HELSINGIN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA IPAD - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA IPAD - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS"

Transkriptio

1 HELSINGIN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA IPAD - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS Kampus Data

2 PAINIKKEET TUTUKSI Virtapainike - Laite käynnistetään painamalla virtapainiketta noin sekunnin - Laite sammutetaan painamalla virtapainiketta pari sekuntia ja vahvistamalla sammutus näytöltä. - Näyttö sammutetaan painamalla virtapainiketta kerran. Mykistys/ näytönkäännön lukitus Äänenvoimakkuus Valikkopainike - Painallus vie ios:n valikkonäytölle. - Kaksi painallusta avaa moniajovalikon näytön alareunaan (viimeksi käytetyt sovellukset). Valikkopainike + virtapainike - Laitteesta tallennetaan ruutukaappaus painamalla molempia painikkeita kerran. Ruutukaappaus ilmestyy Kuvat-sovellukseen. - Ongelmatilanteessa laite voidaan pakottaa sammumaan pitämällä molempia painikkeita pohjassa parin sekunnin ajan.

3 LIITÄNNÄT TUTUKSI Kuulokeliitäntä - Tukee myös mikrofonilla varustettuja kuulokkeita. Esim. Apple EarBuds 29 ipadiin sopivat mitkä tahansa 3,5 mm stereokuulokkeet. Applen EarBudseissa on myös mikrofoni ja kaukosäädin. Lightning-kaapeli tulee ipadin mukana. Lightning-liitäntä - Yhdistetty USB 2 ja AV-liitäntä. ipadin lataamiseen, tietokoneeseen kytkemiseen ja lisälaitteille. Lightning-lisävarusteita - Digital AV Adapter 49 ipadin liittäminen hdmi-kaapelilla televisioon tai näyttöön. - VGA-adapter 49 ipadin liittäminen vga-kaapelilla videoprojektoriin tai näyttöön. - SD Camera Reader 29 SD-muistikortin ja USB-adapteri 29 kameran kytkemiseen.

4 LANGATTOMAT YHTEYDET TUTUKSI Bluetooth - Langattomien kuulokkeiden, mikrofonikuulokkeiden ja kaiuttimien kytkemiseen. - Näppäimistön tai näppäimistökannen kytkemiseen. Esim. Apple Wireless Keyboard 70 Wi-Fi - langaton verkkoyhteys - Langaton internet-yhteys. Yliopistolla käytössä eduroam-verkko. - Langaton tulostus AirPrint-tulostimeen kotona. Esim. Brother, Canon, Epson, HP. - Langaton videotoisto AppleTV:hen 110 ja musiikin toisto AirPlay-kaiuttimiin. AppleTV-mediatoistin yhdistää ipadin langattomasti televisioon. ipadista voi tulostaa langattomasti AirPrint-yhteensopiviin tulostimiin.

5 ios TUTUKSI Koti-valikko - Sovellukset näkyvät kuvakkeina koti-valikolla. - Koti-valikolle palataan aina valikkopainikkeesta. - Koti-valikoita voi olla monta, niitä tulee lisää sovellusten lataamisen myötä. Yhdelle koti-valikolle mahtuu 20 kuvaketta. Koti-valikoiden määrän näkee näytön alaosan palloista. Koti-valikolta toiselle liikutaan pyyhkäisemällä näyttöä sivusuunnassa. - Pyyhkäisy oikealla avaa hakukentän: etsi sovelluksia, sähköpostiviestejä ja muita tietoja. Valikkorivi - Vasemmalla Wi-Fi-verkon signaalin voimakkuus - Keskellä kellonaika - Oikealla akunvaraus Sovellukset kuvakkeina kotinäytöllä - Sovellus käynnistetään napauttamalla kuvaketta. Valikkopainikkeella palataan kotinäytölle. Sovelluksia ei yleensä tarvitse erikseen sammuttaa. Dock - Dock näkyy jokaisella kotinäytöllä, joten siihen kannattaa koota eniten käytetyt sovellukset. - Dockissa voi olla kuusi kuvaketta: sovelluksia ja myös kansioita.

6 ios TUTUKSI Ilmoituskeskus vedetään alas valikkoriviltä - Ilmoituskeskus näyttää sovellusten lähettämät ilmoitukset - Hallitaan Asetukset -> Ilmoitukset. Moniajovalikko - Moniajovalikko avataan painamalla valikkopainiketta kaksi kertaa. - Sovellus voidaan sammuttaa painamalla noin sekunnin kuvaketta ja napauttamalla kuvakkeen vasemmassa yläkulmassa olevaa punaista minusmerkkiä.

7 ios TUTUKSI Kuvakkeiden järjestely - Kuvakkeita siirretään painamalla noin sekunnin kuvaketta, minkä jälkeen kuvakkeita voidaan siirtää eri kohtiin ja toisille kotinäytöille. - Vain itse asennetut sovellukset voidaan poistaa. Sovellus poistetaan siirtymällä edellä mainittuun kuvakkeiden siirtotilaan ja napauttamalla kuvakkeen vasemmassa yläkulmassa olevaa X-merkkiä. Sovellus voidaan ladata ilmaiseksi uudelleen App Storesta. Sovellukset kansioihin Kuvakkeita voidaan koota kansioihin vetämällä kuvake toisen kuvakkeen päälle. Muokkaustilasta poistutaan painamalla valikkopainiketta.

8 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO Käyttöönotto ipadin otetaan käyttöön vastaamalla muutamaan käyttöönottoapurin kysymykseen. Käyttöönotto sujuu helpoiten langattomassa verkossa. 1. Käynnistä ipad pitämällä virtapainiketta pohjassa noin sekunnin. 2. Jatka eteenpäin pyyhkäisemällä näytön alareunan liukukytkintä oikealle. 3. Valitse ipadissa käytettävä kieli. Napauta listalta Suomi. Kielen voi vaihtaa myöhemmin ios:n asetuksista. 4. Napauta Maa ja alue -listasta Suomi. Asetuksia voi muuttaa tarvittaessa myöhemmin ios:n asetuksista. 5. Valitse langaton verkko. Yliopistolla käyttöönotto tehdään HupNET-verkossa. Napauta Univ Helsinki HupNET. HupNETin kirjautumisikkuna avautuu, kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Napsauta Kirjaudu-painiketta. Sulje ikkuna, kun näytölle tulee ilmoitus onnistuneesta kirjautumisesta napauttamalla oikeasta yläkulmasta Valmis. 6. Jatka eteenpäin napauttamalla oikeasta yläkulmasta Seuraava. 7. ipad kysyy kytketäänkö sijaintipalvelut käyttöön. Sijaintipalveluja tarvitaan esimerkiksi karttasovelluksessa sijainnin hakemiseen. Napauta Ota Sijaintipalvelut käyttöön ja jatka eteenpäin napauttamalla oikeasta yläkulmasta Seuraava. 8. Valitse Ota käyttöön uutena ipadina ja napauta oikeasta yläkulmasta Seuraava. Palauta icloud-varmuuskopiosta Jos käytössä on iphone, ipod touch tai toinen ipad, ipadiin voidaan palauttaa icloudvarmuuskopiot kirjautumalla icloud-tunnuksella. Silloin ipadiin ladataan pilvestä samat asetukset ja sovellukset kuin toisessa laitteessa on ollut asennettuna.

9 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO Käyttöönotto jatkuu 9. ipad pyytää kirjautumaan Apple-tunnuksella tai luomaan Apple-tunnuksen. Apple-tunnusta tarvitaan sovellusten lataamiseen, joten se on pakollinen. Tunnuksen voi luoda nyt tai se voidaan tehdä myöhemmin napauttamalla näytön alareunasta Ohita tämä vaihe. Jos Apple-tunnus on jo olemassa, sillä kannattaa kirjautua. (Apple-tunnukseen vaaditaan sähköpostiosoite, joka toimii jatkossa käyttäjätunnuksena. Käyttäjätunnukseksi voi myös luoda Salasanan keksimisen lisäksi Apple-tunnuksen tekoon vaaditaan kolme turvakysymystä.) Apple-tunnus Apple-tunnus on käytännössä pakollinen, sillä se tarvitaan sovellusten lataamiseen ja ostamiseen App Storesta. Ilman Apple-tunnusta ipadiin ei voi ladata Inkling-sovellusta, jota tarvitaan kurssikirjojen lukemiseen. Apple-tunnusta käytetään myös ibook Storessa kirjojen lataamiseen ja ostamiseen, itunes U:ssa luentomateriaalien lataamiseen ja ja itunes Storessa musiikin, äänikirjojen ja elokuvien ostamiseen. 10. Jos Apple-tunnus luotiin tai sillä kirjauduttiin, ipadissa voidaan ottaa icloud-pilvipalvelu käyttöön. icloud tallentaa kalenterimerkinnät, yhteystiedot, ipadilla otetut kuvat ja sovellusten asetukset ja tiedot pilveen. icloud voidaan ottaa käyttöön myös ios:n asetuksista myöhemmin. 11. ipadin käyttöönottoapuri kysyy lopuksi lähetetäänkö Applelle vianmääritys- ja käyttötietoja ja rekisteröidäänkö ipad. Vastaa kielteisesti. Napauta oikeasta yläkulmasta Seuraava. ipadin käyttöönottoapuri on valmis, napauta Aloita ipadin käyttö. icloud icloud on Applen pilvipalvelu, joka on integroitu ipadiin. icloudiin voidaan tallentaa sovelluksista tietoja, synkronoida kalenteritiedot, yhteystiedot ja varmuuskopioida ipad. icloud toimii myös OS X:ssä ja Windowsissa.

10 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO - MDM Asetusprofiilin asennus ipadin käyttöönotto jatkuu MDM-asetusprofiilin asennuksella, joka kannattaa tehdä heti. Mobile Device Management -profiili sisältää esimerkiksi yliopiston sähköpostiasetukset ipadin Mail-sovellukseen, tietoturva-asetuksia ja VPN-asetukset. Profiilin asennuksen jälkeen ipadilla voi käyttää myös helpommin langatonta verkkoa, turvallista eduroam-verkkoa. 1. Käynnistä Safari ja kirjoita sen osoitekenttään bit.ly/19l0wdu tai 2. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Napauta Enroll-painiketta. 3. Profiilin asennusikkuna avautuu. Napauta Asenna ja uudelleen Asenna sekä lopuksi Valmis. 4. Safarissa näkyy nyt ipadin tiedot, sulje selaimen työkalupalkista vasemmasta laidasta X-painikkeesta välilehti ja palaa koti-valikkoon painamalla valikkopainiketta. 5. Odota kunnes koti-valikkoon ilmestyy uusi valikkosivu, jossa on linkkikuvake. ipadiin on haettu palvelimelta kaikki asetukset. 6. ipad pyytää jonkin ajan kulutta luomaan pääsykoodin, joka suojaa laitteen luvattomalta käytöltä. Pääsykoodi pitää luoda tunnin kuluessa. Napauta Nyt ja syötä kirjaimia ja numeroita sisältävä pääsykoodi. Käytä pääsykoodia, jonka muistat hyvin, mutta joka on vaikea arvata. Pääsykoodin käyttö on tärkeää, sillä ipad tallentaa esimerkiksi sähköpostin salasanan. Profiilipalvelin -osoitteesta voi tarvittaessa lukita oman ipadin tai tyhjentää sen. ipadeihin voidaan jakaa myös linkkejä esimerkiksi kurssisovelluksiin. ipadeista ei kerätä koskaan mitään tietoja, salasanoja eikä henkilötietoja.

11 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO - EDUROAM Eduroam-verkkoon Helsingin yliopistolla toimii avoin HUPnet-verkko, mutta sen sijaan kannattaa käyttää eduroamverkkoa. Eduroam-verkkoon ei tarvitse kirjautua HUPnetin tavoin ja sitä on turvallisempi käyttää. Eduroam-verkko on käytössä myös monissa muissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Edellä asennettu asetusprofiili sisältää eduroam-asetukset. 1. Vaihda eduroam-verkkoon. Avaa Asetukset -> Wi-Fi ja napauta eduroam-verkkoa. Kirjoita yliopiston käyttäjätunnuksen salasana. 2. ipad on yhdistetty eduroam-verkkoon ja jatkossa eduroamiin yhdistetään automaattisesti aina, kun eduroam-verkko on käytettävissä. Eduroam-tukiasemia on useissa paikoissa Biomedicumia ja Haartman-instituuttia. Verkon toimivuudessa voi kuitenkin olla eroja sijainnista riippuen. Sairaalan puolella ei tällä hetkellä ole käytössä eduroamia tai yliopiston HUPnet-verkkoa. Muut langattomat verkot Meilahdessa Univ Helsinki HUPnet - avoin verkko, kirjautuminen yliopiston tunnuksilla. Biomedicum Wireless Visitor - rajoitettu vierailijaverkko, ei pääsyä HY-tunnuksilla. HUSNET - rajoitettu vain HUS-työasemien käyttöön. HUS Guest - käytettävissä sairaalan puolella, kysy salasanaa HUSin henkilökunnalta. ipad internetiin kotona, kahvilassa, junassa Muihin langattomiin verkkoihin yhdistetään avaamalla Asetukset -> Wi-Fi. Napauta verkon nimeä ja kirjoita sen salasana (kotona langattoman tukiaseman verkon nimi ja salasana saattavat lukea modeemin pohjassa olevassa tarrassa). Lukko kertoo verkon olevan salasanasuojattu. Tosin avoimet verkot, esimerkiksi hotellien tarjoamat verkot, vaativat usein kirjautumisen tai yhteyden hyväksymisen selaimessa. Käynnistä verkon valitsemisen jälkeen Safari. VPN-yhteys suojaa yhteyden, katso edeltä ipadin käyttö - VPN. Jos kyseessä on piilotettu verkko, verkon nimi ja salasana syötetään napauttamalla ensin Muu Jos kotona verkko on suojattu myös sallimalla vain itse määritetyt MAC-osoitteet, ipadin Wi-Fiosoite pitää lisätä sallittujen osoitteiden listalle. ipadin Wi-Fi-osoite löytyy Asetuksista napauttamalla Yleiset -> Tietoja. 3G-yhteys Älypuhelimen 3G-yhteys voidaan jakaa aktivoimalla puhelimesta oma yhteyspiste/personal Hotspot tms. toiminto. Katso tarvittaessa lisää puhelimen ohjekirjasta. Älypuhelimen luomaan langattomaan verkkoon liitytään avaamalla Asetukset -> Wi-Fi. Napauta verkon nimeä ja kirjoita sen salasana.

12 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO - SÄHKÖPOSTI Sähköpostiasetukset Edellä asennettu asetusprofiili sisältää sähköpostiasetukset Helsingin yliopiston sähköpostin käyttöön. Sähköpostia pääsee lukemaan heti, kun on avannut Mail-sovelluksen ja syöttänyt yliopiston käyttäjätunnuksen salasanan. Mutta asetuksia kannattaa vielä muokata hieman, jotta ipadilla lähetetyt ja poistetut viestit näkyvät myös tietokoneella sähköpostia luettaessa. 1. Käynnistä Mail ja kirjoita pyydettäessä yliopiston käyttäjätunnuksen salasana. Salasana tallennetaan ipadiin, eikä sitä kysytä jatkossa. 2. Odota hetki, kunnes sähköpostit ja postilaatikot on ladattu. Palaa sen jälkeen koti-valikkoon ipadin valikkonäppäimellä ja napauta Asetukset. 3. Napauta Mail, yhteystiedot, kalenterit ja napauta sähköpostiosoitettasi. 4. Napauta Lisävalinnat-kohtaa, ikkunaan aukeaa valinnat mitä ipadissa poistetuille ja lähetetyille viesteille tehdään. Ne kannattaa ohjata palvelimella oleviin postilaatikoihin, jolloin sähköposti on aina ajan tasalla myös WebMailissa ja tietokoneen sähköpostiohjelmassa. 5. Napauta Lähetetyt ja napauta Palvelimella listasta Sent tai Sent messages. 6. Napauta ikkunan vasemmasta yläkulmasta Lisävalinnat palataksesi takaisin ja napauta nyt Poistetut. Napauta Palvelimella listasta Deleted messages tai Trash. Jos palvelmella ei näy roskakoria, palaa takaisin, luo kansio tietokoneen avulla WebMailissa ja tee muutos myöhemmin ipadissa. Roskakorikansion luominen WebMailissa WebMailin asetuksia pystyy muokkaamaan vain tietokoneella. ipadissa WebMailista latautuu rajoitetumpi mobiiliversio. 1. Käynnistä tietokoneessa web-selain ja mene osoitteeseen 2. Kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. 3. Avaa WebMailin asetukset napsauttamalla Rataspyörää ja valitse Asetukset > Posti. 4. Napsauta Viestien poistaminen ja siirtäminen 5. Luo uusi roskakori valitsemalla Roskakorikansio-valikosta Luo uusi kirjepohja (kuulostaa oudolta, mutta kyllä kansio luodaan valitsemalla uusi kirjepohja). Nimeä kansio vaikkapa Trash tai Deleted messages -kansioksi.

13 ipadin KÄYTTÖ - SOVELLUKSET Sovellusten lataaminen Kaikki sovellukset ladataan App Storesta omalla Apple-tunnuksella. Myös ilmaisten sovellusten lataamiseen tarvitaan Apple-tunnus. 1. Käynnistä App Store -sovellus. 2. App Store tarjoaa ladattavaksi Applen ilmaisia hyödyllisiä sovelluksia. Napauta Lataa ilmaiseksi. 3. Napauta Käytä nykyistä Apple ID:tä jos olet käyttänyt Appletunnusta aiemmin, tai loit sen käyttöönoton yhteydessä. Jos olet unohtanut Apple-tunnuksen salasanan, avaa Safari ja mene osoitteeseen iforgot.apple.com. Jos Apple-tunnusta ei ole, napauta Luo Apple ID. 4. Kirjaudu Apple-tunnuksella (sähköpostiosoite) ja sen salasanalla tai luo tunnus täyttämällä pyydetyt tiedot. Valitse Store-vaihtoehdoksi Suomi Hyväksy käyttöehdot kirjoita sähköpostiosoite Apple-tunnukseksi ja luo salasana, jossa on vähintään 8 merkkiä, yksi numero, iso kirjain ja pieni kirjain. Luo kolme suojaustietokysymystä, niitä tarvitaan jos Apple-tunnuksen salasana unohtuu. Syötä valinnainen toinen sähköpostiosoite mitä voidaan hyödyntää unohtuneen salasanan palautuksessa. Täytä syntymäaika: päivä, kuukausi ja vuosi. Tiedoilla varmistetaan käyttäjän ikä ja tietoja tarvitaan jos salasana unohtuu. Valitse haluatko uutiskirjeitä itunes Storesta ja Applelta. Sovellusten päivittäminen Sovelluksia päivitetään usein. App Storen kuvakkeesta näkee kuinka moneen sovellukseen on ilmestynyt päivitys. 1. Käynnistä App Store -sovellus. 2. Napauta alarivistä Päivitykset. 3. Napauta sovelluksen kohdalla PÄIVITÄ tai päivitä kerralla kaikki napauttamalla vasemmasta yläkulmasta Päivitä kaikki. Sovellusten poistaminen Sovelluksia päivitetään usein. App Storen kuvakkeesta näkee kuinka moneen sovellukseen on ilmestynyt päivitys. 1. Paina sormella sovelluksen kuvaketta noin sekunnin ajan. 2. Kuvake alkaa heilumaan ja sen vasemmassa yläkulmassa näkyy x-painike. Napauta x-painiketta ja varmista sovelluksen poistaminen. Huom! Myös sovelluksen sisältämät tiedot poistetaan. Sovellusten uudelleen lataaminen Sovelluksen saa ladattua aina ilmaiseksi uudelleen. 1. Käynnistä App Store -sovellus. 2. Napauta alarivistä Ostetut. 3. Napauta sovelluksen kohdalla näkyvää pilvipainiketta.

14 ipadin KÄYTTÖ - ARTIKKELIT VPN-yhteys - tieteelliset artikkelit ipadiin Terkko Otto tarjoaa valtavan valikoiman tieteellisiä artikkeleita luettavaksi. Artikkeleita voidaan lukea eduroam- tai HUPnet-verkossa, mutta myös yliopiston ulkopuolella VPN-yhteydellä. 1. Lataa App Storesta Junos Pulse. Sovellus on ilmainen. id ?l=fi&mt=8 2. Käynnistä Junos Pulse ja hyväksy käyttöehdot. Tarvittavat asetukset ovat ipadissa jo valmiina. Napauta Connect. Jos asetukset puuttuvat, kirjoita URL-kenttään vpn.helsinki.fi/vpnstudent (opettajilla osoite on 3. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. VPN-yhteys on auki ja ipadin valikkorivillä lukee VPN. 4. Käynnistä Safari ja mene Terkko Ottoon hakemaan artikkeleita. 5. VPN-yhteys katkaistaan palaamalla Junos Pulseen ja napauta Disconnect. Artikkelien lukeminen Hae artikkeli Terkon Ottoa hyödyntämällä. PubMedissa artikkelin koko teksti avatuu napauttamalla Full Text -painiketta, joka on yleensä sivun oikeassa yläkulmassa. Science Directissa on usein tarjolla pdf-tiedosto. Napauta Download PDF -linkkiä. ipadin Safari avaa pdf-tiedoston luettavaksi. Se voidaan tallentaa myöhempää lukemista ja annotointia varten haluttuun sovellukseen, napauttamalla näyttöä kerran ja valitsemalla dokumentin yläosasta Avaa kohteessa Valitse ikkunasta haluamasi sovellus. (Lataa App Storesta ilmainen Documents by Readdle tai osta GoodReader). Jatkossa artikkelia voi lukea avaamalla kyseisen sovelluksen. Documents tai GoodReaderilla on helppo tehdä alleviivauksia ja muita merkintöjä. epub-tiedostot Jos artikkelista on epub-versio, sen napauttaminen avaa artikkelin ibooks-sovellukseen.

15 ipadin KÄYTTÖ - VERKKOLEVYT Yliopiston verkkolevylle Yliopiston verkkolevylle tallennettuja tiedostoja pääsee lukemaan ipadilla maksullisella FileBrowser-sovelluksella eduroam- tai HUPnet-verkossa, ja yliopiston ulkopuolella VPN-yhteydellä. 1. Lataa App Storesta FileBrowser. Sovellus on maksullinen Käynnistä FileBrowser ja napauta vasemmasta yläkulmasta Menu. Lisää uusi verkkolevyosoite napauttamalla plus-painiketta. 3. Yliopiston verkkolevy kytketään napauttamalla PC yhteystyypiksi ja kirjoittamalla Address-kenttään ad.helsinki.fi/home/käyttäjätunnuksen ensimmäinen kirjain/käyttäjätunnus esim. ad.helsinki.fi/home/s/ssalonen 4. Yhteydenottoa voi nopeuttaa syöttämällä valmiiksi käyttäjätunnuksen ja salasanan, napauttamalla Edit-painikkeita User Name ja Password-kentissä. 5. Yhteys muodostetaan jatkossa napauttamalla verkkolevyä FileBrowserin vasemmasta palkista. 6. Tiedosto voidaan tallentaa FileBrowseriin napauttamalla tiedoston kohdalla näkyvää sinistä palloa ja valitsemalla Copy. Open in avaa näkyviin vaihtoehdot sovelluksista, joihin tiedosto voidaan avata esimerkiksi muokattavaksi. 7. FileBrowseriin kopioidut tiedostot näkyvät sivupalkissa My Files -kansiossa. Tiedosto voidaan kopioida palvelimelle napauttamalla tiedoston kohdalla näkyvää sinistä palloa ja valitsemalla Copy. Sen jälkeen siirrytään verkkolevylle, napautetaan vinonuolesta tuttua jakamispainiketta sovelluksen alareunasta ja valitaan Paste 1 file here. Pilvipalvelut Pilvipalveluita voi hyödyntää lataamalla App Storesta Dropboxin, Google Driven ja/tai Sky- Driven. Yliopiston tietokoneissa pilvipalveluihin mennään selaimella, kotikoneeseen voi asentaa automaattisesti kansion kanssa synkronoivan yhteysohjelman.

16 ipadin KÄYTTÖ - TEKSTIN KIRJOITTAMINEN Näppäimistö tutuksi Virtuaalinen näppäimistö avautuu aina tarvittaessa automaattisesti. 1..?123-näppäintä napauttamalla näkee numeronäppäimet ja erikoismerkkejä. Napauta #+= nähdäksesi lisää erikoismerkkejä. 2. Palaa aakkosiin napauttamalla ABC-näppäintä. 3. Napauta?123-näppäintä nähdäksesi Perunäppäimen. 4. Napauta välilyöntinäppäimen vasemmalla puolella olevaa maapalloa vaihtaaksesi kieltä. Pidä näppäintä painettuna ja valitse nopeasti haluttu kieli. Lisää uusi näppäimistökieli Asetuksista napauttamalla Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää uusi näppäimistö. 5. Oikean alakulman näppäimistöpainike piilottaa näppäimistön. Langaton näppäimistö ipadissa voi käyttää Bluetooth-näppäimistöä tai näppäimistökantta. 1. Käynnistä Bluetooth-näppäimistö ja aseta se löydettäväksi (katso ohjekirjasta). 2. Napauta ipadissa Asetukset -> Bluetooth. 3. Laita Bluetooth päälle liukukytkimestä ja napauta näppäimistön nimeä. Oikeinkirjoituksen tarkistus Oikeinkirjoituksen tarkistus toimii valitun näppäimistökielen perusteella. Jos haluat kirjoittaa englantia, valitse näppäimistön maapallo-painikkeesta English. Lisää tarvittaessa uusi näppäimistökieli Asetuksista napauttamalla Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää uusi näppäimistö. Ehdotettu korjaus näkyy puhekuplassa sanan päällä. Kirjoittamisen jatkaminen korvaa sanan. Jos korjaushdotus on väärä, napauta sitä. Ota halutessa automaattinen korjaus pois päältä asetuksista napauttamlla Yleiset -> Näppäimistö. Valitse, kopioi, leikkaa, sijoita Sana valitaan napauttamalla sitä kahdesti. Valintaa tarkennetaan vetämällä sormella sinisiä rajausmerkkejä. Ponnahdusvalikosta voi myös kaiken tekstin. Valinta kopioidaan napauttamalla ponnahdusvalikosta Kopioi. Sijoita kopioitu teksti napauttamalla tyhjässä kohdassa ja valitse Sijoita. Kopiointi ja sijoitus toimii myös kuvien kohdalla.

17 ipadin KÄYTTÖ - PÄIVITYKSET ios-päivitykset ios-käyttöjärjestelmään ilmestyy keskimäärin yksi iso päivitys syksyisin ja muutama pienempi päivitys vuoden aikana. Pienet päivitykset kannattaa asentaa heti. Sen sijaan päivitys ios 7:aan kannattaa asentaa vasta, kun kaikki sovellukset ovat päivitetty ios 7:lle. Seuraa ipad-hankkeen sivuja 1. ipad ilmoittaa ohjelmistopäivityksestä ja Asetuksetsovelluksessa näkyy numero sen merkiksi. 2. Kytke ipad verkkovirtaan päivityksen ajaksi ja napauta Päivitä. 3. Päivityksen voi hakea napauttamalla Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmiston päivitys. Varmuuskopiointi Varmuuskopiointi varmistaa ongelmattomat päivitykset. Jos päivityksessä tulee ongelmia, tiedot voi palautaa. Varmista, että icloud-varmuuskopiointi on päällä. Varmuuskopioitavat tiedot näkee napauttamalla Asetukset -> icloud -> Tallennus ja varmuuskopiointi. Samasta paikasta voi käynnistää varmuuskopioinnin. icloudissa on 5 gigaa tilaa. Varmuuskopioon tallennetaan kameran rulla, tilit, dokumentit ja asetukset. Varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti, kun ipad on lukittu, liitetty verkkovirtaan ja se on Wi-Fi-yhteydessä. ios 7 Syyskuussa ilmestyvässä ios 7:ssä on useita muutoksia Uudistunut ulkoasu uusine kuvakkeineen Uudistettu Ilmoituskeskus Uudistettu moniajovalikko: sovellus sammutetaan pyyhkäisemällä sitä moniajovalikossa ylöspäin. Uusi Ohjauskeskus, joka avautuu näytön alalaidasta pyyhkäisemällä. AirDrop-tiedostojako ipadien välille Sovellusten automaattinen päivitys

18 ipadista huolehtiminen 1. Lataa ipad säännöllisesti Lataa akku valmiiksi kotona, ipad latautuu tehokkaimmin sen mukana tulevalla verkkovirtalaturilla. Kaikki tietokoneet eivät anna riittävästi virtaa akun lataamiseen. Aito laturi on turvallisin. Lämpö heikentää akun suorituskykyä eniten. Akku kestää noin 10 tuntia yhdellä latauksella. Näytön kirkkauden säätäminen on paras tapa pidentää ipadin akun käyttöaikaa. Säädä kirkkautta nopeasti painamalla valikkopainiketta kahdesti, pyyhkäise moniajovalikkoa oikealle ja säädä kirkkautta liukusäätimestä. 2. Käytä suojakoteloa Suojaa ipad naarmuilta ja pieniltä kolhuilta käyttämällä aina suojakoteloa. 3. Puhdista näyttö kuivalla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Sairaalakäyttöön ipadin voi desinfektoida debac-app sovelluksen ohjastamana, muista kuitenkin varoa ettei ipadiin pääse kosteutta. 4. Varmuuskopioi ja pidä icloud päällä Pidä icloud-varmuuskopiointi päällä ja tarkista, että varmuuskopiot ovat ajantasalla Asetukset -> icloud. Hyödynnä lisäksi pilvipalveluja tiedostojen tallentamiseen. Varmista, että sovelluksissa on mahdollinen varmuuskopiointi päällä tai hyödynnä pilvipalveluja. Pidä icloudin Etsi ipad päällä, jotta kadonneen ipadin voi yrittää paikantaa. Jos varmuuskopioit tietokoneeseen, kytke ipad säännöllisesti tai käytä Wi-Fi-varmuuskopiointia. 5. Ilmoita teknisistä ongelmista: 6. Suojaa ipad laajennetulla kotivakuutuksella Vuoden takuu korvaa vain laitteen tekniset viat. Laajennettu kotivakuutus korvaa vahingot. Jos ipad varastetaan, tee rikosilmoitus ja ota yhteyttä 7. Potilastiedot ja ammattimaisuus Älä tallenna potilastietoja laitteeseen. Muista ammattimaisuus, kun käytät ipadia esimerkiksi potilaiden läsnäollessa. ipadin turvallinen käyttö Pääsykoodi suojaa ipadin tehokkaasti. Yliopiston MDM ja icloudin Etsi ipad auttavat lukitsemaan, tyhjentämään ja icloudin kohdalla myös paikantamaan laitteen. Lisätietoja ja apua: eduroam-verkon käyttö on turvallista. Avoimissa verkoissa yhteyden voi suojata VPN-yhteydellä. Jos yliopiston VPN ei toimi, vaihtoehtona on Hotspot Shield VPN: 0,89 /kuukausi.

19 /IPAD-HANKE Kommentit, sovellusideat ja kysymykset: ipad-pikaopas perustuu ipad-hankkeen laitetoimittaja Kampus Datan ohjemonisteisiin. HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA MEDICINSKA FAKULTETEN FACULTY OF MEDICINE Kampus Data

www.med.helsinki.fi /ipad-hanke

www.med.helsinki.fi /ipad-hanke Helsingin yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta ipad - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS Teemu Masalin www.med.helsinki.fi /ipad-hanke PAINIKKEET TUTUKSI Virtapainike - Laite käynnistetään painamalla

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo

Googlen palvelut synkronoinnin apuna. Kampin palvelukeskus Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Googlen palvelut synkronoinnin apuna Kampin palvelukeskus 31.01.2018 Jukka Hanhinen, Urho Karjalainen, Rene Tigerstedt, Pirjo Salo Google-tili Jos käytät Gmail-sähköpostia niin sinulla on Google-tili (nn.nn@gmail.com)

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt

ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt Sivu 1 / 8 Mikä versio ipadissani on? Alkusyksyllä 2013 jaetuissa kaupungin luottamushenkilöiden ipadeissa käyttöjärjestelmän versio on

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto PC -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan App Storesta...

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa Koe uusi Windows Windows 8 viidessä minuutissa Mitä tarvitset Päästäksesi nopeasti alkuun, tulee sinulla olla: Salasana langattomaan verkkoosi Salasana sähköpostitiliisi Tervetuloa! Tervetuloa Windows

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

1. Puhelimen käynnistys. Käynnistä puhelin sen käynnistyspainikkeesta. Ensin kysytään SIMkortin PIN-koodia. Uudessa JYU SIM-kortissa se on 0000.

1. Puhelimen käynnistys. Käynnistä puhelin sen käynnistyspainikkeesta. Ensin kysytään SIMkortin PIN-koodia. Uudessa JYU SIM-kortissa se on 0000. Android Puhelimen käyttöönotto. Lyhyesti: Ennen puhelimen käynnistämistä ensimmäistä kertaa, avaa sim-kortin kelkka puhelimen mukana toimitetulla työkalulla ja asenna SIM-kortti puhelimeen. Puhelimen mukanana

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Windows Phone 8 laitteiden käyttöönotto. Sisällysluettelo

Windows Phone 8 laitteiden käyttöönotto. Sisällysluettelo Windows Phone 8 laitteiden käyttöönotto Tämä ohjeistus on tehty Windows Phone käyttöjärjestelmän versiolle 8.0 ja on tarkoitettu seuraaville päätelaitteille: Nokia Lumia 820 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella

F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella F-Secure KEY salasanojenhallintaohjelman käyttöönotto Mac -laitteella 1 F-Secure KEY F-Secure KEY on palvelu, joka tallentaa turvallisesti kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot, kuten salasanat ja maksukorttitiedot,

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite

Wi-Fi Direct -opas. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla. Vianmääritys. Liite Wi-Fi Direct -opas Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla Vianmääritys Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Helppo määritys Wi-Fi Directin avulla

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Salon kaupunki. Ceepos Mobiilimaksu

Salon kaupunki. Ceepos Mobiilimaksu Salon kaupunki Ceepos Mobiilimaksu 2 1. Ceepos Mobiilimaksu... 3 2. Ceepos Mobiilimaksu -sovelluksen määritykset... 3 2.1. Sovelluksen lataaminen... 3 2.2. Sovelluksen avaaminen... 4 2.2.1. Käyttäjäksi

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

ipad MDM käyttöönotto-ohje Uudet laitteet

ipad MDM käyttöönotto-ohje Uudet laitteet ipad MDM käyttöönotto-ohje 10.9.2015 KASVO Kumppanisi tehokkaassa tieto- ja taloushallinnossa. Pyyhkäise näyttöä vasemmalta oikealle Valitse kieleksi Suomi Valitse maa tai alue Suomi Valitse Wi-Fi-verkko

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Sähköpostilaatikoiden perustaminen

Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen Sähköpostilaatikoiden perustaminen ja hallinnointi tapahtuu oma.kaisanet.fi-sivuston kautta. Palveluun kirjautuminen tapahtuu menemällä osoitteeseen https://oma.kaisanet.fi.

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Sense tiedostot Käyttöohje Opastinsilta 8 ae Helsinki

Sense tiedostot Käyttöohje Opastinsilta 8 ae Helsinki Sense tiedostot Käyttöohje www.avoine.fi 010 3090 980 Opastinsilta 8 ae 00520 Helsinki Päivitetty 19.4.2018 Sisällys 1. Palvelun kuvaus... 2 2. Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Käyttäjätunnus ja salasana...

Lisätiedot

Usein kysyttyä Transformer TF201:stä

Usein kysyttyä Transformer TF201:stä FI7211 Usein kysyttyä Transformer TF201:stä Tiedostojen hallinta... 2 Kuinka pääsen käyttämään microsd-kortille, SD-kortille ja USB-laitteelle tallennettuja tietojani?... 2 Kuinka siirrän valitun tiedoston

Lisätiedot

Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915

Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915 Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915 Tiedostojen hallinta... 2 Kuinka pääsen käyttämään microsd-kortille, SD-kortille ja USB-laitteelle tallennettuja tietojani?... 2 Kuinka siirrän valitun tiedoston

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Ceepos mobiilimaksaminen

Ceepos mobiilimaksaminen Ceepos mobiilimaksaminen Käyttöohje Versio 1.0 Servica Oy Servica Oy Ceepos mobiilimaksaminen 2 (14) Sisällys 1 Ceepos Mobiilimaksu... 3 2 Sovelluksen määritykset... 3 2.1 Sovelluksen lataaminen... 3 2.2

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Kaislanet-käyttöohjeet

Kaislanet-käyttöohjeet päivitetty 25.10.2013 Kaislanet-käyttöohjeet Rekisteröityminen Sisällysluettelo 1. Yleistä Kaislanetistä... 3 1.1 Tekniset vaatimukset Kaislanetin käyttöön... 3 1.2 Kaislanet-helpdesk... 3 2. Rekisteröityminen...

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas Kuvaus

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Android-puhelin lähettämään ja vastaanottamaan Office 365-sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Android-puhelimeen

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen OHJE Pääkäyttäjän käyttöönotto-opas Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen Johdanto 3 1. Sonera Omat Sivut -tilin luominen

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Secure hubiin kirjautuminen

Secure hubiin kirjautuminen Outlook iphonelle Sisältö Secure hubiin kirjautuminen... 2 Vanhan sähköpostitilin poisto... 6 Outlookin ja Yritysportaalin käyttöönotto... 8 Hyvä ottaa huomioon asennuksen jälkeen.... 16 1 Secure hubiin

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas ios www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Lataaminen ja asennus 2. Kansiot ja tiedostot Uusien tiedostojen luonti

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Outlook ja Yritysportaali iphonelle

Outlook ja Yritysportaali iphonelle Outlook ja Yritysportaali iphonelle Sisältö 1. Tarvittavat sovellukset... 2 2. Secure Hubiin kirjautuminen... 3 3. Outlookin ja Yritysportaalin käyttöönotto... 7 4. Hyvä ottaa huomioon asennuksen jälkeen....

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Novell Messenger 3.0.1 Mobile -aloitusopas

Novell Messenger 3.0.1 Mobile -aloitusopas Novell Messenger 3.0.1 Mobile -aloitusopas toukokuu 2015 Novell Messenger 3.0.1 ja uudemmat versiot ovat saatavilla tuetuille ios-, Android- BlackBerry-mobiililaitteille. Koska voit olla kirjautuneena

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

Webinaarin osallistujan ohje

Webinaarin osallistujan ohje Webinaarin osallistujan ohje 9.10.2015 Webinaariohjelmisto Kiinko käyttää webinaareissaan WebEx-ohjelmistoa Se mahdollistaa tietokoneiden väliset neuvottelut, kokoukset ja koulutukset internet-yhteyden

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys Huawei E3276s ohjelmistopäivitys 1. Aloita kytkemällä nettitikku tietokoneen USB-porttiin. Jos nettitikku ei ole aikaisemmin ollut käytössä tässä tietokoneessa, niin hetken päästä aukeaa Mobile Broadband

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot