PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN"

Transkriptio

1 1 PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (ohjelmaversio / ) Viimeisimmät päivitykset: Päivitys Ohje Alue-cupin järjestämisestä sivut Päivitys Arvonta syöksylasku (numeroiden valinta) sivut Päivitys Audi kilpailijoiden tuonti ohjelmaan Kilpailujen peruspohjat Dropboxiin Ski Sportin Live-Timingiin tulosten siirto sivut Tietoja ohjeesta: Kalevi Korhonen Puh Ohjelman lisenssit: Ski Sport Finland on hankkinut Ski Alp Pro ja Display Ski Alp Pro lisenssit. Näitä lisenssit ovat käytössä Audi ja FIS kisoissa. Näiden lisenssit mahdollistavat Live-Timing ohjelman käytön Ski Sport Finlandin sivuilla. Mikäli Dongle-palikkaa ei ole, voidaan ohjelmaa testata Demo-versiona. Tämä mahdollistaa 20 ajan ottamisen Ski Alp Pro ohjelmassa. Ohjelman voi testata myös Display Ski Alp Pro ohjelmassa. Ilman lisenssiä voit kuitenkin valmistella kisan; hakea kilpailijat, suorittaa arvonnat sekä tehdä lähtölistat. Kilpailun tulosten tekeminen ilman lisenssiä ei mahdollista (tulostaa vain 10 kilpailijaa), joten anna Donge-palikan olla paikallaan koko kilpailun ajan. Tietoja ohjelmista löydät Volan sivuilta osoitteesta:

2 2 Ohjelman asentaminen Ohjelman voit ladata osoitteesta: (Volan sivu). Valitse sivulta Alge-Timing kelloille tarkoitettu ohjelma versio. Ennen ohjelman lataamista joudut rekisteröitymään ja sen yhteydessä saat Volalta käyttäjätunnuksen ja salasanan. Asenna ohjelma tietokoneelle. Ohjelman aloittaminen; Local configuration välilehdeltä valitse kieli. Default Event Folders välilehdeltä voit valita oletushakemistot, jonne ohjelma tallentaa kilpailun tiedot. Hakemistoon voit tehdä jokaisesta kisasta oman alakansion. Tämä kannattaa myös tehdä ainakin FISkisojen osalta, jotta FIS:n Live Timing toimii ongelmitta. Audi-kisojen tiedostot voivat samassa kansiossa. Timing Device välilehti: Valitse Alge-Timingin kello, jota käytät kisassa. Ohjelman ja kellon yhteyden voit tarkastaa välilehdeltä Test Timing Device. Algen Timy toimii ohjelmassa USB-kaapelin kautta. Uusin versio asentaa Timyn ohjaimen automaattisesti. Ajurin löytyy myös Alge-Timingin sivuilta; Algen 8001 TdC toimii suoraan ohjelmassa Algen alkuperäisellä kaapelilla. Lähtösignaali tulee kanavalta c0 Maalisignaali tulee kanavalta c1. Väliaika kanava valitaan alempaa (Alge 8001 TdC) Kaikki Algen 8001 TdC kellot eivät tue väliaikoja. Tällöin kelloon tulee päivittää uusi ohjelmaversio. Kello tulee kalibroida viiden vuoden välein FIS:n sääntöjen mukaan.

3 3 Test Timing Device välilehti Jos yhteys kelloon toimii, niin ruutuun tulee dataa ja OK napissa on vihreä. Valitse Parameters. Laita kellolle kuvan asetukset FIS-KILPAULUN PERUSTIEDOT JA KILPAILUN PERUSTAMINEN Kaudelle uudistus Voit halutessa käydä lataamassa Kalevi Korhosen Dropboxista tiedostot, joissa on valmiina jo perusasetukset. Näin sinun ei tarvitse huolehtia kilpailun logoista ja tulostusasetuksista. Kaikki tulosteet ovat näin samassa formaatissa. Ennen kilpailua ole yhteydessä, niin sinulle annetaan käyttöoikeus Dropboxin Ski Sportin kansioon. Ohje perustietojen noutamisesta Kopio Dropboxista kansio FIS-kisat. Kansiossa on alikansiot Logot ja Fis kisatiedostot. Kuvissa näkyy kansion tiedostorakenne.

4 4 Liitä kopioitu alikansio oman tietokoneen C:/ asemalle. Ohjelman polku on ehdottomasti oltava tämä. Laita Ski Alp Pro ohjelman oletus poluksi: Naisten kisa: C:\Fis-kisat\Fiskisatiedostot\Ladies\ Miesten kisa: C:\Fis-kisat\Fiskisatiedostot\Men\ Tämän jälkeen perustiedostot logoineen ovat käytössä. Perustietojen täyttö Tallennetut peruspohjat löytyvät Files välilehti Voit valita joko valmiin pohjan tai muodostaa uuden kilpailun. Files Manage Events välilehdellä voi kopioida tai poistaa kilpailuja. Jos teet uuden kilpailun, niin oikealla oleva kuva aukeaa. Hyväksy OK. General Parameters Täytetään tarvittavat tiedot. Codex ruutuun laitetaan maatunnus (FIN), Fis:n kilpailun koodi (0962)sekä TD:n numero (597). Täillä tiedoilla kisa yksilöityy ja niitä tarvitaan kun kisasta lähetään xml-tiedostot tuloksista ja Timing Reportista FIS:n sivuille. Load painikkeesta voit hakea tiedot toisesta kisasta.

5 5 Header Täytä tarvittavat tiedot. Voit ladata aikaisemmin käytetyn headerin toisesta kilpailusta. Toisen kierroksen headerin voit kopioida suoraan 1. kierroksen tiedot. Kopioinnin jälkeen tee 2. kierroksen headeriin tarvittavat muutokset. Event type Täytetään lomakkeeseen tarvittavat tiedot. Cat.painonapista valitaan kisan kategoria; FIS, EC

6 6 Printing parameters Muuttamalla näitä voit muotoilla tulostuksia haluttuun muotoon. Kisan järjestäjän ja sponsoroiden logot voit ladata näkymään kohdasta Logos. Dropboxista ladatuista tiedostoissa parametrit ovat jo valmiina. Kilpailijoiden hakeminen FIS:n pistelistalta kilpailuun. Valitse Importing

7 7 Voimassa olevan FIS-listan valitseminen Valitse Update, jolloin uusin FIS-lista päivittyy. Laita täppä All ruutuun, niin saat kaikki listat näkyviin. Update FIS Alpine List Paina Search of the last list. Ohjelma hakee viimeisimmän listan automaattisesti ja kun lista on löytynyt, niin lokeroon tulee vihreä neliö ja listan numero tulee List number lokeroon. Tämän jälkeen paina Download this list ja lista latautuu tietokoneellesi

8 8 Latautunut voimassa oleva FIS-lista Tällä listalla on yhteensä kilpailijaa (miehet ja naiset yhteensä) Filter Tässä voidaan rajata eri hakuja. Esimerkissä haetaan vain miehet, joita listalla on 7891.

9 9 Kilpailijan hakeminen kisatiedostoon Voidaan hakea esimerkiksi FISnumeron tai sukunimen perusteella. Kun oikea kilpailija löytyy, niin kaksoisklikkaa kilpailijaa, niin se siirtyy kisan tietokantaan. Kun kaikki ilmoittautuneet ovat lisätty tietokantaan, niin ruudussa näkyy, kuinka monta kilpailijaa kisaan on ilmoittautunut.

10 10 Jos juuri ennen kilpailua FIS-pistelista vaihtuu uudempaan, niin uudet pisteet voidaan päivittää kilpailuun valituille seuraavasti: Valitse Options ja valitse Update Competitors from a federation file. Nyt voit valita FIS-pistelistan, joka on voimassa. Paina All nappia, jonka jälkeen punaiset rastit muuttuvat vihreiksi. Paina OK, jolloin esim. pisteet päivittyvät. Arvonnan suorittaminen ja kilpailunumeroiden antaminen Valitse Options ja näkyviin tulevista vaihtoehdoista valitse Assing Bibs. Valitse Selection. Valitse näkyviin tulevista vaihtoehdoista According to Ski rules X-best (draw) Paina OK Valitaan kuinka monta parasta pisteellistä kilpailijaa arvotaan (esimerkiksi 15 tai 30)

11 11 Annetaan ensimmäisen kilpailijan numero Arvonnan suorittaminen erityistapauksissa 1 (esim. SM-kilpailu, jossa 1. arvontaryhmään valitaan 1-7 parasta ja toiseen arvonta-ryhmään valitaan 8 15 parasta) Näin tehdään myös toinen ryhmä pisteiden perusteella (8-15) Paina OK. Lähtönumerot annetaan seuraavasti. Seletcion - According to Competitors. Valitaan 16. pisteet ja viimeiset FIS-pisteet (ei 999,99) Lopuksi arvotaan pisteettömät omana ryhmänä. Hyväksy OK

12 12 Arvonta erityistapauksissa 2 (esim. syöksylasku, jossa 15 parasta pisteellistä saa valita lähtönumeron 1 30 väliltä. Lajittele kilpailijat syöksylaskupisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Valitse kilpailija muokkaustilaan ja anna kilpailijalle hänen valitsemansa lähtönumero. Hyväksy valinta painamalla OK. Tee näin kaikille 15 parhaalle laskijalle. Kilpailijoiden arvonta, jotka ovat pistein sijoilla Seuraavaksi arvotaan kilpailijat (15), jotka ovat pisteillä Valitaan Options Assings Bibs Selection Draw

13 13 Kilpailijoiden, jotka ovat sijoituksella arvonta Nyt aukeaa Filter List välilehti, josta valitaan New --> valitaan lajiksi Downhill ja arvottavien kilpailijoiden pisteiden ylä- ja alaraja laitetaan lokeroihin. Ohjelma näyttää, montako kilpailijaa on arvonnassa mukana. Tässä tapauksessa 15 kilpailijaa. Hyväksy valinta painamalla OK. Nyt annetaan kilpailijoille arvotut numerot. Paina Assing ja lokeroon laitetaan ensimmäinen vapaa numero. Tässä tapauksessa se on 1. Hyväksy valinta painamalla OK. Kilpailijat saavat numerot.

14 14 Seuraavaksi annetaan numerot lopuille pisteellisille kilpailijoille. Options Assings Bibs Selections According to Competitors Valitaan Downhill, jonka jälkeen laitetaan pisterajat. Hyväksytään painamalla OK ja annetaan kilpailunumerot. Valitaan Assing ja hyväksytään painamalla OK. Lopuksi arvotaan pisteettömät kilpailijat sekä annetaan heille kilpailunumerot. Valitaan Options Assings Bibs Selection Draw.

15 15 Lähtölistan tuominen ajanotto-ohjelmaan. (Timing) Paina Manage Runs ja sen jälkeen paina Start list Valitse Options ja näkyviin tulevista vaihtoehdoista valitse ylin vaihtoehto Prepare with Competitors.

16 16 Valitse alasvetovalikosta Bib ja Paina OK Paina ADD ja sen jälkeen Close. Huomaa! BIBO lokerossa tulee olla ensimmäisellä kierroksella 0. Valitse Edit valikosta Run Start List. Valitaan Run 1 ja paina OK

17 17 Tässä valikossa voit muotoilla lähtölistaa. Tähän voi lisätä tai poistaa kilpailijoiden tietoja, mitä tulosteeseen halutaan. (Ladatuissa tiedostoissa tiedot ovat jo valmiina) Export painikkeen alta tiedot voidaan viedä esimerkiksi suoraan Excel-taulukkoon tai moneen muuhun muotoon. Apply Filters painikkeen alta voidaan esimerkiksi tulostaa lähtölistat maittain, seuroittain tai moneen muuhun muotoon. Omien listojen perustiedot ja muotoilut voidaan tallentaa ja ne voidaan ladata esimerkiksi toisesta kilpailusta. Tämän toiminnan avulla voit tulostaa sieltä lähtölistat seuroittain, maittain jne.. Filter List -> valitse Options -> tämän jälkeen avautuu välilehti, josta voit käydä valitsemassa lajitteluperusteen. Fis-kisoissa kannattaa valita Nation ja Audi-kisoissa Club. Jos pohjalla on vanhoja valintoja, niin ne kannattaa poistaa Delete napilla. Valitsemalla Skip a page voit tulostaa jokaisen seuran tai omaan omalle sivulle. Näitä tulostuksia kannattaa tehdä joukkueenjohtajain kokouksiin.

18 18 LÄHTÖLISTA (tulostettuna PDF-muotoon) AJANOTTO 1. KIERROS (kellona Alge Timing TdC 8001) Valitaan Manage Runs ja sen jälkeen Timing. Timing välilehti Yhteys kelloon toimii kun neliö on vihreänä. Kellossa ja ohjelmassa tulee olla sama päivän aika. Avaa ohjelma uudelleen kellojen synkronoinnin jälkeen. Näin voit olla varma, että kellonajat ovat samat. Optional software connections näyttää yhteydet muihin ohjelmiin, esim. Display Ski AlpProohjelmaan. Kun vihreä valo palaa, niin yhteydet ovat kunnossa.

19 19 Asetuksia: (Options-> Software parameters) Käy nämä asetukset läpi, jotta saat ohjelman toimimaan halutulla tavalla. Jos olet ladannut tiedostot Dropboxista, niin asetukset ovat valmiina. Tässä voit määritellä viiveajat, joita lyhyempiä aikoja ohjelma ei hyväksy. Viiveajat kannattaa määritellä samoiksi, mitkä ovat määritelty ALGE 8001TdC:n asetuksissa. Kannattaa testata viiveaikoja etukäteen, jottei tule yllätyksiä. Näillä asetuksilla voit vaikuttaa siihen, mitä tietoja haluat välittää kuuluttajalle, Live-Timing ohjelmaan ja Display SkiAlp Pro ohjelmaan. Asetukset kannattaa tallettaa siten, että Audi ja FISkilpailuissa on omat asetukset. FIS-kisassa tulisi näkyä esim. kansallisuudet. Display this ranking, valitse Event Alla on oheisen määrittelyn mukainen näyttö. Timing näyttö Tässä näytössä näkyy kilpailun kulku. Vasemmassa sarakkeessa on lähtöajat, keskellä väliajat ja maaliajat. Oikeassa reunassa on tilasto-osio, viimeiset tapahtumat maalissa sekä tuloslista.

20 20 Kun ajat ovat tulleet kellolta, niin ne ovat vihreinä. Jos ajat ovat tulleet muualta kuin kellon ajanottokanavien kautta, niin siihen tulee erilainen etumerkintä. ( M = manuaali, esim. kellon START nappula, E= aikaa editoitu. Esim. väliajan alimmaista aikaa ei ole hyväksytty, koska väliajan minimiaika on määritelty 20 sekuntiin. Kilpailijoita ja aikoja voidaan muuttaa valitsemalla kyseinen ruutu ja sen jälkeen hiirellä kaksoisnapsautetaan. Ei lähteneet, keskeyttäneet ja hylätyt; valitaan kilpailija ja painetaan kyseistä painiketta. Kilpailijan hylkääminen; esim. portin numeron lisääminen. Aktivoidaan kilpailija, painetaan INFOnappia ja lisätään portti. Ennen kierroksen päättämistä kaikki kilpailijat tulee olla käsiteltyinä. Esim. jos kilpailija, joka ei ole lähtenyt radalle ja se jää Start osioon, hän ei tulostu kilpailun tuloksiin. Huoma! Tässä ohjelmassa Algen kello ohjaa tietokone-ohjelmaa. Jos kellolta ohitetaan kilpailija, joka ei ole startannut tai tullut maaliin, niin kilpailijan tiedot jäävät yläosioon. Ne poistuvat sieltä vasta kun kilpailijan kohdalla valitaan DNS tai DNF. Jos maaliin tulijoiden järjestys on väärä tai maaliin tulee ylimääräinen aika, niin kilpailijoiden ajat voidaan korjata kaksoisklikkaamalla kilpailijan numeroa. Nyt numeroa pystyy muuttamaan. Syötä kilpailijoiden numerot oikeiden aikojen kohdalla. Kaikkien maalintulo ajat pitää näkyä vihreinä, mikäli ne ovat tulleet kellolta. Näitä muutoksia voi tehdä kisan ollessa käynnissä. Korjauksien jälkeen kilpailijan aika tulee Time sarakkeeseen, josta voi tarkastaa, että aika on realistinen. Ylimääräinen aika pitää poistaa. Napsauttamalla hiiren oikeaa korvaa, niin esiin tulee valikko, josta voidaan valita oikea merkki aikaan liittyen. Jos kilpailijan päivän aikaa pitää muuttaa, niin se tapahtuu kaksoisklikkaamalla aikaa. Kaikista poikkeavista ajoista numeron eteen tulee erikoismerkki.

21 21 Kilpailijalle joudutaan antamaan käsiaika: Lisätään napista Time + napista aika lähtöaikariville alla olevaan muotoon ja annetaan kilpailijan numero. Samoin tehdään maaliajan suhteen (annetaan käsikellon aika). + merkki ajan edessä tarkoittaa, että aika on lisätty (ei ole tullut kellolta) Korjauksia: Numeron korjaus Ajan korjaus Ajan poisto; näkyy punainen X ja tiedot ovat punaisella pohjalla. Tulokset 1. krs Kun kaikki kilpailijat ovat tulleet maaliin ja kilpailutuomari on hyväksynyt diskatut, voidaan kierroksen tulokset tulostaa. Valitse Run ranking. Valitse Run 1 ja tulosta tulokset haluamasi muotoon. Tässä on hyvät määritykset

22 22 Toinen kierros Valitse Manage Runs ja sen jälkeen vaihda kierros 2. Vaihda kierros nuolesta. Valitse Start Lista ja sen jälkeen Options. Valikosta valitaan Prepare from ranking after a run. Valitaan 1.Run. Valitaan kuinka monta kilpailijaa käännetään ja sen jälkeen paina Add. Selected ruutuun valitaan toiselle kierrokselle pääsevät kilpailijat, esim. EC 60 kilpailijaa. Lähtölista on nyt valmis Toisen kierroksen ajanotto hoidetaan kuten ensimmäinen kierros. Muutama hyvä ominaisuus: Other printings valikosta voidaan tulostaa mm. kilpailupöytäkirja yms. hyödyllisiä tulostuksia. Käy tutustumassa niihin.

23 23 KILPAILUN TULOKSET: Toisen kierroksen jälkeen toimitaan seuraavasti: Valitse Edit valikosta Penalty calculation. Näyttöön tulee ruutu, jossa penalty on laskettu. Jos kaikki arvot ovat vihreitä ja Category adder on sama, niin penalty on oikein. Tarvittaessa siirrä nuolella arvot vasempaan ruutuun, jotta ne muuttuvat vihreiksi. (siirrettävä kohdassa on keltainen ruutu ). Tämän jälkeen voit tulostaa penaltyn

24 24 TULOKSIEN TULOSTAMINEN Valitse Edit valikosta Final ranking (points). Ensin tulee Penalty lomake näkyviin. Jos on kunnossa, niin paina OK. Tässä voit jälleen muotoilla tuloksia haluamallasi tavalla. Apply Filters toiminnon avulla voit tehdä erilaisia lajitteluita tuloksista. KILPAILUN TULOKSET

25 25 TULOSTEN LÄHETTÄMINEN FIS SIVUILLE Valitse Other printings välilehdeltä Export event, jolloin hyväksytty Penalty ruutu tulee näkyviin. Paina OK. Näkyviin tulee tällainen ruutu. Paina Export FIS. Tiedosto tallentuu ruudussa näkyvään paikkaan. Jos kaikki on oikein, niin jokaisen kohdan edessä on vihreä merkintä. Ohjelma ilmoittaa korjattavat kohdat. Tee tarvittaessa korjaukset ja tee sama uudestaan korjausten jälkeen. Lähetä tiedosto tallennetusta paikasta osoitteeseen; Sähköpostin lähettämisen jälkeen FIS antaa vastuksen, kun tulokset ovat sivuilla.

26 26 KILPAILUN LAITTAMINEN FIS:N SIVUILLE LIVE-TIMING OHJELMAAN Ohjelman siirtoon tarvitaan LiveSki Alp Pro Fis ohjelma, joka pitää ladata Volan sivuilta osoitteesta: Asentaminen vaatii kirjautumista Volan sivuille. Kirjautumiseen voit käyttää aikaisemmin saatua käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kaudella kilpailun voi laittaa itsenäisesti FIS:n Live Timing sivuille. Tämä edellyttää käyttäjätunnuksen ja salasanan tilaamista FIS:ltä. Ohje käyttäjätunnusten tilaamisesta löytyy Ski Sportin sivuilta osoitteesta. Kun ohjelman avaa, niin se näkyy tällaisena: Directory (SkiAlp Pro) Valitse kansio, jossa kyseinen kilpailu on. Kilpailun tulee yllä ylimmäisenä, koska ohjelma etsii ensimmäisen kilpailun Codex numeron. Kun Codex numero ja Run ovat vihreinä, niin voit painaa START nappia, jolloin Send START LIST aktivoituu. Salasanan voit määritellä itse, kun rekisteröit ensimmäistä kisaa FIS:n sivuille. Kun alat siirtämään tietoa FIS:n sivuille, niin Ski Alp Pro ohjelmassa tulee olla käytössä ajanotto (Timing). Kierroksen jälkeen sulje ohjelma ennen kuin alat tehdä tuloksia. Meteo napin alta voit laittaa kisan säätiedot sivuille. Message napin kautta kisasta voi laittaa informaatiota, joka näkyy sitten sivuilla. Näin toimitaan myös toisen kierroksen aikana. Jos samana päivänä on kaksi eri kisaa, niin silloin toiselle kisalle tulee luoda oma alakansio SkiAlp Pro tiedoston alle. Myös siellä kisatiedoston tulee olla ylimmäisenä. Jos ohjelma ei löydä kilpailutiedostoa Codex ruudussa on punainen neliö. Varmistu vielä, että numero oikein. Käy vielä muuttamassa kilpailun oletushakemistoon sama alakansio, mikä on Live SkiAlp Pro ohjelmassa.

27 27 DISPLAY SKIALP PRO OHJELMA Tämän ohjelman avulla voi siirtää kilpailuohjelmasta reaaliaikaista tietoa kuuluttajalle ja tulostaululle. Ohjelma pitää ladata Volan sivuilta osoitteesta: Asentaminen vaatii kirjautumista Volan sivuille. Kirjautumiseen voit käyttää aikaisemmin saatua käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jotta ohjelman tiedonsiirto onnistuu, pitää tietokoneista rakentaa langaton verkko tai langallinen lähiverkko, jossa päätietokoneen SkiAlpPro\Events\ hakemisto jaetaan. Kuuluttajan näyttötietokone ja tulostaulutietokone yhdistetään kyseiseen jaettuun hakemistoon. Kuuluttajan versio saadaan käyttöön valitsemalla Speaker Kuuluttajan näyttö: Laatikossa Ranking voit määritellä kuinka monelle sivulle kilpailijoita on. Lisäksi voidaan määrittää, kuinka monta sekuntia näkyvissä, kunnes taas seuraavat sivut tulevat näkyviin. Load painikkeen alta voit avata erilaisia näyttöjä. Alpin_800_600 näytössä on kaksi radalla, neljä viimeisintä maalissa ja 12 kilpailijaa on Ranking osiossa. Toiselle sivulle tulostuu sijat ja kolmannelle sivulle sijat Sivut vaihtuvat automaattisesti valitun ajan mukaisesti. Kuuluttajan versiossa kuuluttaja voi reunanauhasta alas vetämällä katsella myös kilpailijoita, jotka eivät ole sijoilla Kuuluttajan ohjelma ei häiritse ajanottoohjelmaa. Jos kilpailut laitetaan FIS:n Live- Timingiin, niin kisojen välissä pitää kuuluttajan ohjelmaan ja näytön ohjelmaan muuttaa uusi polku, jotta tiedonsiirto onnistuu. Polku voisi olla esimerkiksi: \\KALLE- THINK\SkiAlpPro\Events2 Jos kisa ei ole Live-Timingissa, niin näyttö vaihtuu automaattisesti samalla, kun uuden kisan ajanotto aloitetaan. Kun neliöt muuttuvat punaisesta vihreäksi, niin yhteydet ovat kunnossa.

28 28 AUDI KILPAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Periaate perustietojen osalta on sama kuin FIS-kilpailussa. Kaudelle uudistus Voit halutessa käydä lataamassa Kalevi Korhosen Dropboxista tiedostot, joissa on valmiina jo perusasetukset. Näin sinun ei tarvitse huolehtia kilpailun logoista ja tulostusasetuksista. Kaikki tulosteet ovat näin samassa formaatissa. Ennen kilpailua ole yhteydessä, niin sinulle annetaan käyttöoikeus Dropboxin Ski Sportin kansioon. Ohje perustietojen noutamisesta Kopio Dropboxista kansio Audi Tour kisatiedostot. Kansiossa ovat alikansiot Logot ja Testikisa Audi. Liitä kopioitu alikansio oman tietokoneen C:/ asemalle. Kansiossa Testikisa Audi on alikansio Kisatiedostot, jossa ovat Audi kilpailun sarjojen tiedostot

29 29 Laita tulospalvelutietokoneelle Ski Alp Pro ohjelman oletus poluksi: C:\Audi Tour kisatiedostot\testikisa Audi\Kisatiedostot\ Tämän jälkeen perustiedostot logoineen ovat käytössä. Kun avaat ohjelmasta ensimmäisen sarjan, niin sinun tulee täyttää seuraavat välilehdet; General parameters, Event type ja Header. Kun olet tehdyt yhden kisan tiedot valmiiksi, niin muihin kisoihin voit tuoda tiedot Load from an Event toiminnolla. Tämän jälkeen tarvitsee muuttaa vain otsikko oikeaksi. Kun avaat käsiteltävän kilpailun, niin sinulla on käytössä kaikki lisenssin lunastaneet kilpailijat tietoineen ja Audi pisteineen. Tässä on periaatteena se, että sarjaa johtavan kilpailijan pisteet on 1, toisena olevan pisteet on 2 jne. Ne kilpailijat, joilla ei ole yhtään Audi-cup pistettä saavat pisteiksi 999. Näin kilpailijat voidaan arpoa kuten FIS:n kilpailuissa. Kilpailijoiden valinta ohjelmaan Periaatteena on se, että ne kilpailijat, jotka eivät ole mukana poistetaan ohjelmasta. Poistamien kannattaa tehdä vasta loppuvaiheessa. Se ei kuitenkaan estä ilmoittautuneiden kilpailijoiden valitsemista ohjelmaan. Jos ilmoitettua kilpailijaa ei ole tietokannassa, se pitää lisätä sinne pisteineen. Todennäköisesti tällaisella kilpailijalla ei ole pisteitä. Kilpailijoiden valinta ohjelmaan tapahtuu seuraavasti; Kun kilpailun avaa, niin kaikki lisenssin omaavat kilpailijat tulevat näkyviin. Kilpailijoista näkyy kaikki tiedot; lisenssi, seurat sekä Audi pisteet (=sijoitus Audi-cupissa). Kyseessä on suurpujottelu ja se näkyy

30 30 pistesarakkeessa tummana. Kaikissa lajeissa pitää olla samat pisteet. Ne päivitetään aina kisaviikonlopun jälkeen ajan tasalle. Laji valitaan välilehdeltä Event type. Kun kilpailijoita aletaan ottamaan mukaan, niin ne kannattaa lajitella seurojen mukaan aakkosjärjestykseen kaksoisklikkaamalla Club-saraketta. Kilpailijan lisäys Etsi kilpailija listalta ja kaksoisklikkaa sitä. Tällöin kilpailijan tiedot avautuvat. Laita Bib lokeroon numero. Voit aloittaa, vaikka kaikkien sarjojen kohdalta numerosta 1, koska tässä vaiheessa numerolla ei ole vielä mitään merkitystä. Laita kilpailijalle numero ja hyväksy OK. Tee näin kaikille sarjaan tuleville kilpailijoille. Ohjelma ei hyväksy samaa numeroa kahdesti. Ei ole väliä tässä vaiheessa, jos joku numero jää välistä. Pääasia on, että kaikilla on jokin numero, koska se on lajitteluperuste myöhäisemmässä vaiheessa. Kun kaikki kilpailijat ovat sarjassa, niin toimitaan seuraavasti: Tässä kilpailussa on mukana 20 kilpailijaa. Tietokannassa on yhteensä 79 kilpailijaa.

31 31 Poistetaan kilpailijat, jotka eivät ole ilmoittautuneet Valitaan Options -> Delete Competitors Filter välilehti aukeaa, jossa valitaan perusteeksi Bib. Tarkasta Selection kohdasta, että kisassa on oikea määrä kilpailijoita. Tässä tapauksessa poistetaan 59 kilpailijaa. Tietokannassa 79 kilpailijaa. Tämän jälkeen hyvä OK. Vahvista poisto painamalla OK. Avautuu näkymä, jossa on mukana kilpailuun ilmoitetut.

32 32 Tämän jälkeen poistetaan kilpailijoille annetut väliaikaset numerot Valitaan Options ->Assign Bibs Avautuu näkymä. Vahvista poisto valitsemalla YES. Lopuksi paina OK. Numerot poistuvat ja kilpailijat jäävät tietokantaan arvottavaksi. Jos kilpailijoita tulee mukaan tämän vaiheen jälkeen, niin ne on lisättävä yksitellen käsin. Näiden toimenpiteiden jälkeen voidaan tulostaa osallistujalistat haluttuun muotoon. Esim. joukkueen johtajien kokoukseen kannattaa tulostaa osallistujalistat seuroittain. Jokainen seura tulostetaan omalle sivulle. Näin joukkueenjohtajat voivat tarkastaa kokouksessa, että kaikki kilpailijat ovat mukana arvonnassa. Ohjeet Filterin käytöstä löydät FIS:n kilpailu kohdassa. Arvonnan suoritus Kaudella arvonta suoritetaan samalla tavalla kuin FIS-kilpailussa. Kilpailun 15 parasta pistelaskijaa arvotaan lähtönumeroille Muiden kilpailijoiden kilpailunumerot tulevat suoraan arvonnasta. Kun kilpailijat on tuotu pisteineen ohjelmaan, niin arvonta voidaan suorittaa samalla tavalla kuin Fiskilpailussa; Valitaan Options -> Assing Bib ->Selection ->According to Ski rules X best (draw) Tämä kenttä hyväksytään OK painikkeella.

33 33 Valitaan arvottavien määrä (15 parasta) Valitaan Assing ja annetaan sarjan kilpailunumerot. Hyväksytään painamalla OK Arvonnan lopputulos

34 34 Tämän jälkeen tehdään tarvittavat tulostukset. Kilpailu pidetään samalla periaatteella kuin FIS-kilpailu. SKI SPORT FINLAND LIVE-TIMING Sivuilla on linkki Live-Timing ohjelmaan; Käy lataamassa Volan sivuilta Live SkiAlp Pro ohjelma. Tämän jälkeen saat Kalevi Korhoselta (p ) linkin, josta voit asentaa ohjelman, jotta ohjelma toimii Volan sivuilla. Ohjelman asennuksen jälkeen käy se päivittämässä Volan sivuilta uusimpaan SkiAlp Pro Display ohjelmaan. Kun ohjelmat on asennettu ja se avataan, tulee seuraavan lainen näyttö: Laita kilpailutiedostojen hakemistot oikeiksi. Kun kaikki neliöt ovat vihreinä, niin yhteydet ovat kunnossa. Paina Start Tämän jälkeen kisa vaihtuu Live-Timingissa automaattisesti, kun vaihdat kilpailua Ski AlpPro ohjelmassa. Fis:n kilpailussa voit käyttää samanaikaisesti Ski Sportin Live Timing ohjelmaa ja FIS:n Live Timing ohjelmaa. Data välilehdellä voit määritellä Live-Timing sivulla olevaa näkymää. Jos Live-Timing ei näy oikein Ski Sportin sivuilla, niin lopeta Live SkiAlp Pro ohjelma ja käynnistä se uudelleen.

35 35 Tulosten siirtäminen SKI SPORTIN sivuille Ski Sportin sivuilla on Tulosseuranta LIVE välilehti. Tänne sivuille on laitettu Ski Sportin toimesta alasivut FIS-kilpailuille ja Audi kilpailuille. Fis-kilpailujen kieli on englanti ja Audi kisojen kieli on suomi. Ski Ski Sport antaa kisojen järjestäjille yleisen käyttäjätunnuksen. Salasanan sivuille kirjautumiseen saa Minna Karhulta puh , minna.karhu(a)skisport.fi tai Kalevi Korhoselta puh , kalevi.korhonen(a)pp.inet.fi. Ohjeet kirjautumisesta ja käytöstä tulee myöhemmin esille. Kilpailun järjestäjä tallentaa alasivuille päivittäin lähtölistat, kierrosten tulokset väliajoilla sekä lopulliset tulokset. Lähtölistat poistetaan sivuilta päivän päätteeksi. Selaamisen helpottamiseksi PDF-tiedostot tulee laittaa aina samaan muotoon. INFO alasivulle voidaan laittaa kisakutsu, tietoa kilpailijoille reaaliajassa, kilpailutuomarin pöytäkirjan yms. Sivulle kirjautuminen Aktivoi sivu, jolle haluat kirjautua. joka on Ski Sport Finland ry:n tekstin etupuolella. Nyt avautuu kirjautumisikkuna, johon laitatetaan käyttäjätunnus ja salasana. Helpoin tapa on laittaa tiedostot sivulle sähköpostin kautta. Se tapahtuu seuraavasti; Avaa sivuston rakenne välilehti. Laita täppä kohtaan Tälle sivulle voi tuoda sisältöä myös lähettämällä sähköpostia. Kopio sähköpostiosoite.

36 36 Helpoin tapa on luoda omaan sähköpostiin käyttäjä esim. Ski Sport tulokset ja laittaa sen sähköpostiosoitteeksi kuvassa näkyvä osoite. Näin voit laittaa saman päivän tulokset suoraan sivuille sähköpostin kautta. Seuraavana päivänä käy tekemässä samoin uuteen kisaan. INFO sivuille pitää myös luoda oma sähköpostiosoite esim. Ski Sport INFO. Käy kopiomassa sivun ominaisuudet sivulta sähköpostiosoite samalla tavalla. Kun lähetät sähköpostia, niin muutama asia pitää huomioida. Sähköpostissa tulee olla vain lähettäjä, vastaanottaja ja liitetiedosto. Aihe- ja tekstikentät tulee olla tyhjänä. Tiedosto siirtyy suoraan sivuille. Kilpailujen tiedostot kannattaa nimetä aina samalla tavalla. Näin sieltä löytää helposti oikean tiedoston. Tiedostot tallennetaan aina PDF-muotoon. Esim. Audi FIS N14 Pujottelu lähtölista Ladies Slalom Start list N 14 Pujottelu 1.krs tulokset Ladies Slalom 1.run results N 14 Pujottelu tulokset Ladies Slalom results Tiedostot tulee laittaa Ski Sportin sivuille heti kierroksen jälkeen epävirallisina, koska tulokset poistuvat Live Timing näytöstä, kun seuraava kilpailu alkaa.

37 37 Toinen tapa lisätä tiedostoja on seuraava: Paina kynää, jolloin sivu aukeaa muokkaustilaan. Tiedosto-osiossa voit lisätä tiedostoja oman tietokoneen levyltä. Tällä sivulla voidaan poistaa myös tarpeettomat tiedostot. Esim. lähtölistat, kun niitä ei enää tarvita. Lopuksi tallenna muutokset.

38 38 OHJE ALUEKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ (Samassa kilpailussa useita eri sarjoja) Määrittele asetukset Valitse Local configuration välilehdeltä National regulations. Valitse Norway. Asetukset välilehdille General Parameters ja Event type Valitse Nation ruudukkoon NOR Valitse NSF. Kansallinen kilpailu valitaan sen vuoksi, että siellä on jo valmiina määrityksiä välilehdellä Categories sarjojen määritystä varten. Sarjojen määritykset Välilehdellä Options -> Categories käydään määrittelemässä sarjat. Tehdyt muutokset kannattaa tallentaa, koska niitä voidaan käyttää hyväksi myöhemmissä kilpailuissa. Kaksoisklikkaamalla voit muuttaa taulukossa olevia tietoja. Tuo kilpailijat Excel taulukosta kilpailuun Taulukossa tulee olla syntymävuosi ja sukupuoli (Gender)

39 39 Siirto ohjelmaan Avaa tallennettu taulukko ja muuta kentät vastaamaan taulukon tietoja. Muuta Header Lines arvo siten, että ensimmäinen kilpailija tulee riville 1. Hyväksy tuonti Import ja sen jälkeen paina Close. Valitse Options Import Competitors from a File Huomaa! Jos kahdella kilpailijalla on sama lisenssinumero, niin ohjelma tuo vain toisen kilpailijan Excelistä. Manage Competitors välilehti Kilpailijat tuotiin ohjelmaan. Gategory sarakkeessa on nyt aikaisemmin määritellyt sarjat. Jos kilpailijan Gender sarake jää tyhjäksi joltain kilpailijalta, niin se pitää käydä laittamassa ko. kilpailijalle. Kun kilpailijat ovat oikein, voidaan kilpailijat käydä tulostamassa sarjoittain. Tämä vaatii ensin sarjojen määrittäminen Filteriin.

40 40 Valitse Filter. Filter List aukeaa. Valitse New ja vasemmalla olevasta alavetovalikosta valitse Category ja oikealla olevasta valitse sarja, esim. Miehet 8 v Filter Title lokeroon kirjoitetaan sarjan nimi Miehet 8 v. Lopuksi hyväksy sarja OK painikkeella. Näin Filteriin tuodaan kaikki sarjat. Nuolilla voidaan järjestää sarjat oikeaan laskujärjestykseen. Tallenna sarjojen Filtteri esim. nimellä sarjat PScup. Ne voit hakea sitten käyttöön kuuluttajan näyttöä määritettäessä. Osallistujien tulostaminen Kun Filter on hyväksytty, niin lokerossa on vihreä neliö sekä luku, joka näyttää montako sarjaa kilpailussa on. Fields kenttään riittää alla olevat valinnat. Oikealla näkyvät osallistujat PDF -muodossa.

41 41 Arvonta Arvonta voidaan suorittaa kahdella eri tavalla. Kaikki sarjat arvotaan yhdellä kertaa tai sarjat arvotaan yksitellen. Kun sarjat arvotaan yksitellen, niin sarjojen loppuun voidaan jättää vapaita numeroita jälkiilmoittautuneita varten. Jos arvonta suoritetaan joukkueenjohtajien kokouksessa, niin se voidaan tehdä yhdellä kertaa. Yhdellä kertaa arpominen Valitse Options ->Assing Bibs ->Selection -> Draw Sarjat tulevat näkyviin. Hyväksy OK. Numeroiden antaminen Valitse Assing ja hyväksy OK. Anna kilpailunumerot. Arpominen sarjoittain Valitse Options -> Assing Bibs -> Selection -> Draw Tyhjennä sarjat ja aloita sarjoen lisääminen yksitellen. Kun ensimmäinen sarja (Miehet 8 v) on valittu paina OK.

42 42 Paina Assing ja anna kilpailunumerot alkaen numero 1:stä. Toisen sarjan arpominen Valitaan toinen arvottava sarja. Painetaan OK ja annetaan kilpailunumerot 11:sta alkaen. Näin arvotaan kaikki sarjat erikseen. Kilpailunumerot voidaan antaa esim. siten, että sarja 2 alkaa numerosta 11, sarja 3 alkaa numerosta 21, jne. Lähtölistan tulostaminen Lähtölista tehdään samalla tavalla kuin muissakin kilpailuissa. Pitää muistaa vain lisätä Filtteri. Huom. BIBO arvon tulee olla 0 (nolla)

43 43 Toisen kierroksen lähtölista Alue-cupissa toinen kierros lasketaan yleensä sarjoittain käännetyssä järjestyksessä. Lähtölista tehdään samalla tavalla kuin muissakin kilpailuissa. Ainoa ero on se, että kilpailijat tulee laittaa laskevaan järjestykseen. Jos sarjat laskevat myös käännetyssä järjestyksessä, niin Filter List näytössä sarjat tulee laittaa laskujärjestykseen. Sarjojen järjestys voidaan vaihtaa nuolilla. Kuuluttajan ja Live Timing näytön asetukset Käydään määrittämässä ajanotto-osiossa; Options Software Parameters - Ranking Määrittele kuuluttajan näyttö vasemman kuvan mukaisesti ja käy lataamassa tallentamasi sarjojen filtteri. Ohjeen linkin löydät Sk Sportin sivuilta osoitteesta; Sinne tallennetaan aina uusin päivitetty versio.

PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (versio 1.2. / 9.9.2014)

PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (versio 1.2. / 9.9.2014) PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (versio 1.2. / 9.9.2014) Tietoja ohjeesta: Kalevi Korhonen Puh. 0400 765 291 EMAIL kalevi.korhonen@pp.inet.fi Ohjelman voit ladata ositteesta: http://www.vola.fr/eng/timing/product/skialp-pro/690.html

Lisätiedot

PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN

PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN 1 PIKAOHJE VOLA-ALGE-TIMING ALPPIHIIHTO-OHJELMAAN (ohjelmaversio 3.0.19/ 6.4.2015 ) Viimeisimmät päivitykset: Päivitys 19.1.2015 Ohje Audi kilpailujen arvonnasta muutettu sivut 24 28 Päivitys 11.2.2015

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Pikaohje formaatin valmistamiseen

Pikaohje formaatin valmistamiseen Pikaohje formaatin valmistamiseen Esko Otava Oy ver.1.0 Pääikkunasta (tulostusikkunasta) valitaan Cards-Show cards manager Paina Add 2 Paina New Kortinsuunnitteluikkuna on jaettu kolmeen osaan: Vasemmalla

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue Tulospalvelun käyttö Ringette/Länsi-Suomen alue 1 Tulospalvelun käyttö E-, D- ja Harraste-sarjoissa Tulospalvelu https://ringette.torneopal.fi/ Joukkueenjohtajat lisäävät pelaajat joukkueeseen tulospalvelussa

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM)

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) 1 (7) SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) Suomen Pankin tilastotiedonkeruu tapahtuu DCS-raportointipalvelun (Data

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje 3.12.2013 Kuva: Sanna Waris SoleMOVE lähtevän ERASMUS- harjoittelijan ohje 1 SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje... 1 1. Kirjautuminen... 3 2. Uuden lähtevän Erasmus-harjoittelijan

Lisätiedot

Muuttuneet toimintatavat. Toimitsijakoulutus Harrastesarja Tulospalvelun käyttö

Muuttuneet toimintatavat. Toimitsijakoulutus Harrastesarja Tulospalvelun käyttö Muuttuneet toimintatavat Toimitsijakoulutus Harrastesarja Tulospalvelun käyttö Toimitsijakoulutus Seurojen toimitsijakouluttajat kouluttavat oman seuran ottelutoimitsijat! Seurojen kouluttajat löytyvät

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE)

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN LIVE-TILASTOINNIN ALOITTAMINEN JA LOPETTAMINEN MATCH KEY 1) HAE MATCH KEY BASKETHOTELLISTA kirjaudu baskethotelliin etsi Minun otteluni

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi.

Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi. Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi. Jäsenkutsun mukana tulee linkki, josta pääsee täyttämään omat tietonsa. Sporttisaitti ei vaadi uusia käyttäjiä laittamaan

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Esimiehen wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

8. Väliajat... 14 8.1 Väliaikapisteen lukitus... 15 9. SkyDrive lähtölistat... 16 9.1 SkyDrive kirjautuminen... 16 9.2 Microsoft-tilin varmistus

8. Väliajat... 14 8.1 Väliaikapisteen lukitus... 15 9. SkyDrive lähtölistat... 16 9.1 SkyDrive kirjautuminen... 16 9.2 Microsoft-tilin varmistus SplitTimes Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Kilpailut... 3 3. Kilpailun tiedot... 3 3.1 Sarjat-valintanäyttö... 4 3.2 Sarja-näyttö... 5 3.3 Lähtöväli-valintanäyttö... 5 3.4 Kilpailupäivä-valintanäyttö... 6

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN. Hämeentie 105 A, FI Helsinki Tel , Fax

ILMOITTAUTUMINEN. Hämeentie 105 A, FI Helsinki Tel , Fax 1 ILMOITTAUTUMINEN 2 Käyttöohje Tempus Kilpailut: Ilmoittava seura Viimeksi päivitetty: 20.11.2018 Taustaa Tempus Tilastot pitää sisällään kaikki viralliset uintitulokset viime vuosilta. Tempus Kilpailut

Lisätiedot

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SISÄLTÖ Johdanto... 3 Hakemistorakenteen luonti... 4 Tarjouskyselyn vastaanottajien lisääminen... 5 Tiedostojen kerääminen... 6 Sähköisen tarjouskyselyn luonti...

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

1 Visma Econet Pro Arkistointi

1 Visma Econet Pro Arkistointi 1 Visma Econet Pro Arkistointi 1.1 Arkistointiajo Visma Econet Pro:n on lisätty ominaisuus, jolla tietokannassa olevista tiedoista voidaan ajaa arkistointiajo. Arkistointi luo määriteltyyn hakemistoon

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon.

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Kirjasto- ja tietopalvelut Theseus opas Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Pikaohje: 2 1. Aloita tallennus kun työsi on valmis ja ohjaava opettajasi on hyväksynyt

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Ohjekirja Kilipa Cup versio 1.0 Mäkihypyn ja yhdistetyn cup-pisteiden laskentaohjelma

Ohjekirja Kilipa Cup versio 1.0 Mäkihypyn ja yhdistetyn cup-pisteiden laskentaohjelma Ohjekirja Kilipa Cup versio 1.0 Mäkihypyn ja yhdistetyn cup-pisteiden laskentaohjelma Keijo Hyttinen Live tulospalvelu: http://www.kilipa.com/ Sisältö 1 Laitteistovaatimukset 2 Yleistä 3 Cup-kilpailun

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009)

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1 OHJELMAN OMAT OHJEET Avaa tulospalveluohjelma kaksoisklikkaamalla EResultsLite.lnk kuviota. Lue ohjelman omat ohjeet valitsemalla Ohje-Avustus...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Latausohjeet Asennusohjeet

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Latausohjeet Asennusohjeet PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO Latausohjeet Asennusohjeet 1 2 Latausohjeet LATAAMISEN VAIHEET 1. Lataaminen vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen (käyttöliittymä vain englanniksi)

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Koripallon Live Score

Koripallon Live Score Koripallon Live Score Tässä ohjeessa neuvotaan TorneoPal Live Scoren käyttäminen koripalloturnauksissa. Kirjautuminen Kirjaudu järjestelmään osoitteessa https://extranet.torneopal.fi Järjestelmä kysyy

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN ALOITTAMINEN - TILASTON LOG-TIEDOSTON HAKEMINEN BASKETHOTELLISTA (tilasto ei livenä) Kirjaudu joukkueen yhteyshenkilön tunnuksilla baskethotelliin.

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Sähköpostitilin luonti 07.06.2011

Sähköpostitilin luonti 07.06.2011 Sähköpostitilin luonti 07.06.2011 SÄHKÖPOSTITILIN LUONTI Tilin luonti pääkäyttäjän hallintaportaalissa 3 Sähköpostitilin luonti Outlook 2010 ohjelmaan 8 Tämä ohje on lyhennetty versio sähköpostilin Hallintaportaalin

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

SeuraKIPA. inteques Finland. Seurakilpailujen julkaisupalvelu

SeuraKIPA. inteques Finland. Seurakilpailujen julkaisupalvelu SeuraKIPA inteques Finland Seurakilpailujen julkaisupalvelu i n t E Q u e s F i n l a n d h t t p : / / k i p a. e t r a f f i c. f i k i p a @ e t r a f f i c. f i inteques Finland SeuraKIPA 1 Sisällys

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Kotopro käyttäjän ohje

Kotopro käyttäjän ohje KOTOPRO KÄYTTÖOHJE Kotopro käyttäjän ohje SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Ensimmäinen kirjautuminen voidaan toteuttaa osoitteesta www.kotopro.fi. Sivun ylävalikossa on valinta Kirjaudu sisään, josta aukeaa kirjautumissivu.

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

Hockeyliitto -Torneopal

Hockeyliitto -Torneopal Päivitetty 26.5.2017 Hockeyliitto -Torneopal Hockeyliiton sähköinen tulospalvelujärjestelmä löytyy osoitteesta www.hockey.torneopal.fi Sivulta löydät kaikkien sarjojen sarjataulukot, otteluohjelmat ja

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP]

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] HOWTO: Tulospalveluohjelman asetusten määrittely verkkokäytössä 1/5 HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] Kaksi tietokonetta saa kytkettyä keskenään

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot