SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! kesäkuu 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! kesäkuu 2013"

Transkriptio

1 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 17 kesäkuu 2013

2 Furaha Seed Academyn oppilaat esittelevät uusia koulukirjoja jotka on hankittu Munkkiniemen yhteiskoulun keräämillä taksvärkkirahoilla. Luokkahuoneet täyttyvät oppilaista! F S A Seed ry:n päätukikohteen FSA (Furaha Seed Academy) kehitys on jatkunut vakuuttavasti. Rakentaminen on aikataulussaan. Kirjastoluokka, IT luokka, ja opettajien tila yhdessä tarvittavien varastotilojen kanssa valmistuu erilliseen uudisrakennukseen, joka on yhdistetty käyntisillalla varsinaiseen pääkouluun. IT -luokkaan on jo tehty varaus tietokoneille. Tulevaisuudessa luokkaa voidaan käyttää myös e-kirjastona. Läheisen yliopiston opiskelijat ovat kiinnostuneita kirjaston palveluksista. Sitä kautta koululle on myös mahdollisuus saada tuloja ja näin omavaraisuuden kasvua. Tämän vuoden rakennusprojekteihin kuuluu luokkahuoneiden 7 ja 8 rakentamisen aloitus. Lisäluokkahuoneiden tarve on akuutti. Lastenkodin, jonka tontilla koulu sijaitsee, kaikki lapset ovat alkuvuodesta lähtien olleet koulun oppilaina. Oppilaiden lukumäärä on näinollen kohonnut jälleen aiemmasta. Tätä kirjoittaessamme saimme viestin, että ensimmäinen lomajakso on ohi ja lapset ovat palanneet kouluun. Tom Onyango, Jatkuu sivulla 4 Uudet tilat kirjastolle, IT -luokalle, opettajanuoneelle ja varastotiloille ovat valmistumassa. Kuva tammikuulta Opettajat pitävät koulunaloituspalaveria ulkona puun varjossa. Uudet oppilaat vastaanotetaan ja testataan samassa paikassa.

3 Koulun johtava opettaja Mrs Maureen luokkahuoneen ovella. Maureen otti johtavan opettajan tehtävät vastaan noin vuosi sitten. Hän on luotsannut koulua, sen opettajia ja oppilaita taidollisesti eteenpäin. Ylhäällä oikealla; Koulurakennus kylän läpi kulkevalta tieltä päin kuvattuna. Uudisosa laajenee parhaillaan kuvan vasemman reunan suuntaan. Luokkahuoneet 7 ja 8 ovat jo työn alla. Oikealla; Oppilailla on runsaasti tilaa ja luonnonvaloa luokkahuoneissa. FSA:n apulaisprojektipäällikkö kirjoittaa. Ensimmäiseen kertaan historiassaan FSA on saanut rekisteröityä 15 oppilasta kansalliseen kokeeseen ylemmälle asteelle. Alueen 35 koulun joukosta sijoituimme neljännelle sijalle! Ohitimme tuloksissa monia kouluja, joita arvostetaan hyvinä oppilaitoksina. FSA on rakentamassa nimeään tunnetuksi koulujen keskellä. Tom kirjoittaa myös, että parhaillaan opettajien kuultavana istuu tyttö, joka on halukas vaihtamaan oppilaitosta ja siirtymään FSA:n opetuksen piiriin. Kevään aikana koulun kakkosluokan oppilaat ovat osallistuneet alueelliseen draamaja urheilukisoihin. Kaikki tällaiset tapahtumat nostavat koulun nimeä tunnetuksi ja arvostetuksi paikallisten keskuudessa. Koulun johdon koulutus, joka on hanketuen pääaiheemme, on edistynyt lupaavasti. Tammikuussa FSA:n hallitus, Mary Ochieng, Patrick Aweyo, Lillian Aweyo, Lawrence Openda ja John Odhiambo osallistuivat seminaariin Rondossa, Kakamegan sademetsäalueella. Opettajina toimivat tuttuun tapaan Marjo Kyllönen, Joy ja Zedekai Otolo sekä Susanna Westerholm.

4 KISUMU Ylhäällä; Kisumun uusi luokkarakennus vielä keskeneräisenä. Sisäpuolen savimuuraus tulee viilentämään luokkahuoneen ja ulkopinnan maalaus tulee antamaan siistin yleiskuvan. Edellinen sivu; Opettaja Caroline luokkahuoneessa yhdessä oppilaiden kanssa. Oppilaiden lukumäärä on kasvanut. Seinillä roikkuvat Carolinen piirtämät taulut, joiden kuvat ja tekstit havainnollistavat lapsille opetettavat asiat. Kisumun esikouluhanke edistyy! Vuoden 2012 tammikuusta lähtien olemme varoillamme tukeneet pientä kisumulaista esikoulua, Mama Terttu s Nursery. Viimeksi vieraillessamme paikan päällä oli koulu saanut uuden luokkatilan ja lisää pieniä innokkaita oppilaita. Pieniä oppilaita on jo 25 ja opettaja Caroline on innoissaan. Uusi koulurakennus on merkkinä lähialueen lapsiperheille työn edistymisestä ja koulutuksen tason kehityksestä. Jokin aika sitten saimme tiedon, että kouluun on palkattu uusi avustava opettaja. Lisäys tulee varmasti tarpeeseen. Uuden opettajan palkkakustannukset hoidetaan koulun omista tuloista. Caroline on pedagokisesti erittäin taitava opettaja ja hänellä on myös taiteellista silmää. Koulun opetustaulut ovat hänen itsensä suunnit- telemia ja toteuttamia. Ne havainnollistavat lapsille kuvin ja sanoin opetettavan asian. Olemme omalta osaltamme halunneet tukea häntä näiden taitojen kehittämisessä. Tammikuussa mahdollistimme Carolinen osallistumisen käden taitoja lisäävälle kurssille. Kurssilla Caroline valmisti opetusmateriaalin esikouluun. K Kisumu Kenian kolmanneksi suurin kaupunki Nairobin ja Mombasan jälkeen ja Nyanzan provinssin pääkaupunki. Liikenteellisesti tärkeä solmukohta. Kisumun kautta kulkee tavaraliikenne Mombasan satamasta Ugandaan, Burundiin, Tansaniaan ja Etiopiaan. Asukkaita noin , valtaosaltaan Luo -heimolaisia. Kisumu sijaitseen maailman kolmanneksi suurimman sisäveden Victoria järven rannalla, Niilin alkulähteillä. Kartta on modifioitu kuvakaappaus internetistä.

5 Kambiti Kenafin Project Murangan lapset kasvavat ja kehittyvät. Meillä oli ilo tavata vielä erikseen tavallisen Murangan vierailumme lisäksi pieni Erick poika. Hänestä on kasvanut terve reipas miehenalku. On suoranainen ihme mistä lähtökohdista elämä jaksaa kehittyä. Kolme vuotta sitten Jane Kamau, lastenkodin perustaja, löysi pienen poikavauvan hylättynä pellon laidalta muovipussissa. Pieni rääpäle, 1,7kg ei enteillyt hyvää. Ajatuksissa oli, että vaikka poika selviäisikin hengissä, niin mikä olisi hänen terveydellinen tilansa? Kaikki vaikuttaa kuitenkin uskomattoman hyvältä. Ei merkkiäkään mistään sairaudesta tai muusta ongelmasta! Kodin tytöistä kaksi, Jane ja Hellen aloittivat toisen asteen opinnot sisäoppilaitoksessa. Kiitos Peppi -ponin ja sen omistajan Mari Väänäsen. Heidän avulla meillä on ollut mahdollisuus kustantaa tyttöjen opiskelu. Saimme kaikkien neljän toisen asteen opiskelijan yhdessä kirjoittaman kiitoskirjeen. He ovat onnellisia mahdollisuudesta opiskella ja saada koulutus! Omien sanojensa mukaan he eivät olisi voineet mitenkään uskoa, että kodin lapsilla olisi oikeasti ollut mahdollisuus suorittaa opintoja peruskoulun jälkeen. Tätä kirjoittessamme saimme suruviestin Janelta. Yksi kodin tytöistä oli joutunut liikenne onnettomuuteen ja menehtynyt matkalla sairaalaan. Toivomme voimia kaikille lapsille ja Janelle. Suru on suuri heidän keskuudessaan. Nuori elämä päättyi liian aikaisin ja traagisella tavalla. Vasemmalla; Baby Erick on kasvanut ja kehittynyt. Hänestä on tullut varsinainen hurmuri ja kujeilija Oikealla; Helen ja Jane ovat onnellisia päästyään sisäoppilaitokseen opiskelemaan. Tytöt eivät tahdo uskoa todeksi sitä, että kodin neljällä tytöllä on mahdollisuus opiskella ylemmällä asteella.

6 KASARANI Hyvin tehty työ tuottaa tulosta. Ruokaprojekti kannattaa itsensä! Kasaranin kouluruokaprojektin tuki on saavuttanut tarkoituksensa. Ruokaprojekti toimii omarahoitteisesti ja tulee Isaac Musembin sanojen mukaan jatkumaan vaikka tuki siihen Seediltä loppuukin. Koulun lapsilla on nyt mahdollisuus ruokailuun ja näin koulupäivät sujuvat paremmin. Olemme siirtymässä uuteen vaiheeseen, eli seuraavaan projektiin. Isaac Musembi luo puitteita seuraavalle hankkeelle. Vaihtoehtoja on useita. Koulun valaistuksen muuttaminen aurinkoenergialla toimivaksi, opettajien opetusmateriaalien ajantasaistaminen, opetusvälineiden hankkiminen jne. Tarkoitus on löytää niiden joukosta sellainen, joka parhaiten tukisi koulua ja loisi pohjaa sen itsenäisyyden turvaamiselle myös tulevaisuudessa. Vierailupäivämme ajoittui vaiheeseen jossa oppilaat olivat vielä lomalla. Meillä oli hyvin aikaa tarkastaa kirjanpito ja keskustella Isaacin kanssa sekä kuunnella hänen mietteitään ja toiveitaan. Murangan Kenafin lastenkoti kehittyy tuellamme! Vasemmalla; Pekka Westerholm tarkasti Hope Learning Centren kirjanpidon viime matkallamme. Mukana Susanna Westerholm ja Isaac Musembi. Isaac Musembi yhdessä koulun taloudenhoitajan tyttären kanssa koulun sisäpihalla. Vieraillessamme paikalla koululaiset olivat vielä lomalla.

7 Seed piknik Tervetuloa mukaan monikulttuuriselle Seed piknikille, joka pidetään 15.6 klo 14 alkaen tutussa paikassa Kaisaniemen puistossa Helsingissä! Tilaisuudesta on muodostumassa hauska perinne mukavan yhdessäolon merkeissä. Tapahtuma järjestetään nyyttäri -periaatteella! Puisto, johon kokoonnumme tarjoaa hyvät puitteet myös suurempien ja pienempien lasten peleille yhdessä aikuisten kanssa. Sellah Mungallah ja Marjo Kyllönen Rondon sademetsässä sijaitsevan majapaikkamme ruokahuoneen ikkunalla. Yksittäisten opiskelijoiden tuki kasvaa! Yhdistyksemme ensimmäisen yksittäisen opiskelijatuen saaneen Sellahin opinnot sujuvat mallikkaasti. Sellah opiskelee Masenon yliopistossa ensimmäistä lukuvuotta ja nauttii mahdollisuudestaan hankkia yliopistotason koulutus. Sellahin pääoppiaineena on englannin kieli ja kirjallisuus sekä kasvatustiede. Valmistuttuaan hänellä on mahdollisuus aloittaa työt opettajan ammatissa. Joy ja Zedekia Otolo, joiden luona Sellah asuu, asuvat samalla paikkakunnalla yliopiston kanssa. Tämä helpottaa opiskeluja. Koulumatkaan ei tarvitse käyttää pitkiä aikoja usein niin huonokuntoisilla teillä. Uusi opiskelija tuettavaksi Yhdistyksemme hallitus päätti ottaa tuettavaksi uuden opiskelijan. Vivian Okoth on 16 vuotias isänsä menettänyt nuori Ngiyan alueelta. Hänen äitinsä on töissä kouluavustajana, mutta ansaittu palkka 30 dollaria/kk ei riitä tytön koulumaksuihin. Tavatessamme Vivianin hän oli joutunut jättämään koulunsa kesken. Seed ry:n tuki autta häntä saamaan toisen asteen koulutuksen. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan hänen menestymistään uudelleen alkaneissa opinnoissa. Uusi yhteistyösopimus allekijoitettu Uudistimme pääprojektimme yhteistyösopimuksen vuodelle Sopimuksen allekirjoittivat FSA:n puheenjohtaja Mary Ochieng yhdessä Erkki Kyllösen kanssa. Sopimus sitouttaa molemmat osapuolet noudattamaan ennakkoon sovittuja periaatteita Ulkoministeriön hanketuen ohjeiden mukaisesti. Kymmenen stipendiä hyvistä kouluarvosanoista Vieraillessamme Ngiyan tyttökoulussa ojensimme kymmenen Mama Terttu s Grant stipendiä koulun oppilaille. Stipendin saamisen perusteena on menestys kansallisissa tasokokeissa. Kaikki 400 (maksimi 500 pistettä) tai sitä paremman pistemäärän saavuttanutta oppilasta oli oikeutettu saamaan KHS (10 ) arvoisen stipendin. Stipendi on innoittanut tyttöjä ahkeraan opiskeluun ja hyvien arvosanojen tavoitteluun. Hyvä menestys tuo lisäarvoa myös koululle. Onnittelumme! Vivian Okoth, Seed ry:n tukema uusi yksittäinen opiskelija. Kuusi paikallaollutta opiskelijaa vastaanottamassa tunnustusta hyvästä koulumenestyksestä. Loput neljä saivat stipendinsä opettajalta myöhemmin.

8 Seed ry Runonlaulajantie 53b, Helsinki Pankkiyhteys: Osuuspankki, Ruoholahti: Jäsenmaksutili: , viite 1122 (20 /vuosi) Tuki ja lahjoitustili: Kertalahjoitus viite 1177 Rakentaminen viite 2008 Säännöllinen tuki viite 2244 (Poliisihallitus 2020/2012/3593) Ajalle Koulutuksen, orpotyön ja yrittäjyyden kehittäminen Keniassa

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2014

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2014 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 20 toukokuu 2014 F S Laadukkaan opetuksen ylivoimaa! Yalan Riannas Furaha orpokodin

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen!

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 13 F S A Paras koulu - Paras oppilas! Furaha Seed Academy on kasvanut ja kehittynyt

Lisätiedot

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012

Soolibooli 1/12. Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 27.1.2012 Soolibooli 1/12 27.1.2012 Iina Luoto: Antaako luokanopettajakoulutus riittävät valmiudet työelämään? s. 8 Sisällys >>> 3 Tutkimuksesta potkua opettajankoulutukseen Pääkirjoitus. 4 Mennen tullen Ajankohtaisia

Lisätiedot

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana 1 2015 Kylässä oli ihanaa elää Koskettava selviytymistarina Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana Testamenttilahjoittaja Miksi halusin testamentata SOS-Lapsikylälle? Pääkirjoitus Sisältö 2 PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja

Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja Matkaraportti Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja Yhteenveto Vietin syksyllä 2010 noin 2,5 kk Kanadassa perheeni kanssa tutustuen paikalliseen elämänmenoon ja koulukulttuuriin.

Lisätiedot

Meillä on suunnaton onni

Meillä on suunnaton onni 2 2010 Tyttöjen leirillä oli tyttöjen juttuja Puuhaa ja peuhaa vauvan kanssa Meillä on suunnaton onni Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 7 16 21 22 25 26 27 Pääkirjoitus Kannustavia

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Palkataan kyvykäs vajaatyökykyinen

Palkataan kyvykäs vajaatyökykyinen 2 2011 Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista Eläkeläiskoira Yde opastaa Tiinaa Palkataan kyvykäs vajaatyökykyinen Pistelukutaito ei saa hävitä 34 38 16 tässä numerossa 3 4 8 16 19 20 22 26 28 29 32

Lisätiedot

Opiskelija oman oppimisensa johtajana

Opiskelija oman oppimisensa johtajana Opiskelija oman oppimisensa johtajana Opiskelija oman oppimisensa johtajana Toimitus: Jaana Kilpinen, ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeissa mukana olevat opetus- ja ohjaushenkilöstön edustajat

Lisätiedot

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä nro 1, maaliskuu 2015 5 Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä 1 2 Tässä lehdessä: Hyvä Sanoma -konferenssi, Valloita maa löydä lähimmäinen

Lisätiedot

Loimaan teatterilehti. Loimaan Teatteri täyttää 20 vuotta 7.1.2007

Loimaan teatterilehti. Loimaan Teatteri täyttää 20 vuotta 7.1.2007 Loimaan teatterilehti Loimaan Teatteri täyttää 20 vuotta 7.1.2007 Lämpimät kiitokset Salosille ja kaikille teatterin tekijöille, näkijöille, kokijoille, tukijoille! Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry.

Lisätiedot

Kaikki palvelut saman katon alta!

Kaikki palvelut saman katon alta! 1 JULKAISIJA LIONS CLUB MARTTILA 2012 Kaikki palvelut saman katon alta!.fi OP-bonusasiakas on sellainen Osuuspankin omistajajäsen, jonka oma tai perheen yhteinen pankki- ja/tai vakuutusasiointi on vähintään

Lisätiedot

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo:

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo: tietoalani Tietoalan toimihenkilöt ry:n jäsenlehti 2/2009 Alanko ja Turo: Työpari auttaa jaksamaan s.8 IT EVVK Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia s. 11 JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 Tes-neuvottelut katkolla

Lisätiedot

Mahdollisuuksien Metropolia Osaaminen esiin yhdessä kirjoittamalla Työelämässä tarvitaan eri alojen välistä ymmärrystä

Mahdollisuuksien Metropolia Osaaminen esiin yhdessä kirjoittamalla Työelämässä tarvitaan eri alojen välistä ymmärrystä Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Asiakaslehti kevät 2008 Mahdollisuuksien Metropolia Osaaminen esiin yhdessä kirjoittamalla Työelämässä tarvitaan eri alojen välistä ymmärrystä Kevät 2008 Teema: Stadiasta

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Pohjoiset tarinat elokuviksi

Pohjoiset tarinat elokuviksi Pohjoiset tarinat elokuviksi SISÄLLYS Lapin Lisä -lehti 2011 Julkaisija 3 Pääkirjoitus 4 Paljon tahtoa ja oikeat kortit Menestystarinoita: Jussi Hiltunen, Timo Haanpää ja Susanna Chazalmartin 12 Lapista

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

1 Tovi tukea. Odotan jo kovasti omaa tuettavaa. Omat kokemukset synnyttivät idean Aika parantaa -verkostosta

1 Tovi tukea. Odotan jo kovasti omaa tuettavaa. Omat kokemukset synnyttivät idean Aika parantaa -verkostosta 1 Tovi tukea Aika parantaa -verkoston lehti 2014 Kuvittaja ja tovitukija Veeti Nevalainen: Odotan jo kovasti omaa tuettavaa Omat kokemukset synnyttivät idean Aika parantaa -verkostosta talentit, handit,

Lisätiedot

Eteva kuntayhtymän sidosryhmälehti 1 / 2010 1/2010. s. 9 Miten vaikutat, jos et puhu? s. 12 Yritys työllisti Heikin. s. 14 Riippukeinu rauhoittaa

Eteva kuntayhtymän sidosryhmälehti 1 / 2010 1/2010. s. 9 Miten vaikutat, jos et puhu? s. 12 Yritys työllisti Heikin. s. 14 Riippukeinu rauhoittaa Eteva kuntayhtymän sidosryhmälehti 1 / 2010 1/2010 s. 9 Miten vaikutat, jos et puhu? s. 12 Yritys työllisti Heikin s. 14 Riippukeinu rauhoittaa Uutisia syksyltä 2010 Nauru raikui Elojuhlissa Pekka Elomaa

Lisätiedot

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto Tampereen yliopiston opintotoimisto Tutkimuksia ja selvityksiä 46 2004 Se on se avain! Kasvatustieteiden tieteenalaohjelmasta valmistuneiden tarinoita opiskelusta ja työhön sijoittumisesta Kirsti Jokihaara

Lisätiedot

-liike on ihmisen muotoinen

-liike on ihmisen muotoinen -liike on ihmisen muotoinen 4 2012 Yö-yhtyeen Olli Lindolm on sama mutta eri mies Kansalaisraati kokosi kemijärveläiset Muslimiäidin joulunodotus Nuoret viihtyvät Saunalahden tukiasuntoyhteisössä 4 12

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön OPPI sopimus 2015 Nuori kokkikokelas saa paikan Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön NÄYTTELIJÄ Mia Ehrnrooth Merkonomiksi oppisopimuksella 1 Noin

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot