KompoZerin kotisivu on osoitteessa kompozer.net, josta sivun yläreunan Download-linkin takaa löytyy suomenkielisen version asennusohjelma.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KompoZerin kotisivu on osoitteessa kompozer.net, josta sivun yläreunan Download-linkin takaa löytyy suomenkielisen version asennusohjelma."

Transkriptio

1 KompoZer s. 1/15 1 Johdanto KompoZer on ohjelma www-sivujen tekemiseen ja sivustoon kuuluvien tiedostojen hallintaan. Ohjelmassa on graafinen WYSIWYG-käyttöliittymä (what you se is what you get), jonka avulla on helppo tehdä www-sivuja. Ohjelma tukee hyvin CSS-tyylisivuja, joiden avulla sivuston ulkoasumääritykset luodaan. KompoZerissa on sisäänrakennettu CSS-editori tyylimääritysten tekemiseksi. KompoZerin kotisivu on osoitteessa kompozer.net, josta sivun yläreunan Download-linkin takaa löytyy suomenkielisen version asennusohjelma. 2 Asetukset Asennuksen jälkeen valitse KompoZerissa Työkalut-valikosta Asetukset ja sen jälkeen Lisäasetukset. Valitse XHTML 1 ja Transitional, jonka jälkeen kaikki uudet dokumentit luodaan käyttäen dokumenttityyppimäärittelyä XHTML 1.0 Transitional. XHTML:ää käytettäessä KompoZerissa on syytä valita merkistöksi UTF-8. Valitse samassa valintaikkunassa Uusi sivu ja kirjoita Merksitö-kohtaan UTF-8. Hyväksy tehdyt asetukset OK-painikkeella. Tehtyjä määrityksiä sovelletaan kaikkiin tämän jälkeen luotaviin sivuihin. 3 Sivustonhallinta Sivusto koostuu tavallisesti useista HTML- ja kuvatiedostoista. HTML-tiedostot ovat sivuja, joihin kirjoitetaan sisältöteksti ja lisätään kuvat. Sivustonhallinta näyttää kaikki sivustoon eli projektiin kuuluvat tiedostot, jolloin niiden käsittely on helpompaa.

2 KompoZer s. 2/15 Sivustonhallinta näkyy KompoZerin vasemmassa reunassa. Jos sitä ei näy, valitse Näytä, Palkit ja paneelit, Sidebar tai paina F9-näppäintä. Napsauta sivustonhallinnan Muokkaa sivustoja -kuvaketta. Jos olet luomassa ensimmäistä sivustoa, niin Selaa kansioita -valintaikkuna avautuu ensimmäisenä. Sulje se Peruuta-painikkeella, jolloin seuraava valintaikkuna avautuu. Napsauta Uusi sivusto -painiketta ja määritä kansio, johon perustat sivuston. Voit valita jonkin jo olemassa olevan kansion tai luoda uuden. Kirjoita tarvittaessa Sivuston nimi -kohtaan kuvaavampi nimi sivustolle. Hyväksy lopuksi asetukset OK-painiketta napsauttamalla. Uusi sivusto ja mahdolliset aikaisemmin luodut sivustot näkyvät nyt sivustonhallinnassa. Aluksi sivustossa ei ole tiedostoja, mutta työn edetessä KompoZerista tallennetut HTML-tiedostot ja sivustoon lisätyt kuvatiedostot näkyvät sivustonhallinnassa oheisen kuvan tapaan. Jos tiedostoja lisätään projektikansioon Windowsin Resurssienhallinnan kautta, tiedostot eivät heti näy Site Managerissa. Saat tiedostot näkyville napsauttamalla Päivitäkuvaketta. Kaksoisnapsauttamalla HTML-tiedostoa se avautuu muokattavaksi KompoZerin editoriin.

3 KompoZer s. 3/15 4 Sivujen luominen Kirjoittaminen ja muotoilu Editorissa on valmiina yksi tyhjä sivupohja (nimetön). Editoriin voi kirjoittaa ja luoda sisällön samaan tapaan kuin tekstinkäsittelyohjelmissa. Valitse työkalurivin tyylivalikosta kullekin tekstikappaleelle oikea tyyli. Käytä otsikoille tyylejä Otsikko 1-6 ja varsinaiselle tekstille Kappaletyyliä. Älä muuta tekstin muita asetuksia, kuten fonttia, fonttikokoa ja väriä. Kaikki ulkoasuun liittyvät asetukset tehdään CSS-tyyleillä. Jos muotoilet tekstin ominaisuuksia työkalurivin tai Muotoile-valikon toiminnoilla, CSS-tyylit eivät vaikuta muotoiltuihin kappaleisiin. Sivun tallentaminen Tallenna sivut napsauttamalla työkalurivin Tallenna-kuvaketta tai näppäimistöltä Ctrl+S. Anna sivulle sen sisältöä kuvaava otsikko, joka tulee näkymään selaimen otsikkorivillä. Seuraavaksi valitse tiedoston tallennuspaikaksi se kansio, jonka määritit luodessasi sivustoa sivustonhallinnaassa. Anna HTML-tiedostolle nimi, mutta vältä käyttämästä tiedostonimessä skandimerkkejä (åäö) ja välilyöntejä. Saat tiedoston näkyville sivustonhallinnassa napsauttamalla Päivitä-kuvaketta.

4 KompoZer s. 4/15 Sivujen käsittely Editorissa voi olla useampi sivu (HTML-tiedosto) samanaikaisesti käsiteltävänä. Avoinna olevat sivut näkyvät editorialueen yläreunassa välilehtinä (tab). Välilehdissä näkyvät sivujen otsikot eivät tiedostonimet. Avoinna olevan sivun voi sulkea oikean reunan punaisesta kuvakkeesta. Jos jokin sivuista on tallentamatta, sivun otsikon vasemmalla puolella näkyy punainen kuvake. 5 Linkkien luominen KompoZerilla voi tehdä linkkejä samalla sivulla oleviin ns. kirjanmerkkeihin, toisille sivuille samassa sivustossa tai muille sivustoille. 5.1 Linkki toiselle sivulle Linkit saman sivuston sivujen välillä Jotta liikkuminen saman sivuston eri sivujen välillä olisi mahdollista, jokaisella sivulla on oltava linkit kaikille muille sivuille. On tietysti mahdollista, että joltakin sivulta voi avata lisätietosivun, jota ei ole linkitetty muille sivuille. Luo linkki seuraavasti. 1. Varmista, että olet tallentanut tiedoston. Jos tekeillä olevaa sivua ei ole tallennettu tiedostoksi, linkkiin tulee vääränlainen tiedostoviittaus. 2. Valitse (maalaa) se sana tai tekstin osa, johon haluat luoda linkin. 3. Napsauta työkalurivin Linkki-kuvaketta, jolloin avautuu valintaikkunan linkin luomiseksi. 4. Napsauta tiedostonvalintakuvaketta ja etsi se tiedosto, johon haluat linkin viittaavan. Kohdetiedoston pitää sijaita saman sivuston jossakin kansiossa. 5. Nyt linkkirivillä pitäisi näkyä pelkästään kohdetiedoston nimi tai kansion ja tiedoston nimi. 6. Luo linkki valintaikkunan OK-painiketta napsauttamalla.

5 KompoZer s. 5/15 Linkit muihin sivustoihin Tiettyyn URL-osoitteeseen eli netissä oleviin sivuihin viittaavat linkit tehdään seuraavasti. 1. Valitse (maalaa) se sana tai tekstin osa, johon haluat luoda linkin. 2. Napsauta työkalurivin Linkki-kuvaketta. 3. Kirjoita kohteen URL-osoite linkkiriville. Osoitteeseen on kirjoitettava mukaan myös alkuosan protokolla (esim. http). Kaikkein helpointa on siirtyä selaimella halutulle nettisivulle ja kopioida kohdesivun osoite selaimesta KompoZerin linkkiriville. Tällä tavalla osoite tulee varmasti oikein. 4. Jos haluat, että linkki avautuu uuteen selainikkunaan, rastita valintaruutu Linkki avautuu ja valitse alasvetoluettelosta uuteen ikkunaan. Tämä on suositeltavin tapa avata ulkopuolisille sivustoille osoittavat linkit. 5. Luo linkki valintaikkunan OK-painiketta napsauttamalla.

6 KompoZer s. 6/ Linkki ankkuriin samalla sivulla Kun samalla sivulla on pitkä, yhtäjaksoinen teksti, on järkevää käyttää ankkureita. Ankkuri on tekstiin merkitty näkymätön kohta, johon voidaan hypätä avainsanaa napsauttamalla. Kun tekstiin tehdään väliotsikoita, on kirjanmerkki luonnollista luoda näiden väliotsikoiden kohdalle. Seuraavaksi sivun alkuun luodaan luettelo tekstin luvuista. Luettelon kohtia napsauttamalla käyttäjä voi nopeasti siirtyä suoraan haluamaansa lukuun tai tekstikappaleeseen. Tekstiin voi tehdä myös paluulinkit, joilla siirrytään takaisin sivun alkuun. Kirjanmerkin luominen Sisältö: Aihe 1 Aihe 2 Aihe 3 Aihe 1 Fjoisjgosij osd siodj osijdosijodjg sodj osjdg ojdogsj odg sdgosdog sjogdjos Paluu Aihe 2 Hsdgs sd sdgos kdgosdk sdgks sdgjs sodgksjd sodkg sdokg sjdkg sdgs sdkg sd sdgsod sg Paluu Aihe 3 Jygs sdgjsod sdg sdgsdg sdgk sdlög sdlgksö dglsdög sdglsö Paluu 1. Tallenna tekeillä oleva sivu, jos sitä ei ole vielä tallennettu tiedostoksi. Sisällysluettelo Väliotsikko kirjanmerkkinä Paluulinkki 2. Merkitse (valitse) se teksti, josta tehdään kirjanmerkki (esimerkiksi väliotsikko edellisessä kuvassa). 3. Napsauta työkalurivin Ankkuri-kuvaketta. KompoZer ehdottaa merkittyä tekstiä kirjanmerkiksi. Voit muuttaa tekstiä, tai hyväksy sellaisenaan OK-painikkeella. Linkin luominen kirjanmerkkiin 1. Valitse se teksti, josta tehdään linkki kirjanmerkkiin siirtymistä varten (teksti sisällysluettelossa sivun alussa). 2. Napsauta työkalurivin Linkki-kuvaketta. 3. Napsauta linkkirivin oikeassa reunassa olevaa alasvetonuolta ja sen jälkeen valitse kirjanmerkki. Luo linkki kirjanmerkkiin OK-painiketta napsauttamalla.

7 KompoZer s. 7/15 6 Kuvien lisääminen Sivuille voidaan lisätä GIF-, JPG- ja PNG-kuvia. Ennen sivuille liittämistä kuvien koko täytyy säätää jossakin kuvankäsittelyohjelmassa. Tähän voidaan käyttää esimerkiksi ilmaista IrfanViewohjelmaa. Tallenna kaikki sivustossa käytettävät kuvat johonkin sivuston kansioon, esimerkiksi kuvat-alikansioon. Muista tallentaa sivu ennen kuvan lisäämistä. Näin varmistat, että sivu on tallennettu tiedostoksi. Muuten HTML-koodiin tulee vääränlainen viittaus kuvatiedostoon, ja kuva ei näy nettisivulla. Helpoimmin kuva lisätään vetämällä hiirellä sivustonhallinnasta haluttuun kohtaan sivulle.

8 KompoZer s. 8/15 Sivulle lisätyn kuvan ominaisuuksia pääsee tarkastelemaan ja muuttamaan kaksoisnapsauttamalla kuvaa. Toinen vaihtoehto on napsauttaa kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Kuva: ominaisuudet. Sijainti-välilehdellä voit kirjoittaa Vaihtoehtoinen teksti -kohtaan selitetekstin, joka näkyy nettiselaimessa vietäessä hiiren kohdistin kuvan päälle. Oletuksena näytetään kuvatiedoston nimi. Jos et halua näyttää mitään tekstiä, valitse kohta Älä käytä vaihtoehtoista tekstiä. Mitat-välilehdellä voi määrittää, minkä kokoisena kuva näkyy sivulla. Tätä toimintoa ei kuitenkaan pidä käyttää, vaan kuvan koko on säädettävä oikeaksi kuvankäsittelyohjelmassa. Ulkoasu-välilehdellä säädetään kuvan sijaintia tekstin suhteen. Tavallisimmat valinnat ovat Vasemmalle (teksti rivittyy kuvan vasemmalle puolelle) ja Oikealle (teksti rivittyy kuvan oikealle puolelle). Välistys-kohdassa määritetään tarvittaessa tyhjät reunukset kuvan ympärille. Linkki-välilehdellä kuvaan voidaan lisätä linkki, jolloin kuvaa napsauttamalla päästään siirtymään kirjanmerkkiin samalla sivulla, toiselle sivulle samassa sivustossa tai johonkin muuhun sivustoon.

9 KompoZer s. 9/15 7 Taulukot Taulukoita käytetään tiedon esittämisen lisäksi yleisesti sivun eri elementtien asettelemiseen. Taulukkoa asettelujen apuna käytettäessä sen reunaviiva määritetään näkymättömäksi. Taulukko lisätään seuraavalla tavalla. 1. Siirrä kohdistin siihen kohtaan, johon haluat lisätä taulukon. 2. Napsauta Taulukko-kuvaketta. 3. Siirry Solu-välilehdelle ja valitse tekstin vaakasuuntaiseksi tasaukseksi Vasemmalle. Valitse pystytasaukseksi Yläreuna. Siirry Nopeasti-välilehdelle, maalaa haluamasi rivi- ja sarakemäärä ja napsauta ruutua hiirellä. 4. Vedä hiirellä taulukko sopivaan leveyteen joko taulukon reunasta tai sivun yläreunan taulukkokahvoista. Taulukon ominaisuuksia pääset muokkaamaan napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella taulukkoa ja valitsemalla taulukon solu: ominaisuudet. Valintaikkunan Solut-välilehdellä muokataan yksittäisten solujen ominaisuuksia ja Taulukko-välilehdellä koko taulukkoon liittyviä ominaisuuksia.

10 KompoZer s. 10/15 Tärkeimpiä taulukon ominaisuuksia: Reunus määrittää uloimman reunaviivan leveyden. Jos arvoksi asetetaan 0, ei taulukon reunaviivoja näytetä. Huomaa kuitenkin, että KompoZer näyttää tästä huolimatta muokkaustilassa taulukossa ohuet punaiset reunaviivat. Viivat eivät tule näkyville selaimessa katsottaessa. täyte välistys Täyte määrittää tekstin ja solun reunan välimatkan. Välistys määrittää uloimman reunaviivan ja solun välisen etäisyyden sekä solujen keskinäisen välimatkan. reunus Korkeus ja Leveys: Taulukon ulkomitat voi määrittää joko pikseleinä tai prosentteina. Määritettäessä koko pikseleinä taulukko pysyy samankokoisena kaikilla näyttötarkkuuksilla. Ilmoitettaessa taulukon koko prosenttiarvona, määritetään taulukon suhteellinen koko selainikkunaan nähden. Kun selainikkunan koko muuttuu (esimerkiksi näyttötarkkuutta vaihdettaessa tai ikkunan kokoa muuten säädettäessä), muuttuu myös taulukon leveys. Taulukon tasaus: Taulukon sijainti vaakasuunnassa. Tärkeimpiä solun ominaisuuksia: Pystytasaus ja Vaakatasaus: määrittävät tekstin tai kuvan sijoittumisen valitussa solussa pysty- ja vaakasuunnassa. Voit valita muokattavan solun Edellinen- ja Seuraava-painikkeilla. Taulukon ja/tai solujen taustaväri määritetään napsauttamalla taulukon solua hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Taulukon tai solun taustaväri. Valintaikkunan yläreunasta valitaan Taulukko tai Solu riippuen siitä kumman väriä muutetaan. Taulukon väri määrittää solujen välisen välistysalueen värin, tai jos soluille ei ole asetettu eri väriä, myös solujen taustavärin. Solujen väri asetetaan valituille soluille, ja voi olla vaikka joka solussa erilainen. 8 Ulkoasu CSS-tyyleillä Sivujen ulkoasuun liittyvät muun muassa seuraavat seikat sivun taustaväri otsikoiden fontti ja fonttikoko leipätekstin fontti ja fonttikoko linkkien värit elementin tausta, reunat, marginaalit ja täytteet Ulkoasun voi periaatteessa tehdä jokaiselle sivulle erikseen. Näin ei kuitenkaan kannata menetellä, sillä jos kyseessä on useamman sivun laajuinen sivusto, muutosten tekeminen jokaiselle sivulle erikseen on työlästä. Ulkoasu kannattaakin siksi määrittää ulkoista CSS-tyylitiedostoa (Cascade Style Sheet) käyttäen.

11 KompoZer s. 11/15 CSS-tyylitiedosto sisältää kaikki tarvittavat tyylimääritykset. Tiedoston voi luoda vaikkapa Notepadilla (mieluummin Notepad++, jossa syntaksi esitetään eri väreillä) ja linkittää jokaiselle HTMLsivulle. CSS-tiedoston voi luoda kätevästi myös KompoZerista käsin. CSS-tyylitiedoston luominen Kompozerilla 1. Napsauta Kompozerin työkalurivin CSS-kuvaketta. 2. Napsauta vasemman yläkulman palettikuvakkeen pientä nuolta ja valitse Ulkoinen linkki. 3. Kirjoita luotavan tyylitiedoston nimi URL-kohtaan. Anna nimeksi esimerkiksi tyylit.css. Napsauta Luo tyylisivu -painiketta ja valitse vasemman reunan luettelosta juuri luotu tyylit.css Napsauta vasemman yläkulman palettikuvaketta, jolloin valintaikkunaan tulee näkyville tyylisääntövalinnat. 5. Luo kaikille tarvittaville HTML-elementeille tyylisäännöt. Valitse ylin vaihtoehto tyyli, jota käytetään kaikkiin tätä tyyppiä oleviin elementteihin, sitten valitse elementti alasvetovalikosta (esim. body) ja napsauta Luo tyylisääntö -painiketta. body: kaikki HTML-elementit ovat body-elementin sisällä, joten esimerkiksi fonttimääritykset kattavat kaiken tekstin p: paragraph- eli kappale-elementti, jonka sisään teksti kirjoitetaan. Tätä ei välttämättä tarvitse luoda. h1: ensimmäisen tason otsikot h2: toisen tason otsikot h3: kolmannen tason otsikot

12 KompoZer s. 12/15 6. Luodut tyylisäännöt näkyvät vasemmassa reunassa tyylitiedoston nimen alapuolella. Punainen kuvake tyylitiedoston nimen edessä tarkoittaa tallentamatonta tiedostoa. Kaikki määritykset tallennetaan automaattisesti suljettaessa valintaikkuna OK-painiketta napsauttamalla. 7. Napsauta muokattavaa tyylisääntöä ja siirry sitten esimerkiksi Tekstivälilehdelle, jossa määritetään tekstin asetukset. Valitse ensimmäiseksi fonttiperhe, esimerkiksi Ennalta määritetty -kohdasta Arial, Helvetica, sans-serif. Voit myös valita Käytä määrättyä kirjasinlajia -kohdan ja luoda haluamasi fonttimäärityksen kirjoittamalla esimerkiksi Verdana, Arial, Helvetica. Ensimmäinen fontti listalla on se mitä selain pyrkii käyttämään. Jos sitä ei löydy, käytetään jotain seuraavista. Määritä fontin koko Tekstin koko- kohdasta valitsemalla alasvetovalikosta 0px. Kasvata sitten lukuarvoa alasvetovalikon oikealla puolella olevilla nuolipainikkeilla. Vastaavalla tavalla voit säätää tekstirivien välistä etäisyyttä (Rivin korkeus). Valintaikkunan Tausta-välilehdellä määritetään elementin taustaväri tai -kuva. Kun määritys tehdään body-elementille, asetetaan sivun taustaväri. Esimerkiksi h-elementeillä taustavärillä voidaan korostaa otsikkoa. Reunukset-välilehdellä elementille voi asettaa reunaviivan. Sitä voi käyttää esimerkiksi otsikkotyylien yhteydessä. Laatikko-välilehdellä elementille voi asettaa marginaalin (etäisyyden) muihin elementteihin tai täytteen. Täyte-asetuksella esimerkiksi reunaviivan ei tarvitse olla aivan kiinni tekstissä, sillä asetuksella saadaan määritettyä sopiva tekstin ja reunan välinen etäisyys. 8. Tee sopivat määritykset kaikille luomillesi tyylisääntöelementeille (body, h1, h2 jne.).

13 KompoZer s. 13/15 CSS-tyylitiedoston liittäminen HTML-tiedostoihin Luotaessa CSS-tyylitiedosto edellä kuvatulla tavalla, se myös liitetään siihen HTML-tiedostoon, josta käsin CSS-tyylieditori avattiin. Kerran luotu tyylitiedosto liitetään muihin HTML-tiedostoihin seuraavasti. 1. Avaa editoriin muokattavaksi se HTML-sivu, johon haluat liittää tyylitiedoston. 2. Napsauta CSS-kuvaketta ja valitse palettikuvakkeen takaa Ulkoinen linkki. 3. Etsi tyylitiedosto Valitse tiedosto -painikkeella. 4. Napsauta Luo tyylisivu -painiketta, jolloin tyylitiedosto linkitetään sen hetkiseen HTMLtiedostoon (tyylitiedostoa ei luoda uudelleen, kuten painikkeesta voisi päätellä). Linkkien tyylit CSS-tyylieditorilla on helppo luoda tyylimääritykset linkeille niin sanottujen pseudoelementtien avulla. Nämä elementit ovat: a:link avaamattomien linkkien ominaisuudet a:visited avattujen linkkien ominaisuudet a:hover kun kohdistin saapuu linkin päälle Huomaa, että nämä kolme linkkimääritystä on luotava tässä järjestyksessä (oltava CSStiedostossa tässä järjestyksessä). 1. Siirry CSS-editoriin ja valitse vasemman reunan luettelosta ulkoinen tyylitiedosto. 2. Napsauta vasemman yläkulman palettikuvaketta. 3. Valitse oikealta puolelta kohta tyyli, joka koskee kaikkia elementtejä seuraavan valitsimen mukaisesti, valitse alasvetovalikosta pseudoelementti a:link ja napsauta Luo tyylisääntö - painiketta. 4. Luo samalla tavalla a:visited ja a:hover. Muista elementtien järjestys!

14 KompoZer s. 14/15 5. Tee kullekin luodulle elementille tyylimääritykset. Lähinnä kyseeseen tulevat tekstin väri ja tehosteet (tekstin koristeet), mutta kaikki muutkin tyylimääritykset linkeille ovat mahdollisia (kuten taustaväri, reunaviiva jne.). 6. Testaa ja kokeile, miltä eri linkit näyttävät (a:link, a:visited, a:hover). Pyri luomaan sellaiset määritykset, että linkkien tyyli on yhteneväinen, mutta erottuvat silti toisistaan ja muusta tekstistä. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi siten, että kaikkien linkkien väri on samansävyinen, mutta värin voimakkuus vaihtuu. Kokeile myös, mihin linkkeihin alleviivaus sopii ja mihin ei. Luokkavalitsimen luominen Luokkavalitsimen avulla voidaan soveltaa tyylejä monessa eri elementissä. Esimerkiksi voidaan luoda luokkavalitsimet.keskitetty ja.oikeatasaus, joilla elementti voidaan tasata sivusuunnassa sivun keskelle tai oikeaan reunaan. Luokkavalitsimen voi liittää vaikkapa otsikko- tai kappaleelementtiin. 1. Siirry CSS-editoriin ja valitse vasemman reunan luettelosta ulkoinen tyylitiedosto. 2. Napsauta vasemman yläkulman palettikuvaketta. 3. Valitse oikealta puolelta nimetty tyyli, joka koskee luokkia. Kirjoita tekstikenttään pisteen kera tyylin nimi, esimerkiksi.keskitetty. Napsauta Luo tyylisääntö -painiketta. 4. Luo samalla tavalla tyyli.oikeatasaus. 5. Tee luoduille luokkavalitsimille tyylimääritykset valitsemalla Teksti-välilehdeltä Tasauskohdasta Keskitä (.keskitetty-luokkavalitsimelle) Oikealle (.oikeatasaus-luokkavalitsimelle)

15 KompoZer s. 15/15 Luokkavalitsimen käyttäminen 1. Valitse se tekstialue, johon haluat soveltaa tyyliä. 2. Valitse työkalurivin vasemmanpuoleisesta alasvetovalikosta elementti (otsikko, kappaletyyli), jota kyseisessä kohdassa haluat käyttää. Valitse oikeanpuoleisesta alasvetovalikosta luokkavalitsin eli tyyli elementille.

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön Mobiilimarkkinointi Routa Ohjeet päivitystyökalun käyttöön 1 Kirjautuminen... 3 Sivujen päivitys... 3 Widgetit... 3 Muutosten julkaiseminen tai tallentaminen...4 Uuden sivun lisääminen... 5 Sivun poistaminen...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ -

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - OPETTAJAN OPAS Varkauden museot 2011 Avaa ovi kulttuuriympäristöön! www.saranat.fi Yleistä Saranat.fi -verkko-oppimisympäristöstä Varkauden museoiden tuottamalla

Lisätiedot

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9.

Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinyo Palvelutehtävissä toimiminen Viestintä- ja vuorovaikutustaidot 20.9. Mojtaba Sohrabzade Raportti 1 (1) Kun olet suorittanut ensimmäisen tehtävän, osaat seuraavat toiminnot: 1. Uuden esityksen aloittaminen 2. Otsikkodian tekeminen 3. Teeman ottaminen käyttöön 4. Tekstin

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten.

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten. 1 (5) epalkat versio 2017 MUUTOKSET ULKOASUSSA epalkkojen ulkoasua on uudistettu ja tiivistetty, jotta ohjelma toimii luontevammin myös mobiililaitteilla. Lisäksi ulkoasua on yhdenmukaistettu muita Heeros-tuotteita

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan WordPress 1 Tulostettu 1.11.2012 WordPress Ilmainen blogi-sivusto. Voi tehdä blogin. Täytyy vain luoda käyttäjätunnus ja salasana. Osoite on http://fi.wordpress.com/. Paina Get Started Kysyy Sähköpostiosoitteen

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Valitsimista valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Muistin virkistykseksi elementtejä http://appro.mit.jyu.fi/doc/www/xhtml/ HTML-elementtien lisäksi valitsimille voidaan luoda

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

HTML & CSS. HTML (HyperText Markup Language) Antti Koivisto. ! HTML on sivujen kuvauskieli.

HTML & CSS. HTML (HyperText Markup Language) Antti Koivisto. ! HTML on sivujen kuvauskieli. HTML & CSS Antti Koivisto HTML (HyperText Markup Language)! HTML on sivujen kuvauskieli.! Se ei ole ohjelmointikieli.! HTML on merkintäkieli, joka koostuu monista merkintä tägeistä ().! Voidaan

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

XHTML - harjoitus. Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa. Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa:

XHTML - harjoitus. Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa. Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa: XHTML - harjoitus Tehtävä1: Tee xhtml tiedosto käyttäen notepad (muistio) ohjelmaa Tiedoston tallennus notepad (muistio) ohjelmassa: Jokaisen XHTML-dokumentin tulisi alkaa XML-määrittelyllä(engl.XML-prologue),

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset 30.4.2004 Harri Laine 1 Sisällön ja ulkoasun erottaminen toisistaan tavoiteltavaa sama sisältö pitäisi voida esittää erilaisilla alustoilla esim. esittää

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Tapahtuman lisääminen Lukkariin

Tapahtuman lisääminen Lukkariin Tapahtuman lisääminen Lukkariin 1. Klikkaa oikeasta yläkulmasta työkalut, mistä avautuu pudotusvalikko. Valitse tapahtumien hallinta. (Voit myös valita Lukkarin etusivulle ja siirtyä sieltä tapahtumien

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Mikä muuttuu? 1 Johdanto...2 2 Sivun asetukset...2 3 Piilotetut Portlet-otsikot ja painikkeet...2 4 Portletin toimintolinkit ovat kuvakkeina...2 5 Uusi sisältö luodaan

Lisätiedot

PageMaker 6.5 -moniste

PageMaker 6.5 -moniste PageMaker 6.5 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Yleiset asetukset...1 Uuden julkaisun aloittaminen...1 PageMakerin julkaisuikkunan osat...2 Värien määrittely...3 Piirtäminen...4 Apulinjat...5 Objektin

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA -OHJELMA. Kurssix-ohjelman esittely 2 Kirjautuminen 2 Käyttöliittymä 3

KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA -OHJELMA. Kurssix-ohjelman esittely 2 Kirjautuminen 2 Käyttöliittymä 3 1 KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA -OHJELMA -ohjelman esittely 2 Kirjautuminen 2 Käyttöliittymä 3 Kurssin luominen Kurssin lisääminen 4 Kurssitietojen muuttaminen 5 Kurssin poistaminen 5 Kurssin opettajan määrittely

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

YLLÄPITO-OHJE. Drupal 8.

YLLÄPITO-OHJE. Drupal 8. YLLÄPITO-OHJE Sivu 1/10 YLLÄPITO-OHJE Drupal 8 www.nihak.fi Sisällys Kirjautuminen ylläpitoon... 1 Sisällön muokkaus ja lisäys sivulta... 2 Sisältönäkymä sivuston sisältöön, toinen tapa sisällön muokkaukseen

Lisätiedot

Siirtyminen OneNote versioon

Siirtyminen OneNote versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft OneNote 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin OneNote 2007. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit Kuvat Kuvia voi liittää xhtml-sivulle -elementillä -elementillä -elementillä lomakkeiden yhteydessä lähinnä painikenappeja taustakuvina -elementin background-attribuutilla tai

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Xamk Portfolio käyttöopas

Xamk Portfolio käyttöopas Xamk Portfolio käyttöopas Sisällysluettelo 1. YLEISKATSAUS PORTFOLIOON 1 1.1 Portfolion rakenne 1 1.2 Kuvakkeet 2 1.3 Asetukset 2 2. OMA SISÄLTÖ 2 2.1 Profiili 2 2.2. Tiedostot 2 2.3 Oppimispäiväkirjat

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Sini Jatta Suonio 7/1/2010

Sini Jatta Suonio 7/1/2010 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, FYSIIKAN LAITOS Microsoft Word 2007 Käyttöohje Sini Jatta Suonio 7/1/2010 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Wordin perusasetukset... 2 2.1 Tekstin ja kappaleiden asettelu...2 2.2

Lisätiedot