1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet"

Transkriptio

1 PIRAMK, Koulukatu Syksy 2006 Koulutusmateriaali AROMI Tuotantotoiminnot Selainkäyttö SISÄLLYSLUETTELO 1. AROMI Tuotantotoiminnot Kirjautuminen ja salasanan vaihto Selainkäyttöisen AROMIn tuotantotoiminnot Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet 4 2. RESEPTI toiminto Uuden reseptin luonti, muokkaus ja tulostus Uuden reseptin nimeketiedot Raaka-aineiden haku reseptiin Reseptin tiedot sivun muut toimintopainikkeet Reseptiluettelo 9 3. RUOKALISTA toiminto Uuden ruokalistan luonti, muokkaus ja tulostus Uuden ruokalistan nimiketiedot Ruokalistan ruokalajirivien ylläpito Ruokalistan tiedot -sivun muut toimintopainikkeet Ravintosisällön laskeminen ruokalistalta Ruokalistat -luettelo TARVELASKENTA toiminto 17 2 LISÄTIETOJA: Opintojaksoon liittyen: Tuija Ylä-Viteli AROMIn teknisiin ominaisuuksiin liittyen: Virpi Salo s-postit:

2 PIRAMK, Koulukatu Selainkäyttöisen AROMIn tuotantotoiminnot 4 1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto Selainkäyttöinen AROMI tarjoaa useita työkaluja ruokatuotantoprosessin suunnitteluun ja dokumentointiin, kuten alla olevasta kuviosta näkyy. Mene selaimellasi osoitteeseen Kirjaudu sisään selainkäyttöiseen AROMI tuotantotoimintoihin. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet TUOTANTOTOIMINTOJEN ETUSIVUN RAKENNE - käyttäjä: SUKUNIMI AROMI pääkäyttäjä antaa jokaiselle käyttäjätunnuksen, joka on 8 merkkiä. Oma sukunimesi toimii käyttäjätunnuksenasi, ja jos sinulla on lyhyt sukunimi (kuten yllä), niin jatkettu etunimelläsi. Voimassa VAIN kuluvan lukuvuoden ajan! - salasana Salasana on sama kuin käyttäjätunnus 1. kerralla. Suosittelemme, että käyt muuttamassa salasanasi heti asetuksissa (ks. kuviot). Muista jatkossa salasanasi, olet ainoa joka sen tietää!! - toimipaikka VIRTAMK Tämän opintojakson ns. toimipaikka -tunnus. Sisäänkirjautumisen jälkeen avautuu AROMIn etusivu, jonka navigointipalkissa ovat toiminnot: Resepti - täältä myös työohjetulostus Ruokalista - täältä myös ravintosisältölaskelmat Tarvelaskenta (jonka voi siirtää varastotilaukseksi, jos käytössä on AROMIn materiaalitoimintojen moduuli => TÄTÄ ei ole VirtuaaliAMK:n käytössä vielä toistaiseksi!). Käyttöohjeet - täältä löydät tarvittaessa laajemmat käyttöohjeet Oma ohje - tänne voisi syöttää yritys- tai toimipistekohtaista erillisohjeistusta - opetuksessa emme käytä Lopetus - täältä pääset kirjautumaan ulos MUUTA ensin salasana! VALITSE sitten mahdollisia tulevia ravintosisältölaskelmia varten kuvan osoittama VRN 05 eli Suomalaiset ravitsemussuositukset Lopuksi Päivitä eli tallenna tiedot ONGELMIA KOHDATESSASI, toimi näin: 1) lue ensin tämä Koulutusmateriaali huolellisesti uudelleen 2) etsi sitten navigointipalkin Käyttöohjeista 3) vasta jos edellisistä ei löydy apua, kysy opettajalta! AROMIn KÄYTTÖOIKEUS JATKOSSA Käyttäjätunnus on voimassa VAIN tämän opintojakson ajan! PIRAMK, Koulukadun opiskelijat: JOS TARVITSET AROMIa jatkossa opintoihisi, niin ota siinä vaiheessa yhteyttä PIRAMKin AROMI-pääkäyttäjään eli Virpi Saloon.

3 2. RESEPTI toiminto 5 RESEPTIKIRJAT (pakollinen; VALITSE AINA OPISKELIJA): ATERIANOSAT (ei pakollinen): 6 Reseptitoiminnon etusivulta pääset luomaan Uutta reseptiä tai Reseptiluetteloon selaamaan jo olemassa olevia. Etusivu - etusivuilta pääset aina myös muihin toimintoihin, kuten tässä Ruokalistaja Tarvelaskentatoimintoihin! RESEPTIRYHMÄT (pakollinen): 2.1 Uuden reseptin luonti, muokkaus ja tulostus UUDEN RESEPTIN NIMIKETIEDOT 1. Anna reseptille Nimi 2. Kirjoita perusmäärätiedot: Annoskoko (g), Annosmäärä (hlöä) ja Saanto = punnittu kypsäpaino (kg) VALMISTUSLAITTEET (ei pakollinen): 3. Valitse OPISKELIJA Reseptikirja 4. Valitse myös Reseptiryhmä, Reseptityyppi, Aterianosa ja Valmistuslaite (ks. viereisellä sivulla avattuna olevat valikot) 5. Voit lisätä vapaata tekstiä Lisätietoja kohtaan ja laatia reseptille Tuoteselosteen. RESEPTITYYPIT (tämä lista jatkuu ): (pakollinen) Jätä Valmis-ruutu tyhjäksi vielä. Merkitse tähän v-väkänen vasta, kun koko resepti on valmis (myös raaka-aineet ja työohje). 6. Napsauta Päivitä, kun valmis UUDEN RESEPTIN TIEDOT ON OLTAVA PÄIVITETTYNÄ ENNEN RAAKA-AINEIDEN LISÄYSTÄ!! 7. Napsauta Raaka-ainepainiketta, niin saat reseptin raaka-ainetiedot auki.

4 2.1.2 RAAKA-AINEIDEN HAKU RESEPTIIN RESEPTIN TIEDOT SIVUN MUUT TOIMINTOPAINIKKEET 8 7. Napsautamalla Raaka-ainepainiketta olet saanut reseptin raaka-ainetiedot -sivun auki. 8. Napsauta Lisää-painiketta, niin saat hakusivun auki. Tulostus Tästä voi tulostaa reseptin työohjeen mille tahansa annoskoko- ja määrätiedolle. 8. Lisää v-väkänen halutun/haluttujen raaka-aineiden kohdalle. Merkitse mihin työvaiheeseen haluat raaka-aineen (0-10). 9. Anna hakuehdot. Voit hakea joko yhdellä näistä tai näiden yhdistelmällä: a) Nimi tai nimenosa: kirjoita vain osa nimestä; ei tunnista jos yksikin merkki väärin tai liikaa b) Ryhmä: Valitse haluamasi elintarvikeryhmä c) Tyyppi: Valitse haluamasi elintarvikeryhmän tyyppi Napsauta lopuksi Hae. 9. Napsauta lopuksi Lisää valitut. 10 Kirjaa kullekin raaka-aineelle käyttöpaino (esikäsitelty, puhdistettu) tai ostopaino. Käytä yksikkönä kilo (kg), paitsi nesteet litra (l). Pilkku on desimaalierotin! Ruokailijaryhmä Tästä pääset lomakkeelle, minne voit halutessasi merkitä eri ruokailijaryhmille oletusannoskoot ko. reseptiä koskien. Päivitä. RAVINTOSISÄLLÖN LASKEMINEN RESEPTISTÄ Ei sovi -tiedot Tästä pääset lomakkeelle, minne voi merkitä reseptin soveltumattomuuden eri erityisruokavalioille eli merkitse v- väkänen niiden dieettien kohdalle, joille ko. resepti EI SOVI. Päivitä. Kopiointi ja korvaus käsitellään tarkemmin Reseptiluettelon kohdalla (luku 2.2). Uusi Tämä avaa uuden reseptin nimiketietosivun (ks. edellä kohta 2.1.1). Poista Tämä poistaa käsiteltävänä olevan reseptin. Rv.laskenta Tästä pääset lomakkeelle, missä voit laskea reseptin ravintosisällön. Yksittäisen reseptin ravintosisällön laskemisesta ei ole sinänsä hyötyä, vaan ravintosisältöä tulee aina tarkastella kokonaisuutena ja pidemmällä aikavälillä eli AROMIssa Ruokalistoilta. MUITA TOIMENPITEITÄ: 13 Jos joudut korjaamaan lukuja, päällekirjoita oikea luku toiseen kenttään ja tyhjennä toinen kenttä. Päivitä! 14 Jos haluat poistaa jonkun raaka-aineen kokonaan, napsauta v-väkänen ko. rivin Poista-ruutuun ja Päivitä. 11 Napsauta lopuksi Päivitä. 12 Kirjoita ko. vaiheen työohje nyt/myöhemmin napsauttamalla Työnkuvaus -kohtaa ja Päivitä. Ravintoaineryhmä Tämän valinnan mukaisten ravintoaineiden saannin näet laskelman tuloksista. Voit muuttaa ryhmävalintaa koska haluat. VRN-05 perustuu Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (Valtion ravitsemus-neuvottelukunta 2005) ja näyttää kattavan kokoelman ravintoaineita. Ravintoainesuositus Tästä voit valinta suosituksen mihin laskettua ravintoaineiden saantia verrataan. Voit muuttaa ryhmävalintaa koska haluat. VRN-05 perustuu Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005) ja valikosta löytyy kaikkien ikäryhmien suositukset erikseen. Tästä enemmän Ruokalistojen kohdalla s. 15.

5 2.2 Reseptiluettelo 9 RESEPTIN KOPIOINTI 10 3) Napsauttamalla haluamasi RESEPTIn nimeä, pääset Reseptin tiedot -sivulle Reseptiluettelo - olemassa olevien reseptien selailu, tulostaminen ja muokkaus 1) Anna hakuehdot. Voit hakea joko yhdellä näistä tai näiden yhdistelmällä: a) Reseptin nimi tai nimenosa: kirjoita vain osa nimestä; ei tunnista jos yksikin merkki väärin tai liikaa b) Valitse Reseptikirja, Reseptiryhmä ja/tai Reseptityyppi (näistä enemmän Uuden reseptin luomisen kohdalla) 2) Napsauta Hae. HUOM! - selaa vain Valmiita reseptejä, sillä muiden tiedot ovat keskeneräisiä eikä niitä voi valita esim. ruokalistalle mukaan - selaa Kaikki reseptit, jos etsit muokattavaksi omaa keskeneräistä reseptiäsi Reseptistä kopioidaan aina nimike-, raaka-aine- ja työnkuvaustiedot. Koska työelämässä ohjelman käyttäjät ovat pääosin samaa yritystä (tai ainakin heillä on yhteiset pelisäännöt), niin oletuksena on lisäksi, että myös Ei sovi-tiedot, Ruokailijaryhmät (annoskoot), Media (=kuva ja tuoteseloste) ja Kustannukset kopioidaan. Mutta koska oppilaitoksessa opiskelijat tekevät reseptiikkaa eri yrityksiin, niin näitä ei kopioida, vaan poista aina v-väkänen näistä ruuduista. RESEPTIN RAAKA-AINEEN KORVAUS Kopiointi = kopioi valitun reseptin 1) valitse AINA OPISKELIJA reseptikirja 2) poista v-väkänen muiden tietojen kohdalta 3) napsauta Kopioi 4) muuta sen jälkeen heti kopioidun reseptin tiedot; AINA Reseptin nimi ja muut tarpeen mukaan => MUISTA kriittisyys arvioidessasi reseptejä!!! Korvaus toimintopainike palvelee kahta eri käyttötarkoitusta: Voit muokata ja poistaa omia reseptejäsi täällä sen jälkeen kun on ne luotu => ÄLÄ muokkaa tai poista muiden reseptejä!!! 1) saat selville, missä kaikissa resepteissä jokin raaka-aine esiintyy (hyödyllinen mm. hankintojen suunnittelussa) 2) voit korvata valittujen reseptien raaka-aineen toisella a) valitse raaka-aine, jonka haluat korvata b) valitse sitten raaka-aine, jolla haluat sen korvata c) napsauta Korvaa => ohjelma avaa listan resepteistä, joilla ko. raaka-aine on. Valitse reseptit, joihin haluat korvauksen tehdä. Napsauta Vahvista.

6 3. RUOKALISTA toiminto RUOKALISTAN RUOKALAJIRIVIEN YLLÄPITO 12 Ruokalistatoiminnon etusivulta pääset luomaan Uutta ruokalistaa tai Ruokalistat -luetteloon selaamaan jo olemassa olevia. Etusivu - etusivuilta pääset aina myös muihin toimintoihin, kuten tässä Resepti- ja Tarvelaskentatoimintoihin! 8. Napsautamalla Aterian nimi- riviltä haluamaasi kalenteripäivää saat Aterian erittelytiedot - sivun auki. 9. Napsauta Lisääpainiketta, niin saat hakusivun auki. 3.1 Uuden ruokalistan luonti, muokkaus ja tulostus UUDEN RUOKALISTAN NIMIKETIEDOT 1. Anna ruokalistalle Tunnus (max 12 merkkiä, pakollinen) 2. Anna r-listalle Nimi (max 30 merkkiä) 3. Anna ruokalistan Alkuja loppupäivä (käytä kalenteria; pakollisia) 4. Valitse Ruokailijaryhmä YLEISOHJE Ateriapäivä -nuolet: näitä napsauttamalla siirryt seuraavaan tai edelliseen kalenteripäivään samaan ateriatyyppiin, missä olet. Ateriatyyppi -nuolet: näitä napsauttamalla siirryt tätä seuraavaan tai edeltävään ateriatyyppiin. RESEPTIN HAKEMINEN RUOKALISTALLE 10. Napsauta Resepti ja anna hakuehdot. Voit hakea joko yhdellä näistä tai näitä yhdistämällä a) Nimi tai nimenosa: kirjoita vain osa nimeä; ei tunnista jos yksikin merkki väärin tai liikaa b) Ryhmä: Valitse haluamasi reseptiryhmä c) Tyyppi: Valitse haluamasi reseptityyppi d) Reseptikirja: Valitse haluamasi reseptikirja 6. Voit lisätä vapaata tekstiä Lisätietoja kohtaan. 7. Napsauta Päivitä, kun tiedot valmiina. Siirryt automaattisesti Ruokalistan tiedot sivulle. 5. Valitse Ateriatyypit Kirjaa ohjeellinen annosmäärä (hlöä) kullekin valitulle ateriatyypille. VINKKI! Annosmäärän puuttuminen aiheuttaa jatkossa paljon turhaa työtä sinulle! Eli muista merkitä jo täällä! 11. Lisää v-väkänen halutun/haluttujen reseptin kohdalle. TEE valinnat siinä järjestyksessä kuin haluat ruokalajien esiintyvän tulostettaessa ruokalista (yleensä: pääruoka, energialisäke, lämmin kasvis, lisäkekastike, lisäkesalaatti, ruokajuoma, leipä, levite ja jälkiruoka) Napsauta lopuksi Hae. 12. Valitse lisäätkö reseptin tälle aterialle vai muillekin halutuille päiville. Napsauta lopuksi Lisää valitut.

7 13 Tarkista, että ateriaan tuomiesi ruokalajirivien annoskoot ja -määrät ovat sopivat. Muuta tarvittaessa. Jos annosmääränä näkyy nolla, niin katso tämän ohjeen kohta 5 sivulla 11. Napsauta lopuksi Päivitä. 14 Jos haluat poistaa jonkun rivin kokonaan, napsauta v-väkänen ko. rivin Poista-ruutuun ja Päivitä. RAAKA-AINEEN TAI ATERIAKOKONAISUUDEN HAKEMINEN RUOKALISTALLE 15 Napsauta Raaka-aine ja anna hakuehdot. Voit hakea joko yhdellä näistä tai näitä yhdistämällä a) Nimi tai nimenosa: kirjoita vain osa nimeä; ei tunnista jos yksikin merkki väärin tai liikaa b) Ryhmä: Valitse haluamasi elintarvikeryhmä c) Tyyppi: Valitse haluamasi elintarvikeryhmän tyyppi Napsauta lopuksi Hae. 16 Napsauta Ateriakokonaisuus ja sen jälkeen suoraan Hae. Tässä voit käyttää myös Nimeä tai nimenosa: kirjoita vain osa nimeä; ei tunnista jos yksikin merkki väärin tai liikaa. Muita hakuehtoja et voi tässä käyttää! 17 Tarkista, että ateriaan tuomiesi rivien (kohdat 15 ja 16) annoskoot ja - määrät ovat sopivat. Muuta tarvittaessa. Napsauta lopuksi Päivitä RUOKALISTAN TIEDOT SIVUN MUUT TOIMINTOPAINIKKEET Uusi Tämä avaa uuden ruokalistan nimiketieto-sivun (ks. edellä kohta 3.1.1). Poista Tämä poistaa käsiteltävänä olevan ruokalistan. VAIN omia listoja saa poistaa!!!! Kopiointi = kopioi valitun ruokalistan joko kokonaan tai vain valittujen ateriatyyppien ja/tai ajanjakson osalta. 1) anna uudelle eli kohderuokalistalle tunnus (max 12 merkkiä), nimi (max 30 merkkiä), haluttu aikaväli ja ruokailijaryhmä. 2) valitse Kopiointitapa (jos sama ruokailijaryhmä, valitse lähdelistan mukaiset määrät) 3) napsauta Kopioi Korvaus = korvaa valittujen ruokalistojen ruokalajirivejä toisella 1) valitse korvattava ruokalajirivi 2) valitse sitten raaka-aine/resepti, jonka haluat korvata 3) valitse sitten korvaava raakaaine tai resepti 4) valitse ruokalistat, joille haluat korvauksen tehdä => POISTA muilta riveiltä v- väkänen Valinta-ruudusta!!! 5) napsauta Korvaa Tulostus 1) Valitse haluamasi Rajaukset a) aikaväli kalenterista b) halutut ateriatyypit 2) Valitse sitten haluamasi Tuloste. Tästä voi tulostaa ruokalistasta erilaisia tulosteita. Kokeile miltä eri tulosteet näyttävät. 14

8 3.1.4 RAVINTOSISÄLLÖN LASKEMINEN RUOKALISTASTA RUOKALISTAT luettelo 16 - luettelossa on valmiina yksi esimerkkiruokalista (MALLILISTA), mitä voit tutkia sekä yksi keskeneräiseksi jätetty (VS Esimerkki). Näitä voit vapaasti tutkia, mutta ÄLÄ POISTA! Ruokalistan tiedot -sivulta tästä Rv.laskenta -painikkeesta pääset lomakkeelle, missä voi laskea ruokalistan ravintosisällön. Ravintosisältöä tulee aina tarkastella kokonaisuutena ja pidemmällä aikavälillä eli AROMIssa Ruokalistoilta, ei yksittäisiltä resepteiltä. Tulokset ovat laskennallisia ja näin ollen tarkkuudessaankin vain ohjeellisia. Tuloksia voidaan käyttää joukkoruokailun suunnittelussa ja arvioinnissa, muttei yksilötasolla. Rv.laskenta 1) Valitse laskettavaksi haluamasi aikaväli kalenterista. 2) Valitse sopiva Ravintoaineryhmä ja suositus. Näistä lisätietoa tämän sivun alareunassa. 3) Valitse laskettavaksi haluamasi Ateriatyypit. 4) Napsauta lopuksi Laske. 3) Napsauttamalla haluamasi Ruokalistan tunnusta, pääset Ruokalistan tiedot sivulle ja sieltä edelleen ruokalistan eri toimintoihin Ruokalistat -luettelo - olemassa olevien ruokalistojen selailu, tulostaminen ja muokkaus 1) Anna hakuehdot. Voit hakea joko yhdellä näistä tai näiden yhdistelmällä: a) Ruokalistan tunnus tai nimi tai osa näistä: kirjoita vain osa nimestä; ei tunnista jos yksikin merkki väärin tai liikaa b) Valitse Aikaväli kalenterista ja/tai Ruokailijaryhmä 2) Napsauta Hae. Ravintoaineryhmä Tämän valinnan mukaisten ravintoaineiden saannin näet laskelman tuloksista. Voit muuttaa ryhmävalintaa koska haluat. VRN-05 perustuu Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005) ja näyttää kattavan kokoelman ravintoaineita. Ravintoainesuositus Tästä voit valinta suosituksen mihin laskettua ravintoaineiden saantia verrataan. Voit muuttaa ryhmävalintaa koska haluat. VRN-05 perustuu Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005) ja valikosta löytyy kaikkien ikäryhmien suositukset erikseen. Suurin osa suosituksista on absoluuttisia. Absoluuttinen suositus kertoo ravintoainemäärät ajanjaksoa kohti esim kcal päivässä (70 grammaa rasvaa ja 35 mg C-vitamiinia päivässä jne.) Kaikki saman suosituksen ravintoainemäärät on annettava samaa tarkastelujaksoa kohti (päivä, koululounas, työpaikka-ateria, pikkulasten kokopäivähoito jne). Tiheysvakioituja suosituksia on kaksi: Valtion ravitsemusneuvottelukunnan 2005 ja sairaalaruokasuositus. Tiheysvakioitu eli energiavakioitu suositus määrittelee energiaa tuottavien ravintoaineiden saantimäärät prosenttiosuuksina kokonaisenergiasta ja muiden ravintoaineiden määrät joko kutakin ruoan sisältämää 1000 kcal tai 1MJ kohti. Voit muokata ja poistaa omia ruokalistojasi täällä sen jälkeen kun on ne luotu => ÄLÄ muokkaa tai poista muiden ruokalistoja!!!

9 4.TARVELASKENTA toiminto 17 Tarvelaskentatoiminnon etusivulta pääset laskemaan tarvemääriä suoraan Resepteistä tai Ruokalistoilta. Etusivu - etusivuilta pääset aina myös muihin toimintoihin, kuten tässä Resepti- ja Ruokalista-toimintoihin! Tarvelaskenta = laskee valittujen reseptien tai ruokalistojen sisältämät raakaainemäärät annetulta ajanjaksolta - voit halutessasi hyödyntää tätä omien keittiöpäiviesi raakaainehankintojen pohjatietona 1) Anna hakuehdot ja napsauta Hae. Hakuehdoista enemmän sivuilla 12 (reseptit) ja 16 (ruokalistat) 2) Valitse haluamasi reseptit tai ruokalistat (ajanjakso). 3) Napsauta Laske. 4) Tulosta laskelma halutessasi oman selaimesi Tulostapainiketta napsauttamalla => voi olla koneellasi eri kohdassa (Tulosta löytyy ainakin yläpalkin Tiedosto-valikostasi) Tee tilaus painike toimii vain AROMIn Materiaalitoimintojen moduliin (EI ole vielä VirtuaaliAMK:n käytössä)

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Uuden ateriapäivän lisääminen Siirry ateriapäiväkirjaan päävalikon Ateriapäiväkirja -painikkeesta. 1. Klikkaa kalenterista päivämäärää, jolle

Lisätiedot

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Ohjelmaan kirjautuminen Siirry osoitteeseen www.nutri-flow.fi Klikkaa sivun ylälaidassa näkyvää Nutri-Flow palvelu painiketta. Avautuvalla sivulla on tiedotteita ja

Lisätiedot

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sisältö 1 Yleistä... 1 1.1 Sisään- ja uloskirjautuminen... 1 1.2 Salasanan vaihto... 2 2 Ajanvaraus... 3 2.1 Varauksen luonti...

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Opettajan SoleOps -ohje

Opettajan SoleOps -ohje Opettajan SoleOps -ohje Opettaja käyttää järjestelmää opintojaksoselosteidensa selaamiseen ja muokkaamiseen, työaikasuunnitelmiensa selaamiseen ja tulostamiseen, opintojaksojensa ilmoittautumisten hyväksymiseen

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

MOT-PALVELU OHJE MOT-SANAKIRJAN KÄYTTÖÖN

MOT-PALVELU OHJE MOT-SANAKIRJAN KÄYTTÖÖN MOT-PALVELU OHJE MOT-SANAKIRJAN KÄYTTÖÖN Seinäjoen koulutuskuntayhtymä tarjoaa opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen MOT-sanakirjapalvelun. MOT-palvelu on suomalainen Kielikone Oy: n tuottama pilvipalvelu,

Lisätiedot

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen

1 eportfolio Kyvyt.fi - palvelun käytön aloittaminen eportfolio Kyvyt.fi - palvelussa on Salpauksen ryhmä nimeltä AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSI. Ryhmän jäsenenä saat käyttöösi suorittamiseen tarvittavat valmiit sivupohjat. Salpauksessa eportoliota käytetään

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Käyttöohje webrekkaselvitys-tietojärjestelmä

Käyttöohje webrekkaselvitys-tietojärjestelmä Käyttöohje webrekkaselvitys-tietojärjestelmä Kirjautumissivu: rekkaselvitys.helsinginsatama.fi Rekkaselvityksen webkäyttöliittymällä rekisteröityneet asiakkaat tekevät ilmoituksia itse verkossa suoraan

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

Kilta-rekisterin ohje Yhdistyskäyttäjille

Kilta-rekisterin ohje Yhdistyskäyttäjille Kilta-rekisterin ohje Yhdistyskäyttäjille 13.6.2016 Epilepsialiitto Sisällys Kirjautuminen ja valikko... 3 Uuden jäsenen lisääminen Kilta-jäsenrekisteriin... 4 Henkilön tietojen muutos... 10 Henkilön jäsenyyden

Lisätiedot

NOPSA TM järjestelmä. Kulunvalvonta Käyttöohje, konttori. Käyttötuki: LogiNets Oy. All rights reserved.

NOPSA TM järjestelmä. Kulunvalvonta Käyttöohje, konttori.  Käyttötuki: LogiNets Oy. All rights reserved. NOPSA TM järjestelmä Kulunvalvonta Käyttöohje, konttori www.loginets.com/nopsa Käyttötuki: +358 50 570 6252 Sisältö 1. Aloitusnäkymä s. 4 2. Läsnäolojen seuranta ja AVI s. 5 3. Tuntikirjaukset 4. Projektit

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Hankintaesityksen tekeminen EBSCOhost Collection Managerissa

Hankintaesityksen tekeminen EBSCOhost Collection Managerissa Hankintaesityksen tekeminen EBSCOhost Collection Managerissa Päivitetty 7.4.2016 Kaarina Meriläinen EBSCOn e-kirjanhankintaohjelmassa (ECM) on yliopiston henkilökunnan jäsenten mahdollista tehdä hankintaesityksiä,

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma Sisällysluettelo Sivu 2. Sisäänkirjautuminen Sivu 3. Käyttäjän tiedot Sivu 4. Etusivu Sivu 6. Lomakkeiden syöttö / Juoksijan valinta Sivu 7. Lomakkeiden syöttö / Juoksijoiden ja maksajien tietojen syöttö

Lisätiedot

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815.

WinhaWilho 8.9. Käyttöohje. Opiskelijapalvelukeskus / ja. X:\Yhteiset\OPHJ-ohjeet\Wilho\PHKK\Salpaus\Wilho_huoltajanohje_Winha89_190815. 2 (17) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Kirjautuminen WinhaWilho -huoltajaliittymään... 4 2.1. Kirjautuminen... 4 2.2. Jos kirjautuminen ei onnistu... 4 3. Etusivu... 5 4. Henkilötiedot -linkki... 6

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen Osaamispalvelut 1.2.2008 2 (9) Ohje tutkinnon suorittajan rekisteröitymiseen Tutkintopalveluun TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan Tutkintopalvelussa, jonka osoite

Lisätiedot

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE

Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä. htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE Porin yliopistokeskuksen tilavarausjärjestelmä htila.ucpori.fi/ KÄYTTÖOHJE htila on Porin yliopistokeskuksen yksiköiden tarpeisiin kehitelty tilavarausohjelma. Varausohjelman lisäksi htila sisältää Kalenteri-ohjelman,

Lisätiedot

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT...

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... Sivu 1/7 Sisällysluettelo Päästäksesi haluamaasi kohtaan napauta otsikkoa hiirellä. ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 2 ILMOITTAUTUMINEN-NÄKYMÄ... 2 YHTEISTYÖMAAT-NÄKYMÄ...

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassi-digikokeiden julkaisua varten sinun tulee luoda Sanoma Pron oppimisympäristöön oma työtila kurssiryhmän nimellä. Opiskelijat liittyvät samaan

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelussa voit

Omapalvelu. Omapalvelussa voit Omapalvelussa voit Omapalvelu tehdä vammaispalveluhakemuksen vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja taloudellisesta tuesta sekä vaikeavammaisten kuljetuspalveluhakemuksen samoilla lomakkeilla voit

Lisätiedot

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN

HUOLTAJAN OHJE TIETOJEN PÄIVITTÄMINEN HUOLTAJAKSI ILMOITTAUTUMINEN REKISTERÖITYMINEN 3.2.2016 vj Oikeudet: huoltaja HUOLTAJAN OHJE Tämä ohje on tarkoitettu partiolaisen huoltajalle. Ohjeesta selviää kuinka huoltaja voi toimia huollettavansa partiojäsenyyteen liittyvissä asioissa. Huoltajalla,

Lisätiedot

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 1.0 21.12.2009 KPAO juha.kykyri 1 Sisältö Kirjautuminen järjestelmään... 2 Rekisteröityminen... 2 Aloitusnäkymä... 3 Asetukset valikko... 4

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Voit käyttää tunnuksiasi tilataksesi materiaaleja Sanoma Pron verkkokaupasta.

Voit käyttää tunnuksiasi tilataksesi materiaaleja Sanoma Pron verkkokaupasta. OPETTAJAN REKISTERÖITYMINEN JA SALASANAN HALLINTA 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä Sanoma Pron palveluihin saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit.

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla opastetaan käyttäjää aloittamaan PlanWebin käyttö. Lue ohjeet huolellisesti läpi ennen käytön aloittamista.

Tämän ohjeen avulla opastetaan käyttäjää aloittamaan PlanWebin käyttö. Lue ohjeet huolellisesti läpi ennen käytön aloittamista. Sivu 1(6) 1. YLEISTÄ Tämän ohjeen avulla opastetaan käyttäjää aloittamaan PlanWebin käyttö. Lue ohjeet huolellisesti läpi ennen käytön aloittamista. 1.1 Mikä on PlanWeb PlanWeb on Planmecan/Planmedin (myöhemmin

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013 http://www.wordle.net Opiskelijan ohje 1.9.2013 Opiskelijan ohje 2 (9) n käyttöohje tutkinnon suorittajalle Ohjeen sisältö TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan ssa, jonka osoite on /tupa. Jokainen TIEKEn tutkintoa

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Murikan kurssimatkalaskun täyttöohje

Murikan kurssimatkalaskun täyttöohje 1 Murikan kurssimatkalaskun täyttöohje Avaa Metalliliiton sivu www.metalliliitto.fi Valitse sieltä Päivitä jäsentietosi Lue ohje ja klikkaa linkistä! 2 Valitse pankki, jonka kautta voit todentaa henkilöllisyytesi

Lisätiedot

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana Aloitussivu näyttää seuraavalta. Sen kautta voi siirtyä haluttuihin toimintoihin. JÄSENREKISTERIN SELAUS/MUOKKAAMINEN

Lisätiedot

SISÄLLYS KIRJAUTUMINEN... 2 YLEISESITTELY... 2 JÄSENHALLINTAAN LIITTYVIÄ RAPORTTEJA... 3 RAPORTTI MAKSAMATTOMISTA JÄSENISTÄ... 4 RAPORTIT...

SISÄLLYS KIRJAUTUMINEN... 2 YLEISESITTELY... 2 JÄSENHALLINTAAN LIITTYVIÄ RAPORTTEJA... 3 RAPORTTI MAKSAMATTOMISTA JÄSENISTÄ... 4 RAPORTIT... SISÄLLYS KIRJAUTUMINEN... 2 YLEISESITTELY... 2 JÄSENHALLINTAAN LIITTYVIÄ RAPORTTEJA... 3 RAPORTTI MAKSAMATTOMISTA JÄSENISTÄ... 4 RAPORTIT... 4 KIRJAUTUMINEN 1. Kirjoita Internet-selaimen osoiteriville

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje katselijalle

OPAL-järjestelmän ohje katselijalle 10.11.2015 OPAL-järjestelmän ohje katselijalle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka vain katselevat väli- ja päättöpalautteita eivätkä osallistu tietojen ylläpitoon. Tässä ohjeessa kuvataan 10.11.

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Koulutuksen arviointijärjestelmä

Koulutuksen arviointijärjestelmä Mikä muuttui 16.9.2013? Koulutuksen arviointijärjestelmä INKAn perusnäkymät ja toiminnot Pääkäyttäjän ohje Ammatillinen koulutus SISÄLLYS I Kirjautuminen... 3 II Kyselyt näkymä... 4 III Uusi kysely / muokkaus-näkymä...

Lisätiedot

WINHAWILLE 1 (6) Opiskelijasivut Opiskelijan ohjaus/hh/versio2 27.9.2012

WINHAWILLE 1 (6) Opiskelijasivut Opiskelijan ohjaus/hh/versio2 27.9.2012 WINHAWILLE 1 (6) 1 Käyttäjätunnus ja salasana WinhaWillen opiskelijaliittymä on toteutettu web-versiona ja pääset käyttämään opiskelijasivuja vain antamalla henkilökohtaisen tunnuksen ja salasanan. Käyttäjätunnuksena

Lisätiedot

SilvaToiminta Versio 1.0. SilvaToiminta. Pikaohje Versio Oy Silvadata Ab Pikaohje 1

SilvaToiminta Versio 1.0. SilvaToiminta. Pikaohje Versio Oy Silvadata Ab Pikaohje 1 SilvaToiminta Pikaohje Versio 1.0 12.12.2014 Oy Silvadata Ab 10.12.2014 Pikaohje 1 SISÄLLYS 1 SILVATOIMINTA... 3 2 OHJELMISTON KÄYTTÖTARKOITUS... 4 2.1 Osiot... 4 2.1.1 Asiakkaat... 4 2.1.2 Viestit...

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ Tässä palvelussa vastuunalaisesta kouluttajayrityksestä käytetään nimitystä työnantaja vaikka yrittäjä ei olekaan työsuhteessa kouluttajayrityksessä.

Lisätiedot

Tenttityökalu Yleinen tentti

Tenttityökalu Yleinen tentti Tenttityökalu Yleinen tentti Muutoksia Oodi-versioissa tai käytännöissä 27.10.2011 Päivitetty terminologia versio 3.3 Korjattu virhe, joka esti yleisen tentin kopioinnin mikäli opetustapahtumalla oli enemmän

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Palveleva Huittinen Käyttöohje 19.11.2015

Palveleva Huittinen Käyttöohje 19.11.2015 Palveleva Huittinen Käyttöohje 19.11.2015 Sisältö 1 Palvelun kuvaus...1 1.1 Koska käyttää mitäkin sisältötyyppiä?...1 1.1.1 Ajankohtaista...1 1.1.2 Tarjoukset...1 1.1.3 Ilmoitukset...1 1.2 Käyttäjätunnukset...1

Lisätiedot

ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI

ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI ASIAKASLISENSSIEN LISÄÄMINEN KONSULTIN ASIAKKAAKSI Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 2 2. ASIAKASLISENSSITYYPIT... 2 2.1 Suppea asiakaslisenssi... 2 2.2 Laaja asiakaslisenssi... 2 3. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Tilituki Pro ohjelman varsinainen Sepa-päivitys tehtiin versiossa 2011.2. Siirtymäkauden pankkisiirrot ja joitakin muita Sepa-muutoksia on otettu käyttöön jo aiemmin.

Lisätiedot

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten.

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. SÄHKÖPOSTIPALVELUN OMAHALLINTA-OHJE Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. Sisällysluettelo 1 Omahallintaan

Lisätiedot

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 3.3 päivitetty KPAO Juha Kykyri

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 3.3 päivitetty KPAO Juha Kykyri tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 3.3 päivitetty 04.06.2013 KPAO Juha Kykyri 1 Sisältö Kirjautuminen järjestelmään... 2 Rekisteröityminen... 3 Aloitusnäkymä... 4 Asetukset valikko...

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN VERKKOPALVELUOHJEET

TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN VERKKOPALVELUOHJEET TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN VERKKOPALVELUOHJEET Savon oppisopimuskeskus 11.9.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 1 Palveluun kirjautuminen... 2 1.1 Unohtuiko salasana?... 4 1.2 Salasanan vaihto... 5

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt Kun työ lähetetään tulostimeen, tulostinajurissa voidaan määrittää, että työ säilytetään muistissa. Kun tämä pidätetty työ halutaan tulostaa, se määritetään tulostettavaksi tulostimen käyttöpaneelin valikoissa.

Lisätiedot

eportfolio Kyvyt.fi -ohje on tehty AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIA varten Ohje sopii perusohjeeksi kaikille palvelua käyttäville

eportfolio Kyvyt.fi -ohje on tehty AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIA varten Ohje sopii perusohjeeksi kaikille palvelua käyttäville eportfolio Kyvyt.fi -ohje on tehty AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIA varten Ohje sopii perusohjeeksi kaikille palvelua käyttäville Sisällys 1 Ensimmäinen kirjautuminen... 2 2 Liittyminen ryhmään... 3 3 Valmiiden

Lisätiedot

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS Sivu 1/13 EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS JOHDANTO: Tässä dokumentissa käydään läpi Extra 2.0 -laboratoriotutkimusten tilausjärjestelmän toiminta. Järjestelmän

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.fi Kirjaudu sisään saamillasi käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla. Käyttäjätunnus: xxxxxxx Salasana: xxxxxxxx Asiakas: esim. VITALA

Lisätiedot

Basware Portal palvelun ohje toimittajille

Basware Portal palvelun ohje toimittajille Basware Portal palvelun ohje toimittajille Verkkolaskutuspalvelun käyttöönottamiseksi laskun lähettäjän tulee rekisteröityä palveluun. Palvelu on käyttäjälle maksuton. Palvelun osoite: https://portal.basware.com/open/supplier

Lisätiedot

Toimittajaportaali: Usein kysyttyjä kysymyksiä e-laskuista

Toimittajaportaali: Usein kysyttyjä kysymyksiä e-laskuista Toimittajaportaali: Usein kysyttyjä kysymyksiä e-laskuista 2011 Toimittajaportaali Kysymyksiä? Missä voin rekisteröityä portaalin käyttäjäksi? Mistä saan uuden salasanan ja kuinka kirjaudun portaaliin?

Lisätiedot

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO PELAAJASIIRTOJEN OHJE VERSIO 1.7. PÄIVITETTY 31.5.2016 s. 1 SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO - ohje pelaajasiirron tekemiseen. Tässä ohjeessa ei opasteta mistä seuran tunnuksen ja salasanan Palvelusivustolle

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT

E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT 1(11) E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT SISÄLTÖ: OPISKELUPALVELUT eopintotoimistossa... 2 Selainvaatimus... 2 Rekisteröityminen portaaliin... 2 Muista päivittää muuttuneet tietosi... 3 VirtuaaliAMK:n koulutustarjonta

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen

WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen Aloitus Homma alkaa osoitteesta www.helsinki.fi/weboodi. Jos et omista yliopiston atk-tunnuksia, voit hypätä kohdan 1. yli. Voit huoletta tutustua WebOodin saloihin ilman tunnuksiakin. WebOodin opinto-opas

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Hakulomakkeen täyttöohjeet

Hakulomakkeen täyttöohjeet Hakulomakkeen täyttöohjeet - tekninen ohjeistus kansalliskomiteoiden hakemustietokannan käyttöön (1.10.2014) 1 Mene selaimellasi osoitteeseen https://pro.tsv.fi/juva/taj_hakemus/index.php ja KIRJAUDU sisään

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot