METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (14) 22. liittokokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (14) 22. liittokokous"

Transkriptio

1 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (14) Vesa Nurmi (auto- ja konealojen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät kokousedustajat. Kannatan Harri Valkosen tekemää esitystä ja Arto Liikasen tekemää esitystä. Kiitos. Kiitoksia. Ja puheenjohtajaksi vaihtuu Pirkko Valtanen ajalla Seuraavaksi puhuu Olli Koivuniemi. Ja valmistautuu Karita Lahtinen. Olli Koivuniemi (auto- ja konealojen vaalipiiri): Hyvä puheenjohtajisto, hyvä liittokokousedustajisto. Kannatan Harri Valkosen esitystä. Se ehkä toisi nuorille raskaan kaluston asentamisen mielenkiintoisemmaksi. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavaksi puhuu Juha Pöllänen, valmistautuu Topi Maanavilja. Pöllänen ei ole paikalla, niin seuraavaksi puhuu Karita Lahtinen, valmistautuu Lari Haikonen. Karita Lahtinen (Helsingin vaalipiiri): Hyvä puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Useissa ammattiosastojen ja hallituksen esityksissä mainitaan henkilöstön edustajien jaksaminen. Esitänkin, että henkilöstön edustaja niin halutessa on työnantajan tarjottava kustannuksellaan ammattitaitoista työnohjausta. Tämä koskee kaikkia henkilöstön edustajia työsuojeluasiamiehestä pääluottamusmieheen. Henkilöstön edustajat joutuvat tilanteisiin, jotka ovat hyvin kuormittavia henkisesti. Sanomattakin on selvää, että irtisanomisneuvottelut ovat varmasti useimmille pääluottamusmiehille ne henkisesti hankalimmat tilanteet. Myös muut paikalliset neuvottelut voivat olla kovinkin kuormittavia. Valitettavan usein paikalliseen sopimiseen kuuluu työnantajan puolelta painostusta. Usein neuvottelussa joutuu tekemään ratkaisuja, joita työntekijöiden on vaikea ymmärtää, joka luonnollisesti lisää henkistä kuormittumista. Neuvotteluiden aikana tiedot ovat salaisia, eikä niistä voi keskustella työtovereiden, perheen tai ystävien kanssa. Kaikilla ei myöskään ole sellaisia verkostoja luottamushenkilökollegoista tai kontakteja liiton työntekijöihin, joiden kanssa voisi keskustella työntekijöille salassa pidettävistä asioista. Tällöin työnohjauksesta voisi olla suuri apu helpottamaan henkistä kuormitusta. Henkilöstön edustajat kuulevat joskus myös työntekijöiden henkilökohtaisista ja arkaluontoisista asioista. Nämä voivat olla joskus kuulijalleen hyvinkin ahdistavia. Eikä luottamushenkilöillä yleensä ole koulutusta tällaisten asioiden käsittelyyn, jolloin ammattilaisen apu voisi olla tarpeellista. Osalla työpaikoista on mahdollista tarvittaessa käyttää työterveyshuollon kautta työpsykologin palveluja, mutta liian moni työnantaja tarjoaa vain lakisääteisen työterveyshuollon, joka ei kata näitä palveluja. Siksi on tärkeää, että työehtosopimuksella varmistetaan työnohjaus kaikille henkilöstön edustajille.

2 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 2 (14) Työelämä kiristyy entisestään. Työnantajat koventavat otteitaan, ja paikallista sopimista lisätään. On erittäin tärkeää, että henkilöstön edustajille luodaan järjestelmä, jolla heidän henkisestä hyvinvoinnistaan pidetään huolta. Henkisesti vahva ja hyvinvoiva henkilöstön edustaja on voimavara, joka on koko yrityksen edun mukaista. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavaksi puhuu Topi Maanavilja. Valmistautuu Kari Purmonen. Topi Maanavilja (Satakunnan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät toverit. Esitän kohtaan 1.2 (epäselvää) palkkapolitiikka, että Teknologiateollisuuden työehtosopimuksissa mainitut vuorolisät tulee kaksinkertaistaa. Kiitoksia. Seuraavana Lari Haikonen, onko paikalla? Ellei, puheenvuoron käyttää Kari Purmonen, valmistautuu Antti Mattila ja Pasi Heikkinen Kari Purmonen (Uudenmaan vaalipiiri): Hyvä puheenjohtajisto ja hyvät liittokokoustoverit. Digitalisaatiosta. Olen Koneen eurooppalaisen yritysneuvoston puheenjohtaja. Ja henkilöstön kokouksissa on toistuvasti noussut esille langattomien seurantalaitteiden käyttö, joilla työntekijöitä halutaan valvoa. Yrityksen kanssa on koitettu päästä sopimukseen laitteiden käyttämisestä, mutta se ei ole onnistunut. Viimeisessä työryhmän kokouksessa päätettiin, että me kukin yritämme vaikuttaa asiaan myös omien ammattiliittojemme kautta. Työnantajat ajavat voimakkaasti työajan tehostamista ja työajan pidentämistä. Näillä on suorat vaikutukset liiketoiminnalle. Useat yritykset käyttävät paljon vuokratyövoimaa, alihankintaa ja ulkoistavat toimintojaan kiihtyvässä määrin. Ulkoistaminen tuo paineita yksilöllisiin työsuhteisiin ja työtapoihin. Tämä tarkoittaa, että yhä enemmän on lyhyitä työsuhteita. Tekniikan kehittyessä työntekijän arkeen on tullut GPS-järjestelmät, kämmenmikrot ja tietokoneet verkossa. Niiden johdosta työntekijän sijainti on reaaliajassa koko päivän, ja osoittaa mitä teet. Tämä on psykologinen ongelma. Työntekijän jatkuva valvonta luo riskiä lisäämällä stressiä ja työmäärää. Työnantaja yrittää perustella työntekijän ehdotonta valvontaa työntekijän omalla turvallisuudella. Esitän, että Metallityöväen Liitto ajaa selkeät säännöt, ettei näiden laitteiden tietoja voi käyttää työntekijää vastaan. Työehtosopimukseen pitäisi rajata selkeästi digitaalisia valvontalaitteita käytettäessä, mikä on työntekijän aikaa työajan ulkopuolella ja lepoajat, sekä paikannustiedot, jotta työntekijä voi varmistaa oman yksityisyyden. Ja sitten kannatan Karita Lahtisen esittämää esitystä. Kiitoksia. Kiitoksia. Seuraavaksi Antti Mattila, valmistautuu Lari Haikonen.

3 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 3 (14) Antti Mattila, (kaivosalan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Antti Mattila, Sodankylä, Kevitsa Mining Oy, ammattiosasto 313. Esitän, että malmikaivosten työehtosopimuksessa tulisi olla pakkasraja ulkona työskenteleville. Pakkasraja olisi 25 miinusastetta. Työskentely tätä kylmemmässä aiheuttaa suuren paleltumisriskin sekä altistaa vakaville tapaturmille. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavaksi puhuu Pasi Heikkinen, ja valmistautuu Antti Mattila. Pasi Heikkinen (kaivosalan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Esitän, että kaivosalalle perustetaan oma työehtosopimusneuvottelukunta. Kaivosalan jäsenistö on toivonut, että saisimme oman työehtosopimusneuvottelukunnan. Tästä asiasta on keskusteltu jo vuosia, mutta emme siitä huolimatta, emme siitäkään huolimatta saa tälle asialle kannatusta. Kumminkin alan jäsenistö haluaa neuvotella oman työehtosopimuksensa itse, eikä niin, että meidän alan työehdoista neuvottelevat muun alan neuvottelijat. Kaivosala kuitenkin eroaa pääalasta jonkin verran, ja meillä on omia asioita, joita me kaivosalan jäsenistöt haluaisimme oman työehtosopimuksen Mutta emme saa niitä, koska meidän oman alan neuvottelijat eivät ole istumassa näissä neuvotteluissa. Esimerkkinä voisi sanoa, että aloitteita on laitettu kaivosalan ammattiosastoista paljon meidän alaa koskevista asioista, mutta mikään ei näytä menevän läpi, koska meidän oman alan neuvottelijat puuttuvat kokonaan tästä neuvottelukunnasta. Joten pyydän teiltä liittokokousedustajilta tukea tämän asian eteenpäin viemiseksi, että kaivosala voisi jatkossa neuvotella oman työehtosopimuksensa itse, kiitos. Ja vielä kannatan Antti Mattilan esitystä. Kiitoksia, seuraavaksi Lari Haikonen, valmistautuu Jouni Jussinniemi. Ei mahda olla Lari Haikonen paikalla. Antti Mattila puhuu seuraavaksi, ja Marko Turunen valmistautuu. Ei ole paikalla. Antti Mattila (kaivosalan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Antti Mattila edelleen Sodankylästä, Kevitsa Mining Oy ammattiosasto 313. Esitän, että saadaan kaivoslisä myös avolouhoksille. Nykyinen työehtosopimus ei tunne työskentelyolosuhteita, joissa työskentelemme. Kesällä pöly ja muta tunkeutuvat jokaiseen työkoneeseen sekä työtilaan. Talvella jää, liukkaus ja kivipöly hankaloittavat työolosuhteitamme. Ongelma on pysyvä riippumatta siitä, missä työskentelemme, jalkaisin kentällä tai työkoneessa, kiitos. Kiitoksia, seuraavaksi Jouni Jussinniemi. Marko Turunen valmistautuu ja Annemari Toikka. Jouni Jussinniemi (kaivosalan vaalipiiri):

4 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 4 (14) Jouni Jussinniemi ja kaivosala. Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat, esitän, että kaikki työnantajan järjestämä koulutus rinnastetaan työaikaan. Vuorokautisen tai viikoittaisen työtuntijärjestelmän ylittyessä koulutuksen vuoksi on tämä aika korvattava ylityönä. Kannatan tähän TES-kohtaan tehtyjä esityksiä osastosta 309, 213 ja 313. Kannatan myös Antti Mattilan ja Pasi Heikkisen esityksiä, kiitos. Kiitoksia, seuraavaksi Marko Turunen, ja Raija-Riitta Luiro-Piippo valmistautuu. Marko Turunen (Varsinais-Suomen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto ja salin väki. Ammattiosaston esitykset, ammattiosasto 268:n esitys Esitän, että työnantajalla on palkanmaksuvelvoite toiselle samassa taloudessa olevalle huoltajalle hänen joutuessa olemaan pois työstä, vaikka toinen puolisoista olisikin työtön lapsen sairastuessa. Näin ainakin esim. jos äiti on työttömänä sairaalassa vuoteen omana toisella paikkakunnalla tai muuten niin huonossa kunnossa, ettei pysty hoitamaan alaikäisiä lapsiaan kotona. Lisäksi kannatan Satu Heijarin esitystä, kiitos. Kiitoksia, seuraavaksi Annemari Toikka, valmistautuu Raimo Virtanen. Annemari Toikka (Varsinais-Suomen vaalipiiri): Hyvä puheenjohtajisto ja liittokokousväki, kannatan Marko Turusen esitystä ja kannatan myös Satu Heijarin esitystä, kiitos. Kiitoksia, Raija-Riitta Luiro-Piippo seuraavaksi puhuu ja Vesa Vuorenmaa valmistautuu Raija-Riitta Luiro-Piippo (Helsingin vaalipiiri): Kannatan Antti Salosen esitystä. Meillä on monta hyvää syytä olla hyväksymättä työajan pidennyksestä kilpailukykysopimuksessa. Kilpailukykyloikka kuuden minuutin tai kolmen työpäivän verran on käsittämätön, kun työttömiä tehdään joka kuukausi lisää yhtiöiden YT:issä. Lisäksi työnantajalle tehty palkaton 24 tunnin työajan pidennys laskee työntekijöiden tunti tai kuukausipalkkaa. Ja näin saamme konkreettisesti sen palkan alennuksen. En siis pidä EK:n vaatimusta työajan pidentämisestä mitenkään hyväksyttävänä. Toivottavasti me kaikki olemme täällä samaa mieltä. Kannatan myös Kari Purmosen esitystä. Kiitos.

5 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 5 (14) Kiitoksia. Seuraavaksi puhuu Raimo Virtanen. Valmistautuu Kati Leppäjärvi. Raimo Virtanen (Satakunnan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto ja hyvät kokousedustajat. Vuokratyövoiman määrä alati lisääntyy työpaikoilla. Siihen on tehty vuosien varrella monenlaisia parannuksia, mutta haasteita meillä riittää edelleen. Koska tämä pätkätyöläisten määrä kasvaa edelleen, eikä tästä pätkätyösuhteesta pysty rakentamaan tulevaisuutta kovin pitkälle eteenpäin. Meidän täytyykin ottaa tämä asia vakavasti, jotta ei tulevaisuudessa tällä korvattaisi vakituista työvoimaa. Esimerkiksi toisesta määräaikaisesta työsuhteesta pitää tulla jo vakituinen. Näin turvaamme jäsenistön työsuhdeturvaa ja hyvinvointia tulevaisuudessakin. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavaksi Vesa Vuorenmaa. Valmistautuu Kari Keränen. Vesa Vuorenmaa (Satakunnan vaalipiiri): Arvoisat puheenjohtajat, hyvä kokousväki. Haluan kantaa huolen nykyisen YT-lain irtisanomissuojan helppoudesta irtisanomisten suhteen. Esitän irtisanomissuoja- ja yhteistoimintalain kiristystä irtisanomisten kohdalla. Perusteena on irtisanomisen helppous tällä hetkellä. Irtisanomisen suhteen nostetaan työnantajan kynnystä ajallisesti ja rahallisesti (epäselvää). Meillähän on kuitenkin jotkut asiat paremmin kilpailijamaiden suhteen. Mutta ei irtisanomisien. Lomautukset kuitenkin antaa työntekijälle jotain tulevaisuutta. Ei ole muistaakseni vuotta omalla pääluottamusuralla, että ei YT:tä ole käyty. Ja vuosia on jo takana. Ketä sitten palvelee jatkuvat YT:t. En ole työnantajan vastausta saanut. Työntekijäpuolella tämä aiheuttaa epävarmuutta ja se ei palvele ketään. Taas kuitenkin puhutaan yrityksen jatkuvuudesta ja työurien pidennyksistä. Tämä hajota ja hallitse pelaa vähän aikaa. Nykyinen tilanne halvaannuttaa kaiken yhteistyön. Luottamus osapuolien välillä on hakusessa. Neuvottele siinä sitten luottamuksellisesti. Taustalla odotetaan vielä työttömyysturvan heikennykset, sosiaaliturvan leikkaukset. Irtisanomistilaisuuksissa mukana olleena voin sanoa, tässä on palkinto pitkästä työurasta. Irtisanomislappu käteen. Käytännössä kuuden kuukauden irtisanomisaika. Se siitä työuran pidennyksestä. Talo on moneen kertaan viilattu ja aina näitä vähennystarpeita löytyy. Toisesta ovesta tuupataan vuokraväkeä, alihankkijoita ja jäljelle jääneitä painostetaan ylitöihin. Ja loppujen lopuksi kaikkien vanhojen luottamushenkilöiden kohtalo, kaikki sai kenkää, jolla ei mitään virkaa ollut. Yritti työnantaja sellaisiakin, joilla oli. Tätä kohtaloa kohta on odotettavissa, mutta täysillä mennään. Lopuksi kannatan Raimo Virtasen esitystä. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavaksi puhuu Kati Leppäjärvi. Valmistautuu Jani Jesiöjärvi. Kati Leppäjärvi (auto- ja konealojen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Esitän, että autoalan toimihenkilöpuolen palkkarakenne uudistus viedään loppuun. Selvitystyö autoalan toimihenkilöpuolen palkkarakenteen uudistami-

6 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 6 (14) selle aloitettiin jo auto- ja konealan unioni Aku RY:n aikana. Jolloin olin itse mukana työryhmässä. Selvitystyötä oli määrä jatkaa, kun fuusioiduttiin Metallityöväen liittoon vuonna En kiellä, että eikö sitä ole jatkettu. Tämän kolmentoista vuoden aikana Jatkettu on. Mutta varsin hitaanlaisella tahdilla. Varaosavarasto- ja palvelutöiden osalta uuden palkkarakenteen kokeilu piti ottaa valituissa yrityksissä käyttöön voimaan tulleessa työehtosopimuksessa on kirjattu viidennessä pykälässä liittojen väliset työryhmät kohdassa palkkausjärjestelmien uudistaminen seuraava teksti. Liitot jatkavat ja saattavat valmiiksi varaosavarasto- ja palvelutöiden työn vaativuusryhmittelyn uudistamisen. Palkkausjärjestelmä on valmis kokeiltavaksi valituissa yrityksissä vuoden 2014 aikana. Ja valmis otettavaksi käyttöön sopimuskauden aikana (epäselvä sana) jäsenliikkeissä. Sopimus päättyy , joten kiirettä pitää. Surkuhupaisinta on kuitenkin konttoripuolen osalta tämä uudistus. Työehtosopimuksesta toiseen sitä vaan käynnistetään ja käynnistetään. Olen sitä mieltä, että sovituista asioista on pidettävä kiinni. Työnantajapuolen haluttomuus ei saa olla este asian saattamiseksi kuntoon. Riittää, että on ollut hidaste. Kyllä heidänkin puolelta tietty moraali pitää sovittujen asioiden hoitamisesta löytyä. Toisena esityksenä esitän, että auto- ja konekaupan työehdot 27 pykälä. Työkohtaisuus lisäpykälän nimi muutetaan seuraavasti. 27 pykälä työkohtaisuuslisä kautta henkilökohtainen lisä kautta palveluvuosilisä. Tekstiin kirjataan selkeä kaava, miten palvelusvuosilisä maksettaisiin varaosa- ja konttorin työntekijöille. Aivan kuten auto- ja konekorjaamoalan työehdot 10A pykälä palvelusvuosilisä pykälään on merkitty. Kaavaksi käy edellä mainitun lisän laskentakaava myös varaosa- ja konttoripuolelle. Tällä hetkellä toimihenkilöpuolen työehdoissa ei ole lainkaan tätä etuutta. Pitkään saman työnantajan palveluksessa toimiville. Edellä mainitun pykälän kohdassa kaksi on kyllä maininta, että työkohtaisuuslisä suositellaan maksettavaksi erityisesti pitkään alalla olleille työntekijöille. Se ei kuitenkaan ole sama, kuin palvelusvuosilisä. Harvassa ovat ne työnantajat, jotka suosittelun perusteella ylimääräistä etuutta maksavat. Neuvotteluissa työnantajapuolen liiton kanssa on oltava tavoitteena saada kirjattua palvelusvuosilisä omana kohtana kolme auto- ja konekaupan työehdot 27 pykälän alle. Neuvotteluissa on hyvä muistuttaa työnantajapuolta, että asia on ollut aiemminkin esillä jo vuonna 2009, jolloin on sovittu, että työn vaativuusryhmittelyjen yhteydessä selvitetään palveluaikaan perustuvan palkitsemisen toteuttamismuotoja. Kiitos. Tässä vaiheessa pidetään pieni neuvottelutauko. Kello on 19:28. Tauon jälkeen puheen aloittaa Kari Keränen. Valmistautuu Antti Mattila. Ja samalla siirrän puheenjohtajuuden Mika Kolehmaiselle. Ei poistuta kuitenkaan salista Joo, jatketaan kokousta, ja tiedoksi, että kello käsitellään kohta 10 loppuun, jolloin tulee olla jokaisen salissa. Jatketaan kohdan 11 käsittelyä ja puheenvuoro oli Kari Keräsellä, ja valmistautuu Jani Vesiöjärvi ja Antti Mattila.

7 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7 (14) Kari Keränen (auto- ja konealojen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Kannatan Kati Leppäjärven tekemiä esityksiä, kiitos. Seuraavaksi Jani Jesiöjärvi ja valmistautuu Juha Virta. Jani Jesiöjärvi (kaivosalan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Esitän, että kaivosalan työehtosopimukseen kirjataan sellainen pykälä, että tilaajan alaisuudessa toimivien aliurakoitsijoiden ja alihankkijoiden on noudatettava samaa työehtosopimusta kuin tilaajakin noudattaa. Tämä poistaisi alalta palkkauksen eriarvoisuuden ja totaalisesti harmaan työvoimapolitiikan. Te edustajat, jotka olette paikalla, kannattakaa näitä esityksiä. Minä kannatan Pasi Heikkisen, Jouni Jussinniemen ja Antti Mattilan esityksiä, kiitoksia. Ja kuunnellaan kohtuullisen hiljaa sitten, kun toverit puhuu. Seuraavaksi Antti Mattila, ja valmistautuu Kurtti Jani. Antti Mattila (kaivosalan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat, Antti Mattila Sodankylä, Kevitsa Mining Oy ammattiosasto 313. Esitän, että luottamushenkilöiden vuosikorvaus tulisi samalle tasolle kuin Pro Liitossa Edustamamme henkilöstöryhmä on suurempi kuin Pro Liitolla, joten korvaus tulisi olla vähintään samansuuruinen. Samalla kannatan Jani Jesiöjärven sekä Pasi Heikkisen esitystä, kiitos. Seuraavaksi Virta Juha, ja valmistautuu Kurtti Jani. Juha Virta (Satakunnan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtaja, liittokokousedustajat ja netin välityksellä seuraavat. Esitän, että palvelusvuosilisän ensimmäinen porras on viisi vuotta. Esitän myös, että palveluslisän tulee olla työnantajakohtainen. Kaikki samalle työnantajalle olleet palvelussuhteet tulee laskea yhteen ja sen mukaan lasketaan palvelusvuosilisä. Kannatan Topi Maanaviljan, ja Raimo Virtasen ja Vesa Vuorisen esitystä, kiitos. Seuraavaksi Toni Keränen, ja valmistautuu Jouni Jussinniemi. Toni Keränen (Lapin vaalipiiri):

8 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 8 (14) Arvoisa puheenjohtajisto, hyvä kokousväki. Työehtosopimuksen kohta 31.2 Lapsen sairastuminen tulee kirjata kokonaan uusiksi. Päätösesitysteksti ottaakin huomioon osan tarvittavista muutoksista muun muassa ikäkorotuksen. Mutta esimerkiksi vuorotyötä tekevien osalta tarvitaan isoja muutoksia, ja ne voisi kirjata huomattavasti yksilöllisemmin. Myös puolison ansiotyöedellytys pitää poistaa ja muuttaa koskemaan myös opiskelua, kuntoutusta tai muuta kokopäivätyöhön verrattavaa. Huomioida pitää myös normaalisti lasta hoitavan puolison sairaslomia tai lapsen sairaalahoito. Myös silloin täytyy saada palkallista tilapäistä hoitovapaata. Lisäksi esimerkiksi Pron työehtosopimuksessa tilapäistä hoitovapaata voi saada, jos perhepiirissä sattuu äkillinen sairaustapaus / lähiomaisen kuolema. Lähiomaiseksi lasketaan puoliso, omat ja puolison vanhemmat, perheen lapset sekä veljet ja sisaret. Myös tämä pitäisi säilyttää meidän työehtosopimukseemme. Esitän, että tavoitteeksi asetetaan työehtosopimuksen kohdan 31.2 kirjaaminen kokonaan uusiksi, ja palkallista tilapäistä vapaata tulee jatkossa voida saada myös lähiomaisen sairastuessa, mikäli se vaatii järjestelyitä tai lähiomaisen kuoleman takia, kiitos. Seuraavaksi Kurtti Jani, ja valmistautuu Heikkinen Pasi. Jani Kurtti (Lapin vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät kokousystävät. Kannatan Toni Keräsen ehdotusta. Ja paikallisesta sopimisesta omasta mielestä kannatan sitä, koska meillä itsellä meillä on aika lailla kaikki menee sen piikkiin. Ja tuossa TES-esittelyssä jo oli aikaisemmin, että hammashoitoa sisällytettäis, niin meillä on jo, hammashoito sisältyy meillä työnantajan korvauksiin, kiitoksia. Seuraavaksi Jouni Jussinniemi, ja valmistautuu Marko Honkaniemi. Jouni Jussinniemi (kaivosalan vaalipiiri): Hyvät toverit, arvoisat liittokokousedustajat, arvoisa puheenjohtajisto, kannatan Antti Mattilan ja Jani Jesiöjärven esityksiä, kiitos. Seuraavaksi Pasi Heikkinen, ja valmistautuu Kaarle Talvitie. Pasi Heikkinen (kaivosalan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokousedustajat. Esitän, että työehtosopimukseen pitäisi saada pykälä, jossa työnantaja olisi velvollinen maksamaan erillistä lisää moottorimaskin käytöstä. Esitän myös, että kaivosalan työehtosopimukseen pitää saada sama pykälä kuin autoalalla eli ulkotyölisä

9 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 9 (14) Kaivosalalla on tällä hetkellä ilmaantunut ongelma erillisistä lisistä, viittaan tällä asialla asbestiin ja muihin epäpuhtauksiin kaivoksilla. Kaivoksilla joudutaan tällä hetkellä käyttämään niin maan alla kujin maan päällä moottorimaskeja, koska asbesti / muut arvot ovat sen verran korkeat hengitettävässä ilmassa, että se voi aiheuttaa sairauden työntekijälle. Tämä taas aiheuttaa sen, että joudutaan käyttämään moottoroituja umpikypäriä niin maan alla kuin maan päällä. Tästä moottoroidusta umpikypärästä taas aiheutuu työntekijälle haittaa ja hankaluutta työskentelyolosuhteissa, koska moottoroitu umpikypärä painaa 750 grammaa enemmän kuin normaali kypärä. Moottoroidulla umpikypärällä on myös todella hankala työskennellä maan päällä talvisin, koska vielä tänäkään päivänä ei ole kehitetty sellaista lämmitintä, jossa akut kestäisivät lämmittimen vastuksen kuorman, joten pyydän teiltä liittokokousedustajilta tukea näiden aloitteiden eteenpäin viemiseksi, että kaivosala saisi omaan työehtosopimukseensa nämä pykälät. Kiitos. Seuraavaksi Honkaniemi Marko ja valmistautuu Koivisto Heidi. Marko Honkaniemi (auto- ja konealojen vaalipiiri): Arvoisat puheenjohtajat ja liittokokousväki, esitän seuraavaa muutosta liittokokoukselle kuukausipalkkasopimukseen. Keskituntiansio otetaan maksuperusteeksi kuukausipalkkasopimukseen samalla lailla kuten tuntipalkkasopimuksessakin noudatetaan. (epäselvä sana) puuttuminen kuukausipalkkajärjestelmästä asettaa sin piiriin kuuluvat rahallisesti huonompaan asemaan ja käsitykseni mukaan meillä Metalliliitossa on tarkoitus toimia tasavertaisesti kaikkia jäseniä kohtaan. Omalla työpaikalla olen tehnyt laskelmia keskivertotyöntekijän mukaan ja myöskin työnantaja teetti vastaavan laskelman omilla edustajillaan mitä eroa rahallisesti tunti- ja kuukausipalkalla on kun TVR ja Heko on sama. Laskennasta riippuen saatiin eroksi noin euroa vuodessa. Tämä on suhteellisen iso raha meille jokaiselle metallimiehelle, toivonkin, että tähän epäkohtaan saadaan korjaus viimein aikaan. Kiitos. Seuraavaksi Talvitie Kaarle ja valmistautuu Kaihlamäki Jari. Kaarle Talvitie (auto- ja konealojen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto ja hyvät liittokokoustoverit. Kannatan Marko Honkaniemen tekemää esitystä. Kiitos. Seuraavaksi Koivisto Heidi ja valmistautuu Mäkipää Jarkko. Heidi Koivisto (Pirkanmaan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvä liittokokousväki. Ensiksi kannatan Juha Pakarisen, Satu Heijarin ja Karita Lahtisen tekemiä esityksiä. Esitän työehtosopimuksen kohtaan 8, että alimmat TVR-luokat 1, 2 ja 3 olisivat käytössä vain harjoittelijoilla, työssä oppijoilla ja kesätyöntekijöillä. Peruste on se, että meillä on pitkän linjan ammattilaisia metallissa töissä. Heidän ammattitaitonsa on vuosien aikana kasvanut laajaksi, he ovat mukisematta opetelleet uusia työtehtäviä, mutta silti palkkarakenne ei sitä huomioi. Henkilökohtainen palkan osuus huomioi hiukan, mutta ei lähellekään sitä mitä sen pitäisi olla.

10 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 10 (14) Minusta on todella hävettävää, että ammatti-ihmisillä on noin törkeän matalat TVR:t ja palkalla kun vielä pitäisi tulla toimeen. Jokainen voi laskea paljonko tienaa esimerkiksi TVR1:llä lähtöpalkka on alle 9 euroa tunti, siihen henkilökohtainen palkan osuus päälle. Saat alle euroa kuussa bruttona, siitä vielä verot ja muut maksut pois, niin kyllä lopputulos on karmiva. siinä kysytään päänupin kestävyyttä kun teet 40-tuntista työviikkoa ja silti joudut tukeutumaan myös yhteiskunnan tukitoimiin pystyäksesi edes jotenkin elämään. Ei muuta, kiitos Seuraavaksi Jari Kaihlamäki ja valmistautuu Jutila Ilkka. Jari Kaihlamäki (Pirkanmaan vaalipiiri): Hyvä puheenjohtajisto, hyvä liittokokousväki. Ensinnäkin kannatan Mika Ovaskaisen ja Heidi Koiviston esityksiä ja sitten teen oman esityksen. Työehtosopimustoiminta kohta 1.1 sopimus- ja neuvottelujärjestelmä. Liittohallituksen esityksessä ensimmäisessä kappaleessa sanotaan kolmikantainen sopiminen täytyy säilyttää yhtenä vaihtoehtona sopimusratkaisuja tehtäessä. Esitän että kyseinen kohta kirjoitetaan muotoon kolmikantainen sopiminen täytyy säilyttää ensisijaisena vaihtoehtona sopimusratkaisuja tehtäessä. Tämä siksi, että näen termin yhtenä vaihtoehtona merkityksettömäksi. Se nyt on vaan yksi vaihtoehto. Kun sanotaan ensisijainen vaihtoehto jokainen ymmärtää mitä se tarkoittaa. Kiitoksia. Seuraavaksi Jarkko Mäkipää ja valmistautuu Eskola Päivi. Jarkko Mäkipää (Pirkanmaan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, arvoisat liittokokousedustajat. Kannatan Jari Kaihlamäen tekemää esitystä ja Heidi Koiviston tekemää esitystä kiitos. Seuraavaksi Jutila Ilkka ja valmistautuu Elkki Tiina. Ilkka Jutila (Keski-Suomen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto ja hyvät kokousedustajatoverit. Osastojen esityksiä on tullut vissiin Mua vähän jäi vaivaamaan se kun ennen määräajan umpeutumista ei ollut paljonkaan enää aikaa jättää esityksiä. Niitä oli todella vähän kuulemma. Sitten niitä yhtäkkiä putkahtikin satamäärin, tuhatmäärin. Sitten kun lukee tätä osastojen esitykset kirjaa, niin mistähän mankelista ne esitykset on väännetty kun eri ammattiosastolta on sanasta sanaan sama esitys. Ymmärtäisin et samasta aiheesta on. Mutta jotakin ois pitänyt muuttaa, että onko ne tehtailtu että saadaan esitystä. Onhan se komeeta, että aktiivista on. Mutta minusta tässä haiskahtaa palaneen käryä. No ei se nyt niin vakavaa ole.

11 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 11 (14) Mutta sitten menen tähän paikalliseen sopimiseen. Se on tämän hetken taikasana. Ratkaisee kaikki kilpailukykyongelmat. Uskokoon ken tahtoo. Aiheesta on liittokokouksessa keskusteltu jo vissiin 90-luvulta asti. Omakin osasto Jämsän metallityöväen ammattiosasto on tehnyt esityksiä paikallisen sopimisen rajoittamisesta. Tällä kertaa esitin, että sopimista lisätään vähän jos ollenkaan siis näin ympäri pyöreästi, vaatimattomasti tein. Paikallinen sopiminen on ok. Se on ok jos työntekijät tietävät oikeasti mistä ovat sopimassa ja liitto-organisaatio on työpaikalla kunnossa ja koulutusta, koulutusta sitä tarvitaan. Yleisesti sanotaan että työehtosopimus on se perälauta. Minimitaso jonka alle ei mennä. Tämä on tietysti oltava näin. Mutta kuka selvittää esimerkiksi sen mikä on työpaikan oikea palkkataso. Sellaisessa yrityksessä missä ei ole käytössä liiton palkkarakennetta. Sitä on ulkopuolisen vaikea sanoa onko tällaisen työpaikan palkat kohdallaan vai ei. Metallin työehtosopimus perälautana on kovin kaukana, kovin perällä. Käsittääkseni esimerkiksi Sähköliitossa on harjoittelijan palkan jälkeen heti seuraava porras palkkasummaltaan euroa. Ammattitaidosta ei vielä ole mitään tietoa. Talotekniikkaalan sopimuksessa on ilmeisesti niin, että jos on 18 vuotta täyttänyt ja alan ammattikoulun käynyt niin palkka on automaattisesti tuo edellä mainittu 12, 13 euroa. Arvata sopii millä tasolla on ammattitaito. Kun katsoo Metallin tessiä niin perälauta on todella perällä. Tällaisissa työpaikoissa joita tarkoitan on palkkataso ja mahdollinen palkkajärjestelmä hatusta vedetty Työnantajan isosta hatusta. Tällaisen suurtyöttömyyden vallitessa. Nyt täytyy vetää muuten itse omasta hatusta paperi loppu. Paikallinen kilpailutilanne on sellainen, että työpaikkaa on aika hankala vaihtaa ja on siihen tyytyminen mikä on palkkataso ja perälauta. Katsokaa sopimusta se on aika kaukana tässä asiassa. Kiitoksia. Seuraavaksi Eskola Päivi ja valmistautuu Vartiainen Leo. Päivi Eskola (Lapin vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtaja, hyvät liittokokousedustat. Lomautuksen alkaessa ennen ansiosidonnaisen päivärahan maksua lomautetulle tulee omavastuuaika viisi tai ensi vuoden alusta jopa seitsemän päivää. Noin viikon mittainen palkaton jakso rasittaa jäseniämme Siksi metallin täytyy ryhtyä toimiin asian korjaamiseksi. Ehdotan että työehtosopimukseen tulee kertakorvauksena lomautuksen päätteeksi omavastuuajan palkkaa vastaava korvaus. Nimi voisi olla esimerkiksi lomautuksesta paluukorvaus tai lomautuskorvaus tai lomautusraha. Tällä todennäköisesti estettäisiin korvauksen lomautusajan jaksotus jolta ei työttömyysetuutta makseta. Varsinkin sesonkiluontoisissa töissä lomautuksen omavastuu saattaa olla lähes kerran vuodessa vaikka työsopimus on kokoaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva. Koko yhteiskuntammehan on rakennettu ajatukselle että niin sanotussa vakituisessa työssä olevalle korvataan jokaisen viikon viisi arkipäivää ympäri vuoden palkkana. Olipa kyseessä loma, sairaus, arkipyhä tai muu sellainen vapaa. Tietenkin myös työssäoloajalta. Omavastuuajaltahan ei tietysti makseta palkkaa eikä eläkekertymää tule. Arvoisa työehtosopimustoimikunta, valiokunta. Toivon teidän huomioivan esitykseni käsitellessänne työehtosopimukseen liittyviä esityksiä. Kiitos.

12 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 12 (14) Seuraavaksi Elkki Tiina ja valmistautuu Leo Vartiainen ja Karo Suoknuutti. Tiina Elkki (Lapin vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtaja hyvät liittokokousedustajat. Ensinnäkin kannatan Eskolan Päivin esitystä ja sitten. Perheessä ja lähipiirissä tapahtuvat sairaustapaukset ovat usein yllättäviä ja ennalta arvaamattomia varsinkin kun tällainen tapahtuma sattuu työaikana. Tällä hetkellä meillä ei ole mahdollisuutta ilman palkanmenetystä hoitaa kyseisen tyyppisiä asioita. Lapsiemme lisäksi ei kovin usein tule tilannetta jossa vapaata tarvitaan, eli vaikka työnantaja maksaisikin tältä ajalta palkan. Sen kustannus on varsin vähäinen. Lisäksi teknologiateollisuus ja ammattiliitto PRO:n sopimuksessa tämä on jo sovittu. Tämä on tuttu asia meidän vastaneuvottelijalle. Esitän työehtosopimukseen seuraavaa kohtaa. Perheen piirissä sattuvan äkillisen sairastapauksen tai läheisen omaisen kuoleman takia annettava lyhyt tilapäinen poissaolo korvataan kuten sairasajan palkka. Läheisellä omaisella tarkoitetaan puolisoa. Omia ja puolison vanhempia, perheen lapsia sekä veljiä ja sisaria. Kiitos. Seuraavaksi Leo Vartiainen ja sitten Karo Suoknuutti pitää tällä kertaa vähän aikaa. Sitten pidetään pieni tauko puheenvuoroissa. Leo Vartiainen (Uudenmaan vaalipiiri): Hyvät kokousedustajat. Metalliliiton viime vuosien aikana tekemät työehtosopimukset eivät ole huomioineet vuorolisien korotuksia. Siksi esitän, että ilta- ja yövuorolisiä nostetaan 100:lla prosentilla. Lisäksi keskeytymättömän vuorotyön eli viisvuoron lisiä nostetaan myös 100:lla prosentilla. Kiitoksia. Seuraavaksi Karo Suoknuutti, ja tämän puheenvuoron jälkeen siirrän puheenjohtajuuden Pirkko Valtaselle. Karo Suoknuutti (Hämeen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokoustoverit. Esitys, esitän että Metallityöväen Liitto neuvottelee työehtosopimukseen keskeytymättömässä Kolmivuorotyössä kohdannut. Ettei vuosi (epäselvä sana) tullutta kuuden päivän omavastuuta sovelleta tässä vuorojärjestelmässä. Perusteluita. Työehtosopimusosapuolet ovat sopineet vuosilomalaista poiketen, että ei kyseisessä järjestelmässä ole kuin 24 päivää yhdenjaksoista vapaata vuosilomaa varten. EUdirektiivihän edellyttää, että kaikessa tapauksessa kuitenkin työntekijöillä pitää olla neljän viikon vuosiloma. Ei muuta. Kiitos. Puheenjohtajan vaihdos Puheenjohtajaksi vaihtui kello Pirkko Valtanen.

13 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 13 (14) Kiitoksia puheenjohtajuus siirtyy Pirkko Valtaselle ja näin ollen keskeytämme kohta 11 käsittelyn. Keskeytetään. Onko kokousväki salissa? Täältä katsoen näyttää tyhjiä paikkoja muutamia. Tässä saman aikasesti saliin jaetaan tämän kohdan kymmenen menettelytapavaliokunnan lausunto. Ja kun lausunto on meillä, niin menettelytapavaliokunnan puheenjohtaja sen meille esittelee. Odotetaan hetki, että saadaan kaikille paperit ja kaikki löytävät paikkansa Käsitellään uutta teollisuusliittoa koskevat esitykset No niin kello on 20. Ja avaamme kohta 10. Ennen kuin aloitamme menettelytapavaliokunnan mietinnön käsittelyn, teen seuraavanlaisen käsittelyjärjestysesityksen. Valiokunnan puheenjohtaja esittelee koko mietinnön. Sen jälkeen päätökset tehdään liittohallituksen esityksen kirjan luvun 8.7 Liittoyhteistyötä koskevat esitykset järjestyksessä otsikkokohta kerrallaan. Esityslistan kohdan kymmenen yleiskeskustelu on jo käyty ja päätetty, joten puheenvuoron voi pyytää ja käyttää vain päätökseen. Ottakaa huomioon puheenvuoropyynnössä asiakohta, johon esityksenne kohdistuu. Lisäykset, poistot tai muutosesitykset on tehtävä kirjallisesti. Käsittelyn ja päätöksen esityksen pohjana on valiokunnan mietintö. Avaan keskustelun käsittelyesityksestä. Keskustelu alkaa. Keskustelu päättyy. Esitys hyväksyttäneen. Hyväksytään. Pyydän menettelytapavaliokunnan puheenjohtaja Pentti Mäkisen esittelemään menettelytapavaliokunnan mietinnön liittoyhteistyötä koskevista esityksistä. Ole hyvä Pentti. Pentti Mäkinen (menettelytapavaliokunnan puheenjohtaja): Ensiksi haluan kiittää valiokuntaa äärettömän hyvästä työstä. Tehokkaasta ja tulokseen pääsevästä työstä. Ja seuraavana esitys. Menettelytapavaliokunta on käsitellyt liittoyhteistyötä koskevat ammattiosaston esitykset numero Sekä liittohallituksen niiden johdosta tekemät esitykset liittokokouksen päätökseksi. Valiokunta on ottanut huomioon myös esityslistan kohdassa 10 käydyssä yleiskeskustelussa tehdyt esitykset. Valiokunta esittää yksimielisesti tämän esityksen. Valiokunta esittää liittokokouksen päätettäväksi seuraavaa. Valiokunnan päätösesitys on oikeanpuoleisella palstalla. Siis se teksti, mikä teille äsken jaettiin. Muutokset liittohallituksen esitykseen näkyvät tekstissä tummennettuina. Vastaavat muutokset tulevat myös ruotsinkieliseen päätökseen. Päätökset käännetään myöhemmin ruotsiksi. Liittoyhteistyö. Esitykset Puheenjohtajisto varmaan puuttuu tuohon asiaan. Salista huudellaan.

14 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 14 (14) Valiokunta esittää, että liittokokous päättää yhtyä liittovaltuuston liittohallituksen päätösesitykseen seuraavin muutoksin. Päätösesityksen sivulla kaksi viimeisen kappaleen viimeinen virke muutetaan kuulumaan seuraavasti: Metallityöväen Liiton näkökulmasta tämä tarkoittaa, että tässä liittokokouksessa valituksi tulevat liittovaltuusto ja liittohallitus jättävät sääntöihin kirjatun siirtymissäännöksen perusteella paikkansa kevään 2017 pidettävässä ylimääräisessä liittokokouksessa. Lisäksi totean, että salissa esitetyt paikalliseen edunvalvontaan. Edunvalvonnan lisääminen ja vahvistaminen otetaan huomioon kehitysryhmissä, jotka tämän liittovalmistelun kohdalla on olemassa. Toveri puheenjohtaja. Tässä esitys. Kiitoksia. Tässä on vielä eturivissä pari riviä, jotka eivät ole saaneet. En tiedä, mitä on tapahtunut, mutta pari riviä, jotka eivät ole saaneet papereita. He saavat ne nyt.

15 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (7) Annetaan heille aikaa tutustua siihen. Ja muistetaan, että tähän kohtaan jos pyydetään puheenvuoroja, niin ne liittyy ainoastaan tähän päätösesitykseen. Joo, ja puheenjohtaja, menettelytapavaliokunnan puheenjohtaja kertoi, että siinä irrallisessa paperissa on tummennettuna se muutos, mikä siellä viimeisillä riveillä näkyy. Sivu 34, siellä on oikeassa ylälaidassa ensimmäisen kappaleen lopussa pätkä lausetta, joka on tummennetulla. Ja yksittäisessä paperissa se on se viimeinen lause, loppuosa. Joko löytyi? Salista: (epäselvää) Joo, hyvä. Voitaneen jatkaa asian käsittelyä. Tähän on pyydetty muutama puheenvuoro. Ja ensimmäisenä puheenvuoron käyttää Jari-Matti Välkkynen, valmistautuu Mika Vuoto, Hanna Rokkanen. Jari-Matti Välkkynen (Satakunnan vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät edustajat. Kannatan menettelytapavaliokunnan esitystä. Kiitos. Kiitoksia Jari-Matti. Seuraavaksi Mika Vuoto. Salista: Mikko. Mikko Vuoto, anteeksi. Hanna Rokkanen ja valmistautuu Erkki Moisio. Mikko Vuoto (Vaasan vaalipiiri): Joo, kiitos arvoisa puheenjohtajisto ja hyvät toverit. Mulla on kolme sanaa. Minun piti sekin kirjoittaa paperille. Kannatan valiokunnan esitystä. Kiitos. Kiitoksia Mikko. Seuraavaksi Hanna Rokkanen, valmistautuu Ari Rajamäki. Hanna Rokkanen (Hämeen vaalipiiri): Arvoisa puheenjohtajisto, hyvät liittokokoustoverit. Kuulin tässä, että työryhmät vahvistavat alueellista toimintaa, ja sinne se on menossa. Ja se on, se on hyvä asia. Mutta itse esittäisin sitä lisäykseksi siksi, että liittokokouksen päätös olisi kirkas ja selkeä työryhmille. Toki hienoa, että jos se sinne menee jos se sinne esitetään. Pidän, no hyvä niin. Kiitos. Esitän nyt näköjään kuitenkin lisäystä, kun tänne tulin. Mutta kun kokouspuheenjohtajisto päättää, että mitä tälle tehdään, koska jos se on sinne mainittu, minä en sitä löytänyt tuosta päätöksestä mainittuna \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

16 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 2 (7) erikseen. Ja minä pidän tätä kohtuullisen tärkeänä asiana ja toivoisin, että se olisi tuonne laitettu niin, että vahvistetaan uuden teollisuusliiton suunnittelutyössä alueellista toimintaa ja pidettäisiin se kirkkaana kaikilla osa-alueilla. Kiitos. Kiitoksia. Ja valiokunnan puheenjohtaja Pentti Mäkinen vastannee tähän saman tien. Pentti Mäkinen (menettelytapavaliokunnan puheenjohtaja): Joo, puheenjohtajisto. Ei ole näköharhaa lukijoilla, koska se teksti lukee ainoastaan minun paperissa. Ja jos halutaan, niin se voidaan tähän lisäksi kirjoittaa. Kun täältä äsken totesin lisäksi, että salissa esitettyyn paikalliseen edunvalvontaan, (epäselvää) lisääminen ja vahvistaminen on kehitystyöryhmissä, jos sitä halutaan tähän paperiin kirjoittaa, niin se minulle valiokunnan puheenjohtajana vallan mainiosti käy, jos se kirkastaa tätä asiaa. Sopiiko näin Hanna Rokkaselle? Sopiiko? Salista: (epäselvää) No voi, voi. Kävisitkö Pena hänen kanssaan tämän keskustelun? Ja ilmoittakaa sitten, sopiiko tämä järjestys. Salista: (epäselvää) Asia selvä. Kiitoksia. Seuraavan puheen pitää Erkki Moisio, valmistautuu Kari Pekkarinen. Erkki Moisio (Pirkanmaan vaalipiiri): Toveri puheenjohtaja ja hyvät toverit. Tässä vaan kannatan Hanna Rokkasen esitystä, vaikka se sinne tulee. Mutta mulla on valitettavasti tuosta Penasta kokemusta siitä, että se tahtoo aina välillä hukata noita papereita. Esimerkiksi valtuustossa minun puheenvuoropyyntöni tuonne paperipinon alle, että minä en niitä saanut. Mutta kiitoksia. No niin, kiitoksia. Täällä tämä paperi nyt on, ja se on ihan todistajien läsnä ollessa, että sopinee myös Moisiolle. Seuraavaksi puhuu Ari Rajamäki, valmistautuu Markku Nieminen. \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

17 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 3 (7) Ari Rajamäki (Varsinais-Suomen vaalipiiri): Toveri puheenjohtaja, hyvät toverit. Kannatan valiokunnan mietintöä, ja varsinkin näillä lisäyksillä täydennettynä. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavaksi Markku Nieminen, valmistautuu Ilpo Haaja. Salista: (epäselvää) Anteeksi, kyllä totta kai, ole hyvä. Kari Pekkarinen (Helsingin vaalipiiri): Joo, kiitoksia, toverit puheenjohtajistossa. Taidan olla niitä harvoja, jotka ovat huolissaan ammattiosastojen taloudellisesta tilasta tässä tilanteessa. Ja tämä esityksenihän lähtee siitä, että meidän pitäisi turvata perusjärjestöjen taloudellinen tilanne ja se työ, rahallisesti se, että pystymme sitä työtä tekemään, jäsenhankintaa, järjestämistyötä ja edunvalvontatyötä. Esitän seuraavaa. Esitän, että liittokokous täydentää valiokunnan esitystä seuraavasti: Liittokokous päättää, että liittofuusiossa ei Metalliliiton jäsenten nykyisiä oikeuksia saa heikentää miltään osin keneltäkään. Fuusiohanke/fuusio ei saa heikentää ammattiosastojen palautusosuutta. Ammattiosastojen osuus jäsenmaksusta pitää olla vähintään 20 prosenttia. Tässä esityksessähän se on se 18, kokonaisjäsenmaksusta. Kiitoksia. Seuraavaksi Markku Nieminen, valmistautuu Ilpo Haaja, Pasi Heikkilä. Markku Nieminen (Helsingin vaalipiiri): Puheenjohtajat, hyvät toverit. Kannatan Kari Pekkarisen äsken tekemiä esityksiä. Kiitos. Ilpo Haaja (Helsingin vaalipiiri): Hyvät toverit. Esitys menettelytapavaliokunnan mietintöön. Esitän, että liittofuusioselvitystyö lopetetaan. Seuraavaksi Pasi Heikkilä, ole hyvä. Pasi Heikkilä (Varsinais-Suomen vaalipiiri): \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

18 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 4 (7) Kiitos, toveri puheenjohtaja ja hyvät toverit, että sain puheenvuoron. Äskenkin asianmukaisesti sitä edelliseen kohtaan pyysin, muttei sitä koskaan tullut, mutta se siitä. En ole katkera, mutta kuitenkin. Kannatan Ilpo Haajan tekemää esitystä. Puheenvuorot on nyt käytetty ja kysyn Penalta, että haluatko selittää tähän esitykseen, että etuja ei heikennetä. Ei, asia selvä. Elikkä nyt meillä on asia semmoisessa vaiheessa, että me äänestämme. Äänestysesitys Teen seuraavan laisen menettelytapaesityksen. Äänestys suoritetaan äänestyslippuja nostaen niin sanottuna kättennostoäänestyksenä. Äänestetään näillä lipuilla. Tämä ei ole koeäänestys, vaan kaikki äänet lasketaan. Hyväksytäänkö tämä menettelytapa? Avaan keskustelun. Ei synny keskustelua. Keskustelu päätetään. Esitys hyväksyttäneen. Hyväksytään. Ääntenlaskijat paikoilleen. Äänestys On käytännössä kolme esitystä. Elikkä nyt lähdetään liikkeelle siitä, että kaksi vastakkaista esitystä on vastakkain. Ensin Pekkarisen esitys, että liittokokous täydentää valiokunnan esitystä seuraavasti: Liittokokous päättää, että liittokokousfuusiossa ei Metalliliiton jäsenten nykyisiä oikeuksia saa heikentää millään osin keneltäkään. Fuusiohanke / fuusio ei saa heikentää ammattiosastojen palautusosuutta. Ammattiosastojen osuus jäsenmaksusta pitäisi olla vähintään 20 prosenttia. Ja kannattajana on Markku Nieminen. Ja se oli se JAA-esitys. Sitten Ilpo Haajan tekemä esitys: Esitän, että liittofuusioselvitystyö lopetetaan välittömästi. Esitystä on kannattanut Pasi Heikkilä. Ja tämä on EI-esitys. Nyt pidetään neuvottelutauko, hetkinen, maltetaan vähän aikaa. Tehtiin hieman yksinkertaisempi äänestyssuunnitelma. Ja nyt minä esitän teille, että ensinnäkin äänestetään tällä kortilla, ei niillä ryhmäkorteilla, vaan näillä korteilla, mitkä on teillä siinä kaulakukkarossa. Ne on ne oikeat äänestyskortit. \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

19 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 5 (7) Äänestysesitys Ja teen seuraavan laisen esityksen. JAA on menettelytapavaliokunnan esitys. Vastaesityksenä on Haajan tekemä esitys, että selvitykset lopetetaan. Haajan esitys on EI. Tämän jälkeen suoritetaan toinen äänestys. Esitän, että tämä valiokunnan esitys on JAA. Ja vastassa on esitys siitä täydentämisestä eli Pekkarisen esitys ja se on EI. Ensin äänestetään tästä Haajan esityksestä. Onko tämä nyt selvempi, hyvä. Hyväksyttäneen. Hyväksytään. Äänestys Ja nyt nostavat korttinsa ylös ne, jotka ovat menettelytapavaliokunnan esityksen takana eli JAA. Ja äänten laskijat suorittavat laskennan, älkää laskeko käsiä alas ennen kuin lupa annetaan. Joko on valmista? Ei. Saa laskea liput, ei tarvii enää pitää ylhäällä. Sitten on toinen äänestys valiokunnan mietintöä vastaan. Kaikki omalle paikalleen sieltä. Kaikki istuu omalla paikallaan. Äänestyksissä se on tärkeää, että jokainen istuu juuri sillä paikalla, mikä on numerolla annettu. Seuraavaksi äänestetään EI-ääntä eli Haajan esitystä, että lopetetaan selvitystyö. EI-ääntä kannattavat nostavat lippunsa ylös nyt. Valmista, saa laskea äänet. Ääntenlaskijat siirtyy laskemaan tämän äänestyksen äänet ja sitten kun se tulos on sieltä tullut palaamme siihen toiseen äänestykseen. Tässä odotellessa keskeytetään tämä kohta 10. Menettelytapavaliokunnan henkilövaihdos Menettelytapavaliokunnan puheenjohtajalla on asiaa elikkä mennään hänen asiaansa muissa asioissa. Oleppa hyvä Pentti. Pentti Mäkinen (menettelytapavaliokunnan puheenjohtaja): Kiitos puheenjohtaja. Mulle menettelytapavaliokunnan puheenjohtajana on toimitettu seuraavan lainen paperi ja esitän sen tälle salille, että saadaan asia pöytäkirjamerkinnäksi. \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

20 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 6 (7) Muut sopimusalat esittävät menettelytapavaliokunnalle, että menettelytapavaliokunnan jäsen Keijo Larila vapautetaan valiokunnan jäsenyydestä ja hänen tilalleen esitetään Tenho Vehmasta. Tässä esitys. Kiitoksia Pentti. Tämä vaihdos sopineen kokousväelle? Avaan keskustelun. Ei keskustelua. Keskustelu päättyy. Päätettäneen. Päätetään. 10. Käsitellään uutta teollisuusliittoa koskevat esitykset Ja nyt avataan uudelleen kohta 10. ja odotellaan sitä ääntenlaskun tulosta ja sitten asiaa jatketaan. Mutta pysytään salissa. Äänestys jatkuu No niin, pyydän huomiota. JAA-ääniä on annettu 407, EI-ääniä 4. Elikkä jatketaan asian käsittelyä ja nyt meillä on se toinen äänestys. Ääntenlaskijat ottavat paikkansa. JAA-esitys on edelleen menettelytapavaliokunnan esitys ja EI-esitys on Pekkarisen esitys, ettei jäsenetuja ja ammattiosaston palautuksia saa heikentää. Onko kaikilla asia tiedossa, hyvä. Nyt nostavat lippunsa ylös ne, jotka ovat menettelytapavaliokunnan esityksen kannalla, eli JAA-äänet nyt. Edelleenkään ei saa laskea äänestyslippuja ennen kuin lupa annetaan. Saa laskea äänestysliput. Ja nyt sitten nostavat äänestyslippunsa ylös EI-äänen kannalla olevat, liput ylös nyt. No niin, nyt on saatu äänestyksen tulokset. JAA-ääniä eli valiokunnan mietinnön puolesta on annettu 365 ääntä ja EI-ääniä 45. Merkitään pöytäkirjaan. Ja meillä oli ensimmäisessä äänestyksessä läsnä edustajia 422. Äänestystulos Ensimmäisessä äänestyksessä ääniä annettiin 411, joista 407 oli valiokunnan mietinnön puolesta ja 4 EIääntä. \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

21 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 7 (7) Jälkimmäisessä äänestyksessä annettiin 410 ääntä. Paikalla oli 421 edustajaa. JAA-ääniä annettiin 365, EI-ääniä 45. Näin ollen valiokunnan mietintö on tämän liittokokouksen päätös. Kohta 10. on loppuun käsitelty. Kello on Sorsapuistosalissa on tarjolla kello alkaen iltapalaa. Kokousta ei keskeytetä sen ajaksi. Siellä käydään jouhevasti tässä kokouksen aikana. Anteeksi se iltapala onkin lämpiössä, ei ollutkaan Sorsapuistosalissa. Tuli tarkennus. Elikkä lämpiö on tästä tuonne portaat ylös ja siellä. Ei kaikkien tarvii sinne yhtä aikaa lähteä. Vältytään jonoilta, jos vähän maltetaan. Elikkä nyt otetaanpas takasinpäin. Pysähtykääpä hetkeksi pieneksi. Tässä on pidetty neuvonpitoa, kun se on tänä päivänä tämä toinenkin tärkeä asia tässä Suomen maassa. Metalliliiton asia on kyllä toki tärkein meille. Älkää vielä taputtako. Mä voin vielä mieleni muuttaa. Me keskeytämme kokouksen tältä päivältä. Ja joka haluaa, niin voi mennä katsomaan jääkiekkoa. Se taisi olla tämän päivän paras päätös. Ja huomen aamulla, maanantaiaamuna jatkamme kokousta kello Sitten aloitamme kohdan 11. käsittelyn ja yleiskeskustelu jatkuu. Mukavaa illan jatkoa. Kokouksen keskeyttäminen Kokous keskeytettiin kello \\rauta\liitto\ahjo\kotisivut\metalli 2010\liitetiedostot\liittokokous_2016\lk2016_pöytäkirjat\08_20.04.docx

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %.

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 10.10.2007 TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Sopimuskausi 1.10.2007 31.1.2010 Palkankorotukset 1.10.2007 Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 1.3.2008 Otetaan

Lisätiedot

METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (7) 22. liittokokous

METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (7) 22. liittokokous METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (7) Hyvät toverit, pidetään tämä kirkkaana mielessämme. Kiitos. Kiitoksia. Seuraavan puheenvuoron käyttää Marja-Leena Huitula ja valmistautuu Antero Palomäki. Marja-Leena

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN KOKOUSPÄIVÄ 22. TOUKOKUUTA 2016

ENSIMMÄINEN KOKOUSPÄIVÄ 22. TOUKOKUUTA 2016 METALLITYÖVÄEN TYÖTTÖMYYSKASSA PÖYTÄKIRJA 1 (4) Pöytäkirja Metallityöväen Työttömyyskassan varsinaisesta edustajiston kokouksesta, joka pidettiin Tampereella, Tampere-talossa 22. 25. toukokuuta 2016 alkaen

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (11) 22. liittokokous

METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (11) 22. liittokokous METALLITYÖVÄEN LIITTO RY PÖYTÄKIRJA 1 (11) 22.05 18.19 No niin, tiedote tähän ihan ensimmäiseksi. Yhteistyön vaaliliiton vaalipiirien vastaavat kokoontuvat kokoushuoneessa Studio kello 18.30 ensimmäisessä

Lisätiedot

Valio Oy Meijerialan Ammattilaiset MVL ry

Valio Oy Meijerialan Ammattilaiset MVL ry 1 Valio Oy Meijerialan Ammattilaiset MVL ry PÖYTÄKIRJA MEIJEREIDEN ERIKOISKOULUTUKSEN SAANEIDEN JA TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN (ETL/MVL) YRITYSKOHTAISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ 31.1.2017 SAAKKA.

Lisätiedot

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011

Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 TutkimusYksikön julkaisuja 1/2012 Palkankorotusten toteutuminen vuonna 2011 perälauta suosituin korotusvaihtoehdoista JOHDANTO Metallityöväen Liitto ry ja Teknologiateollisuus ry sopivat lokakuussa 2011

Lisätiedot

Kokoukselle valitaan kolme (3) puheenjohtajaa, kolme (3) sihteeriä sekä kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa.

Kokoukselle valitaan kolme (3) puheenjohtajaa, kolme (3) sihteeriä sekä kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa. Kokouksen järjestyssääntö Edustajakokouksen esityslistan 4. kohdassa tehdyn päätöksen mukaisesti kokouksessa noudatetaan järjestäytymismuotojen ja menettelytapojen osalta seuraavaa järjestyssääntöä: 1

Lisätiedot

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Neuvottelutulos 31.5.2016 klo 8.00 MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN KILPAILUKYKYSOPIMUKSELLA Allekirjoittaneet liitot uudistavat työehtosopimuksensa

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

TYÖELÄMÄÄN OHJAUS -Opintopiirin työkirja. Minä työsuhteen päättyessä. ESR/Väylä -hanke Rita Koivisto 30.5.2013 Rovaniemi

TYÖELÄMÄÄN OHJAUS -Opintopiirin työkirja. Minä työsuhteen päättyessä. ESR/Väylä -hanke Rita Koivisto 30.5.2013 Rovaniemi TYÖELÄMÄÄN OHJAUS -Opintopiirin työkirja Minä työsuhteen päättyessä ESR/Väylä -hanke Rita Koivisto 30.5.2013 Rovaniemi TYÖELÄMÄÄN OHJAUS - Opintopiirin työkirja Työelämään ohjauksen opintopiirin työkirja

Lisätiedot

Työmarkkinatilanne. Erkki Rantamaa 23.10.2015

Työmarkkinatilanne. Erkki Rantamaa 23.10.2015 Työmarkkinatilanne Erkki Rantamaa 23.10.2015 Hallituksen työelämän lainsäädäntöä koskevat toimet Hallitusohjelmakirjaukset: Omavastuuaika vuosiloman aikana sairastumiseen Vuosilomakarttuman rajoittaminen

Lisätiedot

Osapuolet toteavat, että uusi työehtosopimus korvaa 1.2.2017 lukien osapuolten kesken ajalle 1.3.2014-31.1.2017 allekirjoitetun työehtosopimuksen.

Osapuolet toteavat, että uusi työehtosopimus korvaa 1.2.2017 lukien osapuolten kesken ajalle 1.3.2014-31.1.2017 allekirjoitetun työehtosopimuksen. NEUVOTTELUTULOS VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISEKSI TYÖMARKKINAKESKUSJÄRJESTÖJEN KILPAILUKYKYSOPIMUKSEN MUKAISESTI 1.2.2017-31.1.2018 1. Keskusjärjestöjen kilpailukykysopimus ja

Lisätiedot

Sovittiin VM:n 2.11.2007 antamien sopimuskauden 2007 2010 neuvottelu- ja sopimusmääräysten mukaisesti seuraavaa:

Sovittiin VM:n 2.11.2007 antamien sopimuskauden 2007 2010 neuvottelu- ja sopimusmääräysten mukaisesti seuraavaa: TES: 313014 Työehtosopimus, joka tehtiin 26.2.2008 Merenkulkulaitoksen ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n välillä. Sovittiin VM:n 2.11.2007 antamien sopimuskauden 2007 2010 neuvottelu- ja

Lisätiedot

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 ALKUSANAT Tähän liitteeseen on koottu Kaupan työehtosopimuksen, luottamusmiessopimuksen, yhteistoimintasopimuksen soveltamisohjeiden

Lisätiedot

TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry

TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry KULUTUSTAVARARYHMÄ RY YLEINEN TEOLLISUUSLIITTO RY TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY PÖYTÄKIRJA NEUVOTTELUTULOS: TEKSTIILIHUOLTOALAN TYÖEHTOSOPIMUS Aika 17. päivänä helmikuuta 2010 Paikka Kulutustavararyhmä

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 11 Muista töihin mennessäsi 13 Muista työsuhteen päättyessä

Lisätiedot

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINAN TYÖEHTOSOPIMUK- SEN 3. VUODEN PALKANTARKISTUKSIA KOSKEVA PÖYTÄKIRJA

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINAN TYÖEHTOSOPIMUK- SEN 3. VUODEN PALKANTARKISTUKSIA KOSKEVA PÖYTÄKIRJA AUTOALAN KESKUSLIITTO RY METALLITYÖVÄEN LIITTO RY AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINAN TYÖEHTOSOPIMUK- SEN 3. VUODEN PALKANTARKISTUKSIA KOSKEVA PÖYTÄKIRJA Aika 18.8.2015 Paikka Autoalan Keskusliitto ry

Lisätiedot

Hallituksen esitys liittokokouksen esityslistaksi Hallituksen esitys liittokokouksen järjestyssäännöksi... 7

Hallituksen esitys liittokokouksen esityslistaksi Hallituksen esitys liittokokouksen järjestyssäännöksi... 7 Sisällysluettelo Hallituksen esitys liittokokouksen esityslistaksi... 5 Hallituksen esitys liittokokouksen järjestyssäännöksi... 7 Hallituksen esitys liiton toiminta- ja talouskatsaukseksi liittokokouskaudelta

Lisätiedot

Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen vaalipiirin (III) vaalipiirikokous liittohallituksen jäsenehdokkaiden vaalia varten

Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen vaalipiirin (III) vaalipiirikokous liittohallituksen jäsenehdokkaiden vaalia varten ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen vaalipiirin (III) vaalipiirikokous liittohallituksen jäsenehdokkaiden vaalia varten Aika Lauantai 27.2.2016 klo 11.00 15.00 Paikka Läsnäolijat

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merityöaikalain, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ja merimieslain muuttamisesta

Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merityöaikalain, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ja merimieslain muuttamisesta Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merityöaikalain, työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetun lain ja merimieslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi merityöaikalain, työajasta

Lisätiedot

Vanhempainvapaan voi pitää myös osittaisena jolloin molemmat vanhemmat ovat samaan aikaan osa-aikatöissä ja saavat osittaista vanhempainrahaa.

Vanhempainvapaan voi pitää myös osittaisena jolloin molemmat vanhemmat ovat samaan aikaan osa-aikatöissä ja saavat osittaista vanhempainrahaa. Perhevapaiden 1 (6) Perhevapaiden Suomen nykyinen perhevapaajärjestelmä on kipeästi uudistuksen tarpeessa. Järjestelmä on tarpeettoman jäykkä eikä tue joustavaa työn ja perheen yhteensovittamista. Pala-palalta

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 LOIMAAN KAUPUNKI Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 Yhteistoimintamenettelyn perusteet Loimaan kaupunginhallitus päätti 31.3.2014 yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä vuoden 2014 talousarvioon

Lisätiedot

Yrityskohtainen erä. Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto. Helsinki 24.3.2010

Yrityskohtainen erä. Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto. Helsinki 24.3.2010 Yrityskohtainen erä Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto Helsinki 24.3.2010 Ohjelma Ohjeita erän käytöstä Kokemuksia helmikuussa -09 paikallisesti neuvotellusta erän käytöstä Miten tästä eteenpäin

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti.

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. JÄSENKIRJE M+P+T/1/2016 4.3.2016 1(8) Kristel Nybondas Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. Maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä 1 Sopimuksen ulottuvuus 1. Tätä sopimusta noudatetaan Sosiaalialan Työnantajat ry:n jäseninä olevissa sosiaalialan järjestöissä työskenteleviin toimihenkilöihin.

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 LOIMAAN KAUPUNKI Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 Yhteistoimintamenettelyn perusteet Loimaan kaupunginhallitus päätti 23.9.2013 yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä tavoitteena 2,4

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN 1 (7) AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN SOVELTAMINEN JA YLEISET MÄÄRÄYKSET Lisätään uusi Ryhmähenkivakuutus Työnantaja toteuttaa kustannuksellaan

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

RAUMAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAUMAN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 7.3.2016 Voimaantulopäivä 1.4.2016 Soveltamisala 1 Luottamushenkilölle suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä Liite 1 Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä 1 Sopimuksen ulottuvuus 1. Tätä sopimusta noudatetaan Sosiaalialan Työnantajat ry:n jäseninä olevissa sosiaalialan järjestöissä työskenteleviin

Lisätiedot

Elämä ja työ -kansanopistopäivät 8.8.2012 klo15.00

Elämä ja työ -kansanopistopäivät 8.8.2012 klo15.00 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY Puhe 1 (5) Arvoisa ministeri, hyvät kansanopistopäiville osallistujat! Syyskuun alussa tulee kuluneeksi 35 vuotta tämän Murikkaopiston toiminnan käynnistämisestä. Päätös opiston

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ

YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ 14.4.2016 Oulun yliopisto Human resources management Aluepäällikkö Tuula Sivonen Teknologiateollisuus ry Teknolgiateollisuus ry Työnantajaliitto Elinkeinoelämän keskusliitto

Lisätiedot

HE 254/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalain

HE 254/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalain HE 254/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 4 ja 6 luvun väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Hyvä seura työnantajana

Hyvä seura työnantajana Hyvä seura työnantajana Vapaaehtoisuus, tuntityö, päätoimisuus mikä on tulevaisuus? Työsuhteinen työntekijä täydentää ja tukee vapaaehtoisuutta ei korvaa Seuran talous (omarahoitus, tuet) Työoikeudelliset

Lisätiedot

Työnantajan on irtisanoessaan työsopimuksen noudatettava työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä

Työnantajan on irtisanoessaan työsopimuksen noudatettava työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä 1 (5) IRTISANOMISSUOJASOPIMUS 2002 (TT-STTK) I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1. Yleinen soveltamisala Tämä sopimus koskee toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen irtisanomista toimihenkilöstä johtuvasta tai hänen

Lisätiedot

Henkilökohtaiset varajäsenet. Mikko Ihanti * Anitta Hakkarainen** Kalevi Kinnunen Marjatta Koivukoski Ilkka Leppänen Jonna Leppänen Raimo Pekkarinen

Henkilökohtaiset varajäsenet. Mikko Ihanti * Anitta Hakkarainen** Kalevi Kinnunen Marjatta Koivukoski Ilkka Leppänen Jonna Leppänen Raimo Pekkarinen KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA Sivu Nro 15/13.08.2012 225 Kokousaika 13.08.2012 klo 17.00 18.47. Kokouspaikka Kunnanvirasto, valtuustosali Saapuvilla olleet Jäsenet jäsenet (merkintä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Heidi Lassila 6.3.2013 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen ensimmäinen työehtosopimus voimaan 1.3.2010, uusi ajalle 1.2.2012-31.3.2014 Uusia muutoksia

Lisätiedot

METALLILIITON OIKEUSAPU JÄSENELLE TYÖSUHDERIITA TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTI OIKEUSAVUN HAKEMINEN PALKKATURVA 2016/3

METALLILIITON OIKEUSAPU JÄSENELLE TYÖSUHDERIITA TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTI OIKEUSAVUN HAKEMINEN PALKKATURVA 2016/3 METALLILIITON OIKEUSAPU JÄSENELLE TYÖSUHDERIITA TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTI OIKEUSAVUN HAKEMINEN PALKKATURVA 2016/3 METALLILIITON OIKEUSAPU Metallityöväen Liiton sääntöjen 16 :ssä määritellään yhdeksi

Lisätiedot

s o v i n t o e h d o t u k s e n :

s o v i n t o e h d o t u k s e n : 1 Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n ja Elintarviketeollisuusliitto ry:n välisen työriidan ratkaisemiseksi ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n 5.5.2010 kello 00.00 alkavaksi ilmoittaman

Lisätiedot

SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ

SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ SOPIMUS TALOUS- JA VELKANEUVONTAPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTÄ 1. Sopimuksen osapuolet Palveluntarjoaja: Tampereen kaupunki (jäljempänä: Tampere ja Palveluntarjoaja ) sekä Palvelunsaajat: Nokian ja Ylöjärven

Lisätiedot

Paikallinen sopiminen pk-yrityksissä

Paikallinen sopiminen pk-yrityksissä Paikallinen sopiminen pk-yrityksissä Suomen Yrittäjät 24.8.2009 1 Kuuluuko yritys SY:n ohella työehtosopimuksen osapuolena olevaan työnantajaliittoon? Kyllä 9 Ei 8 Ei osaa sanoa 0 10 20 0 40 0 60 24.8.2009

Lisätiedot

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen SOPIMUS 1 (5) 16.3.2015 Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen 1. Sopimuksen tausta ja lähtökohdat Maakuntajohtajan virkaan sovelletaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain ja kunnallisen

Lisätiedot

Kursivoidut (punaisella olevat) tekstit ovat Sähköliiton neuvottelijoiden kirjauksia sovittelun aikaisista keskusteluista.

Kursivoidut (punaisella olevat) tekstit ovat Sähköliiton neuvottelijoiden kirjauksia sovittelun aikaisista keskusteluista. 15.12.2017 Valtakunnansovittelijan toimistolla 7.11.2017 saavutettu ratkaisu koostuu sovintoehdotuksesta sekä sitä täydentävästä Sähköliiton, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisestä sopimuksesta.

Lisätiedot

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA.

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. PAMista PAM, eli Palvelualojen ammattiliitto on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ja opiskelevien liitto PAMilaisia on jo yhteensä yli 232 000 PAMin alat:

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97)

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) 17 :n 1 ja 2 momentin tulkinnasta. Annettu Uudenmaan työsuojelupiirin pyynnöstä 18 päivänä maaliskuuta 1998.

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimus 1(6) LIITE 3 JOHDANTO KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Työehtosopimusjärjestelmän ylläpitäminen ja kehittäminen perustuu työnantaja-

Lisätiedot

SML Länsi-Suomen lääninmestaruuskilpailu Ilmahirvi, sarja S Ilmahirvi, sarja S Ilmahirvi, sarja N 176

SML Länsi-Suomen lääninmestaruuskilpailu Ilmahirvi, sarja S Ilmahirvi, sarja S Ilmahirvi, sarja N 176 SML Länsi-Suomen lääninmestaruuskilpailu Jalasjärvi, 8.4.2018 Ilmahirvi, sarja S15 1. Heikkilä Ida KS 93 92 185 2. Hakala Mikko PH 80 91 171 3. Annala Toni PO 83 87 170 4. Heikkinen Aleksi PO 77 84 161

Lisätiedot

Tiedote maalausaikaneuvotteluista

Tiedote maalausaikaneuvotteluista Tiedote maalausaikaneuvotteluista Cab on lähettänyt 17.1.2017 tiedotteen jossa he kertovat että maalausaika tulee muuttumaan 27.4.2017 Tämä 17.1.2017 lähetetty tiedote uusista ajoista on yksin ja ainoastaan

Lisätiedot

Tämä sopimus on tehty 31.10.2007 tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 11 :n mukaisesti.

Tämä sopimus on tehty 31.10.2007 tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 11 :n mukaisesti. # 12886 2068/85/2008 Tarkentava virka- ja työehtosopimus uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottamisesta Maaseutuvirastossa. Sopimus on tehty 15:nä päivänä joulukuuta 2008 Maaseutuviraston sekä Julkisalan

Lisätiedot

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN VARASTOISSA TYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä

Lisätiedot

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht.

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht. OPM-Cup 2013 Lopullinen tulosluettelo OPM cupin lisenssejä lunastettu 169 kpl. Harri Nikula teki kovat pohjat heti alkukaudesta, ja voittaa cupin Tuurin hauki kisassa suurin hauki 10435 g, Sami Aittokallion

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1954 N:o 29-30 N :o 29. Kiertokirje kovan rahan lähettämisestä Suomen Pankin pää- ja haarakonttoreihin. Tiliohjesäännön 50 :n 2. kohdan määräysten mukaan

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011

HENKILÖSTÖKERTOMUS 2011 HENKILÖSTÖKERTOMUS Henkilöstö hallinnonaloittain 31.12. 2010 toistaiseksi määräajatetyt työllis- yhteensä toistaiseksi määräajan työllistetyt yhteensä Hallintotoimi 8 2 10 8 2 0 10 Perusturvatoimi 51 16

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Palkkaratkaisu syksy 2012. Info syksy 2012 1

Palkkaratkaisu syksy 2012. Info syksy 2012 1 Palkkaratkaisu syksy 2012 Info syksy 2012 1 Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti Neuvottelut aidosti työpaikkatasolla tiedetään menestystekijät, vaatimukset, muutospaineet palkkaratkaisu mitoitetaan

Lisätiedot

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN JAKELUTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä vuokrayritys

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous 2018 Selkeä esityslista Esityslista on kokouksen ohjelma. Siinä kerrotaan kokouksessa päätettävät asiat. esityslista 1. Kokouksen avaus Liittokokous

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN PELISÄÄNTÖJÄ

TYÖELÄMÄN PELISÄÄNTÖJÄ TYÖELÄMÄN PELISÄÄNTÖJÄ 1 TYÖSOPIMUS Ennen töiden alkua on hyvä tehdä kirjallinen työsopimus, johon kirjataan palkka, työaika, pääasialliset työtehtävät, työsuhteen kesto ja työntekopaikka, sovellettava

Lisätiedot

Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012

Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012 Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012 Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.2012 alkaen SIVLTK 21 vs. varhaiskasvatuksen päällikkö

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 90/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 81/2011 2.12.2011 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, tutkimusapulainen Virasto Yliopisto Korvausvaatimus Perustelut

Lisätiedot

SKOL 15.11.2000. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla.

SKOL 15.11.2000. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla. Tähän SKOLin yksipuoliseen ohjeeseen YTN:n toimesta muutetut kohdat on merkitty sivuun pystyviivalla. 1 JOUSTAVAN TYÖAJAN KÄYTTÖ SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA LIUKUVA TYÖAIKA Liukuvan työajan käyttöönottaminen

Lisätiedot

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf Nämä sääännöt on hyväksytty piirin syyskokouksessa 28.10.2006 ja rekisteröity yhdistysreksiteriin 28.12.2006. SÄÄNNÖT Yhdistys ja sen tarkoitus

Lisätiedot

Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt ovat 7.11.2013 uudistaneet valtion virka- ja työehtosopimukset sopimuskaudelle 2014-2017.

Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt ovat 7.11.2013 uudistaneet valtion virka- ja työehtosopimukset sopimuskaudelle 2014-2017. Suomen ympäristökeskuksen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n välinen TYÖEHTOSOPIMUS 29.2.2008

Lisätiedot

KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2012-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Sopimuksen allekirjoittaminen 1 mom. Kirkon työmarkkinalaitos sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry., Kirkon

Lisätiedot

Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN

Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN Agenda Avaus ja esittäytyminen Yrityskohtainen sopiminen (paikallinen sopiminen) Taustat ja tavoite Ohjeet Miten syksyn 2011 palkkaneuvottelut sujuivat?

Lisätiedot

ULKOMAANTYÖN SOPIMUSMALLI

ULKOMAANTYÖN SOPIMUSMALLI ULKOMAANTYÖN SOPIMUSMALLI 1. Sopimusosapuolet Työnantaja Nimi Osoite Työnantajan edustaja asemamaassa Nimi Osoite Työntekijä Nimi Osoite 2. Työn suorittamispaikka Asemamaa: Paikkakunta: Toimipiste: 3.

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä OHJE TYÖAIKAPANKKIJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTOON SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALALLA Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Toimihenkilöunioni TU ry ja Ylemmät

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous 2017 Selkeä esityslista lista on kokouksen ohjelma. Siinä kerrotaan kokouksessa päätettävät asiat. esityslista 1. Kokouksen avaus Liittokokous

Lisätiedot

ALA OUNASJOEN ERÄSTÄJIEN VUOSIKOKOUS 2010

ALA OUNASJOEN ERÄSTÄJIEN VUOSIKOKOUS 2010 Ala-Ounasjoen Erästäjät PÖYTÄKIRJA Johtokunta Rovaniemi 17.2.2010 ALA OUNASJOEN ERÄSTÄJIEN VUOSIKOKOUS 2010 AIKA 17.2.2010 klo 18.00 PAIKKA Toimitalo, Erästäjänpolku OSALLISTUJAT Seuran jäseniä 25 liitteenä

Lisätiedot

2. Toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä dopingaineiden käytön vastustaminen.

2. Toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä dopingaineiden käytön vastustaminen. SUOMEN PALLOLIITON KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI RY:n SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi 1. Yhdistyksen nimi on Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piiri ry ja sen kotipaikka on Lappeenranta 2. Näissä säännöissä yhdistystä

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain 13 :n muuttamisesta Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiseksi esityksessä ehdotetaan, että

Lisätiedot

Tulokset viesti SKAL ja Taksiliiton mestaruusviesti

Tulokset viesti SKAL ja Taksiliiton mestaruusviesti SKAL ja Taksiliiton mestaruusviesti Kauhajoella 22.3.2015 T U L O K S E T Kauhajoen Karhu *Kilpailun sarjat: *M150 ; M1501 ; M1502 ; M1503 ; M151 ; M1511 ;

Lisätiedot

Sairauspoissaolojen ilmoitusjärjestelmä. Ptltk 12.06.2014 52 Oikeus sairauslomaan

Sairauspoissaolojen ilmoitusjärjestelmä. Ptltk 12.06.2014 52 Oikeus sairauslomaan Perusturvalautakunta 52 12.06.2014 Kunnanhallitus 180 04.08.2014 Kunnanhallitus 221 15.09.2014 Yhteistoimintaelin 19 13.10.2014 Kunnanhallitus 267 27.10.2014 Kunnanhallitus 13 18.01.2016 Sairauspoissaolojen

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS. Aika 23.9.2009 klo 16.00. Paikka Kokoustila Kataja, Järjestökatu 10

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS. Aika 23.9.2009 klo 16.00. Paikka Kokoustila Kataja, Järjestökatu 10 EETANET RY. PÖYTÄKIRJA 1/2009 1(8) Pöytäkirja kertoo yhdistyksen jäsenille ja viranomaisille, mitä kokous on päättänyt ja mitä pitäisi tehdä. auttaa seuraamaan päätösten toteuttamista. antaa tietoja siitä,

Lisätiedot

Mauri Saarinen TYÖSUHTEEN PELISÄÄNNÖT

Mauri Saarinen TYÖSUHTEEN PELISÄÄNNÖT Mauri Saarinen TYÖSUHTEEN PELISÄÄNNÖT Talentum Helsinki 2011 6., uudistettu painos Copyright Talentum Media Oy ja Mauri Saarinen Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1440-4 Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Terveydenhoitajana työelämään Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Työsi pääehdoista sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksilla Työ- ja virkaehtosopimukset tehdään sopimusaloittain

Lisätiedot

VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010. Sopimuskaudella 1.10.2007-31.1.2010 palkkoja tarkistetaan seuraavasti:

VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010. Sopimuskaudella 1.10.2007-31.1.2010 palkkoja tarkistetaan seuraavasti: KIRJE 1.11.2007 Tiedekunnille, erillisille laitoksille ja hallintovirastolle VALTION VIRKA- JA TYÖEHDOT SOPIMUSKAUDELLA 2007-2010 Valtion työmarkkinalaitos ja pääsopijajärjestöt saavuttivat 13.10.2007

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves, ringette 1. Joukkue, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Ringettekoulu Fjuniorit Ejuniorit Djuniorit Cnuoret Bnuoret 2. Vastaaja

Lisätiedot

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli)

OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) LIITE 5 1 KITEEN KAUPUNKI Sivistyskeskus OSTOLIIKENNESOPIMUS PALVELU- JA ASIOINTILIIKENNE (malli) 1. Sopijapuolet Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kiteen kaupunki Sivistyskeskus Kiteentie 25 82500 KITEE Perusopetuksen

Lisätiedot

Paikallinen sopiminen. YTN YRY-PÄIVÄT 16.4.2010 OTL, VT Esa Schön

Paikallinen sopiminen. YTN YRY-PÄIVÄT 16.4.2010 OTL, VT Esa Schön Paikallinen sopiminen YTN YRY-PÄIVÄT 16.4.2010 OTL, VT Esa Schön Mitä paikallinen sopiminen on? Lakiin tai työehtosopimukseen (tes) perustuvaa sopimista työsuhteiden ehdoista yms. työsuhteeseen liittyvistä

Lisätiedot

VANAJAN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO 250 ry. Edunvalvontajaosto plm: Karo Suoknuuti 11.11.2015 EDUNVALVONTAJAOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016

VANAJAN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO 250 ry. Edunvalvontajaosto plm: Karo Suoknuuti 11.11.2015 EDUNVALVONTAJAOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 VANAJAN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO 250 ry. Edunvalvontajaosto plm: Karo Suoknuuti 11.11.2015 EDUNVALVONTAJAOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Edunvalvontajaoston perinteinen tehtävä on toimia ammattiosaston

Lisätiedot

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. https://www.youtube.com/watch?v =kbfgwp3ywoi

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. https://www.youtube.com/watch?v =kbfgwp3ywoi HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. https://www.youtube.com/watch?v =kbfgwp3ywoi Mikä ihmeen PAM? PAM, eli Palvelualojen ammattiliitto on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ja opiskelevien liitto

Lisätiedot

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Toteutimme syyskuussa 2013 jäsenillemme kyselyn liittyen mm. työhyvinvointiin, ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin sekä luottamusmiestoimintaan.

Lisätiedot

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A)

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A) 16.8.2014 17:16:25 1 (134) 1 Piippola Pauli (Classic A) 1 2:22,60 0:19,74 2 2:02,86 0:00,00 3 2:54,59 0:51,73 16.8.2014 17:16:25 2 (134) 3 Väkeväinen Tom (Classic A) 1 2:09,60 2 2:33,70 0:09,43 3 2:24,27

Lisätiedot

Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Osapuolet ovat saaneet aikaan seuraavan neuvottelutuloksen: MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2012 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO 2 PALKKOJEN KOROTTAMINEN Palkkojen

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Vantaa, 23.1.2016 ESITYS RESERVILÄISLIITON SÄÄNTÖJEN MUUTOKSESTA NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE 1 Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Lisätiedot

Varsinainen liittokokous alkaa

Varsinainen liittokokous alkaa KUUROJEN LIITTO RY ESITYSLISTA 1 (5) Varsinainen liittokokous Aika 11.6.2016 Paikka Porin Yliopistokeskus, Pohjoisranta 11, 28101 Pori Lounas klo 12.00-13.00 Kahvi klo 15.30 16.00 9.00 10.00 Edustajavaltakirjojen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

EXTRA JÄRJESTÖSEKTORIN. tulevaa vuotta 2011. Iloisin mielin kohti. Sisällys. 4 Henkilöstöedustajien yhteystiedoista. Joulukuu 2010

EXTRA JÄRJESTÖSEKTORIN. tulevaa vuotta 2011. Iloisin mielin kohti. Sisällys. 4 Henkilöstöedustajien yhteystiedoista. Joulukuu 2010 JÄRJESTÖSEKTORIN EXTRA Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Ratavartijankatu 2 00520 Helsinki www.ytn.fi > Järjestösektori Iloisin mielin kohti tulevaa vuotta 2011 Joulukuu 2010 Näin joulun alla on hyvä pysähtyä

Lisätiedot

METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN

METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN YKSITYISMETSÄTALOUDEN TYÖNANTAJAT JÄSENKIRJE 5/T/2008 puh. (09) 684 4380 19.03.2008 Jakelu: Jäsentyönantajat 1(2) METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN Metsäalan työehtosopimukseen tulee

Lisätiedot