OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä Versio 0.2 (luonnos)

Save this PDF as:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)"

Transkriptio

1 OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä Versio 0.2 (luonnos)

2 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen Salasanan vaihto Optiman sivujen rakenne Yläkehys Oikea kehys Vasen kehys Jäsenet Työskentely työtilassa Optiman objektit Tehtävien tekeminen ja palauttaminen Optimaan Tehtävän palauttaminen palautuskansioon Tehtävän palauttaminen palautuslaatikkoon Tehtävän tekeminen / palauttaminen keskustelualueelle Monivalintatehtävään tai vastauslomakkeeseen vastaaminen Tekstin luominen tekstieditorilla Tekstin luominen kevyellä web-editorilla Miten muokkaan omia tai ryhmäni tehtäviä? Tulostaminen ympäristössä Keskustelualueen käyttäminen Viestien lukeminen ja järjestely Keskusteluun osallistuminen eli viestiin vastaaminen Uuden keskusteluaiheen aloittaminen keskustelualueella Keskustelun kommentoiminen Viestin poistaminen... 17

3 2 (18) 1 OPTIMAAN KIRJAUTUMINEN Avaa Internet-yhteys ja selainohjelma esim. Internet Explorer, Mozilla Firevox, Opera, Netscape jne.(* Kirjoita selaimen osoiteriville ja klikkaa Enter. Kun yhteys on saatu, ilmestyy näyttöön sivu, jossa sinulta pyydetään käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kirjoita käyttäjätunnus ja siirry alempaan tilaan ja kirjoita salasanasi. Klikkaa lopuksi Kirjaudu sisään. *) Optima toimii parhaiten Internet Explorer -selaimella 2 SALASANAN VAIHTO Huom! Osalla opiskelijoita on otettu käyttöön Optimassa tietokoneverkon kirjautumisen tunnus ja salasana eli ns. keskitetty kirjautuminen. Nämä opiskelijat eivät voi muuttaa salasanaa Optimassa. Salasanassa voidaan käyttää numeroita sekä pieniä ja isoja kirjaimia. Salasanassa ei saa käyttää erikoismerkkejä. Huomioi, että selain lukee käyttäjätunnusten ja salasanojen pienaakkoset eri kirjaimiksi kuin suuraakkoset. Kun käytät ympäristöä ensimmäisen kerran, vaihda salasanasi henkilökohtaiseksi. Oletussalasana on yleensä ryhmäkohtainen, joten myös muut ryhmäsi jäsenistä tietävät sen! Käytä salasanaa jonka muistat! Muista että Optiman kuten myös tietoverkon käyttäjätunnus ja salasana ovat henkilökohtaisia, vain sinun käyttöön tarkoitettuja. Tunnus ja salasanasi on avain Optimaan ja kaikki mitä sillä tehdään, tehdään sinun nimissäsi. Tunnuksen ja salasanan käyttö vastaa allekirjoitustasi. Salasanan voit vaihtaa kirjauduttuasi Optimaan etusivulta oikeasta kehyksestä kohdassa Käyttäjätiedot Vaihda salasana linkiä klikkaamalla. Kirjoita salasanasi kahteen kertaan ja klikkaa OK.

4 3 (18) 3 OPTIMAN SIVUJEN RAKENNE Optima -ympäristö rakentuu neljästä kehyksestä: Yläkehys Vasen kehys Oikea kehys Pääkehys Työpöytä 3.1 Yläkehys Työpöytä Painike avaa Työpöydän (etusivun), joka muodostuu pääkehyksestä ja oikeasta kehyksestä. Haku Haku-toiminto auttaa sinua löytämään dokumentteja ja viestejä ympäristöstä. Tehostetussa haussa voit määritellä useita erilaisia hakukriteerejä samanai-kaisesti. Ohjeet Painike vie Optiman omille ohjesivuille. Chat Chatissa kaksi tai useampi käyttäjä voi keskustella reaaliaikaisesti. Poistu Kun lopetat työskentelyn ympäristössä, poistu käyttäen tätä painiketta. Myös selaimen sulkeminen päättää istunnon.

5 4 (18) 3.2 Oikea kehys Työpöydän hallintatyökalut löytyvät Optiman oikeasta kehyksestä. Hallintatyökaluista löydät olennaisimmat tiedot ympäristöön ja sen eri työalueisiin liittyen: Työpöydälle listautuvat eri työtilojen uusi materiaali sekä uudet viestit. Joka kerta työskentelyä aloittaessasi voit tarkistaa täältä, mitä ympäristössä on tapahtunut. Tästä saat esiin ympäristöä koskevat ilmoitukset Tästä näet listan työtiloista, joissa olet jäsenenä: näet, paljonko niissä on työskentelyaikaa jäljellä. Klikkaamalla tätä saat esiin kaikkien keskustelualueiden viestit Tästä näet kaikki ympäristössä tekemäsi merkinnät: kommenttisi, muistiinpanosi, kirjanmerkkisi ja keskeneräiseksi merkitsemäsi asiat. Lisäksi saat tarvittaessa esiin listan tuottamastasi materiaalista. Voit muuttaa seuraavia asetuksia: Voit muuttaa omaa käyttäjätunnustasi ja salasanaasi. Muokkaa yhteystietoja: Oma käyttäjäkorttisi avautuu ja voit täydentää yhteystietosi siihen. Hyväksy muutokset -painike tallentaa antamasi tiedot. Oikeaan kehykseen avautuvat aina käsiteltävän dokumentin hallintatyökalut. 3.3 Vasen kehys Kun klikkaa oikean kehyksen Työtilat- painiketta saat esiin kaikki ne työtilat, joissa olet jäsenenä. Työtila voi olla esim. yhden verkkokurssin suorittamiseksi rakennettu alue. Voit olla olet osallisena useammassa työtilassa, mutta voit toimia vain yhdessä työtilassa kerrallaan. Klikkaamalla työtilaa näet sen sisällön: työtilassa on kansioita, joiden alta avautuu varsinainen koulutusmateriaali. Nämä dokumentit, harjoitukset ja keskustelualueet avautuvat, kun klikkaat niitä. Oma kansio Sinulla on käytössäsi Optimassa myös oma henkilökohtainen kansio, jonne voit luoda tai tallentaa omia dokumenttejasi. Omaa kansiota voit käyttää esim. kesken olevien tehtävien säilyttämiseen ennen kuin palautat valmiin työn opettajallesi. Oma kansion sisältö näkyy vain sinulle. Opettaja ei näe sinne tallennettuja objekteja / tiedostoja. Kansiostasi löydät Uusi objekti -toiminnon, jolla voit luoda erilaisia dokumentteja, kansioita tai tallentaa esim. tekstikäsittelyohjelmalla tekemiäsi tiedostoja. Kansiosta voit kopioida tai siirtää materiaalia työtilaan.

6 5 (18) 3.4 Jäsenet Jäsenet - kansion alta avautuu lista kaikista niistä henkilöistä, jotka toimivat samassa työtilassa, minkä olet aiemmin valinnut kohdasta työtilat. Kun klikkaat jäsenen nimeä, saat esiin pääkehykseen hänen yhteystietonsa. Jäsenen kansion alla voit nähdä myös hänen tuottamaansa materiaalia. Jäsenlistalta näkyvät myös omat yhteystietosi. Niitä voit muokata valitsemalla oikeasta kehyksestä Muokkaa yhteystietoja. 4 TYÖSKENTELY TYÖTILASSA 4.1 Optiman objektit Työtilassa on erilaisia dokumentteja, keskustelualueita tai toimintoja. Näitä kaikkia nimitetään yleisnimellä objekti. Materiaali on yleensä jäsennetty kansioiden alle. Kansio avautuu, kun klikkaat sitä. Avattuasi kansion voit avata sen sisältämää materiaalia klikkaamalla objektin nimeä. Klikattuasi objekti avautuu joko pääkehykseen tai kokonaan uuteen selainikkunaan. kansio / palautuskansio keskustelualue Tekstitiedosto tai HTML-dokumentti (sivu) Useita HTML-dokumentteja (sivusto) linkki Optiman ulkopuoliselle sivustolle (Internet) (* Word dokumentti (.doc tai.rtf tiedosto) (* Excel dokumentti (.xls tiedosto) (* PowerPoint esitys (.ppt -tiedosto) (* PDF-dokumentti (.pdf tiedosto) toiminto huutomerkki tarkoittaa, että et ole aikaisemmin avannut kyseistä objektia tai, että ko. dokumenttiin (objektiin) on tullut muutoksia edellisen lukemiskerran jälkeen. tämä merkki kertoo, että materiaaliin liittyy ns. lisäobjekti. Klikkaa ensin materiaali auki, tutustu siihen ja klikkaa sen jälkeen ao. merkkiä. monivalintatehtävä vastauslomake palautuslaatikko *) Ko. objektin (tiedoston) aukeaminen vaatii, että käytössä olevaan työasemaan (tietokoneelle) on asennettu ohjelma, joka avaa ko. tyyppisen tiedoston. - PDF -dokumenttien avaamiseen tarkoitettu AcrobatReader ohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta - Word, Excel ja PowerPoint tiedostojen avaamiseen on saatavilla ilmaiset PowerPoint-, Excel- ja Word - Wiewer ohjelmat on ladattavissa osoitteesta: > Office.

7 6 (18) 4.2 Tehtävien tekeminen ja palauttaminen Optimaan Optimassa tehtäviä voidaan tehdä / palauttaa usealla eri tavalla. Opettaja on verkkoopetusmateriaalia luodessaan päättänyt, millä menetelmällä (Optiman objektilla) tehtävä tehdään tai palautetaan. Lue tarkkaan opettajan antamat ohjeet siitä, miten tehtävään vastataan tai miten tehtävä palautetaan! Opettaja ei välttämättä löydä väärään paikkaan tekemääsi / palauttamaasi tehtävää. Yleisimmät tehtävien palautusobjektit: - palautuskansio (nimetty omalla nimellä) - palautuslaatikko - keskustelualue - monivalintatehtävä tai vastauslomake Näihin kaikkiin lukuun ottamatta monivalintatehtävää / vastauslomaketta tehtävä voidaan palauttaa myös Optiman ulkopuolisena objektina eli liitetiedostona. HUOM! Jos tehtävä tehdään Optiman ulkopuolisena objetina esim. tekstinkäsittelyohjelmalla eli palautetaan liitetiedostona, tallenna tehtävädokumentti (tiedosto) aina ensin tietokoneen kiintolevylle, USB-muistiin, levykkeelle tai muuhun tallennuspaikkaan ja sulje tekstinkäsittelyohjelma ennen siirtämistä Optimaan. Tämän jälkeen ko. tiedosto siirretään eli ladataan Optimaan ulkoisen objektina (tuodaan tietokoneelta). Tarkemmat siirtämis- / lataamisohjeet edellä Tehtävän palauttaminen palautuskansioon Palautuskansioon voidaan palauttaa useita tehtäviä tai luoda objekteja esim. tekstieditorilla tai kevyt Web-editoilla. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että nimeät palautettavan objektin opettajan antaman tehtävän mukaan esim. Harjoitustehtävä 1 jne. Lisätietoa tekstieditorin ja kevytweb-editoirin käytöstä kohdissa 4.3 ja 4.4. Voit tehdä tehtäviä/tuoda materiaalia kansioon, jos näet kansion alla vihreän painikkeen "Uusi objekti". HUOM! Tarkista yläkehyksestä, että olet juuri siinä kansiossa, mihin tarkoituksesi on tuoda materiaalia. Avaa kansio. Klikkaa sen jälkeen linkkiä: Uusi objekti" Klikattuasi painiketta saat esille listan niistä objekteista, joita kansioon voidaan lisätä. (tekstieditori / web-editori / tehtäväobjekti). Ulkoiset objektit eli dokumentit esim. tekstikäsittelyllä tehdyt tiedostot, joiden avaamiseen tarvitaan jotakin ympäristön ulkopuolista ohjelma, tuodaan (ladataan) Optiman kansioon seuraavasti: Huom! Käyttämäsi työaseman selainohjelman ja käyttöjärjestelmän kielestä riippuen toimintopainikkeiden, mm. Selaa ja Avaa tekstien kieli vaihtelee! Seuraavana olevassa ohjeessa käytetään suomenkielisiä tekstejä ja suluissa englanninkielisiä.

8 7 (18) Objektin lisääminen palautuskansioon: 1. Valitse vasemmasta kehyksestä se kansio, johon haluat tuoda objektin. Avaa kansio ja valitse kansion alta Uusi objekti. 2. Valitse avautuvasta luettelosta linkki Omalta tietokoneelta. 3. Valitse Selaa (Browse) ja valitse haluttu tiedostonimi joko levykkeeltä tai koneeltasi. 4. Valitse avautuvasta Valitse tiedosto ikkunasta selaamalla haluamasi tiedosto ja klikkaa Avaa (Open) 5. Kun tiedostopolku näkyy Optimassa, valitse painike Tuo objekti tietokoneeltasi 6. Vaihda tiedoston nimeksi haluamasi nimi ja klikkaa OK. 7. Klikkaa avautuvasta ikkunasta linkkiä Luku- ja kirjoitusoikeudet.

9 8 (18) 8. Rastita avautuvasta ikkunasta lukuoikeus kaikille niille, joiden tahdot näkevän objektisi. Anna lisäksi kirjoitusoikeus mahdollisille tiedostosi muokkaajille. Oletuksena objektin näkyy vain sinulle ja opettajalle (lukuoikeus). 7. Klikkaa lopuksi OK. Jos vahingossa palautit väärän tiedoston tai haluat ladata uuden tiedostoversion ja poistaa vanhan version, poista ensin lataamasi objekti (tiedosto) kansiosta ja lataa sen jälkeen uusi versio samalla tavalla kuten edellä esiteltiin. Alla on ohjeet objektin poistamiseen palautuskansiosta. Objektin poistaminen palautuskansiosta: 1. Klikkaa poistettavan objektin nimeä sivun vasemmassa kehyksessä olevasta objektivalikosta. 2. Klikkaa tämän jälkeen sivun oikeasta kehyksestä ylälaidasta löytyvää objektin hallintatyökalut linkki. kuvaketta ja valitse oikeaan kehykseen avautuvasta valikosta 3. Rastita pääkehyksestä poistettavan objektin nimen edessä oleva valintaruutu ja klikkaa OK.

10 9 (18) Tehtävän palauttaminen palautuslaatikkoon Palautuslaatikkoon voi palauttaa yhden tai useita tehtäviä. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että nimeät palautettavan objektin opettajan antaman tehtävän mukaan esim. Harjoitustehtävä 1 jne. Lue tarkoin opettajan tehtävään antamat ohjeet! Opettaja on voinut myös määritellä, että milloin tehtävä voidaan palauttaa määrittelemällä tehtävän palautuksen aloitus ja päättymispäivämäärät. Tällöin tehtävää ei voi enää palauttaa palautuslaatikkoon, kun määräaika on mennyt umpeen, ellei opettaja anna erikseen lisäaikaa. 1. Valitse ensin oikea palautuslaatikko vasemman kehyksen objektien (sivujen) valikosta 2. Tämän jälkeen pääkehykseen avautuu palautuslaatikon ohjeet (ohjeteksti) ja kuvaus, mikäli opettaja on määritellyt, että ohjeet näytetään. 3. Klikkaa > Palautuslaatikko linkkiä. 4. Klikkaa Tuo objekti tietokoneeltasi linkkiä. 5. Valitse Selaa (Browse) ja valitse haluttu tiedostonimi joko levykkeeltä tai koneeltasi. 9. Valitse avautuvasta Valitse tiedosto ikkunasta selaamalla haluamasi tiedosto ja klikkaa Avaa (Open)

11 10 (18) 10. Kun tiedostopolku näkyy Optimassa, valitse painike Tuo objekti tietokoneeltasi 6. Vaihda tiedoston nimeksi haluamasi nimi ja mikäli palautettava objekti on ryhmä- tai parityön tulos, kirjoita myös tekijöiden nimet ja klikkaa OK. 7. Mikäli palautuslaatikkoon on tarkoitus palauttaa useita objekteja, voit tuoda vielä niitä lisää. 8. Voit myös poistaa palauttamasi objektin klikkaamalla poista -painiketta. Huom! Poistaminen ei enää onnistu, kun palautusaika on mennyt umpeen tai opettaja on arvioinut palauttamasi tehtävän. Kun opettaja on arvioinut palautuslaatikkoon palauttamasi tehtävän / tehtävät. Avatessasi ko. palautuslaatikon näet opettajan arvioinnin / kommentit. Et voi enää muuttaa / poistaa palauttamaasi tehtävää.

12 11 (18) Tehtävän tekeminen / palauttaminen keskustelualueelle Keskustelualue voi myös olla tehtävän / tehtävien palautusobjekti. Tehtävän vastaus joko kirjoitetaan vastausviestinä (tekstinä) suoraan opettajan tehtävänantoon tai ohjeeseen tai liittämällä ulkoinen objekti (liitetiedosto) vastausviestiin. 1. Avaa keskustelualueella opettajan tehtävän ohjeen sisältävä viesti klikkaamalla ko. viestin otsikkoa. Jos keskustelualueella ei näy yhtään viestiä, valitse kohdasta Näytettävät viestit valinta Kaikki viestit tai Aiheittain järjestetyt viestit. 2. Luettuasi viestin (ohjeet) klikkaa viestin alapuolella olevaa Vastaa viestiin linkkiä. Kirjoita vastauksesi joko kohtaan viesti. Poista tarvittaessa opettajan ohjeteksti. 3. Jos palautat tehtävän mukana liitetiedoston, klikkaa Tuo liitetiedosto Optimasta linkkiä.

13 12 (18) 4. Valitse Selaa (Browse) ja valitse haluttu tiedostonimi joko levykkeeltä tai koneeltasi. 5. Valitse avautuvasta Valitse tiedosto ikkunasta selaamalla haluamasi tiedosto ja klikkaa Avaa (Open) 6. Kun tiedostopolku näkyy Optimassa, valitse painike Tuo objekti tietokoneeltasi 7. Kun viesti liitteineen on valmis lähetettäväksi, klikkaa viestin painiketta Monivalintatehtävään tai vastauslomakkeeseen vastaaminen Monivalintatehtävään tai vastauslomakkeeseen vastataan suoraan kirjoittamalla vastaus tai tekemällä valinta ko. objektiin. HUOM! Monivalintatehtävään on opettaja voinut määritellä vastauskerrat joita voi olla vain yksi kerta, joten klikkaa Seuraava painiketta vasta kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin! Lomakkeeseen

14 13 (18) 4.3 Tekstin luominen tekstieditorilla Kohdassa esitettyyn palautuskansioon tai kohdassa 3.3. esitettyyn omaan henkilökohtaiseen työtilaan voit luoda tekstidokumentteja tekstieditorilla. Tekstieditori on nopein ja helpoin tapa laatia tekstitiedostoja, joita päivitetään usein. Se sopii esimerkiksi opintopäiväkirjojen tai muistiinpanojen laatimiseen. 1. Valitse vasemmasta kehyksestä se kansio tai oma työtilasi, johon haluat luoda objektin tekstieditorilla. Avaa kansio ja valitse kansion alta Uusi objekti. 2. Valitse avautuvasta luettelosta linkki Tekstidokumentti. 3. Kirjoita haluamasi teksti valkoiseen laatikkoon ja klikkaa Tallenna 4. painiketta. Voit myös kopioida (Ctrl+ c) tekstiä ja liittää sitä (Ctrl+ v) jostakin toisesta ohjelmasta editoriin. 5. Nimeä objekti. Halutessasi voit antaa objektille avainsanoja haku-toimintoa varten, kirjoittaa kuvauksen objektin sisällöstä ja antaa muille mahdollisuuden kommentoida tekstitiedostoasi. 6. Klikkaa lopuksi OK. 4.4 Tekstin luominen kevyellä web-editorilla Kohdassa esitettyyn palautuskansioon tai kohdassa 3.3. esitettyyn omaan henkilökohtaiseen työtilaan voit luoda dokumentteja myös kevytweb-editoirilla. HUOMIO! Kevyt web-editori toimii seuraavilla selaimilla: Internet Explorer 6.0 ja Mozilla 1.3. tai uudempi selainversio. 1. Valitse vasemmasta kehyksestä se kansio tai oma työtilasi, johon haluat luoda objektin web-editorilla. Avaa kansio ja valitse kansion alta Uusi objekti. 2. Valitse avautuvasta luettelosta Kevyt web-editori. 3. Klikkaa kursorilla tyhjää kenttää, jotta saat sen aktiiviseksi ja kirjoita tekstiä. Tämän jälkeen voit muotoilla sivua editorin painikkeita käyttäen. 2. Voit myös kopioida tekstiä (Ctrl + c) jostakin muusta ohjelmasta ja liittää sitä (Ctrl + v) editoriin. Voit käyttää myös Liitä -painiketta. 3. Osa ylärivin painikkeista on käytettävissä heti: voit esimerkiksi keskittää otsikon, sisentää tekstiä tai tehdä taulukon. 4. Kun aktivoit (maalaat) yhden tai useamman sanan/rivin, voit mm. valita tekstin värin tai tekstin taustavärin, tekstin koon tai tehdä linkin. Kevyt-editorissa ei voi lisätä dokumentille taustaväriä. 5. Ympäristön sisäinen linkki tehdään painamalla linkkipainiketta. Uusi ikkuna avautuu ja voit valita sopivan ympäristössä olevan objektin. Linkki internetiin tehdään linkkipainikkeen avulla. Avautuvaan tekstikenttään kirjoitetaan linkin httposoite. Linkkiä tehtäessä voit mm. valita avautuuko linkki uuteen ikkunaan vai Optiman pääkehykseen.

15 14 (18) 6. Kevyt web-editorissa teksti poistetaan klikkaamalla näppäimistön askelpalautinnäppäintä tai maalaamalla alue ja painamalla Delete-näppäintä. Huom. yksittäisiä kirjaimia poistettaessa Delete-näppäin ei toimi samalla tavalla kuin yleensä vaan poistaa kirjaimen kursorin vasemmalta puolelta niin kuin askelpalautinkin. 7. Voit lisätä dokumenttiin myös kuva-tiedostoja. Kun klikkaat kuva-painiketta, saat uuteen ikkunaan esiin listan ympäristössä olevista kuvista, joista voit valita sopivan. Jos et näe yhtään kuvan nimeä, ympäristössä ei ole kuvia, joita sinulla olisi oikeus käyttää. Tallenna dokumentti välillä ja käy hakemassa omalta tietokoneeltasi kuvia ympäristöön Omalta tietokoneelta toiminnolla. 8. Tallenna dokumentti painamalla Tallenna -painikketta editorin vasemmassa alalaidassa. 9. Anna dokumentille nimi ja tarkista asetukset 4.5 Miten muokkaan omia tai ryhmäni tehtäviä? Voit muokata vain niitä objekteja, joihin sinulla on kirjoitusoikeus. Dokumentin tekijällä on aina automaattisesti luku- ja kirjoitusoikeudet tuotokseensa, omaa dokumenttiaan voi siis aina muokata. Muiden tekemiä objekteja voit muokata vain, jos he ovat antaneet sinulle kirjoitusoikeudet niihin. Avaa ensin objekti, jota haluat muokata: se aktivoituu ja näet objektin nimen sijaintipalkissa. Klikkaa painiketta ja sen jälkeen oikeasta kehyksestä "Muokkaa", jolloin voit esim. täydentää dokumentin sisältöä. Jos haluat tehdä asetuksiin muutoksia, klikkaa oikeasta kehyksestä Asetukset. Kansion ominaisuuksia (nimi, oikeudet, muut tiedot) voi myös muokata. Sen lisäksi sinulla on mahdollisuus järjestää kansion sisältämät objektit tiettyyn järjestykseen. Voit myös asettaa luomallesi kansiolle aloitussivun (sivun täytyy olla ao. kansiossa). 4.6 Tulostaminen ympäristössä Kun haluat tulostaa, varmista, että tarkoittamasi materiaali/dokumentti on aktiivinen eli valittuna vasemman kehyksen valikosta. Kehyksen aktiivisuus varmistuu klikkaamalla kerran hiiren osoittimella ao. kehysaluetta. Tulosta näkymä klikkaamalla yläkehyksessä olevaa tulostimen kuvaa.

16 15 (18) 4.7 Keskustelualueen käyttäminen Viestien lukeminen ja järjestely Keskustelualueen viestejä voit lukea klikkaamalla merkkiä. Pääkehykseen avautuu yleensä lista niistä viesteistä, joita et ole aikaisemmin lukenut tai mikäli opettaja on määritellyt voit nähdä myös kaikki viestit kerralla tai aiheittain järjestettyinä. Viestit avautuvat, kun klikkaat viestin otsikkoa (aihetta). HUOM! Jos keskustelualueella ei näy yhtään viestiä, valitse kohdasta Näytettävät viestit valinta Kaikki viestit tai Aiheittain järjestetyt viestit. Voit järjestellä viestejä haluamallasi tavalla valitsemalla alasvetovalikosta: Aiheittain järjestettyinä keskustelualueen viesteistä voit seurata keskustelun kulkua. Ts. viestit ryhmittyvät puumaisesti keskusteluaiheittain. Keskustelualueen viestit näkyvät kaikille käyttäjille ellei opettaja ole määrittänyt, että keskustelualue on ns. tutot-keskustelualue. Älä siten kirjoita keskustelualueelle mitään henkilökohtaista tai sellaista, mitä et halua muiden opiskelijoiden tietää. Selaa viestejä etteen ja taaksepäin Varsinainen viesti näkyy tässä VIESTIIN VASTAAMINEN kirjoita vastaukseksi oma viestisi kommentti ei näy osana keskustelua, vaan listautuu keskustelualueen ulkopuolelle merkitse tärkeäksi, merkintä helpottaa lajittelua myöhemmin merkitse lukemattomaksi, jos haluat palata viestiin uudelleen. Merkintä helpottaa viestien lajittelua myöhemmin Tästä näet, ketkä ovat lukeneet viestin

17 16 (18) Keskusteluun osallistuminen eli viestiin vastaaminen Keskusteluun osallistumisella tarkoitetaan, että vastaat toisen henkilön aikaisemmin aloittamaa keskusteluviestiin. 1. Avaa keskustelualueelta se viesti tai keskusteluaihe, johon haluat osallistua. 2. Viestin ollessa auki klikkaa Vastaa viestiin linkkiä. 3. Poista viestin alusta tarvittaessa alkuperäisen viestin teksti. Voit myös jättää tekstin ja käyttää sitä pohjana. Kirjoita kohtaan Viesti oma viestisi. Mikäli opettaja on niin määritellyt, voit liittää viestiisi myös liitetiedostoja. 4. Lähetä vastausviestisi klikkaamalla Lähetä painiketta. Näin vastausviestisi kohdentuu kyseiseen avaamasi viestiin. Näin myöhemmin pystytään keskustelua seuraamaan eli liittämään kysymykset vastauksiin. Myös kun järjestät viestit aiheittain (kts. ohje yllä), näet puumaisena rakenteena, mitkä viestit liittyvät mihinkin keskusteluaiheeseen / viestiin.

18 17 (18) Uuden keskusteluaiheen aloittaminen keskustelualueella Voit myös aloittaa uuden keskusteluaiheen keskustelualueella. 1. Klikkaa vasemman kehyksen valikosta keskustelualue-objektin nimeä, jolloin pääset keskustelualueella päätasolle 2. Klikkaa (uusi keskusteluaiheviesti) painiketta 3. Valitse Vastaanottaja valikosta henkilö tai ryhmä, jolle haluat kohdistaa viestin. Oletuksena on kaikki käyttäjät. Valikosta löytyy niiden kaikkien henkilöiden nimet, jotka ovat jäseninä samassa työtilassa (samalla kurssilla). 4. Kirjoita tämän jälkeen keskustelun aihe eli otsikko. Otsikko näkyy, kun listaat viestejä keskustelualueella. 5. Kirjoita varsinainen viesti ja klikkaa Lähetä painiketta Keskustelun kommentoiminen Voit myös kommentoida keskustelualueen viestejä, mikäli toiminto kommentointi on käytössä ko. keskustelualueella. Kommentointi ei ole varsinaista keskusteluun osallistumista ja kommentit listautuvat erikseen Viestin poistaminen Viestien poistamistoiminto on yleensä pois päältä, eli et pysty poistamaan viestejäsi. Jos toiminto on päällä näet viestin alapuolella linkin Poista.

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS Hyvinkään lukiot Versiota päivitetään myöhemmin Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä 1.1 Oma kotisivu 1.2 Profiilin muokkaaminen 1.3 Viestintäasetukset 1.4 Kurssille rekisteröityminen

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Optima Peruskäyttäjän opas

Optima Peruskäyttäjän opas Optima Peruskäyttäjän opas Sisällysluettelo 1. TERVETULOA OPTIMAAN... 1 1.1. Mikä Optima on?... 1 1.2. Laitteistovaatimukset... 1 2. OPTIMAN KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 3. TYÖSKENTELY OPTIMAN TYÖTILASSA... 5 3.1.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1

Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 29.1.2016 1 Toimeentulotuen sähköinen asiointi - Käyttöohje 1 Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Mozilla Firefox 3.5. tai

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 7 2. Kurssit... 7 2.1

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle... Palautuslaatikko 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3 1.1 Palautuslaatikon luominen... 3 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7 2.1 Palautusten tarkastelu... 8 2.2 Arvosanojen antaminen...

Lisätiedot

Toimeentulotuen sähköinen asiointi. palvelun käyttöohje

Toimeentulotuen sähköinen asiointi. palvelun käyttöohje Toimeentulotuen sähköinen asiointi palvelun käyttöohje Palvelua voi käyttää selaimilla: Internet Explorer 9 tai uudempi Firefox 3.5 tai uudempi Opera 10.5 tai uudempi Chrome ja Safari uusimmat versiot

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS Toukokuu 2007 Tavoitteesta tuloksiin ohjelman aloittaminen Aloita Tavoitteista tuloksiin ohjelma kirjoittamalla LMI:n webbiosoite http://www.lmi-inc.com/feedback/fin

Lisätiedot

Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu

Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia Ulkoasu Optiman käyttöliittymän graafinen ulkoasu on uudistettu perusteellisesti. Pääelementtien väriratkaisut ovat entisen kaltaiset, mutta muutoin ulkonäkö

Lisätiedot

Ohje 1 (9) AIPAL näyttötutkintojen palautejärjestelmän käyttöohje. 1. AIPAL vastaajatunnusten teko. 1.1 Yleistä

Ohje 1 (9) AIPAL näyttötutkintojen palautejärjestelmän käyttöohje. 1. AIPAL vastaajatunnusten teko. 1.1 Yleistä Ohje 1 (9) AIPAL näyttötutkintojen palautejärjestelmän käyttöohje Tässä käyttöohjeessa on esitelty, miten AIPAL-järjestelmään tehdään näyttötutkinto-opiskelijoille vastaustunnukset ja miten ryhmäkohtainen

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa 1 Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa Sisällys 1 Turnitin -ohjelman käyttö Turnitin.comissa 2 1 Turnitin käyttötilin luominen 2 2 Kielen vaihtaminen 4 3 Kurssityötilan luominen 4 4 Luokan

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Rovaniemen mediapankin käyttöohje

Rovaniemen mediapankin käyttöohje 1 Rovaniemen mediapankin käyttöohje Sisältö Aineistopankin yleisnäkymä... 1 Pikaohje... 2 Kuvaan liittyvät toiminnot... 2 Kuvien järjestäminen näkymässä... 3 Kuvien hakeminen... 3 Kuvien laajennettu haku...

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Kielen vaihtaminen. Omien perustietojen muokkaaminen. Huoneeseen siirtyminen. Talleta essee PDF-tiedostomuodossa YAMK-ohjeet 1 Verkko-opiskelun perusteita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Huoneeseen siirtyminen 7 1.4 Talleta essee RTF-tiedostomuodossa 9 1.5 Talleta essee PDF-tiedostomuodossa

Lisätiedot

Hgin kaupungin opetusvirasto Wilma opas huoltajille 1(10) HAKE/Tiepa 28.2.2007 KKa

Hgin kaupungin opetusvirasto Wilma opas huoltajille 1(10) HAKE/Tiepa 28.2.2007 KKa Hgin kaupungin opetusvirasto Wilma opas huoltajille 1(10) :LOPD 0LNl:LOPDRQ" Wilma on internetin kautta toimiva liittymä opettajille, oppilaille ja näiden huoltajille. Se ei ole käyttäjän koneella oleva

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot