TUULETTUVA ALAPOHJA MAANVARAINEN ALAPOHJA RAKENNUSFYSIIKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUULETTUVA ALAPOHJA MAANVARAINEN ALAPOHJA RAKENNUSFYSIIKKA"

Transkriptio

1 TUULETTUVA ALAPOHJA MAANVARAINEN ALAPOHJA RAKENNUSFYSIIKKA

2 TUULETTUVA ALAPOHJA TUULETTUVAN ALAPOHJAN KÄYTTÄYTYMINEN ERI VUODENAIKOINA KRIITTISIN AJANKOHTA ON KESÄLLÄ, JOLLOIN ULKOILMASSA ON SUURI MÄÄRÄ KOSTEUTTA JA TUULETUSTILAN (RYÖMINTÄTILAN ) LÄMPÖTILA ON ALHAISEMPI KUIN ULKOILMAN LÄMPÖTILA. TÄLLÖIN RYÖMINTÄTILAN KYLMIIN PINTOIHIN TIIVISTYY KOSTEUTTA LÄHES RIIPPUMATTA RYÖMINTÄTILAN TUULETUKSESTA. ERITYISEN ONGELMALLINEN TILANNE RYÖMINTÄTILAN KANNALTA ON KESÄLLÄ PITKÄÄN JATKUVA SATEINEN LÄMMIN JAKSO. TÄLLÖIN KOSTEUDEN TIIVISTYMISTÄ RYÖMINTÄTILAN RAKENTEISIIN EI VOI VÄLTTÄÄ. TALVELLA RYÖMINTÄTILAN TUULETUSTA VOIDAAN VÄHENTÄÄ ILMAN ETTÄ KOSTEUSPITOISUUS RYÖMINTÄTILASSA NOUSISI.

3 MITEN ESTÄÄ KOSTEUDEN NOUSU RYÖMINTÄTILASSA RYÖMINTÄTILAN KORKEA KOSTEUS LIITTYY YLEENSÄ KESÄAIKAAN. TILANNETTA VOIDAAN PARANTAA ESTÄMÄLLÄ KOSTEUDEN NOUSU RYÖMINTÄTILAN MAAPERÄSTÄ PEITTÄMÄLLÄ MAAPERÄ ESIM. POLYSTYREENILEVYILLÄ TAI ASENTAMALLA MUOVIKALVO MAAPOHJAN PÄÄLLE TAI LEVITTÄMÄLLÄ KEVYTSORAA MAAPOHJAN PÄÄLLE. PELKÄSTÄÄN TUULETUSTA TEHOSTAMALLA ONGELMAA EI USEINKAAN SAADA ELIMINOITUA. YKSI KEINO KOHONNEEN KOSTEUDEN POISTAMISEEN ON RYÖMINTÄTILAN ILMAN KUIVATUS TAI, ETTÄ ILMAA LÄMMITETÄÄN HIEMAN. JOISSAKIN TILANTEISSA (KESÄN AIKANA) KOSTEUDEN NOUSUA RYÖMINTÄTILASSA EI VOIDA ESTÄÄ JA RYÖMINTÄTILAN MATERIAALIVALINNOISSA TÄMÄ TULISI HUOMIOIDA. TÄRKEÄÄ ON RYÖMINTÄTILAN HYVÄ TUULETUS. RIITTÄVÄSTI TUULETUSAUKKOJA JA OIKEIN SIJOITETTUNA ( USEIN TÄMÄ EI VIELÄ RIITÄ ONGELMAN POISTAMISEKSI). ULKONA OLEVAN VEDEN TUNKEUTUMINEN RYÖMINTÄTILAAN ON ESTETTÄVÄ HUOLEHTIMALLA ETTÄ MAAN PINNAT VIETTÄVÄT SOKKELISTA POIS JA SALAOJITUKSET ON TEHTY MÄÄRÄYSTEN MUKAISESTI.

4 TYYPILLISET VIRHEET TUULETETUSSA ALAPOHJASSA RYÖMINTÄTILAN TUULETUS EI OLE RIITTÄVÄ. TUULETUSAUKKOJA EI OLE RIITTÄVÄSTI JA NIIDEN SIJOITTELU ON VIRHEELLINEN. KASVILLISUUS PEITTÄÄ OSAN AUKOISTA. RAKENNUKSEN KESKIOSALLA ON PALKKI TAI SOKKELIRAKENTEITA, JOTKA ESTÄVÄT TUULETUSILMAN VIRTAUKSIA. RYÖMINTÄTILAN VAPAA KORKEUS EI OLE RIITTÄVÄ. RYÖMINTÄTILASSA ON ELOPERÄISTÄ MATERIAALIA, JOKA HAJOTESSAAN TUOTTAA HAJU- JA MIKROBIHAITTOJA. RYÖMINTÄTILAN ILMAN EPÄPUHTAUDET KULKEUTUVAT YLÄPUOLISIIN ASUNTOIHIN. RYÖMINTÄTILASSA ON JOPA LAMMIKOITA. RYÖMINTÄTILAN MAANPINTA ON HUOMATTAVASTI ALEMPANA KUIN YMPÄRÖIVÄ MAANPINTA. RYÖMINTÄTILASSA KÄYTETTY KOSTEUDELLE ARKOJA MATERIAALEJA.

5 MAANVARAISET ALAPOHJAT ONGELMAT EIVÄT JUURIKAAN RIIPU VUODENAJOISTA. KESKEISIN ONGELMA ON MAAPERÄSTÄ NOUSEVA KOSTEUS JA ERITYISESTI SEN TIIVISTYMINEN LATTIARAKENTEESEEN. USEIN ONGELMANA ON, ETTÄ BETONILAATTA ON PINNOITETTU LIIAN AIKAISIN JA LAATTAAN ON JÄÄNYT LIIAN PALJON KOSTEUTTA. KOSTEUS PYRKII HUONETILAN SUUNTAAN (PIENEMMÄN OSAPAINEEN SUUNTAAN) JA TIIVISTYY LATTIAN TIIVIIN PINTAKERROKSEN ALLE JA IRROITTAA TAI MUUTEN VAHINGOITTAA RIITTÄVÄN AJAN KULUTTUA TÄMÄN KERROKSEN. RAKENTEEN KASTUMINEN VESIVAHINGON YHTEYDESSÄ JA SEN RIITTÄMÄTÖN KUIVAAMINEN ENNEN KORJAUSTYÖTÄ TAI SEN AIKANA. KASTUMINEN TAPAHTUU NOPEASTI, MUTTA KUIVUMINEN VIE RUNSAASTI AIKAA. BETONILAATASTA ON KULKEUTUNUT VETTÄ LATTIARAKENTEEN ALEMPIIN KERRIOKSIIN ESIM. LÄMMÖNERISTEEN ALLA OLEVAN MUOVIN PÄÄLLE JA LAATASTA MITATUT KOSTEUSPITOISUUDET OVAT OLLEET SALLITUISSA RAJOISSA. MYÖHEMMIN LATTIAN PINNOITUKSEN JÄLKEEN KOSTEUDET OVAT KUITENKIN NOUSSEET, JOHTUEN RAKENTEEN SISÄLLÄ OLEVASTA KOSTEUSVARASTOSTA, JOKA PYRKII KUIVUMAAN SISÄLLE (HUONETILAAN) PÄIN.

6 SALAOJITUKSEN JA ROUTASUOJAUKSEN UUSIMINEN KOSTEUS KULKEUTUI KIVIRAKENTEISIA VÄLISEINIÄ PITKIN SISÄTILAAN. VÄLISEINIEN ALAREUNOISTA MITATTIIN KOHONNEITA KOSTEUKSIA. SALAOJITUS JA VIERUSTÄYTÖT TÄYSIN VÄÄRIN JA HUOLIMATTOMASTI TEHDYT. MAA VIETTÄÄ PITKÄLTÄ MATKALTA SOKKELIA PÄIN. EI LAINKAAN VASTAKAATOA.

7 TOIMIMATON SALAOJA SALAOJAN YMPÄRYSTÄYTTÖ TEHTY ERITTÄIN HIENORAKEISELLA JOPA ELOPERÄISELLÄ MAALLA. SALAOJAN KORKEUSASEMA VÄÄRÄ. Maatäytön ja sokkelin välissä ei mitään kapillaarikatkoa.

8 KOSTEUSKATKO PUUTTUI VÄLISEINÄRAKENTEESTA Kosteus nousi kapillaarisesti maatäytöstä ja kulkeutui sisätilaan aiheuttaen seinän alareunaan kosteusongelman ja sisäilmaongelman.

9 RAKENNUKSEN ULKOVAIPAN VUODOT (KONVEKTIO) ILMAVIRTAUKSIEN MUKANA KULKEE ERITTÄIN RUNSAASTI KOSTEUTTA RAKENNUKSEN ULKOVAIPPAAN (ULKOSEINÄT JA KATTO). PIENETKIN REIÄT ESIM. KATON ILMASULUSSA (HÖYRYNSULUSSA) AIHEUTTAVAT SUURIA ILMAVUOTOJA RAKENTEESEEN. TÄMÄ KOSTEUS VOI TIIVISTYÄ RAKENTEEN SISÄÄN JA AIHEUTTAA MYÖHENMMIN ONGELMIA.. ERITYISEN ONGELMALLISIA NÄMÄ ILMAVUODOT OVAT RAKENNUKSISSA, JOISSA SISÄILMAN KOSTEUS ON KORKEA ESIM. UIMAHALLIT, KIRJAPAINOT,PAPERITEHTAAT, PESULAT JA ELINTARVIKETEHTAAT.. ONGELMALLISIA PAIKKOJA ULKOVAIPAN TIIVEYDEN KANNALTA OVAT RAKENTEIDEN LÄPIVIENNIT JA LIITTYMÄT (SEINÄ-SEINÄ, SEINÄ-KATTO). TALVIAIKANA TEHDYT HALLIRAKENTEIDEN KATTOJEN HÖYRYNSULUN LÄPIVIENNIT OVAT ERITYISEN VAIKEASTI TOTEUTETTAVIA, KUN HÄYRYNSULKUNA MUOVIKALVO. LIITOSTEN TEIPPAUKSET EIVÄT AINA ONNISTU. HÖYRYNSULKU TULISI TEHDÄ BITUMIKERMILLÄ, MUTTA TÄMÄ AIHEUTTAA LISÄKUSTANNUKSIA. (Joensuun halli)

10 RAKENNUKSEN ULKOVAIPAN VUODOT ILMAVUOTOIHIN VAIKUTTAA RAKENNUKSEN PAINESUHTEET. ERITYISEN VAARALLINEN ON SISÄILMAN KORKEA YLIPAINE, JOLLOIN LÄMMINTÄ JA KOSTEAA ILMAA KULKEUTUU KYLMÄN RAKENTEEN SISÄÄN JA MAHDOLLISESTI TIIVISTYY SINNE.(ulkoseinän kylmiin osiin) JOISSAKIN RAKENNUSFYSIIKAN PERUSOPPIKIRJOISSA ON TODETTU, ETTÄ SISÄILMAN ALIPAINE JA SIITÄ SEURANNUT ULKOILMAN KULKEUTUMINEN RAKENTEEN LÄPI SISÄILMAAN EI AIHEUTA ONGELMIA. TÄMÄ ON VAIN OSATOTUUS. ULKOA SISÄTILAAN TULEVA KYLMÄ JA SAMALLA KUIVA ILMA VIILENTÄÄ SISÄTILAN PINTOJA VUOTOKOHDAN LÄHELLÄ JA VOI AIHEUTTAA KOSTEUDEN TIIVISTYMISEN KO. PINTAAN. VARSIN ONGELMALLISIA OVAT SULJETUT KATTORAKENTEET, JOITA KÄYTETÄÄN YLEISESTI ERILAISISSA HALLIRAKENNUKSISSA. HÖYRYNSULUN VUOTOKOHDISTA RAKENTEESEEN PÄÄSSYT KOSTEUS KUIVAA ERITTÄIN HITAASTI JA SAATTAA AIHEUTTAA KOSTEUSONGELMIA.(vuoto sisältä sisälle)

11 SISÄILMAN KOSTEUTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT ILMANVAIHDOLLA ON ERITTÄIN KESKEINEN ROOLI SISÄILMAN KOSTEUDESSA. KOSTEUDEN TUOTTO SISÄTILASSA TAI SISÄTILAAN. KOSTEUSLÄHTEINÄ TOMIVAT, RUUAN LAITTO, PYYKKIEN PESU JA KUIVATUS, PESEYTYMINEN,ULKOVAIPAN VESIVUODOT JA UIMA-ALTAAT SEKÄ KOSTEUTTA SIIRTÄVÄT ALAPOHJARAKENTEET (MAANVARAISET). TEOLLISUUS JA TUOTANTORAKENNUKSISSA KOSTEUTTA TUOTTAA TUOTANTOPROSESSI. USEIN TUOTANTOTILALTA EDELLYTETÄÄN KORKEAA SISÄILMAN SUHTEELLISTA KOSTEUTTA. VANHOISSA MAANVARAISISSA LATTIARAKENTEISSA VEDEN KAPILLAARISTA NOUSUA EI YLEENSÄ OLE ESTETTY JA SALAOJITUS ON PUUTTEELLINEN SIKSI LATTIA TUOTTAA RUNSAASTI KOSTEUTTA SISÄILMAAN. SUURISSA URHEILUHALLEISSA MAA LATTIA TUOTTAA RUNSAASTI KOSTEUTTA SISÄILMAAN JA RAKENTEET VOIVAT VAURIOITUA NOPEASTI. MITTAUKSILLA JA LASKELMILLA ON TODETTU, ETTÄ KOSTEUDEN TUOTTO 2g/m2 TUNNISSA ON USEIN RIITTÄVÄ AIHEUTTAMAAN ONGELMIA.

12 KUVIA JALKAPALLOHALLIN KATOSTA. KUVAUSHETKELLÄ KOHDE OLLUT VALMIINA KOLME VUOTTA HALLIN SISÄILMA LIIAN KOSTEAA, ILMANVAIHTO RIITTÄMÄTÖN. KORJAUKSET MAKSOIVAT LÄHES ILMA VAIHTUU KERRAN 22 TUNNISSA JA HALLISSA MAALATTIA

13 RAKENTEIDEN KYKY LUOVUTTAA JA SITOA KOSTEUTTA RAKENTEIDEN HENGITTÄMISELLÄ (KIELLETTY ILMAISU) TARKOITETAAN USEIN NIIDEN KYKYÄ SITOA JA LUOVUTTAA KOSTEUTTA. PUHUTAAN RAKENTEEN (MATERIAALIN) HYGROSKOOPPISUUDESTA, ELI MATERIAALI PYRKII KOSTEUSTASAPAINOON YMPÄRILLÄ OLEVAN ILMAN KANSSA. KUN ILMA KUIVUU RAKENTEEN YMPÄRILLÄ KUIVUU MYÖS RAKENNE SAMOIN ILMAN KOSTUESSA KASVAA MYÖS RAKENTEEN KOSTEUS. ERI METERIAALEILLA ON SUURIA EROJA HYGROSKOOPPISESSA KÄYTTÄYTYMISESSÄ. PUU, BETONI,KEVYTBETONI JA TIILI PYSTYVÄT SITOMAAN ITSEENSÄ JA LUOVUTTAMAAN SUURIA MÄÄRIÄ KOSTEUTTA, KUN TAAS ESIM. MINERAALIVILLAN KYKY SITOA KOSTEUTTA ON ERITTÄIN VÄHÄINEN. MATERIAALIN KYVYSTÄ SITOA JA LUOVUTTAA KOSTEUTTA ON MONIA HYÖTYJÄ. USEIN HÖYRYNSULUTTOMAAN NS. HENGITTÄVÄÄN RAKENTEESEEN TALVIKAUDELLA TIIVISTYY YLIMÄÄRÄISTÄ KOSTEUTTA JA ESIM. SAHANPURULLA ON KYKY SITOA TÄMÄ KOSTEUS JA LUOVUTTAA SE KEVÄÄN JA KESÄN AIKANA. RAKENTEET, JOIHIN KOSTEUDEN SALLITAAN TIIVISTYÄ JA RAKENNE ON KOSTUNEENA RIITTÄVÄN KAUAN, MUODOSTAVAT RISKIN MIKROBIEN KASVUN KAUTTA. MONIIN MATERIAALEIHIN ON LISÄTTY MYRKKYJÄ, JOILLA ESTETÄÄN HOMEEN MUODOSTUMINEN.

14 ESIMERKKEJÄ RAKENTEIDEN KYVYSTÄ SITOA KOSTEUTTA PERINTEISEEN BETONISTA TEHTYYN SW-ELEMENTTIIN TIIVISTYY LASKENNALLISESTI NORMAALINA TALVIKAUTENA ETELÄ-SUOMESSA NOIN g VETTÄ NELIÖMETRILLE. JOS ULKOKUORI ON PAKSUUDELTAAN 70mm KASVAA KOSTEUS BETONISSA NOIN PAINOPROSENTTIA. TÄMÄ ON TODELLA VÄHÄN. RAKENTEET TULEE SUUNNITELLA SITEN, ETTÄ NIIHIN EI MISSÄÄN OLOSUHTEISSA TIIVISTY KOSTEUTTA. JOS RAKENTEESEEN KUITENKIN TIIVISTYY KOSTEUTTA, ON SELVITETTÄVÄ MITÄ KOSTEUS RAKENTEESEEN VAIKUTTAA JA KUINKA RAKENNE PÄÄSEE KUIVUMAAN. VASTAAVANLAINEN KOSTEUDEN TIIVISTYMINEN PUURAKENTEISEEN SEINÄÄN TAI YLÄPOHJAAN ON SELKEÄSTI VAARALLISEMPAA, VAIKKA KO. RAKENNE PYSTYY KOSTEUDEN SITOMAAN.

15 MÄRKÄTILOJEN ONGELMAT RIITTÄMÄTÖN ILMANVAIHTO MÄRKÄTILAN (PESUHUONEEN) KÄYTTÖ PYYKINKUIVAUKSEEN. VEDENERISTYKSEN (SIVELTÄVÄN) RIITTÄMÄTÖN VESIHÖYRYN VASTUS. PIENESTÄ VESIHÖYRYNVASTUKSESTA ON ETUA ESIM. LATTIARAKENTEEN BETONIN KUIVUMISEN KANNALTA. RAKENNE PYSTYY KUIVUMAAN VESIERISTEEN LÄPI. KUN MÄRKÄTILA ON ULKOILMAA VASTEN (MÄRKÄTILAN SEINÄ ON ULKOSEINÄ) VEDENERISTYKSEN PIENI HÖYRYNVASTUS ON HAITAKSI, KOSKA VESIHÖYRY PÄÄSEE KULKEUTUMAAN SEINÄRAKENTEEN SISÄÄN JA VOI TIIVISTYÄ SINNE. MÄRKÄTILOJEN VESIERISTYKSESSÄ ON HAVAITTU USEIN PUUTTEITA. KERROSPAKSUUDET OVAT PAIKOIN RIITTÄMÄTTÖMIÄ. MATERIAALIMENEKKIIN PERUSTUVA KESKIMÄÄRÄINEN KERROSVAHVUUS EI OLE VAKIO VAAN SAATTAA VAIHDELLA HUOMATTAVASTI.

16 MATALAENERGIATALOT KASVANEIDEN ERISTEPAKSUUKSIEN TUOMAT ONGELMAT RAKENNUKSEN ULKOVAIPASSA: HÖYRYNSULUN MERKITYS ENTISTÄ TÄRKEÄMPI. JOS RAKENTEESEEN PÄÄSEE YLIMÄÄRÄISTÄ KOSTEUTTA JOKO KONVEKTIOLLA TAI DIFFUUSION SEURAUKSENA, ON KOSTEUDEN TIIVISTYMINEN RAKENTEESEEN ENTISTÄ TODENNÄKÖISEMPÄÄ. ILMAN LÄMPÖTILAN TUULETUSRAOSSA TULISI OLLA ULKOILMAN LÄMPÖTILAA KORKEAMPI, JOTTA SE PYSTYY SITOMAAN KOSTEUTTA JA SIIRTÄMÄÄN SEN ULOS. (matalaenergiatalossa lämpövuoto tuuletusrakoon vähäisempi kuin perinteisessä rakenteessa)

17 MATALAENERGIATALOT ALAPOHJAN LÄPI TAPAHTUVAT LÄMPÖVUODOT VÄHENEVÄT JA RYÖMINTÄTILA (jos tuuletus kuten ennen) ON AIEMPAA KYLMEMPI JA KYKENEE SITOMAAN VÄHEMMÄN KOSTEUTTA. ONGELMA ERITYISESTI LOPPUKESELLÄ JA PITKIEN SATEISTEN JAKSOJEN AIKANA (kesällä). PARANNETTUJEN IKKUNOIDEN PINTALÄMPÖTILA LÄHES SAMA KUIN ULKOILMAN LÄMPÖTILA. VASTASÄTEILYSTÄ JOHTUEN KIRKKAINA ÖINÄ IKKUNAN PINTALÄMPÖTILA VOI LASKEA ALLE ULKOILMAN LÄMPÖTILAN JA IKKUNAN ULKOPINTAAN VOI TIIVISTYÄ KOSTEUTTA.(ilmiö sama kuin suojaamattoman auton ikkunoiden jäätyminen syksyllä yön aikana, vaikka ilman lämpötila olisi hieman nollan yläpuolella) IKKUNOIDEN KOHDALLA TILANNE ONGELMALLINEN KUN U-ARVO W/m2C.

18 MATALAENERGIATALOT TEHTYJEN KOKEIDEN JA LASKELMIEN PERUSTEELLA IKKUNOIDEN PINTAAN VOI TIIVISTYÄ KOSTEUTTA JOPA YLI 100 TUUNNIN AIKANA VUODESSA. TIIVISTYMISONGELMAA VOIDAAN HELPOTTAA PINNOITTAMALLA ULKOPINTA MATALAEMISSIVITETTIPINNAKSI, JOLLOIN IKKUNASTA ULKOILMAAN LÄHTEVÄ LÄMPÖSÄTEILY VÄHENEE. MIKÄ OLISI OIKEA U-ARVO RAKENNUKSEN ULKOVAIPAN OSILLE!!!!!!!

Rakenteiden ja liitosten rakennusfysiikkaa Jukka Rantala, TkT Erikoistutkija, TTY/Rakennetekniikka jukka.rantala@tut.fi

Rakenteiden ja liitosten rakennusfysiikkaa Jukka Rantala, TkT Erikoistutkija, TTY/Rakennetekniikka jukka.rantala@tut.fi Jukka Rantala, TkT Erikoistutkija, TTY/Rakennetekniikka jukka.rantala@tut.fi Virpi Leivo, DI Tutkija, TTY/Rakennetekniikka virpi.leivo@tut.fi Diffuusio, konvektio ja ilmanvaihto Kosteuden kulkeutuminen

Lisätiedot

Sisällys LOIVAT KATOT 7. Toimivat Katot... 5 Vesikatto on tärkeä asia... 6

Sisällys LOIVAT KATOT 7. Toimivat Katot... 5 Vesikatto on tärkeä asia... 6 Toimivat katot 2013 Toimivat katot 2013 Kattoliitto ry ISBN 978-952-269-091-3 ISBN 978-952-269-092-0 (pdf) Taiton suunnittelu ja taitto: Tmi Airos Paino: Vammalan Kirjapaino Oy, Sastamala 2013 Sisällys

Lisätiedot

Tuuletettu puualapohja

Tuuletettu puualapohja Tuuletus max 8 800 mm 1.0 ALAPOHJAN TUULENSUOJA Tuulensuojalevyt tulee kiinnittää jokaiselta reunaltaan ja tukea siten, että levyyn ei synny haitallisia taipumia. Levyjen jatkokset tehdään tukilautojen

Lisätiedot

Betonisandwich seinäelementtien lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Betonisandwich seinäelementtien lämpö- ja kosteustekninen toiminta Betonisandwich seinäelementtien lämpö- ja kosteustekninen toiminta Mika Pälve Opinnäytetyö Toukokuu 13 Rakennustekniikan koulutusohjelma Tekniikan ja liikenteen ala OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t)

Lisätiedot

Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta

Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta TAMPERE 2003 Suomen Betonitieto Oy Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta Olli Teriö VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA 1 Betonivalmisosarakentamisen kosteudenhallinta Olli Teriö TAMPERE 2003

Lisätiedot

Rakennustyömaan kosteudenhallinta ja sen suunnittelu Tarja Merikallio, diplomi-insinööri Toimitusjohtaja, Humittest Oy tarja.merikallio@humi-group.

Rakennustyömaan kosteudenhallinta ja sen suunnittelu Tarja Merikallio, diplomi-insinööri Toimitusjohtaja, Humittest Oy tarja.merikallio@humi-group. Rakennustyömaan kosteudenhallinta ja sen suunnittelu Tarja Merikallio, diplomi-insinööri Toimitusjohtaja, Humittest Oy tarja.merikallio@humi-group.com Rakennustyömaan kosteudenhallinnan ensisijaisena tavoitteena

Lisätiedot

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003:

Asumisterveysohje. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: Asumisterveysohje Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät Valtuutussäännös: Terveydensuojelulaki (763/94)

Lisätiedot

PIENTALORAKENTAMISEN PAREMPI TULEVAISUUS-

PIENTALORAKENTAMISEN PAREMPI TULEVAISUUS- PIENTALORAKENTAMISEN PAREMPI TULEVAISUUS- Panu Kailan luennon pohjalta Pälkäneellä 2/2013 Jenny Turunen Haluammeko asua termospullossa? Arkkitehti ja arkkitehtuurin professori Panu Kaila vieraili Luomuran

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit

Hyvä tästä vielä tulee. Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Kuva: Eija Haapalainen, Pirkanmaan maakuntamuseo Hyvä tästä vielä tulee Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit Tapani Koiranen Mari Imppola

Lisätiedot

Pienrakentajan BETONIOPAS

Pienrakentajan BETONIOPAS Pienrakentajan BETONIOPAS Pienrakentajan betoniopas Tekijät: Ohjaajat: Julkaisija: Kustantaja: Tuomas Palolahti, Mittaviiva Oy Seppo Petrow, Rakennustuoteteollisuus RTT ry Petri Mannonen, Rakennustuoteteollisuus

Lisätiedot

Höyryn käyttö sahatavaran kuivauksessa

Höyryn käyttö sahatavaran kuivauksessa VTT JULKAISUJA PUBLIKATIONER 826 Höyryn käyttö sahatavaran kuivauksessa Antti Hukka & Veikko Tarvainen VTT Rakennustekniikka VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS ESPOO 1997 ISBN 951 38 4537 (nid.) ISSN 1235

Lisätiedot

NÄMÄ VIISI TEKIJÄÄ RATKAISEVAT ONNISTUMISEN

NÄMÄ VIISI TEKIJÄÄ RATKAISEVAT ONNISTUMISEN Lauri Mäkinen NÄMÄ VIISI TEKIJÄÄ RATKAISEVAT ONNISTUMISEN Katon kuntokartoitus - Päätös kattoremontista - Kattoremontin järkevä hinta Päätös urakoitsijasta - Valvonta ja jälkihoito SISÄLLYSLUETTELO 1.

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA. Kuivauksen teoriaa ja parhaita käytäntöjä. Pikakuivaus - infrapunakuivaus

KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA. Kuivauksen teoriaa ja parhaita käytäntöjä. Pikakuivaus - infrapunakuivaus KOSTEUDENHALLINNAN KÄSIKIRJA Kuivauksen teoriaa ja parhaita käytäntöjä Osa 4. Pikakuivaus - infrapunakuivaus A.Seppälä Total Quality Oy- ASTQ Supply House Luoteisrinne 4 C 02270 Espoo Puh. 020 7780 790

Lisätiedot

30.4.2013 TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS

30.4.2013 TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS TYTAN POLYURETAANIVAAHDOT - ERISTYSOPAS Energiatehokkuusvaatimusten kasvaessa myös lämmöneristävyyteen kiinnitetään aina vaan enemmän huomiota. Kun rakennukseen ei pääse muodostumaan kylmäsiltoja, asumisviihtyvyys

Lisätiedot

HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA

HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA HOMEVAURIOITUNEEN RAKENNUSMATERIAALIN PUHDISTUSOHJE RAKENNEOSILLE, JOITA EI VOI POISTAA Syyskuu 2013 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Yleistä homevaurion korjaamisesta...4 3 Rakennusmateriaalien Yleiset puhdistusohjeet...5

Lisätiedot

Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko

Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko 1/2000 Talon rakentaminen on kuin elokuvan teko Rakennutan hyvän ja taloudellisen talon Ruotsin eko-kylästä tuli energiatuhlari MotiVoittaja -kilpailu alkanut Muovia vai paperia tiivistykseen? 1 Asiantuntijana

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät märkätilojen sekä putkistojen kuntoarviot ja -tutkimukset

Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät märkätilojen sekä putkistojen kuntoarviot ja -tutkimukset Asunto-osakeyhtiöissä tehtävät märkätilojen sekä putkistojen kuntoarviot ja -tutkimukset Marko Leskinen, RI (AMK) Asiantuntija, Vahanen Oy Rakennusfysikaaliset asiantuntijapalvelut marko.leskinen@vahanen.com

Lisätiedot

Jorma Ruokojoki Kosteus- ja homeongelmien määrä ja syyt kuntien rakennuksissa 2005 ISBN 952-213-109-1 2006

Jorma Ruokojoki Kosteus- ja homeongelmien määrä ja syyt kuntien rakennuksissa 2005 ISBN 952-213-109-1 2006 Jorma Ruokojoki Kosteus- ja homeongelmien määrä ja syyt kuntien rakennuksissa 2005 ISBN 952-213-109-1 2006 TEKIJÄ Jorma Ruokojoki 1. painos ISBN 952-213-109-1 Suomen Kuntaliitto Helsinki 2006 Suomen Kuntaliitto

Lisätiedot

Suunnittelu ja työohje kuivasirotteiden käyttämisestä betonilattioissa BLY 16

Suunnittelu ja työohje kuivasirotteiden käyttämisestä betonilattioissa BLY 16 Suunnittelu ja työohje kuivasirotteiden käyttämisestä betonilattioissa BLY 16 JOHDANTO Betonilattioiden kuivasirotteita on valmistettu jo vuosia ja niiden käyttö Suomessa aloitettiin 1950 luvulla. Lattiat,

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Hirsitalon rungon korjaus

Hirsitalon rungon korjaus Museovirasto KORJAUSKORTISTO Hirsitalon rungon korjaus Sisältö Yleistä... 2 Sanastoa... 2 Hirsi rakennusmateriaalina... 4 Kuntoarvio... 5 Perustuksista johtuvat vauriot... 6 Laho- ja hyönteisvauriot...

Lisätiedot

,5/+/ (AJA ASUTUKSEN JÛTEVESIEN

,5/+/ (AJA ASUTUKSEN JÛTEVESIEN Haja-asutuksen jätevesien puhdistus katsaus maaperäkäsittelyyn Julkaisija Luonnonhoidon koulutus LUOKO ry Simonkatu 12 A 11 00100 Helsinki puh: (09) 694 2100 Julkaisu on saatavissa sähköisenä osoitteesta:

Lisätiedot

OPAS RÄJÄHDYSSUOJAUSASIAKIRJAN LAATIMISEKSI OFFSETPAINOLLE

OPAS RÄJÄHDYSSUOJAUSASIAKIRJAN LAATIMISEKSI OFFSETPAINOLLE OPAS RÄJÄHDYSSUOJAUSASIAKIRJAN LAATIMISEKSI OFFSETPAINOLLE Graafinen Teollisuus ry 2 Esipuhe Ajatus alakohtaisen räjähdyssuojausasiakirjaoppaan laatimisesta syntyi keväällä 2005 Graafinen Teollisuus ry:n

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun hankinta Kun valitset ilmalämpöpumppua, harkitse valintakriteereitä. Tärkeintä on valita oikean tehoinen laite ja sijoittaa se toiminnan kannalta

Lisätiedot

Energiatehokas rakentaminen aiheuttaa muutospaineita suunnitteluun ja rakentamiseen

Energiatehokas rakentaminen aiheuttaa muutospaineita suunnitteluun ja rakentamiseen FRAME-tutkimus Energiatehokas rakentaminen aiheuttaa muutospaineita suunnitteluun ja rakentamiseen Jutta Telivuo / Graphic Concrete Ltd Betonin toimitus Tampereen teknillisestä yliopistosta tehdyssä, 3-vuotisessa

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012 D Suomen rakentamismääräyskokoelma Ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 01 1/11 Ympäristöministeriön asetus rakennusten sisäilmastosta

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 19.12.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 2 Maalämmön toimintaperiaate... 2 Miten maalämpöpumppu toimii?... 3 Lämpöpumpun tehon

Lisätiedot

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi.

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi. Sisältö Jäteyhteiskuntamme 1. Jäte yleensä 9 1.1. Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan 9 1.2. Jätteiden haittavaikutukset 9 1.3. Jätteen hävitys 10 1.4. Jäte ja jätesanasto 10 Jätevesi ja sen puhdistus

Lisätiedot

KOMPOSTOINTI- OPAS. Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry

KOMPOSTOINTI- OPAS. Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry KOMPOSTOINTI- OPAS Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry SISÄLLYS- LUETTELO 2 KOMPOSTOINTIOPAS Kompostointi - helppoa ja palkitsevaa 4 Kompostoidaan kaikki maatuva 6 Kompostori, kehikko vai kasakomposti?

Lisätiedot