Psoriasis: pintavikaa ja kenkkuja niveliä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Psoriasis: pintavikaa ja kenkkuja niveliä"

Transkriptio

1 Psoriasis: pintavikaa ja kenkkuja niveliä Taras Klimenko, ihotautien, allergologian ja yleislääketieteen erikoislääkäri, (psykoterapeuttiopiskelija, TRE yliopisto), Keravan terveyskeskus Naantalin kylpylä Sidonnaisuudet: Virkalääkäri Keravan terveyskeskus Luennot (Iholiitto, Psoriliitto, Allergia ja astmayhdistys)

2 Psoriasis: pintavikaa ja kenkkuja niveliä Psoriasis Syyt, liitännäissairaudet, yleisyys, riskitekijät Nivelpsoriasis Diagnostiikka Luokittelu Lääkehoidot Sisäiset lääkkeet Biologiset hoidot Ihopsoriasis Diagnoosi ja ryhmittely Hoidot Paikallishoidot Raskaus ja psoriasis

3 Määritelmät kliiniseltä kuvaltaan ja vaikeusasteeltaan vaihteleva ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, immunologinen tulehdustauti Esiintyvyys Ihopsoriaasia sairastaa Pohjoismaissa noin % naisista ja miehistä, voi puhjeta missä iässä tahansa. Ihopsoriaasi on yleensä lievä. Vaikeaa psoriaasia sairastaa noin 3 5 % potilaista. Osalla ihopsoriaasipotilaista (11 30 %) on myös nivelpsoriaasi. Alle 40-vuotiailla (tyypin I) psoriaasiin sairastuneilla nivelpsoriaasi ilmenee vasta vuosien jälkeen. Yli 40-vuotiaana (tyypin II) psoriaasiin sairastuneilla niveloireet alkavat usein varsin pian iho-oireiden ilmaantumisen jälkeen. Pienellä osalla niveloireet edeltävät iho-oireita. Niveloireiden esiintymisestä lapsipsoriaatikoilla ei ole luotettavaa tutkimustietoa. Alle 10 % lasten kroonisista artriiteista on nivelpsoriaasia.

4 Riskitekijät Alle 40 vuoden iässä puhkeavaan psoriaasiin liittyy usein vahva perinnöllinen alttius. Molempien vanhempien sairastaessa psoriaasia sitä esiintyy %:lla lapsista. Toisen vanhemman sairastaessa psoriaasia sitä esiintyy %:lla jälkeläisistä. Nivelpsoriaasipotilaista noin 30 %:lla esiintyy lähisuvussa psoriaasia. Useita alttiusgeenejä on paikannettu eri kromosomeihin, mutta kukin niistä selittää enintään 1-5 % psoriasiksen esiintyvyydestä. Nivelpsoriaasia sairastavilla tavataan kudostyyppejä HLA-B7 ja -B27 enemmän kuin ihopsoriaasissa, kuitenkin harvemmin kuin selkärankareumassa. Tunnetuin laukaiseva tekijä pisarapsoriaasissa on Streptococcus pyogenes -bakteerin aiheuttama nielutulehdus (angiina), silti harvoin.

5 Riskitekijät Runsas alkoholinkäyttö, infektiot (kuten hammastulehdukset ja HIV), tupakointi ja stressi voivat laukaista psoriaasin tai pahentaa sitä. Monet lääkkeet voivat laukaista psoriaasin tai pahentaa sitä Tunnetuimpia litium ja klorokiini ja tunnetun vaikutusmekanisminsa puolesta interferonit alfa ja gamma sekä imikimodi. Psoriaasia voivat pahentaa myös muun muassa beetasalpaajat, ACE:n estäjät, terbinafiini, tetrasykliinit ja tuumorinekroositekijä-alfan estäjät. Nivelpsoriaasin laukaisevana tekijänä saattaa olla infektio tai vamma.

6 Liitännäissairaudet Vaikeaa iho- ja nivelpsoriaasia sairastavilla esiintyy muuhun väestöön verrattuna useammin ylipainoa, verenpainetautia, suurentuneita rasva-arvoja, diabetesta, sepelvaltimotautia ja tulehduksellista suolistosairautta (Crohnin tauti); suhteellinen riski noin kertainen Psoriaasiin itsessään liittyy lievästi suurentunut riski kasvaimiin; lisääntyy myös esim. siklosporiinia pitkäaikaisesti käyttävillä hieman.

7 Iho- ja nivelpsoriaasin hoidon tavoitteet Ihopsoriaasin hoidon tarkoituksena on lievittää oireita ja ylläpitää työkykyä. Ihopsoriaasiin ei ole parantavaa hoitoa. Se on hoidettunakin harvoin täysin oireeton. Potilaalle on hyvä selvittää, mitä hoidoilla voidaan saavuttaa. Nivelpsoriaasissa tavoitteena ovat oireettomuus sekä työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen. Hoitomuodon valintaan vaikuttavat ihottuman ja niveltulehduksen vaikeusaste, hoidon toteuttamisen mahdollisuus potilaan aikaisemmat kokemukset ja vasta-aiheet eri hoidoista

8 Muiden sairauksien ja riskitekijöiden ehkäisy ja hoito tulisi aloittaa jo ennen erikoissairaanhoidon konsultaatiota, keskeisinä metabolinen oireyhtymä, tupakointi ja alkoholin liikakäyttö Vain puolet USAn ihotautilääkäreistä kokee neuvonnan ja hoidonn kuuluvan erikoissairaanhoitoon. infektiopesäkkeiden kartoitus ja hoito (erityisesti suun alueen). Riittävä tieto sairaudesta ja sen hoidoista sekä hoitojen vaikutuksista ja käytännön toteutuksesta lisännee potilaan valmiuksia sopeutua sairauteensa. Kirjalliset potilasohjeet ovat saatavilla osoitteessa ja Sopeutumisvalmennuskurssit (psoriliitto). Kuntoutuksen vaikutuksesta psoriaatikon työkykyyn on niukasti tutkimusnäyttöä.

9 Nivelpsoriaasi Diagnoosi Nivelpsoriaasin diagnoosi on pääasiassa kliininen. Nivelpsoriaasia on luokiteltu useita eri kriteereitä käyttäen. Nivelpsoriaasia tulee epäillä aina, jos niveltulehdus ja psoriaasi-ihottuma esiintyvät samanaikaisesti. Pienellä osalla potilaista iho-oireet ilmaantuvat niveloireiden jälkeen. Psoriaasi-ihottuman puuttuessa diagnostiikassa antavat vihjeitä psoriaasille tyypilliset kynsimuutokset taudin epäsymmetrisyys (reumassa usein symmetrinen) makkarasormien ja -varpaiden esiintyminen. Psoriaasi ei sulje pois muiden nivelsairauksien mahdollisuutta (nivelrikko melko yleinen >50 vna).

10 Nivelpsoriaasissa oireena voi esiintyä nivelten arkuutta ja aamujäykkyyttä muutaman nivelen epäsymmetrisiä niveltulehduksia sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehdusta liittyy usein kynsimuutoksiin nivelreuman kaltaista moniniveltulehdusta spondyliittia tai epäsymmetristä sakroiliittia (alaselän tulehduksellinen kipu ja jäykkyys) entesiittejä (luukalvon tulehdusta) tyypillisiä ovat akillesjänteiden kiinnityskohdan tulehdukset ja jalkapohjien kalvojänteen tulehdus (plantaarifaskiitti) daktyliittejä (makkaramaisesti turvonneet yksittäiset sormet tai varpaat) harvoin luita syövyttävää tulehdusta. raajan kuoppaturvotusta toispuolisena

11 Laboratorio- ja kuvantamislöydökset Laboratoriotutkimuksista ei ole hyötyä nivelpsoriaasin diagnostiikassa. Lasko ja CRP-pitoisuus voivat olla normaaleja tai suurentuneita. Natiiviröntgenkuvaus Käytetään diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Radiologisia muutoksia ovat mm syöpymät, kaventumat, uudisluun muodostumiset Nivelten kaikututkimus: Osoittaa niveltulehdusten lisäksi jännetulehdukset ja entesiitit. Vaatii tekijältä perehtyneisyyttä. Magneettitutkimus reumatologian erikoislääkärin harkinnassa Osoittaa nivelten tulehdusmuutokset aikaisemmin kuin tavanomainen röntgenkuva.

12 Nivelpsorin vaikeusaste Lievä-keskivaikea-vaikea Montako niveltä (1-4, >4), kehittyykö seurannassa niveltuhoa Hoidot Yhteisymmärryksessä potilaan kanssa riippuen oireiden vaikeusasteesta Vrt reumaan hoitotutkimuksia on melko vähän Lievimmissä tapauksissa tulehduskipulääke sekä paikalliset steroidi-injektiot ainoat, mitä tarvitaan Hoidon tehoa arvioidaan tutkimuksissa ACR20 (vähimmäisoletus) ja ACR70 (erinomainen) vasteilla; oireiden ja löydösten vähentymä prosentteina

13 Metotreksaatti Ensisijainen hoito, jos potilaalla on myös nivelpsoriaasi. Tehokas hoito läiskäpsoriaasissa. PASI-75 voidaan saavuttaa 64 %:lla ja PASI %:lla potilaista 12 viikon hoidon aikana. Heikentää immuunivastetta. Sopii pitkäaikaishoitoon ja hoidon voi tauottaa. Annos mg viikossa. Lääkityksen toteuttaminen vaatii erityistä huolellisuutta sen poikkeuksellisen annostelun ja lääkitykseen liittyvien haittavaikutusten vuoksi. Haittoja: pahoinvointi ja ripuli. Luuytimen heikentynyt toiminta ja maksahaitat. Hinta <100e/v.

14 Syklosporiini Käytetään vaikeassa psoriaasissa, kun muut tavanomaiset hoidot ovat tehottomia tai sopimattomia tai kun tarvitaan nopeaa vastetta. Tehokas hoito läiskäpsoriaasissa. PASI-75 voidaan saavuttaa 71 %:lla ja PASI %:lla potilaista 12 viikon aikana. Heikentää immuunivastetta. Lisää ihon okasolusyövän riskiä hieman, etenkin aiemmin tabletti-puvalla hoidetuilla. Pitkäaikaishoitoa (yli kaksi vuotta) pyritään välttämään munuaishaittavaikutusten vuoksi. Lääkitys voidaan tarvittaessa tauottaa. Haittoja: Päänsärky, kohonnut verenpaine, ienhyperplasia, karvoituksen lisääntyminen, lihaskrampit ja vapina. N. 3000e vuodessa.

15 Metotreksaatti Kliinisen kokemuksen perusteella tehokas lääke, tehoaa myös ihottumaan Sulfasalatsiini Heikkotehoinen nivelpsoriaasin hoidossa. Soveltuu käytettäväksi, kun esimerkiksi metotreksaatti on vasta-aiheinen (esimerkiksi raskaus tai sen suunnittelu). Ei tehoa psoriaasi-ihottumaan. Leflunomidi Yksittäistapauksissa käyttökelpoinen lääke nivelpsoriaasiin. Teho ihoon melko vähäinen. Pitkävaikutteisesti sikiölle vaarallinen lääke, raskauden suunnittelu niin miehillä kuin naisilla otettava huomioon (2 vuotta hoidon jälkeen).

16 Siklosporiini. Soveltuu huonosti pitkäaikaishoitoon (yli kaksi vuotta). Hydroksiklorokiini Ei seurantakokeiden tarvetta. Teho on vähäinen. Käytetään lähinnä yhdistelmänä metotreksaatin kanssa. Apremilasti Teho ihoon ja niveliin (ACR20 35%, ACR70 10 %) Glukokortikoidit Käytetään tarvittaessa paikallisesti niveliin ruiskutettuna. Suuriannoksisen systeemisen glukokortikoidilääkityksen lopettaminen saattaa pahentaa ihopsoriaasia, mikä tärkeää potilaankin muistaa altistuessaan yleislääkäreille

17 Apremilasti (Otezla) Muuntaa solunsisäistä viestintä-järjestelmää, joka suuntaa välittäjäaineiden tasapainon tulehdusta rauhoittavaksi. Teholtaan asitretiinin ja muiden psorilääkkeiden välissä, PASI %. Ei vakavia infektioita. Ei vaadi seurantakokeita. Ripuli yleisin haitta, mutta vain harvat lopettavat sen vuoksi. Yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa; otetaan kahdesti päivässä. Vaikean psorin hoitoon, ei ensilinjan lääke, vaatii B-lausunnon, jossa todetaan vaikeahoitoisuus hinta n e/v.

18 Biologiset lääkkeet Vaikutuskohde hyvin yksilöity tarkoilla tutkimuksilla tiettyyn yksittäiseen tulehduksen välittäjäaineiseen tai reseptoriin Yleisohjeet biologisten lääkkeiden käytöstä iho- ja nivelpsoriaasin hoidossa Hoidon voi aloittaa ja sitä voi valvoa ihotautien tai reumasairauksien erikoislääkäri. Korvattavuus edellyttää erillistä SvB-lausuntoa vaikeasta psoriaasista, jonka hoidossa tavanomaisilla systeemisillä hoidoilla (MTX, siklosporiini, asitretiini tai PUVA) ei ole saavutettu tyydyttävää vastetta tai niitä ei voida käyttää. Lievennetty Lisäävät hieman vakavien infektioden riskiä (ylähengitystieinfektioita lisäksi melko usein) Piilevä tuberkuloosi poissuljettava, hampaisto saneerattava Usein metotreksaatti mukana Hinta noin e/v, geneeriset n e.

19 IHO ja NIVELET Adalimumabi (Humira), TNFα Injektiot ihon alle 2 viikon välein Etanersepti (Enbrel), TNFα Kahdesti viikossa injektio ihon alle Infliksimabi (Remicade), TNFα 6-8 viikon välein suonensisäiset infuusiot Allergisia reaktioita jkvn, mutta teho paras Ustekinumabi (Stelara), IL-12/23 3 kk välein ihonalaiset injektiot Sekukinumabi (Cosentyx), IL-17 4 viikon välein injektiot ihon alle (tulossa markkinoille, VAIN IHO: Iksekitsumabi (Tienz), IL-17 4 viikon välein injektiot ihon alle) VAIN NIVELET: Golimumabi (Simponi) ja sertolitsumabipegoli (Cimzia), TNFα ihonalaisesti kerran 4 viikossa

20 Biologiset lääkkeet PASI 75 vasteet noin % ACR70 vaste %, ACR20 n. 60 %. Yleensä 3 kuukauden välein turvaverikokeet Tehoavat nivelten lisäksi entesiitteihin ja jännetulehduksiin. Vaikeissa tapauksissa kirurgiset hoidot kuten nivelreumassa Nivelpsorin ennusteesta vähän tutkimuksia 2 vuotta reumalääkkeiden käyttöä vaatineessa nivelpsorissa 50 %:lla röntgen muutoksia

21 Pinnallisempi taudinkuva Psoriaasia esiintyy kaikilla ihoalueilla ja kynsissä. Ihottuman laajuus vaihtelee muutamasta pienestä läiskästä koko ihon peittävään muotoon. Psoriaasiin saattaa liittyä kutinaa ja ihon arkuutta, mutta mitä tahansa tunnetta polttelusta kihelmöintiin etenkin hiuspohjassa; usein läiskät kuitenkin vähäoireisia. Tyypillistä ihottumalle on rauhallisten ja oireilevien kausien vaihtelu. Koepalasta joskus apua.

22 Muita erityispsoriasiksia mm sukuelinten psoriasis märkärakkulainen yleisoireinen psoriasis (harvinainen) Paikallinen märkärakkulainen psori (acrodermatitis continua Hallopeau) koko ihon psori eli p. erytrodermia

23 Vaikeusaste arvioimisesta ei ole yhtenäisiä suosituksia. Objektiivisten iho-oireiden tavallisesti käytettyjä mittareita, jotka sopivat vain läiskäpsoriaasin mittaamiseen, ovat muun muassa psoriaasin prosenttiosuus ihon pinta-alasta (body surface area, BSA) apukeinona voidaan käyttää likiarvoa 1 % = kämmenen ja sormien pinta-ala PASI (psoriasis area and severity index) Eri alueilta arvioidaan erikseen ihottuman prosenttiosuus, punoitus, paksuus ja hilseily, jotka laskentataulukkoon sijoitettuina antavat lukuarvon asteikolla 0 72.

24 terveyteen liittyvän elämänlaadun mittarina on käytetty eniten Dermatology Life Quality Index (DLQI) -nimistä kymmenen kysymyksen sarjaa, joka antaa lukuarvon asteikolla 0 30 Ihopsoriaasia pidetään vaikeana, kun ihottuman prosenttiosuus koko ihon pinta-alasta (BSA) on yli 10 tai PASI on yli 10 ja lisäksi DLQI on suurempi kuin 10. Myös pinta-alaltaan suppeampi (tai PASI alle 10) psoriaasi voi olla vaikea oireillessaan voimakkaana tai märkärakkulaisena erityisillä alueilla, esimerkiksi kämmenissä, jalkapohjissa tai kasvoissa tai jos siihen liittyy nivelpsoriaasi. Keskivaikean ja lievän psorin erottamiseen ei ole tarkemmin määriteltyjä rajoja

25 HOIDOT Lieväoireista psoriaasia ei tarvitse hoitaa, ellei se haittaa potilasta. Paikallishoidot Säännöllinen paikallishoito riittää valtaosalle potilaista. Haittavaikutusriski on vähäinen. Käytetään myös muiden hoitojen tukena laaja-alaisessa psoriaasissa. Perusvoiteet Perusvoiteen säännöllinen siveleminen puhtaalle iholle vähentää ihottuman kuivuutta, kutinaa ja hilseen määrää

26 Salisyylihappovoide paksuhilseisen psoriaasi-ihottuman kuorimiseen (yleisimmin hiuspohja, käsi-jalka) Paksu hilsekerros estää muiden lääkevoiteiden imeytymistä ja hidastaa valohoidon tehoa. Voi ärsyttää etenkin tervettä ihoa. Imeytyy ihon läpi vähäisessä määrin. Ei laaja-alaiseen psoriaasiin Tekee emäksiset D-vitamiinijohdokset tehottomiksi. Estää UV-säteitä pääsemästä ihoon. Ei käytetä juuri ennen valohoitoa.

27 Paikallisglukokortikoidit yksinään Soveltuvat pienialaisen psoriaasin hoitoon. Anti-inflammatorinen ja solunjakautumista hillitsevä vaikutus. Valmiste ja voidepohja valitaan psoriaasin tyypin ja ihoalueen mukaan: ohuelle taivealueelle ja kasvoihin I II luokan valmiste paksuihin plakkimaisiin läiskiin III IV luokan valmiste. Hoitoaika: ohuilla ihoalueilla (kasvot, taipeet) yhtäjaksoisesti 1 2 viikkoa paksummalla iholla 3 4 viikkoa.

28 Paikallisglukokortikoidit yksinään Eivät sovellu pitkäaikaiseen (>1 kk) päivittäiseen käyttöön. Voivat aiheuttaa korjaantumatonta ihon ohentumista. Ihon kollageenin puoliintumisaika on pitkä, joten ohentuminen ilmaantuu viiveellä. Pahentavat aknea. Lisäävät sieni- ja virusinfektioiden riskiä. Systeemihaitat mahdollisia, jos koko kehoa hoidetaan pitkään vahvalla kortisonivoiteella. Oireeton aika käytön jälkeen on usein vain joitakin viikkoja. Muut paikallishoidot hoidon tukena ovat tarpeellisia.

29 D-vitamiinijohdokset kalsitrioli (Silkis) (ja kalsipotrioli (Daivonex), enää erityisluvalla) Normalisoivat ihon hilseilyyn johtavaa liiallista solunjakautumista. Johdosten teho = keskivahva paikallisglukokortikoidi. mieluiten kahdesti päivässä, kunnes läiskät ovat parantuneet. Sopivat pitkäaikaiskäyttöön. Hyvään hoitotulokseen pääsy voi kestää jopa 4 6 viikkoa. Hoitotuloksen pysyvyydestä ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä. Paikallinen ihoärsytys on tavallisin joskus hoitoa rajoittava haittavaikutus, kalsitrioli näistä vähemmän ärsyttävä. Sopivat vain lievän ja keskivaikean psoriaasin hoitoon. Ohjeen mukaisia annoksia (kalsipotrioli enintään 100 g ja kalsitrioli 200g viikossa) käytettäessä ei ole odotettavissa vaikutuksia aineenvaihduntaan. Kalsitriolia voidaan kokeilla myös taivealueille ja kasvoihin, mutta saattaa ärsyttää ihoa

30 Glukokortikoidin ja kalsipotriolin yhdistelmä (Daivobet) On tehokkaampi kuin kalsipotrioli tai beetametasonidipropionaatti (vahva paikallisglukokortikoidi) ainoana hoitona. Käyttöön pätevät samat säännöt kuin muihin vahvoihin paikallisglukokortikoideihin (ks. kohta Paikallisglukokortikoidit yksinään). Neljän viikon käytön jälkeen siirrytään glukokortikoidittomaan paikallishoitoon. Ditranoli eli antraliini (Mikanol) erityisluvalla saatavissa kaupallisena valmisteena. Useimmiten ihotautiosastolla ensikokeilut Sopii yhdistettäväksi valohoitoihin. Haittoina ihon ärsyyntyminen ja tahraavuus.

31 Tervavalmisteet Ihosyöpäriskistä ollut paljon keskustelua, mutta ilmeisimmin lääketerva ei näytä aiheuttavan. Hoitomyöntyvyyttä vähentävät tahraavuus, haju ja herkistävyys auringonvalolle. Saatavuus on Suomessa ongelmallista ja käyttö hyvin vähäistä (Alphosyl). Melko heikkotehoinen. (Tatsaroteeni) Nopeavaikutteinen ja lumevoidetta merkitsevästi tehokkaampi psoriaasin hoidossa. Voidaan yhdistää valohoitoon. Merkittävin haittavaikutus ihoärsyttävyys ja se, että se vaatii erityisluvan hakemista (kallis).

32 Erityisalueiden psoriaasin hoito Hiuspohjan psoriaasin hoito Päänahan hilseen irrottamiseen käytetään salisyylihappoa voidepohjassa tai öljyssä. Hilseen poiston jälkeen käytetään ryhmän III IV kortisonivalmisteita tarvittaessa yhdistelmänä D-vitamiinijohdoksiin ensilinjassa; sampoo, linimentit, geelit Hiuspohjaa voidaan hoitaa myös terva- tai ditranolivalmisteilla.

33 Muiden erityisalueiden psoriaasin paikallishoito Kasvoissa ja hiusrajassa Ryhmän I II paikallisglukokortikoidi 1 2 viikon hoitojaksoina. Kalsitriolia voidaan kokeilla varovasti (+paikallisglukokortikoidi). Paikalliset kalsineuriinin salpaajat (takrolimuusi, pimekrolimuusi): Voidaan kokeilla, jos tavanomainen paikallishoito ei tehoa tai ärsyttää ihoa. Psoriaasin hoito ei kuitenkaan ole kalsineuriinin salpaajien virallinen käyttöaihe. Yleisiä haittavaikutuksia hoidon alussa ovat hoitoalueen ärsytys, kuumoitus ja kutina. Voivat aiheuttaa karvatuppitulehdusta ja aknea.. Korvakäytävien hilsettä voidaan pehmittää ja poistaa ihoöljyllä ja korvahuuhteluin, kortisonitippoja tarvittaessa Taivealueiden hilseetön psoriaasi-ihottuma: hautuu helposti rikki paikallishoitoon liitetään jokin antimikrobinen aine, kuten lääkerikki hydrokortisoniin tai desonidiin yhdistettynä. Kalsitriolin kokeilu

34 Valohoidot ultraviolettisäteitä (UV-säteitä) käytetään hoidoksi sellaisenaan (UVB-hoidot ja SUP-hoito) tai potilaan iho valmistellaan ennen valotusta UVA-säteille (PUVA-hoidot) sisäisesti tai ulkoisesti käytettävällä valoherkisteillä. Käyttöaiheet: keskivaikea pisara- ja läiskäpsoriaasi. Vasta-aiheet: ehdottomia vasta-aiheita ei ole. suhteelliset vasta-aiheet: pustulaarinen ja erytroderminen psoriaasi, valoherkkyys tai aiempi ihosyöpä tai sille altistavat tekijät. Käyttöä rajoittavat hoidon sitovuus ja mahdollinen vaikea saatavuus mahdollisesti lisääntynyt ihosyöpäriski, nykyisin sairaaloissa seurataan hoitojaksoja ja annoksia suositeltava yläraja vuosittaisille hoidoille on kolme jaksoa.

35 Valohoidot Kapeakaista eli kkuvb Aikuisilla ensisijainen mahdollisuuksien mukaan. 70 % parantuu täysin, hoitokertaa 3 kertaa viikossa. Vaimentaa ihon tulehdusta ja hidastaa psoriaasissa ihon paksuuntumista. kuuden kuukauden kuluttua hoidon loppumisesta % potilaista on vielä terveitä tai lähes terveitä. Laajakaista eli lkuvb Saatavuus yksityissektorilla vielä parempi, laitteita poistumasta käytöstä. Teho hieman heikompi kuin kkuvb SUP-hoito (selektiivinen ultraviolettivalohoito) Spektrissä alle 10 % UVB-aallonpituusalueen säteilyä, jolloin teho psoriaasiin on vähäinen, koska UVB-säteilyn osuus on pieni (joillekin ohutplakkisille riittävä, huomioidaan paikallinen tarjonta)

36 PUVA-hoidot Suun kautta tbl tai kylpy, joskus voide Ihon herkistäminen UV-säteilylle, herkistymisen kesto koko päivän Joillekin potilaille tehokkain valo, mutta työläs * Hinta noin e 20 kerran hoitojakso (yhdellä lähetteellä yksityispuolella vain 15 kerrasta KELA-korvaus) Ilmastohoito Ilmastohoito vastaa teholtaan UVB-valohoitoa. Noin puolella potilaista ihottuma palautuu entiselleen puolen vuoden kuluessa ilmastohoitomatkan päättymisestä

37 Yhdistelmähoidot UV-valohoidon yhteydessä Kalsipotrioli- tai kalsitriolipaikallishoito: Yhdistelmähoito saattaa olla tehokkaampi. Yhdistelmähoidossa ihottuman paranemiseen tarvittava UVsäteilyn määrä saattaa olla vähäisempi kuin pelkässä valohoidossa. UV-säteily inaktivoi D-vitamiinijohdokset, joten voidetta tulee levittää iholle useita tunteja ennen valohoitoa tai sen jälkeen. Glukokortikoidivoiteet: Käyttö valohoidon aikana saattaa jopa heikentää valohoidon tehon pysymistä, mutta luotettava näyttö yhdistelmähoidon vaikutuksesta puuttuu. nopeuttaa vasteen saavuttamista ja vähentää tarvittavaa UVsäteilyannosta, mutta tutkimusnäyttöä on vähän. Systeeminen retinoidi (yleensä asitretiini): Yhdistelmä saattaa nopeuttaa ihottuman paranemista ja vähentää tarvittavaa UV-säteilyannosta. Retinoideilla on valohoidon kannalta suotuisa, ihosyöpien kehittymistä hidastava vaikutus.

38 Ihopsoriaasin sisäinen hoito Ihopsoriaasin sisäisen hoidon aloittaa ja sitä seuraa ihotautien erikoislääkäri. Ohjeistettu verikoeseuranta voidaan toteuttaa perusterveydenhuollossa. Ohjeet koskevat aikuispotilaita. Käyttöaiheet: keskivaikea tai vaikea läiskäpsoriaasi (BSA/PASI >10) erytroderminen tai pustulaarinen psoriaasi paikallishoitoon reagoimaton kämmen- tai jalkapohjapsoriaasi vaikea hiuspohjan psoriaasi. Ihopsoriaasi uusii kaikkien sisäisten lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen yleensä parin kuukauden kuluessa

39 Asitretiini Käytetään keskivaikean ja vaikean läiskäpsoriaasin, kämmenten ja jalkapohjien paksuhilseisen psoriaasin sekä yleistyneen pustulaarisen psoriaasin hoidossa. Ei tehoa nivelpsoriaasiin. PASI-75 voidaan saavuttaa %:lla läiskäpsoriaasia sairastavista potilaista kahdeksassa viikossa. Yhdistetään läiskäpsoriaasissa usein UV-valohoitoon. Ei heikennä immuunivastetta. Saattaa vähentää ihon okasolusyövän ilmaantuvuutta hoidon aikana. Sopii pitkäaikaishoitoon ja hoito voidaan tauottaa. Iho ja limakalvot kuivuvat, hiustenlähtö voi lisääntyä; Voi suurentaa triglyseridien, kolesterolin ja maksan toimintakokeiden arvoja. Aiheuttaa sikiöhaittojen riskin lääkityksen aikana ja kahden vuoden ajan käytön jälkeen.

40 Lisäksi edellä mainitut Metotreksaatti Syklosporiini Apremilasti Biologiset lääkkeet

41 Mitä uutta tulossa Uusia kalliita biologisia lääkkeitä kehitellään jatkuvasti (interleukiini-17 -estäjät brodalumabi, IL-23 estäjät tildrakitsumabi ja guselkumabi); PASI 75 vasteet % lähivuosina useat tulevat halvemmiksi kun patentit umpeutuvat (infliksimabin geneerinen jo -40%, etanersepti juuri myyntiluvan alla, adalimumabi); JAK-kinaasien estäjät tofasitinibi (tutkittu suun kautta tabletteina sekä voiteena), sekä ruksolitinibi (voide), tablettien teho etanerseptin luokkaa, voiteena miedompi. Adenosiinireseptorin kautta vaikuttava paikallisvoide Näitä odotettavissa markkinoille 2-4 vuoden sisällä; etuina yhä vähäisemmät haitat ja parempi teho, harvempi annostelu

42 Mitä uutta Pitoisuusmääritykset annoksen arvioinnissa (adalimumabin vakioannoksella 1/3 potilaista saa lääkettä liikaa) Dermatology Jun 2015 Geenien kartoitus tehon arviossa (ustekinumabilla tietyt HLA geenin kantajat saavat tehon nopeammin) Erilaiset suolaviritelmät: teho vähäinen, ja vaikutuksia vaikea erottaa muista hoitotoimista Huippukylmähoidoista ( C) luotettavia tutkimuksia ei ole (slaavilaisissa maissa tutkittu), mutta teoriassa voi tehotakin (kylmä rauhoittaa tulehdusta) Nielurisojen poiston harkinta toistuvissa angiinoissa (katsaus, heikkolaatuisia tutkimuksia, JAAD 2015 Feb)

43 Mitä uutta/liitännäisvaihtoehtoja Diabeetikot voisivat muistaa (tk:ssa asioidessaan) pioglitatsonin, joka sokerien alentamisen lisäksi rauhoittaa jkvn psoriasista alustavaa viitettä myös metformiinin käytöstä (jopa jo esidiabeteksessa) etenkin yhdistettynä metotreksaattiin miehillä Mielenterveyspotilaat saattavat hyötyä erilaisista mieltä tasaavista lääkityksistä (topiramaatista pari julkaisua), koska psyykellä huomattava vaikutus psorin aktivaatioon

44 Elämänlaatu ja psori Elämänlaatu verrattavissa syöpäsairaiden ja vaikeaa sydäntautia sairastavien elämänlaatuun Mitä paremmin iho hoidoilla parantuu, sitä paremmaksi elämänlaatu muuttuu tehon heikentyessä puoleen, elämänlaadun parantumisvaikutus kuitenkin häviää kokonaan

45 Elämänlaatu ja psori Keskimäärin 30 %:lla, joissain tutkimuksissa jopa 60 %:lla potilaista mielenterveyden haasteita; masennus, ahdistus ja itsetuhoiset ajatukset, leimautumisen häpeä, kutakin 10-30%:lla Valohoitojen teho masentuneilla potilailla merkittävästi heikompi Uusimmissa lääkeyritysten rahoittamissa tutkimuksissa elämänlaadun ja ihottuman parantuminen ovat suoraan verrannollisia (viimeiset läiskät vaikuttavat suhteellisesti eniten)

46 Psori ja ruokavalio Laihduttaminen vaikuttaa osalla edullisesti psorin vaikeuteen Laihdutusleikkaus voi jopa rauhoittaa psorin täysin Lihavilla kaksinkertainen riski psoriin Lihavien hoitovaste systeemisille hoidoille usein heikompi vaikutus mahdollisesti riippuvainen tietyistä perintötekijöistä Pienellä osalla psoriasispotilaista gluteiiniton ruokavalio rauhoittanut jonkin verran ihottumaa; kuitenkin vain niillä, joilla gliadiini-vasta-aineet koholla verikokeissa Osalla kasviksiin pohjautunut ruokavalio, josta karsittu punainen liha, rauhoittanut hieman ihon tulehdusta Näyttö D-vitamiinilisien tehosta heikkoa

47 Niukkaenergisen 8 viikon ruokavaliohoidon ( kkal/pv) vaikutus PASI-indeksiin tanskalaisilla JAMA Dermatol. 2013;149(7): Alku BMI 34, PASI 5

48 Raskaana olevien hoito Hedelmällisessä iässä olevien naisten psoriaasin hoidossa tulee aina ottaa huomioon raskauden mahdollisuus. Raskauden aikana ihopsoriaasi lievittyy %:lla potilaista. Hormonivälitteinen immuunijärjestelmä heikkenee Psoriaasi voi pienellä osalla potilaista myös vaikeutua raskauden aikana. Synnytyksen jälkeen psoriaasi saattaa vaikeutua. Käytännössä ainoat vaihtoehdot psorin ja nivelten hoitamiseksi on paikallissteroidit, ditranolivoide sekä UVB valohoidot, nivelten osalta sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini Hankalissa tilanteissa siklosporiinin käyttöä voidaan harkita tarkkaan seuraten Biologisista ei ole riittävästi tietoa, keskenmenon ja syntyneiden lasten infektioriskit ainakin hieman suurempia

49 Viitteet Psoriaasin (iho ja nivelet) käypä hoito suositus 2012 (Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin ja Suomen ihotautilääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä) Uusia vaihtoehtoja psoriaasin lääkehoitoon; Mälkönen T, Suomen lääkärilehti 25/2015. Kofoed K, Skov L, Zachariae C. New Drugs and Treatment Targets in Psoriasis. Acta Derm Venereol 2015;95. JAMA dermatol 2015

Ihopsoriaasin hoitaminen. Anna Jussila, LL, erikoistuvan vaiheen lääkäri SATSHP, Ihotautien poliklinikka

Ihopsoriaasin hoitaminen. Anna Jussila, LL, erikoistuvan vaiheen lääkäri SATSHP, Ihotautien poliklinikka Ihopsoriaasin hoitaminen Anna Jussila, LL, erikoistuvan vaiheen lääkäri SATSHP, Ihotautien poliklinikka Hoidon tavoitteet 1. Oireiden minimointi 2. Elämänlaadun parantaminen 3. Työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen

Lisätiedot

Psoriaasin uudet hoidot

Psoriaasin uudet hoidot Psoriaasin uudet hoidot * Erik.lääk Risto Oksman * Mehiläinen, Turku * Terveystalo, Turku Mehiläinen 1 Plakkipsori Mehiläinen 2 Pisarapsori Mehiläinen 3 Nivelpsori Mehiläinen 4 Hiuspohjan psori Mehiläinen

Lisätiedot

Psorin uudet hoidot. Elina Heikkilä LT, ihotautien ja allergologian el Mehiläinen Turku Kuvat mm. Raimo Suhonen

Psorin uudet hoidot. Elina Heikkilä LT, ihotautien ja allergologian el Mehiläinen Turku Kuvat mm. Raimo Suhonen Psorin uudet hoidot Elina Heikkilä LT, ihotautien ja allergologian el Mehiläinen Turku Kuvat mm. Raimo Suhonen Tuttua juttua Psoria sairastaa noin 150 000 suomalaista Puolella tauti alkaa alle 40-vuotiaana

Lisätiedot

Enemmän kuin pintaa - harjoitteluita ja opinnäytteitä Psoriasisliittossa. SoveLi-messut 11.3.2011

Enemmän kuin pintaa - harjoitteluita ja opinnäytteitä Psoriasisliittossa. SoveLi-messut 11.3.2011 Enemmän kuin pintaa - harjoitteluita ja opinnäytteitä Psoriasisliittossa SoveLi-messut 11.3.2011 Psoriasis on tulehduksellinen, pitkäaikainen iho ja tai nivelsairaus, jota sairastaa n. 2,5 3 % väestöstä

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus. Psoriaasi (iho ja nivelet)

Käypä hoito -suositus. Psoriaasi (iho ja nivelet) Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä Päivitetty 26.6.2012 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon,

Lisätiedot

Psoriaasi (iho ja nivelet)

Psoriaasi (iho ja nivelet) Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä Päivitetty 26.4.2017 PDF-versio sisältää suositustekstin, keskeiset taulukot ja kuvat sekä kirjallisuus viitteet

Lisätiedot

Psorin kuva täsmentyy

Psorin kuva täsmentyy Psorin kuva täsmentyy Psori on krooninen, monimuotoinen immuunivälitteinen tulehdustauti, joka yleisimmin ilmenee iholla ja/tai nivelissä. Tauti puhkeaa perinnöllisten alttius- ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Lisätiedot

TIETOA REUMATAUDEISTA. Selkärankareuma

TIETOA REUMATAUDEISTA. Selkärankareuma TIETOA REUMATAUDEISTA 1 Selkärankareuma Selkärankareuma (muita nimiä Bechterewin tauti, spondyloarthritis ankylopoetica) on reumasairaus joka nimensä mukaisesti aiheuttaa oireita ja tulehdusta selkärangassa.

Lisätiedot

PSORIASIKSEN HOIDON BARO METRI NYKYTILA SUOMESSA. Janssen & Psoriasisliitto

PSORIASIKSEN HOIDON BARO METRI NYKYTILA SUOMESSA. Janssen & Psoriasisliitto PSORI PSORIASIKSEN HOIDON BARO NYKYTILA SUOMESSA METRI Janssen & Psoriasisliitto Psoriasis on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, usein suvuittain esiintyvä immunologinen tulehdustauti. Iho- ja

Lisätiedot

Selkärankareuman hoito. Riitta Tuompo 31.3.2012

Selkärankareuman hoito. Riitta Tuompo 31.3.2012 Selkärankareuman hoito Riitta Tuompo 31.3.2012 Sidonnaisuudet Osallistunut kotimaisiin ja ulkomaisiin koulutuksiin yrityksen tuella (Abbott, BMS, MSD, Mundipharma, Pfizer, Roche, UCB) Luentopalkkioita

Lisätiedot

PSORIASIS ON YLEINEN SAIRAUS

PSORIASIS ON YLEINEN SAIRAUS Psoriasis perusopas PSORIASIS ON YLEINEN SAIRAUS Psoriasis on pitkäaikaissairaus, jota Suomessa sairastaa noin 150 000 henkilöä, 2-3 % väestöstä. Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, joka esiintyy iholla

Lisätiedot

Ihopsoriaasin hoito. Myös masennus on psoriaasin liitännäissairaus.

Ihopsoriaasin hoito. Myös masennus on psoriaasin liitännäissairaus. Leena Koulu NÄIN HOIDAN Psoriaasipotilas tarvitsee kokonaisvaltaista hoitoa Psoriaasi voi heikentää fyysistä ja psyykkistä elämänlaatua yhtä paljon kuin muut pitkäaikaissairaudet. Myös masennus on psoriaasin

Lisätiedot

Palmoplantaarinen pustuloosi PPP-opas

Palmoplantaarinen pustuloosi PPP-opas Palmoplantaarinen pustuloosi PPP-opas Palmoplantaarinen pustuloosi, PPP, on rakkuloiva kämmenten ja jalkapohjien ihosairaus. Yleisin sairastumisikä on 30 50 ikävuoden vaiheilla, vaikka poikkeuksiakin on.

Lisätiedot

Nivelpsoriaasin hoito ja ennuste. Timo Yli-Kerttula, yl Reumasairauksien yksikkö 11.11.2015

Nivelpsoriaasin hoito ja ennuste. Timo Yli-Kerttula, yl Reumasairauksien yksikkö 11.11.2015 Nivelpsoriaasin hoito ja ennuste Timo Yli-Kerttula, yl Reumasairauksien yksikkö 11.11.2015 Nivelpsoriaasin hoitolinjat Kokonaisvaltainen sekä nivel- että ihosairauden hoito Tulehduksen kontrollointi, oireiden

Lisätiedot

www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro LASTENREUMA 2. LASTENREUMAN ALATYYPIT 2.1 Esiintyykö taudista erilaisia muotoja? Lastenreuma jaetaan alatyyppeihin sen mukaan, monessako nivelessä tulehdusta

Lisätiedot

Lääkkeiden tauotus reumasairauksissa Ekman P ja Yli-Kerttula T POTILASOHJE 1 (7)

Lääkkeiden tauotus reumasairauksissa Ekman P ja Yli-Kerttula T POTILASOHJE 1 (7) POTILASOHJE 1 (7) Lääkkeiden tauotus reumasairauksissa Ekman P ja Yli-Kerttula T Sisällysluettelo Leikkaukset... 2 Hammastoimenpiteet... 2 Infektiot... 2 Rokotukset... 2 Raskaus... 3 ASA... 3 Tulehduskipulääkkeet

Lisätiedot

Onko sinulla psoriaasi? Voisiko kysymyksessä olla nivelpsoriaasi?

Onko sinulla psoriaasi? Voisiko kysymyksessä olla nivelpsoriaasi? Onko sinulla psoriaasi? Voisiko kysymyksessä olla nivelpsoriaasi? Sisällysluettelo s. 3 Mikä on nivelpsoriaasi? s. 3 Mitkä ovat nivelpsoriaasin oireet? s. 4 Mitä oireita minun pitäisi tarkkailla? s. 5

Lisätiedot

www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Lääkehoito 13. Biologiset lääkkeet Aivan viime vuosina on taudin hoidossa avautunut uusia näköaloja niin kutsuttujen biologisten lääkkeiden myötä. Biologisiksi

Lisätiedot

Psoriasis. osa elämää

Psoriasis. osa elämää Psoriasis osa elämää Hyvä lukija, Tämä opas antaa kattavat perustiedot tulehduksellisesta iho- ja nivelsairaudesta, psoriasiksesta. Vaikka tauti on luonteeltaan krooninen, on siihen löydetty runsaasti

Lisätiedot

Psoriasista voidaan ehkä helpottaa vaniliinilla, kertoo Medical News Today

Psoriasista voidaan ehkä helpottaa vaniliinilla, kertoo Medical News Today Psoriasista voidaan ehkä helpottaa vaniliinilla, kertoo Medical News Today Psoriasista voidaan ehkä helpottaa vaniliinilla, kertoo Medical News Today 2.12.2017. Synteettinen vanilja eli vanilliini voi

Lisätiedot

Palmoplantaarinen pustuloosi. PPPopas

Palmoplantaarinen pustuloosi. PPPopas Palmoplantaarinen pustuloosi PPPopas Palmoplantaarinen pustuloosi, PPP, on rakkuloiva kämmenten ja jalkapohjien ihosairaus. Yleisin sairastumisikä on 30 50 ikävuoden vaiheilla, vaikka poikkeuksiakin on.

Lisätiedot

Seborrooinen ihottuma

Seborrooinen ihottuma Seborrooinen ihottuma 1 SISÄLTÖ Seborrooinen ihottuma... 3 Esiintyvyys... 4 Altistavat tekijät... 4 Oireet... 5 Hoito... 6 Seborrooinen ihottuma hiuspohjassa... 7 Apua lääkäriltä... 9 UVB- tai SUP-valohoito...

Lisätiedot

Suomessa lastenreumaa sairastaa noin 2 300 lasta. Perinteiset ja biologiset reumalääkkeet KOHTI YKSILÖLLISTETTYÄ LASTENREUMAN LÄÄKEHOITOA

Suomessa lastenreumaa sairastaa noin 2 300 lasta. Perinteiset ja biologiset reumalääkkeet KOHTI YKSILÖLLISTETTYÄ LASTENREUMAN LÄÄKEHOITOA PEKKA LAHDENNE Lastenreumatologi, lastentautien dosentti Lastenklinikka, Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala Perinteiset ja biologiset reumalääkkeet KOHTI YKSILÖLLISTETTYÄ LASTENREUMAN

Lisätiedot

Enstilar , Versio 3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Enstilar , Versio 3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Enstilar 21.1.2016, Versio 3 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Psoriaasi on yleinen ihosairaus, jossa iholle ilmestyy

Lisätiedot

Lääkkeiden tauotus reumasairauksissa Ekman P ja Yli-Kerttula T

Lääkkeiden tauotus reumasairauksissa Ekman P ja Yli-Kerttula T OHJE AMMATTILAISILLE 1 (7) Lääkkeiden tauotus reumasairauksissa Ekman P ja Yli-Kerttula T Sisällysluettelo Leikkaukset... 2 Hammastoimenpiteet... 2 Infektiot... 2 Rokotukset... 2 Raskaus... 3 ASA... 3

Lisätiedot

PSORI BARO METRI PSORIASIKSEN HOIDON NYKYTILA SUOMESSA. Psoriasis on ihon ja nivelten

PSORI BARO METRI PSORIASIKSEN HOIDON NYKYTILA SUOMESSA. Psoriasis on ihon ja nivelten PSORI PSORIASIKSEN HOIDON BARO NYKYTILA SUOMESSA METRI Psoriasis on ihon ja nivelten monimuotoinen, krooninen, usein suvuittain esiintyvä immunologinen tulehdustauti. Psoriasiksen oireita voidaan hoitaa

Lisätiedot

Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto

Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto EMA/775515/2014 Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto Tämä on Cosentyx-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla varmistetaan,

Lisätiedot

rosacea Tietoja aikuisten iho-ongelmasta

rosacea Tietoja aikuisten iho-ongelmasta rosacea Tietoja aikuisten iho-ongelmasta ROSACEA. Noin 2 10 prosenttia aikuisväestöstä sairastaa rosaceaa (ruusufinni). Se on krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, pieniä näppylöitä ja tulehduksellista

Lisätiedot

Benepali on ensimmäinen etanerseptin biosimilaari - Sic!

Benepali on ensimmäinen etanerseptin biosimilaari - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 1/2016 BIOLOGISET LÄÄKKEET Benepali on ensimmäinen etanerseptin biosimilaari Taina Methuen, Niklas Ekman, Pekka Kurki / Kirjoitettu 22.4.2016 / Julkaistu 10.5.2016 Benepali

Lisätiedot

Psoriasis koskettaa pintaa syvemmältä

Psoriasis koskettaa pintaa syvemmältä Psoriasis koskettaa pintaa syvemmältä Mikä on psoriasis? Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Alttius psoriasikseen

Lisätiedot

POTILAAN OPAS MAVENCLAD. Potilaan opas. Kladribiini (MAVENCLAD) RMP, versio 1.0 Fimean hyväksymä

POTILAAN OPAS MAVENCLAD. Potilaan opas. Kladribiini (MAVENCLAD) RMP, versio 1.0 Fimean hyväksymä MAVENCLAD Potilaan opas POTILAAN OPAS RISKIENHALLINNAN KOULUTUSMATERIAALI FI/CLA/1117/0050 Tärkeää tietoa MAVENCLAD-hoidon aloittaville potilaille Sisällys MAVENCLAD-valmisteen esittely Kuinka MAVENCLAD-hoito

Lisätiedot

Neotigason ja psoriaasin hoito

Neotigason ja psoriaasin hoito Neotigason ja psoriaasin hoito Tärkeää! Naiset: Neotigason on teratogeeninen eli sikiövaurioita aiheuttava eikä sitä saa missään» tapauksessa käyttää jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta. Raskauden

Lisätiedot

Seborrooinen ihottuma

Seborrooinen ihottuma Iholiitto ry Seborrooinen ihottuma Seborrooisen ihottuman hoito-opas hilseilyä talineritystä punoitusta kutinaa kirvelyä Oppaan teksti: Esh Maria Aitasalo Tekstin tarkistaneet: Johtava hoitaja Sirpa Pajunen,

Lisätiedot

Minun psori päiväkirjani

Minun psori päiväkirjani Tähän päiväkirjaasi voit kirjoittaa henkilökohtaisesti psoristasi, psorin hoidoistasi ja niiden vaikutuksista. Voit hyödyntää päiväkirjaa kirjoittamalla myös muista psoriin vaikuttavista asioista, sillä

Lisätiedot

Reumataudit ja raskaus

Reumataudit ja raskaus Reumataudit ja raskaus Perhesuunnitteluun liittyvät asiat ovat monelle reumasairautta potevalle naiselle tärkeitä, arkoja ja usein myös ongelmallisia. Reumalääkkeiden käytöstä ennen raskauden alkua ja

Lisätiedot

Nuoruusiän Spondylartriitti Ja Entesiittiin Liittyvä Niveltulehdus (Spa-Era)

Nuoruusiän Spondylartriitti Ja Entesiittiin Liittyvä Niveltulehdus (Spa-Era) www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Nuoruusiän Spondylartriitti Ja Entesiittiin Liittyvä Niveltulehdus (Spa-Era) 2. TAUDIN TOTEAMINEN JA HOITO 2.1 Miten tauti todetaan? Tauti todetaan nuoruusiän

Lisätiedot

SOPIVIA RAUHALLISEN VAIHEEN LIIKUNTALAJEJA

SOPIVIA RAUHALLISEN VAIHEEN LIIKUNTALAJEJA liiketaitoa ja tasapainoa sekä ylläpitää valmiutta selvitä omatoimisesti ja henkistä kuntoa. Rentoutuminen on yksi liikunnan hyödyistä. Niveltulehduksen sijainti vaikuttaa lajin valintaan myös sairauden

Lisätiedot

Pfapa Eli Jaksoittainen Kuume, Johon Liittyy Aftainen Nielu- Ja Imusolmuketulehdus

Pfapa Eli Jaksoittainen Kuume, Johon Liittyy Aftainen Nielu- Ja Imusolmuketulehdus https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Pfapa Eli Jaksoittainen Kuume, Johon Liittyy Aftainen Nielu- Ja Imusolmuketulehdus Versio 2016 1. MIKÄ ON PFAPA? 1.1 Mikä se on? PFAPA on lyhenne englannin

Lisätiedot

Tärkeää tietoa potilaille

Tärkeää tietoa potilaille Oma nimi: Oma osoite: Oma puhelinnumero: Lääkärin nimi: Psoriaasin hoito Stelara -lääkkeellä Tärkeää tietoa potilaille Lääkärin osoite: Lääkärin puhelinnumero: Tähän voit merkitä muistiin sinua hoitavan

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa potilaalle

Pakkausseloste: Tietoa potilaalle Pakkausseloste: Tietoa potilaalle Otezla tabletti, kalvopäällysteinen Otezla 20 mg tabletti, kalvopäällysteinen Otezla 30 mg tabletti, kalvopäällysteinen apremilasti Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Lisätiedot

Psoriasis-symposium 28.10.2005. Uusista lääkkeistä toivoa psoriasiksen hoitoon

Psoriasis-symposium 28.10.2005. Uusista lääkkeistä toivoa psoriasiksen hoitoon Tähän liitteeseen on koottu psoriasissymposiumin esitelmien yhteenvedot samassa järjestyksessä kuin esitelmät pidettiin. Tekstit on toimittanut Ritva Siikamäki. Psoriasis-symposiumin puhujina olivat mm.

Lisätiedot

Uusin tieto vahvistaa biologisen reumalääkkeen ja. metotreksaatin yhdistelmähoidon tehokkuuden

Uusin tieto vahvistaa biologisen reumalääkkeen ja. metotreksaatin yhdistelmähoidon tehokkuuden Lehdistötiedote 10.6.2004 (julkaistavissa kello 11.15) Uusin tieto vahvistaa biologisen reumalääkkeen ja metotreksaatin yhdistelmähoidon tehokkuuden Kansainvälisen TEMPO- nivelreumatutkimuksen toisen vuoden

Lisätiedot

Psoriaasin nykyhoito

Psoriaasin nykyhoito Näin hoidan Psoriaasin nykyhoito Jaakko Karvonen Psoriaasi on monimuotoinen ja vaikeusasteeltaan suuresti vaihteleva tauti, jonka moniin hoitovaihtoehtoihin kuuluvat paikallis- ja valohoidot, sisäiset

Lisätiedot

aikuiset, joilla on nivelpsoriaasi (sairaus, joka aiheuttaa punaisia, hilseileviä läiskiä iholla ja niveltulehdusta);

aikuiset, joilla on nivelpsoriaasi (sairaus, joka aiheuttaa punaisia, hilseileviä läiskiä iholla ja niveltulehdusta); EMA/178267/2015 EMEA/H/C/000481 EPAR-yhteenveto adalimumabi Tämä on yhteenveto Euroopan julkisesta arviointilausunnosta (EPAR), joka koskee -valmistetta. Tekstissä selitetään, miten lääkevalmistekomitea

Lisätiedot

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO EMA/198014/2014 Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Tämä on Sylvant-valmistetta koskevan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joiden

Lisätiedot

Selkärankareuma ja aksiaalinen spondyloartopatia

Selkärankareuma ja aksiaalinen spondyloartopatia Selkärankareuma ja aksiaalinen spondyloartopatia Reumasymposium 12.10.2016, Jyväskylä Reumatologian el. Juha Asikainen Keski-Suomen keskussairaala Historiaa 1600 -luvulla todettiin obduktio tutkimuksissa

Lisätiedot

BIOLOGISTEN LÄÄKKEIDEN KUSTANNUSVAIKUTTAVUUS KESKIVAIKEAN JA VAIKEAN IHO- JA NIVELPSORIAASIN HOIDOSSA JÄRJESTELMÄLLINEN KIRJALLISUUSKATSAUS

BIOLOGISTEN LÄÄKKEIDEN KUSTANNUSVAIKUTTAVUUS KESKIVAIKEAN JA VAIKEAN IHO- JA NIVELPSORIAASIN HOIDOSSA JÄRJESTELMÄLLINEN KIRJALLISUUSKATSAUS BIOLOGISTEN LÄÄKKEIDEN KUSTANNUSVAIKUTTAVUUS KESKIVAIKEAN JA VAIKEAN IHO- JA NIVELPSORIAASIN HOIDOSSA JÄRJESTELMÄLLINEN KIRJALLISUUSKATSAUS Panu Teittinen Helsingin yliopisto Farmasian tiedekunta Farmakologian

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4.

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI TROSYD 1 % emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma emulsiovoidetta sisältää 10 mg tiokonatsolia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta

Lisätiedot

NLRP12-geeniin liittyvä toistuva kuume

NLRP12-geeniin liittyvä toistuva kuume www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro NLRP12-geeniin liittyvä toistuva kuume 1. MIKÄ ON NLRP12-GEENIIN LIITTYVÄ TOISTUVA KUUME? 1.1 Mikä se on? NLRP12-geeniin liittyvä toistuva kuume on perinnöllinen

Lisätiedot

Pioglitazone Actavis

Pioglitazone Actavis Tutustu Pioglitazone Actavis -valmisteyhteenvetoon ennen lääkkeen määräämistä Hoidollisten riskien minimointiohje Pioglitazone Actavis 15 mg ja 30 mg tabletit Päivitetty viimeksi 10/2018 Pioglitazone minimointiohje

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

Nuoruusiän Spondylartriitti Ja Entesiittiin Liittyvä Niveltulehdus (Spa-Era)

Nuoruusiän Spondylartriitti Ja Entesiittiin Liittyvä Niveltulehdus (Spa-Era) www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Nuoruusiän Spondylartriitti Ja Entesiittiin Liittyvä Niveltulehdus (Spa-Era) 1. MIKÄ ON NUORUUSIÄN SPONDYLARTRIITTI JA ENTESIITTIIN LIITTYVÄ NIVELTULEHDUS

Lisätiedot

Dira Eli Interleukiini-1-Reseptorin Salpaajan Puute

Dira Eli Interleukiini-1-Reseptorin Salpaajan Puute www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Dira Eli Interleukiini-1-Reseptorin Salpaajan Puute Versio 2016 1. MIKÄ ON DIRA? 1.1 Mikä se on? DIRA on lyhenne sanoista "Deficiency of IL-1-Receptor Antagonist"

Lisätiedot

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN MUUTOS

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN MUUTOS LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN MUUTOS Nämä muutokset valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen ovat voimassa Komission päätöksestä. Jäsenvaltioiden viranomaiset päivittävät valmistetiedot

Lisätiedot

XELJANZ-HOITOA SAAVILLE HENKILÖILLE

XELJANZ-HOITOA SAAVILLE HENKILÖILLE FINNISH XELJANZ Tämä esite on tarkoitettu henkilöille, joille lääkäri on määrännyt XELJANZ-valmistetta. Lisätietoja on lääkkeen mukana tulevassa pakkausselosteessa. XELJANZ-HOITOA SAAVILLE HENKILÖILLE

Lisätiedot

NIVELPSORIASIS MISTÄ NIVELPSORIASIS JOHTUU? MILLAISIA NIVELPSORIASIKSEN OIREET OVAT? 2 Nivelpsoriasis

NIVELPSORIASIS MISTÄ NIVELPSORIASIS JOHTUU? MILLAISIA NIVELPSORIASIKSEN OIREET OVAT? 2 Nivelpsoriasis Nivelpsoriasis opas NIVELPSORIASIS Niveloireet ovat tavallisia psoriasista sairastavilla potilailla. Kroonista niveltulehdusta on todettu noin 10 prosentilla psoriasispotilaista ja jopa 50 prosentilla

Lisätiedot

PERUSVOITEET ihon hoidossa. Terveyskeskuslääkärien ihotautipäivä 16.11.2012 Sh Maarit Outila OYS Ihotautien poliklinikka

PERUSVOITEET ihon hoidossa. Terveyskeskuslääkärien ihotautipäivä 16.11.2012 Sh Maarit Outila OYS Ihotautien poliklinikka PERUSVOITEET ihon hoidossa Terveyskeskuslääkärien ihotautipäivä 16.11.2012 Sh Maarit Outila OYS Ihotautien poliklinikka Markkinoilla noin 50 perusvoidetta Noin 40:stä KELAn peruskorvaus Koostumus Rasvat

Lisätiedot

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Haavainen paksusuolentulehdus (UC)

Lisätiedot

Lipin-2 osallistuu mahdollisesti myös tulehdusten säätelyyn ja solunjakautumiseen.

Lipin-2 osallistuu mahdollisesti myös tulehdusten säätelyyn ja solunjakautumiseen. Majeedin oireyhtymä Mikä on Majeedin oireyhtymä? Majeedin oireyhtymä on harvinainen perinnöllinen sairaus. Oireyhtymää sairastavilla lapsilla esiintyy toistuvaa pitkäaikaista monipesäkkeistä osteomyeliittiä

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO 10 maaliskuuta 2016 Mometasoni Versio 1.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Nuha Allerginen nuha on ylähengitysteiden

Lisätiedot

https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro Behçetin tauti Versio 2016 2. DIAGNOOSI JA HOITO 2.1 Miten tauti todetaan? Tauti todetaan pääsääntöisesti lääkärintarkastuksen ja taudin oireiden perusteella.

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Akne Aikuisiän aknea esiintyy 25 prosentilla aikuisista miehistä ja 50 prosentilla

Lisätiedot

Erityisesti tehokkaat biologiset lääkkeet ovat muuttaneet hoidon tavoitetasoa merkittävästi.

Erityisesti tehokkaat biologiset lääkkeet ovat muuttaneet hoidon tavoitetasoa merkittävästi. Oireeton lapsuus Reuma-lehti 1/2016 (2.3.2016) Lastenreuman hoito on mullistunut viimeisen viidentoista vuoden aikana. Hoidon tavoitteena on nykyisin remissio eli niveltulehduksen täydellinen sammuttaminen.

Lisätiedot

ATOOPPINEN IHOTTUMA IHONKERROKSET RISKI ATOOPPISEEN IHOTTUMAAN

ATOOPPINEN IHOTTUMA IHONKERROKSET RISKI ATOOPPISEEN IHOTTUMAAN ATOOPPINEN IHOTTUMA Atooppinen ekseema on yleinen sairaus. Lapsilla 15-20% aikuisilla noin joka kolmannella Sairauden ehkäisyyn ei tunneta hyviä keinoja. Diagnoosi on kliininen; laboratorio- tai allergia

Lisätiedot

INFLECTRA SEULONTAKORTTI

INFLECTRA SEULONTAKORTTI Demyelinoiva sairaus Jos potilaalla on aiempi tai äskettäin puhjennut demyelinioiva sairaus, anti-tnf-hoidon hyödyt ja haitat on arvioitava huolellisesti ennen INFLECTRA -hoidon aloitusta. INFLECTRA -hoidon

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Ei oleellinen. Tämä on geneerinen hakemus. Valmisteyhteenveto noudattaa alkuperäisvalmisteen

Lisätiedot

N o 3. Nivelpsoriasis PERUSTIETOA SAIRASTUNEILLE, HEIDÄN LÄHEISILLEEN JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE.

N o 3. Nivelpsoriasis PERUSTIETOA SAIRASTUNEILLE, HEIDÄN LÄHEISILLEEN JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE. N o 3 Nivelpsoriasis PERUSTIETOA SAIRASTUNEILLE, HEIDÄN LÄHEISILLEEN JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE. 1 Ei pidä jäädä yksin kotiin. Olemme kaikki samassa veneessä ja saamme toisiltamme vinkkejä, tukea.

Lisätiedot

Uutta lääkkeistä: Vemurafenibi

Uutta lääkkeistä: Vemurafenibi Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 UUTTA LÄÄKKEISTÄ Uutta lääkkeistä: Vemurafenibi Kristiina Airola / Julkaistu 28.9.2012. Zelboraf 240 mg kalvopäällysteinen tabletti, Roche Registration Ltd. Zelboraf-valmistetta

Lisätiedot

Uutta lääkkeistä: Ulipristaali

Uutta lääkkeistä: Ulipristaali Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 UUTTA LÄÄKKEISTÄ Uutta lääkkeistä: Ulipristaali Annikka Kalliokoski Esmya, 5 mg tabletti, PregLem France SAS. Ulipristaaliasetaattia voidaan käyttää kohdun myoomien

Lisätiedot

www.printo.it/pediatric-rheumatology/fi/intro PAPA-oireyhtymä Versio 2016 1. MIKÄ ON PAPA-OIREYHTYMÄ? 1.1 Mikä se on? PAPA on lyhenne englannin sanoista "Pyogenic Arthritis, Pyoderma gangrenosum and Acne",

Lisätiedot

Blaun oireyhtymä / Lapsuusiän sarkoidoosi

Blaun oireyhtymä / Lapsuusiän sarkoidoosi Blaun oireyhtymä / Lapsuusiän sarkoidoosi Mikä on Blaun oireyhtymä / Lapsuusiän sarkoidoosi? Blaun oireyhtymä on perinnöllinen sairaus. Sen oireita ovat ihottuma, niveltulehdus (artriitti) ja silmän suonikalvoston

Lisätiedot

HIV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun

HIV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun HIV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun HIV-positivisilla potilailla on suurentunut munuaisten vajaatoiminnan riski, joka edellyttää

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Hoidettava viiden päivän ajan. Jos rakkuloita on vielä jäljellä 10 päivän hoidon jälkeen, potilaan on kysyttävä neuvoa lääkäriltä.

VALMISTEYHTEENVETO. Hoidettava viiden päivän ajan. Jos rakkuloita on vielä jäljellä 10 päivän hoidon jälkeen, potilaan on kysyttävä neuvoa lääkäriltä. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI ZOVIDUO 50 mg/g ja 10 mg/g emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma emulsiovoidetta sisältää 50 mg asikloviiria ja 10 mg hydrokortisonia.

Lisätiedot

Proscar. 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Proscar. 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Proscar 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Eturauhanen on ainoastaan miehillä oleva rauhanen. Eturauhanen

Lisätiedot

Erityisturvallisuustiedote

Erityisturvallisuustiedote Erityisturvallisuustiedote Arava (leflunomidi) on tautiprosessia hidastava antireumaattinen lääke (DMARD), joka on tarkoitettu aikuisten aktiivista nivelreumaa tai aktiivista nivelpsoriaasia sairastavien

Lisätiedot

MIGREENIN UUSI KÄYPÄ HOITO SUOSITUS 4.9.2015

MIGREENIN UUSI KÄYPÄ HOITO SUOSITUS 4.9.2015 MIGREENIN UUSI KÄYPÄ HOITO SUOSITUS 4.9.2015 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Neurologinen yhdistys ry:n asettama työryhmä Puheenjohtaja: Markus Färkkilä, LKT, professori Jäsenet: Hannele

Lisätiedot

Nivelpsoriaasi - monimuotoinen nivelsairaus. Eklund, Kari K.

Nivelpsoriaasi - monimuotoinen nivelsairaus. Eklund, Kari K. https://helda.helsinki.fi Nivelpsoriaasi - monimuotoinen nivelsairaus Eklund, Kari K. 2016 Eklund, K K, Mykkänen, K & Peltomaa, R 2016, ' Nivelpsoriaasi - monimuotoinen nivelsairaus ' Suomen lääkärilehti,

Lisätiedot

ruusufinni Tietoa aikuisten iho-ongelmasta

ruusufinni Tietoa aikuisten iho-ongelmasta ruusufinni Tietoa aikuisten iho-ongelmasta 1 RUUSUFINNI on lääketieteellinen termi joukolle iho-oireita, jotka useimmiten ilmenevät yli 30-vuotiaat. (ja jota ei pidä sekoittaa akneen) Iho-ongelmia Finnejä

Lisätiedot

Treat2Target Uudet nivelreuman luokittelukriteerit

Treat2Target Uudet nivelreuman luokittelukriteerit Treat2Target Uudet nivelreuman luokittelukriteerit Nivelreuman hoidon päämäärät Pitkäaikaisen elämänlaadun parantaminen oireiden väheneminen nivelvaurioiden jarruttaminen toimintakyvyn palauttaminen sosiaalisen

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan

Lisätiedot

Älä anna polven nivelrikon haitata arkeasi.

Älä anna polven nivelrikon haitata arkeasi. Älä anna polven nivelrikon haitata arkeasi. NIVELRIKKO tunnista ajoissa! Nivelrikko eli artroosi on hyvin yleinen tuki- ja liikuntaelinsairaus, joka aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa liikkumista. Polven nivelrikko

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

PRE-EKLAMPSIAN YLLÄTTÄESSÄ RASKAANA OLEVAN NAISEN

PRE-EKLAMPSIAN YLLÄTTÄESSÄ RASKAANA OLEVAN NAISEN PRE-EKLAMPSIAN YLLÄTTÄESSÄ RASKAANA OLEVAN NAISEN Marianne Isopahkala Pre-eklampsiaan sairastuneelle MITÄ PRE-EKLAMPSIA ON? Pre-eklampsiasta on käytetty vanhastaan nimityksiä raskausmyrkytys ja toksemia.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Terracort voide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Terracort voide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Terracort voide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma voidetta sisältää 30 mg oksitetrasykliiniä (33,520 mg oksitetrasykliinihydrokloridina) ja

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Huomautus: Seuraavat muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen tiettyihin kohtiin tehdään sovittelumenettelyn

Lisätiedot

nivelpsorias Tuntematon tutuksi lääkäreille ja potilaille Reumatautien ylilääkäri Riitta Luosujärvi:

nivelpsorias Tuntematon tutuksi lääkäreille ja potilaille Reumatautien ylilääkäri Riitta Luosujärvi: Reumatautien ylilääkäri Riitta Luosujärvi: Tuntematon nivelpsorias tutuksi lääkäreille ja potilaille Nivelpsorin tunnistaminen kuuluu kaikille. Lampun pitää syttyä siellä, missä psoriasista sairastavaa

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Liite III Valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen tehtävät muutokset

Liite III Valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen tehtävät muutokset Liite III Valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen Huomautus: Nämä valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muutokset ovat voimassa komission päätöksen ajankohtana. Komission päätöksen jälkeen jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Emättimen luontaisen bakteerikannan tasapainottamiseen ja ylläpitoon.

Emättimen luontaisen bakteerikannan tasapainottamiseen ja ylläpitoon. Emättimen luontaisen bakteerikannan tasapainottamiseen ja ylläpitoon. C-vitamiini 250 mg, 6 emätinpuikkoa. Apteekista ilman reseptiä. Emättimen bakteeritasapainon häiriö Emättimen bakteeritasapainon häiriö

Lisätiedot

Hoitavan yksikön näkökulmaa lastenreuman kuntoutukseen 30.8.10. Paula Vähäsalo Lastenreumatologi OYS, Lasten ja nuorten klinikka

Hoitavan yksikön näkökulmaa lastenreuman kuntoutukseen 30.8.10. Paula Vähäsalo Lastenreumatologi OYS, Lasten ja nuorten klinikka Hoitavan yksikön näkökulmaa lastenreuman kuntoutukseen 30.8.10 Paula Vähäsalo Lastenreumatologi OYS, Lasten ja nuorten klinikka Lastenreuma Määritelmä ja luokittelu Yleisyys Lastenreuman erityispiirteet

Lisätiedot

Uudet oivallukset kampittavat selkärankareuman etenemistä

Uudet oivallukset kampittavat selkärankareuman etenemistä Uudet oivallukset kampittavat selkärankareuman etenemistä Reuma-lehti 2/2012 Professori Dan Nordström: Magneettikuvauksella varmistetut varhaiset diagnoosit ja uudet lääkkeet ovat auttaneet kampittamaan

Lisätiedot

KOSKA JA MILLÄ EHDOIN KELAN LÄÄKEKORVAUKSIA?

KOSKA JA MILLÄ EHDOIN KELAN LÄÄKEKORVAUKSIA? KOSKA JA MILLÄ EHDOIN KELAN LÄÄKEKORVAUKSIA? Lauri Keso asiantuntijalääkäri, Kela Esitetyt tiedot ovat huhtikuun 2013 tilanteen mukaisia. Muutoksia tapahtuu jatkuvasti. Seuraa Kelan tiedotteita! Kela tiedottaa

Lisätiedot

Atooppinen ihottuma- kuinka ohjaan ja motivoin. Sh Milla Vallenius Ihotautienpoliklinikka ksshp

Atooppinen ihottuma- kuinka ohjaan ja motivoin. Sh Milla Vallenius Ihotautienpoliklinikka ksshp Atooppinen ihottuma- kuinka ohjaan ja motivoin Sh Milla Vallenius Ihotautienpoliklinikka ksshp Yleistä atooppisista sairauksista Atopialla tarkoitetaan taipumusta tuottaa tietynlaisia vasta-aineita (immunoglobuliini

Lisätiedot

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät

Ravitsemustietoa tule-terveydeksi. Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät Ravitsemustietoa tule-terveydeksi Laura Heikkilä TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Tehyn kuntoutusalan opintopäivät 23.11.2018 Reumasairaudet ja ravitsemus Reumasairaus vaikuttaa ravitsemukseen monin

Lisätiedot

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje.

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje. Klaudikaatio eli katkokävely Potilasohje Katkokävely eli klaudikaatio Yksi valtimotaudin mielipaikoista ovat alaraajoihin johtavat valtimot. Aortta haarautuu lantion korkeudella kahdeksi lonkkavaltimoksi,

Lisätiedot