Rehtori Päivi Saarelaisen valmistujaispuhe

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rehtori Päivi Saarelaisen valmistujaispuhe 29.5.2015"

Transkriptio

1 Rehtori Päivi Saarelaisen valmistujaispuhe Hyvät valmistuvat opiskelijat, opiskelijoiden läheiset, muut kutsuvieraat ja oppilaitoksen oma henkilöstö! Tänään on erinomainen päivä kiittää kaikkia teitä siitä, että tämä juhla on mahdollinen. Kiitos ahkerille opiskelijoille, hyville opettajille ja kaikille teille opintojen etenemisessä ja onnistumisessa tukena ja mukana olleille. Tämä juhlapäivä on ansaittu. Toivon kaikkien voivan nauttia siitä täysin siemauksin. Kuluneen kolmen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Suomi eikä koko maailmakaan ole enää sama tai samanlainen kuin silloin, kun opinnot aloititte. Monet luonnonkatastrofit ovat koetelleet maapalloa, kansannousut ja sodat ovat ajaneet ihmisiä joukoittain pois kodeistaan ja kotimaistaan. Ihmisen kehittämästä hienosta teknologiasta ja osaamisesta huolimatta nämä tapahtumat ovat vaikeuttaneet elämää eri puolilla maailmaa ja antaneet vakavaa ajattelemisen aihetta meille kaikille. Itsestäänselvyyksiä ei juurikaan enää ole. Kuluneen kolmen vuoden ajanjaksoon mahtuu myös Suomen tarpominen taantumassa. Hitaasti käynnistyvää nousua joudumme vielä odottamaan. Yleisesti ollaan laajalti yksimielisiä siitä, että Suomessa tarvitaan nyt yli uutta yksityisen sektorin työpaikkaa säilyttääksemme nykyisen elintason. Ja koska elämme pidempään, työtäkin pitää tehdä pidempään sekä aloittaa työnteko mahdollisimman aikaisin. Hyvä koulutuspohja ja osaamisen taso ovat Suomen menestymisen elinehto. Ammatillisella koulutuksella on suuri merkitys alueemme ja kansakuntamme taloudelliselle, sosiaaliselle ja henkiselle hyvinvoinnille sekä uudelle kasvun aallolle. Mutta myös ammatillisen koulutuksen sisältö, toiminta- ja toteutustavat ovat nyt muutoksessa. Me olemme täällä oppilaitoksessa eläneet turvallisesti mutta enemmän tai vähemmän erilaisten muutosten ja remonttien keskellä. Uutta tai parempaa ei voi saada ilman kaikkien osapuolten ponnistelua, joustamista ja yhteistä osallistumista. Viimeisimpinä yhteistyön näytteinä ovat mm. uusi yhteinen Sirkuskeskus ja Businesstalo, jotka saimme päättyneen lukuvuoden aikana oppimisen käyttöön.

2 Olemme myös uudistaneet kevään aikana kaikki opetussuunnitelmat niin, että niissä korostuvat osaamisperusteisuus ja työelämälähtöisyys. Kaikki aiemmin opittu otetaan täysimääräisesti huomioon ja lisätään entisestään oppimista uusilla tavoilla erilaisissa tilanteissa sekä yrityksissä ja muissa yhteisöissä. Opiskelu uusien suunnitelmien mukaisesti käynnistyy ensi elokuun alusta lähtien. Olemme myös uudistamassa strategiaamme, jonka keskiöön oppiminen ja uudet innovatiiviset järjestelyt on ansaitusti nostettu. Suomalainen koulutusjärjestelmä on useissa eri mittauksissa tunnustettu tehokkaaksi ja laadukkaaksi, mutta kaikki mitattu tieto on aina historiaa. Koulutusjärjestelmämme on hyvin kulttuuri- ja historiasidonnainen. Edellä mainitusta syystä myös sen muutokset tapahtuvat hyvin hitaasti. Hyvälläkään koulutusjärjestelmällä ei voida tehdä pikavoittoja, vaan sitä on rakennettava tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti. Tiedon tulvasta on puhuttu jo pitkään, mutta internetin ja modernin teknologian aikakaudella se on siirtynyt aivan uudelle tasolle. Nyt ydinosaamista on kainuulaisen Anssi Tuomisen sanoin luopumisosaaminen. Useat kasvatustieteilijät ovat todenneet, että jopa puolet kaikesta koulussa opetetusta on osoittautumassa jatkossa turhaksi, mutta kun emme vielä tiedä, kumpi puoli, niin pyrimme opettamaan varmuuden vuoksi ihan kaiken ja kaikkea. Jokainen työelämässä oleva ja ollut henkilö voi todeta, että on elämässään selvinnyt useista sellaisista asioista, joita ei ole koskaan päivääkään koulussa opiskellut. Muutamia vuosikymmeniä sitten ei kouluissa opetettu tietokoneiden käyttöä, globalisaatiota, tasa-arvoa tai ympäristönsuojelua. Yllättävän paljon keski-ikäisillä kansalaisilla on näistäkin asioista nyt osaamista ja tietoa. Tämä näkemys tulee liian usein sivuutetuksi, kun opetussuunnitelmia uudistetaan. Pitäisikö jatkossa opettaa puolet vähemmän, mutta keskittyä reippaammin harvojen ja valittujen asioiden opettamiseen? Peruskysymys kuuluukin, miten pysymme ajan vaatimusten hermolla koulutuksessa? Mielestäni avainsanoja ovat avoimuus ja työelämäyhteistyö. Meidän täytyy olla avoimia uusille ideoille ja toteutustavoille sekä jalkauduttava pois koulun seinien sisältä. Oppiminen tapahtuu luontevammin ja paremmin aidoissa ympäristöissä ja tilanteissa. Meidän on huolehdittava yritysten ja muiden yhteisöjen kanssa yhdessä opiskelijoiden oppimisesta ja samalla varmistettava kumppaneillemme tasokkaan työvoiman saanti. Ja yksi ainakin on varmaa. Oppimisessa tulee jatkossakin painottaa mm. hyviä käytöstapoja, toisista ihmisistä huolehtimista ja välittämistä, oikeaa asennetta työhön ja korkeaa moraalia. Näillä taidoilla mennään jo pitkälle. Innostusta voimme kaikki itsekin opetella ja se voi parhaimmillaan tarttua.

3 Tämä päivä on meille kaikille monella tavalla tärkeä, sinulle valmistuvalle aivan erityisesti, mutta myös vanhemmillesi ja muille läheisillesi. Usko pois, myös meille täällä oppilaitoksessa. Iloitsemme joka vuosi aidosti kaikista valmistuneista ja toivotamme teille hyvää matkaa maailmalle. Toivottavasti olet saanut täältä opiskeluvuosinasi ammatillisen tiedon kehittymisen lisäksi mukaasi myös vuorovaikutustaitoja, tukea ja kannustusta. Erilaisia näkemyksiä ja ajattelemisen aihetta sille, kuinka kehität jatkuvasti omia vahvuuksiasi, kuinka otat huomioon toiset, erilaiset ihmiset ja eteen tulevat haasteet. Usein kuulee sanottavan: No, nuo on niitä juhlapuheita. Itse uskon kuitenkin puheen merkitykseen ja positiivisen viestinnän voimaan. Johtamisen kouluttaja Pauli Juuti nostaa esille ajatuksia puheen merkityksestä ja voimasta. Niitä vähäteltäessä korostetaan usein sitä, että puheet eivät riitä, haluttaisiin tekoja. Eikä kuitenkaan ehkä huomata, että teot ovat useimmiten puheiden kanssa samansuuntaisia ja että puheetkin ovat tekoja. Esimerkiksi, kun kaksi ihmistä sanoo tahdon, se saattaa merkitä elämän ikäistä sitoutumista, yhteistä toimintaa puhutun mukaisesti erityisesti juhlien jälkeen. Puheissa on voimaa, sillä tuotamme puheen avulla itsemme ja maailmamme. Jos puhumme kielteisiä asioita, toimintammekin on sen suuntaista. Jos taas puhumme myönteisesti, siirtyy myönteisyys myös meistä ulospäin. Puheen avulla tuotamme siis todellisuutta. Vaikka maailma näyttää valmiilta, sen rakentamisessa jokaisella meillä itsellä on suuri merkitys. Puhuminen on vaikuttamista, puhe voi kääntää kielteisyyden kehän myönteisyydeksi. Tämä edellyttää sitä, että tartutaan systemaattisesti myönteisiin puheenaiheisiin ja viritetään toivoa. Myönteinen tulevaisuus on seurausta lukuisien ihmisten tietoisesta valinnasta puhua toivoa herättävällä, myönteisellä tavalla. Päättyneen lukuvuoden aikana rakensimme yhdessä henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa Salpauksen uudet arvot; oppimisen rohkeus, tekemisen ilo ja reilu asenne. Näistä on hyvä ponnistaa elämässä eteenpäin. Minä uskon, että tulevaisuus on teidän ja siksi sanon sen myös ääneen. Teillä on valloitettavananne koko maailma, elettävänänne koko elämä. Puhukaa suunnitelmistanne, tehkää arjesta sellainen, että se kantaa myös juhlahetkien välillä. Älkää pelätkö olla eri mieltä valtavirran kanssa erityisesti silloin, kun haluatte ja osaatte ajatella positiivisesti. Oikeudenmukaisuus ei tarkoita tasapäistämistä eikä kaikille saman verran - jakoa, vaan kykyä ja halua tunnistaa erilaisuutta. Toisen vähän on toiselle paljon. Myönteisyys ei ole tyhmyyttä

4 tai tosiasioiden kieltämistä, myönteisyys on uusien mahdollisuuksien näkemistä ja kykyä haasteiden vastaanottamiseen vaikeissakin tilanteissa. Cynthia Kersey on sanonut: Ihminen joka on innostunut omasta työstään, tekee usein juuri sitä mitä haluaa ja mikä on hänelle palkitsevinta. Innostu matkasta - luo oma, onnellinen tulevaisuutesi, joka sinulla on edessä ja nauti sen suomista monista mahdollisuuksista. Ole ylpeä saavutuksistasi, usko itseesi ja ota vastuu siitä, miten puhut ja mitä asioista ajattelet siihen sinulla on kyky ja oikeus. Näin toimimalla ja ajattelemalla voit myös arvostaa toisten, omistasi poikkeavienkin, arvoja ja näkemyksiä. Erilaisuus ja erilaiset omat valinnat ovat hyväksyttyjä. Hyvä niin, sillä ei kukaan toinen voi tietää, mikä on sinulle paras vaihtoehto. Ei silloinkaan, vaikka löytäisit oman polkusi ja paikkasi vasta muutaman mutkan kautta. Ne ovat silloin sinun mutkiasi ja sellaisina tarpeellisia. Tavoilleni uskollisena haluan lopuksi lähettää teidät maailmalle muutamalla ajatuksella elämää varten. Tällä kertaa olen muokannut ne Positiivareiden ylöskirjaamista ajatuksista. Sinä saat tavoitella unelmaasi, sinulla on lupa nauraa ja pitää hauskaa. Saat pitää siitä mistä pidät ja olla pitämättä siitä mistä et pidä, siitä riippumatta kuinka monta ihmistä on kanssasi eri mieltä. Sinä saat varata aikaa itsellesi, vaikka sinun olisi tehtävä kovastikin työtä sen vuoksi. Sinä saat olla luova ja sinulla saa olla huono päivä. Sinä saat ja sinun ehkä täytyykin tehdä virheitä. Sinä saat muuttaa mielesi, eikä sinun tarvitse tietää kaikkia vastauksia. Ole elämässä oma itsesi, jätä turha itsekkyys ja itsesääli. Karsi ennakkoluulot ja epäystävälliset ajatukset. Usko, että elämä on sellaisenaan elämisen arvoista. Ajattele optimistisesti, mutta huumorilla, että sinä olet joku. Kohtaa muut rohkeasti mutta hyväntahtoisesti pää pystyssä. Paljon onnea uusille ammattilaisille ja ylioppilaille!

5 Kiitos kaikille kuluneesta lukuvuodesta, hyvästä yhteistyöstä ja mukavasta työilmapiiristä sen aikana. Virkistävää kesälomaa!

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

OTA KÄYTTÖÖN RYHMÄILMIÖ s. 12 15. ehyt. 1 Amis ja lukio. Stand up -koomikko Joonatan Pitkänen: Etsi oma juttusi. Päihdesuunnitelma lukiolle s.

OTA KÄYTTÖÖN RYHMÄILMIÖ s. 12 15. ehyt. 1 Amis ja lukio. Stand up -koomikko Joonatan Pitkänen: Etsi oma juttusi. Päihdesuunnitelma lukiolle s. ehyt 1 Amis ja lukio Stand up -koomikko Joonatan Pitkänen: Etsi oma juttusi Innostava tie ammattiin s. 9 Päihdesuunnitelma lukiolle s. 18 s. 4 OTA KÄYTTÖÖN RYHMÄILMIÖ s. 12 15 ehyt 1 Amis ja lukio Lukio

Lisätiedot

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA?

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] VÄITEKIRJA-SARJA mitä tapahtuu huomenna? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] KIRJOITTAJAT Maria Vesanen & Emma Varis KUVITUS JA TAITTO Lea-Maija Laitinen KUSTANTAJA Strateginen

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot

Lähde 2006 liikkeelle Arvioija va Arvioija v ikuttaa tutkintojen luotettav aikuttaa tutkintojen luotetta uuteen. vuuteen.

Lähde 2006 liikkeelle Arvioija va Arvioija v ikuttaa tutkintojen luotettav aikuttaa tutkintojen luotetta uuteen. vuuteen. Lähde 2 2006 liikkeelle Arvioija vaikuttaa tutkintojen luotettavuuteen. Vaikuttaako arvioija myös tutkintosuoritukseen? Koulutus ja perehdytys ovat tarpeellisia. Useiden alojen kokemuksia tutkinnon suorittamisesta

Lisätiedot

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa

Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Kirsi Saloniemi Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa Aktiivi-hankkeen ennakointiraportti Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja B. Raportit ja selvitykset 3/2011

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa

YHDESSÄ SE SYNTYY. Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa 2010 YHDESSÄ SE SYNTYY Jaksaminen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa Tämä opas on opinnäytetyön produkti Humanistiseen ammattikorkeakouluun. Opas on valmistunut keväällä 2010. Teksti: Sanna Kujala Kuvat:

Lisätiedot

Minulla on syyttäjälaitokseen liittyviä unelmia, joista kohta kerron lisää. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

Minulla on syyttäjälaitokseen liittyviä unelmia, joista kohta kerron lisää. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Syyttäjälaitospäivä 26.11.2010 UNELMIEMME SYYTTÄJÄLAITOS Arvoisat kuulijat, luulen tietäväni, mitä ainakin osa teistä parhaillaan miettii: Vai oikein unelmiemme syyttäjälaitos. Mitä se Nissinen nyt hempeilee,

Lisätiedot

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat - TYÖKIRJA PK-YRITYKSEN HILJAISEN TIEDON JAKAMISEKSI Katri Helin Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Hyvinvointia Nääs-hanke Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Kun tiedostaminen

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot

Vaikuttavuuden ytimessä. Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan. Opittua tulee toistaa ja pitää yllä

Vaikuttavuuden ytimessä. Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan. Opittua tulee toistaa ja pitää yllä astories1/14 Pekka Pohjakallio, 925 Design: Luovuutta ei pidä rajoittaa Punavuoren kulmille Hanne Paila, Rastor: Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan Leila Kostiainen, STTK:n pääsihteeri:

Lisätiedot

VAPAAEHTOIS- OHJAAJAN TIETOPAKKI POLKU ILOISEEN VAPAAEHTOISTOIMINTAAN

VAPAAEHTOIS- OHJAAJAN TIETOPAKKI POLKU ILOISEEN VAPAAEHTOISTOIMINTAAN VAPAAEHTOIS- OHJAAJAN TIETOPAKKI POLKU ILOISEEN VAPAAEHTOISTOIMINTAAN Eija Peräkylä HUMAK, opinnäytetyö 29.11.2013 2 Opas vapaaehtoisohjaajalle Sisällys VAPAAEHTOISOHJAAJAN TIETOPAKKI Alkusanat...4 1.

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon?

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon? Yli 60 vuoden ajan työpainotteinen päivä on näytellyt keskeistä roolia tuhansien mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tiellä kuntoutumiseen. Käsitteen taustalla ovat ennen muuta olleet sellaiset

Lisätiedot

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI -HEARTFULNESS- VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI Opas parempaan elämään Petri Huitti 1 VOI HYVIN KÄYTÄ SYDÄNTÄSI (Opas parempaan elämään) (Englanniksi: BE WELL - USE YOUR HEART, Guide for better life) ISBN 978-952-68229-0-7

Lisätiedot

#uusikoulutus, sitra.fi/uusi-koulutus

#uusikoulutus, sitra.fi/uusi-koulutus #uusikoulutus, sitra.fi/uusi-koulutus Sitra 2015 Maa, jossa kaikki rakastavat oppimista ISBN 978-951-563-929-5 (nid.) ISBN 978-951-563-928-8 (PDF) www.sitra.fi Julkaisua koskevat tiedustelut: julkaisut@sitra.fi

Lisätiedot

ENO - Ennakoiva ohjaus työelämässä TYÖELÄMÄN SOSIAALISET JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT

ENO - Ennakoiva ohjaus työelämässä TYÖELÄMÄN SOSIAALISET JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT ENO - Ennakoiva ohjaus työelämässä OHDANTO ENO - Ennakoiva ohjaus työelämässä on Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävään kuuluva valtakunnallinen verkostohanke, jonka kumppaneina toimivat 15 aikuiskoulutuskeskusta

Lisätiedot

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ polemia Eero Ojanen Hyvä päätös? KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ Hyvä päätös? Eero Ojanen Hyvä päätös? Filosofisia näkökulmia päätöksentekoon kaks kunnallisalan kehittämissäätiö HYVÄ PÄÄTÖS? Kieliasun

Lisätiedot

eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 3/2014 sisäinen motivaatio Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat

eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 3/2014 sisäinen motivaatio Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 3/2014 sisäinen motivaatio Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat sisäinen motivaatio Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat Frank

Lisätiedot

Miten Suomi ratkaisee maailman viheliäisimpiä ongelmia Consider it solved Maabrändiraportti 25.11.10.

Miten Suomi ratkaisee maailman viheliäisimpiä ongelmia Consider it solved Maabrändiraportti 25.11.10. TEHTÄVÄ SUOMELLE! Miten Suomi ratkaisee maailman viheliäisimpiä ongelmia Consider it solved Maabrändiraportti 25.11.10. 3 Tehtävä Suomelle Miten Suomi osoittaa vahvuutensa ratkaisemalla maailman viheliäisimpiä

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot