Selvitys PILETTI- hankkeen viiveajan lippu- ja maksujärjestelmästä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selvitys PILETTI- hankkeen viiveajan lippu- ja maksujärjestelmästä"

Transkriptio

1 Selvitys PILETTI- hankkeen viiveajan lippu- ja maksujärjestelmästä Työraportin diasarja

2 Selvityksen tavoitteet Selvittää ja vertailla PILETIN viiveajan lippu- ja maksujärjestelmävaihtoehtoja Tutkia erityisesti vaihtoehto, jossa nykyiset lippu- ja maksujärjestelmät olisivat käytössä PILETIN viiveajan Vaihtoehdon toteutettavuus Vaihtoehdon vertailu muihin viiveajan ratkaisuihin Työn keskeinen osa viranomaisten sekä lippu- ja maksujärjestelmien operoijien haastattelut Lopputuloksena konsulttien suositukset PILETIN viiveajan lippu- ja maksujärjestelmäksi (kaupunkiseudut ja maaseutuliikenne) Niilo Järviluoma, Veli Heikkinen, Erkki Jylhä- Ollila

3 Haastattelut / viranomaiset Kaupungit ja kaupunkiseudut: Kuopio Mikkeli Lahti Oulu ELY- keskukset: Pohjois-Savo Uusimaa

4 Haastattelu / Kuopio Haastateltava: Seija Pasanen Konsultti: Niilo Järviluoma Toimivalta-alue: Kuopio (Nilsiä liittynyt), Karttula ja Maaninka liittyvät 2014 ja 2016 Tuki nyt: 2.7 milj. Liikennöitsijät nyt: Kuopion liikenne kaupungissa, muualla mm. Pohjolan Liikenne, Linja- Karjala, Savonlinja, Jääskeläisen Auto Liikenne jatkossa: Kilpailutettua sopimusliikennettä Liikenteen ostomalli: Nyt nettosopimuksia, jatkossa alussa brutto, sitten käyttöoikeussopimus (Göteborgin malli) Kilpailutus : Koko paikallisliikenne, 5 kilpailukohdetta, maaseutu kilpailutetaan alueittain, sopimusajat v. ELY- liikenne: Matkahuollon liput kelpaavat seutuliikenteessä, mutteivät tasa-taksaalueella. Lippu- ja maksujärjestelmä: Kuopion liikenne vastaa kaupungin lippu- ja maksujärjestelmästä, muualla yhteisliput toteutettu Matkahuollon korteilla; Kuopion liikenne vastaa myös myyntipisteistä (4kpl), kaupunkiliikenteessä noin 6000 aktiivikorttia; kaupunki saa hyvin matkustaja- ym. tietoa PILETIN käyttöönotto: Otetaan mahdollisimman pian käyttöön Viiveajan ratkaisu: Matkustajien kannalta paras ratkaisu olisi, jos nykyjärjestelmät voivat jatkua PILETIN viiveajan.

5 Haastattelu / Mikkeli Haastateltava: Liisa Heikkinen Konsultti: Niilo Järviluoma Toimivalta-alue: Mikkelin kaupunki (Anttola, Mikkelin mlk., Haukivuori, Ristiina ja Suomenniemi liittyneet siihen). Seutuyhteistyö hoidetaan seututyöryhmän toimesta. Sisäinen liikenne ostetaan jo nyt. Tuki nyt: 1.6 milj. Liikennöitsijät nyt: Savonlinja ja muita yrityksiä, myös taksiyrityksiä Liikenne jatkossa: Kilpailutettua sopimusliikennettä Liikenteen ostomalli: Todennäköisesti käyttöoikeussopimuksia Kilpailutus : Nykysopimukset voimassa vuoteen 2016, joten ei kilpailutusta nyt ELY- liikenne: ELY-liikenteellä merkitystä, hoituu joustavasti, koska Matkahuollon lippujärjestelmä kaupungissa käytössä Lippu- ja maksujärjestelmä: Matkahuollon järjestelmä, kontaktikortit; laitteina Genimate ja Point; matkakeskus tärkeä myyntipiste, jonkin verran lipunmyyntiä myös kaupungin palvelupisteessä, paljon käytetään R-kioskeja ja busseissakin voi ladata. PILETIN käyttöönotto: Otetaan mahdollisimman pian käyttöön Viiveajan ratkaisu: Ei tarvetta, koska nykysopimukset jatkuvat vielä vuoteen 2016

6 Haastattelu / Lahti Haastateltavat: Matti Hoikkanen (osan aikaa) Timo Talikainen Lauri Jorasmaa Konsultit: Niilo Järviluoma Veli Heikkinen Toimivalta-alue: Lahden seutu, Lahti ja 10 muuta kuntaa, Lahti hoitaa isäntäkaupunkimallilla, päättävä elin Lahden seudun joukkoliikennelautakunta Tuki nyt:: 3.3 milj. (Lahti) Liikennöitsijät nyt: Koiviston Auto suurin (noin 80 bussia), muilla noin 40 bussia Liikenne jatkossa: Pääosin kilpailutettua sopimusliikennettä, Sysmä, Hartola ja Asikkala haluavat markkinaehtoista liikennettä Liikenteen ostomalli: Lahden sisäiset linjat tulevat olemaan bruttosopimuksia, muut käyttöoikeussopimuksia (nettosopimuksia). Tästä tulee ongelmia, koska parilla ulkopuolelta tulevalla linjalla suuri merkitys myös Lahden sisällä. Kilpailutus : Lähes koko paikallisliikenne kilpailutetaan, 8 kilpailukohdetta, joista 6 Lahdessa. ELY- liikenne: ELY-liikenteellä merkitystä eräillä suunnilla Lippu- ja maksujärjestelmä: Koiviston Auto paikallisliikenteessä ja Matkahuolto seutuliikenteessä. Aktiivikortteja lienee kaupungissa noin , seutuliikenteessä noin PILETIN käyttöönotto: Otetaan mahdollisimman pian käyttöön Viiveajan ratkaisu: Matkustajien kannalta paras ratkaisu olisi, jos nykyjärjestelmät voivat jatkua PILETIN viiveajan.

7 Haastattelu / Oulu Haastateltava: Minna Soininen Konsultti: Veli Heikkinen Toimivalta-alue: Oulun kaupunki ja Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen ja Tyrnävän kunnat. Oulua lukuun ottamatta kuntien sisäisten liikenteiden järjestämisestä vastaavat kunnat. Päättävä elin on joukkoliikennejaos, jossa 7 jäsentä Oulusta ja 6 jäsentä muista kunnista. Tuki nyt:: 4,6 milj. Liikennöitsijät nyt: Koskilinjat suurin, myös lukuisa määrä muita. Autoja yhteensä noin 130. Liikenne jatkossa: Kilpailutettua sopimusliikennettä Liikenteen ostomalli: Bruttosopimuksia Kilpailutus : Koko paikallisliikenne, 10 kilpailukohdetta, kilpailu julkistettu Hilmassa heinäkuussa ELY- liikenne: Matkahuollon liput kelpaavat seutuliikenteessä, mutta Oulun sisäiset liput eivät Lippu- ja maksujärjestelmä: Koskilinjat paikallisliikenteessä ja Matkahuolto seutuliikenteessä. Kaupunkikortteja käytössä noin Lipputulot 13 M. Koskilinjat toimittavat vain välttämättömät lipputulotiedot subvention laskemiseksi. Linjakohtaisia nousutietoja ei ole kaupungin käytössä. PILETIN käyttöönotto: Otetaan mahdollisimman pian käyttöön, Oulu valmis toimimaan myös pilottikaupunkina Viiveajan ratkaisu: Matkustajien kannalta paras ratkaisu olisi, jos nykyjärjestelmät voivat jatkua PILETIN viiveajan eikä niihin kannata tehdä kuin välttämättömät muutokset. Lipputuotteet ja kortit pysyisivät entisellään. Viranomaisten tulisi kuitenkin saada hallintaansa taustajärjestelmät siltä osin kuin se on tarpeellista tuottojen ja kustannusten seuraamiseksi sekä clearingin toteuttamiseksi. Mielellään myös myyntijärjestelmät siirtyisivät viranomaisen hallintaan.

8 Haastattelu / Pohjois-Savon ELYkeskus Haastateltava: Satu Huttunen Konsultti: Niilo Järviluoma Toimivalta-alue: Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala Liikenne nyt: Ostovuoroja 580/vrk, siirtymäajan sopimuksia 600/vrk. Liikenne jatkossa: Pääosa liikenteestä tulee olemaan kilpailutettua sopimusliikennettä, kaukoliikenne markkinaehtoista Liikenteen ostomalli: Nyt pääosin nettosopimuksia, esim. Iisalmessa kuitenkin bruttosopimuksia. Tyypillinen sopimusaika 3 vuotta+1 vuoden optio. Kilpailutus : Noin 400 vuoroa, syksyllä 3 kilpailutusta Lippu- ja maksujärjestelmä: Matkahuollon lippu- ja maksujärjelmät käytössä. Pääosa laitteista Pusatecin, mutta myös Genimaten laitteita on käytössä. Monilla linjoilla kelpaavat myös kaupunki- ja seutuliput. Ostoliikenteessä tilaaja määrittää taksat. PILETIN käyttöönotto: Otetaan käyttöön Viiveajan ratkaisu: Nykyjärjestelmät voivat jatkua, liikennöitsijä vastaa lippu- ja maksujärjestelmistä.

9 Haastattelu / Uudenmaan ELY- keskus Haastateltavat: Juhani Hallenberg Seppo Nikkanen Tom Heino Konsultit: Niilo Järviluoma Veli Heikkinen Toimivalta-alue: Uusimaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme Liikenne nyt: Joukkoliikennemenot 4,6 milj., josta lipputuki 1,8 milj.. Liikenne jatkossa: Jatkossa sekä kilpailutettua sopimusliikennettä että markkinaehtoista liikennettä. Viimeksi mainittua mm. Porvoo-Helsinki-liikenne ja pääosa Länsi-Uudenmaan liikenteestä. Liikenteen ostomalli: Nyt pääosin nettosopimuksia, jatkossa pääosin käyttöoikeussopimuksia Kilpailutus : Noin % linjoista kilpailuun. Lippu- ja maksujärjestelmä: Matkahuollon lippu- ja maksujärjestelmät käytössä. Porvoossa Koiviston Auton järjestelmä käytössä. Ostoliikenteessä tilaaja määrittää taksat (kunta- ja seututaksat kuntien päätösten mukaisia). PILETIN käyttöönotto: Otetaan käyttöön, viiveaika kuitenkin ainakin joillakin alueilla pitkä, koska siirtymäajan sopimuksia jatkuu runsaasti aina vuosiin Viiveajan ratkaisu: Nykyjärjestelmät voivat jatkua PILETIN viiveajalla eli liikennöitsijä vastaa lippu- ja maksujärjestelmistä. Vaatii kuitenkin muutoksia Matkahuollon clearingjärjestelmiin, jotta lippujen käyttö ostoliikenteessä ja siirtymäajan sopimusliikenteessä voidaan eritellä.

10 Haastattelut / Lippu- ja maksujärjestelmien operoijat Matkahuolto Koiviston Auto Pusatec

11 Haastattelu / Matkahuolto Haastateltavat: Jarmo Oksaharju Jukka Ylitalo Konsultit: Niilo Järviluoma Veli Heikkinen Lippu- ja maksujärjestelmän laajuus: Matkahuollon järjestelmä on käytössä lähes kaikessa joukkoliikenteessä HSL:n aluetta lukuun ottamatta. Matkakortteja käytössä noin , joista noin 10 % etäluettavia. Kortteja lukevat Pusatecin, Faran, Genimaten ja Pointin laitteet. Matkakortti- ym. henkilöliikennepalvelujen liikevaihto on noin 10 miljoonaa /vuosi. MH:n valmius viiveajan toimittajaksi: Matkahuolto on valmis lippu- ja maksujärjestelmän operoijaksi PILETIN viiveajalla. Mitä palveluja MH voisi tarjota: Lippujärjestelmä- ja clearing, lipunmyynti- sekä aikataulu- ja asiakaspalveluja. Palvelun laajuus riippuu siitä, mitä viranomaiset haluavat. PILETIN ensimmäisen vaiheen kehitystoimenpiteitäkin ollaan valmiita toteuttamaan, vaikkakaan lyhyehkön viiveajan takia se ei liene perusteltua. Järjestelmän kustannukset ja muut ehdot: Hintatietoja ei olla vielä valmiita antamaan, riippuu palvelujen laajuudesta. Lienee kuitenkin korkeampi kuin nykyinen (3-4 % lipputuloista+tuesta?). Viiveaika ei kuukausia vaan pidempi aika.

12 Haastattelu / Koiviston Auto Haastateltavat: Antti Norrlin Hannu Rantakömi (osan aikaa) Konsultit: Niilo Järviluoma Veli Heikkinen Lippu- ja maksujärjestelmän laajuus: Koiviston Auton järjestelmä on käytössä seuraavissa kaupungeissa: Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Lahti ja Porvoo. Rahastuslaitteita on yhteensä noin 470. Koiviston Auto on korttien liikkeeseenlaskija, taustajärjestelmien operoija ja myyntiverkon järjestäjä. Lahdessa ja Oulussa myös muita yrittäjiä, jotka käyttävät Koiviston Auton järjestelmää. Kortteja voi ladata myös autoissa ja Lahdessa on otettu juuri käyttöön myös nettiostomahdollisuus (lataus bussissa). Koiviston Auton järjestelmän on toimittanut Pusatec, joka osin hoitaa myös tuotehallintaa. Koiviston Auton valmius viiveajan toimittajaksi: Koiviston Auto on valmis lippu- ja maksujärjestelmän operoijaksi yllä mainituissa kaupungeissa PILETIN viiveajalla. Mitä palveluja Koiviston Auto voisi tarjota: Lippujärjestelmä- ja clearing sekä lipunmyynti nykyisessä laajuudessa. Niin sovittaessa palveluja voidaan myös kehittää yhteistyössä Pusatecin kanssa. Järjestelmän kustannukset ja muut ehdot: Hintatietoja ei olla vielä valmiita antamaan, mutta hinnoittelu olisi Koiviston Auton mukaan kohtuullista.

13 Haastattelu / Pusatec Haastateltavat: Pertti Heurlin Erkki Rämö Konsultit: Niilo Järviluoma Veli Heikkinen Lippu- ja maksujärjestelmän laajuus: Pusatec on toimittanut arviolta 80 % Suomen matkakorttijärjestelmistä, kun HSL:n ja Turun alueita ei oteta huomioon. Pusatec on toimittanut kaupunkikohtaiset järjestelmät seuraaviin kaupunkeihin: Tampere, Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Lahti, Porvoo, Vaasa, Pori (osittain), Joensuu ja Hyvinkää. Järjestelmät sisältävät ajoneuvolaitteet, matkakortit, varikkojärjestelmät, tietoliikenteen ja myyntijärjestelmät. Kaikissa näissä kaupungeissa on käytössä Pusatecin korttisovellus, jonka immateriaalioikeudet Pusatec omistaa. Kortit matkustajille toimittaa liikennöitsijä, jolla on käyttöoikeus korttisovellukseen. Pusatecin valmius viiveajan toimittajaksi: Pusatecilla on tekninen ja henkinen valmius sekä operoida kaupunkien järjestelmiä että toimia tietojen välittäjänä liikennöitsijöiden järjestelmien ja viranomaisten välillä. Aikataulusyistä ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia järjestelmään. Seutulippujen osalta operointi ei kuitenkaan onnistu, koska niistä vastaa Matkahuolto. Mitä palveluja Pusatec voisi tarjota: Lippu- ja matkakorttijärjestemien ylläpito, operointi ja keskitetty tarvittavien tietojen siirto tilaajille. Myös myyntijärjestelmien toteutus (sopimukset toimivaltaisten viranomaisten tekeminä) Järjestelmän kustannukset ja muut ehdot: Riippuu toiminnan laajuudesta ja sisällöstä, mutta kovin suurista summista Pustecin mukaan ei puhuta. Pusatec on valmis siihen, että muutkin laitevalmistajat voivat päivittää laitteistonsa käsittelemään Pusatecin kortteja.

14 Vertailtavat vaihtoehdot Vaihtoehto A: Toimivaltaiset viranomaiset hankkivat nykyiset lipputuotteet varmistavan lippu- ja maksujärjestelmän viiveajalle lukuun ottamatta ajoneuvo- ja varikkojärjestelmiä, joista vastaavat liikennöitsijät. Hankinta toteutetaan erillisesti, erotettuna liikennepalvelujen hankinnoista. Vaihtoehto B: Liikennöitsijät vastaavat viiveajalla lippu- ja maksujärjestelmistä. Viranomainen kilpailuttaa lippu- ja maksujärjestelmän osana liikennepalvelujen hankintaa Niilo Järviluoma, Veli Heikkinen, Erkki Jylhä-Ollila

15 Kunnallisten viranomaisten liikenne Vaihtoehto A Vaihtoehto B Matkustajan kokema palvelu Nykyiset lipputuotteet ja kortit säilyvät Nykyinen myyntiverkosto säilyy Nykyiset matkakortit säilyvät Vaikutukset liikennepalvelujen kilpailuttamiseen Lippu- ja maksujärjestelmien kustannukset Lippu- ja maksujärjestelmiin sopimusaikana muutos vain silloin kun PILETTI otetaan käyttöön Liikennöitsijän riskit pienenevät, mikä heijastuu hintatasoon Kilpailuneutraliteettiongelma Viranomaisen suorat kustannukset kasvavat Joukkoliikenteen imago Imago ei parane eikä huonone lippu- ja maksujärjestelmän takia Yhtenäinen lippu- ja maksujärjestelmä voi hajaantua useaksi järjestelmäksi Myyntiverkosto sirpaloituu Ainakin osa matkakorteista joudutaan uusimaan viiveajalle Kaksi isoa muutosta lippu- ja maksujärjestelmissä sopimusaikana lisäävät liikennöitsijän riskiä, mikä nostaa hintatasoa Kaksi kehitysvaihetta vähentää tarjoushalukkuutta Liikennöitsijäkohtaisen lippu- ja maksujärjestelmän toteuttaminen nostaa liikennepalvelujen hintaa Jos yhtenäinen lippu- ja maksujärjestelmä sirpaloituu, niin imago huononee Joukkoliikennemarkkinat Lippu- ja maksujärjestelmä ei merkittävästi heikennä markkinoiden toimivuutta Liikenteen tilaajien saamat tiedot Tilaajat saavat yhtenäistä tietoa joukkoliikenteen tuloista ja matkustajamääristä Joukkoliikenteen markkinatilanne saattaa huonontua Tilaajat saavat tietoa joukkoliikenteen tuloista ja matkustajamääristä Matkakorttijärjestelmien markkinat Markkinoissa ei viiveajalla muutoksia (pysyvät keskittyneinä) Markkinat monipuolistuvat

16 ELY- liikenne Vaihtoehto A Vaihtoehto B Matkustajan kokema palvelu Nykyiset lipputuotteet ja kortit säilyvät Nykyinen myyntiverkosto säilyy Paikallisliikenteen liput kelpaavat nykyisessä laajuudessa, jos kaupunkiseuduilla valitaan vaihtoehto A Vaikutukset liikennepalvelujen Lippu- ja maksujärjestelmiin sopimusaikana kilpailuttamiseen muutos vain silloin kun PILETTI otetaan käyttöön Nykyiset lipputuotteet ja kortit säilyvät Nykyinen myyntiverkosto säilyy Paikallisliikenteen liput kelpaavat nykyisessä laajuudessa, jos kaupunkiseuduilla valitaan vaihtoehto A Lippu- ja maksujärjestelmiin muutos vain silloin kun PILETTI otetaan käyttöön Lippu- ja maksujärjestelmien kustannukset Viranomaisen suorat kustannukset kasvavat Lippu- ja maksujärjestelmän kustannukset säilyvät nykytasolla Joukkoliikenteen imago Imago ei parane eikä huonone lippu- ja maksujärjestelmän takia Imago ei parane eikä huonone lippu- ja maksujärjestelmän takia Joukkoliikennemarkkinat Lippu- ja maksujärjestelmä ei heikennä markkinoiden toimivuutta Lippu- ja maksujärjestelmä ei heikennä markkinoiden toimivuutta Liikenteen tilaajan saamat tiedot Tilaajat saavat yhtenäistä tietoa joukkoliikenteen tuloista ja matkustajamääristä Tilaajat saavat tietoa joukkoliikenteen tuloista ja matkustajamääristä Matkakorttijärjestelmien markkinat Markkinoissa ei viiveajalla muutoksia Markkinoissa ei viiveajalla muutoksia

17 Konsulttien suositukset / Kunnallisten viranomaisten liikenne Paras ratkaisu PILETIN viiveajalle on nykyisten lippu- ja maksujärjestelmien käyttö (edellyttäen että kilpailuneutraliteettiin liittyvät ongelmat ratkaistaan) Toimivaltaisten viranomaisten tulisi käynnistää nykyisten lippu- ja maksujärjestelmien käytön varmistava hankintamenettely välittömästi Toimivaltaisten viranomaisten kannattaa tehdä hankinta yhteisesti Toimivaltaisten viranomaisten tulee asettaa vaatimukset viiveajan ratkaisulle ja kirjata liikennöitsijöiden järjestelmiin kohdistuvat vaatimukset liikenteen kilpailuttamisasiakirjoihin Suorahankinnalle katsotaan olevan perusteita (*): Pysyväisluonteisen lippu- ja maksujärjestelmän kilpailutus on parhaillaan meneillään ja suorahankinnan kohteena on puolen vuoden vuoden pituinen väliaika, jolloin kilpailutuksen kohteena olevaa järjestelmä ei vielä ole käytössä. Järjestelmän käyttöönotto viivästyy markkinaoikeusvalituksen johdosta. Väliajalla käytettävän lippu- ja maksujärjestelmän neuvotteluissa neuvotellaan kaikkien markkinoilla toimivien toimittajien kanssa Väliaikaisen lippu- ja maksujärjestelmän kilpailuttamiselle hankintalainsäädännön mukaisesti ei ole aikaa eikä resursseja. Toimivaltaiset viranomaiset ovat jo nyt käynnistäneet joukkoliikennepalveluilta koskevia tarjouskilpailuja ja tarjouksen tekeminen edellyttää ehdottomasti tietoa käytössä olevasta lippu- ja maksujärjestelmästä Viiveajalla tulee pidättäytyä muutoksista nykyisiin lippu- ja maksujärjestelmiin * Juristiryhmä Heidi Hillner-Huotari, Liikennevirasto, Juha Myllymäki, Kuntaliitto ja Pekka Aalto, Paikallisliikenneliitto

18 Konsulttien suositukset / ELY- liikenne ELY- keskukset jatkavat liikennettä kilpailutettaessa nykyistä lippu- ja maksujärjestelmäkäytäntöä ELY- keskukset määrittävät käytettävät liput ja niiden hinnat sekä hintavelvoitteet (mm. lippujen kelpoisuus paikallis- ja seutuliikenteessä) Liikennöitsijät vastaavat lippu- ja maksujärjestelmien toteuttamisesta Mikäli kaupunkiseuduilla päästään ratkaisuun, jossa nykyiset lippu- ja maksujärjestelmät ovat käytössä PILETIN viiveajan, voidaan myös näiden lippujen kelpoisuus ELY- liikenteessä varmistaa nykyisessä laajuudessa.

19 Kilpailuneutraliteetin varmistaminen / vaihtoehtoja Järjestelmätoimittaja avaa korttisovelluksensa ja rajapintansa mahdollisimman pian, jotta muut laitevalmistajat ehtivät päivittää järjestelmänsä Toimivaltaiset viranomaiset hankkivat ajoneuvolaitteita, jotka vuokrataan liikennöitsijöille, joilla ei sopivia laitteita ole Luodaan kaikkiin kaupunkeihin myös rinnakkaisliput, jota käyttävät Matkahuollon kortteja Konsulttiryhmä suosittelee ensimmäistä vaihtoehtoa

LIIKENNEVIRASTON TUTKIMUKSIA JA SELVITYKSIÄ. Selvitys kaupunkiseutujen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmistä

LIIKENNEVIRASTON TUTKIMUKSIA JA SELVITYKSIÄ. Selvitys kaupunkiseutujen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmistä 28 2012 LIIKENNEVIRASTON TUTKIMUKSIA JA SELVITYKSIÄ Selvitys kaupunkiseutujen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmistä Pekka Aalto, Niilo Järviluoma, Markus Holm, Juhani Bäckström, Erkki Jylhä-Ollila,

Lisätiedot

Käyttöoikeussopimus Tampereen seudun joukkoliikenteessä

Käyttöoikeussopimus Tampereen seudun joukkoliikenteessä Käyttöoikeussopimus Tampereen seudun joukkoliikenteessä 2012 Käyttöoikeussopimus Tampereen seudun joukkoliikenteessä Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Simo Airaksinen Verkkojulkaisu pdf ISBN

Lisätiedot

Päijät-Hämeen joukkoliikennesuunnitelma

Päijät-Hämeen joukkoliikennesuunnitelma Päijät-Hämeen joukkoliikennesuunnitelma 15.6.2011 WSP Finland Oy Päijät-Hämeen joukkoliikennesuunnitelma 1/155 Esipuhe Tämä työ sisältää Päijät-Hämeen joukkoliikennesuunnitelman, joka on laadittu Lahden

Lisätiedot

Jyväskylän, Kuopion ja Joensuun ja kaupunkiseutujen joukkoliikenteen organisointiselvitys JYVÄSKYLÄN SEUTUA KOSKEVA TIIVISTELMÄ

Jyväskylän, Kuopion ja Joensuun ja kaupunkiseutujen joukkoliikenteen organisointiselvitys JYVÄSKYLÄN SEUTUA KOSKEVA TIIVISTELMÄ Jyväskylän, Kuopion ja Joensuun ja kaupunkiseutujen joukkoliikenteen organisointiselvitys JYVÄSKYLÄN SEUTUA KOSKEVA TIIVISTELMÄ Lokakuu 2010 Jyväskylän kaupunki Laukaan kunta Muuramen kunta Keski-Suomen

Lisätiedot

Maaseudun lippu- ja maksujärjestelmät

Maaseudun lippu- ja maksujärjestelmät 5 2013 LIIKENNEVIRASTON tutkimuksia ja selvityksiä HENRIIKA WEISTE HEIKKI METSÄRANTA HEIDI SAARINEN JUHA TERVONEN ERKKI JYLHÄ-OLLILA Maaseudun lippu- ja maksujärjestelmät Henriika Weiste, Heikki Metsäranta,

Lisätiedot

Lahden seutu Helsinki yhteislippujärjestelmä

Lahden seutu Helsinki yhteislippujärjestelmä ESPOO 2005 TUTKIMUSRAPORTTI RTE2523/05 Matkahuolto - älykortti VR - näyttölippu Matkahuolto -älykortti yhteensopivuutta selvitetään YTV -matkakortti Liityntälippu - kaupunkilippu Lahti - seutulippu Asikkala,

Lisätiedot

JUKU Joukkoliikenteen rahoituksen ja henkilökuljetusten kustannusten hallinta PROJEKTIN 1. VAIHEEN LOPPURAPORTTI

JUKU Joukkoliikenteen rahoituksen ja henkilökuljetusten kustannusten hallinta PROJEKTIN 1. VAIHEEN LOPPURAPORTTI 2013 JUKU Joukkoliikenteen rahoituksen ja henkilökuljetusten kustannusten hallinta PROJEKTIN 1. VAIHEEN LOPPURAPORTTI JUKU Joukkoliikenteen rahoituksen ja henkilökuljetusten kustannusten hallinta Projektin

Lisätiedot

Joukkoliikenteen kehittämisohjelma 2015-2020. Kouvolan kaupunki. 19.12.2014 Kouvolan kaupunki

Joukkoliikenteen kehittämisohjelma 2015-2020. Kouvolan kaupunki. 19.12.2014 Kouvolan kaupunki Joukkoliikenteen kehittämisohjelma 2015-2020 Kouvolan kaupunki 19.12.2014 Kouvolan kaupunki Sisällys 1 Joukkoliikenteen järjestäminen... 3 1.1 Lainsäädäntö... 3 1.2 Joukkoliikenteen organisointi Kouvolassa...

Lisätiedot

Joukkoliikenteen rahoitus Työryhmän raportti

Joukkoliikenteen rahoitus Työryhmän raportti Joukkoliikenteen rahoitus Työryhmän raportti Julkaisuja 12/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön visio Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä toiminta-ajatus Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisätiedot

kehittämisohjelma Jyväskylän kaupunki Laukaan kunta Muuramen kunta Keski-Suomen ELY Keski-Suomen liitto

kehittämisohjelma Jyväskylän kaupunki Laukaan kunta Muuramen kunta Keski-Suomen ELY Keski-Suomen liitto JYSELI 2025 Joukkoliikenteen kehittämisohjelma Jyväskylän kaupunki Laukaan kunta Muuramen kunta Keski-Suomen ELY Keski-Suomen liitto 2011 Kannen kuva: Jorma Lipponen 2 3 Esipuhe Jyväskylän seudulla on

Lisätiedot

Mikkeli Kokouskutsu 1 (65) Tekninen lautakunta 20.03.2015

Mikkeli Kokouskutsu 1 (65) Tekninen lautakunta 20.03.2015 Mikkeli Kokouskutsu 1 (65) Aika 24.03.201 5, klo 16:30 Paikka Kaupungintalo, lautakuntien kokoushuone 2.krs. Käsiteltävät asiat 25 Kokouksen laillisuusja päätösvaltaisuus 26 Pöytäkirjan tarkastus 27 Ilmoitusasiat

Lisätiedot

Joukkoliikennesuunnittelun ja palvelutason määrittelyn konsultointi

Joukkoliikennesuunnittelun ja palvelutason määrittelyn konsultointi Joukkoliikennesuunnittelun ja palvelutason määrittelyn konsultointi Savonlinnan seudun joukkoliikennesuunnitelma 29.5.2011 WSP Finland Oy Savonlinnan seudun joukkoliikennesuunnitelma 2/64 Esipuhe Euroopan

Lisätiedot

S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O

S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O Paikallisliikenne S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O Paikallisliikenne 3/2008 Arki paremmaksi 3 Joukkoliikenteeseen satsaaminen on kannattava sijoitus 4 Joukkoliikenne paremmin huomioon

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN MIETINTÖJÄ JA MUISTIOITA B 21/2003. Matkakeskusten informaatiojärjestelmien toteuttamisperiaatteet

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN MIETINTÖJÄ JA MUISTIOITA B 21/2003. Matkakeskusten informaatiojärjestelmien toteuttamisperiaatteet LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN MIETINTÖJÄ JA MUISTIOITA B 21/2003 Matkakeskusten informaatiojärjestelmien toteuttamisperiaatteet Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki, 2003 ESIPUHE Tämän työn tavoitteena

Lisätiedot

Vastaanottaja Lappeenrannan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä Helmikuu 2014

Vastaanottaja Lappeenrannan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä Helmikuu 2014 Vastaanottaja Lappeenrannan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Helmikuu 2014 LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN ASIAKASKYSELY 2013 LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN ASIAKASKYSELY 2013 Päivämäärä

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen palvelutaso. Uudenmaan ELYn joukkoliikenteen palvelutasomäärittely PATA2

Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen palvelutaso. Uudenmaan ELYn joukkoliikenteen palvelutasomäärittely PATA2 Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen palvelutaso Uudenmaan ELYn joukkoliikenteen palvelutasomäärittely PATA2 Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen julkaisuja 26/2011 Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen

Lisätiedot

Yhteisyrityksen toimintaperiaatteet. PILETTI-hanke 2.4.2013

Yhteisyrityksen toimintaperiaatteet. PILETTI-hanke 2.4.2013 Yhteisyrityksen toimintaperiaatteet PILETTI-hanke 2.4.2013 Sisällys 1. Tausta 2. Liiketoimintamalli 3. Omistus- ja hallintoperiaatteet 2 Mikä PILETTI on? PILETTI-järjestelmä on toimivaltaisten viranomaisten

Lisätiedot

Jyväskylän joukkoliikenne, hankinnan lisätietopyynnöt ja vastaukset

Jyväskylän joukkoliikenne, hankinnan lisätietopyynnöt ja vastaukset JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO Dnro Kaupunkirakennepalvelut Liikenne- ja viheralueet Jyväskylän joukkoliikenne, hankinnan lisätietopyynnöt ja vastaukset Joukkoliikenteen hankinta 2013 Hannikaisenkatu 17 PL

Lisätiedot

Kaupunkiliikenteellä tarkoitetaan Tampereen kaupungin sisällä toimivaa joukkoliikennettä.

Kaupunkiliikenteellä tarkoitetaan Tampereen kaupungin sisällä toimivaa joukkoliikennettä. 1 Käsitteitä Kaupunkiliikenteellä tarkoitetaan Tampereen kaupungin sisällä toimivaa joukkoliikennettä. Lipputuloperusteisella liikenteellä tarkoitetaan yritysvetoista, lipputuloilla harjoitettavaa liikennettä,

Lisätiedot

Jyväskylän joukkoliikenne, hankinnan lisätietopyynnöt ja vastaukset

Jyväskylän joukkoliikenne, hankinnan lisätietopyynnöt ja vastaukset JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUISTIO Dnro Kaupunkirakennepalvelut Liikenne- ja viheralueet Jyväskylän joukkoliikenne, hankinnan lisätietopyynnöt ja vastaukset Joukkoliikenteen hankinta 2013 Vastausten päivitykset:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (15) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (15) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (15) Julkinen Kokoustiedot Aika torstai klo 15:00-15:40 Paikka Valtuusto-virastotalo, lautakuntien kokoushuone Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Veijo Karkkonen,

Lisätiedot

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma 2013 2016

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma 2013 2016 elinvoimaa alueelle 2 2012 Tienpidon ja liikenteen suunnitelma 2013 2016 Uudenmaan elinkeino- ja liikenne- ja ympäristökeskus MERVI VARIS MIRJA NOUKKA OLLI HAVERI 1 Esipuhe Uudenmaan Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

OULUN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASO- JA LINJASTOSUUNNI- TELMAN 2. VAIHE

OULUN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASO- JA LINJASTOSUUNNI- TELMAN 2. VAIHE Vastaanottaja Oulun seutu Asiakirjatyyppi Loppuraportti Päivämäärä 04/2012 OULUN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN PALVELUTASO- JA LINJASTOSUUNNI- TELMAN 2. VAIHE SISÄLTÖ TIIVISTELMÄ 1 ESIPUHE 4 1. JOHDANTO 5 1.1

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN SUUNNITTELU YHTENÄ KOKONAISUUTENA

LAPPEENRANNAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN SUUNNITTELU YHTENÄ KOKONAISUUTENA 1 LAPPEENRANNAN SEUDUN JOUKKOLIIKENTEEN SUUNNITTELU YHTENÄ KOKONAISUUTENA 1 TAUSTAA... 4 2 LÄHTÖKOHTA... 4 2.1 TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 4 2.2 KOULU- JA OPISKELUMATKAT... 6 2.3 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN MATKAT...

Lisätiedot

ESIPUHE. Kaupunkikorttihanke 1993-2000 Loppuraportti

ESIPUHE. Kaupunkikorttihanke 1993-2000 Loppuraportti 5 Kaupunkikorttihanke 1993-2000 Loppuraportti ESIPUHE Tämä raportti kuvaa liikenne- ja viestintäministeriön koordinoimaa kaksivaiheista kaupunkikorttihanketta vuosina 1993 2000. Raportissa on kuvattu hankkeen

Lisätiedot

Alustava Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 HSLH 26.5.2015

Alustava Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 HSLH 26.5.2015 Alustava Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 HSLH 26.5.2015 HSL Helsingin seudun liikenne Opastinsilta 6 A PL 100, 00077 HSL (00520 Helsinki) puhelin (09) 4766 4444 www.hsl.fi 1 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Oulun seudun joukkoliikenteen palvelutaso Vaihe 1: Joukkoliikenteen nykytila, kehittämispotentiaali sekä tavoitevaihtoehdot

Oulun seudun joukkoliikenteen palvelutaso Vaihe 1: Joukkoliikenteen nykytila, kehittämispotentiaali sekä tavoitevaihtoehdot Oulun seudun joukkoliikenteen palvelutaso Vaihe 1: Joukkoliikenteen nykytila, kehittämispotentiaali sekä tavoitevaihtoehdot 2011 Oulun seudun kunnat ELY-keskus TIIVISTELMÄ Valtakunnallisena liikenne- ja

Lisätiedot

TILAAJA-TUOTTAJA -YHTEISTYÖ KILPAILUTETUSSA BUSSILIIKENTEESSÄ PÄÄKAUPUNKISEUDULLA Teija Visa

TILAAJA-TUOTTAJA -YHTEISTYÖ KILPAILUTETUSSA BUSSILIIKENTEESSÄ PÄÄKAUPUNKISEUDULLA Teija Visa TILAAJA-TUOTTAJA -YHTEISTYÖ KILPAILUTETUSSA BUSSILIIKENTEESSÄ PÄÄKAUPUNKISEUDULLA Teija Visa Teknillisen korkeakoulun yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitoksella professori Timo Ernvallin valvonnassa

Lisätiedot

1 2007 Paikallisliikenne

1 2007 Paikallisliikenne 1 2007 Paikallisliikenne S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O 57. UITP:n kansainvälinen joukkoliikennekongressi Helsingissä 20.-24.5.2007 Paikallisliikenne 1/2007 SISÄLTÖ 57. UITP:n

Lisätiedot

Julkisin varoin toteutettujen henkilökuljetusten rahoituksen ja toimintatapojen kehittäminen

Julkisin varoin toteutettujen henkilökuljetusten rahoituksen ja toimintatapojen kehittäminen Julkisin varoin toteutettujen henkilökuljetusten rahoituksen ja toimintatapojen kehittäminen Julkaisuja 11/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön visio Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä

Lisätiedot