TYÖKALUPAKKI OPS-MUUTOSTYÖHÖN Aika vaatii yliopistoja uudistumaan. Omaa työtä on lupa ajatella uudella tavalla ja kehittää sitä!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖKALUPAKKI OPS-MUUTOSTYÖHÖN Aika vaatii yliopistoja uudistumaan. Omaa työtä on lupa ajatella uudella tavalla ja kehittää sitä!"

Transkriptio

1 TYÖKALUPAKKI OPS-MUUTOSTYÖHÖN 2016 Aika vaatii yliopistoja uudistumaan. Omaa työtä on lupa ajatella uudella tavalla ja kehittää sitä!

2

3 Työkalupakki OPS-muutostyöhön 2016 Ylioppilaskunnan strategiassa esitellään OYY:n missio, arvot ja visio: Missio: opiskelijan hyvä elämä. Ylioppilaskunta tekee töitä laadukkaan koulutuksen, sujuvan opiskelun, opiskelijayhteisöön kuulumisen, edullisen elämän ja työllistymisen puolesta. Arvot: avoimuus, rohkeus, vaikuttavuus ja yhteisöllisyys. Ylioppilaskunta panostaa toiminnan näkyvyyteen ja houkuttelevuuteen, kokeilee ennakkoluulottomasti uutta ja haastaa positiivisesti perinteisiä toimintatapoja, palvelee luotettavana, vakavasti otettavana ja pitkäjänteisenä asiantuntijaorganisaationa sekä edistää yhteisöllisyyden tunnetta opiskelijoiden keskuudessa. Visio 2020: merkityksellinen ja houkutteleva ylioppilaskunta. Oulun yliopiston opiskelijat kokevat ylioppilaskunnan toiminnan merkityksellisenä ja haluavat kuulua ylioppilaskuntaan. Opiskelijat ovat tasavertainen ja tärkeä osa yliopiston yhteisöä. OYY:n missio, arvot ja visio ohjaavat toimintaamme toimielimissä ja ylioppilaskunnan arjessa. Niiden perusteella olemme valmistelleet tämän OPS-muutostyön työkalupakin, jonka on tarkoitus toimia sinun apuvälineenä osallistuessasi vuonna 2016 Oulun yliopistossa toteutettavaan laajaan opetussuunnitelmatyöhön. Työn aikataulu on tiukka ja haasteita tuovat useiden laaja-alaisten kandidaatin tutkintojen muodostaminen tiedekunnissamme. Oulun yliopiston ylioppilaskunnalla on kolme kärkeä opetussuunnitelmatyössä, jotka pohjautuvat suoraan Oulun yliopiston opiskelijoiden nostamiin teemoihin. Nämä kärjet ovat arviointimenetelmien monipuolistaminen, työelämärelevanssi ja vaihto-opiskelun mahdollistaminen. Yhteinen tavoitteemme on, että koulutus on ajantasaista, ajankohtaista ja valmistaa opiskelijat vastaamaan ympäröivän maailman tarpeisiin. OYY:n OPS-työn kärjet Arviointimenetelmien monipuolistaminen 2. Työelämärelevanssi 3. Vaihto-opiskelun mahdollistaminen

4 1. Arviointimenetelmien monipuolistaminen Miksi? Oulun yliopisto on viime vuosina panostanut paljon opintojen sujuvuuteen ja joustavuuteen. Kuitenkin edelleen yliopistossamme järjestetään jopa tenttiä vuosittain. Tentti ei ole ainoa eikä paras tapa mitata tai osoittaa osaamista. Tarkoituksena on ravistella käsityksiä opintojakson arvioinnista ja etsiä vaihtoehtoja perinteisen ulkomuistitentin käyttämiselle. OYY:n tavoitteena on, että yliopisto luopuu yleistenteistä asteittain. OYY edistää monipuolisten ja joustavien suoritustapojen käyttöönottoa sekä digitaalisuuden ja jatkuvan arvioinnin hyödyntämistä. Digitaaliset oppimisympäristöt edesauttavat myös opintojen joustavuutta. Vaikutustyön päätyttyä opiskelijoiden arviointi on systemaattista, tasavertaista ja perustuu osaamistavoitteisiin. Opintosuunnitelmatyössä otetaan huomioon myös kurssien kokonaiskuormittavuus. Vaikuttamistyötä tehdään yhdessä hallinnon opiskelijaedustajien kanssa, jotta hyvät käytänteet leviävät tehokkaasti kaikkiin tiedekuntiin. Apua lobbaukseen: Määritelmä: Tentti on arviointitapa, jonka tarkoitus on mitata vastaajan (usein opiskelijan) tietoja, taitoja, kykyjä tai uskomuksia. Tentti ymmärretään usein arkikielessä akateemisena tenttinä mutta se voidaan määritellä yleisempänä käsitteenä, joka kattaa keinotekoiset, murretut, mallintavat sekä luonnolliset tentit. Oulun yliopistossa järjestettiin vuonna tenttiä. (tilasto Weboodista), joista - yleisiä tenttejä kpl - luentojakson lopussa pidettäviä tenttejä 862 kpl - välikokeita 170 kpl - yliopistotenttejä 1876 kpl (Muutos: -633 tenttiä edellisvuoteen verrattuna) Tenttikysely Oulun yliopiston opiskelijoille helmikuussa 2016 (kyselyyn vastasi 489 opiskelijaa ja vastaajia oli kaikista kymmenestä tiedekunnasta). - kyselyn tilastoja liitteenä Curriculum mapping: opintojaksojen kuormitusta mittaava menetelmä. Tutkinto-ohjelmassa käytettävät arviointimenetelmät (ulkomuistitentti, kotitentti, aineistotentti, materiaalitentti, paritentti, ryhmätentti, suullinen tentti, oppimispäiväkirja, ryhmätyö, essee, projektityö, harjoitustyö, jatkuva arviointi, itsearviointi, vertaisarviointi, esitelmä tai esitys, ym.) asetetaan yläriville ja opintojaksot aikajärjestykseen vasemmalle. Näin huomaa, kuormittaako jokin arviointimenetelmä (esim. ryhmätyö) opiskelijoita tiettynä ajankohtana ja käytetäänkö tiettyä arviointimenetelmää poikkeuksellisen paljon.

5 Bloomin taksonomia: Bloomin taksonomia on tunnettu tapa jäsentää, millaiseen tiedon omaksumisen tasoon pyritään. Monet tenteistämme testaavat vain muutaman ensimmäisen tason taitoja. Tavoitteena on, että tutkinnon edetessä arvinointimenetelmät mittaisivat ylimpien tasojen taitoja. Bloomin taksonomian tasot ovat: Taso 1: mieleenpalauttaminen; kyky muistaa asioita siinä muodossa kuin ne on esitetty Taso 2: ymmärtäminen; kyky ymmärtää ja tulkita oppimaansa Taso 3: soveltaminen; kyky käyttää tietoa oikeassa tilanteessa Taso 4: analysoiminen: kyky pilkkoa ongelma pienempiin osiin ja ymmärtää niiden suhteet Taso 5: syntetisoiminen; kyky luoda jotain uutta olemassa olevan tiedon pohjalta Taso 6: arvioiminen; kyky arvioida ajatusten ja ratkaisujen arvoa; sisältää kaikki edellä listatut tasot sekä arviointikriteerit Lisää koppa.jyu.fi/avoimet/mit/oppimisesta-ja-opettamisesta/bloomin-taksonomia Oulun yliopiston strategiassa: Pedagogisesti taitava henkilökuntamme tukeutuu opetuksessaan uusimpaan tutkimustietoon luodakseen innostavan oppimisilmapiirin. Tukipalvelut, työkalut ja tilat vastaavat monimuotoisen opiskelijayhteisön tarpeita. Oppimisympäristöjä kehitetään jatkuvasti hyödyntäen digitaalisen oppimisen mahdollisuuksia. Oulun yliopiston strategiassa: Rohkaisemme opiskelijoitamme olemaan aktiivisia oppimisprosessin luomisessa. Tämä heijastuu myös opiskelijoiden arviointiin. Asiakaslähtöiset ja tehokkaat opiskelijapalvelut ja oppimista tukevat työkalut antavat opiskelijalle mahdollisuuden keskittyä täysipainoisesti oppimiseen. Oulun yliopiston strategiassa: Digitalisaatio tekee ympäristöstämme entistä verkottuneemman ja muuttaa tapaamme viestiä, oppia, tehdä työtä ja kuluttaa palveluita. Tarvitsemme uutta, tutkimukseen perustuvaa tietämystä ja hyvin koulutettuja ihmisiä, jotka osaavat luovia muuttuvassa maailmassa. Oulun yliopiston strategiassa: Pedagogisesti taitava henkilökuntamme tukeutuu opetuksessaan uusimpaan tutkimustietoon luodakseen innostavan oppimisilmapiirin. Tukipalvelut, työkalut ja tilat vastaavat monimuotoisen opiskelijayhteisön tarpeita. Oppimisympäristöjä kehitetään jatkuvasti hyödyntäen digitaalisen oppimisen mahdollisuuksia Vaihtoehtoisia arviointimenetelmiä voidaan toteuttaa sähköisesti esim. oppimisympäristöissä, mm. Moodle, Optima ja Adobe Connect. Digitaalisuutta voidaan hyödyntää myös opintojen joustavuuden lisäämisessä! Kysymyksiä heitettäväksi: - Onko tentin tuottama osaaminen sitä, mitä suomalainen yhteiskunta edellyttää? Toisin sanoen, onko esseen kirjoittaminen työelämärelevanttia? - Millaista osaamista arviointikäytäntöjen monipuolistaminen ja sähköistäminen edellyttää? Keneltä? - Millaista teknologiaa tarvitsemme jatkossa? - Millaista yhteistyötä tiedekuntatasolla edellytetään joustavan ja yhteiskäyttöisten arviointimenetelmien ja suoritustapojen määrittelyssä?

6 2. Työelämärelevanssi Miksi? Yliopisto-opiskelun työelämäyhteyden kehittäminen on ollut ajankohtainen aihe jo pidemmän aikaa. Kehittämisen moottorina toimii muuttuvan työmaailman tarpeet, joihin Oulun yliopiston on vastattava. OYY:n vaikutustyön tavoitteena on tehdä tutkinto-ohjelmien sisällöstä aidosti osaamisperusteista, jolloin ohjelmat tuottavat uskottavaa työelämäosaamista. Tärkeimpiä ratkaisuja ovat harjoittelut (palkattomana tai palkallisena) ja työelämäprojektit yliopiston ulkopuolisten tahojen kanssa sekä AHOT-menettely eli aikaisemmin (tai muualta) hankitun osaamisen tunnustaminen. Harjoittelun mahdollisuus taataan modulaarisen rakenteen (kuva 1) avulla. Uutena prosessina mukaan on tulossa työkokemuksen opinnollistaminen opintopisteiksi. Kaikissa Oulun yliopiston tutkinnoissa tulee olla aito työelämäyhteys. OYY pyrkii vaikuttamaan koulutustarjontakokonaisuuteen siten, että se on riittävän monipuolinen ja poikkitieteellinen, jotta se valmistaa opiskelijat tulevaisuuden (työ)elämään. Apua lobbaukseen: Oulun yliopiston strategiassa: Pyrimme yhdistämään akateemisen asiantuntijuuden ja yrittäjyyshengen niin koulutuksessa kuin tutkimuksessa. Yrittäjyys tai yrittäjähenkinen työskenteleminen pienessä yrityksessä on entistä useammalle todennäköinen uravaihtoehto Oulun yliopiston strategiassa: Koulutamme päteviä ja mukautumiskykyisiä asiantuntijoita, jotka osaavat soveltaa osaamistaan ja luoda uutta tulevaisuuden työelämässä. Valmistuvat opiskelijat ovat haluttuja työntekijöitä. Oulun yliopiston strategiassa: Aika vaatii yliopistoja uudistumaan. Omaa työtä on lupa ajatella uudella tavalla ja kehittää sitä! Opetussuunnitelman sisältöjä tulee tarkastella työelämän osaamisvaatimusten näkökulmasta sekä kirjata työelämän osaamistarpeet selkeästi tutkintojen osaamistavoitteisiin. Oulun yliopiston hallitus on hyväksynyt uuden koulutuksen johtosäännön, jonka pykälässä 11 todetaan, että opetussuunnitelmassa kuvataan tutkinto-, opintokonaisuus- ja opintojaksokohtaiset osaamistavoitteet. Työelämän edustajia tulisi kutsua mukaan OPS-työpajoihin, jotta työmarkkinoiden nykyinen osaamistarve tiedettäisiin. Valmistuneiden opiskelijoiden työllistymistä ja sijoittumista tulisi selvittää tarkemmin: työelämäpalautteen hyödyntäminen, kuten Töissä.fi sivusto, uraseurantakyselyt ja työelämälähtöisten opintojaksojen, kuten harjoittelu- tai projektiopinnot-kurssien opiskelijapalautteet.

7 Yleisimpiä työelämäyhteistyön muotoja opintojaksoilla: Vierailuluennot, yritysvierailut Case-opetus / case-harjoitukset Työharjoittelu Opetushenkilökunnan työelämäjaksot (TET-jaksot) Kilpailut (avoimet tai opintojaksoon liittyvät) Opinnäytetyöt Opiskelijaprojektit, esim. tietojenkäsittelytieteen tutkinto-ohjelma, Research and Development Project, 10 op, kauppatieteiden kandidaattiohjelma, Yritysprojekti, 5 op, Master s Programme in Learning, Education and Technology, Educational Projects, 6 op, Terveyshallintotieteen tutkinto-ohjelma, Johtamisen soveltava reflektointi, 5-10 op, Arkkitehtuurin tutkinto-ohjelma, Kuntasuunnittelun kurssi, 15 op Modulaarinen rakenne (kuva 1) turvaa harjoittelulle paikan tutkintorakenteessa. Jokaiselle opiskelijalle tulisi turvata mahdollisuus harjoitteluun. TERÄ (Työelämäyhteistyötä tukevat rakenteet) strategiahankeen raportti on koottu sivustolle Kysymyksiä heitettäväksi - Onko tutkintoon rakennettu paikka harjoittelun suorittamiseen? - Vastaako kurssin osaamistavoitteet työelämän tarpeita? - Onko meillä työelämän edustajia mukana tutkinto-ohjelman suunnittelussa? - Onko työelämän osaamistarpeet kirjattu selkeästi tutkinnon osaamistavoitteisiin?

8 Kuva 1. Modulaarinen rakenne. Lähde: Lloyd Ruddock, 2016.

9 3. Vaihto-opiskelun mahdollistaminen Miksi? Oulun yliopiston strategian yksi koulutuksen kärki on kansainvälisyyden lisääminen. Yliopiston opetustarjontaa lisäävät laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset kumppanikorkeakoulut sekä vaihtoopiskelukohteet. Kaikki Oulun yliopiston tutkintoa suorittavat opiskelijat voivat halutessaan lähteä vaihto-opiskelijaksi ja suorittaa osan opinnoistaan ulkomaisessa korkeakoulussa. Vaihto-opiskelun kesto on 3-12 kuukautta ja lähteä voi, kun on yksi vuosi opintoja suoritettuna Oulun yliopistossa. Ongelmaksi muodostuu se, ettei jokaisessa tutkintorakenteessa ole huomioitu vaihtoon lähtemistä. Opetussuunnitelmatyössä tulee siten varmistaa, että vaihdossa suoritetut opintopisteet voidaan ahotoida eli tunnustaa osaksi tutkintoa. Apua lobbaukseen: Oulun yliopiston strategiassa: Organisaatiokulttuurimme edistää kansainvälistymistä. Tutkinto-ohjelmissamme tuetaan vaihto-opiskelua ja työharjoittelujaksoja ulkomailla. Kansainväliset maisteriohjelmat on integroitu muihin maisteriohjelmiin ja tarjoavat entistä enemmän kansainvälisiä uravaihtoehtoja kaikille valmistuneille. Modulaarinen rakenne turvaa vaihto-opiskelulle paikan tutkintorakenteessa (kuva 1). Jokaisella Oulun yliopiston tiedekunnalla, ja myös joillakin tutkinto-ohjelmilla on oma kvkoordinaattori, jolta saa apua vaihtoasioissa. Työnjakona on, että Erasmus- ja Nordplus vaihdot hoidetaan omassa tiedekunnassa tai tutkinto-ohjelmassa ja muut vaihtokohteet (kaukokohteet, ISEP, FIRST ja north2north-ohjelma) keskitetyissä kv-palveluissa. Jokainen Oulun yliopiston opiskelija, joka lähtee vaihtoon virallisten vaihto-ohjelmien kautta, saa yliopistolta kyseisen vaihto-ohjelman mukaisen matka-apurahan. Vaihto-ohjelmaa ei ylläpidetä, jos sitä ei voida sisällyttää opiskelijan tutkintoon. Kv-koordinaattorin tai muun opetushenkilökunnan jäsenen tulisi suositella muita vaihtokohteita, jos kyseistä vaihtoa ei voida toteuttaa osana omaa opintosuunnitelmaa. Kysymyksiä heitettäväksi: - Kuinka hyvin ensimmäisen vuoden opiskelijoita informoidaan vaihtoon lähtemisestä ja siitä, miten vaihto vaikuttaa opintoihin ja niiden suunnitteluun? - Tietääkö omaopettaja, miten vaihdon saa tutkintorakenteeseen? - Otetaanko vaihto huomioon HOPS:ssa? - Mahdollistaako tutkintorakenne vaihdon? - Saako vaihdossa tehdyt opinnot ahotoitua eli tunnustetaanko ne osaksi opintoja? - Tukeeko tutkinto-ohjelma kansainvälisyyteen ja globaaliksi ihmiseksi kasvamiseen?

10 Oulun yliopiston strategiassa sanottua Yliopiston vaikuttavuus perustuu laadukkuuteen, korkeisiin tavoitteisiin ja tuottavuuteen kaikessa toiminnassa. Tavoitteenamme on edelleen parantaa koulutuksen laadullisia ja määrällisiä tuloksia sekä vaikuttavuutta. Tutkinto-ohjelmamme ovat innostavia, opiskelijakeskeisiä ja rohkaisevat jokaista opiskelijaa saavuttamaan hänen täyden akateemisen potentiaalinsa. Tutkinto-ohjelmamme mahdollistavat sujuvat opintoprosessit. Opinnoissa on selkeät tavoitteet ja korkea läpäisyaste. Vähintään 55 ECTS-opintopistettä vuosittain saavuttaneiden opiskelijoidemme osuus on jatkossakin Suomen korkein. Rohkaisemme opiskelijoitamme olemaan aktiivisia oppimisprosessin luomisessa. Tämä heijastuu myös opiskelijoiden arviointiin. Asiakaslähtöiset ja tehokkaat opiskelijapalvelut ja oppimista tukevat työkalut antavat opiskelijalle mahdollisuuden keskittyä täysipainoisesti oppimiseen Viestintä ja yhteisöllisyys Lopuksi haluaisimme muistuttaa vielä viestinnän tärkeydestä. Tarvittavan tiedon välittäminen opiskelijoille voi joskus olla haastavaa. Siksi OYY toivookin hallopediensa tekevän tiivistä yhteistyötä tiedekuntansa ja ainejärjestöjensä kanssa. Tiedottaminen mahdollistaa sen, että jokainen opiskelija kykenee ennakoimaan ja vaikuttamaan omaan opiskelukokemukseensa Oulun yliopistossa. Viestinnällisissä pulmissa kannattaa aina kääntyä OYY:n viestintäasiantuntijan tai hallituksen viestintävastaavan puoleen. Viestintäasiantuntijan saa kiinni puhelimella ( ) tai sähköpostilla Muistisääntö: viestinnässä liikaa on parempi kuin liian vähän!

11 Liite 1. Arvioi miten eri arviointimenetelmät tukevat oppimistasi.

12 Liite 2. Millaisia ovat seuraavat arviointimenetelmät?

Akvaariorakkautta? Sähköisen osaamisen osoittaminen ja arviointi suomalaisissa korkeakouluissa

Akvaariorakkautta? Sähköisen osaamisen osoittaminen ja arviointi suomalaisissa korkeakouluissa Akvaariorakkautta? Sähköisen osaamisen osoittaminen ja arviointi suomalaisissa korkeakouluissa 17.2.2016 Mikä on tentti? Tentin määritelmiä Tentti on arviointitapa, jonka tarkoitus on mitata vastaajan

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Pienryhmätyöskentely

Pienryhmätyöskentely Pienryhmätyöskentely Miten oppiaineesi/yksikkösi opetussuunnitelmissa aiotaan konkretisoida JY:n linjaukset osaksi tutkintojen, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteita? tullaan varmistamaan

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPETUSSUUNNITELMATYÖSSÄ JA OPETUKSESSA

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPETUSSUUNNITELMATYÖSSÄ JA OPETUKSESSA 1 TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPETUSSUUNNITELMATYÖSSÄ JA OPETUKSESSA Tytti Tenhula, suunnittelija, koulutuspalvelut Työelämäyhteys nykyaikaan digitaalisia ratkaisuja etsimässä TellUs Innovation Arena 2.2.2016 16.2.2016

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

Science with Arctic attitude

Science with Arctic attitude 1 Science with Arctic attitude Oulun yliopiston strategia 2016 2020 Strategian julkistus 4.2.2016 2 Tuotamme uutta tietoa kestävämmän, terveemmän älykkäämmän ja humaanimman maailman rakentamiseksi Globaaleja

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1 Johdanto Tämän toimintasuunnitelman on valmistellut Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Valmistelussa

Lisätiedot

Työelämäyhteistyö: ops-työssä ja opetuksessa

Työelämäyhteistyö: ops-työssä ja opetuksessa Työelämäyhteistyö: haasteet ja mahdollisuudet ops-työssä ja opetuksessa Maria Kääriäinen 16.9.2016 Haasteet ei yhteistä näkemystä työelämässä tarvittavasta osaamisesta ja työelämäyhteistyön toteuttamisesta

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta

VIESTINTÄSTRATEGIA Oulun yliopiston ylioppilaskunta VIESTINTÄSTRATEGIA 2017 2020 Oulun yliopiston ylioppilaskunta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Nykytila 2.1. Kehittämiskohteiden toteutuminen 3. Perusviesti 4. Viestintä ylioppilaskunnan strategian toteuttajana

Lisätiedot

Työelämäyhteydet kielten yhteisissä

Työelämäyhteydet kielten yhteisissä Työelämäyhteydet kielten yhteisissä opinnoissa (MKA) Monialaisen kieliasiantuntijan kandidaattiohjelma Kieli- ja viestintätieteiden laitos JY Sanna Lehtonen Monialaisen kieliasiantuntijan kandidaattiohjelma

Lisätiedot

Miten Tampereen yliopisto kouluttaa työelämään orientoituneita ja kansainvälisesti toimintakykyisiä asiantuntijoita?

Miten Tampereen yliopisto kouluttaa työelämään orientoituneita ja kansainvälisesti toimintakykyisiä asiantuntijoita? Miten Tampereen yliopisto kouluttaa työelämään orientoituneita ja kansainvälisesti toimintakykyisiä asiantuntijoita? Kansainvälisten asioiden päällikkö Kaisa Kurki Opetuksen kehittämispäällikkö Liisa Ahlava

Lisätiedot

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Kaisa Kurki Kansainväliset asiat, Tampereen yliopisto Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät, Lahti

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari

Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari 26.8.2013 Jatta Herranen kehitysjohtaja jatta.herranen@pkky.fi 2 21.8.2013 Mitkä asiat ovat olennaisia?

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas Digitalisaatiolla tarkoitetaan laajasti toimintatapojen uudistamista ja prosessien ja palveluiden sähköistämistä

Lisätiedot

Curriculum mapping - mikä, miten ja mihin?

Curriculum mapping - mikä, miten ja mihin? Maria Kääriäinen, Eila Pajarre, Päivi Palosaari-Aubry Peda-forum, 17.8.2017 Curriculum mapping - mikä, miten ja mihin? Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen

Lisätiedot

Jack of All Trades or Master of None. Opiskelijoiden mietteitä laaja-alaisista kandidaatintutkinnoista

Jack of All Trades or Master of None. Opiskelijoiden mietteitä laaja-alaisista kandidaatintutkinnoista Jack of All Trades or Master of None Opiskelijoiden mietteitä laaja-alaisista kandidaatintutkinnoista Laaja-alaisuuden kysymykset Opiskelijanäkökulma on myös moninainen ja riippuu paljon keneltä kysytään.

Lisätiedot

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN Vertaisarvioinnissa olivat mukana seuraavat koulutusorganisaatiot: - Centria

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Opintopolku löydä, vertaa, hae! Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto OPH

Opintopolku löydä, vertaa, hae! Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto OPH Opintopolku löydä, vertaa, hae! 14.12.2012 Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto OPH Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintoihin siirtymisen nopeuttaminen Korkeakoulujen opiskelijavalintojen, sähköisten

Lisätiedot

Strategia KUMPPANUUDELLA OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA RIVERIA.FI POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Strategia KUMPPANUUDELLA OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA RIVERIA.FI POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Strategia 2018 2021 KUMPPANUUDELLA OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA RIVERIA.FI POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Toimintaympäristön muutos Pohjois-Karjalan maakunta Työllisyysasteen parantaminen on keskeisin

Lisätiedot

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA 30.9.2019 opetusneuvos Aija Töytäri 1.10.2019 1 Edellisen hallituksen panostukset korkeakoulutuksen kehittämiseksi Nopeutetaan siirtymistä

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Irma Garam, CIMO Kv kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Jun- 12 Selvitys: Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja

Lisätiedot

Ympärivuotisen opiskelun edistäminen 17.3.2014. Eva Maria Raudasoja Johtaja Koulutuspalvelut

Ympärivuotisen opiskelun edistäminen 17.3.2014. Eva Maria Raudasoja Johtaja Koulutuspalvelut Ympärivuotisen opiskelun edistäminen 17.3.2014 Eva Maria Raudasoja Johtaja Koulutuspalvelut Koulutuksen strateginen toimenpideohjelma Opintopolkujen esteettömyyden arviointi Koulutuksen vastuuhenkilöiden

Lisätiedot

PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ. Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen

PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ. Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen OPETUSSUUNNITELMA OPISKELIJALLE Opetussuunnitelma on tärkeä asiakirja koko korkeakouluyhteisölle. Sen tulee osoittaa opiskelijalle, minkälainen

Lisätiedot

Miten työn opinnollistamista johdetaan ammattikorkeakoulussa?

Miten työn opinnollistamista johdetaan ammattikorkeakoulussa? Miten työn opinnollistamista johdetaan ammattikorkeakoulussa? Yliopettaja HAMKin Verkkovirtatiimi: Irma Kunnari, Tuomas Eerola, & Elina Rantala 1 Etunimi Sukunimi Sisältö Lyhyt kuvaus Verkkovirtahankkeesta

Lisätiedot

Työn ja oppimisen integrointi. Maarit Latvala Verkkovirta-hanke, ohjausryhmän pj.

Työn ja oppimisen integrointi. Maarit Latvala Verkkovirta-hanke, ohjausryhmän pj. Työn ja oppimisen integrointi Maarit Latvala Verkkovirta-hanke, ohjausryhmän pj. Visio Korkeakouluissa on toimivat työkalut ja toimintaympäristöt työn opinnollistamiselle. Tämä antaa opiskelijoille entistä

Lisätiedot

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi 1 POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA Lukuvuosi 2015 2016 Opetussuunnitelma on käsitelty koulutustoiminnan ohjausryhmässä 5.5.2015. Poliisiammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. 1. Ikäryhmä. 2. Sukupuoli. 3. Äidinkieli. 4. Maakunta, jossa opiskelet

TAUSTATIEDOT. 1. Ikäryhmä. 2. Sukupuoli. 3. Äidinkieli. 4. Maakunta, jossa opiskelet TAUSTATIEDOT Tervetuloa kehittämään ammatillisen koulutuksen digitalisaation tulevaisuutta! Kyselyllä saadaan tietoa siitä, kuinka digitalisaation vaikutukset näkyvät ammatillisessa koulutuksessa opiskelijan

Lisätiedot

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Tavoitetila Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoite Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta.

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.10.2015 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

DIGIPEDAVALMENNUS JA OSAAMISMERKIT

DIGIPEDAVALMENNUS JA OSAAMISMERKIT DIGIPEDAVALMENNUS JA OSAAMISMERKIT Haaga-Helia 8.2.2019 Hannu Ikonen 12.2.2019 A M M A T T I K O R K E A K O U L U 2 0 3 0? Visio2030 DIGI AMK UUSI OSAAMISEN JÄRJESTELMÄ JO PROFILOI- TUNUT, HYBRIDINEN

Lisätiedot

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis MIKÄ ON OPINTOJAKSOMALLI? Kyse on järjestön koulutuksesta, jonka osaamistavoitteet, sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta

Lisätiedot

Selvitys aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen (AHOT) prosesseista korkeakouluissa

Selvitys aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen (AHOT) prosesseista korkeakouluissa Selvitys aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen ja tunnistamisen (AHOT) prosesseista korkeakouluissa Pia Mikkola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto 2.11.2017 Mitä halutaan selvittää? AHOT-prosessi

Lisätiedot

SUULLISEN ARVIOINNIN ERITYISPIIRTEITÄ (AHOT)

SUULLISEN ARVIOINNIN ERITYISPIIRTEITÄ (AHOT) SUULLISEN ARVIOINNIN ERITYISPIIRTEITÄ (AHOT) A N N E L I A I R O L A P O H J O I S - K A R J A L A N A M K / A H O T - H A N K E K U O P I O 3 0. 8. 2 0 1 1 Tavoitteena on avata suullisen kielitaidon arvioinnin

Lisätiedot

Tampereen korkeakouluyhteisön koulutusstrategia

Tampereen korkeakouluyhteisön koulutusstrategia Tampereen n koulutusstrategia Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu muodostavat kansainvälisen ja Suomen monipuolisimman, yli 30 000 opiskelijan n. Monitieteisen mme koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

Erasmus-vaihto. Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat

Erasmus-vaihto. Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat Erasmus-vaihto Riitta Kataja, lähtevät opiskelijat Henna Rannanpää, saapuvat opiskelijat Riitta Kataja - koulutussuunnittelija - study.humanities@oulu.fi - huone KE217 (G2-ovi, 2 krs. Opintokatu), puh.

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Peda Forum-päivät Turussa 15.-16.8.2018 Jenni Koponen Metropolia AMK & Eetu Heikkinen Oulun yliopisto Esityksen runko Ketä me ollaan? Mitä

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta VAIHTO-INFO Minna Nousiainen, International Coordinator minna.nousiainen@ulapland.fi Kasvatustieteiden tiedekunta MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi:

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.9.2016 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Ryhmätyö. Missä olemme hyviä? Benchmarking-hankkeiden seminaari 5.5.2015 Touko Apajalahti

Ryhmätyö. Missä olemme hyviä? Benchmarking-hankkeiden seminaari 5.5.2015 Touko Apajalahti Ryhmätyö Missä olemme hyviä? Benchmarking-hankkeiden seminaari 5.5.2015 Touko Apajalahti Tavoite Tunnistaa ja jakaa omia vahvuuksia Oppia toisilta Muodostaa kuva siitä, mitkä ovat Suomalaisen korkeakoulutuksen

Lisätiedot

Urapalvelut opiskelijoille

Urapalvelut opiskelijoille Urapalvelut opiskelijoille Lukuvuosi 2019-2020 Uraohjaajat Kirsi Vallius-Leinonen, Outi Suorsa, Saara Puittinen ja Janne Saarela Henkilökohtainen uraohjaus Uraohjauksen tavoitteena on tukea sinua rakentamaan

Lisätiedot

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE Sisällys AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT)... 3 Mitä on AHOT?... 3 Millaisesta osaamisesta AHOTointia voi hakea?... 4 Osaamisen osoittaminen,

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

Opintoja koskevan tutkimus- palautetiedon hyödyntäminen yliopistossa. Leena Ahrio Kehittämispäällikkö, YTT

Opintoja koskevan tutkimus- palautetiedon hyödyntäminen yliopistossa. Leena Ahrio Kehittämispäällikkö, YTT Opintoja koskevan tutkimus- palautetiedon hyödyntäminen yliopistossa Leena Ahrio Kehittämispäällikkö, YTT 17.9.2014 Mikä on koulutuksen johtamisen tavoite? Yliopistokoulutuksen tavoite? Mitä halutaan tukea

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue. Lahden työpajan keskustelun teemoja

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue. Lahden työpajan keskustelun teemoja Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue Lahden työpajan keskustelun teemoja Tulevaisuuden osaamistarpeet ja osaamisen vahvistaminen Yhteisen määritelmän muodostaminen yleissivistykselle

Lisätiedot

Työn opinnollistaminen ammattikorkeakoulussa. Liisa Vanhanen-Nuutinen

Työn opinnollistaminen ammattikorkeakoulussa. Liisa Vanhanen-Nuutinen Työn opinnollistaminen ammattikorkeakoulussa Korkeakouluopiskelijoiden työssäkäynti Opintojen aikainen työssäkäynti on vakiintunutta, 50-60 % kaikista korkeakouluopiskelijoista (Tilastokeskuksen aineistot

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Tiina Laiho ja Teppo Rantala. 11.11.2014 Lahden tiedepäivä

Tiina Laiho ja Teppo Rantala. 11.11.2014 Lahden tiedepäivä Opitaan yhdessä; kokemuksia osaamisperustaisen opetussuunnitelman kehittämisestä HAAGA-HELIAN ammattikorkeakoulun liikunnan ja vapaaajan koulutusohjelmaan Tiina Laiho ja Teppo Rantala 11.11.2014 Lahden

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen AHOTmenetelmällä. Pätevyyden osoittaminen. Marita Mäkinen

Osaamisen tunnistaminen AHOTmenetelmällä. Pätevyyden osoittaminen. Marita Mäkinen Osaamisen tunnistaminen AHOTmenetelmällä Pätevyyden osoittaminen Marita Mäkinen MIKÄ ON AHOT? AHOT = aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimista tapahtuu monissa ympäristöissä

Lisätiedot

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Palkkahallinnossa olisi töitä.. Paljonko jäisi opiskeltavaa, kun olen Yritys kasvaa ja pitäisi johtaa Nuoret esimiehet ovat lujilla ja heille

Lisätiedot

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Harjoittelu P. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu . Harjoittelu 724100P Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu 2019 Harjoittelu (724100P, 5 op) opintojakson kuvaus Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelmassa

Lisätiedot

Yliopistostamme valmistuu rohkeita, akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti.

Yliopistostamme valmistuu rohkeita, akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti. Jyväskylän yliopistosta valmistuvat ovat vastuullisia, akateemisia asiantuntijoita, jotka muuttavat maailmaa. Koulutustarjontamme on vetovoimaista, monialaista ja vastaa globaaleihin osaamistarpeisiin.

Lisätiedot

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA OPO-päivä 10.11.2016 Eeva-Leena Forma opetuksen kehittämispäällikkö Opiskelijalähtöinen Korkeakoululähtöinen työn opinnollistaminen Työpaikkalähtöinen OPISKELIJALÄHTÖINEN

Lisätiedot

Harjoittelun uudistaminen biologian tutkinto-ohjelmassa

Harjoittelun uudistaminen biologian tutkinto-ohjelmassa Harjoittelun uudistaminen biologian tutkinto-ohjelmassa 10.10.2016 Karita Saravesi Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen

Lisätiedot

Liikkuvuusjaksot yliopiston ulkopuolella osana tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa

Liikkuvuusjaksot yliopiston ulkopuolella osana tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa Liikkuvuusjaksot yliopiston ulkopuolella osana tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa Elise Pinta, tutkijakoulukoordinaattori, Turun yliopiston tutkijakoulu Anne Tuittu, tutkimus- ja jatkokoulutussuunnittelija,

Lisätiedot

Ohjauksen kokonaisuus korkeakoulussa Eva Maria Raudasoja Oulun yliopisto

Ohjauksen kokonaisuus korkeakoulussa Eva Maria Raudasoja Oulun yliopisto Ohjauksen kokonaisuus korkeakoulussa 27.9.2011 Eva Maria Raudasoja Oulun yliopisto Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen korkeakouluissa Kukin korkeakoulu laatii yhdenmukaisen, luotettavan ja läpinäkyvän

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs. 231105 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019

AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019 AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019 Sukupolvipolitiikka, osaaminen ja sivistys tulevaisuuden kivijalaksi. 12.10.2018 Vaalien tärkeät kysymykset 2 Miten kehitämme korkeakoulutusta vastaamaan tulevaisuuden

Lisätiedot

Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022

Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022 Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022 1 muuttuva toimintaympäristö Huomioimme toiminnassamme globalisaation, yhteiskunnalliset muutokset ja nopeasti muuttuvat lähiympäristön tarpeet. Olemme aktiivinen

Lisätiedot

Työelämässä hankitun osaamisen tunnustaminen Itä-Suomen korkeakouluissa

Työelämässä hankitun osaamisen tunnustaminen Itä-Suomen korkeakouluissa Työelämässä hankitun osaamisen tunnustaminen Itä-Suomen korkeakouluissa Työelämäyhteistyö aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa 1 Esityksen sisältö AHOT-prosessi MAMKissa AHOTin

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen Pedagoginen johtaminen Pedagogisten johtajien koulutus 30.10.2006 Pedagoginen johtaminen Opetustoiminnan tukeminen Yhteisöllisyyden muodostumisen tukeminen Tavoite I Tavoite II Oppimisen edistäminen Laadukas

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn toiminta päättyy 31.12.2017 kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistymisen myötä. Tamy ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot

Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopistoopintoihin. Tyyli-hankeraportti

Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopistoopintoihin. Tyyli-hankeraportti Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopistoopintoihin (2015-2018) Tyyli-hankeraportti Ideoita opintojen aikaisen työskentelyn opinnollistamiseksi Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa

Lisätiedot

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014 ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat Järjestökoulutus 11.2.2014 Keskustelun teemoja Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä?

Lisätiedot

OHJAUSSUUNNITELMA. Historian tutkinto-ohjelma. Ohjaus historian tutkinto-ohjelmassa

OHJAUSSUUNNITELMA. Historian tutkinto-ohjelma. Ohjaus historian tutkinto-ohjelmassa OHJAUSSUUNNITELMA Historian tutkinto-ohjelma Ohjaus historian tutkinto-ohjelmassa Historian tutkinto-ohjelmassa annettava ohjaus kohdistuu sekä opiskelijan opintojen ohjaukseen että opinnäytetöiden ohjaukseen.

Lisätiedot

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Itsearviointi Itsearvioinnissa pyydetään tutkintotavoitteisen koulutuksen näyttöihin liittyen kuvaamaan, miten oppimistavoitteiden ja niiden määrittelyn

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittava osaaminen ja ammattitaito Koulutuksen laadun parantaminen, innovointi ja kansainvälistäminen Eurooppalaisen elinikäisen

Lisätiedot

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä 1 Tämänhetkisiä ongelmia työn ja opintojen integroinnissa Opiskelijoiden opintojen aikaista työssäkäyntiä ja siinä syntyvää osaamista ei riittävässä

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs.201004 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston näkökulmia Kansallinen Bologna-seurantaseminaari, Dipoli 25.5.2009 Opetussuunnitelmatyön haasteet ja mahdollisuudet yliopistolakiuudistuksen ja korkeakoulutuksen rakenteellisen kehittämisen yhteydessä Taideteollisen

Lisätiedot

AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT) KORKEAKOULUISSA

AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT) KORKEAKOULUISSA AIEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT) KORKEAKOULUISSA INSSI-seminaari 30.03.2009 Timo Luopajärvi Korkeakoulujen vastuu 1) Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisessa korkeakouluissa

Lisätiedot

INTENSIIVIKURSSIN HYÖDYT KORKEAKOULULLE

INTENSIIVIKURSSIN HYÖDYT KORKEAKOULULLE LEVÓN-INSTITUUTTI INTENSIIVIKURSSIN HYÖDYT KORKEAKOULULLE Miia Mäntylä 22.5.2012 Selvityksen taustaa ja menetelmiä CIMOn tilauksesta Toteutettiin 11/2011 3/2012 Toteuttajana Vaasan yliopisto, Levón-instituutti

Lisätiedot

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään. Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014

Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään. Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014 Kuinka kannustaa opiskelijoita kansainvälistymään Kv-kevätpäivät Sessio D5 13.5.2014 1 Opintopolun aikainen kannustus kansainvälistymiseen Fukseille johdantokurssilla Kansainvälistyminen opiskeluaikana

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON PERUSOPETUKSEN OPISKELIJAPALAUTEJÄRJESTELMÄ

LAPIN YLIOPISTON PERUSOPETUKSEN OPISKELIJAPALAUTEJÄRJESTELMÄ LAPIN YLIOPISTON PERUSOPETUKSEN OPISKELIJAPALAUTEJÄRJESTELMÄ Yhdeksi perusopetuksen laatutavoitteeksi on määritelty kattava opetuksen palautejärjestelmä, jonka keskeinen osa on opiskelijapalaute. Laadukasta

Lisätiedot

Oppimisen arviointi uusissa oppimisympäristöissä

Oppimisen arviointi uusissa oppimisympäristöissä Oppimisen arviointi uusissa oppimisympäristöissä Lehtori Sanna Ruhalahti, HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Oppimisen arviointi Tavoite on, että opiskelija tietää, mitä osaa ja mitä hänen on vielä

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Nro 93/ /2014. Viite: OKM/2/592/

Opetus- ja kulttuuriministeriö Nro 93/ /2014. Viite: OKM/2/592/ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Opetus- ja kulttuuriministeriö Pvm 18.2.2014 Nro 93/12.00.00.00/2014 Viite: OKM/2/592/2014 20.1.2014 Asia: Raportointipyyntö ympärivuotisen opiskelun edistämisestä korkeakouluissa

Lisätiedot

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK TAUSTA Kliininen harjoittelu olennainen osa Sairaanhoitajan (amk) tutkintoa. Tutkinnon

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue. Jyväskylän työpajan keskustelun teemoja

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue. Jyväskylän työpajan keskustelun teemoja Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue Jyväskylän työpajan keskustelun teemoja Tulevaisuuden osaamistarpeet ja osaamisen vahvistaminen Taitojen ja ominaisuuksien kehittäminen:

Lisätiedot

Asiantuntijuuden osoittaminen erikoistumiskoulutuksissa

Asiantuntijuuden osoittaminen erikoistumiskoulutuksissa Asiantuntijuuden osoittaminen erikoistumiskoulutuksissa Tiina Anttila 16.2.2016 Esityksen sisältö 1. Asiantuntijuuden osoittaminen erikoistumiskoulutuksissa hankeen lyhyt esittely 2. Asiantuntijuus-käsitteestä

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot