KompoZerin kotisivu on osoitteessa kompozer.net, josta sivun yläreunan Download-linkin takaa löytyy suomenkielisen version asennusohjelma.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KompoZerin kotisivu on osoitteessa kompozer.net, josta sivun yläreunan Download-linkin takaa löytyy suomenkielisen version asennusohjelma."

Transkriptio

1 KompoZer s. 1/15 1 Johdanto KompoZer on ohjelma www-sivujen tekemiseen ja sivustoon kuuluvien tiedostojen hallintaan. Ohjelmassa on graafinen WYSIWYG-käyttöliittymä (what you se is what you get), jonka avulla on helppo tehdä www-sivuja. Ohjelma tukee hyvin CSS-tyylisivuja, joiden avulla sivuston ulkoasumääritykset luodaan. KompoZerissa on sisäänrakennettu CSS-editori tyylimääritysten tekemiseksi. KompoZerin kotisivu on osoitteessa kompozer.net, josta sivun yläreunan Download-linkin takaa löytyy suomenkielisen version asennusohjelma. 2 Asetukset Asennuksen jälkeen valitse KompoZerissa Työkalut-valikosta Asetukset ja sen jälkeen Lisäasetukset. Valitse XHTML 1 ja Transitional, jonka jälkeen kaikki uudet dokumentit luodaan käyttäen dokumenttityyppimäärittelyä XHTML 1.0 Transitional. XHTML:ää käytettäessä KompoZerissa on syytä valita merkistöksi UTF-8. Valitse samassa valintaikkunassa Uusi sivu ja kirjoita Merksitö-kohtaan UTF-8. Hyväksy tehdyt asetukset OK-painikkeella. Tehtyjä määrityksiä sovelletaan kaikkiin tämän jälkeen luotaviin sivuihin. 3 Sivustonhallinta Sivusto koostuu tavallisesti useista HTML- ja kuvatiedostoista. HTML-tiedostot ovat sivuja, joihin kirjoitetaan sisältöteksti ja lisätään kuvat. Sivustonhallinta näyttää kaikki sivustoon eli projektiin kuuluvat tiedostot, jolloin niiden käsittely on helpompaa.

2 KompoZer s. 2/15 Sivustonhallinta näkyy KompoZerin vasemmassa reunassa. Jos sitä ei näy, valitse Näytä, Palkit ja paneelit, Sidebar tai paina F9-näppäintä. Napsauta sivustonhallinnan Muokkaa sivustoja -kuvaketta. Jos olet luomassa ensimmäistä sivustoa, niin Selaa kansioita -valintaikkuna avautuu ensimmäisenä. Sulje se Peruuta-painikkeella, jolloin seuraava valintaikkuna avautuu. Napsauta Uusi sivusto -painiketta ja määritä kansio, johon perustat sivuston. Voit valita jonkin jo olemassa olevan kansion tai luoda uuden. Kirjoita tarvittaessa Sivuston nimi -kohtaan kuvaavampi nimi sivustolle. Hyväksy lopuksi asetukset OK-painiketta napsauttamalla. Uusi sivusto ja mahdolliset aikaisemmin luodut sivustot näkyvät nyt sivustonhallinnassa. Aluksi sivustossa ei ole tiedostoja, mutta työn edetessä KompoZerista tallennetut HTML-tiedostot ja sivustoon lisätyt kuvatiedostot näkyvät sivustonhallinnassa oheisen kuvan tapaan. Jos tiedostoja lisätään projektikansioon Windowsin Resurssienhallinnan kautta, tiedostot eivät heti näy Site Managerissa. Saat tiedostot näkyville napsauttamalla Päivitäkuvaketta. Kaksoisnapsauttamalla HTML-tiedostoa se avautuu muokattavaksi KompoZerin editoriin.

3 KompoZer s. 3/15 4 Sivujen luominen Kirjoittaminen ja muotoilu Editorissa on valmiina yksi tyhjä sivupohja (nimetön). Editoriin voi kirjoittaa ja luoda sisällön samaan tapaan kuin tekstinkäsittelyohjelmissa. Valitse työkalurivin tyylivalikosta kullekin tekstikappaleelle oikea tyyli. Käytä otsikoille tyylejä Otsikko 1-6 ja varsinaiselle tekstille Kappaletyyliä. Älä muuta tekstin muita asetuksia, kuten fonttia, fonttikokoa ja väriä. Kaikki ulkoasuun liittyvät asetukset tehdään CSS-tyyleillä. Jos muotoilet tekstin ominaisuuksia työkalurivin tai Muotoile-valikon toiminnoilla, CSS-tyylit eivät vaikuta muotoiltuihin kappaleisiin. Sivun tallentaminen Tallenna sivut napsauttamalla työkalurivin Tallenna-kuvaketta tai näppäimistöltä Ctrl+S. Anna sivulle sen sisältöä kuvaava otsikko, joka tulee näkymään selaimen otsikkorivillä. Seuraavaksi valitse tiedoston tallennuspaikaksi se kansio, jonka määritit luodessasi sivustoa sivustonhallinnaassa. Anna HTML-tiedostolle nimi, mutta vältä käyttämästä tiedostonimessä skandimerkkejä (åäö) ja välilyöntejä. Saat tiedoston näkyville sivustonhallinnassa napsauttamalla Päivitä-kuvaketta.

4 KompoZer s. 4/15 Sivujen käsittely Editorissa voi olla useampi sivu (HTML-tiedosto) samanaikaisesti käsiteltävänä. Avoinna olevat sivut näkyvät editorialueen yläreunassa välilehtinä (tab). Välilehdissä näkyvät sivujen otsikot eivät tiedostonimet. Avoinna olevan sivun voi sulkea oikean reunan punaisesta kuvakkeesta. Jos jokin sivuista on tallentamatta, sivun otsikon vasemmalla puolella näkyy punainen kuvake. 5 Linkkien luominen KompoZerilla voi tehdä linkkejä samalla sivulla oleviin ns. kirjanmerkkeihin, toisille sivuille samassa sivustossa tai muille sivustoille. 5.1 Linkki toiselle sivulle Linkit saman sivuston sivujen välillä Jotta liikkuminen saman sivuston eri sivujen välillä olisi mahdollista, jokaisella sivulla on oltava linkit kaikille muille sivuille. On tietysti mahdollista, että joltakin sivulta voi avata lisätietosivun, jota ei ole linkitetty muille sivuille. Luo linkki seuraavasti. 1. Varmista, että olet tallentanut tiedoston. Jos tekeillä olevaa sivua ei ole tallennettu tiedostoksi, linkkiin tulee vääränlainen tiedostoviittaus. 2. Valitse (maalaa) se sana tai tekstin osa, johon haluat luoda linkin. 3. Napsauta työkalurivin Linkki-kuvaketta, jolloin avautuu valintaikkunan linkin luomiseksi. 4. Napsauta tiedostonvalintakuvaketta ja etsi se tiedosto, johon haluat linkin viittaavan. Kohdetiedoston pitää sijaita saman sivuston jossakin kansiossa. 5. Nyt linkkirivillä pitäisi näkyä pelkästään kohdetiedoston nimi tai kansion ja tiedoston nimi. 6. Luo linkki valintaikkunan OK-painiketta napsauttamalla.

5 KompoZer s. 5/15 Linkit muihin sivustoihin Tiettyyn URL-osoitteeseen eli netissä oleviin sivuihin viittaavat linkit tehdään seuraavasti. 1. Valitse (maalaa) se sana tai tekstin osa, johon haluat luoda linkin. 2. Napsauta työkalurivin Linkki-kuvaketta. 3. Kirjoita kohteen URL-osoite linkkiriville. Osoitteeseen on kirjoitettava mukaan myös alkuosan protokolla (esim. http). Kaikkein helpointa on siirtyä selaimella halutulle nettisivulle ja kopioida kohdesivun osoite selaimesta KompoZerin linkkiriville. Tällä tavalla osoite tulee varmasti oikein. 4. Jos haluat, että linkki avautuu uuteen selainikkunaan, rastita valintaruutu Linkki avautuu ja valitse alasvetoluettelosta uuteen ikkunaan. Tämä on suositeltavin tapa avata ulkopuolisille sivustoille osoittavat linkit. 5. Luo linkki valintaikkunan OK-painiketta napsauttamalla.

6 KompoZer s. 6/ Linkki ankkuriin samalla sivulla Kun samalla sivulla on pitkä, yhtäjaksoinen teksti, on järkevää käyttää ankkureita. Ankkuri on tekstiin merkitty näkymätön kohta, johon voidaan hypätä avainsanaa napsauttamalla. Kun tekstiin tehdään väliotsikoita, on kirjanmerkki luonnollista luoda näiden väliotsikoiden kohdalle. Seuraavaksi sivun alkuun luodaan luettelo tekstin luvuista. Luettelon kohtia napsauttamalla käyttäjä voi nopeasti siirtyä suoraan haluamaansa lukuun tai tekstikappaleeseen. Tekstiin voi tehdä myös paluulinkit, joilla siirrytään takaisin sivun alkuun. Kirjanmerkin luominen Sisältö: Aihe 1 Aihe 2 Aihe 3 Aihe 1 Fjoisjgosij osd siodj osijdosijodjg sodj osjdg ojdogsj odg sdgosdog sjogdjos Paluu Aihe 2 Hsdgs sd sdgos kdgosdk sdgks sdgjs sodgksjd sodkg sdokg sjdkg sdgs sdkg sd sdgsod sg Paluu Aihe 3 Jygs sdgjsod sdg sdgsdg sdgk sdlög sdlgksö dglsdög sdglsö Paluu 1. Tallenna tekeillä oleva sivu, jos sitä ei ole vielä tallennettu tiedostoksi. Sisällysluettelo Väliotsikko kirjanmerkkinä Paluulinkki 2. Merkitse (valitse) se teksti, josta tehdään kirjanmerkki (esimerkiksi väliotsikko edellisessä kuvassa). 3. Napsauta työkalurivin Ankkuri-kuvaketta. KompoZer ehdottaa merkittyä tekstiä kirjanmerkiksi. Voit muuttaa tekstiä, tai hyväksy sellaisenaan OK-painikkeella. Linkin luominen kirjanmerkkiin 1. Valitse se teksti, josta tehdään linkki kirjanmerkkiin siirtymistä varten (teksti sisällysluettelossa sivun alussa). 2. Napsauta työkalurivin Linkki-kuvaketta. 3. Napsauta linkkirivin oikeassa reunassa olevaa alasvetonuolta ja sen jälkeen valitse kirjanmerkki. Luo linkki kirjanmerkkiin OK-painiketta napsauttamalla.

7 KompoZer s. 7/15 6 Kuvien lisääminen Sivuille voidaan lisätä GIF-, JPG- ja PNG-kuvia. Ennen sivuille liittämistä kuvien koko täytyy säätää jossakin kuvankäsittelyohjelmassa. Tähän voidaan käyttää esimerkiksi ilmaista IrfanViewohjelmaa. Tallenna kaikki sivustossa käytettävät kuvat johonkin sivuston kansioon, esimerkiksi kuvat-alikansioon. Muista tallentaa sivu ennen kuvan lisäämistä. Näin varmistat, että sivu on tallennettu tiedostoksi. Muuten HTML-koodiin tulee vääränlainen viittaus kuvatiedostoon, ja kuva ei näy nettisivulla. Helpoimmin kuva lisätään vetämällä hiirellä sivustonhallinnasta haluttuun kohtaan sivulle.

8 KompoZer s. 8/15 Sivulle lisätyn kuvan ominaisuuksia pääsee tarkastelemaan ja muuttamaan kaksoisnapsauttamalla kuvaa. Toinen vaihtoehto on napsauttaa kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Kuva: ominaisuudet. Sijainti-välilehdellä voit kirjoittaa Vaihtoehtoinen teksti -kohtaan selitetekstin, joka näkyy nettiselaimessa vietäessä hiiren kohdistin kuvan päälle. Oletuksena näytetään kuvatiedoston nimi. Jos et halua näyttää mitään tekstiä, valitse kohta Älä käytä vaihtoehtoista tekstiä. Mitat-välilehdellä voi määrittää, minkä kokoisena kuva näkyy sivulla. Tätä toimintoa ei kuitenkaan pidä käyttää, vaan kuvan koko on säädettävä oikeaksi kuvankäsittelyohjelmassa. Ulkoasu-välilehdellä säädetään kuvan sijaintia tekstin suhteen. Tavallisimmat valinnat ovat Vasemmalle (teksti rivittyy kuvan vasemmalle puolelle) ja Oikealle (teksti rivittyy kuvan oikealle puolelle). Välistys-kohdassa määritetään tarvittaessa tyhjät reunukset kuvan ympärille. Linkki-välilehdellä kuvaan voidaan lisätä linkki, jolloin kuvaa napsauttamalla päästään siirtymään kirjanmerkkiin samalla sivulla, toiselle sivulle samassa sivustossa tai johonkin muuhun sivustoon.

9 KompoZer s. 9/15 7 Taulukot Taulukoita käytetään tiedon esittämisen lisäksi yleisesti sivun eri elementtien asettelemiseen. Taulukkoa asettelujen apuna käytettäessä sen reunaviiva määritetään näkymättömäksi. Taulukko lisätään seuraavalla tavalla. 1. Siirrä kohdistin siihen kohtaan, johon haluat lisätä taulukon. 2. Napsauta Taulukko-kuvaketta. 3. Siirry Solu-välilehdelle ja valitse tekstin vaakasuuntaiseksi tasaukseksi Vasemmalle. Valitse pystytasaukseksi Yläreuna. Siirry Nopeasti-välilehdelle, maalaa haluamasi rivi- ja sarakemäärä ja napsauta ruutua hiirellä. 4. Vedä hiirellä taulukko sopivaan leveyteen joko taulukon reunasta tai sivun yläreunan taulukkokahvoista. Taulukon ominaisuuksia pääset muokkaamaan napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella taulukkoa ja valitsemalla taulukon solu: ominaisuudet. Valintaikkunan Solut-välilehdellä muokataan yksittäisten solujen ominaisuuksia ja Taulukko-välilehdellä koko taulukkoon liittyviä ominaisuuksia.

10 KompoZer s. 10/15 Tärkeimpiä taulukon ominaisuuksia: Reunus määrittää uloimman reunaviivan leveyden. Jos arvoksi asetetaan 0, ei taulukon reunaviivoja näytetä. Huomaa kuitenkin, että KompoZer näyttää tästä huolimatta muokkaustilassa taulukossa ohuet punaiset reunaviivat. Viivat eivät tule näkyville selaimessa katsottaessa. täyte välistys Täyte määrittää tekstin ja solun reunan välimatkan. Välistys määrittää uloimman reunaviivan ja solun välisen etäisyyden sekä solujen keskinäisen välimatkan. reunus Korkeus ja Leveys: Taulukon ulkomitat voi määrittää joko pikseleinä tai prosentteina. Määritettäessä koko pikseleinä taulukko pysyy samankokoisena kaikilla näyttötarkkuuksilla. Ilmoitettaessa taulukon koko prosenttiarvona, määritetään taulukon suhteellinen koko selainikkunaan nähden. Kun selainikkunan koko muuttuu (esimerkiksi näyttötarkkuutta vaihdettaessa tai ikkunan kokoa muuten säädettäessä), muuttuu myös taulukon leveys. Taulukon tasaus: Taulukon sijainti vaakasuunnassa. Tärkeimpiä solun ominaisuuksia: Pystytasaus ja Vaakatasaus: määrittävät tekstin tai kuvan sijoittumisen valitussa solussa pysty- ja vaakasuunnassa. Voit valita muokattavan solun Edellinen- ja Seuraava-painikkeilla. Taulukon ja/tai solujen taustaväri määritetään napsauttamalla taulukon solua hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Taulukon tai solun taustaväri. Valintaikkunan yläreunasta valitaan Taulukko tai Solu riippuen siitä kumman väriä muutetaan. Taulukon väri määrittää solujen välisen välistysalueen värin, tai jos soluille ei ole asetettu eri väriä, myös solujen taustavärin. Solujen väri asetetaan valituille soluille, ja voi olla vaikka joka solussa erilainen. 8 Ulkoasu CSS-tyyleillä Sivujen ulkoasuun liittyvät muun muassa seuraavat seikat sivun taustaväri otsikoiden fontti ja fonttikoko leipätekstin fontti ja fonttikoko linkkien värit elementin tausta, reunat, marginaalit ja täytteet Ulkoasun voi periaatteessa tehdä jokaiselle sivulle erikseen. Näin ei kuitenkaan kannata menetellä, sillä jos kyseessä on useamman sivun laajuinen sivusto, muutosten tekeminen jokaiselle sivulle erikseen on työlästä. Ulkoasu kannattaakin siksi määrittää ulkoista CSS-tyylitiedostoa (Cascade Style Sheet) käyttäen.

11 KompoZer s. 11/15 CSS-tyylitiedosto sisältää kaikki tarvittavat tyylimääritykset. Tiedoston voi luoda vaikkapa Notepadilla (mieluummin Notepad++, jossa syntaksi esitetään eri väreillä) ja linkittää jokaiselle HTMLsivulle. CSS-tiedoston voi luoda kätevästi myös KompoZerista käsin. CSS-tyylitiedoston luominen Kompozerilla 1. Napsauta Kompozerin työkalurivin CSS-kuvaketta. 2. Napsauta vasemman yläkulman palettikuvakkeen pientä nuolta ja valitse Ulkoinen linkki. 3. Kirjoita luotavan tyylitiedoston nimi URL-kohtaan. Anna nimeksi esimerkiksi tyylit.css. Napsauta Luo tyylisivu -painiketta ja valitse vasemman reunan luettelosta juuri luotu tyylit.css Napsauta vasemman yläkulman palettikuvaketta, jolloin valintaikkunaan tulee näkyville tyylisääntövalinnat. 5. Luo kaikille tarvittaville HTML-elementeille tyylisäännöt. Valitse ylin vaihtoehto tyyli, jota käytetään kaikkiin tätä tyyppiä oleviin elementteihin, sitten valitse elementti alasvetovalikosta (esim. body) ja napsauta Luo tyylisääntö -painiketta. body: kaikki HTML-elementit ovat body-elementin sisällä, joten esimerkiksi fonttimääritykset kattavat kaiken tekstin p: paragraph- eli kappale-elementti, jonka sisään teksti kirjoitetaan. Tätä ei välttämättä tarvitse luoda. h1: ensimmäisen tason otsikot h2: toisen tason otsikot h3: kolmannen tason otsikot

12 KompoZer s. 12/15 6. Luodut tyylisäännöt näkyvät vasemmassa reunassa tyylitiedoston nimen alapuolella. Punainen kuvake tyylitiedoston nimen edessä tarkoittaa tallentamatonta tiedostoa. Kaikki määritykset tallennetaan automaattisesti suljettaessa valintaikkuna OK-painiketta napsauttamalla. 7. Napsauta muokattavaa tyylisääntöä ja siirry sitten esimerkiksi Tekstivälilehdelle, jossa määritetään tekstin asetukset. Valitse ensimmäiseksi fonttiperhe, esimerkiksi Ennalta määritetty -kohdasta Arial, Helvetica, sans-serif. Voit myös valita Käytä määrättyä kirjasinlajia -kohdan ja luoda haluamasi fonttimäärityksen kirjoittamalla esimerkiksi Verdana, Arial, Helvetica. Ensimmäinen fontti listalla on se mitä selain pyrkii käyttämään. Jos sitä ei löydy, käytetään jotain seuraavista. Määritä fontin koko Tekstin koko- kohdasta valitsemalla alasvetovalikosta 0px. Kasvata sitten lukuarvoa alasvetovalikon oikealla puolella olevilla nuolipainikkeilla. Vastaavalla tavalla voit säätää tekstirivien välistä etäisyyttä (Rivin korkeus). Valintaikkunan Tausta-välilehdellä määritetään elementin taustaväri tai -kuva. Kun määritys tehdään body-elementille, asetetaan sivun taustaväri. Esimerkiksi h-elementeillä taustavärillä voidaan korostaa otsikkoa. Reunukset-välilehdellä elementille voi asettaa reunaviivan. Sitä voi käyttää esimerkiksi otsikkotyylien yhteydessä. Laatikko-välilehdellä elementille voi asettaa marginaalin (etäisyyden) muihin elementteihin tai täytteen. Täyte-asetuksella esimerkiksi reunaviivan ei tarvitse olla aivan kiinni tekstissä, sillä asetuksella saadaan määritettyä sopiva tekstin ja reunan välinen etäisyys. 8. Tee sopivat määritykset kaikille luomillesi tyylisääntöelementeille (body, h1, h2 jne.).

13 KompoZer s. 13/15 CSS-tyylitiedoston liittäminen HTML-tiedostoihin Luotaessa CSS-tyylitiedosto edellä kuvatulla tavalla, se myös liitetään siihen HTML-tiedostoon, josta käsin CSS-tyylieditori avattiin. Kerran luotu tyylitiedosto liitetään muihin HTML-tiedostoihin seuraavasti. 1. Avaa editoriin muokattavaksi se HTML-sivu, johon haluat liittää tyylitiedoston. 2. Napsauta CSS-kuvaketta ja valitse palettikuvakkeen takaa Ulkoinen linkki. 3. Etsi tyylitiedosto Valitse tiedosto -painikkeella. 4. Napsauta Luo tyylisivu -painiketta, jolloin tyylitiedosto linkitetään sen hetkiseen HTMLtiedostoon (tyylitiedostoa ei luoda uudelleen, kuten painikkeesta voisi päätellä). Linkkien tyylit CSS-tyylieditorilla on helppo luoda tyylimääritykset linkeille niin sanottujen pseudoelementtien avulla. Nämä elementit ovat: a:link avaamattomien linkkien ominaisuudet a:visited avattujen linkkien ominaisuudet a:hover kun kohdistin saapuu linkin päälle Huomaa, että nämä kolme linkkimääritystä on luotava tässä järjestyksessä (oltava CSStiedostossa tässä järjestyksessä). 1. Siirry CSS-editoriin ja valitse vasemman reunan luettelosta ulkoinen tyylitiedosto. 2. Napsauta vasemman yläkulman palettikuvaketta. 3. Valitse oikealta puolelta kohta tyyli, joka koskee kaikkia elementtejä seuraavan valitsimen mukaisesti, valitse alasvetovalikosta pseudoelementti a:link ja napsauta Luo tyylisääntö - painiketta. 4. Luo samalla tavalla a:visited ja a:hover. Muista elementtien järjestys!

14 KompoZer s. 14/15 5. Tee kullekin luodulle elementille tyylimääritykset. Lähinnä kyseeseen tulevat tekstin väri ja tehosteet (tekstin koristeet), mutta kaikki muutkin tyylimääritykset linkeille ovat mahdollisia (kuten taustaväri, reunaviiva jne.). 6. Testaa ja kokeile, miltä eri linkit näyttävät (a:link, a:visited, a:hover). Pyri luomaan sellaiset määritykset, että linkkien tyyli on yhteneväinen, mutta erottuvat silti toisistaan ja muusta tekstistä. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi siten, että kaikkien linkkien väri on samansävyinen, mutta värin voimakkuus vaihtuu. Kokeile myös, mihin linkkeihin alleviivaus sopii ja mihin ei. Luokkavalitsimen luominen Luokkavalitsimen avulla voidaan soveltaa tyylejä monessa eri elementissä. Esimerkiksi voidaan luoda luokkavalitsimet.keskitetty ja.oikeatasaus, joilla elementti voidaan tasata sivusuunnassa sivun keskelle tai oikeaan reunaan. Luokkavalitsimen voi liittää vaikkapa otsikko- tai kappaleelementtiin. 1. Siirry CSS-editoriin ja valitse vasemman reunan luettelosta ulkoinen tyylitiedosto. 2. Napsauta vasemman yläkulman palettikuvaketta. 3. Valitse oikealta puolelta nimetty tyyli, joka koskee luokkia. Kirjoita tekstikenttään pisteen kera tyylin nimi, esimerkiksi.keskitetty. Napsauta Luo tyylisääntö -painiketta. 4. Luo samalla tavalla tyyli.oikeatasaus. 5. Tee luoduille luokkavalitsimille tyylimääritykset valitsemalla Teksti-välilehdeltä Tasauskohdasta Keskitä (.keskitetty-luokkavalitsimelle) Oikealle (.oikeatasaus-luokkavalitsimelle)

15 KompoZer s. 15/15 Luokkavalitsimen käyttäminen 1. Valitse se tekstialue, johon haluat soveltaa tyyliä. 2. Valitse työkalurivin vasemmanpuoleisesta alasvetovalikosta elementti (otsikko, kappaletyyli), jota kyseisessä kohdassa haluat käyttää. Valitse oikeanpuoleisesta alasvetovalikosta luokkavalitsin eli tyyli elementille.

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen HTML5-tehtävä Kirjoita Dreamweaverissa oheisen nettisivun koodi. Lisää xx-kohtiin omat tietosi. Kuvan nimi on joki.jpg. Ensin tehdään sivusto ja sitten yksittäinen sivu.

Lisätiedot

HTML ja CSS. Tästä se lähtee: portfolio-sivusto. Sivuston pääkansio, jonka sisällä on kaikki sivustoon kuuluvat alikansiot ja tiedostot.

HTML ja CSS. Tästä se lähtee: portfolio-sivusto. Sivuston pääkansio, jonka sisällä on kaikki sivustoon kuuluvat alikansiot ja tiedostot. HTML ja CSS Tästä se lähtee: portfolio-sivusto Sivuston pääkansio, jonka sisällä on kaikki sivustoon kuuluvat alikansiot ja tiedostot. index.html Sivuston pääsivu, joka avautuu selaimeen ensimmäisenä sivujen

Lisätiedot

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje Editorin käyttö TaikaTapahtumat -käyttöohje Yleistä ohjelmasta etaika-järjestelmän HTML-moduuli sisältää tekstieditorin, joka on monipuolinen apuväline tehtäessä materiaalia sivustolle (esim. tapahtumakohtaiset

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ (4 h) Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 4 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon

Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon JPP-Soft Oy 2(13) Sisällys Tervetuloa emedia CMS verkkopalveluiden käyttäjäksi... 3 Sivuston graafinen ilme ja rakenne... 4 Sivuston ilme ja tyyli... 5 Sivupohjat...

Lisätiedot

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Sisällysluettelo Kirjautuminen ja ylläpito...3 Kirjautuminen sivustolle...3 Ylläpitovalikko...3 Artikkeleiden muokkaaminen...4 Artikkelin asetukset...4

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Bioenergia.fi VERKKOPALVELUKOHTAINEN OHJE 03.09.2009

Bioenergia.fi VERKKOPALVELUKOHTAINEN OHJE 03.09.2009 Bioenergia.fi VERKKOPALVELUKOHTAINEN OHJE 03.09.2009 Osoite Puhelin Fax Pankkiyhteys 1/19 Sisällysluettelo Yleistä...3 Ilmoitetut tapahtumat ja uutiset...3 Ilmoita tapahtuma ja Ilmoita uutinen sivujen

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Ambientia Content Manager TM

Ambientia Content Manager TM Ambientia Content Manager TM ESIMERKKIOHJE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (16) ESIMERKKIOHJE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 1.1 SIVUN MUOKKAUS...3

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Entiteetit erotetaan muusta tekstistä & ja puolipiste. esim. copyright-merkki näkyy sivulla

Entiteetit erotetaan muusta tekstistä & ja puolipiste. esim. copyright-merkki näkyy sivulla 1 ENTITEETIT Tehtävä 1. Tietokoneet ja käyttöjärjestelmät käyttävät erilaisia merkkijärjestelmiä ja varsinkin Internetin alkutaipaleella aiheutti sen, että jotkut merkit eivät näkyneet kaikilla oikein.

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne Kotisivuohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi kotisivujen tekemisen perusteet keskittyen html-koodiin ja sen ominaisuuksiin. Sivupohjissa ulkoasu ja rakenne on pääasiassa jaettu erilliseen css-tyylitiedostoon,

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

PC MUISTAA KAIKKI ASIAT SANA SANALTA

PC MUISTAA KAIKKI ASIAT SANA SANALTA PC MUISTAA KAIKKI ASIAT SANA SANALTA Rakas p M u i st a kertoa P a r i i s i st a Pidä päiväkirjaa TIETOJA Pidä päiväkirjaa tietokoneella. TÄTÄ TARVITSET Perus-pc ja idailydiary-ohjelma TARVITTAVA AIKA

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot