Poliisiammattikorkeakoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Poliisiammattikorkeakoulu"

Transkriptio

1 KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/20118/ /2016 1(8) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon Trafi antaja Yleisesti liikenneturvallisuuden ja liikennevalvonnan osalta määräyksellä annetuilla lisävapauksilla polkupyörien ja Poliisiammattikorkeakoulu niiden perävaunujen valaisinten ja heijastinten vaatimuksiin ei ole merkittävää vaikutusta. Kevyiden sähköajoneuvojen osalta valaisin- ja heijastinvaatimukset selkeyttää liikennevalvontaa. 2.1 d) Kohdalla ei ole merkitystä, ks. kohta 2.2 c) Kohtien 2.1 ja 2.2 trialmoottoripyörän ja enduromoottoripyörän ominaisuudet vastaavat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/51/EY määritelmiä kyseisille 2.2 a) Miten istuimen korkeus voi määrittää enduropyörän? Esim. KTM Freeride sähköenduron istumakorkeus 870 mm. Maavara on ymmärrettävä vaatimus. 2.2 c) Kokonaisvälityssuhteella ei ole merkitystä. Moottorin max. kierrosnopeus voi olla rpm. Esim. KTM Freeride sähköenduropyörässä on vain yksi vaihde ja maksimiteho 4500 rpm vastaavasti 2t moottorissa yli 12000rpm. 4.3 Mukaan maininta hyväksytystä polkupyöräilijän kypärästä (EN 1078 ja C -hyväksyntä). Perustelu: Asetus ajoneuvon käytöstä tiellä 6 kohta i ( ). 5.1 Siltä osin kuin vaatimukset eivät ilmene viranomaisen määräyksestä vaan sisältyvät ei-julkiseen standardiin, niitä ei voida pitää julkaistuina. Kuitenkin julkaisemista on kaikissa tapauksissa pidettävä viranomaisen antaman oikeussäännön voimaantulon ehdottomana edellytyksenä. 5.1 Kahden erillisen jarrulaitteen vaatimuksen sijaan olisi tärkeämpää määrittää vähimmäisvaatimus hidastuvuudelle. 5.2 Koska valot voidaan korvata esim. otsavalolla, niin ainakin sivuheijastimet pitäisi voida korvata vaatteissa olevilla heijastimilla esim. lahkeissa. Poliisiammattikorkeakoulu ajoneuvoille, joten niitä ei muuteta. Katso edellä oleva kohta. Katso edellä oleva kohta. Polkupyöräilijän kypärän vaatimukset perustuvat niin sanottuun henkilönsuojaindirektiiviin 89/686/ETY, joka on Suomessa pantu täytäntöön henkilönsuojaimista annetulla valtioneuvoston päätöksellä (1406/1993). Informatiiviselle viittaukselle hyväksytystä polkupyöräilijän kypärästä ei katsota olevan tarvetta tässä määräyksessä. Kohdan 5.1 vaatimuksilla pyritään turvaamaan polkupyörän riittävä turvallisuuden taso. Standardeihin viitataan yleensä lähinnä silloin, kun kyseessä on jokin teknisluonteinen vaatimus, joka on suunnattu alan toimijoille. Standardit on julkaistu, ja ne ovat yleisesti saatavissa ja hyödynnettävissä. Kaikki suomalaiseen standardikokoelmaan kuuluvat standardit ovat ilmaiseksi luettavissa ainakin Suomen Standardoimisliitto SFS ry:n kirjastossa sekä eräissä yleisissä kirjastoissa. Teknisten vaatimusten lisäämistä ei pidetä tarkoituksenmukaisena. Hidastuvuusvaatimuksen määrittäminen vaatisi myös oman testausmenetelmänsä. Vaatteissa olevat heijastimet eivät ole polkupyörän sivusuuntaisen näkyvyyden kannalta yhtä tehokkaita, kuin polkupyörän kummallakin sivulla etu- ja takaosassa olevat sivuheijastimet.

2 2(8) Miksi nopeimmin liikkuvalla polkupyörällä olisi lievempi lakipykälä? Kaikille samat säännöt. Valkoisen ja ruskeakeltaisen heijastimen värin erottaminen pimeässä on vaikeaa. Valkoinen ja keltainen voisi olla sivuheijastimena sallittuja. Heijastavat renkaat sekä vaatteissa esim. lahkeissa olevat heijastimet ovat valkoiset. 5.2 Ehdotamme lauseen Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat, jotka väriltään ja heijastuskyvyltään vastaavat E-säännön n:o 88 vaatimuksia muuttamista muotoon: Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat ja pinnat sekä muut renkaan rakenteet, jotka väriltään ja heijastuskyvyltään vastaavat E-säännön n:o 88 vaatimuksia. Kohdassa tarkoitettujen urheilu- ja kilpakäyttöön rakennettujen polkupyörien heijastinvaatimusten tiukentamista ei pidetä tarpeellisena. Valkoinen on lisätty sivuheijastimen värivaihtoehdoksi tämän määräysmuutoksen yhteydessä. Valkoinen ja ruskeankeltainen ovat tyyppihyväksyntäsäädösten mukaisia heijastinten värejä toisin kuin keltainen. Heijastavan renkaan väri- ja heijastuskykyvaatimukset ilmenevät E-säännöstä nro 88. Ehdotettu sanamuoto, jossa on mainittu erikseen pinnat ja muut renkaan rakenteet, voisi aiheuttaa tulkintaepäselvyyksiä. Poljinheijastimia ja sivuheijastimien väriä koskevat muutokset ovat muistioluonnoksesta ilmenevistä syistä johtuen tarpeelliset. 5.2 ja 5.3 Kohdissa 5.2 on määrätty polkupyörän etu- ja takaheijastimen enimmäiskorkeudeksi 1,2 metriä ja kohdassa 5.3 valaisimien enimmäiskorkeudeksi 1,3 metriä. Olisiko selkeämpi ratkaisu, jos enimmäiskorkeuden vaatimus olisi kummassakin sama? Toisaalta, jos valot on kiinnitetty pyöräilijään, niin valaisimissa ei sovelleta enimmäiskorkeutta miksi siis kiinteissä valoissa se olisi tarpeellista? 5.2, ja 6.4 Yleistä heijastimista, ajovaloista ja hitaan ajoneuvon kilvestä Säännöt sisältävän runsaasti toisistaan vain vähän poikkeavia perustelemattomia korkeusmittoja. Ajoneuvojen valojen ja heijastimien korkeusasemien säätelyä voisi yhtenäistää esim. seuraavasti: 1) Eteen osoittavat ajovalot vähintään 30 cm korkeudelle, yläraja turha. 2) Heijastimien, huomio- ja suuntavalojen asennuskorkeudelle on turha määritellä mitään rajoituksia vain siltä Muutetaan määräystä niin, että polkupyörän valaisinten korkeusvaatimukset poistetaan. Polkupyörässä olevan tai kuljettajaan kiinnitettävän valaisimen korkeudesta ei ole tarvetta määrätä toisistaan poikkeavasti. Enimmäis- tai vähimmäiskorkeusvaatimuksia ei pidetä liikenneturvallisuuden kannalta välttämättöminä. Muutoksella kevennetään voimassa olevaa sääntelyä. Heijastimet ovat tyyppihyväksyttyjä, ja ne on suunniteltu käytettäväksi tietylle korkeudelle asennettuina. Heijastinten korkeusvaatimuksia ei sen vuoksi muuteta. Kohdan 5.2 osalta katso edellinen kohta. Määräyksessä olevat L-luokan ajoneuvon ja polkupyörän perävaunun valaisinten ja heijastinten asennuskorkeusvaatimukset perustuvat E-sääntöihin, joissa on huomioitu heijastinten näkyvyys korkeuden perusteella.

3 3(8) varalta, että joku keksisi muuten vain asentaa pyöräänsä maston ja siihen mastovalon ja tästä kenties voisi olla jotain haittaa. 5.3 Saako eteenpäin osoittavia valaisimia olla myös pariton määrä? Miksi suuntavalaisinten pitää olla vilkkuvia. Eikö olisi parempi määrittää, että ne voivat olla myös vilkkuvia. Kirkas vilkkuva valo itse asiassa häiritsee voimakkaasti vastaantulevan pimeänäköä. Entä punainen suuntavalo? 5.3 Kohdassa 5.3 suuntavalojen sekä muiden sivulle osoittavien valojen lukumäärästä on terminä parillinen määrä. Termi on sikäli epätäsmällinen, mikäli tarkoituksena on erityisesti parillinen määrä symmetrisesti ajoneuvon keskilinjan suhteen, kuten vastaava vaatimus on esimerkiksi kohdassa 6.3 tai kuten on ilmaistu edellisen virkkeen suuntavaloja koskevassa vaatimuksessa. 5.3 Polkupyörän sivuheijastimiksi hyväksytään myös heijastavat renkaat. Markkinoilla on myös pinnoihin kiinnitettäviä sivuvalaisimia, jotka voisivat olla toimiva ratkaisu sivusuuntaisen näkymisen tehostamiseksi. Valaisimien korkeudesta ehdotettu vaatimus ei kuitenkaan niiden kohdalla ole toimiva. Ehdotuksemme on, että myös sivuvalaisimien kohdalla ei määritettäisi korkeusvaatimuksia, kuten ei ole tehty heijastimien osaltakaan. Polkupyörän sivuheijastimien sekä heijastavien renkaiden sallittaisiin olevan väriltään valkoisia. Joten miksi ei voitaisi sallia myös valkoinen sivuvalo etenkin, jos ne on asennettu pinnoihin, jolloin niiden pyörivä liike näkyy hyvin? Nojapyörien ja katettujen nojapyörien mataluuden huomiointi turvallisuusvaatimuksissa. Matalien nojapyörien ja niin sanottujen kinnereiden eli katettujen nojapyörien näkyvyyden lisäämiseksi olisi syy- Polkupyörässä saa olla useita eteenpäin osoittavia valaisimia. Myös pariton määrä on sallittu. Suuntavalaisimet ovat vilkkuvia kaikissa ajoneuvoissa. Vilkkuvan valaisimen ansiosta kääntymisaikomus on helpompi havaita. EU:ssa suuntavalon väri kaikissa ajoneuvoluokissa on ruskeankeltainen. Polkupyörän suuntavalaisimen värivaatimuksesta ei ole perusteltua määrätä normaalista poikkeavasti. Punainen on varattu tieliikenteessä taaksepäin näkyväksi väriksi. Suuntavalaisinten asentaminen symmetrisesti polkupyörän pituussuuntaisen keskilinjan suhteen on olennaista, jotta kääntymissuunta on helposti havaittavissa. Muiden valaisinten osalta symmetrisyyden vaatimusta ei pidetä niin tarpeellisena, että vaatimuksia olisi aihetta tiukentaa. Muutetaan määräystä niin, että polkupyörän valaisinten korkeusvaatimukset poistetaan. Sivuvalaisimen näyttämän valon värivaatimusta ei muuteta. Valon värivaatimus perustuu Suomen tieliikenteessä noudatettavaan yleiseen käytäntöön, jonka mukaan valkoinen valo on tarkoitettu näkymään eteenpäin, ruskeankeltainen sivulle ja punainen taaksepäin. Ehdotetusta vaatimuksesta pitäisi säätää tieliikennelaissa tai sen nojalla, jotta se koskisi kaikkia ajoneuvoja käyttöönottoajankohdasta riippumatta.

4 4(8) tä määritellä jonkinlaisen ylöspäin osoittavan huomioviirin ja pimeällä siinä olevan heijastimen tai valon korkeus. Tällaisia määräyksiä on useassa Euroopan maassa. Tämän kaltaiset polkupyörät, sähköllä tai ilman ovat meilläkin jatkuvasti lisääntymään päin. Tällaisen matalan kulkuneuvon havaitseminen on ongelmallista etenkin risteyksissä. 5.4 Polkupyörään voisi sallia myös muunlaisen äänimerkinantolaitteen kuin soittokellon. Suurin osa markkinoilla olevista soittokelloista on niin heikkolaatuisia, että ne kuuluvat liikenteessä vasta aivan kohdalla, ja silloin se on usein myöhäistä. Jalankulkijan pitäisi saada ajoissa tieto esim. takaa tulevasta polkupyörästä. Vauhdilla lisääntyvät sähköpyörät ja niiden akut mahdollistavat mopojen kaltaisten sähköisten äänimerkkilaitteiden käytön soittokellon lisäksi. Lisäksi markkinoilla on hyviä ja tarpeeksi äänekkäitä ilmanpaineella toimivia äänimerkinantolaitteita, jotka toimivat siis myös ilman sähköä. 5.4 Muutetaan kohta Polkupyörässä tulee olla äänimerkinantolaitteena soittokello muotoon Polkupyörässä tulee olla äänimerkinantolaitteena soittokello, torvi tai jokin muu vastaava, jota ei voi sekoittaa moottoriajoneuvon äänimerkinantolaitteeseen. Perustelut: on olemassa myös käsikäyttöisiä torvia ja mopon äänimerkinantolaitteen kaltaisia välineitä. Soittokello on vain yksi ratkaisuista ja tulevaisuudessa on luvassa varmasti lisää erilaisia ratkaisuja sähköavusteisten pyörien lisääntyessä. 5.4 Käytännössä useimpiin soittokelloihin nähden myös varoitushuuto toimii erinomaisesti. Erillistä merkinantolaitetta ei tarvittaisi. 6.3 Miksi ei voi olla samat korkeudet kuin polkupyörässä? Ihan yhtä hyvät luvut 0,3 1,3 ja olisi helpompi muistaa. Poistetaan määräyksestä soittokelloa koskeva vaatimus. Ajoneuvolain 25 :n 1 momentin 11 kohdan mukaan moottorikäyttöisessä ajoneuvossa ja polkupyörässä on oltava äänimerkinantolaite. Trafi katsoo, ettei polkupyörän äänimerkinantolaitteesta ole enää tarvetta antaa tarkempia määräyksiä. Muutoksella kevennetään voimassa olevaa sääntelyä. Katso edellä oleva kohta. Polkupyörän äänimerkinantolaitteen vaatimuksesta säädetään ajoneuvolain 25 :ssä, eikä siitä voida määräyksellä poiketa. Korkeusvaatimuksissa on otettu mallia E-säännön nro 74 mopojen valaisinten ja heijastinten asennusvaatimuksista.

5 5(8) ja Jarruvalaisimen tehokkuus on määritelty hehkulampun wattiluvun mukaan: Jarruvalaisimien lampun tulee vastata valoteknisiltä ominaisuuksiltaan vähintään 5 watin hehkulamppua Muutetaan kohdan sanamuotoa niin, että jarruvalon voimakkuuden on oltava huomattavasti suurempi kuin takavalon. Kohdan takavalaisimen valoteknisiä ominaisuuksia koskeva vaatimus poistetaan. Muutoksilla yksinkertaistetaan ja selkeytetään voimassa olevaa sääntelyä. Tämä on epätarkka määre, joka on LED-valoihin siirtyessä myös äärimmäisen hankala ymmärtää. Teho kannattaisi määritellä lumenien mukaan, sillä se on SI-järjestelmän mukainen valovirran yksikkö. Esim lumenia voisi olla sopiva luku. Myös koko tehon määrittely tietyllä yksiköllä voidaan jättää pois. Asia voitaisiin esittää esimerkiksi seuraavasti: Jarruvalaisimien lampun tuottaman valon tulee erottua selkeästi takavalaisimista Voisiko kuvata tarkemmalla tavalla esim. lumeneilla? Katso edellä oleva kohta Lumeneita. Nykyiset lapset eivät tiedä hehkulampuista, Katso edellä oleva kohta. mutta lumeneista kyllä L-luokan ajoneuvon ja polkupyörän perävaunun etuheijastimien Muutetaan ehdotuksen mukaisesti. tulee olla valkoiset, takaheijastimien punaiset ja sivuheijastimien ruskeankeltaiset Polkupyörän sivuheijastimet saavat olla myös valkoiset, joten olisi paikallaan sallia ne myös perävaunuissa. 7 Kohta Valaisimen asennuksessa noudatetaan kohdan 5.3 polkupyörän vaatimuksia. Heijastin saa olla myös kiinnitetty kevyen sähköajoneuvon kuljettajaan vaatii selvennystä siitä, koskeeko henkilöön kiinnitettyjä heijastimia samat korkeus jne. vaatimukset kuin pyörään kiinnitettyjä heijastimia. 7 Kevyiden sähköajoneuvojen yleiset turvallisuusvaatimukset samalle tasolle kuin polkupyörillä. Kevyt sähköajoneuvo on liikennesäännöiltään polkupyörään rinnastettava ajoneuvo, ja sen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, mikä on huomattavan korkea Henkilöön kiinnitetyllä heijastimella ei ole korkeusvaatimusta. Ajoneuvolakia ja sen nojalla annettuja säännöksiä sovelletaan kevyisiin sähköajoneuvoihin. Kevyessä sähköajoneuvossa on oltava esimerkiksi äänimerkinantolaite, vaikka sille ei tässä määräyksessä aseteta tarkempia teknisiä vaatimuksia. Nyt annettujen tarkempien valaisin- ja heijastinvaatimusten riittävyyttä voidaan seurata ja arvioida jatkossa käytännön kokemusten perusteella.

6 6(8) nopeus jalankulkuliikenteeseen suhteutettuna. Tässä luonnoksessa kevyille sähköajoneuvoille ehdotetut ajoneuvotekniset vaatimukset ovat kuitenkin selkeästi lievemmät kuin mitä polkupyörille on asetettu. Käytännössä tällä määräyksellä ei asetettaisi mitään vaatimuksia itse laitteelle, vaan esimerkiksi heijastimeksi riittää kuljettajaan kiinnitetyt jalankulkijan heijastimet. Kevyiden sähköajoneuvojen tarkoituksena (vrt HE 24/2015) oli erota jalankulkua avustavista tai korvaavista laitteista sillä, että ajoneuvolain kautta kevyille sähköajoneuvoille asetetaan tiettyjä yleisiä turvallisuusvaatimuksia soveltaen moottorittoman ajoneuvon, eli käytännössä polkupyörän määräyksiä. Näin ollen ainakin valaisin, heijastin ja äänimerkinantolaitteen vaatimusten tulisi olla turvallisuustasoltaan vastaavat mitä polkupyörille on asetettu. 8 Millä perustellaan erilainen käytäntö. Kaikissa tulisi olla samat liikenneturvallisuuden vaatimukset. kohta 25 kohta 28 ja 37 kohta 32 Yksilöllisesti valmistettujen ajoneuvojen osalta viimeinen sarake koskee vain ajoneuvoluokkia, joiden nopeutta ei ole rajattu. Näin ollen ehdotamme harkittavaksi, onko osoittamistapa H sarakkeessa lainkaan tarpeellinen. Toimenpiteet ilman pilaantumisen estämiseksi sekä kohta 37 Melutaso ja pakojärjestelmä: lisättäisiin jo ehdotetun I- tason lisäksi lisättäväksi myös taso B tai taso B seuraavalla rajauksella: mikäli ajoneuvo on muutettavissa identtiseksi vastaamaan olemassa olevaa tyyppihyväksyttyä ajoneuvoa. Valmistaja tai valmistajan edustaja voisi tällä lisäyksellä todistaa että jokin ajoneuvo voidaan teknisiä komponentteja vaihtamalla muuttaa vastaamaan jotakin toista ajoneuvoa jolla tarvittavat hyväksynnät ovat. Valaisinkomponenttien osalta yksilöllisesti valmistettuja ajoneuvoja koskee taulukon mukaan myös osoittamistapa I. Loppuviitteen x mukaan puuttuvat valaisinlaitteet tulee asentaa ja niiden tulee olla EY- tai E-hyväksyttyjä. Tämä säännös on kokonaisuutena hieman epäselvä suhteessa yksilöllisesti valmistettuihin ajoneuvoihin. Tavoit- Modified Motorcycle Association of Finland Ry Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys Modified Motorcycle Association of Finland Ry Säännöksen tarkoituksena on mahdollistaa ajoneuvon tuonti Suomeen ilman suurempia muutoksia ja kustannuksia määräyksen kohdassa mainituissa tilanteissa. Poistetaan osoittamistavat H ja C tarpeettomina ja korvataan ei sovelleta -merkinnällä. Piensarjatyyppihyväksytylle sekä yksittäiskappaleena valmistetulle tai maahantuodulle ajoneuvolle lisätään kohtaan 28 osoittamistapa B vi ja kohtaan 37 osoittamistavat B vi ja E xv. Muutokset on käsitelty tarkemmin perustelumuistiossa. Poistetaan loppuviite x kyseisestä kohdasta.

7 7(8) kohta 36 teena ilmeisesti on, että myös esimerkiksi DOThyväksyttyjä valaisinlaitteita saisi käyttää, mutta säännöksen perusteella asia jää hiukan tulkinnanvaraiseksi. Pyydämme harkitsemaan, olisiko loppuviitteen x sanamuotoa mahdollista selkeyttää suhteessa yksilöllisesti valmistettuihin ajoneuvoihin. Yksilöllisesti valmistettujen ajoneuvojen osalta loppuviitteessä xii viitataan lataus- ja sytytysjärjestelmän komponentteihin. Polttomoottorikäyttöisten ajoneuvojen osalta säännös on selkeä, mutta epäselvää on, miten sitä sovellettaisiin sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin. Esitetyssä muodossaan sitä voisi tulkita niinkin, että sähkökäyttöisille ajoneuvoille vaatimusta ei käytännössä olisi lainkaan. Modified Motorcycle Association of Finland Ry Osoittamistavan C mukaan keskeisten vaatimusten pitää täyttyä. Loppuviitteeseen xii lisätään maininta, että alaviite koskee polttomoottorikäyttöistä ajoneuvoa. kohta 37 Emissioiden osalta olennaista on, että sähkökäyttöisen ajoneuvon sähköjärjestelmässä ei ole suojaamattomia johtimia tai liitoksia ja että moottorin osat on koteloitu riittävästi. Analogisesti tulkiten loppuviitteen tekstiä voidaan soveltaa sähköajoneuvoihin, mutta asia olisi ehkä paikallaan muotoilla selkeämmin. Bensiinimoottorilla varustettujen ajoneuvojen osalta sääntö on selkeä. Sen sijaan dieselmoottorilla varustettujen ajoneuvojen päästöjen osoittamistavasta ei säädetä mitään. On todennäköistä, että yksilöllisesti valmistettuja ajoneuvoja tehdään jollain aikataululla myös dieselkäyttöisinä. VNA:ssa ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista viitataan päästötason osalta direktiiviin 97/24/EY, päästötaso on asetuksen mukaan EURO 1. Ehdotamme harkittavaksi, voisiko yksilöllisesti valmistettujen ajoneuvojen osalta osoittamistapana käyttää käytönaikaisessa valvonnassa sovellettavia vaatimuksia. Henkilöautojen osalta osoittamistapa on EURO 3-tasoon saakka käytönaikainen mittaus, raja-arvo ahtamattomissa moottoreissa k 2,5 m -1 ja ahdetuissa moottoreissa k 3 m -1. Tämä ehdotus olisi Modified Motorcycle Association of Finland Ry Dieselmoottorilla varustettuja ajoneuvoja koskevan perussäännöksen pitäisi olla valtioneuvoston asetuksessa. Asiaa voidaan pohtia rakennemuutossäädösten uudistamisen yhteydessä. Lisätään piensarjatyyppihyväksytylle sekä yksittäiskappaleena valmistetulle tai maahantuodulle ajoneuvolle osoittamistavat B vi ja E xv. Muutos on käsitelty tarkemmin perustelumuistiossa.

8 8(8) analoginen yhtäältä bensiinimoottoreiden päästötason osoittamistavan kanssa, toisaalta autojen muutoskatsastuksissa noudatettavan osoittamistavan kanssa. Lisäksi tarvittava mittausinfrastruktuuri on olemassa katsastustoimipaikoilla ja mittaus on kustannuksiltaan kohtuullinen. Ei huomautettavaa. Ei huomautettavaa. Ei huomautettavaa. Ei huomautettavaa. Suomen Taksiliitto ry Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Logistiikkayritysten Liitto ry

Määräys annetaan ajoneuvolain (1090/2002) 13 a, 17, 27 a, 29, 36, 60 a ja 61 a :n nojalla.

Määräys annetaan ajoneuvolain (1090/2002) 13 a, 17, 27 a, 29, 36, 60 a ja 61 a :n nojalla. Perustelumuistio 1(5) 20.6.2016 Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet TRAFI/20118/03.04.03.00/2016 Määräyksen tausta

Lisätiedot

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 5158 Liite 1 DIREKTIIVIEN J SÄÄNTÖJEN MUKISET VTIMUKSET L-LUOKN JONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE J ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 1. Tätä taulukkoa sovelletaan vuonna tai sen jälkeen otettuun

Lisätiedot

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM Lakiehdotuksen EU-tausta Mopojen, moottoripyörien, nelipyörien

Lisätiedot

Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen

Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen Liikenne ja maankäyttö 2015 7.10.2015, Helsinki, Kuntatalo Mikko Karhunen, LVM Taustaa EU:n sääntelykehys muuttunut Toimintaympäristö muuttuu Räätälöidyt

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 13. heinäkuuta 2009 (OR. en) 2007/0284 (COD) LEX 976 PE-CONS 3689/1/08 REV 1 CODIF 137 ENT 232 CODEC 1162 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Lisätiedot

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta Keskustelutilaisuus 7.5.2015 Aikataulua Lausuntovaihe päättyy 8.5.2015 Lausuntoyhteenveto ja mahdolliset tarkistukset säädöksiin toukokuu Käännättäminen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta /2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta /2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta 2014 220/2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista

Lisätiedot

Sähköisten liikkumisvälineiden paikka ja pakolliset varusteet

Sähköisten liikkumisvälineiden paikka ja pakolliset varusteet Sähköisten liikkumisvälineiden paikka ja pakolliset varusteet Keski-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 26.1.2016 Jussi Pohjonen, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kevyistä sähköajoneuvoista

Lisätiedot

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L- LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNISILLE YKSIKÖILLE

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L- LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNISILLE YKSIKÖILLE 2 220/2014 DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L- LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNISILLE YKSIKÖILLE Liite 1 Vaatimus, järjestelmä, osa tai erillinen tekninen

Lisätiedot

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet 1 (14) TRAFI/147282/03.04.03.00/2018 Antopäivä: 5.10.2018 Voimaantulopäivä: 15.10.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 27 a, 29, 36, 60 a ja 61 a Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

Oikaisuja Suomen Säädöskokoelmaan

Oikaisuja Suomen Säädöskokoelmaan Oikaisuja Suomen Säädöskokoelmaan Suomen säädöskokoelmaan nro 1248/2002 (Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista) Sivulla 5102 liitteessä 1 olevan I

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT HE 40/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia 26711981 siten, että turvavyön käyttöpakkoa

Lisätiedot

Sähköiset liikkumisvälineet

Sähköiset liikkumisvälineet Sähköiset liikkumisvälineet Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 4.5.2017 Jussi Pohjonen, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kevyistä sähköajoneuvoista ja kävelyä avustavista laitteista

Lisätiedot

kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen

kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen LUONNOS Perustelumuistio 1(6) 15.6.2018 Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta on

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. M, N M 1 -luokka:

I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. M, N M 1 -luokka: N:o 382 1117 I OSA Liite 1 15. Istuinten ja niiden kiinnityspisteiden lujuus 43a 74/408/ETY 44 17, 80 (M 2 - ja M 3 - luokka) M, N 1.1. - 81/577/ETY 14 (jos turvavyön kiinnityspisteet istuimessa) 43a Ei

Lisätiedot

kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen

kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen Perustelumuistio 1(7) 21.9.2018 Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta on antanut

Lisätiedot

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Tieliikenteen säädösinfo 31.10.2017 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräys: Autojen

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla?

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Yhteistä ajoneuvolaissa luokitelluille em. ajoneuvoille on kansan suussa kulkeva nimitys mönkijä. Kauppiaat

Lisätiedot

Sähköiset liikkumisvälineet

Sähköiset liikkumisvälineet Sähköiset liikkumisvälineet Lapin liikenneturvallisuusfoorumi 16.11.2016 Jussi Pohjonen, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Jussi Pohjonen 22 vuotta poliisina Liikkuvassa poliisissa Poliisin

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ],

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ], FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)310 lopullinen 2010/0169 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, annettu [ ], Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission sääntöjen nro 1, 3, 4, 6,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Norminsiirto II ja automääräys

Norminsiirto II ja automääräys Norminsiirto II ja automääräys Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Aluksi historiaa: Norminsiirto I -hanke 1.1.2015 voimaan

Lisätiedot

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajoneuvon nastarenkaiden vaatimukset

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 840. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 840. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2004 N:o 840 SISÄLLYS N:o Sivu 840 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset 1.7.2018 alkaen Liikenteen palveluista annettuun lakiin liittyvien määräyshankkeiden sidosryhmätilaisuus 23.8.2017 Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1997 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 1997 N:o 902 905. Asetus. N:o 902

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1997 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 1997 N:o 902 905. Asetus. N:o 902 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä lokakuuta 1997 N:o 902 905 SISÄLLYS N:o Sivu 902 Asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun asetuksen muuttamisesta... 3555 903 Kauppa-

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (17) Antopäivä: 28.12.2018 Voimaantulopäivä: 31.12.2018 Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 27 a Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa traktorien, moottorityökoneiden

Lisätiedot

Määräyksen tausta ja säädösperusta. Määräyksen valmistelu. Arvio määräyksen vaikutuksista. Perustelumuistio 1(7)

Määräyksen tausta ja säädösperusta. Määräyksen valmistelu. Arvio määräyksen vaikutuksista. Perustelumuistio 1(7) Perustelumuistio 1(7) 5.10.2018 Traktorien, moottorityökoneiden ja maastoajoneuvojen, niiden perävaunujen, muiden kuin autoon kytkettäväksi tarkoitettujen hinattavien laitteiden sekä eläinten vetämien

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus.

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. 2320 N:o 840 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 0. Auton ja sen perävaunun (M-, N- ja O- luokan ajoneuvotyypit) tyyppihyväksyntä

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 1030 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET - 89/491/ETY 38 1.1.1997 11. Dieselmoottorin 72/306/ETY 24 M, N savutus - 97/20/EY

Lisätiedot

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet LUONNOS

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien, niiden perävaunujen sekä kevyiden sähköajoneuvojen rakenne ja varusteet LUONNOS 1 (28) Trafi/147282/03.04.03.00/2018 Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 27 a, 29, 36, 60 a ja 61 a Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien sekä niiden perävaunujen rakenne ja varusteet

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien sekä niiden perävaunujen rakenne ja varusteet 1 (21) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 13 a, 17, 27 a, 29, 36, 60 a ja 61 a Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Komission asetus

LIITTEET. asiakirjaan. Komission asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.4.2019 C(2019) 2327 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan Komission asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 661/2009 liitteen IV sekä Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Kevytajoneuvot ja nopeat traktorit , Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM

Kevytajoneuvot ja nopeat traktorit , Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM Kevytajoneuvot ja nopeat traktorit 24.11.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM 2 Taustaa kevytajoneuvoista EU:n sääntelykehys muuttunut Toimintaympäristö muuttuu Räätälöidyt yksilölliset liikkumisen

Lisätiedot

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien sekä niiden perävaunujen rakenne ja varusteet

Kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen, nelipyörien sekä niiden perävaunujen rakenne ja varusteet 1 (26) Antopäivä: 11.9.2015 Voimaantulopäivä: 1.10.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 13 a, 17, 27 a, 29, 36, 60 a ja 61 a Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Pääesikunta, Teknillinen tarkastusosasto

Yksityisten Katsastustoimipaikkojen. Pääesikunta, Teknillinen tarkastusosasto KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/605526/03.04.03.00/2018 1(8) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Määräyksen nimi Muutostiedot Onko todella tarpeellista kirjoittaa koko soveltamisala

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenne ja viestintäministeriöstä

Ajankohtaista liikenne ja viestintäministeriöstä Ajankohtaista liikenne ja viestintäministeriöstä Tiemerkintäpäivät 21.-22.1.2016, Turku Mikko Karhunen Ajankohtaista Pysäköintikiekkosäädökset Uudet sähköiset kevyet laitteet Traktorisäädökset Tieliikennelain

Lisätiedot

asennettujen AVAS-järjestelmien suurimmasta sallitusta melutasosta. Or. en FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI

asennettujen AVAS-järjestelmien suurimmasta sallitusta melutasosta. Or. en FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 30.1.2013 A7-0435/66 66 Chris Davies, Fiona Hall ALDE-ryhmän puolesta 9 artikla Jos valmistaja päättää asentaa ajoneuvoihin ajoneuvon akustisen varoitusjärjestelmän, liitteen X vaatimusten on täytyttävä.

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista annetun liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

L-LUOKAN AJONEUVOJEN JA NIIDEN PERÄVAUNUJEN VALAISINVAA- TIMUKSIA

L-LUOKAN AJONEUVOJEN JA NIIDEN PERÄVAUNUJEN VALAISINVAA- TIMUKSIA 1 (16) Antopäivä: 13.3.2015 Voimaantulopäivä: 16.3.2015 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009, Ajoneuvolaki 1090/2002 Muutostiedot: Kumoaa AKEn ohjeen 1037/208/2008

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Nicola Danti Maa- ja metsätaloudessa käytettävien ajoneuvojen hyväksyntä ja markkinavalvonta (COM(2018)0289 C8-0183/ /0142(COD))

Nicola Danti Maa- ja metsätaloudessa käytettävien ajoneuvojen hyväksyntä ja markkinavalvonta (COM(2018)0289 C8-0183/ /0142(COD)) 5.2.2019 A8-0318/4 Tarkistus 4 Anneleen Van Bossuyt sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan puolesta Mietintö A8-0318/2018 Nicola Danti Maa- ja metsätaloudessa käytettävien ajoneuvojen hyväksyntä ja

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto. Tieliikenneohje

Liikenteen turvallisuusvirasto. Tieliikenneohje Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/384/03.04.03.03/2011 Tieliikenneohje Antopäivä: 3.5.2011 Voimassaoloaika: 3.5.2011 - Säädösperusta: Kumoaa: Kohderyhmät: Katsastustoimipaikat Liikenteen turvallisuusvirasto,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta LAKIEHDOTUKSIIN LIITTYVÄT VN-ASETUSLUONNOKSET Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) muuttamisesta 1 LUKU Soveltamisala ja määritelmät (6.6.2013/407) 3 Ajoneuvoluokkia

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

N:o I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. uudelle ajoneuvotyypille. koskee. - M, N, O M 1 -luokka:

N:o I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. uudelle ajoneuvotyypille. koskee. - M, N, O M 1 -luokka: N:o 575 2441 I OSA Liite 1 Voimaantulopäivä Vaatimus, järjestelmä, osa tai erillinen tekninen 18. Lakisääteiset kilvet ja merkinnät sekä niiden sijainti ja kiinnitysmenetelmä 46 Perusdirektiivi 76/114/ETY

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.5.2013 COM(2013) 307 final 2013/0159 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS moottoripyörien hyväksyntää melun osalta koskevista yhdenmukaisista vaatimuksista annetun Yhdistyneiden

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 575. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 575. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä kesäkuuta 2003 N:o 575 SISÄLLYS N:o Sivu 575 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2013 COM(2013) 79 final 2013/0050 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission asianomaisissa komiteoissa esitettävästä Euroopan unionin

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2018 C(2018) 863 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 167/2013 täydentämisestä maaja

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp) Liikenne- ja viestintävaliokunta 16.2.2018 Ari Herrala Johtava asiantuntija, Suomen Kuljetus ja

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Hiilimonoksi-din (CO) massa. Euro 4 1 140 380 70 - WMTCtestisykli,

Hiilimonoksi-din (CO) massa. Euro 4 1 140 380 70 - WMTCtestisykli, LIITE VI Tyyppihyväksyntää ja tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevat epäpuhtauspäästöjen raja-arvot, OBD-kynnykset ja melutason raja-arvot A)Pakokaasupäästörajat kylmäkäynnistyksen jälkeen A2) Euro

Lisätiedot

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Tieliikenteen säädösinfo Susanna Metsälampi 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lainsäädäntökokonaisuus on palapeli EU-säädökset (asetukset

Lisätiedot

F1 71 PE T4.3 TRACTORS

F1 71 PE T4.3 TRACTORS FI F1 71 PE T4.3 TRACTORS FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos: Bryssel 23.6.2009. KOMISSION DIREKTIIVI.../ /EY, annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], maatalous- ja metsätraktoreiden tyyppihyväksyntää

Lisätiedot

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi LIIKENNETURVALLISUUSINSINÖÖRI JAAKKO KLANG VARSINAIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (47) Antopäivä: 18.12.2014 : 1.1.2015 Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 17, 19, 27 a ja 29 Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Traktorien, moottorityökoneiden

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 278. Laki

SISÄLLYS. N:o 278. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 2001 N:o 278 280 SISÄLLYS N:o Sivu 278 Laki uusien kasvilajikkeiden suojaamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen lainsäädännön

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TUOTTAJAORGANISAATIOISTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 2 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. toukokuuta 2016 (OR. en) 8823/16 ENER 146 ENV 279 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D044838/02 Asia:

Lisätiedot

Luonnos: KOMISSION ASETUS (EU) N:o /, annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

Luonnos: KOMISSION ASETUS (EU) N:o /, annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN KOMISSIO LUONNOS: versio 2.01, 30.11.2010 D012380/01 Luonnos: KOMISSION ASETUS (EU) N:o /, annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], jalankulkijoiden ja muiden loukkaantumiselle alttiiden tienkäyttäjien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.8.2015 COM(2015) 409 final 2015/0182 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2018 C(2018) 863 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 15.2.2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 167/2013 täydentämisestä maaja metsätaloudessa

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 757. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 757. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2008 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä joulukuuta 2008 N:o 757 SISÄLLYS N:o Sivu 757 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Esa Sarkiala Lausunto 10.04.2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan

Lisätiedot

Jalankulkijan näkyvyyden kenttätestaus

Jalankulkijan näkyvyyden kenttätestaus Liikenneturvan selvityksiä 3/2016 Jalankulkijan näkyvyyden kenttätestaus Antero Lammi Antero Lammi Jalankulkijan näkyvyyden kenttätestaus Liikenneturvan selvityksiä 3/2016 Kannen kuva: Nina Mönkkönen Verkkojulkaisu

Lisätiedot

Autoharrastajat ry. Autoharrastajat ry

Autoharrastajat ry. Autoharrastajat ry KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/8777/03.04.03.00/20131(6) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 1.3 a) Samaan tyyppiin kuuluvaksi tulee lukea myös muille kuin EU:n tai USA:n markkinoille

Lisätiedot

Valojen määrästä ja asennuksesta (kuorma- ja linja-autoissa)

Valojen määrästä ja asennuksesta (kuorma- ja linja-autoissa) Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 5.3.2004 559/208/2004 Sisältöalue Toimivallan säädösperusta LVMa autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista 19.12.2002/1248, liite 1 kohdat 20 ja 21 Kohderyhmät Voimassaoloaika

Lisätiedot

Moottoripyörän ja mopon valomääräyksiä. 1 Vaaditut ja sallitut valaisimet MÄÄRÄYS OHJE 27.8.2008 1037/208/2008

Moottoripyörän ja mopon valomääräyksiä. 1 Vaaditut ja sallitut valaisimet MÄÄRÄYS OHJE 27.8.2008 1037/208/2008 Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 27.8.2008 1037/208/2008 Sisältöalue Toimivallan säädösperusta 1250/2002 LiikMA kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista Kohderyhmät

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 18.6.2009 793/208/2009 Sisältöalue Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan Toimivallan säädösperusta Ajoneuvolaki 1090/2002 99, LVMa 1248/2002 Kohderyhmät

Lisätiedot

Kevytautot ja LVM:n ajankohtaiset. Aino Still, Palveluosasto, Markkinayksikkö

Kevytautot ja LVM:n ajankohtaiset. Aino Still, Palveluosasto, Markkinayksikkö Kevytautot ja LVM:n ajankohtaiset Aino Still, Palveluosasto, Markkinayksikkö Esityksen sisältö Kevytautot Muita ajankohtaisia säädöshankkeita C1- ja C1E-luokan ajokorttiopetuksen muutokset Mobiiliajokortti

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rikesakkorikkomuksista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rikoslain (39/1889) 2 a luvun 8 :n 2 momentin ja 9 :n 8 momentin nojalla, sellaisina kuin ne ovat 2 a luvun

Lisätiedot

Liikenneturva muistuttaa muutamista huomioon otettavista yksityiskohdista:

Liikenneturva muistuttaa muutamista huomioon otettavista yksityiskohdista: Helsinki 12.5.2015 Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta HE 24/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta Kuuleminen

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 25/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 82 ja 84 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 139/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelain 27 :n 3 momenttia. Lain siirtymäsäännöksen

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 72/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Tieliikennelaissa määriteltäisiin

Lisätiedot

N:o 829 3127 I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. - M, N, O M 1 -luokka: 1.1.1996 2 M 1 -luokka:

N:o 829 3127 I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. - M, N, O M 1 -luokka: 1.1.1996 2 M 1 -luokka: N:o 829 3127 I OSA Liite 1 0. Auton ja sen perävaunun (M-, N- ja O- luokan ajoneuvotyypit) tyyppihyväksyntä 70/156/ETY 1-78/315/ETY 3 - M, 1.1.1996 2 1.1.1998 2 1993-78/547/ETY 4-80/1267/ETY 5-87/358/ETY

Lisätiedot

1. Asia Päätös muutoskatsastuksesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen

1. Asia Päätös muutoskatsastuksesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen PÄÄTÖS Päiväys/Datum 11.3.2014 Dnro/Dnr Viite/Referens TRAFI/2434/03.05.00/2014 Oikaisuvaatimus auton XXX- 123 muutoskatsastuksesta 1. Asia Päätös muutoskatsastuksesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen 2. Hakija

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2017 C(2017) 6967 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 20.10.2017, tekstiilikuitujen nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden kuitukoostumuksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014. 1042/2014 Laki. ajoneuvolain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2014

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014. 1042/2014 Laki. ajoneuvolain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014 1042/2014 Laki ajoneuvolain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat,

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, 200 N:o 74 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 0. Auton ja sen perävaunun (M-, N- ja O- luokan ajoneuvotyypit) tyyppihyväksyntä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], siviili-ilmailun lentomiehistöä koskevien teknisten vaatimusten ja hallinnollisten menettelyjen säätämisestä Euroopan

Lisätiedot

Laki. ajoneuvolain muuttamisesta

Laki. ajoneuvolain muuttamisesta Laki ajoneuvolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajoneuvolain (1090/2002) 13, muutetaan 2 :n 2 momentti, 3 :n 2, 7 ja 18 kohta, 10 :n 1 momentti, 11, 12 ja 14, 16 :n 1 momentti,

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot