SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! kesäkuu 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! kesäkuu 2013"

Transkriptio

1 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 17 kesäkuu 2013

2 Furaha Seed Academyn oppilaat esittelevät uusia koulukirjoja jotka on hankittu Munkkiniemen yhteiskoulun keräämillä taksvärkkirahoilla. Luokkahuoneet täyttyvät oppilaista! F S A Seed ry:n päätukikohteen FSA (Furaha Seed Academy) kehitys on jatkunut vakuuttavasti. Rakentaminen on aikataulussaan. Kirjastoluokka, IT luokka, ja opettajien tila yhdessä tarvittavien varastotilojen kanssa valmistuu erilliseen uudisrakennukseen, joka on yhdistetty käyntisillalla varsinaiseen pääkouluun. IT -luokkaan on jo tehty varaus tietokoneille. Tulevaisuudessa luokkaa voidaan käyttää myös e-kirjastona. Läheisen yliopiston opiskelijat ovat kiinnostuneita kirjaston palveluksista. Sitä kautta koululle on myös mahdollisuus saada tuloja ja näin omavaraisuuden kasvua. Tämän vuoden rakennusprojekteihin kuuluu luokkahuoneiden 7 ja 8 rakentamisen aloitus. Lisäluokkahuoneiden tarve on akuutti. Lastenkodin, jonka tontilla koulu sijaitsee, kaikki lapset ovat alkuvuodesta lähtien olleet koulun oppilaina. Oppilaiden lukumäärä on näinollen kohonnut jälleen aiemmasta. Tätä kirjoittaessamme saimme viestin, että ensimmäinen lomajakso on ohi ja lapset ovat palanneet kouluun. Tom Onyango, Jatkuu sivulla 4 Uudet tilat kirjastolle, IT -luokalle, opettajanuoneelle ja varastotiloille ovat valmistumassa. Kuva tammikuulta Opettajat pitävät koulunaloituspalaveria ulkona puun varjossa. Uudet oppilaat vastaanotetaan ja testataan samassa paikassa.

3 Koulun johtava opettaja Mrs Maureen luokkahuoneen ovella. Maureen otti johtavan opettajan tehtävät vastaan noin vuosi sitten. Hän on luotsannut koulua, sen opettajia ja oppilaita taidollisesti eteenpäin. Ylhäällä oikealla; Koulurakennus kylän läpi kulkevalta tieltä päin kuvattuna. Uudisosa laajenee parhaillaan kuvan vasemman reunan suuntaan. Luokkahuoneet 7 ja 8 ovat jo työn alla. Oikealla; Oppilailla on runsaasti tilaa ja luonnonvaloa luokkahuoneissa. FSA:n apulaisprojektipäällikkö kirjoittaa. Ensimmäiseen kertaan historiassaan FSA on saanut rekisteröityä 15 oppilasta kansalliseen kokeeseen ylemmälle asteelle. Alueen 35 koulun joukosta sijoituimme neljännelle sijalle! Ohitimme tuloksissa monia kouluja, joita arvostetaan hyvinä oppilaitoksina. FSA on rakentamassa nimeään tunnetuksi koulujen keskellä. Tom kirjoittaa myös, että parhaillaan opettajien kuultavana istuu tyttö, joka on halukas vaihtamaan oppilaitosta ja siirtymään FSA:n opetuksen piiriin. Kevään aikana koulun kakkosluokan oppilaat ovat osallistuneet alueelliseen draamaja urheilukisoihin. Kaikki tällaiset tapahtumat nostavat koulun nimeä tunnetuksi ja arvostetuksi paikallisten keskuudessa. Koulun johdon koulutus, joka on hanketuen pääaiheemme, on edistynyt lupaavasti. Tammikuussa FSA:n hallitus, Mary Ochieng, Patrick Aweyo, Lillian Aweyo, Lawrence Openda ja John Odhiambo osallistuivat seminaariin Rondossa, Kakamegan sademetsäalueella. Opettajina toimivat tuttuun tapaan Marjo Kyllönen, Joy ja Zedekai Otolo sekä Susanna Westerholm.

4 KISUMU Ylhäällä; Kisumun uusi luokkarakennus vielä keskeneräisenä. Sisäpuolen savimuuraus tulee viilentämään luokkahuoneen ja ulkopinnan maalaus tulee antamaan siistin yleiskuvan. Edellinen sivu; Opettaja Caroline luokkahuoneessa yhdessä oppilaiden kanssa. Oppilaiden lukumäärä on kasvanut. Seinillä roikkuvat Carolinen piirtämät taulut, joiden kuvat ja tekstit havainnollistavat lapsille opetettavat asiat. Kisumun esikouluhanke edistyy! Vuoden 2012 tammikuusta lähtien olemme varoillamme tukeneet pientä kisumulaista esikoulua, Mama Terttu s Nursery. Viimeksi vieraillessamme paikan päällä oli koulu saanut uuden luokkatilan ja lisää pieniä innokkaita oppilaita. Pieniä oppilaita on jo 25 ja opettaja Caroline on innoissaan. Uusi koulurakennus on merkkinä lähialueen lapsiperheille työn edistymisestä ja koulutuksen tason kehityksestä. Jokin aika sitten saimme tiedon, että kouluun on palkattu uusi avustava opettaja. Lisäys tulee varmasti tarpeeseen. Uuden opettajan palkkakustannukset hoidetaan koulun omista tuloista. Caroline on pedagokisesti erittäin taitava opettaja ja hänellä on myös taiteellista silmää. Koulun opetustaulut ovat hänen itsensä suunnit- telemia ja toteuttamia. Ne havainnollistavat lapsille kuvin ja sanoin opetettavan asian. Olemme omalta osaltamme halunneet tukea häntä näiden taitojen kehittämisessä. Tammikuussa mahdollistimme Carolinen osallistumisen käden taitoja lisäävälle kurssille. Kurssilla Caroline valmisti opetusmateriaalin esikouluun. K Kisumu Kenian kolmanneksi suurin kaupunki Nairobin ja Mombasan jälkeen ja Nyanzan provinssin pääkaupunki. Liikenteellisesti tärkeä solmukohta. Kisumun kautta kulkee tavaraliikenne Mombasan satamasta Ugandaan, Burundiin, Tansaniaan ja Etiopiaan. Asukkaita noin , valtaosaltaan Luo -heimolaisia. Kisumu sijaitseen maailman kolmanneksi suurimman sisäveden Victoria järven rannalla, Niilin alkulähteillä. Kartta on modifioitu kuvakaappaus internetistä.

5 Kambiti Kenafin Project Murangan lapset kasvavat ja kehittyvät. Meillä oli ilo tavata vielä erikseen tavallisen Murangan vierailumme lisäksi pieni Erick poika. Hänestä on kasvanut terve reipas miehenalku. On suoranainen ihme mistä lähtökohdista elämä jaksaa kehittyä. Kolme vuotta sitten Jane Kamau, lastenkodin perustaja, löysi pienen poikavauvan hylättynä pellon laidalta muovipussissa. Pieni rääpäle, 1,7kg ei enteillyt hyvää. Ajatuksissa oli, että vaikka poika selviäisikin hengissä, niin mikä olisi hänen terveydellinen tilansa? Kaikki vaikuttaa kuitenkin uskomattoman hyvältä. Ei merkkiäkään mistään sairaudesta tai muusta ongelmasta! Kodin tytöistä kaksi, Jane ja Hellen aloittivat toisen asteen opinnot sisäoppilaitoksessa. Kiitos Peppi -ponin ja sen omistajan Mari Väänäsen. Heidän avulla meillä on ollut mahdollisuus kustantaa tyttöjen opiskelu. Saimme kaikkien neljän toisen asteen opiskelijan yhdessä kirjoittaman kiitoskirjeen. He ovat onnellisia mahdollisuudesta opiskella ja saada koulutus! Omien sanojensa mukaan he eivät olisi voineet mitenkään uskoa, että kodin lapsilla olisi oikeasti ollut mahdollisuus suorittaa opintoja peruskoulun jälkeen. Tätä kirjoittessamme saimme suruviestin Janelta. Yksi kodin tytöistä oli joutunut liikenne onnettomuuteen ja menehtynyt matkalla sairaalaan. Toivomme voimia kaikille lapsille ja Janelle. Suru on suuri heidän keskuudessaan. Nuori elämä päättyi liian aikaisin ja traagisella tavalla. Vasemmalla; Baby Erick on kasvanut ja kehittynyt. Hänestä on tullut varsinainen hurmuri ja kujeilija Oikealla; Helen ja Jane ovat onnellisia päästyään sisäoppilaitokseen opiskelemaan. Tytöt eivät tahdo uskoa todeksi sitä, että kodin neljällä tytöllä on mahdollisuus opiskella ylemmällä asteella.

6 KASARANI Hyvin tehty työ tuottaa tulosta. Ruokaprojekti kannattaa itsensä! Kasaranin kouluruokaprojektin tuki on saavuttanut tarkoituksensa. Ruokaprojekti toimii omarahoitteisesti ja tulee Isaac Musembin sanojen mukaan jatkumaan vaikka tuki siihen Seediltä loppuukin. Koulun lapsilla on nyt mahdollisuus ruokailuun ja näin koulupäivät sujuvat paremmin. Olemme siirtymässä uuteen vaiheeseen, eli seuraavaan projektiin. Isaac Musembi luo puitteita seuraavalle hankkeelle. Vaihtoehtoja on useita. Koulun valaistuksen muuttaminen aurinkoenergialla toimivaksi, opettajien opetusmateriaalien ajantasaistaminen, opetusvälineiden hankkiminen jne. Tarkoitus on löytää niiden joukosta sellainen, joka parhaiten tukisi koulua ja loisi pohjaa sen itsenäisyyden turvaamiselle myös tulevaisuudessa. Vierailupäivämme ajoittui vaiheeseen jossa oppilaat olivat vielä lomalla. Meillä oli hyvin aikaa tarkastaa kirjanpito ja keskustella Isaacin kanssa sekä kuunnella hänen mietteitään ja toiveitaan. Murangan Kenafin lastenkoti kehittyy tuellamme! Vasemmalla; Pekka Westerholm tarkasti Hope Learning Centren kirjanpidon viime matkallamme. Mukana Susanna Westerholm ja Isaac Musembi. Isaac Musembi yhdessä koulun taloudenhoitajan tyttären kanssa koulun sisäpihalla. Vieraillessamme paikalla koululaiset olivat vielä lomalla.

7 Seed piknik Tervetuloa mukaan monikulttuuriselle Seed piknikille, joka pidetään 15.6 klo 14 alkaen tutussa paikassa Kaisaniemen puistossa Helsingissä! Tilaisuudesta on muodostumassa hauska perinne mukavan yhdessäolon merkeissä. Tapahtuma järjestetään nyyttäri -periaatteella! Puisto, johon kokoonnumme tarjoaa hyvät puitteet myös suurempien ja pienempien lasten peleille yhdessä aikuisten kanssa. Sellah Mungallah ja Marjo Kyllönen Rondon sademetsässä sijaitsevan majapaikkamme ruokahuoneen ikkunalla. Yksittäisten opiskelijoiden tuki kasvaa! Yhdistyksemme ensimmäisen yksittäisen opiskelijatuen saaneen Sellahin opinnot sujuvat mallikkaasti. Sellah opiskelee Masenon yliopistossa ensimmäistä lukuvuotta ja nauttii mahdollisuudestaan hankkia yliopistotason koulutus. Sellahin pääoppiaineena on englannin kieli ja kirjallisuus sekä kasvatustiede. Valmistuttuaan hänellä on mahdollisuus aloittaa työt opettajan ammatissa. Joy ja Zedekia Otolo, joiden luona Sellah asuu, asuvat samalla paikkakunnalla yliopiston kanssa. Tämä helpottaa opiskeluja. Koulumatkaan ei tarvitse käyttää pitkiä aikoja usein niin huonokuntoisilla teillä. Uusi opiskelija tuettavaksi Yhdistyksemme hallitus päätti ottaa tuettavaksi uuden opiskelijan. Vivian Okoth on 16 vuotias isänsä menettänyt nuori Ngiyan alueelta. Hänen äitinsä on töissä kouluavustajana, mutta ansaittu palkka 30 dollaria/kk ei riitä tytön koulumaksuihin. Tavatessamme Vivianin hän oli joutunut jättämään koulunsa kesken. Seed ry:n tuki autta häntä saamaan toisen asteen koulutuksen. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan hänen menestymistään uudelleen alkaneissa opinnoissa. Uusi yhteistyösopimus allekijoitettu Uudistimme pääprojektimme yhteistyösopimuksen vuodelle Sopimuksen allekirjoittivat FSA:n puheenjohtaja Mary Ochieng yhdessä Erkki Kyllösen kanssa. Sopimus sitouttaa molemmat osapuolet noudattamaan ennakkoon sovittuja periaatteita Ulkoministeriön hanketuen ohjeiden mukaisesti. Kymmenen stipendiä hyvistä kouluarvosanoista Vieraillessamme Ngiyan tyttökoulussa ojensimme kymmenen Mama Terttu s Grant stipendiä koulun oppilaille. Stipendin saamisen perusteena on menestys kansallisissa tasokokeissa. Kaikki 400 (maksimi 500 pistettä) tai sitä paremman pistemäärän saavuttanutta oppilasta oli oikeutettu saamaan KHS (10 ) arvoisen stipendin. Stipendi on innoittanut tyttöjä ahkeraan opiskeluun ja hyvien arvosanojen tavoitteluun. Hyvä menestys tuo lisäarvoa myös koululle. Onnittelumme! Vivian Okoth, Seed ry:n tukema uusi yksittäinen opiskelija. Kuusi paikallaollutta opiskelijaa vastaanottamassa tunnustusta hyvästä koulumenestyksestä. Loput neljä saivat stipendinsä opettajalta myöhemmin.

8 Seed ry Runonlaulajantie 53b, Helsinki Pankkiyhteys: Osuuspankki, Ruoholahti: Jäsenmaksutili: , viite 1122 (20 /vuosi) Tuki ja lahjoitustili: Kertalahjoitus viite 1177 Rakentaminen viite 2008 Säännöllinen tuki viite 2244 (Poliisihallitus 2020/2012/3593) Ajalle Koulutuksen, orpotyön ja yrittäjyyden kehittäminen Keniassa

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2013

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2013 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 18 marraskuu 2013 Yalan FSA kouluhanke on edennyt ensimmäisen hanketukiperiodin viimeiseen

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! syyskuu 2012

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! syyskuu 2012 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 15 syyskuu 2012 F S A Tulevaisuuden osaajien on helppo hymyillä! Kevättalvesta tapahtunut

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2015

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! marraskuu 2015 SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 22 marraskuu 2015 F S A Strive to Excellence! Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Yalan koulussa ennätysmäärä oppilaita! Sitten viime

Lisätiedot

SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kestävän kehityksen tunnusmerkkejä

SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kestävän kehityksen tunnusmerkkejä SeedIN Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! UUTISKIRJE 11 Kestävän kehityksen tunnusmerkkejä Olemme monesti miettineet projektiemme yhteydessä hankkeiden kestävyyttä. On helppo aloittaa projekti

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2014

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2014 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 20 toukokuu 2014 F S Laadukkaan opetuksen ylivoimaa! Yalan Riannas Furaha orpokodin

Lisätiedot

SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kohti uusia haasteita koulutuksessa!

SeedIN. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kohti uusia haasteita koulutuksessa! SeedIN UUTISKIRJE 10 Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Kohti uusia haasteita koulutuksessa! Ulkoministeriön Hankeavustuksen myötä yhdistyksemme toiminta saavutti uuden vaiheen. Hankkeen kehittäminen

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen!

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 13 F S A Paras koulu - Paras oppilas! Furaha Seed Academy on kasvanut ja kehittynyt

Lisätiedot

SEEDIN. Uusi luokkahuone tarjoaa hyvät työskentelytilat UUTISKIRJE 8. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen

SEEDIN. Uusi luokkahuone tarjoaa hyvät työskentelytilat UUTISKIRJE 8. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen SEEDIN UUTISKIRJE 8 Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen Uusi luokkahuone tarjoaa hyvät työskentelytilat Furaha Seed Academyssä päivät sujuvat jo rutiinilla. Oppilaat kokoontuvat luokkiin oppimaan

Lisätiedot

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2017

SeedIN UUTISKIRJE. Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! toukokuu 2017 Seed ry Sustainable Education and Equality in Developement SeedIN UUTISKIRJE Koulutus - Avain parempaan tulevaisuuteen! 27 toukokuu 2017 Kenian mediassa puitiin paljon koulujen ja koulutuksen tilannetta

Lisätiedot

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela Olipa kerran köyhä maanviljelijä Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela 1 1 Johdanto Tässä raportissa esittelemme ratkaisukeinon ongelmalle, joka on suunnattu 7 12-vuotiaille oppilaille

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla Tikkasten nimikkokirje maaliskuu 2013 Kamwene! Kamwene on Maaliskuu 2013 bena-heimon kibenankielinen tervehdys, jota käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska miten ihmiset ilostuvat

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Kummiyritystoiminta on konseptoitu ja pilotoitu Tulevaisuuden ammattiosaajat pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa vuosina 2012-2014 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

RUOTSI TARVITSEE ENEMMÄN SINUN KALTAISIASI IHMISIÄ.

RUOTSI TARVITSEE ENEMMÄN SINUN KALTAISIASI IHMISIÄ. MITÄ SOSIAALIDEMOKRAATIT HALUAVAT Me sosiaalidemokraatit haluamme, että yhteiskunta tarjoaa hyvinvointia ja mahdollisuuksia kaikille. Haluamme yhteiskunnan tarjoavan kaikille mahdollisuuden hyödyntää täysi

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

SKYOPE turvapaikanhakijan opintopolkua rakentamassa

SKYOPE turvapaikanhakijan opintopolkua rakentamassa SKYOPE turvapaikanhakijan opintopolkua rakentamassa Kaisa Rontu Moni tuntee kotoutumiskoulutuksen, mutta kuinka moni tietää, miten turvapaikanhakijat vastaanottokeskuksissa opiskelevat? Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

Äidinkielen valtakunnallinen koe 9.luokka

Äidinkielen valtakunnallinen koe 9.luokka Keväällä 2013 Puumalan yhtenäiskoulussa järjestettiin valtakunnalliset kokeet englannista ja matematiikasta 6.luokkalaisille ja heille tehtiin myös äidinkielen lukemisen ja kirjoittamisen testit. 9.luokkalaisille

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

Oppilaskysely2017 Hatsalan klassillinen koulu

Oppilaskysely2017 Hatsalan klassillinen koulu Oppilaskysely07 Hatsalan klassillinen koulu 0.4.07 Taustatiedot I. Valitsesi oma koulusi seuraavista... Alavan koulu Haapaniemen koulu Hiltulanlahden koulu Juankosken koulu Jynkän koulu Kaislastenlahden

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 4 LY1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan yläasteella olevan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta Tutkimus opettajien odotuksista ja asenteista: Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta #digikoulu Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää peruskoulun ja lukion opettajien odotuksia ja

Lisätiedot

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5. Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.2008 Anna Launonen Opintojen aloitus Rehjassa Osa opintojaksoa: Opiskelu ja

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (5) Ympäristölautakunta Yj/6 20.05.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (5) Ympäristölautakunta Yj/6 20.05.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (5) 172 Ympäristölautakunnan lausunto Matti Niirasen ym. talousarvioaloitteesta nuorten kesätyöpaikkojen määrärahan korottamisesta HEL 2014-003356 T 00 00 03 Lausunto

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014 Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut Annukka Muuri 18.11.2014 Maahanmuuttajataustaiset oppilaat Maahanmuuttajaoppilaiden määrä on kasvanut seitsemässä vuodessa noin

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Toivon tietoa sairaudestani

Toivon tietoa sairaudestani Liite 5 N1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan nuoren kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Olet osallistumassa narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssille. Tämä kyselylomake

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Aika 11.03.2014 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 9 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 133 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

ekulkuri Verkko-opetus tukea tarvitsevien oppilaiden apuna

ekulkuri Verkko-opetus tukea tarvitsevien oppilaiden apuna ekulkuri Verkko-opetus tukea tarvitsevien oppilaiden apuna Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämishanke 2013-2014 Etäkoulu Kulkuri, Turun normaalikoulu ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

Lisätiedot

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Ohjelma 9.30 Avaussanat Riitta Hakoma, vammaispalvelujen johtaja, Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri 9.45 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun erityistä tukea tarvitsevien nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk)

Lisätiedot

Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke

Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke Nimikkosopimushankkeen raportti 1/2013 Maa/alue Tansania, Njombe Hanke Development of Secondary and Vocational Education for the Deaf / Kuurojen opetuksen kehittämishanke Hankenumero 14616 Kumppani Raportoija

Lisätiedot

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua

Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua ERASMUS KOULUISSA Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden kansainvälistyä omassa koulussaan ja ulkomaiselle vaihto-opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kouluun? Erasmus kouluissa Erasmus

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia

KIT -uutiskirje 2/2014. Täysi tohina päällä. Tutkimuksessa on saatu ensimmäisiä tuloksia 1/5 KIT -uutiskirje 2/2014 Täysi tohina päällä Kehitysvammaiset ihmiset töihin (KIT) projektissa kevät on ollut touhua täynnä: Tutkimuksessa on kerätty aineistoa ja saatu ensimmäisiä tuloksia. Työvalmentajarengas

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1.

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Liite 3 LA1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Osallistut narkolepsiaa sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

Meikäläisiä Satakunnasta

Meikäläisiä Satakunnasta Meikäläisiä Satakunnasta syystiedote 2014 päivitys 17.9.2014 Meikäläisiä Satakunnassa on kehitysvammaisten Me Itse ry:n aktivistien sekä MEKA TV toiminnoissa osallistuvien meikäläisten yhteinen työnimi.

Lisätiedot

Etäopetus erityistilanteissa

Etäopetus erityistilanteissa Sairastuneen oppilaan koulunkäynnin järjestäminen kaksisuuntaisen, reaaliaikaisen videoyhteyden avulla Esimerkkitapauksena etäopetuksen järjestäminen Laitilassa, Kodjalan koululla lukuvuonna 2012 2013.

Lisätiedot

Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018

Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018 Lukutaitoa naisille Afrikassa - hankkeen kuulumisia syyskuussa 2018 Lämmin kiitos tuestanne naisten lukutaitotyölle Itä-Afrikassa. Tässä uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia ja vinkkejä työmme

Lisätiedot

Keski-Suomen Yrittäjänaiset:

Keski-Suomen Yrittäjänaiset: Tervehdys kaikille ihanat Yrittäjänaiset. Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika pikkuhiljaa rauhoittua Joulun viettoon, kukin tavallaan. Mennyt vuosi yhdistyksellämme oli varsin vaiherikas lukuisine tapahtumineen

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Kasteen helmiä Hämeenlinnan Katisista Taloyhtiön omaehtoista liikuntaa ja muuta toimintaa Katisten malliin. Marjatta Tuomisto

Kasteen helmiä Hämeenlinnan Katisista Taloyhtiön omaehtoista liikuntaa ja muuta toimintaa Katisten malliin. Marjatta Tuomisto Kasteen helmiä Hämeenlinnan Katisista Taloyhtiön omaehtoista liikuntaa ja muuta toimintaa Katisten malliin TAUSTAA Taloyhtiöömme kuuluu kaksi taloa joissa asuntoja on yhteensä 48. (kaksioita ja kolmioita.)

Lisätiedot

Kutsu unkarinvizslojen mestaruuskokeeseen ja vizslamaiseen viikonloppuun 12. 14.10.2012. sekä. spinone-vizslat haasteotteluun 14.10.

Kutsu unkarinvizslojen mestaruuskokeeseen ja vizslamaiseen viikonloppuun 12. 14.10.2012. sekä. spinone-vizslat haasteotteluun 14.10. Kutsu unkarinvizslojen mestaruuskokeeseen ja vizslamaiseen viikonloppuun 12. 14.10.2012 sekä spinone-vizslat haasteotteluun 14.10.2012 Vizslamestaruuskoe 13.10.2012 Viime vuonna aloitetun perinteen mukaisesti

Lisätiedot

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA Haluamme kertoa La La La (Brazil 2014) -videolla Maailman ruokaohjelmasta ja sen tärkeästä taistelusta nälkää vastaan. Shakira ja Activia tukevat yhdessä Maailman

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖSTÖYHDISTYS (TTYHY) ry. SÄÄNNÖT 2015 (Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 18.6.

TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖSTÖYHDISTYS (TTYHY) ry. SÄÄNNÖT 2015 (Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 18.6. TAMPEREEN TEKNILLISEN YLIOPISTON HENKILÖSTÖYHDISTYS (TTYHY) ry SÄÄNNÖT 2015 (Hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 18.6.2015) Yhdistyksen nimi on Tampereen teknillisen yliopiston henkilöstöyhdistys

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

MUSIIKINOPETUKSEN TIEDONHALLINTAJÄRJESTELMÄ MeSTRADA on musiikinopetuksen ammattilaisten työskentelyn tueksi kehitetty tiedonhallintajärjestelmä. Se nopeuttaa ja helpottaa musiikinopetukseen liittyviä,

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla VANHEMPAINKYSELY 2015 Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla Taustakysymyksiä Lapseni on: tyttö poika Lisää seuraaville riveille koulun antama käyttäjänimi ja salasana: Käyttäjänimi:

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Miten seuraavat asiat ovat välittyneet lapsenne koulun arjesta? Oppilas voi vaikuttaa opetuksen suunnitteluun. Säännöllisesti

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Historiaa Lahdessa Lahdessa toteutettu aiemmin työvoimakoulutuksena kaksi maahanmuuttajien amk-opintoihin

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ry Nuorelle tietoa ja positiivisia kokemuksia työelämästä Nuorille työelämä-, yrittäjyys- ja talousvalmiuksia Työelämäyhteistyö osaksi suomalaista

Lisätiedot

Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo. Hyvän asian puolesta. Auta Meitä Auttamaan

Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo. Hyvän asian puolesta. Auta Meitä Auttamaan Bewe Sport Koululuistelu ja -kaukalopallo Hyvän asian puolesta Auta Meitä Auttamaan Koululaisliikunta on tärkeää? Miksi me haluamme tehdä tätä: Yhteiskunnallinen vastuu koululaisten hyvinvoinnista Liikuntamahdollisuuksien

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka

Lukuvuosi Luonnontiede- ja matematiikkaluokka Mertalan koulun LuMa-luokka Lukuvuosi 2017-2018 Luonnontiede- ja matematiikkaluokka LuMa-luokka tarjoaa ylöspäin eriyttävää opetusta matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa vahvan pohjan perusopinnoissa

Lisätiedot

3.5.2011 Suomen MS liitto ry / Marju Toivonen

3.5.2011 Suomen MS liitto ry / Marju Toivonen MS tauti, opiskelu ja sopivat ammatit Erikoissuunnittelija, VTMMarjuToivonen Marju Toivonen MS liiton työllisyyspalvelut Opiskelijakyselyn k l tuloksia Kysely MS liiton nettisivuilla Tiedotusta mm. Facebookin

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI 14.8.2018 Tervetuloa! Ammatillinen tutkinto + yo-tutkinto > Ammatillista perustutkintoa opiskeleva voi suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista

Lisätiedot

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa?

Kuvallinen viikkotiedote. Mitä se tarkoittaa? Kuvallinen viikkotiedote Mitä se tarkoittaa? Taustaa Työskentelen Ammattiopisto Luovin Liperin yksikössä. Olen tehnyt työtä erityisopettajana ja kotitalousopettajana kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

Kurssin ilmapiiri on meille tärkeä asia! kolme vinkkiä opiskelijalta opettajalle

Kurssin ilmapiiri on meille tärkeä asia! kolme vinkkiä opiskelijalta opettajalle Kurssin ilmapiiri on meille tärkeä asia! kolme vinkkiä opiskelijalta opettajalle Marjut Männistö, Anna-Mari Rouru & Lasse Lilius Peda-forum Tässä esityksessämme avaamme ovia kurssin hyvään ilmapiiriin.

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN KESÄTYÖKYSELY 2009

OPISKELIJOIDEN KESÄTYÖKYSELY 2009 OPISKELIJOIDEN KESÄTYÖKYSELY 2009, n = 315 1 Tiivistettynä 2 Keskeiset tulokset 3 Kuvat 1 TIIVISTETTYNÄ Rakennusalaa opiskelee yliopistotasolla enemmän ja lahjakkaampaa ainesta kuin aikoihin. Työnteko

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen,

Lisätiedot

1.3 Prosenttilaskuja. pa b = 100

1.3 Prosenttilaskuja. pa b = 100 1.3 Prosenttilaskuja Yksi prosentti jostakin luvusta tai suureesta on tämän sadasosa ja saadaan siis jakamalla ao. luku tai suure luvulla. Jos luku b on p % luvusta a, toisin sanoen jos luku b on p kpl

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita omannäköinen elämä kehitysvammaisille ihmisille

Ajankohtaisia asioita omannäköinen elämä kehitysvammaisille ihmisille Päivän ohjelma 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit 9.00 Virittäytyminen päivään Tervetuloa Ajankohtaisia asioita omannäköinen elämä kehitysvammaisille ihmisille 9.45 Muuttajanpolku kohti omannäköistä kotia

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulun esittely. yleistä tuntijako matematiikkaluokka liikunta ja urheilu, URHEA oppilaaksioton perusteet

Munkkiniemen yhteiskoulun esittely. yleistä tuntijako matematiikkaluokka liikunta ja urheilu, URHEA oppilaaksioton perusteet Tervetuloa! Munkkiniemen yhteiskoulun esittely yleistä tuntijako matematiikkaluokka liikunta ja urheilu, URHEA oppilaaksioton perusteet perustettu 1938 Munkkiniemen yhteiskoulu Munkkiniemen koulutussäätiön

Lisätiedot

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE

KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE KIJANA! TAKSVÄRKKI-OPAS OPPILASKUNNILLE Taksvärkki-kampanja on paljon enemmän kuin rahankeruupäivä. Se on nuorten omaa yhteisvastuuta, jossa opiskelijat keräävät varoja kehitysyhteistyöhankkeeseen. Taksvärkki-kampanjaan

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA

KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA KOULUN SISÄILMAONGELMAT LASTEN JA NUORTEN ARJESSA AJATUKSIA KOHTAAMISESTA JENNI HELENIUS SISÄILMATYÖRYHMÄN PJ., JOHTOKUNNAN JÄSEN, SUOMEN VANHEMPAINLIITTO NUORISOTYÖN PÄÄLLIKKÖ MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO

Lisätiedot