/ipad-hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "www.med.helsinki.fi /ipad-hanke"

Transkriptio

1 Helsingin yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta ipad - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS Teemu Masalin /ipad-hanke

2 PAINIKKEET TUTUKSI Virtapainike - Laite käynnistetään painamalla virtapainiketta noin sekunnin - Laite sammutetaan painamalla virtapainiketta pari sekuntia ja vahvistamalla sammutus näytöltä. - Näyttö sammutetaan painamalla virtapainiketta kerran. Mykistys/ näytönkäännön lukitus Äänenvoimakkuus Valikkopainike - Painallus vie ios:n valikkonäytölle. Pitkä painallus käynnistää Siri-ääniohjauksen. - Kaksi painallusta avaa moniajovalikon (viimeksi käytetyt sovellukset). Valikkopainike + virtapainike - Laitteesta tallennetaan ruutukaappaus painamalla molempia painikkeita kerran. Ruutukaappaus ilmestyy Kuvat-sovellukseen. - Ongelmatilanteessa laite voidaan pakottaa sammumaan pitämällä molempia painikkeita pohjassa parin sekunnin ajan.

3 LIITÄNNÄT TUTUKSI Kuulokeliitäntä - Tukee myös mikrofonilla varustettuja kuulokkeita. ipadiin sopivat mitkä tahansa 3,5 mm stereokuulokkeet. Applen EarBudseissa on myös mikrofoni ja kaukosäädin. Lightning-kaapeli tulee ipadin mukana. Lightning-liitäntä - Yhdistetty USB 2 ja AV-liitäntä. ipadin lataamiseen, tietokoneeseen kytkemiseen ja lisälaitteille. Lightning-lisävarusteita - Digital AV Adapter 49 ipadin liittäminen hdmi-kaapelilla televisioon tai näyttöön. - VGA-adapter 49 ipadin liittäminen vga-kaapelilla videoprojektoriin tai näyttöön. - SD Camera Reader 29 SD-muistikortin ja USB-adapteri 29 kameran kytkemiseen.

4 LANGATTOMAT YHTEYDET TUTUKSI Bluetooth - Langattomien kuulokkeiden, mikrofonikuulokkeiden ja kaiuttimien kytkemiseen. - Näppäimistön tai näppäimistökannen kytkemiseen. Esim. Apple Wireless Keyboard 70 Wi-Fi - langaton verkkoyhteys - Yliopistolla käytössä eduroam-verkko. AirPlay - Langaton videotoisto ryhmätyötiloissa AppleTV:hen. - Kotona AirPlayta voidaan hyödyntää näyttämällä kuvia, videoita tai pelaamalla pelejä television ruudulla AppleTV:n avulla (99 ) - Musiikki voidaan lähettää langattomasti AirPlay-kaiuttimiin tai AirPort Expressiin (99 ) kytkettyihin stereoihin tai kaiuttimiin. AppleTV-mediatoistin ja AirPlay yhdistää ipadin langattomasti TV:hen. AirDrop - AirDropilla voidaan jakaa tiedostoja ipadien välillä. - AirDrop on suojattu yhteys, joka toimii lähellä toisiaan olevien ipadien välillä. ipadit tunnistavat toisensa Bluetoothiln ja Wi-Fin avulla. - AirDropilla voidaan lähettää yhdestä ipadista tiedostoja useaan ipadiin yhtä aikaa. - ios 8 tukee AirDrop-yhteyttä myös ipadin ja OS X Yosemiteen päivitetyn Macin välillä. AirPrint - Langaton tulostus AirPrint-tulostimeen kotona. Esim. Brother, Canon, Epson, HP.

5 ios TUTUKSI Koti-valikko - Sovellukset näkyvät kuvakkeina koti-valikossa. - Koti-valikolle palataan aina painamalla valikkopainiketta. - Koti-valikoita voi olla monta, niitä tulee lisää sovellusten lataamisen myötä. Yhdelle koti-valikolle mahtuu 20 kuvaketta. Koti-valikoiden määrän näkee näytön alaosan palloista. Koti-valikolta toiselle liikutaan pyyhkäisemällä näyttöä sivusuunnassa. - Pyyhkäisy näytön keskeltä alas avaa hakukentän: etsi sovelluksia, sähköpostiviestejä jne. Valikkorivi - Vasemmalla Wi-Fi-verkon signaalin voimakkuus - Keskellä kellonaika - Oikealla akunvaraus Sovellukset kuvakkeina kotinäytöllä - Sovellus käynnistetään napauttamalla kuvaketta. Valikkopainikkeella palataan kotinäytölle. Sovelluksia ei yleensä tarvitse erikseen sammuttaa. Dock - Dock näkyy jokaisella kotinäytöllä, joten siihen kannattaa koota eniten käytetyt sovellukset. - Dockissa voi olla kuusi kuvaketta: sovelluksia ja myös kansioita.

6 ios TUTUKSI Ilmoituskeskus vedetään alas valikkoriviltä - Ilmoituskeskus näyttää sovellusten lähettämät ilmoitukset ja päivän tapahtumat kalenterista. - Hallitaan Asetukset -> Ilmoitukset. Moniajovalikko - Moniajovalikko avataan painamalla valikkopainiketta kaksi kertaa. - Sovellus voidaan sammuttaa pyyhkäisemällä sovellusta moniajovalikon karusellissa ylöspäin. Sovelluksia ei tarvitse normaalisti sammuttaa, vaan ainoastaan jos sovellus menee sekaisin tai jumiin. Ohjauskeskus vedetään näytön alareunasta ylös - Nopea pääsy usein käytettyihin säätimiin, kuten näytön kirkkaus. - AirPlay-valikko, josta yhdistetään AppleTV:hen. - AirDrop-valikko, josta aktivoidaan ipadien välinen tiedonsiirto.

7 ios TUTUKSI Kuvakkeiden järjestely - Kuvakkeita siirretään painamalla noin sekunnin kuvaketta, minkä jälkeen kuvakkeita voidaan siirtää eri kohtiin ja toisille kotinäytöille. - Vain itse asennetut sovellukset voidaan poistaa. Sovellus poistetaan siirtymällä edellä mainittuun kuvakkeiden siirtotilaan ja napauttamalla kuvakkeen vasemmassa yläkulmassa olevaa X-merkkiä. Sovellus voidaan ladata ilmaiseksi uudelleen App Storesta. Sovellukset kansioihin Kuvakkeita voidaan koota kansioihin vetämällä kuvake toisen kuvakkeen päälle. Muokkaustilasta poistutaan painamalla valikkopainiketta.

8 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO Käyttöönotto ipadin otetaan käyttöön vastaamalla muutamaan käyttöönottoapurin kysymykseen. Käyttöönotto sujuu helpoiten langattomassa verkossa. 1. Käynnistä ipad pitämällä virtapainiketta pohjassa noin sekunnin. 2. Jatka eteenpäin pyyhkäisemällä näytön alareunan liukukytkintä oikealle. 3. Valitse ipadissa käytettävä kieli. Napauta listalta Suomi. Kielen voi vaihtaa myöhemmin ios:n asetuksista. 4. Napauta Maa ja alue -listasta Suomi. Asetuksia voi muuttaa tarvittaessa myöhemmin ios:n asetuksista. 5. Valitse langaton verkko. Yliopistolla käyttöönotto tehdään HupNET-verkossa. Napauta Univ Helsinki HupNET. HupNETin kirjautumisikkuna avautuu, kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Napsauta Kirjaudu-painiketta. Sulje ikkuna, kun näytölle tulee ilmoitus onnistuneesta kirjautumisesta napauttamalla oikeasta yläkulmasta Valmis. Jos otat ipadin käyttöön kotona, niin valitse listalta kodin langaton verkko ja kirjoita sen salasana. Käyttöönotto vaatii langattoman verkon. 6. ipad kysyy kytketäänkö sijaintipalvelut käyttöön. Sijaintipalveluja tarvitaan esimerkiksi karttasovelluksessa sijainnin hakemiseen. Napauta Ota Sijaintipalvelut käyttöön. 7. Napauta Ota käyttöön uutena ipadina. Palauta icloud-varmuuskopiosta Jos käytössä on iphone, ipod touch tai toinen ipad, ipadiin voidaan palauttaa icloudvarmuuskopiot kirjautumalla icloud-tunnuksella. Silloin ipadiin ladataan pilvestä samat asetukset ja sovellukset kuin toisessa laitteessa on ollut asennettuna.

9 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO Käyttöönotto jatkuu 8. ipad pyytää kirjautumaan Apple-tunnuksella tai luomaan Apple-tunnuksen. Apple-tunnusta tarvitaan sovellusten lataamiseen, joten se on pakollinen. Tunnuksen voi luoda nyt tai se voidaan tehdä myöhemmin napauttamalla näytön alareunasta Ohita tämä vaihe. Jos Apple-tunnus on jo olemassa, sillä kannattaa kirjautua. (Apple-tunnukseen vaaditaan sähköpostiosoite, joka toimii jatkossa käyttäjätunnuksena. Käyttäjätunnukseksi voi myös luoda Salasanan keksimisen lisäksi Apple-tunnuksen tekoon vaaditaan kolme turvakysymystä.) Apple-tunnus Apple-tunnus on käytännössä pakollinen, sillä se tarvitaan sovellusten lataamiseen ja ostamiseen App Storesta. Ilman Apple-tunnusta ipadiin ei voi ladata Inkling-sovellusta, jota tarvitaan kurssikirjojen lukemiseen. Apple-tunnusta käytetään myös ibook Storessa kirjojen lataamiseen ja ostamiseen, itunes U:ssa luentomateriaalien lataamiseen ja ja itunes Storessa musiikin, äänikirjojen ja elokuvien ostamiseen. 10. Jos Apple-tunnus luotiin tai sillä kirjauduttiin, ipadissa kannattaa ottaa icloud-pilvipalvelu käyttöön. icloud tallentaa kalenterimerkinnät, yhteystiedot, ipadilla otetut kuvat ja sovellusten asetukset ja tiedot pilveen. icloud voidaan ottaa käyttöön myös ios:n asetuksista myöhemmin. 10. Myös Etsi ipadini kannattaa ottaa käyttöön. Silloin ipadin voi jäljittää icloud.com -sivuilta. Lisäksi valitaan millä Apple ID:lle rekisteröidyillä osoitteilla käytetään imessagea ja FaceTimea. 11. Lopuksi luodaan pääsykoodi, mikä on suositeltavaa. Vianmääritystiedot kannattaa myös lähettää Applelle, se auttaa ios:n kehityksessä. Käyttöönotto on valmis, napauta Aloita. icloud icloud on Applen pilvipalvelu, joka on integroitu ipadiin. icloudiin voidaan tallentaa sovelluksista tietoja, synkronoida kalenteritiedot, yhteystiedot ja varmuuskopioida ipad. icloud toimii myös OS X:ssä ja Windowsissa.

10 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO - MDM Asetusprofiilin asennus ipadin käyttöönotto jatkuu MDM-asetusprofiilin asennuksella, joka onnistuu myös kotona. Mobile Device Management -profiili sisältää yliopiston sähköpostiasetukset ipadin Mail-sovellukseen, tietoturva-asetuksia ja tarvittavat tiedot eduroam-verkon käyttöön. 1. Käynnistä Safari ja kirjoita sen osoitekenttään bit.ly/19l0wdu tai https://manager.it.helsinki.fi/mydevices 2. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Napauta Enroll-painiketta. 3. Profiilin asennusikkuna avautuu. Napauta Asenna ja uudelleen Asenna sekä lopuksi Valmis. 4. Safarissa näkyy nyt ipadin tiedot, sulje selaimen työkalupalkista vasemmasta laidasta X-painikkeesta välilehti ja palaa koti-valikkoon painamalla valikkopainiketta. 5. Odota kunnes koti-valikkoon ilmestyy uusi valikkosivu, jossa on linkkikuvake. ipadiin on haettu palvelimelta kaikki asetukset. 6. ipad pyytää jonkin ajan kulutta luomaan pääsykoodin, joka suojaa laitteen luvattomalta käytöltä. Pääsykoodi pitää luoda tunnin kuluessa. Napauta Nyt ja syötä kirjaimia ja numeroita sisältävä pääsykoodi. Käytä pääsykoodia, jonka muistat hyvin, mutta joka on vaikea arvata. Pääsykoodin käyttö on tärkeää, sillä ipad tallentaa esimerkiksi sähköpostin salasanan. Profiilipalvelin https://manager.it.helsinki.fi/mydevices -osoitteesta voi tarvittaessa lukita oman ipadin tai tyhjentää sen. ipadeihin voidaan jakaa myös linkkejä esimerkiksi kurssisovelluksiin. ipadeista ei kerätä koskaan mitään tietoja, salasanoja eikä henkilötietoja. ipadia ei voi kuitenkaan paikantaa. Se onnistuu icloudin avulla. icloud varmuuskopioi myös ipadin. ipad kannattaakin olla päällä ipadin asetuksista.

11 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO - EDUROAM Eduroam-verkkoon Helsingin yliopistolla toimii avoin HUPnet-verkko, mutta sen sijaan kannattaa käyttää eduroamverkkoa. Eduroam-verkkoon ei tarvitse kirjautua profiilin asennuksen jälkeen HUPnetin tavoin ja sitä on turvallisempi käyttää. Eduroam-verkko on käytössä myös monissa muissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Edellä asennettu asetusprofiili sisältää eduroam-asetukset. 1. Vaihda eduroam-verkkoon. Avaa Asetukset -> Wi-Fi ja napauta eduroam-verkkoa. Kirjoita yliopiston käyttäjätunnuksen salasana. 2. ipad on yhdistetty eduroam-verkkoon ja jatkossa eduroamiin yhdistetään automaattisesti aina, kun eduroam-verkko on käytettävissä. Eduroam-tukiasemia on useissa paikoissa Biomedicumia ja Haartman-instituuttia. Verkon toimivuudessa voi kuitenkin olla eroja sijainnista riippuen. Sairaalan puolella ei tällä hetkellä ole käytössä eduroamia tai yliopiston HUPnet-verkkoa. Eduroam-asetukset käsin ipadiin Jos et ole kirjautunut MDM-järjestelmään, tai haluat eduroamin toiseen laitteeseen: Lataa profiili osoitteesta cat.eduroam.org asenna profiili, se kysyy käyttäjätunnusta (annetaan muodossa ja yliopiston tunnuksen salasanaa). ipad internetiin kotona, kahvilassa, junassa Muihin langattomiin verkkoihin yhdistetään avaamalla Asetukset -> Wi-Fi. Napauta verkon nimeä ja kirjoita sen salasana (kotona langattoman tukiaseman verkon nimi ja salasana saattavat lukea modeemin pohjassa olevassa tarrassa). Lukko kertoo verkon olevan salasanasuojattu. Tosin avoimet verkot, esimerkiksi hotellien tarjoamat verkot, vaativat usein kirjautumisen tai yhteyden hyväksymisen selaimessa. Käynnistä verkon valitsemisen jälkeen Safari. VPN-yhteys suojaa yhteyden, katso edeltä ipadin käyttö - VPN. Jos kyseessä on piilotettu verkko, verkon nimi ja salasana syötetään napauttamalla ensin Muu Jos kotona verkko on suojattu myös sallimalla vain itse määritetyt MAC-osoitteet, ipadin Wi-Fiosoite pitää lisätä sallittujen osoitteiden listalle. ipadin Wi-Fi-osoite löytyy Asetuksista napauttamalla Yleiset -> Tietoja. Älypuhelimen 3G-yhteys voidaan jakaa aktivoimalla puhelimesta oma yhteyspiste/personal Hotspot tms. toiminto. Katso tarvittaessa lisää puhelimen ohjekirjasta. Älypuhelimen luomaan langattomaan verkkoon liitytään avaamalla Asetukset -> Wi-Fi. Napauta verkon nimeä ja kirjoita sen salasana. Muut langattomat verkot Meilahdessa Univ Helsinki HUPnet - avoin rajoitettu verkko, kirjautuminen yliopiston tunnuksilla. Biomedicum Wireless Visitor - rajoitettu vierailijaverkko, ei pääsyä HY-tunnuksilla. HUS Guest - käytettävissä sairaalan puolella, ei tunnuksia.

12 ipadin KÄYTTÖÖNOTTO - SÄHKÖPOSTI Sähköpostiasetukset Edellä asennettu asetusprofiili sisältää sähköpostiasetukset Helsingin yliopiston sähköpostin käyttöön. Sähköpostia pääsee lukemaan heti, kun on avannut Mail-sovelluksen ja syöttänyt yliopiston käyttäjätunnuksen salasanan. Käsin HY:n sähköpostitilin voi lisätä helposti lataamalla asetusprofiilin osoitteesta: 1. Käynnistä Mail ja kirjoita pyydettäessä yliopiston käyttäjätunnuksen salasana. Salasana tallennetaan ipadiin, eikä sitä kysytä jatkossa. 2. Odota hetki, kunnes sähköpostit ja postilaatikot on ladattu. Palaa sen jälkeen koti-valikkoon ipadin valikkonäppäimellä ja napauta Asetukset. 3. Napauta Mail, yhteystiedot, kalenterit ja napauta sähköpostiosoitettasi. 4. Napauta Lisävalinnat-kohtaa, ikkunaan aukeaa valinnat mitä ipadissa poistetuille ja lähetetyille viesteille tehdään. Ne kannattaa ohjata palvelimella oleviin postilaatikoihin, jolloin sähköposti on aina ajan tasalla myös WebMailissa ja tietokoneen sähköpostiohjelmassa. 5. Napauta Lähetetyt ja napauta Palvelimella listasta Sent tai Sent messages. 6. Napauta ikkunan vasemmasta yläkulmasta Lisävalinnat palataksesi takaisin ja napauta nyt Poistetut. Napauta Palvelimella listasta Deleted messages tai Trash. Jos palvelmella ei näy roskakoria, palaa takaisin, luo kansio tietokoneen avulla WebMailissa ja tee muutos myöhemmin ipadissa. Roskakorikansion luominen WebMailissa WebMailin asetuksia pystyy muokkaamaan vain tietokoneella. ipadissa WebMailista latautuu rajoitetumpi mobiiliversio. 1. Käynnistä tietokoneessa web-selain ja mene osoitteeseen 2. Kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. 3. Avaa WebMailin asetukset napsauttamalla Rataspyörää ja valitse Asetukset > Posti. 4. Napsauta Viestien poistaminen ja siirtäminen 5. Luo uusi roskakori valitsemalla Roskakorikansio-valikosta Luo uusi kirjepohja (kuulostaa oudolta, mutta kyllä kansio luodaan valitsemalla uusi kirjepohja). Nimeä kansio vaikkapa Trash tai Deleted messages -kansioksi.

13 ipadin KÄYTTÖ - SOVELLUKSET Sovellusten lataaminen Kaikki sovellukset ladataan App Storesta omalla Apple-tunnuksella. Myös ilmaisten sovellusten lataamiseen tarvitaan Apple-tunnus. 1. Käynnistä App Store -sovellus. 2. App Store tarjoaa ladattavaksi Applen ilmaisia hyödyllisiä sovelluksia. Napauta Lataa ilmaiseksi. 3. Napauta Käytä nykyistä Apple ID:tä jos olet käyttänyt Appletunnusta aiemmin, tai loit sen käyttöönoton yhteydessä. Jos olet unohtanut Apple-tunnuksen salasanan, avaa Safari ja mene osoitteeseen iforgot.apple.com. Jos Apple-tunnusta ei ole, napauta Luo Apple ID. 4. Kirjaudu Apple-tunnuksella (sähköpostiosoite) ja sen salasanalla tai luo tunnus täyttämällä pyydetyt tiedot. Valitse Store-vaihtoehdoksi Suomi Hyväksy käyttöehdot kirjoita sähköpostiosoite Apple-tunnukseksi ja luo salasana, jossa on vähintään 8 merkkiä, yksi numero, iso kirjain ja pieni kirjain. Luo kolme suojaustietokysymystä, niitä tarvitaan jos Apple-tunnuksen salasana unohtuu. Syötä valinnainen toinen sähköpostiosoite mitä voidaan hyödyntää unohtuneen salasanan palautuksessa. Täytä syntymäaika: päivä, kuukausi ja vuosi. Tiedoilla varmistetaan käyttäjän ikä ja tietoja tarvitaan jos salasana unohtuu. Valitse haluatko uutiskirjeitä itunes Storesta ja Applelta. Sovellusten päivittäminen Sovelluksia päivitetään usein. App Storen kuvakkeesta näkee kuinka moneen sovellukseen on ilmestynyt päivitys. 1. Käynnistä App Store -sovellus. 2. Napauta alarivistä Päivitykset. 3. Napauta sovelluksen kohdalla PÄIVITÄ tai päivitä kerralla kaikki napauttamalla vasemmasta yläkulmasta Päivitä kaikki. Sovellusten poistaminen Sovelluksen voi poistaa halutessa helposti, mutta sovelluksen mukana katoaa myös sen sisältämät tiedostot, joten ole tarkkana! Sovelluksen voi kuitenkin ladata aina uudelleen. 1. Paina sormella sovelluksen kuvaketta noin sekunnin ajan. 2. Kuvake alkaa heilumaan ja sen vasemmassa yläkulmassa näkyy x-painike. Napauta x-painiketta ja varmista sovelluksen poistaminen. Huom! Myös sovelluksen sisältämät tiedot poistetaan. Sovellusten uudelleen lataaminen Sovelluksen saa ladattua aina ilmaiseksi uudelleen, vaikka se olisi ollut maksullinen. 1. Käynnistä App Store -sovellus. 2. Napauta alarivistä Ostetut. 3. Etsi haluamasi sovellus. Napauta sovelluksen kohdalla näkyvää pilvipainiketta. Sovellus ladataan, mutta siihen aiemmin tallennetut tiedostot eivät lataudu mukana.

14 ipadin KÄYTTÖ - SOVELLUKSET Hyödylliset sovellukset ipadille on saatavana satoja tuhansia sovelluksia. Seuraavat sovellukset ovat opiskelun kannalta hyödyllisiä ja hyvin suositeltavia. Oppimateriaalit: Inkling, ibooks, videot ja PDF-tiedostot Kolme kurssikirjaa on tarjolla ilmaiseksi interaktiivisina Inkling-kirjoina. Niiden lataamiseen ja lukemiseen tarvitaan ilmainen Inkling-sovellus, jolla voidaan myös ostaa useita eri oppikirjoja. Lataa Inkling App Storesta (ILMAINEN). Digitaalisessa kurssikirjastossa (DIKK) olevat materiaalit ovat ibooks-, video- tai PDF-muodossa. Lataa ibooksien (ipadille optimoituja e-kirjoja) lukemiseen ibooks-sovellus App Storesta (IL- MAINEN). Lataa videoiden katseluun VLC App Storesta (ILMAINEN). VLC avaa useimmat videot. Lataa PDF-tiedostojen lukemiseen ja alleviivausiin ja muistiinpanojen tekoon PDF-sovellus: BaiBoard PBL-ryhmätyöskentelyyn PBL-ryhmissä hyödynnetään interaktiivista valkotaulua, BaiBoardia. BaiBoardissa voidaan jakaa yhdestä ipadista valkotaulu kaikille muille, jolloin voidaan työskennellä yhtäaikaisesti ryhmässä. Muistiinpanojen tekeminen ipadille on useita sovelluksia tarjolla muistiinpanojen tekoon. Parhaaksi on osoittautunut Notability (2,69 ). Sillä voidaan kirjoittaa näppäimistöllä, käsin, piirtää kuvioita, ottaa kuvia ja äänittää vaikka luentoa. Maksullinen, mutta hintansa arvoinen. Suositellaan lämpimästi! Office ipadiin? ipadiin saa ladattua ilmaiseksi Apple iwork-sovellukset: Pages avaa Word-tiedostot, Keynote PowerPointit ja Numbers Excelit. Vastaavasti tiedoston saa lähetettyä eteenpäin Office-muodossa. Halutessa voi myös ostaa Office 365:n, mutta se ei ole tarpeen Office-tiedostojen käsittelyyn. VPN-yhteys Kotoa pääsee kätevästi DIKKiin, Terkon artikkeleihin yms yliopiston verkkoon rajoitettuihin palveluihin VPN-yhteydellä ilmaisella Junos Pulsella. Lue lisää seuraavilta sivulta! Lue hyödyllisistä sovelluksista sovellusportaalista:

15 ipadin KÄYTTÖ - TIEDOSTOT Tiedosto auki haluttuun sovellukseen Tiedostot tallentuvat ipadissa aina sovelluksen sisään. Tiedostoja ei selata samaan tapaan kuin Windowsissa tai OS X:ssä, vaan tiedosto avataan käynnistämällä sovellus. Tiedosto ohjataan haluttuun sovellukseen Avaa ohjelmassa -toiminnolla. Esimerkiksi sähköpostisovellus ja Safari-selain osaavat avata eri tiedostoja, mutta jos tiedosto halutaan tallentaa ipadiin ja sitä halutaan muokata, se ohjataan avautumaan johonkin sovellukseen. 1. Avaa tiedosto esimerkiksi napauttamalla linkkiä DIKKissä tai sähköpostissa. Tiedostosta avautuu esikatselunäkymä. 2. Napauta näyttöä keskeltä ja napauta oikeasta yläkulmasta Avaa ohjelmassa 3. Valitse listalta sovellus, jonne tiedosto halutaan avata. Esimerkiksi Word-tiedosto Pagesiin, PDF-tiedosto Documentsiin tai GoodReaderiin ja videotiedosto VLC:hen. (Kyseinen sovellus pitää olla asennettuna). 4. Valittu sovellus avautuu ja kyseinen tiedosto kopioidaan sen sisään. Tiedostoa luetaan jatkossa avaamalla kyseinen sovellus. Tiedoston lähettäminen Tiedosto voidaan lähettää ipadista sähköpostilla, pilvipalvelun kautta tai toistensa lähellä olevasta ipadista toiseen AirDropilla. AirDropilla voidaan myös lähettää yhdestä ipadista nopeasti useampaan ipadiin, kunhan laitteet ovat lähellä toisiaan. Lähetä tiedosto sähköpostilla napauttamalla jakamispainiketta (laatikko jossa nuoli ylöspäin tai vinonuoli ylöspäin. Valitse sähköposti/ vaihtoehdoksi ja lähetä viesti. Lähetä tiedosto pilvipalveluun valitsemalla jakamispainikkeesta haluttu pilvipalvelu (riippuu sovelluksen tukemista pilvipalveluista) tai valitse Avaa ohjelmassa ja valitse pilvipalvelusovellus, kuten Dropbox. AirDropin käyttö 1. Kytke ipadista Wi-Fi ja Bluetooth päälle. Pyyhkäise näytön alareunasta Ohjauskeskus auki ja napauta tarvittaessa Wi-Fi ja Bluetooth-painikkeita. 2. Käynnistä vastaanottavasta ipadista AirDrop. Pyyhkäise näytön alareunasta Ohjauskeskus auki ja valitse AirDop-valikosta Päällä. Vain yhteystiedot aktivoi AirDropin käyttöön vain niille ipadeille, joiden käyttäjä on tallennettu ios:n Yhteystiedot-sovellukseen. 3. Jaa tiedosto AirDropilla valitsemalla jakamispainikkeen napautuksen jälkeen AirDrop-kohdassa näkyvä toinen ipad. ipadin nimeäminen Nimeä oma ipadisi napauttamalla Asetukset -> Tietoja. Nimestä on hyötyä AirDropin käytössä.

16 ipadin KÄYTTÖ PBL:SSÄ BaiBoard - interaktiivinen valkotaulu Interaktiivinen valkotaulusovellus BaiBoard on kätevä työvälinen PBL-työskentelyssä. BaiBoardia voi hyödyntää itse mindmapien tekoon, mutta sen erikoisuus on mahdollisuus työskennellä saman dokumentin parissa useasta ipadista yhtä aikaa. Lataa BaiBoard App Storesta (ILMAINEN). Uusi dokumentti luodaan napauttamalla plus-painiketta My Boards -osiosta. Siihen tulee näkyviin kaikki itse tehdyt BaiBoard-dokumentit. Dokumentti nimetään ja sen jälkeen näkyviin avautuu tyhjä valkotaulu, jonka yläosassa näkyy työkalupalkki. Käytössä on kirjoitus- ja piirtotyökaluja. Oikeassa laidassa näkyy Tuo/Import, Vie/Export, Asetukset/Settings ja viimeisenä valikkopainike, josta palataan takaisin dokumenttivalikkoon tai käynnistetään oman BaiBoard-dokumentin jakaminen. My Meets -osioon tulevat jaetut dokumentit, joka itse jaetut tai muiden jakamat ja avatut dokumentit. BaiBoard-istunnon jakaminen 1. Käynnistä BaiBoard ja napauta My Boards -osiosta dokumenttia tai luo uusi napauttamalla pluspainiketta. 2. Napauta oikeasta yläkulmasta valikkopainiketta, nimeä dokumentti Board Name -kenttään ja napauta Start Meet. 3. Suojaa halutessa istunto salasanalla ja napauta Start. Valikkoon tulee näkyviin numerosarja, joka voidaan kertoa muille tai lähettää se heille sähköpostilla napauttamalla Invite Participants. Jaettuun BaiBoard-istuntoon liittyminen Toisen jakamaan työtilaan pääsee napauttamalla jaetun työtilan nimeä Nearby Meets -osiossa, se näkyy BaiBoardin dokumenttinäkymässä mikäli ipadit ovat samassa langattomassa verkossa. Toisen jakamaan työtilaan pääsee myös napauttamalla oikeasta yläkulmasta Join Meet ja naputtelemalla jaetun työtilan numero. Dokumentista voidaan tallentaa kuva tai PDF-tiedosto Export-painikkeesta. AirPlay - ipadin näyttö televisioruutuun tai projektoriin Ryhmätyöhuoneissa sekä mikroskopia- ja monitoimiluokissa on AppleTV ja televisio tai projektori, johon voidaan lähettää ipadista kuvaa. Toimintoa voidaan hyödyntää BaiBoard-valkotaulun näyttämisessä ipadilta television tai projektorin kautta muille tai kuvien, videoiden sekä eri sovellusten näyttämiseen. 1. Avaa Ohjauskeskus pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin. 2. Napauta AirPlay-valikkoa ja valitse kyseinen tila (esim. ryhmätyöhuone 3 on BM_RO3). 3. Kirjoita salasana, jonka saat opettajalta ja pyyhkäise Peilaus-valinta päälle. 4. Katkaise yhteys avaamalla AirPlay-valikko ja napauta listalta ipad. ipadin nimeäminen Nimeä oma ipadisi napauttamalla Asetukset -> Tietoja. Nimestä on hyötyä AirDropin käytössä.

17 ipadin KÄYTTÖ - ARTIKKELIT VPN-yhteys - tieteelliset artikkelit ipadiin Terkko Otto tarjoaa valtavan valikoiman tieteellisiä artikkeleita luettavaksi. Artikkeleita voidaan lukea eduroam- tai HUPnet-verkossa, mutta myös yliopiston ulkopuolella VPN-yhteydellä. 1. Lataa App Storesta Junos Pulse. Sovellus on ilmainen. https://itunes.apple.com/fi/app/junos-pulse/ id ?l=fi&mt=8 2. Käynnistä Junos Pulse ja hyväksy käyttöehdot. Napauta Connect. Kirjoita URL-kenttään https://www.vpn.helsinki.fi/vpnstudent (opettajilla osoite on https://www.vpn.helsinki.fi/ vpnstaff) 3. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. VPN-yhteys on auki ja ipadin valikkorivillä lukee VPN. 4. Käynnistä Safari ja mene Terkko Ottoon hakemaan artikkeleita. 5. VPN-yhteys katkaistaan palaamalla Junos Pulseen ja napauta Disconnect. Artikkelien lukeminen Hae artikkeli Terkon Ottoa hyödyntämällä. PubMedissa artikkelin koko teksti avatuu napauttamalla Full Text -painiketta, joka on yleensä sivun oikeassa yläkulmassa. Science Directissa on usein tarjolla pdf-tiedosto. Napauta Download PDF -linkkiä. ipadin Safari avaa pdf-tiedoston luettavaksi. Se voidaan tallentaa myöhempää lukemista ja annotointia varten haluttuun sovellukseen, napauttamalla näyttöä kerran ja valitsemalla dokumentin yläosasta Avaa kohteessa Valitse ikkunasta haluamasi sovellus. (Lataa App Storesta ilmainen Documents by Readdle tai osta GoodReader). Jatkossa artikkelia voi lukea avaamalla kyseisen sovelluksen. Documents tai GoodReaderilla on helppo tehdä alleviivauksia ja muita merkintöjä. epub-tiedostot Jos artikkelista on epub-versio, sen napauttaminen avaa artikkelin ibooks-sovellukseen.

18 ipadin KÄYTTÖ - VERKKOLEVYT Yliopiston verkkolevylle Yliopiston verkkolevylle tallennettuja tiedostoja pääsee lukemaan ipadilla maksullisella FileBrowser-sovelluksella eduroam- tai HUPnet-verkossa, ja yliopiston ulkopuolella VPN-yhteydellä. 1. Lataa App Storesta FileBrowser. Sovellus on maksullinen. https://itunes.apple.com/fi/app/filebrowseraccess-files-on/id ?l=fi&mt=8 2. Käynnistä FileBrowser ja napauta vasemmasta yläkulmasta Menu. Lisää uusi verkkolevyosoite napauttamalla plus-painiketta. 3. Yliopiston verkkolevy kytketään napauttamalla PC yhteystyypiksi ja kirjoittamalla Address-kenttään ad.helsinki.fi/home/käyttäjätunnuksen ensimmäinen kirjain/käyttäjätunnus esim. ad.helsinki.fi/home/s/ssalonen 4. Yhteydenottoa voi nopeuttaa syöttämällä valmiiksi käyttäjätunnuksen ja salasanan, napauttamalla Edit-painikkeita User Name ja Password-kentissä. 5. Yhteys muodostetaan jatkossa napauttamalla verkkolevyä FileBrowserin vasemmasta palkista. 6. Tiedosto voidaan tallentaa FileBrowseriin napauttamalla tiedoston kohdalla näkyvää sinistä palloa ja valitsemalla Copy. Open in avaa näkyviin vaihtoehdot sovelluksista, joihin tiedosto voidaan avata esimerkiksi muokattavaksi. 7. FileBrowseriin kopioidut tiedostot näkyvät sivupalkissa My Files -kansiossa. Tiedosto voidaan kopioida palvelimelle napauttamalla tiedoston kohdalla näkyvää sinistä palloa ja valitsemalla Copy. Sen jälkeen siirrytään verkkolevylle, napautetaan vinonuolesta tuttua jakamispainiketta sovelluksen alareunasta ja valitaan Paste 1 file here. Pilvipalvelut Pilvipalveluita voi hyödyntää lataamalla App Storesta esim. Dropboxin, Google Driven ja/tai OneDriven. Yliopiston tietokoneissa pilvipalveluihin mennään selaimella, kotikoneeseen voi asentaa automaattisesti kansion kanssa synkronoivan yhteysohjelman.

19 ipadin KÄYTTÖ - TEKSTIN KIRJOITTAMINEN Näppäimistö tutuksi Virtuaalinen näppäimistö avautuu aina tarvittaessa automaattisesti. ios 8:aan voi myös asentaa muita näppäimistöjä App Storesta. 1..?123-näppäintä napauttamalla näkee numeronäppäimet ja erikoismerkkejä. Napauta #+= nähdäksesi lisää erikoismerkkejä. 2. Palaa aakkosiin napauttamalla ABC-näppäintä. 3. Napauta?123-näppäintä nähdäksesi Perunäppäimen. Peru-toiminto toimii myös ravistamalla ipadia. Kokeile! 4. Lukitse isot kirjaimet napauttamalla kaksi kertaa vaihto (shift)-näppäintä (nuoli ylös). 5. Napauta välilyöntinäppäimen vasemmalla puolella olevaa maapalloa vaihtaaksesi kieltä. Pidä näppäintä painettuna ja valitse nopeasti haluttu kieli. Lisää uusi näppäimistökieli Asetuksista napauttamalla Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää uusi näppäimistö. 6. Oikean alakulman näppäimistöpainike piilottaa näppäimistön. Langaton näppäimistö ipadissa voi käyttää Bluetooth-näppäimistöä tai näppäimistökantta. 1. Käynnistä Bluetooth-näppäimistö ja aseta se löydettäväksi (katso ohjekirjasta). 2. Napauta ipadissa Asetukset -> Bluetooth. 3. Laita tarvittaessa Bluetooth päälle liukukytkimestä ja napauta näppäimistön nimeä. Oikeinkirjoituksen tarkistus Oikeinkirjoituksen tarkistus toimii valitun näppäimistökielen perusteella. Jos haluat kirjoittaa englantia, valitse näppäimistön maapallo-painikkeesta English. Lisää tarvittaessa uusi näppäimistökieli Asetuksista napauttamalla Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää uusi näppäimistö. Ehdotettu korjaus näkyy puhekuplassa sanan päällä. Kirjoittamisen jatkaminen korvaa sanan. Jos korjaushdotus on väärä, napauta sitä. Ota halutessa automaattinen korjaus pois päältä asetuksista napauttamlla Yleiset -> Näppäimistö. Valitse, kopioi, leikkaa, sijoita Sana valitaan napauttamalla sitä kahdesti. Valintaa tarkennetaan vetämällä sormella sinisiä rajausmerkkejä. Ponnahdusvalikosta voi myös kaiken tekstin. Valinta kopioidaan napauttamalla ponnahdusvalikosta Kopioi. Sijoita kopioitu teksti napauttamalla tyhjässä kohdassa ja valitse Sijoita. Kopiointi ja sijoitus toimii myös kuvien kohdalla. Lisää näppäimistöjä ios 8:aan ios 8:lle tulee saataville erilaisia näppäimistöjä. Ne ladataan App Storesta sovellusten tavoin ja niitä voidaan käyttää oletusnäppäimistön sijaan. Tulossa on esimerkiksi Swype.

20 ipadin KÄYTTÖ - PÄIVITYKSET ios-päivitykset ios-käyttöjärjestelmään ilmestyy keskimäärin yksi iso päivitys syksyisin ja muutama pienempi päivitys vuoden aikana. Pienet päivitykset kannattaa asentaa heti. 1. ipad ilmoittaa ohjelmistopäivityksestä ja Asetukset-sovelluksessa näkyy numero sen merkiksi. 2. Kytke ipad verkkovirtaan päivityksen ajaksi ja napauta Päivitä. 3. Päivityksen voi hakea napauttamalla Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmiston päivitys. Varmuuskopiointi Varmuuskopiointi varmistaa ongelmattomat päivitykset. Jos päivityksessä tulee ongelmia, tiedot voi palautaa. Varmista, että icloud-varmuuskopiointi on päällä. Varmuuskopioitavat tiedot näkee napauttamalla Asetukset -> icloud -> Tallennus ja varmuuskopiointi. Samasta paikasta voi käynnistää varmuuskopioinnin. icloudissa on 5 gigaa tilaa. Varmuuskopioon tallennetaan kameran rulla, tilit, dokumentit ja asetukset. Varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti, kun ipad on lukittu, liitetty verkkovirtaan ja se on Wi-Fi-yhteydessä. ipadin voi varmuuskopioida myös tietokoneeseen, jossa on OS X tai Windows. Siihen tarvitaan ilmainen itunes-ohjelma. ipad kytketään sen mukana tulevalla kaapelilla USB-liitäntään. Samalla voi kopioida esimerkiksi musiikkia ja kuvia ipadiin tietokoneesta. ios 8 Syksyllä ilmestyy ios 8. Sen voi päivittää ipadiin valitsemalla Asetukset -> Ohjelmiston päivitys. Tärkeimpiä uudistuksia AirPlay-yhteys ryhmätyöhuoneiden Apple TV:hen ilman siirtymistä HupNETiin. icloud Drive: näkymä icloudiin tallennettuihin tiedostoihin. Mahdollisuus asentaa erilaisia näppäimistöjä, kuten Swype. AirDrop-tiedostojako ipadien lisäksi myös ipadin ja Macin välille Jatkuvuus-toiminto yhdistää Macin, iphonen ja ipadin saumattomammin toisiinsa.

ipad Käyttöopas ios 6.1 -ohjelmistolle

ipad Käyttöopas ios 6.1 -ohjelmistolle ipad Käyttöopas ios 6.1 -ohjelmistolle Sisältö 7 Luku 1: ipad yhdellä silmäyksellä 7 ipadin yleiskatsaus 8 Lisävarusteet 9 Painikkeet 11 SIM-kortin alusta 12 Tilakuvakkeet 13 Luku 2: Alkuun pääseminen

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015)

ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) ipad Käyttöopas ios 8.1 -ohjelmistolle (helmikuu 2015) Sisältö 8 Luku 1: ipad yhdellä silmäyksellä 8 ipadin yleiskatsaus 9 Lisävarusteet 10 Multi-Touch-näyttö 10 Nukkumispainike 11 Koti-painike 11 Äänenvoimakkuuspainikkeet

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 5.1 -ohjelmistolle

ipad Käyttöopas ios 5.1 -ohjelmistolle ipad Käyttöopas ios 5.1 -ohjelmistolle Sisältö 9 Luku 1: Yleiskatsaus 9 Yleiskuva 10 Painikkeet 12 Mikro-SIM-kortin alusta 12 Koti-valikko 15 Multi-Touch-näytön käyttäminen 18 Luku 2: Alkuun pääseminen

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 4.3 ohjelmistolle

ipad Käyttöopas ios 4.3 ohjelmistolle ipad Käyttöopas ios 4.3 ohjelmistolle Sisältö 9 Luku 1: Yleiskatsaus 9 Yleiskuva 10 Painikkeet 12 Mikro-SIM-kortin alusta 13 Koti-valikko 18 Multi-Touch-näyttö 19 Näytön näppäimistö 25 Luku 2: Alkuun pääseminen

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 625

Käyttöohje Nokia Lumia 625 Käyttöohje Nokia Lumia 625 4.0. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Puhelimessa on käyttöohje, joka on aina mukanasi ja käytettävissä, kun sitä tarvitset. Löydä vastauksia kysymyksiin

Lisätiedot

Nokia E7-00 -käyttöohje

Nokia E7-00 -käyttöohje Nokia E7-00 -käyttöohje 3.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 6 Näppäimet ja osat 6 Muuta puhelun, kappaleen tai videon äänenvoimakkuutta 10 Lukitse näppäimet ja näyttö tai avaa

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

BlackBerry Classic Smartphone. Versio: 10.3.1. Käyttöopas

BlackBerry Classic Smartphone. Versio: 10.3.1. Käyttöopas BlackBerry Classic Smartphone Versio: 10.3.1 Käyttöopas Julkaistu: 2015-03-02 SWD-20150302133713123 Sisältö Määritys ja perustiedot...6 Uutta tässä julkaisussa...6 Johdatus BlackBerry-älypuhelimeen...

Lisätiedot

Nokia E7-00 -käyttöohje

Nokia E7-00 -käyttöohje Nokia E7-00 -käyttöohje 3.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 6 Näppäimet ja osat 6 Muuta puhelun, kappaleen tai videon äänenvoimakkuutta 10 Lukitse näppäimet ja näyttö tai avaa

Lisätiedot

Laajennettu käyttöopas

Laajennettu käyttöopas X2 Laajennettu käyttöopas Sisältö Aloittaminen...5 Puhelimessa oleva käyttöohje...5 Lisäohjeita...5 Kokoaminen...5 Puhelimen käynnistäminen ja sammuttaminen...6 Kohdistaminen...7 Puhelimeen tutustuminen...8

Lisätiedot

Sisällys. 1 Tervetuloa. 2 Aloittaminen. 3 Tekstinsyöttö. 4 Verkkoyhteys. 5 Verkkojakaminen. 6 Sovellusten hallinta. 7 Sähköposti

Sisällys. 1 Tervetuloa. 2 Aloittaminen. 3 Tekstinsyöttö. 4 Verkkoyhteys. 5 Verkkojakaminen. 6 Sovellusten hallinta. 7 Sähköposti Käyttöopas Sisällys 1 Tervetuloa 2 Aloittaminen 2 HUAWEI MediaPad M1 8.0 yhdellä silmäyksellä 2 microsd-muistikortin asettaminen 4 Akun lataaminen 4 Tärkeitä akkua koskevia tietoja 5 Kotinäyttö yhdellä

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 920

Käyttöohje Nokia Lumia 920 Käyttöohje Nokia Lumia 920 1.1. painos FI Käyttöohje Nokia Lumia 920 Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 5 Näppäimet ja osat 5 Peruutus-, aloitus- ja hakunäppäin 5 Antennien paikat 6 Aseta SIM-kortti

Lisätiedot

Nokia 300 -käyttöohje

Nokia 300 -käyttöohje Nokia 300 -käyttöohje 1.2. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Alkuvalmistelut 5 Näppäimet ja osat 5 Aseta SIM-kortti ja akku paikoilleen 5 Aseta muistikortti paikalleen 7 Lataa akku 8 Akun lataaminen

Lisätiedot

Nokia E6 00 -käyttöohje

Nokia E6 00 -käyttöohje Nokia E6 00 -käyttöohje 1.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 7 Näppäimet ja osat 7 Aseta SIM-kortti ja akku paikalleen 10 Aseta tai poista muistikortti 12 Lataus 14 Kytke tai katkaise

Lisätiedot

Nokia C6-00 -käyttöopas

Nokia C6-00 -käyttöopas Nokia C6-00 -käyttöopas 4.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Tietoja laitteestasi 5 Toimistosovellukset 6 Verkkopalvelut 6 Jaettu muisti 6 Magneetit ja magneettiset kentät 7 Ohjeiden etsiminen

Lisätiedot

Cat S50 Älypuhelin Käyttöohjekirja MIL SPEC

Cat S50 Älypuhelin Käyttöohjekirja MIL SPEC Cat S50 Älypuhelin Käyttöohjekirja MIL SPEC Lue tämä ennen kuin jatkat Turvaohjeet Lue turvaohjeet tarkasti, jotta varmistat käyttäväsi matkapuhelinta oikein. Vaikka tämä matkapuhelin on lujatekoinen,

Lisätiedot

Nokia N8 00 -käyttöohje

Nokia N8 00 -käyttöohje Nokia N8 00 -käyttöohje 1.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 7 Näppäimet ja osat 7 Muuta puhelun, kappaleen tai videon äänenvoimakkuutta 9 Lukitse näppäimet ja näyttö tai avaa lukitus

Lisätiedot

Käsikirja. www.mio-tech.be

Käsikirja. www.mio-tech.be Käsikirja www.mio-tech.be Revisio: R00 Tavaramerkit Microsoft, Windows, Windows-logo, Windows Media, Outlook ja ActiveSync ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Nokia Lumia 610 -käyttöohje

Nokia Lumia 610 -käyttöohje Nokia Lumia 610 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 6 Näppäimet ja osat 6 Peruutus-, aloitus- ja hakunäppäin 7 Aseta SIM-kortti paikalleen 8 Lataa puhelin 10 Antennien

Lisätiedot

Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas

Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas Oma HTC One -puhelimesi Käyttöopas 2 Sisältö Sisältö Pakkauksen avaaminen HTC One 9 Mikro-SIM-kortti 10 Akun lataaminen 12 Virran kytkeminen päälle tai pois 12 Haluatko pikaohjeita puhelimesi käyttöön?

Lisätiedot

Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne.

Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne. Onneksi olkoon. Sinä ja imac olette kuin luodut toisillenne. Tervetuloa imaciin. www.apple.com/fi/imac Sisäinen FaceTime HD -kamera Soita videopuheluita uusimpaan ipadiin, iphoneen, ipod touchiin tai Maciin.

Lisätiedot

Pikaopas ja vianmääritysopas

Pikaopas ja vianmääritysopas Pikaopas ja vianmääritysopas S ISÄLLYSLUETTELO Tuotteen rekisteröinti 2 Tärkeitä tietoja 2 Tietokoneen peruskäyttö 4 Turvallisuus ja käyttömukavuus... 4 Turvallisuusohjeet... 4 Tietokoneen turvallinen

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia 515. 2.1. painos FI

Käyttöohje Nokia 515. 2.1. painos FI Käyttöohje Nokia 515 2.1. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Tämän käyttöoppaan ohjeet perustuvat uusimpaan saatavilla olevaan ohjelmistoversioon. Jos laitetta ei ole päivitetty

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Nokia 201 -käyttöohje

Nokia 201 -käyttöohje Nokia 201 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 5 Näppäimet ja osat 5 Aseta SIM-kortti ja akku 6 Akun lataaminen 7 Virran kytkeminen tai katkaiseminen 8 Aseta muistikortti

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja KApple Computer, Inc. 2004 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käsikirja on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot