahtumineen

Lisätiedot

Luokanopettaja. Luokanopettaja. Ortodoksiuskonnon tuntiopettaja Koulunkäynninohjaaja / iltapäiväkerhonohjaaja

Luokanopettaja. Luokanopettaja. Ortodoksiuskonnon tuntiopettaja Koulunkäynninohjaaja / iltapäiväkerhonohjaaja Oppilaat Luokka Oppilasmäärä Opettaja 1-2 Pihlaja 9 Nina 1-Koivu 18 Riikka 1-Kuusi 19 Tiina 2-Mänty 21 Iina 2-Vaahtera 20 Hanna 3A 21 Kristiina 3B 22 Pauliina 4. lk 22 Saara 5. lk 17 Marjo 6. lk 24 Peter

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

Mälläistentie 137, 32440 ALASTARO (puh. 02 76 41 492 Mirja Liukas, majoitusmahdollisuus)

Mälläistentie 137, 32440 ALASTARO (puh. 02 76 41 492 Mirja Liukas, majoitusmahdollisuus) 1/5 Vuosikokouksen 2014 esityslista SAKSIN SUKUSEURA RY:N VUOSIKOKOUS :n jäsenet ja suvun toiminnasta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle

Lisätiedot

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus

Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Koko perheen kyläilta ja teemana kyläturvallisuus Tervetulosanat ja muutama dia puheenjohtajalta (Olli) Kyläyhdistys on 36-vuotias ja hyvissä voimissaan Onnistuttu tiedonkulun ja avoimuuden lisäämisessä

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua ERASMUS KOULUISSA Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kouluun? Erasmus kouluissa Erasmus

Lisätiedot

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 Aika: Maanantai 29.8.2011 klo 18.00 Paikka: Vähä-Heikkilän yksikön ruokala Läsnä: Katrine Arbol-Lilleberg (saapui klo 18.35), Mia Enlund, Sanna Ketonen-Oksi,

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun Tervetuloa kouluun 2018 2019 Tervetuloa kouluun Opas uusille oppilaille ja Lukuvuosi heidän huoltajilleen 2016-2017 ASKOLAN KUNTA Askolan kunta Sivistystoimi Sivistystoimi Tärkeitä päivämääriä Kouluun

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

KYLÄILTA KELLO 18.30

KYLÄILTA KELLO 18.30 KYLÄILTA 10.10.2016 KELLO 18.30 Kahvia ja kastettavaa Oppilaiden turvallisuustyöt esillä ja niistä parhaat palkitaan illan aikana Tervetuliaissanat Taivalkunnan kylät ry:n pj. Kyläyhdistyksen puheenjohtajan

Lisätiedot

Kyläyhdistyksen terveiset 3. Jäsenmaksu 3. Kyläyhdistys vuokraa 4. 100 -vuotias koulumme 5. 30 -vuotias kyläyhdistys 6. Nettisivut 7.

Kyläyhdistyksen terveiset 3. Jäsenmaksu 3. Kyläyhdistys vuokraa 4. 100 -vuotias koulumme 5. 30 -vuotias kyläyhdistys 6. Nettisivut 7. VUOSITIEDOTE 2009 Levikki 400 kpl 1 Sisältö: Kyläyhdistyksen terveiset 3 Jäsenmaksu 3 Kyläyhdistys vuokraa 4 100 -vuotias koulumme 5 30 -vuotias kyläyhdistys 6 Nettisivut 7 Tapahtumat 7-9 Hallituksen jäsenet

Lisätiedot

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE Taksvärkki-kampanja on paljon enemmän kuin rahankeruupäivä. Se on nuorten omaa yhteisvastuuta, jossa opiskelijat keräävät varoja kehitysyhteistyöhankkeeseen. Taksvärkki-kampanjaan

Lisätiedot

E-oppimateriaalit. Opinaika vs. CD-verkko-ohjelmat

E-oppimateriaalit. Opinaika vs. CD-verkko-ohjelmat Nokian N8 puhelimessa Uutta Toimii netin kautta, ei ohjelmien asennuksia eikä ylläpitoa, koulun lisäksi käytettävissä myös kotona ja muualla 24/7, lisäksi muita opiskelua helpottavia verkko-opetuksen mahdollistavia

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA

AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA AJANKOHTAISTA KYLÄTOIMINNASSA POHJOIS-SAVOSSA Kylärekisteri ja kylätalorekisteri Muistakaa ilmoittaa kylärekisteriin yhteystietojen muutokset. Kylärekisterin kautta teemme kaiken tiedotuksen teidän kylien

Lisätiedot

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia 1/5 KIT -uutiskirje 2/2014 Täysi tohina päällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin (KIT) projektissa kevät on ollut touhua täynnä: Tutkimuksessa on kerätty aineistoa ja saatu ensimmäisiä tuloksia. Työvalmentajarengas

Lisätiedot

EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta. OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely

EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta. OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely EN ESPAÑOL! projekti 2009-2010 Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta peruskoulujen

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO Kysely huoltajille, muskarit ja karuselli RTF Report - luotu 27.05.2015 15:49 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Käpylä muskarit ja karuselliopetus 74 54 42 Yhteensä 74 54 42 Perustiedot 1. Lapseni

Lisätiedot

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa.

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. K O O D E E Kangasalan Kristillisdemokraattien tiedotuslehti 3/2012 Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. Sisällys: Puheenjohtajan mietteitä.. 3 Vierailu

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

Tutustumismatkalla Kansalaistoiminnankeskus Matarassa 4.2.2014

Tutustumismatkalla Kansalaistoiminnankeskus Matarassa 4.2.2014 Tutustumismatkalla Kansalaistoiminnankeskus Matarassa 4.2.2014 Matkaraportin kirjoitti Heini Maijanen MontEri-hanke järjesti tutustumismatkan Jyväskylän Kansalaistoiminnankeskus Mataraan tiistaina 4.2.2014.

Lisätiedot

Allan Kardecin opin ystävät ry - Yhdistyksen päämäärät ja toimintatavat

Allan Kardecin opin ystävät ry - Yhdistyksen päämäärät ja toimintatavat Allan Kardecin opin ystävät ry - Yhdistyksen päämäärät ja toimintatavat Lisätietoja Yhdistys kunnioittaa kaikkia uskontoja ja oppeja sekä arvostaa kaikkia hyvän harjoittamisen yrityksiä. Yhdistyksen toiminta

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu 52 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu Kvartti-malli MURROSIKÄÄN TULEVAN LAPSEN VANHEMMUUS Tavoitteena: - vanhemmat pohtivat vanhemmuutta

Lisätiedot

Tähän mikä tahansa kuva Kata, laitatko kaikki Etusivun kuvat valmiiksi!

Tähän mikä tahansa kuva Kata, laitatko kaikki Etusivun kuvat valmiiksi! Tähän mikä tahansa kuva Kata, laitatko kaikki Etusivun kuvat valmiiksi! KOULURUOKA-AGENTIT: OPPILAAT MUKAAN KEHITTÄMÄÄN KOULURUOKAILUA 3.11.2015 ATERIA 2015 MINTTU VIRKKI, RUOKATIETO YHDISTYS RY. MENUSSAMME

Lisätiedot

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat Koulutapahtuma Ampumaurheilun tietoisku koululaisille Koulutapahtuma miksi? Uusista nuorista harrastajista pulaa ampumaseuroissa Isät eivät enää tuo poikiaan automaattisesti radalle Ihmiset eivät oikein

Lisätiedot

Salon Rally 3-4.10.2015

Salon Rally 3-4.10.2015 Salon Rally 3-4.10.2015 Laitan tunnelmapaloja Salon Rallysta. Nettisivuille tulevat Hannelen ja Ritva-Liisan esityksistä koosteet. Lauantain esiintyjistä löytyvät kattavat tiedot netistä. Piirin 142 puheenjohtaja

Lisätiedot

C.I.F.P Paseo de los Puentes-kouluvierailu.

C.I.F.P Paseo de los Puentes-kouluvierailu. Täkäläisestä koulusta yhteyshenkilö oli Pilar. Pilar vei mut ekana aamuna harjoittelupaikkaan. Puhuttiin espanjaa koska Pilar puhui niin selkeästi ja hitaasti espanjaa että ymmärsin hyvin. Harjoittelupaikan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO

ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO Itä-Suomen koulu on oppilaistaan välittävä yhtenäinen suomalais-venäläinen kielikoulu - Monipuolisilla taidoilla ja avaralla asenteella maailmalle Tavoitteet

Lisätiedot

vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010

vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010 Auran PÖYTÄKIRJA vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010 AIKA: Sunnuntai 07.11.2010 klo 18.00-20.20 PAIKKA: Auran yhtenäiskoulun neuvotteluhuone LÄSNÄ: Tero Sahla Satu Rautias-Barnett

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Auditointi ja itsearviointi: kuulumisia, tilannekatsausta ja arvioinnin arviointia. Tomi Kiilakoski Tampere 3.11.2011

Auditointi ja itsearviointi: kuulumisia, tilannekatsausta ja arvioinnin arviointia. Tomi Kiilakoski Tampere 3.11.2011 Auditointi ja itsearviointi: kuulumisia, tilannekatsausta ja arvioinnin arviointia Tampere 3..20 Ennakkotehtävä ) Montako taloa kunnassa on ja monessako näissä on tehty itsearviointi? 2) Montako taloa

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila Turun NNKY Kevät 2019 Juliana Laurila Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a Puheenjohtajan tervehdys Hei, Kädessäsi on Turun NNKY:n kevätviesti, jonka myötä toivotamme Sinut

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2014

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2014 TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2014 Aika 9.2.2014 klo 14.00. Paikka Tuohikoto Käsiteltävät asiat 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 14.00. ja esitteli vierailijan, Salon kyläasiamies

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMATYÖN ALOITUSSEMINAARIT (Kick off -tilaisuudet)

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMATYÖN ALOITUSSEMINAARIT (Kick off -tilaisuudet) KUTSU LSSAVI/.05.12.01/ 2013 15.02.2013 PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMATYÖN ALOITUSSEMINAARIT (Kick off -tilaisuudet) 04.- 05.04.2013 Tampere, Ahlmanin Kartano, Hallilantie 24 10.-11.04.2013 Ähtäri, Hotelli

Lisätiedot

Hei! Oppilastiedote

Hei! Oppilastiedote Hei! Oppilastiedote 11.4.2019 Tervetuloa Tanssi väreissä -esityksiin tulevana lauantaina 13.4. Lukuvuosi-ilmoittautuminen on auennut Tanssiyhdistyksen uusi hallitus on valittu Loppukevään tuntitarkennukset

Lisätiedot

Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 4, aihe 5 Miten kasvattaa muita

Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 4, aihe 5 Miten kasvattaa muita Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 4, aihe 5 Miten kasvattaa muita Nämä luennot ovat mukailtuja lyhennelmiä ja pohjautuvat MLM-kursseihin, joiden aiheet on saatu Raamatun ohjeista ja esimerkeistä, ja tässä

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Tuomarikurssi St Andrews Skotlanti 4. - 7.2.2014

Tuomarikurssi St Andrews Skotlanti 4. - 7.2.2014 Tuomarikurssi St Andrews Skotlanti 4. - 7.2.2014 YLEISTÄ St Andrewsissä järjestetään tuomarikurssi joka vuosi R&A:n jäsenmaiden lähettämille tuomareille. R&A:n alaisuuteen kuuluu koko maailma lukuun ottamatta

Lisätiedot

Nurmeksen järjestöilta

Nurmeksen järjestöilta Nurmeksen järjestöilta 4.9.2018 Hanna Kääriäinen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys JANE on yhdistysten ääni Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta JANE tiivistää alueen yhdistyksien osaamisen,

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 %

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 % Oppilaiden lkm Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % 1061 33 3,1 % Muu Oppilaan tausta ei ole taakka Vähemmistökulttuurien tuntemus Oman kulttuurin arvostaminen Yhteisen päätöksenteon

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Kai Ekholm: Kirjojen hävittäminen on rikos ihmisyyttä vastaan

Kai Ekholm: Kirjojen hävittäminen on rikos ihmisyyttä vastaan Kirjastojen kohtalo Sana kirjasto tuo nykypäivänä useimpien suomalaisten mieleen nimenomaan julkisin varoin ylläpidetyt, kaikelle kansalle suunnatut yleiset kirjastot. Tulevaisuudessa yksityisiä erikoiskirjastoja

Lisätiedot

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA Oulunseudun metsätilanomistajien perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Venäjän Karjalaan. Oululaisittain sanottuna onnikallinen (bussilastillinen) jäseniä suuntasi kesäkuun

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: /18. Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=254 Julkaistu: 19.4.2010 1/18 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 7A 20 7,87% 2. 7B 20 7,87% 3. 7C 22 8,66% 4. 7D 24 9,45%

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

OKKY:N TOIMINNAN PERIAATTEET

OKKY:N TOIMINNAN PERIAATTEET I O L U K I OKKY:N TOIMINNAN PERIAATTEET Jarmo Koskimaa 29.09.2011 OLARIN KOULU JA KOTI -YHDITY R I N K U J A 2 Olarin koulu ja koti yhdistyksen 21. toimintavuosi käynnistyy Tervetuloa vuosikokoukseen!

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. Yleistä 2014 on Petra-taloyhtiötoiminnassa starttitoiminnan ja osallistavan kehittämisen vuosi. Projektin toimintaa jatketaan kaikissa Petra taloissa. Lisäksi

Lisätiedot

Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo. Hyvän asian puolesta. Auta Meitä Auttamaan

Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo. Hyvän asian puolesta. Auta Meitä Auttamaan Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo Hyvän asian puolesta Auta Meitä Auttamaan Koululaisliikunta on tärkeää? Miksi me haluamme tehdä tätä: Yhteiskunnallinen vastuu koululaisten hyvinvoinnista Liikuntamahdollisuuksien

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi.

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi. VANHEMPAINYHDISTYKSEN JOHTOKUNNAN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Aika 12.5.2015 klo 18.00 Paikka Läsnä Kirjaston neuvottelutila Timo Väisänen Nina Havakka Susanna Tiilikainen Annukka Monthan-Kosonen Maija Pusenius

Lisätiedot

Hei! Ja kiitos mielenkiinnostanne ravintolaamme kohtaan! Pieni tietopaketti meistä voisi heti alkuun olla paikallaan.

Hei! Ja kiitos mielenkiinnostanne ravintolaamme kohtaan! Pieni tietopaketti meistä voisi heti alkuun olla paikallaan. Hei! Ja kiitos mielenkiinnostanne ravintolaamme kohtaan! Pieni tietopaketti meistä voisi heti alkuun olla paikallaan. Olemme siis Seitsemisen luontokeskuksessa sijaitseva kahvila/ravintola, jonka erikoisuutena

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke

Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke Nimikkosopimushankkeen raportti 1/2013 Maa/alue Tansania, Njombe Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke Hankenumero 14616 Kumppani Raportoija

Lisätiedot