2016/12/31 07:33 1/11 Taulukon välilehdet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2016/12/31 07:33 1/11 Taulukon välilehdet"

Transkriptio

1 2016/12/31 07:33 1/11 Taulukon välilehdet Taulukon välilehdet Välilehtien esittely Kun linjan suunnittelu on aloitettu, välilehdet ovat myös aktivoitu. Päädialogissa on useita erilaisia välilehtiä, joita voidaan hallita Asetuksista. Välilehtien räätälöintiin halutuksi voidaan käyttää dialogia 'Asetukset'. Tuplaklikkaus missä tahansa välilehdessä aukaisee kyseisen 'Asetukset' dialogin. Valinta voidaan aktivoida/sammuttaa lisäämällä/poistamalla rasti halutusta kohdasta. Käytä vierityspalkkia, jotta kaikki välilehdet näkyvät. Pystygeometrian välilehdet ovat tummemmalla värillä, kun vaakageometria on aktivoitu. Välilehdet Historia ja Vert. pisteet ovat käytettävissä sekä vaaka- että pystygeometriassa. Muutama asia: Valkoiset sarakkeet ovat muokattavissa ja harmaat eivät. Värikoodia käytetään: Antaa visuaalisen ilmeen elementtien välillä. Virheen ilmoittamiseen. Antaa visuaalisen ilmeen negatiivisen ja positiivisen arvon välillä. Lyhty kuvaus välilehdistä: Input H Result H Errors H/V NADB In H/V NADB Res H/V NADB TEN H Reference Points History Input V Result V NYLP PRF Linja syöttö Taulukko sisältää vaakageometrian elementit. Välilehtien räätälöintiin voidaan käyttää dialogia 'Asetukset'.. Tuplaklikkaus missä tahansa välilehdessä aukaisee kyseisen 'Asetukset' dialogin. Valinta voidaan aktivoida/sammuttaa lisäämällä/poistamalla rasti halutusta kohdasta. Kaikissa taulukoissa ei-muokattavat taulut ovat harmaita. Nr.

2 2016/12/31 07:33 2/11 Taulukon välilehdet Kaikki elementit ovat numeroitu laskentajärjestykseen. Numero voidaan muuttaa kirjoittamalla uusi numero kenttään. Elementtien numerot tulevat automaattisesti, mutta oletuksena on, että numerot ovat positiivisia. Elementti Käytössä on kolme erilaista elementtiä: suora, kaari ja siirtymäkaari. Nämä elementit voivat olla eri yhdistelmistä, mutta kaikkia yhdistelmiä ei voida laskea. Jokaisella elementtityypillä on eri väri, sama väri on myös AutoCAD kuvassa. Tyyppi Kiinnitetty: Elementti tai elementtien sijainti on kahden määritellyn pisteen välissä. Osittain kiinnitetty: Elementti tai elementtien sijainti kulkee määritellyn pisteen kautta. Noin: Kelluva elementti. esim. ei-kiinnitetty elementti. Aseta säde ja rajaavat elementit määräävät elementin sijainnin. Arvioitu säde: Vain kaarilla. Kaari on kiinnitetty tunnistetusta pisteestä ja kaaren säde on laskettu tästä. Pituus: Pituudella määritelty elementti. Elementin pituus on esitetty kohdassa pituus. Keski: Säde Tämä sarake esittää kaarien säteen. Jos elementti on siirtymäkaari, tässä sarakkeessa esitetään siirtymäkaaren alkusäde. Loppusäde Siirtymäkaaren loppusäde viimeisellä paalulla. Pituus Tässä sarakkeessa näkyy elementtien pituus luotaessa, muussa tapauksessa se esitetään parametreissä. Parameteri Siirtymäkaaren parametri Kaava klotoidia varten on A^2=L*R L = Klotoidin pituus R = seuraava säde. Kaarityyypi Lyhyt tai pitkä kaari.

3 2016/12/31 07:33 3/11 Taulukon välilehdet X/Y Suoran loppukoordinaatit. Linjan tulos Tämä taulukko näyttää vaakageometrian tuloksen ja poistaa näkyvistä linjan muokkauksen. Jokainen rivi on linkitetty samaan elementtiin linjalla, missä ensimmäinen elementti reagoi ensimmäiseen elementtiin linjalla. Virheet vaaka/pysty Kun laskenta ei matemaattisesti ole oikein (laskenta ei ok), virhe näkyy 'Virheet' välilehdellä. Klikkaa kenttää Laskenta ei ole ok katsoaksesi virheet. Tässä taulukossa näytetään virheiden yksityiskohdat. Linjan syöttö/tas.syöttö Näissä taulukoissa näytetään perinteinen vaaka- ja pystygeometrian tulos NADB-muodossa. Tip: Tallentaaksesi linjan tuloksen, valitse Tiedosto ja Tallenna nimellä. Linjan tulos/tas. tulos Näissä taulukoissa näytetään perinteinen NADB-laskennan tulos. Tämä taulukko on pois näkyvistä, mikäli laskenta ei ole oikein. Rullaa alas ja katso virheet ennen raporttia. Tallenna tämä raportti valitsemalla Tiedosto ja Tallenna nimellä. Linja tiedot Tämä taulukko näyttä perinteisen NADB laskennan taulukkomuodossa.

4 2016/12/31 07:33 4/11 Taulukon välilehdet Tämä taulukko on normaali uloskirjoitettava formaatti vaakageometriassa. Taulukko on tallennettavissa Tiedosto ja tallenna.tit -muotoon. Vertailupisteet Vertailupisteitä käytetään osoittamaan maximi/minimi etäisyys valitusta referenssipisteestä linjalla. Vertailupiste ei hallitse geometriaa: näiden rooli on lähinnä visuaalinen ja toimiminen suunnittelun apuna. Vertailupistee,t jotka eivät täytä annettua arvoa, näkyvät taulukossa punaisella ja kuvassa avonaisena renkaana. Tässä taulukossa hallitaan kaikkia mahdollisia vertailupisteitä. Toiminto on käytössä sekä vaaka- että pystygeometriassa. Vertailupiste voidaan määrittää seuraavilla tavoilla: Käyttämällä shortcut menua. Antamalla arvo sarakkeeseen ensimmäinen paalu tai vaakaetäisyys. Etäisyys vasemmalle puolelle on negatiivinen luku. Pisteen sijaintia voidaan muuttaa siirtämällä pistettä tartunnasta kuvassa tai muokkaamalla Etäisyttä tai X, Y, Z-arvoa. Vertailupisteitä ei tallenneta historiaan. Nimi vertailupisteen nimi. Näytä Vertailupisteen esitystapa: Vain symboli Symboli ja nimi Piilota Valitse esitystapa alasvetovalikosta. Paaluluku Vertailupisteen paaluluku. Paalulukua voidaan muuttaa, jos halutaan siirtää vertailupistettä. Käyttäjä voi myös raahata vertailupisteen haluttuun paikkaan. X,Y,Z Vertailupisteen koordinaatit ja korkeus.

5 2016/12/31 07:33 5/11 Taulukon välilehdet Anna uusi arvo, jos haluat siirtää vertailupistettä. Käyttäjä voi myös raahata vertailupisteen haluttuun sijaintiin. Note: Raahaaminen kuvassa päivittää automaattisesti paalun ja koordinaatit taulukossa. Kaltevuus Laskettu vertikaalinen kaltevuus vertailupisteestä suhteessa linjaan. Kaltevuus esitetään Asetuksien mukaan. Delta Z Laskettu pystysuoraetäisyys vertailupisteen ja linjan välistä. Negatiivinen luku ilmoittaa, että piste on alempana kuin linja. Minimum dz Pienin pystysuuntainen etäisyys suhteessa linjaan. Esitä negatiivinen luku, mikäli halutaan että piste on alempana kuin linja. Maximum dz Suurin pystysuuntainen etäisyys suhteessa linjaan. Esitä negatiivinen luku, mikäli halutaan että piste on alempana kuin linja. Vaakaetäisyys Vertailupisteen vaakaetäisyys linjan suhteen. Negatiivinen luku tarkoittaa, että piste on linjan vasemmalla puolella. Minimum Distance H Minimi vaakaetäisyys suhteessa linjaan. Jos käytetään negatiivista lukua, vertailupiste tulee vasemmalle puolelle linjan paalutuksesta. Maximum Distance H Maksimi vaakaetäisyys suhteessa linjaan. Jos käytetään negatiivista lukua, vertailupiste tulee vasemmalle puolelle linjan paalutuksesta.

6 2016/12/31 07:33 6/11 Taulukon välilehdet Väri Vertailupisteen väri. Shortcut menu vertailupisteen lisäykseen Käytä shortcut menua lisätäksesi vertailupisteen taulukkoon: Aktivoi shortcut menu. Lisää Tämä toiminto lisää vertailupisteen listaan, mutta jättää sijainnin avoimeksi. Käyttäjän täytyy antaa paalu ja etäisyys tai koordinaatit käsin. Lisää ja valitse vertailupiste Tällä toiminnolla lisätään vertailupiste käyttäjän osoittamaan kohtaan kuvassa. Z-arvo tulee pisteen kohdalta maastotietokannasta. Lisää kuvasta olevasta murtoviivasta Kuvaan piirretty murtoviiva valitaan. Vertailupisteet lisätään osoitetulle viivalle. Poista Poistaa vertailusiteen listalta. Järjestä Nimen mukaan Lajittelee vertailupisteet nimen mukaan järjestykseen. Pisteen nimeä voidaan muokata antamalla sille uusi nimi nimi sarakkeeseen. Paaluluvun mukaan

7 2016/12/31 07:33 7/11 Taulukon välilehdet Järjestää vertailupisteet paaluluvun mukaiseen järjestykseen. Zoom Zoomaa valittuun pisteeseen. Valitse useampi vertailupiste Jos useampi vertailupiste on merkattu ja shortcut menu on avattu, käytettävissä on erilaisia toimintoja: Piilota Piilottaa valitut pisteet kuvasta. Piirrä symboli Piirtää valittuihin pisteisiin pisteen. Piirrä symboli ja nimi Piirtää symbolin ja pisteen nimen. Poista Poistaa valitut pisteet listalta ja kuvasta. väri Annetaan pisteille väri jolla se esiintyy kuvassa. Etäisyys Siirtää valitut pisteet annetun etäisyyden päähän linjasta. Negatiivinen luku tulee vasemmalle puolelle. Min. Etäisyys

8 2016/12/31 07:33 8/11 Taulukon välilehdet Anna minimi etäisyys pisteelle suhteessa linjaan. Max. Etäisyys Anna maksimi etäisyys pisteelle suhteessa linjaan. History Historia -välilehti on erittäin hyödyllinen. Sinne on tallennettu kaikki eri geometrian vaihtoehdot. Laita merkki geometrian kohtaan, joka halutaan tallentaa ja jatka suunnittelua, sekä vaaka- että pystygeometriassa. Tämä taulukko tallentaa kaikki vaaka- ja pystygeometrian muutokset. Historia taulukossa voidaan hyppiä eri vaihtoehtojen ja laskentojen välillä. Kun 'Geometrian suunnittelu' on suljettu, vain merkityt versiot tallennetaan Historia välilehteen. Muut vaihtoehdot häviävät. Käyttäjä voi kuvailla vaihtoehtoa käyttämällä käyttäjän merkinnät saraketta. Vertailupisteet eivät tallennu historiaan. Vakkageometria OK Vihreä merkintä tässä sarakkeessa tarkoittaa, että laskenta on ollut oikein. Punainen merkintä tässä sarakkeessa tarkoittaa, että laskenta ei ole ollut oikein. Tas. OK Vihreä merkintä tässä sarakkeessa tarkoittaa että laskenta on ollut oikein. Punainen merkintä tässä sarakkeessa tarkoittaa että laskenta ei ole ollut oikein. Ve Tallenna valittu kohta, tupla klikkaa Ve saraketta tai valitse shortcut menusta Vaihtoehto. Vaihtoehto tallennetaan kuvassa olevaan geometriaan. Luodaksesi useita vaihtoehtoja samalle vaakageometrialle, käytä toimintoa Vaihtoehto. Merkintä sarakkeessa ve tarkoittaa tämän vaihtoehdon tallentamista. Vaihtoehdot tallentuvat kun käyttäjä käyttää sulkemisessa OK-Piirrä toimintoa. Vaihtoehtojen kanssa on mahdollista tallentaa myös kommentit. HUOM: Kaikki vaihtoehdot on tallennettu vain kuvassa olevaan vaakageometriaan.

9 2016/12/31 07:33 9/11 Taulukon välilehdet Tip: Tässä tapauksessa työskennellessä erilaisten linjojen kanssa, shortcut menu on hyödyllinen työkalu vaihtoehtojen tallentamiseen. Huomaa, että vaihtoehdoilla on sama yhtäläisyys (nimi, ryhmä) kuin alkuperäisellä linjalla. Huomaa, että käyttäjä ei voi jatkaa työskentelyä kahden vaihtoehdon välillä, kun vain yksi vaihtoehto on tallennettu maastotietokantaan. Halutessaan aloittaa toisen linjan Geometrian suunnittelussa valitse 'Valitse Objekti' ja valitse linja. Tällä tavoin käyttäjä voi työskennellä kahden erilaisen vaihtoehdon välillä. Merkki Suunnitteluvaiheen merkintä, tuplaklikkaa Merkki saraketta tai valitse schortcut menustaa Merkki tai menusta Muokkaa, Historia ja toiminto Aseta merkki. Tätä merkkiä käytetään linjan muutoksissa, jos tulevat siirrot ovat epävarmoja. Toiminto Palaa merkkiin menusta Muokkaa, Historia voidaan peruuttaa merkintöjen väliin tehdyt muutokset helposti. Merkinnät eivät tallennus geometriaan kuvasssa. Tallentaaksesi eri vaihtoehdot käytä toimintoa Vaihtoehto. Geometrian toiminto Näyttää lyhyen kuvauksen eri toiminnoista joita geometrialle on tehty. Tasauksen toiminto Näyttää lyhyen kuvauksen tasaukselle tehdyistä muutoksista. Käyttäjän merkinnät Tekstikenttä. Tupla klikkaa kenttää ja kirjoita teksti. Käyttäjän kommentit tallennetaan jos vaihtoehto on merkitty. Historian shortcut menu

10 2016/12/31 07:33 10/11 Taulukon välilehdet Aktivoi shortcut menu. Valitse joko Merkki, Vaihtoehto tai Kommentti. Kopoi tekee kopion lopusta historian listasta.. Piirrä, Piirrä 3D polyline tai Piirrä ja sivusiirto piirtää vaakageometrian valitulla tavalla kuvaan. Poista poistaa valitut kohdat historiasta. Tas. syöttö Tämä taulukko on lähes samanlainen kuin vaakageometrian syöttö. Asiat, jotka ovat erilaisia tässä taulukossa, on kuvailtu seuraavaksi. Välilehtien räätälöintiin voidaan käyttää dialogia 'Asetukset'.. Tupla klikkaus missä tahansa välilehdessä aukaisee tämän 'Asetuket' dialogin. Valinta voidaan aktivoida/sammuttaa lisäämällä/poistamalla rasti halutusta kohdasta. Kaikissa taulukoissa ei muokattavat taulut ovat harmaita. Yleistä Pystygeometrian suunnittelu on hyvin samanlaista kuin vaakageometrian suunnittelu. Käyttäjä voi työskennellä kaarien ja linjojen kanssa, mutta siirtymäkiilat on poistettu, kun pystygeometrian suunnittelu on aktiivisena. Kiinnityspisteet ovat samat kuin vaakageometriassa. Yksi ero on elementtien tyypeissä, pystygeometriassa on usein yhdistelmä L-R-L, jossa kaari on vapaa ja suorat kiinnitettyjä. Jos yhtä kiinnitettyä pistettä siirretään, molemmat suorat liikkuvat. Pystygeometriassa, elementin kaltevuus voidaan lukita ja asettaa kaaren pituus. Pituus ylikirjoittaa säteen. Pystygeometrian kaaren paraabeli käsitellään samalla tavalla kuin kaaret. Uloskirjoitettava pystygeometrian paraabeli.prf formaatti ei ole mahdollista koska formaatti rakentaa tangenttipisteet ja kaaret. Kirjoitettaessa ulos tätä formaattia, muuta kaarien laskenta, kirjoita ulos tiedosto ja palauta takaisin paraabelit. Vaakapituus Kaaret voidaan ilmaista pituuden sijasta myös säteellä. Jos pituus syötetään tähän sarakkeeseen, säteen arvo ylikirjoitetaan. Kaltevuus(%) Kaltevuusarvo voidaan lukea suoran kaltevuudesta. Kaltevuuden etuliite määrää luiskan suunnan. Kaltevuussuunta Jos kaltevuuden suunta on asetettu, ovat elementin kiinnityspisteet lukittu sen mukaan. Vain kiinnitetyille

11 2016/12/31 07:33 11/11 Taulukon välilehdet elementeille voidaan antaa kaltevuussuunta. Kaltevuus eteenpäin, lukitsee 2. pisteen. kaltevuus taaksepäin, lukitsee 1. pisteen. Kaltevuus vaihtelee, molemmat pisteet liikkuvat. Paaluluku Kiinteiden pisteiden koordinaatit on ilmoitettu X,Y:n sijaan paaluina.

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut 2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut Shortcut Menut Shortcut menut voidaan aktivoida seuraavista paikoista. Shortcut menun sisältö riippuu siitä, mistä se aktivoidaan. 1. Shortcut menu suunnitellusta linjasta

Lisätiedot

2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat

2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat 2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat Laskentatavat Yleistä - vaakageometrian suunnittelusta Paalu Ensimmäinen paalu Ensimmäisen paalun tartuntapiste asetetaan automaattisesti 0.0:aan. Tämä voidaan muuttaa

Lisätiedot

2017/02/01 05:01 1/39 Toiminnot

2017/02/01 05:01 1/39 Toiminnot 2017/02/01 05:01 1/39 Toiminnot Toiminnot Objektit Valitse pääpisteet Tätä toimintoa käytetään uuden geometrian luontiin pääpisteistä. Järjestys on suora-kaari-suora. Oletusarvot (kaari/pituus) tulee 'suunnitteluparametreistä'.

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

2016/06/24 13:47 1/11 Yleiskuvaus

2016/06/24 13:47 1/11 Yleiskuvaus 2016/06/24 13:47 1/11 Yleiskuvaus Yleiskuvaus Tällä toiminnolla määritetään väylän päällysrakenteet. Tätä toimintoa voidaan käyttää myös rehabilitaatiossa rehabilitaatio. Käyttäjä voi myös helposti määrittää

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Käyttöliittymän muokkaus

Käyttöliittymän muokkaus Käyttöliittymän muokkaus Ohjelman pitkän kehityshistorian takia asetukset ovat jakaantuneet useampaan eri kohtaan ohjelmassa. Ohessa yhteenveto nykyisistä asetuksista (versio 6.4.1, 2/2018). Ylä- ja sivupalkkien

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 CivilPoint Oy 06/2017 2(17) MATERIAALIN TEKIJÄNOIKEUDET, CIVILPOINT OY Civilpoint tarjoaa koulutuksia käyttämällä omia koulutusaineistojaan ja menetelmiään. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

3D-Win 5.3. Tiesuunnitteluohje - 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008)

3D-Win 5.3. Tiesuunnitteluohje - 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008) 3D-Win 5.3 Tiesuunnitteluohje - 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (10/2008) Sisällysluettelo: 1 YLEISTÄ... 4 2 SUUNNITTELU... 5 2.1 VAAKAGEOMETRIAN SUUNNITTELU...

Lisätiedot

TILITYKSET JA TILAUKSET

TILITYKSET JA TILAUKSET TILITYKSET JA TILAUKSET SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Siirtykää osoitteeseen verkkopalvelu.loomis.fi. Kirjautukaa sisään saamillanne tunnuksilla. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteenne, salasanan olette saaneet

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

2016/12/28 21:25 1/7 Lisätietoa

2016/12/28 21:25 1/7 Lisätietoa 2016/12/28 21:25 1/7 Lisätietoa Lisätietoa Paikallinen koordinaattijärjestelmä - UCS Novapoint Mittalinjan hyödyntää AutoCADin koordinaatistoa (UCS). Tämä tarkoittaa, että kaikki koordinaatit muunnetaan

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

2017/01/30 02:12 1/10 Muokkaa

2017/01/30 02:12 1/10 Muokkaa 2017/01/30 02:12 1/10 Muokkaa Muokkaa Valikon toiminnot: Kaivanto > Jaa Kaivanto jaetaan kahdeksi kaivannoksi valitussa solmussa. Valikko: Suunnitelma > Muokkaa > Kaivanto > Jaa Valitse solmu, jossa kaivanto

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämästäsi aineistosta. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

2017/01/22 15:12 1/6 Liittymän luonti

2017/01/22 15:12 1/6 Liittymän luonti 2017/01/22 15:12 1/6 Liittymän luonti Liittymän luonti Tällä toiminnolla luodaan liittymä 3D:ssä. Liittymän luonti luo sekä vaaka- että pystygeometrian T ja X -liittymille. Käyttäjä voi käyttää olemassaolevia

Lisätiedot

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0 1 TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ OHJEKIRJA v.1.0 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN REKISTERÖIMINEN 3 KIRJAUTUMINEN TUNNUKSILLA 5 OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN 5 KALENTERIN SELAAMINEN 8 VUORON VARAAMINEN 9 VARAUKSEN PERUUTTAMINEN

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Webforum. Version 16.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty:

Webforum. Version 16.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: Webforum Version 16.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2016-03-21 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita sivu / Dashboard... 5 Tekstin muotoilu uutisissa... 5 Muuta... 5 Dokumentit...

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Radan luominen OCad llä

Radan luominen OCad llä Radan luominen OCad llä 1. Avataan ratojen suunnittelu menemällä ensiksi ohjelmistopalkin yläreunaan Tiedosto-kohtaan ja alavetovalikosta valikoidaan Uusi -kohta. Valinta hyväksytään hiiren vasemman puoleista

Lisätiedot

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen.

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen. v2 Tehtävä: Piirrä kartalle merkittyjen pisteiden ja välinen korkeusprofiili. Voit käyttää valmista Libre Office Draw koordinaatistopohjaa. Pisteiden välisen janan jakomerkit ovat 100m välein. Vaihtoehtoisesti

Lisätiedot

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Lipas-projekti, Jyväskylän yliopisto 11.5.2016 GPS-laitteella tallennetut reitit voi viedä Lipas-karttanäkymään joko oman digitoinnin avuksi,

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje https://senaatti.granlundmanager.fi Käyttäjätuki: 010 759 2300 (ma-pe 08:00-17:00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa

Lisätiedot

Webforum. Version 15.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-06-26

Webforum. Version 15.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-06-26 Webforum Version 15.2 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-06-26 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu / Dashboard... 5 Dokumentit... 6 Salli dokumenttien muokkaaminen tarkistusprosessin

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Kotkaliikkuu.fi Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Tunnukset Tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttääksesi palvelua. Tunnukset ovat usein yhteisölle yhteiset. Henkilökohtaisia tunnuksia

Lisätiedot

Juvan veso-päivä

Juvan veso-päivä Juvan veso-päivä 14.1.2017 Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia Wilmassa ryhmän sivulta, välilehdeltä Formatiivinen arviointi. Kun opettaja avaa ensimmäistä kertaa ryhmän formatiivisen arvioinnin

Lisätiedot

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Tunnusten tilaaminen... 2 Sisäänkirjautuminen... 3 Käyttöliittymä... 4 Ryhmätekstiviestien lähettäminen... 5 Ryhmät... 7 Push-viestien lähettäminen... 12 Mobiilipalvelun

Lisätiedot

2016/12/23 16:14 1/5 Perspektiivi. Voidaan käyttää kun on tehty muutoksia väylämallin kuvauksiin ja väylä on uudelleen rakennettu.

2016/12/23 16:14 1/5 Perspektiivi. Voidaan käyttää kun on tehty muutoksia väylämallin kuvauksiin ja väylä on uudelleen rakennettu. 2016/12/23 16:14 1/5 Perspektiivi Perspektiivi Tällä toiminnolla voidaan katsella tiesuunnitelmaa virtuaalisesti. Tämä toiminto luo virtuaalimallin ja näyttää sen. Tätä toimintoa voidaan käyttää suunnittelun

Lisätiedot

Käyttöopas Ajanvaraus

Käyttöopas Ajanvaraus Käyttöopas Ajanvaraus Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus varata aikojasi kellon ympäri Sisällys Kalenterin käyttö osana arkea 3 1. Luo aukioloaikoja Luo aukioloaikoja 4 Viikkoaikataulupohja 6 2. Varaukset

Lisätiedot

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä MMAmmuLink käyttöönotto 08/2017 MMAmmuLink 1.0 MMAmmuLink on tietokoneelle asennettava pc-ohjelma.

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Webforum. Version 16.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty:

Webforum. Version 16.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: Webforum Version 16.3 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2016-09-26 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu... 5 Uusi kalenteri... 5 Dokumentit... 6 Tarkastus ja hyväksyminen viimeistellään

Lisätiedot

pikaperusteet 3.3. versio

pikaperusteet 3.3. versio pikaperusteet 3.3. versio IT-palvelut / Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi materiaalin koonnut: Hannele Rajaniemi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa

Lisätiedot

Suomen johtava projektipankki. Mobiili-TR ja MVR

Suomen johtava projektipankki. Mobiili-TR ja MVR Suomen johtava projektipankki Mobiili-TR ja MVR Sisällysluettelo SokoPro MVR-Mittari...4 Mobiili-MVR...7 Mobiili-MVR Valitse projektipankki...8 Mobiili-MVR Valitse mobiili-mvr...9 Mobiili-MVR Uusi mittari...11

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje https://senaatti.ryhti.fi RYHTI - tuki Puh. 010 759 2300 (ma-pe 07.00-17.00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa oikeus. Prosessivalikosta

Lisätiedot

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen.

Jos olet jo kirjautunut palveluun, näin pääset tilillesi: Anna sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Napsauta Sisäänkirjautuminen. Haluatko testata sovelluksen käyttöä? Napsauta kohtaa Testaa kokeiluversiolta. Huomaa, että kaikkia sovelluksen ominaisuuksia ei ole saataville kokeiluversiossa. Onko tämä ensimmäinen käyntisi? Napsauta

Lisätiedot

Tavoitettavuusketjujen hallinta. IISI-käyttöliittymäohje yrityksen pääkäyttäjälle

Tavoitettavuusketjujen hallinta. IISI-käyttöliittymäohje yrityksen pääkäyttäjälle Tavoitettavuusketjujen hallinta IISI-käyttöliittymäohje yrityksen pääkäyttäjälle Palvelun käyttö: Kirjaudu palveluun osoitteessa: https://oma.elisa.fi/iisi Valitse listalta 010-numero, jonka asetuksia

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi. Käsikirja

Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi. Käsikirja Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi Käsikirja Oppaan päiväys: 10.4.2013. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Ryhmät ja ominaisuuskoodit

Ryhmät ja ominaisuuskoodit 2016/12/23 16:16 1/6 Ryhmät ja ominaisuuskoodit Ryhmät ja ominaisuuskoodit Yleisesti, hallitaksesi maastotietokannan tietoja, on ne hyvä jakaa ryhmiksi ja ominaisuuskoodeiksi. Tämä kappale sisältää selitykset

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

Datatähti 2019 loppu

Datatähti 2019 loppu Datatähti 2019 loppu task type time limit memory limit A Summa standard 1.00 s 512 MB B Bittijono standard 1.00 s 512 MB C Auringonlasku standard 1.00 s 512 MB D Binääripuu standard 1.00 s 512 MB E Funktio

Lisätiedot

Tilastolliset ohjelmistot 805340A. Pinja Pikkuhookana

Tilastolliset ohjelmistot 805340A. Pinja Pikkuhookana Tilastolliset ohjelmistot 805340A Pinja Pikkuhookana Sisältö 1 SPSS 1.1 Yleistä 1.2 Aineiston syöttäminen 1.3 Aineistoon tutustuminen 1.4 Kuvien piirtäminen 1.5 Kuvien muokkaaminen 1.6 Aineistojen muokkaaminen

Lisätiedot

Basic Raster Styling and Analysis

Basic Raster Styling and Analysis Basic Raster Styling and Analysis QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Kari Salovaara This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Lisätiedot

Ohje alkukartoituksen ja työssä oppimisensuunnitelman

Ohje alkukartoituksen ja työssä oppimisensuunnitelman Ohje alkukartoituksen ja työssä oppimisensuunnitelman tekemiseen oppisopimusopiskelijalle ja työpaikkaohjaajalle Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) Työssä oppimisensuunnitelma

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot