Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet"

Transkriptio

1 Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt: pakolliset tiedot ja sovitut tiedonlähteet Luetteloinnin tiedotuspäivä Anneli Korhonen

2 Eroon seitsemästä eri sääntökirjasta!

3 Luetteloinnin tasoista Vanhoissa säännöissä kansallisbibliografiataso, vähimmäistaso, välitaso. Uusissa säännöissä tasoja ei ole määritelty, vaan säännöistä käy ilmi, mitkä elementit ovat pakollisia, ehdollisesti pakollisia tai vapaaehtoisia. Uusissa säännöissä on annettu luetteloijalle (tai luetteloivalle yksikölle) paljon valtaa päättää, mikä on tarpeellista.

4 Pakolliset elementit (1/6) Kappaleen A.3.1 taulukossa elementtien pakollisuus ja ehdollinen pakollisuus on ilmoitettu kirjaimilla P (= pakollinen) tai PS (= pakollinen, jos tieto on saatavissa ja soveltuu kuvailtavaan aineistoon)

5 Pakolliset elementit (2/6)

6 Pakolliset elementit (3/6) Alueiden tai elementtien otsikoissa pakollisuus on ilmoitettu otsikon jälkeen sanoilla Pakollinen Pakollinen jos saatavilla ja sovellettavissa

7 Pakolliset elementit (4/6) Esimerkkejä: 1 NIMEKE- JA VASTUULLISUUSALUE Pakollinen 2.1 Painosmerkintö Pakollinen jos saatavilla ja sovellettavissa

8 Pakolliset elementit (5/6) Sääntötekstissä pakollisuus ja ehdollinen pakollisuus ilmaistaan fraaseilla on pakollinen merkitään merkitään, jos se on tarpeellinen tunnistamisen kannalta merkitään, jos sitä pidetään tärkeänä luettelon käyttäjälle

9 Pakolliset elementit (6/6) Esimerkkejä: Merkintö päävastuullisesta yhteisöstä tai henki- löstä on pakollinen (1.4.1 ). Sarjalle tai moniosaiselle monografiajulkaisulle kuuluva kansainvälinen standarditunnus merkitään, kun se tiedetään (6.5.1 ).

10 Julkaisun tunnistamisen kannalta tarpeelliset elementit Rinnakkaisnimekkeet merkitään, jos ne ovat tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai niitä pidetään muuten tärkeinä luettelon käyttäjille. Painostietoon liittyvät selittävät ilmaukset merkitään, jos niitä pidetään painoksen tunnistamisen kannalta tarpeellisina. Sarjaan tai alasarjaan kuuluva painostieto merkitään muuna nimeketietona, jos sitä pidetään tarpeellisena sarjan identifioinnin kannalta.

11 Luettelon käyttäjälle tärkeitä tietoja Varianttinimekkeistä tehdään huomautus, kun sitä pidetään tärkeänä luettelon käyttäjälle. Jos julkaisun myöhemmissä osissa painostieto on lisätty, muutettu tai poistettu, siitä tehdään huomautus alueelle 7, kun sitä pidetään tärkeänä luettelon käyttäjille. Huomautuksia voidaan tehdä bibliografioista, hakemistoista ja muista luettelon käyttäjälle tärkeinä pidetyistä julkaisun osista.

12 Mitä mystinen luettelon käyttäjä pitää tärkeänä? Eihän tässä edes kerrota, minkä väriset kannet kirjassa on!

13 Vanhat ja uudet pakollisuudet (1/4) Vanhat säännöt Aineiston yleismääre pakollinen avaineistoille ja nuottijulkaisuille. Rinnakkaisnimeke pakollinen kaikille aineistoille. Uudet säännöt Yleismääre poistuu, mutta sisältötyyppi ja mediatyyppi pakollisia kaikille aineistoille + sisältötyypin tarkenne pakollinen, jos sovellettavissa. Rinnakkaisnimekkeet merkitään, jos ne ovat tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai niitä pidetään muuten tärkeinä luettelon käyttäjille.

14 Vanhat ja uudet pakollisuudet (2/4) Vanhat säännöt Muu nimeketieto pakollinen kaikille aineistoille. Aineiston tyyppi (3.1) pakollinen e- aineistoille. Uudet säännöt Yleensä muu nimeketieto merkitään, jos se on tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai tärkeä luettelon käyttäjille. Alueen 3 elementit ovat käytössä e-aineistoille vain, jos ne ovat jatkuvia julkaisuja, karttajulkaisuja ja nuottijulkaisuja.

15 Vanhat ja uudet pakollisuudet (3/4) Vanhat säännöt Kartta-aineistojen projektiomerkintö pakollinen. Kartta-aineiston koordinaatti- ja ekvinoktimerkintö vapaaehtoinen. Uudet säännöt Kartta-aineistojen projektiomerkintö vapaaehtoinen. Kartta-aineiston koordinaattimerkintö pakollinen, jos saatavilla ja sovellettavissa.

16 Vanhat ja uudet pakollisuudet (4/4) Vanhat säännöt Aineiston laajuus pakollinen useimmille aineistoille. Uudet säännöt Fyysisen kuvailun elementit eivät enää pakollisia millekään aineistoille. Osa huomautuksista pakollisia. Osa huomautuksista pakollisia, jos saatavilla ja sovellettavissa.

17 Kansallisbibliografiatasoinen tietue (vanhat säännöt) Alue 1. Liisa ihmemaassa = Alice i Underlandet = Alice in Wonderland / [toimitus: Anna-Kaisa Rastenberger, Elina Heikka, Kati Lintonen ; tekstit = texter = texts: Sheyi Bankale... et al. ; svensk översättning: Ulrika Enckell ; English translation: Mustion Merkitys ky]. Alue 4. Helsinki : Suomen valokuvataiteen museo, 2011 (Helsinki : F. G. Lönnberg) Alue s. : kuv. ; 24 cm. Alue 6. (Suomen valokuvataiteen museon julkaisuja, ISSN ; 34) Alue 7. Näyttely , Logomo, Turku. Liittyy Turku 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunki -ohjelmaan. Alue 8. ISBN (sid.)

18 Kansallisbibliografiatasoinen tietue (uudet säännöt) Alue 0. Teksti : ei välinettä Alue 1. Liisa ihmemaassa / [toimitus: Anna-Kaisa Rastenberger, Elina Heikka, Kati Lintonen]. Alue 4. Helsinki : Suomen valokuvataiteen museo, Alue 6. (Suomen valokuvataiteen museon julkaisuja, ISSN ; 34) Alue 8. ISBN

19 Sovitut tiedonlähteet: painetut tekstiaineistot (1/2) Alue Vanhat säännöt Uudet säännöt Alue 1 (Nimeke- ja vastuullisuus) Nimiösivu. Nimiösivu tai sen vastine. Alue 2 (painostiedot) Nimiösivu, esiö ja kolofoni. Nimiösivu, muu esiö, kansi, kolofoni, muut kuvailun kohteen osat. Alue 3 (Aineiston tai julkaisutyypin erityisalue) Ei käytössä Ei käytössä Alue 4 (Julkaisu-, tuotanto- ja jakelutiedot ) Nimiösivu, muu esiö ja kolofoni. Nimiösivu, muu esiö, kansi, kolofoni, muut kuvailun kohteen osat.

20 Sovitut tiedonlähteet: painetut tekstiaineistot (2/2) Alue Vanhat säännöt Uudet säännöt Alue 5 (Fyysinen kuvailu) Alue 6 (Sarja) Julkaisu itse. Nimiösivu, muu esiö, kansi, selkä, kolofoni. Julkaisu itse. Nimiösivu, muu esiö, kansi, selkä, kolofoni, julkaisun muut osat. Alue 7 (Huomautu kset) Alue 8 (Tunnisteet ja saatavuus) Mikä lähde tahansa. Mikä tahansa lähde. Mikä lähde tahansa. Mikä tahansa lähde.

21 Jälkikirjoitus ( ) Pakollisista elementeistä ja tiedoista: se, että on määritelty, mitä vähintään pitää tallentaa, ei tarkoita, etteikö muutakin saa tallentaa. On syytä muistaa, että bibliografinen tietue sisältää ISBDkuvailun lisäksi mm. hakutiedot ja sisällönkuvailun. Niitä koskevat säännöt ja ohjeet löytyvät muualta kuin Kirjastoaineistojen kuvailusäännöistä, esim. hakutiedot Suomalaisten luettelointisääntöjen Hakutiedot-osasta.