Potilaan tutkimisen anatomiset perustat 3 /HH & NB 2013 Alaraajan inspektio, palpaatio ja hermotus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Potilaan tutkimisen anatomiset perustat 3 /HH & NB 2013 Alaraajan inspektio, palpaatio ja hermotus"

Transkriptio

1 1 Potilaan tutkimisen anatomiset perustat 3 /HH & NB 2013 Alaraajan inspektio, palpaatio ja hermotus Osa I: Valmistautuminen ennen ryhmäopetusta Oppimistavoitteet: 1) Polvinivelen ja nilkkanivelen stabiliteetin kannalta tärkeät anatomiset rakenteet pohjana joidenkin yleisten vammojen syntymekanismeille 2) Selvitä itsellesi käsitteet: hermojuuri, selkäydinhermo, plexus lumbosakralis ja niiden merkitys hermo-oireiden selvittelyssä. Tee itsellesi taulukko josta käy ilmi minkä segmentin toimintaa testaavat seuraavat alaraajan motoriset testit: Testi Mitkä lihakset mitkä segmentit Kyykystä nousu Patellaheijaste Polven koukistusvoima Varpailla kävely Kantapäillä kävely Akillesheijaste Selvitä itsellesi mitkä rakenteet stabiloivat polviniveltä ja nilkkaniveltä! Tule ryhmäopetukseen pukeutuneena niin, että kukin opiskelija voi olla tutkittavana (esim. bokserit, uima- tai urheiluhousut). Osa II: Ryhmäopetuksen työskentelyohje Selkä Selkäkipu on tavallinen ongelma. Kun kyseessä on potilas, katsot jo odotushuoneessa miten hän nousee tuolista, miten hän kävelee. Tutki selän ryhtiä; onko lannelordoosi oiennut? Painele okahaarakkeita; onko paikallista aristusta? (muista kuitenkin että itse selkäranka on melkein keskellä vartaloa!) Tunnustele pitkiä selkälihaksia, ovatko jännittyneet? Testaamme nyt liittyykö selkäkipuun neurologisia oireita alaraajassa (tavallisin syy on välilevytyrä (diskusprolapsi) joka painaa lannerangan alueella hermojuurta). Tutki kyykystä nousu, varpailla kävely, kantapäillä kävely (mitkä segmentit?) Suorita Laseguen testi: T:va makaa selällään, t:ja pitää potilaan jalka suorana ja nostaa sitä. Normaalisti lonkkanivel taipuu 90 astetta ilman kipuaistimuksia. Jos liike pysähtyy aikaisemmin kirjataan montako astetta lonkkanivel taipuu, johtuuko vajavainen liike kireydestä vai tuntuuko kipua, tuntuuko kipu vain selässä vai myöskin alaraajaa pitkin. Testaa patella- ja akillesheijastetta (mitkä segmentit?). Potilastapaus 1: 28-v. rakennustyömies, 5 kk vasempaan pohkeeseen ja nilkan ulkosyrjään säteilevää selkäkipua. Särkylääkkeet eivät juuri auta. Kipu häiritsee yöunta.

2 2 Status: Varpaille nousu vas:lla heikompi. Kyykystä nousu, kantapäillä kävely normaali. Lasegue 90/45. Tunnon alenema vasemman jalan lateraalisissa varpaissa. Patella-, akillesheijaste normaalit. Mistä potilaan vaivat johtuvat? Magneettikuvan tulos ja leikkauskertomus sivulla 4. Polvi Tutki polvinivelen liikkuvuutta: T:va makaa britsillä, jalka rentona. Polvi voidaan neutraaliasennosta ojentaa vielä n astetta. Meneekö polvi kokonaan koukkuun? Paikallista nivelrako. Helpoimmin tuntuu tibian yläreuna nivelen etuosassa, patellan vieressä. Seuraa nivelrakoa taaksepäin. Lateraalipuolella tuntuu takaosassa lateraalinen kollateraaliligamentti. Sen takana bicepslihasten jänne. Mediaalinen kollateraaliligamentti on leveämpi, ei erotu yhtä selvästi. Sen takana pes anserinukseen osallistuvat jänteet (mitkä?) Testaa nyt polvea tukevien rakenteiden stabiliteettia. Potilasta tutkittaessa aloitetaan aina terveellä polvella, verrataan vammapuolen löydös siihen. Mediaalinen ja lateraalinen kollateraaliligamentti: väännä polvi lateraalisuuntaan, mediaalisuuntaan. Voit kokeilla kahta eri tapaa tutkia tätä; mikä tuntuu parhaalta? 1. Ote kuten näissä kuvissa. Testaa ensin polvi suorana (vas. kuva). Kapselin takaosa on kuitenkin silloin kireä ja tukee polvea; testaa myöskin n. 30 asteen fleksiossa (oik. kuva) 2. Alla olevissa kuvissa toinen ote; fiksoi t:van sääri olkavartesi ja vartalosi väliin ja työnnä molemmilla käsillä polvea mediaalisuuntaan, lateraalisuuntaan, nyt myöskin polvi suorana ja n. 30 asteen fleksiossa.

3 3 Ristisiteet tutkitaan vetolaatikko-kokeella: T:van polvi on 90 asteen fleksiossa, ota tukevasti kiinni polvesta ja vedä napakasti eteen, taakse. Herkemmin saadaan esille instabiliteeetti jos testataan polvi asteen fleksiossa (Lachmanin testi): stabiloi toisella kädellä reittä, toinen käsi säären ympärillä n. tuberositas tibiaen kohdalla, vedä napakasti eteen, työnnä napakasti taakse. Vetolaatikko Lachman Potilastapaus 2: 29-v. mies, sulkapallopelissä oikea polvi vääntyi ja muljahti, kuului rusahdus. Tilanne 3 vkoa vamman jälkeen: Polvi ei ole turvonnut. Taipuu 110 astetta. Palpaatioarkuutta mediaalisen nivelraon kohdalla. Polvi sivusuunnassa stabiili. Lachman antaa periksi eteen, vetolaatikko vähemmän. Mitä epäilet? Vastaus sivulla 5. Nilkka Tutki nilkan liikkeitä: - Dorsifleksio - plantaarifleksio - Abduktio: kantapää liikkuu lateraalisuuntaan - Adduktio: kantapää liikkuu mediaalisuuntaan - Inversio: koko jalkapohja kääntyy mediaalisuuntaan (nilkassa samalla adduktio ja plantaarifleksio) - Eversio: koko jalkapohja kääntyy lateraalisuuntaan (nilkassa samalla abduktio ja dorsifleksio) - (Supinaatio pronaatio tapahtuu vain jalan etuosassa: t:ja stabiloi kantapään; jalan etuosa kiertyy niin että mediaalisyrjä nousee lateraalisyrjä nousee). Tunnustele malleolit. Väännä jalkaterä, inversioon; tunnustele lig. talofibulare anterior (ortopedi käyttää lyhennettä FTA, fibulotalare anterior). Väännä jalkaterä adduktioon; tunnustele lig. calcaneofibulare (vastaavasti FC-ligamentti) Mediaalipuolella paikallista deltaligamentti. Näiden ligamenttien stabiliteettia voi testata (Huom: jos on murtumaepäily otetaan röntgenkuva ensin!) 1) vetolaatikkokokeella: tartu toisella kädellä säären alaosaan, vedä toisella kädellä kantapäätä eteenpäin (kipu viittaa vaurioon, löysyys viittaa FTA-ligamentin ja nivelkapselin etuosan repeämään) 2) inversioväännöllä (FTA, FC) ja 3) eversioväännöllä (deltaligamentti) (kipu näissä testeissä viittaa vaurioon). Syndesmoosin stabiliteetin testaaminen on kliinisesti tärkeä: 1) ota tukevasti kiinni nilkasta ja työnnä sitä kohti fibulaa (nilkan lateralisointi) ja 2) nilkan ulkorotaatio (kipu testeissä viittaa syndesmoosivaurioon).

4 4 Potilastapaus 3: Jalkapallopelissä vasen jalka vääntyi inversioon ja rusahti. Nilkka turposi voimakkaasti. 4 kuukauden jälkeen edelleen turpoaa, kipeytyy, eniten anterolateraalisesti. Mikä rakenne tällaisessa vammassa yleensä vaurioituu? Tässä tapauksessa vaurio oli laajempi; mitkä muut rakenteet voivat vaurioitua? Magneettitutkimuksen tulos sivulla 6. Jalkaterä Identifioi seuraavat jänteet: m. tibialis anterior, extensor hallucis longus, extensor digitorum longus ja lateraalimalleoluksen yläpuolella fibulan takana m. fibularis longus. Tutki pitkittäistä jalkaholvea: Mediaalipuolella tuntuu calcaneus, naviculare (selvin kyhmy mediaalipuolella), cuneiforme mediale ja I metatarsaaliluu (näitä kahta on vaikeaa erottaa toisistaan). Talus on jalkaholven tärkeä komponentti mutta ei juuri palpoitavissa. Jos t:va pitää nilkan plantaarifleksiossa voit navicularen proksimaalipuolella tuntea talonavicularenivelen. Jos t:va tekee pieniä dorsifleksio-plantaarifleksioliikkeitä tunnet miten luut liikuvat toistensa suhteen. Lateraalipuolella pitkittäistä jalkaholvea muodostaa calcaneus, cuboideum ja metatarsaaliluut. Voit palpoida calcaneo-cuboidaalinivelen. Jos tutkittava tekee vastustetun eversioliikkeen kun sinulla on sormi tämän nivelen päällä tunnet miten fibularis longus- ja brevis-jänteet kiristyvät. Metatarsale V:n tyvi tuntuu hyvin. Verenkierto Etsi seuraavat pulssit: a. dorsalis pedis (extensor hallucis longus-jänteen lateraalipuolella) a. tibialis posterior (mediaalimalleolin takana; t:va voi pitää jalkaterää lievässä inversiossa niin päällä oleva retinaculum ei ole kireä) a. popliteus (ei tunnu sormenpäillä; ota edestä tukevasti kiinni molemmilla käsillä polvesta, paina kaikilla sormilla polvitaivetta niin tunnet pulsaatiota). Potilastapauksien lisäosat: Potilastapaus 1: LANNERANGAN MAGNEETTITUTKIMUS Käynti: klo: 15:34 Tutkimus: NA3BM Lausunto: Ei skolioosia, lordoosi on asteeltaan normaali. Todetaan diskusdegeneraatiot tasoilla L3-S1. Vesipitoisuudet välilevyssä ovat alentuneet väleissä madaltumaa. L3/L4 tasolla on laakea protruusiota sekä pieni sentraalinen prolapsi. Nämä yhdessä painavat duurapussia kevyesti edestä. Hermopinnettä ei ole todettavissa, ei sentraalista spinaalistenoosia. L4/L5 tasolla on myös laakea protruusiota, pieni annulusvaurio sekä myös pieni sentraalinen diskusprolapsi. Prolapsi painaa duurapussia kevyesti edestä, ei sentraalista spinaalistenoosia. Myöskään L5 hermojuurten pinteitä ei tule esille. L5/S1 tasolla on hiukan kaudaalisesti kääntyvään sentraalinen vasenvoittoinen prolapsi. Se ei paina duurapussia merkitsevästi, mutta se painaa vasenta S1-hermojuurta resessissä, jonkin asteinen hermoaffiisio tässä mahdollinen. Sentraalista spinaalistenoosia ei ole. Lateraalisissa juuriaukoissa ei ahtaumia ole todettavissa.

5 5 Conus on säännöllinen. Nikamadestruktioita ei paljastu, ei nikamasiirtymiä eikä trauman merkkejä. Oikean SI-nivelen alaosassa, sacrumin puolella on reilu 2 cm läpimittainen luun ödeema alue. Muilta osin SI-nivelet näyttävät säännöllisiltä. Paikallinen nivelen ärsytys? LEIKKAUSKERTOMUS: Pääsiäisestä vasemman alaraajan särkyä, vetää vasempaan pohkeeseen. Vaikea istua. Rakennustöitä tekee. Sitkeä vaiva ja otetussa magneetissa LV-SI -tasolla hiukan kaudaalisesti kääntävä sentraalinen vasenvoittoinen prolapsi. Painaa vasenta SI-hermojuurirecessiä. Vasemmalla varpaille nousu heikommin. Pitkittynyt SI-juuren oire, joten päädytty prolapsin ekstirpatioon. ABC16 EXTIRPATIO Merkataan referenssipiste. Viilto presakraalin kohdalle vasemmalle. Tylpästi lihaksen ja luun välistä laminan ja flavumin pintaan. Kovin syvällä on leikattava kohde, joten joudutaan ottamaan syvempi erikoissyvä levittäjä ja näin saadaan hyvä näkyvyys. Putsataan flavum. Pitkittäinen viilto terävällä dissektorilla flavumiin. Resekoidaan lateraaliosa flavumia ja alta paljastuu erittäin tiukassa pinteessä oleva SI-hermojuuri, yritetään medialisoida, ei onnistu, joudutaan hieman poistamaan lateraalista kudosta. Tämän jälkeen pikku hiljaa vyörytetään SI-juuri prolapsin yli ja ristipisto pullottavan prolapsin päälle hermo suojaten ja poistetaan kaikki degeneratiivinen prolapsimassa myös välilevyn sisältä, välilevyä ei kuitenkaan tyhjennetä. Tämän jälkeen hermo täysin mobiili, vapaa. Hyvä hemostaasi. Naropin 20 mg/ml leikkausalueelle. Duuravaurioita ei tule. Faskiaan ja subkutiseen Vicryl-knopit, ihoon Nailon-madrassiompeleet ja SteriStipt-teipit. Diagnoosi: Prolapsus disci iv. presacralis sin. M51.1 Zinacef 1,5 g profylaksiana, antibiootti ei jatku. Kotiutuu leikkauspäivän iltana fysioterapeutin ohjeitten kera. Lääkityksenä Motifene dual 75 mg x2 sekä tarvittaessa Sirdalus 4 mg. Sairasloma Kontrolli loman lopulla ja mikäli sitten saa rakennustyömaalla kevyempää työtä, voi aloittaa vamman jälkeen töissä. Mikäli kevyempää työtä ei löydy, jatketaan lomaa vielä pari kolme viikkoa. Kommentti: Kuten tässä tapauksessa magneettikuvauksessa todetaan usein oireettomia välilevyprolapseja. Olet oppinut että S1 pinteeseen liittyy heikentynyt akillesheijaste. Tässä tapauksessa heijaste oli normaali. Potilastapaus 2: OIKEAN POLVEN MAGNEETTITUTKIMUS: Eturistisiteessä on hiukan puolivälin yläpuolella repeämä, joka käytännössä totaali. Joitakin yhtenäisiä säikeitä saattaa olla, mutta pääosa säikeistä on poikki, distaalinen osa ligamenttia on jonkin verran painunut, ligamentin yläosassa säikeet ovat vetäytynyt mutkalle. Repeämäalueella on turvotusta. Takaristiside on ehjä, samoin sivusiteet. Mediaalisessa nivelkierukassa on takasarvessa aivan kannan tuntumassa kannan kanssa paralleelisesti kulkeva alapintarepeämä. Se avautuu paikoin myös kannan yläosassa pintaan. Korpusalueella tai etusarvessa ei näy repeämää. Lateraalisessa nivelkierukassa ei repeämiä tule esille. Lateraalisen femurkondyylin lateraalireunalla on nivelpinnan osteokondraalinen kontuusio, jossa on vähäinen nivelpinnan impressio, mutta ei rustopykälää. Vastinkontuusio on nähtävissä tibian lateraalikondyylin takanurkalla. Muutoinkaan nivelrustojen vaurioita ei paljastu, ei defektejä eikä ohenemaa ARTHROSCOPIA GENUS DX. RECONSTRUCTIO ACL CUM BTB NGE35

6 6 Lachmanissa periksiantoa. Kierretään verityhjiö. Skooppi anterolateraalisesti niveleen ja ylärecessiin. PF-nivel on täysin intaktit. Mediaaligutterin kautta mediaalinivelrakoon jossa mediaalimeniskin reuna terävä ja yläpinta täysin ehjä. Alapinnassa ei myöskään enää nähtävissä mitään selkeää repeämämuutosta joten alapinnan vaurio on lähtenyt paranemaan. Meniski sondille täysin tukeva. Eturistiside on totaalisti rupturoitunut ja distaalipää on kääntynyt polven etuosaan ja proksimaalistumppi jäljellä lateraaliseinässä. Takaristiside on ehjä. Tehdään debridement ristisiteeseen ja puhdistetaan lateraaliseinä. Lateraalipuolella meniski ja nivelpinnat ovat siistit samoin kuin popliteus-jänne. Otetaan BTB-grafti (bone-tendon-bone-graft: noin 1 cm:n levyinen siirrännäinen polvijänteen keskiosasta, mukana parin cm:n pituiset luupalat patellasta ja tibiasta) joka 90 mm pitkä. Tibian poraus ohjaimella laitetun johtopiikin kautta ad 10 mm ja tämän kautta femurin poraus ohjaimella 9 mm:in. Vedetään grafti läpivetolangoin paikalleen ja fiksoidaan 8 x 20 ja 9 x 25 titaaniruuvein. Polvi stabiloituu ja polven liikesektori täysi. Huuhdellaan nivel huolelisesti ja sulku kerroksittain. Ihossa on klipsit. Leikkausdiagnoosi: Ruptura ACL genus dx. S83.5 Jalka pääasiassa kohoasennossa toimenpidepäivän jälkeiseen iltaan asti jolloin voi poistaa sidokset. Täysipainovaraus on sallittu heti mutta liikkuminen kyynärsauvoilla on suositeltavaa kahden viikon ajan normaalin kävelyrytmin löytämiseksi. Polven saa koukistaa kivun salliessa täyteen koukkuun. Alkuun erityinen huomio on kiinnitettävä polven täyteen ojennukseen. Kontrolli ja hakasten poisto allekirjoittaneella kahden viikon kuluttua. Toinen kontrolli kuuden viikon kohdalla. Erilliset jatkokuntoutusohjeet. Potilastapaus 3: NILKAN JA/TAI JALKATERÄN VAHVAKENTTÄ-MT, Xxxx Xxxxx: Vasemman nilkan magneettitutkimus: TC-nivelessä todetaan lievä hydrops. Taluksen tibian vastaisen nivelpinnan lateraalireunalla nivelpinnassa on pieni pykälä ja tässä on hahmotettavissa myös vanhempaan, käytännössä eksaktiasentoiseen murtumaan sopiva fissuuralinja. Tähän liittyy lievää hohkaluun ödeemaa ja myös degeneraatiokystamuodostumaa. Rustopinnassa on tällä kohtaa pieni, koko ruston läpi ulottuva defekti. Nilkan lateraalipuolen ligamenteista FTA on koko pituudeltaan signaaliltaan poikkeava, eikä mitään yhtenäistä säierakennetta ole osoitettavissa; löydös sopii totaaliruptuuraan. Fibulan distaalipään ventraalipuolella nähdään n. 5 millimetrin läpimittainen, ödeeminen, avulsioksi sopiva irrallinen luufragmentti. Ödeemaa näkyy fibulan distaalipään hohkaluussa laajemminkin. Myös FC-ligamentti on fibulan puoleisen kiinnityksen seudussa signaaliltaan poikkeava ja vaikuttaa hieman löysältäkin. Se on kuitenkin yhtenäisenä seurattavissa ja tältä osin löydös sopii osittaiseen vaurioon. Edelleen myös FTP ligamentissa todetaan osittaiseen vaurioon sopivaa signaalia. Se on yhtenäinen, orientaatioltaan normaali. Nilkan mediaalipuolella deltaligamentti on kaikilta osiltaan signaaliltaan poikkeava ja osa säikeistä näyttää löysiltäkin sopien laajaan vaurioon myös tässä. Pehmytosissa sekä nilkan lateraali - että mediaalipuolella todetaan runsasta, vaurioituneiden ligamenttien seutuun painottuvaa, reaktiivista ödeemaa. Syndesmoosivaurioon viittaavaa ei tule esiin. Jänteissä ei todeta repeämiä, eikä niiden tuppiin liity patologisia effuusioita. Plantaarifaskia on normaali.

ALARAAJAN NIVELET HEIKKI HERVONEN. Thieme Teaching Assistant

ALARAAJAN NIVELET HEIKKI HERVONEN. Thieme Teaching Assistant Tuki- ja liikuntaelimistö- jakso/ BLL/ Anatomia ALARAAJAN NIVELET HEIKKI HERVONEN Thieme Teaching Assistant Luku 1 ALARAAJAN NIVELET Tunnista oheinen nivel. Tutki sitten nivelontelon laajuus, nivelpintojen

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

CASE 1 65-vuotias nainen, jolla puutuu 2-3 sormet ja 4 sormen mediaalireuna oikeasta yläraajasta. Keskikaularangassa ja scapulan angulus inferiorisella alueella särkyä. Lepo helpottaa jonkun verran kipua.

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Näin hoidan kierukkavammaa

Näin hoidan kierukkavammaa Näin hoidan kierukkavammaa Jyrki Halinen Ortopedi, Diacor Urheilulääketiede 2016 Näin hoidan kierukkavammaa Jyrki Halinen ortopedi Diacor Ruoholahti Diacor Leppävaara Diacor Tikkurila Leikkaukset Diacorin

Lisätiedot

JALKATERÄN VOIMISTELUOHJEET

JALKATERÄN VOIMISTELUOHJEET POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- POTILASOHJE 1 (5) JALKATERÄN VOIMISTELUOHJEET Jalkavoimistelulla voidaan tukea jalkaterän ja varpaiden nivelten ja lihasten toimintoja, sekä ehkäistä että korjata varpaiden

Lisätiedot

Artoskopian indikaatiot nykypäivänä

Artoskopian indikaatiot nykypäivänä Artoskopian indikaatiot nykypäivänä Ortopedi Ilkka Peltokorpi VKS 10.9.2015 Polvi artroskopia Polven artroskopia indikaatiota on muokattu viime vuosina Polven arthroosin tähystyskirurgian vaikuttavuus

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

ALARAAJAN ANATOMIAA 4

ALARAAJAN ANATOMIAA 4 Tuku- ja liikuntaelimistö-jakso/ BLL/ Anatomia ALARAAJAN ANATOMIAA 4 SÄÄRI, POHJE JA JALKATERÄ HEIKKI HERVONEN Thieme Teaching Assistant Luku 1 SÄÄRI, POHJE JA JALKATERÄ Oheisissa kuvissa on esitetty osittaisia

Lisätiedot

KLASSISEN BALETIN TEKNIIKKA JA RASITUSVAMMAT JALAN JA NILKAN ALUEELLA

KLASSISEN BALETIN TEKNIIKKA JA RASITUSVAMMAT JALAN JA NILKAN ALUEELLA KLASSISEN BALETIN TEKNIIKKA JA RASITUSVAMMAT JALAN JA NILKAN ALUEELLA Anu Sinisalo Opinnäytetyö Elokuu 2009 Fysioterapian koulutusohjelma Pirkanmaan ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ Pirkanmaan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

Sisällys. Hartiaseudun alue. Löydöksen varmentaminen... 5. Alkusanat...

Sisällys. Hartiaseudun alue. Löydöksen varmentaminen... 5. Alkusanat... V Alkusanat... Muutama sana kirjasta... 1 Kirjan syntyhistoria... 1 Käytännön anatomia -kirjan soveltuvuus... 1 Rakenteiden valinta... 2 Kohderyhmä... 2 Mitä tämä kirja tarjoaa lukijalleen?... 2 Perusteet...

Lisätiedot

Jalkaterän ja nilkan ylipronaatio ja toiminnallinen harjoittelu

Jalkaterän ja nilkan ylipronaatio ja toiminnallinen harjoittelu Hanne Markkanen, Ville Määttänen, Anni Pitkänen Jalkaterän ja nilkan ylipronaatio ja toiminnallinen harjoittelu o Metropolia Ammattikorkeakoulu Fysioterapeutti AMK Fysioterapian koulutusohjelma Opinnäytetyö

Lisätiedot

Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat. Panu Hirvinen, Ortopedi

Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat. Panu Hirvinen, Ortopedi Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat Panu Hirvinen, Ortopedi Varhaisen kasvuiän apofysiitit Apo = kärki Fyysi = liitos; kasvupiste Iitti = höpölöpö LUUN KASVUPISTE, JOHON JÄNNE KIINNITTYY Ainoastaan

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN. 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS

KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN. 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS s83.6 distorsio genu S83.0 luxatio patellae? S83.2 ruptura menisci? S83.3 nivelruston repeämä?

Lisätiedot

Nilkan ja jalkaterän liike- ja toimintahäiriöt

Nilkan ja jalkaterän liike- ja toimintahäiriöt Nilkan ja jalkaterän liike- ja toimintahäiriöt Toiminnallisten harjoitteiden opas Jere Järvinen & Tero Roos Lahden ammattikorkeakoulu Fysioterapian koulutusohjelma 2012 SISÄLLYS 1 NILKAN JA JALKATERÄN

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

Liikkuvan lapsen alaraajaongelmat Riikka Lempinen Fysioterapeutti, SatKs

Liikkuvan lapsen alaraajaongelmat Riikka Lempinen Fysioterapeutti, SatKs Liikkuvan lapsen alaraajaongelmat 14.9.2018 Riikka Lempinen Fysioterapeutti, SatKs Lapsia tutkittaessa on hyvä muistaa, että monet luiset rakenteet ovat saavuttaneet muotonsa noin 10-vuoden ikään mennessä.

Lisätiedot

OPAS ISKIASHERMON FYSIOTERAPEUTTISEEN TUTKIMISEEN

OPAS ISKIASHERMON FYSIOTERAPEUTTISEEN TUTKIMISEEN OPAS ISKIASHERMON FYSIOTERAPEUTTISEEN TUTKIMISEEN Lavonen Arja Pylvänen Maarit 2012 Sisältö Esipuhe... 5 ICF - International Classification of Functioning, Disability and Health... 6 Lääketieteellinen

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Ortoosijärjestelmä meningomyeloseeless ä. Orthonova Oy PL 107 00390 Helsinki 09-29 664 50 www.orthonova.fi

Ortoosijärjestelmä meningomyeloseeless ä. Orthonova Oy PL 107 00390 Helsinki 09-29 664 50 www.orthonova.fi Ortoosijärjestelmä meningomyeloseeless ä Orthonova Oy PL 107 00390 Helsinki 09-29 664 50 www.orthonova.fi Funktionaalinen jako leesiotason mukaan S3 Lihasten toimintavajaus: -Jalkaterän sisemmät lihakset

Lisätiedot

Synnytykseen liittyvät neuropatiat äidillä. Juhani V. Partanen Jorvin sairaala Kliinisen neurofysiologian osasto

Synnytykseen liittyvät neuropatiat äidillä. Juhani V. Partanen Jorvin sairaala Kliinisen neurofysiologian osasto Synnytykseen liittyvät neuropatiat äidillä Juhani V. Partanen Jorvin sairaala Kliinisen neurofysiologian osasto Synnytyskomplikaatioiden syitä Hypoteeseja altistumisesta neuropatialle: Vauvan koko ylittää

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

TANSSIN KINESIOLOGIA. Pirjo Orell Fysioterapian lehtori, OAMK Copyright Pirjo Orell Pirjo Orell

TANSSIN KINESIOLOGIA. Pirjo Orell Fysioterapian lehtori, OAMK Copyright Pirjo Orell Pirjo Orell TANSSIN KINESIOLOGIA Pirjo Orell Fysioterapian lehtori, OAMK 2010 Copyright Pirjo Orell LIHASTOIMINTA Koordinoitu lihastoiminta = lihasten koordinoitu yhteistyö siten, että oikeat lihakset toimivat oikeissa

Lisätiedot

Etunoja ja käden ojennus

Etunoja ja käden ojennus Ryhtijumppa Tämä jumppa sisältää tehokkaita liikkeitä, jotka kannustavat vahvaan ja ryhdikkääseen vartalon asentoon. Liikkeet kohdistuvat keski- ja ylävartalon lihaksiin. Jumpassa vuorottelevat lihaskuntoliikkeet

Lisätiedot

Patellaongelmat polven tekonivelleikkauksen yhteydessä

Patellaongelmat polven tekonivelleikkauksen yhteydessä !! Patellaongelmat polven tekonivelleikkauksen yhteydessä Dosentti Timo Puolakka Apulaisylilääkäri Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tekonivelsairaala Coxa Sidonnaisuudet Tutkimusrahoitusta:

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03 TLPT102018 Prepared by: Tanja Viitamäki Date: 13.04.2019 05:03, GPF Alataljasoutu Laite nro1. Hyvässä ryhdissä, olkapäät alhaalla tuo kyynärpäät läheltä kylkiä koukkuun ja rutista lapaluut "yhteen". GPF

Lisätiedot

Selkälähete: uusi sähköinen työkalu. Jaro Karppinen, professori, OY

Selkälähete: uusi sähköinen työkalu. Jaro Karppinen, professori, OY Selkälähete: uusi sähköinen työkalu Jaro Karppinen, professori, OY Selkäpotilaan anamneesi Oire (tai oireet) joka tuo potilaan vastaanotolle Kivun voimakkuus Kivun sijainti Yökipu/leposärky? Mikä pahentaa

Lisätiedot

Sairaala 1/5. Nimi Sotu Os. Mittaaja Pvm Os. OIKEA lihas juuritaso VASEN. KAULA ekstensio trapeziuz pars sup. C3-4. semispinalis capitis

Sairaala 1/5. Nimi Sotu Os. Mittaaja Pvm Os. OIKEA lihas juuritaso VASEN. KAULA ekstensio trapeziuz pars sup. C3-4. semispinalis capitis Sairaala 1/5 MANUAALINEN LIHASTESTAUS MITTAUSLOMAKE Nimi Sotu Os. Mittaaja Pvm Os. OIKEA lihas juuritaso VASEN KAULA ekstensio trapeziuz pars sup. C3-4 semispinalis capitis splenius capitis & cervicis

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

NILKAN JA JALKATERÄN LIIKE- JA TOIMINTAHÄIRIÖT

NILKAN JA JALKATERÄN LIIKE- JA TOIMINTAHÄIRIÖT NILKAN JA JALKATERÄN LIIKE- JA TOIMINTAHÄIRIÖT Toiminnallisten harjoitteiden opas LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysala Fysioterapian koulutusohjelma Opinnäytetyö AMK Syksy 2012 Jere Järvinen

Lisätiedot

Koostuu ryhtitekijöistä, kehon hallinnasta, lihasten kalvorakenteiden joustavuudesta, nivelrakenteiden joustosta suhteessa nivelten tukevuuteen eli

Koostuu ryhtitekijöistä, kehon hallinnasta, lihasten kalvorakenteiden joustavuudesta, nivelrakenteiden joustosta suhteessa nivelten tukevuuteen eli Koostuu ryhtitekijöistä, kehon hallinnasta, lihasten kalvorakenteiden joustavuudesta, nivelrakenteiden joustosta suhteessa nivelten tukevuuteen eli stabiliteettiin, nivelten virheettömästä toiminnasta

Lisätiedot

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.)

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Kuntoutus Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

JALAN JA NILKAN HALLINTAA KEHITTÄVÄ HARJOITUSOHJELMA KILPATANSSIJOILLE

JALAN JA NILKAN HALLINTAA KEHITTÄVÄ HARJOITUSOHJELMA KILPATANSSIJOILLE JALAN JA NILKAN HALLINTAA KEHITTÄVÄ HARJOITUSOHJELMA KILPATANSSIJOILLE Saila Kyrönlahti Kalle Tuori Opinnäytetyö Syyskuu 2010 Fysioterapian koulutusohjelma Tampereen ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ Tampereen

Lisätiedot

AKUUTTIEN NILKKAVAMMOJEN KONSERVATIIVISTEN KUNTOUTUSME- NETELMIEN VAIKUTTAVUUS KUDOSTYYPEITTÄIN -SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKATSAUS

AKUUTTIEN NILKKAVAMMOJEN KONSERVATIIVISTEN KUNTOUTUSME- NETELMIEN VAIKUTTAVUUS KUDOSTYYPEITTÄIN -SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKATSAUS KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Naprapatian koulutusohjelma Lauri Koistinen, Jussi Puhakka AKUUTTIEN NILKKAVAMMOJEN KONSERVATIIVISTEN KUNTOUTUSME- NETELMIEN VAIKUTTAVUUS KUDOSTYYPEITTÄIN -SYSTEMAATTINEN

Lisätiedot

Jalkojen omahoito JALKAVOIMISTELU- OHJEITA

Jalkojen omahoito JALKAVOIMISTELU- OHJEITA Jalkojen omahoito JALKAVOIMISTELU- OHJEITA Orion on suomalainen avainlippuyritys. orionsydan.fi TYYPIN 2 DIABETES KOHONNUT KOLESTEROLI KOHONNUT VERENPAINE ETEISVÄRINÄ SYDÄMEN VAJAATOIMINTA www.orionsydan.fi

Lisätiedot

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman sisäänpäin kääntyneenä polvet hieman koukussa, paino molemmilla

Lisätiedot

Jalkaterän ja nilkan vammojen ennaltaehkäiseviä harjoitteita 12 14 vuotiaille joukkuevoimistelijoille

Jalkaterän ja nilkan vammojen ennaltaehkäiseviä harjoitteita 12 14 vuotiaille joukkuevoimistelijoille Jalkaterän ja nilkan vammojen ennaltaehkäiseviä harjoitteita 12 14 vuotiaille joukkuevoimistelijoille Tuulia Pasanen Opinnäytetyö toukokuu 2015 Fysioterapian koulutusohjelma Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

Lisätiedot

Itse toteutettu harjoittelu tc-nivelen dorsaalifleksiosuunnan hypomobiliteetissa

Itse toteutettu harjoittelu tc-nivelen dorsaalifleksiosuunnan hypomobiliteetissa Itse toteutettu harjoittelu tc-nivelen dorsaalifleksiosuunnan hypomobiliteetissa Yksittäinen tapaustutkimus Fysioterapian koulutusohjelma Fysioterapeutti Opinnäytetyö 4.12.2007 Matti Hänninen Siina Pylkkä

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita Kiertäjäkalvosimen korjausleikkauspotilaalle (Rotator cuff)

Fysioterapeutin ohjeita Kiertäjäkalvosimen korjausleikkauspotilaalle (Rotator cuff) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita Kiertäjäkalvosimen korjausleikkauspotilaalle (Rotator cuff) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

Ohjeet voima- ja toimivuustesteihin 6, 12 ja 24 kuukauden kontrolleissa

Ohjeet voima- ja toimivuustesteihin 6, 12 ja 24 kuukauden kontrolleissa Ohjeet voima- ja toimivuustesteihin 6, 12 ja 24 kuukauden kontrolleissa Lihasten toimivuus arvioidaan kontrollikäynneillä 3 kertaa tutkimusjakson aikana. Tällöin tutkitaan liikkuvuus, kaksi toimivuustestiä

Lisätiedot

MITEN POTILAAN KUVAAMAT OIREET LIITTYVÄT TEKONIVELKOMPLIKAATIOIHIN

MITEN POTILAAN KUVAAMAT OIREET LIITTYVÄT TEKONIVELKOMPLIKAATIOIHIN MITEN POTILAAN KUVAAMAT OIREET LIITTYVÄT TEKONIVELKOMPLIKAATIOIHIN Kokemukseen pohjautuvaa tietoa tarkoitettu fysioterapeuteille, jotka suorittavat t määräaikaistarkastuksia ä i k t k i tekonivelpotilaille

Lisätiedot

Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta. Käsin painaminen

Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta. Käsin painaminen Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta käsin painaminen painolaite sulkulaite Käsin painaminen tutkimuksen jälkeen potilas omalla vuoteella valvontatilaan katetri suonessa ennen painamisen aloittamista

Lisätiedot

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE SELÄN RAKENNE Selkäranka muodostaa ihmisen "tukipilarin" ja se koostuu 33-34 nikamasta ja niiden välissä olevista välilevyistä. Selkärankaa tukevat nivelsiteet ja lihakset.

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

JOHDANTO ALARAAJAN ANATOMIAAN

JOHDANTO ALARAAJAN ANATOMIAAN Tuki- ja liikuntaelimistö-jakso/bll/ Anatomia JOHDANTO ALARAAJAN ANATOMIAAN Polvi, genus Pohje, sura Adduktorit Nivustaive, regio inguinalis Reisi, regio Sääri, crus Jalkaterä, pes HEIKKI HERVONEN Luku

Lisätiedot

POLVEN DISLOKAATIOT TAMPEREEN YLIOPISTOLLISESSA SAIRAALASSA

POLVEN DISLOKAATIOT TAMPEREEN YLIOPISTOLLISESSA SAIRAALASSA POLVEN DISLOKAATIOT TAMPEREEN YLIOPISTOLLISESSA SAIRAALASSA Antti Kivikoski Syventävien opintojen kirjallinen työ Ohjaaja: Jussi Elo Tampereen yliopisto Lääketieteen laitos Joulukuu 2010 Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan luudutuksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Keskivartalon tukilihasten aktivointi

Keskivartalon tukilihasten aktivointi Aktivoiva lämmittely, Keskivartalon tukilihasten aktivointi Keskivartalon tukilihasten aktivointi Kolmannen osan tavoitteena on saada keskivartalolihasten toiminta, tuki ja osallistuminen liikesuoritukseen

Lisätiedot

Kunto-ohjelma amputoiduille

Kunto-ohjelma amputoiduille Kunto-ohjelma amputoiduille Yleistä harjoituksista Tässä kirjasessa esitellään harjoitukset, joista kuntoutuksesi alkaa proteesin sovituksen jälkeen. Harjoitukset voi tehdä proteesin kanssa tai ilman

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Laura Lindholm ja Anne Metsomäki. Poweria potkuun. Ohjatun jalkateräharjoittelun vaikutukset neljän kuukauden intervention jälkeen

Laura Lindholm ja Anne Metsomäki. Poweria potkuun. Ohjatun jalkateräharjoittelun vaikutukset neljän kuukauden intervention jälkeen Laura Lindholm ja Anne Metsomäki Poweria potkuun Ohjatun jalkateräharjoittelun vaikutukset neljän kuukauden intervention jälkeen Opinnäytetyö Syksy 2009 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Fysioterapian koulutusohjelma

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Fysioterapian koulutusohjelma VUOTIAAN LAPSEN ALARAAJOJEN KASVU JA KEHITYS - Ohjevihkonen lasten vanhemmille

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Fysioterapian koulutusohjelma VUOTIAAN LAPSEN ALARAAJOJEN KASVU JA KEHITYS - Ohjevihkonen lasten vanhemmille POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Fysioterapian koulutusohjelma Annukka Voutilainen Anu Könttä 1-6 -VUOTIAAN LAPSEN ALARAAJOJEN KASVU JA KEHITYS - Ohjevihkonen lasten vanhemmille Opinnäytetyö Lokakuu

Lisätiedot

PERIPROTEETTISET. 19.4.2007 Maija Pesola

PERIPROTEETTISET. 19.4.2007 Maija Pesola PERIPROTEETTISET MURTUMAT 19.4.2007 Maija Pesola oyl, K-SKS Määritelmästä Klassisesti: vähäisen trauman aiheuttama tekoniveleen liittyvä murtuma (oma M- alkuinen dg-numero) Käytännössä: Mistä tahansa syystä

Lisätiedot

NILKAN LATERAALISTEN NIVELSITEIDEN REVÄHDYSVAMMAT JA FYSIOTERAPIA - SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKAT- SAUS

NILKAN LATERAALISTEN NIVELSITEIDEN REVÄHDYSVAMMAT JA FYSIOTERAPIA - SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKAT- SAUS OPINNÄYTETYÖ Oijusluoma Eveliina ja Tuomela Iida 2013 NILKAN LATERAALISTEN NIVELSITEIDEN REVÄHDYSVAMMAT JA FYSIOTERAPIA - SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKAT- SAUS RAMK FYSIOTERAPIAN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

JALKAPALLOILIJOIDEN VENYTTELYOHJEET

JALKAPALLOILIJOIDEN VENYTTELYOHJEET JALKAPALLOILIJOIDEN VENYTTELYOHJEET MIKSI VENYTELLÄ? Notkeus on fyysisen kunnon osatekijä ja tärkeä osa jalkapalloilijan lihastasapainon ylläpitoa. Lihas koostuu lihaksen massasta ja jänteistä joiden avulla

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

Käyttäjän ehdoilla. Fiksut ratkaisut - helppokäyttöiset uudet Rehband selkäortoosit

Käyttäjän ehdoilla. Fiksut ratkaisut - helppokäyttöiset uudet Rehband selkäortoosit Käyttäjän ehdoilla Fiksut ratkaisut - helppokäyttöiset uudet Rehband selkäortoosit Uudet selkäortoosit: yksi tuoteperhe kattaa kaikki indikaatiot Otto Bock kuuluu Saksan innovatiivisimpiin Healthcare-yrityksiin

Lisätiedot

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja Keskivartalolihaskuntoharjoituksia Seuraavassa on muutamia keskivartalon voimaan ja hallintaan keskittyviä harjoituksia. Aluksi esitetyt määrät voivat tuntua isoilta. Voitkin aluksi aloittaa pienemmistä

Lisätiedot

Akuutti polvikipu voi olla vamman aiheuttama

Akuutti polvikipu voi olla vamman aiheuttama Näin tutkin TIMO JÄRVELÄ Kipeä polvi Polvivaivat ovat jokapäiväisiä ongelmia lääkärien vastaanotoilla. Kyseessä voi olla vamman äkillisesti aiheuttama tai vähitellen alkanut ja ajan kuluessa pahentunut

Lisätiedot

63- v nainen, Menieren tau/, polviartroosi

63- v nainen, Menieren tau/, polviartroosi Mentor 3 Oikean isovarpaan tunnottomuus, joka päkiän, jalkapohjan ja kantapään kautta edennyt proksimaalisuuntaan (6 kk) Vasen jalkaterä alkanut lepsua ja muutaman viikon ajan joutuvansa nostelemaan vasenta

Lisätiedot

ASKEL PORTAISIIN PÄIN!

ASKEL PORTAISIIN PÄIN! ASKEL PORTAISIIN PÄIN! Porraskävely on tehokasta arkiliikuntaa. Se ei maksa mitään, ei vaadi varusteita ja sitä voi tehdä missä ja milloin vain. Porraskävely aktivoi pakara- ja alaraajojen lihaksia sekä

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

Lisää toiminnallista voimaa

Lisää toiminnallista voimaa 1 Lisää toiminnallista voimaa Käytä näitä liikkeitä itsenäisenä harjoituksena, alkuverryttelynä kuntosalilla tai valmistautuessasi nostotöihin. Voit käyttää kotona painona esimerkiksi kirjaa. Itsenäisenä

Lisätiedot

ALKULÄMMITTELYLLÄ EROON POLVIVAMMOISTA

ALKULÄMMITTELYLLÄ EROON POLVIVAMMOISTA 1 ALKULÄMMITTELYLLÄ EROON POLVIVAMMOISTA Lehtonen Elina & Juola Anni Elokuu 2015 2 SISÄLLYS OPPAAN LUKIJALLE... 3 ALKULÄMMITTELYN TÄRKEYS... 5 HARJOITTEITA... 6 LOPUKSI... 21 3 OPPAAN LUKIJALLE Tämä opas

Lisätiedot

DNF. Liuku. DNF on lajina erityisen herkkä sille että painotus ja liukuasento ovat kunnossa. Painotuksessa yleisimmät ongelmat liittyvät jalkoihin.

DNF. Liuku. DNF on lajina erityisen herkkä sille että painotus ja liukuasento ovat kunnossa. Painotuksessa yleisimmät ongelmat liittyvät jalkoihin. DNF Dynamic No Fins eli vapaasukellus ilman räpylöitä on yleensä kaikista vaikein laji aloittelijoille. Käsi ja jalkapotkun tekniikka vaatii hyvää koordinaatiota ja liikkuvuutta ja lajissa korostuu myös

Lisätiedot

Niska-hartiaseudun tutkiminen

Niska-hartiaseudun tutkiminen Niska-hartiaseudun tutkiminen Miksi tutkitaan Anamneesi Kipumekanismit Ryhti Aktiivi- ja passiiviliikkeet Neurologinen testaaminen, merkkilihakset Johtopäätökset/diagnoosi Miksi tutkitaan? Niskakipua on

Lisätiedot

Joni Honkaniemi & Jyrki Poikela JOUSTAVAN JALKATERÄN MADALTUNUT MEDIAALINEN PITKITTÄISKAARI. Muutokset 8 viikon harjoittelujakson jälkeen

Joni Honkaniemi & Jyrki Poikela JOUSTAVAN JALKATERÄN MADALTUNUT MEDIAALINEN PITKITTÄISKAARI. Muutokset 8 viikon harjoittelujakson jälkeen Joni Honkaniemi & Jyrki Poikela JOUSTAVAN JALKATERÄN MADALTUNUT MEDIAALINEN PITKITTÄISKAARI Muutokset 8 viikon harjoittelujakson jälkeen JOUSTAVAN JALKATERÄN MADALTUNUT MEDIAALINEN PITKITTÄISKAARI Muutokset

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Joogakortit SISÄLTÖ HYÖDYT JA TAVOITTEET KORTTIEN KÄYTTÄMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Joogakortit SISÄLTÖ HYÖDYT JA TAVOITTEET KORTTIEN KÄYTTÄMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: jooga Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 4-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 16 joogakorttia o 5 helppoa (vihreä) o 6 keskivaikeaa (keltainen) o 5 vaikeaa (punainen)

Lisätiedot

MAGIC BACK SUPPORT. Lue tämä ohjekirja läpi huolellisesti ennen käyttöä. Ohjekirjassa on tärkeää tietoa käytöstä ja rajoituksista.

MAGIC BACK SUPPORT. Lue tämä ohjekirja läpi huolellisesti ennen käyttöä. Ohjekirjassa on tärkeää tietoa käytöstä ja rajoituksista. MAGIC BACK SUPPORT MAGIC BACK SUPPORT ( MBS ) koti kiropraktikko on erittäin tehokas ja monipuolinen selkärangan hoitoon suunniteltu apuväline. MBS kulkee mukanasi matkoilla, harjoituskentällä, kesämökillä,

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

Kehonhuoltoa FoamRollerilla

Kehonhuoltoa FoamRollerilla Kehonhuoltoa FoamRollerilla Foam rollerin käyttö on yksinkertaista. Rulla asetetaan lattialle ja lihasryhmiä hierotaan sen päällä omaa kehonpainoa apuna käyttäen. Rullauksen tarkoituksena on hieroa Faskioita

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

ALARAAJAN DISSEKTIOT DOLOR SET AMET

ALARAAJAN DISSEKTIOT DOLOR SET AMET Tuki- ja liikuntaelimistö-jakso ALARAAJAN DISSEKTIOT DOLOR SET AMET Luku 1 ALARAAJAN DISSEKTIOT Alaraajan dissektiot etenevät kuten yläraajankin: tyvestä ja pinnalta vähitellen syvälle päin ja kärkeä kohti

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen takaosan korjausleikkauspotilaalle (Posterior Bankart yms. )

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen takaosan korjausleikkauspotilaalle (Posterior Bankart yms. ) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen takaosan korjausleikkauspotilaalle (Posterior Bankart yms. ) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Taso 4: Kuntosaliharjoitteet InnoSport

Taso 4: Kuntosaliharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 20:38 Taso 4: Kuntosaliharjoitteet Taso 4: Kuntosaliharjoitteet 4. taso koostuu harjoitteista, jotka tehdään kuntosaliharjoitteluna ja toiminnallisena harjoitteluna. Kuntosaliharjoittelussa

Lisätiedot

Nilkan ja jalkaterän virheasentojen sekä liikehäiriöiden ja juoksun aiheuttamien rasitusvammojen vaikutus juoksukenkien valintaan

Nilkan ja jalkaterän virheasentojen sekä liikehäiriöiden ja juoksun aiheuttamien rasitusvammojen vaikutus juoksukenkien valintaan Hennariikka Rahkola & Tiia Vähä-Karvia Nilkan ja jalkaterän virheasentojen sekä liikehäiriöiden ja juoksun aiheuttamien rasitusvammojen vaikutus juoksukenkien valintaan Koulutustilaisuus urheiluliikkeen

Lisätiedot

Sisältää: pre-operatiivisen ja postoperatiiviset käynnit/soitot (maksimi 2 posoperatiivinen käyntiä, 4

Sisältää: pre-operatiivisen ja postoperatiiviset käynnit/soitot (maksimi 2 posoperatiivinen käyntiä, 4 Kaikissa toimenpiteissä: Pre-operatiiviset laboratorio- ja röntgentutkimukset tutkimukset omassa terveyskeskuksessa. Yksi seteli kattaa yhden toimenpiteen / yhden puolen (vasen/oikea) kustakin luokasta.

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Selkärangan natiivikuvausindikaatiot VSKKssa alkaen 1.9.2015 1,2 tekijä: Roberto Blanco

Selkärangan natiivikuvausindikaatiot VSKKssa alkaen 1.9.2015 1,2 tekijä: Roberto Blanco tiedottaa 20/2015 17.8.2015 Selkärangan natiivikuvausindikaatiot VSKKssa alkaen 1.9.2015 1,2 tekijä: Roberto Blanco hyväksyjä: Roberto Blanco pvm: 17.8.2015 Ohje tilaajille ja kuvausyksiköille Selkärangan

Lisätiedot

Postoperatiivisen i peroneushermovaurion hoitokäytännöistä Suomen endoproteesihoitajat ry. Tietoja ja ajatuksia tekonivelpotilaan hoidosta 19.- 21.4.2007 Katri Patteri fysioterapeutti Tekonivelsairaala

Lisätiedot

REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA

REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA LIIKU PYSYT PYSTYSSÄ; Kotiharjoittelulla on helppo aloittaa; paranna lihasvoimaa ja tasapainoa Terveysliikuntaa voi harrastaa yksin tai yhdessä HUOMIOI JALKINEET JA

Lisätiedot

NIVELLIIKKUVUUSHARJOITTEITA

NIVELLIIKKUVUUSHARJOITTEITA Frisbee vinottain vettä vasten = vastus pienempi kuin edellä. (Kuva 171) Frisbee pystysuoraan vettä vasten = kevyin vastus. (Kuva 172) Frisbeeharjoituksia Useimpia seuraavista frisbee-harjoituksista voi

Lisätiedot