PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN"

Transkriptio

1 1 PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (ohjelmaversio / ) Viimeisimmät päivitykset: Päivitys Ohje Audi kilpailujen arvonnasta muutettu sivut Päivitys Ohje Alue-cupin järjestämisestä sivut Päivitys Arvonta syöksylasku (numeroiden valinta sivut Tietoja ohjeesta: Kalevi Korhonen Puh Ohjelman lisenssit: Ski Sport Finland on hankkinut Ski Alp Pro ja Display Ski Alp Pro lisenssit. Näitä lisenssit ovat käytössä Audi- ja FIS kisoissa. Näiden lisenssit mahdollistavat Live-Timing ohjelman käytön Ski Sport Finlandin sivuilla. Mikäli Dongle-palikkaa ei ole, voidaan ohjelmaa testata Demo-versiona. Tämä mahdollistaa 20 ajan ottamisen Ski Alp Pro ohjelmassa. Ilman lisenssiä voit kuitenkin valmistella kisan; hakea kilpailijat, suorittaa arvonnat sekä tehdä lähtölistat. Kilpailun tulosten tekeminen ilman lisenssiä ei mahdollista (tulostaa vain 10 kilpailijaa), joten anna Donge-palikan olla paikallaan koko kilpailun ajan. Tietoja ohjelmista löydät Volan sivuilta osoitteesta:

2 2 Ohjelman asentaminen Ohjelman voit ladata ositteesta: (Volan sivu). Valitse sivulta Alge-Timing kelloille tarkoitettu ohjelma versio. Ennen ohjelman lataamista joudut rekisteröitymään ja sen yhteydessä saat Volalta käyttäjätunnuksen ja salasanan. Asenna ohjelma tietokoneelle. Ohjelman aloittaminen; Local configuration välilehdeltä valitse kieli. Folders välilehdeltä voit valita oletushakemistot, jonne ohjelma tallentaa kilpailun tiedot. Hakemistoon voit tehdä jokaisesta kisasta oman alakansion. Tämä kannattaa myös tehdä, jotta tulosten lähettäminen FISsivuille toimii ongelmitta. Timing Device välilehti: Valitse Alge-Timingin kello, jota käytät kisassa. Ohjelman ja kellon yhteyden voit tarkastaa välilehdeltä Test Timing Device. Algen Timy toimii ohjelmassa USB-kaapelin kautta. Uusin versio asentaa Timyn ohjaimen automaattisesti. Ajurin löytyy myös Alge-Timingin sivuilta; Algen 8001 TdC toimii suoraan ohjelmassa Algen alkuperäisellä kaapelilla. Lähtösignaali tulee kanavalta c0 Maalisignaali tulee kanavalta c1. Väliaika kanava valitaan alempaa (Alge 8001 TdC)

3 3 Test Timing Device välilehti Jos yhteys kelloon toimii, niin ruutuun tulee dataa ja OK napissa on vihreä. Valitse Parameters. Laita kellolle kuvan asetukset FIS-KILPAULUN PERUSTIEDOT JA KILPAILUN PERUSTAMINEN Files välilehti Open event Valitaan uusi kisa Valitaan YES General Parameters Täytetään tarvittavat tiedot. Codex ruutuun laitetaan maatunnus (FIN), Fis:n kilpailun koodi (0962)sekä TD:n numero (597). Täillä tiedoilla kisa yksilöityy ja niitä tarvitaan kun kisasta lähetään xml-tiedostot tuloksista ja Timing Reportista FIS:n sivuille. Load painikkeesta voit hakea tiedot toisesta kisasta.

4 4 Header Täytä tarvittavat tiedot. Voit ladata aikaisemmin käytetyn headerin toisesta kilpailusta. Toisen kierroksen headerin voit kopioida suoraan 1. kierroksen tiedot. Kopioinnin jälkeen tee 2. kierroksen headeriin tarvittavat muutokset. Event type Täytetään lomakkeeseen tarvittavat tiedot. Cat.painonapista valitaan kisan kategoria; FIS, EC

5 5 Printing parameters Muuttamalla näitä voit muotoilla tulostuksia haluttuun muotoon. Kisan järjestäjän ja sponsoroiden logot voit ladata näkymään kohdasta Logos. Kilpailijoiden hakeminen FIS:n pistelistalta kilpailuun. Valitse Importing

6 6 Voimassa olevan FIS-listan valitseminen Valitse Update, jolloin uusin FIS-lista päivittyy. Laita täppä All ruutuun, niin saat kaikki listat näkyviin. Update FIS Alpine List Paina Search of the last list. Ohjelma hakee viimeisimmän listan automaattisesti ja kun lista on löytynyt, niin lokeroon tulee vihreä neliö ja listan numero tulee List number lokeroon. Tämän jälkeen paina Download this list ja lista latautuu tietokoneellesi

7 7 Latautunut voimassa oleva FIS-lista Tällä listalla on yhteensä kilpailijaa (miehet ja naiset yhteensä) Filter Tässä voidaan rajata eri hakuja. Esimerkissä haetaan vain miehet, joita listalla on 7891.

8 8 Kilpailijan hakeminen kisatiedostoon Voidaan hakea esimerkiksi FISnumeron tai sukunimen perusteella. Kun oikea kilpailija löytyy, niin kaksoisklikkaa kilpailijaa, niin se siirtyy kisan tietokantaan. Kun kaikki ilmoittautuneet ovat lisätty tietokantaan, niin ruudussa näkyy kuinka monta kilpailijaa kisaan on ilmoittautunut.

9 9 Jos ennen kilpailua FIS-pistelista vaihtuu uudempaan, niin uudet pisteet voidaan päivittää kilpailuun valituille seuraavasti:. Valitse Options ja valitse Update Competitors from a federation file. Nyt voit valita FIS-pistelistan, joka on voimassa. Paina All nappia, jonka jälkeen punaiset rastit muuttuvat vihreiksi. Paina OK, jolloin esim. pisteet päivittyvät. Arvonnan suorittaminen ja kilpailunumeroiden antaminen Valitse Options ja näkyviin tulevista vaihtoehdoista valitse Assing Bibs. Valitse Selection. Valitse näkyviin tulevista vaihtoehdoista According to Ski rules X-best (draw) Paina OK Valitaan kuinka monta parasta pisteellistä kilpailijaa arvotaan (esimerkiksi 15 tai 30 )

10 10 Annetaan ensimmäisen kilpailijan numero Arvonnan suorittaminen erityistapauksissa 1 (esim. SM-kilpailu, jossa 1. arvontaryhmään valitaan 1-7 parasta ja toiseen arvonta-ryhmään valitaan 8 15 parasta) Näin tehdään myös toinen ryhmä pisteiden perusteella (8-15) Paina OK. Lähtönumerot annetaan seuraavasti. Seletcion - According to Competitors. Valitaan 16. pisteet ja viimeiset FIS-pisteet (ei 999,99) Lopuksi arvotaan pisteettömät omana ryhmänä. Hyväksy OK

11 11 Arvonta erityistapauksissa 2 (esim. syöksylasku, jossa 15 parasta pisteellistä saa valita lähtönumeron 1 30 väliltä. Lajittele kilpailijat syöksylaskupisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Valitse kilpailija muokkaustilaan ja anna kilpailijalle hänen valitsemansa lähtönumero. Hyväksy valinta painamalla OK. Tee näin kaikille 15 parhaalle laskijalle. Kilpailijoiden arvonta, jotka ovat pistein sijoilla Seuraavaksi arvotaan kilpailijat (15), jotka ovat pisteillä Valitaan Options Assings Bibs Selection Draw

12 12 Kilpailijoiden, jotka ovat sijoituksella arvonta Nyt aukeaa Filter List välilehti, josta valitaan New --> valitaan lajiksi Downhill ja arvottavien kilpailijoiden pisteiden ylä- ja alaraja laitetaan lokeroihin. Ohjelma näyttää, montako kilpailijaa on arvonnassa mukana. Tässä tapauksessa 15 kilpailijaa. Hyväksy valinta painamalla OK. Nyt annetaan kilpailijoille arvotut numerot. Paina Assing ja lokeroon laitetaan ensimmäinen vapaa numero. Tässä tapauksessa se on 1. Hyväksy valinta painamalla OK. Kilpailijat saavat numerot.

13 13 Seuraavaksi annetaan numerot lopuille pisteellisille kilpailijoille. Options Assings Bibs Selections According to Competitors Valitaan Downhill, jonka jälkeen laitetaan pisterajat. Hyväksytään painamalla OK ja annetaan kilpailunumerot. Valitaan Assing ja hyväksytään painamalla OK. Lopuksi arvotaan pisteettömät kilpailijat sekä annetaan heille kilpailunumerot. Valitaan Options Assings Bibs Selection Draw.

14 14 Lähtölistan tuominen ajanotto-ohjelmaan. (Timing) Paina Manage Runs ja sen jälkeen paina Start list Valitse Options ja näkyviin tulevista vaihtoehdoista valitse ylin vaihtoehto Prepare with Competitors.

15 15 Paina OK Paina ADD ja sen jälkeen Close. Valitse Edit valikosta Run Start List. Valitaan Run 1 ja paina OK

16 16 Tässä valikossa voit muotoilla lähtölistaa. Tähän voi lisätä tai poistaa kilpailijoiden tietoja, mitä tulosteeseen halutaan. Export painikkeen alta tiedot voidaan viedä esimerkiksi suoraan Excel-taulukkoon tai moneen muuhun muotoon. Apply Filters painikkeen alta voidaan esimerkiksi tulostaa lähtölistat maittain, seuroittain tai moneen muuhun muotoon. Omien listojen perustiedot ja muotoilut voidaan tallentaa ja ne voidaan ladata esimerkiksi toisesta kilpailusta.

17 17 LÄHTÖLISTA (tulostettuna PDF-muotoon) AJANOTTO 1. KIERROS (kellona Alge Timing TdC 8001) Valitaan Manage Runs ja sen jälkeen Timing. Timing välilehti Yhteys kelloon toimii kun neliö on vihreänä. Kellossa ja ohjelmassa tulee olla sama päivän aika. Avaa ohjelma uudelleen kellojen synkronoinnin jälkeen. Näin voit olla varma, että kellonajat ovat samat. Optional software connections näyttää yhteydet muihin ohjelmiin, esim. Display Ski AlpProohjelmaan. Kun vihreä valo palaa, niin yhteydet ovat kunnossa.

18 18 Asetuksia: (Options-> Software parameters) Käy nämä asetukset läpi, jotta saat ohjelman toimimaan halutulla tavalla. Tässä voit määritellä viiveajat, joita lyhyempiä aikoja ohjelma ei hyväksy. Viiveajat kannattaa määritellä samoiksi, mitkä ovat määritelty ALGE 8001TdC:n asetuksissa. Kannattaa testata viiveaikoja etukäteen, jottei tule yllätyksiä. Näillä asetuksilla voit vaikuttaa siihen, mitä tietoja haluat välittää kuuluttajalle, Live-Timing ohjelmaan ja Display SkiAlp Pro ohjelmaan. Asetukset kannattaa tallettaa siten, että Audi ja FISkilpailuissa on omat asetukset. FIS-kisassa tulisi näkyä esim. kansallisuudet. Display this ranking, valitse Event Alla on oheisen määrittelyn mukainen näyttö. Timing näyttö Tässä näytössä näkyy kilpailun kulku. Vasemmassa sarakkeessa on lähtöajat, keskellä väliajat ja maaliajat. Oikeassa reunassa on tilasto-osio, viimeiset tapahtumat maalissa sekä tuloslista.

19 19 Kun ajat ovat tulleet kellolta, niin ne ovat vihreinä. Jos ajat ovat tulleet muualta kuin kellon ajanottokanavien kautta, niin siihen tulee erilainen etumerkintä. ( M = manuaali, esim. kellon START nappula, E= aikaa editoitu. Esim. väliajan alimmaista aikaa ei ole hyväksytty, koska väliajan minimiaika on määritelty 20 sekuntiin. Kilpailijoita ja aikoja voidaan muuttaa valitsemalla kyseinen ruutu ja sen jälkeen hiirellä kaksoisnapsautetaan. Ei lähteneet, keskeyttäneet ja hylätyt; valitaan kilpailija ja painetaan kyseistä painiketta. Kilpailijan hylkääminen; esim. portin numeron lisääminen. Aktivoidaan kilpailija, painetaan INFOnappia ja lisätään portti. Ennen kierroksen päättämistä kaikki kilpailijat tulee olla käsiteltyinä. Esim. jos kilpailija, joka ei ole lähtenyt radalle ja se jää Start osioon, hän ei tulostu kilpailun tuloksiin. Huoma! Tässä ohjelmassa Algen kello ohjaa tietokone-ohjelmaa. Jos kellolta ohitetaan kilpailija, joka ei ole startannut tai tullut maaliin, niin kilpailijan tiedot jäävät yläosioon. Ne poistuvat sieltä vasta kun kilpailijan kohdalla valitaan DNS tai DNF. Jos maaliin tulijoiden järjestys on väärä tai maaliin tulee ylimääräinen aika, niin kilpailijoiden ajat voidaan korjata kaksoisklikkaamalla kilpailijan numeroa. Nyt numeroa pystyy muuttamaan. Syötä kilpailijoiden numerot oikeiden aikojen kohdalla. Kaikkien maalintulo ajat pitää näkyä vihreinä, mikäli ne ovat tulleet kellolta. Näitä muutoksia voi tehdä kisan ollessa käynnissä. Korjauksien jälkeen kilpailijan aika tulee Time sarakkeeseen, josta voi tarkastaa, että aika on realistinen. Ylimääräinen aika pitää poistaa. Napsauttamalla hiiren oikeaa korvaa, niin esiin tulee valikko, josta voidaan valita oikea merkki aikaan liittyen. Jos kilpailijan päivän aikaa pitää muuttaa, niin se tapahtuu kaksoisklikkaamalla aikaa. Kaikista poikkeavista ajoista numeron eteen tulee erikoismerkki.

20 20 Kilpailijalle joudutaan antamaan käsiaika: Lisätään napista Time + napista aika lähtöaikariville alla olevaan muotoon ja annetaan kilpailijan numero. Samoin tehdään maaliajan suhteen (annetaan käsikellon aika). + merkki ajan edessä tarkoittaa, että aika on lisätty (ei ole tullut kellolta) Korjauksia: Numeron korjaus Ajan korjaus Ajan poisto; näkyy punainen X ja tiedot ovat punaisella pohjalla. Tulokset 1. krs Kun kaikki kilpailijat ovat tulleet maaliin ja kilpailutuomari on hyväksynyt diskatut, voidaan kierroksen tulokset tulostaa. Valitse Run ranking. Valitse Run 1 ja tulosta tulokset haluamasi muotoon. Tässä on hyvät määritykset

21 21 Toinen kierros Valitse Manage Runs ja sen jälkeen vaihda kierros 2. Vaihda kierros nuolesta. Valitse Start Lista ja sen jälkeen Options. Valikosta valitaan Prepare from ranking after a run. Valitaan 1.Run. Valitaan kuinka monta kilpailijaa käännetään ja sen jälkeen paina Add. Selected ruutuun valitaan toiselle kierrokselle pääsevät kilpailijat, esim. EC 60 kilpailijaa. Lähtölista on nyt valmis Toisen kierroksen ajanotto hoidetaan kuten ensimmäinen kierros. Muutama hyvä ominaisuus: Other printings valikosta voidaan tulostaa mm. kilpailupöytäkirja yms. hyödyllisiä tulostuksia. Käy tutustumassa niihin.

22 22 KILPAILUN TULOKSET: Toisen kierroksen jälkeen toimitaan seuraavasti: Valitse Edit valikosta Penalty calculation. Näyttöön tulee ruutu, jossa penalty on laskettu. Jos kaikki arvot ovat vihreitä ja Category adder on sama, niin penalty on oikein. Tarvittaessa siirrä nuolella arvot vasempaan ruutuun, jotta ne muuttuvat vihreiksi. (siirrettävä kohdassa on keltainen ruutu ). Tämän jälkeen voit tulostaa penaltyn

23 23 TULOKSIEN TULOSTAMINEN Valitse Edit valikosta Final ranking (points). Ensin tulee Penalty lomake näkyviin. Jos on kunnossa, niin paina OK. Tässä voit jälleen muotoilla tuloksia haluamallasi tavalla. Apply Filters toiminnon avulla voit tehdä erilaisia lajitteluita tuloksista. KILPAILUN TULOKSET

24 24 TULOSTEN LÄHETTÄMINEN FIS SIVUILLE Valitse Other printings välilehdeltä Export event, jolloin hyväksytty Penalty ruutu tulee näkyviin. Paina OK. Näkyviin tulee tällainen ruutu. Paina Export FIS. Tiedosto tallentuu ruudussa näkyvään paikkaan. Jos kaikki on oikein, niin jokaisen kohdan edessä on vihreä merkintä. Ohjelma ilmoittaa korjattavat kohdat. Tee tarvittaessa korjaukset ja tee sama uudestaan korjausten jälkeen. Lähetä tiedosto tallennetusta paikasta osoitteeseen; Sähköpostin lähettämisen jälkeen FIS antaa vastuksen, kun tulokset ovat sivuilla.

25 25 KILPAILUN LAITTAMINEN FIS:N SIVUILLE LIVE-TIMING OHJELMAAN Ohjelman siirtoon tarvitaan LiveSki Alp Pro Fis ohjelma, joka pitää ladata Volan sivuilta osoitteesta: https://www.vola.fr/eng/timing/product/live-skialp-pro-fis/693.html Asentaminen vaatii kirjautumista Volan sivuille. Kirjautumiseen voit käyttää aikaisemmin saatua käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kaudella kilpailun voi laittaa itsenäisesti FIS:n Live Timing sivuille. Tämä edellyttää käyttäjätunnuksen ja salasanan tilaamista FIS:ltä. Ohje käyttäjätunnusten tilaamisesta löytyy Ski Sportin sivuilta osoitteesta. Kun ohjelman avaa, niin se näkyy tällaisena: Directory (SkiAlp Pro) Valitse kansio, jossa kyseinen kilpailu on. Kilpailun tulee yllä ylimmäisenä, koska ohjelma etsii ensimmäisen kilpailun Codex numeron. Kun Codex numero ja Run ovat vihreinä, niin voit painaa START nappia, jolloin Send START LIST aktivoituu. Salasanan voit määritellä itse, kun rekisteröit ensimmäistä kisaa FIS:n sivuille. Kun alat siirtämään tietoa FIS:n sivuille, niin Ski Alp Pro ohjelmassa tulee olla käytössä ajanotto (Timing). Kierroksen jälkeen sulje ohjelma ennen kuin alat tekemään tuloksia. Meteo napin alta voit laittaa kisan säätiedot sivuille. Message napin kautta kisasta voi laittaa informaatiota, joka näkyy sitten sivuilla. Näin toimitaan myös toisen kierroksen aikana. Jos samana päivänä on kaksi eri kisaa, niin silloin toiselle kisalle tulee luoda oma alakansio SkiAlp Pro tiedoston alle. Myös siellä kisatiedoston tulee olla ylimmäisenä. Jos ohjelma ei löydä kilpailutiedostoa Codex ruudussa on punainen neliö. Varmistu vielä, että numero oikein. Käy vielä muuttamassa kilpailun oletushakemistoon sama alakansio, mikä on Live SkiAlp Pro ohjelmassa.

26 26 DISPLAY SKIALP PRO OHJELMA Tämän ohjelman avulla voi siirtää kilpailuohjelmasta reaaliaikaista tietoa kuuluttajalle ja tulostaululle. Ohjelma pitää ladata Volan sivuilta osoitteesta: Asentaminen vaatii kirjautumista Volan sivuille. Kirjautumiseen voit käyttää aikaisemmin saatua käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jotta ohjelman tiedonsiirto onnistuu, pitää tietokoneista rakentaa langaton verkko tai langallinen lähiverkko, jossa päätietokoneen SkiAlpPro\Events\ hakemisto jaetaan. Kuuluttajan näyttötietokone ja tulostaulutietokone yhdistetään kyseiseen jaettuun hakemistoon. Kuuluttajan versio saadaan käyttöön valitsemalla Speaker Kuuluttajan näyttö: Laatikossa Ranking voit määritellä kuinka monelle sivulle kilpailijoita on. Lisäksi voidaan määrittää, kuinka monta sekuntia näkyvissä, kunnes taas seuraavat sivut tulevat näkyviin. Load painikkeen alta voit avata erilaisia näyttöjä. Alpin_800_600 näytössä on kaksi radalla, neljä viimeisintä maalissa ja 12 kilpailijaa on Ranking osiossa. Toiselle sivulle tulostuu sijat ja kolmannelle sivulle sijat Sivut vaihtuvat automaattisesti valitun ajan mukaisesti. Kuuluttajan versiossa kuuluttaja voi reunanauhasta alas vetämällä katsella myös kilpailijoita, jotka eivät ole sijoilla Kuuluttajan ohjelma ei häiritse ajanottoohjelmaa. Jos kilpailut laitetaan FIS:n Live- Timingiin, niin kisojen välissä pitää kuuluttajan ohjelmaan ja näytön ohjelmaan muuttaa uusi polku, jotta tiedonsiirto onnistuu. Polku voisi olla esimerkiksi: \\KALLE- THINK\SkiAlpPro\Events2 Jos kisa ei ole Live-Timingissa, niin näyttö vaihtuu automaattisesti samalla, kun uuden kisan ajanotto aloitetaan. Kun neliöt muuttuvat punaisesta vihreäksi, niin yhteydet ovat kunnossa.

27 27 AUDI KILPAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Periaate perustietojen osalta on sama kuin Fis-kilpailussa. Ski Sportilla on Excel tietokanta, josta kilpailijat voidaan tuoda suoraan kisaohjelmaan. Ski Sport lähettää päivitetyn Excel tiedoston ennen kilpailua järjestävälle seuralle, jossa jokainen sarja on omassa laskentataulukossa. Mukana sarakkeeseen laitetaan x kirjain, kun kilpailija otetaan mukaan kilpailuun ilmoittautumisen yhteydessä. Solussa A1 näkyy, montako kilpailijaa sarjaan ilmoittautunut. Sarakkeessa Sijoitus näkyy, monesko kilpailija on Audi-cupissa. Sarakkeessa KOK. CUP Custom points näkyy senhetkiset Audi-cupin kokonaispisteet. Sijoitus sarakkeessa parhaalla kilpailijalla on 1,00 pistettä, toisella 2,00 pistettä ja jne. Audi-cupissa pisteettömillä kilpailijoilla on sarakkeessa pisteet 999,00. Kun pisteet ovat tässä muodossa, niin arvonta voidaan suorittaa kuten FIS-kilpailussa. Kilpailijoiden siirto Excel taulukosta SkiAlp Pro ohjelmaan Kun kaikki ilmoittautumiset ovat laitettu taulukoihin, niin kilpailijat tuodaan ohjelmaan seuraavasti. Kilpailijat lajitellaan Mukana sarakkeen perusteella. Tässä kilpailussa on mukana 41 kilpailijaa, jonka määrä näkyy solussa A1. Jokaisen kilpailijalle annetaan numero, jotta ohjelma ymmärtää ottaa sen mukaan. Kun kaikki kilpailijat ovat saaneet numerot, niin Excel-taulukko tallennetaan ja suljetaan. Tallennusvaiheessa se taulukko, josta kilpailijat viedään ohjelmaan, tulee olla avoinna. Älä poista taulukosta kilpailijoita, koska niiden tietoja voidaan tarvita esim. jälki-ilmoittautuneita lisätessä. Näin tehdään kaikille neljälle sarjalle.

28 28 Ohjeet arvontaan Avaa ohjelma Valitse Options Valitse Competitors Field Täältä voit valita kentät, jotka haluat näkyviin ohjelmaan. Valinta hyväksytään kaksoisklikkauksella, jolloin valittu tieto muuttuu vihreäksi. Valitse ainakin alla olevat tiedot. Lajin pitää olla sama myös välilehdellä Event type, jotta arvonta onnistuu. Kilpailijoiden tuonti Excel taulukosta tapahtuu seuraavasti: Valitse Options ja sen jälkeen valitse Import Competitors from a file. Avaa tallennettu tiedosto. Tiedoston tulee olla tallennettuna xlsx-muodossa. (Excel 2007) Valitse Import. Käy valitsemassa Fields kentästä tieto, jonka haluat ensimmäiseen sarakkeeseen. Tässä tapauksessa on valittu Bib. Näin jokaiseen sarakkeeseen valitaan siinä haluttu tieto. Fields alasvetovalikosta löytyy kaikki sarakkeet. Ne sarakkeet, joita ei tarvita, valitaan Ignore Fields. Tällöin sivutettu tieto ei tule Excelistä ohjelmaan. Lopuksi valitse Import ja lopeta tuonti hyväksymällä Close.

29 29 Siirron jälkeen poistetaan ylimääräiset kilpailijat. Ohjelma tuo Excel taulukosta kaikki kilpailijat. Tässä tapauksessa on 61 kilpailijaa, joista vain 41 osallistuu kilpailuun. Poistaminen tapahtuu seuraavasti. Valitse Options -> Delete Competitors -> Valitse alasvetovalikosta Bib -> Hyväksy OK. Ohjelma näyttää, että 20 kilpailijaa 61 kilpailijasta on valittu. Vahvista poisto. Kilpailunumeroiden poisto Valitse Options -> Assings Bibs -> Delete Hyväksy Poisto Näiden toimenpiteiden jälkeen voidaan tulostaa osallistujalistat haluttuun muotoon. Esim. joukkueen johtajien kokoukseen kannattaa tulostaa osallistujalistat seuroittain. Jokainen seura tulostetaan omalle sivulle. Näin joukkueenjohtajat voivat tarkastaa kokouksessa, että kaikki kilpailijat ovat mukana arvonnassa.

30 30 Arvonnan suoritus Kaudella arvonta suoritetaan samalla tavalla kuin FIS-kilpailussa. Kilpailun 15 parasta pistelaskijaa arvotaan lähtönumeroille Muiden kilpailijoiden kilpailunumerot tulevat suoraan arvonnasta. Kun kilpailijat on tuotu pisteineen ohjelmaan, niin arvonta voidaan suorittaa samalla tavalla kuin Fiskilpailussa; Valitaan Options -> Assing Bib ->Selection ->According to Ski rules X best (draw) Tämä kenttä hyväksytään OK painikkeella. Valitaan arvottavien määrä (15 parasta) Valitaan Assing ja annetaan sarjan kilpailunumerot. Hyväksytään painamalla OK

31 31 Arvonnan lopputulos Tämän jälkeen tehdään tarvittavat tulostukset. Kilpailu pidetään samalla periaatteella kuin FIS-kilpailu.

32 32 SKI SPORT FINLAND LIVE-TIMING Sivuilla on linkki Live-Timing ohjelmaan; Käy lataamassa Volan sivuilta Live SkiAlp Pro ohjelma. Tämän jälkeen saat Kalevi Korhoselta (p ) linkin, josta voit asentaa ohjelman, jotta ohjelma toimii Volan sivuilla. Ohjelman asennuksen jälkeen käy se päivittämässä Volan sivuilta uusimpaan SkiAlp Pro Display ohjelmaan. Kun ohjelmat on asennettu ja se avataan, tulee seuraavanlainen näyttö: Laita kilpailutiedostojen hakemistot oikeiksi. Kun kaikki neliöt ovat vihreinä, niin yhteydet ovat kunnossa. Paina Start Tämän jälkeen kisa vaihtuu Live-Timingissa automaattisesti, kun vaihdat kilpailua Ski AlpPro ohjelmassa. Fis:n kilpailussa voit käyttää samanaikaisesti Ski Sportin Live Timing ohjelmaa ja FIS:n Live Timing ohjelmaa. Data välilehdellä voit määritellä Live-Timing sivulla olevaa näkymää. Jos Live-Timing ei näy oikein Ski Sportin sivuilla, niin lopeta ohjelma ja käynnistä se uudelleen.

33 33 OHJE ALUEKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ (Samassa kilpailussa useita eri sarjoja) Määrittele asetukset Valitse Local configuration välilehdeltä National regulations. Valitse Norway. Asetukset välilehdille General Parameters ja Event type Valitse Nation ruudukkoon NOR Valitse NSF. Kansallinen kilpailu valitaan sen vuoksi, että siellä on jo valmiina määrityksiä välilehdellä Categories sarjojen määritystä varten. Sarjojen määritykset Välilehdellä Options -> Categories käydään määrittelemässä sarjat. Tehdyt muutokset kannattaa tallentaa, koska niitä voidaan käyttää hyväksi myöhemmissä kilpailuissa. Kaksoisklikkaamalla voit muuttaa taulukossa olevia tietoja. Tuo kilpailijat Excel taulukosta kilpailuun Taulukossa tulee olla syntymävuosi ja sukupuoli (Gender)

34 34 Siirto ohjelmaan Avaa tallennettu taulukko ja muuta kentät vastaamaan taulukon tietoja. Muuta Header Lines arvo siten, että ensimmäinen kilpailija tulee riville 1. Hyväksy tuonti Import ja sen jälkeen paina Close. Valitse Options Import Competitors from a File Huomaa! Jos kahdella kilpailijalla on sama lisenssinumero, niin ohjelma tuo vain toisen kilpailijan Excelistä. Manage Competitors välilehti Kilpailijat tuotiin ohjelmaan. Gategory sarakkeessa on nyt aikaisemmin määritellyt sarjat. Jos kilpailijan Gender sarake jää tyhjäksi joltain kilpailijalta, niin se pitää käydä laittamassa ko. kilpailijalle. Kun kilpailijat ovat oikein, voidaan kilpailijat käydä tulostamassa sarjoittain. Tämä vaatii ensin sarjojen määrittäminen Filteriin.

35 35 Valitse Filter. Filter List aukeaa. Valitse New ja vasemmalla olevasta alavetovalikosta valitse Category ja oikealla olevasta valitse sarja, esim. Miehet 8 v Filter Title lokeroon kirjoitetaan sarjan nimi Miehet 8 v. Lopuksi hyväksy sarja OK painikkeella. Näin Filteriin tuodaan kaikki sarjat. Nuolilla voidaan järjestää sarjat oikeaan laskujärjestykseen. Tallenna sarjojen Filtteri esim. nimellä sarjat PScup. Ne voit hakea sitten käyttöön kuuluttajan näyttöä määritettäessä. Osallistujien tulostaminen Kun Filter on hyväksytty, niin lokerossa on vihreä neliö sekä luku, joka näyttää montako sarjaa kilpailussa on. Fields kenttään riittää alla olevat valinnat. Oikealla näkyvät osallistujat PDF -muodossa.

36 36 Arvonta Arvonta voidaan suorittaa kahdella eri tavalla. Kaikki sarjat arvotaan yhdellä kertaa tai sarjat arvotaan yksitellen. Kun sarjat arvotaan yksitellen, niin sarjojen loppuun voidaan jättää vapaita numeroita jälkiilmoittautuneita varten. Jos arvonta suoritetaan joukkueenjohtajien kokouksessa, niin se voidaan tehdä yhdellä kertaa. Yhdellä kertaa arpominen Valitse Options ->Assing Bibs ->Selection -> Draw Sarjat tulevat näkyviin. Hyväksy OK. Numeroiden antaminen Valitse Assing ja hyväksy OK. Anna kilpailunumerot. Arpominen sarjoittain Valitse Options -> Assing Bibs -> Selection -> Draw Tyhjennä sarjat ja aloita sarjoen lisääminen yksitellen. Kun ensimmäinen sarja (Miehet 8 v) on valittu paina OK.

37 37 Paina Assing ja anna kilpailunumerot alkaen numero 1:stä. Toisen sarjan arpominen Valitaan toinen arvottava sarja. Painetaan OK ja annetaan kilpailunumerot 11:sta alkaen. Näin arvotaan kaikki sarjat erikseen. Kilpailunumerot voidaan antaa esim. siten, että sarja 2 alkaa numerosta 11, sarja 3 alkaa numerosta 21, jne. Lähtölistan tulostaminen Lähtölista tehdään samalla tavalla kuin muissakin kilpailuissa. Pitää muistaa vain lisätä Filtteri. Huom! BIBO arvon tulee olla 0 (nolla)

38 38 Toisen kierroksen lähtölista Alue-cupissa toinen kierros lasketaan yleensä sarjoittain käännetyssä järjestyksessä. Lähtölista tehdään samalla tavalla kuin muissakin kilpailuissa. Ainoa ero on se, että kilpailijat tulee laittaa laskevaan järjestykseen. Jos sarjat laskevat myös käännetyssä järjestyksessä, niin Filter List näytössä sarjat tulee laittaa laskujärjestykseen. Sarjojen järjestys voidaan vaihtaa nuolilla. Kuuluttajan ja Live Timing näytön asetukset Käydään määrittämässä ajanotto-osiossa; Options Software Parameters - Ranking Määrittele kuuluttajan näyttö vasemman kuvan mukaisesti ja käy lataamassa tallentamasi sarjojen filtteri. Ohjeen linkin löydät Sk Sportin sivuilta osoitteesta; Sinne tallennetaan aina uusin päivitetty versio.

PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (versio 1.2. / 9.9.2014)

PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (versio 1.2. / 9.9.2014) PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (versio 1.2. / 9.9.2014) Tietoja ohjeesta: Kalevi Korhonen Puh. 0400 765 291 EMAIL kalevi.korhonen@pp.inet.fi Ohjelman voit ladata ositteesta: http://www.vola.fr/eng/timing/product/skialp-pro/690.html

Lisätiedot

Tietoja Käyttäjän käsikirjasta... 5 Yleistä... 5 Esitiedot... 5 Muu materiaali... 5

Tietoja Käyttäjän käsikirjasta... 5 Yleistä... 5 Esitiedot... 5 Muu materiaali... 5 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU V.10.3 OE2003 VERSIO 10.3 MT2003VERSIO 10.3 TILA: 20.4.2007 SISÄLLYSLUETTELO Tietoja Käyttäjän käsikirjasta... 5 Yleistä... 5 Esitiedot... 5 Muu materiaali...

Lisätiedot

Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla

Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla JY / Tietohallintokeskus Sivu 1/35 Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla Jyväskylän yliopistolla on käytössä Web -kyselyiden tekoon suunniteltu mrinterview - ohjelma, jolla tehtyjen

Lisätiedot

Käsikirja. Copyright 1995 2012 Codeman Software. Klaani 5.6 Käsikirja

Käsikirja. Copyright 1995 2012 Codeman Software. Klaani 5.6 Käsikirja Käsikirja Copyright 1995 2012 Codeman Software Klaani 5.6 Käsikirja Tulostettu 5.11.2012 Esipuhe Esipuhe Tämä käsikirja on tarkoitettu kaikille Klaani ohjelman käyttäjille tai sen käyttäjiksi aikoville

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE SIVU 1/30 POLKU SIVU 2/30 POLKU JÄSENREKISTERIN LYHYT KÄYTTÖOHJE Julkaisun tiedot: Toimittaja: Päivitys: Kuvittaja: Julkaisija: Laura Kalervo, Suunnittelutoimisto Omena Eero Tuomenoksa, Suomen Partiolaiset

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje R-Phone 1.3.3 Käyttöohje versio 08.04.2005 2 R-Phone käyttöohje 8.4.2005 TJK Tietolaite Oy Sisällys Esittely...5 Mikä on R-Phone?...5 Esivaatimukset...5 PC:n vähimmäisvaatimukset...5 Ohjelmistovaatimukset...5

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

SMARTSTATS-KÄYTTÖOHJEET - päivitetty 24.9.2011 versiolle 2.6.1.1 -

SMARTSTATS-KÄYTTÖOHJEET - päivitetty 24.9.2011 versiolle 2.6.1.1 - SMARTSTATS-KÄYTTÖOHJEET - päivitetty 24.9.2011 versiolle 2.6.1.1 - SISÄLLYS 1 OHJELMAN ASENTAMINEN JA TALLENTAMINEN... 3 2 OTTELUVALMISTELUT... 4 2.1 Toimintatilan valinta... 4 2.2 Ohjelmiston asetukset,

Lisätiedot

Tee verkkobootti yllä olevan ohjeen mukaan valitsemalla F12:Network.

Tee verkkobootti yllä olevan ohjeen mukaan valitsemalla F12:Network. ICT1TN002 1/18 Työasemat ja tietoverkot Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2 ICT1TN002 Windows 7 asennusharjoitus 2.1 Labran käyttö Tässä harjoituksessa asennetaan Windows 7 käyttöjärjestelmä Pasilan labroissa

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi

FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi 1 Sisällysluettelo Sisäänkirjautuminen... 4 Valikko... 4 Etusivu... 4 Omat tiedot... 5 Ohje... 5 Sulje palvelu... 5 Tekstihaku... 5 Tekstihaun

Lisätiedot

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman Sisällysluettelo 1. Käyttäjän opas...3 1.1 Sivuston katselu...3 1.2 Sivustolle siirtyminen...3 1.3 Navigointi...3 1.4 Keskusteluihin osallistuminen...4 1.5 Gallupeihin vastaaminen...5 1.6 Ajankohtaista

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja

LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja 0 LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja Sisällysluettelo. OHJELMAN ASENNUS.... YLEISNÄKYMÄ... 4. Yleistä... 4. Agentti... 4. Agenttiryhmä... 5.4 Kampanja... 6.5 Aktiivisuuslogi... 6.6 Soitot... 7.7 Soittopyynnöt...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

8. Väliajat... 14 8.1 Väliaikapisteen lukitus... 15 9. SkyDrive lähtölistat... 16 9.1 SkyDrive kirjautuminen... 16 9.2 Microsoft-tilin varmistus

8. Väliajat... 14 8.1 Väliaikapisteen lukitus... 15 9. SkyDrive lähtölistat... 16 9.1 SkyDrive kirjautuminen... 16 9.2 Microsoft-tilin varmistus SplitTimes Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Kilpailut... 3 3. Kilpailun tiedot... 3 3.1 Sarjat-valintanäyttö... 4 3.2 Sarja-näyttö... 5 3.3 Lähtöväli-valintanäyttö... 5 3.4 Kilpailupäivä-valintanäyttö... 6

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET Raportointi ja kausitoimet Yleistä i YLEISTÄ... 5 RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET YLEISESTI... 5 KAUSITOIMET... 6 KAUSITOIMET YLEISESTI... 6 ILTATOIMET... 6 YLEISTÄ... 6 PÄIVÄN KASSARAPORTTI...

Lisätiedot

OMAKISSA -NÄYTTELYOHJELMAN KOULUTUSMATERIAALI

OMAKISSA -NÄYTTELYOHJELMAN KOULUTUSMATERIAALI OMAKISSA -NÄYTTELYOHJELMAN KOULUTUSMATERIAALI 1 Näyttelyn perustaminen, ilmoittautumisten käsittely 2 Näyttelyn perustaminen Näyttelyn perustamiseksi yhdistyksen tulee toimittaa näyttelyn perustiedot pääkäyttäjälle.

Lisätiedot

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1 Sisällys 1. TachoStore-ohjelmiston esittely... 3 1.1 PÄÄPERIAATE... 3 1.2 KAAVIO... 3 1.3 TOIMINNOT... 3 1.4 LATAUSTAVAT... 3 1.5 LADATTAVAT TIEDOSTOT... 3 1.6 TIEDONTALLENNUSMUODOT... 3 2. TachoStoren

Lisätiedot

CardExchange 8 Käyttöohje

CardExchange 8 Käyttöohje CardExchange 8 Käyttöohje *Tämä ohje on tehty CardExchange versiolle 8. Vanhemmalle versiolle on ladattavissa oma ohjeensa. Suosittelemme ohjelman päivittämistä tuoreimpaan versioon. Päivityksestä lisätietoa

Lisätiedot

Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo

Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo ESY Q16.2/2007/43 28.8.2007 Espoo Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro 28.08.2007 Tekijät Arto Korpisalo

Lisätiedot