LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI"

Transkriptio

1 LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI Linjaukset kohtaan 2.1 Aineiston tunnistamisen perusta Julkaisutapa Päivittyvän aineiston tunnistaminen: 1. Kun pyritään erottamaan sarja-aineisto päivittyvästä aineistosta, toimitaan seuraavasti: Jos aineistossa on numeromääre painostietona, on aineisto sarjaaineisto. Muussa tapauksessa kyseessä on päivittyvä aineisto. 2. Kun pyritään erottamaan monografia päivittyvästä aineistosta, toimitaan seuraavasti: Jos aineisto voi odottaa päivittyvän niin että päivittyvät osat integroituvat kokonaisuuteen, on kyseessä päivittyvä aineisto. Jos aineistoa ei todennäköisesti päivitetä, on kyseessä monografia. Monografian ja sarja-aineiston erottaminen toisistaan: Epäselvät tilanteet: Monena osana ilmestyvä aineisto on todennäköisesti sarja-aineisto (eikä moniosainen monografia) jos 1. ilmestymistiheys a) on ilmoitettu aineistossa. b) on vähintään yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Jos aineisto ilmestyy kahden tai kolmen vuoden välein voi kyseessä olla monografiatyyppinen aineisto. 2. numerointi a) esiintyy päänimekkeen yhteydessä tai muualla aineistossa ja aineistolle ei ole etukäteen määriteltyä loppumisaikaa. b) esiintyy ensimmäisen osan jälkeisissä osissa. c) esiintyy painostietojen yhteydessä. 3. aineistolle ei ole etukäteen määritelty päättymistä. Päättymättömyys on ilmaistu päänimekkeessä tai osan nimekkeessä. A. Elektroniset aineistot 1. Sarja-aineistona kuvaillaan:

2 B. Irtolehtiaineistot. C. Konferenssijulkaisut. a) verkkoaineistot, joiden päivitetyt osiot pysyvät erillisinä numeroina. Aineistolla voi olla myös arkisto aikaisemmista osista tai saatavilla voi olla vain uusin aineiston osa. b) tallenteet, jotka ilmestyvät peräkkäisinä osina. 2. Päivittyvänä aineistona kuvaillaan: verkkoaineistot, joiden lisätyt, poistetut tai muutetut osiot eivät jää erillisiksi vaan integroituvat kokonaisuuteen. 3. Monografiana kuvaillaan: verkkoaineistot ja tallenteet, jotka ilmestyvät yhtenä osana tai rajallisena määränä erillisiä osia. 1. Sarja-aineistona kuvaillaan: a) aineistot, joiden uudet päivitykset pysyvät erillisinä osioinaan irtolehtikansiossa. b) aineistot, joiden kansiot ilmestyvät peräkkäisinä osina vaikka kunkin kansion sisältö päivittyy integroituvasti. 2. Päivittyvänä aineistona kuvaillaan: kansio/t, joiden sivuja poistetaan tai korvataan uusilla kunnes aineisto on täydellinen. 3. Monografiana kuvaillaan: aineistot, jotka ilmestyvät täydellisenä tai täydentyvät rajallisella määrällä erillisiä osia. 1. Sarja-aineistona kuvaillaan: toistuvan konferenssin julkaisut. Konferenssia pidetään toistuvana, julkaisun nimekkeessä esiintyvät sanat ensimmäinen tai vuosittainen tai jos siitä on jo julkaistu peräkkäisiä osia. 2. Monografiana kuvaillaan toistumattoman konferenssin julkaisut tai julkaisut: a) joiden ensisijaisessa tiedonlähteessä esiintyvä nimeke on ainutkertainen. b) jotka ilmestyvät numeroidun monografiasarjan osina. D. Suplementit. Jos suplementti ilmestyy pääaineistosta erillisenä ja itsenäisenä aineistona, kuvaillaan se erillisenä ja sen oman julkaisutavan mukaisesti. Epäitsenäisestä suplementista tehdään vain huomautus pääaineiston kuvailuun.

3 Kirjan painos tai kopio E. Uudelleenjulkaisut. 1. Sarja-aineiston uudelleenjulkaisu kuvaillaan sarja-aineistona, paitsi seuraavissa tapauksissa se kuvaillaan monografiana: a) Yhden tai muutaman osana uudelleenjulkaisu. b) Bibliografisesti toisistaan riippumattomien sarja-aineistojen tai artikkelien kokoelma. 2. Monografian uudelleenjulkaisu: Kuvaillaan monografiana. 3. Päivittyvän aineiston uudelleenjulkaisu: Kuvaillaan monografiana tai päivittyvänä aineistona uudelleen julkaisun julkaisutavan perusteella. Kirjaa pidetään uutena painoksena, jos 1. kirjassa on mainittu sisällön muutokset 2. päänimekkeessä, painostiedossa, ulkoasussa tai sarjatiedoissa on tapahtunut muutos. Kirjaa pidetään edellisen kopiona, jos yksikin seuraavista ehdoista toteutuu 1. muutos liittyy vain painos- tai copyright-ajankohtaan, ei julkaisuajankohtaan. 2. julkaisijan nimi varioi vähäisesti. 3. sidosasu muuttuu. Kuvailun muuttaminen monografia- ja sarjakuvailun välillä Aiemmin monografiana kuvailtu aineisto kuvaillaan sarja-aineistona, jos 1. aineistossa on numeroinniksi tulkittava määrite. 2. ilmestymisen väli on enintään kaksi vuotta. Linjaukset kohtaan Ensisijainen tiedonlähde Sarja-aineistojen takautuva kuvailu Ensisijaisen tiedonlähteen valinnassa tehtävät poikkeukset:

4 1. Jos sarja-aineiston osassa esiintyy kaksi tai useampia eri nimekkeitä ja nimeke, jonka tiedetään olevan vakiintunut sarja-aineiston nimeke, esiintyy ensisijaisen tiedonlähteen ulkopuolella, valitaan vakiintuneen nimekkeen lähde ensisijaiseksi tiedonlähteeksi. 2. Jos käsillä on useampia sarja-aineiston osia, joiden perusteella voidaan todeta, että ensisijaisen tiedonlähteen ulkopuolella esiintyvä nimeke on vakiintunut, käytetään vakiintuneen nimekkeen lähdettä ensisijaisena tiedonlähteenä. 3. Jos nimiösivu ei esiinny jokaisessa sarja-aineiston osassa, käytetään ensisijaisena tiedonlähteenä jotain muuta prioriteettijärjestyksessä ensisijaista lähdettä kuin nimiösivua nimekkeen ensisijaisena tiedonlähteenä. Muut nimekkeet merkitään kuvailuun varianttinimekkeiksi, jos ne katsotaan tärkeiksi tunnistamisen ja löytyvyyden kannalta. Linjaukset kohtaan Yleiset suositukset Ennakkotietoja ei käytetä kuvailun tiedonlähteenä. ISBN-tunnus otetaan ennakkotiedoista, jos se puuttuu tai on väärin kuvailtavassa aineistossa. Linjaukset kohtaan Yhdestä tai useammasta sivusta, lehdestä, arkista tai kortista (tai niiden kuvista) koostuvat aineistot Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa mikrofilmien tiedonlähteen valinnassa. Linjaukset kohtaan Liikkuvaa kuvaa sisältävät aineistot Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa liikkuvan kuvan tiedonlähteen valinnassa. Linjaukset kohtaan Ensisijaiset tiedonlähteet eri kielillä ja/tai kirjoitusjärjestelmillä Kääntökirjan nimekkeen valintajärjestys: suomi, ruotsi, saame, englanti, saksa, ranska, venäjä, espanja, italia, portugali Harkinnan mukaan myös ruotsinkielinen tai joku muu kieli ensimmäisenä: esim. tärkein, tekijän kielen mukainen, kustantajan mukaan.

5 Linjaukset kohtaan Aineisto ilman kokoavaa nimekettä Vaihtoehto: Ei yleensä sovelleta vaihtoehtoa. Linjaukset kohtaan Sepitettyjen nimekkeiden merkitseminen Aineiston sisältöön sopiva kieli on ensisijaisesti sisällön kieli, mutta se voi myös olla kuvailevan yhteisön sopima kieli tms. Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa sepitetyn nimekkeen merkitsemisestä aina kuvailevan yhteisön kielellä. Linjaukset kohtaan Liikkuvaa kuvaa sisältävän aineiston sepitetyt nimekkeet Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa Linjaukset kohtaan Päivittyvät julkaisut Päänimekettä ei muuteta vastaamaan senhetkistä versiota, jos päivittyvällä julkaisulla on ISSN-tunnus. Linjaukset kohtaan Rinnakkainen päänimeke Rinnakkainen päänimeke on lisäydinelementti. Linjaukset kohtaan Muu nimeketieto Muu nimeketieto on lisäydinelementti. Linjaukset kohtaan Aiempi päänimeke

6 Aiempi päänimeke on lisäydinelementti. Vaihtoehto: Vaihtoehtoa sovelletaan. Jos muutoksia on ollut useita, tehdään yleinen huomautus. Linjaukset kohtaan Myöhempi päänimeke Myöhempi päänimeke on lisäydinelementti. Vaihtoehto: Vaihtoehtoa sovelletaan. Jos muutoksia on ollut useita, tehdään yleinen huomautus. Linjaukset kohtaan Avainnimeke Avainnimeke on pakollinen kansallisbibliografisessa kuvailussa (liittyen ISSN-toimintaan). Linjaukset kohtaan Lyhennetty nimeke Lyhennetty nimeke on pakollinen kansallisbibliografisessa kuvailussa luonnontieteellisten ja teknisten julkaisujen yhteydessä (liittyen ISSN-toimintaan). Linjaukset kohtaan Vastuullisuustiedon merkitseminen Valinnainen poisjättäminen: Sovelletaan valinnaista poisjättämistä. Vastuullisuustiedoista voi jättää pois ammatit, tutkinnot, työpaikat ym. Linjaukset kohtaan Useita nimiä sisältävä vastuullisuustieto Valinnainen poisjättäminen: Ei sovelleta valinnaista poisjättämistä nimien merkitsemiseen liittyen. Poimittuihin tietueisiin ei tarvitse lisätä nimiä. Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Vastuullisuustietoa ei muuteta vastaamaan senhetkistä versiota, jos päivittyvällä aineistolla on ISSN-tunnus.

7 Linjaukset kohtaan Päänimekkeeseen liittyvä vastuullisuustieto Ydinelementti. Kaikki vastuullisuustiedot merkitään, jos ne ovat tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai niitä pidetään muuten tärkeinä kuvailtavan aineiston kannalta. Linjaukset kohtaan Nimetyn uudistetun painoksen merkitseminen Melinda-tietovarannossa merkitään muuttamattomat lisäpainokset. Linjaukset kohtaan Numerointijakson ensimmäisen osan numeroja/tai kirjainmääritteen merkitseminen Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa numeroinnin merkitsemisestä. Vain poikkeustapauksessa tehdään huomautus numerointitiedon sijaan. Linjaukset kohtaan Numerointijakson ensimmäisen osan aikamääritteen merkitseminen Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa numeroinnin merkitsemisestä. Vain poikkeustapauksessa tehdään huomautus numerointitiedon sijaan. Linjaukset kohtaan Numerointijakson viimeisen osan numeroja/tai kirjainmääritteen merkitseminen Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa numeroinnin merkitsemisestä. Vain poikkeustapauksessa tehdään huomautus numerointitiedon sijaan. Linjaukset kohtaan Numerointijakson viimeisen osan aikamääritteen merkitseminen Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa numeroinnin merkitsemisestä. Vain poikkeustapauksessa tehdään huomautus numerointitiedon sijaan.

8 Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa tuotantopaikkaa ja tuottajan nimeä koskevan huomautuksen merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa tuotantopaikkaa ja tuottajan nimeä koskevan huomautuksen merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Tuottajien nimien merkitseminen Valinnainen poisjättäminen: Yleensä ei sovelleta valinnaista poisjättämistä, vaan julkaisijayhteisön hierarkiatasot merkitään. Sarja-aineiston ja äänitteiden kuvailussa hierarkiatasot merkitään tapauskohtaisesti. Linjaukset kohtaan Tieto tuottajan tehtävästä Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä termien merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Kronogrammit Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä numeroiden merkitsemisestä. Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa kronogrammien merkitsemisestä. Ei noudateta pääsääntöä. Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat

9 Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa kustannuspaikkaa ja kustantajan nimeä koskevan huomautuksen merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa kustannuspaikkaa ja kustantajan nimeä koskevan huomautuksen merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Kustannuspaikka Moniosaisten monografioiden ja sarja-aineistojen viimeisin kustannuspaikka on lisäydinelementti. Linjaukset kohtaan Kustantajan nimi Kaikkien tiedonlähteessä esiintyvien kustantajien nimet merkitään. Lisäydinelementti. Linjaukset kohtaan Kustantajan nimen merkitseminen Valinnainen poisjättäminen: Yleensä ei sovelleta valinnaista poisjättämistä, vaan julkaisijayhteisön hierarkiatasot merkitään. Sarja-aineiston ja äänitteiden kuvailussa hierarkiatasot merkitään tapauskohtaisesti. Linjaukset kohtaan Tieto kustantajan tehtävästä Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä termien merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Kronogrammit

10 Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä numeroiden merkitsemisestä. Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa kronogrammien merkitsemisestä. Ei noudateta pääsääntöä. Linjaukset kohtaan Yksiosaisen aineiston julkaisuaika ei ilmene julkaisusta Kun julkaisuaikaa ei mainita aineistossa, sovelletaan alla olevia ohjeita, ja pyritään välttämään kuvailussa ilmaisua julkaisuaika tuntematon. A. Jos julkaisuaikaa ei mainita aineistossa vaan aineistossa mainitaan vain copyright-aika, sovelletaan alla olevan listauksen ohjeita: 1. Merkitään copyright-vuotta vastaava vuosi hakasulkeissa julkaisuajaksi, jos voidaan olettaa copyright-vuoden vastaavan julkaisuaikaa. 2. Jos copyright-vuosi on aineiston vastaanottovuotta seuraava, merkitään julkaisuajaksi copyright-vuotta vastaava vuosi. B. Jos aineistossa mainitaan copyright-vuosi ja valmistusvuosi ja nämä vuodet ovat samat, merkitään tämä vuosi julkaisuajaksi hakasulkeissa, jos sen voidaan olettaa vastaavan julkaisuaikaa. C. Jos aineistossa mainitaan copyright-vuosi ja valmistusvuosi ja nämä vuodet eroavat toisistaan, merkitään copyright-vuosi julkaisuajaksi hakasulkeissa, jos sen voidaan olettaa vastaavan julkaisuaikaa. Valmistusaika voidaan merkitä myös osaksi valmistustietoja tai kuvailun perustaan liittyvään huomautukseen numerosta, osasta tai versiosta, jos sitä pidetään tarpeellisena. D. Jos aineistossa mainitaan vain jakeluaika, sovelletaan seuraavia ohjeita: 1. Julkaisuajaksi merkitään jakeluaikaa vastaava vuosi hakasulkeissa, jos sen voidaan olettaa vastaavan julkaisuaikaa. Jakeluaika voidaan merkitä myös jakelutietoihin, jos sitä pidetään tarpeellisena. 2. Jos jakeluajan ei voida olettaa olevan sama kuin julkaisuaika, merkitään julkaisuaika hakasulkeisiin käytettävissä olevan tiedon perusteella. Jakeluaika merkitään jakelutietoihin, jos sitä pidetään tarpeellisena. E. Jos aineistossa mainitaan vain valmistusaika, sovelletaan seuraavia ohjeita:

11 1. Julkaisuajaksi merkitään valmistusaikaa vastaava vuosi hakasulkeissa, jos sen voidaan olettaa vastaavan julkaisuaikaa. Kirjojen kuvailussa tätä voidaan soveltaa vain kunkin painoksen ensimmäiseen julkaisuerään. Jakeluaika merkitään jakelutietoihin, jos sitä pidetään tarpeellisena 2. Jos valmistusajan ei voida olettaa olevan sama kuin julkaisuaika, merkitään julkaisuaika hakasulkeisiin käytettävissä olevan tiedon perusteella. Valmistusaika voidaan merkitä myös osaksi valmistustietoja tai kuvailun perustaan liittyvään huomautukseen numerosta, osasta tai versiosta, jos sitä pidetään tarpeellisena. Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa jakelupaikkaa ja jakajan nimeä koskevan huomautuksen merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa jakelupaikkaa ja jakajan nimeä koskevan huomautuksen merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Jakelutietojen merkitseminen Valinnainen poisjättäminen: Yleensä ei sovelleta valinnaista poisjättämistä, vaan julkaisijayhteisön hierarkiatasot merkitään. Sarja-aineiston ja äänitteiden kuvailussa hierarkiatasot merkitään tapauskohtaisesti. Linjaukset kohtaan Tieto jakajan tehtävästä Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä termien merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Kronogrammit

12 Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä numeroiden merkitsemisestä. Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa kronogrammien merkitsemisestä. Ei noudateta pääsääntöä. Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoja huomautusten merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoja huomautusten merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Tieto valmistajan tehtävästä Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä termien merkitsemisestä. Linjaukset kohtaan Valmistusaika Katso vastaava linjaus kohdassa Linjaukset kohtaan Kronogrammit Valinnainen lisäys: Ei sovelleta valinnaista lisäystä numeroiden merkitsemisestä. Vaihtoehto: Sovelletaan vaihtoehtoa kronogrammien merkitsemisestä. Ei noudateta pääsääntöä.

13 Linjaukset kohtaan 2.11 Copyright-vuosi Copyright-vuosi merkitään jos copyright-vuosi poikkeaa julkaisuajasta. Linjaukset kohtaan 2.12 Sarjatiedot Sarjat ja sarjanomaiset aineistot Esimerkkejä sarjojen ja sarjanomaisten aineistojen (esim. kustantajan sarjojen) erottelusta: 1. Jos julkaisevan yhteisön nimen sisältämän sarjanomaisen tiedon yhteydessä ei aineistossa esiinny numerointia, ei tietoa merkitä sarjaksi kuvailuun. Sarjanomainen tieto voidaan merkitä huomautuksiin lainausmerkeissä. 2. Jos julkaisevan yhteisön nimen sisältämän sarjanomaisen tiedon yhteydessä esiintyy numerointi eikä julkaiseva yhteisö ole kaupallinen kustantaja, merkitään tieto kuvailuun sarjatiedoksi. 3. Jos sarjanomainen tieto sisältää luentosarjan nimen ja nimen voidaan olettaa toistuvan sarjan osissa, merkitään nimi kuvailuun sarjatiedoksi. Jos nimen toistumisesta osissa ei ole varmuutta, jätetään nimi merkitsemättä kuvailuun sarjatiedoksi. Tieto voidaan merkitä huomautuksiin lainausmerkeissä. 4. Aineistossa esiintyvää numerointia, jota ei voida yhdistää sarjan nimekkeeseen, ei merkitä sarjatietoihin. Numerointitieto voidaan merkitä huomautuksiin lainausmerkeissä. 5. Jos kustantajan aineistojen listausta luokittelevat otsikot esiintyvät aineistoissa, ei niitä merkitä kuvailuun sarjan nimekkeiksi paitsi, jos a) sama otsikkofraasi esiintyy aineistossa myös sarjanimekkeenä. b) otsikkofraasi sisältää sarjaan, kokoelmaan jne. viittaavia sanoja. c) otsikkofraasin alla luetellut nimekkeet on peräkkäin numeroitu. Erikseen julkaistut sarja-aineiston osat Jos kustantaja julkaisee esim. sekä kovakantisen että pehmeäkantisen version joistakin sarja-aineiston osista, ei näitä eri versioita pidetä sarja-aineiston peräkkäisinä numeroina. Kuvailuun merkitään huomautus eri versioista. Suplementit ja erikoisnumerot Numeroitu suplementti merkitään kuvailuun sarja-aineiston suplementtisarjaksi.

14 Erikoisnumerot ja numeroimattomat suplementit merkitään sarja-aineiston kuvailun huomautuksiin. Jos suplementin numerointi liittyy vain johonkin sarja-aineiston osaan, ei sitä lasketa suplementin numeroinniksi. Kielellisesti sarjan osan päänimekkeeseen yhdistetty sarjanimeke Kielellisesti sarjan osan päänimekkeeseen yhdistettyä sarjanimekettä ei merkitä kuvailuun sarjanimekkeeksi. Sarjanimeke merkitään sarjatietoihin vain, jos se esiintyy erikseen aineistossa. Linjaukset kohtaan Tiedonlähteet Sarjan ja alasarjan nimekkeiden tiedonlähteenä käytetään sitä, jossa molemmat nimekkeet esiintyvät. Jos sarjatieto esiintyy vain ennakkotiedoissa, ei tätä sarjatietoa merkitä kuvailuun. Linjaukset kohtaan Sarjan ISSN-tunnus Sarjan ISSN-tunnus on pakollinen lisäydinelementti. Linjaukset kohtaan Sarjan ISSN-tunnuksen merkitseminen Valinnainen poisjättäminen: Ei sovelleta valinnaista poisjättämistä. Pääsarjan ISSNtunnusta ei jätetä merkitsemättä. Linjaukset kohtaan Sarjan numerointi Rinnakkaisen sarjanimekkeen ja numeroinnin merkitseminen Jos numerointi ja sarjanimeke esiintyvät aineistossa monella eri kielellä tai kirjoitusjärjestelmällä, numerointi merkitään samalla kielellä tai kirjoitusjärjestelmällä esiintyvän sarjanimekkeen perään. Jos numerointi esiintyy aineistossa vain yhdellä tavalla eikä numerointia voi yhdistää tiettyyn kieleen tai kirjoitusjärjestelmään, merkitään se kaikkien sarjanimekkeiden jälkeen.

15 Linjaukset kohtaan Tiedonlähteet Sarjan ja alasarjan nimekkeiden tiedonlähteenä käytetään sitä, jossa molemmat nimekkeet esiintyvät. Linjaukset kohtaan Alasarjan ISSN-tunnus Alasarjan ISSN-tunnus on lisäydinelementti. Linjaukset kohtaan Alasarjan ISSN-tunnuksen merkitseminen Valinnainen poisjättäminen: Pääsarjan ISSN-tunnusta ei jätetä merkitsemättä. Linjaukset kohtaan Useita manifestaation tunnisteita Vaihtoehto: Vaihtoehtoa sovelletaan ainoastaan musiikkiaineiston kohdalla. Muussa aineistossa ei sovelleta vaihtoehtoa, jokaisen osan tunnisteet merkitään erikseen. Linjaukset kohtaan Lisäys Kuvailuun merkitään ensin kuvailtavan manifestaation ISBN-tunniste, jonka jälkeen merkitään muut mahdolliset tunnisteet sopivin lisäyksin siinä järjestyksessä, jossa ne esiintyvät aineistossa. Linjaukset kohtaan Nimekkeen lähde Valinnainen poisjättäminen: Sovelletaan valinnaista poisjättämistä. Sarja-aineistossa ei sovelleta valinnaista poisjättämistä, päänimekkeen tiedonlähde merkitään aina kun se ei ole nimiösivu. Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot

16 Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat

17 Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat Linjaukset kohtaan Sarja-aineistot

18 Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Moniosaiset monografiat ja sarja-aineistot Linjaukset kohtaan Päivittyvät aineistot Linjaukset kohtaan Muutokset ilmestymistiheydessä

LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI

LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI 27.1.2016 Linjaukset kohtaan 2.1 Aineiston tunnistamisen perusta Julkaisutapa Päivittyvän aineiston tunnistaminen: 1. Kun pyritään erottamaan

Lisätiedot

ENSISIJAINEN TIEDONLÄHDE YLEISET SUOSITUKSET

ENSISIJAINEN TIEDONLÄHDE YLEISET SUOSITUKSET LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI LINJAUKSET KOHTAAN 2.2.2 ENSISIJAINEN TIEDONLÄHDE Sarja-aineiston kuvailu Ensisijaisen tiedonlähteen valinnassa tehtävät poikkeukset:

Lisätiedot

ENSISIJAINEN TIEDONLÄHDE YLEISET SUOSITUKSET

ENSISIJAINEN TIEDONLÄHDE YLEISET SUOSITUKSET LINJAUKSET LUKUUN 2 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN IDENTIFIOINTI LINJAUKSET KOHTAAN 2.2.2 ENSISIJAINEN TIEDONLÄHDE Sarja-aineiston kuvailu Ensisijaisen tiedonlähteen valinnassa tehtävät poikkeukset:

Lisätiedot

Kansallinen RDA-sovellusohje

Kansallinen RDA-sovellusohje Kansallinen RDA-sovellusohje Versio 22.6.2016 Ohjeet työohjeiden tallentamiseen RDA Toolkitiin Käytettävä selain: o Työohjeita tehtäessä kannattaa käyttää Mozilla-selainta. Explorerselaimella ei välttämättä

Lisätiedot

RDA-kuvailun perusprosessi. RDA-verkkokoulutus 18.2.2016 Marja-Liisa Seppälä

RDA-kuvailun perusprosessi. RDA-verkkokoulutus 18.2.2016 Marja-Liisa Seppälä RDA-kuvailun perusprosessi RDA-verkkokoulutus 18.2.2016 Marja-Liisa Seppälä Aineiston kuvailuun kuuluvat Manifestaation tiedot = julkaisu- ja tallennekohtaiset tiedot Ekspression tiedot = kieli- ja sisältötyyppikohtaiset

Lisätiedot

RDA-KUVAILUOHJEIDEN MUKAISET YDINELEMENTIT

RDA-KUVAILUOHJEIDEN MUKAISET YDINELEMENTIT Päivitetty 23.11.2015 (vastaa RDA-kuvailuohjeen päivitettyä versiota, huhtikuu 2015) RDA-KUVAILUOHJEIDEN MUKAISET YDINELEMENTIT YLEISTÄ RDA:ssa tietyillä elementeillä on merkintä YDINELEMENTTI. Merkintä

Lisätiedot

Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta

Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta 14.10.2013, MA-T Kuvailun päämääränä on mahdollisimman hyvä aineistojen löydettävyys. Kuvailutietojen perusteella tiedonhakijan tulisi voida löytää ja tunnistaa

Lisätiedot

1. Kustantajan tiedot: (264-kenttä) Miten kustantajan nimi merkitään RDA:n mukaan?

1. Kustantajan tiedot: (264-kenttä) Miten kustantajan nimi merkitään RDA:n mukaan? RDA-KUVAILUKYSYMYKSIÄ 1. Kustantajan tiedot: (264-kenttä) Miten kustantajan nimi merkitään RDA:n mukaan? RDA-ohjeen mukaan kustantajan nimi merkitään siinä muodossa ja järjestyksessä kuin tämä on julkaisussa

Lisätiedot

Sarja-aineistojen RDA-kuvailu. RDA-verkkokoulutus Marja-Liisa Seppälä

Sarja-aineistojen RDA-kuvailu. RDA-verkkokoulutus Marja-Liisa Seppälä Sarja-aineistojen RDA-kuvailu RDA-verkkokoulutus 6.10.2016 Marja-Liisa Seppälä Termejä Sarja-aineisto (serial) = sarjat, lehdet ja peräkkäisinä osina ilmestyvät verkkoaineistot Termin Kausijulkaisu käyttöä

Lisätiedot

RDA:n ydinelementit Mitä ne ovat?

RDA:n ydinelementit Mitä ne ovat? RDA:n ydinelementit Mitä ne ovat? RDA-koulutus 2015 Martin Engberg Kansalliskirjasto Manifestaatio Teos Henkilö Ekspressio Ydinelementit Attribuutit ja suhteet jotka tukevat käyttäjän tarpeita: tunnistaa

Lisätiedot

RDA, osio 1: Manifestaatioiden ja kappaleiden attribuuttien merkitseminen (luvut 1-4) RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

RDA, osio 1: Manifestaatioiden ja kappaleiden attribuuttien merkitseminen (luvut 1-4) RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA, osio 1: Manifestaatioiden ja kappaleiden attribuuttien merkitseminen (luvut 1-4) RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Esityksen sisältö Luku 1: Manifestaatioiden ja kappaleiden

Lisätiedot

KIELI JA KIRJOITUSTAPA

KIELI JA KIRJOITUSTAPA LINJAUKSET LUKUUN 1 MANIFESTAATIOIDEN JA KAPPALEIDEN ATTRIBUUTTIEN MERKITSEMISEN YLEISET SUOSITUKSET LINJAUKSET KOHTAAN 1.4 KIELI JA KIRJOITUSTAPA "Vanhojen painettujen aineistojen osalta noudatetaan kohdan

Lisätiedot

Jatkuvat julkaisut. Luetteloinnin uudet tuulet tiedotustilaisuus Mirja Anttila 30.11.2006

Jatkuvat julkaisut. Luetteloinnin uudet tuulet tiedotustilaisuus Mirja Anttila 30.11.2006 Jatkuvat julkaisut Luetteloinnin uudet tuulet tiedotustilaisuus Mirja Anttila 30.11.2006 Sääntöuudistuksen tilanne ISBD(CR) 2002 Käännös on valmis, vaatii vielä editointia Käyttövalmiiksi vuoden vaihteeseen

Lisätiedot

Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet

Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet Luetteloinnin tiedotuspäivä 17.5.2011 Anneli Korhonen Eroon seitsemästä eri sääntökirjasta! Luetteloinnin tasoista Vanhoissa

Lisätiedot

RDA kuvailijan näkökulmasta. AMK-luetteloinnin kehittämispäivä 10.12.2014 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

RDA kuvailijan näkökulmasta. AMK-luetteloinnin kehittämispäivä 10.12.2014 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA kuvailijan näkökulmasta AMK-luetteloinnin kehittämispäivä 10.12.2014 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA Resource Description & Access RDA : aineiston kuvailu ja pääsy aineistoon / RDA : aineiston

Lisätiedot

Kyselytunti RDA-kuvailusta

Kyselytunti RDA-kuvailusta Kyselytunti RDA-kuvailusta 4.2.2016 Tilaisuuden videointi ja nämä diat RDA-kyselytunnin verkkosivulla: https://www.kiwi.fi/x/xagjag Usein toistuvia kysymyksiä kerätään Kuvailusääntöpalvelun Usein kysyttyä

Lisätiedot

BIB-TIETUEIDEN KIRJASTOTASO PERUSLUETTELOITAESSA LINNEA2 YHTEISJÄRJESTELMÄN TIETOKANTOIHIN

BIB-TIETUEIDEN KIRJASTOTASO PERUSLUETTELOITAESSA LINNEA2 YHTEISJÄRJESTELMÄN TIETOKANTOIHIN BIB-TIETUEIDEN KIRJASTOTASO PERUSLUETTELOITAESSA LINNEA2 YHTEISJÄRJESTELMÄN TIETOKANTOIHIN 1 Tämä tietueiden kirjastotason määrittelevä paperi on korjattu painettujen monografioiden osalta uusien luettelointisääntöjen

Lisätiedot

Kyselytunti RDA-kuvailusta

Kyselytunti RDA-kuvailusta Kyselytunti RDA-kuvailusta 3.3.2016 Tilaisuuden videointi ja nämä diat RDA-kyselytunnin verkkosivulla: https://www.kiwi.fi/display/kuvailusaantopalvelu/rda-kyselytunnit Usein toistuvia kysymyksiä kerätään

Lisätiedot

Uusi kuvailustandardi RDA. Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto

Uusi kuvailustandardi RDA. Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto Uusi kuvailustandardi RDA Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjasto 1 Esityksen sisältö RDA kuvailusääntönä ja tietomallina RDA-kuvailun osa-alueet ja RDAsääntötekstin rakenne RDA MARCin kielellä Aikataulut

Lisätiedot

RDA-yhteenvetoa ja RDAmuutokset. RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

RDA-yhteenvetoa ja RDAmuutokset. RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA-yhteenvetoa ja RDAmuutokset MARC 21 -tietueissa RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto 1 Paikka: Helsinki Tallennetyyppi: nide Teos (romaani): Där vi en gång gått Teos (elokuva)

Lisätiedot

Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut)

Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut) (äänitteet ja nuottijulkaisut) Kuvailupäivä 5.3.21012 Katerina Sornova Kansalliskirjasto katerina.sornova[ät]helsinki.fi Yleistä säännöistä Ennen: Audiovisuaalisen aineiston kuvailu ja Nuottijulkaisujen

Lisätiedot

Yleistä säännöistä 6.3.2012. Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut) 0-alue: Sisältö- ja mediatyyppi Sisältötyyppi

Yleistä säännöistä 6.3.2012. Mikä muuttuu musiikin kuvailussa? (äänitteet ja nuottijulkaisut) 0-alue: Sisältö- ja mediatyyppi Sisältötyyppi (äänitteet ja nuottijulkaisut) Kuvailupäivä 5.3.21012 Katerina Sornova Kansalliskirjasto katerina.sornova[ät]helsinki.fi Yleistä säännöistä Ennen: Audiovisuaalisen aineiston kuvailu ja Nuottijulkaisujen

Lisätiedot

MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT

MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT Helsinki 2005 1 Suomalaiset luettelointisäännöt. Uud. laitos. Helsinki : Helsingin yliopiston kirjasto. Monografioiden kuvailu [Elektroninen aineisto]

Lisätiedot

RDA-ohjeet, nimekkeet ja nimekkeiden muutokset. RDA-verkkokoulutus Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

RDA-ohjeet, nimekkeet ja nimekkeiden muutokset. RDA-verkkokoulutus Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto RDA-ohjeet, nimekkeet ja nimekkeiden muutokset RDA-verkkokoulutus 17.3.2016 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto 1 Teoksen nimeke: Där vi en gång gått Ekspression nimeke: Där vi en gång gått suomi, saksa

Lisätiedot

Kuvailun muutoksen visualisointi. 25.3.2014 Marja-Liisa Seppälä / Kansalliskirjasto

Kuvailun muutoksen visualisointi. 25.3.2014 Marja-Liisa Seppälä / Kansalliskirjasto Kuvailun muutoksen visualisointi 25.3.2014 Marja-Liisa Seppälä / Kansalliskirjasto Mikä kuvailussa muuttuu ja milloin Kuvailun työprosessit, välineet, rakenne ja vaativuustaso muuttuvat Lisätietoja kuvailun

Lisätiedot

RDA, osio 8: Teosten, ekspressioiden, manifestaatioiden ja kappaleiden suhteiden kuvailu (luvut ja liite J)

RDA, osio 8: Teosten, ekspressioiden, manifestaatioiden ja kappaleiden suhteiden kuvailu (luvut ja liite J) RDA, osio 8: Teosten, ekspressioiden, manifestaatioiden ja kappaleiden suhteiden kuvailu (luvut 24-28 ja liite J) RDA-koulutus syksy 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Esityksen sisältö Luku 24:

Lisätiedot

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Digitointi ja tekstintunnistus Digitointia varten tarvitaan alkuperäiset

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

Massaeditorikoulutus 8.12.2015. KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut

Massaeditorikoulutus 8.12.2015. KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Massaeditorikoulutus 8.12.2015 Massaeditoinnin toimintaperiaate Kokoelman tai hakutuloksen tietueet (itemit) voidaan eksportoida CSV-tiedostona omalle työasemalle taulukkomuodossa CSV:tä muokataan Libre/OpenOfficen

Lisätiedot

Kyselytunti RDA-kuvailusta

Kyselytunti RDA-kuvailusta Kyselytunti RDA-kuvailusta 15.12.2016 Tilaisuuden videointi ja nämä diat RDA-kyselytunnin verkkosivulla: https://www.kiwi.fi/display/kuvailusaantopalvelu/rda-kyselytunnit Usein toistuvia kysymyksiä kerätään

Lisätiedot

JATKUVIEN JULKAISUJEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT

JATKUVIEN JULKAISUJEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT JATKUVIEN JULKAISUJEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT Helsinki 2007 Suomalaiset luettelointisäännöt. Uud. laitos. Helsinki : Kansalliskirjasto. Jatkuvien julkaisujen kuvailu [Elektroninen aineisto]

Lisätiedot

Kirjakori 2012 Lastenkirjainstituutti / Päivi Nordling 22.3.2013

Kirjakori 2012 Lastenkirjainstituutti / Päivi Nordling 22.3.2013 Kirjakori 2012 Lastenkirjainstituutti / Päivi Nordling 22.3.2013 Kirjakori 2012 lyhyesti -näyttelyssä on esillä 1417 kirjaa. Kirjat on saatu lahjoituksina 119 kustantajalta. Kirjoja pyydettiin 183 kustantajalta,

Lisätiedot

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille 1 Sisällys 1 Yksittäin ja monipakkauksessa myytävät tuotteet... 3 Vähittäistuote... 3 Kuljetuspakkaus ja monipakkaus...

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

ERITTELY VARAUKSISTA, ARVONMUUTOKSISTA JA KULUVAN KÄYTTÖOMAISUUDEN POISTOISTA (62) TIETUEKUVAUS 2015 SISÄLTÖ

ERITTELY VARAUKSISTA, ARVONMUUTOKSISTA JA KULUVAN KÄYTTÖOMAISUUDEN POISTOISTA (62) TIETUEKUVAUS 2015 SISÄLTÖ ERITTELY VARAUKSISTA, ARVONMUUTOKSISTA JA KULUVAN KÄYTTÖOMAISUUDEN POISTOISTA (62) TIETUEKUVAUS 2015 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 VOIMASSAOLO... 2 3 MUUTOKSET EDELLISEEN VUOTEEN... 2 4 TUNNUS-TIETO LUETTELO...

Lisätiedot

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje TIETOVAATIMUKSET JA KEMIKAALITURVALLISUUSARVIOINTI (OSA D) Viite: ECHA-08-GF-07-FI Päivämäärä: 21/07/2008 Kieli: suomi Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje (ECHA) julkaisee sarjan tiedotteita,

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Teemu Saarelainen Tietotekniikka teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet Stallings, W. Operating Systems Haikala, Järvinen, Käyttöjärjestelmät Eri Web-lähteet Muistinhallinta

Lisätiedot

LINJAUKSET LUKUUN 6 TEOSTEN JA EKSPRESSIOIDEN IDENTIFIOINTI

LINJAUKSET LUKUUN 6 TEOSTEN JA EKSPRESSIOIDEN IDENTIFIOINTI LINJAUKSET LUKUUN 6 TEOSTEN JA EKSPRESSIOIDEN IDENTIFIOINTI Linjaukset kohtaan 6.2.1.7 Artikkeli nimekkeen alussa Vaihtoehto: Ei sovelleta vaihtoehtoa artikkelin poisjätöstä. Linjaukset kohtaan 6.2.1.8

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä saatavuustiedot. Elementit on määritelty sanastossa.

Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä saatavuustiedot. Elementit on määritelty sanastossa. TÄMÄ ON LUONNOS: KYSY JA KOMMENTOI! 8. JULKAISUN TUNNISTEEN JA SAATAVUUSTIETOJEN ALUE Johdantohuomautus Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä

Lisätiedot

Webforum. Version 16.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2016-06-15

Webforum. Version 16.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2016-06-15 Webforum Version 16.2 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2016-06-15 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu / Dashboard... 5 Projektilista... 5 Dokumentit... 6 Microsoft Office Online

Lisätiedot

MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT

MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT MONOGRAFIOIDEN KUVAILU SUOMALAISET LUETTELOINTISÄÄNNÖT Helsinki 2005 1 Suomalaiset luettelointisäännöt. Uud. laitos. Helsinki : Helsingin yliopiston kirjasto. Monografioiden kuvailu [Elektroninen aineisto]

Lisätiedot

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c.

Epäyhtälön molemmille puolille voidaan lisätä sama luku: kaikilla reaaliluvuilla a, b ja c on voimassa a < b a + c < b + c ja a b a + c b + c. Epäyhtälö Kahden lausekkeen A ja B välisiä järjestysrelaatioita A < B, A B, A > B ja A B nimitetään epäyhtälöiksi. Esimerkiksi 2 < 6, 9 10, 5 > a + + 2 ja ( + 1) 2 2 + 2 ovat epäyhtälöitä. Epäyhtälössä

Lisätiedot

Tulisijojen testaaminen

Tulisijojen testaaminen Tulisijojen testaaminen Tulisijojen testaaminen Voimassa olevat tulisijojen standardit ovat SFS-EN 13240 (kamiinat), SFS-EN 13229 (takkasydämet), SFS-EN 15250 (varaavat uunit), SFS-EN 15821 (saunan kiukaat),

Lisätiedot

Jäsenluettelo ja henkilörekisterit. Olli Välke Opintokeskus Visio

Jäsenluettelo ja henkilörekisterit. Olli Välke Opintokeskus Visio Jäsenluettelo ja henkilörekisterit Olli Välke Opintokeskus Visio Yhdistyksen jäsenluettelo Yhdistyslain mukaan hallituksen on pidettävä yhdistyksen jäsenistä luetteloa. Hallituksen kannattaa antaa jäsenluettelon

Lisätiedot

TAITOTASOTAVOITE. PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS keskimäärin A1.3 A2.1. PERUSOPETUS päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8: kielitaito B1.1 B1.

TAITOTASOTAVOITE. PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS keskimäärin A1.3 A2.1. PERUSOPETUS päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8: kielitaito B1.1 B1. TAITOTASOTAVOITE PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS keskimäärin A1.3 A2.1 PERUSOPETUS päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8: kielitaito B1.1 B1.2 AIKUISTEN PERUSOPETUKSEN ALKUVAIHE A2.2 (=YKI 2) LUKIOKOULUTUS

Lisätiedot

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus VES 340751 1(3) Tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 2 päivänä kesäkuuta 2009 sisäasiainministeriön sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n ja Julkisten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2014 COM(2014) 626 final 2014/0290 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Latvian tasavallalle annettavasta luvasta soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

Lisätiedot

Uudistuva RISKINARVIO-ohje

Uudistuva RISKINARVIO-ohje Uudistuva RISKINARVIO-ohje Kommentteja luonnoksesta Terhi Svanström 20.9.2013 30.9.2013 Page 1 Yleisiä huomioita rakenteesta ja käsitteistä Kommentteja riskinarviointi-osuudesta Kehuja 30.9.2013 Page 2

Lisätiedot

505-kentän käyttö. Kumea (päivitetty ) Ville Huhtala

505-kentän käyttö. Kumea (päivitetty ) Ville Huhtala 505-kentän käyttö Kumea 23.11.2016 (päivitetty 25.11.2016) Ville Huhtala RDA 25.1 Viittauksen kohteena oleva teos liittyvä teos Teos, jolla on jokin suhde kuvailtavana olevaan teokseen. Teokseen viitataan

Lisätiedot

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko.

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko. PÖYTÄKIRJA Työehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (TES: 331002) Tarkentava virkaehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (VES: 331052) Pöytäkirja Säteilyturvakeskuksen (STUK), Pardia ry:n ja JHL ry:n välisestä neuvottelusta,

Lisätiedot

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016 1(5) VAALIOHJEET LIITTOHALLITUKSEN JÄSENEHDOKKAIDEN ASETTAMISTA VARTEN 1. Yleistä Liiton sääntöjen 18 :n mukaan liittohallitukseen kuuluvat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi 14 varsinaista jäsentä

Lisätiedot

Aineistoentiteettien ensisijaiset suhteet. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi

Aineistoentiteettien ensisijaiset suhteet. RDA-koulutus Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Aineistoentiteettien ensisijaiset suhteet RDA-koulutus 27.10.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Aineiston kuvailu aineiston attribuuttien ja suhteiden merkitseminen Teokset Ekspressiot

Lisätiedot

Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä

Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä Esimerkkejä derivoinnin ketjusäännöstä (5.9.008 versio 1.0) Esimerkki 1 Määritä funktion f(x) = (x 5) derivaattafunktio. Funktio voidaan tulkita yhdistettynä funktiona, jonka ulko- ja sisäfunktiot ovat

Lisätiedot

RDA-esimerkki bibliografinen tietue MARC 21 formaatissa. Teksti: kirja, yksi päävastuullinen tekijä

RDA-esimerkki bibliografinen tietue MARC 21 formaatissa. Teksti: kirja, yksi päävastuullinen tekijä Teksti: kirja, yksi päävastuullinen tekijä 020 a 978-951-1-27714-9 q sidottu RDA 2.15 ja 2.15.1.7 040 a FI-NL b fin e rda Alkuperäinen luetteloiva organisaatio, suomi kuvailukielenä, rda-tietue ** 080

Lisätiedot

MEDIATYYPPI MEDIATYYPIN MERKITSEMINEN TALLENNETYYPIN MERKITSEMINEN LAAJUUDEN MERKITSEMINEN

MEDIATYYPPI MEDIATYYPIN MERKITSEMINEN TALLENNETYYPIN MERKITSEMINEN LAAJUUDEN MERKITSEMINEN LINJAUKSET LUKUUN 3 TALLENTEEN KUVAILU Mediatyyppi on lisäydinelementti. LINJAUKSET KOHTAAN 3.2 MEDIATYYPPI LINJAUKSET KOHTAAN 3.2.1.3 MEDIATYYPIN Jos aineistolle ei pystytä määrittelemään pääasiallista

Lisätiedot

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA Kangasalan kunta pyytää tarjouksia alle 65-vuotiaiden omaishoidon vapaiden ja kehitysvammaisten tilapäishoidon

Lisätiedot

Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus 2016

Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus 2016 Lapin innovaatioassistentti -valmennuskokonaisuus 201 Lapin innovaatioassistentti -valmennuksen tiedot: Valmennuksen osiot: Hakijasta tekijäksi -valmennus ja Innoassari-valmennus Valmennuksen laajuus:

Lisätiedot

Pisterajat Vuosi

Pisterajat Vuosi Pisterajat 2006-2013 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 M Kevät 80 62 60 60 61 62 60 62 Syksy

Lisätiedot

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE RINNAKKAISTALLENNUSOHJE Syöttölomakkeeseen pääsee osoitteesta: submissions.theseus.fi => Tallenna julkaisu Pakollisten täytettävien kenttien otsikot on lihavoitu ja niiden edessä on punainen tähti * Huom!

Lisätiedot

RDA liitteet A, B, C, F, G ja H

RDA liitteet A, B, C, F, G ja H RDA liitteet A, B, C, F, G ja H RDA-koulutus 2015 Martin Engberg Kansalliskirjasto Käsiteltävät liitteet A isot alkukirjaimet B lyhenteet ja symbolit C artikkelit F lisäohjeita henkilönnimien merkitsemisestä

Lisätiedot

VAIHTOKESKUKSEN TIETOJÄRJESTELMÄ

VAIHTOKESKUKSEN TIETOJÄRJESTELMÄ VAIHTOKESKUKSEN TIETOJÄRJESTELMÄ 1. Tietojärjestelmän yleisluontoinen kuvailu 2. Saapuvien ulkomaisten julkaisujen käsittely 3. Haku tietokannasta Internetin kautta Vaihdot ja kehitys seminaari Tieteiden

Lisätiedot

Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio

Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio Nyt päästään soveltamaan matriisilaskentaa ja Laplace muunnosta. Tutkikaamme, miten lineaarista mallia voidaan käsitellä. Kuten edellä on jo nähty säätötekniikassa

Lisätiedot

Sisällönkuvailu ja sanastotyö RDAssa. Sisällönkuvailupäivä 18.11.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi

Sisällönkuvailu ja sanastotyö RDAssa. Sisällönkuvailupäivä 18.11.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Sisällönkuvailu ja sanastotyö RDAssa Sisällönkuvailupäivä 18.11.2015 Marja-Liisa Seppälä marja-liisa.seppala[ät]helsinki.fi Sanastotyö ja sisällönkuvailu RDAkuvailukokonaisuudessa (nykytilanne) aineistoentiteetit

Lisätiedot

Uudet kuvailusäännöt (RDA) tulevat. Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 9.12.2015 Marja-Liisa Seppälä

Uudet kuvailusäännöt (RDA) tulevat. Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 9.12.2015 Marja-Liisa Seppälä Uudet kuvailusäännöt (RDA) tulevat Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 9.12.2015 Marja-Liisa Seppälä Mikä RDA on RDA = Resource Description and Access RDA on kuvailusäännöt, jotka kertovat: mitä valitaan

Lisätiedot

LUPAOSAKASLUETTELO (ns. yhteislupa) Liite hirvieläinten pyyntilupahakemukseen Sivu 1

LUPAOSAKASLUETTELO (ns. yhteislupa) Liite hirvieläinten pyyntilupahakemukseen Sivu 1 LUPAOSAKASLUETTELO (ns. yhteislupa) Liite hirvieläinten pyyntilupahakemukseen Sivu 1 Jos hakijoita on useampi kuin yksi (henkilö tai metsästysseura/-seurue), nimetään yksi hakijaksi ja kaikista metsästysoikeuden

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 25.9.2015 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeiden määräysten kanssa kevään 2018 tutkintoon saakka. Näitä määräyksiä

Lisätiedot

Kassanhallintapalvelu muuttuu 8.11.2011 alkaen

Kassanhallintapalvelu muuttuu 8.11.2011 alkaen Kassanhallintapalvelu muuttuu 8.11.2011 alkaen Kassanhallintapalveluun tehtävät muutokset johtuvat siitä, että Suomessa toimivat pankkiryhmät siirtyvät Yhtenäinen euromaksualueeseen eli SEPAan. SEPAn tavoitteena

Lisätiedot

Laboratoriotyön sisältö. Pareittain tehtävä laboratoriotyö Vaatimukset: Laboratoriotyöskentely Loppuraportti (1 raportti/työ)

Laboratoriotyön sisältö. Pareittain tehtävä laboratoriotyö Vaatimukset: Laboratoriotyöskentely Loppuraportti (1 raportti/työ) Päällystyksen ja pintakäsittelyn kemiaa laboratoriotyöt kevät 2012 n. 15 h labratyöskentelyä Laboratoriotyön sisältö Pareittain tehtävä laboratoriotyö Vaatimukset: Laboratoriotyöskentely Loppuraportti

Lisätiedot

Melindan hankauskohtia

Melindan hankauskohtia Melindan hankauskohtia Ulla Ikäheimo Kuvailupäivät 26.3.2014 Melindan historiaa Vuosina 1992-1995 kaikkien yliopistokirjastojen, Varastokirjaston, Eduskunnan kirjaston, kausijulkaisujen yhteisluettelon

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

Moniviestimen ja pelin RDA-kuvailut

Moniviestimen ja pelin RDA-kuvailut Moniviestimen ja pelin RDA-kuvailut RDA-verkkokoulutus 9.3.2017 Marja-Liisa Seppälä yhteistyössä Merja Kurvisen (Kansalliskirjasto) ja Johanna Parviaisen (BTJ) kanssa Moniviestin RDA ei määrittele moniviestintä

Lisätiedot

Pisterajat 2006-2015 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Pisterajat 2006-2015 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Pisterajat 2006-2015 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 87 87 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 86 86. E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 73 72 72 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 71 70. M Kevät

Lisätiedot

Pisterajat 2006-2014 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Pisterajat 2006-2014 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Pisterajat 2006-2014 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 86 E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 73 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 71 M Kevät 80 62 60 60 61 62

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

Rahoittajat ja tiedon julkisuus. Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008

Rahoittajat ja tiedon julkisuus. Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008 Rahoittajat ja tiedon julkisuus Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008 Periaate Julkisella rahalla tehty tutkimus on julkista. Termikysymys Mitä open access on suomeksi? Mitä näkökulmaa sananvalinnalla

Lisätiedot

Kyselytunti RDA-kuvailusta

Kyselytunti RDA-kuvailusta Kyselytunti RDA-kuvailusta 7.4.2016 Tilaisuuden videointi ja nämä diat RDA-kyselytunnin verkkosivulla: https://www.kiwi.fi/display/kuvailusaantopalvelu/rda-kyselytunnit Usein toistuvia kysymyksiä kerätään

Lisätiedot

Kuvapankki Imagebank Independent

Kuvapankki Imagebank Independent SIVU 1/(8) Kuvapankki Imagebank Independent 1. Kirjautuminen palveluun 2. Kategoriat 2.1 Kategorian muokkaus 2.2 Uuden kategorian lisäys 2.3 Kategorioiden järjestely 3. Kuvat 3.1 Uuden kuvan lisääminen

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Q3 BKT-kausi alkaa väkevästi vaikka luottamus yskii. Pasi Sorjonen 20.10.2014

Q3 BKT-kausi alkaa väkevästi vaikka luottamus yskii. Pasi Sorjonen 20.10.2014 Q3 BKT-kausi alkaa väkevästi vaikka luottamus yskii Pasi Sorjonen 20.10.2014 Q3 BKT-kausi alkaa ostopäällikköindeksien kompuroidessa Tulevaa Ostopäällikköindeksit painuvat alas Kiina ja Britit avaavat

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

Veneilijän merenkulkuoppi I Saaristonavigointi 12 painos Korjauksia 2016.09.01

Veneilijän merenkulkuoppi I Saaristonavigointi 12 painos Korjauksia 2016.09.01 Veneilijän merenkulkuoppi I Saaristonavigointi 12 painos Korjauksia 2016.09.01 Sivu 13. Esimerkissä esitetyn paikan latitudi pitää olla 63 55,90 N Sivu 18. Korjaa kolmas ranskalainen viiva arvo, E (itään)

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf:n alueyhdistys

Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf:n alueyhdistys Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf:n alueyhdistys Toimikaudet ja äänioikeutetut jäsenet Alueyhdistysten mallisäännöt 1, puheenjohtajan toimikausi 1 v, äänioikeus varsinaisina jäseninä

Lisätiedot

Äänikirjojen kuvailuohje

Äänikirjojen kuvailuohje Äänikirjojen kuvailuohje Daisy-työryhmä 7.4.2017 Tämä on RDA-kuvailuohje äänikirjoja (myös Daisy-äänikirjoja) varten. Ohjeessa on lueteltu vain äänikirjojen erityiskentät, muiden kenttien kuvailuohjeet

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Vuokrataan etupäässä vain viikoittaisia vakiovuoroja varten. Vuokrahintaan sisältyy ainoastaan salin ja pukuhuoneiden/wc:n käyttö.

Vuokrataan etupäässä vain viikoittaisia vakiovuoroja varten. Vuokrahintaan sisältyy ainoastaan salin ja pukuhuoneiden/wc:n käyttö. Nuorisopalveluiden hinnastot vuodelle 2012 Monden nuoriso- ja järjestötalo Sali + kahvio (koko alakerta) Monden salin ja kahvion vuokraaja voi käyttää varaamansa ajan salia, kahviotilaa ja WC-tiloja. Monden

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö

Aluksi. 2.1. Kahden muuttujan lineaarinen epäyhtälö Aluksi Matemaattisena käsitteenä lineaarinen optimointi sisältää juuri sen saman asian kuin mikä sen nimestä tulee mieleen. Lineaarisen optimoinnin avulla haetaan ihannearvoa eli optimia, joka on määritelty

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri kokeisiin tutkintokerroittain

Ilmoittautuneet eri kokeisiin tutkintokerroittain Ilmoittautuneet eri kokeisiin tutkintokerroittain 2006-2015 1 Äidinkieli, suomi Kevät Lkm 30 039 23 178 29 194 29 012 28 912 29 076 28 322 28 309 28 092 27 100 Syksy Lkm 16 923 5 969 6 114 5 766 5 680

Lisätiedot

Huomaa, että 0 kitkakerroin 1. Aika harvoin kitka on tasan 0. Koska kitkakerroin 1, niin

Huomaa, että 0 kitkakerroin 1. Aika harvoin kitka on tasan 0. Koska kitkakerroin 1, niin Kun alat vetää jotain esinettä pitkin alustaa, huomaat, että tarvitaan tietty nollaa suurempi voima ennen kuin mainittu esine lähtee edes liikkeelle. Yleensä on vielä niin, että liikkeelle lähteminen vaatii

Lisätiedot

KULTUURIAINEISTOLAKI JA MUSIIKKIAINEISTOT. Uudistunut kulttuuriaineistolaki -seminaari 19.5.2008 Tapani Moisio

KULTUURIAINEISTOLAKI JA MUSIIKKIAINEISTOT. Uudistunut kulttuuriaineistolaki -seminaari 19.5.2008 Tapani Moisio KULTUURIAINEISTOLAKI JA MUSIIKKIAINEISTOT Uudistunut kulttuuriaineistolaki -seminaari 19.5.2008 Tapani Moisio Yleistä Musiikkiaineistoilla tarkoitetaan tässä musiikkiäänitteitä ja nuottijulkaisuja Kansalliskirjastolla

Lisätiedot

Liite III. Valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin tehtävät muutokset

Liite III. Valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin tehtävät muutokset Liite III Valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin tehtävät muutokset Huomautus: Kyseessä olevat valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen kohdat ovat lausuntopyyntömenettelyn tuloksia.

Lisätiedot

Kokoelmien kuvailu. RDA-verkkokoulutus. Sinikka Luukkanen Kansalliskirjasto

Kokoelmien kuvailu. RDA-verkkokoulutus. Sinikka Luukkanen Kansalliskirjasto Kokoelmien kuvailu RDA-verkkokoulutus 19.10.2017 Sinikka Luukkanen sinikka.luukkanen@helsinki.fi Kansalliskirjasto Miten RDA suhtautuu kokoelmien kuvailuun, mikä on kokoelma 1.5.2 Kokonaisuuden kuvailu

Lisätiedot

Fennica Melindassa. Melinda-tietoisku 27.4. 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto

Fennica Melindassa. Melinda-tietoisku 27.4. 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Fennica Melindassa Melinda-tietoisku 27.4. 2015 Kiti Vilkki-Eriksson Kansalliskirjasto Sisältö Mikä on Fennica Fennica-tietokanta ja Fennica-kokoelma Fennican lakisääteiset ja kansainväliset velvoitteet

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot