Jokaisella on osaamista, tehdään työpaikka yhdessä! Siina Vättö, Aspa-säätiö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jokaisella on osaamista, tehdään työpaikka yhdessä! Siina Vättö, Aspa-säätiö"

Transkriptio

1 Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke Jokaisella on osaamista, tehdään työpaikka yhdessä! Siina Vättö, Aspa-säätiö

2 Osallisuutta osuuskunnista ESR-hanke Euroopan sosiaalirahaston ja Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke Hanketoimijat ja kuntakumppanit Kiipulasäätiö: Forssa, hankkeen hallinnointi VAMLAS: Vantaa Aspa-säätiö: Ylöjärvi ja Kotka MTKL Mielenterveyden keskusliitto: Oulu Kohderyhmä Osatyökykyiset, pitkäaikaistyöttömät ja työttömät Vammaiset ja mielenterveyskuntoutujat Osatyökykyisten kanssa työskentelevät

3 Hankkeen tavoitteet Luoda malli innovatiivisesta osuuskunnasta, sen perustamisesta, valmennus- ja koulutuskäytännöistä. Perustetaan osuuskuntia, jotka tuottavat jäsenilleen kuntoutumista, valmennusta ja työtä. Rakennetaan toiminnan tueksi valmennuskokonaisuuksia asiakkaille, viranomaisille, järjestöille ja yrittäjille. Tehdään osuuskuntatoimintaa tunnetuksi ja rakennetaan yhteyksiä alueen yrittäjiin ja yrityksiin.

4 Mikä on osuuskunta? Jäsentensä omistama, hallitsema ja heitä hyödyttävä yritys. Yritysmuotona joustava, siihen voi liittyä ja erota, tai jäsen voidaan erottaa. Keino työllistyä tai saada lisäansioita. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista. Osuuskunnan nettovarallisuus ja ylijäämä kuuluvat osuuskunnalle. Osuuskunnalla on pääsääntöisesti jäsen ja ääni - periaatteella toimiva ylin päätöksenteko.

5 Osuuskunta koskee myös Sinua ja perhettäsi Osuuskunta on laajimmin omistettu yritysmalli Suomessa; jäsenyyksiä osuuskunnissa ja niihin rinnastuvissa keskinäisissä vakuutuslaitoksissa on noin 7 miljoonaa. Lähes kaikki kotitaloudet ovat jäsenenä jossain osuuskunnassa. Keskimäärin aikuisella suomalaisella on osuuskunnissa 2 jäsenyyttä. Maanviljelijöillä jäsenyyksiä on keskimäärin 4. Osuuskunta on myös aloittavan yritystoiminnan muoto. Yhteisyrittäjyyteen perustuvia osuuskuntia perustetaan monille eri toimialoille. Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa!

6 Yritystoimintaa Suomessa Suomessa on yli yritystä, joista noin 4000 on osuuskuntia. Vaikka osuuskuntia on lukumääräisesti vähemmän kuin muita yrityksiä, niillä on miljoonia jäseniä - meitä tavallisia suomalaisia. Esimerkiksi - Vesiosuuskunnat toimittavat jäsenilleen puhdasta vettä ja myös huolehtivat jätevesistä. - Osuuskuntia on myös mm. kouluissa yrittäjyyteen valmentavina oppilasosuuskuntina. Nk. Työosuuskunnista on myös tullut tärkeitä työllistäjiä Suomessa.

7 Mikä on työosuuskunta? Työosuuskunta on työntekijöiden eli jäsenten yhdessä omistama yritys. Osuuskunnan tarkoituksena on työllistää jäseniään. Jäsenet tarjoavat työtä, palveluja tai osaamista asiakkaille (esim. kiinteistöhuolto, käsityöt). Kunnat, yritykset ja kotitaloudet (asiakkaat) ostavat osuuskunnalta työtä ja palveluita. Osuuskunta laskuttaa asiakkaita, ja maksaa työntekijälle (osuuskunnan jäsenelle) palkan tehdystä työstä (kunkin työehtosopimuslain mukaisesti).

8 Työosuuskunta käytännössä Osuuskunta maksaa tehdystä työstä kunkin työalan työehtosopimuksen mukaisen palkan. Palkasta jää tietty prosenttiosuus osuuskunnan kassaan, yleisimmin 8-12%, josta katetaan osuuskunnan menoja (esim. taloushallinto, markkinointi). Palkasta maksetaan veroa kunkin työntekijän verokortin mukaisesti. Taloudellinen riski on osuuskunnassa matalampi kuin esim. yksinyrittäjillä; jäsen vastaa vain jäsenmaksulla. Riippuen osuuskunnasta, jäsenmaksu on noin euroa.

9 Osuuskunnassa olet palkansaaja et yrittäjä! Silloin kun.. Osuuskunnassa on vähintään 7 jäsentä Työ on osuuskunnan liiketoimintaan kuuluvaa Osuuskunta vastaa työstä ja tekijöistä Noudatetaan työaikalakia ja alan työehtosopimusta Työ, jonka jäsen hankkii itse ja vain laskuttaa osuuskunnan kautta (nk. laskutusosuuskunta) voidaan tulkita jäsenen omaksi työksi = yrittäjä Laskutusosuuskunta on eri kuin työosuuskunta.

10 Työ osuuskunnassa ja työttömyysturva Mikäli osuuskunnassa on vähintään 7 jäsentä ja osuuskunta on työnantaja, jäsenen oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan säilyy. Työttömyysturvan säilyminen on monille osuuskuntatoimintaan mukaan tuleville työttömille tärkeää, sillä osuuskunnassa tehty työ on ainakin aluksi osa-aikaista tai satunnaista. Osa-aikatyö voi johtaa pysyvämpään työsuhteeseen muualla, tai työn määrän lisääntymiseen osuuskunnassa.

11 Osuuskunta on yhdessä tekemistä! Jäsenten välinen demokratia Osallisuus ja osallistuminen Tasavertaisuus Yhteistyö ja yhteisöllisyys Taloudellinen kannattavuus

12 Yhdessä alus satamaan Osuuskunta tarjoaa turvallisen paikan onnistua, mokata ja oppia virheiden ja tekemisen kautta. Yhdistää erilaisen osaamisen, tiedot, taidot ja tavoitteet. Työtä oman ajan ja omien tavoitteiden mukaisesti. Osatyökykyiset voivat tehdä työtä omien voimavarojen ja mahdollisuuksien mukaan.

13 Case Ylöjärvi Tavoitteena synnyttää ja juurruttaa monialaosuuskunta, jonka kautta osatyökykyiset ihmiset ja työttömät voivat työllistyä syntyy uudenlaisia, joustavia lähipalveluja yritykset voivat rekrytoida tilapäistä työvoimaa Osallisuutta osuuskunnista hankeen toteuttama valmennusjakso keräsi osuuskuntatoiminnasta kiinnostuneet ihmiset yhteen loppuvuodesta Valmennusjakso kesti 3 kuukautta. 13 perustajajäsentä perusti Osuuskunta Taidokkaat 3/2016. Tähän mennessä puolet perustajista on työllistynyt. Jäsenmäärä kasvanut ollen nyt noin 20.

14 Taidokkaiden terveiset teille

15 Taidokkaat 100%:sti kotimainen ja paikallinen yritys, jossa palveluita tuottavat luotettavat ammattilaiset. Taidokkaiden tavoitteena on tuottaa asiakkailleen laadukkaita palveluita, työllistää paikallisia osaajia ja tuottaa yhteisöllistä hyvinvointia. Taidokkaat tarjoaa työtilaisuuksia osatyökykyisille ihmisille. Taidokkaiden arvomaailmaan kuuluu myös aika ajoin toteutettava vapaaehtoistyö.

16 Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Omalla porukalla sanomme Yhressä mennään ja porukalla tehrään. Se tarkoittaa meille, että autamme toisiamme, kannustamme toisiamme ja meillä on hyvä yhteishenki.

17 Tekeminen vahvistaa! Osaamista / tietotaitoa Terveys Sosiaalisuus Oman elämän hallinta

18 Avoimuus, positiivinen kannustaminen, huumori ja toisten kunnioittaminen on meillä kaiken tekemisen perusta. Se mahdollistaa myös kuntoutumisen.

19 Taidokkaiden kokemuksia osuuskuntatyön vaikutuksesta omaan hyvinvointiin Ehkäisee jäsenten syrjäytymistä Hyvinvointi laajenee läheisten hyvinvointiin Taloudellinen näkökulma: Tahdomme tehdä hyvää ja hynää. Osallisuus -> verkostoituminen -> työllistyminen Terveysnäkökulma: henkinen, fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi on parantunut Hyvinvointia on myös se, että olemme vaikuttamassa ja kehittämässä

20 Osuuskuntien määrä tulee lisääntymään, koska ne ovat pidempi kestoisia ja arvot painottavat ihmiskeskeisyyttä - Arie De Geus, hollantilainen organisaatiotutkija

21 Jokaisella on osaamista, tehdään työpaikka yhdessä!

22 Vammaisten henkilöiden yrittäjyyden esteet ja mahdollisuudet Työ kuuluu kaikille! Skype-koulutus

23 NHG yrityksenä -yhteenveto NHG on Pohjoismaiden johtava terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämiseen erikoistunut yritys yli 10 vuoden kokemuksella Toimialakeskittynyt, analyyttinen ja akateeminen Liiketoiminta-alueemme ovat Liikkeenjohdon konsultointi Tutkimustoiminta Erikoisalakohtainen benchmarking ja parhaat käytännöt Kuntien toiminnanohjaus Kotimainen henkilöstön omistama kasvuyritys Yli 60 asiantuntijaa, toimistot Helsinki, Turku ja Tukholma Laaja verkosto lääketieteen erityisasiantuntijoita ja vanhempia neuvonantajia Ylivoimainen ymmärrys toimialalta Keskittynyt SoTe -toimialalle Lääkärien ja hoitajien mukana olo Kansainvälinen verkosto ja projektikokemus Toiminnan taustalla kansainvälisesti noteerattu korkeatasoinen tutkimus Asiakkaina kaikki sairaanhoitopiirit, suuri osa kunnista, säätiöt, muut julkiset organisaatiot, yhdistykset, yksityiset yritykset, pääomasijoittajat ja vakuutusyhtiöt Yli 400 toimeksiantoa: Asiakaskohtaisesti räätälöidyt kehityshankkeet, joiden aiheina mm. tuottavuus, vaikuttavuus, laatu, asiakaslähtöisyys, henkilöstön hyvinvointi, kustannusten analysointi ja toiminnan uudelleenorganisointi

24 NHG on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja johtamisen tutkimukseen erikoistunut yksityinen toimija NHG on tutkimukseen erikoistunut yksityinen toimija, joka toteuttaa: Tutkimushankkeita Tutkimuksellisia selvityksiä Tutkimushankkeen toteuttava tiimi räätälöidään tutkimuksen tarpeiden mukaan huomioiden tarvittava substanssi- ja menetelmäosaaminen, mikä takaa laajan osaamisen ja tarvittaessa suurenkin poikkitieteellisen ryhmän muodostamisen nopealla aikataululla Rahoittajat Yksityiset, julkiset, kolmas sektori Ydinryhmään kuuluvat 8 professoria, 4 muuta tohtoria, väitöskirjatyöntekijöitä sekä NHG:n tutkimusorientoituneita konsultteja Lisäksi yhteistyöverkostoon kuuluu Suomen johtavia alan tutkimusyhteisöjä NHG tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisten yhteistyökumppaniensa kanssa NHG:n tutkimuksen vahvuuksia ovat SOTE-toimialan erityisosaaminen ja -ymmärrys Poikkitieteellinen akateemisesta ja liiketoimintaosaamisesta koostuva erikoisaloiltaan ja osaamiseltaan uniikkeja yhdistelmiä toteutusryhmiin mahdollistava asiantuntijaryhmä, jolla on vahvaa näyttöä menestyksekkäästä tutkimustyöstä Yhteiskunnalliset vaikuttajat Esim. STM, Sitra, Tekes, EK, Ammattiliitot Tutkimuslaitokset ja -ryhmät Esim. VATT, KELA, THL, Aalto yliopisto, Helsingin yliopisto NHG:n tutkimus Tutkimus- ja liiketoimintaosaamisen yhdistyminen samassa organisaatiossa Pitkäaikainen kokemus sosiaali- ja terveydenhuollon analysoinnista ja kehittämisestä Suuri yleisö Konsultointiprojekteista opittu käytännönläheinen ja joustava lähestymistapa, joka nopeuttaa tutkimushankkeen läpivientiä ja edesauttaa luodun tutkimustiedon käyttöönottoa esimerkiksi palvelutuotannossa

25 Oma perehtyneisyys vammaisten henkilöiden yrittäjyyteen Hankekoordinaattorina Vammaisten henkilöiden yrittäjyys ja sen tuki selvityshankkeessa Yksi Valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimushankkeista, vastuuministeriönä STM Nordic Healthcare Group toteuttaa selvityksen kumppaneinaan Vates-säätiö ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulu Hankkeen tuloksena esitetään Suomeen soveltuva toimintamalli vammaisten henkilöiden yrittäjyyden lisäämiseen Noin 10 vuoden kokemus sote-palveluiden kehittämishankkeista, yhtenä keskeisenä asiantuntijuusalueena vammaisten henkilöiden palvelut 25

26 Yrittäjyys mahdollisuutena vammaiselle henkilölle Useassa Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa itsensä työllistäminen on yleisempää vammaisten henkilöiden kuin muiden työikäisten keskuudessa (Boylan & Burchardt, 2002; Pagan, 2009; ODEP, 2013) Itsensä työllistäjien osuudet muutamissa EU-maissa 2007, % (EU:n SILC-data (Statistics on Income and Living Conditions)) 45% 40% Vammaisten henkilöiden yrittäjyyden taustalla on sekä veto- että työntötekijöitä: Yrittäjinä toimivien vammaisten henkilöiden on raportoitu olevan tyytyväisempiä työhönsä ja työoloihinsa kuin muiden palveluksessa työskentelevien vammaisten henkilöiden (Pagan, 2009; Pagán-Rodríguez, 2011) Yrittäjinä toimivat voivat joustavammin mukauttaa työnsä vamman laatuun sopivaksi (Jones & Latreille, 2011) Vammaiset henkilöt usein päätyvät yrittäjäksi muiden työllistymisvaihtoehtojen puutteessa (Boylan & Burchardt, 2002) 35% 30% 25% 20% 15% Vammattomat henkilöt Vammaiset henkilöt 10% 5% 0% Tanska Ruotsi EU Suomi Kreikka Lähde: EU:n SILC-data (Statistics on Income and Living Conditions) 26

27 Esteet vammaisten henkilöiden yrittäjyydelle Suurelta osin esteet ovat teemoiltaan samoja kuin muilla yrittäjillä Esteet voivat kuitenkin olla suurempia ja osittain vammaisille henkilöille erityisiä Kansainvälisen kirjallisuuden perusteella haasteita ovat: Kokemuksen ja koulutuksen puute Heikko taloudellinen asema heikot mahdollisuudet rahoittaa itse Sosiaalisten verkostojen pieni koko Heikko usko omiin kykyihin Tukevien tahojen varautunut asennoituminen Edellä mainitut ovat relevantteja myös Suomessa joskaan ei kaikilta osin samoissa määrin kuin maissa, joissa vammaisten henkilöiden asema on heikompi Suomessa esiin tulleita haasteita: Erityisesti vammaisille yrittäjille suunnatut tuet ja palvelut ovat heikosti tunnettuja niin vammaisten henkilöiden, viranomaisten kuin muidenkin tahojen keskuudessa Yrittäjyyden, ammatillisen kuntoutuksen ja vammaispalveluiden asiantuntijat tuntevat oman siilonsa, mutta eivät välttämättä kokonaisuutta Vammaispalvelut eivät parhaalla mahdollisella tavalla tue vammaisten yrittäjien elämää Todelliset ja kuvitteelliset tuloloukut 27

28 Mitä työllisyys- ja yrittäjyysasioiden parissa työskentelevien olisi vähintään tiedettävä vammaisten henkilöiden yrittäjyydestä? Vammainen, hyvinkin vaikeasti vammainen, henkilö pystyy toimimaan menestyksekkäästi yrittäjänä Myös kasvuyrittäjyys on nähtävä vaihtoehtona, ei pelkästään itsensä työllistäminen Vammaiset henkilöt ovat oikeutettuja samoihin yrittäjyyspalveluihin kuin kaikki muutkin yrittäjät Starttirahaan ei ole oikeutta, jos toimeentulo on turvattu muuta kautta, esim. työkyvyttömyyseläke Vammaisten henkilöiden yrittäjyyden tukemiseen on lisäksi olemassa siihen erikseen suunnattuja tukikeinoja: Ammatillisen kuntoutuksen elinkeinotuki joko Kelan tai eläke-/vakuutusjärjestelmän kautta (edellyttää elinkeinoasiamiehen tai muun asiantuntijan lausuntoa yrityksen menestymisedellytyksistä) Sokean tai vaikeavammaisen henkilön on vielä mahdollista saada ALV-vapautus, jos kyseessä on hänen valmistamiensa tavaroiden tai tavaroihin kohdistuvien työsuoritusten myynti, mutta tämä vapautus on poistumassa EU-direktiivien vastaisena Kunnalliset vammaispalvelut järjestävät palveluita edistääkseen vammaisten henkilöiden toimintamahdollisuuksia mm. työntekemiseen, sisältäen yrittäjyyden. Vammaisen yrittäjän kannalta esimerkiksi henkilökohtainen apu tai kuljetuspalvelut voivat olla erittäin tärkeitä yrittäjyyden mahdollistajia. Vammaiset henkilöt ovat erittäin heterogeeninen ryhmä ja tämä näkyy myös yritystoiminnassa Itse vammat voivat olla hyvinkin erilaisia ja eritasoisia ja niiden vaikutukset työkykyisyyteen toimialakohtaisia Vammaisten henkilöiden yrittäjyysosaaminen ja koulutustaustat vaihtelevat suuresti. Vammaisten henkilöiden korkean itsensä työllistämisen asteen vuoksi yrittäjäksi tähtää todennäköisesti myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät välttämättä vammattomina samoilla taustoilla hakeutuisi yrittäjiksi. Vammaisten henkilöiden tilanteet sosiaaliturvan piirissä ovat moninaiset Vammautuessaan työelämässä vai ei Työtapaturmassa- tai liikenneonnettomuudessa vammautunut vai ei Työkyvyttömyyseläkkeellä, kuntoutuksessa vai muu 28

29 Pyry Niemelä GSM

Osallisuutta osuuskunnista (ESR) kehittämishanke. Millainen mahdollisuus osuuskunta on osatyökykyisille? Siina Vättö, Aspa-säätiö

Osallisuutta osuuskunnista (ESR) kehittämishanke. Millainen mahdollisuus osuuskunta on osatyökykyisille? Siina Vättö, Aspa-säätiö Osallisuutta osuuskunnista (ESR) kehittämishanke. Millainen mahdollisuus osuuskunta on osatyökykyisille? Siina Vättö, Aspa-säätiö Osallisuutta osuuskunnista ESR-hanke Euroopan sosiaalirahaston ja Sosiaali-

Lisätiedot

Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke. Jokaisella on osaamista Tehdään työpaikka yhdessä!

Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke. Jokaisella on osaamista Tehdään työpaikka yhdessä! Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke Jokaisella on osaamista Tehdään työpaikka yhdessä! Osallisuutta osuuskunnista ESR-hanke Euroopan sosiaalirahaston ja Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke.

Lisätiedot

Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke. Jokaisella on osaamista Tehdään työpaikka yhdessä!

Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke. Jokaisella on osaamista Tehdään työpaikka yhdessä! Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke Jokaisella on osaamista Tehdään työpaikka yhdessä! Osallisuutta osuuskunnista ESR-hanke Euroopan sosiaalirahaston ja Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke.

Lisätiedot

Miten terveydenhuolto muuttuu SOTEsta huolimatta

Miten terveydenhuolto muuttuu SOTEsta huolimatta Miten terveydenhuolto muuttuu SOTEsta huolimatta SOTE Ennakointikamari 30.3.2017 Olli Tolkki olli.tolkki@nhg.fi 0400 339 195 100% Suomen sote-markkina on kokonaisuudessaan ~31 mrd., josta palvelut kattavat

Lisätiedot

Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke. infopaketti

Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke. infopaketti Osallisuutta osuuskunnista- ESR-hanke infopaketti Osallisuutta osuuskunnista ESR-hanke Euroopan sosiaalirahaston ja Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke. 1.5.2015-30.4.2018 Hanketoimijat Kiipulasäätiö

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusvertailu perusturvakuntayhtymä Karviaisen osalta

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusvertailu perusturvakuntayhtymä Karviaisen osalta Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusvertailu perusturvakuntayhtymä Karviaisen osalta 21.11.2018 Yhteenveto Kenneth Sandströmin ja Erkki Eerolan keskustelussa todettiin että Vihdin ja Karkkilan kuntien

Lisätiedot

Osuuskuntayrittäjyys

Osuuskuntayrittäjyys Osuuskuntayrittäjyys Osuuskunnat Suomessa yhteensä n. 4 500 osuuskuntaa vuositasolla perustetaan noin 200 uutta osuuskuntaa Noin 2 700 pienosuuskuntaa 1 300 vesihuolto-ja energia osuuskuntaa 370 osuuspankkia

Lisätiedot

Lisää ansaitsemisen mahdollisuuksia

Lisää ansaitsemisen mahdollisuuksia Lisää ansaitsemisen mahdollisuuksia Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra Marko Nousiainen & Anna Keto-Tokoi Osallisuuden edistäminen ja köyhyyden torjunta (Euroopan sosiaalirahaston

Lisätiedot

Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. Pähee OTE. Työtoiminnoista töihin OSUUSKUNTA. versio 1 6/18

Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. Pähee OTE. Työtoiminnoista töihin OSUUSKUNTA. versio 1 6/18 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen Pähee OTE Työtoiminnoista töihin OSUUSKUNTA versio 1 6/18 MIKÄ OSUUSKUNTA? 2 19.6.2018 Pähee OTE Työtoiminnoista töihin, Osuuskuntamalli OSUUSKUNTA TYÖLLISTYMISEN

Lisätiedot

Osatyökykyisille tie työelämään

Osatyökykyisille tie työelämään Osatyökykyisille tie työelämään hankepäälikkö Päivi Mattila-Wiro ja projektipäällikkö Raija Tiainen 1 1.11.2017 Osatyökykyisille tie työelämään Osatyökykyisyys koskettaa lähes jokaista suomalaista työuran

Lisätiedot

Työosuuskunnat ja työosuuskuntien kautta työllistyminen Suomessa alustavia tuloksia tutkimusmatkan varrelta

Työosuuskunnat ja työosuuskuntien kautta työllistyminen Suomessa alustavia tuloksia tutkimusmatkan varrelta Työosuuskunnat ja työosuuskuntien kautta työllistyminen Suomessa alustavia tuloksia tutkimusmatkan varrelta Seminaari: Työllisyys ja osuuskunnat 25.5.2010, Eduskunta, Helsinki Hanna Moilanen YTM, jatko-opiskelija

Lisätiedot

Benchmarking raportoinnista tukea terveydenhuollon johtamiseen

Benchmarking raportoinnista tukea terveydenhuollon johtamiseen Benchmarking raportoinnista tukea terveydenhuollon johtamiseen 1 Sisältö 2 NHG lyhyesti Asiakastarve Mitä on benchmarking? Suunta raportointiratkaisu asiakkaiden tarpeisiin Miten tästä eteenpäin? Nordic

Lisätiedot

Verkostoja hyödyntäen järjestöje kautta aitoon työllistymiseen

Verkostoja hyödyntäen järjestöje kautta aitoon työllistymiseen Verkostoja hyödyntäen järjestöje kautta aitoon työllistymiseen Mikkeli 15.10.2014 Petri Puroaho Taustani Sosiaaliohjaaja, yhteiskuntatieteiden maisteri ja opettaja/kouluttaja Työkokemusta ja yhteistyötä

Lisätiedot

Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA

Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA Tulosten raportointi HALLITUKSEN KÄRKIHANKE OSATYÖKYKYISILLE TIE TYÖELÄMÄÄN (OTE) Projektin nimi ja numero SATAOSAA KOKEILUN PERUSTIEDOT SATAOSAA Kokeilun kesto 1.3.2017 31.12.2018 Satakunnan mallit osallisuuteen

Lisätiedot

Osatyökykyisille tie työelämään

Osatyökykyisille tie työelämään Osatyökykyisille tie työelämään Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys Kuka on osatyökykyinen? Henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään

Lisätiedot

Ohjaamo osana ESR-toimintaa

Ohjaamo osana ESR-toimintaa Ohjaamo osana ESR-toimintaa Kohti ohjaamoa 23.9.2014 Merja Rossi Ohjelmakausi 2014-2020 yksi ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma Sekä Euroopan sosiaalirahaston ESR

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut osatyökykyisiä tukemassa. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveyspalvelut osatyökykyisiä tukemassa. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveyspalvelut osatyökykyisiä tukemassa Eveliina Pöyhönen Osatyökykyisyys on yksilöllistä Osatyökykyisellä on käytössään osa työkyvystään. Osatyökykyisyyttä on monenlaista, se voi olla myös

Lisätiedot

Mitä meneillään tällä hetkellä Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeessa? Päivi Mattila-Wiro, KTT

Mitä meneillään tällä hetkellä Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeessa? Päivi Mattila-Wiro, KTT Mitä meneillään tällä hetkellä Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeessa? Päivi Mattila-Wiro, KTT OTE:n ytimet Menetelmät ja keinot, joita olemme luoneet, vastaavat erityisesti kolmeen asiaan:

Lisätiedot

Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät innovaatiopääomaa yrityksille

Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät innovaatiopääomaa yrityksille Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät innovaatiopääomaa yrityksille 25.8.2015 Petri Puroaho Taustani ja ketä edustan? Taustani: n. 15 vuoden tieto- ja kokemuspääomaa työllistymisasioihiin liittyen Suomesta

Lisätiedot

Arvio toimintamallista: Osuuskunta työllistää osatyökykyisiä

Arvio toimintamallista: Osuuskunta työllistää osatyökykyisiä Arvio toimintamallista: Osuuskunta työllistää osatyökykyisiä Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra (THL) 30.10.2018 Osuuskunnissa tuotetaan palveluja ja tuotteita osuuskunnan jäsenten

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Yritystä!-projekti. Vammaisten henkilöiden yrittäjyyden edistäminen RAY- projekti Ville Majala

Yritystä!-projekti. Vammaisten henkilöiden yrittäjyyden edistäminen RAY- projekti Ville Majala Yritystä!-projekti Vammaisten henkilöiden yrittäjyyden edistäminen RAY- projekti 2016 2018 Ville Majala Työllistymisen mahdollisuudet seminaari 31.8.2016 www.yritystä.fi 1 Hallinnoija: ry Yhteistyökumppanit:

Lisätiedot

Anna osaajalle mahdollisuus -seminaari Helsinki 24.3.2015 Vammaiset ja osatyökykyiset työelämässä realismia ja ratkaisuja

Anna osaajalle mahdollisuus -seminaari Helsinki 24.3.2015 Vammaiset ja osatyökykyiset työelämässä realismia ja ratkaisuja Anna osaajalle mahdollisuus -seminaari Helsinki 24.3.2015 Vammaiset ja osatyökykyiset työelämässä realismia ja ratkaisuja Petri Puroaho Taustaa Vates-säätiö: asiantuntijaorganisaatio, joka toimii (1993

Lisätiedot

MIKÄ ON KESKEISIN KYSYMYS TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUKSESSA? SOILE KUITUNEN KUNTOUTUSSÄÄTIÖ 2016 KUVE

MIKÄ ON KESKEISIN KYSYMYS TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUKSESSA? SOILE KUITUNEN KUNTOUTUSSÄÄTIÖ 2016 KUVE MIKÄ ON KESKEISIN KYSYMYS TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUKSESSA? SOILE KUITUNEN KUNTOUTUSSÄÄTIÖ 2016 KUVE 20.9.2016 ISO HINTALAPPU KUNTOUTUS MAKSAA 2 MILJARDIA EUROA TYÖTTÖMYYS MAKSAA 6 MILJARDIA EUROA ISOIN SIILO

Lisätiedot

Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus

Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Työ kuuluu kaikille! 17.9.2015 Vaikuttamistoiminnan päällikkö Marika Ahlstén, Kehitysvammaliitto Sosiaalihuollon rooli vammaisten työllistymisen tukemisessa

Lisätiedot

Sirpaleista kokonaisuuksia

Sirpaleista kokonaisuuksia ... Sirpaleista kokonaisuuksia Toimitusjohtaja Marjatta Varanka VATES päivät 10.4.2014 Taustatuulta yhteiskunnallisista ajureista Kansantalous sosiaaliturvan varasta ansiotyöläiseksi, ainakin osittain

Lisätiedot

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Pohjanmaan maakunnan ESR-projektirahoituksen hakuohje

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Pohjanmaan maakunnan ESR-projektirahoituksen hakuohje Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjanmaan maakunnan ESR-projektirahoituksen hakuohje Hakuaika päättyy 16.2.2015 I Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 ohjelmakauden ESR-projektirahoitushaku

Lisätiedot

Kunnat, maakunnat ja palvelut ovat muutoksessa - kuinka käy heikoimmassa asemassa olevien? Tornio, Joentalo

Kunnat, maakunnat ja palvelut ovat muutoksessa - kuinka käy heikoimmassa asemassa olevien? Tornio, Joentalo Kevään 2018 ESR- ohjelmatilanne TL5 Kunnat, maakunnat ja palvelut ovat muutoksessa - kuinka käy heikoimmassa asemassa olevien? Tornio, Joentalo 29.5.2018 TL5 Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

Lisätiedot

Jäsenet. Arvot. Toiminta- ajatus

Jäsenet. Arvot. Toiminta- ajatus Jäsenet Arvot Toiminta- ajatus Visio Tavoitteet 3.2.2016 Nimi Sukunimi @TK_akateemiset 2 3.2.2016 Nimi Sukunimi @TK_akateemiset 3 Suurin osa jäsenistä on tekniikan tai luonnontieteiden yliopistollisen

Lisätiedot

Länsi-Suomen ESR-haku Kannonkoski / Antti Hänninen (Keski-Suomen ELY-keskus)

Länsi-Suomen ESR-haku Kannonkoski / Antti Hänninen (Keski-Suomen ELY-keskus) Länsi-Suomen ESR-haku 21.12.2015 1.3.2016 20.1.2016 Kannonkoski / Antti Hänninen (Keski-Suomen ELY-keskus) Euroopan sosiaalirahasto (ESR) Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä,

Lisätiedot

Välityömarkkinat osana työelämää. Pori Petri Puroaho, Vates-säätiö

Välityömarkkinat osana työelämää. Pori Petri Puroaho, Vates-säätiö Välityömarkkinat osana työelämää Pori 11.6.2014 Petri Puroaho, Vates-säätiö Välityömarkkinat osana työelämää projekti Edistää vammaisten ja osatyökykyisten työllisyyttä sekä kehittää työelämän monimuotoisuutta.

Lisätiedot

Käsitteitä yrittäjyydestä

Käsitteitä yrittäjyydestä 1 Käsitteitä yrittäjyydestä Käsitteitä Liikeidea Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma Sisältää esim. yritysmuodon valinnan, talouden ja markkinoinnin suunnittelun,

Lisätiedot

Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014. Antti Kivelä Johtaja, Sitra

Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014. Antti Kivelä Johtaja, Sitra Inka-ohjelman Tulevaisuuden terveys -osion strategiakokous, Oulu 23.5.2014 Antti Kivelä Johtaja, Sitra Hyvinvointi ja talous Länsimaat ovat historiallisessa murroksessa: Teollisen ajan yhteiskuntamalli

Lisätiedot

Tausta ja tarve: Tavoitteet:

Tausta ja tarve: Tavoitteet: 1 OlaCity yhteisö Toimintamallin tavoitteena on Orimattilan alueen nuorten yrittäjien (Start Up, opiskelijayritykset) sekä mikro/yksinyrittävien yritystoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden edistäminen, sekä

Lisätiedot

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) FT, PsL, erityisasiantuntija Patrik Tötterman TEM

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) FT, PsL, erityisasiantuntija Patrik Tötterman TEM Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) FT, PsL, erityisasiantuntija Patrik Tötterman TEM Tavoite: Osatyökykyiset ihmiset jatkavat työelämässä tai työllistyvät avoimille työmarkkinoille. 2 1 Osatyökykyisten

Lisätiedot

Kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tuottajana: haasteet ja uudet mahdollisuudet

Kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tuottajana: haasteet ja uudet mahdollisuudet Kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tuottajana: haasteet ja uudet mahdollisuudet Kolmas sektori: palveluita vai muita? Ylijohtaja Raimo Ikonen 12.4.2010 Julkisten ja yksityisten palveluntuottajien osuudet

Lisätiedot

Yritysesittely. Marraskuu 2012

Yritysesittely. Marraskuu 2012 Yritysesittely Marraskuu 2012 Agenda Mediverkko tänään Mediverkon tehtävä ja toiminnan lähtökohdat Mediverkon palvelut ja toimintakenttä Mediverkko kumppanina ja työnantajana Mediverkon omistus ja yhteiskuntavastuu

Lisätiedot

Osaavaa työvoimaa maahanmuuttajista

Osaavaa työvoimaa maahanmuuttajista Osaavaa työvoimaa maahanmuuttajista Kansainvälinen ja kulttuuritietoinen Kaakkois-Suomi seminaari Aika: Perjantai 29.9.2017 klo 9-15:15 Paikka: Kouvolan upseerikerhon juhlasali, Upseeritie 5, 45100 Kouvola

Lisätiedot

Käsitteitä yrittäjyydestä

Käsitteitä yrittäjyydestä 1 Käsitteitä yrittäjyydestä Käsitteitä Liikeidea: yrityksen perusajatus Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma: liikeidea käytäntöön Sisältää esim. yritysmuodon

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa Joensuu 23.11.2012. Tervetuloa! www.yhteistoiminta.fi

Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa Joensuu 23.11.2012. Tervetuloa! www.yhteistoiminta.fi Yhteiskunnallinen yritys yritysneuvonnassa Joensuu 23.11.2012 Tervetuloa! OHJELMA 9.30-9.40 Tervetuloa koulutukseen Johtaja Risto Ravattinen, Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy 9.40-10.10 Yhteiskunnallisen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Maahanmuuttajien valmennus työpajoilla Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Työpaja monialainen yhteistyökumppani työpajojen kanssa yhteistyössä toimivia tahoja ovat muun muassa työ-

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinohallinnon uudet toimet syrjäytymisen ehkäisyssä ja työurien pidentämisessä.

Työ- ja elinkeinohallinnon uudet toimet syrjäytymisen ehkäisyssä ja työurien pidentämisessä. Työ- ja elinkeinohallinnon uudet toimet syrjäytymisen ehkäisyssä ja työurien pidentämisessä. Ammatillisen kuntoutuksen päivät Verve, Oulu 18.9. 2014 Patrik Tötterman, FT, ylitarkastaja Työurien pidentäminen

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

Osatyökykyisenä työssä ja työhön tukea ja ratkaisuja. Työkyky ja osaaminen käyttöön - keinoja osatyökykyisten tueksi Kaija Ray 1.12.

Osatyökykyisenä työssä ja työhön tukea ja ratkaisuja. Työkyky ja osaaminen käyttöön - keinoja osatyökykyisten tueksi Kaija Ray 1.12. Osatyökykyisenä työssä ja työhön tukea ja ratkaisuja Työkyky ja osaaminen käyttöön - keinoja osatyökykyisten tueksi Kaija Ray 1.12.17 Vates-säätiö 2 Kokoava yhteistyö Valtakunnallinen asiantuntijuus Monimuotoinen

Lisätiedot

Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta

Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta Työkyvyt käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta Anne Korhonen Journalistipäivä 8.3.2016 Osatyökykyinen vai työkykyinen? 2 Osatyökykyisyys on työ ja tehtäväsidonnainen asia Työkyky muuttuu ja muuntuu

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019 1 Lapuan kaupunki Lausunto Kaupunginhallitus 3.9.2018 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoontie 47 60280 Seinäjoki kirjaamo@eskoo.fi Viite: Perussopimuksen 13 :n mukaiset esitykset Lapuan kaupungin

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2010 rakennerahasto-ohjelma Ohjaamoa tukevien valtakunnallisten ja alueellisten hakujen hakuajat Pia Pirskanen 4.11.2014 Valtakunnallinen ESR-toimenpidekokonaisuus: Nuorisotakuu

Lisätiedot

Jokainen meistä. Mielenterveyden keskusliiton strategia 18.5.2014

Jokainen meistä. Mielenterveyden keskusliiton strategia 18.5.2014 Jokainen meistä Mielenterveyden keskusliiton strategia 18.5.2014 Suomen hyvinvoinnin tila murroksessa Tarve julkisten palveluiden tuottavuuden parantamiseen Kunta- ja SoTe -palvelurakenteet keskellä murrosta

Lisätiedot

Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 2020

Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 2020 Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 22 Tilanne 217 neljän mittarin pohjalta Erno Mähönen Suomen työelämä Euroopan paras 22 Visio saavutetaan, kun työpaikat uudistavat ja kehittävät toimintaansa

Lisätiedot

KINNULAN KUNTA. Valtuusto 17 - SDP 3 - KOK 6 - KEPU 8

KINNULAN KUNTA. Valtuusto 17 - SDP 3 - KOK 6 - KEPU 8 KINNULAN KUNTA Perustettu 1914 Asukkaita noin 2000 Vero%19,00 Lainaa 2000 /asukas Ylijäämää 3 700 000 Talous kunnossa Politiikkana välittää toisistamme Emme tee kuntaliitoksia KINNULAN KUNTA Valtuusto

Lisätiedot

Osatyökykyiset keistä ja mistä puhutaan? Toimitusjohtaja Jaana Pakarinen

Osatyökykyiset keistä ja mistä puhutaan? Toimitusjohtaja Jaana Pakarinen Osatyökykyiset keistä ja mistä puhutaan? Toimitusjohtaja Jaana Pakarinen 8.3.2016 Vates-säätiö 1/2 2 Asiantuntijaorganisaatio, joka toimii vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden

Lisätiedot

Osatyökykyiset keistä ja mistä puhutaan?

Osatyökykyiset keistä ja mistä puhutaan? Osatyökykyiset keistä ja mistä puhutaan? Toimitusjohtaja Jaana Pakarinen 8.3.2016 Vates-säätiö 1/2 2 Asiantuntijaorganisaatio, joka toimii vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi

Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) Etunimi Sukunimi Viestintäsuunnitelma Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) 1 19.5.2017 Etunimi Sukunimi Sisältö Viestinnän tavoitteet Priorisoidut kohderyhmät Kanavat Pääviestit Visuaalinen viestintä Projektit / toimenpiteitä

Lisätiedot

Kaikki osallisiksi mitä haluamme muuttaa tällä ohjelmakaudella?

Kaikki osallisiksi mitä haluamme muuttaa tällä ohjelmakaudella? Kaikki osallisiksi mitä haluamme muuttaa tällä ohjelmakaudella? Erityisasiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulu 11.3.2015 Finlandia-talo Mitkä ovat tärkeimmät ESR:ää koskevat muutokset?

Lisätiedot

Korko korkeaa osaamista yrityksiin

Korko korkeaa osaamista yrityksiin Korko korkeaa osaamista yrityksiin Korko korkeaa osaamista yrityksiin Mikä: Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien yhteinen kehittämishanke, joka tähtää korkeakoulutettujen osaajien ja yritysten osaamistarpeiden

Lisätiedot

Koulutuksella muutokseen - työkykykoordinaattorikoulutus. Osatyökykyisille tie työelämään - OTE

Koulutuksella muutokseen - työkykykoordinaattorikoulutus. Osatyökykyisille tie työelämään - OTE Koulutuksella muutokseen - työkykykoordinaattorikoulutus Osatyökykyisille tie työelämään - OTE Hankepäällikkö Projektipäällikkö Raija Tiainen OTE - kärkihanke, taustaa 1,9 miljoonaa = joku pitkäaikaissairaus

Lisätiedot

Työelämän ulkopuolella olevien osallisuus ja hyvinvointi kyselytutkimuksen tuloksia

Työelämän ulkopuolella olevien osallisuus ja hyvinvointi kyselytutkimuksen tuloksia Työelämän ulkopuolella olevien osallisuus ja hyvinvointi kyselytutkimuksen tuloksia Euroopan sosiaalirahaston TL 5:n hankkeiden asiakkaille suunnattu kyselytutkimus (2017) Lars Leemann & Anna Keto-Tokoi

Lisätiedot

Työttömien työkyvyn ja kuntoutustarpeen arvioinnin koulutus. Kajaani

Työttömien työkyvyn ja kuntoutustarpeen arvioinnin koulutus. Kajaani Työttömien työkyvyn ja kuntoutustarpeen arvioinnin koulutus Kajaani 9.2.2017 Paltamon malli työllistämisen tukitoimissa Arto Laurikainen Kokeilun käynnistäminen Tavoite työllistää kaikki työttömät Syrjäytymisen

Lisätiedot

11.11.2014 Asukkaat paikalliskehittäjinä Merja Rossi Hämeen ELY-keskus

11.11.2014 Asukkaat paikalliskehittäjinä Merja Rossi Hämeen ELY-keskus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma 11.11.2014 Asukkaat paikalliskehittäjinä Merja Rossi Hämeen ELY-keskus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

Lisätiedot

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Vaikuttamistoiminnan päällikkö Marika Ahlstén, Kehitysvammaliitto 4.3.2015 1 Nykytila Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) hankepäällikkö Päivi Mattila-Wiro

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) hankepäällikkö Päivi Mattila-Wiro Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) hankepäällikkö Päivi Mattila-Wiro Osatyökykyisyys Osatyökykyisyys on yksilöllistä. Osatyökykyisyys voi olla tilapäistä. Osatyökykyisellä on käytössään osa työkyvystään.

Lisätiedot

Yritetään ja työllistetään. Kehittämispäällikkö Seija Mustonen

Yritetään ja työllistetään. Kehittämispäällikkö Seija Mustonen Yritetään ja työllistetään Kehittämispäällikkö Seija Mustonen Oulu / Syyskuu 2013 Työttömien lukumäärä 18 000 16 000 14 000 12 000 13 226 Kaikki työttömät Yli 50- vuotiaat 14,4% 27,0% Henkilöä 10 000 8

Lisätiedot

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi

Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi Hyrian yrityspalvelut & Vaihtoaskel -hanke Asiakasvastaava Kirsi Niskala p. 0400 398 480, kirsi.niskala@hyria.fi 1 HYRIA KOULUTUS 4.9.2014 Hyrian tarjoamat koulutukset & palvelut Yrittäjän ammattitutkinto

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Aloittavan yrittäjän palvelut Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Palvelut Aloittavat yrittäjät yritysneuvonta starttiraha koulutus työkokeilu (työtön työnhakija) Työnantajat työpaikkailmoitukset

Lisätiedot

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä Muutos 26! Projektien rahoituskanavat ja välityömarkkinat 2014 28.1.2014 Pori 27.1.2014 1 Esityksen rakenne RAY kansalaisjärjestötoiminnan mahdollistajana

Lisätiedot

Olemme edelläkävijöitä työelämän ja työllisyyttä edistävän yritysyhteistyön kehittämisessä. Vaikuttamis- ja kehittämistyö on tärkeä osa toimintaamme.

Olemme edelläkävijöitä työelämän ja työllisyyttä edistävän yritysyhteistyön kehittämisessä. Vaikuttamis- ja kehittämistyö on tärkeä osa toimintaamme. Rakenne Töihin!-palvelu on työllisyyttä edistävä palvelukokonaisuus, jonka perustana on laaja ja tiivis yritysyhteistyö. Tarkoituksenamme on tukea työllistymistä valmentamalla asiakkaita työelämään ja

Lisätiedot

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimiston uudistettu palvelumalli Palvelumalli perustuu

Lisätiedot

Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Keski-Pohjanmaalla vihdoin päätösvalta!

Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Keski-Pohjanmaalla vihdoin päätösvalta! Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Keski-Pohjanmaalla vihdoin päätösvalta! 17.5.2018 Kaustinen Toimitusjohtaja Mervi Järkkälä Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Yrittäjien oma järjestö: Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

SEKTORIT SEKAISIN YRITYKSEN NÄKÖKULMA

SEKTORIT SEKAISIN YRITYKSEN NÄKÖKULMA SEKTORIT SEKAISIN YRITYKSEN NÄKÖKULMA HANKINTA-ASIAMIES VELI PUTTONEN PALVELUKSESSANNE! Keski-Suomen Yrittäjät Lutakonaukio 7 (Innova 2) 40100 6.6.2017 Jyväskylä P. 0500 646 793 veli.puttonen@yrittajat.fi

Lisätiedot

TYÖTERVEYTTÄ YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ ESR HANKE RAHOITTAJAN PUHEENVUORO loppuseminaari Ritva Partinen, STM

TYÖTERVEYTTÄ YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ ESR HANKE RAHOITTAJAN PUHEENVUORO loppuseminaari Ritva Partinen, STM TYÖTERVEYTTÄ YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ ESR HANKE RAHOITTAJAN PUHEENVUORO 10.10.2018 loppuseminaari Ritva Partinen, STM Yleistä rakennerahastoista Suomi saa EU:lta tukea kahdesta rakennerahastosta: Euroopan aluekehitysrahastosta

Lisätiedot

Sosiaalinen yritys. Case: PosiVire

Sosiaalinen yritys. Case: PosiVire Sosiaalinen yritys Case: PosiVire Yhteiskunnallinen ja sosiaalinen yritys Yhteiskunnallinen yritys hoitaa yhteiskunnallista tehtävää kannattavan liiketoiminnan avulla Ei tarkkaa määritelmää Suomessa tai

Lisätiedot

Johtaja Kari Ilmonen STM Kuntakokeilu pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseksi - Käynnistämisseminaari 27.8.2012

Johtaja Kari Ilmonen STM Kuntakokeilu pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseksi - Käynnistämisseminaari 27.8.2012 Sosiaali- ja terveysministeriö aktiivisena kumppanina kokeilussa Johtaja Kari Ilmonen STM Kuntakokeilu pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseksi - Käynnistämisseminaari 27.8.2012 Kokeilun lähtökohdat päävastuun

Lisätiedot

Kansalaisjärjestöt ja Euroopan sosiaalirahasto ESR

Kansalaisjärjestöt ja Euroopan sosiaalirahasto ESR Kansalaisjärjestöt ja Euroopan sosiaalirahasto ESR Porvoo 1.2.2018 Hämeen ELY-keskus Merja Rossi Järjestöt hyvinvointia luomassa EU -ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston ESR tavoitteena mm. Ihmisten hyvinvointi-,

Lisätiedot

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara?

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara? Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara? Järjestötyöpaja I, 18.8.2015 Jouni Puumalainen ja Päivi Rissanen, MTKL Puumalainen, Rissanen 2015 1 Osatutkimuksen tavoitteet

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

edellä kuntakokeilussa

edellä kuntakokeilussa edellä kuntakokeilussa Jyväskylässä 25.11.2013 Työllisyyden Kuntakokeilu www.jyvaskyla.fi/tyo/kuntakokeilu www.toihinpalvelu.fi www.facebook.com/tyo/kuntakokeilu Euroja ja ihmisiä 2000 M 2100 150 M 8,8

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä

SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä SOSTE - oppilaitosyhteistyö tärkeänä osana järjestöjen perustyötä 24.4.2015 Sosiaalialan AMK-verkoston valtakunnalliset verkostopäivät Päivi Kiiskinen, erityisasiantuntija SOSTE SOSTE on Suomen suurin

Lisätiedot

Työhönvalmentaja etsii työlleen tekijän

Työhönvalmentaja etsii työlleen tekijän Yhdenvertaisuusseminaari 30.11.2017 Helsinki Työhönvalmentaja etsii työlleen tekijän Yhdenvertaisuus työelämässä 30.11.2017 Anne Korhonen Mitä mielikuvia tai ajatuksia tulee mieleen sanasta työhönvalmentaja?

Lisätiedot

Yhteistyöllä vaikuttavuutta siirtymillä eteenpäin Varkaus

Yhteistyöllä vaikuttavuutta siirtymillä eteenpäin Varkaus Yhteistyöllä vaikuttavuutta siirtymillä eteenpäin Varkaus 30.10.2014 Petri Puroaho Kehittämispäivän tavoitteet YHTEISTYÖ: Vahvistaa välityömarkkinatoimijoiden ja TEhallinnon välistä yhteistyötä VAIKUTTAVUUS

Lisätiedot

Miten yrittäjä jaksaa?

Miten yrittäjä jaksaa? Miten yrittäjä jaksaa? Hyvinvoinnin aamukahvit Fennialla, Jyväskylä 27.8.2019 Anne Kukkola Työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö, Työeläkeyhtiö Elo 27.8.2019 Menesty yrittäjänä Anne Kukkola Julkinen 1

Lisätiedot

Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt. Jäsenyrityksiä

Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt. Jäsenyrityksiä Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt 400 20 59 Jäsenyrityksiä 115 000 Luottamushenkilöt yli 4 000 Jäseniä kuntien

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus klubitoimintana kannustus avoimille työmarkkinoille

Työnhakuvalmennus klubitoimintana kannustus avoimille työmarkkinoille Työnhakuvalmennus klubitoimintana kannustus avoimille työmarkkinoille Riitta Romppainen, Koulutusavain Oy Maakunnallinen työllisyysfoorumi 13.12.2011 Kevät 2008: Kirjalliset kyselyt ja keskustelut paikallisen

Lisätiedot

PARTY Parempaa työ- ja toimintakykyä hanke

PARTY Parempaa työ- ja toimintakykyä hanke PARTY Parempaa työ- ja toimintakykyä hanke 1.4.2015-31.3.2018 RAHOITUS ESR, Sosiaali- ja terveysministeriö HANKKEEN KOKONAISBUDJETTI n. 4,6 milj., josta ESR osallistuu 80 %, omarahoitus 20 % HALLINNOI

Lisätiedot

Ekonomi yrittäjänä kysely 2017 Kooste tuloksista

Ekonomi yrittäjänä kysely 2017 Kooste tuloksista Ekonomi yrittäjänä kysely 2017 Kooste tuloksista Anja Uljas Kehitysjohtaja Taustatietoja Suomen Ekonomien ekonomijäsenistä on vajaa kymmenen prosenttia joko pää- tai sivutoimisia yrittäjiä. Joka toinen

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU 6.6.2018 Rovaniemi Jarno Karjalainen SOSKU-hanke www.thl.fi/sosku SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset

Lisätiedot

PALKKATUKI OSATYÖKYKYISEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI

PALKKATUKI OSATYÖKYKYISEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI PALKKATUKI OSATYÖKYKYISEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI 11.5.2017 1 Palkkatuen myöntämisen yleiset edellytykset 1) työ- ja elinkeinotoimisto arvioi työttömän työnhakijan työttömyyden johtuvan ammatillisen

Lisätiedot

pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1

pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1 SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke TYÖPAJA NRO 1 Ohjelma 12.30-13.45 Päiväkahvi sekä hankkeen ja osallistujien esittäytyminen 13.45 14.15 Aloituslomakkeet 14.15

Lisätiedot

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU

Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU Tampere Jarno Karjalainen SOSKU-hanke www.thl.fi/sosku SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset ja asiakkaat

Lisätiedot

Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistus. Susanna Rahkonen

Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistus. Susanna Rahkonen Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistus Susanna Rahkonen 7.2.2018 Uudistettavat palvelut Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva

Lisätiedot

Merkillisiä hyväntekijöitä. 7.10.2014 Kimmo Nekkula

Merkillisiä hyväntekijöitä. 7.10.2014 Kimmo Nekkula Merkillisiä hyväntekijöitä 7.10.2014 Kimmo Nekkula Suomalaisen Työn Liitto 102 vuotta suomalaisen työn puolesta Suomalaisen työn arvostuksen ja menestyksen puheenjohtaja ja Suomessa tehdyn työn aktiivinen

Lisätiedot

Osallisuutta, osaamista, työtä ja hyvinvointia

Osallisuutta, osaamista, työtä ja hyvinvointia Osallisuutta, osaamista, työtä ja hyvinvointia Euroopan sosiaalirahasto ESR Porvoo 7.2.2019 Hämeen ELY-keskus Merja Rossi Euroopan sosiaalirahasto ESR EU -ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston ESR tavoitteena

Lisätiedot

SATAOSAA OMAN ORGANISAATION NIMI Porin kaupunki/ Satakunta

SATAOSAA OMAN ORGANISAATION NIMI Porin kaupunki/ Satakunta SATAOSAA OMAN ORGANISAATION NIMI 1 24.5.2017 Porin kaupunki/ Satakunta SATAOSAA Satakunnan mallit työllisyyteen ja osallisuuteen SATAOSAA hankkeen hallinnoija on Porin kaupunki. Hanke on osa Satakunnan

Lisätiedot

Kanava työvoimaa avoimille työmarkkinoille 2014

Kanava työvoimaa avoimille työmarkkinoille 2014 Kanava työvoimaa avoimille työmarkkinoille 2014 Toiminta-aika 1.4.2011-31.12.2014 4 palveluohjaajaa + projektipäällikkö Rahoitus ESR 85% ja kuntaosuus 15% mukana olevien kuntien mukaan asukasmäärien suhteessa:

Lisätiedot

TYÖN MARKKINOILLA TOIMIMISEN TAIDOT -YHTEINEN PELIKENTTÄ. Mikko Kesä, vanhempi neuvonantaja, Sitra Työsteen Sillat

TYÖN MARKKINOILLA TOIMIMISEN TAIDOT -YHTEINEN PELIKENTTÄ. Mikko Kesä, vanhempi neuvonantaja, Sitra Työsteen Sillat TYÖN MARKKINOILLA TOIMIMISEN TAIDOT -YHTEINEN PELIKENTTÄ, vanhempi neuvonantaja, Sitra 26.9.2016 Työsteen Sillat Edistämme työelämän uudistumista talouden ja työmarkkinoiden haasteisiin ja tulevaisuuteen

Lisätiedot

Kaikki mukaan vammaisten ja osatyökykyisten työpanos työelämän käyttöön. Pauliina Lampinen Kuntoutuspäivät 23.3.2012

Kaikki mukaan vammaisten ja osatyökykyisten työpanos työelämän käyttöön. Pauliina Lampinen Kuntoutuspäivät 23.3.2012 Kaikki mukaan vammaisten ja osatyökykyisten työpanos työelämän käyttöön Pauliina Lampinen Kuntoutuspäivät 23.3.2012 Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Säätiö tukee pitkäaikaissairaita/vammaisia lapsia

Lisätiedot

Paikka auki. osatyökykyisten ja nuorten työllistämisen avustusohjelma

Paikka auki. osatyökykyisten ja nuorten työllistämisen avustusohjelma Paikka auki osatyökykyisten ja nuorten työllistämisen avustusohjelma Paikka auki - osatyökykyisten ja nuorten työllistämisen avustusohjelma Paikka auki - peruslähtökohdat Paikka auki -avustusohjelman tarkoituksena

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ESR Etelä-Pohjanmaa Aluekehittämispalaverit 14.-23.4.2015 www.rakennerahastot.fi sivustolta löytyy - Kestävää kasvua ja työtä - Suomen rakennerahasto-ohjelma

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinnon uudistamistyö. Heli Huotari ja Paula Hyytiäinen

Liiketalouden perustutkinnon uudistamistyö. Heli Huotari ja Paula Hyytiäinen Liiketalouden perustutkinnon uudistamistyö Heli Huotari ja Paula Hyytiäinen 23.11.2016 Uudistamistyön taustoja Liiketalouden uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan 1.8.2018 Osaamisalat poistuvat Esitys

Lisätiedot