Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996"

Transkriptio

1 Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt oikean vastauksen kuhunkin kysymykseen. BL 2/96 4 AK863 KQ7 KJ64 Kaikki vaarattomassa, olet etelä ja avaat jakajana yksi hertta. Partnerisi tarjoaa 1NT, ja vastustajat passaavat koko ajan. Mitä tarjoat toisella vuorollasi? Kaksi ristiä. Näin kerrot jakautumasi. Kun pelaaja tarjoaa ensin jotain väriä yhden tasolla ja toisella vuorollaan jotain uutta väriä kahden tasolla, lupaa hän ensiksi tarjoamassaan värissään vähintään viisi ja toiseksi tarjoamassaan vähintään neljä korttia. Vaikka kädessä on jakopisteineen 18p, huomattavasti enemmän kuin lupaamasi l3p, et voi osoittaa tätä lisävoimaa millään tarjouksella. Hyppy kolmeen ristiin lupaisi 20-21p. Partnerisi tarjoaa kaksi herttaa. Tämä on preferenssitarjous, partnerisi lupaa 6-9p ja valitsee tarjoamistasi väreistä mieluummin hertan valtiksi. Mitä nyt tarjoat? Kolme herttaa. Jos partnerisi pistevoima on ylärajalla lupaamaansa määrään, on parillanne riittävästi voimaa tarjottavaan täyspeliin. Kolme herttaa on inviittitarjous, partneri passaa tähän minimikädellä ja vastaavasti korottaa täyspeliin maksimilla. Yleisestikin ottaen parin yhteisen värin korottaminen alta täyspelitason on inviitti, täyspelivihje. Partnerisi tarjoaa neljä herttaa, johon kaikki passaavat. Länsi lähtee patasotamiehellä ja partnerisi levittää korttinsa pöydälle: 63 J103 A98652 AK AKQ QJ2 Länsi lähtee herttaässällä. Ennen kuin määräät pöydästä korttia ensimmäiseen tikkiin, tulee sinun tehdä pelinvientisuunnitelma. Kun pelaat valttisitoumusta, on hyvä laskea tulevien tikkien lisäksi myös menevät. Montako tikkiä voit laskea saavasi patapelissä? Entä montako menevää sinulla on? Mikä on pelinvientisuunnitelmasi? Ota tavaksesi suunnitella pelinvienti ennen kuin määräät kortin pöydästä ensimmäiseen tikkiin. Sinulla on kaikkiaan kuusi pikatikkiä, kaksi herttaa ja neljä ristiä. Hertasta saat kaksi lisää, jos vain valttiväri istuu tasan 3-2 vastustajilla. Ruudusta saat myös kasvatettua yhden tai kaksi lisätikkiä ässän sijainnista riippuen. Kymmenen tikkiä on siis mahdollista saada, jos vastustajien kortit ovat jakautuneet kannaltamme suotuisasti. Myös meneviä laskemalla voidaan todeta kotipelin olevan mahdollinen: pata-, hertta ja ruutuvärissä on kussakin yksi menevä korttien istuessa hyvin.

2 Patasotamies voittaa ensimmäisen tikin, länsi pelaa toiseen tikkiin lisää pataa, ja varastat idän kuninkaan valtilla. Mitä seuraavaksi? Valtit pois vastustajilta. Herttaässälle ja - kuninkaalle kumpikin puolustaja tunnustaa, länsi toiseen kierrokseen sotamiehellä. Valtti istui siis onnekkaasti 3-2, toiselle puolustajalle jäi siis vielä valttirouva. Poistatko puolustuksen viimeisenkin valtin pelaamalla vielä kierroksen herttaa? Et. Jos puolustuspelaajilla on vain yksi valtti jäljellä, ja tämä on myös vahvaksi kasvanut, ei pelinviejän yleensä kannata poistaa tällaista valttia. Päinvastoin puolustuspelaaja, jolla on vahva valtti kädessään, yleensä pyrkii pelaamaan tämän valtin näin poistaen pelinviejäpuolelta kaksi valttia. Otatko tässä vaiheessa vahvat ristisi vai alatko kasvattamaan ruutukuviasi? Ensin ruudun kasvatus. Sinun tulee pelata ruutu pöydästä "kohti" käden kuvakortteja, jos ruutuässä on idällä, saat näin pelaten kaksi ruututikkiä. Joten tarvitset kaksi yhteyskorttia pöytään, ja nehän löytyvät ristissä. Herttakuninkaan jälkeen pelaa ristiä pöydän ässälle, ja seuraavaksi pieni ruutu kättä kohden. Jos itä pelaa pienen, voitat ruutukuvalla tikin, menet uudestaan pöytään ristirouvalla pelaamaan sieltä lisää ruutua. Saisitko pelin kotiin, jos olisit pelannut herttakuninkaan jälkeen vielä kolmannen kierroksen valttia? Et. Ollessaan kiinni herttarouvalla länsi jatkaa seuraavaan tikkiin pataa, jonka joudut varastamaan viimeisellä valtillasi. Ja nyt kun itä voittaa tikin ruutuässällään, voi hän ottaa peliisi pietin vahvoilla padoillaan. Sinusta tuli "valttimatti", valttikorttisi loppuivat ennen kuin olit saanut kasvatettua värisi vahvaksi. Ruutu sinun tuli siis pelata kuvia kohden, tikkimääräsi ruudussa riippuu vastustajien ässän sijainnista. Herttaa ei kuitenkaan tarvitse (eikä yhteyksien puuttuessa saakaan) pelata samalla tavalla kuvia kohti. Hertassa sinulla ei ole "arkaa" kombinaatiota, vastustajien rouvan, sotamiehen tai kympin sijainnit eivät vaikuta tulossa olevaan tikkimäärääsi, toivot ainoastaan vastustajien valttikorttien tasaista 3-2 jakautumaa. Koko jako: Q AQ9 J10875 AK32 QJ9 104 J93 A AK863 KQ7 KJ64

3 BL 3/96 QJ9754 AQ6 Q8 85 Kaikki vaaravyöhykkeessä, olet etelänä avausvuorossa. Avaatko, ja jos, niin millä? Yksi pata. Passikaan ei olisi virhe, mutta kuuden kortin pata puoltaa mieluummin avausta. Heikko kakkonen padassa (tai multi 2 ) ei ole hyvä vaihtoehto. Pistevoimastasi on vain kolme patavärissä ja kahdeksan arvopistettä lyhyissä väreissä. Avattaessa kahden tai korkeamman tason estoavauksilla tulee käden pistevoiman olla sijoittunut pääasiassa avausväriin. Partnerisi tarjoaa kaksi ristiä. Vastustajat passaavat koko ajan. Mitä nyt tarjoat? Kaksi pataa. Vaikka sinulla on aivan minimivoimainen avauskäsi, et saa missään tapauksessa passata. Vastaajan oman värin tarjoaminen (yksi yli yhden tai kaksi yli yhden) on kierros vaatimus. Vastaajalla saattaa olla riittävästi voimaa täyspelin tarjoamiseen, mutta hän ei tiedä mikä on oikea täyspeli. Kerrot kuuden kortin avausvärin tarjoamalla tämän uudestaan, ja minimivoiman kerrot tarjoamalla värisi alimmalla tasolla. Partnerisi korottaa neljään pataan. Länsi aloittaa herttasotamiehellä KJ7 AK73 QJ9754 AQ6 Q8 85 Partnerisi nosto suoraan täyspeliin oli optimistinen, inviitti kolme pataa olisi ollut korrektimpi. Pelinvientisuunnitelma? Sinulla on vain neljä pikatikkiä, kaksi herttaa (lähdön jälkeen) ja kaksi ristiä. Valtista voit kasvattaa neljä tikkiä ja ruudusta kaksi, kaikkiaan olet siis saamassa kotipeliin vaadittavat kymmenen tikkiä. Valttipelissä on tärkeää laskea myös "menevät" tikit. Padassa vastustajat ovat saamassa kaksi tikkiä, ruudusta on menossa ässä, ja jos herttaa pelataan kolme kierrosta kasvaa heille myös tikki myös siitä väristä. Eli vaarana on, että puolustajat ehtivät saamaan ensin neljä tikkiä ennen kuin olet kasvattanut omaa kymmentä tikkiäsi. Pelaat lähtöön pienen pöydästä ja voitat ensimmäisen tikin herttarouvalla. Mitä seuraavaksi? Ruuturouva. Valttipelissä on useimmiten oikein ensin poistaa vastustajien valtit. Tässä jaossa sinulla ei ole aikaa toimia näin. Jos pelaat valttia, puolustus kääntää lisää herttaa kasvattaen näin itselleen neljännen ja pietittävän tikin. Sinulla on siis kiire päästä sakaamaan herttameneväsi ruudulle. Seuraava yleissääntö koskee sellaisen värin käsittelyä, jossa vastapuolella on vain ässä tai heillä ei ole yhtään ratkaisevan korkeata korttia: Pelaa ensin kuvakorttisi siitä kädestä, missä sinulla on vähemmän kortteja kyseisessä värissä. Tätä sääntöä noudattamalla yhteytesi oman kätesi ja pöydän välillä toimivat paremmin. Ruuturouva voittaa tikin ja jatkat lisää ruutua, itä ottaa ässällään tikin ja jatkaa herttaa, jonka voitat ässällä. Miten jatkat?

4 Ristiä ässälle ja kolmas ruutukierros, johon sakaat menevän herttasi. Joko nyt on aika pelata valttia? Kyllä. Tässä vaiheessa ei ole järkevää varastaa herttaa käteen. Yleisesti ottaen "pitkään valttiin" varastaminen ei kasvata saatavissa olevaa tikkimäärääsi, nämä valttikortit saavat tikin joka tapauksessa. Toisaalta pöydän lyhyeen valttiin varkaustikkien ottaminen on joskus välttämätöntä ennen vastustajien valtin poistamista. Sinun tulee pelata pataa kuvia kohden, eli lähteä lepääjän korteista pienellä, onneksesi olet pöydässä valmiiksi kiinni. Siis patakolmonen, -kakkonen, -rouva ja -kuningas. Länsi jatkaa herttaa, jonka varastat käteesi. Mitä pelaat seuraavaksi? Ristiä kuninkaalle. Vastustajilla on vielä kaksi valttia ylhäällä, jotka pitäisi poistaa. Sinun tulee kuitenkin edelleen pelata pataa pöydästä kohti kättä, ja onneksesi pöytään löytyy vielä yhteyskortti. Vaikka nyt idällä oli valtissa ässä, kymppi ja kakkonen, joutuu puolustus tyytymään kahteen valttitikkiin. Koko jako: KJ7 AK73 K A102 J1085 K A943 J952 Q104 QJ9754 AQ6 Q8 85 BL 4/96 AK75 Q432 J2 A52 Kaikki vaarattomassa, olet etelänä avausvuorossa. Millä avaat? Yksi hertta. Kahdesta neljän kortin pituisesta väristä avataan alemmalla. Jos sinulla olisi kaksi viiden kortin väriä, avaisit niistä kahdesta ylemmällä. Värien laatuero ei ole ratkaisevaa. Partnerisi tarjoaa kaksi ristiä, vastustajanne passaavat koko ajan. Mitä nyt tarjoat? Kaksi sangia. Et saa tarjota pataväriäsi kahdestakaan eri syystä. Ensiksikin, jos avaat värillä yhden tasolla ja toisella vuorolla tarjoat jotain uutta väriä kahden tasolla, lupaat väh. 5-4 jakautuman näissä väreissä. Toiseksi, kahden värin tarjoaminen ylenevässä järjestyksessä lupaa voimaa väh. 17 pistettä. Puhutaan reverse-tarjoamisesta.

5 Sotamies dubbelton ruudussa saattaa vaikuttaa arveluttavalta sangitarjoukseen. Kaksi sangia lupaa kuitenkin vain tasaisen minimikäden, eikä välttämättä pitoja kaikissa tarjoamattomissa väreissä. Jos vastapuoli olisi ollut tarjoussarjassa mukana ruudulla, niin tällöin sangitarjous ei tulisi kysymykseen ruutupidon puuttuessa. Partnerisi korottaa kolmeen sangiin ja länsi lähtee ruutunelosella. Pelinvientisuunnitelma? Q82 A8 K75 K10984 AK75 Q432 J2 A52 Sinulla on vain kuusi pikatikkiä, mutta lisätikkejä on mahdollista kasvattaa jopa kaikista neljästä eri maasta. Puolustus on löytänyt lähdöstä heikoimman kohtamme - ruutuvärin - ja on vaarana, että he ehtivät kasvattamaan itselleen pietin väristä ennen kuin saat kasaan omat yhdeksän tikkiäsi. Minkä kortin pelaat ensimmäiseen tikkiin pöydästä? Ruutuviitosen. Pelaamalla pienen ruudun varmistat itsellesi tikin väristä. Vaikka itä voittaisikin lähdön rouvalla, saat myöhemmin tikin toisella ruutukuvallasi. Pieni ruutu antaa myös ainoan mahdollisuuden kahteen tikkiin väristä (jos lännellä on ruutuässä ja -rouva). Puolustuspelaajien "kultainen sääntö" - toinen käsi matalaa - pitää hyvin usein paikkansa myös pelinviejän kohdalla. Toisesta kädestä ei kannata "tuhlata" korkeata korttia, koska vastustaja kolmantena kätenä joka tapauksessa pelaa suurimman tarpeellisen korttinsa. Itä ottaa ensimmäisen tikin ässällä ja jatkaa ruutuysin, kädestäsi sotamies ja länneltä rouva. Mitä pöydästä? Ruutuseiska. Laistamalla tämän ruutukierroksen yrität katkaista puolustuksen yhteyksiä ruutuvärissä. Jos vastapuolen ruutu on jakautunut 4-4, saavat he väristä aina kolme tikkiä. Mutta jos lähtijällä onkin viisi korttia ruutua, ei idällä ole enää kääntää lähtöväriä myöhemmin kiinni päästessään. Kolmanteen tikkiin länsi kääntää ruutukolmosen, pöydästä kuningas, idältä kuutonen ja kädestäsi sakaat hertan (patasakaus maksaa tikin, jos väri istuu puolustuksella tasan 3-3). Nyt katsot vastustajien systeemilappua ja toteat heidän lähtevän pitkästä maasta neljänneksi suurimmalla kortilla (11-sääntö). Joten voit päätellä lähtökortista lännellä olleen alunperin viiden kortin ruutuvärin. Seuraavaksi sinun tulee kasvattaa ristivärisi. Pelaat pöydästä pienen ristin käden ässälle. Jatkat kädestä pienellä ristillä, ja länsi tunnustaa seiskalla. Mitä pöydästä? Ristikymppi (tai -yhdeksän tai -kahdeksan). Et voi selvittää kuitenkaan ristiväriä antamatta vastapuolelle tikkiä, joten on hyvä antaa tikki väristä idälle, joka tässä jaossa on "vaaraton vastustaja". Itä voittaa tikin kuvallaan ja kääntää herttasotamiehen. Yrität tikkiä rouvalla, länsi peittää kuitenkin kuninkaallaan, ja voitat tikin pöydän ässällä. Nyt ristikuningas pudottaa puolustuksen viimeisen kortin väristä ja voit ottaa tikit kasvaneilla ristihakuilla. Neljä ristitikkiä, ruutukuningas, herttaässä ja kolme korkeata pataa tuovat kotipeliin vaadittavat yhdeksän tikkiä. Ja kun puolustuksen padat olivat 4-2, jää ylitikki saamatta. Jos länsi olisi tunnustanut toiseen ristikierrokseen seiskan sijasta kuvakortilla, olisi sinun ollut pakko ottaa tikki ässällä ja jatkaa väriä toivoen, ettei lännellä ollut ristissä alun perin QJ6.

6 Koko jako: Q82 A8 K75 K10984 J K75 J1096 Q10843 A96 Q76 J3 AK75 Q432 J2 A52 BL 6/96 KQ1075 A2 K82 J52 Kaikki vaarattomassa ja partnerisi avaa pohjoisen korteista yhdellä hertalla. Mitä tarjoat? Yksi pata. Tiedät partnerin avauksen jälkeen yhteisen voimanne riittävän täyspeliin, mutta et voi vielä tässä vaiheessa sanoa, mikä on oikea täyspeli. Yksi-yli-yhden vastaustarjouksesi on kierrosvaatimus, partnerisi ei passaa ja jätä teitä pelaamaan yhden tason sitoumusta. Vastaaja tarjoaa oman värinsä ensimmäisellä kierroksella aina alimmalla mahdollisella tasolla. Tässä kahden padan tarjous ei olisi kaksi-yli-yhden vastaus luvaten voimaa väh. 10 p, vaan hyppyvastaus kertoen väh 17 p. Partnerisi tarjoaa toisella vuorollaan kaksi ruutua. Mikä on toinen tarjouksesi? Kolme ristiä. Partneri on luvannut tarjouksillaan viiden kortin hertan ja neljän kortin ruudun. Yhteisen voiman tiesit riittävän täyspeliin jo avaustarjouksen jälkeen. Mutta vieläkään et tiedä mikä on oikea täyspeli. Ette ole partnerinne kanssa vielä löytäneet yhteistä kahdeksan kortin valttiväriä. Kolmea sangia et voi kuitenkaan voi tarjota, koska sinulla ei ole minkäänlaista ristipitoa. Tarjous neljännessä värissä kertoo partnerille, että tarjoajalla on hyvä käsi ja ainakin täyspeliinviitin verran voimaa, mutta ei mitään luonnollista väri- tai sangitarjousta. Partneri voisi nyt kertoa kuuden kortin hertan tarjoamalla herttaa kolme herttaa, viiden kortin ruudulla hän tarjoisi kolme ruutua, ja ristipidolla kolme sangia. Partneri tarjoaa kuitenkin kolme pataa. Entä nyt? Neljä pataa. Partneri lupasi kolmella padalla kolmen kortin tuen väriisi. Neljällä kortilla hän olisi tukenut heti toisella vuorollaan, ja lyhyemmällä padalla hän olisi tarjonnut neljänteen väriisi jotain muuta. Joten lopulta löysitte riittävän pitkän yhteisen valttivärin, ja voit lopettaa tarjoussarjan oikeaan täyspeliin. Länsi lähtee herttarouvalla. Pelinvientisuunnitelma?

7 A92 K9853 A654 9 KQ1075 A2 K82 J52 Punaisissa väreissä sinulla on neljä pikatikkiä, ja valttiväristä voit saada viisi tikkiä. On useampia vaihtoehtoja puuttuvan tikin kasvattamiseksi. Jos vastapuolen ruutu on jakautunut 3-3, kasvaa pöydän neljäs hakku vahvaksi väriä kolme kierrosta pelattaessa. Herttaväri voidaan kasvattaa varastamalla: herttaässä, sitten herttaa kuninkaalle ja herttavarkaus käteen. Jos vastustajien hertta oli jakautunut 3-3, on pöydän herttahakut vahvoja. Ja jos hertta oli vinossa 4-2, mennään pöytään uudestaan kiinni varastamaan vielä yksi hertta käteen. Kolmas mahdollisuus lisätikkien saamiseen on ristivarkauksien ottaminen pöytään. Voitatko lähdön ässällä vai kuninkaalla ja mitä pelaat tikkiin kaksi? Ota ensimmäinen tikki pöydän kuninkaalla ja jatka toiseen tikkiin ristiä. Varmin tapa lisätikkien saamiseen ovat ristivarkaudet pöytään. Et tässä jaossa voi ensimmäiseksi poistaa vastapuolen valtteja. Parhaimmillaankin pata on jakautunut vastustajillasi 3-2. Joten poistaessasi heidän valtit loppuvat valttikortit myös pöydästä. Lähdön voitat pöydän kuninkaalla, koska myöhemmin tarvitset yhteyskortteja käteen ristikuppien ottamista varten. Toisen tikin itä voittaa ristiässällä ja hän jatkaa herttaa, jonka voitat käden ässällä lännen tunnustaessa hakulla. Mitkä ovat neljä seuraavaa tikkiä? Ristikuppi pöytään, ruutukuninkaalla käteen, ristikuppi pöytään ja pataässä. Kolmanteen tikkiin varastat ristin pöytään, neljänteen tikkiin pelaat pöydästä pienen ruudun käden kuninkaalle, jonka jälkeen varastat käden viimeisenkin ristin pöytään. Nyt kun kaikki ristivarkaudet on saatu otettua, on aika vihdoin poistaa vastapuolen valtteja. Pata on kuitenkin "blokissa". Voit aloittaa valttaamisen ässällä, mutta seuraavaksi pitäisi päästä käteen kiinni jatkamaan korkeitten valttien peluuta. Millä tavalla pääset käteen kiinni? Varastamalla herttaa. Kun pelaat herttaa pöydästä, itä sakaa ristin, joten voit rauhassa kupata pienellä - länsi ei ylikuppaa. Kun pelaat kädestäsi patakuninkaan, sakaa länsi tähän pienen ristin. Mitä seuraavaksi? Ruutua pöydän ässälle. Neljä korttia on jäljellä. Kädessäsi on Q10 ja 82. Pöydässä on jäljellä 98 ja A6. Sinulla on itse asiassa useampi tapa saada kolme tikkiä neljästä viimeisestä. Helpoin on ruutuässän jälkeen varastaa pöydän hertta riittävän suurella valtilla. Pelinviejä saa yksitoista tikkiä: viisi pataa, kaksi herttaa, kaksi ruutua ja kaksi varkautta pöytään. Koko jako: A92 K9853 A J846 QJ J93 Q107 Q10876 AK43 KQ1075 A2 K82 J52

Bridge Movie 1998. Kauko Koistinen Bridgelehti 1998

Bridge Movie 1998. Kauko Koistinen Bridgelehti 1998 Bridge Movie 1998 Kauko Koistinen Bridgelehti 1998 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85. Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat?

Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85. Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat? Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85 Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat? Yksi risti. Normaalikäytäntö on avata kahdesta neljän kortin väristä aina alemmalla. Jakautuma sopisi sangiavaukseen,

Lisätiedot

PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ. Kauko Koistinen

PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ. Kauko Koistinen PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ Kauko Koistinen Pelinviejän tulee poistaa heti kiinni päästessään vastapuolen valtit, ellei ole selvää syytä pelata jotain muuta maata. Pelinviejän tulee poistaa heti kiinni päästessään

Lisätiedot

PELINVIENTI SANGISSA. Kauko Koistinen

PELINVIENTI SANGISSA. Kauko Koistinen PELINVIENTI SANGISSA Kauko Koistinen Pelinvienti sangissa Ensimmäiseksi laske varmat pikatikit (tikit, jotka voit ottaa päästämättä vastustajaa kiinni). Jos pikatikit eivät riitä lupaamaasi määrään, kasvata

Lisätiedot

BRIDGEN PERUSIDEAT. 3. oppitunti 1

BRIDGEN PERUSIDEAT. 3. oppitunti 1 NT BRIDGEN PERUSIDEAT NT 3. oppitunti 1 BRIDGEN PERUSIDEAT Ensin on huutokauppavaihe eli tarjoaminen, jossa molemmat parit pyrkivät tarjouksia tekemällä löytämään pelivaihtoehdon, jossa oma puoli saa mahdollisimman

Lisätiedot

Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit

Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit 1 Avausten 1 / korotukset Jako 1, 2 /I A2 J83 10832 KJ82 1 2 K765 KQ1052 A5 74 Tarjoussarja: Vastaajalla on tavallinen korotuskäsi kahden tasolle. Avaajalla

Lisätiedot

Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6)

Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6) Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6) JAKO 1 N/- N E S W p 1NT 2 2 Sitoumus: 2 by W Idällä ei ole riittävästi voimaa täyspeliin partnerin avauksen 1NT jälkeen, joten hän tarjoaa siirtotarjouksen 2 luvaten vähintään

Lisätiedot

Kotitehtäviä Pelinvienti ilman valttia

Kotitehtäviä Pelinvienti ilman valttia Olet tehtävissä pelinviejänä lännen (W) kädessä. Pelaat peliä ilman valttia. Tehtävä 1 Q Tehtävä 2 Q ª AK52 ª Q6 ª A52 ª K6 AK 85 A73 852 QJ3 K10952 KQ32 J1095 J643 A862 J84 A762 a) Kuinka monta pikatikkiä

Lisätiedot

Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä ylemmällä KQJ2 KQJ32

Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä ylemmällä KQJ2 KQJ32 4. OPPITUNTI Avaustarjous väriä 3-2p vähintään neljän kortin pituinen väri Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä

Lisätiedot

Perttulantie 6, 00210 Helsinki. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, brikkaa, jossa on neljä taskua, yksi kunkin pelaajan kortteja varten.

Perttulantie 6, 00210 Helsinki. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, brikkaa, jossa on neljä taskua, yksi kunkin pelaajan kortteja varten. . Oppitunti. OPPITUNTI Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin pelaajia kutsutaan ilmansuuntien mukaan: POHJOIS-ETELÄ (NS) ja ITÄ-LÄNSI (EW) parit. Bridgejako

Lisätiedot

Kotitehtäviä Pelinvienti valtin kanssa

Kotitehtäviä Pelinvienti valtin kanssa Olet tehtävissä pelinviejänä lännen (W) kädessä. Kaikissa tehtävissä pata on valttia. Tehtävä 1 Q Tehtävä 2 A ª AQJ104 ª K752 ª AJ753 ª K64 3 875 109 8542 Q964 J105 Q64 AK52 K53 A72 KQJ 53 e) Kun valttaat,

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 8. oppitunti Raija Tuomi 1(6)

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 8. oppitunti Raija Tuomi 1(6) Raija Tuomi 1(6) JAKO 1 Jako 1 AQ6 N/- 842 KQJ6 7532 QJ3 98 K53 N QJ109 A4 W E 10752 K1052 S 864 KJ104 A76 983 A97 1NT pass 2C pass 2D pass 3NT pass pass pass Sitoumus: 3NT/N Lähtö: Q. Luonnollinen lähtö

Lisätiedot

Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013

Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013 Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013 Jaot: Kati Sandström, laskenta: Kauko Koistinen Analyysit: Juho Granström, Kari Patana, Seppo Niemi 1. KQ7 North East South West N/- T 1 Pass 1 Pass AQJ94 2 Pass

Lisätiedot

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT. 9. oppitunti

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT. 9. oppitunti NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT 9. oppitunti 1 PUOLUSTUSTARJOUKSET Kun vastapuoli on avannut tarjoussarjan, voimme myös halutessamme osallistua tarjoussarjaan Tavoitteet o Saada pelinvienti omalle puolelle

Lisätiedot

VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT. 2. oppitunti

VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT. 2. oppitunti NT VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT 2. oppitunti 1 VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA VAHVAN VÄRIN KÄSITTELY Jos pelattava maa on niin vahva, ettei vastustajilla ole siitä yhtään ratkaisevan korkeata kuvakorttia

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1999

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1999 Bridge Movie 1999 Kauko Koistinen Bridgelehti 1999 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

NT VALTTAAMINEN NT 1

NT VALTTAAMINEN NT 1 NT VALTTAAMINEN NT 1 VALTTAAMINEN Kun pelinviejä on ensimmäisen kerran kiinni, hänen tulee poistaa puolustajien valtit, ellei hän selvästi huomaa parempaa pelitapaa Syitä, miksi ei valtata heti: Tarvitset

Lisätiedot

KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA

KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA TARJOAMINEN KÄDEN ARVIOINTI KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA KÄDEN PELIVOIMA ARVIOIDAAN KUVAKORTTIEN JA LYHYITTEN MAITTEN

Lisätiedot

Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000

Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000 Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

BRIDGEN HISTORIA. ETO/Bridgen peruskurssi, oppitunti 1 2

BRIDGEN HISTORIA. ETO/Bridgen peruskurssi, oppitunti 1 2 NT JOHDANTO NT BRIDGEN HISTORIA Tikkipelit syntyivät 1500-luvulla, esim. twist 1800-luvulla kehittyi biritch eli venäläinen twist, suosittu Yhdysvalloissa ja Englannissa Nimi biritch vääntyi englantilaiseen

Lisätiedot

Bridge Movie 2014. Kauko Koistinen Bridgelehti 2014. Montako pikatikkiä voit laskea?

Bridge Movie 2014. Kauko Koistinen Bridgelehti 2014. Montako pikatikkiä voit laskea? Bridge Movie 2014 Kauko Koistinen Bridgelehti 2014 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä

Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä Bridgen peruskurssi 2.oppitunti Sivu 1/6 Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä vastustajia kiinni välillä A86 K4 KQJ KQ85 532 A52 A109 J1097 Jos vastustajilla on

Lisätiedot

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ Harjoitustehtävät Matti Niemi Suomen Bridgeliitto ry OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ p. 1/75 Perustekniikka: Tehtävä 1, s. 8 1. Olet pelinviejänä lännen kädestä. Olet kiinni pöydässä (itä),

Lisätiedot

Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001

Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001 Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen,

Lisätiedot

Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja

Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja Bridgen peruskurssi 7.oppitunti Sivu 1/6 PELINVIEJÄN VÄRINKÄSITTELYJÄ 4 A73 J7 K7 Q5 Q83 J63 Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja kolmantena kätenä pelaa joka

Lisätiedot

NT ESTOTARJOUKSET NT

NT ESTOTARJOUKSET NT NT ESTOTARJOUKSET NT ESTOTARJOUKSET Estotarjouksella tarkoitetaan hyppäävää tarjousta, joka tehdään heikolla kädellä, jossa on pitkä väri Tarkoituksena on a) hankaloittaa vastustajien tarjoamista ja estää

Lisätiedot

Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7)

Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7) Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7) Jako 1, N/- 1 2NT 3NT Sitoumus: 3NT by N Idällä olisi hyvä jako tehdä kahden padan välitarjous, mutta väri on liian heikko. Etelä tarjoaa kaksi sangia luvaten 11-12p ja kieltää

Lisätiedot

NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT

NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT AVAUSTARJOUS (kertaus) Avaustarjoukseksi eli avaukseksi sanotaan tarjoussarjan ensimmäistä tarjousta, joka ei ole pass. Jokaisessa tarjoussarjassa on siis korkeintaan yksi

Lisätiedot

PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS

PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS 2. ILMAISUKAHDENNUS YKSINKERTAINEN VÄLITARJOUS -OMAN VÄRIN

Lisätiedot

Untuvikot (8)

Untuvikot (8) Untuvikot 27.2.2014 1(8) Jako 1, N/- P 1 1 1 2 P P 2 3 P P P Sitoumus: 3 by N Idällä on yhden ristin avauskäsi. Etelällä on hyvä yhden ruudun välitarjous. Lännellä ei ole voimaa täyspeliin, ei pitoa ruudussa

Lisätiedot

Standard American. Kauko Koistinen BL 4-5/00

Standard American. Kauko Koistinen BL 4-5/00 Standard American Kauko Koistinen BL 4-5/00 Vaikka itse olenkin sitä mieltä, että Internetissä bridgen pelaaminen menettää jotain pelin sosiaalisesta luonteesta, on tämä laji kasvattanut niin paljon suosiotaan

Lisätiedot

KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT. 10. oppitunti

KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT. 10. oppitunti NT KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT NT 10. oppitunti 1 HÄIRITYT SARJAT KUN VÄRIAVAUS KAHDENNETAAN Vastaajan tarjoukset kun partnerin yhden tason väriavaus (1 /1 /1 /1 ) kahdennetaan: o Yhden tason tarjous (1

Lisätiedot

Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. sekä tarjoaminen että pelaaminen etenevät myötäpäivään.

Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. sekä tarjoaminen että pelaaminen etenevät myötäpäivään. Suomen Bridgeliitto Peruskurssi 1. OPPITUNTI Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. Pelaajia kutsutaan ilmansuuntien mukaan: POHJOIS-ETELÄ (NS) ja ITÄ-LÄNSI

Lisätiedot

Valttipelin säännöt. 3. oppitunti

Valttipelin säännöt. 3. oppitunti NT VALTTIPELI NT Valttipelin säännöt Valttipelissä tikit voitetaan aivan samalla tavalla kuin sangissa, niin kauan kuin kaikki tunnustavat väriä. Erona sangipeliin on, että kun pelattava väri on loppunut,

Lisätiedot

LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA

LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA Bridgen peruskurssi 3.oppitunti Sivu 1/6 LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA Jos sangiavaajan partnerilla on epätasainen käsi ja joku pitkä väri, kannattaa yleensä pyrkiä pelaamaan loppusitoumus tämä väri valttina.

Lisätiedot

NT ESTOTARJOUKSET NT

NT ESTOTARJOUKSET NT NT ESTOTARJOUKSET NT ESTOTARJOUKSET Estotarjouksella tarkoitetaan hyppäävää tarjousta, joka tehdään heikolla kädellä, jossa on pitkä väri Tarkoituksena on a) hankaloittaa vastustajien tarjoamista ja estää

Lisätiedot

Alertointisäännöstö 1. syyskuuta 2011

Alertointisäännöstö 1. syyskuuta 2011 LIITE 2 Alertointisäännöstö 1. syyskuuta 2011 Bridgelaki 40 : Pelaajien väliset sopimukset Pelaaja ei saa tarjota tai pelata tavalla, joka perustuu partnerien keskeiseen erityissopimukseen ellei vastustajaparin

Lisätiedot

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT Vastustajan avattua pass = ei kerrottavaa uusi väri = 5+ korttia, 10-17 ap 1NT = 15-17 ap., tasainen, hyvä pito vastustajan värissä X (ilmaisukahdennus) = 11-17 ap, väh. 3

Lisätiedot

Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997

Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997 Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2014 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen Olet etelä. länsi avaa vaarassa yhdellä ristillä, pohjoinen passaa ja itä tarjoaa yhden padan. Olet vaarattomassa ja sinulla on: K1073 AKQ10765 K2 -. Mitä

Lisätiedot

Untuvikot (7)

Untuvikot (7) Untuvikot 20.3.2014 1(7) Jako 1, N/- 1 P 2 P 3 P 5 /3 P P/5 P Sitoumus: 5 by N Pohjoisella on aivan minimi avauskäsi, mutta hyvä jakauma. Idällä on voimaa välitarjoukseen, mutta padan laatu on hieman heikko

Lisätiedot

BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA

BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA Raimo Iltanen 1 BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA Suomen Bridgeliitto, 1984 ESIPUHE Bridgeä oppii pelaamalla ja taas pelaamalla mutta teoreettinen tietämys on aivan välttämätöntä, jos aikoo todella menestyä. Tämä

Lisätiedot

PUOLUSTAJA TOISENA. Kauko Koistinen

PUOLUSTAJA TOISENA. Kauko Koistinen PUOLUSTAJA TOISENA KÄTENÄ Kauko Koistinen Puolustajan pitää toisena kätenä pelata pienin korttinsa. Puolustajan pitää toisena kätenä pelata pienin korttinsa. Ässien "tehtävä" on tappaa pelinviejän kuvakortteja,

Lisätiedot

Idän avattua 1NT, länsi tietää voiman riittävän täyspeliin. Kun lännellä ei ole neljän kortin yläväriä, hän tarjoaa suoraan 3NT.

Idän avattua 1NT, länsi tietää voiman riittävän täyspeliin. Kun lännellä ei ole neljän kortin yläväriä, hän tarjoaa suoraan 3NT. Untuvikkokisa 23.1.2014 1(9) JAKO 1 3 N E S W N/- AJ1054 Tarjoussarja 4 kortin väreillä: KQ72 1 P 1 P K76 2 P 4 P K942 Q1086 P P 98 K72 A103 J54 Tarjoussarja 5 kortin yläväreillä: 8543 J109 1 P 4 P AJ75

Lisätiedot

NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT. 7. oppitunti 1

NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT. 7. oppitunti 1 NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT 7. oppitunti 1 AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA Kun vastaaja on tarjonnut uuden värin kahden tasolla, hän on luvannut vähintään (10)11 pistettä: 2 / lupaa (10)11+

Lisätiedot

NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT. 6. oppitunti 1

NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT. 6. oppitunti 1 NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT 6. oppitunti 1 VASTAAJAN VÄRITARJOUS 1 TASOLLA Vastaaja tarjoaa pisintä väriään alimmalla mahdollisella tasolla Jos vastaajan oma väri on ylempi kuin avausväri, hän voi tarjota

Lisätiedot

Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää.

Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Kauko Koistinen Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Pelinviejän pelaamaan tikkiin: iso pieni = pariton määräkortteja pieni iso

Lisätiedot

Länsi kysyy ylävärejä kahdella ristillä ja kuultuaan patavärin nostaa sen täyspeliin.

Länsi kysyy ylävärejä kahdella ristillä ja kuultuaan patavärin nostaa sen täyspeliin. 1 N/- 1 1 2 4 Sitoumus 4 E Länsi avaa neljännestä kädestä ruudulla ja nostaa partnerin padan kahteen. Idällä on passanneeksi kädeksi tosi hyvät kortit ja hän nostaakin vielä täyspeliin. Etelä lähtee herttaviitosella

Lisätiedot

NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT

NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT 1 MITÄ MERKINANNOT OVAT Merkinannot ovat puolustuksen tapa keskustella keskenään tikkipelivaiheessa toisin pelinviejäkin kuulee keskustelun Merkinannot helpottavat puolustamista

Lisätiedot

Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti:

Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti: 1 Bridgen ABC Avaukset 1 Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti: 1) AINA PISIN VÄRI 2) KAHDESTA TAI KOLMESTA 4 KORTIN VÄRISTÄ

Lisätiedot

PELINVIENTI- SUUNNITELMA

PELINVIENTI- SUUNNITELMA NT PELINVIENTI- SUUNNITELMA NT 1 Pelinviejä tekee pelinvientisuunnitelman heti kun lepääjä on levittänyt pöydän näkyviin siis ennen kuin pelaa yhtään korttia! Pelinvientisuunnitelman tekeminen nopeuttaa

Lisätiedot

TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO

TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO NT KERTAUSTA NT 1 TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO Tarjoamisen tavoitteena on löytää paras sitoumus: oikea pelimuoto sopivalla tasolla Oikean pelimuoto: pyritään löytämään yhteinen vähintään 8 kortin

Lisätiedot

NT AVAUS 1NT NT. 8. oppitunti

NT AVAUS 1NT NT. 8. oppitunti NT AVAUS 1NT NT 8. oppitunti 1 AVAUSTARJOUS 1NT 15-17 arvopistettä Tasainen jakautuma eli neljä eri maata ovat jakautuneet 4333, 4432 tai 5332 Onko 1NT avaus? KQJ8 AQ8 AQ98 KJ76 A973 862 Q7 9 K72 KJ1073

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2012

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2012 Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

LÄHTÖKORTTI PITUUDEN MUKAAN

LÄHTÖKORTTI PITUUDEN MUKAAN NT LÄHTÖKORTIT NT 1 LÄHTÖKORTEISTA Lähtijän partnerille on tärkeää pystyä hahmottamaan, minkälaisesta maasta partneri on lähtenyt. Tämän avulla hän tietää, kannattaako maata jatkaa, kun hän on seuraavan

Lisätiedot

Untuvikkokisa (7)

Untuvikkokisa (7) Untuvikkokisa 13.2.2014 1(7) JAKO 1 N/- N E S W 1 2 3 Sitoumus: 3 by E Idällä on voimaa välitarjoukseen hertassa. Lännellä on inviittivoima ja valttituki. Hän kysyykin korotuksella, onko avaajalla lisättävää

Lisätiedot

Untuvikkokisa (9)

Untuvikkokisa (9) Untuvikkokisa 30.1.2014 1(9) JAKO 1 Q1094 N/- 1053 K763 A6 A73 K85 N E S W AJ76 Q4 P 1 P 1 Q8 A102 P 1NT P 3NT Q1085 KJ743 P P P J62 K982 Sitoumus: 3NT by E J954 92 Länsi tietää heti partnerinsa avauksen

Lisätiedot

Puolustaja kolmantena kätenä. Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin!

Puolustaja kolmantena kätenä. Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin! Puolustaja kolmantena kätenä Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin! Jos pöydässä ei ole korkeata korttia, jonka haluaisit myöhemmin peittää, pelaa kolmantena kätenä korkein korttisi.

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia

Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo

Lisätiedot

Lähtökortti. Kauko Koistinen

Lähtökortti. Kauko Koistinen Lähtökortti Kauko Koistinen millä värillä millä kortilla Lähtökortti Lähtökortti partnerin väristä Sangipeliä vastaan Lähtökortti partnerin väristä pisimmästä väristä Sangipeliä vastaan Lähtökortti Sangipeliä

Lisätiedot

NT HÄIRITYT SARJAT NT

NT HÄIRITYT SARJAT NT NT HÄIRITYT SARJAT NT Häirityt sarjat Sarjat, joissa oma puoli on avannut ja vastustajat kahdentavat tai tarjoavat väliin. Väritarjouksen jälkeen Sarjat, joissa oma puoli on avannut ja vastustajat kahdentavat

Lisätiedot

Untuvikot (7)

Untuvikot (7) Untuvikot 27.3.2014 1(7) Jako 1, N/- 1 2NT 3NT Sitoumus: 3NT by W Idällä on voimaa hyppysangin verran ja tasainen käsi, joten hän avaa ruudulla. Länsi hyppää kahteen sangiin luvaten 11-12p ja tasaisen

Lisätiedot

Jako 1, N/- N E S W 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W

Jako 1, N/- N E S W 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W Jako 1, N/- 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W Pohjoisella on aivan minimi avauskäsi, joten passikin on aivan hyvä vaihtoehto. Kahdella padalla ei voi avata, kun padan laatu on liian heikko ja voimaa sivussa

Lisätiedot

NT JOHDANTO JA SANGI NT

NT JOHDANTO JA SANGI NT 1 NT JOHDANTO JA SANGI NT Bridgen historia 2 Tikkipelit syntyivät 1500-luvulla, esim twist 1800-luvulla kehittyi biritch eli venäläinen twist, suosittu Yhdysvalloissa ja Englannissa Nimi biritch vääntyi

Lisätiedot

1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku... 1 1.2 Liitteet... 4

1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku... 1 1.2 Liitteet... 4 Sisältö 1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku...................... 1 1.2 Liitteet........................ 4 2 Tikkipelin perusteet: sangi 5 2.1 Tavallisimmat pelitekniikat............. 5 2.1.1 Tikkien ottaminen

Lisätiedot

Todennäköisyyksiä ja päättelyä

Todennäköisyyksiä ja päättelyä Todennäköisyyksiä ja päättelyä Oddsit On olemassa oikea tapa pelata värit Riippuu aina siitä kuinka monta tikkiä tarvitsee Paras lähde: ACBL Bridge Encyclopedia (50 sivua värinkäsittelyä ja oddseja) Ei

Lisätiedot

PELINVIEJÄN LAISTAMINEN

PELINVIEJÄN LAISTAMINEN NT LAISTAMINEN NT 1 ELINVIEJÄN LAISTAMINEN Bridgessä ei ole ylimenopakkoa, joten tikin voi ottaa silloin kuin parhaaksi näkee Varsinkin sangissa pelinviejän kannattaa aika usein laistaa lähtö Laistamisen

Lisätiedot

Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin

Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen 2016 Puolustuksen osuus Tarjoussarjaan

Lisätiedot

JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A A542

JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A A542 JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J97 8532 764 N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A8 9763 A542 Pohjoinen avaa yhdellä sangilla kertoen näin 15-17 arvopistettä ja tasaisen jakautuman. Avaus

Lisätiedot

Untuvikot (8)

Untuvikot (8) Untuvikot 6.3.2014 1(8) JAKO 1, N/- 1 X 1 2 3 4 Sitoumus: 4 by N Idällä on yhden ruudun avauskäsi. Etelällä on hyvä 17p kahdennuskäsi. Lännellä ei ole voimaa täyspeliin eikä tukea partnerille, mutta kuitenkin

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2015

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2015 Bridge Movie 2015 Kauko Koistinen Bridgelehti 2015 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Q53 AK KJ4 N E S W KJ NT P 3NT P A9 862 P P Q73. Sitoumus: 3NT by E KJ1074 QJ7

Q53 AK KJ4 N E S W KJ NT P 3NT P A9 862 P P Q73. Sitoumus: 3NT by E KJ1074 QJ7 JAKO 1 N /- A105 A54 Q53 AK92 9862 KJ4 N E S W KJ6 108732 1NT P 3NT P A9 862 P P 8543 106 Q73 Q9 Sitoumus: 3NT by N KJ1074 QJ7 Etelä näkee partnerinsa sangiavauksen jälkeen, että parin yhteisen voiman

Lisätiedot

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ Harjoitukset vastauksineen Matti Niemi Suomen Bridgeliitto ry OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ p. 1/170 Perustekniikka: Tehtävä 1, s. 8 1. Olet pelinviejänä lännen kädestä. Olet kiinni pöydässä

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2010

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2010 Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti AKJ Mitä tarjoat?

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti AKJ Mitä tarjoat? Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2007

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2007 Bridge Movie 2007 Kauko Koistinen Bridgelehti 2007 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2003

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2003 Bridge Movie 2003 Kauko Koistinen Bridgelehti 2003 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit

Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit 1 Sangipeli Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit Jako 3, 3 NT/I Jako 1, 3NT/ J1082 8753 J93 A3 AK73 962 AK4 KQ6 Q5 KQJ10 76 J10874 964 A4 Q10852 952 elinvienti: Itä lähtee pisimmästä väristään, ruudusta,

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2006

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2006 Bridge Movie 2006 Kauko Koistinen Bridgelehti 2006 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2009

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2009 Bridge Movie 2009 Kauko Koistinen Bridgelehti 2009 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

1 Johdanto Pelin kulku... 2

1 Johdanto Pelin kulku... 2 Sisältö 1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku...................... 2 1.2 Kirjan sisällöstä.................... 5 2 Tikkipelin perusteet: sangi 7 2.1 Tavallisimmat pelitekniikat............. 7 2.1.1 Tikkien ottaminen

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta

Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen

Lisätiedot

Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004

Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004 Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto

Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen 2016 Informaatiota partnerille

Lisätiedot

Alertointisäännöstön ohjeet 1. syyskuuta 2011

Alertointisäännöstön ohjeet 1. syyskuuta 2011 Alertointisäännöstön ohjeet 1. syyskuuta 2011 Alertointiohjeet Seuraaville sivuille on koottu esimerkkejä ja ohjeita alertoinnin yleisperiaatteista. Pelaajan velvollisuus alertoida ei rajoitu millään tavalla

Lisätiedot

Vistin perilliset 19. Visti on eräs yksinkertaisimmista tikkipeleistä. Joutilas yläluokka tarttui peliin, pohti sen pelaamista syvällisemmin

Vistin perilliset 19. Visti on eräs yksinkertaisimmista tikkipeleistä. Joutilas yläluokka tarttui peliin, pohti sen pelaamista syvällisemmin Vistin perilliset Visti on eräs yksinkertaisimmista tikkipeleistä. Joutilas yläluokka tarttui peliin, pohti sen pelaamista syvällisemmin ja totesi pelin kiinnostavaksi. Näin vististä tuli 150 vuoden ajaksi

Lisätiedot

Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005

Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005 Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

- 3, 3 ja 3 NT: samoin kuin edellä (avaajalla on nyt väkisin lisäpituutta ainakin toiseen yläväriin, muutoin olisi vastattu heti tarjouksella 3!).

- 3, 3 ja 3 NT: samoin kuin edellä (avaajalla on nyt väkisin lisäpituutta ainakin toiseen yläväriin, muutoin olisi vastattu heti tarjouksella 3!). Efossangi Lasse Bergroth Edellytykset: * 15-18 arvopistettä, jako 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5-3-3-2, 5-4-2-2 tai 6-3-2-2. Jakautumassa 5-4-2-2 ei saa esiintyä 5-4 -ylävärejä eikä jakautumassa 6-3-2-2 6-kortin

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Montako menevää voit laskea?

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Montako menevää voit laskea? Bridge Movie 2016 Kauko Koistinen Bridgelehti 2016 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Tarjouspaneelin perussysteemi

Tarjouspaneelin perussysteemi Tarjouspaneelin perussysteemi LIITE 6 Systeemi perustuu kirjassa Bridgeä 2000-luvulla esitettyyn tarjousjärjestelmään. Kirjan systeemiin ei ole tehty muutoksia, mutta kirjassa määrittelemättä jääneisiin

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2008

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2008 Bridge Movie 2008 Kauko Koistinen Bridgelehti 2008 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Lähtökortti-ideoita. Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Lähtökortti-ideoita. Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Lähtökortti-ideoita Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Lähtökortti ratkaisee Lähtökortti on usein pelin tärkein kortti Lähtiessä

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(6)

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(6) Bridgen peruskurssi/eto Harjitusjat 1(6) Raija Tumi 3. ppitunti JAKO 1 10 tikkiä herttavalttina, pelinviejänä phjinen Jak 1 AQ2 N/- AKQ54 Q54 K864 43 J1053 J6 N 107 10976 W E A2 QJ2 S AK1076 97 9832 KJ83

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Olet etelä, jakajana, kaikki vaarassa. Mita tarjoat?

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Olet etelä, jakajana, kaikki vaarassa. Mita tarjoat? Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

JOHDANTO JA SANGI. p. 1/145

JOHDANTO JA SANGI. p. 1/145 JOHDANTO JA SANGI p. 1/145 Bridgen perusideat Parit pelaavat toisiaan vastaan. Pelaajat on nimetty ilmansuuntien mukaan. Pohjoinen-etelä vs. itä-länsi (P-E vs. I-L) Parin tavoitteena on saada jaosta mahdollisimman

Lisätiedot

Skruuviopas. Kari Bergholm

Skruuviopas. Kari Bergholm Skruuviopas Kari Bergholm Suomalaisen skruuvin pyhäkkö, Arvo Ylppö huone, Helsingin Suomalaisella Klubilla. Pelaajina myötäpäivään vasemmalta Jaakko Karvonen, Pellervo Erkkilä, Olli Meretoja ja Juhani

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Bridge etiikka. Bridge etiikka ja pelaajan oikeudet Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Bridge etiikka. Bridge etiikka ja pelaajan oikeudet Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Bridge etiikka Bridge etiikka ja pelaajan oikeudet Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Informaation avoimuus Bridge pelinä perustuu rehellisyyteen, oikeudenmukaisuuteen

Lisätiedot

Salasuhteita. esimerkiksi espanjaksi nimi tarkoittaa pientä pusua.

Salasuhteita. esimerkiksi espanjaksi nimi tarkoittaa pientä pusua. Salasuhteita Avioliittopeleistä kehiteltiin edelleen uusia pelejä, joissa varsinaisten avioliittojen lisäksi kohdataan sopimattomia suhteita kuningatarten ja sotilaiden välillä vieläpä maiden rajat ylittäen!

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Täydennystä. Ogust, 11-sääntö, Lavinthal Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Täydennystä. Ogust, 11-sääntö, Lavinthal Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Täydennystä Ogust, 11-sääntö, Lavinthal Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Ogust-konventio Kun partneri avaa estoluonteisen heikon kakkosen (2 / 2 / 2 ) joka lupaa

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2016 Korttisi: Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen AQ1065 K62 82 AJ10. Olet etelä, itä avaa kaikki vaarassa yhdellä hertalla ja on sinun vuorosi. Tarjoat tietenkin yhden padan, länsi passaa, partnerisi

Lisätiedot