Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1998

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bridge Movie 1998. Kauko Koistinen Bridgelehti 1998"

Transkriptio

1 Bridge Movie 1998 Kauko Koistinen Bridgelehti 1998 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt oikean vastauksen kuhunkin kysymykseen. BL 1/98 AKQ QJ2 Olet jakaja, oma puoli vaarassa ja vastustajat vaarattomassa. Mikä on ensimmäinen tarjouksesi? Yksi pata. Jos ristikuvat vaihdettaisiin hakuiksi, olisi oikea avaus kaksi pataa. Kahden tason väriavaus (ei kuitenkaan kaksi ristiä) lupaa kuuden kortin hyvän avausvärin ja voimaa alle avauskäden. Tässä kädessä on liikaa voimaa heikkoon kakkoseen, mutta juuri riittävästi normaaliin yhden tason väriavaukseen. Vasemmanpuoleinen vastustajasi tarjoaa väliin kaksi herttaa, partneri tarjoaa kolme ruutua, ja seuraava vastustaja passaa. Entä nyt? Kolme pataa. Et saa missään tapauksessa passata. Kun vastaaja tarjoaa omaa väriä ensimmäisellä tarjousvuorollaan, on tämä vaatimustarjous. Vastaajalla saattaa olla voimaa niin paljon, että hän tietää yhteisen voiman riittävän varmasti täyspeliin - hän ei vaan tässä vaiheessa tiedä, mikä on oikea täyspeli. Toisella vuorollaan avaajan tulee kertoa partnerilleen lisää kädestään. Kun hän tarjoaa uudestaan avausväriään, kertoo hän tässä värissä vähintään kuusi korttia. Jos vastustaja olisi passannut, ja partneri tarjonnut kaksi ruutua, kertoisi kolme pataa kuuden kortin värin lisäksi pistettä. Tässä tarjoussarjassa kolme pataa ei kuitenkaan ole hyppy, vaan alimmalla tasolla tarjottu, luvaten voimaa pistettä. Partnerisi korottaa neljään pataan, johon kumpikin vastustaja passaa. 63 J103 A98652 AK AKQ QJ2 Länsi lähtee herttaässällä. Ennen kuin määräät pöydästä korttia ensimmäiseen tikkiin, tulee sinun tehdä pelinvientisuunnitelma. Kun pelaat valttisitoumusta, on hyvä laskea tulevien tikkien lisäksi myös menevät. Montako tikkiä voit laskea saavasi patapelissä? Entä montako menevää sinulla on? Kymmenen tikkiä. Kolme menevää. Edellyttäen, että vastapuolen valttiväri on jakautunut tasan 3-2. Voit laskea saavasi kuusi valttitikkiä, ruutuässän ja kolme ristitikkiä. Vastaavasti meneviä on kaksi hertassa ja yksi ruudussa. Jos vastustajien valtti istuu vinossa, voit varautua pietipeliin. Länsi voittaa toisen tikin herttakuninkaalla ja jatkaa kolmanteen tikkiin herttarouvalla, jonka itä varastaa sotamiehellä. Minkä kortin pelaat tähän tikkiin? Ruudun. Onneksesi Bridgessä ei ole valttipakkoa. Jos varastat yli patarouvalla, saattaa lännelle kasvaa valttitikki, jos hänellä oli alun perin padassa kymppi kolmantena. Näin menetät kahden hertta- ja yhden ruututikin lisäksi yhden valttitikin. "Menevä menevälle" on tässä tilanteessa oikea taktiikka. Itä saa patasotamiehellään tikin, mikä hänelle ei normaalisti kuuluisi. Mutta vastaavasti puolustus ei saa nyt yhtään ruututikkiä. Itä jatkaa neljänteen tikkiin ruutuku-

2 ninkaalla, ja voitat tikin pöydän ässällä. Mitä pelaat seuraavaksi? Pataa. Ruudun varastaminen käteen ei ole viisasta. Yleensäkin "pitempään" valttiin varastaminen ei lisää pelinviejän saatavilla olevaa tikkimäärää - tällaiset valttikortit ovat tikkikortteja muutenkin. Poistat siis vastustajien valtit seuraavaksi, onneksesi väri istuu tasan ja kolme kierrosta riittää. Nyt olet saanut siis yhden ruutu- ja kolme patatikkiä. Kotipeli on varma, kun otettavissasi on vielä kolme tikkiä kummassakin mustassa värissä. Voitko ottaa ensin valttitikkisi? Et. Ristivärisi on "blokissa". Jos otat ensin kaikki patatikkisi, voit ottaa seuraavaksi pöydän ristikuvat, mutta käden ristirouva jää ottamatta yhteyksien puuttuessa käteen. Oikein on ottaa ensin pöydän blokeeraavat ristikuvat, ruutukuppi seuraavaksi ja kätesi on vahvaa. Koko jako: 63 J103 A98652 AK 1074 J9 AKQ KQJ AKQ QJ2 Huomaa idän hyvä puolustuspeli. Kun hän kuppaa partnerinsa vahvan herttarouvan, antaa hän sinulle mahdollisuuden tehdä virheen. Jos varastat yli, on "uppercut" valmis, lännen patakymppi on kasvanut vahvaksi. Jos valttivärisi olisi esim. AQJ852, ja itä varastaa kolmannen tikin kuninkaalla, olisi taas oikein sakata ruutua. Houkutus kupata ässällä yli on varmaan suuri, mutta näin länsi saisi yhden valttitikin. BL 2/98 AQJ1098 K87 AQ A8 Olet jakaja, kaikki vaaravyöhykkeessä. Millä avaat? Yksi pata. Sinulla ei ole aivan riittävästi voimaa vahvaa kahden ristin avausta varten. Jos partnerilla on täysin tyhjä käsi, saattaa yksi pata olla oman puolenne viimeinen kotipeli. Omasta kädestä kaiken pelaamalla et voi laskea kuin viisi patatikkiä ja alaväriässät. Joten jos avaustasi seuraa kolme passia, olet partnerisi kanssa todennäköisesti oikeassa sitoumuksessa. Partnerisi tarjoaa yhden sangin, ja molemmat vastustajat passaavat. Mitä tarjoat toisella vuorollasi? Neljä pataa. Hyvänä vaihtoehtona kolme sangia. Sangitäyspelin vaarana on, että puolustus risti- tai herttalähdöllä kasvattaa itselleen ensin viisi tikkiä, ennen kuin olet kasvattanut itsellesi kotipelitikit pataväristä. Mutta toisaalta kymmenen tikkiä on vaikeampi saada kuin yhdeksän. Kolme pataa on alitarjous, partneri passaa singeltonpadalla ja kuudella seitsemällä pisteellä. Ja pelkkä ässä-rouva herttaa partnerille riittää varmistamaan vähintään kymmenen tikkiä patapelissä. Kaksi sangia ei ole myöskään hyvä toinen tarjous, arvopisteitä on kyllä siihen vaadittavat 20, mutta jakautuma ei ole riittävän tasainen. Neljään pataan kaikki tyytyvät ja länsi aloittaa herttarouvalla.

3 532 A52 J83 J1032 AQJ1098 K87 AQ A8 Teet ensin pelinvientisuunnitelman. Montako menevää sinulla on? Neljä. Yksi jokaisessa värissä. Tosin voit välttää menevän pata- tai ruutuvärissä onnistuneella maskilla. Ongelmanasi on vain yhteyksien puuttuminen pöytään, olet vain kerran pöydässä kiinni herttaässällä. Jos aiot turvautua maskiin, kumpi on parempi, ruutu- vai pataleikkaus? Ruutu. Jos maskaat pataa onnistuneesti, et välttämättä ole vielä kotona. Pataleikkaus onnistuu vain silloin, kun idällä on kuningas singelton tai toisena. Jos idällä on enemmän patoja, saa hän tikin kuninkaallaan, koska et pääse toista kertaa pöytään maskaamaan. Toisaalta ruutumaskin onnistuessa kotipeli on varma. Joten ensimmäinen tikki herttaässällä ja toiseen tikkiin patamaski ei ole hyvä pelinvienti. Mutta myöskään ruutumaski tikkiin kaksi ei ole paras pelinvienti. Parempi on ottaa ensimmäinen tikki herttakuninkaalla, toinen pataässällä ja kolmanteen tikkiin lisää pataa. Nyt pääset vielä myöhemmin ottamaan ruutumaskin. Näin pelaten mahdollisuutesi ovat hieman yli 50%, onnistunut ruutumaski tai patakuningas singelton auttaa sinut kotipeliin useammin kuin joka toinen kerta. On olemassa kuitenkin pelinvientilinja, joka nostaa mahdollisuutesi yli 80%:n. Mitkä kolme korttia muodostavat kolme ensimmäistä tikkiä? Herttakuningas, ruutuässä ja ruuturouva. Myöhemmin pääset herttaässällä pöytään sakaamaan herttameneväsi ruutusotamiehelle. Todennäköisyys sille, että vastapuolen kahdeksan ruutua on jakautunut 44 tai 5-3, on n. 80%. Ruutusotamiehen jälkeen voit vielä yrittää ylitikkiä patamaskilla. Koko jako: 532 A52 J83 J K74 QJ K KQ94 AQJ1098 K87 AQ A8 Valttipelissä pelinviejän tulee ensisijaisesti poistaa vastapuolen valtit. Tässä jaossa sinulla ei kuitenkaan ole aikaa keskittyä ensin valtinpoistoon. Huolenaiheenasi ei ole se, että vastustajat varastaisivat vahvoja korttejasi, vaan se, että sinulla on jaossa neljä menevää. Ja menevän hertan sakaaminen ruudulle on kiireellisempi kuin vastapuolen valttien poistaminen.

4 BL 3/98 QJ9 A2 A10972 K82 Kaikki vaaravyöhykkeessä, partneri avaa yhdellä ristillä, OPV passaa ja on sinun vuorosi. Mitä tarjoat? Yksi ruutu. Kolme sangia on toinen, mutta turhan hätäinen vaihtoehto. Sangitäyspeli on kyllä todennäköisin loppusitoumus, mutta esimerkiksi mahdollinen alavärislammi löytyy helpommin ruutuvastauksen jälkeen. Jos partnerisi olisi avannut yhdellä ylävärillä, olisi vastaustarjouksesi ollut kaksi ruutua, kaksi yli yhden vastaus, luvaten väh. 10 p ja väh. neljä ruutua. Mutta ristiavauksen jälkeen kaksi ruutua olisi hyppyvastaus, joka kertoisi väh.l7p ja väh. viiden kortin hyvän ruutuvärin. VPV tarjoaa väliin yhden hertan, ja sekä partneri että OPV passaavat. Seuraava tarjouksesi? Kolme sangia. Partnerin passaaminen kertoi minimikäden, joten kolme sangia on todennäköisesti oikea loppusitoumus. Normaalisti avaaja ei saa passata, kun vastaaja tarjoaa omaa väriä ensimmäisellä vuorollaan. Nyt kuitenkin vastustajan välitarjous antoi avaajalle mahdollisuuden passata. Kolmea sangia seuraa kolme passia ja vastustaja lähtee herttakuninkaalla. A1082 KJ8 A973 QJ9 A2 A10972 K82 Partnerilla todellakin on minimiavauskäsi! Suunnittelet ensin pelinviennin. Montako pikatikkiä voit laskea ja laistatko ensimmäisen tikin? Kuusi pikatikkiä. Laista lähtö. Lähdön laistamisella tuskin voitat mitään, katkaiset vastustajien yhteydet lähtövärissä vain jos se on jakautunut 7-2. Mutta vaikka länsi todennäköisimmin jatkaa toiseen tikkiin herttaa, voi hän keksiä jotain muutakin. Esim. silloin kun hänen lähtövärinsä on KQ10xxx, ja uskoo pelinviejällä olevan alun perin AJx. Laisto ei nyt kuitenkaan auta, toiseen tikkiin länsi jatkaa herttarouvalla, ja otat tikin ässällä. Kotipelistä puuttuvat kolme tikkiä voit saada ruudusta tai padasta. Ruutuvärissä on maski kahteen suuntaan, arvaamalla oikein rouvan paikan saat viisi ruututikkiä. Ja jos patakuningas on idällä, saat maskaamalla kaikki neljä patatikkiä. Otatko seuraavaksi pata- vai ruutumaskin? Et kumpaakaan. Pelaa seuraavaksi ruutuässä ja -kuningas. Jos rouva putoaa toisena, saat puuttuvat kolme tikkiä ruutuväristä. Ja jos rouvaa ei näy, joudut turvautumaan patamaskiin. Näin pelaamalla "kombinoit" mahdollisuutesi kahdessa värissä. Maskaamalla suoraan jommassa kummassa värissä mahdollisuutesi kotipeliin on tasan 50%. Luopumalla ruutumaskista saat lisämahdollisuuden, jos ruuturouva on "lyhyessä varressa".

5 Koko jako: A1082 KJ8 A K753 KQJ Q3 654 Q104 J65 QJ9 A2 A10972 K82 Tässä jaossa kombinointi palkitaan, ja saat viisi ruututikkiä. Myöhemmin pelaat patarouvan, houkutellen länttä peittämään kuninkaalla. Nyt länsi tunnustaa kuitenkin pienellä, ja varmistat kotipelin ottamalla ässän. BL 4/98 Q A82 AK753 AJ82 Olet jakaja, kaikki vaarattomassa. Millä avaat? Yksi ruutu. Käsi on kaukana vahvasta kahden ristin avauksesta. Partnerisi tarjoaa yksi pata. Mikä on toinen tarjouksesi? Kaksi ristiä. Kerrot näin 5-4 alavärijakautumasi. Sinulla ei ole aivan riittävästi voimaa hyppäävään kolmeen ristiin. Kolme ristiä olisi täyspelivaatimus luvaten n pistettä. Jos partnerisi olisi tarjonnut yhden hertan, voisit tarjota kolme ristiä, mutta nyt kun partneri osui lyhyimpään väriisi, on se merkki korttien huonosta yhteensopivuudesta. Partnerisi korottaa toisella vuorollaan kolmeen ristiin. Mitä nyt tarjoat? Kolme sangia. Partnerin kolme ristiä on täyspelivihje luvaten pistettä. Joten yhteinen voima riittää reilusti tarjottavaan täyspeliin. Partnerisi kanssa teillä löytyisi yhteinen kahdeksan kortin valttiväri, mutta täyspeli alavärissä tarjotaan erittäin harvoin, kolme sangia käy normaalisti viiden alavärin edellä. Kun vain yksi väri on tarjoamaton, pitää sangitarjoajalla olla pito tässä värissä. Jos sinulla olisi samantyyppinen käsi ilman herttapitoa, esim. A8 Q8 AK753 AJ82, olisi oikea tarjous kolme herttaa. Neljännen värin tarjoaminen osoittaa hyvän käden ilman hyvää tarjousta, ja on lähinnä kiinnostunut pidosta tarjoamattomassa värissä. Kolmea sangia seuraa kolme passia, vastustaja lähtee yllättävästi avausväriäsi, ruuturouvalla. J10953 Q73 8 KQ76 Q A82 AK753 AJ82 Laistatko lähdön vai otatko ensimmäisen tikin?

6 Ota ensimmäinen tikki. On totta, että jos lähtijällä on viisi korttia ruutua, katkaiset puolustuksen yhteydet laistamalla lähdön. Mutta länsi ei aio ystävällisesti jatkaa ruutua tikkiin kaksi, herttakääntö kasvattaa puolustukselle heti vähintään viisi tikkiä, jos herttakuningas on idällä. Voit laskea seitsemän pikatikkiä. Lisää saat helposti kasvatettua padasta, kun ajat puolustuksen ässän ja kuninkaan alas. Joten tikkiin kaksi pelaat patarouvan, jolla saat tikin. Sait näin kahdeksannen tikkisi, mutta nyt patavärin kasvattaminen vaikeutuu. Montako yhteyskorttia tarvitset nyt pöytään? Kolme. Kaksi ajamaan puolustuksen korkeat kortit alas, ja yhden hakemaan kasvaneet patakorttisi. Montako varmaa yhteyskorttia sinulla on pöytään? Kaksi. Ristikuningas ja rouva. Joten yhtä puuttuu. Mikä voi olla kolmas yhteyskorttisi? Herttarouva tai ristiseiska. Jos herttakuningas on lännellä, pääset herttarouvalla pöytään. Silloin kuitenkin menetät kaksi pata-, kaksi ruutu- ja yhden herttatikin. Joten rististä pitää löytyä kolme yhteyskorttia. Ristiässälle kumpikin puolustaja tunnustaa pienellä. Mitkä kortit muodostavat seuraavan tikin? Ristikahdeksan ja ristikuningas kummankin puolustajan onneksesi tunnustaessa maata. Seuraavaksi jatkat pöydästä isolla padalla, jonka länsi voittaa kuninkaalla jatkaakseen ruutua sotamiehellä. Et laista samasta syystä, kun et laistanut ensimmäistäkään tikkiä. Mitkä kortit muodostavat seuraavan tikkisi? Ristisotamies ja rouva. Pelaat jälleen pöydästä ison padan, jolloin itä saa ässällään tikin j a pelaa ruutua. Länsi ottaa kasvaneet ruutunsa ja jatkaa herttakympin. Yrität pöydän rouvalla tikkiä, mutta itä peittää kuninkaalla ja otat ässällä tikin käteesi. Nyt pääset huolellisesti säästämällä ristikakkosella pöytään hakemaan vahvat padat. Koko jako: J10953 Q73 8 KQ76 K862 A KJ64 QJ Q A82 AK753 AJ82 Voisit aloittaa ristikäsittelyn myös pelaamalla ristikahdeksikon pöydän kuvalle, mutta ristisotamies heti kuvalle on väärin. Jos vastustajien risti on 4-1, tuhoat tällä pelitavalla yhden ristitikin ja saat ylimääräisen piedin peliisi. Mikäli länsi olisi alunperin lähtenyt herttaa, olisit ollut vailla kotipelimahdollisuuksia. BL 6/98 KQ9 A5 J1083 A852 Kaikki vaarattomassa, OPV passaa ja on sinun vuorosi. Mitä tarjoat? Yksi risti. Nykykäytännön mukaan kahdesta neljän kortin väristä avataan aina alemmalla. Toista neljän kortin väriä ei myöhemmin enää tarjota, vaan käsi kerrotaan tasaisena

7 sangitarjouksella, taikka vaihtoehtoisesti korotetaan partneria neljän kortin tuella. Yhden sangin avaukseen kädessä on yksi arvopiste liian vähän. VPV tarjoaa väliin yhden padan, partneri tarjoaa kaksi ruutua ja OPV passaa. Mitä tarjoat seuraavaksi? Kaksi sangia. Kolme ruutua on vaihtoehtoinen tarjous. Sangitarjous kuvaa käden kuitenkin paremmin. Tasainen minimikäsi ja hyvä pito vastustajan tarjoamassa värissä. Mutta korteilla Q93 A5 KJ108 A852 olisi parempi tarjous kolme ruutua; patapito on huonompi ja ruututuki vastaavasti parempi. Vaikka kätesi on avausvoimaltaan minimissään, et missään tapauksessa saa passata partnerin tarjoamaan kahteen ruutuun, vastaajan oma väri ensimmäisellä vuorolla on ehdoton kierrosvaatimus. Partnerisi korottaa kolmeen sangiin, johon kaikki passaavat. Länsi lähtee patasotamiehellä. 862 KQ2 AQ972 K7 KQ9 A5 J1083 A852 Montako pikatikkiä voit laskea? Kuusi. Kolme herttaa, yksi ruutu ja kaksi ristitikkiä. Lisäksi saat padasta varmasti yhden tikin lisää. Ruutuväristä on helppo kasvattaa lisätikkejä. Miten käsittelet ruutuvärin? Sotamies kädestä. Jos länsi pelaa pienen, annat sotamiehen "juosta". Jos saat tikin sotamiehellä, jatka kympillä. Jos ruutukuningas on lännellä, saat viisi tikkiä väristä. Ja jos maski epäonnistuu, saat joka tapauksessa neljä ruututikkiä. Voitko ennen ruutumaskia ottaa vahvat hertta- ja ristitikkisi? Et. Pelinviejä sangipelisssä ei saa ensi töikseen ottaa vahvoja pikatikkejään. Näin tehdessään hän vain kasvattaa vastapuolen pitkät värit vahvaksi. Jos pikatikkejä ei ole riittävästi kotipeliä varten, kasvata ensin puuttuvat lisätikit vahvaksi. Mennäänpä takaisin ensimmäiseen tikkiin. Itä tunnustaa lähtöön kolmosella. Minkä kortin pelaat kädestäsi? Yhdeksikön. Tuntuisi luonnolliselta ottaa ensimmäinen tikki kuvalla ja jatkaa toiseen tikkiin ruutusotamiehellä. Ruutukuninkaan sijainnista riippuen sinulla on joko yhdeksän tai kymmenen tikkiä. Näetkö kotipelissä mitään vaaroja? Aivan, puolustus voi saada viisi tikkiä, ennen kuin pystyt ottamaan omaa yhdeksää tikkiäsi. Jos ruutumaski ei onnistu, pääsee itä kiinni ja patakäännöllä puolustus saa yhden ruututikin lisäksi neljä patatikkiä. Jos sinulla olisi ollut esim. A94 kädessä ja pöydässä 862, olisi laisto ensimmäisessä ja toisessa tikissä rutiinia. Jos ruutumaski ei onnistu, ei idällä enää olisi palauttaa partnerinsa lähtöväriä. Nyt kun kädessäsi on A94:n sijasta KQ9, ei tilanne ole kuitenkaan muuttunut. Laistamalla ensimmäisen tikin varmistat kotipelin. Länsi todennäköisesti kasvattaa lähtövärinsä pelaamalla ässän ja lisää pataa, mutta vaikka ruutumaski ei nyt onnistuisikaan, ei idällä ole palauttaa pataa. Jos etelän ruutuväri olisi A1083 ja pohjoisen vastaavasti QJ972, pitäisi pelinviejän ottaa ensimmäinen tikki patakuvalla. Nyt kun hän maskaa ruutua ja maski epäonnistuu, ei länsi voi tehdä mitään vaarallista kääntöä.

8 Koko jako: 862 KQ2 AQ972 K7 AJ J K54 QJ KQ9 A5 J1083 A852

Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996

Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996 Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85. Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat?

Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85. Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat? Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85 Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat? Yksi risti. Normaalikäytäntö on avata kahdesta neljän kortin väristä aina alemmalla. Jakautuma sopisi sangiavaukseen,

Lisätiedot

PELINVIENTI SANGISSA. Kauko Koistinen

PELINVIENTI SANGISSA. Kauko Koistinen PELINVIENTI SANGISSA Kauko Koistinen Pelinvienti sangissa Ensimmäiseksi laske varmat pikatikit (tikit, jotka voit ottaa päästämättä vastustajaa kiinni). Jos pikatikit eivät riitä lupaamaasi määrään, kasvata

Lisätiedot

PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ. Kauko Koistinen

PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ. Kauko Koistinen PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ Kauko Koistinen Pelinviejän tulee poistaa heti kiinni päästessään vastapuolen valtit, ellei ole selvää syytä pelata jotain muuta maata. Pelinviejän tulee poistaa heti kiinni päästessään

Lisätiedot

Perttulantie 6, 00210 Helsinki. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, brikkaa, jossa on neljä taskua, yksi kunkin pelaajan kortteja varten.

Perttulantie 6, 00210 Helsinki. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, brikkaa, jossa on neljä taskua, yksi kunkin pelaajan kortteja varten. . Oppitunti. OPPITUNTI Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin pelaajia kutsutaan ilmansuuntien mukaan: POHJOIS-ETELÄ (NS) ja ITÄ-LÄNSI (EW) parit. Bridgejako

Lisätiedot

Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000

Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000 Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ Harjoitustehtävät Matti Niemi Suomen Bridgeliitto ry OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ p. 1/75 Perustekniikka: Tehtävä 1, s. 8 1. Olet pelinviejänä lännen kädestä. Olet kiinni pöydässä (itä),

Lisätiedot

Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit

Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit 1 Avausten 1 / korotukset Jako 1, 2 /I A2 J83 10832 KJ82 1 2 K765 KQ1052 A5 74 Tarjoussarja: Vastaajalla on tavallinen korotuskäsi kahden tasolle. Avaajalla

Lisätiedot

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT. 9. oppitunti

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT. 9. oppitunti NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT 9. oppitunti 1 PUOLUSTUSTARJOUKSET Kun vastapuoli on avannut tarjoussarjan, voimme myös halutessamme osallistua tarjoussarjaan Tavoitteet o Saada pelinvienti omalle puolelle

Lisätiedot

BRIDGEN PERUSIDEAT. 3. oppitunti 1

BRIDGEN PERUSIDEAT. 3. oppitunti 1 NT BRIDGEN PERUSIDEAT NT 3. oppitunti 1 BRIDGEN PERUSIDEAT Ensin on huutokauppavaihe eli tarjoaminen, jossa molemmat parit pyrkivät tarjouksia tekemällä löytämään pelivaihtoehdon, jossa oma puoli saa mahdollisimman

Lisätiedot

KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA

KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA TARJOAMINEN KÄDEN ARVIOINTI KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA KÄDEN PELIVOIMA ARVIOIDAAN KUVAKORTTIEN JA LYHYITTEN MAITTEN

Lisätiedot

Kotitehtäviä Pelinvienti ilman valttia

Kotitehtäviä Pelinvienti ilman valttia Olet tehtävissä pelinviejänä lännen (W) kädessä. Pelaat peliä ilman valttia. Tehtävä 1 Q Tehtävä 2 Q ª AK52 ª Q6 ª A52 ª K6 AK 85 A73 852 QJ3 K10952 KQ32 J1095 J643 A862 J84 A762 a) Kuinka monta pikatikkiä

Lisätiedot

Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja

Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja Bridgen peruskurssi 7.oppitunti Sivu 1/6 PELINVIEJÄN VÄRINKÄSITTELYJÄ 4 A73 J7 K7 Q5 Q83 J63 Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja kolmantena kätenä pelaa joka

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1999

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1999 Bridge Movie 1999 Kauko Koistinen Bridgelehti 1999 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä ylemmällä KQJ2 KQJ32

Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä ylemmällä KQJ2 KQJ32 4. OPPITUNTI Avaustarjous väriä 3-2p vähintään neljän kortin pituinen väri Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 8. oppitunti Raija Tuomi 1(6)

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 8. oppitunti Raija Tuomi 1(6) Raija Tuomi 1(6) JAKO 1 Jako 1 AQ6 N/- 842 KQJ6 7532 QJ3 98 K53 N QJ109 A4 W E 10752 K1052 S 864 KJ104 A76 983 A97 1NT pass 2C pass 2D pass 3NT pass pass pass Sitoumus: 3NT/N Lähtö: Q. Luonnollinen lähtö

Lisätiedot

PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS

PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS 2. ILMAISUKAHDENNUS YKSINKERTAINEN VÄLITARJOUS -OMAN VÄRIN

Lisätiedot

NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT

NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT AVAUSTARJOUS (kertaus) Avaustarjoukseksi eli avaukseksi sanotaan tarjoussarjan ensimmäistä tarjousta, joka ei ole pass. Jokaisessa tarjoussarjassa on siis korkeintaan yksi

Lisätiedot

KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT. 10. oppitunti

KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT. 10. oppitunti NT KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT NT 10. oppitunti 1 HÄIRITYT SARJAT KUN VÄRIAVAUS KAHDENNETAAN Vastaajan tarjoukset kun partnerin yhden tason väriavaus (1 /1 /1 /1 ) kahdennetaan: o Yhden tason tarjous (1

Lisätiedot

Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013

Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013 Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013 Jaot: Kati Sandström, laskenta: Kauko Koistinen Analyysit: Juho Granström, Kari Patana, Seppo Niemi 1. KQ7 North East South West N/- T 1 Pass 1 Pass AQJ94 2 Pass

Lisätiedot

Bridge Movie 2014. Kauko Koistinen Bridgelehti 2014. Montako pikatikkiä voit laskea?

Bridge Movie 2014. Kauko Koistinen Bridgelehti 2014. Montako pikatikkiä voit laskea? Bridge Movie 2014 Kauko Koistinen Bridgelehti 2014 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Kotitehtäviä Pelinvienti valtin kanssa

Kotitehtäviä Pelinvienti valtin kanssa Olet tehtävissä pelinviejänä lännen (W) kädessä. Kaikissa tehtävissä pata on valttia. Tehtävä 1 Q Tehtävä 2 A ª AQJ104 ª K752 ª AJ753 ª K64 3 875 109 8542 Q964 J105 Q64 AK52 K53 A72 KQJ 53 e) Kun valttaat,

Lisätiedot

Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001

Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001 Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen,

Lisätiedot

Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä

Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä Bridgen peruskurssi 2.oppitunti Sivu 1/6 Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä vastustajia kiinni välillä A86 K4 KQJ KQ85 532 A52 A109 J1097 Jos vastustajilla on

Lisätiedot

Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. sekä tarjoaminen että pelaaminen etenevät myötäpäivään.

Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. sekä tarjoaminen että pelaaminen etenevät myötäpäivään. Suomen Bridgeliitto Peruskurssi 1. OPPITUNTI Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. Pelaajia kutsutaan ilmansuuntien mukaan: POHJOIS-ETELÄ (NS) ja ITÄ-LÄNSI

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2014 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen Olet etelä. länsi avaa vaarassa yhdellä ristillä, pohjoinen passaa ja itä tarjoaa yhden padan. Olet vaarattomassa ja sinulla on: K1073 AKQ10765 K2 -. Mitä

Lisätiedot

Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6)

Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6) Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6) JAKO 1 N/- N E S W p 1NT 2 2 Sitoumus: 2 by W Idällä ei ole riittävästi voimaa täyspeliin partnerin avauksen 1NT jälkeen, joten hän tarjoaa siirtotarjouksen 2 luvaten vähintään

Lisätiedot

NT VALTTAAMINEN NT 1

NT VALTTAAMINEN NT 1 NT VALTTAAMINEN NT 1 VALTTAAMINEN Kun pelinviejä on ensimmäisen kerran kiinni, hänen tulee poistaa puolustajien valtit, ellei hän selvästi huomaa parempaa pelitapaa Syitä, miksi ei valtata heti: Tarvitset

Lisätiedot

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT Vastustajan avattua pass = ei kerrottavaa uusi väri = 5+ korttia, 10-17 ap 1NT = 15-17 ap., tasainen, hyvä pito vastustajan värissä X (ilmaisukahdennus) = 11-17 ap, väh. 3

Lisätiedot

LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA

LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA Bridgen peruskurssi 3.oppitunti Sivu 1/6 LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA Jos sangiavaajan partnerilla on epätasainen käsi ja joku pitkä väri, kannattaa yleensä pyrkiä pelaamaan loppusitoumus tämä väri valttina.

Lisätiedot

Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7)

Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7) Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7) Jako 1, N/- 1 2NT 3NT Sitoumus: 3NT by N Idällä olisi hyvä jako tehdä kahden padan välitarjous, mutta väri on liian heikko. Etelä tarjoaa kaksi sangia luvaten 11-12p ja kieltää

Lisätiedot

Alertointisäännöstö 1. syyskuuta 2011

Alertointisäännöstö 1. syyskuuta 2011 LIITE 2 Alertointisäännöstö 1. syyskuuta 2011 Bridgelaki 40 : Pelaajien väliset sopimukset Pelaaja ei saa tarjota tai pelata tavalla, joka perustuu partnerien keskeiseen erityissopimukseen ellei vastustajaparin

Lisätiedot

Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997

Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997 Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT. 7. oppitunti 1

NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT. 7. oppitunti 1 NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT 7. oppitunti 1 AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA Kun vastaaja on tarjonnut uuden värin kahden tasolla, hän on luvannut vähintään (10)11 pistettä: 2 / lupaa (10)11+

Lisätiedot

NT ESTOTARJOUKSET NT

NT ESTOTARJOUKSET NT NT ESTOTARJOUKSET NT ESTOTARJOUKSET Estotarjouksella tarkoitetaan hyppäävää tarjousta, joka tehdään heikolla kädellä, jossa on pitkä väri Tarkoituksena on a) hankaloittaa vastustajien tarjoamista ja estää

Lisätiedot

BRIDGEN HISTORIA. ETO/Bridgen peruskurssi, oppitunti 1 2

BRIDGEN HISTORIA. ETO/Bridgen peruskurssi, oppitunti 1 2 NT JOHDANTO NT BRIDGEN HISTORIA Tikkipelit syntyivät 1500-luvulla, esim. twist 1800-luvulla kehittyi biritch eli venäläinen twist, suosittu Yhdysvalloissa ja Englannissa Nimi biritch vääntyi englantilaiseen

Lisätiedot

Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää.

Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Kauko Koistinen Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Pelinviejän pelaamaan tikkiin: iso pieni = pariton määräkortteja pieni iso

Lisätiedot

VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT. 2. oppitunti

VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT. 2. oppitunti NT VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT 2. oppitunti 1 VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA VAHVAN VÄRIN KÄSITTELY Jos pelattava maa on niin vahva, ettei vastustajilla ole siitä yhtään ratkaisevan korkeata kuvakorttia

Lisätiedot

Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti:

Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti: 1 Bridgen ABC Avaukset 1 Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti: 1) AINA PISIN VÄRI 2) KAHDESTA TAI KOLMESTA 4 KORTIN VÄRISTÄ

Lisätiedot

Untuvikot (7)

Untuvikot (7) Untuvikot 20.3.2014 1(7) Jako 1, N/- 1 P 2 P 3 P 5 /3 P P/5 P Sitoumus: 5 by N Pohjoisella on aivan minimi avauskäsi, mutta hyvä jakauma. Idällä on voimaa välitarjoukseen, mutta padan laatu on hieman heikko

Lisätiedot

Standard American. Kauko Koistinen BL 4-5/00

Standard American. Kauko Koistinen BL 4-5/00 Standard American Kauko Koistinen BL 4-5/00 Vaikka itse olenkin sitä mieltä, että Internetissä bridgen pelaaminen menettää jotain pelin sosiaalisesta luonteesta, on tämä laji kasvattanut niin paljon suosiotaan

Lisätiedot

NT AVAUS 1NT NT. 8. oppitunti

NT AVAUS 1NT NT. 8. oppitunti NT AVAUS 1NT NT 8. oppitunti 1 AVAUSTARJOUS 1NT 15-17 arvopistettä Tasainen jakautuma eli neljä eri maata ovat jakautuneet 4333, 4432 tai 5332 Onko 1NT avaus? KQJ8 AQ8 AQ98 KJ76 A973 862 Q7 9 K72 KJ1073

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia

Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo

Lisätiedot

Todennäköisyyksiä ja päättelyä

Todennäköisyyksiä ja päättelyä Todennäköisyyksiä ja päättelyä Oddsit On olemassa oikea tapa pelata värit Riippuu aina siitä kuinka monta tikkiä tarvitsee Paras lähde: ACBL Bridge Encyclopedia (50 sivua värinkäsittelyä ja oddseja) Ei

Lisätiedot

Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin

Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen 2016 Puolustuksen osuus Tarjoussarjaan

Lisätiedot

NT ESTOTARJOUKSET NT

NT ESTOTARJOUKSET NT NT ESTOTARJOUKSET NT ESTOTARJOUKSET Estotarjouksella tarkoitetaan hyppäävää tarjousta, joka tehdään heikolla kädellä, jossa on pitkä väri Tarkoituksena on a) hankaloittaa vastustajien tarjoamista ja estää

Lisätiedot

Lähtökortti. Kauko Koistinen

Lähtökortti. Kauko Koistinen Lähtökortti Kauko Koistinen millä värillä millä kortilla Lähtökortti Lähtökortti partnerin väristä Sangipeliä vastaan Lähtökortti partnerin väristä pisimmästä väristä Sangipeliä vastaan Lähtökortti Sangipeliä

Lisätiedot

Untuvikot (8)

Untuvikot (8) Untuvikot 27.2.2014 1(8) Jako 1, N/- P 1 1 1 2 P P 2 3 P P P Sitoumus: 3 by N Idällä on yhden ristin avauskäsi. Etelällä on hyvä yhden ruudun välitarjous. Lännellä ei ole voimaa täyspeliin, ei pitoa ruudussa

Lisätiedot

Idän avattua 1NT, länsi tietää voiman riittävän täyspeliin. Kun lännellä ei ole neljän kortin yläväriä, hän tarjoaa suoraan 3NT.

Idän avattua 1NT, länsi tietää voiman riittävän täyspeliin. Kun lännellä ei ole neljän kortin yläväriä, hän tarjoaa suoraan 3NT. Untuvikkokisa 23.1.2014 1(9) JAKO 1 3 N E S W N/- AJ1054 Tarjoussarja 4 kortin väreillä: KQ72 1 P 1 P K76 2 P 4 P K942 Q1086 P P 98 K72 A103 J54 Tarjoussarja 5 kortin yläväreillä: 8543 J109 1 P 4 P AJ75

Lisätiedot

PUOLUSTAJA TOISENA. Kauko Koistinen

PUOLUSTAJA TOISENA. Kauko Koistinen PUOLUSTAJA TOISENA KÄTENÄ Kauko Koistinen Puolustajan pitää toisena kätenä pelata pienin korttinsa. Puolustajan pitää toisena kätenä pelata pienin korttinsa. Ässien "tehtävä" on tappaa pelinviejän kuvakortteja,

Lisätiedot

PELINVIEJÄN LAISTAMINEN

PELINVIEJÄN LAISTAMINEN NT LAISTAMINEN NT 1 ELINVIEJÄN LAISTAMINEN Bridgessä ei ole ylimenopakkoa, joten tikin voi ottaa silloin kuin parhaaksi näkee Varsinkin sangissa pelinviejän kannattaa aika usein laistaa lähtö Laistamisen

Lisätiedot

BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA

BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA Raimo Iltanen 1 BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA Suomen Bridgeliitto, 1984 ESIPUHE Bridgeä oppii pelaamalla ja taas pelaamalla mutta teoreettinen tietämys on aivan välttämätöntä, jos aikoo todella menestyä. Tämä

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2015

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2015 Bridge Movie 2015 Kauko Koistinen Bridgelehti 2015 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT. 6. oppitunti 1

NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT. 6. oppitunti 1 NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT 6. oppitunti 1 VASTAAJAN VÄRITARJOUS 1 TASOLLA Vastaaja tarjoaa pisintä väriään alimmalla mahdollisella tasolla Jos vastaajan oma väri on ylempi kuin avausväri, hän voi tarjota

Lisätiedot

Untuvikkokisa (9)

Untuvikkokisa (9) Untuvikkokisa 30.1.2014 1(9) JAKO 1 Q1094 N/- 1053 K763 A6 A73 K85 N E S W AJ76 Q4 P 1 P 1 Q8 A102 P 1NT P 3NT Q1085 KJ743 P P P J62 K982 Sitoumus: 3NT by E J954 92 Länsi tietää heti partnerinsa avauksen

Lisätiedot

Valttipelin säännöt. 3. oppitunti

Valttipelin säännöt. 3. oppitunti NT VALTTIPELI NT Valttipelin säännöt Valttipelissä tikit voitetaan aivan samalla tavalla kuin sangissa, niin kauan kuin kaikki tunnustavat väriä. Erona sangipeliin on, että kun pelattava väri on loppunut,

Lisätiedot

JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A A542

JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A A542 JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J97 8532 764 N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A8 9763 A542 Pohjoinen avaa yhdellä sangilla kertoen näin 15-17 arvopistettä ja tasaisen jakautuman. Avaus

Lisätiedot

Q53 AK KJ4 N E S W KJ NT P 3NT P A9 862 P P Q73. Sitoumus: 3NT by E KJ1074 QJ7

Q53 AK KJ4 N E S W KJ NT P 3NT P A9 862 P P Q73. Sitoumus: 3NT by E KJ1074 QJ7 JAKO 1 N /- A105 A54 Q53 AK92 9862 KJ4 N E S W KJ6 108732 1NT P 3NT P A9 862 P P 8543 106 Q73 Q9 Sitoumus: 3NT by N KJ1074 QJ7 Etelä näkee partnerinsa sangiavauksen jälkeen, että parin yhteisen voiman

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2012

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2012 Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO

TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO NT KERTAUSTA NT 1 TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO Tarjoamisen tavoitteena on löytää paras sitoumus: oikea pelimuoto sopivalla tasolla Oikean pelimuoto: pyritään löytämään yhteinen vähintään 8 kortin

Lisätiedot

NT HÄIRITYT SARJAT NT

NT HÄIRITYT SARJAT NT NT HÄIRITYT SARJAT NT Häirityt sarjat Sarjat, joissa oma puoli on avannut ja vastustajat kahdentavat tai tarjoavat väliin. Väritarjouksen jälkeen Sarjat, joissa oma puoli on avannut ja vastustajat kahdentavat

Lisätiedot

Puolustaja kolmantena kätenä. Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin!

Puolustaja kolmantena kätenä. Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin! Puolustaja kolmantena kätenä Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin! Jos pöydässä ei ole korkeata korttia, jonka haluaisit myöhemmin peittää, pelaa kolmantena kätenä korkein korttisi.

Lisätiedot

NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT

NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT 1 MITÄ MERKINANNOT OVAT Merkinannot ovat puolustuksen tapa keskustella keskenään tikkipelivaiheessa toisin pelinviejäkin kuulee keskustelun Merkinannot helpottavat puolustamista

Lisätiedot

LÄHTÖKORTTI PITUUDEN MUKAAN

LÄHTÖKORTTI PITUUDEN MUKAAN NT LÄHTÖKORTIT NT 1 LÄHTÖKORTEISTA Lähtijän partnerille on tärkeää pystyä hahmottamaan, minkälaisesta maasta partneri on lähtenyt. Tämän avulla hän tietää, kannattaako maata jatkaa, kun hän on seuraavan

Lisätiedot

Untuvikot (7)

Untuvikot (7) Untuvikot 27.3.2014 1(7) Jako 1, N/- 1 2NT 3NT Sitoumus: 3NT by W Idällä on voimaa hyppysangin verran ja tasainen käsi, joten hän avaa ruudulla. Länsi hyppää kahteen sangiin luvaten 11-12p ja tasaisen

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2003

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2003 Bridge Movie 2003 Kauko Koistinen Bridgelehti 2003 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku... 1 1.2 Liitteet... 4

1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku... 1 1.2 Liitteet... 4 Sisältö 1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku...................... 1 1.2 Liitteet........................ 4 2 Tikkipelin perusteet: sangi 5 2.1 Tavallisimmat pelitekniikat............. 5 2.1.1 Tikkien ottaminen

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2007

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2007 Bridge Movie 2007 Kauko Koistinen Bridgelehti 2007 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Länsi kysyy ylävärejä kahdella ristillä ja kuultuaan patavärin nostaa sen täyspeliin.

Länsi kysyy ylävärejä kahdella ristillä ja kuultuaan patavärin nostaa sen täyspeliin. 1 N/- 1 1 2 4 Sitoumus 4 E Länsi avaa neljännestä kädestä ruudulla ja nostaa partnerin padan kahteen. Idällä on passanneeksi kädeksi tosi hyvät kortit ja hän nostaakin vielä täyspeliin. Etelä lähtee herttaviitosella

Lisätiedot

NT JOHDANTO JA SANGI NT

NT JOHDANTO JA SANGI NT 1 NT JOHDANTO JA SANGI NT Bridgen historia 2 Tikkipelit syntyivät 1500-luvulla, esim twist 1800-luvulla kehittyi biritch eli venäläinen twist, suosittu Yhdysvalloissa ja Englannissa Nimi biritch vääntyi

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Olet etelä, jakajana, kaikki vaarassa. Mita tarjoat?

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Olet etelä, jakajana, kaikki vaarassa. Mita tarjoat? Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Lähtökortti-ideoita. Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Lähtökortti-ideoita. Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Lähtökortti-ideoita Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Lähtökortti ratkaisee Lähtökortti on usein pelin tärkein kortti Lähtiessä

Lisätiedot

Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit

Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit 1 Sangipeli Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit Jako 3, 3 NT/I Jako 1, 3NT/ J1082 8753 J93 A3 AK73 962 AK4 KQ6 Q5 KQJ10 76 J10874 964 A4 Q10852 952 elinvienti: Itä lähtee pisimmästä väristään, ruudusta,

Lisätiedot

- 3, 3 ja 3 NT: samoin kuin edellä (avaajalla on nyt väkisin lisäpituutta ainakin toiseen yläväriin, muutoin olisi vastattu heti tarjouksella 3!).

- 3, 3 ja 3 NT: samoin kuin edellä (avaajalla on nyt väkisin lisäpituutta ainakin toiseen yläväriin, muutoin olisi vastattu heti tarjouksella 3!). Efossangi Lasse Bergroth Edellytykset: * 15-18 arvopistettä, jako 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5-3-3-2, 5-4-2-2 tai 6-3-2-2. Jakautumassa 5-4-2-2 ei saa esiintyä 5-4 -ylävärejä eikä jakautumassa 6-3-2-2 6-kortin

Lisätiedot

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ Harjoitukset vastauksineen Matti Niemi Suomen Bridgeliitto ry OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ p. 1/170 Perustekniikka: Tehtävä 1, s. 8 1. Olet pelinviejänä lännen kädestä. Olet kiinni pöydässä

Lisätiedot

Untuvikkokisa (7)

Untuvikkokisa (7) Untuvikkokisa 13.2.2014 1(7) JAKO 1 N/- N E S W 1 2 3 Sitoumus: 3 by E Idällä on voimaa välitarjoukseen hertassa. Lännellä on inviittivoima ja valttituki. Hän kysyykin korotuksella, onko avaajalla lisättävää

Lisätiedot

1 Johdanto Pelin kulku... 2

1 Johdanto Pelin kulku... 2 Sisältö 1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku...................... 2 1.2 Kirjan sisällöstä.................... 5 2 Tikkipelin perusteet: sangi 7 2.1 Tavallisimmat pelitekniikat............. 7 2.1.1 Tikkien ottaminen

Lisätiedot

Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004

Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004 Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti AKJ Mitä tarjoat?

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti AKJ Mitä tarjoat? Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2010

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2010 Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005

Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005 Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Untuvikot (8)

Untuvikot (8) Untuvikot 6.3.2014 1(8) JAKO 1, N/- 1 X 1 2 3 4 Sitoumus: 4 by N Idällä on yhden ruudun avauskäsi. Etelällä on hyvä 17p kahdennuskäsi. Lännellä ei ole voimaa täyspeliin eikä tukea partnerille, mutta kuitenkin

Lisätiedot

Alertointisäännöstön ohjeet 1. syyskuuta 2011

Alertointisäännöstön ohjeet 1. syyskuuta 2011 Alertointisäännöstön ohjeet 1. syyskuuta 2011 Alertointiohjeet Seuraaville sivuille on koottu esimerkkejä ja ohjeita alertoinnin yleisperiaatteista. Pelaajan velvollisuus alertoida ei rajoitu millään tavalla

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2008

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2008 Bridge Movie 2008 Kauko Koistinen Bridgelehti 2008 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Jako 1, N/- N E S W 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W

Jako 1, N/- N E S W 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W Jako 1, N/- 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W Pohjoisella on aivan minimi avauskäsi, joten passikin on aivan hyvä vaihtoehto. Kahdella padalla ei voi avata, kun padan laatu on liian heikko ja voimaa sivussa

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2009

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2009 Bridge Movie 2009 Kauko Koistinen Bridgelehti 2009 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Montako menevää voit laskea?

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Montako menevää voit laskea? Bridge Movie 2016 Kauko Koistinen Bridgelehti 2016 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

JOHDANTO JA SANGI. p. 1/145

JOHDANTO JA SANGI. p. 1/145 JOHDANTO JA SANGI p. 1/145 Bridgen perusideat Parit pelaavat toisiaan vastaan. Pelaajat on nimetty ilmansuuntien mukaan. Pohjoinen-etelä vs. itä-länsi (P-E vs. I-L) Parin tavoitteena on saada jaosta mahdollisimman

Lisätiedot

PELINVIENTI- SUUNNITELMA

PELINVIENTI- SUUNNITELMA NT PELINVIENTI- SUUNNITELMA NT 1 Pelinviejä tekee pelinvientisuunnitelman heti kun lepääjä on levittänyt pöydän näkyviin siis ennen kuin pelaa yhtään korttia! Pelinvientisuunnitelman tekeminen nopeuttaa

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2006

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2006 Bridge Movie 2006 Kauko Koistinen Bridgelehti 2006 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Tarjouspaneelin perussysteemi

Tarjouspaneelin perussysteemi Tarjouspaneelin perussysteemi LIITE 6 Systeemi perustuu kirjassa Bridgeä 2000-luvulla esitettyyn tarjousjärjestelmään. Kirjan systeemiin ei ole tehty muutoksia, mutta kirjassa määrittelemättä jääneisiin

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(5) Raija Tuomi 2. oppitunti

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(5) Raija Tuomi 2. oppitunti Bridgen peruskurssi/eto Harjitusjat 1(5) Raija Tumi 2. ppitunti JAKO 1 9 tikkiä ilman valttia, pelinviejänä phjinen (3NT/N) Jak 1 762 N/- Q54 AK5 853 KQJ3 QJ1094 J982 N K3 J8 W E 10964 A1096 S 52 AK A1076

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(6)

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(6) Bridgen peruskurssi/eto Harjitusjat 1(6) Raija Tumi 3. ppitunti JAKO 1 10 tikkiä herttavalttina, pelinviejänä phjinen Jak 1 AQ2 N/- AKQ54 Q54 K864 43 J1053 J6 N 107 10976 W E A2 QJ2 S AK1076 97 9832 KJ83

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2002

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2002 Bridge Movie 2002 Kauko Koistinen Bridgelehti 2002 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Bridge etiikka. Bridge etiikka ja pelaajan oikeudet Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Bridge etiikka. Bridge etiikka ja pelaajan oikeudet Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Bridge etiikka Bridge etiikka ja pelaajan oikeudet Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Informaation avoimuus Bridge pelinä perustuu rehellisyyteen, oikeudenmukaisuuteen

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta

Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto

Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen 2016 Informaatiota partnerille

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2016 Korttisi: Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen AQ1065 K62 82 AJ10. Olet etelä, itä avaa kaikki vaarassa yhdellä hertalla ja on sinun vuorosi. Tarjoat tietenkin yhden padan, länsi passaa, partnerisi

Lisätiedot

Skruuviopas. Kari Bergholm

Skruuviopas. Kari Bergholm Skruuviopas Kari Bergholm Suomalaisen skruuvin pyhäkkö, Arvo Ylppö huone, Helsingin Suomalaisella Klubilla. Pelaajina myötäpäivään vasemmalta Jaakko Karvonen, Pellervo Erkkilä, Olli Meretoja ja Juhani

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2015 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen Olet etelä, jakajana avaat yhdellä hertalla korteilla: 65 AKQ102 AK32 J7. Kaikki vaarattomassa länsi tarjoaa väliin yhden padan, partneri kahdentaa ja itä

Lisätiedot