Kaupunkirakentaminen piristämään Suomen talou8a. Kaupunkipolitiikan tiekartta II

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupunkirakentaminen piristämään Suomen talou8a. Kaupunkipolitiikan tiekartta II 22.4.2016"

Transkriptio

1 Kaupunkirakentaminen piristämään Suomen talou8a Kaupunkipolitiikan tiekartta II

2 Tiivistetys< tärkeimmät ajatukset Kaupungistuminen jatkuu Suomessa vielä vuosikymmeniä. Suurimmat kaupungit saavat lähes miljoona asukasta lisää vuoteen 2050 mennessä. Suurten kaupunkien asuntotuotanto ei ole pysynyt kysynnän kyydissä. Asuntotuotanto voidaan kääntää nousuun investoimalla liikenneinfraan, erityises< raideliikenteeseen. Infrainvestoinnit ja asuntotuotannon nousu ovat myös erinomaista elvytystä <lanteessa, jossa kansantalouden kapasiteeg on vajaakäytössä ja korkotaso on painunut historiallisen matalalle.

3 Tiivistetys< tärkeimmät ajatukset Tarvitaan uu8a kaupunkipoli<ikkaa, jonka ydin on liikenne- ja asuntopoli<ikan en<stä paremmassa kytkennässä. Ennakoitavuuden lisäämiseksi Suomeen tarvitaan liikenteen pitkän aikavälin strateginen infrastruktuuriohjelma. Tavanomaisen budjegrahoituksen rinnalle on kehite8ävä uusia rahoitusmalleja, jotka houku8elevat yksityistä pääomaa ja jotka mahdollistavat EU-rahoituksen saannin. Kasvukeskusten asemanseudut muodostavat merki8ävän kaupunkirakentamisen poten<aalin. Ne tarjoavat erinomaisia sijainteja kaupunkien y<missä ja edistävät kaupunkivyöhykkeiden vahvistumista.

4 Kaupunkipoli<ikan II <ekar8a Keväällä 2015 laaditun kaupunkipoli<ikan <ekartan Onko maallamme malga kaupungistua? jatko-osa. Infrainvestoin<en ja asuntotuotannon vauhdi8amiseksi rapor<ssa esitetään 8 ratkaisua. RaporG on syntynyt kolmikantamenetelmällä: rakennusalan toimijat, kaupunkien edustajat ja MDI:n asiantun<jat pi<vät neljä työpajaa alkuvuoden 2016 aikana, joiden perusteella raporg on laadi8u. Löytyy osoi8eesta Kevään 2016 kehysriihi oli kaupunkipoli<ikan kannalta eri8äin onnistunut antaen sisältöä, ryh<ä ja vauh<a myös val<on ja kaupunkiseutujen välisille MAL-sopimuksille.

5 Lähde: Timo Aro

6 Kaupungistumisen <lannekuva Kaupungistumiskehitys on muodostamassa Suomeen selkeitä toiminnallisia suuralueita: Etelä- ja Lounais-Suomi, Pohjanmaa, Oulu sekä Keski- ja Itä-Suomi. Vyöhykkeet vahvistuvat: Helsinki Tampere -akselilla sekä etelärannikon suuntaises<. Vuonna ,2 miljoonaa ihmistä, n. 60 % koko maan asukkaista, asuu 90 minuu<n saavute8avuusetäisyydellä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Siirtolaisuus tuo lisäpaine8a isoihin kaupunkeihin. Tällä hetkellä Suomen väestöstä on vieraskielisiä 5,7 %. Vieraskielisten lukumäärän arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

7 Kaupungistumisen <lannekuva Asuntotuotanto on keskeisillä alueilla ollut pitkään alimitoite8ua. Kohtaanto-ongelmaa on myös paikallisessa asuntotuotannossa. Kuluneen 10 vuoden tarkastelujaksolla kaupunkiseutujen keskuskaupunkien vetovoima on lisääntynyt merki8äväs<. Asuntojen hintakehityksen perusteella erityises< keskusta-asumisen suosio on kasvanut nopeas< kaikkialla. Myös lapsiperheet yhä useammin ase8uvat kaupunkimaisiin naapurustoihin sujuvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Kasvukeskusten asuntovaje nostaa asuntojen hintoja ja ko<talouksien velkamääriä pilviin sekä estää työvoiman liikkuvuu8a, jarru8aa kansantalouden kasvua ja työllisyysasteen kohenemista. Edessä on yli asunnon rakennusurakka 14 suurimmassa kaupungissa. Voimakkaimman kasvavalle Helsingin seudulle ennuste tarkoi8aa noin vuosi8aista asuntotuotantotarve8a.

8 Kaupunkipoli<ikan haaste Maailman talouskasvu tapahtuu jokseenkin kokonaan kasvavissa kaupungeissa. Syynä tähän on talouden muutos, joka suosii urbaaneja elinkeinoja ja hyötyy kasautumiseduista. Poistamalla kaupunkien kasvun esteitä voidaan elvy8ää suhdanteita ja luoda samalla edellytyksiä Suomen paremmalle kilpailukyvylle tulevaisuudessa. Suuriin kaupunkeihin lii8yy merki8äviä yhteiskunnallisia odotuksia isojen systeemisten muutosten (hiilineutraali yhdyskuntakehitys, ilmastosopimus, digitaalisuus jne.) areenoina luvulla on tapahtunut merki8ävä muutos sekä yritysten e8ä asukkaiden halukkuudessa sijoi8ua raideliikenneyhteyksien vaikutuspiiriin. Asuntojen ohella onnellisten kaupunkien tekemiseen tarvitaan myös mukavuustekijöitä, kuten esimerkiksi palveluita ja korkealaatuista julkista <laa. Mitä enemmän mukavuustekijöitä kaupungeilla on tarjota, sitä suuremmat niiden menestymismahdollisuudet.

9 Kaupunkipoli<ikan haaste Asuntotuotantoa ei kyetä nostamaan perinteisin asuntopoli<ikan keinoin. Tarvitaan myös asuntotuotantoa vivu8avia joukkoliikenneinvestointeja. Muissa Pohjoismaissa pyritään merki8ävien joukkoliikenneinvestoin<en ja kaavoitusohjelmien avulla varmistamaan rii8ävä asuntotuotannon taso. Malmössä vuonna 2010 valmistuneessa Citytunneln-hankkeessa rakennegin 17 km uusia alueen paremmin Kööpenhaminaan kytkeviä raiteita. Tukholmassa rakennetaan keskustaa ali8avaa 6 km pitkää ja raidekapasitee<n kaksinkertaistavaa tunnelia sekä laajennetaan metroverkkoa 20 kilometrillä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yksin metroinvestoin< maksaa yli 2,7 miljardia euroa. Vantaan kehäradan ja Länsimetron varrella tapahtuva kasvu on oiva ko<mainen esimerkki siitä, e8ä panostaminen joukkoliikenteeseen ja erityises< raideliikenteeseen vauhdi8aa yksityisiä investointeja asumiseen ja palveluihin. Kun Länsimetrossa julkinen valta investoi maan alle, se synny8ää arvoltaan kuusinkertaises< kaupunkirakentamista maan päälle yksityisen sektorin toimesta.

10 Kaupunkipoli<ikan haaste Keskeinen kaupunkipoliignen kysymys on löytää tapoja saada asuntotuotantoa generoiville infrastruktuurihankkeille rahoitus. Yhteispelin val<on ja kaupunkien välillä parannu8ava. Joskus val<on rahoituspäätösten odo8aminen hidastaa yhteiskuntataloudellises< kanna8avien hankkeiden käynnistymistä. Rii8ämätön koordinaa<o on ajanut kaupungit kilpailemaan keskenään siitä, mikä hanke saa alueellises< tukea val<olta. Erilaiset poten<aaliset rahoitusmallit on joka tapauksessa tarve selvi8ää. Suoran val<on budjegrahoituksen lisäksi tarjolla on mm. jälkirahoitusmalli, val<on asuntorahaston hyödyntäminen, PPP-mallit, rahoitusyh<ömalli, EU:n TEN/CEF-tuet, ESIR Euroopan strategisten investoin<en rahasto tai <emaksujen keruu

11 Kaupunkipoli<ikan haaste Uusien rahoitusinstrumengen soveltamisen lisäksi investoin<arvioinneissa käyte8äviä hyöty-kustannusanalyysejä ja vaikutusarvioin<kriteerejä on syytä ajantasaistaa ka8amaan laajemmin saatavat hyödyt. Kaupungit näkevät turhan usein kaupungistumisen vain ne8okustannuksia aiheu8avana ilmiönä eivätkä instrumengna luoda vaurau8a. Kunnat jarru8avat kaavoitusta, koska eivät pysty rahoi8amaan kaupungin kasvusta koituvia investointeja. Esimerkiksi Helsingissä on arvioitu, e8ä uusi asukas aiheu8aa noin euron investoin<tarpeen kunnalle. Rakennusoikeuden hintana tämä vastaa noin 750 euroa kerrosneliömetriä koh<. Noin puolet tästä koostuu ton<n saamista rakennuskelpoiseksi, loput ovat liikenne- ja palveluinvestointeja.

12 Asemanseutujen aarre Erinomaisilla paikoilla kaupunkien y<missä sijaitsevia vanhoja asemanseutuja on Suomessa jopa 20. Niissä on paljon kehityspoten<aalia luoda toiminnallises< ja taloudellises< kanna8avia uusia kaupunkialueita. Kohteissa on rauta<eliikenteen aiemmin käy8ämiä alueita, joita raideliikenne ei enää tarvitse. Rata-alueilla on usein vielä merki8ävä kaupunkeja erillisiin alueisiin jakava estevaikutus. Alueiden kehi8ämishankkeita kuitenkin hidastavat rauta<eliikenteen muutos ja maanomistuksen historiallinen pirstoutuneisuus. Vaikka kohteet on tode8u kaupunkien elinvoiman kannalta tärkeiksi useissa MAL- ja kasvusopimuksissa, nykyinen toimintamalli on osoi8autunut hitaaksi usean toimijan erilaisten intressien ris<vedossa.

13

14

15

16

17 Ratkaisu 1: Parlamentaarinen komitea laa<i 12-vuo<sen investoin<ohjelman RATKAISU 1: Hallitus ase8aa parlamentaarisen komitean valmistelemaan 12-vuo<sta liikenneinvestoin<ohjelmaa. Ohjelma on valtakunnallinen ja painopisteet ovat kansainvälisissä ja kaupunkiseutujen välisissä yhteyksissä sekä kasvukeskusten MALsopimuksissa sekä teollisuuden logis<ikkaketjuissa. Laadinnassa huomioidaan liikenteen digitalisaa<on ja palveluistumisen tuomat muutokset ihmisten ja tavaroiden liikkumiseen. Ohjelma keski8yy kilpailukyvyn kannalta vaiku8avimpiin hankkeisiin, kuten Tunnin junaan. Ohjelma päivitetään vaalikausien alussa.

18 Ratkaisut 2-4: TonGtarjonnan lisääminen RATKAISU 2: Val<o tukee kasvukeskuksissa tehokkaimmin asuntorakentamista liikkeelle sysääviä raideinvestointeja (esimerkiksi: Raide-Jokeri, Tampereen pikarai<o<e, Espoon lisäraide ja Helsingin yleiskaavan mukaiset pikarai<o<et). RATKAISU 3: Val<o edelly8ää kunnilta raideinvestoin<en vastapainoksi kunnianhimoisen määrän asuntokaavoitusta ja <ivistä yhdyskuntarakenne8a syntyviin ratavyöhykkeisiin ja asemanseuduille. RATKAISU 4: Ratavyöhykkeisiin syntyville asuntorakentamisalueille määritellään tapauskohtaises< kohtuuhintaisen asuntotuotannon määrä nykyisen MALsopimuksissa sovitun kaavamaisen 20 prosen<n sijaan. Kohtuuhintainen asuntotuotanto rakennetaan rinnan muun asuntotuotannon kanssa ja määrästä sovitaan tongsopimuksella.

19 Ratkaisut 5-7: Infrastruktuurin rahoitus RATKAISU 5: Valmistellaan konkreegnen ehdotus suurten infrastruktuuriinvestoin<en rahoi8amiseksi tarkoitetun public-private-rahaston perustamiseksi tavoi8eena saada Suomeen merki8ävä määrä EU:n investoin<rahaa. RATKAISU 6: Val<on asuntorahastoa on kehite8ävä vauhdi8amaan kasvukeskusten asuntotuotantoa edistäviä infrastruktuuri-investointeja tai niiden lainoituksia. RATKAISU 7: Valmistellaan suurten raideinvestoin<en jälkirahoitusmalli, joka perustuu kaupunkien yhdessä sopimiin tavoi8eisiin ja jossa val<on raha tulee jälkikäteen, jos tavoi8eet ovat toteutuneet.

20 Ratkaisu 8: Asemanseudut kehityskohteiksi RATKAISU 8: Kaupunki määri8elee yhteistyössä val<on kanssa asemanseudun toiminnallisen sisältösuunnitelman (liikkuminen, asuminen, palvelut, työpaikat). Kaupunki ja val<o sopivat hankkeen kustannusten ja hyötyjen jaosta. Kaupunkien on huolehdi8ava siitä, e8ä hankkeet ovat kanna8avia. Tämä tulee varmistaa pätevillä menetelmillä tehdyin vaiku8avuusarvioinnein ja rahoitustarkasteluin. Val<ovalta selkey8ää maanomistuksensa yhdelle organisaa<olle, jolle siirretään VR-yhtymälle tarpee8omiksi käyneet maat. Asemanseutuhanke tulee organisoida yhdeksi projek<ksi, joka toteutetaan vaihei8ain. Projek<n toteu8amista varten voidaan perustaa kehi8ämisyh<ö, joka hankkii rahoituksen lainamarkkinoilta. Laina hoidetaan hankkeen tuotoilla kuten kiinteistöjen myyn<tuloilla, liike<lojen vuokratuloilla ja mahdollisilla ruuhkamaksuilla. Val<on osuus hankkeesta voi tulla jälkirahoituksena, kun asetetut tavoi8eet on saavute8u. Projek<yh<ö voidaan muodostaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla: A. Val<on kiinteistönomistajalle annetaan laissa oikeus toimia kunnan ja val<on muodostamassa kiinteistöyh<össä, joka toteu8aa hankkeen. VR Oy:n maan luovutetaan tälle yh<ölle joko kiinteistökauppana tai järjestelyin niin, e8ä VR Oy saa hankkeesta kiinteistötulot toteutuneen asema-kaavan mukaises<. B. Val<o luovu8aa kaikki maansa voimassa olevan asemakaavan mukaisilla käyvillä hinnoilla kunnalle, joka vastaa alueen kehi8ämisestä kokonaisuudessaan. Kunta toteu8aa hankkeen ja siihen lii8yvät raideliikennejärjestelyt. Kaupunkien tulee väli8ömäs< lisätä asemanseutujen vetovoimaa ja palvelukykyä pienin konkreegsin teoin, esimerkkeinä liityntäpysäköin<, pyöräparkit ja uudet liikkumisen palvelut.

21 AluekehiDämisen konsulgtoimisto MDI

MUUTTOLIIKE JA RAKENTAMINEN. janne a

MUUTTOLIIKE JA RAKENTAMINEN. janne a MUUTTOLIIKE JA RAKENTAMINEN janne a 12.8.2016 Muuttoliike 1952 2015e Muuttoliike 1952 2015e Nettomuutto 1952 2015e -50000-40000 -30000-20000 -10000 0 10000 20000 30000 40000 1952 1953 1954 1955 1956 1957

Lisätiedot

Kaupunkirakentaminen piristämään Suomen taloutta. Kaupunkipolitiikan tiekartta II

Kaupunkirakentaminen piristämään Suomen taloutta. Kaupunkipolitiikan tiekartta II Kaupunkirakentaminen piristämään Suomen taloutta Kaupunkipolitiikan tiekartta II 22.4.2016 SISÄLTÖ ESIPUHE... 1 TIIVISTELMÄ... 2 1 KAUPUNGISTUMISEN TILANNEKUVA... 3 2 KAUPUNKIPOLITIIKAN HAASTE... 6 3 RATKAISUT...

Lisätiedot

Kasvukeskusten asuntorakentaminen ja joukkoliikenneinvestoinnit. Tarmo Pipatti Rakennusfoorumi 6.10.2015

Kasvukeskusten asuntorakentaminen ja joukkoliikenneinvestoinnit. Tarmo Pipatti Rakennusfoorumi 6.10.2015 Kasvukeskusten asuntorakentaminen ja joukkoliikenneinvestoinnit Tarmo Pipatti Rakennusfoorumi 6.10.2015 Asuntotuotanto kappalemääräisesti kasvussa Rakennusteollisuus RT 6.10.2015 2 Omakotitalojen aloitukset

Lisätiedot

Kaupungistuvan Suomen aluekehittämispolitiikka

Kaupungistuvan Suomen aluekehittämispolitiikka Osmo Soininvaara Kaupungistuvan Suomen aluekehittämispolitiikka Loura-seminaari 4.2.2016 Miksi kaupungistutaan: Kaupungit kasvavat kaikkialla Erityisesti suuret kaupungit Jotkut suuret kaupungit myös surkastuvat,

Lisätiedot

Asuntotuotantotarve 2015-2040

Asuntotuotantotarve 2015-2040 VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Asuntotuotantotarve 2015-2040 Erikoistutkija Terttu Vainio 25.1.2016 Suomen väestökehitys 2015 ennusteen mukaan (miljoonaa henkilöä) nettomaahanmuutto omavaraisväestö

Lisätiedot

Joukkoliikenneratkaisun toteutuksen ensimmäinen vaihe

Joukkoliikenneratkaisun toteutuksen ensimmäinen vaihe Joukkoliikenneratkaisun toteutuksen ensimmäinen vaihe Kaupunginjohtaja Minna Arve 11.2.2019 Kuva Sigge Arkkitehdit Oy Raitiotiehanke ei ole vain joukkoliikennehanke, vaan merkittävä kasvua tukeva strateginen

Lisätiedot

KAUPUNKIEN JA KAUPUNKISEUTUJEN MERKITYS ITSEHALLINTOALUEITA MUODOSTETTAESSA

KAUPUNKIEN JA KAUPUNKISEUTUJEN MERKITYS ITSEHALLINTOALUEITA MUODOSTETTAESSA KAUPUNKIEN JA KAUPUNKISEUTUJEN MERKITYS ITSEHALLINTOALUEITA MUODOSTETTAESSA 13.01.2016 VALTIOTIETEEN TOHTORI TIMO ARO @timoaro Sisältö 1.Tilannekuva kaupunkien ja kaupunkiseutujen kansallisesta merkityksestä

Lisätiedot

Ihmiset ja osaaminen sujuvasti liikkeelle kasvukeskusten välillä. Maarakennuspäivä Aleksi Randell

Ihmiset ja osaaminen sujuvasti liikkeelle kasvukeskusten välillä. Maarakennuspäivä Aleksi Randell Ihmiset ja osaaminen sujuvasti liikkeelle kasvukeskusten välillä Maarakennuspäivä 2018 27.9.2018 Aleksi Randell Miksi kasvukeskusten joukkoliikenneyhteyksillä on väliä? Liikenneinfran kehittäminen ja matka-aikojen

Lisätiedot

MUUTTOLIIKE KAUPUNGISTUMISEN MUUTOSAJURINA. Valtiotieteen tohtori Timo

MUUTTOLIIKE KAUPUNGISTUMISEN MUUTOSAJURINA. Valtiotieteen tohtori Timo MUUTTOLIIKE KAUPUNGISTUMISEN MUUTOSAJURINA Valtiotieteen tohtori Timo Aro @timoaro 17.5.2017 KAUPUNGISTUMINEN NYKYISESSÄ HALIITUSOHJELMASSA? KESKITTYMIS- JA HARVENEMISKEHITYS Kaupunkialueiden väkiluku

Lisätiedot

Rakennesuunnitelman 2030 toteuttaminen kunnissa. Aulikki Graf 7.6.2011

Rakennesuunnitelman 2030 toteuttaminen kunnissa. Aulikki Graf 7.6.2011 Rakennesuunnitelman 2030 toteuttaminen kunnissa Aulikki Graf 7.6.2011 Rakennesuunnitelma Rakennesuunnitelman tavoitekokonaisuus: Väestön kasvuun varaudutaan Yhdyskuntarakennetta tiivistetään Keskustoja

Lisätiedot

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Valmistuneet/ valmistuvat asunnot 70 % asunnoista sijoittui alueille,

Lisätiedot

MAL sopimusmenettely. Tampere, Seutufoorumi Matti Vatilo, YM

MAL sopimusmenettely. Tampere, Seutufoorumi Matti Vatilo, YM MAL sopimusmenettely Tampere, Seutufoorumi 28.11.2018 Matti Vatilo, YM MAL-sopimisen tarkoitus ja osapuolet Kaupunkiseudun kuntien välisen yhteistyön ja luottamuksen vahvistaminen maankäytön, asumisen

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2019 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konsernihallinto, Tutkimus ja tilastot Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble Locus rekisteri, Kaupunkisuunnittelukeskus,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012

Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012 Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012 Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 Hallituksen

Lisätiedot

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto 24.10.2012 MAL-aiesopimusmenettelyn poliittinen viitekehys Hallitusohjelmassa mm.: Jatketaan valtion ja

Lisätiedot

Hyvä%sopimuskäytäntö% % Liha3alan%foorumi%%

Hyvä%sopimuskäytäntö% % Liha3alan%foorumi%% Hyvä%sopimuskäytäntö% % Liha3alan%foorumi%%! Jyväskylä%Paviljonki%9.10.2014% Asianajaja,%ekonomi,%agrologi%Mikko%Hakola% www.lakihakola.fi 1 Tuotantosopimukset%/%eläinten%kauppa% %Sopimusten%normipohja%!Kauppalaki!!ei!ole!pako-avaa!oikeu-a!!Irtaimen!kauppa!!!Sopimusoikeuden!yleiset!periaa-eet!mm.!!Vapaus!velvoi-autua,!sopimukset!sitovat!!Vapaus!valita!sopimuskumppani!!Vapaus!sopia!sisällöstä!!Purkamisvapaus!!vahingonkorvaus!

Lisätiedot

MELLUNMÄEN KORTTELIPROJEKTI Uusi asunto putkiremon0n hinnalla

MELLUNMÄEN KORTTELIPROJEKTI Uusi asunto putkiremon0n hinnalla MELLUNMÄEN KORTTELIPROJEKTI Uusi asunto putkiremon0n hinnalla Purkava saneeraaminen / uudistava täydennysrakentaminen - vaihtoehto linjasaneeraukselle 2 GSP GROUP OY GSP Group Oy on alue- ja kiinteistökehityskonsultoin7in

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2016

Asuntotuotantokysely 2/2016 Asuntotuotantokysely 2/2016 Sami Pakarinen Kesäkuu 2016 1 (2) Kesäkuun 2016 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Yhteinen kuuleminen, Eduskunta 29.11.2017 Hannu Penttilä Apulaiskaupunginjohtaja Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialue Vantaan kaupunki Valtion

Lisätiedot

LIIKENNE KAUPUNKISEUTUJEN TUKENA. Valtiotieteen tohtori Timo Aro EK:n logistiikkaseminaari 11.6.2015, Helsinki

LIIKENNE KAUPUNKISEUTUJEN TUKENA. Valtiotieteen tohtori Timo Aro EK:n logistiikkaseminaari 11.6.2015, Helsinki LIIKENNE KAUPUNKISEUTUJEN TUKENA Valtiotieteen tohtori Timo Aro EK:n logistiikkaseminaari 11.6.2015, Helsinki keskeistä muutosvoimaa aluerakenteen ja liikennejärjestelmän osalta PIIKIKKYYS POLARISAATIOKEHITYS

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat kaupunkiympäristön näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat kaupunkiympäristön näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat kaupunkiympäristön näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti johtaja Mikko Nurminen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset uudelle strategialle Nykyinen strategia

Lisätiedot

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 14.11.2012 + ELY-keskus mukana mm. seuturakennetiimissä + ELY-keskuksen hyvä sisäinen

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2018

Asuntotuotantokysely 2/2018 Asuntotuotantokysely 2/ Sami Pakarinen Kesäkuu Kesäkuun asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti vuodessa. Kyselyn

Lisätiedot

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEITA KOSKEVA TUTKIMUS. Katsaus haasta(eluihin

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEITA KOSKEVA TUTKIMUS. Katsaus haasta(eluihin ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEITA KOSKEVA TUTKIMUS Katsaus haasta(eluihin Haasta(eluteemat Osa 1. Pääkaupunkiseudun asuntorakentaminen ja asuntojen korkea hintataso TEEMA 1: PÄÄKAUPUNKISEUDUN ASUNTOTUOTANTO

Lisätiedot

Asuntotuotantotarve 2040 tutkimuksen tiivistelmä

Asuntotuotantotarve 2040 tutkimuksen tiivistelmä 1 Asuntotuotantotarve 2040 tutkimuksen tiivistelmä Tutkimuksen taustat Teknologian tutkimuskeskus VTT on tehnyt tutkimuksen uusien asuntojen rakentamistarpeesta seuraavien 25 vuoden aikana. Tutkimuksessa

Lisätiedot

Kohtuuhintaiseen metropoliasumiseen. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Torsti Hokkanen 12.2.2013

Kohtuuhintaiseen metropoliasumiseen. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Torsti Hokkanen 12.2.2013 Kohtuuhintaiseen metropoliasumiseen Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Torsti Hokkanen Esityksen sisältö Hieman asuntotuotannon ja kaavoituksen volyymeistä Espoossa Asuntotuotannon kriittiset tekijät maankäytön

Lisätiedot

Tampereen raitiotiehanke

Tampereen raitiotiehanke Tampereen raitiotiehanke Tulevaisuuden liikenne seminaari Joensuu 19.11.2015 ympäristöjohtaja Kaisu Anttonen Vaiheita Tampereen ratikkahankkeen historiassa raitiotiehanke 1914, haudattiin eka kerran v.

Lisätiedot

Miten asemanseutu muutetaan vähähiiliseksi?

Miten asemanseutu muutetaan vähähiiliseksi? Miten asemanseutu muutetaan vähähiiliseksi? Irma Karjalainen tulosaluejohtaja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY 21.03.2019 Asemanseutufoorumi, Helsinki Miksi asemanseutu? Mitä on tehty? Miten asemanseutu

Lisätiedot

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa

Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa Täydennysrakentamisen tärkeys ja edistäminen Espoossa Kehittämisjohtaja Olli Isotalo RAKLI: Täydennysrakentamiskäytäntöjen kehittäminen Finlandiatalo 5.3.2015 Espoo toteuttaa Helsingin seudun MAL-sopimusta

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät

Rakentamisen suhdannenäkymät Rakentamisen suhdannenäkymät Varsinais-Suomessa Julkiset palvelurakennukset m 3 8 7 6 5 4 3 2 1 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Bo Salmén Markku Leppälehto Huhtikuu 214 Varsinais-Suomen talonrakentamisen

Lisätiedot

Kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kehittäminen sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettely valtion kanssa

Kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kehittäminen sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettely valtion kanssa Kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen kehittäminen sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettely valtion kanssa Matti Vatilo Ympäristöministeriö Tampere 4.9.2017 Kaupunkiseutujen kehittämisen haasteita

Lisätiedot

Raitiotiehankkeen eteneminen

Raitiotiehankkeen eteneminen 23.2.2016 Raitiotiehankkeen eteneminen Raitiotien suunnittelu alkaa 16.6. Kaupunginvaltuusto hyväksyi raitiotien yleissuunnitelman ja päätti raitiotien suunnittelun jatkamisesta 15.6. Valtuusto päätti

Lisätiedot

Minun tulevaisuuden kuntani

Minun tulevaisuuden kuntani Minun tulevaisuuden kuntani Tulevaisuuden kunta -seminaari 20.1.2016 Finlandia-talo Kaupunkien merkityksestä Kaupungistuminen on lähivuosikymmeninä Suomen talouden suurin projekti Osmo Soininvaara ja Mikko

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa. Konsernijohtaja Juha Metsälä

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa. Konsernijohtaja Juha Metsälä Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa Konsernijohtaja Juha Metsälä 4.11.2016 Suomen väestö ikääntyy, yli 65-vuotiaat suurin ikäryhmä vuodesta 2032 eteenpäin Pohjola Rakennus Oy, konserninjohtaja

Lisätiedot

Metropolialueen 9 kunnan erityinen kuntajakoselvitys

Metropolialueen 9 kunnan erityinen kuntajakoselvitys Metropolialueen 9 kunnan erityinen kuntajakoselvitys Toimintaympäristön haasteet ja kuntarakenne Seurantaryhmän kokous 4.3.2014 Matti Vatilo Tähtäin vuoteen 2030 ilmiöitä ja ongelmia Väkiluku kasvaa ja

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Talousvaliokunnan kuuleminen, Eduskunta 8.2.2018 Tomi Henriksson asumisasioiden päällikkö Hannu Penttilä apulaiskaupunginjohtaja Maankäytön, rakentamisen

Lisätiedot

Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja

Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja 25.8.2016 Toimintaympäristömme muuttuu Tampereen kaupunkiseutu on kasvanut 10 vuoden aikana 40

Lisätiedot

Liikenneinfran ylläpito ja kehittäminen vertailua Suomen ja Ruotsin välillä 3.6.2014

Liikenneinfran ylläpito ja kehittäminen vertailua Suomen ja Ruotsin välillä 3.6.2014 Liikenneinfran ylläpito ja kehittäminen vertailua Suomen ja Ruotsin välillä 3.6.214 Ruotsin suunnitelma 214 225 perusteet hallituksen päätökselle Tavoitteena: kansantalouden kannalta tehokas, kansainvälisesti

Lisätiedot

OSAVUOSI- KATSAUS 1-3/2016

OSAVUOSI- KATSAUS 1-3/2016 Isabella ja Pia, elämäntapaprinsessat 99 m 2 3h, k, kph, p ja sauna Kalasatama SATO Oyj/Saku Sipola OSAVUOSI- KATSAUS 1-3/2016 21.4.2016 OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2016 1 SISÄLLYS SATO lyhyesti Toimintaympäristö

Lisätiedot

KAUPUNGISTUMISEN VALTAVIRTA

KAUPUNGISTUMISEN VALTAVIRTA KAUPUNGISTUMISEN VALTAVIRTA ja vastavirta Eero Holstila MDI 11.3.2019 SISÄLTÖ 1. Kaupungistumisen iso kuva 2. Etelä-Pohjanmaan väestönkehitys vuoteen 2040 3. Suurkaupungistumisen vastavirta ja sen hyödyntäminen

Lisätiedot

Pirkanmaan uuden ympäristöohjelman toteutus

Pirkanmaan uuden ympäristöohjelman toteutus Pirkanmaan uuden ympäristöohjelman toteutus Käynnistysseminari 26.9.2017 Marko Mäkinen, Pirkanmaan liitto Rakenneviisas Vuonna 2040 Pirkanmaalla on paras asua kaupungissa ja maalla, jopa madoillakin! A)

Lisätiedot

Asemanseudut kaupunkien kasvun moottoreina - Asemanseutujen kehittämisseminaari Tulevaisuuteen suuntautunut - Menestystä metsästämässä

Asemanseudut kaupunkien kasvun moottoreina - Asemanseutujen kehittämisseminaari Tulevaisuuteen suuntautunut - Menestystä metsästämässä Asemanseudut kaupunkien kasvun moottoreina - Asemanseutujen kehittämisseminaari 2016 CASE Vaasa 19.5.2016 Marketta Kujala Tulevaisuuteen suuntautunut - Menestystä metsästämässä Pohjanmaan historiallinen

Lisätiedot

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma Maija Stenvall, Uudenmaan liitto MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava 2 Suunnittelualueena

Lisätiedot

Lahden radanvarsi mahdollisuutena Kari Ruohonen Ylijohtaja Hankkeet 15.1.2014

Lahden radanvarsi mahdollisuutena Kari Ruohonen Ylijohtaja Hankkeet 15.1.2014 Lahden radanvarsi mahdollisuutena Kari Ruohonen Ylijohtaja Hankkeet 15.1.2014 15.1.2014 Kari Ruohonen 2 Hankkeet Mitä uusi liikennepolitiikka on? Liikennepolitiikka osa muuta yhteiskuntapolitiikkaa Palvelutasoon

Lisätiedot

Mikä asuntostrategia?

Mikä asuntostrategia? Asuntostrategialuonnos Mari Randell Mikä asuntostrategia? Seudun yhteinen maankäyttösuunnitelma, asuntostrategia ja liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmisteltu samaan aikaan ja tiiviissä yhteistyössä

Lisätiedot

ASEMANSEUDUT KAUPUNKIKEHITTÄMISEN KESKIÖSSÄ - TYÖPAJA KAUPUNGEILLE, SEUDUILLE JA VALTIOLLE. Tero Piippo, projektipäällikkö MAL-VERKOSTO

ASEMANSEUDUT KAUPUNKIKEHITTÄMISEN KESKIÖSSÄ - TYÖPAJA KAUPUNGEILLE, SEUDUILLE JA VALTIOLLE. Tero Piippo, projektipäällikkö MAL-VERKOSTO ASEMANSEUDUT KAUPUNKIKEHITTÄMISEN KESKIÖSSÄ - TYÖPAJA KAUPUNGEILLE, SEUDUILLE JA VALTIOLLE Aika: keskiviikko 14.5.2014, klo 12.30-16.45 Paikka: Scandic Tampere Station, Amuri kabinetti Tero Piippo, projektipäällikkö

Lisätiedot

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä Maailmalla on useita infraan sijoittavia rahastoja ja projektiyhtiöitä Infraan

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannenäkymät. Rakennusfoorumi Sami Pakarinen

Kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannenäkymät. Rakennusfoorumi Sami Pakarinen Kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannenäkymät Rakennusfoorumi 2.5.2017 Sami Pakarinen Suomen talous hyvässä kasvussa alkuvuonna Rakennusteollisuus RT 2.5.2017 2 Keskeiset ennusteluvut 2016 2016 2017 2018

Lisätiedot

Asuntotuotanto 2030 Erikoistutkija Terttu Vainio VTT, Ekotehokkaat alueratkaisut

Asuntotuotanto 2030 Erikoistutkija Terttu Vainio VTT, Ekotehokkaat alueratkaisut Asuntotuotanto 23 Erikoistutkija Terttu Vainio VTT, Ekotehokkaat alueratkaisut Asuntotuotanto 23 Tausta Kokomaan ennusteet Pirkanmaan ennusteet Yhteenveto www.vtt.fi/julkaisut 1 Väestö ja väestöennusteet,

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASUNTOPOLIITTISEKSI TOIMENPIDEOHJELMAKSI VUOSILLE 2012-2015 14.2.2012

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASUNTOPOLIITTISEKSI TOIMENPIDEOHJELMAKSI VUOSILLE 2012-2015 14.2.2012 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASUNTOPOLIITTISEKSI TOIMENPIDEOHJELMAKSI VUOSILLE 2012-2015 14.2.2012 HALLITUSOHJELMAN PÄÄTAVOITTEET: 1. Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen 2. Julkisen talouden

Lisätiedot

Rakentamisen suhdanteet

Rakentamisen suhdanteet Rakentamisen suhdanteet Rakentamis- ja kiinteistöalan osaajatarpeet tulevaisuudessa Ennakointifoorumi Turun Ammatti-instituutti 7.9.2017 Sami Pakarinen Suomen talous hyvässä kasvussa, investoinnit ja vienti

Lisätiedot

Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa

Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa MAL-verkoston työpaja 14.6. Olli Voutilainen Kuvat: Olli Voutilainen ellei lähdettä mainittu Tanskassa tapahtumassa paljon Kööpenhaminan metro laajenee ympyrälinjalla

Lisätiedot

9.9.2011. Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Valtiovarainvaliokunnan liikennejaos ja verojaos HYVÄ TIE PAREMPI TALOUSKASVU JA TYÖLLISYYS

9.9.2011. Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Valtiovarainvaliokunnan liikennejaos ja verojaos HYVÄ TIE PAREMPI TALOUSKASVU JA TYÖLLISYYS MOOTTORILIIKENTEEN KESKUSJÄRJESTÖ PL 50, Nuijamiestentie 7, 00401 Helsinki puh 020 7756 809 tai 040 570 9070 faksi 020 7756 819 sähköposti molike@taksiliitto.fi 9.9.2011 Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 10.2.2015

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 10.2.2015 Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 10.2.2015 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat 3. Asuntojen hinnat alueilla 4. Asuntojen hintojen suhde palkkaan 5. Vuokrat

Lisätiedot

SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA

SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA ASUNTOPOLIITTINEN SEMINAARI 21.10.2015 Ari Juhanila Asuntoasiainpäällikkö Lahden kaupunki Lahden seudun MAL-asuntotyöryhmän kuntien seudullinen asuntostrategia

Lisätiedot

TILANNEKUVA ETELÄ-POHJANMAAN VÄESTÖNKEHITYKSESTÄ. Valtiotieteen tohtori Timo Aro 4.4.2016 Seinäjoki

TILANNEKUVA ETELÄ-POHJANMAAN VÄESTÖNKEHITYKSESTÄ. Valtiotieteen tohtori Timo Aro 4.4.2016 Seinäjoki TILANNEKUVA ETELÄ-POHJANMAAN VÄESTÖNKEHITYKSESTÄ Valtiotieteen tohtori Timo Aro 4.4.2016 Seinäjoki Sisältö 1.Yleistä väestönkehityksestä ja muuttoliikkeestä 2010-luvun Suomessa 2.Tilannekuva Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus Asunto- ja kiinteistölautakunta Tammi-huhtikuu 2017 1 Strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjat KAUPUNKISTRATEGIA VISIO JA TOIMINTATAVAT STRATEGINEN OHJAUS

Lisätiedot

Uudenmaan Maakuntaparlamentti

Uudenmaan Maakuntaparlamentti Uudenmaan Maakuntaparlamentti Työministeri Lauri Ihalainen 20.11.2014 Finlandia-talo Uudenmaan Maakuntaparlamentti 1. Yleinen talouden kuva 2. Elinvoimaa älykkäästä erikoistumisesta 3. Työllisyys- ja työttömyystilanne

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. 20 Asunto-ohjelman hyväksyminen (Kh-Kv-asia) (Pöydälle 20.1.2014 ja 10.2.2014)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. 20 Asunto-ohjelman hyväksyminen (Kh-Kv-asia) (Pöydälle 20.1.2014 ja 10.2.2014) 24.03.2014 Sivu 1 / 1 4236/10.04.00/2013 8 20.1.2014 12 10.2.2014 20 Asunto-ohjelman hyväksyminen (Kh-Kv-asia) (Pöydälle 20.1.2014 ja 10.2.2014) Valmistelijat / lisätiedot: Anne Savolainen, puh. 040 353

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 1/2019

Asuntotuotantokysely 1/2019 Asuntotuotantokysely 1/219 Jouni Vihmo Maaliskuu 219 1 (2) 2 (2) Taulukko 1. Aloitetut vapaarahoitteiset as.oy.-asuntojen aloitukset perustajaurakointina 218 Oma perustajaurakointi (RSkohteet) Vapaarahoitteiset

Lisätiedot

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen

Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Tiivistelmä Helsingin seudun MAL-seurannasta, 25.11.2014 Katsaus Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen toteutumiseen Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus

Lisätiedot

Paljonko Suomeen tarvitaan lisää asuntoja ja mihin ne on järkevä rakentaa? Asuntomarkkinat 2016 Hotel Scandic Park Helsinki Sami Pakarinen

Paljonko Suomeen tarvitaan lisää asuntoja ja mihin ne on järkevä rakentaa? Asuntomarkkinat 2016 Hotel Scandic Park Helsinki Sami Pakarinen Paljonko Suomeen tarvitaan lisää asuntoja ja mihin ne on järkevä rakentaa? Asuntomarkkinat 2016 Hotel Scandic Park Helsinki 26.1.2016 Sami Pakarinen Asuntotuotantotarve 2040 -projektin tausta VTT päivitti

Lisätiedot

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Ari Hynynen Professori Tampereen teknillinen yliopisto Arkkitehtuurin laitos / Seinäjoen kaupunkilaboratorio 28.01.2016 Miksi asemanseudut? Miksi

Lisätiedot

Elinvoimaa kehityskäytävistä - TEN-T verkon vaikutus alueen kilpailukykyyn. Juhani Tervala, Uudenmaan maakuntaparlamentti, 20.11.

Elinvoimaa kehityskäytävistä - TEN-T verkon vaikutus alueen kilpailukykyyn. Juhani Tervala, Uudenmaan maakuntaparlamentti, 20.11. Elinvoimaa kehityskäytävistä - TEN-T verkon vaikutus alueen kilpailukykyyn Juhani Tervala, Uudenmaan maakuntaparlamentti, 20.11.2014 EU:n TEN-T politiikan tavoite nyt sisämarkkinoiden moitteeton toiminta

Lisätiedot

Liikenteen uusi rahoitusmalli mahdollistaa jätti-investoinnit

Liikenteen uusi rahoitusmalli mahdollistaa jätti-investoinnit Liikenteen uusi rahoitusmalli mahdollistaa jätti-investoinnit 6.3.2018 Suomen menestys vientiyritysten varassa Kansantalouden tuotosta 46 % syntyy viennistä Vientiyritykset ovat palkanneet 1,1 työntekijää

Lisätiedot

PORIN KAUPUNKISEUDUN KASVUSOPIMUKSEN JA INKA-OHJELMAN TILANNEKATSAUS

PORIN KAUPUNKISEUDUN KASVUSOPIMUKSEN JA INKA-OHJELMAN TILANNEKATSAUS PORIN KAUPUNKISEUDUN KASVUSOPIMUKSEN JA INKA-OHJELMAN TILANNEKATSAUS Kehittämispäällikkö Timo Aro, Porin kaupunki Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 10.10.2013 Liisanpuisto, Pori Porin kaupunki Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Metropolialueen haasteet Asuntoministeri Krista Kiuru

Metropolialueen haasteet Asuntoministeri Krista Kiuru Metropolialueen haasteet Asuntoministeri Krista Kiuru KESKUSTELUTILAISUUS METROPOLIALUEEN KUNTA- JA PALVELURAKENNERATKAISUISTA 17.4.2013 Helsingin seudun väestö- ja työpaikkakehitys Helsingin seudun 14

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden suhdanteet syksy Rakennusteollisuus RT ry

Rakennusteollisuuden suhdanteet syksy Rakennusteollisuus RT ry Rakennusteollisuuden suhdanteet syksy 2018 Rakennusteollisuus RT ry 2.10.2018 Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen Maailman ja Suomen talous Maailmantalous jatkaa kasvuaan, kauppasota ja

Lisätiedot

Eduskunnan talousvaliokunta

Eduskunnan talousvaliokunta Eduskunnan talousvaliokunta 8.2.2018 Hannu Rossilahti, ylijohtaja Asuntotuotannon linjat 60 80-luvuilla Kaksi päävaihtoehtoa: 1. Kovan rahan asuntotuotanto 2. Kohtuuhintainen asuntotuotanto Omistusasuntoja

Lisätiedot

MAL-VERKOSTON STRATEGINEN VIITEKEHYS

MAL-VERKOSTON STRATEGINEN VIITEKEHYS MAL-VERKOSTON STRATEGINEN VIITEKEHYS 2019-2022 ELÄVÄT ASEMANSEUDUT Fiksu Assa kehitysalusta Asemanseutujen digihack (palvelut) Asemanseutujen maankäyttö KAUPUNKISEUDUILLE ELINVOIMAA JA KILPAILUKYKYÄ ASUMINEN

Lisätiedot

Hallitusohjelma 22.6.2011. Liikenneratkaisut talouden, yritystoiminnan ja ilmaston yhteinen nimittäjä

Hallitusohjelma 22.6.2011. Liikenneratkaisut talouden, yritystoiminnan ja ilmaston yhteinen nimittäjä Liikenneratkaisut talouden, yritystoiminnan ja ilmaston yhteinen nimittäjä Kuntien 6. ilmastokonferenssi, Tampere 3.5.2012 Yksikön päällikkö Silja Ruokola Hallitusohjelma 22.6.2011 Liikennepolitiikalla

Lisätiedot

Edelläkävijyydestä kestävää kasvua Kaupunkipoliittinen ohjelma. Olli Voutilainen, MAL-ohry

Edelläkävijyydestä kestävää kasvua Kaupunkipoliittinen ohjelma. Olli Voutilainen, MAL-ohry Edelläkävijyydestä kestävää kasvua Kaupunkipoliittinen ohjelma Olli Voutilainen, MAL-ohry 21.11.2018 Monimuotoinen kaupunkipolitiikka - Kaupunkiohjelmien kokonaisuus Kestävän kaupunkikehityksen ohjelma

Lisätiedot

Maankäyttöyksikkö Markanvändningsenheten 15.11.2012 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013

Maankäyttöyksikkö Markanvändningsenheten 15.11.2012 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013 Maankäyttöyksikkö Markanvändningsenheten 15.11.2012 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013 KAAVOITUSKATSAUS 2012 2013 Kaavoituskatsaus laaditaan kerran vuodessa ja se sisältää selostuksen Kauniaisten kaupungissa sekä

Lisätiedot

Hakunilan asuntotuotanto

Hakunilan asuntotuotanto Hakunilan asuntotuotanto Kormuniityn suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu 15.8.2017 Tomi Henriksson asumisasioiden päällikkö Hakunilan suuralueen väestö 1.1.1971-1.1.2014 ja ennuste vuoteen 2024 35 000

Lisätiedot

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suomi kaupungistuu kaupungistuuko Suomi Kalasataman Kellohalli, Helsinki Anne Jarva Tulevaisuuden kuntaan kohdistuu monia

Lisätiedot

HALLITUKSEN ALUEHALLINTOLINJAUKSET. Kaupunkiseudun kuntien lausunnot

HALLITUKSEN ALUEHALLINTOLINJAUKSET. Kaupunkiseudun kuntien lausunnot HALLITUKSEN ALUEHALLINTOLINJAUKSET Kaupunkiseudun kuntien lausunnot KANGASALA Hallituksen linjauksen mukaan itsehallintoalueille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi 1.1.2019 lähtien seuraavat

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Parl. työryhmän raportti 13.12.2018 Lainsäädäntö Laatiminen perustuu elokuussa 2018 voimaan tulleeseen lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä Laki säätää

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 Pekka Hinkkanen 20.4.2010 Ohjelman lähtökohdat: Asuntopoliittisen ohjelman konkreettisia tavoitteita ovat mm.: Asuntotuotannossa varaudutaan 91 000

Lisätiedot

Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita

Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita TEM:n Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -kehittämiskokonaisuus läpivalaisussa MAL-verkoston tulostyöpaja 31.10.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö www.tem.fi 5.11.2018

Lisätiedot

Kuka pelkää yksiöitä. 2. lokakuuta 2018

Kuka pelkää yksiöitä. 2. lokakuuta 2018 Kuka pelkää yksiöitä 2. lokakuuta 2018 Kojamon historia: VVO-yhtymästä Kojamoksi Nykyaikainen asuntoportfolio, jonka painopiste on siirtynyt Lumo-asuntoihin 2021 tavoite ~ 6 mrd. 4,04ṃ0brdn. 4,3 4 ṃ 3

Lisätiedot

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen

Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Maankäyttö, asuminen ja rakentaminen Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Tekninen ja ympäristötoimi, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Asuntoyksikkö Lähde: Trimble

Lisätiedot

Rakennusteollisuus RT Asuntotuotantokysely. Syksy

Rakennusteollisuus RT Asuntotuotantokysely. Syksy Asuntotuotantokysely Syksy 15.10. 1. Yleiskuva positiivinen Arviot vapaarahoitteisen omistusasuntojen ja vuokra-asuntojen tämänvuotisista aloituksista ovat laskeneet hieman viime kyselyistä. Aloitusten

Lisätiedot

Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu

Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu Kirkonkylien mahdollisuudet ja eheyttävä yhdyskuntasuunnittelu Maa- ja metsätalousministeriö / YTR projekti (2010-12) Itä-Suomen yliopisto Historian ja maantieteen laitos / Ympäristöpolitiikka Karjalan

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 1/2016

Asuntotuotantokysely 1/2016 Asuntotuotantokysely 1/2016 Sami Pakarinen Helmikuu 2016 1 (2) Helmikuun 2016 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmasti

Lisätiedot

Raideliikenteen näkymiä. Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi

Raideliikenteen näkymiä. Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi Raideliikenteen näkymiä Matkakeskus Turkuun - tulosseminaari 1.6.2016 Pekka Petäjäniemi Sitten aloitusseminaarin Liikenneverkon kehittäminen Liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää valmistelun liikenneverkon

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä

KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE. Tiivistelmä KUOPION KAUPUNKIRAKENNE (KARA) 2030-LUVULLE Tiivistelmä Strategisen maankäytön palvelut 8.6.2015 Kuopion strategia vuoteen 2020 Kuopion kasvusopimus Kuopion väestöennuste vuoteen 2030 Kaupunkirakennesuunnitelma

Lisätiedot

Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja.

Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja. EIP lyhyesti 2019 1 Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja. Tuemme talouskasvua, luomme työpaikkoja

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus 21.5.2015. Ekonomistit

Asuntomarkkinakatsaus 21.5.2015. Ekonomistit Asuntomarkkinakatsaus 21.5.2015 Ekonomistit 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat 3. Asuntojen hinnat alueilla 4. Asuntojen hintojen suhde palkkaan 5. Vuokrat

Lisätiedot

O 61/2016 vp Asuntopolitiikan kehittämiskohteet Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

O 61/2016 vp Asuntopolitiikan kehittämiskohteet Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus O 61/2016 vp Asuntopolitiikan kehittämiskohteet Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 12.12.2017 Jouni Parkkonen Toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry Yleisiä huomioita

Lisätiedot

Miten Tampere on muuttunut ja muuttumassa

Miten Tampere on muuttunut ja muuttumassa Miten Tampere on muuttunut ja muuttumassa Miten toimintaympäristö haastaa toimintamallin uudistuksen? Tampere 2017 -seminaari 23.3.2015 Matias Ansaharju Strategiasuunnittelija Yhteinen Tampere kaupunkistrategia:

Lisätiedot

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY Edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. Tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta

Lisätiedot

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Helsingin seudun MAL-aiesopimus Valtion ja Helsingin seudun

Lisätiedot

Rakentaminen sinnittelee yhä Ensi vuodesta tulee vaikeampi. Pääekonomisti Jouni Vihmo

Rakentaminen sinnittelee yhä Ensi vuodesta tulee vaikeampi. Pääekonomisti Jouni Vihmo Rakentaminen sinnittelee yhä Ensi vuodesta tulee vaikeampi Pääekonomisti Jouni Vihmo 15.10.2019 Joka viides suomalainen työllistyy uuden rakentamisesta tai olemassa olevan kiinteistön hoidosta Kaikkien

Lisätiedot

TIEMAKSUT. Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua

TIEMAKSUT. Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä TIEMAKSUT Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua 11.2.2016 Taustaa Helsingin seutu on selvittänyt, olisiko seudulla edellytyksiä

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.6.2014

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.6.2014 VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.6.2014 Suomen johtava asuntovuokrausyritys OSTOT KASVATTIVAT VUOKRA-ASUNTO- INVESTOINTEJA. Liikevaihto 1.1. 30.6.2014 miljoonaa euroa +9,9% (Q2 2013)

Lisätiedot

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä

Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Väestöarvion laadinta ja väestötietojen hyödyntäminen Jyväskylässä Kymppi Moni työpaja 22.3.2012 Leena Rossi ja Anna Isopoussu Jyväskylän väestöarvio Koko kaupungin väestöarvio Käsitteistö: väestöennuste,

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.9.2014 29.10.2014 1

OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.9.2014 29.10.2014 1 OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.9.2014 29.10.2014 1 Suomen johtava asuntovuokrausyritys Vuokra-asuntomäärä kasvoi ja Lumo laajensi asumisen palveluita Liikevaihto 1.1. 30.9.2014 miljoonaa euroa +7,5%

Lisätiedot