- 20-sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "- 20-sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon."

Transkriptio

1 Hobitti Eli sinne ja takaisin (tai: Pahan lohikäärme Smaugin kukistaminen) Säännöt Peli-idea Sinun ja ryhmäsi tulee turvallisesti löytää tieyksinäiselle Vuorelle pelilaudan kuuden osion läpi. Jokaisessa osiossa tulette kohtaamaan jännittäviä seikkailuja, löytämään arvokkaita aarteita ja kaikki nokkeluutenne, onnenne ja kykynne tullaan testaamaan läpikotaisin. Vaihdatko keräämäsi jalokivet saadaksesi lisää seikkailupisteitä? Oletko riittävän nokkela ja onnekas kyetäksesi vastaamaan arvoituksiin tai lausumaan laulujen sanat oikein? Riittävätkö kykysi varastamaan jalokiviä aivan Smaugin nenän alta? Kun tähän vielä lisätään yllättävät lahjat velho Gandalfilta, niin koossa on todella vauhdikkaan seikkailun ainekset. Seikkailun, joka päättyy jännittävään yritykseen saada aarteet, joiden päällä itse Smaug istuu. Uskallatko ottaa haasteen vastaan ja tulla kruunatuksi Vuorenalaiseksi Kuninkaaksi? Pelin tavoite Tullaksesi Vuorenalaiseksi Kuninkaaksi sinulla tulee olla korkein yhteenlaskettu määrä seikkailupisteitä ja jalokiviä sen jälkeen, kun Smaug on kukistettu ja sen koko aarre vallattu takaisin. Pelivalmistelut - Aseta pelilauta pöydälle niin, että se on kaikkien pelaajien ulottuvilla. Yksinäinen Vuori asetetaan keskelle pelilautaa ja Smaug vuoren päälle siten, että se katsoo Smaugin autioittamaan maahan. Aseta yksi jalokivi vuoren jokaiselle kuudelle merkitylle ulokkeelle. Aseta lisäksi 4 jalokiveä Yksinäisen Vuoren luolaan. Tämä on Smaugin aarre. Loput jalokivet asetetaan pöydälle pelilaudan viereen sillä niitä tarvitaan pelin aikana. - Sekoita sekä seikkailukortit että Gandalfin lahja -kortit mutta älä sekoita pakkoja keskenään. Aseta pakat niille merkityille paikoille pelilaudalle. - Jokainen pelaaja valitsee yhden hobitti-pelinappulan ja asettaa sen Repunpään Alismäki - ruutuun. Jokainen pelaaja ottaa oman värisensä keräilyalustan ja asettaa sen eteensä. Aseta jokaiselle keräilyalustalle, ensimmäisen säkin päälle, yksi jalokivi. Tämä on alussa sinun omaisuutesi. Jokainen pelaaja ottaa lisäksi yhden pyöreän, oman värisensä seikkailupistekiekon ja asettaa sen keräilyalustansa kohtaan 0. Tällä seurataan seikkailupisteiden määrää. Jokainen pelaaja aloittaa ilman yhtään kokemusta sivuista arpakuutiota käytetään vain, kun varastetaan Smaugilta tai käydään sen kimppuun. Aseta arpakuutio vuorelle sille tarkoitettuun koloon. Pelin kulku - Nuorin pelaaja aloittaa. Tämän jälkeen vuoro vaihtuu aina myötäpäivään. - Vuorollaan pelaaja heittää molempia arpakuutioita ja siirtää pelinappulaansa joko jommankumman arpakuution osoittaman numeron mukaan tai niiden yhteenlasketun

2 summan mukaan. Esimerkki: Jos pelaaja heittää 2 ja 5, hän voi liikkua 2 ruutua, 5 ruutua tai 7 ruutua. - Tämän jälkeen pelaaja toimii niiden ohjeiden mukaan, jotka liittyvät siihen ruutuun johon hän pysähtyy. - Sen jälkeen kun kaikki ruudun vaatimat toimenpiteet on suoritettu vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Huomaa - Useampi pelaaja voi olla samassa ruudussa yhtäaikaisesti. - Jos jokin toiminto vaatii pelaajaa siirtymään taaksepäin tai johonkin toiseen ruutuun, hän ei toimi tämän uuden ruudun vaatimalla tavalla. - Jokainen pelaaja toimii tämän järjestyksen mukaisesti kunnes saapuu Yksinäiselle Vuorelle. (Katso kohta Smaugin kukistaminen) Vesi/Puu/Miekka spinneri Spinneriä käytetään seikkailukorteista tulevien erilaisten kohtaamisten selvittämiseen. Kun pyöräytät spinneriä, sinun tulee ensin sanoa ääneen valintasi; joko Vesi, Puu tai Miekka, ja sen jälkeen pyöräyttää spinneriä. Spinnerin pyöräytys kertoo kohtaamisen lopputuloksen. Pelaaja onnistuu jos: - Hän sanoo Vesi ja spinneri osoittaa Miekkaa - Hän sanoo Miekka ja spinneri osoittaa Puuta - Hän sanoo Puu ja spinneri osoittaa Vettä Kaikki muut vaihtoehdot lasketaan epäonnistumisiksi. Muistisääntönä voit käyttää tätä lorua: Vesi ruostuttaa Miekan, Miekka katkoo Puun, Puu kelluu Vedessä.. Smaugin kukistaminen Vaatimukset Ennen kuin voit hyökätä Smaugin kimppuun ja riistää jalokivet sen kynsistä, sinulla tulee olla hallussasi ainakin yksi Gandalfin lahja, jossa on Smaug symboli sekä yhteensä 8 seikkailupistettä ja/tai aarretta keräilyalustallasi. Mitä enemmän sinulla näitä yhteensä on, sitä helpompaa Smaugin lyöminen on. Jos onnistut keräämään yhteensä 20 tai enemmän seikkailupistettä sekä aarretta niin voitat Smaugin automaattisesti! Hyökkääminen - Aloittaaksesi hyökkäyksesi, sinun tulee siirtää pelinappulasi Yksinäisen Vuoren juurelle. Tämän ei tarvitse tapahtua tasaluvulla. - Jos sinulla on vähintään yksi Gandalfin lahja hallussasi, jossa on Smaug symboli, voit hyökätä Smaugin kimppuun kayttäen 20-sivuista arpakuutiota. - Laske ensin yhteen tähän mennessä keräämiesi jalokivien ja seikkailupisteiden lukumäärä. Tämän jälkeen heitä 20-sivuista arpakuutiota. Heittosi tulee olla sama tai alle jalokiviesi ja seikkailupisteidesi yhteenlasketun määrän.

3 Esimerkki: Jos sinulla on 4 seikkailupistettä ja 6 jalokiveä, kohdenumerosi on 10. Jos heität 9, onnistut sillä heittosi on yhtä suuri tai pienempi kuin kohdenumerosi. Onnistuminen tarkoittaa, että voit ottaa yhden jalokiven Smaugin aarteesta (mukaan lukien ne jalokivet, jotka ovat ulokkeilla, joista voi varastaa) ja lisätä ne aarresäkkiisi. Pelinappulasi pysyy Yksinäisen Vuoren juurella ja heität arpakuutiota uudelleen seuraavalla vuorollasi. Ennen kuin heität arpakuutiota seuraavalla kierroksella, älä unohda laskea uudelleen kohdenumeroasi ja laskea mukaan juuri saamaasi jalokiveä. Epäonnistuminen seuraa, jos heität arpakuutiolla suuremman luvun kuin mitä kohdenumerosi on. Tämä tarkoittaa, että lohikäärme päihittää sinut ja joudut perääntymään lähimpään turvapaikkaan. Huomaa - Jos pysähdyt Yksinäisen Vuoren juurelle ja sinulle ei ole vielä hallussasi Gandalfin lahjaa, jossa on Smaug symboli, niin hyökkäämisen sijasta siirryt automaattisesti lähimpään turvapaikkaan ja alat lähestyä Yksinäistä Vuorta uudelleen. - Smaug on kukistettu, kun sen koko jalokivi-aarre on valloitettu takaisin. Tähän aarteeseen lasketaan mukaan kaikki jalokivet, jotka ovat Smaugin alla, jalokivet vuorenkielekkeillä sekä muiden pelaajien lisäämät jalokivet. Pisteiden lasku - Pelin lopussa jokainen pelaaja joka hyökkäsi Yksinäisen Vuoren juurella onnistuneesti Smaugin kimppuun ja vei jalokiven, saa lisätä 5 seikkailupistettä lopputulokseensa. Jos onnistuit useammin kuin kerran, saat silti lisätä vain 5 pistettä. - Tämän jälkeen jokainen pelaaja laskee yhteen seikkailupisteensä ja jalokivensä. Voittaja on pelaaja, jolla on korkein seikkailupisteiden ja jalokivien yhteenlaskettu summa. - Kaikki käyttämättä jääneet Gandalfin lahjat poistetaan pelistä ja niitä ei lasketa mukaan lopputulokseen. Ruutujen selitykset Seikkailu Kun pysähdyt tähän ruutuun, vasemmalla puolellasi oleva pelaaja ottaa päällimäisen kortin seikkailukortti-pakasta ja lukee sen ääneen. Seuraavaksi sinun tulee selviytyä seikkailukortin kuvailemasta tilanteesta. Kyseisen seikkailun mahdolliset seuraukset on aina merkitty seikkailukorttiin. Ahdingosta voi selviytyä seuraavilla tavoilla: 1) Välitön onnistuminen Seikkailukorttiin saattaa olla merkitty joitakin tapoja saavuttaa välitön onnistuminen. Näihin kuuluvat muun muassa tietyt Gandalfin lahjat, jotka olet saattanut hankkia matkasi varrella. Jos sinulla on yksi näistä lahjoista, voit yksinkertaisesti laittaa kyseisen kortin Gandalfin lahjat pakan alimmaiseksi ja muuttaa seikkailupisteidesi määrää keräilyalustallasi seikkailukortin ilmoittamalla tavalla. Jos sinulla on useampi kuin yksi seikkailukortin listaamista välittömän onnistumisen takaavista lahjoista, voit valita minkä niistä käytät. Jos tämä kohta seikkailukortissa on tyhjä, niin mikään Gandalfin lahja ei auta sinua tässä tilanteessa.

4 2) Spinneri Jos sinulla ei ole mitään seikkailukortin ilmoittamista Gandalfin lahjoista tai et halua tässä vaiheessa luopua näistä lahjoista, sinun tulee pyöräyttää Vesi/Puu/Miekka spinneriä kuten säännöissä aiemmin kerrottiin. Onnistuminen ja epäonnistuminen: Jokainen seikkailukortti on erilainen ja kertoo pelaajalle mitä palkintoja onnistumisesta tai rangaistuksia epäonnistumisesta seuraa. Mikäli epäonnistut ja seikkailukortti vaatii sinua luopumaan jostakin, kuten jalokivestä tai Gandalfin lahjasta, jota sinulla ei ole, niin siinä tapauksessa et menetä mitään. Huomaa: Joissakin seikkailukorteissa on aivan tiettyjä tapahtumia, joiden kanssa ei käytetä Gandalfin lahjoja tai spinneriä. Tällaisissa tapauksissa seuraa aina seikkailukortin antamia ohjeita. Gandalfin lahjat Jos pysähdyt tällaiseen ruutuun, nostat päällimmäisen kortin Gandalfin lahjat pakasta. Kortissa on esine jostakin näistä neljästä kategoriasta; Gandalfin loitsu, hyödyllinen esine, ase tai ystävä. Saadaksesi tämän lahjan itsellesi, ota yksi jalokivi aarresäkistäsi ja laita se takaisin pankkiin. Tämän jälkeen voit ottaa Gandalfin lahjan itsellesi ja asettaa sen eteesi. Pidä kortti itselläsi kunnes tarvitset sitä selvitäksesi ahdingosta, seikkailukortin ohjeiden mukaan. Huomaa: - Jos sinulla ei ole jalokiviä, et voi pitää korttia jonka vedit pakasta. - Voit kieltäytyä ottamasta lahjaa ja näin välttyä maksamasta siitä jalokiveä. - Joitakin Gandalfin lahjoja on useampia kappaleita. Useammalla pelaajalla saattaa samanaikaisesti olla sama Gandalfin lahja ja jopa yhdellä pelaajalla saattaa olla sama lahja useampana kappaleena. - Sinulla voi olla korkeintaan 4 Gandalfin lahjaa missään vaiheessa peliä. Turvapaikat Nämä ruudut ovat jokaisen pelilaudan osion viimeisiä ruutuja ja niihin tulee pysähtyä riippumatta siitä heittääkö pelaaja tasaluvun vai ei. Tullessasi turvapaikkaan saat automaattisesti ottaa yhden jalokiven aarresäkkeihisi. Voit myös halutessasi nostaa Gandalfin lahjat pakan päällimmäisen kortin ja vaihtaa sen johonkin sinulla jo olevaan Gandalfin lahjaan. Voit myös olla vaihtamatta mutta päätös tulee tehdä ennen kuin uusi Gandalfin lahja kortti nostetaan. Mikäli haluat vaihtaa, laita vanha kortti pakan alimmaiseksi ja nosta pakan päällimmäinen kortti eteesi. Varastaminen: Jos pysähdyt tällaiseen ruutuun ja Yksinäisen Vuoren sillä ulokkeella, joka on siinä osassa pelilautaa, jossa nappulasi tällä hetkellä on, on jalokivi, voit yrittää varastaa tuon jalokiven. Laske yhteen jalokiviesi ja seikkailupisteidesi tämän hetkinen määrä ja tästä luvusta tulee sinun kohdelukusi. Seuraavaksi, heitä 20-sivuista arpakuutiota. Mikäli heittämäsi luku on pienempi tai yhtä suuri kuin kohdelukusi, onnistut varastamaan jalokiven. Onnistuminen: Smaug ei huomannut sinua. Ota kyseinen jalokivi itsellesi ja lisää se aarresäkkiisi. Lisäksi, lisää itsellesi yksi seikkailupiste. Epäonnistuminen: Jos heität suuremman luvun, kuin mitä kohdelukusi on, Smaug saa sinut kiinni! Sinun tulee ottaa yksi jalokivi aarresäkistäsi ja lisätä se Smaugin aarrevuoreen. Lisäksi joudut perääntymään lähimpään turvapaikkaan.

5 Huomaa: - Varastettuja jalokiviä ei korvata: jos pysähdyt ruutuun, josta jalokivi on jo vohkittu, et voi yrittää jalokiven varastamista. - Jos epäonnistut ja sinulla ei ole yhtään jalokiveä, niin ainoastaan peräännyt lähimpään turvapaikkaan. - Jos yrität varastaa???? osassa pelilautaa ja epäonnistut, siirryt takaisin Repunpään Alismäkeen. Jalokivi: Kun pysähdyt tällaiseen ruutuun, saat automaattisesti lisätä yhden jalokiven aarresäkkiisi. Salaiset kulkutiet (pisteviiva joka yhdistää kahta pienempää ruutua): Jos sinulla on hyödyllinen esine, joka vastaa kahden ruudun välissä olevaa symbolia (toisin sanoen avain tai kartta), niin voit käyttää tätä oikopolkua niin kuin se olisi tavallinen reitti. Jos käytät oikopolkua, sinun tulee palauttaa kyseinen hyödyllinen esine kortti Gandalfin lahjat pakan pohjalle ja saat yhden jalokiven pankilta sekä lisäät itsellesi yhden seikkailupisteen keräilyalustallasi. Huomaa: Voit käyttää tätä salaista kulkutietä mennessäsi eteenpäin uuteen osioon pelilaudalla tai mennessäsi takaisinpäin osioon, jonka läpi olet jo kulkenut. Lahjojen vaihto Pysähtyminen tähän ruutuun antaa sinulle mahdollisuuden vaihtaa yksi käyttämätön Gandalfin lahja kortti yhteen jalokiveen. Näitä ruutuja löytyy ainoastaan pelilaudan viimeisestä osiosta, Smaugin autioittamasta maasta. Muista, että sinulla tulee olla vähintään yksi Gandalfin lahja, jossa on Smaug symboli, voidaksesi käydä Smaugin kimppuun. Michael Stern ja Keith Meyers haluavat kiittää seuraavia henkilöitä heidän arvokkaasta panoksestaan tämän pelin suunnitteluun ja pelattavuuteen: Brian Tinsman, Cheryl Stern, Brenda, Justin ja Stephanie Meyers, Andrea Nickell, Mr. Thompson ja Mrs. Luft ja heidän kuudesluokkalaisensa Vieja Valleyssa, ja Mr. Morgan ja hänen kuudesluokkalaisensa Montecito Unionissa. Kiitokset Sophisticated Games in puolesta Nickille ja Amandalle Redbackistä, Barbaralle ja Christinelle Kosmoksella ja ennen kaikkea Michaelille, Keithille ja Tedille, pelin kehittäjille.

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Bonaparte At Marengo

Bonaparte At Marengo Bonaparte At Marengo Säännöt 1. Pika-aloitus 2 2. Pelitarvikkeet. 2 3. Esittely... 2 4. Pelinappulat 2 5. Pelilauta.. 3 6. Pelivalmistelut 4 7. Pelijärjestys.. 5 8. Liikkuminen... 5 9. Manööverihyökkäys

Lisätiedot

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia.

SÄÄNTÖ: SET muodostuu 3 nopasta, joiden kaikki aiheet ovat samanlaisia TAI kaikkien 3 nopan aiheet ovat erilaisia. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Ohjeet Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Lisätiedot

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö:

Liikkuminen. Pelivalmistelut. Ohittaminen FIN. Pelin sisältö: FIN Suomi 4 + 2-7 20 + Pelin sisältö: 8-osainen pelilauta (jossa painatus molemmin puolin), 7 eriväristä puupossua, 7 possujen väristä puukiekkoa, Erikoisarpakuutio, jossa luvut 1, 1 ja 3 mustina pisteinä

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia.

Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. 7+ 4+ 60+ FI Pelin sisältö: Pelilauta, tiimalasi, 6 pelinappulaa ja 400 korttia. Selitä sanoja käyttäen eri sanoja, synonyymejä tai vastakohtia! Tarkoituksena on saada oma pelikumppani tai joukkue arvaamaan

Lisätiedot

Shakin säännöt. Luku 1

Shakin säännöt. Luku 1 Sisältö 1 Shakin säännöt 1 1.1 Nappuloiden liikkeet.............................. 4 Torni................................... 4 Lähetti.................................. 4 Kuningatar...............................

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt Professional Disc Golf Associationin Frisbeegolfin viralliset säännöt Sisällys 800 Johdanto 800.01 Pelin kuvaus 800.02 Sanasto 800.03 Muunnokset 800.04 Linkit 801 Yleistä 801.01 Sääntöjen noudattaminen

Lisätiedot

- Troi. Seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa. Tigera. - Batrotus. Mercus Melkior

- Troi. Seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa. Tigera. - Batrotus. Mercus Melkior Seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa Onnea omille löytöretkillesi hyvä ystävä! Toivottavasti muistiinpanoistamme on sinulle hyötyä löytöretkilläsi ja löydät etsimäsi.

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE Sanna Vara KULJETUSHARJOITTEITA Formula-ajot Kuljetetaan palloa ja harjoitellaan pysäyttämistä. Toimintamuoto: Perustaitojen harjoittelu Liikuntataidot: Käveleminen,

Lisätiedot

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen.

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen. ETUSIVU Koripallon sivut on tehty yhteistyössä Suomen Koripalloliiton kanssa. Koripallo tarjoaa koululiikuntaan mainion mahdollisuuden harjoitella joukkuepelaamista ja ryhmässä toimimista. Koripallo sopii

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi...

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... 5 UUSI TALUTIN ELÄMÄSSÄ (NEW LEASH ON LIFE)... 5 Harjoitteluvarusteet...

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA Moi! Puun käyttäminen on hyväksi luonnolle Me olemme Niksi ja Nikkari ja meidän mielestä on mahtavaa rakennella asioita puusta. Yleensä tiedämme täsmälleen,

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot