Kelluvien turvalaitteiden. asennus- ja mittausohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kelluvien turvalaitteiden. asennus- ja mittausohje"

Transkriptio

1 Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje 2009 Versio 0.4 Sivu 1 (9)

2 Ohjeen infosivu: Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje Versio: 0.3 / laatinut IK Status: Yleisohje Perustuu aikaisempaan kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittaustarkkuudet ohjeeseen vuodelta 2004 Vastuuyksikkö: Yhteyshenkilö: Väylätekninen yksikkö Ismo Kohonen Yleisinfo Ohjeessa on esitetty viittojen ja poijujen sijainnin tarkistamisessa noudatettavat periaatteet ja menettelytavat Katso myös Turvalaitteiden tarkkuusvaatimukset Tietojen laatuluokitus ja tarkistusmerkinnät VATUssa PALAUTE ismo.kohonen@fma.fi Sisällys: 1. Kelluvien turvalaitteiden sijaintimäärittely 1.1 Virallinen sijainti 1.2 Poijun ja viitan asennus- ja sijainninmäärittämisperiaatteet 1.3 Kelluvan turvalaitteen asennusmenettely 1.4 Sijoittajat ja niiden rakentaminen 2. Kelluvien turvalaitteiden sijaintitarkastukset (tarkastusmittaukset) 2.1 Tarkastusmittaukset maastossa 2.2 Asennustoleranssit LIITTEENÄ: 1. Periaatepiirros sijaintimäärittelystä 2. Viittojen asennus (menettelytavat 1 ja 2) 3. Sijaintimittauksen tarkkuusvaatimukset ja asennustoleranssit 4. Kelluvan turvalaitteen asennustoleranssialueen määrittäminen Versio 0.4 Sivu 2 (9)

3 Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje 1. Kelluvien turvalaitteiden sijaintimäärittely 1.1 Virallinen sijainti Kelluvan turvalaitteen virallinen sijainti on turvalaitteen vahvistamisasiakirjoissa ja asianmukaisessa rekisterissä (VATUssa) ilmoitettu, koordinaatteina ilmaistu sijainti. Virallinen sijainti määrää väylän reunaviivan. Väylän reunaviiva kulkee aina turvalaitteen virallisen sijaintipisteen kautta. Turvalaitteen mahdolliset sijoittajat osoittavat virallista sijaintipistettä myöhemmin annettavien mittaus- ja asennustarkkuutta koskevien normien puitteissa. Merikartoilla, loistokirjoissa ym. navigointitietoja sisältävissä julkaisuissa turvalaitteiden paikka esitetään virallisen sijainnin mukaisena. 1.2 Poijun ja viitan asennus- ja sijainninmäärittämisperiaatteet Poijulla tarkoitetaan tässä yhteydessä kelluvaa turvalaitetta, joka liikkuu vapaasti ankkurointipisteensä ympäri ankkuriketjun salliman liikkumatilan verran (n. ankkuripaikan vesisyvyyden verran). Viitalla tarkoitetaan vastaavasti kelluvaa turvalaitetta, joka on kiinnitetty jännittämällä ankkurointikappaleeseen eikä siten pääse vapaasti liikkumaan ankkurointipisteen ympärillä. Pääperiaatteet kelluvien turvalaitteiden asentamisessa ovat: Viitta ja poijuviitta asennetaan aina virallisen sijainnin mukaiseen paikkaan. Asennuspaikan koordinaatit vastaavat turvalaitteen virallisia koordinaatteja (asennus- ja mittaustarkkuuden sallimissa rajoissa). Poiju ja viittapoiju asennetaan liikkumatilansa verran virallisesta sijaintipisteestään väylälle päin siten, että se ei missään olosuhteissa pääse liikkumaan virallisen sijaintipisteensä määrittämän väyläalueen ulkopuolelle. 1.3 Kelluvan turvalaitteen asennusmenettely Viittojen osalta noudatetaan seuraavaa menettelyä: Turvalaitteelle on määritetty koordinaatein tietty virallinen sijainti Turvalaite asennetaan sille määritettyjen asennustoleranssiensa puitteissa virallisen sijainnin mukaiseen paikkaan (toleranssialue on aina virallisesta sijainnista väylälle päin). Määritetään asennuspaikan sijainti (koordinaatit) maastomittauksella asennuksen yhteydessä ja tallennetaan se väylänhoidon tietojärjestelmään (Reimari). Näin saadaan viitta seuraavan kerran asennettua samaan kohtaan, sekä voidaan myös jälkikäteen tarkistaa, että sijainti on sallittujen asennustoleranssien puitteissa virallisen sijainnin mukainen. Versio 0.4 Sivu 3 (9)

4 Jos viittaa ei jostain syystä ole voitu asentaa sallittujen toleranssien puitteissa viralliseen sijaintiin nähden, on siitä ja viitan todellisesta asennuspaikasta lähetettävä erikseen tieto väylä- ja turvalaitetietojen ylläpitäjälle, koska tilanne saattaa edellyttää viitan virallisen sijainnin ja vastaavasti myös väyläalueen tarkistamista ko. väyläkohdassa. Asennuspaikan tulee näissäkin tapauksissa sijaita alkup. virallisesta sijainnista väylälle päin. Asennuksen yhteydessä maastossa tarkistettavia ja ylöskirjattavia tietoja voivat olla mm. asennussyvyys ja pohjan laatu. 1.4 Sijoittajat ja niiden rakentaminen Sijoittajat voivat toimia yhtenä viitan paikantamisen apuvälineenä tarkistettaessa viitan sijaintia maastossa. Sijoittajien on määrä osoittaa kelluvan turvalaitteen virallista sijaintipaikkaa. Paikanmäärityslaitteiden ja menetelmien kehittymisen seurauksena kelluvien turvalaitteiden sijainti pystytään nykyisin tarkistamaan kätevästi myös ilman sijoittajia, mistä syystä sijoittajien käyttö on vähenemään päin, eikä uusia sijoittajia enää juurikaan rakenneta muuten kuin poikkeustapauksissa. Sijoittajien käytöstä ei ole kuitenkaan virallisesti luovuttu, eikä olemassa olevia sijoittajia ole ryhdytty systemaattisesti poistamaan. Huonokuntoisten tai sijainniltaan virheellisten sijoittajien korjaaminen tai siirtäminen ei useimmissa tapauksissa ole enää tarpeellista, vaan ne voidaan tällöin poistaa. 2. Kelluvien turvalaitteiden sijaintitarkatukset (tarkastusmittaukset) 2.1 Tarkastusmittaukset maastossa Väylänhoitotyöhön kuuluvan viittojen ja poijujen sijaintitarkastuksen tarkoituksena on tarkistaa, ovatko turvalaitteet pysyneet alkuperäisillä asennuspaikoillaan, sekä ovatko mahdolliset siirtymät tapahtuneet asennustoleranssialueen sisällä/puitteissa, vai onko turvalaitetta tarpeen siirtää takaisin alkuperäiselle asennuspaikalleen. Sijaintimittauksessa pyritään mahdollisimman tarkasti määrittämään turvalaitteen sen hetkinen sijainti. Mitattujen koordinaattien tarkkuuteen vaikuttaa itse mittaustyön tarkkuus sekä kohdistamistarkkuus suhteessa turvalaitteen ankkurointipaikkaan/pisteeseen. Kohdistamistarkkuuteen vaikuttaa aallokosta ja virtauksista johtuva viitan kallistuma (poikkeama 0...0,3t, t=vesisyvyys) sekä poijun mahdollisuus liikkua vapaasti ankkurointipaikkansa ympärillä (poikkeama 0...1,0t). Mittauksen tarkkuusvaatimukset on esitetty liitteessä 3. Poijun asennuksen yhteydessä mitataan ankkurointipisteen paikka ja poijun sijainti kriittisimmässä ääriasennossaan. Tarkastuskäynneillä mitataan poijun sijainti kriittisimmässä ääriasennossaan väylältä pois päin. Jälkimmäinen arvo on tarpeellinen sen arvioimiseksi, pääseekö poiju liikkumaan väyläalueen ulkopuolelle. Kelluvien turvalaitteiden mitatut sijaintitiedot tallennetaan Reimariin (tallentuvat tietokantaan turvalaitteen sijaintihistoriana). Versio 0.4 Sivu 4 (9)

5 2.2 Asennustoleranssit Asennustoleranssilla tarkoitetaan sitä sallittua poikkeamaa, joka on virallisen sijainnin ja todellisen sijainnin välillä. Viitta asennetaan mahdollisimman tarkasti virallisen sijainnin mukaiseen paikkaan, olosuhteista sekä työ- ja mittausmenetelmistä riippuen enintään sallittujen toleranssirajojen etäisyydelle. Asennustoleranssi on aina turvalaitteen varmemmalla puolella, ts. virallisesta sijainnista (väylän reunasta) väyläalueen puolelle päin. Asennustoleranssi on erisuuruinen väylän leveys- ja pituussuunnassa. Edellä esitetty koskee nimenomaisesti jännitetysti ankkuroituja kelluvia turvalaitteita (viittoja ja poijuviitoja). Poijuilla tarkastelu tulee tehdä ääriasentoonsa nähden ankkurointipisteestä väylän reunaan päin. Asennustoleranssien ohjearvot viitoille ja poijuille on esitetty liitetaulukossa 3. Ohjearvoihin sisältyy kohtuullinen sijaintimittauksen epätarkkuus. Mittauksen epätarkkuuteen sisältyy varsinainen mittausvirhe sekä kohdistamisvirhe (mahdolliset kallistumat ja mittauspisteen epäkeskisyys). Sijoittajien osoittaman paikan osalta sovelletaan samoja toleranssiarvoja. Vertailupisteenä käytetään aina virallisia sijaintikoordinaatteja (ei siis turvalaitteen todellista, sen hetkistä sijaintia). LIITTEET Liite 1 (Periaatepiirros sijaintimäärittelystä) Liite 2 (Viittojen asennus (menettelytavat 1 ja 2)) Liite 3 (Sijaintimittauksen tarkkuusvaatimukset ja asennustoleranssit) Liite 4 (Kelluvan turvalaitteen asennustoleranssialueen määrittäminen) Versio 0.4 Sivu 5 (9)

6 Versio 0.4 Sivu 6 (9) LIITE 1

7 LIITE 2 Viittojen asennus ja niiden sijaintimittaus: MENETTELYTAPA 1 * Turvalaitteelle on suunniteltu tietty sijainti (määritetty koordinaatit) * Turvalaite asennetaan mahdollisimman tarkasti suunniteltujen koordinaattien mukaiseen paikkaan (aina kuitenkin väylän puolelle). * Todetaan, että asennuspaikka vastaa suunniteltua sijaintia asennus- ja mittaustarkkuuden edellyttämien ohjearvojen puitteissa. * Turvalaitteen sijaintitiedoiksi tallennetaan asennuspaikan tai sijaintimittauksen mukaiset koordinaatit. * Väylän reuna kulkee em. teoreettisen sijaintipisteen kautta * Jos turvalaitteelle rakennetaan sijoittajat, ne osoittavat teoreettista sijaintipistettä. Tässä menettelytavassa sijoittajat voidaan merkitä ja mahdollisesti rakentaakin jo ennen turvalaitteen asentamista. MENETTELYTAPA 2 (Käytetään vain erikseen sovituilla turvalaitteilla) * Turvalaitteelle on alustavasti suunniteltu tietty sijainti. * Turvalaite asennetaan olosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman tarkasti suunniteltuun paikkaan. * Mitataan asennuspaikan koordinaatit. * Todetaan, että sijainti täyttää turvalaitteen sijainnille alun perin suunnitellut vaatimukset. Asennustarkkuuden ohjearvoilla ei tässä menettelytavassa ole sinänsä merkitystä. * Turvalaitteen sijaintitiedoksi tallennetaan mitatut, todellisen sijainnin mukaiset koordinaatit. * Väylän reuna kulkee todellisen, mitatun asennuspaikan kautta. * Jos turvalaitteelle rakennetaan sijoittajat, ne osoittavat todellista asennuspaikkaa. Tässä menettelytavassa sijoittajat rakennetaan siten vasta turvalaitteen asentamisen jälkeen. Poijujen osalta voidaan soveltaa samoja menettelyjä ottaen huomioon, että poiju tulee kaikissa tapauksissa asentaa liikkumatilansa verran virallisesta sijaintipisteestä väylälle päin. Versio 0.4 Sivu 7 (9)

8 LIITE 3 KELLUVIEN TURVALAITTEIDEN ASENNUS- JA MITTAUS- TARKKUUDET Turvalaitetyyppi Asennustoleranssit (sallitut poikkeamat viralliseen sijaintiin nähden) Sijaintimittauksen tarkkuusvaatimus VIITAT Väylän leveyssuunnassa: 5 % etäisyydestä väylälinjaan, kuitenkin vähintään 1,0 m tai enintään 10 m (väylälle päin) Väylän pituussuunnassa: enintään m (jyrkässä sisäkaarteessa pituussuuntaista toleranssia ei käytetä) 1,0 2,0 m, kriittiset kapeikot 2,0 m, kapeikot yleensä 2,0 3,0 m, avoimet vesialueet vähimmäistarkkuus 5,0 m POIJUT Jääpoijut (vapaasti kelluvat) Väylän leveyssuunnassa: Ääriasennon poikkeama virallisesta sijainnista väylälle päin 10 % etäisyydestä väylälinjaan, kuitenkin vähintään 5 m tai enintään 20 m Ankkurointipaikan sijainti, ääriasennon sijainti: 2,0 3,0 m vähimmäistarkkuus 5,0 m Poijuviitat (jännitetysti ankkuroidut) Väylän pituussuunnassa: Ääriasennon poikkeama virallisesta sijainnista enintään m (jyrkässä sisäkaarteessa pituussuuntaista toleranssia ei käytetä) Sovelletaan viittojen ohjearvoja Sovelletaan viittojen ohjearvoja Vähimmäistarkkuutta käytetään vain poikkeuksellisesti tapauskohtaisen harkinnan mukaan. Sijaintimittauksella määritetään turvalaitteen sen hetkinen, todellinen sijainti (asennuspaikka). Asennuspaikan koordinaatit ylläpidetään Reimari-järjestelmässä. Kelluvan turvalaitteen virallista sijaintia ei pääsääntöisesti määritetä sijaintimittauksen perusteella. Sijaintimittauksen avulla voidaan verrata, miten turvalaite sijaitsee viralliseen sijaintiinsa nähden (onko asennustoleranssien rajoissa). Versio 0.4 Sivu 8 (9)

9 LIITE 4 Versio 0.4 Sivu 9 (9)

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje 35 2015 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje Kelluvien turvalaitteiden asennus- ja mittausohje Liikenneviraston ohjeita 35/2015 Liikennevirasto Helsinki 2015 Kannen

Lisätiedot

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET Oulu 31.10.2007 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Liikennevirasto 2 Poijujen

Lisätiedot

Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset

Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset 10 2013 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset Liikenneviraston ohjeita 10/2013 Liikennevirasto Helsinki 2013 Kannen

Lisätiedot

Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset. Liikenneviraston ohjeita 17/2017

Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset. Liikenneviraston ohjeita 17/2017 Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset Liikenneviraston ohjeita 17/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017 Kannen kuva: Liikenneviraston kuva-arkisto Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L

Lisätiedot

Turvalaitemääritelmät

Turvalaitemääritelmät Sivu 1/7 Turvalaitemääritelmät Tässä väylänpidon ohjeessa esitettävät turvalaitemääritelmät sisältävät turvalaitteita ja väylien merkintää koskevan yleisen termistön. Määrittelyihin ei ole otettu mukaan

Lisätiedot

Ankkurointialueiden suunnittelu, perustaminen ja merkitseminen

Ankkurointialueiden suunnittelu, perustaminen ja merkitseminen Merenkulkulaitoksen sisäisiä julkaisuja 8/2007 Ankkurointialueiden suunnittelu, perustaminen ja merkitseminen Helsinki 2007 ISSN 1456-9442 Sivu 1/8 Ankkurointialueiden suunnittelu, perustaminen ja merkitseminen

Lisätiedot

Yleisten kulkuväylien ylläpito

Yleisten kulkuväylien ylläpito 1 (23) Antopäivä: 01.04.2019 Voimaantulopäivä: 01.04.2019 Lainsäädäntö, johon ohje perustuu: Vesilaki (587/2011), 10 luku 2, 5, 12 Laki Liikenne- ja viestintävirastosta (935/2018), 2 Vesiliikennelaki (463/1996)

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Luk enne vira sto 10 2013 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset IM Poijujen ja viittojen asennuksen tuotevaatimukset Liikenneviraston ohjeita 10/2013 Liikennevirasto

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Mittajärjestelmät ja mittasuositukset.

Mittajärjestelmät ja mittasuositukset. Mittajärjestelmät ja mittasuositukset. Hannu Hirsi Johdanto: Mittajärjestelmien tarkoitus: Helpottaa eri toimijoiden järjestelmien ja osien yhteensovittamista : suunnittelua, valmistusta, asentamista,

Lisätiedot

Keskeiset aihepiirit

Keskeiset aihepiirit TkT Harri Eskelinen Keskeiset aihepiirit 1 Perusmääritelmät geometrisiä toleransseja varten 2 Toleroitavat ominaisuudet ja niiden määritelmät 3 Teknisiin dokumentteihin tehtävät merkinnät 4 Geometriset

Lisätiedot

Vesiväylien hoidon muuttuneet ohjeet

Vesiväylien hoidon muuttuneet ohjeet Vesiväylien hoidon muuttuneet ohjeet Vesiväyläpäivä 6.4.2016 2.3.2016 Vesiväylänpidon ohjeet http://www.liikennevirasto.fi/palveluntuottajat/ohjeluettelo => Vesiväylänpidon ohjeet => Vesiväylien kunnossapito

Lisätiedot

Havaintometsän koordinaattien määrittäminen

Havaintometsän koordinaattien määrittäminen Havaintometsän koordinaattien määrittäminen Marjahavaintojen tarkan sijainnin tunteminen on erittäin tärkeää. Tarkka sijainti ei selviä kuvailemalla, jopa kartalta osoittaminen voi olla epävarmaa mm. mittakaavaongelmien

Lisätiedot

Sisällys. Liikennevirasto 2 (10) Vesiväylien turvalaitemääritelmät 18.6.2014

Sisällys. Liikennevirasto 2 (10) Vesiväylien turvalaitemääritelmät 18.6.2014 Liikennevirasto 2 (10) Sisällys Apuloisto... 4 DGPS-asema... 4 Erikoismerkki... 4 Fasadivalo... 4 Huippumerkki... 4 Kalastusloisto... 4 Kantomatka... 4 Maantieteellinen kantomatka... 4 Nimellinen kantomatka...

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST Sulanapitomattojen asennusohje SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST SnowTec-300- ja PSTsulanapito mattojen asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen vakiovastuskaapeli, sisältää kylmäkaapelin 4 m 3 x 1,5 mm

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Toimenpiteiden ja komponenttien kirjaaminen vesiväylien hoidossa

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Toimenpiteiden ja komponenttien kirjaaminen vesiväylien hoidossa 31 2013 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Toimenpiteiden ja komponenttien kirjaaminen vesiväylien hoidossa Toimenpiteiden ja komponenttien kirjaaminen vesiväylien hoidossa Liikenneviraston ohjeita 31/2013 Liikennevirasto

Lisätiedot

Väyläalueen ja väylätilan maarittely. Yleisohje. *Vaylaosasto. Helsinki 995 ISBN

Väyläalueen ja väylätilan maarittely. Yleisohje. *Vaylaosasto. Helsinki 995 ISBN Väyläalueen ja väylätilan maarittely S Yleisohje *Vaylaosasto Helsinki 995 ISBN 951-49 - 0906-2 -j _L o' "4.. -" r-. tfj '...:. -. i'.: -1 r-. Merenkulkuhallitus 11.5.1995 Väyläosasto Väyläalueen ja väylätilan

Lisätiedot

Tilanjako-oven mittausohjeet

Tilanjako-oven mittausohjeet Tilanjako-oven mittausohjeet Tilanjako-oven oikea mitoitus näitä mittausohjeita noudattaen. Alla kolme yleisintä asennus- / mittausvaihtoehtoa. Mittausmalli Seinäkiinnitys oviaukon päälle Esimerkin oviaukon

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA Eurokoodien mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat ja osat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit...

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustulokset ovat aina todellisten luonnonvakioiden ja tutkimuskohdetta kuvaavien suureiden likiarvoja, vaikka mittauslaite olisi miten

Lisätiedot

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit Built Environment Process Re-engineering PRE PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit 18.03.2014 Osa 12: Tietomallin hyödyntäminen infran rakentamisessa

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 12.4.2019 tehtävien ratkaisut Ennen kuin aloitat, lue tämä johdanto! Tutkinnossa käytetty moottorivene on 13 metriä

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) 31.10.2011 Dnro 4955/1021/2011 1 YLEISTÄ... 3 2 VÄYLÄN KULKUSYVYYDEN TULKINTA KÄYTÄNNÖSSÄ...

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) 31.10.2011 Dnro 4955/1021/2011 1 YLEISTÄ... 3 2 VÄYLÄN KULKUSYVYYDEN TULKINTA KÄYTÄNNÖSSÄ... LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 VÄYLÄN KULKUSYVYYDEN TULKINTA KÄYTÄNNÖSSÄ... 3 3 VARAVEDEN MÄÄRÄ JA VARAVESITARPEEN ARVIOINTI... 4 4 VESISYVYYDEN VERTAILUTASO... 5 5 VÄYLÄN

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi miten uudenaikainen tai kallis tahansa ja mittaaja olisi alansa huippututkija Tästä johtuen mittaustuloksista

Lisätiedot

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI Tekijä: Marko Olli 16.10.2018 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Hankkeen tavoitteet ja vaikuttavuus...3 3 Laitteisto ja mittaustarkkuus...3 4 Pilotointi ja

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE 1) Navita Budjettijärjestelmä asennetaan palvelimelle asennetusta Navita\NavitaSetup kansiosta Setup komennolla tämä mahdollistaa Navita-työasemien automaattisen

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 LIITE 1 VIRHEEN RVIOINNIST Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi

Lisätiedot

Paytrail lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Paytrail lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Paytrail lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus...4 Asetukset...4 Maksun käsittely...4 Päivittäminen...4 Mahdolliset vikatilanteet...5 Yleistä Lisäosan tarkoitus

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA

OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA Q OUTOKUMPU OY 0 K MALMINETSINTA TUTKIMUSRUNGON MITTAUS SUOMUSSALMEN AITTOJARVELLA Vanha lin joitus Alueella oli tavanomainen geofysikaalisia mittauksia varten tehty linjoitus, johon myös kairaus on sidottu.

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R Menetelmäkuvaus tartuntavetotankojen

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R Menetelmäkuvaus tartuntavetotankojen TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-02477-18 Menetelmäkuvaus tartuntavetotankojen kokonaislujuuden varmistamiseksi kenttäolosuhteissa Kirjoittajat: Tapio Vehmas Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) 28.5.2015 Dnro LIVI/2585/06.04.01/2015 1 YLEISTÄ... 3

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) 28.5.2015 Dnro LIVI/2585/06.04.01/2015 1 YLEISTÄ... 3 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 MERKINTÄJÄRJESTELMÄ... 3 2.1 Merkkityypit... 3 2.2 Merkkien tunnukset... 4 2.2.1 Kardinaalimerkkien tunnukset... 4 2.2.2 Karimerkin tunnukset...

Lisätiedot

1 VÄYLÄ... 3 2 VÄYLÄN LINJAUS JA VÄYLÄLINJA... 3 3 VÄYLÄN SIJAINTI... 4 4 VÄYLÄN KULKUSYVYYS... 4 5 VARAVESI... 4 6 VÄYLÄN HARAUSSYVYYS...

1 VÄYLÄ... 3 2 VÄYLÄN LINJAUS JA VÄYLÄLINJA... 3 3 VÄYLÄN SIJAINTI... 4 4 VÄYLÄN KULKUSYVYYS... 4 5 VARAVESI... 4 6 VÄYLÄN HARAUSSYVYYS... LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 VÄYLÄ... 3 2 VÄYLÄN LINJAUS JA VÄYLÄLINJA... 3 3 VÄYLÄN SIJAINTI... 4 4 VÄYLÄN KULKUSYVYYS... 4 5 VARAVESI... 4 6 VÄYLÄN HARAUSSYVYYS... 5 7 VÄYLÄALUE... 5

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) Dnro 1280/090/ VESILAIN MUKAINEN LUOKITTELU... 3

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) Dnro 1280/090/ VESILAIN MUKAINEN LUOKITTELU... 3 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (4) Sisällysluettelo 1 VESILAIN MUKAINEN LUOKITTELU... 3 2 LIIKENNEVIRASTON VESIVÄYLÄLUOKITUS... 3 2.1 Perusluokitus... 3 2.2 Tekniset määrittelyt (täydennysosio perusluokitukseen)...

Lisätiedot

Tehtävään varattu kokonaistyöskentelyaika on 5 tuntia ja siihen sisältyy yksi 15 minuutin elpymistauko.

Tehtävään varattu kokonaistyöskentelyaika on 5 tuntia ja siihen sisältyy yksi 15 minuutin elpymistauko. Ilmastointiasennus 2008 finaalitehtävä Tehtävä 1. ILMASTOINTIASENNUSTYÖ 1. Tehtävään varattu kokonaistyöskentelyaika on 5 tuntia ja siihen sisältyy yksi 15 minuutin elpymistauko. Kanavien katkaisu tapahtuu

Lisätiedot

Ilmajohtojen sekä kaapeleiden ja putkijohtojen asettaminen ja merkitseminen vesialueella

Ilmajohtojen sekä kaapeleiden ja putkijohtojen asettaminen ja merkitseminen vesialueella 23 2014 LIIKENNEVIRASTON ohjeita asettaminen ja merkitseminen vesialueella Liikenneviraston ohjeita 23/2014 Liikennevirasto Helsinki 2014 Kannen kuva: Liikenneviraston kuva-arkisto Verkkojulkaisu pdf

Lisätiedot

LocalTalk-valikko. LocalTalk-vyöh. NPA-pääkoneet NPA-tila PCL-työn tunnis. PS-työn tunnist.

LocalTalk-valikko. LocalTalk-vyöh. NPA-pääkoneet NPA-tila PCL-työn tunnis. PS-työn tunnist. LocalTalk-valikossa (LocalTalk-valik) voidaan muuttaa tulostinasetuksia, jotka vaikuttavat LocalTalk-portin kautta tulostimeen lähetettyihin töihin. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: 1

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R Menetelmäkuvaus tartuntavetotankojen

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R Menetelmäkuvaus tartuntavetotankojen TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-02470-18 Menetelmäkuvaus tartuntavetotankojen tartuntalujuuden varmistamiseksi kenttäolosuhteissa Kirjoittajat: Tapio Vehmas Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-vAijerilenkit RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-VAIJERILENKIT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Vaijerilenkin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS

Lisätiedot

JUHTA Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta

JUHTA Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JHS 177 Paikkatietotuotteen määrittely Liite 2 Hallinnollisen jaotuksen XML skeema Versio: 1.0 Julkaistu: 21.10.2010 Voimassaoloaika: toistaiseksi Hallinnollinen jaotus esimerkin UML luokkakaaviosta johdettu

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy

Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu

Lisätiedot

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Yksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelit. Teho 30 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu ja palosuojattu.

Lisätiedot

OHJE v1.1 Julkinen MAANRAKENNUSTYÖT JA TELEOPERAATTOREIDEN TIETOLIIKENNELAITTEET

OHJE v1.1 Julkinen MAANRAKENNUSTYÖT JA TELEOPERAATTOREIDEN TIETOLIIKENNELAITTEET OHJE v1.1 Julkinen MAANRAKENNUSTYÖT JA TELEOPERAATTOREIDEN TIETOLIIKENNELAITTEET 2 1. YLEISTÄ Tämä ohje on teleoperaattoreiden (dna, Elisa, Finnet ja Sonera) yhteistyössä laatima ja sen tarkoituksena on

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki

Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Maanmittauspäivät 2014 Seinäjoki Parempaa tarkkuutta satelliittimittauksille EUREF/N2000 - järjestelmissä Ympäristösi parhaat tekijät 2 EUREF koordinaattijärjestelmän käyttöön otto on Suomessa sujunut

Lisätiedot

Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin uudistamislomaketta varten

Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin uudistamislomaketta varten SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) Tavaramerkit ja mallit Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin YLEISIÄ HUOMAUTUKSIA Tämä lomake on Sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (SMHV) laatima ja perustuu

Lisätiedot

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Yleistä Ohje teräsbetonisen kaide-elementin käsittelemiseen ja asentamiseen. Rudus Step-betonikaiteet ovat törmäystestattu harmonisoidun standardin EN 1317-5:2010+A2:2012

Lisätiedot

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö -asetuksella voidaan muuttaa tulostimen asetuksia, jotka koskevat rinnakkaisportin (Vakio, rinn.p.- tai Rinn.portti -asetukset) kautta tulostimeen lähetettäviä töitä. Lisätietoja saat valitsemalla

Lisätiedot

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu vakioteräsosat RakMK:n mukainen suunnittelu vakioteräsosat 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5 3.4 Laadunvalvonta...5

Lisätiedot

Kameravalvontarekisteri, Veho Oy Ab 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN

Kameravalvontarekisteri, Veho Oy Ab 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 2 REKISTERINPITOA KOSKEVAT YLEISET TIEDOT 3 TIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUS Yksityisyytesi on meille tärkeää. Veho sitoutuu suojaamaan yksityisyyttäsi ja noudattamaan

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Komission asetus

LIITTEET. asiakirjaan. Komission asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.4.2019 C(2019) 2327 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan Komission asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 661/2009 liitteen IV sekä Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Jos ohjeessa on jotain epäselvää, on otettava yhteys Mänttä-Vilppulan kaupungin kiinteistö- ja mittauspalveluihin.

Jos ohjeessa on jotain epäselvää, on otettava yhteys Mänttä-Vilppulan kaupungin kiinteistö- ja mittauspalveluihin. Kartoitusohje Johdanto Tämä ohje määrittää Mänttä-Vilppulan kaupungille tehtävien kaapelien ja putkien kartoitustyön vaatimukset sekä antaa ohjeet kartoitustyön suorittamiseen. Ohjeessa määritellään kartoituksen

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE ASENNUSOHJE SAFERA Siro IN-line -liesivahti Virranhallintayksiköt PCU PCU.-U 080 V..0 FIN SIRO IN-LINE SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSET. VALMISTELUT. Valmistelut. Asennus. Asennuksen vianmääritys. Lisävaruste:

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Telojen Asentaminen. Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö.

Telojen Asentaminen. Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö. 28 Telojen Asentaminen Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö. Ensin on suoritettava riskien arviointi oman ja muiden turvallisuuden varmistamiseksi. Telat toimitetaan

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly Omega Asennustyökalut mm kuusiohylsyt 6 mm kuusiohylsyt 7 mm kuusiohylsyt 8 mm kuusiohylsyt 9 mm kuusiohylsyt (pylvässuojat, törmäyssuoja) 6 mm kuusiokärjet (pylvässuojat,

Lisätiedot

PKS Sähkönsiirto Oy 2011

PKS Sähkönsiirto Oy 2011 Pohjois-Karjalan Sähkö Oy (PKS) PKS Sähkönsiirto Oy (PKSS) Eero Puoskari Antti Varis PKS Sähkönsiirto Oy 2011 Liikevaihto 44 milj. Investoinnit 15 milj. Sähkön siirto 1 160 milj. kwh Asiakkaita 87 000

Lisätiedot

Virallinen mittaus ja muutoksenhaku. Puutavaranmittauslakiseminaari 3.4.2012 MTK

Virallinen mittaus ja muutoksenhaku. Puutavaranmittauslakiseminaari 3.4.2012 MTK Virallinen mittaus ja muutoksenhaku Puutavaranmittauslakiseminaari 3.4.2012 MTK 26 Erimielisyyden ratkaiseminen Mittauserimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti mittausosapuolten välillä. Jos mittausosapuolet

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖLINJOJEN TARKEMITTAUS TYÖOHJE LIITE 10. Työohje kaukolämpöverkon tarkemittauksista ja dokumentoinnista.

KAUKOLÄMPÖLINJOJEN TARKEMITTAUS TYÖOHJE LIITE 10. Työohje kaukolämpöverkon tarkemittauksista ja dokumentoinnista. 1 Työohje kaukolämpöverkon tarkemittauksista ja dokumentoinnista. Tätä työohjetta noudatetaan Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n tilaamissa kaukolämpöverkon rakentamiseen liittyvien töiden tarkemittauksissa

Lisätiedot

Merenkulkulaitoksen kulkuväylien perustamiskäytäntö

Merenkulkulaitoksen kulkuväylien perustamiskäytäntö Merenkulkulaitoksen julkaisuja 9/2007 Merenkulkulaitoksen kulkuväylien perustamiskäytäntö Helsinki 2007 ISBN 978-951-49-2132-2 ISSN 1456-7814 Julkaisija KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä 1.9.2007 Tekijät

Lisätiedot

LocalTalk-valik. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

LocalTalk-valik. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto ossa () voidaan muuttaa tulostinasetuksia, jotka vaikuttavat LocalTalk-portin kautta tulostimeen lähetettyihin töihin. Lisätietoja saat valitsemalla valikon vaihtoehdon: 1 Työn puskurointi LocalTalk-vyöh.

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Ohjaamon ja päällirakenteen välille on pienin sallittu etäisyys seuraavien varmistamiseksi: Tietoja ohjaamotyypin mallimerkinnästä on annettu asiakirjassa Alustan tiedot ja mallimerkinnät.

Lisätiedot

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Esittelyversion asentaminen: Jos asennus on toimitettu CD:llä, niin aseta levyke CD-asemaan, avaa levy ja valitse käsky "Asenna". Jos lataat ohjelman netistä,

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QC325H http://fi.yourpdfguides.com/dref/834840

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QC325H http://fi.yourpdfguides.com/dref/834840 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Tuotetiedot Hierova kylpyamme

Tuotetiedot Hierova kylpyamme Tuotetiedot Hierova kylpyamme fi ISEO 1700 x 750 x 580 mm vers. 201612.1 Suomi Jos sinulla on kysyttävää tuotteen asennuksesta, huollosta tai käytöstä, käänny jälleenmyyjän puoleen. Maahantuoja: Vipex

Lisätiedot

Laki. muutetaan 22 päivänä helmikuuta 1991 annetun puutavaranmittauslain (364/91) 3, 5, 10, lisätään lakiin uusi 4 a luku ja uusi 38 a seuraavasti:

Laki. muutetaan 22 päivänä helmikuuta 1991 annetun puutavaranmittauslain (364/91) 3, 5, 10, lisätään lakiin uusi 4 a luku ja uusi 38 a seuraavasti: EV 181/1996 vp- HE 140/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi puutavaranmittauslain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 140/1996 vp laiksi puutavaranmittauslain

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti

TTY Mittausten koekenttä. Käyttö. Sijainti TTY Mittausten koekenttä Käyttö Tampereen teknillisen yliopiston mittausten koekenttä sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Koekenttä koostuu kuudesta pilaripisteestä (

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke n tuulivoimahanke Taustaa O2 on vuonna 1991 Ruotsissa perustettu tuulivoima-alan yritys, joka kehittää, rakentaa, rahoittaa, hallinnoi, omistaa sekä myy tuulivoimapuistoja. O2 on toteuttanut Ruotsissa

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat

2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat 2016/06/21 13:27 1/10 Laskentatavat Laskentatavat Yleistä - vaakageometrian suunnittelusta Paalu Ensimmäinen paalu Ensimmäisen paalun tartuntapiste asetetaan automaattisesti 0.0:aan. Tämä voidaan muuttaa

Lisätiedot

Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS)

Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) Ohje nro Versio Osa nro 31330604 1.7 31414189, 31201481 Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) Sivu 1 / 9 Erikoistyökalut T9513035 TPMS-TYÖKALU Työkalunumero: T9513035 Työkalun selostus: TPMS-TYÖKALU

Lisätiedot

Idesco EPC. Ajoneuvontunnistus. 12.1.2015 Idesco Oy C00442F 1.01

Idesco EPC. Ajoneuvontunnistus. 12.1.2015 Idesco Oy C00442F 1.01 Idesco EPC Ajoneuvontunnistus C00442F 1.01 Sisältö Yleistä tunnisteiden ja lukijan toiminnasta 3 Lukijan ja tunnisteiden antennien säteilykuviot 4 Idesco EPC-lukijan asennus 5 Erikoistuulilasit 8 Ajoneuvojen

Lisätiedot

Suunnittelu / Asennusohjeet

Suunnittelu / Asennusohjeet Suunnittelu / Asennusohjeet Versio 1.0 (041110) Sisältö 1 PERUSTA 2 2 SUUNNITTELU 2 2.1 Esisuunnittelu 2 2.1.1 Järjestelmän laajuus 2 2.1.2 Toimintakuvaukset 2 2.2 Komponenttien sijoitukset 3 2.2.1 Tasopiirustukset

Lisätiedot

HYDROSET ENT 20-3 F PINNANVALVONTAJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ

HYDROSET ENT 20-3 F PINNANVALVONTAJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ YLEISTÄ ENT 20-3F valvontajärjestelmä on tarkoitettu höyrykattiloihin, joiden paine on alle 60 bar ja syöttöveden säätö tapahtuu jaksottaisella syöttövesipumpun käytöllä. Järjestelmä koostuu elektrodilaipasta,

Lisätiedot

Tuotannon yleisohjeet TIEL 227 0008 isbn 951-726-196-9. Pohjavesisuojauksen kuvaus - ohje toteutetun suojauksen kuvaamiseksi

Tuotannon yleisohjeet TIEL 227 0008 isbn 951-726-196-9. Pohjavesisuojauksen kuvaus - ohje toteutetun suojauksen kuvaamiseksi Tuotannon yleisohjeet TIEL 227 0008 isbn 951-726-196-9 Pohjavesisuojauksen kuvaus - ohje toteutetun suojauksen kuvaamiseksi Tielaitos Kehittämiskeskus Helsinki 1996 OHJE 20.3.1996 96/20/Th-145 268/96/20/TIEL/21

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS

RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS RAKENNUSTUOTTEIDEN KELPOISUUS Rakennusvalvonnan ohjeita nro 28 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennuttaja on vastuussa rakennustuotteiden kelpoisuuden

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

YLEISTEN KULKUVÄYLIEN YLLÄPITO-OHJE

YLEISTEN KULKUVÄYLIEN YLLÄPITO-OHJE YLEISTEN KULKUVÄYLIEN YLLÄPITO-OHJE 19.10.2005 2 (5) YLEISTEN KULKUVÄYLIEN YLLÄPITO-OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. VÄYLÄNHOITOON LIITTYVÄT LUOKITUKSET 2.1. Väyläluokitus 2.2. Väylänhoitoluokitus 2.3.

Lisätiedot

Pong-peli, vaihe Koordinaatistosta. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana

Pong-peli, vaihe Koordinaatistosta. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana Muilla kielillä: English Suomi Pong-peli, vaihe 2 Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 2/7. Tämän vaiheen aikana Laitetaan pallo liikkeelle Tehdään kentälle reunat Vaihdetaan kentän taustaväri Zoomataan

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN. Käyttöohjeet

TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN. Käyttöohjeet TIEHÖYLÄN TERÄN KALTEVUUDEN SÄÄTÖJÄRJESTELMÄ GRADER WATCHMAN Käyttöohjeet 2 Sisällysluettelo sivu 1. Käyttötarkoitus 3 2. Terän kaltevuuden säätöjärjestelmän rakenne 4 3. Tekniset tiedot 4 4 Tiehöylän

Lisätiedot

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Käyttöönoton Roll-Out Planning suunnittelu- & Preparation ja valmistelu Design Tiedon- Data Conversion muunnos- prosessien Processes suunnittelu Toimipisteiden

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy Tietosuojaseloste Trimedia Oy www.trimedia.fi info@trimedia.fi +358 44 535 7215 1 Tietosuojaseloste 1. Rekisterin pitäjä Yritys valvoo antamiasi tietoja ja on vastuussa henkilötiedoista tietosuojalain

Lisätiedot

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3

NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 NOVAPOINT Soundings Editor 3.3 CivilPoint Oy 06/2017 2(17) MATERIAALIN TEKIJÄNOIKEUDET, CIVILPOINT OY Civilpoint tarjoaa koulutuksia käyttämällä omia koulutusaineistojaan ja menetelmiään. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

Radiotekniikan sovelluksia

Radiotekniikan sovelluksia Poutanen: GPS-paikanmääritys sivut 72 90 Kai Hahtokari 11.2.2002 Konventionaalinen inertiaalijärjestelmä (CIS) Järjestelmä, jossa z - akseli osoittaa maapallon impulssimomenttivektorin suuntaan standardiepookkina

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola

Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue 16.12.2014 Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola Toimeksiantonumero: Päivätty: 16.12.2014 Tarkastettu: Käsittelijä:CTa Status: Draft

Lisätiedot

7A.2 Ylihienosilppouma

7A.2 Ylihienosilppouma 7A.2 Ylihienosilppouma Vetyatomin perustilan kentän fotoni on λ 0 = 91,12670537 nm, jonka taajuus on f o = 3,289841949. 10 15 1/s. Tämä spektriviiva on kaksoisviiva, joiden ero on taajuuksina mitattuna

Lisätiedot

AURINKOKERÄIMIEN KATTOKIINNITYS

AURINKOKERÄIMIEN KATTOKIINNITYS AURINKOKERÄIMIEN KATTOKIINNITYS ASENNUSOHJE KAUKORA OY Sisällys Toimitussisältö... 3 Yleistä... 4 Kattokoukkujen asennus... 4 Alumiiniprofiilien asennus... 6 Asennus katolle... 7 Aurinkokeräimien kattokiinnitys

Lisätiedot

OHJE KWP-0-(E)S TYYPPISTEN PALOPELTIEN ASENTAMISEEN PALOSEINIIN

OHJE KWP-0-(E)S TYYPPISTEN PALOPELTIEN ASENTAMISEEN PALOSEINIIN ASENNUSOHJE OHJE KWP-0-(E)S TYYPPISTEN PALOPELTIEN ASENTAMISEEN PALOSEINIIN PANGE TÄHELE: 1. Tämä ohje ei korvaa käyttö- ja huolto-ohjetta. 2. Yhtiö pidättää itselleen oikeuden muutoksiin ja lisäyksiin

Lisätiedot